Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Θηλασμός και για… καύση θερμίδων


Πως βοηθά στην απώλεια βάρους.

Πολλές διασημότητες ισχυρίζονται ότι ο θηλασμός παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Πόσες, όμως, θερμίδες καις πραγματικά όταν επιλέγεις να θηλάσεις το μωράκι σου;

Ο Makbib Diro, M.D., αναπληρωτής καθηγητής κλινικής μαιευτικής και γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Μίλερ, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, μας λέει ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά. «Υπάρχει μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στο θηλασμό και την απώλεια βάρους.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η βιολογία αναλαμβάνει δράση και σε βοηθάει να διατηρήσεις ένα βάρος, το οποίο είναι ωφέλιμο τόσο για σένα όσο και για το μωράκι σου. Μετά τη γέννα, όμως, σε βοηθάει να το χάσεις μέσω του θηλασμού, με τον οποίο μπορείς να κάψεις από 300 μέχρι και 500 θερμίδες την ημέρα», αναφέρει ο Diro.

Ένα μέρος αυτού του γεγονότος μπορεί να εξηγηθεί αν αναλογιστείς το τι περιέχεται στο μητρικό γάλα. «Πρόκειται για ένα ειδικό μείγμα που έχει συντεθεί από ενισχυτές του ανοσοποιητικού και τις απαραίτητες βιταμίνες που θα βοηθήσουν ένα μωρό να αναπτυχθεί σωστά. Αφού, λοιπόν, το σώμα σου δεν παράγει συνήθως αυτό το μείγμα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά, προκειμένου να καταφέρει να παραγάγει αρκετή ποσότητα για να χειριστεί τη συνεχή ζήτηση», εξηγεί ο Diro.

Άλλο ένα στοιχείο αφορά την ενέργεια που προσφέρεις στο μωρό σου μέσα από τις θερμίδες όταν θηλάζεις. Δεν αποθηκεύεις τόσες θερμίδες για τον εαυτό σου, επειδή περνάς ένα μεγάλο μέρος τους στο παιδάκι σου.

Έτσι είναι πιο πιθανό να βρίσκεσαι κάτω από το συνηθισμένο όριο θερμίδων σου, οπότε αν δεν αναπληρώσεις αυτό το κενό με επιπλέον φαγητό, το βάρος θα αρχίζει να εξαφανίζεται. Φυσικά, οι νέες μητέρες είναι συνεχώς απασχολημένες και λόγω της ξαφνικής αλλαγής στον τρόπο ζωής τους και τη διευθέτηση των υποχρεώσεών τους, γεγονός που βοηθάει την όλη κατάσταση.

Ωστόσο, αν έχεις προδιάθεση για παχυσαρκία ή πήρες περισσότερα κιλά από αυτά που πρότεινε ο γιατρός σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ίσως ο θηλασμός να μη μπορέσει να σε βοηθήσει να επιστρέψεις στα κιλά που βρισκόσουν προηγουμένως.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι έχεις χάσει το παιχνίδι, αφού ακολουθώντας μία υγιεινή διατροφή συνοδευόμενη από άσκηση, σύντομα θα μπορείς να μπεις και πάλι στο παλιό σου τζιν και να πας μία βόλτα το μικρό σου αγγελούδι.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λύστε τις πιο συχνές απορίες σας για τον Έμπολα


Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον ιό-μάστιγα.

Παγκόσμια ανησυχία έχει σκορπίσει ο θανατηφόρος ιός Έμπολα, ο οποίος πλέον εξαπλώνεται εκτός Αφρικής. Ήδη οι χώρες η μια μετά την άλλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας για να αναχαιτίσουν τον θανατηφόρο ιό ο οποίος έκανε για πρώτη φορά την παρουσία του πριν από 40 χρόνια.

Πως μεταδίδεται ο ιός; Ποιοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο; Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δίνει απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι για την επιδημία αυτή.

Τι είναι;
Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από επιδημίες τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελόνων όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Πως μεταδίδεται;
O ιός Εbola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.

Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ
Συστήνεται να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, και Νιγηρία. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ), και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ

Μεταδίδεται με τον αέρα ο ιός;
Ο ιός Ebola δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη ή η φυματίωση.

Από τη στιγμή που θα μολυνθώ σε πόσο χρόνο θα εκδηλώσω τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται από 2 έως και 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, συνήθως μέσα σε 8-10 ημέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά με πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας περιλαμβάνει έμετο, ναυτία, διάρροια, ανορεξία, κοιλιακό πόνο, εξάνθημα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν, επίσης, αιμορραγικές εκδηλώσεις εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων (π.χ. αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα, το δέρμα (π.χ. μελανιές), αίμα στα εμέσματα ή/και στα κόπρανα, αιμορραγίες στο σημείο ενέσεων) και πολυοργανική ανεπάρκεια. Η θνητότητα της νόσου κυμαίνεται από 25% έως 90%, ανάλογα με το είδος του ιού.

Υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό Ebola;
Δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή θεραπεία για αυτή την ασθένεια. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και συμπτωματική.

Ποιος είναι ο κίνδυνος να μολυνθώ από τον ιό Ebola και πως μπορώ να προφυλαχθώ;
Ακόμα και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν πληγεί στην τρέχουσα επιδημία στη Δυτική Αφρική1, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Ebola είναι εξαιρετικά χαμηλός, εκτός εάν έχετε εκτεθεί σε αίμα ή σε άλλα σωματικά υγρά ενός νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου.
Η συνήθης κοινωνική επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του ιού Ebola.

Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε με τον ιό Ebola ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά ή κολυμπώντας σε πισίνα. Ο ιός Ebola δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών.

Ο ιός Ebola σκοτώνεται εύκολα με καλό πλύσιμο με σαπούνι, χλωρίνη (αραίωση 1:10), τα συνήθη αντισηπτικά / απολυμαντικά ή το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο.

Το πλύσιμο των ρούχων που έχουν μολυνθεί με βιολογικά υγρά σε πλυντήριο με απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό Ebola. Ο ιός δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει.

Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλότερου κινδύνου;
Οι πιο ευάλωτοι είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και μέλη οικογενειών άλλων προσώπων που φροντίζουν ασθενείς. Λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας της ασθένειας οι εργαζόμενοι στην υγεία πρέπει να φορούν ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό, ειδικά όταν έρχονται σε επαφή με αντικείμενα όπως μολυσμένες σύριγγες.

Πώς μπορεί να αναχαιτιστεί ο ιός;
Με την απομόνωση των ασθενών, με τη λήψη προφυλάξεων από τα άτομα που παρέχουν ιατρική φροντίδα στους νοσούντες και με τον εντοπισμό ατόμων με τα οποία οι ασθενείς βρίσκονταν σε στενή επαφή όταν εκδήλωσαν την ασθένεια. Εάν κάποιοι από αυτούς παρουσιάσουν συμπτώματα, θα πρέπει να μπουν σε απομόνωση μέχρι να γίνουν ιατρικά τεστ.

