Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Πετάνε» τα αυτιά σας;



Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας.

Η ωτοπλαστική είναι μια σύντομη πλαστική επέμβαση με εντυπωσιακά και άμεσα αποτελέσματα, που μπορεί εύκολα να εκτελεστεί με τοπική αναισθησία. Σπάνια υπάρχει ανάγκη η επέμβαση να εκτελεστεί με τη συμπαράσταση αναισθησιολόγου και μόνον εφόσον ο ασθενής το ζητήσει.

Η επέμβαση αφορά δυσμορφίες του πτερυγίου του ωτός, που κοινά συναντούμε αλλά όχι αγενεσίες ή μικροωτίες που συνοδεύουν την ημιπροσωπική ατροφία. Η τελευταία αφορά μεγαλύτερες επεμβάσεις με γενική αναισθησία και μεταφορά χόνδρινων μοσχευμάτων.

Η ωτοπλαστική μπορεί να εκτελεστεί από το 9ο έτος της ηλικίας, αφού στην ηλικία αυτή η ανάπτυξη του ωτός έχει ολοκληρωθεί.

Στην επέμβαση αυτή, ο ασθενής δεν μένει στο νοσοκομείο. Εξέρχεται λίγη ώρα μετά το χειρουργείο δεμένος με ένα ελαστικό επίδεσμο γύρω από το κεφάλι. Δίνονται οδηγίες για αντιβιοτική θεραπεία και παυσίπονα για ένα μικρό πόνο που πιθανόν να υπάρξει.

Τέσσερις μέρες μετά την επέμβαση γίνεται η πρώτη αλλαγή. Ο ασθενής μπορεί να αρχίζει να λούζεται. Ράμματα συνήθως δεν υπάρχουν και η ουλή που ίσως δημιουργηθεί κρύβεται πίσω από το αυτί.

Και στην απλή αυτή επέμβαση σημαντικό είναι να διατηρηθεί η φυσικότητα όλων τα στοιχείων του πτερυγίου (έλικα, ανθέλικα, κόγχος και σκάφη πτερυγίου, τράγος και αντίτραγος) και του λοβίου. Το πτερύγιο και το λοβίο δεν πρέπει να είναι πλήρως «κολλημένα» στο τριχωτό και η ανθέλικα να μην είναι «τραυματισμένη» από ατυχές διεγχειρητικό τσάκισμα του χόνδρου.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να διαλέγετε το άπαχο κρέας;



Ωφέλιμη τροφή όταν περιορίσετε το λίπος.

Το κρέας είναι τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας για τον άνθρωπο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη η οποία αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό των κυττάρων, βιταμίνες συμπλέγματος Β οι οποίες είναι υπεύθυνες για την δημιουργία αντισωμάτων, λίπος, το οποίο εκτός από την ενέργεια που προσφέρει, προμηθεύει στον οργανισμό τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και K και τέλος, μέταλλα, όπως σίδηρο, που σχετίζεται με την αναιμία και μαγνήσιο, το οποίο συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του ποσοστού παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίες είναι καταστάσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να γνωρίζουμε πώς να διαλέγουμε άπαχο κρέας.

Τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες κρέατος προσπαθούν να προωθούν στην αγορά κρέας καλύτερης ποιότητας, με λιγότερο λίπος. Παράγονται πλέον πιο άπαχα ζώα. Συγκεκριμένα, για το φρέσκο χοιρινό (στο άπαχο τμήμα του τεμαχίου)τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι υπάρχει μείωση κατά 31% στο ολικό λίπος και κατά 29% στα κορεσμένα λιπαρά.

Επίσης, κατά την λιανική πώληση, αφαιρείται το εξωτερικό, ορατό λίπος, διαδικασία ο οποία μπορεί να μειώσει το θερμιδικό φορτίο, την χοληστερίνη και το λίπος μέχρι και 50% .

Πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στην κατανάλωση άπαχου κρέατος;

-Σημαντικό είναι όταν πάμε να αγοράσουμε το κρέας μας να θυμηθούμε να επιλέξουμε για το βοδινό το «φιλέτο» ή στρογγυλό και για το χοιρινό το «φιλέτο» ή «μπούτι». Επίσης να απομακρύνουμε το ορατό λίπος.

-Εξίσου σημαντικός παράγοντας για να παραμείνει το κρέας μας με χαμηλά λιπαρά, είναι ο τρόπος παρασκευής. Ο ιδανικότερος είναι ψητός στην σχάρα ή στο φούρνο.

-Η ποσότητα του μαγειρεμένου κρέατος που θα καταναλωθεί δεν πρέπει ημερησίως να ξεπερνά τα 180γρ.

-Όσoν αφορά στην παρασκευή του είναι καλό να σημειωθεί ότι το άπαχο κρέας δεν είναι πολύ τρυφερό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να το βράσουμε αργά ή να το μαρινάρουμε σε κάποιο όξινο μείγμα πριν το μαγείρεμα. Το κοπάνισμα και ο τεμαχισμός αντίθετα από τις ίνες μπορούν επίσης να αυξήσουν την τρυφερότητα του κρέατος.

-Σύνθεση τεμαχίων χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος.

Συμπερασματικά, το κρέας είναι μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή, η οποία γίνεται ακόμα πιο ευεργετική, όταν μαγειρευτεί υγιεινά και καταναλωθεί σε σωστή ποσότητα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο επικίνδυνο είναι το αλκοόλ στην εφηβεία;



Πάνω από 3 εκατομμύρια έφηβοι στον κόσμο είναι αλκοολικοί.

Η κατανάλωση αλκοόλ σε πρώιμη ηλικία είναι ένα ανησυχητικό γνώρισμα των σχετικά πρόσφατων χρόνων που αφορά σε ένα μεγάλο βαθμό στις χώρες του Δυτικού κόσμου, καθώς επίσης και στη χώρα μας. Δεν είναι βέβαια πρωτοφανές το γεγονός ότι πολλοί έφηβοι δοκιμάζουν περιστασιακά διάφορες ουσίες, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ αλλά σε πολλές περιπτώσεις η χρήση είναι μόνο περιστασιακή και προσωρινή, σταματά δηλαδή μετά από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε κάποιες άλλες (και δυστυχώς ολοένα και περισσότερες) περιπτώσεις, δεν παρατηρείται περιστασιακή χρήση αλλά κατάχρηση αλκοόλ και συχνά η συστηματική κατάχρηση οδηγεί σε εξάρτηση. Πόσο θα πρέπει να μας απασχολήσει το φαινόμενο της κατάχρησης ή απλά της χρήσης αλκοόλ στη διάρκεια της εφηβείας; Πόση έκταση έχει πάρει η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρές ηλικίες;

Η αλήθεια είναι σοκαριστική: Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι το αλκοόλ είναι η ουσία που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους εφήβους.

Στην Ευρώπη και την Αμερική, ο μέσος όρος ηλικίας κατά την οποία τα αγόρια δοκιμάζουν αλκοόλ είναι τα 11 έτη ενώ τα κορίτσια τα 13 έτη. Μέχρι τα 14 χρόνια τους, συνολικά το 41% των παιδιών συνολικά έχει δοκιμάσει τουλάχιστον ένα ποτό. Η πρόωρη έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ έχει συσχετιστεί με βίαιη συμπεριφορά όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας αλλά και της ενήλικης ζωής.

