Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Άννυ: Οι εξελίξεις στην υπόθεση


Στην Αθήνα ο πατέρας και η μητέρα της Άννυ

Οδηγούνται στο αυτόφωρο κατηγορούμενοι για υπόθεση ναρκωτικών.

Την ώρα που η ανάκριση για την υπόθεση της 4χρονης Άννυ είναι σε πλήρη εξέλιξη οι γονείς της οδηγούνται στο Αυτόφωρο κατηγορούμενοι για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Το ζευγάρι είχε συλληφθεί και οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης , λίγες ημέρες πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος και ενώ υποστήριζε ότι το παιδί είχε εξαφανιστεί, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε μικροποσότητα χαπιών.

Ο 27χρονος Σάββας, μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κέρκυρας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώ η 25χρονη μητέρα της Άννυ από τις γυναικείες φυλακές της Θήβας.

Το ενδιαφέρον, όμως, όπως είναι φυσικό στρέφεται στην κύρια ανάκριση για το σοκαριστικό έγκλημα και στις προσπάθειες των ανακριτικών αρχών να φωτίσουν όλες τις σκοτεινές πτυχές της τραγωδίας. Αυτός είναι και ο λόγος που από το γραφείο της 10ης τακτικής ανακρίτριας περνούν όλα τα πρόσωπα που γνώριζαν το ζευγάρι αλλά και την μικρή Άννυ. Συγγενείς, φίλοι, πρώην σύντροφοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις ημέρες που προηγήθηκαν αλλά και εκείνες που ακολούθησαν του εγκλήματος.

Ο 27χρονος Σάββας εξακολουθεί να επιμένει πως δεν σκότωσε τη μικρή και επιχειρεί να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον Βούλγαρο φίλο του Νικολαί ή Νίκι υπονοώντας πως εκείνος γνωρίζει τι απέγινε η Άννυ.

Το ίδιο σενάριο φαίνεται να ενισχύει και η 25χρονη σύντροφό του και μητέρα της Άννυ η οποία, μέσω του συνηγόρου της, ζήτησε να έρθει από την Βουλγαρία ο Νίκι προκειμένου να καταθέσει ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο συνήγορος της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να ζητήσει κατ αντιπαράσταση εξέταση του Νίκι με τον Σάββα ο οποίος φέρεται να λέει πως ο φίλος του , του ζήτησε 5.000 ευρώ για να μην αποκαλύψει το μυστικό…

Από την πλευρά του ο Νίκι, ο οποίος με την μαρτυρία του φέρεται να βοήθησε στην εξιχνίαση του εγκλήματος, ισχυρίζεται πως έχει πει όλα όσα γνώριζε στην αστυνομία.

Η 10η τακτική ανακρίτρια, ωστόσο, είναι εκείνη η οποία θα αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα που θα την βοηθήσει στην έρευνα της.

-------------------

Έκαναν αγορές αξίας 8.000 ευρώ όσο η Άννυ ήταν «εξαφανισμένη»


Σε κάτι λιγότερο από 10 μέρες, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η Δημητρίνα Μπορίσοβα και ο 27χρονος Σάββας σπατάλησαν 8.000 ευρώ από τα συνολικά 12.000 που φαίνεται να της έδωσε ο 40χρονος Γερμανός "χορηγός" με τον οποίο βρέθηκε για περίπου ένα μήνα στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθέρος Τύπος" με τοποθέτηση… εξτένσιον στα μαλλιά, αξίας 800 ευρώ, αγορά κινητού τηλεφώνου νέας τεχνολογίας, αξίας περίπου 500 ευρώ, μόνιμο μανικιούρ με λογότυπο… Louis Vuitton, αξίας περίπου 150 ευρώ, αντίστοιχο πεντικιούρ, γυναικείους καλλωπισμούς, αγορές επώνυμων ρούχων, δερμάτινων μπουφάν, γυαλιών Ray Ban και παπουτσιών αντιμετώπιζε η Δημητρίνα Μπορίσοβα την «εξαφάνιση» της 4χρονης Άννυ, από την πρώτη στιγμή που έφθασε στην Ελλάδα έως και την ημέρα που ξεκίνησαν οι απανωτές προσαγωγές της για κατάθεση στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Οι αξιωματικοί των αρμόδιων υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής, που ασχολήθηκαν με τη σοβαρή υπόθεση, ερευνούσαν από πού προήλθαν τα χρήματα και τη "σπατάλη" τους, προκειμένου να διαπιστώσουν, στο πρώτο στάδιο της έρευνας, αν τα χρήματα είχαν προέλθει από την "πώληση" της Άννυ και σε δεύτερο στάδιο αν δαπανήθηκαν στην αγορά προϊόντων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την εξαφάνισή της.

-------------------

Αναστάτωση από τη μεταφορά του παιδοκτόνου

Μετά από 40’αναμονής έντονης διαβούλευσης αποφασίστηκε ο Βούλγαρος παιδοκτόνος να διανυκτερεύσει στην Διεύθυνση Μεταγωγών ενώ αναμένεται να φτάσει σε λίγο στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, σχετικά με μια άλλη υπόθεση που έχει να κάνει με ναρκωτικές ουσίες.

Παράλληλα, σοκ προκαλεί η αποκάλυψη, ότι οι γονείς της μικρής Άννυ την περίοδο της εξαφάνισής της, σπατάλησαν το ποσό των 8.000 ευρώ από τα 12.000 που φαίνεται να ''έδωσε'' στη μάνα ο Γερμανός ''χορηγός'' με τον οποίο βρέθηκε για περίπου ένα μήνα στη Γερμανία.

Τέλος, ερευνάται η πιθανότητα περί εμπορίας οργάνων σώματος.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:



-------------------

Επιμένει ο 27χρονος παιδοκτόνος: Βρήκα την Άννυ νεκρή


Ολοκληρώθηκε η συμπληρωματική απολογία του 27χρονου παιδοκτόνου στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε ότι βρήκε την Άννυ νεκρή και δεν την σκότωσε αλλά άλλαξε τους ισχυρισμούς του αναφορικά με τον τρόπο που εξαφάνισε το σώμα της.

Ο δικηγόρος του 27χρονου Σάββα, Παναγιώτης Χρυσικάκης, κατά την αποχώρησή του από τα δικαστήρια, είπε στους εκπροσώπους του Τύπου για τον θάνατο της Άννυ: «Το παιδί μπορεί να πέθανε από παθολογικά αίτια, ή από άλλα αίτια για τα οποία δεν μπορώ να σας μιλήσω αυτή τη στιγμή».
Ο 27χρονος αποχώρησε από τα δικαστήρια προκειμένου να επιστρέψει εκ νέου στις φυλακές Κερκύρας ενώ έγινε δέκτης έντονων αποδοκιμασιών από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από την Ευελπίδων.

-------------------


Αλλάζει την κατάθεσή του ο πατέρας της Άννυ


Ανοιχτά τα ενδεχόμενα για κύκλωμα παιδοφιλίας και εμπορίας οργάνων.

Νέο σενάριο για το τραγικό τέλος της Άννυ φέρεται να παρουσίασε ο κατηγορούμενος πατέρας της στην συμπληρωματική του απολογία ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας.

Ο 27χρονος Σάββας, επί 3,5 ώρες, επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι δεν σκότωσε το παιδί ωστόσο διαφοροποιήθηκε σε ότι αφορά στις ενέργειες που ακολούθησαν στην προσπάθεια του να εξαφανίσει κάθε ίχνος του παιδιού βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και τον Βούλγαρο φίλο του Νίκι ή Νικολάι.

Ο Νίκι εξελίσσεται σε κομβικό πρόσωπο στην υπόθεση με την προφυλακισμένη μητέρα της Άννυ να έχει ήδη ζητήσει να έρθει από την Βουλγαρία και να καταθέσει ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης . Παράλληλα δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο και της κατ αντιπαράστασης εξέτασης του Νϊκι με τον Σάββα.

«Το παιδί πέθανε είτε από παθολογικά αιτία ή για άλλο λόγο που δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκαλύψουμε δημοσίως» ανέφερε σε δηλώσεις του ο συνήγορος του κατηγορούμενου Παναγιώτης Χρυσικάκης τονίζοντας πως ο εντολέας του απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε η ανακρίτρια.

Η ανώνυμη επιστολή

Στο μικροσκόπιο της 10ης τακτικής ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση έχει μπει ανώνυμη επιστολή που έφτασε στα χέρια της στην οποία ο αποστολέας, σύμφωνα με πληροφορίες, αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα να εμπλέκεται στην υπόθεση κύκλωμα παιδοφιλίας και εμπορίας οργάνων.

Για το λόγο αυτό η δικαστική λειτουργός ρώτησε χθες κατά τη διάρκεια της απολογία του τον 70χρονο, που φιλοξενούσε την μητέρα της Άννυ, αν στο σπίτι - κολαστήριο της Μιχαήλ Βόδα είδε ψυγεία μεταφοράς για να λάβει αρνητική απάντηση.

Η μητέρα του Σάββα.

Στο πλευρό του 27χρονου ήταν σήμερα η μητέρα του «Σάββα δεν είσαι μόνος, είμαι δίπλα σου" του είπε στο σύντομο τετ α τετ που είχαν έξω από το γραφείο της ανακρίτριας ενώ ο κατηγορούμενος της έστειλε ένα φιλί.

Η μητέρα του κατηγορούμενου καταθέτοντας χθες στην ανακρίτρια ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως νωρίτερα είχε δεχτεί τηλεφώνημα μέσα από τη φυλακή από τη μητέρα της Άννυ η οποία της ζήτησε, όπως είπε, να πει ψέματα στην ανακρίτρια ότι είχε αφήσει το παιδί σε εκείνη και όχι στο Σάββα και ότι ο 27χρονος της το πήρε όταν εκείνη πούλησε το ταμπλετ της μικρής για να πάρει τσιγάρα. Δηλαδή να στηρίξει τον ισχυρισμούς της 25χρονης ενώπιον της ανακρίτριας.