Έχω ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρα όπου παρουσιάσθηκαν κρούσματα της νόσου. Τι πρέπει να προσέξω;
Ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον ιό Ebola είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Ωστόσο, δώστε προσοχή σε περίπτωση που:
-Εμφανίσετε πυρετό, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, διάρροια ή άλλα σοβαρά συμπτώματα μετά την επιστροφή σας από τις χώρες/περιοχές που αναφέρουν κρούσματα, ή
-έχετε εκτεθεί άμεσα σε σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου, καθώς και αν είχατε χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενή που έχει αναρρώσει από αιμορραγικό πυρετό.

Πριν την επίσκεψή σας σε υπηρεσία υγείας επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (τηλ. 210-5212054). Θα χρειαστεί να απαντήσετε σε λίγες ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο που διατρέχετε και θα σας δοθούν οδηγίες που να απευθυνθείτε, ενώ παράλληλα θα ειδοποιηθεί το ιατρικό προσωπικό να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τροφές κάνουν κακό στον θυρεοειδή


Τι να αποφεύγετε.
Ο θυρεοειδής αδένας σχετίζεται με μεγάλο αριθμό φυσιολογικών διεργασιών του οργανισμού όπως, ο μεταβολισμός υδατανθράκων και λιπιδίων, η θερμορύθμιση, η αναπνοή, τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος, το καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα, τα επίπεδα ασβεστίου, ο έμμηνος κύκλος για τις γυναίκες και πολλές ακόμη λειτουργίες.

Η συμμετοχή του θυρεοειδούς αδένα στις εν λόγω διεργασίες διαμεσολαβείται από την έκκριση των ορμονών θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3), για τη σύνθεση των οποίων είναι απαραίτητο το ιώδιο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης θυρεοειδοπαθειών, - αυτοάνοσων και μη-, οι οποίες χαρακτηρίζονται είτε από αυξημένη είτε από ελαττωμένη έκκριση ορμονών του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού να λαμβάνει αντίστοιχη αγωγή. Τόσο η ανεπαρκής όσο και η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του θυρεοειδούς. Μάλιστα, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η ανεπάρκεια ιωδίου αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης βρογχοκήλης και υποθυρεοειδισμού. Από την άλλη, σε χώρες όπου η χρήση ιωδιούχου αλατιού είναι διαδεδομένη, η ανεπάρκεια ιωδίου είναι λιγότερο συχνή και η εμφάνιση θυρεοειδοπαθειών οφείλεται συνήθως σε άλλους αιτιολογικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η υπερκατανάλωση όσο και ο αποκλεισμός του ιωδίου από τη διατροφή δε συστήνονται σε άτομα που λαμβάνουν αγωγή για την αντιμετώπιση διαταραχών του θυρεοειδούς.

Οι κύριες πηγές πρόσληψης ιωδίου από τη διατροφή είναι το ιωδιούχο αλάτι, τα ψάρια και τα θαλασσινά, ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το αυγό.

Συνεπώς, εάν εμφανίζετε κάποιου είδους διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς και λαμβάνετε αντίστοιχη αγωγή, μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη χρήση ιωδιούχου αλατιού και την κατανάλωση ψαριού ή/και θαλασσινών 1-2 φορές ανά εβδομάδα, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σας σε ιώδιο, χωρίς να προκαλέσει κάποιο περαιτέρω πρόβλημα.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων όπως τα διάφορα φύκια, ή φαγητά που τα περιέχουν, καθώς ανάλογα με την προέλευση τους, ενδεχομένως να περιέχουν αυξημένη ποσότητα ιωδίου. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα, όπως η σόγια και τα κραμβοειδή λαχανικά, δηλαδή μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν συστατικά που επηρεάζουν τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Αν και τα συστατικά αυτά «εξουδετερώνονται» κατά το μαγείρεμα, προτείνεται άτομα που εμφανίζουν διαταραγμένη λειτουργία του θυρεοειδούς να μην υπερκαταναλώνουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης στη λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων, τα περισσότερα από τα οποία περιέχουν ιώδιο, σε συγκεντρώσεις που μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το σκεύασμα. Τέλος, αυξημένες ποσότητες ιωδίου υπάρχουν και σε ορισμένα φάρμακα και σκιαγραφικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε διαγνωστικές εξετάσεις. Σε περίπτωση λήψης των παραπάνω, θα πρέπει να προηγείται επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό/ενδοκρινολόγο, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες ενέργειες.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία συνεργασίας Κομισιόν-UEFA


Η UEFA υπέγραψε σήμερα συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία οι δύο πλευρές δεσμεύονται να αγωνιστούν κατά των διακρίσεων, των στημένων αγώνων και της βίας στον αθλητισμό.

«Θα εντείνουμε τον αγώνα μας για την προστασία της ηθικής στον αθλητισμό και για να προωθήσουμε τη χρηστή διοίκηση. Εργαζόμενοι μαζί, θα βεβαιωθείτε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να ξεπεράσει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί.

«Ο στόχος μας ήταν πάντα να διατηρηθεί η σταθερότητα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, αναγνωρίζοντας τον ειδικό χαρακτήρα του με την απόλυτη τήρηση του δικαίου της ΕΕ», τόνισε από την πλευρά της η Κύπρια Επίτροπος αρμόδια για τον αθλητισμό, Ανδρούλα Βασιλείου.

Η συνεργασία θα έχει επίσης ως στόχο, να προωθήσει τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού και τα οφέλη για την υγεία από τη σωματική άσκηση, καθώς και να ενθαρρύνει την αθλητική δραστηριότητα παικτών με αναπηρία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία αρχικά θα έχει ισχύ μέχρι το 2017, οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να έχουν συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο μία φορά το χρόνο.



Διαβάστε περισσότερα...

"Ξηλώθηκαν" διευθυντής και υπάλληλος για το γιαούρτωμα στο ΙΚΑ Βόλου


Την μετάθεση του Διευθυντή του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου και την αναστολή καθηκόντων για τον υπάλληλο που του πέταξε γιαούρτια, αποφάσισε η διοίκηση του ΙΚΑ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, "η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποιεί τις άμεσες αποφάσεις της που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου, η οποία διασαλεύθηκε με την ακατανόητη συμπεριφορά δύο υπαλλήλων του, και τη δημόσια αντιπαράθεσή τους".

Συγκεκριμένα, ο έως τώρα Διευθυντής του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου μετατέθηκε στο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ανατολικής Λάρισας και ο υπάλληλος τέθηκε σε μηνιαία αναστολή καθηκόντων.