Εκτιμάται, δε, ότι πάνω από 3 εκατομμύρια έφηβοι είναι ήδη αλκοολικοί, ενώ σε ετήσια βάση στην Αμερική πάνω από 5000 νέοι κάτω από 21 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από αίτια που συνδέονται με την κατανάλωση ποτού μια και οι 2 κυριότεροι λόγοι θανάτων σε ηλικίες 15 με 24 ετών είναι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και οι αυτοκτονίες(και τα δύο σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ). Για την ακρίβεια, οι έρευνες δεν αποδεικνύουν το αν η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τάσεις αυτοκτονίας αποδεικνύουν μόνο ότι οι δύο συμπεριφορές στατιστικά συσχετίζονται θετικά.

Ποιες επιδράσεις έχει το αλκοόλ στη σωματική, νοητική και ψυχολογική κατάσταση των εφήβων; Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα ζωή τους;


Η ψυχολόγος Candice Odgers του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ψάχνοντας τα πιθανά αποτελέσματα της πρόωρης (πριν από την ηλικία των 15 ετών)χρήσης αλκοόλ στην κατάσταση της υγείας κατά την ενήλικη ζωή, παρουσίασε μια μακροχρόνια έρευνα πάνω σε 1000 παιδιά, τα οποία παρακολουθούσε για περίπου 30 χρόνια. Τα ευρήματα της έρευνάς της παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Psychological Science και επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι οι έφηβοι που εκτίθενται σε χρήση αλκοόλ (και άλλων ουσιών) πριν από τα 15 τους χρόνια, αυξάνουν 2 με 3 φορές την πιθανότητα να εξαρτηθούν από τις ουσίες αυτές, να μολυνθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, να παρατήσουν πρόωρα τις σπουδές τους και να διαπράξουν αξιόποινες πράξεις σε σχέση με εκείνους που δοκίμασαν το πρώτο τους ποτό στα 21.

Επιπλέον, οι πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε κορίτσια στην εφηβεία που κάνουν τακτική χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών πριν από τα 15 τους χρόνια αυξάνονται κατακόρυφα σε σχέση με τα κορίτσια που δεν έκαναν χρήση πριν την ηλικία των 15. Το πλέον παράδοξο, όμως, σε σχέση με τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, είναι ότι το 50% των εφήβων που χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά και αλκοόλ πριν τα 15 δεν είχαν κανένα ιστορικό αποκκλίνουσας συμπεριφοράς, ήταν, δηλαδή «συνηθισμένα» παιδιά.

Επιπλέον, ενώ το πρόβλημα της χρήσης αλκοόλ για μερικούς ανθρώπους φαίνεται ως μεμονωμένο, υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με μια γενικότερη «αναταραχή» της συμπεριφοράς κατά την εφηβεία, με χαρακτηριστικά όπως ο υπέρμετρος αυθορμητισμός, η έλλειψη συγκαταβατικότητας-συμβιβασμού με τα κοινωνικά δεδομένα, αλλά και η διάθεση απόκτησης εμπειριών σχετικών με τις αισθήσεις. Αξιοσημείωτη μοιάζει η σύνδεση της χρήσης και κατάχρησης ουσιών με μια διαταραχή, την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Άλλη έρευνα κατέδειξε ότι το 60% των ατόμων που νοσηλεύονταν σε ψυχιατρικές κλινικές με αφορμή τη συγκεκριμένη διαταραχή παρουσίαζαν εξάρτηση από ουσίες ενώ το αλκοόλ ήταν η περισσότερο χρησιμοποιούμενη ουσία από αυτές.

Επιπλέον, ο ψυχολόγος Thomas Heffernan του πανεπιστημίου Northumbria ανακάλυψε ότι το αλκοόλ και το κάπνισμα στους νέους δεν προκαλούν μόνο τη γνωστή αδυναμία της μνήμης στο να ανακαλεί γεγονότα του παρελθόντος αλλά φαίνεται ότι επηρεάζεται η δυνατότητα του ατόμου σχετικά με μελλοντικές επιδιώξεις και σκοπούς.

Συγκεκριμένα, όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά ξεχνούσαν πράγματα που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν στο μέλλον , όπως να κλειδώσουν την πόρτα ή να στείλουν ένα γράμμα, εκείνοι που κατανάλωναν περίπου 27 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, βρέθηκαν με πολύ μεγάλες δυσκολίες στο να πραγματοποιήσουν απλούς και άμεσους στόχους. Παράλληλα, εκείνοι οι νέοι που κάπνιζαν περίπου 2 πακέτα τσιγάρα την εβδομάδα, φάνηκε να έχουν πρόβλημα στο να πραγματοποιούν πιο μακρινά μελλοντικά σχέδια, για παράδειγμα να ξεχνούν ένα προγραμματισμένο ραντεβού σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Οι γονείς που πίνουν οι ίδιοι ή που αντιμετωπίζουν ευνοϊκά ή απλά επιτρέπουν την κατανάλωση ποτού μπορεί να επιδρούν στην αρχική δοκιμή αλκοόλ ή στην μακροχρόνια χρήση του από τα παιδιά τους. Εκείνα τα παιδιά που έχουν ενημερωθεί σωστά ή προειδοποιηθεί για τα αποτελέσματα της χρήσης αλκοόλ από τους γονείς τους, καθώς και τα παιδιά που έχουν μια στενότερη σχέση με τους γονείς, είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν να πίνουν. Η έλλειψη συμπαράστασης, ελέγχου και επικοινωνίας από την πλευρά των γονέων είναι άμεσα συνδεδεμένη τόσο με τη συχνότητα όσο και με την ποσότητα της κατανάλωσης ποτού. Από την άλλη, η σκληρή, ασταθής ή αντιφατική επιβολή πειθαρχίας ή η απόρριψη και η απομάκρυνση των γονιών από τα παιδιά μπορεί να επιφέρει σε αυτά προβλήματα αλκοολισμού.

Η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης, δεδομένου ότι οι γονείς πολλών εφήβων κατακλύζονται κυριολεκτικά από πληροφορίες σχετικά με το θέμα, οι οποίες συχνά είναι τελείως αντιφατικές. Από τη μια πλευρά, προειδοποιούνται να επαγρυπνούν αφού η επικινδυνότητα της χρήσης αλκοόλ από τους νέους είναι ιδιαίτερα αυξημένη ενώ από την άλλη, καθησυχάζονται με διαβεβαιώσεις σχετικά με τη «φυσικότητα» του πειραματισμού των νέων κάνοντας χρήση διαφόρων ουσιών. Άλλωστε, δεν είναι δεδομένο ότι όλοι όσοι δοκιμάζουν το πρώτο τους ποτό σε μικρή ηλικία θα καταλήξουν εξαρτημένοι μεγαλώνοντας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γάτα στην παιδική ηλικία προστατεύει από... αλλεργίες!



Πιο ευάλωτοι όσοι ενήλικες δεν είχαν επαφή από μικρά παιδιά.