Η γυναίκα, πάντως, εξακολουθεί να πιστεύει πως ο γιος της δεν σκότωσε την Άννυ ενώ δεν απέκλεισε το σενάριο το παιδί να πουλήθηκε.





-------------------

Η ανώνυμη επιστολή για την υπόθεση της Άννυ και οι καταγγελίες για εμπορία οργάνων

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται μια ανώνυμη επιστολή που σχετίζεται με την υπόθεση της 4χρονης Άννυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ανακρίτρια έχει στα χέρια της ανώνυμη επιστολή, στην οποία ο αποστολέας αναμειγνύει στην υπόθεση οργανωμένο κύκλωμα παιδοφιλίας και εμπορίας οργάνων, σενάριο που προσπαθεί να διερευνήσει ώστε να εξακριβώσει αν ευσταθεί.

Στην ανακρίτρια κατέθεσε σήμερα και η μητέρα του 27χρονου, η οποία φέρεται να υποστηρίζει ότι ο γιος της δεν σκότωσε το κοριτσάκι και να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η εγγονή της να πουλήθηκε. Η γυναίκα φέρεται, επίσης, να υποστήριξε πως πριν καταθέσει σήμερα της τηλεφώνησε από τη φυλακή η μητέρα της Άννυ και της ζήτησε να στηρίξει τον ισχυρισμό της ότι είχε αφήσει την κόρη της στην ίδια και όχι στον γιο της.

-------------------

Η τελευταία βόλτα της Άννυ στην Κυψέλη

Δείτε την 4χρονη Άννυ με τον πατέρα της σε μαγαζί με είδη οικιακής χρήσης.

Ήταν Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου και ώρα 4 παρά 10 το απόγευμα όταν από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, φαίνεται ο 27χρονος παιδοκτόνος μαζί με την μικρή Άννυ να περπατούν στο πεζοδρόμιο και να μπαίνουν σε ένα μαγαζί με είδη οικιακής χρήσης.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κατάστημα είναι το ίδιο με εκείνο που επισκέφτηκε ο παιδοκτόνος την Μεγάλη Παρασκευή, όπου είχε αγοράσει τις λεκάνες και την χλωρίνη για να εξαφανίσει τα ίχνη της Άννυ.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Mία":



-------------------

Εμπλέκει τον φίλο του στην εξαφάνιση της Άννυ ο παιδοκτόνος

Κοινή γραμμή με τη σύντροφο του, ως προς την εμπλοκή του φίλου του Νικολάι σε όσα ακολούθησαν τον θάνατο του παιδιού, φέρεται να κράτησε κατά τη συμπληρωματική απολογία του στην ανακρίτρια της υπόθεσης ο 27χρονος κατηγορούμενος για τον φόνο της τετράχρονης Άννυ.

Ο φερόμενος παιδοκτόνος, σύμφωνα με πληροφορίες εμφάνισε τον φίλο του Νίκι ή Νικολάι να συμμετείχε σε όσα έγιναν για να εξαφανιστούν τα ίχνη του παιδιού, εκδοχή που δίνει πρώτη φορά στις Αρχές.

Στους μέχρι τώρα ισχυρισμούς που έχει προβάλει ο 27χρονος, ανέφερε πως ο φίλος του ήταν αυτός που άκουσε την "εξομολόγηση" του για ό,τι συνέβη μετά τον θάνατο της Άννυ. Σήμερα, όμως, φέρεται να υιοθέτησε τον ισχυρισμό της μητέρας της Άννυ, η οποία απολογούμενη πριν λίγες ημέρες στην ανακρίτρια υποστήριξε πως δεν αποκλείει ο Νίκι να βοήθησε τον σύντροφο της να εξαφανίσουν το πτώμα της κόρης της.

Μετά την αλλαγή της στάσης του ζευγαριού ως προς τον ρόλο του φίλου τους, πιθανολογείται ότι ο Νικολάι θα κληθεί από την ανακρίτρια να καταθέσει, και δεν αποκλείεται να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τον 27χρονο πατέρα του παιδιού.

Μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής απολογίας, ο συνήγορος του 27χρονου, Παναγιώτης Χρυσικάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το παιδί πέθανε είτε από παθολογικά αιτία ή για άλλο λόγο που δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκαλύψουμε δημοσίως».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέος αντιτρομοκρατικός νόμος στον Καναδά


Οι μυστικές υπηρεσίες θα παρακολουθούν τους πολίτες στο διαδίκτυο.

Αυξάνονται σημαντικά οι εξουσίες των μυστικών υπηρεσιών του Καναδά με το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που εγκρίθηκε από τη Βουλή της Οττάβας.

Πλέον οι μυστικές υπηρεσίες αποκτούν δυνατότητες παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των πολιτών στο διαδίκτυο δίχως προηγούμενο, αλλά και δικαιοδοσία να κατασκοπεύουν στο εξωτερικό.

Το κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε μετά τις επιθέσεις δύο ισλαμιστών το περασμένο φθινόπωρο, κατά τις οποίες δύο στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους στο Κεμπέκ και στο Κοινοβούλιο στην Οττάβα, εγκρίθηκε παρά την αντίσταση και τις ενστάσεις που πρότεινε μια ευρεία συμμαχία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που εκφράζει έντονους φόβους για τη συστηματική παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο.

Την επομένη της υιοθέτησης από την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενός επίσης αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για τις μυστικές υπηρεσίες, η Βουλή του Καναδά ενέκρινε το νόμο C-51 με 183 ψήφους υπέρ έναντι 96 κατά.

Το νομοθέτημα απομένει να εγκριθεί από τη Γερουσία για να τεθεί σε ισχύ, αλλά αυτό δεν αποτελεί παρά τυπική διαδικασία, καθώς οι κυβερνώντες συντηρητικοί πλειοψηφούν και στο σώμα αυτό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Νέο θεσμικό πλαίσιο στις δημόσιες συμβάσεις έργων και προμηθειών»


Ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας.

Ημερίδα, για το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων και προμηθειών, διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Η ημερίδα, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 15 Μαϊου, είναι η πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων δράσεων, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Πάτρα (στις 5/6/2015), στη Θεσσαλονίκη (στις 19/6/2015) και στο Ηράκλειο Κρήτης (στις 20/7/2015).

Η επιμορφωτική πρωτοβουλία αφορά αναθέτουσες αρχές και φορείς της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης και απευθύνεται σε στελέχη και υπαλλήλους υπουργείων, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δήμων, πανεπιστημίων, καθώς και φορέων του δημοσίου που καλούνται να εφαρμόσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ η δικαστική διαμάχη Χατζάκη και υπ. Πολιτισμού


Απορρίφθηκε το αίτημα να «παγώσει» προσωρινά η απόφαση για την παύση από την θέση που κατείχε.

«Όχι» είπε ο πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημοσθένης Πετρούλιας στο αίτημα του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη, που ζητούσε να «παγώσει» προσωρινά η απόφαση του Νίκου Ξυδάκη με την οποία παύθηκε από την θέση του.

Η προσφυγή του κ. Χατζάκη στο ΣτΕ θα συζητηθεί στις 27 Οκτωβρίου ενώ μέχρι τότε αναμένεται να έχει εκδοθεί απόφαση για το αίτημα αναστολής της απόφασης του υπουργού Πολιτισμού.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παύθηκε από τα καθήκοντα του στις 21 Απριλίου 2015 και στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις γίνεται λόγος για παραλείψεις τόσο του ίδιου όσο και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πάντως, ο δικηγόρος του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή, Αντώνης Βγόντζας, έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει και στα Πολιτικά δικαστήρια σε βάρος της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο


Την τύχη με το μέρος τους είχαν οι επιβάτες ενός λεωφορείου στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η οδηγός του οχήματος σε μία απότομη στροφή έφυγε από τη θέση της και το λεωφορείο έμεινε ακυβέρνητο, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε διερχόμενο τρένο.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών από το νέο σεισμό στο Νεπάλ


Περισσότεροι από 50 οι νεκροί της σημερινής ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Ένας νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,3 βαθμών, ακολουθούμενος από πολλούς μετασεισμούς σημειώθηκε σήμερα στο Νεπάλ σκοτώνοντας περίπου 40 ανθρώπους στη χώρα αυτή και άλλους 17 στην Ινδία, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την πολύ ισχυρή δόνηση που έπληξε την περιοχή και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 8.000 ανθρώπων.

Πανικόβλητοι από τις νέες δονήσεις οι κάτοικοι του Κατμαντού και των μεγάλων πόλεων του Νεπάλ βγήκαν και πάλι στους δρόμους, φοβούμενοι ότι θα καταρρεύσουν όσα κτίρια απέμειναν όρθια μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της 25ης Απριλίου.

Στις εικόνες που προβλήθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση διακρίνονται ιστορικά κτίρια να σείονται στον ρυθμό του Εγκέλαδου. Στις αγροτικές περιοχές σημειώθηκαν και νέες κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 36 ανθρώπων στο Νεπάλ. Άλλοι 17 σκοτώθηκαν στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 76 χιλιομέτρων ανατολικά του Κατμαντού. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και το Νέο Δελχί όπου πολλά κτίρια γραφείων εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας. Έχουν αναφερθεί επίσης καταρρεύσεις κτιρίων στο Θιβέτ.

Για προληπτικούς λόγους το αεροδρόμιο του Κατμαντού έκλεισε προσωρινά. Το αεροδρόμιο αυτό είναι η βασική πύλη εισόδου για τη διεθνή βοήθεια που φτάνει στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Οργανώσεις αρωγής μεταφέρουν ακόμη νερό, τρόφιμα και παρέχουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια στα θύματα του πρώτου σεισμού, ιδίως στις απομονωμένες αγροτικές περιοχές όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Μισή ώρα μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση, ακολούθησε άλλη μία μεγέθους 6,3 βαθμών.

