Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Δέκα εθνικά fast food που πρέπει να δοκιμάσετε


Από το Πιερόγκι της Πολωνίας στο ελληνικό σουβλάκι.

Αν είστε λάτρης της καλής κουζίνας, αλλά που και που πέφτετε «θύματα» του fast food, τότε τα δέκα πιάτα που ακολουθούν από τη διεθνή κουζίνα πρέπει να γίνουν... αντικείμενο του ουρανίσκου σας!

10.Πιερόγκι (Pierogi) – Πολωνία

Το φαγητό των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης έχει αρχίσει να τραβάει την προσοχή όλου του πλανήτη όλο και περισσότερο και πώς να μην συμβεί αυτό με υπέροχα φαγητά, όπως τα πιερόγκι. Στην πραγματικότητα, η προέλευση του πιάτου είναι άγνωστη, μιας και αποτελεί φαγητό διάφορων χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο, ειδικά στην Ευρώπη και την Αμερική, η εκδοχή των πιερόγκι της Πολωνίας είναι η πιο δημοφιλής.

Τα πιερόγκι είναι ένα είδος ζύμης, που μοιάζει με τα τορτελίνια, που συνήθως βράζονται αρχικά και έπειτα ή ψήνονται ή τηγανίζονται σε βούτυρο με κρεμμύδια τις περισσότερες φορές. Παραδοσιακά επιδέχονται διάφορες γεμίσεις όπως πατάτα, λάχανο τουρσί, κρέας, τυρί ή ακόμα και φρούτα. Τα πιερόγκι σερβίρονται σε ποικίλες μορφές και με διάφορες γεύσεις, αλμυρά, γλυκά ή πικάντικα και θεωρούνται το εθνικό πιάτο της Πολωνίας. Η πολωνική λέξη πιερόγκι είναι γένους πληθυντικού, καθώς ο ενικός αριθμός χρησιμοποιείται σπάνια, ίσως γιατί κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα.

9.Σούσι – Ιαπωνία

Ελάχιστοι άνθρωποι πια στον κόσμο δεν έχουν ακούσει ή δεν έχουν δοκιμάσει σούσι. Το κοινό συστατικό που περιλαμβάνεται σε όλα τα διαφορετικά είδη σούσι είναι το ρύζι για σούσι. Η ποικιλία που υπάρχει στο σούσι έγκειται στις διαφορετικές γεμίσεις και τις σος στις οποίες μπορούμε να το βουτήξουμε, τα μπαχαρικά που έχει και την προετοιμασία του. Τα ίδια συστατικά μπορεί να συνδυαστούν είτε με παραδοσιακό είτε με πιο σύγχρονο τρόπο, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του σούσι παγκοσμίως έχει οδηγήσει σε πάρα πολλές διαφορετικές ποικιλίες που μπορεί να βρει κανείς στη Βόρεια Αμερική ή στην Ευρώπη, αλλά σπάνια στην Ιαπωνία. Όλες αυτές οι διαφοροποιημένες μορφές σούσι έχουν δημιουργηθεί για να ταιριάζουν με τον δυτικό τρόπο ζωής και τη δυτική κουζίνα. Προσέξτε, ωστόσο, αν θέλετε να δοκιμάσετε σούσι, αποφύγετε αυτό που περιέχουν ψάρι φούγκου (pufferfish fugu), καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά. Σκεφτείτε ότι ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας δεν επιτρέπεται να φάει αυτό το ψάρι, γιατί θεωρείται πολύ ριψοκίνδυνο για αξίωμά του!

8. Spring rolls–Βιετνάμ/Κίνα

Τα spring rolls είναι ένας γενικός όρος με τον οποίο περιγράφουμε όλα τα τυλιχτά ρολάκια στη δυτική κουζίνα που σερβίρονται ως ορεκτικά. Οι ανατολικές και νοτιοανατολικές εκδοχές των spring rolls έχουν διαφορετικά ονόματα ανάλογα με την προέλευσή τους, τον τρόπο μαγειρέματός τους, το είδος του τυλίγματος και τη γέμισή τους. Τα spring rolls μπορεί να είναι γλυκά ή πικάντικα, ψημένα ή τηγανισμένα. Τα πικάντικα spring rolls περιλαμβάνουν συνήθως λαχανικά, ενώ τα ψημένα spring rolls είναι τις περισσότερες φορές πιο μεγάλα και πιο νόστιμα. Επίσης, ανάλογα το εστιατόριο στο οποίο θα τα γευτείτε, μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη γεμίσεων, όπως κρέας και τυρί με λαχανικά, ενώ χρησιμοποιούνται σε πολλά εστιατόρια, όχι απαραίτητα κινέζικα, ως ορεκτικό ή συνοδευτικό.

7.Μπουρίτο – Αμερική/Μεξικό

Τα μπουρίτο δεν είναι πολύ διαδεδομένα στην Ευρώπη, αλλά είναι από τα πιο διάσημα πιάτα στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Τα μπουρίτο αποτελούνται από μια τορτίγια σταριού που περιλαμβάνει διάφορες γεμίσεις. Η τορτίγια είναι συνήθως ελαφρά ψημένη ή περασμένη από ατμό για να μαλακώσει και να μπορεί να τυλιχθεί πιο εύκολα. Στο Μεξικό, τις περισσότερες φορές η γέμιση είναι φασόλια ή κρέας, ωστόσο, στην Αμερική υπάρχουν πολλοί και διάφοροι συνδυασμοί για το τι θα περιλαμβάνει το μπουρίτο.

Υλικά όπως μεξικανικό ρύζι, φασόλια, μαρούλι, σάλσα, κρέας, αβοκάντο, τυρί και sour cream είναι μερικά από όσα μπορεί να περιλαμβάνει ένα μπουρίτο, ενώ ακόμα και το μέγεθος διαφέρει, καθώς τα αμερικανικά μπουρίτο φαίνεται να είναι πολύ πιο μεγάλα από τα μεξικανικά. Δυστυχώς, στην Ευρώπη τα εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να γευτεί αυθεντική μεξικανική κουζίνα είναι λίγα, ωστόσο, με λίγη καλή έρευνα μπορείτε να απολαύσετε τα πραγματικά μεξικανικά πιάτα.

6. Fish and Chips – Αγγλία

Τα λεγόμενα fish and chips είναι το πιο διαδομένο και δημοφιλές πιάτο της Μεγάλης Βρετανίας, που όμως είναι συχνό φαγητό και στα ταχυφαγεία της Ιρλανδίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά.

Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελείται από ψάρι καλοτηγανισμένο σε πολύ λάδι, σερβιρισμένο από τηγανητές πατάτες και γαρνιρισμένο με αλάτι και ξύδι. Στις μέρες μας, το εν λόγω φαγητό είναι το απόλυτο must για όσους επισκέπτονται την Αγγλία, όπου θα το βρείτε σε πολλά μαγαζιά ακόμα και τα ξημερώματα, ύστερα από ξέφρενη διασκέδαση σερβιρισμένο σε κομμάτια εφημερίδας!

5.Κρουασάν – Γαλλία

Το κρουασάν δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι εκείνη η μαλακή, αφράτη, βουτυρένια ζύμη που όλοι έχουμε απολαύσει είτε για πρωινό είτε για μεσημεριανό είτε για βραδινό με διάφορες γεμίσεις, αλλά και σκέτο. Μπορεί να το δοκιμάσει κανείς γλυκό αλλά και αλμυρό, ωστόσο, όπως και αν το φάτε, είναι σίγουρα πολύ νόστιμο. Στη μητέρα Γαλλία που το ανέδειξε, το απολαμβάνουν συνήθως σκέτο, χωρίς γέμιση και χωρίς έξτρα βούτυρο.

Στην Αμερική, διάφορες γλυκές και αλμυρές γεμίσεις κάνουν το κρουασάν ένα πολύ κοινό φαγητό, ενώ στη Γερμανία και την Ιταλία μπορεί κανείς να το δοκιμάσει σε απίστευτη ποικιλία γεύσεων, γεμισμένο με σοκολάτα ή πραλίνα ως γλυκό που συνοδεύει τον καφέ ή και ως αυτούσιο επιδόρπιο. Εδώ στην Ελλάδα, θα το βρείτε και ως γλυκό, αλλά και με ντομάτα, φέτα, γαλοπούλα, σπανάκι ως ελαφρύ γεύμα ή δεκατιανό. Στην Ιαπωνία, το γλασάρουν με ζάχαρη ή το γεμίζουν με σοκολάτα και το πουλάνε συνήθως σε φούρνους. Όπως και να το φάει κανείς, είναι σίγουρο ότι το κρουασάν είναι πολύ νόστιμο και θεωρείται παγκοσμίως ένα φαγητό που εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο απολαμβάνουν καθημερινά.

4. Σουβλάκι – Ελλάδα

Πώς θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα και το σουβλάκι από τη λίστα αυτή! Το σουβλάκι είναι γνωστό από την εποχή του Αριστοφάνη, του Ξενοφώντα και του Αριστοτέλη, γεγονός που το κάνει το αρχαιότερο πιάτο της λίστας. Το σουβλάκι αποτελείται από μικρά κομμάτια κρέατος χοιρινού συνήθως, συνοδευμένα από ντομάτα, πατάτες, κρεμμύδι και τζατζίκι, όλα τυλιγμένα σε μια πίτα. Η πιο συνηθισμένη γέμιση είναι αυτή του χοιρινού γύρου, που είναι πολύ αρωματικός και καλοψημένος, ενώ σε όποια άλλη χώρα κι αν δοκιμάσει κανείς σουβλάκι δεν θα είναι ποτέ ίδιο με αυτά που φτιάχνουμε στην Ελλάδα.

3.Χάμπουργκερ – Προέλευση: Γερμανία, Ανάδειξη: Αμερική

Μπορεί η λέξη χάμπουργκερ να προήλθε από το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και γενικά η ιστορία του να ταξιδεύει πίσω στην Ευρώπη του 15ου αιώνα, ωστόσο, το χάμπουργκερ αναδείχθηκε ως πιάτο στην Αμερική.

Φτιάχνεται συνήθως από καλής ποιότητας μοσχάρι που σερβίρεται σε στρογγυλά ψωμάκια με διάφορα συνοδευτικά, όπως ντομάτα, τυρί, κρεμμύδια, πίκλες και διάφορες σάλτσες και είναι το πιο συχνό φαγητό των Αμερικανών στα ταχυφαγεία. Απαραίτητο συμπλήρωμα του πιάτου είναι μια μεγάλη μερίδα πατάτες τηγανητές!

2.Πίτσα – Ιταλία

Το εθνικό φαγητό της Ιταλίας και αγαπημένο φαγητό πάρα πολλών ανθρώπων στον κόσμο, η πίτσα, δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει μια πραγματικά καλή πίτσα δεν θα πάει στην Ιταλία, καθώς λέγεται ότι οι πίτσες των Ιταλών είναι πολύ ιδιαίτερες και μακριά από τα γούστα των περισσοτέρων. Αντίθετα, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί φημίζονται πλέον για τις καλύτερες πίτσες, αλλά και πάλι όλα αυτά είναι υποκειμενικά, γιατί το γούστο είναι προσωπικό.

1.Τηγανητές πατάτες – Βέλγιο

Φυσικά στην πρώτη θέση αυτής της λίστας είναι οι τηγανητές πατάτες και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Είναι το συνοδευτικό σε πολλά πιάτα στον κόσμο, είναι κύριο συστατικό σε μερικά άλλα, ωστόσο, από μόνες τους οι τηγανητές πατάτες έχουν τη δική τους πορεία και αξία στις κουζίνες του κόσμου. Ίσως αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι προέρχονται από το Βέλγιο κι όχι από τη Γαλλία όπως νομίζουμε λόγω του ονόματος τους στα αγγλικά (French fries). Στη δυτική κουλτούρα οι τηγανητές πατάτες είναι ο βασιλιάς του γρήγορου φαγητού και ένα δημοφιλές και νόστιμο φαγητό στο οποίο ελάχιστοι μπορούν να αντισταθούν, καθώς πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο δεν λιγουρεύονται ζεστές και αχνιστές πατάτες τηγανητές όταν τις δουν μπροστά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητά πίσω τη δωρεά που έκανε στο Αρχείο της ΕΡΤ


Μετά το λουκέτο φοβάται για την τύχη του υλικού.

