Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Mπέρδεψε την αστυνομικό με στριπτιζέζ


Η ανάρμοστη συμπεριφορά του 27χρονου οδήγησε στη σύλληψή του.

Ο 27χρονος Paul Harbord συνελήφθη σε μια παμπ στο Old Shotton του Durham καθώς μπέρδεψε μια αστυνομικό με στριπτιζέζ.

Το απίστευτο περιστατικό που μας θυμίζει σκηνή από την κωμωδία «Only Fools and Horses» εκτυλίχθηκε μέσα στην παμπ όπου ο 27χρονος μαζί με τους φίλους του είχαν πιει αρκετά.

Η αστυνομικός πήγε στο σημείο και πλησίασε την παρέα. Τότε, ο 27χρονος θεώρησε πως όλο αυτό είναι μέρος του προγράμματος στριπτίζ και άρχισε να χορεύει μπροστά της, ενώ δεν δίστασε να τη χτυπήσει με μία πετσέτα.

Οι φίλοι του ξέσπασαν σε γέλια και όπως ήταν λογικό, αυτή του η πράξη οδήγησε στη σύλληψή του. Ο Paul Harbord παραδέχτηκε ότι παρενόχλησε την αστυνομικό και καλείται να καταβάλλει πρόστιμο 100 λιρών.


Η σκηνή από την ταινία του 1988 «Only Fools and Horses»



Διαβάστε περισσότερα...

Πιστολέρο πυροβόλησε τα... αχαμνά του


Ο ύποπτος αυτοπυροβολήθηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει.

Η αστυνομία του Πόρτλαν στο Όρεγκον των ΗΠΑ ανέφερε ότι ένας άντρας, που ήταν ύποπτος για πυροβολισμό εναντίον ενός γείτονά του, αυτοπυροβολήθηκε στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων στην προσπάθειά του να διαφύγει από τον τόπο του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον αρχιφύλακα Pete Simpson ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα The Oregonian, το τραύμα στο πόδι του 40χρονου άντρα «ταιριάζει με αυτό που θα υπέφερε κάποιος αν έβαζε ένα όπλο στο παντελόνι του».

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας ληστείας σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας κοντά στο κρατικό πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post.

Το 32χρονο θύμα του πιστολέρο κατάφερε να διαφύγει, παρότι τραυματισμένος στο πόδι, και να ζητήσει βοήθεια από τους υπαλλήλους ενός διπλανού καταστήματος.

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο ύποπτος, στην προσπάθειά του να φύγει από τον τόπο του εγκλήματος, αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος κοντά στους όρχεις.

Ο άντρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ενώ οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση, χωρίς να του έχουν ασκήσει ακόμη ποινική δίωξη, καταλήγει το δημοσίευμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τραγουδιστής έπαθε ηλεκτροπληξία στη συναυλία


Μετά επέστρεψε στη σκηνή και συνέχισε να τραγουδάει - Δείτε το βίντεο.

Σοκάρει ένα βίντεο από την Αργεντινή, όπου ο τραγουδιστής της μπάντας Alkala έπαθε ηλεκτροπληξία πάνω στη σκηνή. Ο Nolberto, κατά τη διάρκεια της συναυλίας έβαλε το χέρι του σε μία μεταλλική βάση και αμέσως τον «χτύπησε» το ρεύμα. Όπως φαίνεται και στο βίντεο καπνός καπνός βγήκα από την πλάτη του και ο ίδιος έπεσε αναίσθητος από τη σκηνή.

Όσοι ήταν παρόντες αναστατώθηκαν και έπεσαν πάνω του για να τον βοηθήσουν. Λίγο μετά, ο Nolberto σηκώθηκε όρθιος και συνέχισε να τραγουδάει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. «Δεν μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν» είπε μετά τη συναυλία και εξήγησε πως όταν ένιωσε να τον χτυπάει το ρεύμα προσπάθησε να πέσει από τη σκηνή.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεβίωσε η Αϊσέ Νανά η «μούσα» του Φεντερίκο Φελίνι


Το ιστορικό της στριπτίζ συμβόλισε μια ολόκληρη εποχή.

Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών η Αϊσέ Νανά, η Τουρκάλα χορεύτρια της κοιλιάς και καλλιτέχνιδα του στριπτίζ η ιστορία της οποίας ενέπνευσε τον Ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι για να δημιουργήσει την κλασική ταινία του «Λα Ντόλτσε Βίτα».

Η Νανά, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Κιάς Νανά και απεβίωσε το βράδυ της Τετάρτης σε νοσοκομείο της Ρώμης, έγινε διάσημη έπειτα από ένα αυθόρμητο στριπτίζ που έκανε, το 1958, σε διάσημο εστιατόριο της Ρώμης, στο οποίο και σύχναζαν οι Ιταλοί και διεθνείς αστέρες της σόου μπιζ της εποχής.

Η σκηνή απαθανατίσθηκε από τον Τάτσιο Σεκιαρόλι, το θρυλικό φωτογράφο του δρόμου που αποτέλεσε το πρότυπο για τον χαρακτήρα Παπαράτσο στην ταινία του 1960, με πρωταγωνιστές την Ανίτα Έκμπεργκ και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στο εστιατόριο Ρουγκαντίνο ενώ το πάρτι συνεχιζόταν και το έκλεισε για προσβολή της δημοσίας αιδούς, αλλά ο Σεκιαρόλι κατάφερε να διαφύγει με το φιλμ των φωτογραφιών της Νανά, η οποία είχε μείνει μόνο με το εσώρουχό της.

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν σκάνδαλο όταν δημοσιεύθηκαν αρκετές ημέρες αργότερα, αλλά το επεισόδιο έδωσε στον Φελίνι την έμπνευση για μια ταινία που ήθελε να κάνει γύρω από την αργόσχολη, εύπορη κοινωνία των καφέ της Ρώμης.

Ο τιμημένος με Όσκαρ σκηνοθέτης αναδημιούργησε τη σκηνή του στριπτίζ στην ταινία, με την ηθοποιό Νάντια Γκρέι να υποδύεται την Νανά.

Η Νανά συνέχισε με μικρούς ρόλους σε αρκετές ταινίες ιταλών σκηνοθετών, ανάμεσα στους οποίους ένας ρόλος στην «Ιστορία της Πιέρα» του Μάρκο Φερέρι, το 1983.

Η Νανά ήταν μία από τους τελευταίους εν ζωή πρωταγωνιστές της εποχής της ρωμαϊκής Ντόλτσε Βίτα. Οι Φελίνι, Μαστρογιάνι και Σεκιαρόλι έχουν πεθάνει. Η Ανίτα Έκμπεργκ είναι ηλικίας 82 ετών.








Διαβάστε περισσότερα...

Σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης η ΕΛΒΟ


Δεκτή έκανε το Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης την αίτηση εδικής εκκαθάρισης του ελληνικού δημοσίου για την ΕΛΒΟ. Ειδικός εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία "Ernst & Young", την οποία είχε προτείνει το ελληνικό δημόσιο.

Η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί ώστε να γίνει γνωστό το σκεπτικό του δικαστηρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου


Αντιδρούν οι γιατροί στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία των Οδοντιάτρων, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο «διαλύει την περίθαλψη και θα προκαλέσει απερίγραπτα δεινά στους ασθενείς».

Την ίδια μέρα οι υγειονομικοί φορείς προγραμματίζουν συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή, ενώ μέχρι τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου σχεδιάζουν την πραγματοποίηση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε κάθε πόλη.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για την καταβολή του χαρατσιού από συνιδιοκτήτες


Στις περιπτώσεις που οι κύριοι ή επικαρπωτές ακινήτου, στο οποίο επιβλήθηκε ΕΕΤΗΔΕ (έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων) των ετών 2011 και 2012 είναι περισσότεροι του ενός και το τέλος έχει βεβαιωθεί στο όνομα ενός συνιδιοκτήτη, αυτός μπορεί να εξοφλήσει μόνο τον φόρο που του αναλογεί. Προϋπόθεση είναι να προσκομίσει τα συμβόλαια του ακινήτου από τα οποία να προκύπτει η συνιδιοκτησία των άλλων φορολογούμενων.

