Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τέρμα η υποκρισία για τα καρδιακά επεισόδια…



Κάποια στιγμή όλοι αυτοί που εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους για τον χαμό του Μοροζίνι, την συμπαράσταση τους για το πρόβλημα του Μουάμπα θα πρέπει να αποφασίσουν για πόσο ακόμη θα θέλουν να το κάνουν.

Τα ερωτήματα που απασχολούν όλο τον κόσμο και είναι του τύπου «είναι δυνατόν να μην γίνονται εξετάσεις σε ομάδες επιπέδου Πρέμιερ Λιγκ;» θα πρέπει να πάψουν να κυριαρχούν.

Είναι καιρός να αντικατασταθούν από ερωτήματα όπως «Πόσα ματς τέτοιου εξαντλητικού ρυθμού μπορεί να αντέξει ένας ανθρώπινος οργανισμός;» ή «πόσα ματς και πόσα ταξίδια μπορεί να αντέξει ένας οργανισμός, χωρίς φαρμακευτική βοήθεια» ή «ως πότε θα βάζουμε τους παίκτες να παίζουν Τετάρτη – Κυριακή για εννιά μήνες και μετά να τους στέλνουμε και σε διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων;».

Όταν αυτά τα ερωτήματα θα κυριαρχήσουν όχι μόνο από το κοινό, αλλά και από τον Τύπο, τότε αυτοί που σήμερα εκφράζουν τη θλίψη τους και τη συμπαράστασή τους θα αναγκαστούν να πάρουν και κάποια μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ποδοσφαιριστές υπεράνθρωποι που αναζητούνται προκειμένου να αντέξουν αυτούς τους ρυθμούς και αυτά τα ματς είναι πιθανόν να συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσουν να υπάρχουν και άλλοι Μοροζίνι που θα καταρρέουν εντός του αγωνιστικού χώρου.

Και αυτό θα γίνεται όχι γιατί οι εξετάσεις δεν ήταν καλές και δεν είχε εντοπιστεί το πρόβλημα, αλλά γιατί οι οργανισμοί των ποδοσφαιριστών αυτού του επιπέδου φτάνουν πολλές φορές στα όρια τους και αυτό θα αλλάξει μόνο όταν οι ιθύνοντες αποφασίσουν να μειώσουν τον αριθμό των αγώνων.

Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν τρόπο. Επειδή τα χρήματα είναι πάρα πολλά για να αποφασίσει ο οποιοσδήποτε αρμόδιος να μειώσει τον αριθμό των αγώνων, οι μόνοι που μπορούν να αντιδράσουν είναι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και οι παγκόσμιες ή οι εγχώριες ενώσεις τους. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει…


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους την Τετάρτη



Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνημείων.

Δωρεάν είναι η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και δημόσια μουσεία την Τετάρτη 18 Απριλίου, Διεθνή Ημέρα Μνημείων.

Εκείνη την ημέρα θα μπορεί κανείς να απολαύσει μια βόλτα στην Ακρόπολη ή να επισκεφθεί ορισμένα από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης, χωρίς να πληρώσει εισιτήριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς εμφανίζεται η σχολική φοβία

Πώς εμφανίζεται η σχολική φοβία

Αφορά περίπου το 8% του μαθητικού πληθυσμού.

Η πλειονότητα των παιδιών έχει γενικά μία θετική στάση προς το σχολείο. Ορισμένα όμως παιδιά νιώθουν έντονους και αδικαιολόγητους φόβους για το σχολικό περιβάλλον. Το νευρωσικό αυτό σύνδρομο γνωστό ως σχολική φοβία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε φάση της σχολικής ζωής και αφορά περίπου το 8% του μαθητικού πληθυσμού. Η φοβία συνήθως εμφανίζεται στη Β΄ τάξη του δημοτικού και επηρεάζει περισσότερο τα κορίτσια.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τη σχολική φοβία με τις αρνητικές αντιδράσεις που εκδηλώνει το παιδί όταν πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο. Ο φόβος για το άγνωστο στην αρχή της σχολικής ζωής είναι απολύτως φυσιολογικός και η άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο συνήθως υποχωρεί μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Ούτε όμως πρέπει να θεωρούμε κάποιους πραγματικούς και συγκεκριμένους φόβους που εκδηλώνει το παιδί για το σχολείο ως φοβία , όπως ο φόβος για κάποιο συμμαθητή του που το κακομεταχειρίζεται ή ο φόβος για κάποιο διαγώνισμα.

