Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

To σκάνδαλο της Volkswagen κλονίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς


Το σκάνδαλο απειλεί την ύπαρξη της Volkswagen

Η Volkswagen ομολογεί ότι 8 εκατ. οχήματα στην ΕΕ παραποιήθηκαν

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen παραδέχθηκε ότι το λογισμικό παραποίησης των τιμών των ρύπων είχε τοποθετηθεί σε 8 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη επιστολή που έστειλε ο όμιλος σε μέλη του κοινοβουλίου με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου την οποία έχει συνυπογράψει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν λομπίστας της VW Τόμας Στεγκ, από το σκάνδαλο επηρεάζονται οχήματα με κινητήρες ντίζελ 1.2, 1.6 και 2.0 λίτρων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συντάκτες της επιστολής ζητούν συγγνώμη «για το λάθος μερικών προσώπων» και δεσμεύονται να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση, επισημαίνει η Handelsblatt. Επίσης ξεκαθαρίζουν ότι όλα τα αυτοκίνητα που επηρεάζονται από το σκάνδαλο θα ανακληθούν για επισκευή «και φυσικά θα αναλάβουμε το κόστος».

Μέχρι τώρα η VW είχε παραδεχθεί ότι τοποθέτησε το εν λόγω λογισμικό σε 11 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και 2,8 εκατομμύρια στη Γερμανία.

Εξάλλου σήμερα αναμένεται να μιλήσει στους εργαζομένους της εταιρείας ο Ματίας Μίλερ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της VW, σε μια συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο του Βόλφσμπουργκ κατά τη διάρκεια της οποίας θα απαντήσει στα ερωτήματά τους.

«Η ανάγκη των εργαζόμενων να ενημερωθούν είναι μεγάλη», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του διευθυντή του εργοστασίου.

Στο εργοστάσιο στο Βόλφσμπουργκ εργάζονται περίπου 72.500 άνθρωποι και παράγονται κάθε χρόνο περισσότερα από 830.000 οχήματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εργαζόμενοι της VW φτάνουν τους 600.000.

Στο μεταξύ η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει διορία ως αύριο Τετάρτη για να ενημερώσει την ομοσπονδιακή υπηρεσία σχετικά με το πώς σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα με το λογισμικό.

-----------------

Η Volkswagen επανεξετάζει τις επενδύσεις της

Θα εξεταστούν προσεκτικά και τα μπόνους του διοικητικού συμβουλίου.

Η Volkswagen θα χρειαστεί να επανεξετάσει όλα τα σχέδια και τις επενδύσεις της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία, την ώρα που ο γερμανικός όμιλος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο από τον σκάνδαλο με τις παραποιημένες τιμές ρύπων.

«Θα χρειαστεί να θέσουμε υπό αμφισβήτηση με μεγάλη αποφασιστικότητα οτιδήποτε δεν είναι οικονομικά συμφέρον» είπε ο Μπερντ Όστερλοχ, επικεφαλής της επιτροπής των εργαζομένων της VW, σε περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους σε συνέλευση στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας.

«Μαζί θα πείσουμε τις χρηματοοικονομικές αγορές για την δύναμη της Volkswagen» είπε ο Όστερλοχ, καλώντας τους εργαζομένους και τη διοίκηση να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ξεπεράσουν τη μεγαλύτερη επιχειρηματική κρίση στα 78 χρόνια ιστορίας της εταιρίας.

Το σκάνδαλο δεν έχει ακόμα επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας στην VW, που απασχολεί 60.000 άτομα στις κεντρικές εργοστασιακές της εγκαταστάσεις, αλλά θα επηρεάσει τα κέρδη στη βασική μονάδα αυτοκινήτων καθώς και τα μπόνους προς τους εργαζομένους, είπε ο Όστερλοχ.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα εξεταστούν προσεκτικά τα μπόνους του διοικητικού συμβουλίου και ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν για τις ευθύνες μιας ομάδας διευθυντών.

-----------------

Για επώδυνες αλλαγές προειδοποιεί τους εργαζόμενους το νέο αφεντικό της Volkswagen

«Δεν είναι ακόμα σαφείς οι επιχειρηματικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Ματίας Μίλερ προειδοποίησε τους εργαζομένους κατά τη διάρκεια συνέλευσης σήμερα ότι οι αλλαγές στην εταιρία δεν θα είναι ανώδυνες, σε μια πρώτη ένδειξη ότι θα μπορούσαν να περικοπούν θέσεις εργασίας ως μια προσπάθειας αντιμετώπισης του σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές ρύπων.

«Υπάρχουν εν όψει τεχνικές λύσεις στα προβλήματα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφείς οι επιχειρηματικές και οικονομικές επιπτώσεις» δήλωσε ο Μίλερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Volkswagen.

«Κατά συνέπεια, θέτουμε υπό επανεξέταση όλες τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις. Ό,τι δεν είναι άμεσης ανάγκης θα ακυρωθεί ή θα καθυστερήσει» πρόσθεσε ο Μίλερ. «Και κατά συνέπεια θα προσαρμόσουμε το πρόγραμμα αποδοτικότητας. Θα είμαι πολύ ειλικρινής: δεν θα είναι ανώδυνο».

-----------------

Skoda - Seat: Δείτε online αν το όχημά σας διαθέτει το «ειδικό» λογισμικό


H Βιαμάρ ΑΕ, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της εφαρμογή με την οποία μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες Skoda να ελέγξουν αν το όχημά τους διαθέτει το λογισμικό μείωσης εκπομπής ρύπων.

Πιέσετε εδώ για να δείτε online αν το όχημά σας έχει το «πειραγμενο» λογισμικό.

Επίσης στην ιστοσελίδα της Seat υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή όπου οι κάτοχοι των ιπασνικών αυτοκινήτων μπορούν να ελέγξουν αν το όχημά τους διαθέτει το ειδικό λογισμικό μείωσης ρύπων.

Πιέσετε εδώ για να ελέγξεται το Seat σας αν έχει το λογισμικό.

Παράλληλα στην εφαρμογή έχει αναρτηθεί και ένα μήνυμα από το εργοστάσιο της Skoda το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί Πελάτες και Φίλοι της ŠKODA

Πρόσφατα θα ακούσατε στις ειδήσεις για την εντατική έρευνα που διεξάγει το VW Group σχετικά με τις παρατυπίες λογισμικού που εντοπίστηκαν σε ορισμένους κινητήρες πετρελαίου.

Η ŠKODA έχει επίσης προμηθευτεί κινητήρες του VW Group με το λογισμικό αυτό και τους εγκατέστησε σε αυτοκίνητα ŠKODA.

Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι:

Η εμπιστοσύνη των πελατών μας καθώς και του κοινού είναι και θα παραμείνει το πιο σημαντικό περιουσιακό μας στοιχείο. Λυπούμαστε βαθύτατα για το θέμα που προέκυψε.

Είναι σημαντικό για τους πελάτες μας να γνωρίζουν πως τα αυτοκίνητα τους είναι ασφαλή και κατάλληλα οδηγικά. Το παρόν θέμα αφορά αποκλειστικά το λογισμικό, και αυτό θα το διορθώσουμε. Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη και θα καλύψουμε όλα τα κόστη που σχετίζονται με την τροποποίηση του αυτοκινήτου με τα απαραίτητα μέτρα.

Σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι θα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, καθώς απαιτείται χρόνος για την απαραίτητη ανάλυση αλλά και χρόνος για την εφαρμογή των τεχνικών μέτρων.

Ολόκληρη η γκάμα των νέων αυτοκινήτων του VW Group, που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρουν συμβατούς με την οδηγία EU6 κινητήρες και πληρούν όλους τους νομικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Το υπ’ όψιν λογισμικό δεν επηρεάζει τις επιδόσεις, την κατανάλωση ή τις εκπομπές ρύπων.

