Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Άγρια δολοφονία 14χρονου - Συμμαθητής του ο δράστης


Συνομήλικος συμμαθητής του 14χρονου είναι ο δράστης της στυγερής δολοφονίας που αποκαλύφθηκε το πρωί στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο.



Πρόκειται για τον ανήλικο που συνόδευε το αδικοχαμένο αγόρι, μετά την αποχώρησή του από το αναψυκτήριο, όπου είχε πάει το βράδυ του Σαββάτου για διασκέδαση.

Σύμφωνα με το thestival.gr, δεν άντεξε την πίεση των ερωτήσεων των αστυνομικών και υπέπεσε σε αντιφάσεις. Από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί υποψιάζονταν ότι ο δράστης είναι νεαρό άτομο που έδρασε με "ερασιτεχνισμό", καθώς δεν προσπάθησε καν να εξαφανίσει το μαχαίρι, με το οποίο επέφερε τα θανάσιμα τραύματα στο θύμα.

Προς το παρόν παραμένουν αδιευκρίνιστα τα κίνητρα του εγκλήματος.

Ο άτυχος 14χρονος δεν είχε επιστρέψει το Σάββατο σπίτι του ύστερα από βραδινή έξοδο με φίλο του και οι γονείς του δήλωσαν την εξαφάνισή του.

Οι έρευνες είχαν τραγική κατάληξη, καθώς το πρωί της Κυριακής το παιδί βρέθηκε με κομμένο το λαιμό και ξυλοκοπημένο σε χώρο κοντά στο γυμναστήριο του παιδιού.

Ο ανήλικος βρέθηκε νεκρός από περίοικους και περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Αγίου Αθανασίου.

Νέα στοιχεία, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την στυγερή δολοφονία, δείχνουν ότι ο ανήλικος πάλεψε για τη ζωή του, καθώς φέρει ίχνη πάλης στο σώμα του.

Το κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε απενεργοποιημένο στο πλευρό του, ενώ πεσμένα δίπλα του ήταν και τα χρήματα που είχε μαζί του.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του χωριού Γέφυρα, Λουκάς Ευσταθιάδης, περιέγραψε τον 14χρονο ως «φιλήσυχο παιδί, από μια οικογένεια που δεν είχε πειράξει ποτέ κανέναν».

«Έχουμε πέσει από τα σύννεφα. Χθες το βράδυ κατέβαινε με έναν φίλο του από το αναψυκτήριο του χωριού. Χάθηκαν τα ίχνη του σε μια απόσταση 500 μέτρων, μέχρι να πάει σπίτι του», συμπλήρωσε.




--------------

Ο ιατροδικαστής για τη δολοφονία του 14χρονου


Για ανθρωποκτονία κάνει λόγο ο ιατροδικαστής που εξέτασε τον 14χρονο στην Γέφυρα Θεσσαλονίκης, η σορός του οποίου εντοπίστηκε το πρωί στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής, μετά από δήλωση εξαφάνισης των γονιών του. Στο λαιμό του παιδιού υπάρχουν τραύματα από μαχαίρι και όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η αστυνομία, ο ανήλικος διαπιστώθηκε ότι φέρει τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο στην τραχηλική χώρα.

Ο ανήλικος βρέθηκε νεκρός από περίοικους και αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Αγίου Αθανασίου, ενώ στο σημείο μετέβη συνεργείο της υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, για την διερεύνηση του χώρου. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του χωριού Γέφυρα, Λουκάς Ευσταθιάδης, περιέγραψε τον 14χρονο ως «φιλήσυχο παιδί, από μια οικογένεια που δεν είχε πειράξει ποτέ κανέναν». «Έχουμε πέσει από τα σύννεφα. Χθες το βράδυ κατέβαινε με έναν φίλο του από το αναψυκτήριο του χωριού. Χάθηκαν τα ίχνη του σε μια απόσταση 500 μέτρων, μέχρι να πάει σπίτι του», συμπλήρωσε ο κ. Ευσταθιάδης.

Το κινητό τηλέφωνο του άτυχου 14χρονου, βρέθηκε απενεργοποιημένο στο πλευρό του, όπως και τα χρήματα που είχε μαζί του.

--------------

Πάλεψε για τη ζωή του ο 14χρονος - Οι πρώτες μαρτυρίες


Η άγρια δολοφονία του 14χρονου μαθητή στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης, συγκλονίζει καθώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως από την αυτοψία του ιατροδικαστή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, η εκτίμηση του ιατροδικαστή είναι ότι ο 14χρονος έφερε σημάδια πάλης στο σώμα του, γεγονός που υποδεικνύει ότι πάλεψε για τη ζωή του.

Το κινητό του τηλέφωνο, βρέθηκε απενεργοποιημένο στο πλευρό του, ενώ πεσμένα δίπλα του ήταν και τα χρήματα που είχε μαζί του, γεγονός που κάνει τις αρχές να απομακρύνονται από το ενδεχόμενο της απόπειρας ληστείας, χωρίς ωστόσο να το αποκλείουν.

Για το σοκαριστικό γεγονός που έχει γεμίσει θλίψη και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, μίλησε ο πρόεδρος του χωριού, Λουκάς Ευσταθιάδης.

«Έχουμε πέσει όλοι από τα σύννεφα. Ένα φιλήσυχο παιδί, μία οικογένεια που δεν είχε πειράξει ποτέ κανέναν. Το παιδί έμεινε μόνο του για να διανύσει μια απόσταση 500 μέτρων για να πάει στο σπίτι του», είπε χαρακτηριστικά, εμφανώς σοκαρισμένος.

Δείτε το βίντεο με πλάνα από το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του αδικοχαμένου μαθητή:



--------------

Ο δολοφόνος επιχείρησε να κρύψει το άψυχο σώμα του 14χρονου


Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με την άγρια εν ψυχρώ δολοφονία του 14χρονου αγοριού στη περιοχή Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Νεότερες πληροφορίες από την αστυνομική διεύθυνση της περιοχής αναφέρουν πως σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ιατροδικαστού η σορός του ανήλικου είχε συρθεί από τον δολοφόνο για μερικά μέτρα.

Το άψυχο σώμα του αγοριού εντοπίστηκε σε οικόπεδο απέναντι από το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής με τον δράστη να προσπαθεί έστω και πρόχειρα να το εξαφανίσει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εντοπίστηκαν δύο τραύματα από μαχαίρι στην περιοχή του λαιμού του 14χρονου. Συγκεκριμένα το ένα τραύμα είναι στην αριστερή τραχηλική χώρα και το δεύτερο στην αριστερή πλευρά του αυχένα. Από την εικόνα των τραυμάτων φαίνεται πως η επίθεση που δέχτηκε ο ανήλικος έγινε από μπροστά και πιθανότατα ο δράστης ήταν δεξιόχειρας.

Επίσης στα χέρια του 14χρονου εντοπίστηκαν σημάδια από μαχαίρι και ίχνη πάλης κάτι που σημαίνει πως πάλεψε για τη ζωή του.

Οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν κάθε σενάριο αλλά φαίνεται να αποκλείουν το ενδεχόμενο της σεξουαλικής επίθεσης.


Πηγή: http://www.nooz.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Solar Impulse 2 έκανε διατλαντικό ταξίδι


Το Solar Impulse 2 πέρασε πάνω από το Άγαλμα της Ελευθερίας

Το ταξίδι του ηλιακού αεροσκάφους.

Πάνω από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, πέρασε το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 , που απογειώθηκε αργά χθες βράδυ, τοπική ώρα, από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ με προορισμό την αμερικανική μεγαλούπολη, τελευταίο σταθμό ενός πρωτεϊκού γύρου του κόσμου που ξεκίνησε πάνω από έναν χρόνο πριν.

Με κυβερνήτη τον Ελβετό Αντρέ Μπόρσμπεργκ, το πειραματικό τούτο σκάφος, που για την κίνησή του τροφοδοτείται αποκλειστικά από τις ηλιακές ακτίνες, απογειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα (07.00 ώρα Ελλάδος) από το διεθνές αεροδρόμιο του ΛεΧάι Βάλεϊ με τελικό σταθμό το διεθνές αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι, καλύπτοντας πτήση διάρκειας τριών ωρών, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις εικόνες που μεταδίδονται απ’ ευθείας από τον ιστότοπο Solar Impulse 2.

------------------

Το Solar Impulse 2 προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη

Θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να φτάσει στην Ευρώπη και θα επιστρέψει στο Άμπου Ντάμπι.

Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 προσγειώθηκε σήμερα λίγο πριν τα ξημερώματα, τοπική ώρα, στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, ολοκληρώνοντας έτσι το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Το Solar Impulse 2 προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη

Το αεροπλάνο, που είχε απογειωθεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από το αεροδρόμιο Λεχάι Βάλεϊ της Πενσιλβάνιας, προσγειώθηκε χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στις 03.59 τοπική ώρα, δηλαδή ένα λεπτό πριν από την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η προσγείωση. Νωρίτερα, είχε πετάξει πάνω από το Μανχάταν, το λιμάνι της Νέας Υόρκης και το Άγαλμα της Ελευθερίας.

«Είναι απίστευτο. Είναι ένα όνειρο», δήλωσε ο Ελβετός πιλότος Αντρέ Μπόρσμπεργκ ενώ πετούσε πάνω από το φωτισμένο Άγαλμα της Ελευθερίας γύρω στις 2.20 το πρωί.

Κάμερες που είχαν τοποθετηθεί σε ένα πλοίο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης βιντεοσκόπησαν την πτήση του Solar Impulse 2 ενώ περνούσε πάνω από τη γέφυρα Βεραζάνο.

Η ολοκλήρωση του ταξιδιού στις ΗΠΑ στο Άγαλμα της Ελευθερίας «συμβολίζει την ελευθερία του επιχειρείν, την ελευθερία της καινοτομίας» και «είναι μια πολύ δυνατή στιγμή για μένα», είπε ο πιλότος ενώ προσέγγιζε τη Νέα Υόρκη.

Το Solar Impulse 2 θα διασχίσει στη συνέχεια τον Ατλαντικό για να φτάσει στην Ευρώπη και κατόπιν θα επιστρέψει στο Άμπου Ντάμπι, απ' όπου είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους οι δύο Ελβετοί πιλότοι, ο Μπόρσμπεργκ και ο Μπερτράντ Πικάρ, στις 9 Μαρτίου 2015.

Το ηλιακό αεροσκάφος πετά με την ενέργεια που του παρέχουν οι 17.000 φωτοβολταϊκές κυψέλες του και κινείται με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα. Οι δύο πιλότοι εναλάσσονταν από σταθμό σε σταθμό. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους μπορούν να κοιμηθούν μόνο για λίγα λεπτά καθώς όλα τα τεχνικά δεδομένα πρέπει να επαληθεύονται κάθε 20 λεπτά.

Η ομάδα που συνοδεύει το Solar Impulse 2 στον γύρο του κόσμου μεταφέρει μαζί της ένα φουσκωτό υπόστεγο το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε και να προστατεύσει το αεροσκάφος μετά την προσγείωσή του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιοδεία στην Ευρώπη για τον «φουσκωτό πρόσφυγα»


Μια κατασκευή που μας θυμίζει ότι η κρίση είναι παρούσα - Δείτε τα βίντεο.
Μια γιγάντια κατασκευή, ο «φουσκωτός πρόσφυγας» ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να θυμίσει σε όλους μας ότι η κρίση του προσφυγικού είναι εδώ, στην Ευρώπη και δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει σύντομα.

Ο «φουσκωτός πρόσφυγας» είναι μια δημιουργία των μελών της κολεκτίβας Βέλγων καλλιτεχνών Schellekens & Peleman. Η φιγούρα έχει ύψος 7 μέτρων και είναι κατασκευασμένη από το υλικό των Zodiac, των σκαφιδίων με τα οποία καταφθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους. Η φιγούρα φορά ένα σωσίβιο, όπως ακριβώς θα έπρεπε να φορούν αυτοί που δεν έχουν πια στον ήλιο μοίρα, καθώς διασχίζουν τη Μεσόγειο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σεμία καινούργια πατρίδα.

Ο πρόσφυγας είχε ταξιδεύσει στην Αμβέρσα, στην Ουπσάλα, στη Βενετία και θα αποπλεύσει, σύντομα για Ρότερνταμ και μετά για Μελβούρνη.



Η Δανία δεν στάθηκε ιδιαίτερα φιλόξενη στο κύμα προσφύγων. Οι Schellekens & Peleman φιλοδοξούν να κρούσουν κάποιες ευαίσθητες χορδές εκεί. Σε ένα άλλο πρότζεκτ τους, το «Moving Stories» συνεργάζονται με πρόσφυγες που ζουν στην πόλη όπου έχει καταπλεύσει ο «Φουσκωτός Πρόσφυγας», τους προσκαλούν να γράψουν ένα γράμμα σε άλλους πολίτες που είναι ήδη μέλη της κοινότητας της πόλης, καιρό τώρα.

Τα γράμματα τυπώνονται σε τόσα αντίγραφα όσες και οι εθνότητες που είναι καταγεγραμμένες στην κάθε πόλη (στην Αμβέρσα τυπώθηκαν σε 166 αντίγραφα γιατί τόσες είναι ακριβώς οι εθνότητες που έχουν καταγραφεί στη βελγική πόλη). Οι Schellekens & Peleman ταχυδρομούν τα γράμματα σε τυχαίες διευθύνσεις, μαζί με μία κάρτα για να μπορεί ο παραλήπτης της επιστολής να απαντήσει στον αποστολέα, ερχόμενος μ' αυτόν τον τρόπο σε επαφή μαζί του.

Δείτε τον φουσκωτό πρόσφυγα που έφτασε στην Κοπεγχάγη




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tο βίντεο με τον ανυπόμονο οδηγό από τη Θεσσαλονίκη που έγινε viral


Ένα ξεκαρδιστικό περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα κινητού κατά τη διάρκεια νεροποντής στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας οδηγός αποφάσισε να κάνει προσπέραση, αγνοώντας τις αντιξοότητες.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε τον οδηγό να επιταχύνει, την ίδια στιγμή που όλα τα αυτοκίνητα μετά βίας κινούνται στην οδό Λαμπράκη.

Τη στιγμή λοιπόν που προσπερνά τον διπλανό οδηγό, κάτι αναπάντεχο εμφανίζεται μπροστά του και παρεμποδίζει τον δρόμο του.

Δείτε το βίντεο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκες με ειδικές ικανότητες απογειώνουν το look ''παραλία''


Τι κι αν είναι ΑμεΑ; Τίποτα δεν εμποδίζει αυτά τα κορίτσια απ' το να δείχνουν flawless στην παραλία.

Τίποτα δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις γυναίκες όταν θέλουν να κάνουν κάτι. Ακόμα κι αν το κορμί τους δεν είναι σαν όλων των άλλων, αυτό που μπορεί να θεωρείται αναπηρία για τους περισσότερους, εκείνες φροντίζουν να μας δείξουν ότι δεν τις εμποδίζει σε τίποτα.

Παρόλο που μπορεί στην καθημερινότητά τους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τα κορίτσια των φωτογραφιών που θα δεις κάνουν τη δική τους επέλαση στην παραλία, είτε με τα αναπηρικά τους αμαξίδια, είτε φορώντας τα μαγιό τους και ξεπερνώντας τις ανασφάλειες τους.

Τις βλέπουμε σπάνια σε διαφημίσεις, ή να πρωταγωνιστούν σε ταινίες, Videoclip και editorials περιοδικών, γι' αυτό κάθε φορά που αποφασίζουν να δείξουν δημόσια τη ζωή τους και τις καθημερινές τους εμπειρίες, είναι ένα βήμα για να ανοίξει ο διάλογος γύρω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Αυτή τη φορά, τέσσερις γυναίκες φωτογραφίζονται για το Refinery29 και μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες.


















Πηγή: http://www.ladylike.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο δυνατές φωτογραφίες της εβδομάδας


Δείτε τι συνέβη στον κόσμο μέσα από το φωτογραφικό φακό.
Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.

Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Reuters τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Βαλπαραΐσο, Χιλή. Σοβαρά επεισόδια για την παιδεία



Με χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρες νερού οι αστυνομικοί διέλυσαν πορεία μαθητών στην πόλη Βαλπαραΐσο της Χιλής, που διαμαρτύρονταν για το ότι η κυβέρνηση της χώρας καθυστερεί υπερβολικά να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης.

Καλκούτα, Ινδία. Αλυσοδεμένη στους δρόμους της πόλης



Μία αλυσοδεμένη μαϊμού, που ακούει στο όνομα Μουσαφίρ τρώει ένα γλυκό, σε ένα πεζοδρόμιο στην Καλκούτα της Ινδίας.

Ζάγκρεμπ, Κροατία. Δοκιμάζοντας τα όρια του ανθρώπινου πόνου



Στην ταράτσα άδειου κτηρίου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, ο Dino Helvida και η Kaitlin τεστάρουν τα όρια του ανθρώπινου πόνου. Ο Dino τρυπάει με προσοχή το δέρμα της Kaitlin στον κορμό, τα πόδια και το πρόσωπο και περνά μέσα από τις τρύπες γάντζους. Ειδικοί body piercing και body suspension τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουν αυτή την ανατριχιαστική πρακτική σε εθελοντές που τολμούν να δοκιμάσουν αυτή την ακραία μορφή body piercing, κάποιες φορές ακόμα και για ώρες.