Η σχολική φοβία χαρακτηρίζεται από έντονο ψυχικό άγχος για το σχολείο που δεν δικαιολογείται από τα πραγματικά γεγονότα και εκφράζεται ως απέχθεια προς το σχολικό περιβάλλον. Στις επόμενες ηλικίες πιθανότατα θα εκδηλωθεί ως φυγή από επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις και ευθύνες.

Η φοβία για το σχολείο μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους:

- απροθυμία, διστακτικότητα ή και κατηγορηματική άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο
- συμπτώματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς λίγο πριν φύγει το παιδί για το σχολείο όπως εκρήξεις θυμού, επιθετικότητα
- άρνηση του παιδιού να φάει το φαγητό του ή ιδιοτροπίες στο φαγητό του
- ψυχοσωματικές διαταραχές όπως πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, εμετοί, ενούρηση, εγκόπρηση, νυχτερινοί εφιάλτες
- πολλές δικαιολογίες που προβάλλει το παιδί για να μην πάει σχολείο, όπως ότι ο δάσκαλος είναι κακός, τα μαθήματα είναι βαρετά και δύσκολα, οι συμμαθητές του δεν το θέλουν, γεγονότα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Γενικότερα τα παιδιά που είναι πιο επιρρεπή στο να απουσιάζουν από το σχολείο είναι τα παιδιά που είναι φοβισμένα και συνεσταλμένα όταν είναι έξω από το σπίτι και μακριά από τους δικούς τους. Ωστόσο εκδηλώνουν εντελώς αντίθετη συμπεριφορά μέσα στο σπίτι. Είναι πολλές φορές πεισματάρικα και απαιτητικά με τους γονείς τους και έχουν μεγάλη ισχυρογνωμοσύνη. Το κύριο χαρακτηριστικό των παιδιών που αρνούνται να πάνε στο σχολείο είναι το έντονο άγχος καθώς πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε διάφορες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν εκτός σπιτιού.

Βασική αιτία της σχολικής φοβίας θεωρείται πως είναι η εκδήλωση ενός μόνιμου άγχους αποχωρισμού. Γενικότερα το παιδί από την αρχή της ζωής του αναπτύσσει μία σταθερή συναισθηματική σχέση (προσκόλληση) αρχικά με τη μητέρα του και αργότερα με τα άλλα πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός του.

Δύο χαρακτηριστικές αντιδράσεις προσκόλλησης είναι το άγχος προς τα ξένα πρόσωπα που εμφανίζεται περίπου στον 7ο μήνα και σταδιακά υποχωρεί ως τον 15ο μήνα και το άγχος του αποχωρισμού που νιώθει το παιδί όταν αποχωρίζεται το πρόσωπο με το οποίο έχει αναπτύξει προσκόλληση που εμφανίζεται γύρω στον 11ο μήνα και εξαφανίζεται περίπου στον 18ο μήνα.

Στις οικογένειες που η μητέρα είναι υπερπροστατευτική, το παιδί δεν ενθαρρύνεται να γίνει αυτόνομο και να αποκτήσει πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να εξαρτάται έντονα από τη μητέρα του. Σε μία τέτοια σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ μητέρας και παιδιού ,το άγχος του αποχωρισμού αντί να εξαφανιστεί μετά τον 1 ½ πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, γίνεται μόνιμο και συνεχώς αυξάνεται.

Η ένταξη του παιδιού στο σχολείο αποτελεί απειλή για αυτή την ιδιαίτερη σχέση μητέρας -παιδιού, με αποτέλεσμα τόσο η μητέρα όσο και το παιδί να νιώθουν έντονο άγχος και ανασφάλεια.

Η υπερπροστατευτική μητέρα στη σκέψη πως το παιδί θα φύγει μακριά της νιώθει μοναξιά και ψυχικό κενό και κρατάει το παιδί συναισθηματικά δέσμιο και στην ουσία αποθαρρύνει το παιδί της να πάει στο σχολείο αφού δέχεται με προθυμία οποιαδήποτε κατάσταση βοηθήσει το παιδί της να παραμείνει στο σπίτι. Ανάλογη είναι και η αντίδραση του εξαρτημένου παιδιού.