Παράλληλα, ανατέθηκε σε έμπειρο στέλεχος του Ιδρύματος η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, με σκοπό την τεκμηριωμένη διαπίστωση των ευθυνών για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τα διαδραστικά συστήματα


Θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί επιμόρφωση για την παιδαγωγική αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ειδικότερα των διαδραστικών συστημάτων στους εκπαιδευτικούς των σχολείων που έχουν τοποθετηθεί.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο κ. Δερμεντζόπουλος καλούνται οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν στην Στ’ τάξη Δημοτικού και στην Α’ τάξη Γυμνασίου να αξιοποιήσουν τον ψηφιακό εξοπλισμό (κινητά εργαστήρια, διαδραστικοί πίνακες και συναφές υλικό) που έχει διατεθεί στα 800 Δημοτικά Σχολεία του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (Ε.Α.Ε.Π.), όπως αυτά έχουν οριστεί από το ΦΕΚ 804, τ.Β’ 9-07-2010,και στα Γυμνάσια τα οποία συμμετείχαν στο «Πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής διαδραστικών συστημάτων και συναφούς εξοπλισμού στην τάξη για μια ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία» -Πρόσκληση 78 με αρ. 8671/09-06-2010 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και προμηθεύτηκαν διαδραστικούς πίνακες μέσω της Σχολικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτοί καλούνται να χρησιμοποιήσουν συστηματικά το κινητό εργαστήριο και να γίνει χρήση των διδακτικών παρεμβάσεων όπως αυτές είναι αναρτημένες στον κόμβο του Ψηφιακού σχολείου,στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://dschool.edu.gr/ και στην ενότητα «ΝΕΑ».

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αυτοί καλούνται να χρησιμοποιήσουν συστηματικά τον διαδραστικό πίνακα και τον συναφή εξοπλισμό για τη διδασκαλία συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων της Α ́ τάξης Γυμνασίου μέσα από την εφαρμογή στην τάξη, διδακτικών παρεμβάσεων που είναι αναρτημένες στον κόμβο του Ψηφιακού σχολείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://dschool.edu.gr/ και στην ενότητα «ΝΕΑ».

Επίσης καλούνται οι Σχ. Σύμβουλοι και οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων να παρέχουν αδιάκοπα την απαραίτητη υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς που θα κάνουν χρήση των διαδραστικών συστημάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα προσπάθεια για τη σήμανση προϊόντων καπνού και ποτών στα τελωνεία


Προτάσεις για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας δέχεται η ΓΓΔΕ.

Νέα προσπάθεια για την εγκατάσταση συστήματος σήμανσης - ιχνηλασιμότητας και ψηφιακής επαλήθευσης στα τελωνεία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Με σκοπό την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας και της απάτης στα προϊόντα καπνού και στα αλκοολούχα ποτά, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα πλαίσια εισαγωγής συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού τους.

Με την πρόσκληση οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις για την ανάπτυξη του κατάλληλου συστήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι συμβατό με το πληροφοριακό σύστημα των Τελωνείων ICISnet καθώς και με τις προβλέψεις της Κοινοτικής Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού και να μπορεί να εφαρμοστεί και στα αλκοολούχα ποτά.

Σημειώνεται πως σχετική πρωτοβουλία έχει αναληφθεί ήδη δύο φορές την τελευταία διετία αλλά δεν έχει προχωρήσει.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεά - μαμούθ του κ. Facebook


Δίνει 25 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του Έμπολα.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, δωρίζουν 25 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, που έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν 4.500 ανθρώπους, κυρίως στη Δυτική Αφρική.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ στη σελίδα του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι τα χρήματα θα πάνε στο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης του Έμπολά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δωρεά-μαμούθ έρχεται μετά από μία ακόμη πολύ σημαντική δωρεά του συνιδρυτή της Microsoft, Πωλ Άλεν, για τον ίδιο λόγο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ναι» στα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό λένε επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας


«Αλλιώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές».

«Ναι» στον εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου για την προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό στα αιγοπρόβατα, αλλά και την παύση εξάπλωσής του, ακόμα και αν οι γειτονικές χώρες δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τη νόσο, «αλλιώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», επισήμαναν ειδικοί επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο των εργασιών του 19ου συνεδρίου e-sove, που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ξακαθαρίζοντας ότι «το γένος των εντόμων culicoides imicola, δηλαδή η σκνίπα, είναι υπεύθυνο για τον καταρροϊκό πυρετό και όχι τα κουνούπια», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Οικοανάπτυξη ΑΕ, Σπύρος Μουρελάτος, επεσήμανε ότι, «εάν αναλογιστούμε πως το 2007 η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού κόστισε στην Γαλλία 1 δισ. ευρώ (70% έμμεσες απώλειες και 30% άμεσες), τότε «γρήγορα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει το 1/5 του πληθυσμού του ζωικού κεφαλαίου της προαναφερόμενης χώρας, οι εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της e-sove, Εύα Βερονέζι, τονίζοντας «αν δεν γίνουν εμβολιασμοί για τον καταρροϊκό πυρετό οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές». Υπογράμμισε ότι τον πρώτο χρόνο παρουσίας του ιού καταγράφονται θύματα και στα επόμενα τέσσερα ακολουθούν η εξάπλωση και η ανοσία, ενώ τον τελευταίο χρόνο δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα, αλλά στο μεταξύ «έχει αποδυναμωθεί το όποιο εναπομείναν ζωικό κεφάλαιο, το οποίο θα εμφανίζει χαμηλή παραγωγικότητα και αναπαραγωγικότητα, ενώ τα όποια προϊόντα προκύψουν θα είναι υποβαθμισμένα».

Με τη χρήση του εμβολίου, που θα πρέπει να είναι για τον συγκεκριμένο ορότυπο που φέρουν τα αιγοπρόβατα (στην Ελλάδα είναι ένα μείγμα του 1, 2 και 4), «μειώνεται η συγκέντρωση του ιού στο αίμα του ζώου και έτσι η σκνίπα και να τσιμπήσει δεν θα πάρει ικανή ποσότητα για να τη μεταφέρει σε άλλα», υπογράμμισε η ίδια, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται τα ζωντανά εμβόλια, δηλαδή αυτά που φέρουν τον ιό και να προτιμώνται τα νεκρά».

Είπε ακόμα ότι ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στις γειτονικές χώρες, εάν γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, «τότε η νόσος δεν θα μπορέσει να κάνει πάλι την εμφάνισή της στη χώρα, ακόμα και αν στο ένα μέτρο υπάρχει κρούσμα καταρροϊκού πυρετού». Μεταξύ άλλων η κ. Βερονέζι τάχθηκε και υπέρ των ψεκασμών για τον έλεγχο των εντόμων που μεταδίδουν τον ιό, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι ψεκασμοί από μόνοι τους δεν κάνουν τίποτα».

Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Μουρελάτος επεσήμανε ότι η καταπολέμηση της σκνίπας είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. «Η σκνίπα βγαίνει και από την λάσπη ή νερά που έχουν μεγάλο φορτίο και εντοπίζονται ακόμα και δίπλα στους στάβλους ή τα μαντριά», επεσήμανε, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «ο λόγος που δεν έχουν γίνει τα εμβόλια στη χώρα μας για τον καταρροϊκό πυρετό προφανώς οφείλεται στο ότι επιδοτούνται κατά 75% από την ΕΕ και άρα δεν έχει βρεθεί το κονδύλιο του 25% που απαιτείται από εθνικούς πόρους».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντομολόγος, Χέρντ Βέρντερ, τόνισε ότι «ο εμβολιασμός, η διαχείριση των κοπαδιών, ο σταβλισμός τους δύο ώρες πριν την αυγή, η κτηνιατρική φροντίδα, η εντομολογική καταπολέμηση με ψεκασμούς, η απάλειψη των ζώων με τα απολυμαντικά εκείνα που σκοτώνουν την σκνίπα, αλλά και την κρατούν μακριά, είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να μπει φρένο στην εξάπλωση της νόσου». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «ο καταρροϊκός πυρετός μπορεί να προσβάλλει όλα τα ζώα, με γερό ανοσοποιητικό και μη» και συμπλήρωσε ότι «και να ξεπεραστεί η νόσος από κάποιο ζώο, ούτε η ποιότητα των προϊόντων του θα είναι καλή, αλλά ούτε και θα αναπαράγεται με τον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα χρονοβόρο για τον κτηνοτρόφο να μεγαλώσει το κοπάδι του».