Αυτό διευκρινίζει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι συνιδιοκτήτες ακινήτων κατά την πληρωμή του έκτακτου τέλους ακινήτων. Με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα στον συνιδιοκτήτη στον οποίο έχει βεβαιωθεί το σύνολο του φόρου να προσέλθει στον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ και, προσκομίζοντας αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίως ή επικαρπωτών του ακινήτου, να ζητήσει τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι η διαγραφή του ΕΕΤΗΔΕ από το πρόσωπο στο οποίο βεβαιώθηκε στο σύνολό του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υπόδειξη και παροχή των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων για το σύνολο των υποχρεώσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Έως τις 7 Φεβρουαρίου η τακτοποίηση αυθαιρέτων


Tην επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, λήγουν οι προθεσμίες υπαγωγής στο νέο νόμο 4178/2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων όσων έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του προηγούμενου νόμου 4014/2011 και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν πληρώσει μόνο παράβολο, ενώ η ίδια μέρα έχει τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, για την ωφέλεια των 102 μηνιαίων -ή 17 εξαμηνιαίων δόσεων- καθώς από τις 8/2/2014 και μετά, οι ενδιαφερόμενοι περνούν στην επόμενη κατηγορία, δηλαδή σε 84 μηνιαίες ή 14 εξαμηνιαίες δόσεις.

«Όσοι σπεύσουν να το δηλώσουν, θα ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου. Όσο νωρίτερα δηλώσουν οι πολίτες κάποιο αυθαίρετό τους, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα θα έχουν για να αποπληρώσουν το αναλογούν πρόστιμο. Διάστημα που φτάνει σχεδόν τα εννέα χρόνια», δήλωσε σχετικά με το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης και προσέθεσε πως «η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία για να εντοπίσει τα αυθαίρετα κτίσματα και να σταματήσει την πρακτική της αυθαίρετης δόμησης».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, προβλέπονται εκπτώσεις, που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις προθεσμίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ισχύουν συγκεκριμένα τα εξής:

Για όσους έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου 4014/2011 και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν πληρώσει μόνο παράβολο μεταφέρονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του νέου νόμου 4178/2013 μέχρι τις 7/8/2014, ενώ από ‘κει και πέρα, η ένταξή τους γίνεται εξαρχής και όχι με μεταφορά δήλωσης από το 4014/2013, χάνοντας όχι μόνο το προνόμιο των περισσοτέρων δόσεων, αλλά με την υποχρέωση πληρωμής και νέου παραβόλου.

Σε όσους κάνουν νέα δήλωση αυθαιρέτου ή κτιρίου με αυθαιρεσία έως και 7/2/2014, παρέχονται οι εξής τρόποι εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου:

-Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, έκπτωση 20%, με προθεσμία καταβολής έως και την 10/2/2014.

-Σε περίπτωση εξόφλησης του 30%, έκπτωση 10%, με προθεσμία καταβολής έως και την 10/2/2014, ενώ οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις δύναται να είναι μηνιαίες ή τριμηνιαίες.

-Για 102 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ, προθεσμία καταβολής των πρώτων 6 δόσεων έως και την 10/2/2014.

-Για 17 εξαμηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης 300 ευρώ, προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως και την 10/2/2014

Για όσους έχουν ήδη ενταχθεί στο νόμο 4014/2011, κατά την μεταφορά των στοιχείων των δηλώσεων στο νόμο 4178/2013 ισχύουν οι εξής τρόποι πληρωμών:

-Για εφάπαξ πληρωμή χωρίς έκπτωση, ή για μηνιαίες δόσεις με τον 4014, με το νέο τρόπο εξόφλησης με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα μηνιαίων δόσεων με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, ενώ οι τριμηνιαίες δόσεις στον παλιό νόμο, αντίστοιχα μπορούν να μετατραπούν σε εξαμηνιαίες, με ελάχιστο ποσό τα 300 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κόκκινο» από ΣτΕ για τις άδειες φαρμακείων χωρίς το πληθυσμιακό κριτήριο


Το συγκεκριμένο κριτήριο κρίθηκε συνταγματικό από την Ολομέλεια.

Συνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το πληθυσμιακό κριτήριο που έχει τεθεί για την χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων, λόγω δημοσίου συμφέροντος.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει φαρμακοποιοί από διάφορες περιφέρειες της χώρας και ζητούσαν να ακυρωθούν αποφάσεις των τοπικών νομαρχιακών οργάνων με τις οποίες απορρίφθηκαν αιτήσεις ίδρυσης φαρμακείων. Οι αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του πληθυσμιακού κριτηρίου για την ίδρυση των φαρμακείων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ υπογραμμίζει στην απόφαση της ότι «η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των φαρμακείων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσως και ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμούς του συνόλου του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα, αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών όχι μόνο στην άσκηση αλλά και στην πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού».

Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι δικαστές το πληθυσμιακό κριτήριο επιβλήθηκε προς εξυπηρέτηση σκοπών οι οποίοι συνιστούν επιτακτικούς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και επιβλήθηκε στα πλαίσια του άρθρου 21 του Συντάγματος που αποσκοπεί στην μέριμνα της υγείας των πολιτών και του άρθρου 22 προβλέπει την μέριμνα του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.

Τέλος, θεωρούν ότι ούτε το επίμαχο κριτήριο προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στην Συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και οικονομική ελευθερία.



Διαβάστε περισσότερα...

Στον δρόμο από τη Δευτέρα οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων


Στάση αναμονής για όσους πρόσκεινται σε Πρωτοβουλία και Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο.

Σε εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται οι αγρότες της χώρας, μ' αυτούς της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων να βγάζουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους από τη Δευτέρα κι εκείνους της Πρωτοβουλίας και του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου να τηρούν στάση αναμονής.

Από νωρίς το πρωί, αγρότες της Χαλκιδικής ξεκίνησαν την «κατάβασή» τους στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα «χρόνια άλυτα προβλήματά» τους, αλλά και για να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος εγκαινιάζει, απόψε, στις 19:00, την 25η Agrotica.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, περίπου 70 αγροτικά και 30 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στον κόμβο της Τρίγλιας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία, ωστόσο, ανακόπηκε από την αστυνομία, στα όρια του νομού Χαλκιδικής με τη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελαιοπαραγωγός Φιλαλήθης Καπάνδριας.

Σύμφωνα, όμως, με τον ίδιο, σε τηλεφωνική επαφή με τον υπουργό κανονίστηκε συνάντηση για σήμερα, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί η ακριβής ώρα.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες που συντάσσονται με την Πρωτοβουλία και το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Ελλάδας ακόμα δεν έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις για το τι θα πράξουν και έχουν μεταφέρει τις όποιες κινήσεις τους για τη Δευτέρα. Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιούν συνελεύσεις σε επίπεδο νομών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το «τοπίο». Πάντως, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποί τους, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή και εάν στην τροπολογία για τη φορολογία θα υπάρξουν τελικά κάποιες από τις ελαφρύνσεις που ζήτησαν.

Στους δρόμους από Δευτέρα οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων

Στο μεταξύ, ευρύ κάλεσμα στους αγρότες της χώρας, αλλά και σε όσους ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται σημαντικά από την ακολουθούμενη πολιτική, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου), εν μέσω της 25ης Agrotica, απηύθυνε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Βαγγέλης Μπούτας.

Επεσήμανε, ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πρόκειται να είναι ίσως και το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει ποτέ διοργανωθεί, ενώ διευκρίνισε ότι το σύνθημα θα είναι: «κάνουμε αγώνα επιβίωσης».

Σημείωσε δε την ανάγκη για μια «λαϊκή συμμαχία των πολιτών της χώρας» καθώς, όπως είπε, «εάν δεν υπάρξει λαϊκή συμμαχία, τότε θα εξαφανίσουν την Ελλάδα όλη».

Σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, από Δευτέρα θα βγουν στους δρόμους τα τρακτέρ (υπολογίζονται σε 30-40 τα μπλόκα που θα στηθούν σε όλη τη χώρα), ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινήσεις ακόμη και σήμερα, αφού, όπως υπενθύμισε, σε διάφορα χωριά της Ελλάδας έχουν ήδη συγκεντρωθεί τρακτέρ στις κεντρικές πλατείες, τα οποία και είναι έτοιμα να παρατεταχθούν στα μπλόκα που θα στηθούν.

Σε ό,τι αφορά τις ακριβείς τοποθεσίες όπου θα στηθούν τα μπλόκα, διευκρίνισε πως αυτό είναι ένα θέμα των επιτροπών σε κάθε νομό.

Οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και- μεταξύ άλλων - ζητούν αφορολόγητο οικογενεικό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν δε, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσμα ελονοσίας στον ΟΦΗ!


Με ελονοσία επέστρεψε απ’ την χριστουγεννιάτικη άδειά του ο Αρίζα Μακουκούλα, ο οποίος νοσηλεύτηκε δέκα μέρες σε καραντίνα. Στον «αέρα» η σχέση του με τον ΟΦΗ.