«Απέναντι σε μια φυσική καταστροφή σαν αυτήν θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και κουράγιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Βαρύ τίμημα πλήρωσαν και πάλι οι περιφέρειες Ντολάκα και Σιντουπάλτσοουκ, οι οποίες είχαν πληγεί και από τον πρώτο σεισμό. «Πολλά σπίτια κατέρρευσαν στην Ντολάκα και ενδέχεται ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή αυτή να αυξηθεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπαμ Ντεβ Γκαουτάμ. Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε εξάλλου ότι οι πληροφορίες που έχει συλλέξει κάνουν λόγο για πολλά θύματα στη Σαουτάρα, στην περιφέρεια της Σιντουπάλτσοουκ. «Παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε δεκάδες ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από δέκα υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση», είπε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Νίκολα Τζόουνς.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά» από την πλευρά της ανέφερε ότι δύο μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν στη συνοικία Μπαλάτζου Ναγιαμπαζάρ του Κατμαντού ενώ ρωγμές έχουν εμφανιστεί σε πολλά άλλα.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας αφηγήθηκαν τον τρόμο που έζησαν για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες ημέρες. «Τον αισθανθήκαμε και αμέσως ένα τεράστιο πλήθος άρχισε να τρέχει προς κάθε κατεύθυνση», αφηγήθηκε η Σουρές Σάρμα, η οποία βρισκόταν σε μια αγορά την ώρα του σεισμού. «Ήταν τρομακτικό και δυσκολεύτηκα να βγω έξω», πρόσθεσε η 63χρονη γυναίκα. «Την τελευταία φορά, στον τεράστιο σεισμό, βγήκα τρέχοντας από το σπίτι μου και σώθηκα την τελευταία στιγμή. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι όλα ξαναρχίζουν από την αρχή», συνέχισε.

«Σκεφτόμουν να νοικιάσω ένα σπίτι αλλά τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ σήμερα που δεν θέλω να θέσω σε κίνδυνο την οικογένειά μου», εξήγησε από την πλευρά του ο Ντίπαλ Κοϊράλα ο ποίος από τα τέλη Απριλίου ζει με την οικογένειά του σε μια σκηνή, στην περιφέρεια Ραμετσάαπ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνότερα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας


Φθηνότερα Τέλη Κυκλοφορίας θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας στα αυτοκίνητά τους, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να επαναφέρει το εγκεκριμένο μέτρο σε ισχύ και φέτος καθώς από τη μια μεριά πίεζαν οι εταιρείες ενοικιάσεων αλλά και χρονομίσθωσης αυτοκινήτων ενώ από την άλλη θα αυξάνονταν τα κρατικά έσοδα.

Επίσης οι ιδιώτες καταναλωτές θα μπορούν να κινήσουν τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα τους καταβάλλοντας χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας.

Να υπενθυμίσουμε πως όσοι πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας θα καταβάλλουν αναλογικά τους υπόλοιπους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους συμπεριλαμβανόμενου και του μήνα που πραγματοποιείται η άρση ακινησίας.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς από το μέτρο θα ωφεληθούν οι εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ και οι εταιρείες χρνομίσθωσης, των οποίων ο συνολικός στόχος οχημάτων υπολογίζεται σε πάνω από 250.000 ΙΧ.

Επίσης, χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ, θα κάνουν χρήση του μέτρου, δημιουργώντας παράλληλα επιπλέον έσοδα για το κράτος, τις ασφαλιστικές αλλά και τα ΚΤΕΟ.


------

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Τροπολογία κατέθεσε η Νάντια Βαλαβάνη.

Τη δυνατότητα ανάκτησης κατατεθειμένων πινακίδων κυκλοφορίας , με την καταβολή του ποσού των τελών κυκλοφορίας που αναλογεί στους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται επίσης ως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Ε9 για μεταβολές στοιχείων ακινήτων στη διάρκεια του 2014 .

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία σε περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης εντός του 2015, τα τέλη κυκλοφορίας του έτους αυτού καταβάλλονται πριν την άρση ακινησίας, αναλογικά , για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους συμπεριλαμβανομένου και του μήνα της άρσης ακινησίας.
Σε ότι αφορά στο Ε9, σημειώνεται ότι προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και για την άμεση και διαρκή ενημέρωση του περιουσιολογίου «καθορίζονται νέες ημερομηνίες εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων Ε9 ειδικά και μόνο για μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από την 1ηΙανουαρίου 2014 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 καθώς και αυτές που πραγματοποιήθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2015 έως και την 31η Μαΐου 2015». Η νέα προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Τέλος προβλέπεται ότι στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να υπαχθούν και μη φορολογικές οφειλές οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι και την ημερομηνία της σχετικής αίτησης και αφορούν υποχρεώσεις έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2014.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΓΓΔΕ: Όλη η εγκύκλιος για τη φορολογία των επιχειρήσεων


Σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων με την υποβολή της δήλωσης, θα πρέπει να πληρωθεί φέτος ο φόρος εισοδήματος από τις επιχειρήσεις σύμφωνα με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαίδου.

Η εγκύκλιοςδίνει οδηγίες για την συμπλήρωση της δήλωσης ενώ όπως προκύπτει από το νόμο, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων είναι η 30η Ιουνίου 2015.

Από το νόμο προκύπτει επίσης ότι η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ κατ' ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία ημέρα του έβδομου μήνα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους.

Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει, πως αν παραταθεί η προθεσμία της 30ης Ιουνίου ( η παράταση θεωρείται δεδομένη καθώς οι ηλεκτρονικές πύλες του taxis αναμένεται να ανοίξουν έως το τέλος της εβδομάδας, με μεγάλη καθυστέρηση), οι δόσεις θα είναι λιγότερες καθώς σε κάθε περίπτωση ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως το τέλος του έτους.

Η εγκύκλιος

Το έντυπο φορολογίας εισοδήματος, για το φορολογικό έτος 2014 θα είναι ενιαίο για όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του ν.4172/2013 ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης των βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή τον τρόπο σύνταξης των οικονομικών τους καταστάσεων (με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα).

Παρόλα αυτά, κατά την υποβολή με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου της δήλωσης δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση όλων των κωδικών και πινάκων, αλλά θα συμπληρώνονται μόνο αυτοί που αφορούν στα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με βάση την εξής κατηγοριοποίηση:

α) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία

β) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με διπλογραφικά βιβλία

γ) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

δ) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις με βάση τα Δ.Λ.Π.

ΙΙ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ - ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ

1. Οι κωδικοί 116, 117, 118 και 119 θα συμπληρώνονται μόνο από τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που συντάσσουν τις οικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Δ.Λ.Π. Επισημαίνεται, ότι οι κωδικοί 118 και 119 θα συμπληρώνονται μόνο από αυτούς που τηρούν και τα βιβλία τους με βάση τα Δ.Λ.Π, καθόσον αν τηρούν τα βιβλία τους βάσει του Κ.Φ.Α.Σ θα συμπληρώνονται μόνο οι κωδικοί 116 και 117 αντίστοιχα.

Για να χρησιμοποιηθούν οι ως άνω κωδικοί θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ο κωδικός 650, προκειμένου να δηλωθεί ότι η εταιρεία εφαρμόζει τα Δ.Λ.Π.

2. Οι κωδικοί 016 και 017 θα συμπληρώνονται από τα όλα τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες είτε τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.

3. Στον κωδικό 455 θα μεταφέρεται το σύνολο των μη εκπιπτόμενων δαπανών από την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, καθόσον η ανάλυση, σε επιμέρους κωδικούς, των αντίστοιχων δαπανών καταχωρείται πλέον μόνο στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης από όπου μεταφέρεται το συνολικό ποσό αυτών στη δήλωση.

Επισημαίνεται, ότι για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία δεν θα γίνεται η αναμόρφωση των φορολογητέων κερδών στον πίνακα Ζ' του εντύπου Ε3 και συνεπώς δεν θα συμπληρώνονται οι αντίστοιχοι κωδικοί του πίνακα αυτού. Τα παραπάνω νομικά πρόσωπα μετά τη συμπλήρωση των κωδικών 551, 555, 559 και 563 του υποπίνακα ζ' του εντύπου Ε3, μεταφέρουν το αποτέλεσμα για τυχόν φορολογική αναμόρφωση (π.χ. δαπάνες μη εκπιπτόμενες, απαλλασσόμενα μερίσματα, αφορολόγητα αποθεματικά αναπτυξιακών νόμων, κ.λπ.) και φορολόγηση στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων.

4. Στους κωδικούς 456 και 464 αναγράφονται τα πιστωτικά και χρεωστικά υπόλοιπα αντίστοιχα, των αποθεματικών τα οποία μεταφέρονται στα φορολογητέα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2014 κατ' εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 12 και 13 του άρθρου 72 του ν.4172/2013 και για τα οποία δεν επιλέχθηκε η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 19% (ΠΟΛ.1143/15.5.2014 εγκύκλιος). Τα ποσά των αποθεματικών αυτών εφόσον έχουν επιβαρύνει τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στη χρήση σχηματισμού τους, θα καταχωρηθούν στη δήλωση του φορολογικού έτους 2014 εξωλογιστικά, προκειμένου να συμψηφισθούν με τα φορολογικά αποτελέσματα (κέρδη ή ζημίες) του έτους αυτού.

5. Ο κωδικός 457 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις για τις οποίες προκύπτει χρεωστική διαφορά λόγω πιστωτικού κινδύνου από τη διαγραφή χρεών οφειλετών τους, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4172/2013. Στον σχετικό κωδικό θα δηλωθούν το τρέχον φορολογικό έτος τα 14/15 της προκύπτουσας διαφοράς, προκειμένου να μπορέσει να εκπεσθεί το 1/15.