Διαβάστε περισσότερα...

Είκοσι υποτροφίες σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου


Η επιλογή θα γίνει με γραπτό διαγωνισμό.

Είκοσι τρεις υποτροφίες ύψους 200 ευρώ το μήνα θα χορηγήσει το Βαρβάκειο Ίδρυμα ενώ οι υπότροφοι θα επιλεχθούν με διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 24 Ιανουαρίου 2015,ημέρα Σάββατο και ώρα 9.00 π.μ. στο διδακτήριο της Βαρβακείου Σχολής στο Π. Ψυχικό (Μουσών 20 και Παπαδιαμάντη) από εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί όπως ορίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 38, 56 και 82 του ν. 4182/2013 (ΦΕΚ 185 τ. Α΄) όπως ισχύει.

Οι 23 υποτροφίες κατανέμονται ως εξής:

α) Δέκα (10) σε αποφοίτους Δημοσίου Δημοτικού που γράφτηκαν για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015 στην Πρώτη (Α΄) τάξη Δημοσίου Γυμνασίου,

β) Δέκα (10) σε αποφοίτους Δημοσίου Γυμνασίου που γράφτηκαν για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015 στην Πρώτη (Α΄) τάξη Δημοσίου Λυκείου,

γ) Τρεις (3) σε αποφοίτους Δημοσίου Λυκείου που φοιτούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015 στο Πρώτο (Α΄) εξάμηνο σπουδών.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής όλων των υποψηφίων στο διαγωνισμό είναι η

ύπαρξη οικονομικής αδυναμίας που θα πιστοποιείται από το εκκαθαριστικό σημείωμα της οικείας ΔΟΥ για το φορολογητέο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2014, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000,00) ευρώ για οικογένεια μέχρι τεσσάρων μελών, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000,00) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν ως εξής:

1) Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου στα Μαθηματικά και τη Γλώσσα (Διδακτέα ύλη ΣΤ΄

Δημοτικού σχολικού έτους 2013 – 2014)

2) Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου στα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική Γλώσσα και

Γραμματεία (Διδακτέα ύλη Γ΄ Γυμνασίου σχολικού έτους 2013 – 2014)

3) Οι σπουδαστές Α΄ εξαμήνου των ΑΕΝ στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και

τη Νεοελληνική Γλώσσα (Διδακτέα ύλη Γ΄ Λυκείου Γενικής Παιδείας σχολικού έτους 2013 - 2014)

Η βαθμολογική κλίμακα είναι 0 – 20. Επιτυχών θεωρείται εκείνος ο οποίος συγκεντρώνει μέσο όρο βαθμολογίας και στα δύο μαθήματα τουλάχιστον δεκατέσσερα (14).

Από τους επιτυχόντες, υποτροφία θα λάβουν οι δέκα (10) πρώτοι για τις κατηγορίες Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου και οι τρεις (3) πρώτοι για την κατηγορία Α΄ εξαμήνου των ΑΕΝ,εκτός εάν υπάρξουν περιπτώσεις που αναφέρονται στην επόμενη παράγραφο.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας διενεργείται δημόσια κλήρωση από την εξεταστική επιτροπή. Κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού επιτρέπεται η υποβολή έγγραφης ένστασης εντός δέκα (10) ημερών από την ημέρα τοιχοκόλλησης του πρακτικού έκδοσης αποτελεσμάτων. Αναθεώρηση γραπτών δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Από το σύνολο των επιτυχόντων (δηλαδή όσων συγκεντρώσουν μέσο όρο βαθμολογίας και στα δύο μαθήματα τουλάχιστον δεκατέσσερα) και των τριών κατηγοριών θα προτιμηθούν κατά τη σειρά βαθμολογίας τους τέσσερις (4) που να έχουν γεννηθεί στα Ψαρά ή να κατάγονται από τον ένα ή και τους δύο γονείς από τα Ψαρά, γενέτειρα του Ιωάννη Βαρβάκη.

Οι εν λόγω υποψήφιοι θα προηγηθούν κατά τη σειρά βαθμολογίας τους στους πίνακες επιτυχόντων, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία των υπολοίπων.

Η χορηγούμενη υποτροφία θα είναι μηνιαίως 200,00 ευρώ. Η καταβολή της θα αρχίσει από την έναρξη του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους ή εξαμήνου στο οποίο αναφέρεται η υποτροφία και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος των κανονικών σπουδών των υποτρόφων στο Γυμνάσιο ή Λύκειο ή στις ΑΕΝ με την προϋπόθεση:

α) οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να προάγονται με μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον δεκατέσσερα (14) και διαγωγή τουλάχιστον «κοσμία» και οι σπουδαστές των ΑΕΝ να προάγονται στο επόμενο εξάμηνο και

β) να πιστοποιείται κάθε έτος η οικονομική αδυναμία.

Ο διαγωνισμός

Ώρα προσέλευσης των υποψηφίων τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη του διαγωνισμού. Κάθε υποψήφιος που προσέρχεται στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία πιστοποιούν την ταυτότητά του.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές

έντυπες ειδικές αιτήσεις στο Βαρβάκειο Ίδρυμα, Ιπποκράτους 2 και Ακαδημίας (4ος όροφος) Τ.Κ. 106 79 - Αθήνα, το αργότερο μέχρι την 8η Ιανουαρίου 2015. Οι αιτήσεις με τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν και ταχυδρομικώς «επί συστάσει και αποδείξει» μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Οι αιτήσεις των ανηλίκων υποψηφίων υποβάλλονται από τους κηδεμόνες τους.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτούνται τα εξής:

1) Αίτηση (με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του κηδεμόνα του ανήλικου υποψηφίου ή του ιδίου του υποψηφίου αν είναι ενήλικος, στην περίπτωση μη αυτοπρόσωπης κατάθεσης της αίτησης).

2) Ευκρινές φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας του υποψηφίου ή και των γονέων του, όπου αυτό απαιτείται, από την οποία θα προκύπτει:

α) η ελληνική ιθαγένεια ή η ελληνική καταγωγή. Για τους υποψήφιους που έχουν γεννηθεί στα Ψαρά ή κατάγονται από τον ένα ή και τους δύο γονείς από τα Ψαρά, η ελληνική ιθαγένεια ή η ελληνική καταγωγή και ο τόπος καταγωγής (τόπος γέννησης) και

β) η ηλικία του που δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 36 ετών.