Τζακάρτα, Ινδονησία. Νέοι μουσουλμάνοι διαβάζουν το Κοράνι



Νέοι διαβάζουν το Κοράνι, ενώ περιμένουν να σταματήσει η νηστεία, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού στο τέμενος Ιστικλάλ στη Τζακάρτα.

Χονγκ Κονγκ, Κίνα. Το εντυπωσιακό Dragon Boat Festival

 



Στιγμιότυπο από τους εορτασμούς του φεστιβάλ Tuen Ng, ή κατά κόσμον γνωστό ως Dragon Boat Festival στο Χονγκ Κονγκ. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του κινέζου ποιητή Qu Yuan, ο οποίος πνίγηκε το 277 π.Χ.

Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη. Εορτασμοί για τα 70 χρόνια βασιλείας



Μικρά παιδιά παίζουν δίπλα σε μια φωτογραφία του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, που γιόρταζε την εβδομάδα που πέρασε τα 70 χρόνια βασιλείας του. Ο 88χρονος μονάρχης ανέβηκε στο θρόνο το 1946 σε ηλικία 18 ετών και είναι ο μακροβιότερος στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο λαό και θεωρείται πυλώνας σταθερότητας στη χώρα, όπου εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η πολιτική αστάθεια.

Αυστραλία. Aράχνη «παγώνι» εκπλήσσει με την εμφάνισή της



Μια ασυνήθιστα πανέμορφη αράχνη απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό του Reuters στην Αυστραλία. Η μικροσκοπική Peacock ξεχωρίζει πρωτίστως για τα όμορφα χρώματα που έχει.

Ιερουσαλήμ. Τιμώντας το Ραμαζάνι



Ένα μικρό κορίτσι από την Παλαιστίνη προσεύχεται μπροστά από το Θόλο του Βράχου, στο Όρος του Ναού, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανίου.

Τσονμπούρι, Ταϊλάνδη. Μία απροσδόκητη συνύπαρξη



Μία τίγρης χασμουριέται δίπλα σε ένα μικρό γουρούνι, στο ζωολογικό κήπο Sriracha Tiger, στην επαρχία Τσονμπούρι, στην Ταϊλάνδη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Μητρόπολη Αθηνών ανοίγει ξανά τις πύλες της


Ολοκληρώνεται το έργο της αποκατάστασης, επτά χρόνια μετά την τελευταία λειτουργία.

Με την τοποθέτηση του εξωτερικού φωτισμού ανάδειξης της Μητρόπολης Αθηνών, που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, ολοκληρώνεται το έργο της αποκατάστασης του πληγωμένου από τους σεισμούς Καθεδρικού Ναού. Επτά χρόνια μετά την τελευταία λειτουργία στους χώρους της, η Μητρόπολη θα ανοίξει ξανά τις πύλες της στις 2 Ιουλίου.

Η Μητρόπολη Αθηνών ανοίγει ξανά τις πύλες της

Χτες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε τη μελέτη για τον εξωτερικό φωτισμό ανάδειξης της Μητρόπολης Αθηνών και του γειτονικού ιερού ναού της Θεοτόκου Γοργοεπηκόου και Αγίου Ελευθερίου, που είναι γνωστός ως «Μικρή Μητρόπολη».

Και οι δύο ναοί σήμερα φωτίζονται μόνο από τον υπάρχοντα δημοτικό φωτισμό, ενώ με την ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών τα φωτιστικά θα αναδεικνύουν όλες τις όψεις των δύο μνημείων.

Οι εργασίες τοποθέτησης του εξωτερικού φωτισμού είναι η τελευταία «εκκρεμότητα» για την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης της Μητρόπολης, στατικής ενίσχυσης του κτιρίου και συντήρησης του διακόσμου της. Παράλληλα, εκτελούνται αυτές τις ημέρες και οι τελευταίες εργασίες καθαρισμού και συμπλήρωσης των δαπέδων στα πεζοδρόμια, προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες ζημιές προκλήθηκαν από τις σκαλωσιές.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεόδωρος Χαμάλης, ο αγιασμός του αποκατεστημένου ναού θα γίνει στις 2 Ιουλίου. Μία ημέρα μετά θα γίνει και Θεία Λειτουργία, η πρώτη έπειτα από επτά χρόνια «σιωπής».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ομορφότερες παραλίες της Αττικής για γρήγορες αποδράσεις


Αυτές είναι οι ωραιότερες παραλίες της Αττικής:

ΚΑΠΕ

Στην περιοχή του Σουνίου, μικρός κολπίσκος και καταγάλανα νερά. Πρέπει να πας, πολύ νωρίς, γιατί γεμίζει γρήγορα κόσμο και κατά τις 12 θα είστε ο ένας πάνω στον άλλο. Απέχει περίπου 1 ώρα και κάτι ψιλά από το κέντρο της Αθήνας.



Αγία Μαρίνα

Προς Βουλιαγμένη μεριά, θα βρεις έναν κόλπο και θα ξεχάσεις πως είσαι στην Αθήνα. Ποτέ την Κυριακή όμως. Θα χρειαστείς περίπου 50 λεπτά για να φτάσεις.



Λεγραινά

Στο Σούνιο. Μεγάλη παραλία με άμμο, ήρεμα νερά, θαμνάκια και...γυμνιστές. Η απόσταση από το κέντρο είναι και πάλι γύρω στη 1 ώρα και κάτι.



Σέσι

Είναι στο Γραμματικό και απέχει αρκετά από την Αθήνα (1- 1,5 ώρα). Έχει ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά.



Ψάθα

Βοτσαλάκι, μεγάλη ακτή και καθαρά νερά. Θα χρειαστείς περίπου 1,5 ώρα για να φτάσεις αλλά θα αποζημιωθείς και με το παραπάνω.



Ερωτοσπηλιά

Περίπου 45 λεπτά μακριά από το κέντρο. Όμορφο τοπίο, μια ανάσα από το κέντρο, αλλά και εδώ, για να την απολαύσεις, θα πρέπει να πας νωρίς.



Βρωμοπούσι

Καμία σχέση με το όνομά της, η μικρή παραλία της Κερατέας, έχει πεντακάθαρα νερά, γι' αυτό και την προτιμούν πολλές οικογένειες.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο στόχαστρο της UNESCO η βία κατά ομοφυλόφιλων και trans


Το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην εξάλειψη της βίας εναντίον των ατόμων ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Trans) στην εκπαίδευση, στρέφει τις προσπάθειες της η UNESCO, καθώς το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην έκθεση της, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Διεθνή Συνάντηση των υπουργών Παιδείας, στο Παρίσι, περιλαμβάνονται στοιχεία που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του φαινομένου - στοιχεία τα οποία δημοσιοποιεί η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον διεθνή οργανισμό για την εξάλειψης των διακρίσεων. Μάλιστα, η γεν. γραμματέας, Φωτεινή Κούβελα, κρίνει σκόπιμο να επισημάνει ότι από το 1990 «η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το 2016, ο αγώνας για την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων συνεχίζεται».

Σύμφωνα με την έκθεση, η βία κατά των ατόμων ΛΟΑΤ δεν περιορίζεται στο σχολικό εκφοβισμό, αλλά λαμβάνει ποικίλες μορφές, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, ο εξαναγκασμός, οι απειλές, οι προσβολές, ο αποκλεισμός, η σωματική βία, η σωματική τιμωρία και η καταστροφή περιουσίας.

Βάσει των ίδιων των μαθητών, ο σχολικός εκφοβισμός κυμαίνεται στο 15-48 % για τα άτομα ΛΟΑΤ, σε σχέση με το ποσοστό για τα ετερόφυλα άτομα που ανέρχεται σε 7%. Στο Βέλγιο για παράδειγμα, το 56% των νεαρών ατόμων ΛΟΑΤ το 2013, δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα βίας ή διακρίσεων, τουλάχιστον μία φορά.

Με στοιχεία του 2013, το 49% των μαθητών σε 5 κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Ιρλανδία, Ιταλία, Δανία, Κροατία, Πολωνία), επιλέγει να μη συμμετέχει σε συζητήσεις και δραστηριότητες μέσα στην τάξη, λόγω του σχολικού εκφοβισμού, ενώ σε έρευνα του 2015, το 70% του μαθητικού πληθυσμού ΛΟΑΤ στις ΗΠΑ δεν αισθάνεται ασφάλεια στο σχολείο.