Τη δωρεά που έκανε στο τμήμα Αρχείου και Μουσείου της ΕΡΤ, των πάνω από χιλίων δίσκων βυνιλίου και cd, με σπάνιες εκτελέσεις έργων κλασσικής μουσικής, ζητά πίσω ο κ. Μανώλης Βραχνάκης από το Ηράκλειο.

Ο κ. Βραχνάκης σε επιστολή του προς τον υπουργό οικονομικών και τον προϊστάμενο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, αναφέρει ότι μετά το θάνατο του Έφορου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης Μανώλη Μπορμπουδάκη, τα παιδιά του, Αλέξανδρος και Μαρία, του παραχώρησαν τμήμα της προσωπικής του δισκοθήκης.

Στη συνέχεια ο κ. Βραχνάκης δώρισε το υλικό αυτό στο αρχείο της ΕΡΤ γιατί θεωρούσε ότι ήταν ο μοναδικός δημόσιος φορέας που θα μπορούσε να το αξιοποιήσει και να το ψηφιοποιήσει.

Επειδή όμως, όπως τονίζει, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, φοβάται για την τύχη του αρχείου, ζητά την επιστροφή της δωρεάς στον ίδιο.

Διαβάστε την επιστολή του κ. Μανώλη Βραχνάκη:

Προς Υπουργό οικονομικών, προϊστάμενο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.

Υπουργέ των οικονομικών,

Όσο ακόμα μπορούμε να επικοινωνούμε, γιατί δεν ξέρω αν αύριο μεθαύριο σε τούτη τη χώρα θα υπάρχουν επικοινωνίες όπως τις ξέρουμε, σου στέλνω αυτήν την επιστολή, την οποία και κοινοποιώ στον Ελληνικό λαό, μιας και τον αφορά άμεσα.

Πριν δύο χρόνια μετά από πολύ σκέψη και με την προτροπή της φίλης, δημοσιογράφου στην ΕΡΑ Ηρακλείου, κυρίας Νέλλυς Κατσαμά, ήρθα σε επικοινωνία με το Τμήμα Μουσείο και Αρχείο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα με τον κ. Χριστόφορου Μπόκα.

Όχι, δεν ήθελα να ζητήσω κάτι, ήθελα να προσφέρω κάτι. Κάτι που κατά την κρίση μου ήταν σημαντικό και, δεν θα έπρεπε να μείνει στα μπαούλα μου.

Πριν, τά όλο και σκληρότερα οικονομικά μέτρα των μνημονιακών κυβερνήσεων, που και συ συμμετέχεις, με ανάγκαζαν να εκποιήσω τα πάντα για να πληρώνω τα κέρατα, να έμενε αυτό το πολύτιμο υλικό σιρμαγιά και παρακαταθήκη στον ελληνικό λαό.

Έκρινα πως μονάχα ένας δημόσιος φορέας με το κύρος της ΕΡΤ και μια ομάδα ειδικών ανθρώπων σαν αυτούς που εργάζονται στο Τμήμα Αρχείο και Μουσείο, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν.

Βρέθηκα να έχω στην κατοχή μου, υπουργέ των οικονομικών, μια μεγάλη και ιδιαίτερη μουσική δισκοθήκη, ενός σημαίνοντος πνευματικού Άνδρα της πόλης μας, του Ηρακλείου.

Ο εκλιπών είχε ζήσει αρκετά χρόνια στην Αγία Πετρούπολη, και λάτρης της καλής μουσικής, αναζητούσε και αγόραζε ότι καλύτερο κυκλοφορούσε κείνα τα χρόνια.

Πάνω από χίλιοι δίσκοι βυνιλίου και ακτίνας (κοινώς cd), με σπάνιες εκτελέσεις έργων κλασσικής μουσικής, από ορχήστρες των χωρών του Ανατολικού Μπλοκ, αλλά και από τη δύση, καθώς και συλλογές «ιδιαίτερης» μουσικής της πατρίδας μας.

Επικοινώνησα με τον κύριο Χριστόφορο Μπόκα. Πακέταρα τους δίσκους, πλήρωσα την ACS, και στις 02-02-2011 απέστειλα στην ΕΡΤ τρία δέματα βάρους 75κιλών. (Μιλάω με νούμερα για να καταλαβαινόμαστε).

Το μόνο που ζήτησα, υπουργέ των οικονομικών, ήταν όταν το αρχείο ψηφιοποιηθεί να αντιγράψουν και να μου στείλουν και μένα ένα στικάκι, (ξέρεις, σαν αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά με ονόματα και καταθέσεις ελλήνων φορολογουμένων).

Νάχω μια ανάμνηση του θησαυρού που πέρασε απ΄ τα χέρια μου βρε αδερφέ, αυτό μονάχα!

Υπουργέ των οικονομικών Στουρνάρα,

Επειδή ποτέ δεν είχα εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και στις πολιτικές επιλογές σου,

Επειδή φοβάμαι ότι η προσφορά-δωρεά μου θα αποτελέσει περιουσιακό στοιχείο προς εκποίηση από εσένα και τους πολιτικούς προϊσταμένους σου,

Επειδή φοβάμαι για την τύχη και κατάληξη της δωρεάς μου, όχι βέβαια πως οι άνθρωποι της ΕΡΤ δε θα σεβαστούν την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά… ξέρω γω αν σε κάποιο ντου, τα όργανα προστασίας του πολίτη δε τα κάνουν όλα λαμπόγυαλο,

Επειδή ρίξατε μαύρο ακόμα και στο τμήμα Μουσείο και Αρχείο της ΕΡΤ, στερώντας από τους Έλληνες πολίτες την πρόσβαση σε ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς τους,

Για όλα τα παραπάνω:

Αίρω την προσφορά-δωρεά μου προς το τμήμα Μουσείο και Αρχείο της ΕΡΤ και σου ζητώ με δικιά σου ευθύνη και έξοδα να συσκευάσεις τα 75 κιλά των δίσκων μου και να μου τα αποστείλεις το συντομότερο δυνατό.

Καταλαβαίνεις, θέλω εγώ να προφυλάξω αυτό που, για μένα και για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, έχει αξία.

Και επειδή, υπουργέ οικονομικών, πολλά περνούν από το μυαλό μου θέλω να ξέρω τι έχεις σκοπό να κάνεις με το Μουσικό σχολείο Ηρακλείου που εδρεύει στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών.

Δώρισα και κεί 670 cd, κλασσικής και όχι μόνο μουσικής. Βλέπεις το κράτος προίκισε το σχολείο με δυο τρεις δίσκους από τους ένδοξους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, νάχουν να ακούνε τα παιδιά.

Αν σκοπεύεις να βάλεις και κει λουκέτο, που θεωρώ πιθανό, να πάω από τώρα να σε βγάλω από τον κόπο…

Α, και σε ένα σχολείο, στον Αη Γιάννη Ηρακλείου, Ξηρουδάκη 17, πήγα καμιά 600ριά βιβλία, παλιατζούρες τίποτα σπουδαίο, μυθιστορήματα ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ποίηση, θέατρο, δοκίμια, μελέτες, καμιά 150ριά τεύχη του περιοδικού.

Διαβάζω, τεύχη για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τις τέχνες, παλιατζούρες λέμε τώρα. Τι να κάνω και για αυτά, πες μου.

Μην νομίσεις πως είμαι κάποιος μεγαλοφοροφυγάς και μου στείλεις τα όργανά σου, μεροκαματιάρης ήμουν πάντα και άνεργος, καμιά φορά και αγρότης, στο νοίκι, δεν έχω τίποτα, ένα ποδήλατο, μια μοτοσικλέτα 14 χρόνων, πολλά βιβλία και άλλα τέτοια ακόμα, και ένα σκυλί τριάμισι κιλά, τη Θοδωρίτσα. Καλώς να ορίσετε…

Περιμένω την απάντησή σου, όπως εσύ με πιέζεις και περιμένεις να πληρώσω τους φόρους μου, (υπέρ τοκογλύφων και άλλων σκοτεινών δυνάμεων-αγορών).

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν πλήρη στοιχεία που είναι στη διάθεσή σου. Έχω κρατήσει την ίδια λίστα που παρέλαβε η ΕΡΤ, και αυτούς τους δίσκους περιμένω. Τα πλήρη στοιχεία μου είναι παρακάτω…


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Τέλη" και στις... τουαλέτες


Πικραμένος έφυγε από την Κω ένας αναγνώστης του enikos.gr ο οποίος όπως καταγγέλλει έπρεπε να πληρώσεις για να επισκεπτείς τις τουαλέτες που στεγάζονται στο ισόγειο του δημαρχιακού μεγάρου του νησιού.

«Σήμερα βρέθηκα εγώ με την αρραβωνιαστικιά μου στην Κω, πήγαμε από τη Ρόδο όπου κάνουμε διακοπές για μερικές ώρες για να δούμε την πόλη. Περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους θέλαμε να πάμε τουαλέτα. Ζητήσαμε ευγενικά από δύο κατά σειρά καφέ-εστιατόρια να μας επιτρέψουν να μπούμε στην τουαλέτα και μας το απαγόρευσαν παραπέμποντας μας στις δημοτικές τουαλέτες. Πάμε στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου και έπρεπε υποχρεωτικά να ρίξεις 0,5 ευρώ αλλιώς δεν μπορούσες να μπεις! Αυτή είναι η φιλοξενία της πόλης που δώσαμε 150 ευρώ για να επισκεφτούμε από τη Ρόδο. Να σημειωθεί ότι ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την πόλη της Ρόδου. Εμείς για το λόγο αυτό φεύγουμε πικραμένοι με την υπόσχεση να μην ξανάρθουμε ποτέ!», αναφέρει ο αναγνώστης μας.





Διαβάστε περισσότερα...

Μια καταπληκτική κατάθεση ψυχής από 22χρονο αναγνώστη του "tromaktiko" για τη ζωή του...


Είμαι 22 χρονών. Κατοικώ και σπουδάζω κάπου στην επαρχία. Μακριά από το αστικό κέντρο στο οποίο έζησα και μεγάλωσα. Η ανατροφή μου είχε όλα τα απαραίτητα και με το παραπάνω. Εργατικούς και πρόθυμους γονείς να με διδάξουν τα μαθήματα μιας ευπρεπούς και σωστής πορείας που θα όφειλα να ακολουθήσω στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Από τη γέννησή μου μέχρι σήμερα δεν στερήθηκα τίποτα. Είχα την υγεία μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου, καταπληκτικούς εκπαιδευτικούς και μια πολύ όμορφη γειτονιά στα προάστια, για να παίζω και να εξερευνώ ως πιτσιρικάς, χωρίς τους κινδύνους του κέντρου. Λίγο πολύ θεωρούσα τον εαυτό μου προνομιούχο.

Από πάντα το ήξερα. Από πάντα ήμουν σίγουρος. Είχα κάτι, a “special” quality που λένε, το οποίο μέχρι πριν από την εφηβεία δεν μπορούσα να προσδιορίσω. Ένα αίσθημα ότι κάτι δεν κάνω σωστά. Μια εμμονή ότι δεν λειτουργεί το μυαλό μου όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Στην εφηβεία και κατόπιν ψαξίματος, το συνειδητοποίησα. Είμαι ομοφυλόφιλος. Γκέι. Όσο περνούσε ο καιρός τόσο αυτή η νέα ανακάλυψη έτρωγε τα σωθικά μου. Είχα ενοχές απέναντι στη ίδια μου την ύπαρξη.

Θεωρούσα ότι ως γκέι, πρόδιδα τους γονείς μου, τους παππούδες μου, τους φίλους μου. Σε μια ηλικία όπου το σώμα υφίσταται αλλαγές και οι ορμόνες αρχίζουν να παίρνουν μπρος, το άγχος και η υποτιθέμενη καταπίεση από πρακτικά τα πάντα, είναι τεράστιο. Πόσο μάλλον όταν κουβαλάς και αυτό το φορτίο της «ανωμαλίας» επάνω σου. Δεν χρειάζεται και πολύ για να διαλυθείς σε 1000 κομμάτια.

