Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Διαμαρτυρία για την τραγωδία στη Λάρισα


Κάλεσμα για «διαμαρτυρία και σιωπηλή τιμή», απευθύνουν οι Λαρισαίοι προς όλους τους Έλληνες πολίτες, για την τραγωδία με τους φοιτητές στη Λάρισα. Οι Λαρισαίοι καλούν τον κόσμο να συγκεντρωθεί αύριο, Τρίτη 5 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Ελευθερίας…

Διαβάστε το κάλεσμα:

«Το θανατικό του μνημονίου χτύπησε για μια ακόμη φορά. Δύο νεαροί φοιτητές έχασαν την ζωή τους και τρεις άλλοι χαροπαλεύουν, από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από αυτοσχέδιο ''μαγκάλι'' που χρησιμοποίησαν για να ζεσταθούν, καθώς το αγαθό της θέρμανσης υπήρξε και γι’ αυτούς πολυτέλεια. Ο νέος κρίκος της ίδιας αλυσίδας τραγικών γεγονότων, έρχεται να προστεθεί στην ανείπωτη τραγωδία της Καβάλας με τα τρία καμένα παιδιά και στους τόσους ανήμπορους πολίτες που έσβησαν μέσα στους καπνούς και στις φλόγες των φτωχικών τους…

Αυτή είναι η απάνθρωπη όψη της βαρβαρότητας των μνημονιακών πολιτικών. Αυτόν τον χειμώνα κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε ότι οι πιο πολλοί πολίτες της χώρας μας, άνεργοι και εργαζόμενοι, αγωνίζονται με βουβό κλάμα και πόνο να καταπολεμήσουν το ψύχος μέσα στα σπίτια τους, μιας και η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το ακριβό ή άφαντο φυσικό αέριο, τα δυσεύρετα νόμιμα καυσόξυλα, οι υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν καταστήσει την θέρμανση των περισσότερων νοικοκυριών, είδος πολυτελείας.

Είναι η πρώτη φορά μετά την ναζιστική κατοχή της δεκαετίας του 1940, που ο μέσος πολίτης της Ελλάδας, προσπαθεί να ζεσταθεί με οποιοδήποτε τρόπο.

Στην κατεχόμενη Ελλάδα του σήμερα και του υποθηκευμένου μέλλοντος οι ζωές των ανθρώπων δεν έχουν καμιά στον ήλιο μοίρα, κατέπεσαν στην έννοια του εμπορεύματος και αριθμοί στα χρηματιστήρια των αγορών, ενώ οι στόχοι της τρόικας για φτωχοποίηση των πολιτών, πρέπει πάση θυσία να υλοποιηθούν.

Μετέχοντας στο πένθος για τους θανάτους των φοιτητών και των συμπολιτών μας που χάθηκαν στις αναθυμιάσεις ή στις φλόγες, των πολλών χιλιάδων που αυτοκτόνησαν και των εκατοντάδων χιλιάδων που έσβησαν από τα άγχη ή την αδυναμία πρόσβασης στο αγαθό της υγείας, ας διαμαρτυρηθούμε όλοι ειρηνικά και ειδικά μόνο για ένα βράδυ σιωπηλά, στέλνοντας ένα μήνυμα:

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΧΙ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

Ας δηλώσουμε ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013 και ώρα 08:00 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας, φέροντες μαζί μας από ένα κεράκι-ρεσώ, ώστε να τιμήσουμε τους άδικους και τραγικούς θανάτους κρατώντας αναμμένη τη φλόγα της αντίστασης».


Διαβάστε περισσότερα...

Η "ΔΙΑΚΡΙΣΗ" για τον επαγγελματικό προσανατολισμό


Ο Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία με το φροντιστήριο «ΔΙΑΚΡΙΣΗ» στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους μαθητές να κάνουν τις σωστές επιλογές για τις σπουδές τους διοργανώνουν την ανοιχτή εκδήλωση με θέμα:

«Σχολές και τμήματα ΑΕΙ – ΤΕΙ: Προγράμματα, Προοπτικές, Απασχόληση»

Θα γίνει παρουσίαση των βασικών τμημάτων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ (με έμφαση στα 
ανώτατα ιδρύματα της Αθήνας). Συγκεκριμένα, θα περιγραφούν τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα καθώς και οι προοπτικές απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Εισηγητές: Παναγιώτης Κονδύλης (Χημικός και συγγραφέας της σειράς των βιβλίων

«Ο κόσμος των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, παρουσιάσεις Σχολών» εκδόσεις Πατάκη) και 
Γιώργος Παγάνης (Δημοσιογράφος από το Real Group).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013, 19:30 – 21:30, στον 
πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «Η ΦΩΛΙΑ», Ελευθερίου Βενιζέλου 171, Ν. Ερυθραία και απευθύνεται σε μαθητές, Γ’ Γυμνασίου, Α’, Β’ & Γ’ Λυκείου, γονείς μαθητών και εκπαιδευτικούς.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο φροντιστήριο

«ΔΙΑΚΡΙΣΗ» στο τηλέφωνο: 210 – 8002355, 14:00 – 22:00

Χαριλάου Τρικούπη 155, Κηφισιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε στο σπίτι και ζητάει το επίδομα


Μπορεί το υπουργείο υγείας να βάζει ψαλίδι στο επίδομα τοκετού, ωστόσο στο Ηράκλειο, μία 42χρονη γυναίκα που γέννησε στο σπίτι της, κάνει… άνω κάτω την τοπική υπηρεσία του ΙΚΑ που εξετάζει για πρώτη φορά την εφαρμογή του νέου νόμου. Η γυναίκα γέννησε από … λάθος στο σπίτι της, όταν το νοσοκομείο τη θεώρησε ανέτοιμη για τοκετό, με αποτέλεσμα λίγες ώρες μετά, και αφού είχε επιστρέψει στο σπίτι της, να γεννήσει στο σαλόνι της.

Η γυναίκα ενημερώθηκε για τον νέο νόμο που αναφέρει ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, καταργείται το επίδομα τοκετού και δίνεται πλέον μόνο σε όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι και έσπευσε στην τοπική υπηρεσία του ΙΚΑ στο Ηράκλειο να ζητήσει το επίδομα.

Η γυναίκα, με το μωρό στην αγκαλιά δήλωσε στους υπεύθυνους πως δεν είχε επιβεβαίωση μαίας για τον τοκετό, διότι την «ξεγέννησε» η … κουνιάδα της με τη βοήθεια των γιατρών του ΕΚΑΒ που μέχρι να φτάσουν στο σπίτι της, έδιναν οδηγίες από το τηλέφωνο.

Η γυναίκα όμως ήταν διατεθειμένη να παραδώσει στην υπηρεσία ελέγχου μέχρι και … βίντεο που να επιβεβαιώνει τον τοκετό. Τελικά η αίτηση θα εξεταστεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα. Εάν εγκριθεί, θα πρόκειται για το πρώτο περιστατικό στην Κρήτη που θα παίρνει το επίδομα τοκετού…


Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αναπνοής για το στρες


Οι άνθρωποι συχνά παίρνουν βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσουν, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να αξιοποιήσουν την αναπνοή για να μετρήσουν το βαθμό του στρες μέσα από ένα νέο τεστ, που ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Οι Βρετανοί ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Λαφμπόροου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Τόμας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην Επιθεώρηση για θέματα ερευνών πάνω στην αναπνοή «Journal of Breath Research», έχουν εντοπίσει έξι βιο-δείκτες στην αναπνοή, που αποτελούν υποψήφιους δείκτες ανίχνευσης του στρες.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι τελικά θα αναπτύξουν ένα απλό μη επεμβατικό και αξιόπιστο τεστ, το οποίο με αντικειμενικό πλέον τρόπο θα αντανακλά τον βαθμό του στρες.

Προς το παρόν, οι δοκιμές τους έχουν συμπεριλάβει μόνο 22 ανθρώπους και στο μέλλον, το δείγμα θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως αναφέρουν, ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι ηλικίες και πολλοί διαφορετικοί τύποι ανθρώπων, προκειμένου να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για την ακρίβεια του τεστ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μόλις τέσσερις γιατροί στο Κέντρο Δηλητηριάσεων


Αδυναμία να πραγματοποιήσει εφημερίες, λόγω έλλειψης γιατρών, δηλώνει το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Η μονάδα, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, καλύπτοντας παιδιά και ενηλίκους, διαθέτει σήμερα μόλις τέσσερις γιατρούς, για τρεις βάρδιες. Οι γιατροί καλούνται να κάνουν οκτώ ξενύχτια τον μήνα, κάτι που είναι παράνομο και μη ασφαλές.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου κ. Πολυξένη Νέου, με σειρά επιστολών της προς τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου η μονάδα έχει την έδρα της.

Στις επιστολές κάνει λόγο για «αδυναμία εκπόνησης προγράμματος εφημεριών, λόγω σοβαρών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού» και για κλείσιμο της εφημερίας τον Μάρτιο. Η κ. Νέου καλεί τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας να εκπονήσει ο ίδιος ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης μηνός Μαρτίου, με προσωπικό που θα εξασφαλίσει από το νοσοκομείο.

Περιγράφοντας, δε, την κατάσταση που επικρατεί, αναφέρει τα εξής: «Δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές ένα πρόγραμμα, όταν ένας γιατρός ειδικευμένος άνω των 50 ετών καλείται να πραγματοποιήσει μόνος του χωρίς ειδικευόμενο επτά έως οκτώ εφημερίες (24 ώρες με συνεχές ξενύχτι γιατί το τηλέφωνο είναι ανοιχτό για κοινό και μονάδες υγείας και χτυπάει για σοβαρά περιστατικά διαρκώς) σε έναν μήνα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθησυχαστικοί οι Έλληνες κρεοπώλες


"Tα παραδοσιακά κρεοπωλεία ουδέποτε έχουν χρησιμοποιήσει η πωλήσει κρέας αλόγου, πολύ δε περισσότερο συσκευασμένα κατεψυγμένα παρασκευάσματα", σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), αναφορικά με την πώληση κρέατος αλόγου στην Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνειότι όλα τα κρέατα που διακινούνται στα καταστήματά της "είναι από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, με κωδικούς που εκδίδουν τα αρμόδια όργανα και εξασφαλίσουν την υγιεινή και την ποιότητα του κρέατος. Από αυτά τα κρέατα, που είναι καθ’ όλα νόμιμα και ελεγμένα, δημιουργούνται και τα παρασκευάσματα σε κατάλληλο χώρο στα κρεοπωλεία, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία".