Επίσης, από τις ίδιες επιχειρήσεις συμπληρώνονται πρώτα οι κωδικοί αριθμοί 811, 812 και 813 προκειμένου να δηλώσουν το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς, το ποσό απόσβεσης της χρεωστικής διαφοράς του τρέχοντος φορολογικού έτους και το υπολειπόμενο ποσό της χρεωστικής διαφοράς προς απόσβεση, αντίστοιχα.

6. Στους κωδικούς 495, 458, 465, 466, 467, 463, 459, 468, 469, 559, 462, 752 και 550 αναγράφονται τα έσοδα που με βάση τις αναφερόμενες στους οικείους κωδικούς διατάξεις του ν.4172/2013 απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα:

α) Στον κωδικό 495 αναγράφεται το ποσό των εισπραττόμενων μερισμάτων που απαλλάσσεται της φορολογίας εισοδήματος με βάση τις προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 48 του ν.4172/2013. Για την τεκμηρίωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων το νομικό πρόσωπο θα συμπληρώνει υποχρεωτικά τον πίνακα 4. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται ανεξάρτητα από την κατηγορία των βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) που τηρούν τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, προκειμένου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αποτελεσμάτων τους, χωρίς να ελέγχεται η επάρκεια κερδών με βάση το ποσό του κωδικού 016. Επίσης, σε περίπτωση που ο λήπτης νομικό πρόσωπο ζητήσει προσωρινά απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος με κατάθεση αντίστοιχης εγγυητικής επιστολής, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρο 48, θα πρέπει να αναγράψει στο ίδιο πίνακα τα στοιχεία της εγγυητικής επιστολής (ΠΟΛ.1039/26.1.2015 εγκύκλιος).

β) Στον κωδικό 458 αναγράφεται η υπερτίμηση που προκύπτει από τυχόν αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου η οποία δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, όπως διευκρινίσθηκε στην ΠΟΛ.1059/18.3.2015 εγκύκλιό μας.

γ) Στον κωδικό 465 αναγράφεται η υπεραξία που προκύπτει από μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί κατ' εφαρμογή του ν.3156/2003, καθώς και εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από εταιρείες με έδρα σε χώρες της Ε.Ε και του ΕΟΧ/ΕΖΕΣ, όπως έχει διευκρινισθεί με την ΠΟΛ.1032/26.1.2015 εγκύκλιό μας.

δ) Στον κωδικό 466 αναγράφεται η υπεραξία που προκύπτει από εκποίηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ (ημεδαπών, Ε.Ε., ΕΟΧ/ΕΖΕΣ), όπως έχει διευκρινισθεί με την ΠΟΛ.1032/26.1.2015 εγκύκλιό μας, καθώς και τα διανεμόμενα κέρδη από μερίδια ΟΣΕΚΑ (ημεδαπών, Ε.Ε., ΕΟΧ/ΕΖΕΣ) με βάση τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1042/26.1.2015 εγκύκλιό μας.

Για τα ως άνω ποσά, σε περίπτωση διανομής τους από τους δικαιούχους, δεν οφείλεται φόρος νομικού προσώπου, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013, καθόσον κατισχύουν οι ειδικότερες διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 103 του ν.4099/2012, από τις οποίες προκύπτει ότι οι μεριδιούχοι ή μέτοχοι, κατά περίπτωση, των ΟΣΕΚΑ απαλλάσσονται από κάθε φόρο, δεδομένου ότι με την καταβολή του φόρου στο επίπεδο του ΟΣΕΚΑ (ειδικός φόρος επί του ενεργητικού του), εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των ΟΣΕΚΑ και των μεριδιούχων ή μετόχων του.

Επισημαίνεται, ότι η τυχόν ζημία από εκποίηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ, θα πρέπει να καταχωρηθεί στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης ως μη εκπιπτόμενη δαπάνη.

ε) Στον κωδικό 467 αναγράφεται το ποσό των τόκων που προκύπτουν από ομόλογα που εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), κατ' εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, οι οποίοι απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 47 του ν.4172/2013.

στ) Στον κωδικό 463 αναγράφεται η υπεραξία που προέκυψε από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων με βάση τις διατάξεις των άρθρων 52 - 54 του ν. 4172/2013 και η οποία για φορολογικούς σκοπούς δεν αναγνωρίζεται.

ζ) Ο κωδικός 459 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις που αποκτούν κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 58 του ν.4172/2013.

η) Στον κωδικό 468 αναγράφονται τα απαλλασσόμενα έσοδα των φορέων γενικής κυβέρνησης που είναι κεφαλαιουχικές εταιρείες και στις οποίες συμμετέχει το κράτος ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με ποσοστό 100%, προκειμένου τα υπόψη νομικά πρόσωπα να φορολογηθούν για το εισόδημά τους από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου κατ' εφαρμογή των διατάξεων της περ. α' του άρθρου 46 του ν.4172/2013. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί και ο κωδικός 2017 της «Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης» με βάση τις αντίστοιχες δαπάνες που αφορούν στα απαλλασσόμενα έσοδα, προκειμένου να υπαχθεί τελικά σε φορολόγηση, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, το οριζόμενο από το νόμο αντίστοιχο εισόδημα (κεφάλαιο και υπεραξία κεφαλαίου).

θ) Στον κωδικό 469 αναγράφονται τα έσοδα των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που απαλλάσσονται της φορολογίας κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 46 του ν.4172/2013 (π.χ. Τράπεζα Ελλάδος). Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί και ο κωδικός 2019 της «Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης» με βάση τις αντίστοιχες δαπάνες των υπόψη προσώπων και οντοτήτων προκειμένου να είναι εφικτή η εκκαθάριση των εισοδημάτων των υπόψη νομικών προσώπων στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους.

ι) Στον κωδικό 559 αναγράφονται τα κέρδη (έσοδα) των ναυτιλιακών επιχειρήσεων η φορολόγηση των οποίων διέπεται από τις διατάξεις του ν.27/1975, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των παρ.14 και 15 του άρθρου 72 του ν.4172/2013. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί και ο κωδικός 2018 της «Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης» με βάση τις αντίστοιχες δαπάνες που αφορούν τα απαλλασσόμενα έσοδα για λόγους εκκαθάρισης της δήλωσης.

Επισημαίνεται, ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται στην περίπτωση που οι ως άνω επιχειρήσεις έχουν εισόδημα και από άλλες πηγές, καθόσον όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.27/1975, για το απαλλασσόμενο κατά τις διατάξεις αυτές εισόδημα (ΠΟΛ.1060/19.3.2015 εγκύκλιος).

ια) Στον κωδικό 462 αναγράφεται το αχρησιμοποίητο ποσό των προβλέψεων το οποίο επιβαρύνει τα αποτελέσματα του τρέχοντος φορολογικού έτους το οποίο όμως έχει ήδη φορολογηθεί τα προηγούμενα έτη (λόγω αναμόρφωσης).

ιβ) Ο κωδικός 752 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις για τις οποίες η χρεωστική διαφορά που προκύπτει σε βάρος τους από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κατ' εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εκπίπτει ισόποσα σε τριάντα (30) ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιείται η ανταλλαγή των τίτλων και ανεξάρτητα από το χρόνο διακράτησης των ομολόγων. Επίσης, από τις ίδιες επιχειρήσεις συμπληρώνονται οι κωδικοί 746, 747, 753 και 748, προκειμένου να δηλώσουν το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς, το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς που αποσβέσθηκε στις προηγούμενες χρήσεις, το ποσό απόσβεσης της χρεωστικής διαφοράς του τρέχοντος φορολογικού έτους και το υπολειπόμενο ποσό της χρεωστικής διαφοράς προς απόσβεση, αντίστοιχα.

ιγ) Στον κωδικό 550 αναγράφεται το ποσό των αποσβέσεων των αδειών Φ.Δ.Χ που εκπίπτει με βάση τις διατάξεις του ν.3888/2010 και με βάση τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1106/11.5.2011 εγκύκλιό μας.

Επισημαίνεται, ότι οι ως άνω κωδικοί συμπληρώνονται χωρίς να ελέγχεται η επάρκεια κερδών με βάση το ποσό του κωδικού 016. Σε περίπτωση που μετά την αφαίρεση των ως άνω κωδικών από τον κωδικό 024 προκύψει ζημία, η ζημία αυτή αναγνωρίζεται φορολογικά. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που προσαυξάνονται οι ζημίες του κωδικού 224 λόγω της αφαίρεσης των πιο πάνω κωδικών.

7. Στους κωδικούς 379, 380 και 381 καταχωρούνται τα διανεμόμενα κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους, όπως περιγράφονται στους αντίστοιχους κωδικούς.

Ειδικότερα:

α) Στον κωδικό 379 αναγράφονται τα διανεμόμενα κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, δηλαδή κέρδη που έχουν προκύψει από αντίστοιχα έσοδα που υπάγονται σε φορολόγηση με τις διατάξεις του ν.4172/2013

β) Στον κωδικό 380 αναγράφονται τα διανεμόμενα κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους που προκύπτουν από έσοδα για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος, δηλαδή κέρδη που έχουν προκύψει από αντίστοιχα έσοδα που δεν υπάγονται σε φορολόγηση με βάση διατάξεις του ν. 4172/2013 (π.χ. τόκοι που προκύπτουν από ομόλογα που εκδίδονται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ.3 του άρθρου 37 του ν.4172/2013) ή ειδικότερες διατάξεις νόμων (π.χ. υπεραξία από μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3156/2013, υπεραξία από εκποίηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4099/2012) καθώς επίσης και διανεμόμενα κέρδη νομικών προσώπων που προκύπτουν βάσει Δ.Λ.Π., κατά το μέρος που υπερβαίνουν τα φορολογητέα κέρδη.