Μεγαλώνοντας, ακούς για σεξ και ντρέπεσαι που δεν αντιμετωπίζεις την ιδέα της πράξης με τον ίδιο τρόπο όπως όλος ο περίγυρός σου. Προκειμένου να αποδείξεις ότι είσαι νορμάλ, προσπαθείς να κάνεις σχέση με κοπέλες και γιατί όχι, σεξ μαζί τους, ακόμα και αν πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να λειτουργήσεις. Και για ένα διάστημα αυτό σου προσφέρει μια εφήμερη λύση. Κανείς δεν πρόκειται να σε υποπτευθεί αφού έχεις γκόμενα. Οι φίλοι σε θαυμάζουν και οι γονείς φουσκώνουν από υπερηφάνεια που το αγοράκι τους έγινε άντρας. Μέχρι σε ένα σημείο πιστεύεις και συ ότι «άλλαξες» ότι δεν περνούσες παρά μια φάση και ότι αυτό ήταν. Σου πέρασε. Έτσι συνέβη και με μένα. Και για 3 χρόνια, ξέχασα την αληθινή μου ταυτότητα, ερωτεύτηκα μια κοπέλα, την αγάπησα και με αγάπησε και άφησα στην άκρη το σκοτεινό μου μυστικό.

Τίποτα όμως δεν μένει κρυφό για πάντα. Η ισχυρή έλξη για το τι είσαι πραγματικά, βγαίνει πάντα στην επιφάνεια. Ότι άνθρωπος και να είσαι. Όσο και να προσπαθείς να καταπιέσεις τα αμαρτωλά πάθη σου, αυτά θα βγουν και θα σε δαγκώσουν στα οπίσθια. Διότι πλέον δεν είσαι παιδί, αλλά νεαρός ενήλικας. Πάς σε γκέι μαγαζιά και προσπαθείς να εκτονωθείς και να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Πας σε ύποπτα μέρη μόνο και μόνο επειδή δεν έχεις πουθενά αλλού να πας. Δεν μένεις με τους γονείς σου, αλλά φεύγεις για σπουδές εκτός, οπότε κανείς δεν μπορεί να σε εμποδίσει να εκφραστείς ελεύθερα. Είναι όμως έτσι; Είναι μόνο η οικογένεια σου που σε κάνει να καταπιέζεις το τι πραγματικά είσαι προκειμένου να μην τους στείλεις νοσοκομείο με έμφραγμα; Όχι. Δεν είναι. Είναι όλη η κοινωνία. Οι ετεροφυλόφιλοι, οι ομοφυλόφιλοι (είτε “inside the closet” είτε “out ‘n’ proud” ), οι περιπτεράδες, οι μπακάληδες, οι καθαρίστριες.

Κρύβεσαι απ όλα και απ όλους. Κόμπλεξ; Μήπως δεν θα έπρεπε ένας ομοφυλόφιλος να κρύβεται και να είναι περήφανος γι αυτό που είναι και να τους γράψει όλους στα παλαιότερα των υποδημάτων του; Αλήθεια; Ο γκέι φοβάται περισσότερο να εκφράσει ανοιχτά τον έρωτά του απ όσο φοβάται η κοινωνία να αντικρύσει το θέαμα. Και πώς να το κάνει αυτό, εφόσον υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα κάποιος καλοθελητής να το σφυρίξει στη μαμά και στο μπαμπά ή ακόμα χειρότερα να σου πετάξουν πέτρα στο κεφάλι; Εδώ θα πείτε, πως για να έχω ενοχικά αισθήματα και φόβους γι αυτό που είμαι, πάει να πει ότι συνειδητοποιώ πως δεν είναι σωστό αυτό που κάνω και ότι πρέπει να «αλλάξω». Χάρη στη κοινωνία μας, αλήθεια, το έχω ευχηθεί ένα εκατομμύριο φορές να μπορούσα να το αλλάξω. Αλλά οι άνθρωποι είμαστε εγωιστές και προτιμούμε να αλλάξουμε όλο τον κόσμο παρά τον εαυτό μας.

Βέβαια δεν είναι θέμα το αν θέλω να αλλάξω και γιατί θέλω να αλλάξω, διότι απλούστατα δεν μπορώ. Και όντως δεν μπορώ. Δεν ισχύει εδώ το «Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω». Ζήτα από έναν εκ γενετής τυφλό να ανοίξει τα μάτια και να δει. Θέλει; Ναι. Μπορεί; Όχι. Για να μην παρεξηγηθώ, να τονίσω πως δεν αντιλαμβάνομαι ούτε βιώνω πλέον την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια ή αναπηρία. Στέκομαι μόνο στον «εκ γενετή» χαρακτήρα της και στο ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επίκτητη. Μύθοι λένε πως ο απόμακρος πατέρας και η δυναμική μάνα, ενδεχομένως να κάνουν έναν γιό πούστη ή μια κόρη λεσβία. Οι δικοί μου γονείς ήταν όπως ορίζει το πρότυπο, κι όμως εγώ ήμουν γκέι. Επίσης δεν με κακοποίησε σεξουαλικά ποτέ και κανείς, και το αναφέρω για να προλάβω τα σχετικά σχόλια. Άρα σίγουρα δεν γίνεσαι γκέι, αλλά γεννιέσαι. Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν διαφορετικά τα χρωμοσώματά τους από τους ετερόφυλους. Ας πιάνονται και ας χορεύουν και καλαματιανό τα χρωμοσώματα αν θέλουν. Μικρή σημασία έχει.

Είμαστε και εμείς άνθρωποι όπως και συ. Τι έχει ωθήσει την κοινωνία να έχει στρεβλή εικόνα για την ομοφυλοφιλία; Μα φυσικά όλα αυτά που πάνε πακέτο με την ομοφυλοφιλία εξαιτίας της ίδιας της κοινωνίας!! Και εξηγώ:

«Ο γκέι είναι ανώμαλος και πάει σε στενά σοκάκια και κάνει σεξ με αγνώστους»

-Και η χοντρή που κάνει δίαιτα για να γίνει όμορφη, σηκώνεται το βράδυ και πάει κρυφά και αδειάζει τη ντιβανοκασέλα με τα κρυμμένα σοκολατάκια. Και οι δύο κάνουν κάτι κρυφά προκειμένου να μην τους κατηγορήσει κανείς για τα «ελαττώματά» τους.

«Οι γκέι ντύνονται με φανταχτερά ρούχα, βγάζουν τα φρύδια τους, μιλάνε περίεργα και σπάνε καρπό»

Όλοι οι γκέι ΔΕΝ κάνουν ΟΛΑ τα παραπάνω. Εγώ, όπως και εσύ, έχουμε δικαίωμα στο να επιλέγουμε τη διαμόρφωση της εικόνας μας βάσει γούστου. Δεν ντύνονται όλοι οι μαύροι σαν τον Jay Z, ούτε όλες οι γριές φοράνε τσεμπέρι.

«Όσοι γκέι εκφράζουν δημόσια τις προτιμήσεις τους το κάνουν για να προκαλέσουν και δεν σέβονται τη δημόσια αιδώ».

Οι γκέι που εκφράζουν δημόσια τις προτιμήσεις τους, δικαίως το κάνουν και δεν πρόκειται να σου ζητήσουν την άδεια. Όσο αφορά την δημόσια αιδώ, τι σε κάνει να νομίζεις ότι εσύ την τιμάς περισσότερο όταν σχεδόν βγάζεις τα μάτια σου με τη κοπέλα σου μες τη μέση του δρόμου; Αν μη τι άλλο, ο πιο προχωρημένος γκέι θα δώσει ένα φιλί σε κάποιο παγκάκι ή θα κρατιέται χέρι-χέρι με τη σχέση του. Σιγά μην παρεξηγηθεί η δημόσια αιδώς.

Αυτό μου θυμίζει μια πρόσφατη συζήτηση με μια καλή φίλη η οποία ενώ είναι άκρως συμφιλιωμένη με τη σεξουαλική μου ταυτότητα, σε μια παρόμοια συζήτηση περί εξωτερίκευσης προτιμήσεων, μου απάντησε πως δεν είναι ότι καλύτερο για τον κόσμο να βλέπει δύο άντρες να φιλιούνται (δεν λέω για δύο γυναίκες, γιατί αυτό θεωρείται σέξι. Πάρε και κατάλαβε). Τότε συνειδητοποίησα ότι η φίλη μου απλά ανέχεται και συμβιβάζεται με τη φύση μου αλλά δεν την κατανοεί πραγματικά. Όπως άλλωστε κάνει και ο πιο ακομπλεξάριστος άνθρωπος σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Στη τελική σε όποιον δεν αρέσει κάτι, έχει το ελεύθερο να μην το κοιτάζει. Ούτε εμένα μου αρέσει να βλέπω περιττώματα κατοικίδιων στο πεζοδρόμιο ή γόπες από τσιγάρα, αλλά δεν θα μισήσω τα ζώα και τους ιδιοκτήτες τους, ούτε θα κακολογήσω τους καπνιστές. Απλά θα προσπαθήσω να μην τα πατήσω τα σκατά. Τα παραδείγματα που φέρω είναι εντελώς τυχαία και πάλι εξηγώ πως δεν ταυτίζω την ομοφυλοφιλία με κάτι από τα παραπάνω.

Τώρα έχει σειρά το θέμα «Θεός» που πολλοί χριστιανοί, από αυτούς που θυμούνται ότι είναι χριστιανοί 5 λεπτά πριν την ανάσταση, επικαλούνται συχνά πυκνά.

«Ο Θεός έφτιαξε τον άνδρα και τη γυναίκα με σκοπό την αναπαραγωγή οπότε αφού δύο άντρες ή δύο γυναίκες δεν μπορούν να αναπαράγουν το είδος, σημαίνει πως είναι αφύσικο να έρχονται σε σεξουαλική επαφή».

Το γνωρίζω. Το έμαθα από τις ταινίες και το βιβλίο Βιολογίας της πρώτης γυμνασίου. Όταν ο μπαμπάς αγαπάει τη μαμά τότε ο μπαμπάς αλλάζει τον αδόξαστο της μαμάς και μετά από 9 μήνες ο πελαργός φέρνει το βρέφος. Σύμφωνοι. Έλα όμως που υπάρχει ο παράγοντας της σαρκικής απόλαυσης. Οι άντρες δεν είναι αποθήκες σπέρματος και οι γυναίκες μηχανές παραγωγής βρεφών. Κάνουν σεξ για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους και για να εκδηλώσουν τον έρωτά τους με τον πιο φυσικό και όμορφο τρόπο. Σωστά; Εάν λοιπόν δεχτούμε ότι «δια της φυσιολογικής οδού» το σεξ είναι επιτρεπτό και σύμφωνα με τα χριστιανικά πρότυπα, τότε γιατί η πλειοψηφία ανδρών και γυναικών έχουν έφεση στον στοματικό και τον πρωκτικό έρωτα; Γιατί τους αρέσει, το ευχαριστιούνται και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπονται γι αυτό. Άρα συμφωνούμε πως, ή, όλοι έχουμε δικαίωμα να τη βρίσκουμε στο σεξ όπως θέλουμε, ή, ότι όλοι μας είμαστε αμαρτωλοί και θα καούμε στη κόλαση.

Ας πάμε λίγο πιο βαθιά στα της χριστιανικής πίστης, εκεί που στο «Λευιτικό» της αγίας γραφής λέει πως «είναι μίασμα να πλαγιάζουν μαζί δύο άντρες και ότι όσοι το κάνουν πρέπει να θανατωθούν». ΤΕΛΟΣ! ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ! ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟΣ. Αν διαβάσουμε λίγο πιο κάτω όμως, λέει πώς τα ανυπάκουα προς τους γονείς παιδιά πρέπει να λιθοβολούνται και ότι η ανάμιξη διαφορετικών ειδών υφασμάτων θεωρείται μίασμα. Ωραία. Μαζί με την εξόντωση των ομοφυλόφιλων, πάρτε σειρά να σκοτώσετε τα παιδιά σας και να κάνετε στάχτη όλες τις βιομηχανίες ενδυμάτων. Αυτό δεν κάνουν οι καλοί χριστιανοί; Δεν νομίζω Τάκη.

Ας κλείσουμε την αγία γραφή όμως και ας σκεφτούμε και κάτι άλλο, έτσι για να καταλήξουμε κάπου.