Ένας απρόσμενο γεγονός σόκαρε τους ανθρώπους του ΟΦΗ με την επιστροφή του Αρίζα Μακουκούλα απ’ το Κογκό, όπου έλειψε για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ο υψηλόσωμος αμυντικός ένιωσε αδιαθεσία και διακομίσθηκε σε κλινική που συνεργάζεται με τον κρητικό σύλλογο, όπου διαγνώστηκε με ελονοσία. Εκεί νοσηλεύτηκε για δέκα μέρες σε καραντίνα και παρότι πήρε πριν λίγες μέρες εξιτήριο, δεν έχει επιστρέψει στις υποχρεώσεις της ομάδας.

Ανεξάρτητα απ’ το γεγονός της ασθένειάς του, πάντως, οι σχέσεις του Μακουκούλα με την διοίκηση της ομάδας διαταράχθηκαν μετά την καθυστερημένη άφιξή του στην Ελλάδα. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την παραμονή του στην ομάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι αύριο οι δηλώσεις συγγραμμάτων από τους φοιτητές


Η διανομή των συγγραμμάτων θα ολοκληρωθεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Αύριο, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, λήγει η προθεσμία για τη δήλωση των συγγραμμάτων στο σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ» ενώ υπενθυμίζουμε στους φοιτητές ότι ως καταληκτική ημερομηνία για τη διανομή των συγγραμμάτων έχει οριστεί η 14η Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων προμήθειας διδακτικών συγγραμμάτων μέσω του συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» από τις βιβλιοθήκες των ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 λήγει επίσης την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, ενώ η διαδικασία παράδοσης από τους εκδοτικούς οίκους των παραγγελθέντων από τις βιβλιοθήκες συγγραμμάτων θα ολοκληρωθεί στις 14 Φεβρουαρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Το χωριό που θα ψάξει για τον «κρυμμένο θησαυρό»


«Πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Πράσινο φως» άναψε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων, ύστερα από συνεδρίαση για την έναρξη εργασιών εκσκαφής στην Τοπική Κοινότητα Χρυσαυγής σε αναζήτηση κρυμμένου θησαυρού, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η απόφαση προσδιορίζει προς όφελος του Δήμου το ποσοστό από τα πιθανά εύρετρα, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι ζητούν με αίτηση που έχουν καταθέσει τη χορήγηση άδειας έρευνας, εκσκαφής και διατρήσεως εδάφους προκειμένου να ανασύρουν στην επιφάνεια της γης «κρυμμένο θησαυρό» που, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει σε δημοτική έκταση, στην κτηματική περιφέρεια της Τοπικής Κοινότητας Χρυσαυγής.



Διαβάστε περισσότερα...

Μετά τις 20 Μαρτίου οι πρώτες αιτήσεις για την ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος


Κεγκέρογλου: Απαραίτητη προϋπόθεση η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Μετά την 20η Μαρτίου του 2014 θα είναι δυνατό να υποβληθούν οι πρώτες αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου, η κυβέρνηση έχει κάνει μια επίπονη δουλειά η οποία θα πάρει τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 στις περιοχές που θα γίνει πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.

«Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί το πρόγραμμα είναι η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων», διότι, όπως τόνισε ο υφυπουργός, δεν είναι δυνατό να δοθεί η οικονομική ενίσχυση με τα εισοδήματα του 2011. «Έτσι, η πρώτη αίτηση που θα κατατεθεί για την οικονομική ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι μετά τις 20 Μαρτίου, ημερομηνία μετά την οποία θα αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων» εξήγησε ο κ. Κεγκέρογλου.

Για το θέμα αυτό είχε απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εργασίας η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει τεράστια αδυναμία και καθυστέρηση για την υλοποίηση του προγράμματος που θα έπρεπε να εφαρμοστεί καθολικά και όχι πιλοτικά. Η βουλευτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη δραματική επιδείνωση της φτώχειας και ζήτησε ουσιαστική και άμεση εφαρμογή του προγράμματος.

Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των ανθρώπων που δεν μπορούν να ενταχθούν στην εργασία και διαφορετική γι΄ αυτούς που μπορούν. Ανέφερε επίσης, ότι θα υπάρξει μια πλειάδα κριτηρίων και κοινωνική έρευνα από τους δήμους, ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη. Το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης θα έχει έναν πυλώνα την οικονομική ενίσχυση και δεύτερο πυλώνα την παροχή υπηρεσιών. «Θα δούμε την αυτόματη έκδοση βιβλιαρίου ανασφάλιστου για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αυτόματη ένταξη στο επίδομα θέρμανσης, στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, σε προγράμματα με στόχο την κοινωνική προστασία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός, καθώς «η οικονομική ενίσχυση, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών που υπάρχουν».



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή 15 φορέων στον πρωθυπουργό για τα φορολογικά πρόστιμα


Τονίζουν πως η πολιτική της αδιάκριτης επιβολής προστίμων καταλύει κάθε έννοια δικαίου.

Κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές απέστειλαν 15 φορείς αντιδρώντας στα πρόστιμα και ποινές που επιβάλλουν για φορολογικές παραβάσεις οι πρόσφατα ψηφισθείσες και ισχύουσες διατάξεις των νεότερων φορολογικών νόμων.

Σύμφωνα με την επιστολή τα νομοθετημένα από τον περασμένο Ιούλιο και ισχύοντα από 1-1-2014 φορολογικά πρόστιμα, κατά κοινή ομολογία δεν στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά στην «εξόντωση» της μικρομεσαίας επιχείρησης, από τον αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα και τον πάροχο υπηρεσιών έως τον ελεύθερο επαγγελματία και τον μικροκαταστηματάρχη, αλλά και τον πιο απλό ιδιοκτήτη ακινήτου.

«Η ανάγκη ορθολογισμού των πρωτοφανούς αυστηρότητας και πέραν κάθε νομιμότητας προστίμων, ενισχυόμενη από τα βάσιμα και λογικά επιχειρήματα που σας παραθέτουμε, προβάλλει επιτακτική και αδήριτη. Είναι αδύνατο και αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου η καθυστέρηση για μία μόλις εβδομάδα υποβολής δήλωσης 4 ευρώ να επιφέρει τριπλή ποινή και πρόστιμο έως 2.500 ευρώ, που σε ετήσια βάση ξεπερνάει τις 43.000 ευρώ», τονίζεται στην επιστολή.

Οι φορείς τονίζουν ακόμη πως η πολιτική της αδιάκριτης επιβολής τριπλών και τετραπλών προστίμων (ακόμη και σε περιπτώσεις εθελούσιας συμμόρφωσης ή αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας), εκτός του ότι παραβιάζει θεμελιώδεις νομικές και δικαστικές αρχές, καταλύει κάθε έννοια δικαίου και απειλεί την εικόνα της χώρας μας ως κράτους δικαίου. «Αν δεν εισακουσθούμε, δεν καταλείπεται άλλη οδός προστασίας πλην της καταφυγής μας στη δικαιοσύνη», τονίζεται στην επιστολή.

Τέλος, οι φορείς ζητούν να ανακληθούν και να τροποποιηθούν άμεσα όλες εκείνες οι διατάξεις και τα μέτρα, που δεν στοχεύουν στην πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, αλλά στην «εξόντωση και στην τιμωρία» αυτών που, με απέλπιδες αξιοπρεπείς προσπάθειες, απέμειναν να παράγουν σήμερα στην Ελλάδα.

Η επιστολή υπογράφεται από τους εξής φορείς:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών

Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνων Ελλάδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών

Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών

Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδας

Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά



Διαβάστε περισσότερα...

Γιγάντιο κύμα τον παρέσυρε στον ωκεανό και στο θάνατο


Αμέριμνος ο 43χρονος κατάλαβε αργά τον κίνδυνο - Δείτε το βίντεο.

Τις τελευταίες στιγμές ενός άνδρα λίγο πριν τον παρασύρει στον ωκεανό ένα τεράστιο κύμα καταγράφηκε σε βίντεο, στην περιοχή Onadarroa της βόρειας Ισπανίας.

Ο 43χρονος Σενεγαλέζος περπατούσε μόνος εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών στην προκυμαία την ώρα που τα κύματα άρχιζαν να περνούν πάνω από της.