Μία γάτα στο σπίτι όχι μόνο φέρνει χαρά στα παιδιά αλλά επίσης τα προστατεύει από μελλοντικές αλλεργίες. Δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο όμως και για τους ενήλικες, καθώς, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, η παρουσία γάτας μέσα στο σπίτι σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο να εμφανίσουν οι ενήλικες αλλεργία, με συνέπεια να αρχίσουν να έχουν δύσπνοια, να φτερνίζονται, να έχουν φαγούρες κλπ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάριο Ολιβιέρι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βερόνα αναφέρουν ότι όσοι ενήλικες έχουν ήδη άσθμα ή αλλεργίες, αντιμετωπίζουν πρόσθετο κίνδυνο από την παρουσία γάτας μέσα στο σπίτι τους και ιδίως στην κρεβατοκάμαρά τους.

Οι Ιταλοί επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 6.000 ενήλικους Ευρωπαίους για διάστημα εννέα ετών, παίρνοντας δείγματα αίματος στην αρχή και στο τέλος της έρευνας. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε αντισώματα κατά των γατών στην αρχή της μελέτης, συνεπώς δεν διέθετε ευαισθητοποίηση απέναντί τους (η ευαισθητοποίηση είναι συνήθως ο προάγγελος των συμπτωμάτων της αλλεργίας).

Περίπου 5% των ατόμων που διέθεταν κατοικίδια γάτα, απέκτησαν τέτοια αντισώματα μέσα στα εννέα χρόνια της έρευνας, έναντι 3% όσων στην πορεία δεν απέκτησαν γάτα στο σπίτι τους. Το 40% όσων απέκτησαν ευαισθητοποίηση, δήλωσαν ότι εμφάνιζαν συμπτώματα αλλεργίας όταν βρίσκονταν κοντά στις γάτες, τετραπλάσιο ποσοστό σε σχέση με όσους δεν είχαν αντισώματα κατά των γατών.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι όσοι ενήλικες είχαν γάτες ως παιδιά, είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να ευαισθητοποιηθούν αργότερα και να εμφανίσουν αλλεργία εξαιτίας μιας γάτας, σε σχέση με όσους αποκτούσαν γάτα για πρώτη φορά ως ενήλικες.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι το πρόβλημα αλλεργίας εμφανιζόταν μόνο σε όσους άφηναν τη γάτα τους να μπει στο μπάνιο, γι' αυτό συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μην επιτρέπουν στη γάτα τους να μπαίνει στο μπάνιο. Για όσους έχουν γάτα και έχουν εμφανίσει αλλεργία ή είναι ήδη αλλεργικοί, η ιατρική συμβουλή είναι να βρουν ένα νέο σπίτι για το αγαπημένο τους ζώο ή, έστω, να μην το αφήνουν να μπαίνει στο σπίτι. Ακόμα και περιστασιακά αν η γάτα μπαίνει στο σπίτι, ο κίνδυνος για έναν αλλεργικό θα είναι υπαρκτός επί μήνες στη συνέχεια.

Αν η γάτα επιμένει να μπει στο σπίτι και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αντισταθεί στον... πειρασμό, τότε πρέπει να την κρατά οπωσδήποτε μακριά από το μπάνιο και την κρεβατοκάμαρά του και, επίσης, να την πλένει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αν ένας αλλεργικός ιδιοκτήτης δεν τηρεί τα ανωτέρω μέτρα προφύλαξης, τότε ίσως αναγκαστεί να καταφύγει σε αντι-αλλεργική θεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μειώσεις σε επικουρικές



Δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με το νέο έτος.

Από έξι μήνες έως και τρία χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νόμου του 2010.

Τα νέα όρια ηλικίας αφορούν τους ασφαλισμένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ενώ εξαιρούνται, όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν από το 1983.

Στο Δημόσιο, η αναπροσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης θα ολοκληρωθεί το 2013 και στον ιδιωτικό τομέα το 2015. Μετά από την ημερομηνία αυτή, για τη συνταξιοδότηση θα απαιτείται η συμπλήρωση 40 χρόνων ασφάλισης και του 65ου έτους της ηλικίας.

Με το νέο έτος για να πάρουν πλήρη σύνταξη οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης (αύξηση ορίου κατά 1 έτος) και την ηλικία των 59 ετών (από τα 58 που ίσχυε μέχρι εφέτος).

Για πρόωρη συνταξιοδότηση με 15ετία, το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 2 χρόνια ενώ απαιτείται η συμπλήρωση του 63ου έτους. Για συνταξιοδότηση με 25ετία, από φέτος, το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 2 έτη, από τα 56 στα 58.

Για τους γονείς με ανήλικο τέκνο που μπορούν να θεμελιώσουν το 2012 σύνταξη με 25 έτη ασφάλισης, το όριο ηλικίας αυξάνεται από 52 στα 55 έτη.

Στον ιδιωτικό τομέα, από την 1η Ιανουαρίου, για πλήρη σύνταξη θα απαιτείται η συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης, από 36 και η συμπλήρωση των 59 ετών (από 58 το 2011).

Γυναίκες με 15ετία, (δηλαδή με 4.500 ημέρες ασφάλισης) για να πάρουν σύνταξη το 2012, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα 62 έτη, (από 61 εφέτος). Για πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει15 έτη ασφάλισης, και τα 57 χρόνια αντί για τα 56 το 2011.

Για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που υπάγονται σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, παράλληλα με τη συμπλήρωση 10.500 ημερών εργασίας θα απαιτείται η συμπλήρωση των 56 ετών και 6 μηνών και στην περίπτωση μειωμένης σύνταξης, η συμπλήρωση των 54 ετών και 6 μηνών.

Για πρόωρη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων στα βαρέα με 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) από το 2012, απαιτείται η συμπλήρωση 57 ετών (από 56), ενώ για τη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων αυτής της κατηγορίας με πλήρη σύνταξη, απαιτούνται 5.500 ημέρες εργασίας, και η συμπλήρωση του 60ου έτους (από 57 φέτος). Για μειωμένη, απαιτούνται 4.500 ένσημα και το 55ο έτος της ηλικίας, (από το 52ο που ισχύει το 2011).

Για τους ασφαλισμένους, στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕTAA), στο οποίο ασφαλίζονται μηχανικοί, εργολήπτες, νομικοί, συμβολαιογράφοι, γιατροί και φαρμακοποιοί, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα χρόνο, στα 37 (από 36 φέτος) και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να είναι 60 για τους άνδρες (από 59 φέτος) και 59 για τις γυναίκες (από 58 φέτος). Ειδικά για τις γυναίκες, στην περίπτωση συμπλήρωσης 25 ετών ασφάλισης στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμεία Νομικών) το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 2012 θα διαμορφωθεί στα 62, από 61 που ισχύει φέτος. Για τις γυναίκες δικηγόρους, μητέρες ανηλίκων καθώς και για τους άνδρες δικηγόρους χήρους, πατέρες ανηλίκων, απαιτούνται αντί 25 έτη, φέτος 22 και του χρόνου, 22,5 έτη ασφάλισης, με όριο ηλικίας τα 58, από 55 που ισχύει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Αυξάνονται επίσης από 4 σε 5 τα πλασματικά έτη, ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, που θα μπορούν, να εξαγοράσουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2012.