Έχετε σκεφτεί ότι όταν εκφράζετε ανοιχτά τις, συνήθως πολύ άσχημες, απόψεις σας για τους ομοφυλόφιλους, το παιδί του γείτονα, του αδερφού σας ή γιατί όχι, το δικό σας παιδί μπορεί να είναι ομοφυλόφιλοι; Έχετε σκεφτεί ότι με κάθε λέξη σας το παιδί αντί να στραφεί στον «ίσιο δρόμο» απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από εσάς, από τον εαυτό του και από την ζωή που το περιμένει στο μέλλον; Το πρόβλημα δεν μας αφορά μόνο όταν μας συμβαίνει. Δεν είμαστε άτρωτοι, ούτε είμαστε η εξαίρεση. Το ξέρετε ότι το παιδί που σας ακούει εύχεται να είχε πεθάνει μόνο και μόνο επειδή δεν θα μπορέσει ποτέ να σταθεί επάξια μπροστά στα στάνταρντ που έχετε θέσει εσείς γι αυτό;

Νομίζετε ότι τα λόγια μίσους και οι ιδεολογίες και τα στερεότυπα που η κοινωνία παπαγαλίζει από το μεσαίωνα μέχρι σήμερα, θα αποτρέψουν το παιδί σας από το να αποδεχτεί τη φύση του; Τα ετεροφυλόφιλα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα γίνουν άκαρδα, σκληρά και με μηδαμινή κατανόηση απέναντι στους συνανθρώπους τους, ενώ τα ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ, το τονίζω, ομοφυλόφιλα παιδιά θα υποφέρουν μέχρι να τους στείλουν όλους στο διάολο. Και εκεί παίζουν 2 ενδεχόμενα:

Είτε θα απελπιστούν σε σημείο πού θα ζήσουν μια ψεύτικη ζωή, θα μισήσουν την ύπαρξή τους και μπορεί ακόμη και να βάλουν τέλος στη ζωή τους όπως έχουν κάνει χιλιάδες «ανώμαλα» παιδιά είτε θα αποδεχτούν τον εαυτό τους, θα θριαμβεύσουν και θα πετύχουν. Σε αυτή τη περίπτωση όμως μην περιμένετε κανένα απολύτως ευχαριστώ.

Σκέψου πριν κρίνεις, πριν καταδικάσεις και πριν μιλήσεις. Κάποιος άνθρωπος που σε χρειάζεται και σε αγαπάει, έχει την ανάγκη σου. Μην τον απογοητεύσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε το καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ΑμεΑ


Το πρόγραμμα, με συνολική δαπάνη το ποσό των 39.270 ευρώ, αφορά τη μίσθωση κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων σε χώρους πιστοποιημένους για την φιλοξενία ΑμεΑ

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Κατασκηνώσεις ΑμεΑ 2013» για το χρονικό διάστημα από 23 Αυγούστου έως και 6 Σεπτεμβρίου 2013, εγκρίθηκε, ομόφωνα σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013, από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της 10ης τακτικής συνεδρίασης του.

Το πρόγραμμα, με συνολική δαπάνη το ποσό των 39.270 ευρώ, αφορά τη μίσθωση κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων σε χώρους πιστοποιημένους για την φιλοξενία ΑμεΑ και συγκεκριμένα για τη διαμονή πενήντα ενός ατόμων με αναπηρίες επί δεκαπέντε ημέρες (14 διανυκτερεύσεις), σε κατασκηνωτικούς χώρους των νομών Χαλκιδικής, ή Πιερίας, ή Θεσσαλονίκης, ή Καβάλας.

«Επειδή η οικονομική αδυναμία δεν πρέπει να στερεί την δυνατότητα συμμετοχής των παιδιών σε κατασκηνώσεις, προχωρούμε στην εκπόνηση του παραπάνω προγράμματος με στόχο τη στήριξη των παιδιών ΑμεΑ, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» ανέφερε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα.

Οι θέσεις φιλοξενίας θα καλυφθούν –πρωτίστως- από άτομα ΑμεΑ που ανήκουν σε άπορες οικογένειες, με καθαρά εισοδηματικά κριτήρια και με τόπο κατοικίας τους τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση μη κάλυψης του αριθμού των φιλοξενουμένων, δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης τους, με τη συμμετοχή και άλλων ατόμων που οι οικογένειές τους διαμένουν μόνιμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το κριτήριο της οικονομικής αδυναμίας αποδεικνύεται με την προσκόμιση και κατάθεση των εγγράφων Ε1 και Ε9 του οικονομικού έτους 2012 και η μόνιμη κατοικία των οικογενειών με την κατάθεση σχετικής απόδειξης πληρωμής Δ.Ε.Η ή Ε.Υ.Α.Θ.


Πηγή: http://www.tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μετεκπαίδευση των ξεναγών προς όφελος των τουριστών με ειδικές ανάγκες


Η απόλαυση ενός ταξιδιού και του τουρισμού γενικότερα δεν είναι πάντοτε εύκολη για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και για τις οικογένειές τους. Απαντώντας σ’αυτήν την πρόκληση, η FEG, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών, και μία ομάδα εταίρων της στους τομείς του τουρισμού και των ΑΜΕΑ ξεκινάει μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα “Τ-GuIDE”, για να μετεκπαιδεύσει τους επίσημους πιστοποιημένους ξεναγούς σε δεξιότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να προσφέρουν σ’ αυτές τις ομάδες των τουριστών μια καλύτερη εμπειρία και κατανόηση των πολιτιστικών και ιστορικών χώρων της Ευρώπης.

Η ηλεκτρονική μετεκπαίδευση θα προσφερθεί δωρεάν σε ξεναγούς και θα τους βοηθήσει να προσαρμόσουν την ξενάγησή τους στις ανάγκες των ομάδων αυτών. Το σχέδιο θα δοκιμαστεί με τη δημιουργία ενός πιλοτικού τουριστικού προγράμματος για επισκέπτες με μαθησιακές δυσκολίες και η συνολική εκπαίδευση θα προσφέρει ένα πλαίσιο για εξέταση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός ευρέως φάσματος ξεναγήσεων για επισκέπτες σε ευρωπαϊκές χώρες και θα οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τους ξεναγούς και για την τουριστική αγορά.

Οργανισμοί ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και οι οικογένειές τους θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των προγραμμάτων και των εργαλείων για επαγγελματίες, διασφαλίζοντας ότι η εν λόγω μετεκπαίδευση θα καλύπτει τις ανάγκες αυτών των ομάδων επισκεπτών.

Πίσω από το πρόγραμμα “T-GuIDE” βρίσκεται μια ομάδα από εννέα οργανισμούς, που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα διά βίου μάθησης της Ε.Ε. ”Leonardo Da Vinci”. Ο επικεφαλής εταίρος είναι το πολωνικό πανεπιστήμιο Społeczna Akademia Nauk, στο Lodz.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG), το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ξεναγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κα Έφη Καλαμπουκίδου αναφέρει: “Το πρόγραμμα T-GuIDE είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μας, τους πιστοποιημένους ξεναγούς ανά την Ευρώπη, ώστε να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες στις ξεναγήσεις σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες για την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της χώρας στην οποία έχουμε πιστοποιηθεί να ξεναγούμε. Είναι πάντοτε πρόκληση να δοκιμάζουμε κάτι νέο στο επάγγελμά μας ως ξεναγοί, να εξερευνούμε νέα πεδία εργασίας και καινοτομίας, αλλά και παράλληλα να εφαρμόζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές του θεσπισμένου ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ15565:2008 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN) για την εκπαίδευση του ξεναγού στην Ευρώπη. Είμαι βέβαιη πως θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία που θα αποδώσει καρπούς, αφού οι εταίροι που συμμετέχουν μαζί μας στο πρόγραμμα είναι πολύ αξιόλογοι”.

Ο κ. Ivor Ambrose, διευθύνων σύμβουλος του ΕΝΑΤ, του Ευρωπαϊκού Δικτύου για Προσβάσιμο Τουρισμό, ενός από τους εταίρους του προγράμματος T-GuIDE, σημειώνει: “Είμαστε μάρτυρες μιας νέας τάσης στον τουρισμό, με περισσότερη φροντίδα για τον «Τουρισμό για όλους», που έχει στόχο να μεταφέρει ασφαλείς, άνετες και απολαυστικές τουριστικές εμπειρίες σε όλη την τουριστική αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένων και άλλων με ειδικές απαιτήσεις. Αναμένουμε ότι το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης T-Guide θα βελτιώσει τις επαγγελματικές δεξιότητες των ξεναγών και θα τους προσφέρει κατανόηση για τις ανάγκες αυτών των επισκεπτών, γεγονός που θα συμβάλει τα μέγιστα στην ποιότητα της τουριστικών υπηρεσιών στους προορισμούς στους οποίους οι ξεναγοί εργάζονται”.

Η κα Gunta Anca, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οργανισμών ΑΜΕΑ της Λετονίας και εταίρος του προγράμματος, προσθέτει: “Στη Λετονία, μια χώρα που για πολλά χρόνια ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, μέχρι πρόσφατα τα ΑΜΕΑ δεν θα έβλεπαν ούτε στο όνειρό τους την πιθανότητα να ταξιδέψουν. Η μοίρα τους ήταν να μένουν στο σπίτι και ίσως μερικές φορές να εργάζονται για να μπορούν να επιβιώσουν. Οι δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους –ούτε και ο τουρισμός– δεν υπήρχαν καν στη ζωή τους. Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει –δημιουργούνται ευκαιρίες για προσβάσιμο σε όλους τουρισμό– αλλά η χώρα μας ακόμη δεν έχει αρκετή γνώση ώστε να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε άτομα με διαφορετικές ειδικές ανάγκες. Αρκετά πράγματα έχουν γίνει για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και άτομα με προβλήματα όρασης, ώστε να έχουν πρόσβαση σε τουριστικά αξιοθέατα. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά για την πρόσβαση σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Είμαστε πραγματικά πολύ ευχαριστημένοι που είμαστε εταίροι σ’αυτό το πρόγραμμα και ελπίζουμε ότι μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους από διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. θα καταφέρουμε να ανακαλύψουμε νέες και ενδιαφέρουσες λύσεις για αυτές τις ομάδες ατόμων – ώστε να κάνουμε τα ταξίδια τους ενδιαφέροντα και ευκολότερα να τα κατανοήσουν”.

Η κα Carolin Gosch, της Lebenshilfe GUV στην Αυστρία, επίσης εταίρος προσθέτει: “Η Lebenshilfe GUV εργάζεται εδώ και χρόνια με σκοπό να στηρίξει άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, ώστε να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή. Συμμετοχή σημαίνει για μας ότι τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες θα μπορούν εξίσου να συμμετέχουν στη διασκέδαση, στη μάθηση και στον πολιτισμό. Από τη δική μας σκοπιά, το πρόγραμμα T-GuIDE είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο για τον τουριστικό τομέα και τους ξεναγούς, που θα ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και θα τα βοηθήσει να συμμετέχουν σ’ αυτό το ενδιαφέρον και συναρπαστικό κομμάτι της ζωής”.


Διαβάστε περισσότερα...

Όσο υπάρχει η ευαισθησία


Πριν από έναν μήνα περίπου διοργανώθηκε από το γυμναστήριο Family Fit ποδηλατικός φιλανθρωπικός αγώνας στη Ρόδο, τα έσοδα από τον οποίο πήγαν προς ενίσχυση του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Αγίου Νικολάου.


Το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν σεβαστό γι’ αυτό όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σ’ αυτούς τους πραγματικά ικανούς ανθρώπους αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τόσο το γυμναστήριο Family Fit όσο και τους χορηγούς που βοήθησαν για τη διεξαγωγή του αγώνα και την πραγματικά σημαντική ενίσχυση του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Αγίου Νικολάου.

Αυτοί είναι οι παρακάτω: ΒΑΠ Κουγιός, Κωσταρίδης και Σακελλάρης για τα ποδήλατα, Eatery, Αντώνης Μαρκάκης, Κανάκης, Fairy Nails, Ελληνικόν, Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Laser Line Clinics Ρόδου, Χριστίνα Παντελή για τα γραφιστικά, Χαλικιάς για τα μπλουζάκια, Ματσαμάς για τις εκτυπώσεις. Οι παραπάνω κινήσεις αποδεικνύουν πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι πραγματικά ευαισθητοποιημένοι, βοηθώντας τα άτομα με αναπηρίες που διαθέτουν όμως εξαιρετικές ικανότητες, γι’ αυτό άλλωστε πέραν των χορηγών, πολλοί ήταν οι φίλοι που βοήθησαν ώστε να διεξαχθεί επιτυχώς ο αγώνας.



Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις ακόμα και μετά τη ρύθμιση χρεών


Αιφνιδιαστικά σημειώματα των ΔΟΥ σε λογιστήρια επιχειρήσεων.

Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων ή τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και στην περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών, προχωρά η Εφορία.

Η αποκάλυψη έρχεται μετά την διαπίστωση ότι τον τελευταίο μήνα οι ΔΟΥ έχουν αρχίσει να στέλνουν χιλιάδες σημειώματα σε λογιστήρια εταιρειών για υπαλλήλους τους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά έχουν υπαχθεί στις δύο τελευταίες ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα στο φορολογούμενο να πληρώσει τα χρέη του έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Όπως προκύπτει από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων η υπαγωγή στην τελευταία ρύθμιση (αλλά και στις προηγούμενες) εφόσον πρόκειται για χρέος ληξιπρόθεσμο δεν προφυλάσσει τον φορολογούμενο από την κατάσχεση μισθού ή σύνταξης. Και τούτο διότι η υπαγωγή προφυλάσσει το φορολογούμενο μόνο όσον αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αντιμετωπίζοντας την υγειονομική φτώχεια»


Εισήγηση με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την υγειονομική φτώχεια», παρουσίασε στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και Συντονιστής της Ομάδας Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του ο κ. Ξανθός ανέφερε:

«Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν 2 πραγματικότητες. Η εικονική, αυτή που προβάλλει η κυβέρνηση προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα επερχόμενης ανάκαμψης της οικονομίας και επιτυχημένης αναδιοργάνωσης του Κράτους, και η σκληρή, αποστομωτική και αποκαρδιωτική καθημερινότητα της απόλυσης και της ανεργίας, της ανέχειας και της φτώχειας, της διάλυσης της Δημόσιας Διοίκησης και του Κοινωνικού Κράτους και συνεπώς της αναξιοπρέπειας και της απελπισίας των ανθρώπων, που έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το ίδιο ισχύει και στο Σύστημα Υγείας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επαίρεται για τον εξορθολογισμό του ΕΣΥ και την μείωση της σπατάλης, την ώρα που απλώνεται στην κοινωνία η «κηλίδα» της υγειονομικής φτώχειας, της απόλυτης δηλαδή στέρησης από μια συνεχώς διευρυνόμενη ομάδα ανασφάλιστων πολιτών βασικών υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικών περίθαλψης.

Αυτή η υγειονομική ένδεια για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, μαζί με τη λειτουργική κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των υγειονομικών Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, των Δομών Ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης, έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τους δείκτες υγείας στη χώρα μας, κάτι που τεκμηριώνεται με αδιαμφισβήτητο τρόπο από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Υπάρχουν άπειρες καταγγελίες και δημοσιεύσεις για την επιδείνωση των συνθηκών περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, για τις τραγικές ανεπάρκειες σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό λόγω των δραστικών περικοπών στις λειτουργικές τους δαπάνες, με αποτέλεσμα την αδυναμία των γιατρών και των νοσηλευτών να προσφέρουν αποτελεσματικές υπηρεσίες, παρά το ζήλο και την υπερπροσπάθεια τους και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλης εργασιακής πίεσης αλλά και μισθολογικής εξαθλίωσης, και κυρίως την ταλαιπωρία και πλημμελή φροντίδα των ασθενών που αισθάνονται «ανοχύρωτοι» μπροστά στην αρρώστια και στον κίνδυνο για τη ζωή.

Αυτή λοιπόν η ζοφερή πραγματικότητα στο Σύστημα Υγείας δεν κρύβεται. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες αναδεικνύοντας τραγικές καθημερινές ιστορίες απόγνωσης ανθρώπων που στερούνται το βασικότερο ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα, το δικαίωμα στην Υγεία. Δεν χρειάζεται όμως. Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ξέρουν από πρώτο χέρι αυτό που παριστάνει ότι αγνοεί ή συνειδητά υποβαθμίζει η κυβέρνηση. Το μαρτυρούν οι ουρές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τις μέρες εφημερίας, οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα ράντζα της αναξιοπρέπειας ακόμα και σε υπερσύγχρονα νοσοκομεία όπως το «Αττικόν», το μαρτυρούν τα κοινωνικά ιατρεία -φαρμακεία που σε όλη τη χώρα καλύπτουν όσο μπορούν με ευαισθησία τα τεράστια κενά του μνημονιακού κράτους.

Αυτό που έχει σημασία είναι, όχι φυσικά να «επενδύσουμε» πολιτικά στην απελπισία της κοινωνίας, αλλά να συνειδητοποιήσουμε τη ζωτική ανάγκη να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση και η κοινωνική καταστροφή. Για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, της μόνης δηλαδή περίθαλψης που έχουν οι οικονομικά αδύνατες και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ειδικά σε περίοδο κρίσης, συνιστά κορυφαίο λόγο εγκατάλειψης της σημερινής αποτυχημένης «συνταγής» και ριζικής αλλαγής προτεραιοτήτων στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Μόνο με συλλογικούς αγώνες και κοινό μέτωπο των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Υγείας, των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών, μπορούμε να ελπίζουμε στην ανατροπή της σημερινής αθλιότητας στο χώρο της Υγείας. Μόνο με ένα πολύμορφο και ενωτικό κίνημα για την επιβίωση και ανασυγκρότηση της δημόσιας περίθαλψης, μπορούμε να οραματιστούμε ξανά την απο-εμπορευματοποίηση και την επανα-κοινωνικοποίηση της Υγείας. Στην υπόθεση της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ και του δημοκρατικού προγραμματισμού των υπηρεσιών υγείας στη βάση ενός αξιόπιστου Χάρτη των αναγκών υγείας του πληθυσμού, οι ασθενείς και οι σύλλογοι τους μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Αυτό λοιπόν που προέχει για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η επείγουσα αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας με έκτακτα μέτρα και ανακατανομή των δημόσιων πόρων.

· Κατ ’αρχήν πρέπει με κάθε τρόπο διασφαλιστεί το μείζον ζήτημα: η δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης όλων των μακροχρόνια ανέργων, απόρων και ανασφάλιστων ασθενών, των ατόμων με αναπηρία, των ασθενών με ψυχικά νοσήματα και των τοξικοεξαρτημένων.

· Ταυτόχρονα πρέπει να επανεξεταστεί η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, που σήμερα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, επιβαρύνει δυσανάλογα τους φτωχούς και αδύναμους. Σήμερα πολλοί ασθενείς οδηγούνται είτε στη μη συμμόρφωση, είτε στη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, με προφανείς συνέπειες στη μη καλή ρύθμιση των χρονίων νοσημάτων τους και στην «αντίστροφη υποκατάσταση» υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας με υπηρεσίες νοσοκομειακές λόγω επιπλοκών, που επιβαρύνουν συχνά με μη αναστρέψιμο τρόπο την υγεία τους και βεβαίως αυξάνουν μακροπρόθεσμα το κόστος περίθαλψης. Θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό να υπαχθούν άμεσα στη μηδενική συμμετοχή όλοι οι χρονίως πάσχοντες και όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με πρώτιστο μέλημα την πλήρη και δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Για τους υπόλοιπους ασθενείς θα πρέπει επίσης να συζητηθεί η μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο 15%.

· Επίσης πρέπει να διασφαλιστεί η δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού που σήμερα δεν υλοποιείται, με ορατό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης «ξεχασμένων» λοιμώξεων, καθώς και

· ο δωρεάν προγεννητικός έλεγχος των εγκύων γυναικών, που η έλλειψη του έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τους δείκτες περιγεννητικής θνησιμότητας στη χώρα.

Στο εύλογο ερώτημα «που θα βρεθούν τα λεφτά» απαντούμε ότι η εξασφάλιση επαρκών πόρων για την στήριξη της δημόσιας περίθαλψης προϋποθέτει κατ’ αρχήν την υλοποίηση της βασικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης στα πλαίσια συνολικής ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος, με λογιστικό έλεγχο και διαγραφή μεγάλου μέρους του, άμεσο «πάγωμα» πληρωμών και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης. Δεν γίνεται να πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια για ένα μη βιώσιμο χρέος, την ώρα που καταρρέουν τα νοσοκομεία και χιλιάδες συμπολίτες μας δεν μπορούν -επειδή δεν έχουν ασφάλιση και χρήματα -να κάνουν εξετάσεις, να πάρουν τα φάρμακα τους και να νοσηλευτούν όταν υπάρχει ανάγκη.

Αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ χρειάζονται σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι εξαρτώμενη από το χρεωκοπημένο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ή την απορροφησιμότητα του ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα είναι ζωτική ανάγκη η στροφή στην ΠΦΥ και την πρόληψη, με στήριξη όλων των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και ειδικά των Εργαστηρίων τους, με επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και με διατομεακή παρέμβαση στην κοινότητα. Είναι κρίσιμης σημασίας η άμεση επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των συμβάσεων του ΕΟΠΠΥ με τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Θεραπευτήρια και ο θεσμικός περιορισμός του επιχειρηματικού τομέα Διάγνωσης-Θεραπείας-Αποκατάστασης, κάτι που θα δημιουργήσει σημαντική εξοικονόμηση πόρων που σήμερα κατευθύνονται στους κρατικοδίαιτους «εθνικούς εργολάβους» της Υγείας.

Είναι βασική ανάγκη επίσης η αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών στο ΕΣΥ και η δημόσια παρέμβαση στο χώρο του φαρμάκου (αναβάθμιση ΕΟΦ-ΙΦΕΤ στην κατεύθυνση της Εθνικής Φαρμακαποθήκης και Αποθήκης Υγειονομικού Υλικού - Αναλωσίμων) και η ενσωμάτωση της φαρμακοβιομηχανίας σε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με ενεργό ρόλο του Δημόσιου Τομέα.

Ακόμα, είναι σημαντικό ζήτημα η επανεξέταση του υφιστάμενου καθεστώτος των ιδιωτικών συνεργείων στα δημόσια νοσοκομεία και η διερεύνηση της δυνατότητας συνεταιριστικών πρωτοβουλιών στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας για την κάλυψη ορισμένων υποστηρικτικών λειτουργιών των νοσοκομείων.

Κομβικής σημασίας είναι ο αξιόπιστος έλεγχος στον τομέα της συνταγογράφησης, της παραγγελίας εξετάσεων και της νοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς και η αποζημίωση με ρεαλιστικούς όρους κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένης ιατρικής-νοσηλευτικής πράξης με βάση αξιόπιστα διαγνωστικά-θεραπευτικά πρωτόκολλα, που θα μειώσουν το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια και κυρίως προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα . Θεωρούμε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή σήμερα η διαχρονική συναλλαγή, προκλητή ζήτηση και σπατάλη στο χώρο της Υγείας και ότι η διαφθορά στο ΕΣΥ και η εκμετάλλευση του ασθενή και των κλάδων Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων αποτελεί κοινωνικό έγκλημα που δεν μπορεί να έχει την παραμικρή κοινωνική ή πολιτική ανοχή.

Όλες αυτές οι αλλαγές θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αλλά κυρίως κοινωνικό και υγειονομικό όφελος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορούν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της Πολιτικής, την προτεραιότητα της έναντι της Οικονομίας και την ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας. Γιατί για μας η Υγεία είναι και ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα πραγματικής ισοτιμίας των πολιτών την ώρα της ασθένειας.

Επιγραμματικά, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας για όλους, μπορεί να αποτελέσει τη «ρεαλιστική ουτοπία» στην εποχή της υγειονομικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».



Διαβάστε περισσότερα...

«Μονοπάτι» για ΑμεΑ στην παραλία


Με την ευρεσιτεχνία seatrac.

Την ευκαιρία να χαρούν το γαλάζιο των παραλιών του νομού Θεσσαλονίκης θα έχουν ΑμεΑ από την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, αφού μετά από ένα χρόνο καθυστέρηση, παρακάμφθηκαν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την εγκατάσταση της ελληνικής ευρεσιτεχνίας seatrac, που επιτρέπει την πρόσβαση στο νερό της θάλασσας σε άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, κυρίως στα κάτω άκρα.