Στην πρώτη πανεθνική έρευνα για τον εκφοβισμό σε βάρος ΛΟΑΤ το 2012 στο Μεξικό, προέκυψε ότι ένα στα 4 άτομα σκέφθηκε την αυτοκτονία ως συνέπεια του εκφοβισμού, της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά τη διάρκεια της σχολικής φοίτησης. Ταυτόχρονα, μόνο το 2013 στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 2001 περιστατικά βίας εναντίον ατόμων ΛΟΑΤ.

Σύμφωνα με δήλωση των ιδίων, τα άτομα ΛΟΑΤ βιώνουν προκατάληψη και διάκριση σε βάρος τους σε ποσοστό 61,2% στο σχολείο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται αισθητά στην οικογένεια (51,2%), στην τοπική κοινωνία (37,7%) και στο φιλικό περιβάλλον (29,8%). Στην Τουρκία από την άλλη, το 8% του μαθητικού πληθυσμού ΛΟΑΤ εγκατέλειψε το σχολείο πριν την ηλικία των 18 ετών και το 5% του φοιτητικού πληθυσμού ΛΟΑΤ εγκατέλειψε τις πανεπιστημιακές σπουδές, ενώ το 99% του μαθητικού πληθυσμού στη Μεγάλη Βρετανία έχει ακούσει ομοφοβικές προσβολές.

Βάσει των στοιχείων της πανευρωπαϊκής έκθεσης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., η οποία δημοσιεύτηκε το 2013, ο μέσος όρος των ατόμων που βίωσαν βία και διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην εκπαίδευση, είναι 68% (η Λετονία έχει το χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 58%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό είναι 76% και καταγράφεται στη Μεγάλη Βρετανία και την Κύπρο), ενώ στην Ελλάδα, τη Λετονία και την Λιθουανία, το 95% των ατόμων ΛΟΑΤ απέκρυψαν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου στο σχολείο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μακελειό σε κλαμπ στο Ορλάντο - Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες - Μέλος του ISIS ο δράστης


Μακελειό σε μπαρ του Ορλάντο από ένοπλο που γάζωσε θαμώνες

Νεκρός ο δράστης - Πενήντα οι νεκροί - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες.

Σκηνές τρόμου έζησαν οι θαμώνες του γκέι μπαρ Pulse στο Ορλάντο της Φλόριντας όταν ένοπλος άνδρας εισέβαλε στο κτήριο και άρχισε να γαζώνει τους ανυποψίαστους θαμώνες.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ο ένοπλος είναι πλέον νεκρός από αστυνομικά πυρά , υπάρχουν 50 νεκροί, ενώ τουλάχιστον 42 άτομα έχουν ήδη μεταφερθούν στα νοσοκομεία.

Ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Ματίν και ήταν Αμερικανός υπήκοος, αφγανικής καταγωγής, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος Ματίν διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας και δεν είχε ποινικό μητρώο.



Οι αρχές ερευνούν αν ο δράστης της επίθεσης αυτής ήταν ένας «μοναχικός λύκος», αν δηλαδή έδρασε μόνος ή αν είχε συνεργούς. Το FBI έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για τρομοκρατική ενέργεια. Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο τουφέκι και ένα πιστόλι.

Πίστη στο Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ο μακελάρης του Ορλάντο

Ο φερόμενος δράστης του μακελειού στο Ορλάντο της Φλόριντας τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προτού επιτεθεί εναντίον των θαμώνων του νυχτερινού κέντρου, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC NEWS.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, υπάρχουν ακόμη πτώματα μέσα στο κλαμπ και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους συνεχίζεται.



Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται ορισμένοι από τους τραυματίες από την επίθεση στο ναϊτκλάμπ Pulse του Ορλάντο, ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έξι χειρουργοί ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση τραυμάτων έχουν κληθεί στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να χειρουργήσουν τα θύματα.

Σύμφωνα πάντα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για έγκλημα μίσους, για τρομοκρατική ενέργεια ή για μια βίαιη επίθεση. Οι αρχές πάντως είναι πεπεισμένες ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή, κάτι που σημαίνει ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος του.

Ο δήμαρχος του Ορλάντο Μπάντι Ντάιερ ανακοίνωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 50, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ από έναν δράστη. Η προηγούμενη είχε σημειωθεί το 2007 στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια όπου ένας άνδρας σκότωσε 32 σπουδαστές και καθηγητές.







-----------

Στους 50 οι νεκροί από την επίθεση σε κλαμπ του Ορλάντο

Στους 53 οι τραυματίες.

Οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε ναϊτκλάμπ του Ορλάντο ανέρχονται στους 50 και οι τραυματίες στους 53, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, υπάρχουν ακόμη πτώματα μέσα στο κλαμπ και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους συνεχίζεται.

Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ μέσα σε ένα ναϊτκλάμπ του Ορλάντο και κατόπιν κράτησε ομήρους τους θαμώνες ονομαζόταν Όμαρ Ματίν και ήταν Αμερικανός υπήκοος, αφγανικής καταγωγής, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

-----------

Αυτός είναι ο μακελάρης του Ορλάντο

Η φονικότερη επίθεση με πυροβολισμούς στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σε λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναρτήθηκε σήμερα η φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται είναι ο Ομάρ Ματίν, που έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης του μακελειού με τουλάχιστον 50 νεκρούς σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο της Φλόριντας στην οποία σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες» είναι το κείμενο που συνοδεύει την φωτογραφία.

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως επισημαίνεται από το Ρόιτερς, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν στην φωτογραφία απεικονίζεται πραγματικά ο Ματίν.

Σε έναν άλλο λογαριασμό στο Twitter που συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση έχουν αναρτηθεί επίσης φωτογραφίες του ίδιου προσώπου και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναρτήσει μηνύματα όπου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επίθεση.

ΟΡΛΑΝΤΟ

-----------

Σε κρίσιμη κατάσταση πολλά από τα θύματα του μακελειού στο Ορλάντο

Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ από έναν δράστη.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται ορισμένοι από τους τραυματίες από την επίθεση στο ναϊτκλάμπ Pulse του Ορλάντο, ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έξι χειρουργοί ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση τραυμάτων έχουν κληθεί στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να χειρουργήσουν τα θύματα.

Σύμφωνα πάντα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για έγκλημα μίσους, για τρομοκρατική ενέργεια ή για μια βίαιη επίθεση. Οι αρχές πάντως είναι πεπεισμένες ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή, κάτι που σημαίνει ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος του.

Ο δήμαρχος του Ορλάντο Μπάντι Ντάιερ ανακοίνωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 50, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ από έναν δράστη. Η προηγούμενη είχε σημειωθεί το 2007 στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια όπου ένας άνδρας σκότωσε 32 σπουδαστές και καθηγητές.

-----------

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ορλάντο

Οι αμερικανικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή.

Oι αμερικανικές αρχές δηλώνουν πεπεισμένες ότι «δεν υπάρχει άλλη απειλή» μετά το μακελειό που συγκλόνισε την πόλη του Ορλάντο σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 53, δήλωσε ο Ρον Χόπερ ένας υπεύθυνος της ομοσπονδιακής αστυνομίας σήμερα.

Ο Χόπερ, αντιθέτως, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του δράστη που παρουσιάζεται από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ως ο Ομάρ Ματίν, ένας Αμερικανός πολίτης αφγανικής υπηκοότητας που γεννήθηκε το 1986.

Την ίδια ώρα η πολιτεία της Φλόριντας στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ όπως επίσης η πόλη του Ορλάντο τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του μακελειού, γνωστοποίησαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.

«Η Πολιτεία της Φλόριντας κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Η πόλη του Ορλάντο επίσης κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού» επιβεβαιώνει το αστυνομικό τμήμα του Ορλάντο σε έναν λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

-----------

Πίστη στο Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ο μακελάρης του Ορλάντο

Τηλεφώνησε στην αστυνομία πριν την επίθεση.

Ο φερόμενος δράστης του μακελειού στο Ορλάντο της Φλόριντας τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προτού επιτεθεί εναντίον των θαμώνων του νυχτερινού κέντρου, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC NEWS.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, υπάρχουν ακόμη πτώματα μέσα στο κλαμπ και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους συνεχίζεται.

-----------

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο

Έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο στην Φλόριντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το AMAQ NEWS που πρόσκειται στην οργάνωση.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές στο Ορλάντο πιστεύουν ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο όπου έχασαν την ζωή τους 50 άνθρωποι δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Το γεγονός ότι η επίθεση διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και ότι η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα καλεί τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, (το γεγονός ότι) στοχοθετήθηκε ένα νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Gay Pride και- εφόσον επιβεβαιωθεί- το ότι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές επιβολής της τάξης ο ένοπλος δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, όλα αυτά καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια εμπνευσμένη από το Ισλαμικό Κράτος» επισήμανε ο βουλευτής Άνταμ Σιφ σε μια ανακοίνωση.