Από τον Ιανουάριο του 2012, αυξάνονται σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές για τον OΓA και το ΕTAA.

Από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσουν και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις Οι μειώσεις θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 15% έως 20% και θα φθάσουν ως το 45% σε επικουρικά Ταμεία που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Παράλληλα θα διατηρηθεί η ειδική παρακράτηση τύπου ΛAΦKA.

Μειώσεις προβλέπονται και στα εφάπαξ, έτσι ώστε οι καταβαλλόμενες εισφορές να αντιστοιχούν στις παροχές.

Με το νέο έτος καθιερώνεται το «εργόσημο», για εννέα βασικές κατηγορίες κατ' οίκον υπηρεσιών και εργασιών. Το «εργόσημο» καλύπτει μισθολογικά και ασφαλιστικά οικιακές βοηθούς, κηπουρούς, όσους απασχολούνται σε μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, ιδιαίτερα μαθήματα, φύλαξη νηπίων και βρεφών, παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, κόμμωση και αισθητική, νοσηλευτική φροντίδα και όλες οι αγροτικές εργασίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ (με εισφορά 10% και όχι 20% όπως στο ΙΚΑ).

Aπό την 1η Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας με παράλληλη μείωση των εισφορών κατά 10% για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν. Οι μειώσεις ισχύουν τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο. Η κάρτα θα συνδέεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος με το Σώμα Επιθεωρητών και το ΙΚΑ. Το μέτρο το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής θα είναι στην αρχή προαιρετικό και σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Με το νέο έτος θα ισχύσουν επίσης αυστηρότερα εισοδηματικά και ασφαλιστικά κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα και τις προνοιακές παροχές.

Από την 1η Iουλίου του 2012, μειώνεται και ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων από τον ΟΑΕΔ καθώς περιορίζονται οι προϋποθέσεις.

Οι άνεργοι που θα ζητήσουν να επιδοτηθούν για πρώτη φορά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 80 ημερομίσθια κατ' έτος τα τελευταία τρία χρόνια και όσοι ζητούν να επιδοτηθούν για δεύτερη φορά, 150 ημερομίσθια στο εξάμηνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Βασανίζεστε από εργασιακό άγχος;



Αντιμετωπίστε το με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Το άγχος είναι το άριστο μέσο επιστράτευσης των σωματικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου. Ο υγιής άνθρωπος έχει ανάγκη την αίσθηση της έντασης προκειμένου να ενεργοποιείται στις καθημερινές καταστάσεις και να πετυχαίνει τους στόχους του.

Κάποιες φορές όμως η ένταση που δημιουργείται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι περισσότερη απ΄ ότι αυτός χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί και τότε δημιουργούνται προβλήματα στον οργανισμό του, την ψυχολογία του και τη συμπεριφορά του.

Το άγχος έχει σχέση με τις μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό όταν αυτός εκτεθεί σε απροσδιόριστη απειλή. Οι μεταβολές αυτές μπορούν να διακριθούν σε συνειδητές ή μη συνειδητές, σε μετρήσιμες ή μη μετρήσιμες.

Υπάρχουν δυο διαφορετικά προφίλ του εργαζόμενου. Αυτού που στον εργασιακό χώρο φοβάται και αυτού που θυμώνει. Ο φόβος και ο θυμός προκαλούν αύξηση της αδρεναλίνης από τα νεφρά. Οι δυο αυτές εκδηλώσεις του οργανισμού, αποτελούν εκδηλώσεις του επινεφριδιακού άξονα.

Πρόκειται για συνειδητές μεταβολές του οργανισμού. Το άτομο όταν αισθάνεται φόβο εκδηλώνει τις περισσότερες φορές υποχώρηση, ενώ όταν αισθάνεται θυμό τείνει να εκδηλώσει αντιδραστική συμπεριφορά.

Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στις μη συνειδητές μεταβολές του οργανισμού που οφείλονται στο άγχος. Τέτοιες μεταβολές είναι αυτές στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο αναπαραγωγικό (δυσμηνόρροια, στυτικές διαταραχές κτλ.), στο ενδοκρινολογικό, αυξομειώσεις του βάρους, νεοπλασματικές ασθένειες, στο μεταβολικό (θυροειδής αδένας, διαβήτης κτλ.).

Τα συμπτώματα-αντιδράσεις (strains) του άγχους, διακρίνονται σε σωματικά, ψυχολογικά και συμπτώματα στη συμπεριφορά.

Πιο συγκεκριμένα, σωματικά συμπτώματα (physical symptoms) του άγχους μπορεί να είναι πονοκέφαλοι και ημικρανίες, πόνοι στο στήθος, ταχυκαρδία, τρέμουλο, υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνος στο στομάχι, ίλιγγος, ζαλάδα, ασθματικές καταστάσεις, δερματίτιδες, αίσθημα κόπωσης, αϋπνίας κτλ.

Ψυχολογικά συμπτώματα (psychological symptoms) του άγχους μπορεί να είναι ανησυχία, ένταση, ευερεθιστότητα, θυμός, έλλειψη ενδιαφέροντος, δυσαρέσκεια, αναβλητικότητα, συναίσθημα δυστυχίας και αποτυχίας, συναισθήματα απέχθειας για τον εαυτό, έλλειψη ενδιαφέροντος για τους άλλους ανθρώπους, αίσθηση καταπιεσμένου θυμού, συναίσθημα μοναξιάς, τάση να ξεχνά κανείς διάφορα πράγματα, τρακ, αίσθηση απομόνωσης, κακή διάθεση, ευσυγκινησία κτλ.

Κάποια από τα συμπτώματα στη συμπεριφορά (behavioral symptoms) που οφείλονται στο επαγγελματικό άγχος μπορεί να είναι η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, η χαμηλή απόδοση, η τάση για ατυχήματα, λάθη, χαμηλή ποιότητα εργασίας, καθυστερήσεις, δυσκολία σωστής διαχείρισης του χρόνου και έλλειψη παραγωγικότητας, απουσίες, παραίτηση, αποφυγή της εργασίας, χαμηλά εργασιακά κίνητρα, κινητικότητα, επιθετικότητα προς συναδέλφους .

‘Όσον αφορά την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους αλλά και του άγχους γενικότερα, το άτομο με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις καλείται να ρυθμίσει τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος ή του εαυτού του, οι οποίες θεωρεί ότι ξεπερνούν ή θέτουν σε δοκιμασία τις διαθέσιμες δυνάμεις του. Αυτό επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση στρατηγικών αυτo-ρύθμισης και κοινωνικής υποστήριξης, αλλά και την υιοθέτηση υγιεινότερου και πιο ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Ο τελευταίος παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Ειδικότερα το άτομο πρέπει να υιοθετήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες και να αφιερώνει χρόνο σε σωματική άσκηση.