Διαβάστε περισσότερα...

Προθεσμία έως τις 13 Μαρτίου για τις μετατάξεις


Προθεσμία ως τις 13 Μαρτίου έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Νοέμβριο, να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά για την μετάταξή τους σε νέους φορείς. Οι «Προσλήψεις» των Νέων παρουσιάζουν δέκα συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία ελπίδας από μαθητές


Μαθητές του δημοτικού από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη χορεύουν σήμερα στις 18.30 δημοτικούς χορούς, θέλοντας να δώσουν ένα μήνυμα ελπίδας για ίαση στους καρκινοπαθείς συνομήλικούς τους.

Η εκδήλωση έχει τίτλο τίτλο "Τα παιδιά ταξιδεύουν στην παράδοση" και διοργανώνεται από τον σύλλογο γονέων και παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες "H Λάμψη", με πρωτοβουλία της 2ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

"Από το 1987 μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί από καρκίνο 500 παιδιά από τη Βόρεια Ελλάδα και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 30-40 νέα περιστατικά. Η λευχαιμία είναι ο πιο συχνός καρκίνος της παιδικής ηλικίας αλλά το αισιόδοξο είναι ότι το ποσοστό ίασης ανέρχεται στο 80%. Δυστυχώς όμως πολλοί γονείς καρκινοπαθών παιδιών χάνουν τη δουλειά τους γιατί πρέπει να βρίσκονται δίπλα τους στη διάρκεια της θεραπείας που διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Υπολογίζουμε ότι ένας στους τρεις γονείς καρκινοπαθών παιδιών χάνει τη δουλειά του. Εμείς εκτός από την στήριξη των παιδο-ογκολογικών κλινικών των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο υποστηρίζουμε τους γονείς που έχουν ανάγκη καλύπτοντας τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας όσο διαρκεί η θεραπεία. Το όνειρό μας είναι να αγοράσουμε γκαρσονιέρες και να δημιουργήσουμε το "Σπίτι της Λάμψης" για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία δείχνουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι τα καρκινοπαθή παιδιά ώστε να κάνουν κανονικά τις θεραπείες τους" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του συλλόγου Λάμψη στη Βόρεια Ελλάδα, Άρτεμις Ασλανίδου.

Στην εκδήλωση μετέχουν οι καλλιτέχνες Χρόνης Αηδονίδης, Ρος Ντέιλι, Ντιλέκ Κότς, Νίκος Αβαγιάνος, Παναγιώτης Λάλεζας, Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, Πέτρος και Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, Γώγος Ιωαννίδης, Γιάννης Τσιτιρίδης, Γιάννης Παπατζάνης, Γιώργος Μανωλάκης και Κυριακή Δερέμπεη. Συμμετέχουν ακόμη το Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης "Χρόνης Αηδονίδης", η μικτή χορωδία Δήμου Βόλβης με χοράρχη το Σταύρο Καραμάνη, ο πολιτιστικός αθλητικός σύλλογος "Πήγασος", το τμήμα παραδοσιακών χορών Ευόσμου, ο ποντιακός σύλλογος Αυγής Λαγκαδά και ο πολιτιστικός σύλλογος Γέφυρας Θεσσαλονίκης κ.α.

Στο φουαγιέ του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής και χειροτεχνίες των παιδιών του σχολείου του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν από το σύλλογο "Η Λάμψη" για τις ανάγκες των παιδο-ογκολογικών κλινικών του ΑΧΕΠΑ και του Ιπποκράτειου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση ακινήτων


Το Υπουργείο Οικονομικών, απάντησε σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων.

Με μια λιτή ανακοίνωση, το Υπουργείο, διαψεύδει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα:

«Σχετικά με δημοσιεύματα περί υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι δεν τίθεται θέμα υποχρέωσης».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ καλύτερη η γυμναστική το μεσημέρι


Επηρεάζει το βιολογικό ρολόι μας.

Μπορεί να επηρεάσει η γυμναστική το βιολογικό ρολόι μας; Λίγοι το έχουν σκεφτεί αυτό, αλλά το σώμα μας και κατ’ επέκτασιν η υγεία μας, ρυθμίζεται από αυτό το ρολόι.

«Η καρδιά, το ήπαρ, ο εγκέφαλος, τα πάντα ελέγχονται από έναν ενδογενή κιρκάδιο ρυθμό», λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Κρίστοφερ Κάλγουελ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ίδρυμα Έρευνας του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο οποίος ηγήθηκε σειράς νέων πειραμάτων για τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει η γυμναστική το βιολογικό ρολόι μας.

Τα πειράματα διεξήχθησαν σε ποντίκια, αλλά τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι όντως η γυμναστική επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς και η επίδραση είναι περισσότερο ωφέλιμη όταν ασκούμαστε το μεσημέρι.

Για να πραγματοποιήσουν τα πειράματά τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν διάφορα είδη ποντικιών. Τα περισσότερα ήταν υγιή και νεαρά, αλλά μερικά είχαν τροποποιηθεί ώστε να διαθέτουν ένα ελαττωματικό βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλό τους ουσιαστικά, ένα σύνολο κυττάρων που μεταξύ άλλων «λένε» στον εγκέφαλο τι ώρα είναι, κατά τον δρα Κάλγουελ.

Άρχισαν τη μελέτη τους αφήνοντας τα μισά υγιή ποντίκια να τρέχουν. Άλλα από αυτά έτρεχαν όποτε ήθελαν, άλλα είχαν πρόσβαση σε τροχούς τρεξίματος κατά την έναρξη του χρόνου αγρυπνίας τους (τα ποντίκια είναι ξύπνια τη νύχτα) και άλλα πολύ αργότερα στον χρόνο αγρυπνίας – το αντίστοιχο του μεσημεριού για τους ανθρώπους.

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες τρεξίματος, τα ποντίκια που έτρεχαν παρήγαγαν περισσότερες πρωτεΐνες του βιολογικού ρολογιού τους απ’ όσες εκείνα που είχαν διατηρηθεί καθιστικά, αν και οι διαφορές δεν ήταν συνταρακτικές.

Έτσι οι ερευνητές επιστράτευσαν τα ποντίκια με το ελαττωματικό βιολογικό ρολόι και επανέλαβαν το πείραμά τους. Λίγες εβδομάδες αργότερα, όσα από αυτά τα ποντίκια έτρεχαν είχαν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στη ρύθμιση του οργανισμού τους, ιδίως στην καρδιά και στο ήπαρ, έναντι όσων δεν είχαν την ευκαιρία να τρέχουν , με το όφελος να είναι πολύ πιο έντονο σε όσα ζώα έτρεχαν το «μεσημέρι».

Το εύρημα εξέπληξε τους ερευνητές, διότι πίστευαν ότι η πρωινή γυμναστική είναι πιο αποδοτική για τον οργανισμό.

Τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους; «Είναι προφανές καταρχήν πως η γυμναστική μπορεί να ωφελήσει όσους μπαίνουν στη μέση ηλικία», απαντά ο δρ Κάλγουελ. «Το αν όμως πρέπει να γυμνάζονται πρωί ή μεσημέρι είναι αδύνατον να το απαντήσουμε κατηγορηματικά αυτή τη στιγμή. Πιθανώς όμως υπερτερεί η μεσημεριανή άσκηση».

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει, δεν συνιστάται να γυμνάζεται κάποιος αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Αδημοσίευτα προς το παρόν ευρήματα από το εργαστήριό τους δείχνουν ότι η βραδινή γυμναστική διαταράσσει σημαντικά τους κιρκάδιους ρυθμούς και τον ύπνο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αλάτι ενθαρρύνει την παχυσαρκία


Τα παιδιά που το καταναλώνουν σε μεγάλο βαθμό προτιμούν τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Άμεση συνάρτηση με την παχυσαρκία των παιδιών έχουν όπως φαίνεται τα αλμυρά σνακ. Κι αυτό γιατί τα ωθούν να πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη για να σβήσουν τη δίψα τους.

Μελετώντας 4.283 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 2 έως 16 ετών, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Deakin, στη Μελβούρνη, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν το περισσότερο αλάτι είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να υπερκαταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Από αυτά τα παιδιά, όσα κατανάλωναν το περισσότερο αλάτι έπιναν και τα περισσότερα υγρά, δείχνοντας όμως ιδιαίτερη προτίμηση στα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Αποτέλεσμα ήταν όσα παιδιά έπιναν πάνω από ένα ποτήρι τέτοιων αναψυκτικών την ημέρα είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα πως ανά κάθε γραμμάριο αλάτι που κατανάλωναν τα παιδιά την ημέρα, έπιναν 46 ml περισσότερα υγρά. Ειδικά όσον αφορά τα αναψυκτικά με ζάχαρη, η κατανάλωσή τους αυξανόταν κατά 17 ml την ημέρα για κάθε πρόσθετο 1 γραμμάριο αλάτι.

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στη Δύση, όπου σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες τα παιδιά καταναλώνουν κατά μέσον όρο τετραπλάσια ποσότητα άλατος από την συνιστώμενη για διαφύλαξη της υγείας, δηλαδή 6 γραμμάρια την ημέρα αντί για 1,5.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρλυ Γκράιμς, τα νέα ευρήματα σε συνδυασμό με τα παλαιότερα υποδηλώνουν ότι το πολύ αλάτι δεν σχετίζεται μόνον με τον καλά γνωστό κίνδυνο της υπέρτασης, αλλά και με την εξάπλωση της επιδημίας της παχυσαρκίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια εβδομάδα αϋπνίας βλάπτει την υγεία


Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σοβαρά τις λειτουργίες του οργανισμού.

Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις λειτουργίες του οργανισμού μετά από μόλις μια εβδομάδα σύμφωνα με βρετανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάρει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 26 ανθρώπους μετά από μια εβδομάδα όπου κοιμόνταν δέκα ώρες κάθε βράδυ και τα σύγκριναν με την ανάλυση δειγμάτων αίματος που ελήφθησαν μετά από μια εβδομάδα όπου οι συμμετέχοντες κοιμόνταν λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ.

