Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

«Μονοπάτι» για ΑμεΑ στην παραλία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με την ευρεσιτεχνία seatrac.

Την ευκαιρία να χαρούν το γαλάζιο των παραλιών του νομού Θεσσαλονίκης θα έχουν ΑμεΑ από την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, αφού μετά από ένα χρόνο καθυστέρηση, παρακάμφθηκαν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την εγκατάσταση της ελληνικής ευρεσιτεχνίας seatrac, που επιτρέπει την πρόσβαση στο νερό της θάλασσας σε άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, κυρίως στα κάτω άκρα.

Το ζήτημα της εγκατάστασης των εν λόγω μηχανημάτων που δίνουν για πρώτη φορά την ευκαιρία στα ΑμεΑ να χαρούν τις παραλίες του νομού Θεσσαλονίκης χωρίς τη βοήθεια συνοδού, είχε τεθεί επί τάπητος το Μάιο του 2012. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης τότε, είχε εισηγηθεί στη Μητροπολιτική Επιτροπή την αναγκαιότητα να εγκατασταθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης το συγκεκριμένο σύστημα πρόσβασης στην παραλία, ώστε να δοθούν ίσες ευκαιρίες στα Άτομα με Αναπηρία.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε το ζήτημα της τοποθέτησης των συγκεκριμένων μηχανημάτων μετά από επικοινωνία που είχε με μέλη του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. Τα μέλη του Συλλόγου είχαν ενημερώσει τον τότε αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης για την επιτυχία που είχε γνωρίσει η συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία σε παραλίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας είχε ενημερωθεί για την ευρεσιτεχνία από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών και αποφάσισε να τη μεταφέρει και στη Θεσσαλονίκη.

Τουρισμός και… γραφειοκρατία

«Είδαμε ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα δίνει πολλές δυνατότητες τόσο στα ΑμεΑ να επισκεφθούν την παραλία και να χαρούν τη θάλασσα, όσο και τον τόπο όπου υπάρχει το seatrac να δεχθεί ένα ρεύμα τουριστών που θα είναι ΑμεΑ», επισημαίνει ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Γιώργος Αυγουστίδης.

Όπως εξήγησε στην «Κ» ο κ. Αυγουστίδης, τα μέλη του συλλόγου ήρθαν σε επαφή με τον περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας Γεράσιμο Φεσσιάν, ο οποίος σε συνεργασία με την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών είχε προχωρήσει στην πρώτη εγκατάσταση του μηχανήματος seatrac στην παραλία του Αγίου Βασιλείου Αχαΐας.

Η απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής στην εισήγηση του κ. Τζιτζικώστα ήταν ομόφωνα θετική και μετά την έγκρισή της, αναμενόταν να προχωρήσει άμεσα η σύναψη της σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την προμήθεια των δύο συστημάτων. Ωστόσο, τα γραφειοκρατικά προβλήματα φάνηκε ότι ήταν ανυπέρβλητα, με αποτέλεσμα η εγκατάσταση του συστήματος να αναβληθεί για τη φετινή χρονιά. Όπως επισήμανε ο κ. Αυγουστίδης, ο Σύλλογος των Παραπληγικών έλαβε τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Τσαμασλή ότι τα μηχανήματα θα εγκατασταθούν το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουνίου σε μια παραλία του δήμου Θερμαϊκού και μια παραλία του δήμου Βόλβης.

«Τέτοιες δράσεις όπως αυτή της Περιφέρειας ενισχύουν αδιαμφισβήτητα το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας», τονίζει ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης. «Οι παραλίες μας, όσο όμορφες και αν τις θεωρούμε, για ορισμένους ανθρώπους είναι δυσπρόσιτες και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τζιτζικώστα που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να επισκεφθούν τις παραλίες του νομού Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα που μπορεί να φέρει ο τουρισμός ανθρώπων με αναπηρία μπορούν να είναι ιδιαίτερα υψηλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι παγκοσμίως υπάρχουν 180 εκ. άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. «’Ήδη έχουμε δεχθεί οχλήσεις από ΑμεΑ σε Σκανδιναβία και Ρωσία, που θέλουν να επισκεφθούν τις παραλίες μας» σημειώνει ο κ. Αυγουστίδης, προσθέτοντας ότι στόχος πλέον είναι την επόμενη χρονιά, οι παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας να είναι και αυτές προσβάσιμες για τα ΑμεΑ.

Τι είναι το seatrac

Η ευρεσιτεχνία seatrac, είναι μια παγκόσμιας πρωτοτυπίας συσκευή, εξ’ ολοκλήρου σχεδιασμένη από το εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο σχεδιασμός της είναι λιτός, οικολογικός και πάνω απ” όλα λειτουργικός για τους χρήστες της. Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει ένα κάθισμα και με την ηλιακή ενέργεια κινείται σε σταθερή τροχιά. Ο χειρισμός της είναι εξίσου απλός, αφού το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης είναι ένα απλό αδιαβροχοποιημένο τηλεχειριστήριο με δύο μόλις κουμπιά, ένα για τη θάλασσα και ένα για την ξηρά. Το κάθισμα οδηγεί το άτομο με αναπηρία στη θάλασσα σε ένα μικρό βάθος ώστε να μπορέσει να κολυμπήσει. Το κόστος συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και της εγκατάστασης δεν ξεπερνά τα 32.000 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.