Μπορεί επίσης να εφαρμόζει τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης (κυρίως του αυχένα όταν πρόκειται για υπαλλήλους γραφείου), ασκήσεις αναπνοής και ασκήσεις μυαλού. Επίσης πρέπει να ασκηθεί στη διατήρηση ελέγχου πάνω σε φυσικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η ζέστη ,το κρύο, η υγρασία, ο ακατάλληλος φωτισμός.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βάρος και εγκυμοσύνη



Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρει μία γυναίκα;
H εγκυμοσύνη είναι η σημαντικότερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Ποιο είναι το ιδανικότερο βάρος κατά την περίοδο αυτή και ποιες οι απαιτήσεις σε ενέργεια;

H σωστή αύξηση του βάρους της εγκύου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Οι γυναίκες που παίρνουν ελάχιστο βάρος κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και οι γυναίκες που έχουν πολύ χαμηλό βάρος, πριν από την εγκυμοσύνη, διατρέχουν μεγαλύτερους περιγεννητικούς κινδύνους βρεφικής θνησιμότητας και νοσηρότητας. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τις γυναίκες που παίρνουν υπερβολικό βάρος κατά την περίοδο αυτή.

Το γεγονός ότι κατά την κύηση διατρέφονται δυο άτομα, δεν σημαίνει ότι η έγκυος θα πρέπει να τρώει το διπλάσιο, σε σχέση με πριν από την εγκυμοσύνη της.

Προσοχή: Αυτός είναι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί. H συνιστώμενη αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από το προ της εγκυμοσύνης βάρος της γυναίκας και κυμαίνεται από 9 έως 12,5 κιλά.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει και ο ρυθμός αύξησης βάρους της εγκύου. H αύξηση αυτή θα πρέπει να είναι 1-1,5 κιλό το πρώτο τρίμηνο, 3,5-4 κιλά το δεύτερο τρίμηνο και 5-6 κιλά το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Συχνά υπάρχει αύξηση του βάρους στις εγκυμοσύνες λόγω εναπόθεσης λίπους, γεγονός που είναι απαραίτητο για να καλύψει τις ανάγκες της μητέρας, αλλά και του παιδιού, σε περίπτωση που κατά την περίοδο του θηλασμού θα συμβεί κάποια αιφνίδια έλλειψη τροφής.

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης οι απαιτήσεις σε ενέργεια αυξάνονται περίπου κατά 300 θερμίδες ανά ημέρα. Αυτό υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες, ενώ ο Βρετανοί συνιστούν πρόσθετη πρόληψη 200 θερμίδων, μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μια ενήλικη εγκυμονούσα, με κανονικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της απαιτήσεις καταναλώνοντας 1.700-1.800 θερμίδες ημερησίως.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σκωτσέζικο ντους» τα κλιματιστικά για το δέρμα το χειμώνα!



Πολλοί «υποφέρουν» από ξηροδερμία.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι συνηθισμένη η θέρμανση των εργασιακών χώρων με κλιματιστικά συστήματα. Παρόλο που η χρήση τους είναι εκτεταμένη και βολική, λίγοι από εμάς σκεφτόμαστε ότι μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη συχνότητα ξηροδερμίας αυτή την περίοδο.

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται εξασφαλίζουν μια σταθερή θερμοκρασία συνήθως όμως μειώνουν σχετικά την υγρασία του χώρου κάτω από ένα ποσοστό 50-55% που θεωρείται ιδανικό για εσωτερικούς χώρους.

Η πολύωρη έκθεση των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες καθώς και οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (ακόμα και για το ολιγόλεπτο διάλειμμα για τσιγάρο εκτός κτηρίου) συμβάλλουν στην εμφάνιση ή την επιδείνωση μιας δερματίτιδας.

Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινάνε από ένα ήπιο αίσθημα ξηρότητας με ελαφρύ κνησμό ιδίως στα χέρια και το πρόσωπο και ειδικότερα στα βλέφαρα και τα χείλη χωρίς ορατές αλλοιώσεις στο δέρμα μέχρι εντονότερες μεταβολές όπως ερυθρότητα, ρωγμές, απολέπιση και βασανιστική τάση για ξεσμό.

Ειδικότερα τα άτομα και μάλιστα τα παιδιά που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα ή οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που χρησιμοποιούν ακατάλληλα καθαριστικά που ξηραίνουν επιπλέον το δέρμα είναι πιο ευάλωτοι στις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση;

Μια καλή και εύκολη λύση είναι η χρήση κλιματιστικών συστημάτων που ελέγχουν παράλληλα και το επίπεδο υγρασίας του εσωτερικού χώρου ώστε να κυμαίνεται κοντά στα ιδανικά όρια (40%-60% σχετική υγρασία). Αν η απόκτησή τους ή η αντικατάσταση των εγκατεστημένων συστημάτων είναι δύσκολη, η προσθήκη στο χώρο ενός υγραντήρα είναι μια απλή και οικονομική πρόταση.

Ο περιοδικός αερισμός του χώρου αν οι συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος το επιτρέπουν επίσης συμβάλλει στη δημιουργία πιο ευχάριστου περιβάλλοντος εργασίας.

Αν η επίδραση του περιβάλλοντος στο δέρμα είναι εντονότερη και προκαλεί μεταβολές στην υφή του, τότε μια μεγάλη ποικιλία τοπικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν σε μορφή κρέμας ή αλοιφής για το πρόσωπο και το σώμα (hand creams, moisturizing creams) για άνδρες και γυναίκες μπορούν να ανακουφίσουν ή και να προλάβουν τη δερματίτιδα και τον ερεθισμό.

Φυσικά πριν καταλήξετε σε ένα συγκεκριμένο προιόν καλό είναι να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο που θα επιβεβαιώσει την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην επιδερμίδα αποκλείοντας άλλες πιθανές αιτίες και θα σας προτείνει το ιδανικό προιόν για το δέρμα σας και τις ανάγκες του.


Πηγή: http://www.iatropedia.com
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν βάζουν μυαλό οι καπνιστές



Επιμένουν στη βλαβερή συνήθεια ακόμα κι όταν κινδυνεύει η ζωή τους.

Ένας στους τρεις καπνιστές που έχει υποστεί έμφραγμα εξακολουθεί να καπνίζει δείχνουν μελέτες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Και όλα αυτά τη στιγμή που ακολουθώντας τη βλαβερή συνήθεια αυξάνουν κατά τρεις φορές τον κίνδυνο να υποστούν ένα νέο έμφραγμα, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες το κάπνισμα είναι βασικός παράγοντας εκδήλωσης οξέων καρδιακών συμβαμάτων, κυρίως στους νέους ανθρώπους, καθώς το 80% των εμφραγμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών οφείλεται αποκλειστικά στην ολέθρια αυτή συνήθεια.

Ειδικότερα, από τους 20.000 Έλληνες οι οποίοι υφίστανται κάθε χρόνο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το 70% είναι καπνιστές. Οι ειδικοί εστιάζουν στη πρόληψη αλλά και στις μεθόδους διακοπής του τσιγάρου που μπορούν να σώσουν ζωές.

Την ίδια στιγμή θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία από την απαγόρευση του καπνίσματος στο εξωτερικό κάνοντας τους ειδικούς να αισιοδοξούν ότι θα μειωθούν τα καρδιακά επεισόδια που οφείλονται στο κάπνισμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαργαρίνη ή βούτυρο;



Ποιο είναι πιο αβλαβές για την καρδιά;
Η μαργαρίνη είναι η σαφής απάντηση όσον αφορά την υγεία της καρδιάς μας. Η μαργαρίνη είναι παρασκευασμένη από διάφορους τύπους φυτικών ελαίων και γι αυτό δεν περιέχει χοληστερόλη που είναι ζωικής προέλευσης.