Για τους υποψήφιους που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους απαιτείται ευκρινές φωτοαντίγραφο βεβαίωσης ταυτοπροσωπίας.

3) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία.

4) Ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης από το Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο κατά περίπτωση, με βαθμό τουλάχιστον «πολύ καλά» και διαγωγή για τους αποφοίτους Γυμνασίου ή Λυκείου τουλάχιστον «κοσμία».

5) Πιστοποιητικό ή βεβαίωση του σχολείου ή της ΑΕΝ ότι ο υποψήφιος έχει εγγραφεί και φοιτά, που θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία.

6) Ευκρινές φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της οικείας ΔΟΥ για το φορολογητέο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2014, σύμφωνα με τα ανωτέρω αναγραφόμενα στη δεύτερη παράγραφο της παρούσας προκήρυξης.

7) Απόσπασμα ποινικού μητρώου για τους ενήλικους υποψήφιους, το οποίο θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία.

8) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 του κηδεμόνα του ανήλικου υποψηφίου ή του ιδίου του υποψηφίου αν είναι ενήλικος, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του στην περίπτωση μη αυτοπρόσωπης κατάθεσης της αίτησης, ότι δεν έλαβε, ούτε λαμβάνει υποτροφία για τις ίδιες σπουδές από την ίδια ή άλλη κληρονομιά, κληροδοσία ή δωρεά και ότι δεν έχει εκπέσει λόγω υπαιτιότητάς του από υποτροφία η οποία του είχε απονεμηθεί προηγουμένως.

Σημειώνεται ότι τα φωτοαντίγραφα επικυρωμένων εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση.

Για όσους υποψηφίους αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση, εξαιτίας οποιασδήποτε αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης, είναι αναγκαία η υποβολή στην υπηρεσία του Βαρβακείου Ιδρύματος της σχετικής διαγνωστικής έκθεσης της αρμόδιας - βάσει του Ν.3699/08 - υπηρεσίας (ΚΕΔΔΥ και δημόσια ιατροπαιδαγωγικά κέντρα).

Οι υποψήφιοι οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν πλήρη τα οριζόμενα δικαιολογητικά μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, μπορούν να τα συμπληρώσουν και να τα υποβάλουν στο Βαρβάκειο Ίδρυμα έως και την προηγούμενη ημέρα της τέλεσης του διαγωνισμού.

Η προκήρυξη και η σχετική αίτηση για τις τρεις κατηγορίες υποψηφίων είναι δυνατό να αναζητηθούν από τους ενδιαφερόμενους στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

www.varvakeionidryma.gr.

Παροχή πληροφοριών

Τυχόν διευκρινίσεις και έντυπα αιτήσεων, παρέχονται από το Βαρβάκειο Ίδρυμα
(Ιπποκράτους 2 & Ακαδημίας, 4ος όροφος) καθ’ όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. ΤΗΛ: 210-3632233, 210-3618186 FAX: 210-3618509



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές καθάρισαν ακτές στην Καλαμαριά


Εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού από την αντιδημαρχία Καθαριότητας.

Δεκάχρονοι μαθητές δημοτικού σχολείου φόρεσαν γάντια και εφοδιασμένοι με πλαστικές σακούλες επιδόθηκαν το πρωί στον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη.



Πρόκειται για παιδιά της Ε' τάξης του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής, τα οποία συμμετείχαν στην εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού, που διοργάνωσε η αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου Καλαμαριάς.

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από δύο εκπαιδευτικούς, καθάρισαν τις ακτές από το ύψος της οδού Αργοναυτών έως και το Ναυτικό Όμιλο και από το ύψος του Β' Γυμνασίου - Λυκείου έως τη Ναυτική Διοίκηση.

«Βάζουμε στο παιχνίδι της καθαριότητας και τους μαθητές. Θέλουμε από τη μία να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στην προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη να νουθετήσουμε τους μεγαλύτερους στα ζητήματα της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σταύρος Ζεμπέτογλου.

Η εκστρατεία θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Πέμπτη. Η δεύτερη ομάδα, αποτελούμενη από 44 μαθητές της ΣΤ' τάξης του ίδιου σχολείου, θα καθαρίσουν το παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται από τη Μαρίνα της Αρετσούς έως το Χαμόδρακα, με στόχο να «μεταμορφωθεί» ο χώρος συγκέντρωσης απορριμμάτων σε ζώνη περιπάτου και αναψυχής.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις εκπαιδευτικών σε Κέντρα Διά Βίου Μάθησης


Περιλαμβάνονται επίσης οι προσλήψεις ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών σε ΙΕΚ και ΕΠΑΣ υπουργείου Τουρισμού.

Αρκετές θέσεις εργασίας προσφέρονται αυτή την περίοδο σε εκπαιδευτικούς από διάφορούς φορείς. Ένας εξ αυτών των φορέων είναι και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) που θα προχωρήσει στην πρόσληψη εκπαιδευτών για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης σε Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο.

Όσον αφορά τις ειδικότητες σε αυτές περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας, γαλλικής, γερμανικής, ειδικής αγωγής, εικαστικών, ελληνικής γλώσσας (φιλόλογοι ΠΕ02), θεάτρου, κινηματογράφου, εικαστικών, παιδαγωγικής (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί) κ.α.

Οι Εκπαιδευτές θα καταταχθούν με βάση το σύνολο των μορίων τους σε πίνακες ταξινομημένους ανά ΔΗΜΟ και Ειδικότητα / Γνωστικό Αντικείμενο και θα επιλέγονται σύμφωνα με την κατάταξή τους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν στους Δήμους όπου επιλέχθηκαν.

Οι ενδιαφερόμενοι επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση για μία μόνο ειδικότητα και σε έναν μόνο Δήμο της επιλογής τους. Η υποβολή περισσοτέρων αιτήσεων και η επιλογή περισσοτέρων δήμων αποτελεί λόγο αποκλεισμού από τη διαδικασία επιλογής.

Αιτήσεις που δεν αποστέλλονται ταχυδρομικά με μορφή συστημένου, αλλά με e-mail ή με fax δεν γίνονται δεκτές και απορρίπτονται. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων εντός σφραγισμένου φακέλου διάστασης Α4, από 10/10/2014 έως και 23/10/2014.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην προκήρυξη.

Προσλήψεις ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών σε ΙΕΚ και ΕΠΑΣ Υπ.Τουρισμού

Σε προσλήψεις εκπαιδευτικών ξενόγλωσσων ειδικοτήτων θα προχωρήσει και το Υπουργείο Τουρισμού για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ΕΠΑΣ και ΙΕΚ. Το εκπαιδευτικό προσωπικό θα απασχοληθεί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως οχτώ (8) κατ’ ανώτατο όριο μηνών. Κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς θα είναι ωρομίσθιοι και κάποιοι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου.

Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων: από 11/10/14 έως και 20/10/2014

Α.1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΕΚ

Α.1.1. ΙΕΚ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Ωρομίσθιοι Εκπαιδευτικοί
1. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ)
2. Μια (1) θέση ωρομίσθιων Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ)
3. Μια (1) θέση ωρομίσθιων Γαλλικής Γλώσσας (ΠΕ)

Α.1.2. ΙΕΚ ΡΟΔΟΥ
Ωρομίσθιοι Εκπαιδευτικοί
1. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ)
2. Μία (1) θέση ωρομίσθιου Γαλλικής Γλώσσας (ΠΕ)
3. Μια (1) θέση ωρομίσθιων Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ)

Α.1.3. ΙΕΚ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ωρομίσθιοι Εκπαιδευτικοί
1. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ)
2. Μία (1) θέση ωρομίσθιου Γαλλικής Γλώσσας (ΠΕ)
3. Μια (1) θέση ωρομίσθιων Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ)

Α.1.4. ΙΕΚ ΑΘΗΝΩΝ
Ωρομίσθιοι Εκπαιδευτικοί
1. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ)

Α.1.5. ΙΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Κρήτης
Ωρομίσθιοι Εκπαιδευτικοί
1. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ)
2. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ) 4
3. Μία (1) θέση ωρομίσθιου Γαλλικής Γλώσσας (ΠΕ)

Α.1.6. ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ωρομίσθιοι Εκπαιδευτικοί
1. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ)
2. Μία (1) θέση ωρομίσθιου Γαλλικής Γλώσσας (ΠΕ)
3. Μία (1) θέση ωρομίσθιου Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ)

Α.1.7. ΙΕΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ωρομίσθιοι Εκπαιδευτικοί
1. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ)
2. Μία (1) θέση ωρομίσθιου Γαλλικής Γλώσσας (ΠΕ)

Α.1.8. ΙΕΚ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ
Ωρομίσθιοι Εκπαιδευτικοί
1. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ)
2. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ)
3. Μία (1) θέση ωρομίσθιου Γαλλικής Γλώσσας (ΠΕ)

Α.1.9. ΙΕΚ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ωρομίσθιοι Εκπαιδευτικοί
1. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ)
2. Μία (1) θέση ωρομίσθιων Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ)
3. Μία (1) θέση ωρομίσθιου Γαλλικής Γλώσσας (ΠΕ)

Α.2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΑΣ

Α.2.1. ΕΠΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
Αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας
1. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 06 Αγγλικής Γλώσσας
2. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 07 Γερμανικής Γλώσσας

Α.2.2. ΕΠΑΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ
Αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας
1. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 06 Αγγλικής Γλώσσας
2. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 05 Γαλλικής Γλώσσας

Α.2.3. ΕΠΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας
1. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 06 Αγγλικής Γλώσσας
2. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 05 Γαλλικής Γλώσσας
3. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 07 Γερμανικής Γλώσσας

Α.2.4. ΕΠΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας
1. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 06 Αγγλικής Γλώσσας
2. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 07 Γερμανικής Γλώσσας
3. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 05 Γαλλικής Γλώσσας

Α.2.5. ΕΠΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας
1. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 06 Αγγλικής Γλώσσας
2. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 05 Γαλλικής Γλώσσας

Α.2.6. ΕΠΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας
1. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 06 Αγγλικής Γλώσσας
2. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 05 Γαλλικής Γλώσσας
3. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 07 Γερμανικής Γλώσσας

Α.2.7. ΕΠΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας
1. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 06 Αγγλικής Γλώσσας
2. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 05 Γαλλικής Γλώσσας
3. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 07 Γερμανικής Γλώσσας

Α.2.8. ΕΠΑΣ ΡΟΔΟΥ
Αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας
1. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 06 Αγγλικής Γλώσσας
2. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 05 Γαλλικής Γλώσσας
3. Μία (1) θέση κλάδου ΠΕ 07 Γερμανικής Γλώσσας

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην προκήρυξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε νερό σε πλανήτη 1.173 τρισ. χιλιόμετρα μακριά


Θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής.

Υδρατμοί ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται 124 έτη φωτός μακριά –ή αν το θέλετε σε χιλιόμετρα, περίπου 1.173 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά- από τη Γη.

Ο πλανήτης αυτός έχει μέγεθος περίπου σαν αυτό του Ποσειδώνα και είναι ο μικρότερος και ο ψυχρότερος πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος, για τον οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι περιέχει μόρια H2O (νερού) –τα δομικά στοιχεία της ζωής.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ανακάλυψη αυτή, οδηγεί ένα βήμα μπροστά τη μελέτη των μακρινών εξωπλανητών, οι οποίοι μπορεί στο μέλλον να «αποκαλύψουν» στοιχεία ύπαρξης εξωγήινης ζωής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική, που ονομάζεται φασματοσκοπία μετάδοσης (transmission spectroscopy), για να αναγνωρίσουν τα σημάδια των υδρατμών.

Προηγουμένως ήταν δυνατή μόνο η μέτρηση των ατμοσφαιρικών συνθέσεων εξωηλιακών πλανητών μεγαλύτερου μεγέθους από αυτό του Δία.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, πιστεύουν ότι ο πλανήτης αυτός –γνωστός ως HAT-P-11b- βρίσκεται πολύ κοντά στο αστέρι-ξενιστή, με θερμοκρασία περίπου 600 βαθμών Κελσίου, για να αναπτυχθούν ακόμη και τα πιο πρωτόγονα μικρόβια.

Ισχυρίζονται ακόμη ότι μπορεί να έχει ένα βραχώδη πυρήνα, τυλιγμένο με ένα παχύ αέριο υδρογόνου και η ατμόσφαιρά του να είναι χωρίς σύννεφα σε μεγάλο υψόμετρο.

Ωστόσο, τα δεδομένα που συνέλεξαν τα τηλεσκόπια Hubble kai Spitzer της NASA δείχνουν, ότι περιέχει ακόμη και σημάδια από υδρατμούς (εξάτμιση νερού).

Ο καθηγητής Drake Deming από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ειδικός στη μελέτη «εξωπλανητών» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ήλιους έξω από το ηλιακό μας σύστημα, δήλωσε ότι το νερό αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής - αν και η παρουσία του και μόνο δεν είναι αρκετή.

«Τα μόρια του νερού είναι διάσπαρτα στο σύμπαν. Όπου υπάρχει υδρογόνο και οξυγόνο σχηματίζεται φυσικά» είπε και συνέχισε: «Ακόμη και κάποιοι ήλιοι είναι ψυχροί αρκετά για να περιέχουν υδρατμούς, παρότι είναι προφανές ότι είναι πάρα πολύ ζεστοί για να υπάρξει ζωή εκεί».

Οι αστρονόμοι θέλουν να εξετάσουν την ιδέα ότι άλλοι πλανήτες δημιουργήθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως ο δικός μας.

Στο αρχέγονο ηλιακό σύστημα, τα σωματίδια σκόνης και πάγου έφεραν ηλεκτρικά φορτία που τα ανάγκασαν να μείνουν ενωμένα. Νωρίς σε αυτή τη διαδικασία, οι γιγαντιαίοι πλανήτες που δημιουργήθηκαν μακριά από τον ήλιο είχαν αρκετή βαρυτική έλξη για να προσελκύσουν μεγάλες ποσότητες αέριου υδρογόνου. Όμως το νερό παγώνει έξω από τις ατμόσφαιρες των γιγαντιαίων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, όπου εμφανίζεται μόνο σε βαθιά επίπεδα που είναι δύσκολο να παρατηρηθούν.