γ) Στον κωδικό 381 αναγράφονται τα διανεμόμενα κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος, δηλαδή τα κέρδη που έχουν προκύψει από έσοδα πέραν αυτών που αφορούν στα έσοδα από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Επισημαίνεται, ότι και οι τρεις κωδικοί δεν επηρεάζουν την εκκαθάριση φόρου, αλλά σε κάθε περίπτωση η συμπλήρωσή τους είναι υποχρεωτική από τους υπόχρεους εφόσον υφίστανται αντίστοιχα ποσά.

8. Στον κωδικό 382 καταχωρείται το ποσό των διανεμηθέντων κερδών του τρέχοντος φορολογικού έτους για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος, δηλαδή τα ποσά που έχουν αναγραφεί στους κωδικούς 380 και 381 και περαιτέρω, στον κωδικό 383 το ίδιο ποσό ανάγεται σε μικτό με την προσθήκη του αναλογούντος φόρου εισοδήματος.

9. Στον κωδικό 384 καταχωρείται το ποσό των διανεμηθέντων κερδών που αφορά εισπραττόμενα μερίσματα που απαλλάσσονται της φορολογίας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν.4172/2013. Επίσης, στον πιο πάνω κωδικό καταχωρείται και το ποσό των διανεμηθέντων κερδών που αφορά στην υπεραξία από αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου (κωδικός 458), καθώς και το ποσό του κωδικού 466. Τα ποσά που αναγράφονται στον κωδικό αυτό δεν προστίθενται στα κέρδη της επιχείρησης συναθροιζόμενα με τα λοιπά κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθόσον δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013.

10. Στον κωδικό 385 καταχωρείται το ποσό των διανεμηθέντων ή κεφαλαιοποιηθέντων αποθεματικών που δεν έχουν υπαχθεί στην αυτοτελή φορολόγηση της παρ. 12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, καθώς επίσης και το ποσό των διανεμηθέντων ή κεφαλαιοποιηθέντων αποθεματικών που σχηματίζονται με βάση τις διατάξεις του ν.4172/2013 και απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και τα οποία φορολογούνται κατά έτος διανομής τους, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 47 του ιδίου νόμου και περαιτέρω στον κωδικό 386 το ίδιο ποσό ανάγεται σε μικτό ποσό με την προσθήκη του αναλογούντος φόρου εισοδήματος.

Τα ως άνω ποσά διανεμηθέντων ή κεφαλαιοποιηθέντων κερδών (πλην του κωδικού 384), θεωρούνται φορολογικά κέρδη του φορολογικού έτους εντός του οποίου γίνεται η διανομή ή κεφαλαιοποίηση και φορολογούνται, συναθροιζόμενα με τα λοιπά αποτελέσματα (κέρδη ή ζημίες) από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επισημαίνεται, ότι αναφορικά με τη φύση των ποσών που καταχωρούνται στους ανωτέρω κωδικούς έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις στην ΠΟΛ.1059/2015 εγκύκλιό μας.

11. Στους κωδικούς 046, 045, 041 και 099 καταχωρούνται ποσά κινήτρων, είτε βάσει αναπτυξιακών νόμων, είτε βάσει ειδικών διατάξεων νόμων προκειμένου τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες να τύχουν των ευεργετημάτων των σχετικών διατάξεων.

Προϋπόθεση καταχώρησης ποσών στους ως άνω κωδικούς είναι να εμφανίζονται αντίστοιχα ποσά στον κωδικό 016 «Φορολογικά κέρδη χρήσης».

Σε περίπτωση που μετά την αφαίρεση των ως άνω κωδικών από τον κωδικό 040 προκύψει ζημία, η ζημία αυτή δεν αναγνωρίζεται φορολογικά. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που προσαυξάνονται οι ζημίες του κωδικού 400 λόγω της αφαίρεσης των πιο πάνω κωδικών.

12. Ο κωδικός 060 συμπληρώνεται από τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες τα οποία έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προκειμένου, πέραν της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά τους, να αφαιρούν (εξωλογιστικά) και ποσοστό των δαπανών αυτών από τα καθαρά κέρδη τους.

13. Ο κωδικός 076 συμπληρώνεται από τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που πραγματοποιούν επένδυση στην παραγωγή κινηματογραφικού έργου προκειμένου να αφαιρείται (εξωλογιστικά) από τα καθαρά τους κέρδη το ποσό που επένδυσαν, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 9-12 του άρθρου 73 του ν.3842/2010.

14. Ο κωδικός 071 συμπληρώνεται από τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες προκειμένου να αφαιρείται (εξωλογιστικά) από τα καθαρά τους κέρδη το ποσό των 1.500 ευρώ, για κάθε άτομο που απασχολούν μέσα στο φορολογικό έτος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Από τα ποσά που καταχωρούνται στους κωδικούς 060, 076 και 071 μόνο το ποσό του κωδικού 060, συναθροιζόμενο με τα αποτελέσματα (κέρδη ή ζημίες) από επιχειρηματική δραστηριότητα του ίδιου φορολογικού έτους δημιουργεί αναγνωρίσιμη φορολογικά ζημία.

15. Στον κωδικό 900 καταχωρούνται τα φορολογητέα κέρδη που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, προκειμένου να φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 58 του ν.4172/2013.

16. Ο κωδικός 100 συμπληρώνεται από τις οικοδομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιορισθούν τα κέρδη τους τεκμαρτά, για τα ακίνητα των οποίων η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί πριν από την 1.1.2006 και τα οποία πωλήθηκαν πριν την αποπεράτωσή τους (από πρώην νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 του ν.2238/1994) ή πωλήθηκαν ανεξάρτητα της αποπεράτωσης ή μη (από πρώην νομικά πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994) μέσα στο φορολογικό έτος 2014, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (σχετ. ΠΟΛ. 1060/2015 εγκύκλιος). Το ποσό του κωδικού αυτού συναθροίζεται μόνο με αντίστοιχα κέρδη του κωδικού 048 και όχι με τυχόν ζημίες του κωδικού 448, για τις οικοδομικές επιχειρήσεις που έχουν και άλλα κέρδη πλην αυτών που προσδιορίζονται τεκμαρτά, όπως αναφέρεται και στην παράγραφο 11 του Κεφαλαίου III της παρούσας «Εκκαθάριση Φόρου».

Ειδικά, για τις οικοδομικές επιχειρήσεις νομικά πρόσωπα της παρ.4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994 (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.) στα οποία δεν συμμετέχει ΑΕ, ΕΠΕ και λοιπά νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994, όπου μέχρι 31.12.2013 ίσχυαν οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν.2238/1994, επισημαίνονται τα εξής:

Με τη μεταβατική διάταξη της παρ. 23 του άρθρου 72 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι, οι διατάξεις του Κώδικα για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα των οικοδομικών επιχειρήσεων εφαρμόζονται για ακίνητα για τα οποία η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί από την 1.1.2006 και μετά. Δηλαδή, για πωλήσεις οικοδομών από 1.1.2014 και μετά οι επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, εξάγουν λογιστικό αποτέλεσμα όταν η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί από 1.1.2006 και μετά, ενώ για πωληθέντα ακίνητα με ημερομηνία έκδοσης της άδειας πριν την 1.1.2006 εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν.2238/1994.

Ειδικότερα:

α) Για πωλήσεις ακινήτων από 1.1.2014 και μετά, των οποίων η άδεια οικοδομής εκδόθηκε από 1.1.2006 και μετά, και η ανέγερση των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί σε προηγούμενα έτη, για να εξαχθεί ορθό λογιστικό αποτέλεσμα, λαμβάνονται υπόψη οι καταχωρηθείσες δαπάνες που αφορούν τα πωληθέντα ακίνητα, έστω και αν αυτές πραγματοποιήθηκαν και καταχωρήθηκαν σε προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή στο έτος ή στα έτη κατασκευής.

Επισημαίνεται, ότι οι οικοδομικές επιχειρήσεις που ανεγείρουν οικοδομές προς πώληση όταν μετά την ανέγερση τους, επακολουθήσει εκμετάλλευση της οικοδομής με οποιοδήποτε τρόπο, όπως εκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση κλπ., τότε τα εν λόγω ακίνητα αποκτούν την ιδιότητα του ενσώματου πάγιου στοιχείου της επιχείρησης, σε αντιδιαστολή με τα εμπορεύσιμα στοιχεία αυτής, οπότε κατά την πώληση αυτών η επιχείρηση αποκτά εισόδημα που προσδιορίζεται σε κάθε περίπτωση λογιστικά και φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα του χρόνου έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

β) Για οικοδομικές επιχειρήσεις και για τα πωληθέντα ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί πριν την 1.1.2006, ανεξάρτητα εάν αυτή στη συνέχεια αναθεωρήθηκε για οποιονδήποτε λόγο, το κέρδος από την πώλησή τους θα υπολογιστεί με τις προϊσχύουσες διατάξεις του άρθρου 34 του ν.2238/1994, δηλαδή με συντελεστή 20% επί των πωλήσεων. Η ρύθμιση αυτή έχει εφαρμογή για οικοδομές με άδεια πριν την 1.1.2006, ανεξάρτητα του εύρους της παλαιότητας της οικοδομής, υπό την προϋπόθεση το ακίνητο να μην αποτελεί πάγιο στοιχείο της επιχείρησης (προηγούμενη παράγραφος του παρόντος).