Διαπίστωσαν ότι με την αλλαγή του ωραρίου του ύπνου τροποποιήθηκε η λειτουργία περισσότερων από 700 γονιδίων. Άλλα γονίδια έγιναν πιο δραστήρια που σημαίνει ότι παρήγαγαν περισσότερες πρωτεΐνες αλλάζοντας την χημεία του οργανισμού, ενώ άλλα έγιναν πιο νωθρά. Επίσης διαταράχθηκε και επηρεάστηκε η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και ο τρόπος που τα κύτταρα του οργανισμού αναπλάθονται και ανανεώνονται.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Κόλιν Σμιθ «προφανώς ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανανέωση του οργανισμού και τη διατήρηση της λειτουργικότητάς του. Με τη στέρησή του φαίνεται ότι προκαλούνται πολλές ζημιές γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Εάν δεν είναι δυνατή η ανανέωση των κυττάρων μας, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε εκφυλιστικές νόσους».

Ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία και η ελλιπής νοητική λειτουργία αποτελούν καταστάσεις που έχουν συσχετιστεί με τον ανεπαρκή ύπνο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε το χρόνιο πόνο ελέγχοντας το στρες


Ερευνητές εστίασαν στους νεροβιολογικούς μηχανισμούς μεταξύ στρες και πόνου.

Ασθενείς με χρόνιο πόνο, όπως είναι τα άτομα που αναπτύσσουν πόνο στην πλάτη μετά από ένα τροχαίο, η αποφυγή του στρες μπορεί να είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Brain» που εκδίδεται από το «Oxford University press».

Οι ερευνητές προσπάθησαν να ρίξουν περισσότερο φως στους νεροβιολογικούς μηχανισμούς μεταξύ στρες και πόνου. Αυτή τη σχέση φαίνεται να ενεργοποιεί η κορτιζόλη. Η μελέτη τους δείχνει ότι ένα σημείο του ιππόκαμπου συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευπάθεια στον πόνο και ενδεχομένως μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιου πόνου. Η κορτιζόλη, μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια, μερικές φορές ονομάζεται και «ορμόνη του στρες».

Ο πόνος είτε είναι αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, μιας ασθένειας ή μιας χειρουργικής επέμβασης συνδέεται υποστηρίζουν με το στρες. Ο στόχος θα πρέπει να είναι για όσους υποφέρουν η συμπληρωμάτικη θεραπεία για την καταπολέμηση του στρες. Καθώς το ένα τροφοδοτεί το άλλο, ο πόνος δηλαδή αυξάνει το στρες και αυτό με τη σειρά του ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια του πόνου.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική αξία του μήλου


Πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Ίσως το πιο γνωστό από τα φρούτα και άρρηκτα συνδεδεμένο με το προπατορικό αμάρτημα. Ποιος από εμάς δεν έχει γευτεί αυτό το τόσο νόστιμο φρούτο. Το μήλο είναι καρπός του δέντρου μηλιά της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae).Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή περί τα 60 εκατομμύρια τόνους.

Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η Golden Delicious και οι διάφορες κόκκινες ποικιλίες Delicious αμερικανικής προέλευσης, η Mutsu ιαπωνικής προέλευσης και η Granny Smith αυστραλιανής προέλευσης.

Η καλλιέργεια της μηλιάς στην Ελλάδα σε μορφή συστηματικών οπωρώνων εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δέντρων μηλιάς βρίσκεται στην περιοχή του Βερμίου. Καλλιεργείται επίσης στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας.

H Μηλέα η οικιακή (Malus domestica), καθώς αναφέρεται, προήλθε από το είδος Μηλέα η χαμηλή ή Μηλέα η νανοφυής (Malus pumila), αλλά στην εξέλιξή της, όπως είναι παραδεχτό σήμερα, συνέβαλε το είδος Μηλέα η δασική (Malus sylvestris), καθώς και πολλά άλλα είδη. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στις 7,5 χιλιάδες ποικιλίες μήλων.

Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.

Θρεπτική Ανάλυση μήλου στα 100 γρ.

Θερμίδες 58 kcal
Λιπαρά 0,6 γρ.
Υδατάνθρακες 14,5 γρ.
Πρωτεΐνες 0,2 γρ.
Νάτριο 84,4 mg
Ασβέστιο 7 mg
Σίδηρος 0,3 mg
Φώσφορο 10 mg
Κάλιο 1 mg
Νερό 110 γρ.

Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Eνα ή περισσότερα μήλα την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ. Eρευνητές βρήκαν ότι η χημική ουσία κερσετίνη που είναι άφθονη στα μήλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου. Iσχυρότερη και από αυτήν της βιταμίνης C. Eτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατανάλωση φρέσκων μήλων με τη φλούδα τους μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου. Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών.

Προτιμήστε τα σκληρά, σφιχτά με καλό χρώμα και αυτά που δεν έχουν χτυπήματα, με καθαρή μυρωδιά. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρά, συμπαγή, λαμπερά. Aποφεύγετε να τα αφήνετε για πολύ καιρό έξω από το ψυγείο, γιατί θα μαραθούν και η φλούδα τους θα ζαρώσει. Προτιμήστε ελληνικές ποικιλίες. Απαραίτητο, όμως, κρίνεται το προσεκτικό πλύσιμό τους με άφθονο νερό. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Aν δεν θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο, διαλέξετε ένα δροσερό μέρος. Kαλό είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, ώστε να καταναλώνονται άμεσα. Tα καθαρισμένα μήλα ύστερα από λίγα λεπτά παίρνουν ένα καφετί χρώμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα του ενζυμικού μαυρίσματος. Για να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα μπορείτε να τα ραντίσετε με χυμό λεμονιού. Aν πρόκειται να τα μαγειρέψετε, κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια γιατί διαλύονται εύκολα.

Απολαύστε αυτό το τόσο γνώριμο φρούτο είτε μόνο του, είτε σαν συστατικό σε φρουτοσαλάτα ή και σε κανονική σαλάτα. Συνιστάται, να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες. Ακόμα και τον χυμό του μπορούμε να γευτούμε. Επίσης αποτελεί ένα υπέροχο γλυκό με την μορφή της μηλόπιτας. Ιδανική γευστική επιλογή αποτελεί το ψημένο μήλο στο φούρνο, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα.

Γιατί πρέπει να τρώμε ένα μήλο τουλάχιστον την ημέρα

- γιατί έχει λίγες θερμίδες (τα 100 γρ. μήλου έχουν περίπου 58 Kcal) και καθόλου λιπαρά, αποτελώντας έτσι ένα καλό ενδιάμεσο γεύμα.

- γιατί οι αδιάλυτες ίνες που περιέχονται σ' αυτό, βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL – χοληστερίνης, στην βελτίωση του πεπτικού συστήματος άρα και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

- γιατί λόγω της βιταμίνης C και των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει, θωρακίζει τον οργανισμό μας έναντι των εκφυλιστικών ασθενειών.

- γιατί οι διαλυτές ίνες που περιέχει (πηκτίνη), βοηθούν στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, γι' αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

- γιατί τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο μήλο ενισχύουν τα οστά παρέχοντας προστασία έναντι της οστεοπόρωσης (ιδιαίτερα καλό για τις γυναίκες).

- γιατί βοηθά στην υγιεινή των δοντιών (ιδιαίτερα αν καταναλώνεται μαζί με την φλούδα αφού πλυθεί προσεκτικά), παρέχοντας προστατευτική δράση έναντι της ουλίτιδας.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερος σίδηρος, λιγότερες ενοχλήσεις πριν την περίοδο


Ερευνητές από τη Μασαχουσέτη παρακολούθησαν 3000 γυναίκες.

Η πλούσια σε σίδηρο φυτικής προέλευσης διατροφή είναι πιθανό να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης παρακολούθησαν 3000 γυναίκες που είχαν εγγραφεί στην αμερικανική Nurses Health Study II.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν άφθονο σίδηρο προερχόμενο από φυτικές πηγές είχαν έως και 40% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης συμπτωμάτων προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (ευαισθησία στο στήθος, πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά, ψυχικές μεταβολές κτλ).

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα υψηλά επίπεδα σιδήρου στη διατροφή φαίνεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο - τα χαμηλά επίπεδα της οποίας έχουν συσχετιστεί με την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την έρευνα ο κίνδυνος προεμμηνορυσιακού συνδρόμου ήταν μειωμένος για τις γυναίκες που κατανάλωναν 20mg σιδήρου ή περισσότερα καθημερινά.

Προστατευτική δράση παρατηρήθηκε και σε σχέση με την κατανάλωση ψευδαργύρου όταν η λήψη του ήταν 10mg ημερησίως ή υψηλότερη (πηγές ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, η βρόμη, το γάλα και τα αυγά).

Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και τα δυο αυτά μεταλλικά στοιχεία μπορεί να γίνουν επιβλαβή αν η λήψη τους ξεπεράσει τα συνιστώμενα όρια. (η συνιστώμενη δόση σιδήρου είναι περί τα 13mg την ημέρα και του ψευδαργύρου είναι 8-11mg την ημέρα.)

Τα όσπρια (φακές, φασόλια, αρακάς), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), το ψωμί ολικής άλεσης και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού αποτελούν καλές πηγές σιδήρου φυτικής προέλευσης. Προσπαθήστε να τα συνδυάζετε με βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, μπρόκολο, ακτινίδιο), η οποία αυξάνει την απορρόφησή του.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κοινωνική δικτύωση μπορεί να φέρει την επανάσταση στην υγεία


Παρουσιάστηκε η νέα πλατφόρμα διαμοιρασμού δεδομένων PatientsLikeMe.

Κανείς δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα να εγκαταλείψει την προστασία της ιδιωτικής του ζωής στο Facebook, το Twitter ή το FourSquare.

Όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται ευαίσθητα ιατρικά στοιχεία τους, ελπίζοντας να βελτιώσουν τις διάφορες θεραπείες, καθώς και ένα νέο σύστημα ανακοίνωσε σήμερα πως θα βοηθήσει τους χρήστες να συνδέσουν αυτές τις πληροφορίες με τους ερευνητές.

Το PatientsLikeMe, είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και υποστηρίζει πως θέλει να οικοδομήσει μία ανοιχτή πλατφόρμα που οι ασθενείς θα μπορούν να παρακολουθούν τις προόδους των δικών τους ασθενειών αλλά και να κάνουν τα ιατρικά τους στοιχεία διαθέσιμα στους ιατρικούς ερευνητές.