Οι πιο κοντινοί, μικρότεροι πλανήτες, όπως ο Άρης, η Αφροδίτη και η Γη είχαν νερό στις αρχές εξέλιξής τους, παρότι μόνο η Γη διατηρεί νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά της.

Όσο πιο μικρός είναι ένας πλανήτης, τόσο πιο πιθανό είναι τα πιο βαριά μόρια, όπως οι υδρατμοί να υπάρχουν σε αφθονία μαζί με το υδρογόνο.

«Οι ιδέες μας γύρω από το σχηματισμό πλανητών αναπτύχθηκαν με βάση αυτά που συνέβησαν στο δικό μας ηλιακό σύστημα, αλλά δε γνωρίζουμε αν άλλα πλανητικά συστήματα συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο» είπε ακόμη ο καθηγητής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ανακάλυψη υδρατμών και υδρογόνου στον HAT P-11b είναι ένα «κομμάτι-κλειδί στο παζλ αυτό» που συνάδει με τις βασικές ιδέες των αστρονόμων γύρω από το σχηματισμό των πλανητών.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε εκκρεμότητα η μεταφορά μαθητών σε ειδικά σχολεία


Καλύφθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% τα δρομολόγια για τα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης.

Σχεδόν για το σύνολο των σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης διευθετήθηκε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς, έπειτα από την επαναληπτική διαδικασία ανάθεσης με διαπραγμάτευση για τα αδιάθετα δρομολόγια που είχαν προκύψει, επιτεύχθηκε συμφωνία με τους λεωφορειούχους και καλύφθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% τα δρομολόγια για τα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης, περιλαμβανομένων των σχολείων του Λαγκαδά και της Βόλβης και των ΕΠΑΛ Επανομής και Μενεμένης.

Από αύριο θα γίνει προσπάθεια να διευθετηθεί και το θέμα της μεταφοράς μαθητών στα ειδικά σχολεία, που παραμένει ανοιχτό, λόγω διορθώσεων που απαιτούνται στους όρους της ανάθεσης. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα που προέκυψε με το μουσικό σχολείο, όπου απαιτούνται περισσότερα λεωφορεία από όσα εκτελούν δρομολόγια σήμερα.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών αύριο


Μια συνήθεια που ο Έμπολα κάνει ακόμα πιο επιτακτική
.
Καθώς ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών στις 15 Οκτωβρίου, η Unicef ανακοινώνει ότι ο αγώνας ενάντια στον Έμπολα καθιστά περισσότερο επιτακτική την πρακτική του πλυσίματος των χεριών για την πρόληψη των ασθενειών.

«Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι ένα από τα φθηνότερα, πιο αποτελεσματικά “εμβόλια” κατά των ιογενών ασθενειών, από την εποχική γρίπη, μέχρι το κοινό κρυολόγημα,» δήλωσε ο Sanjay Wijesekera, επικεφαλής των Παγκόσμιων Προγραμμάτων για το Νερό και την Υγιεινή της Unicef.

«Οι ομάδες μας στο έδαφος της Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και τη Γουινέα, τονίζουν τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, ως μέρος μιας σειράς μέτρων που απαιτούνται για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα. Δεν είναι ένας μαγικός τρόπος, αλλά είναι ένα επιπλέον μέσο άμυνας που είναι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο» προσθέτει.

Η Unicef έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον Έμπολα στις πληγείσες χώρες όπου εργάζεται για την αντιμετώπιση εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με την ασθένεια, που βάζουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Η Οργάνωση έχει επίσης διανείμει προστατευτικό υλικό, όπως φόρμες, γάντια, και χλωρίνη - καθώς και 1,5 εκατομμύριο πλάκες σαπουνιού στη Σιέρα Λεόνε και μόνο - και εκατομμύρια περισσότερα στη Λιβερία και τη Γουινέα.

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μια απλή λύση και θα απαιτηθεί μια τεράστια διεθνής προσπάθεια για να ανακοπεί η εξάπλωση αυτής της ασθένειας», δήλωσε ο Wijesekera. «Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μεταφέρουμε το μήνυμα για το ποιά μέτρα μπορούν να ληφθούν τώρα στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, καθώς επιπρόσθετη βοήθεια συνεχίζει να φτάνει από έξω. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα από αυτά τα μέτρα» πρόσθεσε.

Εκτός από τον Έμπολα, στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από τη Unicef και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρουν πως το 2013 πάνω από 340.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών - σχεδόν 1.000 την ημέρα - έχασαν τη ζωή τους από διαρροϊκές ασθένειες που οφείλονται στην έλλειψη καθαρού νερού, αποχέτευσης και στοιχειώδους υγιεινής. Καθώς ο Έμπολα επιβαρύνει τις υπηρεσίες υγείας στις πληγείσες χώρες, η πρακτική του πλυσίματος των χεριών είναι ακόμη πιο επιτακτική για την αποφυγή αυτών των κοινών ασθενειών.

Η ετήσια επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών είναι μια ευκαιρία για να προβληθεί ο ρόλος του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι για την πρόληψη κοινών, αλλά δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών όπως η διάρροια και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις για την προώθηση της πρακτικής.

Στη Σρι Λάνκα, πάνω από 38.400 φοιτητές σε 96 σχολεία θα λάβουν μέρος σε σχετικές δημόσιες εκδηλώσεις. Στο Λίβανο, ένα μήνυμα SMS, «Σώστε την υγεία σας. Πλύνετε τα χέρια!» σας θα σταλεί σε εκατοντάδες χρήστες κινητών τηλεφώνων. Στο Μάλι, θα πραγματοποιηθεί πανεθνική ενημερωτική εκστρατεία με εκδηλώσεις για το πλύσιμο των χεριών και τη διανομή σαπουνιών σε δεκάδες σχολεία. Σημαντικές εκδηλώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί μεταξύ άλλων στην Γκάμπια, τη Νιγηρία και την Καμπότζη.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι 21 νέες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης


Σε ποιες περιοχές θα λειτουργήσουν και ποιες είναι οι ειδικότητες.

Πιλοτικά θα λειτουργήσουν φέτος οι ΣΕΚ όπως έχει γράψει το newsbeast.gr. Σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο Υφυπουργός κ. Στύλιος για το σχολικό έτος 2014-15 θα λειτουργήσουν 21 Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης οι οποίες και παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:



1.       ΕΒΡΟΥ
ΣΕΚ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
2.       ΔΡΑΜΑ
ΣΕΚ ΔΡΑΜΑΣ
3.       ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΕΚ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
4.       ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΣΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
5.       ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΕΚ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
6.       ΛΕΣΒΟΥ
ΣΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
7.       ΑΧΑΪΑΣ
ΣΕΚ ΠΑΤΡΩΝ
8.       ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΣΕΚ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
9.       ΚΟΖΑΝΗΣ
ΣΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ
10.   ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΣΕΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
11.   ΑΡΤΑΣ
ΣΕΚ ΑΡΤΑΣ
12.   ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
13.   ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΣΕΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
14.   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΕΚ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
15.   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16.   ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
17.   ΡΟΔΟΥ
ΣΕΚ ΡΟΔΟΥ
18.   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΣΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
19.   ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΕΚ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
20.   ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΣΕΚ ΛΑΜΙΑΣ
21.   ΗΜΑΘΙΑΣ
ΣΕΚ ΒΕΡΟΙΑΣ

Επίσης ορίστηκαν και οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν σε κάθε μια από τις 21 ΣΕΚ.