Αποκλειστικά οι κινητήρες τύπου ΕΑ189 είναι αυτοί στους οποίους εμφανίζεται το συγκεκριμένο θέμα. Το VW Group εργάζεται εντατικά προκειμένου να εξαλείψει τις αποκλίσεις αυτές μέσω τεχνικών μέτρων. Και πάλι, όμως, τονίζουμε ότι όλα τα αυτοκίνητα είναι ασφαλή και κατάλληλα οδηγικά.

Για να διαπιστώσετε εάν το αυτοκίνητο σας φέρει το εν λόγω λογισμικό σας παρακαλούμε να επισκεφτείτε τον πλησιέστερο Εξουσιοδοτημένο Διανομέα ŠKODA, να καλέσετε τη Γραμμή Εξυπηρέτησης ŠKODA (210 3486600 - 210 3486700) ή συμπληρώσετε άμεσα μια ηλεκτρονική αναζήτηση στο ŠKODA recall actions app..

Oσον αφορά στη Seat επίσης υπάρχει αντίστοιχο μήνυμα του εργοστασίου όπως και στις υπόλοιπες μάρκες του ομίλου VW το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεδομένης της τρέχουσας έρευνας σχετικά με τους κινητήρες πετρελαίου της Volkswagen AG, σας ενημερώνουμε ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα SEAT που διαθέτουν κινητήρες EU6 πληρούν τις νομικές απαιτήσεις χωρίς εξαίρεση.

Επιπλέον, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλοι οι κινητήρες είναι ασφαλείς για οδήγηση. Είστε η πρώτη μας προτεραιότητα και γι’ αυτό το λόγο έχουμε αποφασίσει, ως προληπτικό μέτρο, να αναστείλουμε προσωρινά τις πωλήσεις και παραδόσεις όλων των νέων αυτοκινήτων SEAT που διαθέτουν τον κινητήρα πετρελαίου EA189 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της Volkswagen AG.

Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε πλήρως σχετικά με αυτό το θέμα και εάν το αυτοκίνητό σας επηρεάζεται ή όχι. Η Volkswagen AG εγγυάται ότι δε θα επιβαρυνθείτε με κανένα κόστος. Θα σας κρατάμε ενήμερους. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας»...


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητούνται ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση


Υπό την έγκριση των δανειστών τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Έχει ήδη βρεθεί η δέσμη μέτρων.

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αντικατασταθεί το μέτρο που έβαλε στο μνημόνιο για να μειώσει τον ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας.

Πληροφορίες λένε ότι τα ισοδύναμα τελούν υπό την έγκριση των εταίρων και για αυτό ο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αναστολή - και όχι την κατάργηση - του μέτρου που αφορά την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη βρεθεί η δέσμη των ισοδύναμων μέτρων από τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορούν να προκύψουν έσοδα αντίστοιχα εκείνων που είχαν προβλεφθεί ως εισπράξεις από το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα πρέπει πρώτα να τεθούν υπόψη των εταίρων και να εγκριθούν από αυτούς.

Στις προτάσεις που θα παρουσιαστούν στους δανειστές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων - σύμφωνα με πληροφορίες - μέτρα για έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, σε ενδοομιλικές συναλλαγές και σε ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και φόροι στις εταιρείες ηλεκτρονικών στοιχημάτων και αυτοκινητόδρομων.

Ταυτόχρονα δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εκπαίδευση. Δηλαδή να μπει 23% στα σχολεία και 13% στα φροντιστήρια.

Συνολικά ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση πυροδότησε σφοδρές επικρίσεις. Η Ν.Δ. χαρακτήρισε την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση «έμπνευση του κ. Τσίπρα», τον οποίο και κάλεσε «να εγκαταλείψει, επιτέλους, τις αριστερές ιδεοληψίες και τη φοροεπιδρομή και να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ν.Δ.». Για συνεχείς παλινωδίες, αναβολές και επικοινωνιακά τρικ έναντι ενός πολύ σοβαρού ζητήματος κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο σε «ιδεοληπτικές εμμονές». Το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τις ιδεοληψίες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια, προσθέτοντας ότι «η μείωση της συνεχιζόμενης κρατικής σπατάλης αφήνει πολλά περιθώρια για λύσεις, αρκεί να το θέλουν».

------------------

Σε «αναμμένα κάρβουνα» για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Στάση αναμονής και δυσπιστία από γονείς και φορείς.

Σε αναμονή εξακολουθούν να είναι γονείς, ιδιοκτήτες σχολείων και φροντιστηρίων καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί, μετά τη χθεσινοβραδινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι θα ανασταλεί η εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, για να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

«Ακόμα είμαστε δύσπιστοι και αναστατωμένοι και νοιώθουμε ανασφάλεια», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπος Κυραϊλίδης. «Το πρώτο λογικό βήμα για την κατάργηση του ΦΠΑ έγινε προεκλογικά, όταν και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν πίσω το μέτρο. Χθες, έγινε το δεύτερο λογικό βήμα, μετεκλογικά, με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού. Αναμένουμε το τρίτο λογικό βήμα, που θα είναι η ολοκληρωτική κατάργηση του μέτρου», πρόσθεσε ο κ. Χαραϊλίδης. Παράλληλα, τόνισε ότι επιδίωξη του ΔΣ του ΣΙΕΙΕ είναι μία άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ούτως ώστε να του εκθέσουν τις πραγματικές διαστάσεις του τι θα συμβεί σε περίπτωση που τελικά το μέτρο ισχύσει.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Γιάννης Βαφειαδάκης: «Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει πίσω. Ανησυχούμε, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι η υπόσχεση κατάργησης του ΦΠΑ θα γίνει πράξη». Εξάλλου, λόγω των συνεχών παρατάσεων της επιβολής του μέτρου σε αναμονή της τελικής έκβασης για το εάν τελικά θα καταργηθεί ή όχι ο ΦΠΑ, βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. «Είναι σαν να είμαστε στην εντατική και μας δίνουν παράταση ζωής για άλλον έναν μήνα», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Καθηγητών ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Europalso), κα. Oλυμπία Κρητικού και πρόσθεσε: «Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει ότι το κράτος είναι αναξιόπιστο απέναντι στους πολίτες, σε όσους έχουν μια μικρή επιχείρηση, σε όσους θέλουν να είναι νοικοκύρηδες και να κάνουν έναν προγραμματισμό».

Τέλος, ο Σύνδεσμος Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει: «Οι 170.000 γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, όπως και χιλιάδες γονείς σε ολόκληρη την Ελλάδα που κάνουν χρήση φροντιστηρίων, δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση μας στην άδικη επιβολή ΦΠΑ στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση της και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μέτρου. H επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, που θίγει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή (άρθρο 16) που προβλέπει ως βασική αποστολή του Κράτους την Παιδεία».

------------------

Μπαλτάς: Ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση από το υπ. Πολιτισμού


Την αύξηση του εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους ώστε να μπορέσει να καλυφθεί ένα μέρος των ισοδυνάμων για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πρότεινε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Το υπουργείο Πολιτισμού ήδη έχει δρομολογήσει την αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτα χαμηλές, το ηλεκτρονικό εισιτήριο βάση του οποίου τα έσοδα αυξάνουν και συστηματοποιούνται» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Μέσα από εκεί μπορεί να βρεθούν κάποια από τα ισοδύναμα ως συμβολή στην οικονομία και κυρίως ως συμβολή στο παράλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, υπουργείο Παιδείας, με το περίφημο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαχαίρωσε τον σύζυγό της την ώρα που έκαναν σεξ


Ποιο σφάλμα έκανε το θύμα.