Μάλιστα θα χρησιμοποιήσει μία επιχορήγηση ύψους 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων από το ίδρυμα Robert Wood Johnson Foundation.

Αυτή τη στιγμή το PatientsLikeMe έφτασε σχεδόν τα 200.000 μέλη, που έχουν ξεκινήσει και μοιράζονται τα ιατρικά αρχεία τους, συχνά με τη χρήση τυποποιημένων ερωτηματολογίων ή δοκιμές που διεξάγονται από τους ίδιους.

Η νέα πλατφόρμα θα περιλαμβάνει εργαλεία για την ανάπτυξη τυποποιημένων μετρήσεων για πρόσθετες ασθένειες, εργαλεία για την αξιολόγηση των μετρήσεων αυτών και την πρόοδο τους καθώς και μηχανισμούς για την αδειοδότηση των δεδομένων και για την ανοιχτή προμήθεια των μετρήσεων που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των δεδομένων κάτω από μια άδεια Creative Commons.

Το σχέδιο, ανακοινώθηκε στο TED Conference, και έχει ως στόχο να επιταχυνθεί η εξάπλωση των ιατρικών δεδομένων, που τώρα συσσωρεύεται από ιδιωτικές εταιρείες, που μέχρι στιγμής περιορίζονται από τους νόμους της ιδιωτικής ζωής.

Ο υπεύθυνος ερευνών του PatientsLikeMe, Paul Wicks, μιλώντας στο TED δήλωσε πως «υπάρχει ένα κενό που πρέπει να συμπληρωθεί μεταξύ των μετρήσεων και της ιατρικής. Όταν έχεις τις σωστές μετρήσεις, μπορείς να κάνεις καταπληκτικά πράγματα.

Εμείς θέλουμε να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις ασθένειες αυτές και να μάθουν ακόμα περισσότερα για αυτές, όχι από απλή περιέργεια, όχι για κάποια δημοσίευση ή για το κέρδος, αλλά για να τις αντιμετωπίσουμε και να τις αφήσουμε να υπάρχουν μόνο στα βιβλία της ιστορίας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 700 χιλιάδες οι πάσχοντες από διαβήτη στην Ελλάδα


Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση η «κάρτα προνομίων».

Σε 700 με 800 χιλιάδες υπολογίζονται οι πάσχοντες από διαβήτη στη χώρα μας, ενώ παγκοσμίως φτάνουν τα 366 εκατομμύρια, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη και της Ένωσης Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το μέσο ετήσιο κόστος για να αναλώσιμα που απαιτούνται για τη μέτρηση του σακχάρου είναι λίγο πάνω από 100 ευρώ ανά ασθενή ή 81 εκ. Ευρώ για το σύνολο των ασθενών στην Ελλάδα. Το συνολικό ετήσιο κόστος για κάθε ασθενή κυμαίνεται από 986 ευρώ για όσους έχουν ρυθμίσει το διαβήτη έως τα 1.566 για τους υπόλοιπους.

Ο αποτελεσματικός αυτοέλεγχος από τον ασθενή μπορεί να προστατεύσει από τις επιπλοκές. Ο ασθενής πρέπει να εκπαιδευτεί να αλλάξει τη διατροφή του, να καταγράφει το σάκχαρο και να προσαρμόζει την ινσουλίνη του. Η ανάληψη της ευθύνης της θεραπείας από τον ασθενή μπορεί να τον οδηγήσει να επανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του.

Σε ότι αφορά τα παιδιά εκτιμάται ότι ασθενούν 10 στα 100.000 στη χώρα μας. Παλαιότερα, ο διαβήτης εμφανίζονταν σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ωστόσο σήμερα εμφανίζονται και σε βρέφη ηλικίας λίγων μηνών ή 2 με 3 ετών. Για τα παιδιά που θα εμφανίσουν διαβήτη η ινσουλινοθεραπεία είναι μονόδρομος και ακολουθείται δια βίου.

Οι διαβητικοί πρέπει να ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή. Πρέπει να κάνουν 4-6 γεύματα την ημέρα, να προτιμούν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, να τρώνε αργά και να περιορίσουν το αλάτι. Επίσης συνίσταται ήπια σωματική άσκηση για 150 λεπτά την εβδομάδα.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο επίκουρος καθηγητής Νοσηλευτικής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Καζάκος, η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου, η διαιτολόγος Έφη Ευστρατίου και η κλινική ψυχολόγος Μαίρη Βαρβαρούση.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η «Κάρτα Προνομίων Διαβήτη», που παρέχει στους κατόχους της εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι ιατρικές εξετάσεις. Απευθύνεται στους διαβητικούς και για να την αποκτήσουν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιβαρυμένη η υγεία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών σε σχέση με τα ετεροφυλόφιλα


Φοβίες, στρες και προκαταλήψεις εχθροί του οργανισμού.

Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που συζούν, έχουν κατά μέσο όρο χειρότερη υγεία σε σχέση με τα ζευγάρια σε ετεροφυλόφιλους γάμους, τα οποία βρίσκονται σε παρόμοια κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής την κινεζικής καταγωγής καθηγήτρια κοινωνιολογίας Χούι Λίου ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία σχεδόν 700.000 ατόμων, εκ των οποίων περίπου 3.300 άνδρες και γυναίκες ανέφεραν ότι συμβιώνουν με άτομο του ίδιου φύλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το επίπεδο χειρότερης υγείας των ομοφυλόφιλων οφείλεται στο υψηλό επίπεδο στρες που υφίστανται λόγω φοβιών, προκαταλήψεων και διακρίσεων απέναντι τους από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Όσο μεγαλύτερο είναι το στρες σε ένα άνθρωπο, τόσο αυξάνονται οι αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό του μακροπρόθεσμα.

Με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει παλαιότερες έρευνες, οι παντρεμένοι γενικά έχουν καλύτερη υγεία από τους ανύπαντρους, σύμφωνα με τη Χούι Λίου, αν επιτραπεί η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου, είναι πιθανό να επεκταθούν και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια τα οφέλη για την υγεία τους χάρη στην επισημοποίηση της σχέσης τους με τα δεσμά του γάμου.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ οι ομοφυλόφιλες γυναίκες που συζούν, έχουν χειρότερη υγεία από τις παντρεμένες γυναίκες, έχουν την ίδια ή και καλύτερη υγεία σε σχέση με τις ανύπαντρες γυναίκες.

Τη χειρότερη υγεία ανάμεσα στα ζευγάρια ίδιου φύλου έχουν όσα ανήκουν σε κάποια μειονότητα (π.χ. από άποψη χρώματος δέρματος), γεγονός που τους καθιστά θύματα ακόμα μεγαλύτερων κοινωνικών διακρίσεων, κάτι που υποσκάπτει περαιτέρω την υγεία τους σε βάθος χρόνου.
Διαβάστε περισσότερα...

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν έχει ουδεμία ανάμιξη»


Διευκρινίσεις για τη μείωση των παραδόσεων μονάδων αίματος.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διευκρινίζει ότι δεν έχει ουδεμία ανάμιξη στο ζήτημα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την απόφαση του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού να μειώσει τις παραδόσεις μονάδων αίματος προς τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναφέρει:

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναφορικά με την απόφαση του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού να μειώσει, σταδιακά από το 2015, στο ήμισυ τις παραδόσεις μονάδων αίματος προς τη χώρα μας, λόγω των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου (ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ) προς τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) ουδεμία ανάμιξη έχει με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι Μονάδες Υγείας, μεταξύ των οποίων και τα Κέντρα Αιμοδοσίας, που λειτουργούσε ο Ε.Ε.Σ. κατά το παρελθόν, εντάχθηκαν από το 1986 στο ΕΣΥ και η ευθύνη για την υλοποίηση αιμοδοτικών προγραμμάτων ανήκει πλέον στο Υπουργείο Υγείας.

Από τότε οι μονάδες αίματος που απέστελνε δωρεάν ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός στη χώρα μας, τις διέθετε το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες του, χωρίς να γνωρίζουμε τη συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Δραματική υποβάθμιση της περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ


«Ο ασθενής δεν θα μπορεί πλέον ούτε γιατρό να βρει».

Για δραματική υποβάθμιση της περίθαλψης του Έλληνα ασθενή από τις περικοπές σε βασικές παροχές που προβλέπονται στον Κανονισμό Παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές σε βοηθήματα, φυσικοθεραπείες, γυαλιά και άλλες βασικές παροχές αποτελούν «ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για τον ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον να κόβει ακόμα και τα φάρμακά του γιατί δεν έχει να πληρώσει τη συμμετοχή».

Σημειώνει, επίσης, ότι η πρόθεση για μείωση των συμβεβλημένων γιατρών κατά 10% θα αποτελέσει μία ακόμα σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς ο ασθενής δεν θα μπορεί πλέον ούτε γιατρό να βρει για να εξυπηρετηθεί.

«Οι περικοπές έχουν στόχο να μετακυληστεί το κόστος της περίθαλψης στην τσέπη των ασθενών», καταλήγει ο ΙΣΑ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η συγκινητική δωρεά δύο Γάλλων στην Κρήτη


Μια συγκινητική δωρεά περίμενε σήμερα το δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη. Ένα ζευγάρι Γάλλων, ο Bernard και η Magali Fischer, μόνιμοι κάτοικοι Ροδιάς τα τελευταία χρόνια, επισκέφτηκαν το δήμαρχο και του προσέφεραν φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, για να ενισχύσουν τη δράση του Ιατρείου και του Φαρμακείου του δήμου.

Η ενέργεια συγκέντρωσης του υλικού αυτού, πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία και ειδικότερα στην Billainvillier, πόλη στην οποία είναι αντιδήμαρχος η αδερφή της κ. Fischer. Μαθαίνοντας για τη δράση των κοινωνικών δομών του δήμου Μαλεβιζίου από τα Κρητικά μέσα ενημέρωσης, το ζευγάρι των Γάλλων θεώρησε σκόπιμο να παρακινήσει τους δημότες της Billainvillier οι οποίοι και συνέλεξαν το υλικό.

Παράλληλα, ενημέρωσαν τις εκεί τοπικές εταιρείες ιατροφαρμακευτικού υλικού, οι οποίες συνέβαλλαν και αυτές στο να συγκεντρωθούν 8 κούτες υλικών και φαρμάκων, ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις αποστολές, με συχνότητα 3 με 4 φορές το χρόνο! Δημοσίευσαν μάλιστα τη δράση αυτή και στη δημοτική εφημερίδα της Γαλλικής πόλης, με τίτλο "Λεπτή χειρονομία για την Ελλάδα".







Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται φοιτητικό-στεγαστικό επίδομα


Τη δυνατότητα να λάβουν το στεγαστικό επίδομα των 1000 ευρώ έχουν και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες γονείς παιδιών τα οποία σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους.

Η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων και των δικαιολογητικών λήγει στο τέλος του Μαρτίου.

Αναλυτικά:











Δείτε περισσότερα στο ακόλουθο θέμα: 

Φοιτητικό Επίδομα 2013: Αυτή είναι η νέα διαδικασία για να αποκτήσετε τα 1.000 ευρώ



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

250 δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα


Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

To NowDoctor σε συνεργασία με το πανελλαδικό δίκτυο ιατρών του βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών και στις 8 Μαρτίου δίνει την δυνατότητα σε περισσότερες από 250 γυναίκες ανά την Ελλάδα να εξεταστούν δωρεάν (Τεστ ΠΑΠ, κολπικό υπερηχογράφημα, DNA τεστ για κονδυλώματα, γενική εξέταση αίματος και σιδήρου). Γιατροί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Χανιά, Τρίκαλα, Λάρισα, Τρίπολη και Σέρρες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή!


Διαβάστε περισσότερα...

Οι Ανάπηροι, τα Θύματα Πολέμου και οι οικογένειές τους


Την κατάργηση των αδειών περιπτέρων για τους Ανάπηρους Πολέμου και το Ορθοπεδικό Συνεργείο Κρήτης, επισημαίνει με παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας κ.κ. Ε. Στυλιανίδηκαι Α. Λυκουρέτζο.

Οι νόμοι 1324/49, 1044/71 και 1043/80 κατοχύρωναν ως αποκατάσταση το δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρου στους Ανάπηρους Πολέμου, Θύματα Πολέμου και μετά τον θάνατό τους το κληρονομικό δικαίωμα το είχε η σύζυγος των αποθανόντων Αναπήρων Πολέμου και οι άγαμες θυγατέρες ή διαζευγμένες χωρίς εισοδήματα. Με τον 3648/2008 εντάχθηκαν στην κατηγορία της αποκατάστασης και οι εν χηρεία χωρίς εισοδήματα θυγατέρες, οι Ανάπηροι Ειρηνικής Περιόδου, του Αμάχου Πληθυσμού, οι αγωνιστές της Κύπρου και εφόσον δεν υπήρχαν τέτοιοι το ευεργέτημα επεκτάθηκε στην κατηγορία των Πολυτέκνων και των ΑΜΕΑ.

Ωστόσο, με τον Νόμο 4093/2012, όλα τα ανωτέρω καταργούνται χωρίς αιτιολογία και διαγράφονται από τον χάρτη της αποκατάστασης των περιπτέρων οι Ανάπηροι και τα θύματα Πολέμου.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης τονίζει ακόμη την επικείμενη διακοπή του Ορθοπεδικού Συνεργείου Κρήτης, η οποία θα διακοπεί στο τέλος Μαρτίου και τις συνέπειες για όσους εξυπηρετούνται. Όπως αναφέρει μάλιστα: «το ορθοπεδικό Συνεργείο Κρήτης εξυπηρετεί τους Αναπήρους Πολέμου όλων των νομών της Κρήτης και με τη διακοπή της λειτουργίας του, καταδικάζονται όλοι χωρίς καμία παροχή Υπηρεσιών που θα συντελούσε στην καλύτερη ποιότητα της καθημερινότητάς τους και αρκετοί από αυτούς σε πλήρη ακινησία»

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά νομοθετική παρέμβαση από τον Υπουργό, ώστε να τροποποιηθεί ο ισχύων νόμος και να έχουν οι Ανάπηροι και τα Θύματα Πολέμου, καθώς και οι οικογένειες τους το δικαίωμα για έκδοση άδειας Περιπτέρων. Επίσης αιτείται την παραμονή του Ορθοπεδικού Συνεργείου Κρήτης ώστε να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες του στους Αναπήρους Πολέμου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ψαλίδι» 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ


Με νέο κανονισμό παροχών υγείας και περιστολή φαρμακευτικής δαπάνης.

Συνολική μείωση 1,1 δισ. ευρώ θα προκύψει στις δαπάνες τού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) το τρέχον έτος, με την εφαρμογή από το Δεκέμβριο, του νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας και την περιστολή τής φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά.

Εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ προβλέπεται από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στις ιδιωτικές κλινικές. Το 2012 οι δαπάνες για ΚΕΝ εκτοξεύθηκαν, είπε ο κ. Σαλμάς, διότι υπήρχαν κενά στο νόμο και οι κλινικές χρέωναν ΚΕΝ και στους χρόνιους ασθενείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, την κατάργηση του επιδόματος τοκετού, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2012 στα 19 εκατ. ευρώ, διότι δόθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε δημόσιο νοσοκομείο. «Αφού ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα», υπογράμμισε ο κ. Σαλμάς.

Επιπλέον, περίπου 93 εκατ. ευρώ λιγότερα θα πληρώσει φέτος ο Οργανισμός, μετά την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. «Η διαπραγμάτευση επέφερε μείωση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η μαγνητική τομογραφία κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ το 2012, 240 ευρώ, και εφέτος η τιμή της καθορίστηκε σε 135 ευρώ. Αναλόγως, η αξονική τομογραφία κόστιζε 71 ευρώ και τώρα κοστίζει από 40 ευρώ. Το 2012 η συνολική δαπάνη για τις απεικονιστικές εξετάσεις ήταν 307 εκατ. ευρώ και το 2013 προβλέπεται ότι θα είναι από 215 έως 265 εκατ. ευρώ.

Περίπου 16 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των νεφροπαθών, 20 εκατ. ευρώ από τις φυσιοθεραπείες, καθώς -όπως είπε ο κ. Σαλμάς- συνταγογραφούνταν αφειδώς, αναφέροντας μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι υπήρξε φυσικοθεραπευτής που είχε 29.000 υποβολές σε ένα μήνα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι οι συνεδρίες μειώνονται σε 10 από12 που ήταν ανά ασθενή και η αποζημίωση κάθε συνεδρίας από 20 σε 15ευρώ.

Μεγάλη δαπάνη δημιουργήθηκε και από την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως, καθώς το 2012 δαπανήθηκαν 73 εκ. ευρώ. Μετά τις νέες ρυθμίσεις, μειώνεται η αποζημίωση στα 100 από 150 ευρώ που ήταν και διπλασιάζεται ο χρόνος αναμονής, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση περίπου 42 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για ενθαρρυντικά στοιχεία εξοικονόμησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και για εξορθολογιστικές ενέργειες, που στοχεύουν στο νοικοκύρεμα τού Οργανισμού.

«Πέρυσι, όλοι μιλούσαν για κατάρρευση του ΕΟΠΠΥ. Τώρα που φαίνονται τα αποτελέσματα του νοικοκυρέματος που κάνουμε, οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν ξανά αξιόπιστη δημόσια ασφάλιση υγείας».

Ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα επανεξεταστεί το πλαίσιο συμβάσεων με τους γιατρούς, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες κάθε περιοχής, καθώς υπάρχουν περιοχές που δεν διαθέτουν συμβεβλημένο παιδίατρο ή καρδιολόγο, με συνέπεια οι ασθενείς να πληρώνουν την επίσκεψη από την τσέπη τους.

Όπως είπε ο κ. Σαλμάς, τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί σχέδιο, βάσει του οποίου θα δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όσους γιατρούς συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες.

Από την άλλη, όμως, ο ΕΟΠΥΥ θα υποχρεωθεί να μειώσει περαιτέρω το ιατρικό του προσωπικό για το 2013 κατά 10%, μετά από απαίτηση της Τρόικας. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 5772 γιατρούς από τα πολυιατρεία του ΙΚΑ , 5500 συμβεβλημένους και 540 γενικούς γιατρούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε, επίσης, ότι έως το τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη (έως 31/12/2011), που ανέρχονται σε 1,942 δισ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Φεύγουν από το Δημόσιο ως τον Ιούνιο 12.500 υπάλληλοι


Σήμερα παραδίδει η κυβέρνηση τη λίστα στην τρόικα.

Σήμερα παραδίδει η κυβέρνηση στην τρόικα τη λίστα με τους 12.700 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Πηγές αναφέρουν ότι η λίστα αφορά τη διαθεσιμότητα 5.503 υπαλλήλων από τον στενό δημόσιο τομέα εκ των οποίων 2.000 θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων και 3.503 από την κατάργηση οργανικών θέσεων, οι οποίες θα προέλθουν από την αξιολόγηση των πρώτων φορέων γενικής κυβέρνησης που θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο δίμηνο.

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα σε δήμους και περιφέρειες, ενώ σημαντικό μέρος των διαθεσιμοτήτων θα προέλθει και από τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις. Παράλληλα αξιολογούνται και άλλοι εποπτευόμενοι οργανισμοί όπως είναι ο ΕΟΦ.

Η πλειονότητα των διαθέσιμων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013 που μπορεί να ξεπερνάει και τους 15.000 εργαζόμενους θα προέρχεται από ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου.

Στη λίστα των πρώτων 12.700 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα υπολογίζονται και 1.200 εκπαιδευτικοί οι οποίοι ελέγχονται για τους ιατρικούς ή άλλους λόγους που έχουν επικαλεστεί για να μη διδάσκουν και αναμένεται να κριθούν ως «αδικαιολογήτως απόντες» από την οργανική τους θέση. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης το σχέδιο της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού περιλαμβάνει και αρκετές συνταξιοδοτήσεις.

Για τα υπουργεία Οικονομικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις καθώς τα νέα οργανογράμματα θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι ένστολοι ενδέχεται να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας.

Στο σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των οργανισμών προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 2.500 υπάλληλοι από 630 συγχωνευόμενους φορείς και 800 υπάλληλοι λόγω κατάργησης των 67 οργανισμών στους οποίους απασχολούνται.

Στο πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας που θα προκύψει μέχρι τον Ιούνιο έχουν υπολογιστεί και 3.896 υποθέσεις επίορκων και κατόχων πλαστών εγγράφων οι οποίες εκτιμάται ότι θα εκδικαστούν άμεσα στα πειθαρχικά συμβούλια.