Έχει επίσης η μαργαρίνη περισσότερα «καλά» λιπαρά, δηλαδή πολυακόρεστα και μονοακόρεστα σε σύγκριση με το βούτυρο. Αυτοί οι τύποι λιπαρών βοηθούν στη μείωση της LDL της λεγόμενης και «κακής» χοληστερόλης, όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λίπη. Από την άλλη μεριά, το βούτυρο είναι παρασκευασμένο από ζωικό λίπος και γι αυτό περιέχει κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη.

Βέβαια, τα παραπάνω αφορούν τις μαργαρίνες που δεν παρασκευάζονται πια με τη μέθοδο της υδρογόνωσης και κατά συνέπεια δεν περιέχουν τα ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Γενικά όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο πιο σκληρή είναι μια μαργαρίνη τόσο περισσότερα τρανς λιπαρά περιέχει, και επομένως τόσο πιο ανθυγιεινή είναι.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι σχέση έχει η διατροφή με τις ημικρανίες;



Εντοπίστε τις ευαισθησίες σας!

Η ημικρανία είναι μία χρόνια νευρολογική κατάσταση, με κύριο σύμπτωμα έναν έντονο πονοκέφαλο συχνά περιορισμένο στη μία μεριά του κεφαλιού. Ο πόνος στην ημικρανία εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού, συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο.

Μπορεί επίσης να είναι αισθητός σε άλλα σημεία, όπως στην κορυφή του κεφαλιού ή και στον αυχένα. Ο πόνος στην ημικρανία είναι ιδιαίτερα δυνατός και συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων όπως η υπερευαισθησία στο φως, στους έντονους ήχους και στις μυρωδιές.

Η ημικρανία δεν είναι απλά μία διαταραχή των εγκεφαλικών αγγείων. Σήμερα, είναι γνωστό ότι ο φλοιός του εγκεφάλου μπορεί να υφίσταται μία παροδική μεταβολή που ονομάζεται «φλοιώδης μετακινούμενη καταστολή», η οποία αποτελεί το υπόβαθρο της ημικρανικής αύρας και πιθανότητα την αιτία έναρξης των κρίσεων ημικρανίας.

Οι ημικρανίες μπορεί να συνδέονται με κληρονομικότητα, αλλά και με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής του ασθενούς και η κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση. Οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις, όπως η λήψη φαρμάκων, οι ορμονικές διαταραχές, κάποιες παθήσεις, ακόμη και από πείνα.

Σε ορισμένα άτομα, συγκεκριμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας. Οι τροφές αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Δανία, στα ελλιποβαρή άτομα αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας, σε σχέση με τα υπέρβαρα. Άλλες έρευνες συσχετίζουν, αντίθετα, τον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματοςμε τις κρίσεις ημικρανίας.

Επίσης, τα άτομα που καπνίζουν πολύ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η άστατη διατροφή έχει συνδεθεί με κρίσεις ημικρανίας στα άτομα που έχουν ευαισθησία. Η παράλειψη γευμάτων μέσα στην ημέρα και η κατανάλωση ενός μεγάλου και όχι πολλών μικρών γευμάτων, επιβαρύνει την κατάσταση αυτών των ασθενών. Η αφυδάτωση ενοχοποιείται για την εμφάνιση αυτών των κρίσεων. Γι΄ αυτό και συνιστάται, η συχνή κατανάλωση πολλών υγρών κατά τη διάρκεια της μέρας, όπως νερού, φρέσκων χυμών φρούτων και αφεψημάτων.

Μελέτες έδειξαν πως οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να οφείλονται, σε ποσοστό περίπου 20% και σε τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες. Ο μηχανισμός δεν έχει εξακριβωθεί αλλά η αποφυγή κατανάλωσης των πιθανών «ένοχων» τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε έλεγχο των συμπτωμάτων. Σε άτομα με ευαισθησία, τα τρόφιμα που περιέχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες, όπως η τυραμίνη, η φαινυλαλανίνη, η ισταμίνη, το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες.

Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μεταβολίσουν αυτές τις ουσίες αρκετά γρήγορα οπότε παραμένουν στο σώμα για περισσότερο χρόνο, προκαλώντας πονοκέφαλο. Το κόκκινο κρασί, που περιέχει φαινολικά φλαβονοειδή και η σοκολάτα, που περιέχει φαινυλαλανίνη, συχνά ευθύνονται για εμφάνιση ημικρανίας. Τρόφιμα πλούσια σε μονοαμίνες ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση ημικρανικών κρίσεων.

Οι μονοαμίνες απαντώνται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως στο κρασί, στην μπύρα, στα ώριμα τυριά (καμαμπέρ, τσένταρ, ροκφόρ, παρμεζάνα), στο γιαούρτι, αλλά και στις σαρδέλες, στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και στο σπανάκι.

Άλλη «ένοχη» ουσία είναι το γλουταμινικό μονονάτριο που περιέχεται στη σόγια σος και τη βρίσκουμε ως ενισχυτικό γεύσης στα πιάτα των κινέζικων εστιατορίων. Καλό είναι η κατανάλωση τροφίμων με νιτρώδη συντηρητικά, όπως το μπέικον, τα σαλάμια, τα λουκάνικα, το καπνιστά κρέατα και ψάρια όπως και τα προμαγειρεμένα τρόφιμα, να αποφεύγονται από τα άτομα που υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους.

Η έλλειψη τέλος μαγνησίου και ριβοφλαβίνης από τη διατροφή έχει συσχετισθεί θετικά με την εμφάνιση πονοκεφάλων και ημικρανιών. Γι’ αυτό, είναι καλό η διατροφή των ασθενών να ενισχυθεί με τα παραπάνω στοιχεία, ακόμη και με συμπληρώματα διατροφής, στις περιπτώσεις που η πρόσληψη είναι ανεπαρκής.

Καλές πηγές μαγνησίου, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το κρέας. Τη ριβοφλαβίνη τη συναντάμε σε υψηλή περιεκτικότητα στο συκώτι, στο νεφρό αρνιού και στο γάλα σόγιας, και σε μέτριες ποσότητες στα κρέατα, στα γαλακτοκομικά και στα δημητριακά.

Το βέβαιο είναι πως, κάθε άτομο έχει τις δικές του ευαισθησίες και τα τρόφιμα που προκαλούν τις κρίσεις ημικρανίας είναι διαφορετικά. Με τη βοήθεια ωστόσο ενός ειδικού μπορούν να εντοπισθούν και να απομακρυνθούν από το διαιτολόγιό του.

Σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς καταχρήσεις (αλκοόλ, καφές, κάπνισμα), η οποία περιλαμβάνει συχνά και μικρά γεύματα από όλες τις ομάδες τροφίμων, θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των κρίσεων ημικρανίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαριστικό παζάρι παιχνιδιών στη Ναυπακτία



Στην αίθουσα «Ναυπακτία».