Δείτε το σχετικό πίνακα εδώ.

Οι σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), για το σχολικό έτος 2014-15, θα λειτουργήσουν πιλοτικά αλλά στοχευμένα στην Ελληνική Επικράτεια με κριτήρια την κατά το μέγιστο δυνατό γεωγραφική διασπορά και στη δυνατότητα απορρόφησης του δυναμικού μετά το πέρας της κατάρτισης και της μαθητείας.

Τα παραπάνω αναφέρει σε γραπτή του απάντηση ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Στύλιος ενώ επισημαίνει ότι οι τίτλοι που αποδίδουν οι ΣΕΚ, όπως περιγράφεται στο άρθρο 19 του Ν. 4186/2013 είναι διαβαθμισμένοι κατά το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που κατοχυρώνει τόσο τα μαθησιακά αποτελέσματα όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα που πηγάζουν από την εθνικότητά τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Τον Ιανουάριο στη Βουλή οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση


Λιγότερες μεταδιδόμενες πληροφορίες, περισσότερη γνώση.

«Λιγότερες μεταδιδόμενες πληροφορίες, περισσότερη γνώση και δημιουργική απασχόληση είναι οι στόχοι μας. Θέλουμε τα παιδιά να πάψουν να μισούν το σχολείο, θέλουμε να το αγαπήσουν ως χώρο δικό τους. Λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία είναι το σύνθημά μας». Τα παραπάνω σκιαγραφούν το πλαίσιο των αλλαγών που εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν μετά από διαβούλευση.

Για τη δομική αλλαγή ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε στη σημερινή συνέντευξη τύπου το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει. Πιο αναλυτικά θα συγκληθεί μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στο οποίο η ηγεσία του Υπουργείου θα καταθέσει τις προτάσεις της για την διενέργεια του σχετικού

Αμέσως μετά θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πρώην Υπουργών Παιδείας, προκειμένου οι έμπειροι αυτοί πολιτικοί να καταθέσουν τις σκέψεις τους βοηθώντας τη δημιουργική μετεξέλιξη των πολιτικών. Ο σχετικός διάλογος θα πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα και προτάσεις έως το τέλος του έτους. Τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου.

Μεταξύ των άλλων ο Υπουργός δήλωσε για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια τα εξής:
«Λιγότερες πληροφορίες που παρέχει μια δήθεν ύλη, γιατί άλλο είναι η πληροφόρηση και άλλο είναι η γνώση. Εμείς σας είπαμε πει εδώ ότι έχουμε ένα τρίπτυχο. Κατά σύμπτωση είμαι και εκπαιδευτικός. Γνώση, μόρφωση, παιδεία. Είναι μια σειρά αυτή που σχετίζεται με τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Δεν την ακολουθούμε. θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και όχι την παιδεία. Εμείς όμως είμαστε Υπουργείο Παιδείας. Η οπτική μας είναι λιγότερες πληροφορίες, λιγότερη ποσότητα πληροφοριών, υπό την έννοια αυτή λιγότερη ύλη και περισσότερη Παιδεία».

Ο Υπουργός δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι παιδιά σε άλλες χώρες (Γερμανία, Μ.Βρετανία) με πολύ λιγότερο χρόνο έχουν καλύτερο αποτέλεσμα ενώ οι Έλληνες μαθητές φορτώνονται από τις 8.00 το πρωί μέχρι και τις 9.00 το βράδυ και είχαν χειρότερα αποτελέσματα. «Εάν δεν σας συγκινεί αυτό, εμάς μας συγκινεί» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος ενώ ανέφερε ότι οι αλλαγές δεν γίνονται με κριτήριο τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέος πίνακας για τις προσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ


Στην ιστοσελίδα της ΝΕΡΙΤ, στη διεύθυνση http://bit.ly/1tqwFAa, έχει αναρτηθεί ο αναθεωρημένος πίνακας κατάταξης των υποψηφίων για τις ειδικότητες των εκφωνητών με έδρα την Αθήνα και των δημοσιογράφων ρεπορτάζ τομέων πολιτικής και ελεύθερου με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η κατάταξη προέκυψε από την εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τους υποψηφίους μετά την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα κατάταξης, καθώς και μετά τον έλεγχο των φακέλων όλων των υποψηφίων, που διενήργησε η Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού.

Ο πίνακας αυτός δεν συνιστά Πίνακα Κατάταξης Επιτυχόντων. Αποτελεί τη βαθμολογία της πρώτης φάσης της διαδικασίας∙ θα ακολουθήσει η βαθμολόγηση από τους Αξιολογητές και η βαθμολόγηση από τη συνέντευξη. Ο τελικός πίνακας κατάταξης θα καταρτισθεί με βάση το άθροισμα των μορίων του αναθεωρημένου πίνακα κατάταξης, της βαθμολογίας των Αξιολογητών και της βαθμολογίας της συνέντευξης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις προκηρύξεις (με μέγιστη βαθμολόγηση τα 5.000 μόρια).

Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή η βαθμολόγηση των υποψηφίων από ανεξάρτητους αξιολογητές, θα αρχίσει την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν email στο enstaseis@nerit.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Η “αόρατη” ομπρέλα


Η «αόρατη» ομπρέλα, που οι δημιουργοί της ελπίζουν να βγάλουν σύντομα στην παραγωγή, βασίζεται στη δύναμη του αέρα.

Ο σχεδιαστής Chuan Wang θέλησε να κατασκευάσει ένα προϊόν που θα προστατεύει τους πολίτες από τη βροχή χωρίς το αντικείμενο να βρέχεται και να πιάνει χώρο.

Έτσι σκέφτηκε την «αόρατη» ομπρέλα και την ονόμασε Air Umbrella. Αυτό που κάνει ο μηχανισμός της είναι να ανακατευθύνει τον αέρα με τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρύνεται από εκείνον που την κρατά.

Δείτε τις φωτογραφίες


















Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΣΕΠ: Παράταση για τις αιτήσεις


Δύο μέρες παράταση έδωσε το ΑΣΕΠ στην προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής υποψηφίων στην Προκήρυξη 3Κ/2014, για την πλήρωση 540 θέσεων προσωπικού στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), δηλαδή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00 μμ.

Ο λόγος της παράτασης στη διορία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, οφείλεται στη μαζική προσέλευση των υποψηφίων στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Αρχής και στην υπερφόρτωση του συστήματος και ακολούθως στα αιτήματα για παράταση της ορισθείσης προθεσμίας.

Η προκήρυξη αφορά στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 540 θέσεων προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.



Διαβάστε περισσότερα...