Το ζήτημα της εγκατάστασης των εν λόγω μηχανημάτων που δίνουν για πρώτη φορά την ευκαιρία στα ΑμεΑ να χαρούν τις παραλίες του νομού Θεσσαλονίκης χωρίς τη βοήθεια συνοδού, είχε τεθεί επί τάπητος το Μάιο του 2012. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης τότε, είχε εισηγηθεί στη Μητροπολιτική Επιτροπή την αναγκαιότητα να εγκατασταθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης το συγκεκριμένο σύστημα πρόσβασης στην παραλία, ώστε να δοθούν ίσες ευκαιρίες στα Άτομα με Αναπηρία.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε το ζήτημα της τοποθέτησης των συγκεκριμένων μηχανημάτων μετά από επικοινωνία που είχε με μέλη του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. Τα μέλη του Συλλόγου είχαν ενημερώσει τον τότε αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης για την επιτυχία που είχε γνωρίσει η συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία σε παραλίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας είχε ενημερωθεί για την ευρεσιτεχνία από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών και αποφάσισε να τη μεταφέρει και στη Θεσσαλονίκη.

Τουρισμός και… γραφειοκρατία

«Είδαμε ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα δίνει πολλές δυνατότητες τόσο στα ΑμεΑ να επισκεφθούν την παραλία και να χαρούν τη θάλασσα, όσο και τον τόπο όπου υπάρχει το seatrac να δεχθεί ένα ρεύμα τουριστών που θα είναι ΑμεΑ», επισημαίνει ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Γιώργος Αυγουστίδης.

Όπως εξήγησε στην «Κ» ο κ. Αυγουστίδης, τα μέλη του συλλόγου ήρθαν σε επαφή με τον περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας Γεράσιμο Φεσσιάν, ο οποίος σε συνεργασία με την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών είχε προχωρήσει στην πρώτη εγκατάσταση του μηχανήματος seatrac στην παραλία του Αγίου Βασιλείου Αχαΐας.

Η απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής στην εισήγηση του κ. Τζιτζικώστα ήταν ομόφωνα θετική και μετά την έγκρισή της, αναμενόταν να προχωρήσει άμεσα η σύναψη της σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την προμήθεια των δύο συστημάτων. Ωστόσο, τα γραφειοκρατικά προβλήματα φάνηκε ότι ήταν ανυπέρβλητα, με αποτέλεσμα η εγκατάσταση του συστήματος να αναβληθεί για τη φετινή χρονιά. Όπως επισήμανε ο κ. Αυγουστίδης, ο Σύλλογος των Παραπληγικών έλαβε τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Τσαμασλή ότι τα μηχανήματα θα εγκατασταθούν το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουνίου σε μια παραλία του δήμου Θερμαϊκού και μια παραλία του δήμου Βόλβης.

«Τέτοιες δράσεις όπως αυτή της Περιφέρειας ενισχύουν αδιαμφισβήτητα το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας», τονίζει ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης. «Οι παραλίες μας, όσο όμορφες και αν τις θεωρούμε, για ορισμένους ανθρώπους είναι δυσπρόσιτες και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τζιτζικώστα που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να επισκεφθούν τις παραλίες του νομού Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα που μπορεί να φέρει ο τουρισμός ανθρώπων με αναπηρία μπορούν να είναι ιδιαίτερα υψηλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι παγκοσμίως υπάρχουν 180 εκ. άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. «’Ήδη έχουμε δεχθεί οχλήσεις από ΑμεΑ σε Σκανδιναβία και Ρωσία, που θέλουν να επισκεφθούν τις παραλίες μας» σημειώνει ο κ. Αυγουστίδης, προσθέτοντας ότι στόχος πλέον είναι την επόμενη χρονιά, οι παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας να είναι και αυτές προσβάσιμες για τα ΑμεΑ.

Τι είναι το seatrac

Η ευρεσιτεχνία seatrac, είναι μια παγκόσμιας πρωτοτυπίας συσκευή, εξ’ ολοκλήρου σχεδιασμένη από το εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο σχεδιασμός της είναι λιτός, οικολογικός και πάνω απ” όλα λειτουργικός για τους χρήστες της. Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει ένα κάθισμα και με την ηλιακή ενέργεια κινείται σε σταθερή τροχιά. Ο χειρισμός της είναι εξίσου απλός, αφού το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης είναι ένα απλό αδιαβροχοποιημένο τηλεχειριστήριο με δύο μόλις κουμπιά, ένα για τη θάλασσα και ένα για την ξηρά. Το κάθισμα οδηγεί το άτομο με αναπηρία στη θάλασσα σε ένα μικρό βάθος ώστε να μπορέσει να κολυμπήσει. Το κόστος συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και της εγκατάστασης δεν ξεπερνά τα 32.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Άνεργος ο σύζυγος της Αγγελικής


Σε τι να ελπίζει ο Θοδωρής; Επτά χρόνια και δύο μήνες μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν έξω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Χίο, τα οποία σακάτεψαν την γυναίκα του την Αγγελική, και προχθές το απόγευμα έμεινε και άνεργος... Ακόμη ένας αριθμός στα τεφτέρια των ανθρώπων της τρόικας και των μαθητευομένων εν Ελλάδι μάγων της οικονομίας.



Η Αγγελική Χατζηδημητρίου, που επτά χρόνια τώρα επικοινωνεί με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων

Τα όσα έγιναν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ της Χίου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο του νησιού οδήγησαν τη 41χρονη τότε δημοσιογράφο -μητέρα δύο ανήλικων ακόμα παιδιών- Αγγελική Χατζηδημητρίου σε σύνδρομο locked in. Η υπόθεση αυτή εξετάζεται κατ' έφεσιν αύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου, από το Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου. Ας σημειωθεί πως η δίκη είχε αναβληθεί στις 19 Απριλίου και τώρα φυσικά πρέπει να ολοκληρωθεί, αφού αλλιώς κινδυνεύει ακόμα και με παραγραφή.

Για την υπόθεση πρωτόδικα καταδικάστηκαν δύο γιατροί σε φυλάκιση 18 και έξι μηνών αντίστοιχα, ενώ ο ιδιωτικός φύλακας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ -που με τις πράξεις του σακάτεψε τη δημοσιογράφο- σε φυλάκιση οκτώ μηνών. Ας σημειωθεί ότι ο ένας εκ των δύο γιατρών έκανε χρήση νόμου που επιτρέπει να μπει η υπόθεση στο αρχείο και να μη δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Ο Θοδωρής βρέθηκε προχθές άνεργος. Είχε ξεκινήσει να συνεργάζεται με τη ΝΕΤ από το 1997, ενώ η σύμβασή του έγινε αορίστου χρόνου με το λεγόμενο νόμο Παυλόπουλου. Αυτή η δουλειά ήταν και το μοναδικό του έσοδο μέχρι προχθές, όταν και απολύθηκε. «Ακόμη δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Το θετικό είναι ότι ο κόσμος βρίσκεται δίπλα μας και μας συμπαραστέκεται και αυτό γίνεται επειδή στα τόσα χρόνια δουλειάς μας τρέχαμε για να ενημερώνεται και η πιο απομακρυσμένη περιοχή του Βορείου Αιγαίου», λέει. Για το μέλλον; Σηκώνει τους ώμους. Ποιος δεν σηκώνει τους ώμους στις μέρες μας;

Το τραγικό ιστορικό

Να θυμίσουμε πως η Αγγελική Χατζηδημητρίου, η οποία επτά χρόνια τώρα επικοινωνεί με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων, με αλαλία, τραχειοστομία και γαστροστομία, βρέθηκε το Σάββατο του Λαζάρου στις 8 Απριλίου 2006 από την κάλυψη ενός απλού τηλεοπτικού ρεπορτάζ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, την ώρα που άλλοι συνάδελφοί της έκαναν το ίδιο ρεπορτάζ, να δέχεται την επίθεση από τον ιδιώτη φύλακα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Ο οποίος από τα τραβήγματα στο λουρί της τσάντας της κάμερας της προκάλεσε βαρύτατο τραυματισμό για να ακολουθήσει εσφαλμένη διάγνωση και σειρά λανθασμένων ιατρικών πράξεων, που την οδήγησαν να είναι σήμερα φυλακισμένη στον ίδιο της τον εαυτό. Εκτοτε οι υπεύθυνοι και προπάντων η ΔΕΗ, της οποίας ιδιωτικός υπάλληλος τραυμάτισε την Αγγελική, δεν έχουν καταβάλει το παραμικρό ποσό ως αποζημίωση.


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διεκδικώντας την μετάβαση από το ιατρικό στο κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας


Ημερίδα με θέμα «μετάβαση από το ιατρικό στο κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας» συδιοργανώνουν την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 το Γραφείο Επιτρόπου Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) στοχεύοντας να καταγράψουν με ακρίβεια την βέλτιστη στρατηγική υπέρβασης του επικρατούντος ιατρικοκεντρικού μοντέλου προσέγγισης της αναπηρίας.


Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας (9 πμ – 12) και επί του περιεχομένου της θα εστιάσει στην διατύπωση προτάσεων και καταγραφή δοκιμασμένων πρακτικών εμπέδωσης του κοινωνικού μοντέλου στα πλαίσια εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ που από το 2011 έχει επίσημα κυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. (περιλαμβανομένης της αρχής της ενσωμάτωσης και της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, χαιρετσιμούς θα απευθύνουν η υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαΐδης και η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου. Κεντρικοί εισηγητές έχουν οριστεί οι: Δήμητρα Σοβατζιώτη - επίκουρη καθηγήτρια τμήματος νομικής πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ελένη Φτιάκα - αναπληρώτρια καθηγήτρια σχολής κοινωνικών επιστημών και επιστημών της αγωγής πανεπιστημίου Κύπρου, Αναστασία Λιασίδου - επίκουρη καθηγήτρια σχολής τεχνών και επιστημών της αγωγής ευρωπαϊκού πανεπιστήμιου Κύπρου.



Πηγή: http://www.cybc.com.cy
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες οι υπογραφές για το κλείσιμο της ΕΡΤ


Από τις 13 Ιουνίου βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή υπογραφών για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το κίνημα αυτό προηγείται της παρόμοιας κίνησης της EBU.

Σε αυτή την προσπάθεια ο στόχος είναι 50 χιλιάδες υπογραφές, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί 45.333 υπογραφές.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπαρκτός ο κίνδυνος ελονοσίας σε Ξάνθη και Έβρο


Τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την Ξάνθη και τον Έβρο να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις περιοχές όπου υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εκδηλωθούν αντίστοιχα κρούσματα.

Μετά την έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφηκε πέρσι το καλοκαίρι στην Π.Ε. Ξάνθης, με τα περιστατικά να διαδέχονται το ένα το άλλο και την περιοχή να κατατάσσεται ανάμεσα σε αυτές με τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά, παραμένει ορατός ο κίνδυνος κάτι αντίστοιχο να συμβεί και φέτος, δεδομένης και της απουσίας των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Όπως είναι γνωστό άλλωστε το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών έχει παγώσει από πλευράς της Περιφέρειας ΑΜΘ, καθώς η σχετική σύμβαση έργου που υπεγράφη με την ανάδοχο εταιρία «έφαγε πόρτα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο οι ψεκασμοί.

Μέσω των κουνουπιών μπορούν να εκδηλωθούν διάφορες ασθένειες με πιο πιθανή την ελονοσία, ενώ ένα μόλις κρούσμα είναι αρκετό για θέσει μια μεγάλη περιοχή σε καραντίνα, και ως αποτέλεσμα αυτού να μην γίνονται αιμοδοσίες.

Μάλιστα, με καταγεγραμμένη την περσινή έξαρση των κρουσμάτων ελονοσίας στην περιοχή της Ξάνθης, οι αιμοδοσίες πάγωσαν και τα αποθέματα σε αίμα άρχισαν να στερεύουν προκαλώντας νευρική κρίση στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει: «Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης πλήρους θεραπείας αυτού του τύπου ελονοσίας είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διακοπή της μετάδοσης της νόσου και την αποτροπή της επανεγκατάστασής της στην Ελλάδα».

Από πρόσφατα δεδομένα (τέλη Μαΐου 2013) εντομολογικής επιτήρησης σε περιορισμένη κλίμακα έχουμε τα πρώτα κουνούπια θετικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου μετάδοσης 2013.

Τόσο στην Ξάνθη όσο και στον Έβρο είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας και για αυτό κρίνεται επιτακτική η ανάγκη από πλευράς των πολιτών να λάβουν μέτρα προστασίας.



ΟΔΗΓΙΕΣ

Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα.

Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα

Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)

Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες και παράθυρα

Κουνουπιέρες, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες

Εντομοκτόνα αέρος

Ανεμιστήρες ή κλιματιστικά

Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους

Κούρεμα γρασιδιού, κατά τις πρωινές ώρες

Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες

Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες

Τα μέτρα πρόληψης που αφορούν στην εξυγίανση του περιβάλλοντος από τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, περιλαμβάνουν:

Καθαρισμό αγωγών ομβρίων υδάτων και αρδευτικών καναλιών από οτιδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού

Καθαρισμό αγριόχορτων και βλάστησης από επιφανειακά νερά (ρέματα, αρδευτικά, αποστραγγιστικά κανάλια)

Όχι στην αλόγιστη χρήση νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλα αποχετευτικά συστήματα

Ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών από τις τοπικές αρχές, ειδικά στις περιοχές υψηλού κινδύνου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 20 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα


Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές στην Ελλάδα ήταν 18. Αυτές είναι οι ιαματικές πηγές της Σουρωτής και της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, της Νέας Απολλωνίας στη λίμνη Βόλβη, του Λουτρακίου-Πόζαρ στην Αριδαία, οι Θέρμαι Σύλλα, του Παπαϊωάννου της Γιάλτρα και των Διαμάντη-Πεπόνα στην Αιδηψό, των Κάνιστρων στη Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, του Παρανέστι στη Δράμα, οι Κρηνίδες στη Καβάλα, ο Άγιος Φωκάς στη Κω, η Καλλιθέα στη Ρόδο, του Λουτρακίου-Περαχώρα στη Κόρινθο, η Λίμνη Βουλιαγμένης στο Νομό Αττικής, του Χανόπουλου στην Άρτα, των Καμένων Βούρλων στο Δήμο Αγίου Κωνσταντίνου-Μώλου, και στη Τραιανούπολη στον Έβρο.

Όμως πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων αναγνώρισε ακόμη 2 ιαματικές πηγές.

Αυτές είναι οι ιαματικές πηγές στην Αγραπιδιά Φλώρινας ενώ η Αιδηψός θα έχει τη 5η αναγνωρισμένη ιαματική πηγή στη Φρύνη Σκουρτανιώτη.

Έτσι πλέον οι ιαματικές πηγές είναι 20 και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο διότι η Ελλάδα είναι μία χώρα μικρή σε μέγεθος αλλά με αμέτρητα φυσικά χαρίσματα και θα πρέπει όλο και περισσότερα από αυτά τα φυσικά χαρίσματα να γίνονται εκμεταλλεύσιμα. Οι ενδιαφερόμενοι λουόμενοι θα μπορούν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους σε 2 ακόμη ιαματικά λουτρά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 30 Ιουνίου το ΕΚΑΣ


Οι συνταξιούχοι θα πάρουν το ΕΚΑΣ του 2013 και τα αναδρομικά ποσά ή τις διαφορές ΕΚΑΣ στις 30 Ιουνίου με την πληρωμή της σύνταξης του Ιουλίου σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ.

Επίσης, με την ίδια πληρωμή θα χορηγηθούν και τα αναδρομικά ποσά ή οι διαφορές ΕΚΑΣ 2013 που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2013 έως 31 Μαΐου του 2013, ενώ παράλληλα θα παρακρατηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ΕΚΑΣ μηνός Μαΐου 2013 που είχαν χορηγηθεί με την πληρωμή του μήνα αυτού στις 29 Απριλίου, τόσο στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που δεν δικαιούνται πλέον το ΕΚΑΣ για το τρέχον έτος, όσο και στις περιπτώσεις εκείνων που δικαιούνται μικρότερο ποσό.

Για το έτος 2013, τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν αναπροσαρμόζονται και παραμένουν όπως ίσχυαν για το έτος 2012, σε κάθε κλίμακα, ανάλογα με το ύψος του συνολικού καθαρού ποσού εισοδήματος από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, τα ποσά και οι δικαιούχοι για το ΕΚΑΣ 2013 διαμορφώνονται ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2012 και, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, έχουν ως εξής:

α) Για συνολικό ποσό εισοδήματος μέχρι 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα 230,00 ευρώ.

β) Για συνολικό ποσό εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι 8.472,09 ευρώ, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ως εξής:

- Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ, χορηγείται ΕΚΑΣ 172,50 ευρώ.

- Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ, χορηγείται ΕΚΑΣ 115,00 ευρώ.

- Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, χορηγείται ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος μόνο λόγω ορίου ηλικίας ή μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται μειωμένο κατά το 1/3 του πλήρους ποσού που χορηγείται σε κάθε κλίμακα.

Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε μεταβολή (αυξητική ή μειωτική) του ποσοστού αναπηρίας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ δεν μεταβάλλει το ποσό του επιδόματος.

Στους συνδικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου που δικαιούνται το ΕΚΑΣ, επιμερίζεται το ποσό του επιδόματος σύμφωνα με τα ποσοστά των δικαιοδόχων μελών της σύνταξης.

Α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 230 ευρώ τον μήνα.

Β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι 8.472,09 ευρώ, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ως εξής:

- Από 7.715,66 ευρώ μέχρι 8.018,26 ευρώ καταβάλλεται ΕΚΑΣ 172,50 ευρώ.

- Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 115,00 ευρώ.

- Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ.

Επίσης, χορηγείται ποσό ΕΚΑΣ 30 ευρώ μηνιαίως, με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια.

Το 2013 είναι και η τελευταία χρονιά που θα πάρουν το ΕΚΑΣ όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στις χρεώσεις roaming


Οριστικό τέλος στις υπερχρεώσεις περιαγωγής (roaming) δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου 2014, καθώς υπερψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο από τις 27 χώρες-μέλη!

Αυτό σημαίνει ότι από του χρόνου το καλοκαίρι θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον αριθμό μας σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χρεώσεις για τις τηλεφωνικές κλήσεις, τα SMS και την πρόσβαση στο Internet θα παραμένουν ίδιες με αυτές που ισχύουν στη χώρα μας.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει επιτέλους να αναπτυχθεί σωστά το δίκτυο τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 100 πάροχοι, έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει τις ταχύτητες των ΗΠΑ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δίκτυο 4G LTE.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες μειώσεις σε εφάπαξ και επικουρικές


Νέα μείωση στο εφάπαξ και στις συντάξεις έως 25% θα επιφέρει ο νέος τρόπος υπολογισμού τους, μέσω ενός καινούργιου μαθηματικού τύπου, που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, κατ' εντολή της τρόικας.

Τους δύο προηγούμενους μαθηματικούς τύπους η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τους πήρε πίσω, καθώς είχαν ετοιμαστεί κυριολεκτικά στο ''πόδι'' και δεν έβγαζαν αποτέλεσμα.

Η μνημονιακή δέσμευση, για καθορισμό των επικουρικών από το 2014 και των εφάπαξ από το 2015, χωρίς να παράγουν ελλείμματα τα Ταμεία, σημαίνει νέες οριζόντιες μειώσεις. Το μεγάλο ''αγκάθι" βρίσκεται στη δημιουργία και των ανάλογων ατομικών μεριδίων που θα ισχύσουν στο εξής για κάθε ασφαλισμένο χωριστά, καθώς τα περισσότερα Επικουρικά Ταμεία, αλλά και οι Τομείς Πρόνοιας να μηδενίσουν τα ελλείμματά τους από το 2014 και μετά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι οργανισμοί ακολουθούν μετά την ΕΡΤ


Να κλείσει άμεσα την υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών για 2.000 απολύσεις, επιθυμεί η κυβέρνηση μετά και τον θόρυβο που προκάλεσε το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά στην κατάργηση ή συγχώνευση 40 οργανισμών και θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο περίπου 240 εργαζομένους. Η Κυβέρνηση αναζητά τρόπους να περιορίσει τη δυσαρέσκεια της Τρόικας όπως αυτή καταγράφηκε στην τελευταία συνάντηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Παράλληλα στο μικροσκόπιο μπαίνουν περισσότεροι από 600 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να εντοπιστεί μία ακόμα δεξαμενή αποχωρήσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στις δεσμεύσεις της σε ότι αφορά στην διοικητική μεταρρύθμιση και αυτό διεφάνη στην τελευταία συνάντηση της Τρόικας με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών που επέστρεψαν στην Αθήνα, περίμεναν διευθύνσεις και ονόματα και βρήκαν μόνο προθέσεις.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 να εντάξει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημοσίους υπαλλήλους, πολλοί από αυτούς, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα τεθούν εκτός Δημοσίου εντός ενός έτους. Οι 12.500 θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας εντός του Ιουνίου και οι υπόλοιποι 12.500 μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο όλο το πρόγραμμα έχει κολλήσει σε πολλαπλές αγκυλώσεις του Δημοσίου, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των δανειστών καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ούτε τη δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν οι συνολικά 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση ενώ έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή , οπότε δεν έχει καν θεσμοθετηθεί ο τρόπος που θα γίνει η αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Οι δανειστές εξέφρασαν ανοιχτή δυσφορία και για την καθυστέρηση με την υπόθεση των επίορκων και θέτουν ακόμα και ζήτημα αξιοπιστίας ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα που έχει διττό στόχο για την τρόικα, καθώς εκτός από τον περιορισμό των υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 που έχουν επιβάλλει οι δανειστές, επιθυμούν και την ανανέωση του προσωπικού από νέους και καταρτισμένους υπαλλήλους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει όσο δεν προχωρούν οι απολύσεις.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως το Δημόσιο παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που η στάση τους παραμένει άκαμπτη και καθιστά τη διαπραγμάτευση εξαιρετικά δύσκολη. «Στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι όλα ανοιχτά και κάπως θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα» τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο Real.gr. Το επόμενο ραντεβού Μανιτάκη – Τρόικας δεν έχει προσδιοριστεί ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια να μην φύγουν οι δανειστές εκ νέου με άδεια χέρια.

Στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο υφυπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης αναμένεται να περιλαμβάνονται οι οργανισμοί που εμπεριέχονται στη γνωστή ως «λίστα Σταμάτη».

Πρόκειται για τους εξής οργανισμούς:

ΜΟΔ Α.Ε. Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας, Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, ΕΚΕΠ –ΕΚΕΧΧΑΧ Εθνική Χαρτοθήκη, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό, Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων, Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών, Ελληνική Θαλάσσια Ένωση, Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας, Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, Κέντρο Ερευνών και Θεμάτων Ισότητας, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου, Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Εθνικό Ίδρυμα Μελετών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ο Γέρος του Μοριά, Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να ξέρετε για τις online αγορές


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών απαντά στα συχνότερα ερωτήματα που έθεσαν οι ευρωπαίοι πολίτες, σχετικά με τις διαδικτυακές αγορές.

Αγόρασα μέσω καταλόγου ένα τραπέζι για την κουζίνα μου, αλλά μετά άλλαξα γνώμη. Μπορώ να ακυρώσω την παραγγελία;

ΝΑΙ - Έχετε προθεσμία επτά ημερών για να αλλάξετε γνώμη και να ακυρώσετε την αγορά σας . Αυτό ισχύει για κάθε αγορά εκτός καταστήματος, π.χ. μέσω τηλεφώνου, φαξ, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή Διαδικτύου. Η επταήμερη προθεσμία αρχίζει από τη στιγμή της παραλαβής των εμπορευμάτων.

Αγόρασα στο Διαδίκτυο ένα εισιτήριο για μια συναυλία των U2, αλλά τελικά δεν μπορώ να πάω. Μπορώ να πάρω πίσω τα χρήματά μου;

ΟΧΙ - Παρόλο που έχετε επτά μέρες προθεσμία για να ακυρώσετε αγορές μέσω του Διαδικτύου ή άλλων τρόπων πώλησης εξ αποστάσεως (όπως μέσω τηλεφώνου ή ταχυδρομείου), υπάρχουν εξαιρέσεις για διακοπές, ταξίδια, διαμονή και κρατήσεις για υπηρεσίες αναψυχής. Για τέτοιες αγορές μέσω Διαδικτύου, ο πωλητής δεν είναι υποχρεωμένος να σας επιστρέψει τα χρήματα αν ακυρώσετε την παραγγελία. Ωστόσο, ο ίδιος ο πωλητής μπορεί, μέσω των γενικών και ειδικών όρων που εφαρμόζει, να σας επιτρέψει να ακυρώσετε την παραγγελία σας και να πάρετε πίσω μέρος ή το σύνολο των χρημάτων σας. Διαβάστε τα ψιλά γράμματα της σύμβασης για να δείτε αν αυτό ισχύει στην περίπτωσή σας.