Ίσως κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, το στόμα πρέπει να παραμένει κλειστό... Μια γυναίκα, αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία, μαχαίρωσε τον σύζυγό της με κουζινομάχαιρο πολλές φορές γιατί, όπως αργότερα έγινε γνωστό από την αστυνομία, εκείνος φώναζε άλλο όνομα την ώρα που έκαναν σεξ.

lfp92asw

Η 39χρονη Christina Balazi συνελήφθη για απόπειρα δολοφονίας, όταν λίγο έλειψε να αφαιρέσει τη ζωή του συντρόφου της, Christopher, μαχαιρώνοντάς τον στον λαιμό και στο στήθος. Ο άντρας, αιμόφυρτος κατάφερε και βρήκε από το σπίτι ζητώντας βοήθεια ενώ η γυναίκα του, έτρεξε από πίσω του φωνάζοντας «το βαρέθηκα αυτό!».

Η Balazi από το West Palm Beach, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, επιχείρησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό της αλλά τη σταμάτησαν οι αστυνομικοί και τη συνέλαβαν. Η ίδια ομολόγησε ότι μαχαίρωσε τον σύζυγό της επειδή εκείνος είπε άλλο όνομα και όχι το δικό της, στο κρεβάτι. Ο άντρας, αναρρώνει σε τοπικό νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Αντιπρόεδρος της Ομάδας 3 της ΕΟΚΕ ο Ι. Βαρδακαστάνης


Δελτίο Τύπου 06.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2333

Με μεγάλη χαρά και περηφάνια η Ε.Σ.Α.μεΑ. ανακοινώνει την εκλογή του προέδρου της Ιωάννη Βαρδακαστάνη στη θέση ενός εκ των αντιπροέδρων της Ομάδας 3 της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Ο κ. Βαρδακαστάνης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής από το 2010, μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος από το 2011 και πρόεδρος της ad hoc Ομάδας για την Αναπηρία της Ομάδας 3. Η αντιπροεδρία στην οποία εκλέχτηκε ο κ. Βαρδακαστάνης αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα θεμελιώδη δικαιώματα, στα διαρθρωτικά ταμεία, στην κοινωνική ένταξη, στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στη βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση στους κοινωνικούς και οικονομικούς πυλώνες κλπ.

Λίγα λόγια για την ΕΟΚΕ

Η ΕΟΚΕ είναι συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδρύθηκε το 1957 και παρέχει εμπειρογνωμοσύνη στα μεγάλα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), εκδίδοντας «γνωμοδοτήσεις» σχετικά με την προτεινόμενη κοινοτική νομοθεσία. Εκδίδει επίσης «γνωμοδοτήσεις πρωτοβουλίας» για θέματα που θεωρεί ότι πρέπει να μελετηθούν. Ένα από τα κύρια καθήκοντα της ΕΟΚΕ είναι να λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της «κοινωνίας των πολιτών». Η ΕΟΚΕ προωθεί τη συμμετοχική δημοκρατία στην ΕΕ και συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών μέσω του «διαρθρωμένου διαλόγου» με τις ομάδες αυτές στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Τα μέλη της ΕΟΚΕ εκπροσωπούν στις χώρες τους ευρύ φάσμα εθνικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συμφερόντων. Είναι οργανωμένα σε τρεις ομάδες: «Εργοδότες», «Μισθωτοί» και «Διάφορες Δραστηριότητες» (π.χ. γεωργικές οργανώσεις, ενώσεις καταναλωτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανώσεις για την οικογένεια, μη κυβερνητικές οργανώσεις κτλ.). Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη της ΕΟΚΕ χτίζουν τη γέφυρα που συνδέει την ΕΕ με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών των κρατών μελών.

Διαβάστε περισσότερα...

«Μπλόκο» στη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ από την ΕΕ


Στην υπόθεση που πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εμπλέκεται το Facebook.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κήρυξε σήμερα «άκυρο» το δικαστικό πλαίσιο που καλύπτει τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η εταιρία Facebook.

Το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, δικαίωσε έτσι τον Αυστριακό Μαξ Σρεμς, ο οποίος είχε προσβάλει μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανάγεται στο 2000. Η τελευταία είχε αποφανθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφαλίζουν ένα «κατάλληλο επίπεδο προστασίας» των μεταφερόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στηριζόμενη στις αποκαλύψεις για τις πρακτικές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ιδιαίτερα στην υπόθεση Σνόουντεν, ο αυστριακός δικαστής είχε ζητήσει από τις ελεγκτικές αρχές στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook, να μην επιτρέψει τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων του στις ΗΠΑ.

Το αίτημά του είχε απορριφθεί, καθώς οι ιρλανδικές αρχές έκριναν πως οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα επαρκές επίπεδο προστασίας των μεταφερόμενων δεδομένων. Ωστόσο ο Μαξ Σρεμς κατέθεσε έφεση στην ιρλανδική δικαιοσύνη, που ζήτησε τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι ιρλανδικές αρχές είχαν επικαλεστεί στην άρνησή τους το δικαστικό καθεστώς της λεγόμενης «σφαίρας ασφαλείας», πιο γνωστό στα αγγλικά ως "Safe Harbor" (Ασφαλές Λιμάνι), που έχει τεθεί από τις αμερικανικές αρχές για τις επιχειρήσεις τους που μεταφέρουν δεδομένα από την Ευρώπη.

Σε μία απόφαση το 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θεωρήσει πως το πλαίσιο αυτό προστατεύει επαρκώς τους πολίτες της ΕΕ.

«Η ύπαρξη μιας απόφασης της Επιτροπής που δηλώνει πως μια τρίτη χώρα εξασφαλίζει ένα κατάλληλο επίπεδο προστασίας των μεταφερόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν μπορεί να ακυρώσει ούτε να μειώσει τις εξουσίες που διαθέτουν οι εθνικές ελεγκτικές αρχές», έκρινε το Δικαστήριο.

Η Επιτροπή «δεν είχε την αρμοδιότητα να περιορίσει την εξουσία των εθνικών ελεγκτικών αρχών», έκρινε το δικαστήριο κηρύσσοντας «άκυρη» την απόφαση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιμορφωτική Δράση «Teachers4Europe 2015-2016»


Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ΕΕΠΕΑΔΣ) του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργανώνει και φέτος την εκπαιδευτική δράση «Teachers4Europe».

Ο σκοπός της δράσης είναι να βελτιώσουν οι εκπαιδευτικοί τις γνώσεις τους στα Ευρωπαϊκά θέματα ώστε να μπορέσουν να κάνουν σχετικές εργασίες που θα αφορούν διάφορα ευρωπαϊκά θέματα στις τάξεις με τους μαθητές τους. Η εκπαιδευτική δράση «Teachers4Europe 2015-2016» περιλαμβάνει τις εξής φάσεις:

Α Φάση: Επιλογή Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, υποψηφίων «Teachers4Europe» 2015-2016 Η πρόσκληση προς όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας θα αναρτηθεί στον ιστότοπο www.teachers4europe.gr στις 5 Οκτωβρίου 2015 και η υποβολή υποψηφιοτήτων θα είναι δυνατή έως τις 16 Οκτωβρίου 2015.

Η επιλογή των υποψηφίων για "Teachers4Europe" 2015- 2016, που θα συμμετάσχουν στο φετινό πρόγραμμα ανά περιοχές θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος Οκτωβρίου 2015 με ευθύνη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Β Φάση: Επιμορφωτική διημερίδα των «Teachers4Europe Ambassadors». Οι Πρέσβεις του προγράμματος θα συμμετάσχουν σε μια επιμορφωτική διημερίδα 24-25/10 που θα αναλάβει το ΕΕΠΕΑΔΣ με τη συνεργασία του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠΟΠΑΙΘ. Οι συμμετέχοντες από όλες τις περιφέρειες είναι οι, ήδη επιλεγμένοι κι εκπαιδευμένοι τις προηγούμενες χρονιές, 72 Πρέσβεις του προγράμματος. Η επιμορφωτική διημερίδα θα έχει σκοπό την επιπρόσθετη ενημέρωση τους και την καλύτερη ανταλλαγή απόψεων για την εξέλιξη και πορεία του προγράμματος.