Από τις 17:00 το απόγευμα μέχρι στις 22:00 το βράδυ ο Άγιος Βασίλης θα είναι στην πόλη της Ναυπακτίας και θα περιμένει τα παιδιά για να τους χαρίσει από ένα παιχνίδι. Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, παιδικές δραστηριότητες και παιχνίδια θα λάβουν χώρα στην αίθουσα «Ναυπακτία» που βρίσκεται στο λιμάνι.

Η ανταλλαγή παιχνιδιών δίνει χαρά στα μικρά παιδιά. Τα δώρα συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αλλά ευπρόσδεκτα είναι ακόμη και σήμερα για όσους θέλουν να προσφέρουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Έχει αλλεργία στα... Χριστούγεννα



Ο μικρός Τσάρλι δεν θα μπορέσει ποτέ του να χαρεί τις γιορτές.

Χριστούγεννα χωρίς στολισμένο δέντρο, χωρίς λιχουδιές, γιορτινά εδέσματα και γλυκά δεν θυμίζουν και πολύ τη γιορτή αυτή.

Ο μικρός Τσάρλι Σμιθ από την Βρετανία δεν θα μπορέσει πότε να απολαύσει τις γιορτές των Χριστουγέννων και όλα τα έθιμα που τις συνοδεύουν καθώς οι αλλεργίες του δεν του το επιτρέπουν. Το 3χρονο αγόρι πάσχει από αλλεργία σε ορισμένες τροφές όπως είναι οι ξηροί καρποί και οι κιμαδόπιτες, ένα τυπικό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Αγγλίας.

Επιπλέον, το άσθμα που ταλαιπωρεί τον μικρό Τσάρλι, καθιστά απαγορευτικό το στολισμό ενός αληθινού δέντρου αλλά ακόμη και ένα ψεύτικο πρέπει να είναι ειδικά κατασκευασμένο ώστε να μην περιέχει ίχνος σκόνης που θα δημιουργούσε κρίση στο παιδί.


Η αλλεργία του Τσάρλι σε συγκεκριμένα τρόφιμα είναι τόσο σοβαρή που αγγίζοντας ακόμη και κάποιον που έχει καταναλώσει ξηρούς καρπούς, μπορεί να τον οδηγήσει στο νοσοκομείο!

«Οι αλλεργίες του Τσάρλι και το άσθμα του, σημαίνουν ότι τα Χριστούγεννα είναι μια επικίνδυνη περίοδος του χρόνου», λέει η μητέρα του, καθώς πλήθος εδεσμάτων που καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο τις γιορτινές ημέρες περιέχουν ξηρούς καρπούς και άλλα συστατικά στα οποία ο Τσάρλι έχει αλλεργία.


Τα προβλήματα για τον Τσάρλι ξεκίνησαν από την ηλικία των 18 μηνών. Καθόταν στα πόδια του παππού του τη στιγμή που αυτός έτρωγε ξηρούς καρπούς. Ξαφνικά το αγόρι ξεκίνησε να πρήζεται και να το πιάνει μια τρομερή φαγούρα που από το ξύσιμο άρχισε να αιμορραγεί! Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε αποκάλυψαν τις αλλεργίες από τις οποίες ο μικρός πάσχει.


Διαβάστε περισσότερα...

O άνθρωπος με τα 3 πόδια!



Και τα διπλά γεννητικά όργανα.

Ο Francesco Lentini ήταν το δωδέκατο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας στην Ιταλία. Γεννήθηκε το 1889 και από την πρώτη στιγμή της ζωής του ξεχώριζε, αφού γεννήθηκε με τρία πόδια και διπλά γεννητικά όργανα.

Οι γονείς αρνήθηκαν να τον αναγνωρίσουν και την ευθύνη για την ανατροφή του ανέλαβε η θεία του, αλλά κι αυτή τελικά τον εγκατέλειψε σ’ ένα ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες.



Ο Fransesco, παρά την ιδιαιτερότητά του, σιγά-σιγά απέκτησε αυτοπεποίθησή και μετά από πολλές προσπάθειες έμαθε να περπατάει με τη βοήθεια ενός skate και ενός σχοινιού.

Σε ηλικία 8 ετών, αναζήτησε την τύχη του στις ΗΠΑ όπου ξεκίνησε να δουλεύει στο τσίρκο «Ringling Brothers» με το ψευδώνυμο «The Great Lentini».




Παντρεύτηκε την Theresa Murray με την οποία έζησαν μια ευτυχισμένη ζωή και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.


Ο Francesco Lentini πέθανε στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα στις 22 Σεπτεμβρίου του 1966, σε ηλικία 77 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανέβασε την ιστορία του στο youtube και μία εβδομάδα μετά πέθανε



Τα συγκινητικά βίντεο του 18χρονου που πάλεψε αλλά έχασε τη μάχη.

«Γεια σας, είμαι ο Ben Breedlove. Σε όλη μου τη ζωή είχα ένα πρόβλημα με την καρδιά μου, υπερτροφική καρδιομυοπάθεια». Έτσι συστήνεται ο 18χρονος που προκάλεσε συγκίνηση με την αφήγηση της ζωής του και του προβλήματος υγείας που τον στιγμάτισε και τελικά του στέρησε τη ζωή ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Στις κάρτες που δείχνει μπροστά στην κάμερα ο Ben μιλά για το πρόβλημά του, εκφράζει λύπη που δεν μπόρεσε ως παιδί να παίξει και να αθληθεί όπως οι συνομηλίκοί του κι έχασε έτσι ένα κομμάτι από τη ζωή του. Μιλά επίσης για τις φορές που «κορόιδεψε το θάνατο» καθώς η ζωή του κινδύνεψε αλλά τελικά εκείνος τα κατάφερε, και για τις σκέψεις που έκανε ενώ είχε πέσει λιπόθυμος στο σχολείο του και σαν να «έβλεπε» έξω από το σώμα του τις προσπάθειες ανάνηψης.

Είδε τότε σαν όραμα τον αγαπημένο του ράπερ. Τον ρώτησε «πότε αρχίσει ο Παράδεισος;» κι εκείνος του απάντησε «πήγαινε τώρα».

«Πιστεύετε στους αγγέλους και το θεό;», ρωτά στην προτελευταία κάρτα του. «Εγώ ναι», απαντά.

Μία εβδομάδα μετά, ανήμερα Χριστούγεννα, ο 18χρονος Ben έφυγε από τη ζωή.

Δείτε τα βίντεο








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεία: Ξέχασε στο λεωφορείο παιδί με ειδικές ανάγκες!



Ο λόγος για τον οδηγό, που είχε αναλάβει να μεταφέρει στα σπίτια τους, τα παιδιά από το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πύργου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτη της Ηλείας, ένας 14χρονος μαθητής με ειδικές ανάγκες, έμεινε τελευταίος. Δεν κατέβηκε στο Λευκοχώρι της Γαστούνης που ήταν να κατέβει.

Ο οδηγός του συμβεβλημένου με το ΚΤΕΛ λεωφορείου υποστήριξε ότι δεν το κατάλαβε.
Πήγε σε πάρκινγκ της Αμαλιάδας, άφησε το λεωφορείο κι έφυγε!

Το παιδί όμως ήταν ακόμα μέσα...