γ) Τέλος, για οικοδομές που σύμφωνα με την παράγραφο 2 της 1024543/ 1717/389/Α0014/ΠΟΛ. 1038/9.3.2006 Απόφασης, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), εφόσον είχαν καταθέσει πλήρη φάκελο στην πολεοδομία για την έκδοση ή την αναθεώρηση της άδειας και είχε υπογραφεί προσύμφωνο και εργολαβικό συμβόλαιο κατασκευής μέχρι την 25.11.2005, γίνεται δεκτό ότι, έστω και αν η άδεια οικοδομής εκδόθηκε μετά την 1.1.2006 φορολογούνται με τον τεκμαρτό προσδιορισμό του άρθρου 34 του ν.2238/1994, καθόσον για τις οικοδομές αυτές δεν υπήρχε υποχρέωση προσδιορισμού του κόστους ανέγερσης κατά οικοδομή και δεν υπάρχει δυνατότητα συλλογής των στοιχείων κόστους (δαπάνες ανέγερσης για κάθε οικοδομή).

17. Στους κωδικούς 049, 050 και 051 υπολογίζεται η προκαταβολή του τρέχοντος φορολογικού έτους.

18. Ο κωδικός 610 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις που αποκτούν εισόδημα για το οποίο καταβλήθηκε φόρος στην αλλοδαπή, ο οποίος δηλώνεται στον κωδικό 620.

19. Οι κωδικοί 576, 577 και 578 συμπληρώνονται από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δηλώσουν το συνολικό ποσό της εγκριθείσας συνολικής απαλλαγής από την καταβολή φόρου βάσει του αναπτυξιακού νομού ν.3908/2011, το ποσό απαλλαγής από την καταβολή φόρου του τρέχοντος φορολογικού έτους και το υπολειπόμενο ποσό της απαλλαγής καταβολής φόρου, αντίστοιχα.

20. Ο πίνακας 1 εμφανίζεται προσυμπληρωμένος με τα μέλη του νομικού προσώπου της περιπτ. β' του άρθρου 45 του ν.4172/2013 που συμμετέχουν κατά τη λήξη του φορολογικού έτους. Για όσες επιχειρήσεις τηρούν απλογραφικά βιβλία υπολογίζεται η κατανομή των κερδών στους εταίρους/μέλη.

21. Ο πίνακας 2 συμπληρώνεται υποχρεωτικά από τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περ. γ' του άρθρου 45 του ν.4172/2013, καθώς και από τους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης που αποτελούν τέτοια πρόσωπα.

Ειδικότερα, στον πίνακα 2Α αναγράφεται το συνολικό εισόδημα από ακίνητη περιουσία όπως μεταφέρεται από τον κωδικό 198 του πίνακα 3Α4, από το οποίο εκπίπτουν οι αντίστοιχες δαπάνες που αφορούν τα ακίνητα (75% ή 100%) κατά περίπτωση, με βάση τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί στην ΠΟΛ. 1060/2015 εγκύκλιό μας, καθώς και η αντίστοιχη τεκμαρτή δαπάνη ιδιοχρησιμοποίησης στο σύνολό της.

Στον πίνακα 2Β αναγράφονται τα λοιπά έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποτελούν αντικείμενο φόρου (πλην του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία), όπως και οι συνολικές αντίστοιχες δαπάνες προκειμένου να προσδιοριστεί το καθαρό εισόδημα του σχετικού πίνακα. Το εισόδημα αυτό συναθροιζόμενο με το αντίστοιχο εισόδημα του πίνακα 2Α καθώς και με την τυχόν ζημία από επιχειρηματική δραστηριότητα παρελθουσών χρήσεων, θα διαμορφώσει το φορολογητέο εισόδημα στον πίνακα 2Γ.

Ειδικά, οι Φορείς Γενικής Κυβέρνησης που είναι είτε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είτε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα συμπληρώνουν το πεδίο που αφορά στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθόσον τα υπόψη νομικά πρόσωπα φορολογούνται μόνο για εισόδημα από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Τέλος, στον πίνακα 2Δ έχει ενσωματωθεί η κατάσταση Εσόδων-Εξόδων, προκειμένου να αναγράφονται τα συνολικά έσοδα και έξοδα των υπόψη νομικών προσώπων για πληροφοριακούς λόγους.

22. Στους πίνακες 3Α και 3Β αναγράφονται το εισόδημα από κεφάλαιο (Μερίσματα, Τόκοι, Δικαιώματα, Ακίνητη Περιουσία) και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου αντίστοιχα, με βάση την επιμέρους ανάλυση των αντίστοιχων υποπινάκων.

ΙΙΙ. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΦΟΡΟΥ

1. Στους κωδικούς 004 και 523 υπολογίζεται ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα κέρδη, όπως προκύπτουν από τον κωδικό 001.

Στον κωδικό 004, υπολογίζεται ο φόρος για το ποσό των κερδών που φορολογείται με συντελεστή 26% (για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία ή κέρδη ^ 50.000 για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία), καθώς επίσης και το ποσό των κερδών που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών το οποίο φορολογείται με συντελεστή 13% (σχετ.ΠΟΛ.1059/2015).

Στον κωδικό 523 υπολογίζεται το ποσό του φόρου για κέρδη > 50.000 τα οποία φορολογούνται με συντελεστή 33% (για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία).

2. Οι κωδικοί 579 και 575 συμπληρώνονται από τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει χρήση των εν λόγω κινήτρων προκειμένου να αφαιρεθεί το ποσό της απαλλαγής από την καταβολή φόρου κατά το τρέχον φορολογικό έτος λόγω πραγματοποίησης παραγωγικών επενδύσεων, στα πλαίσια των διατάξεων του ν.3908/2011 (φορολογική απαλλαγή ν.3908/2011), καθώς και το διπλάσιο ποσό του μισθώματος που καταβάλλεται για τη χρήση ακινήτου στην περιοχή Γεράνι - Μεταξουργείο, με βάση τις διατάξεις της παρ. Β2 των άρθρων 43 και 44 του ν. 4030/2011 (φορολογικά κίνητρα αποκατάστασης κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας), αντίστοιχα.

3. Στον κωδικό 009 αναγράφεται το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε τόσο σε εισοδήματα του τρέχοντος φορολογικού έτους, όσο και σε εισοδήματα προηγούμενων φορολογικών ετών (αποθεματικά κατ' ειδικό τρόπο) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους.

4. Στον κωδικό 008 αναγράφεται το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε από το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα το προηγούμενο φορολογικό έτος, το οποίο άλλωστε εμφανίζεται στον αντίστοιχο κωδικό από το σύστημα TAXIS.

5. Στον κωδικό 052 αναγράφεται το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε για τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή μητρική εταιρεία από ημεδαπή θυγατρική της, όταν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 48 του ν. 4172/2013, δηλαδή τα ποσά των φόρων Ν.Π. που εμφανίζονται στους πίνακες 3Α1α και 3Α1δ.

6. Στον κωδικό 111 αναγράφεται ο φόρος που έχει ήδη καταβληθεί με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα τεκμαρτά κέρδη της οικοδομής της οποίας ολοκληρώθηκε η ανέγερση, ανεξάρτητα από το αν η οικοδομική άδεια εκδόθηκε πριν ή μετά την 1.1.2006.

Ειδικά, τα πρώην νομικά πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994, συμψηφίζουν φόρο που προέρχεται μόνο από πωλήσεις ημιτελών οικοδομών που πραγματοποιήθηκαν μέχρι 31.12.2013, η κατασκευή των οικοδομών αυτών ολοκληρώθηκε το φορολογικό έτος 2014 και των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά την 1.1.2006.

7. Στον κωδικό 600 αναγράφεται το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.

Επισημαίνεται, ότι αναλυτικές οδηγίες - διευκρινίσεις για την καταχώρηση των κωδικών 009, 008, 052, 111 και 600 έχουν δοθεί στην ΠΟΛ.1060/2015 εγκύκλιό μας.

8. Ο κωδικός 751 συμπληρώνεται από τις τραπεζικές επιχειρήσεις και αναγράφεται το μέρος του πιστωτικού υπολοίπου προηγούμενων χρήσεων (οικονομικών ετών 2011, 2012, 2013 και 2014) που συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος του φορολογικού έτους 2014, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν.4046/2012. Περαιτέρω, στον κωδικό 749 αναγράφεται το μέρος του πιστωτικού υπολοίπου που προκύπτει στο φορολογικό έτος 2014 και μεταφέρεται για συμψηφισμό με το φόρο εισοδήματος των πέντε (5) επόμενων φορολογικών ετών, προκειμένου να διαχωριστεί από το πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή (κωδικός 750).

9. Ο κωδικός 911 αφορά τους υπόχρεους καταβολής του τέλους επιτηδεύματος του ν.3986/2011, υπολογίζεται από το σύστημα και είναι προεκτυπωμένος στη φόρμα της δήλωσης, καθόσον συμβεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

10. Ο κωδικός 649 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις, οι οποίες δηλώνουν αν υπόκεινται σε έλεγχο υποχρεωτικό από νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο.

11. Στον κωδικό 003 μεταφέρεται το ποσό του κωδικού 448 και στον κωδικό 001 μεταφέρεται το ποσό του κωδικού 048 και τυχόν ποσό που υφίσταται στον κωδικό 100. Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση που υπάρχει μεταφερόμενη ζημία στον κωδικό 448 και ταυτόχρονα είναι συμπληρωμένο ποσό στον κωδικό 100, τότε στον 001 μεταφέρεται το ποσό του κωδικού 100 και στον κωδικό 003 το ποσό του κωδικού 448.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κόλλησε" στις ράγες και τον παρέσυρε το τρένο


Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Έξω Αγυιάς στην Πάτρα όταν ο οδηγός μιας μοτοσικλέτας στην προσπάθειά του να διασχίσει τις γραμμές του προαστιακού "κόλλησε" στις ράγες.

Αποτέλεσμα ήταν το τρένο να παρασύρει τον δικυκλιστή για αρκετά μέτρα.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, ο άντρας τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο σχιζοφρενής με το σφυρί στο Μανχάταν


Συναγερμός έχει σημάνει στο Μανχάταν μετά από δυο επιθέσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα εναντίον γυναικών.