Γ Φάση: Επιμόρφωση των Τ4Ε κι υλοποίηση των σχετικών εργασιών στις τάξεις Οι «Teachers4Europe Ambassadors» αφού ολοκληρώσουν την επιμόρφωση θα υποστηρίξουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, υποψήφιων «Teachers4Europe», αλλά και τους ήδη συμμετέχοντες στο Δίκτυο Τ4Ε στην ευρύτερη περιοχή τους τόσο με δια ζώσης συναντήσεις αλλά και με χρήση εξ αποστάσεως εργαλείων εκπαίδευσης.

Οι εργασίες τόσο των εκπαιδευτικών που επιμορφώνονται πρώτη φορά όσο και των παλιών Τ4Ε θα υλοποιηθούν στα σχολεία που εργάζονται οι εκπαιδευτικοί και θα λάβουν χώρα από 1 Νοεμβρίου 2015 μέχρι τέλος Απριλίου 2016. Καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι «T4E Ambassadors» και οι υποψήφιοι Τ4Ε αλλά και οι παλιοί Τ4Ε θα υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας www.teachers4europe.gr.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άμεση ανάγκη προσλήψεων στην εκπαίδευση


Συνολικά 3.200 πιστώσεις λιγότερες από τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Τι αναφέρει ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Δημήτριος Μπράτης.

Για πιστώσεις που είναι λιγότερες κατά 3.200 από κενά κάνει λόγο ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Δημήτριος Μπράτης με ανάρτησή του στο δικτυακό του τόπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι πιστώσεις που θα διατεθούν φέτος, συνολικά στην ΠΕ από ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και κρατικό προϋπολογισμό, είναι κατά 3.200 λιγότερες από τα πραγματικά κενά Γενικής και Ειδικής Αγωγής που υπάρχουν στα σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν οι Δ/νσεις ΠΕ στο υπουργείο παιδείας τα κενά ξεπερνούν τα 14.500, ενώ οι πιστώσεις που διατίθενται ανέρχονται στις 11.293.

Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί:

· 1.712 δάσκαλοι

· 867 νηπιαγωγοί και

· 1.574 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων

· Σύνολο 4.153

Οι πιστώσεις που απομένουν ακόμα από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ για την ΠΕ ανέρχονται σε 7.140.

Συγκεκριμένα απομένουν από το ΕΣΠΑ:

· 165 πιστώσεις για νηπιαγωγούς

· 95 για δασκάλους

· 675 για ειδικότητες στα ΕΑΕΠ

· 1.111 για ΣΜΕΑΕ

· 2.164 για παράλληλη στήριξη

· 449 για τάξεις υποδοχής

· Σύνολο 4.659

Από το ΠΔΕ:

· 2.131 για γενική αγωγή

· 350 για ειδική αγωγή

· Σύνολο : 2.481

Σύνολο πιστώσεων που απομένουν: 4.659 ΕΣΠΑ + 2.481 ΠΔΕ = 7.140

Γενικό Σύνολο πιστώσεων στην Π.Ε. για το σχολικό έτος 2015-16 : 4.153 που έχουν προσληφθεί + 4.659 ΕΣΠΑ + 2.481 ΠΔΕ = 11.293

Σημαντική, επίσης, είναι η μείωση των πιστώσεων από το ΕΣΠΑ για τη Γενική Αγωγή στην Π.Ε. αφού, φέτος, είναι κατά 1.168 λιγότερες σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα:

Πέρυσι διατέθηκαν 4.721 πιστώσεις για ειδικότητες σε ΕΑΕΠ, ολοήμερο νηπιαγωγείο και ολοήμερο δημοτικό, ενώ φέτος διατίθενται συνολικά 3.553

Αναλυτικά



Οι πιστώσεις που διατίθενται δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά και χρειάζονται τουλάχιστον 3.200 ακόμη για να καλυφθούν. Εξαιτίας της έλλειψης των πιστώσεων ,αλλά και της μεγάλης καθυστέρησης στις προσλήψεις αναπληρωτών, η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική. Ιδιαίτερα στην Ειδική αγωγή, το πιο ευαίσθητο τμήμα της εκπαίδευσης, δεν λειτουργεί σχεδόν καμιά δομή. Ούτε τα ειδικά σχολεία, ούτε τα τμήματα ένταξης, ούτε οι παράλληλες στηρίξεις, αφού δεν έχει προσληφθεί ακόμα ούτε ένας αναπληρωτής. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη γενική αγωγή, όπου χιλιάδες τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών δεν έχουν νηπιαγωγούς και δασκάλους ακόμα, ενώ λείπουν περισσότεροι από 1.500 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Ακόμη και σήμερα, αρχές Οκτώβρη, υπάρχουν νηπιαγωγεία και δημοτικά που δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

Η κατάσταση αυτή, που είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων για την εκπαίδευση, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλο τρόπο ,παρά μόνο με την εξασφάλιση επιπλέον πιστώσεων για προσλήψεις. Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας οφείλουν άμεσα να εξασφαλίσουν τις πιστώσεις και να καλύψουν τα κενά.

Ταυτόχρονα πρέπει να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλα τα οργανικά κενά , προκειμένου να αντιμετωπισθεί οριστικά το θέμα των κενών στα σχολεία.

---------------


Οριστικοί πίνακες αναπληρωτών για τα πειραματικά


Περαιτέρω ενημέρωση των εκπαιδευτικών από τα Ε.Π.Ε.Σ. των σχολικών μονάδων.
Αναρτήθηκαν σήμερα οι οριστικοί πίνακες των υποψηφίων εκπαιδευτικών για τις θέσεις αναπληρωτών στα πειραματικά σχολεία. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν από τα Ε.Π.Ε.Σ. των σχολικών μονάδων για τα περαιτέρω.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕ01

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕ02

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕ03

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕ04

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕ05

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕ06

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕ07

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕ09

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕ10

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕ11

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕ60

---------------


Οκτώβριος με κλειστά νηπιαγωγεία

Επιτακτική η άμεση ανακοίνωση της Β' φάσης πρόσληψης νηπιαγωγών.

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και όμως τα κενά των νηπιαγωγών είναι πολυάριθμα με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η απρόσκοπτη λειτουργία των νηπιαγωγείων που ορισμένα εξ αυτών παραμένουν κλειστά.

Με βάση τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Διδασκαλική Ομοσπονδία στις 14 Σεπτεμβρίου τα κενά των νηπιαγωγών ανέρχονταν σε 1766 ενώ με την Α' φάση των προσλήψεων καλύφθηκαν μέρος των κενών. Συγκεκριμένα οι 867 προσλήψεις κάλυψαν μόνο το 49% των κενών.

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα αναφέρει σε ενημερωτικό του ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Βασίλης Παληγιάννης. «Σήμερα 01/10/2015 εξακολουθούν να υπάρχουν κλειστά νηπιαγωγεία και εκατοντάδες να υπολειτουργούν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Το νηπιαγωγείο για να αποδειχτεί «μια ανοιχτή αγκαλιά» για όλα τα παιδιά όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας πρέπει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις αναπληρωτών νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των κενών».