-----------

«Ο δράστης του μακελειού στο Ορλάντο είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων»

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον Όμαρ Ματίν.

Ο βουλευτής Πιτ Κινγκ, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι ο ένοπλος που επιτέθηκε στο ναϊτκλάμπ Pulse του Ορλάντο καταγόταν από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Κινγκ, ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων.

Ο βουλευτής Άλαν Γκρέισον, μιλώντας στο CNN, επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ονομάζεται Όμαρ Ματίν και είναι Αμερικανός πολίτης.

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη θλίψη της για την επίθεση. "Ξυπνήσαμε με ανησυχητικά νέα από τη Φλόρινα (...) Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την τραγική ενέργεια", έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια "βρόμικη" επίθεση, σημειώνοντας ότι η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το «ροζ» έγκλημα στον Κολωνό και η διπλή ζωή θύματος και θύτη


Από τα γραφεία της αστυνομίας πέρασαν περισσότερα από 1.000 άτομα μέχρι να βρεθεί ο δράστης.

Ήταν παραμονή της Παναγίας τον Αύγουστο του 1957 όταν η είδηση πως ο 45χρονος Δημήτρης Πεπές βρέθηκε νεκρός, μέσα σε μια λίμνη αίματος στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού του, συγκλόνισε τη μικρή γειτονιά στον Κολωνό.

Ο άνδρας, σιδηροδρομικός υπάλληλος, επρόκειτο εκείνο το μεσημέρι να φύγει για διακοπές για το χωριό του, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Καϊάφα, όπου παραθέριζε, εδώ και ένα μήνα, η γυναίκα και η 10χρονη κόρη του. Ο Πεπές, όμως, δεν πήγε ποτέ στο σταθμό όπου είχε ραντεβού με έναν συγχωριανό του για να του δώσει ένα καλάθι με δώρα για τους συγγενείς του στο χωριό.

Ο φίλος του Δημήτρη Πεπέ ανησύχησε και άρχισε να τον ψάχνει. Την ίδια περίπου ώρα άρχισαν να ψάχνουν τον 45χρονο και οι συνάδελφοι του αφού δεν είχε πάει στο γραφείο για να πληρωθεί το δεκαπενθήμερο του, όπως τους είχε ενημερώσει ότι θα έκανε, πριν φύγει για διακοπές. Ο φίλος του Δημήτρη Πεπέ και ένας κλητήρας από τη δουλειά του έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα στο σπίτι του Κολωνού. Χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού αλλά δεν τους απάντησε κανείς και στη συνέχεια απευθύνθηκαν στον γείτονα και ενοικιαστή του Πεπέ ο οποίος τους οδήγησε στην μπαλκονόπορτα της κρεβατοκάμαρας που έβλεπε στην αυλή.

Ο μικρός γιος του ενοικιαστή άνοιξε το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας με τις γρίλιες. Τότε είδε το πτώμα του άνδρα και έβαλε τις φωνές. Ο Πεπές ήταν πεσμένος νεκρός πάνω στο κρεβάτι και φορούσε μόνο τα εσώρουχά του. Οι πιτζάμες, το παντελόνι και το πουκάμισο του ήταν άθικτα πάνω σε μια καρέκλα. Ο φούρναρης της γειτονιάς ειδοποίησε την αστυνομία η οποία λίγη ώρα αργότερα έφτασε στο σπίτι της οδού Μοναστηρακίου 87, στον Κολωνό. Μαζί με τους αστυνομικούς ήταν ένας φωτογράφος, για να απαθανατίσει τον τόπο του εγκλήματος, αλλά και ειδικός για να συγκεντρώσει τα δακτυλικά αποτυπώματα.

«Αυτή δεν είναι δολοφονία είναι σφαγή»

«Αυτή δεν είναι δολοφονία είναι σφαγή» ήταν το πρώτο σχόλιο του προϊσταμένου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Καψάσκη την ώρα που αντίκρισε τον άτυχο άνδρα νεκρό. Ο Δημήτρης Πεπές είχε στην κυριολεξία κατακρεουργηθεί αφού είχε δεχτεί 18 μαχαιριές σε όλο του το σώμα. Και παρά τα χτυπήματα ο 45χρονος δεν φώναξε, δεν κάλεσε σε βοήθεια καθώς τόσο η οικογένεια των ενοικιαστών του, που έμενε στο διπλανό δωμάτιο, όσο και τα πέντε άτομα που κοιμόντουσαν στη αυλή, λίγα μέτρα πιο μακριά, δεν άκουσαν τίποτα. Καμία φασαρία δεν άκουσαν ούτε και οι ένοικοι της διπλανής πολυκατοικίας στην οποία έμεναν τουλάχιστον 10 οικογένειες.

Από τις πρώτες έρευνες της αστυνομίας αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της ληστείας καθώς το σπίτι δεν ήταν αναστατωμένο και ο δράστης δεν είχε πάρει ούτε τις πέντε χρυσές λίρες που ήταν φυλαγμένες μέσα στην ντουλάπα. Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως η πόρτα του διαμερίσματος δεν είχε παραβιαστεί γεγονός που ενίσχυσε το σενάριο πως δράστης και θύμα γνωρίζονταν. Στο σπίτι βρέθηκε μόνο ένα κλειδί, αυτό της συζύγου του θύματος, Αγγελικής, που ήταν κρυμμένο μέσα στην ντουλάπα, ενώ έλειπε το κλειδί του θύματος.

Από τα ίχνη που ακολούθησαν οι αρχές προέκυψε ότι ο δολοφόνος, μετά το έγκλημα, ακούμπησε το ψυγείο του πάγου, έπλυνε τα χέρια του από τα αίματα και στη συνέχεια βγήκε από την κεντρική είσοδο του σπιτιού κλείδωσε την πόρτα και πήρε μαζί του το κλειδί. Το όπλο του εγκλήματος δεν βρέθηκε στο σπίτι. Στρατιώτες έψαξαν τους υπονόμους της περιοχής αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το μαχαίρι. Η γυναίκα του Πεπέ, επέστρεψε, σοκαρισμένη, από το χωριό για να διαπιστώσει πως το μόνο που έλειπε από το σπίτι ήταν το ρολόι του συζύγου της.

Η είδηση της δολοφονίας έγινε πρωτοσέλιδο. «Το έγκλημα φαίνεται, από τα μέχρι της στιγμής δεδομένα, ότι είναι έργον σαδιστού και παρουσιάζει πολλάς αναλογίας ως προς τον τρόπον της διαπράξεως με την προ τριετίας διαπραχθείσαν σφαγήν του Βιλιέτ η οποία παρέμεινε μυστηριώδης και ανεξιχνίαστη», ανέφερε εφημερίδα της εποχής, βρίσκοντας πολλά κοινά στοιχεία με το σεξουαλικό ανεξιχνίαστο έγκλημα του 40χρονου Ελληνογάλλου γνωστού με το όνομα Βιλιέτ ή Αργυριάδης. Και ενώ οι αστυνομικοί έψαχναν το δολοφόνο, η ιστορία της δολοφονίας του Πεπέ έγινε το λαϊκό ανάγνωσμα του ζεστού Αυγούστου με τις εφημερίδες να δημοσιεύουν πιπεράτες λεπτομέρειες εστιάζοντας πάντα στις… στενές σχέσεις που πιθανολογούσαν πως είχαν θύμα και δράστης. Τα σενάρια ενίσχυσε το γεγονός ότι το θύμα βρέθηκε μόνο με τα εσώρουχα του αλλά και μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες αν και ο Πεπές ήταν παντρεμένος είχε διπλή ζωή. Η αστυνομία άρχισε να κάνει έρευνες για τα πρόσωπα που κινούνταν στο περιβάλλον του Πεπέ και μάρτυρας κατέθεσε πως είχε δει να μπαίνει στο σπίτι του Κολωνού ένας ψηλός και εύσωμος άνδρας. Την ίδια ώρα ερευνήθηκε ο ισχυρισμός, που περισσότερο ακουγόταν ως κουτσομπολιό στη γειτονιά, πως ο Πεπές είχε κάνει φόνο και ο ίδιος έπεσε θύμα βεντέτας αλλά και οι κτηματικές διαφορές που είχε με τον ευκατάστατο αδελφό του. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν αποδείχθηκε και έτσι η αστυνομία εστίασε στην πρώτη και πιθανότερη εκδοχή, δηλαδή αυτή του σεξουαλικού εγκλήματος. Από τα γραφεία της αστυνομία πέρασαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Οι έρευνες δεν οδηγούσαν πουθενά και τότε ζητήθηκε η βοήθεια της διάσημης μέντιουμ Ελένης Κικίδου η οποία είχε βοηθήσει και στην σύλληψη του δράκου της Βουλιαγμένης. Η Κικίδου, γράφουν οι εφημερίδες της εποχής, πήγε στον τόπο του εγκλήματος και υπέδειξε επιτυχώς τα χαρακτηριστικά του δολοφόνου και τον τρόπο που έκανε τη δολοφονία.