Διαβάστε περισσότερα...

Νεογέννητα με... βουλωμένες αρτηρίες


Τα τοιχώματα της βασικής αρτηρίας του σώματος, της αορτής, εμφανίζουν ήδη σκλήρυνση στα νεογέννητα μωρά από μητέρες υπέρβαρες ή παχύσαρκες, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, που πάντως έγινε σε μικρό δείγμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Σκίλτον της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για παιδικές ασθένειες "Archives of Disease in Childhood", μελέτησαν τις περιπτώσεις 35 εγκύων γυναικών με μέση ηλικία 35 ετών, οι οποίες ήσαν υπέρβαρες (δείκτης σωματικής μάζας πάνω από 25) ή παχύσαρκες (δείκτης πάνω από 30). Τα μωρά που γεννήθηκαν, είχαν βάρος από 1.850 έως 4.310 κιλά.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση κάθε μωρού, οι επιστήμονες μέτρησαν στα νεογέννητα το πάχος των δύο εσωτερικών τοιχωμάτων της κοιλιακής αορτής, της αρτηρίας εκείνης που φθάνει μέχρι την κοιλιά. Η ανάλυση έδειξε ότι το πάχος αυτό κυμαινόταν από 0,65 έως 0,97 χιλιοστά και σχετιζόταν με το βάρος της εγκύου κατά τη στιγμή της γέννας. Όσο πιο μεγάλο ήταν το βάρος της, τόσο μεγαλύτερο ήταν το πάχος της αορτής και αυτό άσχετα με το βάρος του μωρού (το πολύ μεγάλο βάρος αποτελεί γνωστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου στην μετέπειτα ζωή).

Η διαφορά στο πάχος της βασικής αρτηρίας ανάμεσα στα νεογέννητα μωρά των μητέρων με φυσιολογικό πάχος και εκείνων που ήσαν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ήταν 0,06 χιλιοστά κατά μέσο όρο. Η αύξηση του πάχους και η απώλεια της ελαστικότητας (σκλήρυνση) των αρτηριών συνιστά ένδειξη αθηρωματικής βλάβης, που εν καιρώ αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό κλπ.

«Τα τόσο πρώιμα φυσικά σημάδια αθηροσκλήρωσης είναι ήδη ορατά στην κοιλιακή αορτή και το πάχος των εσωτερικών στρωμάτων της αορτής θεωρείται η καλύτερη μη επεμβατική ένδειξη για την αγγειακή υγεία στα παιδιά», όπως επισημαίνουν οι αυστραλοί ερευνητές. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μια μητέρα με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό επιδρά αρνητικά στον μετέπειτα κίνδυνο του παιδιού της για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό, καταλήγουν οι επιστήμονες συμπερασματικά και υπογραμμίζουν ότι δυστυχώς στις ανεπτυγμένες χώρες περισσότερες από τις μισές μητέρες, όταν γεννάνε, έχουν παραπανίσιο πάχος.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.eurekalert.org/jrnls/bmj/fnn303566.pdf



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτό το θέμα μείωσης των φόρων


Το κρίσιμο ζήτημα των αναποτελεσματικών φόρων θέτει η κυβέρνηση στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στη χθεσινή του συνάντηση με το κλιμάκιο των δανειστών, μίλησε για την ανάγκη μείωσης στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση και του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Στο θέμα θα επιμείνει και ο πρωθυπουργός.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε έντονα η μείωση του Δημοσίου, ενώ για πρώτη φορά το οικονομικό επιτελείο έθεσε το ζήτημα των αναποτελεσματικών φόρων, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% αλλά και την επανεξέταση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, θέμα στο οποίο αναμένεται να επανέλθει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με την τρόικα την Πέμπτη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περικοπές - εφιάλτης για την υγεία του λαού


Οι περικοπές στις παροχές υγείας συνεπάγονται νέα δραματική οικονομική επιβάρυνση για τους εργαζομένους, τους ασφαλισμένους, τους ασθενείς. Τα νέα ζευγάρια που φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί δε θα παίρνουν αυτό το κουτσουρεμένο επίδομα τοκετού, εκτός εάν γεννούν στο σπίτι, στο χωράφι στο δρόμο... Χρόνιοι πάσχοντες όπως οι νεφροπαθείς, εάν δεν έχουν λεφτά - και αρκετά μάλιστα - για να δώσουν για τη θεραπεία τους και τα φάρμακά τους, θα στέλνονται στο θάνατο. Τα 462 εκατομμύρια ευρώ που κόβονται - «εξοικονόμηση πόρων» το λένε - σημαίνουν άνθρωποι χωρίς θεραπεία, ιατρική παρακολούθηση, φάρμακο, επιδόματα, άνθρωποι στο έλεος της αρρώστιας, ασθενείς να πεθαίνουν ανήμποροι και αβοήθητοι. Αυτή είναι η κτηνωδία του σάπιου καπιταλισμού...

Αυτές οι εξελίξεις δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία και δε θα σταματήσουν εδώ. Το λένε άλλωστε και οι ίδιοι όταν κάνουν λόγο για σχέση «κόστους - οφέλους» σαν κριτήριο για να συνεχίζουν να υπάρχουν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ (τοπικές υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ σήμερα) ή τα κέντρα υγείας, ακόμα και τα δημόσια νοσοκομεία. Αποτελούσε και αποτελεί κοινό στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των καπιταλιστικών κρατών, η ενιαία ελάχιστη παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας - πρόνοιας - φαρμάκων για όλους τους εργαζόμενους - συνταξιούχους. Αυτό που λένε «Βασικό Πακέτο Παροχών». Πώς εκφράζεται αυτό πρακτικά;
-- Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (νοσοκομεία - κέντρα υγείας - ασφαλιστικά ταμεία - προνοιακά ιδρύματα και κοινωνικά επιδόματα).

-- Λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια προκειμένου να «αυτοχρηματοδοτηθούν» από την πώληση υπηρεσιών υγείας.

-- Μετακύλιση των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότησή τους από το κράτος και τους επιχειρηματίες, την ανεργία, τη μείωση των μισθών, τη «μαύρη» εργασία κλπ., αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και προχωρούν σε συνεχείς περικοπές των παροχών προς τους ασφαλισμένους και αύξηση των πληρωμών.

Όλα αυτά σήμερα, έχουν ως συνέπεια να αποκλείεται ένας τεράστιος αριθμός ανέργων, ανασφάλιστων, από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, από φάρμακα - εμβόλια κλπ. ή ένα μικρό μέρος απ' αυτούς να βρίσκει διέξοδο στις υποτυπώδεις και τελείως ανεπαρκείς υπηρεσίες των ΜΚΟ, «κοινωνικών φαρμακείων», «κοινωνικών ιατρείων»... Τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι προσωρινά. Επισπεύδεται η λήψη τους λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και θα παραμείνουν και στη φάση της όποιας ανάκαμψης προκύψει. Ήδη  έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ. Και γι' αυτό το λόγο απαιτείται ενιαίο μέτωπο πάλης (εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι, ανασφάλιστοι, συνταξιούχοι, νέοι, νοσηλευτικό προσωπικό, γιατροί) που θα παλέψει για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν παροχές Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.

Οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί όλου του τεράστιου πλούτου που υπάρχει και που μπορεί να καλύψει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε υπηρεσίες Υγείας, για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα και τις κατακτήσεις της επιστήμης. Και αυτό απαιτεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών μονάδων υγείας που πληρούν τις προϋποθέσεις. Για να έχει ο λαός την υγειά του και να μπορεί να προκόβει προς όφελος όλης της κοινωνίας. Της δικής του κοινωνίας, χωρίς καπιταλιστές.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορείτε να βγείτε στη σύνταξη στα 60


Σύνταξη στα 60. Δείτε πώς μπορείτε να το πετύχετε, στο βίντεο από το πρωινό του Mega.







Διαβάστε περισσότερα...

Ώρα μηδέν για τις απολύσεις στο Δημόσιο


«Κίτρινη κάρτα» από την τρόικα στο οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα. Κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Αντώνη Μανιτάκη για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο.

Στη συνάντηση που θα διεξαχθεί στις 10 το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μεταξύ του Αντώνη Μανιτάκη και της τρόικας θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων κάτι το οποίο ζητούν επιτακτικά οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να παρουσιάσει στην τρόικα το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο αναφέρει ότι 8.800 υπάλληλοι μέχρι τον Ιούνιο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα φτάνοντας συνολικά τους 2.700. Ο μνημονιακός στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν τεθεί εκτός Δημοσίου 25.000 εργαζόμενοι.

Σκοπός του Αντώνη Μανιτάκη είναι να πείσει την τρόικα ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα πετύχει καθώς υπάρχουν έντονοι ενδοιασμοί από την πλευρά των Βρυξελλών. Η πλειονότητα των υπαλλήλων που θα ενταχθεί στο σύστημα της διαθεσιμότητας θα προέρχεται από τα υπουργεία και τη «δεξαμενή» επίορκων υπαλλήλων των οποίων οι καταδίκες έχουν τελεσιδικήσει. Οι υπόλοιποι θα επιλεγούν από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται στη σημερινή συνάντηση να μην ληφθούν οι τελικές αποφάσεις καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο δεν συζητήθηκε στη συνάντηση που έγινε την Κυριακή το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα.

Ωστόσο, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που προβληματίζει ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ενδιαφέρθηκε για τις αρμοδιότητες του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και επέμεινε στο εάν και ποιο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής ορθώς πρέπει να ασκείται από το υπουργείο και τι κομμάτι της εκτέλεσης της φορολογικής πολιτικής να γίνεται από τον γενικό γραμματέα.

Επιπλέον άνοιξε και το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων και τα στελέχη της τρόικας πήραν μία πρώτη «γεύση» από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ συζητήθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι ελεγκτές της τρόικας θα συνεχίσουν τον γύρο επισκέψεων στα υπουργεία αυτή την εβδομάδα και θα προγραμματίζεται να κάνουν μία ακόμη στάση από το υπουργείο Οικονομικών.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτικές εκδηλώσεις κατά των επιτήδειων που εξαπατούν ηλικιωμένους


Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών «εκπαιδεύει» τους πολίτες.

Σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων με θέμα «Απάτες και επιθέσεις σε βάρος ηλικιωμένων- Τρόποι πρόληψης, μέσα προφύλαξης» διοργανώνει από σήμερα έως τις 15 Μαρτίου το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Νεάπολης- Συκεών, στα εννέα ΚΑΠΗ του δήμου.

Οι ηλικιωμένοι θα ενημερωθούν από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για τα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας που μπορούν να λάβουν, ώστε να αποτρέπουν στο μέτρο του δυνατού το ενδεχόμενο να πέσουν θύματα κακοποιών.

«Στόχος του δήμου είναι να συμβάλλει στη διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας», επισημαίνουν ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αριστείδης Γαλανός.

«Τα μέλη των ΚΑΠΗ, καθώς και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος συμπολίτης μας, έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ειδικούς για όλα τα ζητήματα ασφάλειας που τους απασχολούν, καθώς και να πληροφορηθούν τους τρόπους παράνομης δράσης διαφόρων επιτήδειων που εποφθαλμιούν να τους εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο» υπογραμμίζουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή φόρου για λάθος στο τέλος ακινήτων


Ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσέρχεται στην αρμόδια Εφορία.

Επιστροφή φόρου αναμένεται να λάβουν 60.000 φορολογούμενοι για λάθος υπολογισμούς στο έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που τους επιβάρυνε προσθετά κατά 12 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχής πιστώσεων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε προχθές στην Βουλή προβλέπει πως το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 το οποίο πρέπει να επιστραφεί σε φορολογούμενους λόγω λανθασμένου υπολογισμού του δεν συμψηφίζεται με το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 και θα επιστρέφεται μόνο μέσω των εφοριών.

Σημειώνεται πως μετά την αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων ΕΕΤΗΔΕ πολλοί φορολογούμενοι που λανθασμένα υπήχθησαν στο τέλος ακινήτων προσήλθαν στη ΓΓΠΣ για τη διαγραφή του.

Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί ποσό που αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων σε πρόσωπο μη υπόχρεο, θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσέρχεται στην αρμόδια Εφορία και όχι στη ΓΓΠΣ και να προσκομίζει οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στον φόρο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το χαράτσι να βεβαιωθεί σε αυτόν που πραγματικά πρέπει να βεβαιωθεί.

Αν ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Εφορίας με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Εφορία μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων θα πρέπει να διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη. Παράλληλα θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.


Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε με τον ιό HIV και θεραπεύτηκε


Μια ομάδα αμερικανών ιολόγων, ανακοίνωσε, την πρώτη περίπτωση λειτουργικής αποκατάστασης της υγείας ενός παιδιού, που είχε μολυνθεί κατά τη γέννησή του, με τον ιό του AIDS (HIV). Ο ιός μεταδόθηκε στο παιδί από τη μητέρα του.

Η περίπτωση αν και δεν αποτελεί ουσιαστικά «εκρίζωση του ιού», εν τούτοις εμφανίζει τον ιό να έχει εξασθενήσει σημαντικά, σε τέτοιο βαθμό ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, να μπορεί να τον ελέγξει χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία, εξήγησαν οι ιολόγοι.

Η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη στον κόσμο πλήρη ίαση από τον ιό, είναι του αμερικανού Τίμοθι Μπράουν ο οποίος θεραπεύτηκε μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτό το μόσχευμα σχεδιάστηκε και για τη θεραπεία της λευχαιμίας.

Στην περίπτωση του παιδιού δεν υπάρχει πλήρης ίαση, αλλά το σώμα ελέγχει πλέον τη μόλυνση χωρίς θεραπεία, την οποία έλαβε λιγότερο από 30 ώρες μετά τη γέννησή του.Το παιδί από το Μισισιπή που είναι τώρα δυόμισι ετών, δεν λαμβάνει φάρμακα για περίπου ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές για να δουν αν η θεραπεία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε άλλα παιδιά. Τα αποτελέσματα όμως στο παιδί από το Μισισιπή θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να είναι οδηγός σε μια θεραπεία για παιδιά με τον ιό HIV.

Η δρ. Ντέμπορα Περσάουντ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, ήταν αυτή που παρουσίασε τα ευρήματα στο Συνέδριο για ρετροϊούς και "ευκαιριακές" μολύνσεις στην Ατλάντα. «Αυτή είναι μια απόδειξη με την έννοια πως μπορεί να είναι δυνητικά ιάσιμος ο ιός HIV σε βρέφη», είπε η επιστήμονας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έγκυος σκοτώθηκε σε τροχαίο, αλλά το βρέφος επέζησε


Ένας νεαρός άνδρας και η έγκυος σύζυγός του σκοτώθηκαν την Κυριακή σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο στο Μπρούκλιν, αλλά το μωρό τους, που γεννήθηκε πρόωρα, επέζησε, ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Το ταξί με το οποίο το νεαρό ζευγάρι κατευθυνόταν στο νοσοκομείο λίγο μετά τα μεσάνυχτα χτυπήθηκε από ένα άλλο όχημα με δύο επιβαίνοντες, οι οποίοι μετά τη σύγκρουση εξαφανίστηκαν και η αστυνομία τους αναζητά.

Τα θύματα, ήταν ηλικίας 21 ετών. Είχαν παντρευτεί μόλις πριν από δυο χρόνια και το μωρό που γεννήθηκε ήταν το πρώτο τους παιδί. Ο οδηγός του ταξί, μεταφέρθηκε και αυτός στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα» για τα καρδιαγγειακά ο στιγμιαίος καφές


Τι δείχνουν οι έρευνες.

Τα αντιοξειδωτικά έγιναν αρχικά, γνωστά στο ευρύ κοινό ως «αντιγηραντικά στοιχεία». Αν και πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό γενικευμένο καθώς δεν μπορεί ένας παράγοντας από μόνος του να ευθύνεται για το γήρας, ωστόσο βασίζεται στην ιδιότητα των αντιοξειδωτικών να πολεμούν το οξειδωτικό στρες ή αλλιώς να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Και αν σας μπερδεύουν οι επιστημονικές έννοιες κρατήστε μόνο ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό και τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν κάτι τέτοιο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ενδογενείς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς αλλά τα αντιοξειδωτικά παραλαμβάνονται και εξωγενώς από την διατροφή μας! Η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, η βιταμίνη Α και οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται σε πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά είναι μερικά από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Ένα ρόφημα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών που πρέπει να λαμβάνει κάποιος είναι και ο καφές!

Και αυτό διότι, ο καφές αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σκεφτείτε ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει, ανάλογα και με την ποικιλία του καφέ κάθε φορά, 300-550mg αντιοξειδωτικών συστατικών ανά 2g που είναι η συνήθης μερίδα κατανάλωσής του. Όταν πρόκειται για φραπέ τα αντιοξειδωτικά φτάνουν τα 860mg μιας και η ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείται είναι η διπλάσια.

Πώς όμως οι πολυφαινόλες ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία; Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη.

Αυτή, καθώς κυκλοφορεί στο αίμα μπορεί να προσβληθεί από τις ελεύθερες ρίζες που αναφέραμε προηγουμένως. Το αποτέλεσμα είναι να αλλάξει μορφή και μαζί με άλλα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα, να επικαθίσει στο τοίχωμα της αρτηρίας.

Έτσι σιγά σιγά χτίζεται μια πλάκα που στενεύει την αρτηρία οδηγώντας ίσως στην απόφραξή της, που σημαίνει, στις σοβαρές περιπτώσεις, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως καταλαβαίνετε, λαμβάνοντας τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά από τη διατροφή μας, η άμυνά μας είναι σε θέση να θωρακίσει καλύτερα την χοληστερόλη από την οξείδωσή της!

Τα χλωρογενικά οξέα συνιστούν μία από τις φαινολικές ενώσεις στον καφέ. Έχει βρεθεί ότι, αυτά, επιδρούν θετικά στην αρτηριακή πίεση, στην φλεγμονή αλλά και στην θρόμβωση. Καταστάσεις οι οποίες πυροδοτούν η καθεμία με διαφορετικό τρόπο την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων.

Αναφορικά με τη συμβολή του καφέ στην πρόκληση καρδιακών αρρυθμιών, τόσο επιδημιολογικές όσο και κλινικές μελέτες αδυνατούν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο.

Σχετική έρευνα έδειξε ότι η λήψη υψηλών δόσεων καφεΐνης (περίπου 500mg) δεν αύξησε τις κοιλιακές (καρδιακές) αρρυθμίες. Σε διαφορετική έρευνα με ασθενείς, 39-79ετών, που έπασχαν ήδη από κοιλιακή ταχυκαρδία δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στις αρρυθμίες τους, πριν και μετά τη λήψη 275mg καφεΐνης.

Επίσης η καφεΐνη δε δημιούργησε σημαντική αύξηση των κατεχολαμινών (ορμονών που πιθανών να προκαλούν αρρυθμίες) και η αύξηση αυτή δε συνδέθηκε με τις αρρυθμίες.

Έτσι μία μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (5-6 φλιτζάνια των 2γρ καφέ την ημέρα, περίπου 500mg καφεΐνης) θεωρείται απίθανο να προκαλέσει αρρυθμία σε άτομα που δεν εμφανίζουν επιρρέπεια στις δράσεις της καφεΐνης. Για πιο συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ως προς την ποσότητα καφέ που μπορείτε να καταναλώνετε.

Ο καφές λοιπόν, μέσα από διάφορες μελέτες έχει φανεί ότι μπορεί να έχει μια γενικότερη ευεργετική δράση σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την υγεία μας.

Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται προσπαθώντας να προσδιορίσουν τους μηχανισμούς πίσω από τη δράση καθώς και την ποσότητα στην οποία εκδηλώνονται αυτά τα οφέλη. Έως τότε, ο καθένας μας συνεχίζει και απολαμβάνει τον αγαπημένο του καφέ ...και η τύχη μας μπορεί να δουλεύει!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα λιπαρά επηρεάζουν τη συμπεριφορά


Έρευνα συνδέει το υπερβολικό ποσό λίπους με τις διαταραχές ντοπαμίνης.

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή ενδέχεται να συσχετίζεται με την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας και τις μαθησιακές δυσκολίες σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η επίδραση των λιπαρών είναι τόσο ισχυρή που η κατανάλωσή τους για μια εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά ακόμη και πριν παρουσιαστεί πρόσληψη βάρους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το υπερβολικό ποσό λίπους μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει την ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Οι διαταραχές ντοπαμίνης σχετίζονται με την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας και την παχυσαρκία.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις κάνοντας πειράματα με νεαρά ποντίκια. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν μια διατροφή με το 60% των θερμίδων να προέρχεται από λιπαρά συμπεριφέρονταν διαφορετικά από τα ποντίκια που έπαιρναν μόνο το 10% των θερμίδων από λιπαρά.