Όπως φαίνεται την τελευταία στιγμή συνειδητοποίησε τον κίνδυνο και επιχείρησε να τρέξει για να ξεφύγει από τη δύναμη της θάλασσας, αλλά ήταν ήδη αργά και το υδάτινο «τείχος» τον παρέσυρε στο νερό.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, τον 43χρονο ανέσυραν άνδρες του Ερυθρού Σταυρού κι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τον επαναφέρουν, όμως εξέπνευσε επί τόπου.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάσα» σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες δίνει το υπουργείο Οικονομικών


Αναστολή των δόσεων και τοκοπληρωμή για τα δάνεια που έλαβαν ως πυρόπληκτοι.

Την αναστολή οφειλόμενων δόσεων του έτους 2013 και του 2014, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είχαν λάβει κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια προς πυρόπληκτους, από το 2007 και μετά.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αξιοποίησαν τη δυνατότητα κρατικής εγγυοδοσίας και θέτει ως προϋπόθεση την καταβολή μόνο των τόκων ώστε να μην υπάρξει ζήτημα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων και των κανόνων του ανταγωνισμού και να μην εγερθεί ζήτημα παράνομης αύξησης της κρατικής εγγύησης.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος μετέφερε στην κυβέρνηση αίτημα των επιμελητηρίων να λάβει το υπουργείο Οικονομικών μέτρα διότι υπάρχει ουσιαστική αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν μετά τη λήξη της κρατικής εγγυοδοσίας και να δώσει διετή παράταση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι, λόγω των περιορισμών που τίθενται από τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού, όσο και του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, δεν είναι δυνατή στην παρούσα φάση και για τα προσεχή έτη η παράταση της χρονικής διάρκειας των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. «Μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα οδηγούσε σε επαύξηση της ήδη ανειλημμένης μεγάλης εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου» είπε ο κ. Σταϊκούρας. Αποκάλυψε ωστόσο ότι δεδομένης της ύφεσης και της δυσκολίας των επιχειρήσεων, «δρομολογείται, σε όσους δανειολήπτες το επιθυμούν, να τύχουν αναστολής τυχόν οφειλόμενων δόσεων του έτους 2013, καθώς και των δόσεων του τρέχοντος έτους στο επόμενο έτος, με μόνη υποχρέωση από μέρους τους την καταβολή των τόκων, ώστε να μην αυξηθεί το ύψος της παρεχόμενης από το δημόσιο εγγύησης».

Απώτερος στόχος είναι να δοθεί μια προσωρινή ελάφρυνση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου, για να συνεχιστεί η λειτουργία τους. ώστε απαλλαγμένες από την υποχρέωση καταβολής του χρεολυσίου αυτών των δόσεων, να εκμεταλλευτούν το κλίμα σταθεροποίησης που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τον περαιτέρω εξορθολογισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην γίνεται κατάχρησή του. Η προαναγγελία τροποποιήσεων στο θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές εγγυήσεις γίνεται σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται φαινόμενα εκμετάλλευσης του νόμου. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2013 έγινε ένα σημαντικό βήμα με την ψήφιση νόμου που ορίζει ότι μόνο αρμόδιο να εισηγείται την παροχής νέας εγγύησης του ελληνικού δημοσίου είναι το Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιολόγησης της εγγυητικής ευθύνης του ελληνικού δημοσίου. Το Σώμα αυτό είναι και αρμόδιο για την τροποποίηση των όρων και των προϋποθέσεων υπό τις οποίες παρασχέθηκε η εγγύηση του δημοσίου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα και ορίστηκαν τα μέλη του.

Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είχε δοθεί με δύο τρόπους. Με επιδότηση επιτοκίου και με την παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου σε δάνεια που μπορούσαν να λάβουν οι πληγέντες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο κ. Σταϊκούρας η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου παρασχέθηκε σε 8.868 επαγγελματίες και επιχειρήσεις και το συνολικό ύψος είναι λίγο κάτω από 1 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Βιασμός ενήλικα μειωμένης νοητικής αντίληψης στην Κύπρο


Το θύμα αποκάλυψε στους οικείους του το τραγικό περιστατικό.

Άφωνη έχει μείνει η κοινή γνώμη της Κύπρου από την αποκάλυψη υπόθεσης βιασμού ενήλικα άντρα, μειωμένης νοητικής αντίληψης, από συγχωριανό του.

Η πρωτοφανής υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα, όταν το θύμα αποκάλυψε στους οικείους του την τραγική και συνεχιζόμενη περιπέτεια του και κατονόμασε τον φερόμενο ως δράστη. Το θύμα και ο φερόμενος ως δράστης είναι Ελληνοκύπριοι.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, σε βάρος του υπόπτου, που συνελήφθη, διερευνώνται υποθέσεις απαγωγής, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ατόμου μειωμένης αντίληψης και συνουσίας.

Τα σοβαρά αδικήματα φαίνεται να λάμβαναν χώρα σε ερημική περιοχή, όπου ο φερόμενος δράστης μετέφερε το τελευταίο διάστημα, με το αυτοκίνητό του, το θύμα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Εξαντλημένοι οι έλληνες φορολογούμενοι»


Financial Times: Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του.

Την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που διαπιστώνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν εξαντληθεί μετά από τέσσερα χρόνια βαριάς φορολογίας, σχολιάζουν σε εκτενές τους άρθρο οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι οι αυξημένοι φόροι καθιστούν αδύνατη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2014, που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Η συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή ιδρύθηκε βάσει των όρων του ελληνικού προγράμματος στήριξης, σημειώνουν οι FT και προσθέτουν: «Στην τριμηνιαία της έκθεση η ανεξάρτητη αρχή λέει “όχι” σε νέους φόρους που θα οδηγούσαν σε διεύρυνση της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».

«Ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια με τη νέα φορολογία ακινήτων και πολλοί δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν» δηλώνει στους Financial Times η Μιράντα Ξαφά, διευθύνουσα σύμβουλος της EF Consulting.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που για φέτος υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά λιγότερο από 1 δισ. από το υπουργείο Οικονομικών».

«Αρκετοί από τους φόρους που υιοθετήθηκαν το 2013 προσφέρουν μόνο εφάπαξ εισροή εσόδων, κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα», δήλωσε η κ. Ξαφά.

Οι FT υπογραμμίζουν ότι ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είναι φιλόδοξος, δεδομένου ότι η συρρίκνωση της οικονομίας για το 2013 υπολογίζεται στο 4%. «Δύσκολα θα επιτευχθεί στροφή αυτού του μεγέθους μετά από τόσο παρατεταμένη ύφεση και ενώ οι τράπεζες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά», δήλωσε η ίδια πηγή. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει η τραπεζική ρευστότητα που περιμέναμε επειδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους για να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις».



Διαβάστε περισσότερα...

ΓΣΕΕ: Να υπαχθεί στο υπουργείο Εργασίας ο ΕΟΠΥΥ


«Στόχος η αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων.

Ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχών και Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα πρέπει να αποτελεί ανεξάρτητο οργανισμό που δεν θα εμπλέκεται στο σύστημα της Υγείας ως πάροχος, υποστηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος. Η ΓΣΕΕ κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Yγείας από επιστημονικές επιτροπές και ομάδα ειδικών της TASKFORCE, στο πλαίσιο διαβούλευσης για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ.

Ζητούμενο για τη Συνομοσπονδία είναι «η κυοφορούμενη μεταρρύθμιση να μην στοχεύει μονοδιάστατα στη μείωση του κόστους και στη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων, με στόχο τη διεύρυνση και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών».

Η ΓΣΕΕ ζητά τέλος την υπαγωγή του ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να διασφαλίζεται καλύτερα ο ρόλος του ως «αγοραστή και ελεγκτή» των υπηρεσιών υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στην αναμονή για τα Δελτία Μετακίνησης ΑμεΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.01.2014

Από τον Οκτώβριο του 2013 παρεμβαίνει η ΕΣΑμεΑ και το θέμα με τα Δελτία Μετακίνησης ΑμεΑ ακόμη να λυθεί. Ο ελάχιστος αριθμός δελτίων που εφοδιάστηκαν τα ΚΕΠ τον Οκτώβριο του 2013 δεν μπορούσε να καλύψει το σύνολο των δικαιούχων ΑμεΑ. Η παράταση ισχύος των δελτίων κουπονιών που κατείχαν οι δικαιούχοι έως και το τέλος Δεκεμβρίου 2013 αποτέλεσε προσωρινή λύση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν εκδοθεί νέα δελτία μετακίνησης τα οποία θα πρέπει να μπορούν να καλύψουν το σύνολο των ατόμων με αναπηρία που δικαιούνται την παροχή αυτή. Η έκδοση νέων κουπονιών για τα δελτία μετακίνησης προκειμένου να εφοδιαστούν τα ΚΕΠ και αρμόδιες υπηρεσίες Περιφερειακών Ενοτήτων αποτελεί την μόνη οριστική λύση για να σταματήσει η αναστάτωση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μήνες τώρα τα άτομα με αναπηρία στις μετακινήσεις τους.