Η εξιχνίαση του εγκλήματος και ο δράστης υπεράνω πάσης υποψίας

Δέκα ημέρες αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη του δράστη. Ήταν ο 49χρονος οικοδόμος Μηνάς Χατζηχρήστος, παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών. Οι δύο άνδρες είχαν ερωτική σχέση και η επιβεβαίωση του «ροζ» εγκλήματος στον Κολωνό προκάλεσε σάλο.

Ο Χατζηχρήστος πιάστηκε στην τσιμπίδα των αστυνομικών όταν πούλησε το ρολόι του θύματος σε ενεχυροδανειστήριο αφήνοντας τα στοιχεία της ταυτότητας του. Αρχικά, ο 49χρονος ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε το θύμα λέγοντας πως αγόρασε το ρολόι από άγνωστο σε τιμή ευκαιρίας . Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης, όμως, ο Χατζηχρήστος έπεσε σε αντιφάσεις και στο τέλος έσπασε λέγοντας στους αστυνομικούς: «Θα σας πω όλη την αλήθεια και κόψτε μου το κεφάλι».



Ο 49χρονος οικοδόμος ομολόγησε το έγκλημα και υπέδειξε έναν υπόνομο, στην Αγίου Κωνσταντίνου, στον οποίο είχε πετάξει το μαχαίρι του εγκλήματος. Όπως είπε γνωρίστηκε με τον Πεπέ, περίπου ένα μήνα νωρίτερα, όταν εκείνος τον «ψάρεψε» σε μια στάση λεωφορείου στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα στον Αύγουστο, και ενώ η γυναίκα του Πεπέ έλειπε στο χωριό, είχαν πολλά ερωτικά ραντεβού για τα οποία, όπως είπε ο Χατζηχρήστος, ο Πεπέ τον πλήρωνε.

Ωστόσο, «εκείνη τη βραδιά τα πράγματα δεν έγιναν όπως τις άλλες φορές. Όταν πέρασεν η ώρα ο Πεπές μου επρότεινε να αλλάξουμε ρόλους. Εγώ αρνήθηκα και σηκώθηκα όρθιος για να φύγω. Πετάχθηκε από το ντιβάνι ο Πεπές και μέσα στο μισοσκόταδο τον είδα να αρπάζει κάτι στο δεξί του χέρι» περιέγραψε στην απολογία του ο 49χρονος, συμπληρώνοντας πως του πήρε το μαχαίρι από το χέρι και τον χτύπησε.

Μετά το έγκλημα, όπως είπε ο Χατζηχρήστος, τύλιξε σε μια εφημερίδα το μαχαίρι και το έβαλε στην τσέπη του. Στη συνέχεια πήρε το κλειδί του σπιτιού βγήκε από την κεντρική πόρτα, την κλείδωσε και έφυγε. Ο 49χρονος λίγα τετράγωνα μακριά από το σπίτι πέταξε το κλειδί και αμέσως μετά το μαχαίρι μέσα σε έναν υπόνομο και αφού περιπλανήθηκε όλη τη νύχτα, τα ξημερώματα γύρισε σπίτι του όπου έπλυνε τα αίματα που διαπίστωσε ότι είχε στο φανελάκι του, για να μην τα δει η γυναίκα του και πήγε στη δουλεία σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Ο Χατζηχρήστος λίγο πριν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, μίλησε στους δημοσιογράφους και με φωνή που μόλις ακουγόταν τους είπε: «Όταν πήγα στο σπίτι του Πεπέ δεν φανταζόμουν ότι θα γίνω φονιάς. Τα πράγματα όμως ήρθαν έτσι και αναγκάστηκα να τον σκοτώσω. Τώρα βέβαια μετανιώνω αλλά είναι αργά». Οι εφημερίδες περιγράφουν με γλαφυρά χρώματα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το έγκλημα.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος εφημερίδας της εποχής που αναφέρει: «Το έγκλημα είναι καθαρώς σεξουαλικόν. Αγωνιώδης πάλη δυο γυμνών ανδρών εις το σκότος μετά το σεξουαλικόν όργιον». Μάλιστα, ο εισαγγελέας έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει την δημοσίευση ειδήσεων για την υπόθεση. Της απαγόρευσης είχε προηγηθεί η επίσκεψη των δημοσιογράφων στο σπίτι του Χατζηχρήστου στη Νέα Χαλκηδόνα. Ήταν ένα χαμόσπιτο στο οποίο ζούσε με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους, από 5 έως 12 ετών το μεγαλύτερο. Η γυναίκα του κατηγορούμενου υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους κλαίγοντας. Ήταν μια γυναίκα γύρω στα 40 που είχε γεράσει πριν την ώρα της, όπως έγραψα την άλλη ημέρα οι εφημερίδες, περιγράφοντας την φτώχια που είδαν στο σπίτι. Η γυναίκα και τα παιδιά ήταν ξυπόλυτοι. Εκείνη ξενόπλενε και τα μεγαλύτερα παιδιά πούλαγαν γιασεμιά στα κέντρα για να τα βγάλουν πέρα καθώς ο οικοδόμος σύζυγος της, όπως είπε, δεν είχε σταθερή δουλειά.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ο Χατζηχρήστος είχε πάθος με τα χαρτιά και κάθε μέρα έπαιζε σε ένα καφενείο στα Πατήσια. Σε αυτό το καφενείο έπαιξε και έχασε τα χρήματα που είχε πάρει από την πώληση του ρολογιού του Πεπέ.
Η δίκη και η καταδίκη

Τον Νοέμβριο του 1957 ο Μηνάς Χατζηχρήστος κάθισε στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας. Ο 23χρονος τότε Φρέντυ Γερμανός καλύπτει την δίκη και γράφει για την εφημερίδα «Ελευθερία» για τον κατηγορούμενο: «Τα μάτια του μικρά και φοβισμένα σαν ενός αγριμιού που πιάστηκε στην παγίδα…». Στο δικαστήριο υπάρχει μεγάλη αστυνομική δύναμη καθώς οι συγκεντρωμένοι απειλούν να τον λιντσάρουν. Την ώρα που περνά δίπλα από τη χήρα του Πεπέ εκείνη του επιτίθεται φωνάζοντας: «Μου έκλεισες το σπίτι κακούργε, μου μαύρισες τη ζωή. Αφήστε με να τον σκίσω με τα νύχια μου».

Η πολιτική αγωγή επιχειρεί να παρουσιάσει το έγκλημα ως ληστεία μετά φόνου ισχυριζόμενη πως τα περί σεξουαλικού εγκλήματος είναι μυθεύματα του κατηγορούμενου. Αυτό επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία και η χήρα του Πεπέ λέγοντας πως δεν υπήρχε καλύτερος σύζυγος από εκείνον.

Από την πλευρά της η υπεράσπιση υποστήριξε πως το έγκλημα έγινε «μέσα σε μια ατμόσφαιρα σεξουαλικού παροξυσμού» και επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος «πάσχει εκ πνευματικών παρακρούσεων».



Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από το δικαστήριο μετά και την τοποθέτηση της πολιτικής αγωγής πως αυτό θα «αποτελεί αιώνιον καταδίκην του θύματος».

Η σύζυγος του Δημήτρη Πεπέ κατέθεσε πως το μαχαίρι του εγκλήματος δεν ήταν δικό τους και εκτίμησε πως ο δράστης το είχε μαζί του με πρόθεση να σκοτώσει τον άνδρα της για να τον ληστέψει. Μάλιστα, έβγαλε από την τσάντα της ένα μαχαίρι και το έδειξε στο δικαστήριο λέγοντας: «Αυτό το μαχαίρι έχουμε στο σπίτι μας».

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις προέκυψε ότι ο Χατζηχρήστος είχε επισκεφθεί τον Πεπέ στη δουλειά του αλλά και στο σπίτι του, τις προηγούμενες ημέρες. Ο 18χρονος γιος του ενοικιαστή του θύματος είπε στο δικαστήριο πως τον «Πεπέ τον επισκέπτονταν πολλά άτομα, έτρωγαν μαζί του και εκοιμώντο μαζί».