Για τα κλειστά νηπιαγωγεία αναφέρεται και ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΣΑΝ) που σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας τονίζει ότι «διανύουμε ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, και, σήμερα, 5/10/2015, υπάρχουν ακόμα πολλά τμήματα Νηπιαγωγείων που παραμένουν κλειστά, λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικών, ενώ χιλιάδες μαθητές, στην πιο ευαίσθητη και κρίσιμη ηλικία που διανύουν και που αφορά στην ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων τους, παραμένουν αποκλεισμένοι από τη γνώση, εξαιτίας της ανυπαρξίας διορισμών εκπαιδευτικών».

Ο Σύλλογος δεν σταματά στην απλή αναφορά του προβλήματος αλλά επισημαίνει πως είναι σε θέση να γνωρίζει και μέσα από τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πως υπάρχουν επαρκή κονδύλια μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το Υπουργείο, άμεσα και εντός της εβδομάδας που διανύουμε, στην Β' Φάση πρόσληψης αναπληρωτών γενικής αγωγής, με ικανό αριθμό νηπιαγωγών, ώστε να ομαλοποιηθεί, επιτέλους, η λειτουργία των σχολικών μονάδων και να ανοίξουν όλα τα τμήματα των νηπιαγωγείων της χώρας.

Ο ΣΑΝ κλείνει την επιστολή του, υπογραμμίζοντας, για πολλοστή φορά, πως δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ουσιωδώς Κλασικά και Ολοήμερα Τμήματα Νηπιαγωγείων, όταν για κενά που αγγίζουν τα 2.000, οι προσλήψεις, γενικής αγωγής, στη Α' Φαση, στις 25/9/2015, ήταν μόνο 867. Κρίσιμη και κομβική η Β' Φάση προσλήψεων αναπληρωτών γενικής αγωγής και παρακαλούμε, όπως επιδείξετε τη δέουσα ευαισθησία, πραγματοποιώντας άμεση παρέμβαση επί του θέματος.

---------------

«Κλειστές για ακόμα μια φορά οι πόρτες του υπουργείου Παιδείας»

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες σύλλογοι και επιστημονικά σωματεία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας από συλλόγους και επιστημονικά σωματεία (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ΣΕΠΕ «Περικλής», ΣΕΠΕ «Σεφέρης», μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ) για το μειωμένο αριθμό προσλήψεων και τις περιοχές τοποθέτησης των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, καθώς και για τα συνολικά κενά και τα κλειστά σχολεία στην εκπαίδευση.

Σε δήλωσή τους για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι εκπρόσωποι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ–ΚΙΝΗΣΕΩΝ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε. στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ κ.κ. Γαλάνης και Μιλτσακάκης αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Για ακόμα μια φορά οι πόρτες του Υπουργείου ήταν κυριολεκτικά κλειστές, μια που η πολιτική ηγεσία αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ισχυριζόμενη πως τα θέματα των διορισμών, των τοποθετήσεων και των κλειστών σχολείων συζητήθηκαν σε προηγούμενες συναντήσεις.

Είναι σαφές ότι η εφαρμογή του 3ου μνημονίου και των ελάχιστων προσλήψεων στηρίζεται στην απαξίωση και τον αυταρχισμό απέναντι στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.

Απαιτούμε την τοποθέτηση των αναπληρωτών με βάση τις περιοχές προτίμησης τους και στο σύνολο των πραγματικών κενών, με την πραγματοποίηση σε μια φάση όλων των προσλήψεων και την κάλυψη τώρα όλων των κενών.

Φαίνεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζει σε μια άλλη πραγματικότητα, καθώς τα σχολεία οδηγούνται σε απόλυτη διάλυση.

Η τοποθέτηση του Υπουργού κ. Φίλη για την λειτουργία των σχολείων με κενά είναι προκλητική. Στη σημερινή επίσκεψή του στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Αγίου Δημητρίου διαπίστωσε από πρώτο χέρι τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση και δέχτηκε την οργή γονιών και εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή αναφέρει χωρίς ντροπή το δελτίο τύπου του Υπουργείου για την παγκόσμια μέρα του εκπαιδευτικού "…οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ευθύνες του έργου τους μόνο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Χρειάζονται, ανάμεσα σε άλλα, αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, ικανοποιητικές αποδοχές, σεβασμός των εργασιακών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων τους, αδιάλειπτη τη μέριμνα της πολιτείας και έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς τους".

Τα σχολεία δεν ανοίγουν με εκθέσεις ιδεών και ευχές κύριε Φίλη!!! Κανένα σχολείο κλειστό, κανένας εκπαιδευτικός άνεργος! Κάλυψη τώρα όλων των κενών! Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υιοθετήθηκε η συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες


Ομόφωνη απόφαση του Ecofin.

Με ομοφωνία υιοθέτησαν, σήμερα, στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ τη συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τις πολυεθνικές εταιρείες (tax rulings).

Με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο σημερινό Ecofin, από τον Ιανουάριο του 2017 θα τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία περί ανταλλαγής πληροφοριών για τις φορολογικές συμφωνίες, ώστε να μην μπορούν να φοροδιαφεύγουν με την ίδια ευκολία οι πολυεθνικές εταιρείες στις χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί.

Η οδηγία προβλέπει αναδρομική ισχύ πέντε ετών για τις φορολογικές συμφωνίες που θα είναι εν ισχύ τον Ιανουάριο του 2017 και τριών ετών γι’ αυτές που δεν θα ισχύουν ως τότε.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη επίτευξη συμφωνίας, η οποία -όπως σχολίασε- επήλθε τάχιστα, μόλις επτά μήνες μετά την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο LuxLeaks, που ξέσπασε το Νοέμβριο του 2014, έφερε στο φως ένα σύστημα φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας, στο οποίο πρωτοστατούσε το Λουξεμβούργο, επί πρωθυπουργίας του νυν προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Πηγή:  http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στον χώρο της Υγείας προανήγγειλε ο Πολάκης


«Θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών και αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ».
Προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών και αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, στο άμεσο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος καθόρισε και τους στόχους του κυβερνητικού έργου στο απώτερο μέλλον.

Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για την ανάγκη ”αιμοδότησης” του συστήματος Υγείας από προσωπικό, ανακοινώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται οι προσλήψεις 1.990 νοσηλευτικού, παραϊατρικού και άλλων ειδικοτήτων προσωπικού και προαναγγέλλοντας:

- Την πλήρωση 2.400 θέσεων στα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών 600 θέσεων γιατρών, στο τέλος του χρόνου

- Την ολοκλήρωση, εντός των ημερών, της πρόσληψης 500 επικουρικών γιατρών -επιπλέον των ήδη υπηρετούντων επικουρικών γιατρών-, αλλά και

- Προώθηση πολιτικής λύσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, πριν τις 31 Δεκεμβρίου, του θέματος των επικουρικών γιατρών και επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού που διορίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και συμπληρώνουν δύο χρόνια θητείας στο σύστημα.