Περιμένουμε λύση εδώ και τώρα!


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 127 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)


Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επικίνδυνο για τους χρόνια πάσχοντες το πλαφόν στη συνταγογράφηση!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.01.2014

Ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας προσπάθησε να επιτύχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δημιούργησε κινδύνους για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και κυρίως των ατόμων με σοβαρά χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται υψηλού κόστους φαρμακευτική - θεραπευτική αγωγή. Βέβαια είναι προφανές ότι η άκριτη υπερσυνταγογράφιση δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Η οριζόντια επιβολή του μέτρου του πλαφόν της συνταγογράφησης όμως, από το οποίο μάλιστα δεν εξαιρέθηκαν οι γιατροί μονάδων και κέντρων χρονίως πασχόντων όπως Μεταμοσχευτικά κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Ογκολογικές Μονάδες, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Διαβητολογικά Κέντρα, Κέντρα Παρακολούθησης Αιμορροφιλικών και εν γένει μονάδες και εξειδικευμένα κέντρα ατόμων με χρόνιες παθήσεις εγκυμονεί ΠΟΛΥ σοβαρούς κινδύνους σε:

- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή, ειδικά με νέα πρωτοποριακά φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους. Ευνόητο είναι ότι εάν δεν εξαιρεθούν από το πλαφόν της δαπάνης συνταγογράφησης τα φάρμακα που αφορούν σε χρόνια νοσήματα οι γιατροί δεν θα δύνανται να τα συνταγογραφήσουν (π.χ. σε μεταμοσχευμένους, νεφροπαθείς τελικού σταδίου, άτομα ογκολογικές παθήσεις, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και εν γένει σε όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή κ.λπ).

- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, τα οποία αυξάνονται αλματωδώς μεταξύ του γενικού πληθυσμού, π.χ τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, γεγονός που θα αυξήσει τους πάσχοντες που επισκέπτονται τόσο τα ιδιωτικά ιατρεία όσο και τα Διαβητολογικά Κέντρα, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη δαπάνη συνταγογράφησης.

- Σε κάθε περίπτωση που αυξηθεί η ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε μονάδες που εγγυώνται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας (π.χ. προσέλκυση αιμοκαθαρομένων σε Μονάδες Τεχνητού Νεφρού που παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας) η συνταγογράφηση δεν θα είναι δυνατή για όλους τους αιμοκαθαρόμενους που παρακολουθούνται σε αυτές.

Επίσης, χρειάζεται κατά τον καθορισμό ορίων δαπάνης διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων ή και λοιπών υπηρεσιών και παρεμβάσεων για το έτος 2014 να εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες, δεδομένου ότι η συχνή διενέργεια εξετάσεων διαγνωστικών και εργαστηριακών για αυτές τις ομάδες πληθυσμού επιβάλλεται για την πρόληψη και αποφυγή κοστοβόρων για την αντιμετώπισή τους επιπλοκών.

Τέλος, επισημαίνεται σε ότι αφορά εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν χρόνια πάσχοντες, ότι πολλές από αυτές ήδη έχουν ενταχθεί στην αρνητική λίστα και δεν αποζημιώνονται, επιβαρύνοντας οικονομικά τα ίδια τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Η επιστολή στον υπουργό με τις προτάσεις αναλυτικά επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 102 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 136 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις σε άπορες


Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις θα προσφέρει το Αρεταίειο νοσοκομείο σε άπορες και ανασφάλιστες με την ευκαιρία της εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πρόκειται για δωρεάν γυναικολογική εξέταση, εξέταση μαστού και Παπ Τεστ που θα προσφέρει η Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες.

Η εξέταση θα γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αυτοκινητιστές προειδοποιούν: Θα αποκλείσουμε τη χώρα


Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι αυτοκινητιστές φορτηγών εάν δεν ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι στα ξένα φορτηγά στις εισόδους της χώρας, αλλά και σε όλο το εθνικό δίκτυο.

Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι «με την ανοχή της Πολιτείας οι ξένοι αυτοκινητιστές κανιβαλίζουν εις βάρος τους και κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, αφού παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας ‘κλέβουν’ τη δουλειά των Ελλήνων με αποτέλεσμα η ανεργία στον κλάδο να καλπάζει να ανέρχεται πλέον σε ποσοστά που αγγίζουν ακόμη και το 60%».

«Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο» επισημαίνουν οι αυτοκινητιστές και κατηγορούν την Πολιτεία ότι συνεχίζει να μοιράζει υποσχέσεις αλλά να μην κάνει τίποτε.

«Αποτελεί υποχρέωσή της, με την στάση της όμως ωθεί έναν ολόκληρο κλάδο στον αφανισμό» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η ΟΦΑΕ τονίζει πως δεν πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά για κραυγή απόγνωσης και ζητάει από την Πολιτεία έστω και τώρα να ξεκινήσει επιτέλους ελέγχους και να εφαρμόσει το μέτρο της επί τόπου επιβολής προστίμων όταν διαπιστώνονται παραβάσεις όπως γίνεται παντού στον κόσμο.

Εφόσον κάτι τέτοιο δεν γίνει, τότε οι αυτοκινητιστές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε πρώτη φάση στον αποκλεισμό όλων των εισόδων της χώρας για να ελέγχονται νόμιμα όλα τα διερχόμενα φορτηγά δημόσιας χρήσης.

Ήδη, η ΟΦΑΕ έχει ξεκινήσει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων, προκειμένου από κοινού με τα μέλη της να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους (έγιναν συναντήσεις σε Γιαννιτσά και Έδεσσα) ενώ το επόμενο διάστημα θα ζητήσει τη στήριξη όλων των κοινωνικών φορέων και των πολιτικών κομμάτων, ώστε να αποφευχθούν οι κινητοποιήσεις - που αποτελούν καθολικό αίτημα των μελών της - και να εφαρμοστεί επιτέλους η νομιμότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα καταβληθούν οι εισφορές σε ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ


Στα Ταμεία και στους Τομείς που κατέβαλαν έως και το Νοέμβριο του 2013, θα καταβληθούν οι εισφορές του Δεκεμβρίου υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα ΤΑΠΙΤ και του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) ΤΑΥΤΕΚΩ σύμφωνα με ανακοίνωση των Διοικήσεων των Ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι, ενώ έχει προβλεφθεί νομοθετικά η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) που υποβάλλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΕΤΕΑ, του ΤΑΠΙΤ και του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Επειδή όμως εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία να καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος είσπραξης των εν λόγω ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και απόδοσή τους στα οικεία Ταμεία, οι εισφορές θα καταβληθούν με τον τρόπο που καταβάλλονταν έως τώρα.

Ειδικότερα, οι εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ για το μήνα Δεκέμβριο 2013 θα καταβληθούν ενιαία με αυτές υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ + ΕΤΕΑ), έως 31/1/2014.

Οι εισφορές μηνός Δεκεμβρίου 2013 υπέρ του Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ θα καταβληθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ξεχωριστή εγγραφή (δηλ. με ξεχωριστό γραμμάτιο) από αυτή των ενιαίων εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ - ΕΤΕΑ, κατά τα γνωστά, και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ήτοι μέχρι 31/1/2014.



Διαβάστε περισσότερα...

"Βόμβα" του ΣτΕ για τα επιδόματα των πανεπιστημιακών


Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη φορολόγηση δύο επιδομάτων που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί για την ενημέρωση της βιβλιοθήκης τους και τη συμμετοχή σε συνέδρια, αφού δεν θεωρούνται εισόδημα.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΣΕΠ προς αδιόριστους: Καταγράψτε τα στοιχεία


Το ΑΣΕΠ καλεί όσους περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ, από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, βάσει διαδικασιών πλήρωσης θέσεων Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) τακτικού προσωπικού και προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του ΑΣΕΠ ή των φορέων, των οποίων οι πίνακες έχουν ελεγχθεί από την ανεξάρτητη αρχή και δεν διορίστηκαν μέχρι σήμερα, να καταγράψουν/ επικαιροποιήσουν τα τρέχοντα στοιχεία και προσόντα τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αρχής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταγράψουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα (asep.gr) από σήμερα μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου (και ώρα 21.00) τους τίτλους σπουδών, μεταπτυχιακούς τίτλους, ξένες γλώσσες.

Όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόσκληση απευθύνεται και σε όσους έχουν διατεθεί προς διορισμό σε αντικατάσταση-αναπλήρωση αρχικώς διορισθέντων υποψηφίων με απόφαση Τμήματος του ΑΣΕΠ που εκδόθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά και παραμένουν αδιόριστοι μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται ότι η καταγραφή στοιχείων-προσόντων προϋποθέτει την εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΑΣΕΠ. Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε αυτές (δηλαδή όσοι δεν διαθέτουν ήδη όνομα μέλους και κωδικό πρόσβασης στις online υπηρεσίες), πρέπει προηγουμένως να ταυτοποιηθούν στο διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), στη διαδρομή: Online Υπηρεσίες → Αίτηση ταυτοποίησης Υποψηφίων.

Για την ταυτοποίηση απαιτείται η ύπαρξη ενεργού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο οποίο, με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης ταυτοποίησης, θα αποσταλούν οι κωδικοί πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο σύστημα, καθώς, επίσης και σχετικός σύνδεσμος ενεργοποίησης του λογαριασμού.

Για την ορθή συμπλήρωση των πεδίων της εφαρμογής, παρέχονται στους υποψηφίους ηλεκτρονικά αναλυτικές οδηγίες, ειδικά κείμενα βοήθειας, δυνατότητα επιλογής από λίστες τιμών και παραδείγματα συμπλήρωσης ανά πεδίο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν με ακρίβεια και πληρότητα τα πεδία της εφαρμογής που αντιστοιχούν στα στοιχεία και προσόντα τους (τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακοί τίτλοι, ξένες γλώσσες).

Σημειώνεται δε ότι η συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία ολοκληρώνεται, όταν εμφανιστεί στην οθόνη η σχετική ειδοποίηση «επιτυχούς υποβολής» και ο αριθμός πρωτοκόλλου, συνοδευόμενος από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής. Ανάλογη ειδοποίηση αποστέλλεται και στο e-mail που δήλωσαν οι ενδιαφερόμενοι.

Για τυχόν διευκρινίσεις σχετικά με τη συμπλήρωση των πεδίων της εφαρμογής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: Κατά τις ώρες 08:00 - 14:00 στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (τηλ.: 2131319100).

Κατά τις ώρες 08:00-20:00, στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διοίκησης του ΑΣΕΠ (τηλ.: 2131319137, 132, 141, 124, 131).



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσοι χρησιμοποιούν το Facebook παγκοσμίως


Περίπου 1,23 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως επισκέπτονται κάθε μήνα το Facebook , που ανακοίνωσε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2013

Παράλληλα, το Facebook έκανε γνωστό ότι διαθέτει 945 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως σε «έξυπνες» φορητές συσκευές (smartphones και tablets).

Επιπλέον, η ημερήσια χρήση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Facebook, ανέρχεται σε 556 εκατομμύρια ξεχωριστούς λογαριασμούς χρηστών για το μήνα Δεκέμβριο.

Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία, το κοινωνικό δίκτυο αναφέρει ότι κατέγραψε έσοδα 2,59 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 63% σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, οπότε είχε έσοδα 1,59 δισ. δολάρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκτελέστηκε κρατούμενος στο Μισούρι


Είχε σκοτώσει κοσμηματοπώλη στη διάρκεια ληστείας.

Έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί για το φόνο του ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου κατά τη διάρκεια ληστείας το 1991 εκτέλεσαν οι αρχές στο Μισούρι, παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για την ανάκληση της απόφασης.

Ο θάνατος του 56χρονου Herbert Smulls σηματοδοτεί την τρίτη εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση που γίνεται στην πολιτεία μέσα σε τρεις μήνες.

Η εκτέλεση προχώρησε όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε αιτήσεις της τελευταίας στιγμής για την αναστολή της ποινής και ο Smulls άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Bonne Terre.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να μην γίνει έξαλλος;


Άν δεν το βλέπαμε δεν θα το πιστεύαμε. Ο οδηγός της νταλίκας στο βίντεο που θα δείτε από τις ΗΠΑ επιχειρεί να προσπεράσει το εκχιονιστικό μηχάνημα με συνέπεια να βρεθεί στο αντίθετο ρεύμα. Ευτυχώς ο οδηγός του αυτοκινήτου που καταγράφει το περιστατικό καταφέρνει την τελευταία στιγμή να αποφύγει την σύγκρουση και παράλληλα "στολίζει" δικαιολογημένα τον οδηγό της νταλίκας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιζήτητοι οι σωματοφύλακες


Κατά 30% έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για φύλαξη προσώπων τω τελευταίο διάστημα από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης VIP, ενώ αύξηση των μέτρων ασφαλείας ζητά το 70% των επιχειρηματιών που ήδη έχουν προστασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε επιχειρηματίες, εφοπλιστές και σε οικονομικά εύρωστους πολίτες οι οποίοι αισθάνονται ότι κινδυνεύουν. Η πρόσφατη απαγωγή του επιχειρηματία Μανώλη Καραμολέγκου, η απόπειρα αρπαγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου αλλά και η επαναδραστηριοποίηση νέων ομάδων τρομοκρατίας έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας ακόμη και σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν ότι δεν κινδυνεύουν γιατί «περνούν απαρατήρητοι».

Κατά 30% έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για φύλαξη προσώπων το τελευταίο διάστημα από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης VIP, ενώ το 70% των επιχειρηματιών που ήδη είχαν προστασία έχει ζητήσει την αύξηση των υφισταμένων μέτρων ασφαλείας. Την αύξηση της ζήτησης παραδέχθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ό οποίος στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, παραδέχθηκε πως «τα αιτήματα για φύλαξη προσώπων από την αστυνομία έχουν αυξηθεί σωρηδόν». Τα οποία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παρουσιάζουν αύξηση 30-40%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε έξαρση η γρίπη στην Ελλάδα


Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας βρίσκεται στην Ελλάδα ο ιός της γρίπης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ. Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι κατά την τρέχουσα πέμπτη εβδομάδα εργαστηριακής επιτήρησης του ιού, έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό δειγμάτων από ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, πολλά από τα οποία είναι θετικά για τον ιό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επισημαίνεται, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία αναφέρουν αυξημένη δραστηριότητα, ενώ όλες οι άλλες χώρες παρουσιάζουν χαμηλή δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα, κυριαρχεί το στέλεχος γρίπης A(H1N1)pdm09, αλλά καταγράφεται και κυκλοφορία του στελέχους Α(Η3Ν2). Μέχρι σήμερα, δεν έχει απομονωθεί στέλεχος γρίπης τύπου Β. Η γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1)pdm09, που έχει απομονώσει το εργαστήριο του Ινστιτούτου Παστέρ, δείχνει ότι τα στελέχη που κυκλοφορούν, δεν διαφέρουν από το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου.

Ο έλεγχος των δειγμάτων συνεχίζεται για την καλύτερη αποτύπωση της κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κυκλοφορία και άλλων αναπνευστικών ιών, πέραν αυτού της γρίπης.



Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Τι αλλάζει στην απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας


Απλουστεύεται η διαδικασία απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας στους δικαιούχους για το έτος 2014, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, το ΙΚΑ θα θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική υπηρεσία (στο www.ika.gr) που θα επιτρέπει σε ασφαλισμένους να ενημερώνονται άμεσα, αν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους ασφαλιστικής ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2014, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2014 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΙΚΑ, η υπηρεσία αυτή θα επιτρέπει, μόνο σε ασφαλισμένους, να ενημερώνονται άμεσα εάν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους ασφαλιστικής ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2014 και για τη διεύθυνση αποστολής της αυτοκόλλητης ασφαλιστικής ετικέτας. Σε περίπτωση που δεν είναι συμπληρωμένη η διεύθυνση αποστολής ετικέτας, οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να προσέλθουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, αλλά αυτή θα τους αποσταλεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στη δ/νση της έδρας του εργοδότη τους, ή στη διεύθυνση κατοικίας τους, όπως αυτή έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο Φορολογουμένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΑΧΙS). Η υπηρεσία αυτή προς το παρόν δεν απευθύνεται σε συνταξιούχους.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποιεί ότι:

- Έχουν, ήδη, αποσταλεί 1.408.233 αυτοκόλλητες ετικέτες ανανέωσης ασφαλιστικής ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2014, σε 1.295.342 εργαζόμενους και 112.891 τακτικά επιδοτούμενους ανέργους, οι οποίοι μέχρι και τον 10/2013 είχαν πραγματοποιήσει 100 ημέρες εργασίας ή είχαν επιδοτηθεί για 100 ημέρες από τον ΟΑΕΔ.