Τα ταϊσμένα με άφθονο λίπος ποντίκια, μετά από μόλις μια εβδομάδα λιπαρής διατροφής, συμπεριφέρονταν με μεγαλύτερη ανησυχία και είχαν περισσότερες δυσκολίες όσον αφορά την προθυμία τους να εξερευνήσουν νέους και άγνωστους χώρους και να αναγνωρίσουν αντικείμενα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Psychoneyroendocrinology.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου μαστού στις νέες γυναίκες


Ετήσια άνοδος 2% στα ποσοστά του μεταστατικού καρκίνου.

Περισσότερες νέες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου σε σχέση με πριν από τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, με τα ποσοστά μεταστατικού καρκίνου του μαστού κυρίως να αυξάνονται τουλάχιστον 2% κάθε χρόνο.

Ωστόσο το συνολικό ποσοστό κρουσμάτων καρκίνου στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 39 ετών, είναι ακόμη μικρό. Μια στις 173 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού πριν γίνει 40 ετών, τονίζουν οι ερευνητές, αλλά η πρόγνωση προβλέπεται αρνητική για τις νεαρές ασθενείς, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), η οποία δεν προσδιορίζει τις αιτίες.

H έρευνα, που βασίζεται στην ανάλυση στατιστικών στοιχείων του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ δείχνει ότι τα κρούσματα μεταστατικού καρκίνου του μαστού έφθασαν τα 2,9 ανά 100.000 νέες γυναίκες το 2009, συγκριτικά με 1,53 ανά 100.000 το 1976, δηλαδή αύξηση 2,07% ετησίως σε αυτή την περίοδο των 34 ετών, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανόν καθώς η αλλαγή είναι τόσο σημαντική τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η αύξηση της συχνότητας να οφείλεται σε κάτι εξωγενές, ίσως ένας τρόπος ζωής που ολοένα μετατρέπεται και έχει σχέση με κάποιον παράγοντα επικινδυνότητας, μια έκθεση σε τοξικό περιβάλλον, αλλά δεν ξέρουμε τι», τονίζει η δρ Ρεμπέκα Τζόνσον του Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ και επικεφαλής της μελέτης.

Μια πιθανότητα είναι η μεγάλη κατανάλωση φαγητού και η έλλειψη άσκησης να αυξάνουν τα ποσοστά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Η χρήση της ορμονικής μεθόδου αντισύλληψης μπορεί να παίζει ένα ρόλο, είπε η δρ Τζόνσον υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται περισσότερη έρευνα για πιθανή επίδραση των ορμονών στο κρέας ή του πλαστικού, στα μπουκάλια για παράδειγμα.

«Η τάση σε σχέση με την συχνότητα των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ύφεσης, κάτι που θα μπορούσε να δείξει μια μεγάλη κλινικά και επιδημιολογικά αύξηση», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των νέων γυναικών στις ΗΠΑ που θα προσβληθούν από καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου με τη χειρότερη των προγνώσεων, παρότι οι υγειονομικές αρχές δεν προτρέπουν σε εξετάσεις πρόληψης για έγκαιρη διάγνωση, υπογραμμίζουν οι γιατροί αυτοί.

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων διαπιστώθηκε στις γυναίκες ηλικίας 25 έως 39 ετών, εκτός από μικρές σταδιακές αυξήσεις του αριθμού των κρουσμάτων σε πιο μεγάλες ηλικιακά γυναίκες. Από τα 55 χρόνια καμιά αύξηση δεν διαπιστώθηκε. Ο αριθμός περιστατικών έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου του μαστού αυξήθηκε στις μεσήλικες και σε ακόμη μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες κατά την περίοδο της έρευνας, κάτι που ίσως οφείλεται στη διαδεδομένη εξέταση της μαστογραφίας.

Η μόνη άλλη αλλαγή στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου ήταν στις νεαρές γυναίκες 25 έως 39 ετών, κυρίως στις μαύρες και τις λευκές μη ισπανικής καταγωγής που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση μεταστατικού καρκίνου του μαστού από το 1992, χρονιά κατά την οποία άρχισε να περιλαμβάνεται η εθνότητα στις στατιστικές.

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, τα κρούσματα μεταστατικού καρκίνου του μαστού -που εξαπλώθηκε στα οστά, στον εγκέφαλο ή στους πνεύμονες- αυξήθηκαν από ένα στις 65.000 γυναίκες το 1976 σε ένα στις 34.000 το 2009.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στα κρούσματα όπου ο καρκίνοι είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα, που είναι «συγκριτικά τυχεροί», γράφουν οι ερευνητές, γιατί οι καρκίνοι αυτοί κατά κάποιο τρόπο ανταποκρίνονται περισσότερο στη θεραπεία και σε γενικές γραμμές έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης.

Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα, κυρίως 20 με 34 ετών έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης -λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών- πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Ήδη, ο μεταστατικός καρκίνος είναι το πιο επικίνδυνο είδος, αναφέρει η ομάδα της Τζόνσον.

Ωστόσο η χειρουργός Τζούλι Μάτζενθαλερ που μελετά τον καρκίνο του μαστού στις νέες γυναίκες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις είπε ότι η νέα μελέτη είναι περιορισμένη, δεν περιλαμβάνει στοιχεία του οικογενειακού ιστορικού της γυναίκας, ούτε αναφέρει ποιες γυναίκες παρουσιάζουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA. Οι γυναίκες με τις μεταλλάξεις αυτές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών σε νεαρή ηλικία.

Η συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο είναι πιο υψηλό στις νέες γυναίκες με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων σε σχέση με αυτές που έχουν αρνητικούς υποδοχείς.

«Όποιες κι αν είναι οι αιτίες -και πιθανώς υπάρχει τουλάχιστον μία- αυτή η τάση αύξησης κρουσμάτων μεταστατικού καρκίνου του μαστού στις νέες γυναίκες θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες στατιστικές και το ιδανικό θα ήταν μια επιβεβαίωση με δεδομένα που αφορούν και άλλες χώρες", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ, το ποσοστό επιβίωσης πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση για τις γυναίκες 25 έως 39 ετών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού είναι μόνο 31% συγκριτικά με 87% για εκείνες στην ίδια ηλικιακή ομάδα με καρκίνο του μαστού εντοπισμένο χωρίς μεταστάσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια η λειτουργία του βήχα


Πού οφείλεται και πότε πρέπει να μας ανησυχήσει.

Ο βήχας, που αποτελεί μέρος μιας αντίδρασης που αυτοπροστατεύει τον οργανισμό μας, μπορεί να είναι μια κουραστική και ενοχλητική εμπειρία.

Ωστόσο, είναι βασικό κομμάτι του μηχανισμού αυτο-καθαρισμού του οργανισμού, χρησιμεύει κυρίως στον καθαρισμό των αεραγωγών, προστατεύοντας έτσι τους πνεύμονες.

Πού οφείλεται

Προκαλείται όταν ενεργοποιηθούν τα ειδικά νεύρα-υποδοχείς στους αεραγωγούς. Όταν ο οργανισμός είναι υγιής, ο βήχας καθαρίζει τους αεραγωγούς επιτυχώς. Για παράδειγμα, ο καπνός, η σκόνη ή τα ψίχουλα προκαλούν μια άμεση αντίδραση βήχα.

Το όξινο υγρό του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο (γνωστό ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτήν την αντίδραση. Η υπερβολική ποσότητα φλέματος στους αεραγωγούς μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς βήχα, εξηγεί ο παθολόγος Χρήστος Δρακούλης.

Όταν όμως είμαστε άρρωστοι και όταν τα φλέματα είναι ιδιαίτερα παχιά και κολλώδη, η αντίδραση του βήχα δεν αρκεί για να αποβάλει το φλέμα. Ένα ισχυρό βλεννολυτικό όπως η αμβροξόλη κάνει τα φλέματα πιο υγρά και επομένως, είναι πιο εύκολο να αποβληθούν.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό

Ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος ή μιας ήπιας μόλυνσης και συχνά, περνάει μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.

Καλέστε το γιατρό σας αν:

- Έχετε υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από 24 ώρες ή πυρετό που επανέρχεται ενώ είχε πέσει για 24 ώρες ή περισσότερο.

- Ακούτε ένα έντονο σφύριγμα όταν εισπνέετε από τη μύτη.

- Έχετε βήχα και κιτρινοπράσινα φλέματα που μυρίζουν άσχημα.

- Έχετε βήχα με αίμα.

- Έχετε βήχα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.

- Μια σύντομη περίοδος ανάρρωσης ακολουθείται από έντονη επιδείνωση, ειδικά με ναυτία, εμετό, πόνο στο στήθος ή υψηλό πυρετό.

Στις παρακάτω περιπτώσεις είναι καλύτερα να καλέσετε ασθενοφόρο ή να πάτε άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική:

- Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, έχετε έντονη δύσπνοια (π.χ. δεν μπορείτε να μιλήσετε)

- Δυσκολεύεστε να καταπιείτε, έχει πρηστεί ή πονάει ο λαιμός σας, έχει κοκκινίσει το πρόσωπό σας
τα χείλη ή το πρόσωπό σας αρχίζουν να μελανιάζουν

- Δεν μπορείτε να ελέγξετε το βήχα που ξέσπασε ξαφνικά, ιδιαίτερα αν αυτό συνέβη μετά από τσίμπημα εντόμου ή γεγονός που μπορεί να προκάλεσε αλλεργική αντίδραση

- Έχετε εκτεθεί σε καπνό, αναθυμιάσεις ή φλόγες που σας προκάλεσαν δυσκολία στην αναπνοή

- Ο βήχας συνοδεύεται από υψηλό πυρετό (38,1 C) και είστε άνω των 60 ή έχετε διαβήτη, HIV, κάνετε χημειοθεραπεία ή υποφέρετε από άλλες παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας ή δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Αν ο βήχας είναι σοβαρός μην επιμένετε να τον εξαφανίσετε με διάφορα γιατροσόφια. Ακολουθήστε τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρό σας.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...