Ο κ. Πολάκης δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ρευστότητας στο σύστημα, δεδομένου ότι διατέθηκαν κατά τον Σεπτέμβριο 150 εκατ., άλλα 250 τον Οκτώβριο, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα αποδοθεί το εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό ποσό του 1 δισ. ευρώ. Επίσης, ενημέρωσε ότι γίνονται κινήσεις στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποδώσει ο Οργανισμός στο σύστημα τα οφειλόμενα ποσά και δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή 1,2 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα των προμηθειών των νοσοκομείων με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και της εξοικονόμησης πόρων. Ειδικότερα με: την πλήρη καταγραφή όλων των υλικών και των αντιδραστηρίων, την περιγραφή τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών για κάθε κατηγορία υλικών, τον καθορισμό τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντων με το εύρος της τιμής να είναι συν-πλην 10% της τιμής που έχει στο 50% των χωρών της ΕΕ. «Έτσι θα γίνονται οι διαγωνισμοί. Κι όποιος βρίσκεται εκτός των ορίων αυτών των προδιαγραφών δεν θα γίνονται αποδεκτοί» είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε μάλιστα τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι ενώ προχώρησαν σε οριζόντιες περικοπές, υπηρετώντας τις πολιτικές λιτότητας, «δεν ακούμπησαν ούτε μια τρίχα από το σύστημα της διαφθοράς, το οποίο συνεχίζει και γλεντάει σε αυτόν τον χώρο» και ανέφερε πως η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε ένα σύστημα που βρίσκεται σε λειτουργική αστάθεια και με κίνδυνο «μπλακ άουτ». Χαρακτήρισε δε «μεγάλη θεσμική επανάσταση» τις αλλαγές που θα προωθηθούν στο κύκλωμα προμηθειών, δεσμευόμενος ότι «θα είναι ένα κάστρο όπου οι αγορές και η διαπλοκή δεν θα το εκπορθήσει».

Αναφερόμενος σε παραδείγματα σπατάλης του δημόσιου χρήματος, είπε πως πληρωνόταν ένα υλικό μέχρι 5.000 ευρώ, 6.500 ευρώ διατίθενται για τη συντήρηση ασθενοφόρων, η σίτιση αγγίζει το τετραπλάσιο του ποσού που διατίθενται από πεντάστερα ξενοδοχεία, τα επιθέματα κοστίζουν από 12 εκατ. το 2014, 54 εκατ. το 2015, άλλα υλικά που πριν από τρία χρόνια κόστισαν 18 εκατ., τώρα κοστίζουν 54 εκατ., η δαπάνη για γυαλιά από 40 εκατ. αυξήθηκε στα 47 εκατ., ενώ άλλη δαπάνη (περιτονιακή διήθηση) από 3 εκατ. αυξήθηκε σε 28 εκατ. το 2014.

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προανήγγειλε την απομάκρυνση των διοικήσεων νοσοκομείων που θα αξιολογηθούν αρνητικά και την προκήρυξη των θέσεων διοικητή και υποδιοικητή με ανοιχτή πρόσκληση για την πλήρωσή τους.

Στον άμεσο χρονικό ορίζοντα, μετέθεσε ο κ. Πολάκης την οργανωτική ανασυγκρότηση του συστήματος -που πάσχει από την πολυδαίδαλη γραφειοκρατία- με την οποία θα μεταφερθούν αρμοδιότητες στις αποκεντρωμένες δομές του συστήματος, στις ΔΥΠΕ και στα νοσοκομεία.

Ακόμη, μίλησε για αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, με επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων των ιδιωτικών κλινικών, με ενίσχυση των ΠΕΔΥ (δίνοντας και μια δεύτερη ευκαιρία στους γιατρούς που εκδιώχθηκαν από το σύστημα) και ενίσχυση του ΕΚΑΒ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καμμένος: Εξετάζεται η εθελοντική στράτευση γυναικών


«Μελετάται ειδικό μισθολόγιο για τις Ειδικές Δυνάμεις».

Δέσμευση ότι θα κλείσει ο ανοιχτός λογαριασμός της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ, για την απόδοση δικαιοσύνης σε σχέση με τις περικοπές που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια οι αποδοχές των στρατιωτικών ανέλαβε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος είπε ότι ήδη τα χρήματα έχουν αποδεσμευτεί από εξοπλισμούς και βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πληρωθούν στους εν ενεργεία και στα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι «αυτή η κυβέρνηση θα μείνει στη ιστορία ως η κυβέρνηση που άλλαξε τη μεταπολίτευση» και ανακοίνωσε ότι μελετάται ειδικό μισθολόγιο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, η ισχύς των οποίων κατοχυρώνεται από την ποιοτική υπεροχή του προσωπικού τους. Είπε, ακόμη, ότι η πρώτη απόφαση που θα υπογράψει θα είναι η απόδοση του επιδόματος παραμεθορίου, με την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που έχει ήδη εκτελεστεί κατά μεγάλο μέρος. Παράλληλα, ανέφερε ότι εξετάζεται το μοντέλο της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών.

«Όταν πρωτοανέλαβα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχα δηλώσει ότι στόχος είναι η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την απόδοση της δικαιοσύνης σε σχέση με τις περικοπές των αποδοχών των στελεχών των ΕΔ. Προσπαθήσαμε μέχρι την τελευταία μέρα. Στόχος μας είναι να κλείσουμε αυτό τον ανοιχτό λογαριασμό. Ήδη τα χρήματα έχουν αποδεσμευτεί από εξοπλισμούς και βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πληρωθούν στους εν ενεργεία και στα εν αποστρατεία στελέχη μας» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ για το επίδομα παραμεθορίου τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει εκείνους που "φυλάνε Θερμοπύλες" και φροντίζουν για την εθνική κυριαρχία.

«Μελετούμε την καθιέρωση νέου ειδικού μισθολογίου για το προσωπικό των ΕΔ. Γιατί η ισχύς των ΕΔ κατοχυρώνεται από την ποιοτική υπεροχή του προσωπικού. Γι΄ αυτό ο παράγοντας άνθρωπος αποτελεί για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση την πρώτη προτεραιότητα» είπε ο κ. Καμμένος σημειώνοντας ότι προς τούτο ενισχύθηκε και θα συνεχίσει να ενισχύεται η αξιοκρατία και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει δρομολογηθεί η αναθεώρηση του πλαισίου για την υπηρεσιακή κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές καθώς και τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις στελεχών σε θέσεις ευθύνης.

«Σταματήσαμε το εκφυλιστικό φαινόμενο του διαχωρισμού των στρατευσίμων, σε προνομιούχους και μη. Αναστρέψαμε την απαράδεκτη κατάσταση που βρήκαμε, της υπέρ επάνδρωσης των μονάδων του κέντρου και της επικίνδυνα μειωμένης επάνδρωσης των μονάδων στις ακριτικές περιοχές. Ήδη διπλασιάσαμε το στρατεύσιμο προσωπικό στον Έβρο και στα νησιά. Όλοι θα υπηρετούν στον Έβρο και στα νησιά, για τουλάχιστον το πρώτο διάστημα της θητείας τους» είπε ο υπουργός. Ανακοίνωσε επίσης ευρεία συμμετοχή των ΕΔ σε κοινωνικές δράσεις προς όφελος του συνόλου. Ο κ. Καμμένος, αναφερόμενος στους εξοπλισμούς, τόνισε ότι έχουν σταλεί στον εισαγγελέα διαφθοράς 19 υποθέσεις διαφθοράς. «Συνέβαιναν σημεία και τέρατα. Και οι 19 υποθέσεις έχουν προχωρήσει στα ακροατήρια, έχουν ήδη γίνει συλλήψεις, έχουν γίνει ανοίγματα λογαριασμών και όσοι έχουν εμπλακεί οδηγούνται σύντομα στη δικαιοσύνη η οποία υποβοηθείται από στρατιωτικούς» σημείωσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι ο νόμος θα αλλάξει και οι αρχηγοί θα μπορούν να αποφασίζουν για μέχρι 300.000 ευρώ, προκειμένου να αποκαθιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε ανταλλακτικά και σε μέσα που δεν είναι διαθέσιμα. 'Ηδη, το υπουργείο προχώρησε στην πώληση ληγμένων ή προς λήξη οπλικών προμηθειών, ιδίως πυρομαχικών που αυτά τα χρήματα θα καλύψουν ανάγκες των 100 εκατομμυρίων αυτόν τον χρόνο και των 200 εκατομμυρίων που απαιτούν οι θεσμοί για τα επόμενα και δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ μείωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου, συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

Ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών και τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι σε αυτή την τετραετία πρέπει να προχωρήσουν τέτοια μέτρα που θα αποδεικνύουν ότι και τα δύο κόμματα είναι αποφασισμένα να αλλάξουν τα πράγματα, σύμφωνα με την εντολή του ελληνικού λαού. Υποστήριξε δε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να καταργηθεί και να δώσει η πρώτη η κυβέρνηση το παράδειγμα της. Τόνισε ότι το μήνυμα των εκλογών ήταν ένα μήνυμα ομοψυχίας και ο λαός στήριξε δύο κόμματα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ,αλλά με κοινό όραμα που είναι η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, θα ενώσει τον ελληνικό λαό με στόχο την έξοδο από την κρίση και να οδηγηθούμε με σταθερά βήματα στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για εκείνους που στην προεκλογική περίοδο «παρέσυραν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιτεθεί προσωπικά κατά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκρήτια διαμαρτυρία των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης


Αντιδρούν για τις ελλείψεις σε προσωπικό και για τους μειωμένους προϋπολογισμούς.