-. Η επεξεργασία των ασφαλιστικών δεδομένων συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν νέες αποστολές ετικετών για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους εργαζόμενους και τακτικά επιδοτούμενους ανέργους, που σταδιακά συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις των 100 ημερών εργασίας ή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, στο προηγούμενο έτος (2013) με την επεξεργασία των στοιχείων του 11/2013 και 12/2013.

- Οι ασφαλισμένοι που έχουν παραλάβει ή θα παραλάβουν αυτοκόλλητη ετικέτα ανανέωσης ασφαλιστικής ικανότητας, καθώς και όσοι διαθέτουν ήδη θεωρημένο βιβλιάριο υγείας για το ασφαλιστικό έτος 2014, δεν θα προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΙΚΑ για θεώρηση του αντίστοιχου οικογενειακού βιβλιαρίου των προστατευόμενων μελών της οικογένειας τους, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα κάτω των 18 ετών.

Στις περιπτώσεις αυτές αρκεί να προσκομίσουν στους Παρόχους Υγείας (συνταγογράφους γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, συμβεβλημένες κλινικές, νοσοκομεία κτλ) το μη θεωρημένο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας μαζί με το αντίστοιχο ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Σχετικές οδηγίες θα αποσταλούν στους παρόχους υγείας από τον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, η Διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει ότι με τις συγκεκριμένες δράσεις, αλλά και με άλλες που έχουν ήδη δρομολογηθεί,προσβλέπει στην ολοκλήρωση ενός πολυσύνθετου Έργου Διαχείρισης Ασφαλιστικής Ικανότητας, το οποίο περιλαμβάνει, την πλήρη αυτοματοποίηση της απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας, την κατάργηση των αυτοκόλλητων ετικετών ανανέωσης ασφαλιστικής ικανότητας και της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας.

Ακόμη την ηλεκτρονική ενημέρωση των ασφαλισμένων, μέσω του Διαδικτύου, για την ασφαλιστική τους ικανότητα και την ηλεκτρονική επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας των δικαιούχων από τους Παρόχους Υγείας (συνταγογράφοι γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, συμβεβλημένες κλινικές, νοσοκομεία κλπ).

Τέλος την ολοκλήρωση του μητρώου ασφαλισμένων αμέσων και εμμέσων μελών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την ελαχιστοποίηση της επισκεψιμότητας των ασφαλισμένων στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχετε πληρώσει το χαράτσι του 2012; Σας αφορά


Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τα σημειώματα που εστάλησαν στους φορολογούμενους και αφορούν ανεξόφλητα χαράτσια του 2012.

«Σχετικά με τα σημειώματα που εστάλησαν στους φορολογούμενους και αφορούν οφειλή ΕΕΤΗΔΕ 2012, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΔΕΗ ενημερώνουν για τα ακόλουθα:

Τα ποσά αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο σε εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ που έληγαν μέχρι 21 Ιουνίου 2013 και συμπεριελάμβαναν ποσό ΕΕΤΗΔΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει:

«Η ΔΕΗ όπως είχε ενημερώσει το κοινό με σχετικό Δελτίο Τύπου στις 31.5.2013, πραγματοποίησε εκκαθάριση ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ στις 22.6.2013 και τα απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στον επόμενο λογαριασμό μετά τις 21.6.13, εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ, μια διακριτή γραμμή με τίτλο “Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ” και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο.

Συνεπώς, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το ποσό πιστώθηκε στον λογαριασμό της ΔΕΗ και ως εκ τούτου οφείλεται από τους φορολογούμενους που καλούνται να εξοφλήσουν. Δεν τίθεται δηλαδή ζήτημα διπλοπληρωμής.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κατασχέσεις ακινήτων για τα ανεξόφλητα ποσά του ΕΕΤΗΔΕ, που κατά τεκμήριο είναι μικρά, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Υπενθυμίζουμε πως υπόχρεοι καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ 2012 είναι όσοι έχουν ακίνητα που ηλεκτροδοτούντο την 31/3/2012. Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείτο την ημερομηνία αυτή και βεβαιώθηκε ποσό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην ΔΟΥ.

Τέλος, οι φορολογούμενοι που θέλουν να ενημερωθούν για τον αριθμό παροχής για τον οποίο έχει βεβαιωθεί ΕΕΤΗΔΕ μπορούν να το κάνουν στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/eidop».



Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσαν πτυχία 72 χρονιά μετά το ολοκαύτωμα


72 χρόνια μετά δόθηκαν διπλώματα Εβραίων που φοίτησαν στο «Ουμπέρτο Πρίμο» την περίοδο 1930-1942 και χάθηκαν στο ολοκαύτωμα.



«Ελευθερία! Τι ιερό, τι γλυκό όνομα! Πόσο αίμα χύθηκε για σένα, ω ελευθερία. Πόσοι ήρωες έδωσαν τη ζωή των για σένα. Να μπορέσουν τουλάχιστον, αν αυτοί οι ίδοι όχι, οι απόγονοι, να ζήσουν ελεύθεροι». Με αυτά τα λόγια η 17χρονη Εσθήρ Σαπόρτα, μαθήτρια του ιταλικού σχολείου Θεσσαλονίκης «Ουμπέρτο Πρίμο», ξεκινούσε την 5η Ιουνίου 1942 την έκθεση της με θέμα «Ο ύμνος εις την ελευθερίαν».

Οι Γερμανοί κατακτητές ήδη είχαν πατήσει το πόδι τους στη Θεσσαλονίκη. Λίγες μέρες αργότερα, η μαθήτρια της Β’ τάξης του λυκείου οδηγούνταν στο Άουσβιτς, όπου θα άφηνε την τελευταία της πνοή. Μάταια οι υπεύθυνοι του σχολείου περίμεναν να έρθει να παραλάβει το πτυχίο της. Η μαθήτρια ήταν ένα από τα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος…

Στους απόγονους

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, χθες σε μια συγκινητική τελετή το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρέδωσε μετά από 72 ολόκληρα χρόνια τα πτυχία των Εβραίων μαθητών στους απόγονους τους! Η πρωτοβουλία ανήκει στη διευθύντρια το Ινστιτούτου, Μόνικα Τζέκα και την έρευνα στα αρχεία του «Ουμπέρτο Πρίμο», ανέλαβε να διεκπεραιώσει με επιτυχία ο συνεργάτης του Ινστιτούτου, Αντόνιο Κρεσέντσι.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνητή καρδιά αντί για μεταμόσχευση


Η τεχνητή καρδιά λύνει οριστικά το τεράστιο πρόβλημα των καρδιακών μεταμοσχεύσεων εξαιτίας της έλλειψης μοσχευμάτων.Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Καρδιακής Ανεπάρκειας, στο πλαίσιο του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της τονίστηκε ότι η πλήρως εμφυτεύσιμη τεχνητή καρδιά δίνει μεγάλες ελπίδες.

«Η τεχνητή καρδιά δοκιμάσθηκε πρόσφατα με επιτυχία στην Γαλλία και πιστεύεται ότι έχει διάρκεια τουλάχιστον πέντε ετών» τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Καρδιακής Ανεπάρκειας κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος .

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας με την δημιουργία αμφικοιλιακών βηματοδοτών, απινιδιστών και της τεχνητής καρδιάς έχει βοηθήσει σημαντικά στον τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία ωστόσο εξακολουθεί κάθε χρόνο να σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου!

Όπως διευκρίνισε ο κ Αδαμόπουλος «η ετήσια επιβίωση ασθενών που φέρουν συσκευές μηχανικής υποστήριξης, σαν γέφυρα για μεταμόσχευση, πλησιάζει το 90%. Oυσιαστικά δεν διαφέρει από την ετήσια επιβίωση ασθενών μετά από μεταμόσχευση καρδιάς έτσι ώστε το ενδεχόμενο να υποκαταστήσουν οι τεχνητές καρδιές την μεταμόσχευση, δίνοντας οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, δεν τοποθετείται στο μακρινό μέλλον».