Αγόρασα στο Διαδίκτυο κάποια μουσικά κομμάτια που τα τηλεφόρτωσα αμέσως. Ορισμένα από αυτά δεν μου αρέσουν, αλλά τα έχω ήδη πληρώσει. Μπορώ να ζητήσω επιστροφή των χρημάτων μου γι' αυτά; Τα αγόρασα μόλις χθες.

ΟΧΙ - Αν και δεν έχει ακόμη παρέλθει η επταήμερη περίοδος υπαναχώρησης που ισχύει για τις αγορές μέσω Διαδικτύου, όταν τηλεφορτώσατε τα κομμάτια αγοράσατε μια υπηρεσία που ήδη έχετε χρησιμοποιήσει. Δεν μπορείτε να ακυρώσετε μια υπηρεσία η οποία σας έχει ήδη παρασχεθεί με δική σας συναίνεση.

Παρέλαβα μια φωτογραφική μηχανή που αγόρασα στο Διαδίκτυο, αλλά δεν μου άρεσε. Την έχω ήδη πληρώσει. Μπορώ να τη γυρίσω πίσω και να ζητήσω να μου επιστραφούν τα χρήματα;

ΝΑΙ - Όταν αγοράζετε ένα προϊόν μέσω του Διαδικτύου, έχετε προθεσμία επτά ημερών από την παραλαβή του για να αποφασίσετε αν θα το κρατήσετε ή όχι. Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσετε την απόφασή σας. Ενημερώστε απλώς τον πωλητή ότι επιθυμείτε να ακυρώσετε την παραγγελία και αυτός είναι υποχρεωμένος να σας επιστρέψει τα χρήματα. Στην επιστροφή θα περιλαμβάνονται και τα έξοδα αποστολής του προϊόντος σε σας. Ωστόσο, εσείς επιβαρύνεστε με το κόστος αποστολής του ανεπιθύμητου προϊόντος στον πωλητή. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η νομοθεσία για τις πωλήσεις εξ αποστάσεως δεν ισχύει για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, μεταφορές, διαμονή, τροφοδοσία ή κρατήσεις για υπηρεσίες αναψυχής.

Παρήγγειλα ένα CD το οποίο δεν έλαβα ποτέ. Όταν επικοινώνησα με τον πωλητή, αυτός ισχυρίστηκε ότι ευθύνεται το ταχυδρομείο και όχι αυτός. Έχει δίκιο;

ΟΧΙ - Ο πωλητής είναι υπεύθυνος για την παράδοση του είδους που αγοράσατε. Αυτός οφείλει να επικοινωνήσει με την υπηρεσία παράδοσης και να αποδείξει ότι το προϊόν παραδόθηκε. Αν ο πωλητής δεν μπορεί να αποδείξει την παράδοση, οφείλει να σας ξαναστείλει το προϊόν ή να σας επιστρέψει τα χρήματα.

Πριν πέντε εβδομάδες παρήγγειλα μέσω Διαδικτύου ένα βιβλίο που είχε εξαντληθεί. Το αγόρασα για τα γενέθλια του συζύγου μου και τελικά δεν μπόρεσα να του το χαρίσω γιατί δεν το έλαβα ποτέ. Τι μπορώ να κάνω;

Αν κάποιο προϊόν που παραγγείλατε δεν παραδοθεί εντός 30 ημερών, μπορείτε να ακυρώσετε την παραγγελία. Αν το πληρώσατε ήδη, ο πωλητής μπορεί να σας επιστρέψει τα χρήματά σας εντός 30 ημερών.

Επιδιόρθωση, αντικατάσταση, επιστροφή χρημάτων

Αγόρασα μια κιθάρα μέσω του Διαδικτύου, αλλά όταν την παρέλαβα ήταν σπασμένη. Ο πωλητής δεν θέλει να μου στείλει μια άλλη κιθάρα ή να μου επιστρέψει τα χρήματα, επειδή ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για το πρόβλημα, αλλά η μεταφορική εταιρεία. Έχει δίκιο;

ΟΧΙ - Ο πωλητής είναι υπεύθυνος για την μεταφορά του είδους που αγοράσατε. Ο πωλητής οφείλει να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει την κιθάρα σας ή να σας επιστρέψει τα χρήματα. Όταν παραλαμβάνετε προϊόντα που αγοράσατε εξ αποστάσεως είναι πάντοτε σκόπιμο να ελέγχετε την κατάσταση των παραδιδόμενων προϊόντων μπροστά στο άτομο που σας τα παραδίδει. Έτσι δεν θα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η βλάβη επήλθε όταν το προϊόν βρισκόταν στην κατοχή σας.

Ο εκτυπωτής που αγόρασα πριν τέσσερις εβδομάδες μέσω Διαδικτύου δεν λειτουργεί πια. Τι μπορώ να κάνω;

Έχετε τα ίδια δικαιώματα ως καταναλωτής με αυτά που θα είχατε αν τον είχατε αγοράσει σε κατάστημα, δηλαδή διετή εγγύηση για καινούργια προϊόντα. Αν ο εκτυπωτής σας παρουσιάζει προβλήματα μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση, επικοινωνήστε με τον πωλητή. Αυτός οφείλει να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει τον εκτυπωτή σας, ή να σας επιστρέψει τα χρήματα αν είναι αδύνατη η επισκευή ή αντικατάστασή του. Όταν περάσουν οι έξι μήνες, θα πρέπει εσείς να αποδείξετε ότι δεν ευθύνεστε για το πρόβλημα της συσκευής σας, πράγμα το οποίο μάλλον δεν είναι εύκολο.

Προϊόντα που αγόρασα μέσω Διαδικτύου δεν παραδόθηκαν ποτέ ή έφθασαν με φθορές. Τι μπορώ να κάνω;

Όταν αγοράζετε προϊόντα στο Διαδίκτυο, έχετε τα ίδια δικαιώματα που θα είχατε αν τα αγοράζατε σε κατάστημα:

-αν αγοράζετε προϊόντα και η ποιότητα δεν σας ικανοποιεί, μπορεί να έχετε δικαίωμα επισκευής, αντικατάστασης, επιστροφής των χρημάτων σας ή έκπτωσης, ανάλογα με τις περιστάσεις.

-κάθε πληροφορία για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες πρέπει να είναι ακριβής και όχι παραπλανητική. Αν σας δοθούν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, μπορεί να έχετε δικαίωμα επιστροφής των χρημάτων σας.

Διαβάστε στον ιστότοπο του πωλητή τους γενικούς και ειδικούς όρους, καθώς και την πολιτική του όσον αφορά την επιστροφή χρημάτων. Επικοινωνήστε μαζί του για να του εξηγήσετε το πρόβλημα και να ζητήσετε λύση. Αν δεν πάρετε ικανοποιητικές απαντήσεις και ο πωλητής είναι εγκατεστημένος στην ΕΕ, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών English της χώρας σας.

Δικτυακοί τόποι δημοπρασιών

Αγόρασα σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό μια καφετιέρα η οποία, όμως, δεν λειτουργεί. Τι μπορώ να κάνω;

Όταν αγοράζετε ένα προϊόν από ιδιώτη, δεν έχετε δικαίωμα να ακυρώσετε την αγορά σας μετά την παράδοση, ούτε καλύπτεστε από τις νόμιμες εγγυήσεις που σας παρέχονται για τις αγορές που γίνονται από επαγγελματίες πωλητές. Στην περίπτωση αυτή, βασίζεστε μόνο στις πληροφορίες που είχατε στη διάθεσή σας κατά τη στιγμή της αγοράς. Αν το προϊόν που αγοράσατε δεν ανταποκρίνεται στη διαφήμισή του, μπορείτε να το στείλετε πίσω και να ζητήσετε να σας επιστραφούν τα χρήματα. Μη διστάζετε να υποβάλλετε στους ιδιώτες πωλητές λεπτομερείς ερωτήσεις για να αποφεύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια!

Τι δικαιώματα έχω όταν αγοράζω προϊόντα από ιστότοπο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών;

Οι ιστότοποι ηλεκτρονικών πλειστηριασμών διαφέρουν από τα διαδικτυακά καταστήματα για πολλούς λόγους:

- Όταν αγοράζετε κάποιο προϊόν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό δεν προστατεύεστε πάντοτε από τη νομοθεσία για τις πωλήσεις εξ αποστάσεως Deutsch English español français italiano. Οι πλειστηριασμοί εξαιρούνται ρητά από τη συγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΕ, αν και ορισμένες χώρες έχουν επεκτείνει τη νομοθεσία τους για τις πωλήσεις εξ αποστάσεως για να συμπεριλάβουν και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

- Όταν αγοράζετε προϊόντα από ιδιώτη και όχι από εταιρεία, όπως γίνεται συχνά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η συναλλαγή δεν καλύπτεται από την νομοθεσία για τους καταναλωτές. Ως "καταναλωτές" θεωρούνται οι ιδιώτες οι οποίοι αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες από πωλητή που ενεργεί στο πλαίσιο των επιχειρηματικών, εμπορικών ή επαγγελματικών του δραστηριοτήτων. Το καθεστώς των καταναλωτών είναι διαφορετικό από το καθεστώς δύο ιδιωτών που συναλλάσσονται μεταξύ τους.

-Ωστόσο, όλοι οι γνωστοί ιστότοποι ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προσφέρουν στους αγοραστές κάποιο βαθμό προστασίας καθώς και πολλές συμβουλές για ασφαλείς αγορές.

Ασφάλεια

Ένας πωλητής στο Διαδίκτυο μου ζητάει να δηλώσω πάρα πολλά προσωπικά στοιχεία. Μήπως θα έπρεπε να ανησυχώ;

Για να αγοράσετε προϊόντα μέσω του Διαδικτύου πρέπει να δώσετε στον πωλητή ορισμένα προσωπικά στοιχεία (συνήθως το όνομα και τη διεύθυνσή σας καθώς και τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού). Ωστόσο, στον ιστότοπο πρέπει να υπάρχει δήλωση σχετικά με τον βαθμό προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων. Ο ιστότοπος πρέπει να σας ζητά να δηλώσετε αν συμφωνείτε ή όχι να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία σας για σκοπό διαφορετικό από τη σχετική συναλλαγή. Αυτό συνήθως γίνεται στην πράξη με τσεκάρισμα ενός τετραγωνιδίου στο δελτίο παραγγελίας.

Θέλω να αγοράσω ένα πλυντήριο από έναν γερμανικό ιστότοπο, αλλά δεν βρίσκω πουθενά τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή. Είναι λογικό;

ΟΧΙ - Ο πωλητής είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να δίνει βασικές πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του αν παρουσιαστούν προβλήματα. Στις πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται η επωνυμία της εταιρείας, ο αριθμός εγγραφής της στα μητρώα, η πλήρης διεύθυνση των εγκαταστάσεών της (και όχι απλώς ο αριθμός ταχυδρομικής θυρίδας), η ηλεκτρονική της διεύθυνση και το τηλέφωνό της.

Που μπορώ να απευθυνθώ για να πάρω ειδικές συμβουλές από νομικούς;

Η πύλη "Η Ευρώπη σου" είναι η βασική πηγή πληροφοριών για τέτοια θέματα, συνεπώς, θα πρέπει να την συμβουλεύεστε για να δείτε αν καλύπτει την περίπτωσή σας. Αν θέλετε να θέσετε ένα ερώτημα σχετικά με τα δικαιώματά σας στην ΕΕ, οι ανεξάρτητοι νομικοί εμπειρογνώμονες της υπηρεσίας "Η Ευρώπη σου - Συμβουλές" μπορούν:
να σας παρέχουν δωρεάν και εξατομικευμένες συμβουλές στη γλώσσα σας, εντός μιας εβδομάδας
να σας εξηγήσουν τη νομοθεσία της ΕΕ που ισχύει στην περίπτωσή σας
να σας υποδείξουν πώς μπορείτε να ασκήσετε τα ευρωπαϊκά δικαιώματά σας

Η υπηρεσία "Η Ευρώπη σου - Συμβουλές" σας παρέχει επίσης συμβουλές για προβλήματα που μπορεί να συναντάτε ως καταναλωτής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...