Παγκρήτια διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο Ηράκλειο, πραγματοποίησαν σήμερα τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων του νησιού, για τις ελλείψεις σε προσωπικό, τους μειωμένους προϋπολογισμούς, καθώς και για τους συμβασιούχους των νοσοκομείων, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ζήτησαν με ψήφισμα τους :

- 'Αμεση στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή εργασία. Μονιμοποίηση εργαζόμενων επικουρικών, συμβάσεων ΕΣΠΑ, κλπ.

- Καμία απόλυση κανενός εργαζόμενου.

- Κανένα κλείσιμο, καμία συγχώνευση, καμία συρρίκνωση κλινικών/τμημάτων των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας.

- 'Αμεση πληρωμή χωρίς περικοπές όλων των δεδουλευμένων, μισθών, εφημεριών, υπερωριών.

- Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Κατάργηση όλων των μνημονιακών εφαρμοστικών νόμων στην Υγεία. Να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες που είχαμε (μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές) από τα μνημόνια εργαζόμενοι και ασθενείς.

- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός για την οζώδη δερματίτιδα


Στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη νόσο της οζώδους δερματίτιδας που πλήττει τα βοοειδή. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, Ιωάννης Ταχματζίδης, επισημαίνει ότι «μετά το κρούσμα στην Καβάλα την περασμένη εβδομάδα, το βασικότερο μέλημα των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να μην εξαπλωθεί η νόσος και στην Κεντρική Μακεδονία». Για το λόγο αυτό συνεργεία πραγματοποιούν ελέγχους σε κάθε σταβλική εγκατάσταση ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της αστυνομίας για την πραγματοποίηση ελέγχων σε οχήματα που μεταφέρουν ζώα ή ζωοτροφές από την Ανατολική στην Κεντρική Μακεδονία.

«Παράλληλα απευθυνθήκαμε στα αρμόδια υπουργεία για τον εμβολιασμό των ζώων. Ήδη κάναμε έναν προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε 20.000 εμβόλια για κάθε μία από τις επτά περιφερειακές ενότητες και περιμένουμε την άδεια ώστε να προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς» αναφέρει ο κ. Ταχματζίδης.

Μεταφέρει δε και τον προβληματισμό που υπήρξε για το θέμα της διάθεσης του γάλακτος που θα παράγουν τα ζώα που θα εμβολιαστούν. «Πληροφορήθηκα ότι το ζήτημα αυτό μεταφέρθηκε στα ευρωπαϊκά όργανα και η ενημέρωση που έχω είναι ότι μπορεί να διατίθεται στις γαλακτοβιομηχανίες» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η νόσος εμφανίστηκε τον Αύγουστο και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία. Καθώς, όμως, μεταδίδεται στα ζώα με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με την άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την τοπική κτηνοτροφική οικονομία στον τομέα της βοοτροφίας. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιμενικοί στο εδώλιο για διακίνηση μεταναστών


Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2008.

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση των λιμενικών που κατηγορούνται για διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2008. Στην επιχείρηση είχαν συνεργαστεί η Ασφάλεια Πατρών και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος, ενώ συνολικά κατηγορήθηκαν 15 άτομα, όπως μεταδίδει το patrastimes.gr.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, αθώοι κρίθηκαν οι τρεις οδηγοί φορτηγών και οι τρεις εκ των λιμενικών. Ένοχοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι τρεις από τους κατηγορούμενους, στους οποίους επιβλήθηκαν 7 χρόνια κάθειρξης στον καθένα και συγκεκριμένα σε ένα λιμενικό, έναν οδηγό φορτηγού κι έναν Ιρακινό.

Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι ανάμεσα στους οποίους είναι λιμενικοί, οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών, αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς άσκησαν έφεση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη για πλαστογραφία σε πρώην υπάλληλο του δήμου Θεσσαλονίκης


Πλαστογράφησε την υπογραφή λαϊκού τραγουδιστή με τον οποίο συνεργάστηκε σε νυχτερινό μαγαζί.

Ποινή φυλάκισης 9 μηνών, με 3ετή αναστολή, για το αδίκημα της πλαστογραφίας, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον πρώην ταμία του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Σαξώνη, εκ των καταδικασθέντων για την υπεξαίρεση «μαμούθ» στα ταμεία του κεντρικού δήμου.

Ο 51 ετών πρώην δημοτικός υπάλληλος, που κρατείται στις φυλακές Νιγρίτας, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 20 ετών και έξι μηνών για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, καταδικάστηκε από το Πλημμελειοδικείο, διότι πλαστογράφησε την υπογραφή του λαϊκού τραγουδιστή Μάκη Χριστοδουλόπουλου, με τον οποίο συνεργάστηκε το 2008 σε νυχτερινό μαγαζί που διατηρούσε στη Θεσσαλονίκη.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, σε δεύτερο βαθμό, για μία επιταγή ύψους 10.000 ευρώ, την οποία ομολόγησε ότι πλαστογράφησε και χρησιμοποίησε σε μεταγενέστερη συναλλαγή του. Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, ο καλλιτέχνης αρνήθηκε να δεχθεί την επιταγή και πληρώθηκε με μετρητά.

Ο Π. Σαξώνης δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο μόνος που ομολόγησε την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταβλήθηκε η δεύτερη δόση του επιδόματος ενοικίου


Πιστώθηκε στους λογαριασμού το ποσό, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το επίδομα πιστώθηκε, όπως προβλεπόταν, στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών των ακίνητων των εγκεκριμένων δικαιούχων.

Εκτός από τους 9.511 δικαιούχους του προγράμματος που είχαν λάβει το επίδομα και τον προηγούμενο μήνα (στις 2/9) έχοντας ορθά δηλώσει τα στοιχεία τους στο ηλεκτρονικό σύστημα, σήμερα το επίδομα έλαβαν και άλλοι 3.553 δικαιούχοι που, είτε καταχώρησαν τα στοιχεία τους για πρώτη φορά, είτε διόρθωσαν τα αρχικά εσφαλμένα δηλωθέντα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση- με ευθύνη των δικαιούχων- των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών, δεδομένου ότι το επίδομα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, ενώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με δικές τους βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουσιαστική η συμβολή των δημάρχων στη διαχείριση των απορριμμάτων


Πρώτη αποτύπωση των ΤΣΔΑ και αντιρρήσεις της ΠΡΩΣΥΝΑΤ.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δήμων, στο αίτημα του ΕΔΣΝΑ να καταθέσουν εμπρόθεσμα τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) τα οποία και αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή τού υπό έγκριση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής (ΠΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειδικού Διαβαθμιδικόύ Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), έως και την 1η Οκτωβρίου, οι δήμοι που κατέθεσαν τα σχέδια τους ανέρχονται σε 51 και αντιστοιχούν στο 78% του συνόλου των δήμων της Αττικής. Οι δήμοι αυτοί πληθυσμιακά αντιστοιχούν περίπου στο 90% του συνολικού πληθυσμού της Αττικής και στο 88% του συνόλου των απορριμμάτων.