Οι αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης αναζητούν έναν άντρα ο οποίος αρχικά επιτέθηκε και χτύπησε με σφυρί μια 28χρονη γυναίκα, η οποία καθόταν σε παγκάκι ενός πολυσύχναστου πάρκου.



Στη συνέχεια πλησίασε μια 33χρονη γυναίκα που περπατούσε στο ίδιο πάρκο. Της επιτέθηκε και τη χτύπησε με το σφυρί στο κεφάλι.

Τα δυο θύματα μεταφέρθηκαν με σοβαρά τραύματα σε κοντινά νοσοκομεία.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη. Από τις περιγραφές προκύπτει ότι πρόκειται για έναν έγχρωμο άντρα γύρω στα 30.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

50 εκατ. ευρωπαϊκά βιογραφικά σε 10 χρόνια


Περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρωπαϊκά βιογραφικά σημειώματα "Europass" έχουν συμπληρωθεί σε απευθείας σύνδεση από το 2005 μέχρι σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα που ανέπτυξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από την 1η Φεβρουαρίου του 2005, όταν ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Γιαν Φίγκελ εγκαινίασε τον θεσμό του “Europass”, μέχρι σήμερα, κάθε 2,5 δευτερόλεπτα συμπληρώνεται ένα τέτοιο έγγραφο από κάποιον Ευρωπαίο -και όχι μόνο- πολίτη. Αν δε, όλα αυτά τα αρχεία εκτυπώνονταν, θα προέκυπτε ένας σωρός χαρτιού ύψους 10 χιλιομέτρων, όπως προκύπτει από στοιχεία που άντλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την επετειακή έκδοση του περιοδικού "Skills and Match" του cedefop, με αφορμή τα τεσσαρακοστά γενέθλια τού ευρωπαϊκού οργανισμού.

Στο ίδιο διάστημα η επίσημη ιστοσελίδα Europass του cedefop δέχτηκε 105 εκατομμύρια επισκέψεις, έγιναν 80 εκατομμύρια downloads εγγράφων, ενώ εκδόθηκαν περίπου 500.000 έγγραφα κινητικότητας “Europass Mobility”.

Στην πρώτη 20άδα η Ελλάδα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του cedefop για το europass -που δεν περιλαμβάνονται στην επετειακή έκδοση-, οι Έλληνες κατατάσσονται στην πρώτη εικοσάδα των εθνικοτήτων που πραγματοποίησαν μέχρι στιγμής το 2015 τις περισσότερες επισκέψεις -όχι συμπληρώσεις βιογραφικών- στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού βιογραφικού.

Συγκεκριμένα, οι 20 εθνικότητες που επισκέφτηκαν περισσότερο την ιστοσελίδα του Europass φέτος ήταν κατά σειρά:

Ιταλοί (1,19 εκατ. επισκέψεις),

Πορτογάλοι (803.285),

Ρουμάνοι (421.804),

Ισπανοί (363.673),

Γερμανοί (206.544),

Ούγγροι (172.961),

Κροάτες (141.234),

Σλοβένοι (131.656),

Αμερικανοί (117.483),

Γάλλοι (117.214),

Αυστριακοί (115.386),

Βρετανοί (112.873),

Βούλγαροι (92.478),

Έλληνες (89.407),

Τσέχοι (71.505),

Πολωνοί (70.595),

Φινλανδοί (64.226),

Τούρκοι (63.543),

Ολλανδοί (62.019),

Βέλγοι (60.681).

Σύμφωνα με παλαιότερο σημείωμα του cedefop τον Μάιος του 2012, περισσότερα από τα δύο τρίτα των διαδικτυακών χρηστών του ευρωπαϊκού βιογραφικού σημειώματος είναι κάτω των 30 ετών (στοιχεία 2011).

Γιατί αναπτύχθηκε το Europass;

Όπως υπογραμμίζεται στην επετειακή έκδοση, στο τέλος της δεκαετίας του 1990 η γεωγραφική κινητικότητα εργαζομένων στην ΕΕ δεν ξεπερνούσε το 3% -με άλλα λόγια, το ποσοστό των Ευρωπαίων που ζούσαν και εργάζονταν σε άλλο κράτος μέλος ήταν πολύ μικρό.

Παράλληλα, οι περισσότεροι φοιτητές εμφανίζονταν διστακτικοί ως προς τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα φοιτητικών ανταλλαγών Erasmus, "το οποίο δεν ήταν τότε το success story που γνωρίζουμε σήμερα".

Τα αίτια αυτής της διστακτικότητας εντοπίζονταν, σύμφωνα με το cedefop, στην έλλειψη ενημέρωσης για τις ευκαιρίες εργασίας και εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στην έλλειψη διαφάνειας ως προς τα επαγγελματικά προσόντα και δεξιότητες αλλά και στα εμπόδια λόγω της γλώσσας.

Προκειμένου να άρει αυτή την επιφυλακτικότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη στήριξη του cedefop, ανέπτυξε μια "εργαλειοθήκη" εγγράφων, η οποία περιείχε πέντε αρχεία-κλειδιά για την ενίσχυση των επαγγελματικών προοπτικών των Ευρωπαίων:

Το βιογραφικό Europass σε 27 γλώσσες, το Διαβατήριο Γλωσσών, που αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και επιτρέπει στους υποψήφιους να περιγράψουν και να αξιολογήσουν μόνοι τους την άνεσή τους στον χειρισμό ξένων γλωσσών, το “Europass Mobility”, το οποίο περιγράφει προσόντα που αποκτήθηκαν στη διάρκεια εργασίας στο εξωτερικό και τα έγγραφα "Συμπλήρωμα πιστοποιητικού" και "Παράρτημα διπλώματος" ("Certificate Supplement" και "Diploma Supplement" αντίστοιχα), που βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να περιγράψουν τι σημαίνουν τα πτυχία τους στην πράξη.

Πχ, το παράρτημα πτυχίου είναι ένα έγγραφο που περιγράφει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έτσι συμπληρώνει τις πληροφορίες που ήδη περιλαμβάνονται στα πρωτότυπα διπλώματα ή πτυχία, διευκολύνοντας την κατανόησή τους, ιδίως από εργοδότες ή οργανισμούς εκτός της χώρας έκδοσής τους.

Μαρτυρίες για τη χρήση του Europass

"Κάποιοι εργοδότες προτίμησαν το Europass γιατί τους διευκόλυνε στη σύγκριση των διάφορων υποψηφίων. Όταν έκανα αίτηση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Diploma Supplement μού φάνηκε επίσης πολύ χρήσιμο εργαλείο, προκειμένου να περιγράψω τη γνώση και τις δεξιότητες που απέκτησα στη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών μου" δηλώνει η Μaria Tirri από τη Φινλανδία.

Απ' την πλευρά του ο Marc Vandeleene της “Manpower Belgium” εξηγεί: "Σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει διαρκώς και γίνεται ολοένα και πιο διεθνής, το βιογραφικό Europass διευκολύνει τις διαδικασίες προσλήψεων για τις εταιρείες και βελτιώνει τη δυνατότητα κινητικότητας των εργαζομένων”. Όπως λέει, ο τρόπος με τον οποίο ένας υποψήφιος συμπληρώνει το βιογραφικό του επηρεάζεται συχνά από την τοπική κουλτούρα του κράτους όπου ζει αλλά η 'στάνταρτ' πρακτική μιας χώρας δεν είναι αναγκαστικά αποδεκτή σε μια άλλη. Το Europass, παρατηρεί, λύνει αυτό το πρόβλημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φανάρια… ομοφυλόφιλων στους δρόμους της Βιέννης


Η αυστριακή πρωτεύουσα ετοιμάζεται για τη Eurovision.

Σε ρυθμούς Eurovision αρχίζει να κινείται η Βιέννη, η οποία θα φιλοξενήσει στις 23 Μαΐου τον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.

Για τον σκοπό αυτό, δεκάδες φανάρια στους δρόμους της αυστριακής πρωτεύουσας έχουν προγραμματιστεί να απεικονίζουν ομοφυλόφιλα -θηλυκά ή αρσενικά- ζευγάρια σε κόκκινο και πράσινο χρώμα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Στόχος της καμπάνιας είναι να παρουσιαστεί η Βιέννη ως μια ανοιχτή στη διαφορετικότητα πόλη αλλά και η βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους, αφού τα ασυνήθιστα σύμβολα τραβούν την προσοχή των οδηγών και των πεζών, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας φωτισμού της πόλης στο Reuters. Οι αρχές της αυστριακής πρωτεύουσας θα συλλέξουν στη συνέχεια τα δεδομένα για να δουν κατά πόσο η εκστρατεία ενίσχυσε την ασφάλεια στην κυκλοφορία, πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η Eurovision, η οποία συμπληρώνει φέτος τα 60 χρόνια, αποτελεί έναν ιδιαιτέρως δημοφιλή διαγωνισμό για το γκέι κοινό.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα ΕΣΕΕ: Δεν “ζέσταναν” την αγορά οι εκπτώσεις


H εκπτωτική περίοδος του Μαΐου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκε σε χαμηλότερα ή σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, πριν τις εκπτώσεις, και το μεγαλύτερο μέρος των εμπόρων εκτιμά ότι η μείωση της αγοραστικής κίνησης κινήθηκε στο 11-20%. Επιπλέον, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου δεν επέδρασε θετικά στο ύψος των πωλήσεων.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ΕΣΕΕ, πραγματοποίησε την περιοδική έρευνα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του δεκαημέρου 2-9 Μαΐου 2015 και διερεύνησε τη στάση και τις απόψεις του εμπορικού κόσμου για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Συγκεκριμένα:

Για το εκπτωτικό δεκαήμερο:

Η γενικότερη εικόνα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των Συλλόγων, είναι ότι οι εκπτώσεις το συγκεκριμένο δεκαήμερο δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αμφισβητούν πλέον την παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στο τζίρο των επιχειρήσεων. Λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι πλέον παύουν να αποτελούν από μόνες τους ισχυρό κινητήριο μοχλό για την αύξηση της αγοραστικής κίνησης.