Τελικά, μετά από νέο αίτημα του εισαγγελέα ο κατηγορούμενος απολογήθηκε κεκλεισμένων των θυρών χωρίς, ωστόσο, να αλλάξει τίποτα από τους αρχικούς του ισχυρισμούς.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την εσχάτη των ποινών και το δικαστήριο υιοθετώντας την εισήγηση του καταδίκασε σε θάνατο τον Μηνά Χατζηχρήστο για ληστεία μετά φόνου και χρηματική ποινή 20.000 μεταλλικών δραχμών για ψυχική οδύνη. Λίγο νωρίτερα, ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει «τον οίκτο του δικαστηρίου για τα παιδιά του» για να ακούσει τον πρόεδρο να του λέει: «Δεν σκεφτόσουν τα παιδιά σου όταν έκανες αυτά που έκανες;». Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Χατζηχρήστος έπεσε στην αγκαλιά του αδελφού και της γυναίκα του οι οποίοι έκλαιγαν απαρηγόρητοι.

Την ώρα που ο Χατζηχρήστος οδηγούνταν προς την κλούβα της αστυνομίας απειλήθηκαν επεισόδια από το συγκεντρωμένο πλήθος, έξω από το δικαστήριο. «Προς στιγμήν ηπειλήθη λιντσάρισμα. Τελικώς, ο Χατζηχρήστος ανήλθεν ταχέως εις την κλούβαν η οποία εξεκίνησεν υπό τους αλαλαγμούς του πλήθους», έγραψε εφημερίδα της εποχής.

Τα ξημερώματα της 10ης Ιουνίου του 1958 ο Μηνάς Χατζηχρήστος εκτελέστηκε στην Αίγινα. Λίγο νωρίτερα είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα να μεριμνήσει, ώστε η οικογένεια του να λάβει τη σύνταξη του από το ΙΚΑ. Ο 49χρονος ήταν ψύχραιμος μέχρι το τέλος και την ώρα της εκτέλεσης δεν δέχτηκε να του κλείσουν τα μάτια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να δροσιστείτε χωρίς air condition


Χρήσιμες συμβουλές για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Η κίνηση του αέρα πάνω στο δέρμα είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το σώμα δροσερό. Έτσι, αντί να στρέψετε το air condition επάνω σας, δείτε από ποια κατεύθυνση πνέει η αύρα έξω (δεν έχει σημασία πόσο ελάχιστη μπορεί να είναι), και στη συνέχεια, ανοίξτε μερικά παράθυρα στρατηγικά να προσπαθήσετε να φέρετε μέσα στο σπίτι αυτό τον αέρα που ρέει από τη μια πλευρά στην άλλη.

Αν το αεράκι από μόνο του δεν είναι αρκετό, μπορείτε να βάλετε σε κίνηση έναν ανεμιστήρα. Τοποθετώντας ένα στο παράθυρο όπου ο αέρας έρχεται και έναν στο απέναντι παράθυρο στη θέση για να φυσήξει το ζεστό αέρα έξω, έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε μια ωραία «αεροσήραγγα» που θα φέρει τον αέρα μέσα από το σπίτι.

Επίσης μια δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδος είναι να βρέχεται τους καρπούς σας και άλλα σημεία όπου πιάνετε τον παλμό σας με κρύο νερό, και στη συνέχεια να κρατήσετε αυτά τα σημεία δροσερά κρατώντας ένα παγάκι τυλιγμένο σε ένα πανί και να το βάλετε επάνω τους. Η ανακούφιση είναι άμεση, και η μέθοδος αυτή θα κρυώσει ολόκληρο το σώμα κατά τρεις βαθμούς για πάνω από μια ώρα.

Μια άλλη λύση είναι να φορέστε ένα κοντομάνικο πουκάμισο και να κρατήσει τα μανίκια βρεγμένα με κρύο νερό. Κρατώντας τα μπατζάκια του παντελονιού υγρά είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να κρατήσετε τα πόδια σας δροσερά.

Φυσικά, αν απλά δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς κλιματισμό, υπάρχουν πράσινες επιλογές. Για αρχή, μια ενιαία μονάδα (παράθυρο) που κρατά δροσερό ένα δωμάτιο είναι πολύ λιγότερο ενεργοβόρα και ρυπογόνα από τον κεντρικό κλιματισμό που διατηρεί όλα τα δωμάτια του σπιτιού (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν χρησιμοποιείτε) κρύα. Ψάξτε για νέα μοντέλα που φέρουν την ομοσπονδιακή ετικέτα «Energy Star», η οποία σηματοδοτεί τις μονάδες ως ενεργειακά αποδοτικές.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το παράδοξο έκθεμα που έσωσε μία ολόκληρη γενιά πρόωρων μωρών


Οι θερμοκοιτίδες του Coney Island και ο αγώνας για ζωή που έγινε... αξιοθέατο.

Για πολλά χρόνια η ζωή ενός πρόωρου μωρού δεν είχε και τόση αξία για τους γιατρούς στις ΗΠΑ. Αυτά, ήταν παιδιά ενός κατώτερου Θεού και ήταν καταδικασμένα να πεθάνουν. Υπήρχε όμως ένα μέρος όπου οι απελπισμένοι γονείς μπορούσαν να απευθυνθούν, κι αυτό δεν ήταν άλλο από ένα πάρκο θεαμάτων στο Coney Island του Μπρούκλιν. Εκεί υπήρχε κάποιος που έσωζε χιλιάδες ζωές…

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι επισκέπτες του Coney Island μπορούσαν να δουν τα ασυνήθιστα αξιοθέατα που φιλοξενούνταν εκεί. Ανάμεσα σε αυτά μία φυλή από τις Φιλιππίνες, χωριά νάνων, το τρενάκι του θανάτου και πολλά άλλα. Όμως για 40 ολόκληρα χρόνια, από το 1903 ως το 1943, το κορυφαίο πάρκο ψυχαγωγίας της Αμερικής στέγασε τον αγώνα ζωής και θανάτου πρόωρων μωρών.

Coney Island, Νέα Υόρκη, 1890

Ο γερμανοεβραίος Martin Couney είχε εγκαταστήσει μία βρεφική θερμοκοιτίδα στο Coney Island η οποία έγινε ένα από τα δημοφιλή εκθέματα του πάρκου ψυχαγωγίας, σύμφωνα με το BBC. «Όλος ο κόσμος αγαπά ένα μωρό» έγραφε η ταμπέλα πάνω από την είσοδο. Στο εσωτερικό, πρόωρα νεογέννητα πάλευαν για ζωή, ενώ το ιατρικό προσωπικό τα φρόντιζε σαν να ήταν δικά του παιδιά. Για να δει κανείς τα μωρά, έπρεπε να πληρώσει 25 σεντς. Ένα διαχωριστικό κιγκλίδωμα εμπόδιζε τους επισκέπτες να έρθουν σε απόσταση αναπνοής από στις μικροσκοπικές φιγούρες μέσα στις θερμοκοιτίδες.



Για ποιο λόγο όμως τα πρόωρα μωρά αντί να βρίσκονται σε έναν θάλαμο νεογνών, γίνονταν εκθέματα σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας;

Στην Αμερική πολλοί γιατροί είχαν την άποψη ότι τα πρόωρα μωρά ήταν γενετικά κατώτερα και η μοίρα τους ήταν στα χέρια του Θεού. Χωρίς ιατρική παρέμβαση, τα μωρά αυτά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν καταδικασμένα να πεθάνουν. Όμως αυτό ήταν κάτι που δεν θα άφηνε να συμβεί ο Martin Couney.

Ο Couney δεν ήταν καθηγητής σε κάποιο μεγάλο Πανεπιστήμιο ή χειρουργός σε κάποιο εκπαιδευτικό νοσοκομείο. Ήταν ένας Γερμανοεβραίος μετανάστης που λειτουργούσε έξω από το ιατρικό κατεστημένο με πολλούς να τον αποκαλούν τσαρλατάνο. Όμως, για τους γονείς των παιδιών που έσωσε αλλά και για πολλούς από επισκέπτες που συνέρρεαν για να δουν τα «εκθέματά» του, υπήρξε πρωτοπόρος σε αυτό που έκανε και στα μάτια τους ήταν ένας ήρωας.

Οι θερμοκοιτίδες του Coney ήταν τα τελευταία μοντέλα που εισάγονταν απευθείας από την Ευρώπη. Η Γαλλία υπήρξε τότε ο παγκόσμιος ηγέτης στην φροντίδα πρόωρων μωρών, με τις ΗΠΑ να υστερούν στον τομέα αυτό για αρκετές δεκαετίες.