Σε αυτά τα ΤΣΔΑ οι δήμοι δίνουν έμφαση στην Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) με την ανάπτυξη ξεχωριστών ρευμάτων (τουλάχιστον τεσσάρων) και στην αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα μεγάλος αριθμός των δήμων επιθυμεί στην περιοχή τους τη δημιουργία μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής, σταθμών μεταφόρτωσης και μονάδων κομποστοποίησης, προκειμένου να διαχειριστούν τα απορρίμματα τους, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Από τους υπόλοιπους δήμους, 12 (19%) έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης των ΤΣΔΑ τα οποία θα υποβάλλουν σύντομα. Πρόκειται για τους δήμους Αγκιστρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ηλιούπολης, Μάνδρας, Περάματος, Πόρου, Τροιζηνίας , Ύδρας, Φιλόθεης-Ψυχικού και Φυλής. Τέλος, δύο δήμοι, Καισαριανής και Πετρούπολης, δεν έχουν ενημερώσει τον Σύνδεσμο για τις ενέργειές τους σχετικά με τη σύνταξη ΤΣΔΑ.

Στο μεταξύ σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΟΕ ΟΤΑ, με συλλογικότητες και πολίτες, για την επικείμενη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, κοινή συνισταμένη ήταν ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο με την παρούσα μορφή του.

Ζητήθηκε αναβολή λήψης απόφασης, απόσυρση και αναδιαμόρφωση του σχεδίου Αναθεώρησης, στο οποίο υποστηρίζουν ότι «επικρατεί μια γενικευμένη αοριστία και απουσία περιγραφής και κοστολόγησης των αναγκαίων έργων και δράσεων, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τίθεται σε αμφισβήτηση το αν το προτεινόμενο σχέδιο αντιπροσωπεύει, πράγματι, κάποιου είδους σχεδιασμό». «Η Φυλή εξακολουθεί να παραμένει ο μόνος, ρητά προσδιορισμένος, χώρος διαχείρισης, με επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα και του ΧΥΤΑ. Συντηρείται η λογική του υφιστάμενου συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης» τονίζεται.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άλλα 17 μαθητικά δρομολόγια στη Θεσσαλονίκη απέκτησαν αναδόχους


Σε ποια σχολεία παραμένει το πρόβλημα.

Λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών σε σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης δόθηκε σήμερα, με την ανάθεση 17 επιπλέον δρομολογίων με λεωφορεία, που μέχρι σήμερα είχαν μείνει αδιάθετα. Πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση για κάποιους μαθητές από περιοχές του Λαγκαδά και της Επανομής, οι οποίοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο τους, με όποιο μεταφορικό μέσο έχουν διαθέσιμο.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα η «Διενέργεια διαπραγμάτευσης για την ανάθεση αδιάθετων δροµολογίων µεταφοράς µαθητών, χωρικής αρµοδιότητας Μ.Ε. Θεσσαλονίκης σχολικού έτους 2015-2016», συνολικού προϋπολογισμού 363.062,35 ευρώ.

«Το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης, που αφορούσε δρομολόγια, για τα οποία δεν υπήρχε σύμβαση στις 30 Ιουνίου, πήγε καλά, καθώς είχαμε ανάδοχο στα 17 από συνολικά 21 προς ανάθεση δρομολόγια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Φάνης Παπάς.

«Σε ποια σχολεία παραμένει το μεταφορικό πρόβλημα»

Τα τέσσερα δρομολόγια, που έμειναν αδιάθετα, αφορούν ένα mini bus με τόπο παραλαβής «Σκεπαστό- Μαυρούδα» για το Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Σοχού, ένα mini bus από «Ανοιξιά, Φιλαδέλφιο, Ξηροπόταμο, Αρεθούσα» για το ΓΕΛ Ρεντίνας και το 1ο ΕΠΑΛ Σταυρού, ένα λεωφορείο από «Εξαμίλι- Κριθιά» για το δημοτικό και το Λύκειο Ασσήρου και ένα mini bus από «Νέα Απολλώνια, Νέα Μάδυτο- Μόδι» για το 1ο ΕΠΑΛ Σταυρού. «Με τροποποιήσεις προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να καλύψουμε και τα κενά αυτά», σημείωσε ο κ.Παπάς, διευκρινίζοντας ότι «τα προβλήματα, που παραμένουν αυτή τη στιγμή, σχετίζονται κυρίως με παρατάσεις συμβάσεων με τα ΚΤΕΛ Ν.Θεσσαλονίκης, που δεν έχει άλλο στόλο να διαθέσει, διότι κάποια λεωφορεία του από το καλοκαίρι έχουν δεσμευτεί στη μεταφορά των προσφύγων».

Ο κ.Παπάς θα μεταβεί αύριο στην Αθήνα μαζί με τον δήμαρχο Λαγκαδά στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου «να ζητήσουμε να δοθεί λύση, στο πρόβλημα που δημιουργεί κάθε χρόνο ο μαθηματικός τύπος, που ισχύει στους διαγωνισμούς».

Ερωτηθείς σχετικά με τα αδιάθετα δρομολόγια και τη δυνατότητα του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης να αναλάβει κάποια από αυτά, ο πρόεδρος της εταιρείας, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι δυνατότητες που είχαμε ήταν συγκεκριμένες, δεν επαρκεί ο στόλος που έχουμε και πρέπει να αγοράσουμε νέα λεωφορεία, όμως η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει».

«Διαθέτουμε για τη μεταφορά μαθητών 43 λεωφορεία, δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε ούτε ένα παραπάνω, εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο», είπε, διευκρινίζοντας ότι «συνεργαζόμαστε και με τα ΚΤΕΛ Αττικής και Κιλκίς για τη μεταφορά Σύρων προσφύγων, το πρόβλημα δημιουργεί το ότι κάθε χρόνο αποχαρακτηρίζονται τα λεωφορεία που έχουν φτάσει στο όριο ηλικίας και δε μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η ανέγερση του Τεμένους στο Βοτανικό


Κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ακυρωθεί η δημοπράτηση.

Στο μικροσκόπιο του Δ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει μπει προσφυγή 111 κατοίκων του Βοτανικού οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η δημοπράτηση του έργου ανέγερσης του ισλαμικού Τεμένους επί της Ιεράς Οδού στην περιοχή του Βοτανικού των Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας οι νομικοί παραστάτες των κατοίκων υποστήριξαν ότι η δημοπράτηση του Τεμένους παραβιάζει το Σύνταγμα σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάκριση των εξουσιών καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία .Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη κατασκευή δεν συνάδει με την ιστορία και την αισθητική της πόλης.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου, αντέκρουσε τα νομικά επιχειρήματά των δικηγόρων των 111 πολιτών οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ με την ιδιότητα των Χριστιανών Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών.

Ανάλογη προσπάθειά τους στο ΣτΕ το 2013 είχε αποτύχει με το σκεπτικό ότι οι ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου για την κατασκευή του Τεμένους δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά αντίθετα, εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής την συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη προσφυγή είχε καταθέσει και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αλλά κατά την σημερινή συζήτηση, δεν εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρο, με συνέπεια η αίτηση ακύρωσής του να απορριφθεί ως ανομιμοποίητη.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος ανέγερσης του Τεμένους ,από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμάται στα 946.000 ευρώ και θα κατασκευαστεί σε έκταση 17 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την Πολιτεία η κατασκευή του Τεμένους αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν στην Αθήνα και την γύρω περιοχή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...