Για την Κυριακή 3 Μαΐου:

Διαπιστώνεται μια εδραιωμένη πλέον αρνητική στάση του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, εκτός των εορταστικών περιόδων και της τουριστικής σεζόν στους δημοφιλείς προορισμούς. Ακόμη δε και για όσους επιχειρηματίες εναρμονίζονται με το μέτρο και ανοίγουν, παρά την προσωπική τους διαφωνία, τα οφέλη είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων πενιχρά. Καθώς, σύμφωνα και με την ποσοτική αποτίμηση του μέτρου σε επίπεδο τζίρου, στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο δεν βοηθάει τον εμπορικό κόσμο, αλλά επιδεινώνει την υπάρχουσα βεβαρημένη κατάσταση.

Οι εμπορικοί σύλλογοι για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων το ύψος των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου κινήθηκε κατά βάση εντός του εύρους 11-40%. Αναλυτικότερα, σχεδόν οι μισοί Εκπρόσωποι εκτιμούν ότι τα καταστήματα πραγματοποίησαν εκπτώσεις της τάξεως του 11-20%, ενώ μικρότερο αλλά σημαντικό τμήμα των Εκπροσώπων (35%) αναφέρει ότι οι εκπτώσεις στην περιοχή τους κινήθηκαν στο 21-40%. Στο 21-40% εκτιμάται το ποσοστό των εκπτώσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και σε μεγάλες τοπικές αγορές της Αττικής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δραματική διάσωση γυναίκας στην Κίνα


Την προσπάθεια ενός πυροσβέστη να αποτρέψει μια νεαρή γυναίκα από την αυτοκτονία κατέγραψαν οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων στην Κίνα. Η επίδοξη αυτόχειρας είχε βγει από το παράθυρο της πολυώροφης πολυκατοικίας που μένει και απειλούσε να πέσει στο κενό. Ένας πυροσβέστης που την παρακολουθούσε από κοντά μόλις βρήκε την ευκαιρία έπεσε πάνω της, εκείνη όμως προσπαθούσε να φύγει από τα χέρια του. Παρά τις προσπάθειες της γυναίκας ο πυροσβέστης με απολυτή ψυχραιμία και αποφασιστικότητα κατάφερε να την σώσει.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΛΑΣ θέλει ο Πανούσης


«Ο μπλε φίλος» θα ήταν το καλύτερο όνομα σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Την επιθυμία του να έχει η Αστυνομία δικό της ραδιοφωνικό σταθμό, το όνομα το οποίου μάλιστα θα μπορούσε να είναι «ο μπλε φίλος», εξέφρασε από τη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα οπότε και προήδρευσε συσκέψεων στην ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική, ενώ συναντήθηκε και με το δήμαρχο Λαρισαίων Αποστόλη Καλογιάννη.

Όπως ανάφερε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο ρόλος των media ιδίως στην Ελλάδα δεν είναι η προβολή του καλού. Εάν συμβεί κάτι στραβό, ένα «φιάσκο» της αστυνομίας επί παραδείγματι, αυτό προβάλλεται παρατήρησε και πρόσθεσε: «Μακάρι η Αστυνομία να μπορέσει να έχει δικό της ραδιοφωνικό σταθμό για να μπορεί ακριβώς να ενημερώνει και να λέει ότι είχαμε αυτά, εξιχνιάσαμε αυτά, εκκρεμούν αυτά, δυσκολίες εκεί. Γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, πώς μπορεί να ενημερωθεί ο πολίτης για τις επιτυχίες μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτονόμησης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να αυτονομηθεί, αλλά «δεν είναι της στιγμής».

Όπως τόνισε, το μοντέλο να βρίσκεται κάτω από ένα υπουργείο, το Εσωτερικών, και ο αναπληρωτής υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μπορεί να δημιουργήσει τριβές, καθώς δεν έχουν συνάφεια και συγγένεια μεταξύ τους. Εμείς, έσπευσε να συμπληρώσει, δεν έχουμε τριβές γιατί γνωριζόμαστε με τους άλλους, αλλά το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει παντού και πάντοτε. Πιθανό, πρόσθεσε ο κ. Πανούσης, και το υπουργείο Πολιτισμού να πρέπει να αυτονομηθεί και είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυτονομηθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το πότε θα γίνει δεν είναι της στιγμής.

Επίσης, τάχθηκε και υπέρ της λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας αλλά, όπως είπε, δεν πρόκειται να επιβάλλει την άποψή του. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να φύγει από πάνω μας όλο το παράταιρο έργο. Δηλαδή, επιδόσεις εγγράφων, τα γήπεδα, φυλάξεις προσώπων που δεν έχουν κανένα κίνδυνο, από όλα αυτά πρέπει σιγά - σιγά να απαλλαγούμε γιατί έχουμε ανάγκη από ανθρώπους στο δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές, εκτίμησε ότι βλέπει συμφωνία μέσα στον Ιούνιο από εκεί και πέρα είναι θέμα αντίληψης του ελληνικού λαού να ξεφύγει από το παλιό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που εξελισσόταν η συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με το δήμαρχο Λαρισαίων Αποστολή Καλογιάννη, ομάδα αντιεξουσιαστών είχε συγκεντρωθεί έξω από το Δημαρχείο και φώναζε συνθήματα διαμαρτυρίας επειδή είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν κενό σπίτι στο κέντρο της Λάρισας και η Αστυνομία παρενέβη και απέτρεψε τα σχέδιά τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νομοτεχνική βελτίωση για τους συμμετέχοντες στην εκλογή στελεχών εκπαίδευσης


Συμμετοχή και των Προϊσταμένων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων με 30%.

Νομοτεχνική βελτίωση με την οποία ορίζεται ότι για τους υποψήφιους Διευθυντές Αθμιας Εκπαίδευσης συμμετέχουν επιπλέον στη διαδικασία της ψηφοφορίας και το 30% των προϊσταμένων των Δημοτικών Σχολείων και των νηπιαγωγείων κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας

Σε αυτήν αναφέρονται τα ακόλουθα:

Το δεύτερο εδάφιο και τρίτο εδάφιο της περίπτωσης β της παραγράφου 4 του άρθρου 19 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Για τους υποψηφίους Διευθυντές Αθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης η αποτίμηση γίνεται με μυστική ψηφοφορίας των Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ καθώς και των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ της οικείας βαθμίδας , οι οποίοι τοποθετήθηκαν με τη διαδικασία του παρόντος.

Ειδικότερα, αναφορικά για τους υποψηφίους Διευθυντές Αθμιας στην διαδικασία ψηφοφορίας συμμετέχουν επιπλέον και το 30% των Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων καθώς και το 30% των Προϊσταμένων Δημοτικών Σχολείων του οικείου ΠΥΣΠΕ, το οποίο ορίζεται με σειρά αρχαιότητας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεγκλωβίστηκαν περιπατητές από το φαράγγι της Σαμαριάς


«Φούσκωσε» ο χείμαρρος που διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό εξαιτίας της έντονης βροχής.

Δεκάδες επισκέπτες εγκλωβίστηκαν σήμερα μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά όταν λόγω βροχοπτώσεων «φούσκωσε» ο χείμαρρος που διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη και επικίνδυνη η διάσχιση του φαραγγιού.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι φύλακες του φαραγγιού που με την βοήθεια κατοίκων της Αγίας Ρουμέλης και πυροσβεστών κατάφεραν να φθάσουν μέχρι το σημείο που βρίσκονταν αποκλεισμένοι οι περιπατητές, οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον οικισμό «Σαμαριά», όπου και θα διανυκτερεύσουν.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της αντιπεριφέρειας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη, οι περιπατητές που αποκλείστηκαν είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς ενώ μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, το πιθανότερο αύριο το πρωί, οι περιπατητές θα οδηγηθούν εκτός του φαραγγιού.

Εν τω μεταξύ, από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων ανακοινώθηκε ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν ζημιές στις υποδομές διάβασης και υποδοχής των επισκεπτών, το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό αύριο Τετάρτη προκειμένου να ελεγχθεί και αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στο επίδομα αυξημένης ετοιμότητας για τους ειδικούς φρουρούς


Με απόφαση του ΣτΕ.

Δεν δικαιούνται οι ειδικοί φρουροί το επίδομα αυξημένης ετοιμότητας για νυκτερινή υπηρεσία, κατά τη διετία 2000 έως 2002, όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με σειρά αποφάσεων του το ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ αναίρεσε αποφάσεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων με τις οποίες είχαν δικαιωθεί οι ειδικοί φρουροί κρίνοντας ότι αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «τελούν υπό διαφορετικό υπηρεσιακό καθεστώς και ιδίως χωρίς δυνατότητα εξελίξεως στην ιεραρχία σε σχέση με το αστυνομικό προσωπικό, ασκούν δε καθήκοντα τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι ειδικότερα και μερικότερα σε σχέση με την γενική αστυνομική αρμοδιότητα η οποία έχει ανατεθεί στο αστυνομικό προσωπικό». Στην πράξη αυτό σημαίνει πως σε σχέση με τους αστυνομικούς – έπαιρναν το επίδομα- «μπορεί να τύχουν διαφορετικής μεταχειρίσεως από τον νομοθέτη, καθόσον αφορά ειδικότερα την χορήγηση του ενδίκου επιδόματος, χωρίς τούτο να συνεπάγεται παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας».

Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάσισαν πως δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η σχετική νομοθετική διάταξη που προβλέπει την μη χορήγηση του επίμαχου επιδόματος για το προ του 2002 διαστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίμαχο επίδομα από το 2002 και μετά το λαμβάνουν και οι ειδικοί φρουροί με νομοθετική πρόβλεψη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...