Κάπως έτσι, το παιδί πέρασε μόνο του, ξεχασμένο μέσα στο λεωφορείο, περισσότερες από δύο ώρες!
Άρχισε να κάνει νοήματα από το παράθυρο στους περαστικούς. Κάποιοι το είδαν και ειδοποίησαν για το περιστατικό...

Όλα αυτά, την Τετάρτη πριν τα Χριστούγεννα.

Όσο για τη μητέρα του 14χρονου, δεν είχε καταλάβει το παραμικρό και δεν ανησύχησε που αργούσε το παιδί καθώς πίστεψε ότι θα γίνεται κάποια εκδήλωση στο σχολείο.

Όταν βέβαια έμαθε τι είχε γίνει, ειδοποίησε το σχολείο. Η διευθύντρια δήλωσε εξοργισμένο και ενημέρωσε τους ανωτέρους της αλλά τα ΚΤΕΛ ζητώντας εξηγήσεις.

Όπως διαβάζουμε στο The Best News, υο πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη συνοδού στο λεωφορείο για τη μεταφορά των μαθητών, όμως εκφράστηκαν παράπονα για την συμπεριφορά του συγκεκριμένου οδηγού.

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ πάντως, φέρεται να δεσμεύτηκε στους αρμοδίους να δώσει άμεσα λύση στο θέμα...



Διαβάστε περισσότερα...

"Ζούγκλα" η Αίγινα για τα ΑμεΑ. Μια ματιά στην σκληρή καθημερινότητα των ΑμεΑ κατοίκων του νησιού.



Στις 3 Δεκεμβρίου ήταν η παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Απλά και μόνο η αφορμή, για να σταθούμε δίπλα στα τεράστια, εφιαλτικά, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αίγινας με κινητικά προβλήματα. Μια "ζούγκλα" είναι το νησί για τους κατοίκους της που πρέπει να κινηθούν με αναπηρικό αμαξίδιο, γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτούς, γιατί ακόμη και εκεί που δεν χρειάζεται καμία υποδομή, η έλλειψη ευαισθητοποίησης και απλής λογικής δημιουργούν έναν ιδιότυπο "Καιάδα" στο νησί. Το σημείο αναφοράς του ρεπορτάζ βρίσκεται στην πρόσβαση και στην προσπελασιμότητα, σε χώρους που θα έπρεπε να μπορεί να μετακινηθεί κάθε πολίτης που κατοικεί στην Αίγινα. Ξεκινώντας από το πιο πολυσύχναστο σημείο το νησιού την παραλία, στο πρόσφατο έργο των πεζοδρομίων οι δυσκολίες είναι πολλαπλές. Αν και υπήρχε η πρόβλεψη για ράμπες, η κατασκευή τους σε αρκετές περιπτώσεις είναι τόσο κακή που κυριολεκτικά είναι απροσπέλαστες και επικίνδυνες, σύμφωνα με τους ίδιους του χρήστες. Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι κατά μήκος του πεζοδρομίου δεν δημιουργήθηκε ειδική λωρίδα για τυφλούς. Η έλλειψη παιδείας και αστυνόμευσης κάνουν ακόμη χειρότερη την καθημερινότητα για τα ΑμεΑ, αφού συχνά - πυκνά τα ελεύθερα σημεία των πεζοδρομίων καταλαμβάνονται από μηχανάκια και αυτοκίνητα.

Η κλασσική "βόλτα" στο λιμάνι θα υπέθετε κανείς ότι είναι ο "παράδεισος" για άτομα με κινητικά προβλήματα. Δεν είναι όμως. Ακόμη κι εκεί τα αυτοκίνητα "καβαλούν" το κράσπεδο παρκάροντας άναρχα. Σε κανένα σημείο του λιμανιού δεν υπάρχει πρόβλεψη λωρίδας για τυφλούς, ούτε φυσικά για άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι θέσεις πάρκινγκ που έχουν δημιουργηθεί πίσω από την πλευρά των εκδοτηρίων, τα άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδιο μας είπαν ότι απλά "υπάρχουν για να υπάρχουν". Μια θέση πάρκινγκ για είναι χρηστική, λένε οι ίδιοι, πρέπει να έχει μεγαλύτερο πλάτος και μήκος, έτσι ώστε τα άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα να μπορούν να βάζουν και να βγάζουν το αμαξίδιο που τους μεταφέρει ή να διευκολύνουν στους χειρισμούς του το συνοδό τους. Προβλήματα υπάρχουν ακόμη και σε θέσεις parking που έχουν τοποθετηθεί στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και προορίζονται για ΑμεΑ. Σε κάποιες περιπτώσεις η τοποθέτηση έχει γίνει στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

Ο "Καιάδας" της Αίγινας μας ακολουθεί στις Δημοτικές και Δημόσιες Υπηρεσίες, αφού στα κτίριά τους δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη, με εξαίρεση το κτήριο του ΚΕΠ. Το Δημαρχείο, η ΔΕΗ, η ΔΟΥ, τα ΕΛΤΑ είναι παντελώς απροσπέλαστα. Και αν σε κάποια από αυτά τα κτίρια θα έπρεπε να υπάρξει χρηματική επένδυση προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα ή με προβλήματα όρασης, στα περισσότερα νεόδμητα κτίρια μια μικρή τροποποίηση θα ήταν αρκετή. Σημειώνουμε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες τουλάχιστον, είναι υποχρεωμένες να διευκολύνουν την πρόσβαση στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Όμοια είναι τα προβλήματα και στα καταστήματα των τραπεζών. Ομοίως και η κατάσταση στους αρχαιολογικούς ή αθλητικούς χώρους, απλά απαράδεκτη. Λακκούβες, μηχανάκια, έλλειψη ευαισθησίας συμπληρώνουν τα προβλήματα σε κάθε είδους μετακίνηση των ΑμεΑ στην Αίγινα.

Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα είναι τελικά "παιδιά ενός κατώτερου θεού". Ακόμη και στις οργανωμένες πλαζ, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν ειδικές ξύλινες ράμπες που να επιτρέπουν την κίνηση των αμαξιδίων. Δεν υπάρχουν όμως. Κι επειδή τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι ενός "κατώτερου θεού" δεν υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες ούτε στους εκκλησιαστικούς χώρους. Εξαίρεση αποτελεί ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου, και η "Παναγίτσα" όπου στην πλαϊνή είσοδο υπάρχει ράμπα. Στον Άγιο Νεκτάριο υπάρχει ράμπα, όμως πριν από αυτή υπάρχουν σκαλιά.

Ο κατάλογος των παραλήψεων που απομονώνει τα ΑμεΑ του νησιού είναι τεράστιος και πραγματικά "ασήκωτος". Το ρεπορτάζ είναι μια απλή αναφορά, σε σχέση με τα όσα υπάρχουν και όσα πρέπει να γίνουν. Σημειώνουμε ότι κάτοικοι του νησιού με κινητικά και άλλα προβλήματα συμμετέχουν κανονικά στην παραγωγική διαδικασία, προσπαθούν να είναι ενεργά μέλη, παρά το γεγονός ότι η ίδια η κοινωνία, με τον τρόπο της, τους το απαγορεύει.


Διαβάστε περισσότερα...