Μεταμόσχευση καρδιάς με …μόσχευμα

Βεβαίως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεράσιμο Φιλιππάτο «η μεταμόσχευση καρδιάς εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον δόκιμη θεραπεία στους ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια καθώς όχι μόνο επιμηκύνει τη ζωή (μέσος χρόνος επιβίωσης πάνω από 12 χρόνια σε ασθενείς που αν παραμείνουν με την συμβατική θεραπεία θα έχουν μέσο χρόνο επιβίωσης λιγότερο από 12 μήνες) αλλά προσφέρει εντυπωσιακή βελτίωση στην ποιότητα ζωής δεδομένου ότι πάνω από 50% των μεταμοσχευμένων επιστρέφουν στην εργασία τους και συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και πέντε χρόνια μετά την μεταμόσχευση».

Η τεχνητή καρδιά είναι το μέλλον

Σήμερα, η τεχνητή καρδιά χρησιμοποιείται είτε σαν γέφυρα για μεταμόσχευση (bridge to transplantation), “αγοράζοντας” έτσι χρόνο μέχρι την ανεύρεση του πολυπόθητου κατάλληλου μοσχεύματος (το 40% των μεταμοσχευμένων υποστηριζόταν μηχανικά πριν την μεταμόσχευση), είτε σαν τελική θεραπεία σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση (destination therapy) και στους οποίους πριν μερικά χρόνια τα θεραπευτικά όπλα είχαν εξαντληθεί.

Υπάρχει μία τρίτη, μικρότερη, κατηγορία ασθενών στους οποίους η “τεχνητή καρδιά” προκαλεί τέτοια βελτίωση της λειτουργίας του πάσχοντος μυοκαρδίου ώστε να καθίσταται δυνατός ο απογαλακτισμός του ασθενούς από το μηχάνημα (bridge to recovery) με αποτέλεσμα η καρδιά να είναι πλέον ικανή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού για μήνες ή και για χρόνια χωρίς την ανάγκη νέας μηχανικής υποστήριξης ή μεταμόσχευσης.

Η ανάγκη αντιμετώπισης του ολοένα αυξανόμενου αυτού πληθυσμού, πέραν της μεταμόσχευσης, είναι πλέον διεθνώς άκρως επιτακτική και η χρόνια υποστήριξη με τις τεχνητές καρδιές εμφανίζεται αυτή την στιγμή και για το προσεχές, τουλάχιστον, μέλλον ως η πιο πρόσφορη εφαρμόσιμη λύση. Στην αύξηση αυτή της επιβίωσης που προσφέρουν οι συσκευές αυτές έχουν συμβάλλει τρείς παράγοντες: η εκρηκτική τεχνολογική πρόοδος, η καλύτερη γνώση της λειτουργίας και των επιπλοκών των συσκευών αυτών και η ορθότερη επιλογή των πλέον κατάλληλων ασθενών με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια για την συγκεκριμένη θεραπεία.

Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο συντονιστής διευθυντής καρδιολογίας στο «Ελπίς» κ. Αθανάσιος Τρίκας κάθε χρόνο οι μεταμοσχεύσεις παγκοσμίως δεν υπερβαίνουν τις 5.500-6.000, όταν μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός των ασθενών με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια ανέρχεται με τους μετριότερους υπολογισμούς στις 300.000!

Λόγω, λοιπόν, του περιορισμένου αριθμού δωρητών καρδιάς η συνολική ευεργετική επίδραση της μεταμόσχευσης στην καρδιακή ανεπάρκεια κρίνεται ως «επιδημιολογικά πολύ μικρή».

Αντίστοιχα στη χώρα μας ο αριθμός των ασθενών με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, στους οποίους η συμβατική αγωγή έχει καταστεί αναποτελεσματική, ανέρχεται σε 10-20.000 και πιο ειδικά ο αριθμός ασθενών με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια κάτω από των 75 χρόνων, που θα μπορούσαν να ωφεληθούν με μεταμόσχευση καρδιάς ή μηχανική υποστήριξη, ανέρχεται σε τουλάχιστον 5000.

Μάλιστα στην Ελλάδα η μεταμόσχευση καρδιάς γνωρίζει τους τελευταίους μήνες καινούρια άνθιση με την πραγματοποίηση 29 μεταμοσχεύσεων μέσα σε 20 μήνες!



Διαβάστε περισσότερα...

Αποτάσσομαι το... χαρτί υγείας


Οι γυναίκες που αποφάσισαν να μάθουν να ζουν χωρίς χαρτί τουαλέτας.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σε προηγμένες κοινωνίες, το χαρτί υγείας αποτελεί ένα από τα πιο βασικά αγαθά που υπάρχει στις λίστες με τα ψώνια κάθε νοικοκυριού.

Κι όμως μερικές γυναίκες από τις ΗΠΑ αποφάσισαν να μάθουν να ζουν χωρίς αυτό, τόσο για οικονομικούς, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Σε μια συζήτηση στο HuffPost Live οι μπλόγκερ Angela Davis, Kathleen Quiring και Mikala Earley εξηγούν γιατί πήραν την απόφαση αυτή και αποκαλύπτουν ότι δεν είναι τόσο δύσκολο, βρώμικο ή ανθυγιεινό… όσο ακούγεται.

«Είναι κάτι που μπορεί να γίνει» επιμένει η Mikala, η οποία αναφέρει ότι εκείνη και ο σύζυγός της σταμάτησαν να χρησιμοποιούν χαρτί υγείας πριν από περίπου ένα χρόνο. «Νομίζουμε ότι είναι μια αναγκαιότητα, όμως δε χρειάζεται να είναι. Έχει πλάκα να μαθαίνει κανείς πώς μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό».

Σύμφωνα με τις γυναίκες αυτές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, η ζωή χωρίς χαρτί υγείας τις βοήθησε όχι μόνο να γλιτώσουν σημαντικό μέρος των χρημάτων τους, αλλά και να αποκτήσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά, μιας και για την παραγωγή του χαρτιού της τουαλέτας απαιτείται η καταστροφή χιλιάδων δέντρων.

Επιπλέον, το διοξείδιο του χλωρίου που χρησιμοποιείται για τη λεύκανση του χαρτιού –που θεωρείται περιβαλλοντικός κίνδυνος- καταλήγει στο αποχετευτικό σύστημα και κατά συνέπεια μολύνει το νερό.

Η Mikala, που ζει στο Franklin του Idaho και γράφει στο blogs της ιστοσελίδας «The Healthy Honeys», είπε ακόμη ότι εκείνη και ο σύζυγός της προσπαθούν να χρησιμοποιούν εναναχρησιμοποιούμενα κομμάτια υφάσματος αντί για χαρτί υγείας.

Βέβαια, όταν βρίσκονται εκτός του σπιτιού τους… τα πράγματα δυσκολεύουν.

Η Angela από το Portland του Oregon είπε ότι η ίδια και η οικογένειά της σταμάτησαν να χρησιμοποιούν χαρτί υγείας αρχικά για δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο ενός πειράματος στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πιο «πράσινες» συνήθειες.

Αντί για χαρτί υγείας χρησιμοποιούσαν κομμάτια υφάσματος, τα οποία κρατούσαν σε ένα κουτί δίπλα στη λεκάνη της τουαλέτας και τα οποία έπλεναν στο πλυντήριο κάθε δύο με τρεις ημέρες. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η ίδια «δε μύριζε καθόλου».

Ανακάλυψαν, μάλιστα, ότι κατάφεραν να κάνουν μεγάλη οικονομία στα λεφτά τους.

Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν κουπόνια για να αγοράζουν χαρτί υγείας και ξόδευαν περίπου 136 δολάρια το χρόνο.
Το κόστος για τα υφάσματα, το απορρυπαντικό και το νερό που χρησιμοποιούσαν στο πλύσιμο, σύμφωνα με την ίδια, δεν ξεπερνούσε τα 42 δολάρια το χρόνο.

Η ιδέα, σημειώνει ο αρθρογράφος, μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένη, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί τον κανόνα για πολλές χώρες όπως για παράδειγμα η Ινδία και η Ταϊλάνδη.

Μάλιστα, στην Ινδία οι άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι και νερό για να σκουπίζονται, ενώ διατηρούν καθαρό το δεξί για να τρώνε!

Η Kathleen χρησιμοποιεί μια παρόμοια μέθοδο με αυτήν της Angela, με κομμάτια υφάσματος που φυλά σε ένα κουτί στο μπάνιο και τα πλένει ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα μία φορά την εβδομάδα.

Παρότι όλες δηλώνουν ικανοποιημένες με την επιλογή τους αυτή, παραδέχονται ότι καμιά φορά χρησιμοποιούν το παραδοσιακό χαρτί υγείας, όταν ξεμένουν από υφάσματα, ή όταν έχουν επισκέπτες στο σπίτι τους.



Διαβάστε περισσότερα...