Η κάθε θερμοκοιτίδα είχε ύψος πάνω από 1,5 μ. και ήταν κατασκευασμένη από γυαλί και ατσάλι. Ένας λέβητας νερού στο εξωτερικό παρείχε ζεστό νερό σ’ έναν σωλήνα κάτω από το κρεβατάκι του μωρού ενώ η θερμοκρασία ρυθμιζόταν με θερμοστάτη. Ένας άλλος σωλήνας μετέφερε φρέσκο αέρα από το εξωτερικό του κτιρίου μέσα στη θερμοκοιτίδα, περνώντας πρώτα από φίλτρο για τις ακαθαρσίες και μία συσκευή που έμοιαζε με καμινάδα και είχε περιστρεφόμενο ανεμιστήρα έβγαζε προς τα έξω τον αέρα μέσα από την θερμοκοιτίδα.



Η φροντίδα για τα πρόωρα μωρά ήταν ακριβή. Το 1903 κόστιζε περίπου 15 δολάρια την ημέρα, που αντιστοιχούν περίπου στα 405 δολάρια σήμερα, για κάθε μωρό στην εγκατάσταση του Couney. Όμως δεν έπαιρνε από τους γονείς χρήματα για την ιατρική φροντίδα του μωρού τους. Ποιος πλήρωνε τα έξοδα; Το κοινό που ήθελε να δει από κοντά τα μωρά να παλεύουν για τη ζωή τους. Ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση του κόσμου που ο Couney μπορούσε εύκολα να καλύπτει το κόστος λειτουργίας της μονάδας του, να πληρώνει και μάλιστα καλά το προσωπικό του αλλά και να πλουτίσει ο ίδιος.



Ο Couney προσπαθούσε να σώσει τις ζωές των καταδικασμένων πρόωρων μωρών αλλά και να τα υποστηρίξει κατά κάποιο τρόπο. Στις διαλέξεις που έδινε δεν ξεχνούσε να αναφερθεί σε σπουδαίους άνδρες που κατάφεραν πολλά στη ζωή τους και είχαν γεννηθεί πρόωρα, όπως ο Ναπολέων, ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Ισαάκ Νεύτων.



Ο Cooney διατήρησε τη μονάδα του στο Coney Island για 40 χρόνια και στη συνέχεια άνοιξε ένα ακόμη χώρο στο Atlantic City το 1905 το οποίο διατήρησε μέχρι το 1943. Τα επόμενα χρόνια μετέφερε τα «εκθέματά» του σε πολλά πάρκα ψυχαγωγίας αλλά και σε πολλές εκθέσεις σε όλη την Αμερική.

Οι τεχνικές του Couney ήταν προηγμένες για την εποχή. Έδινε ιδιαίτερη έμφαση στο μητρικό γάλα και ήταν αυστηρός με την υγιεινή. Ωστόσο κάποιες από τις μεθόδους του αμφισβητήθηκαν έντονα. Οι περισσότεροι γιατροί πίστευαν ότι η επαφή με τα πρόωρα μωρά μπορούσε να τα βλάψει και να θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο καθώς ήταν πολύ εύκολο να μολυνθούν. Αντίθετα ο Couney ενθάρρυνε τις νοσοκόμες του να αγκαλιάζουν και να φιλούν τα μωρά πιστεύοντας ότι η προσωπική επαφή τούς κάνει καλό.

Στη μονάδα περιποίησης των νεογνών όλα ήταν πεντακάθαρα. Οι νοσοκόμες φορούσαν λευκές φόρμες ενώ εκείνος και οι γιατροί κυκλοφορούσαν με λευκές ρόμπες. Μάλιστα ο Couney είχε προσλάβει και ειδικό μάγειρα για να ετοιμάζει θρεπτικά γεύματα για τις νοσοκόμες του. Ήταν όμως και αυστηρός μαζί τους. Αν έπιανε κάποιον απ’ το προσωπικό του να πίνει ή να καπνίζει τον απέλυε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ένα από τα μωρά στο Coney Island, η Beth Allen

Βέβαια ο Couney δεν μπόρεσε να αντισταθεί και στο… σόου. Άλλωστε όλο αυτό γινόταν σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας και όχι σε ένα νοσοκομείο. Ζητούσε λοιπόν από τις νοσοκόμες να ντύνουν τα μωρά με ρούχα πολύ μεγαλύτερα από το μέγεθός τους για να φαίνεται πόσο μικροσκοπικά ήταν τα ίδια ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα «στόλιζαν» και με ένα φιόγκο.

Πολλοί ήταν οι επικριτές του που θεωρούσαν ότι εκμεταλλευόταν τα μωρά. Μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια πολλοί προσπάθησαν να κλείσουν τη μονάδα του. Όμως καθώς τα χρόνια περνούσαν εμφανίστηκαν και εκείνοι που θέλησαν να τον υποστηρίξουν. Το 1914 και ενώ ο Couney βρισκόταν στο Σικάγο, ο Julius Hess που αργότερα έγινε ο πατέρας της νεογνολογίας στην Αμερική, προσέγγισε τον Couney και πέρα απ’ τη μεταξύ τους φιλία προέκυψε και μία ακόμη μονάδα με θερμοκοιτίδες στο Σικάγο. Σιγά-σιγά αρκετοί γιατροί άρχισαν να εμπιστεύονται τον Couney και να του στέλνουν τα πρόωρα νεογνά που οι ίδιοι δε μπορούσαν να διαχειριστούν.

Ο Martin Cooney κρατάει δύο από τα μωρά του Coney Island

Στο σύνολο της καριέρας του, για περίπου μισό αιώνα δηλαδή, υπολογίζεται ότι ο Couney έσωσε 6.500 μωρά, σημειώνοντας 85% επιτυχία στις περιπτώσεις που ανέλαβε, σημειώνει το BBC.

Σταδιακά τα νοσοκομεία στην Αμερική ξεκίνησαν να έχουν τις δικές τους μονάδες για τα πρόωρα μωρά με την πρώτη να δημιουργείται στη Νέα Υόρκη το 1939.

Σήμερα, ο θρύλος του Couney επανεξετάζεται από τους γιατρούς και πολλά από τα μωρά που έσωσε, μιλούν υπέρ του.

Τα πρόωρα μωρά που σώθηκαν στις θερμοκοιτίδες του Coney Island

Η Carol Boyce Heinisch γεννήθηκε πρόωρα το 1942 και μεταφέρθηκε στην «έκθεση» του Couney στο Atlantic City του Νιου Τζέρσεϊ. «Ο Martin Couney υπήρξε ένας σπουδαίος άνδρας. Θα έπρεπε να είναι διάσημος για ό,τι έκανε. Έσωσε χιλιάδες από εμάς», λέει στο BBC. Η ίδια λέει ότι έχει ακόμα το ροζ κολιέ με το όνομά της που φορούσε στη θερμοκοιτίδα.

Η Hildegarde Couney κρατάει την Carol Boyce Heinisch

«Κανένας άλλος δεν προσφέρθηκε να κάνει κάτι για να με σώσει», λέει η Beth Allen, που γεννήθηκε τρεις μήνες νωρίτερα απ’ το κανονικό στο Μπρούκλιν το 1941. Όταν ένας γιατρός πρότεινε στους γονείς της να την μεταφέρουν στο Coney Island, η μητέρα της αρνήθηκε, λέγοντας ότι το μωρό της δεν ήταν ένα «φρικιό». Ο Couney πήγε στο νοσοκομείο και τους έπεισε να τον αφήσουν να την φροντίσει. Σε κάθε γιορτή του πατέρα, οι γονείς της, την πήγαιναν να δει τον σωτήρα γιατρό της. Όταν αυτός πέθανε το 1950, πήγαν στην κηδεία του. «Χωρίς τον Martin Couney, δεν θα ζούσα», λέει η Beth.

Η Beth Allen

Το 1903 ο Martin Couney παντρεύτηκε την νοσοκόμα Annabelle Segnerαπό το προσωπικό του. Το 1907 απέκτησαν μια κόρη, την Hildegarde, που γεννήθηκε έξι εβδομάδες νωρίτερα και σώθηκε χάρη στις θερμοκοιτίδες. Η κόρη του αργότερα εκπαιδεύτηκε ως νοσοκόμα και δούλεψε δίπλα στον πατέρα της.

«Στη σημερινή εποχή θα ήταν ανήθικο να εκτίθενται πρόωρα μωρά και να χρεώνεις τους επισκέπτες για να τα δουν» σημειώνει ο Dr Richard Schanler, διευθυντής νεογνολογικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο παίδων Κοέν της Νέας Υόρκης. «Όμως πρέπει να ξανασκεφτείς πίσω εκείνη την εποχή. Οφείλουμε πολλά στη δουλειά που έκανε ο Couney».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...