Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Αναζητούνται ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπό την έγκριση των δανειστών τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Έχει ήδη βρεθεί η δέσμη μέτρων.

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αντικατασταθεί το μέτρο που έβαλε στο μνημόνιο για να μειώσει τον ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας.

Πληροφορίες λένε ότι τα ισοδύναμα τελούν υπό την έγκριση των εταίρων και για αυτό ο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αναστολή - και όχι την κατάργηση - του μέτρου που αφορά την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη βρεθεί η δέσμη των ισοδύναμων μέτρων από τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορούν να προκύψουν έσοδα αντίστοιχα εκείνων που είχαν προβλεφθεί ως εισπράξεις από το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα πρέπει πρώτα να τεθούν υπόψη των εταίρων και να εγκριθούν από αυτούς.

Στις προτάσεις που θα παρουσιαστούν στους δανειστές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων - σύμφωνα με πληροφορίες - μέτρα για έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, σε ενδοομιλικές συναλλαγές και σε ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και φόροι στις εταιρείες ηλεκτρονικών στοιχημάτων και αυτοκινητόδρομων.

Ταυτόχρονα δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εκπαίδευση. Δηλαδή να μπει 23% στα σχολεία και 13% στα φροντιστήρια.

Συνολικά ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση πυροδότησε σφοδρές επικρίσεις. Η Ν.Δ. χαρακτήρισε την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση «έμπνευση του κ. Τσίπρα», τον οποίο και κάλεσε «να εγκαταλείψει, επιτέλους, τις αριστερές ιδεοληψίες και τη φοροεπιδρομή και να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ν.Δ.». Για συνεχείς παλινωδίες, αναβολές και επικοινωνιακά τρικ έναντι ενός πολύ σοβαρού ζητήματος κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο σε «ιδεοληπτικές εμμονές». Το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τις ιδεοληψίες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια, προσθέτοντας ότι «η μείωση της συνεχιζόμενης κρατικής σπατάλης αφήνει πολλά περιθώρια για λύσεις, αρκεί να το θέλουν».

------------------

Σε «αναμμένα κάρβουνα» για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Στάση αναμονής και δυσπιστία από γονείς και φορείς.

Σε αναμονή εξακολουθούν να είναι γονείς, ιδιοκτήτες σχολείων και φροντιστηρίων καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί, μετά τη χθεσινοβραδινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι θα ανασταλεί η εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, για να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

«Ακόμα είμαστε δύσπιστοι και αναστατωμένοι και νοιώθουμε ανασφάλεια», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπος Κυραϊλίδης. «Το πρώτο λογικό βήμα για την κατάργηση του ΦΠΑ έγινε προεκλογικά, όταν και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν πίσω το μέτρο. Χθες, έγινε το δεύτερο λογικό βήμα, μετεκλογικά, με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού. Αναμένουμε το τρίτο λογικό βήμα, που θα είναι η ολοκληρωτική κατάργηση του μέτρου», πρόσθεσε ο κ. Χαραϊλίδης. Παράλληλα, τόνισε ότι επιδίωξη του ΔΣ του ΣΙΕΙΕ είναι μία άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ούτως ώστε να του εκθέσουν τις πραγματικές διαστάσεις του τι θα συμβεί σε περίπτωση που τελικά το μέτρο ισχύσει.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Γιάννης Βαφειαδάκης: «Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει πίσω. Ανησυχούμε, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι η υπόσχεση κατάργησης του ΦΠΑ θα γίνει πράξη». Εξάλλου, λόγω των συνεχών παρατάσεων της επιβολής του μέτρου σε αναμονή της τελικής έκβασης για το εάν τελικά θα καταργηθεί ή όχι ο ΦΠΑ, βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. «Είναι σαν να είμαστε στην εντατική και μας δίνουν παράταση ζωής για άλλον έναν μήνα», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Καθηγητών ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Europalso), κα. Oλυμπία Κρητικού και πρόσθεσε: «Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει ότι το κράτος είναι αναξιόπιστο απέναντι στους πολίτες, σε όσους έχουν μια μικρή επιχείρηση, σε όσους θέλουν να είναι νοικοκύρηδες και να κάνουν έναν προγραμματισμό».

Τέλος, ο Σύνδεσμος Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει: «Οι 170.000 γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, όπως και χιλιάδες γονείς σε ολόκληρη την Ελλάδα που κάνουν χρήση φροντιστηρίων, δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση μας στην άδικη επιβολή ΦΠΑ στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση της και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μέτρου. H επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, που θίγει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή (άρθρο 16) που προβλέπει ως βασική αποστολή του Κράτους την Παιδεία».

------------------

Μπαλτάς: Ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση από το υπ. Πολιτισμού


Την αύξηση του εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους ώστε να μπορέσει να καλυφθεί ένα μέρος των ισοδυνάμων για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πρότεινε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Το υπουργείο Πολιτισμού ήδη έχει δρομολογήσει την αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτα χαμηλές, το ηλεκτρονικό εισιτήριο βάση του οποίου τα έσοδα αυξάνουν και συστηματοποιούνται» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Μέσα από εκεί μπορεί να βρεθούν κάποια από τα ισοδύναμα ως συμβολή στην οικονομία και κυρίως ως συμβολή στο παράλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, υπουργείο Παιδείας, με το περίφημο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.