Το άγχος του αποχωρισμού λοιπόν μετατοπίζεται από το πραγματικό πρόβλημα που είναι η απομάκρυνση από το σπίτι και τη μητέρα σε ένα ουδέτερο αρχικά ερέθισμα που είναι το σχολείο με αποτέλεσμα το παιδί να εκδηλώνει σχολική φοβία. Η φοβία αυτή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλωθεί όταν συνυπάρχουν και δυσμενείς συνθήκες στο σχολείο (αυστηρός δάσκαλος, τάξεις με πολλά παιδιά).

Η σχολική φοβία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με μία πολύπλευρη και συντονισμένη θεραπευτική αγωγή που να περιλαμβάνει διορθωτική διδασκαλία αλλά και κατάλληλη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία που θα απευθύνονται τόσο στο ίδιο το παιδί όσο και στα άλλα πρόσωπα του άμεσου ή έμμεσου περιβάλλοντος του.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια απειλή στη διατροφική αλυσίδα οι επικίνδυνοι μύκητες



Σύμφωνα με μία νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενειών που οι μύκητες προκαλούν στο ζωικό βασίλειο, στα άγρια φυτά, αλλά και στις γεωργικές καλλιέργειες.

Η εξέλιξη αυτή θέτει σε ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο όχι μόνο τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, αλλά και τις διατροφικές πηγές του ανθρώπου. Η έρευνα, που χτυπάει «καμπανάκι κινδύνου» και ζητά την επείγουσα λήψη προληπτικών μέτρων, εκτιμά ότι στο 70% περίπου των περιπτώσεων όπου μία μολυσματική νόσος καταστρέφει ένα ζώο ή ένα φυτό, φανερός ή κρυφός ένοχος είναι ένας νέος μύκητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, χωρίς να το ξέρει ο πολύς κόσμος, ήδη διεθνώς βρίσκονται σε εξέλιξη επτά επιδημίες μυκήτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάθιου Φίσερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνουν ότι διάφοροι μύκητες, μεταξύ άλλων, εξαφανίζουν σταδιακά τα αμφίβια (ιδίως τους βάτραχους) σε πολλές ηπείρους, αποδεκατίζουν τις νυχτερίδες και τις μέλισσες, εξοντώνουν τα κοράλλια και τις θαλάσσιες χελώνες κ.α.

Οι μύκητες έμμεσα απειλούν και τους ανθρώπους, καθώς επιτίθενται σε αγροτικές καλλιέργειες, μειώνοντας την παραγωγή ρυζιού, δημητριακών, πατατών, σόγιας και άλλων σοδειών. Αν και το πρόβλημα διαφέρει σε σοβαρότητα από περιοχή σε περιοχή, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν ειδωθεί σε διεθνές επίπεδο, συνιστά μία επιδεινούμενη απειλή για τη διατροφική ασφάλεια της ανθρωπότητας.

Εκτιμάται ότι οι μύκητες προκαλούν ζημιές ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μόνο στις καλλιέργειες ρυζιού, σιταριού και καλαμποκιού. Για παράδειγμα, ένας μόνο μύκητας (Magnaporthe oryzae) ευθύνεται για την απώλεια κατά 10% έως 35% της παραγόμενης ποσότητας ρυζιού σε 85 χώρες. Ένας άλλος μύκητας (το στέλεχος Ug99 του Puccinia graminis) μπορεί να εξολοθρεύσει το 100% μιας καλλιέργειας σιταριού.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες

Η μελέτη υπολογίζει ότι κάθε χρόνο καταστρέφονται συνολικά περίπου 125 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών καλλιεργειών, κυρίως δημητριακών και των πατατών. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι απώλειες, ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας (περίπου 600 εκατ. άνθρωποι) δεν θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα διατροφής.

Η νέα έρευνα, που επαναξιολόγησε όλες τις δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά οι μύκητες συνιστούν μεγαλύτερη απειλή σε σχέση μ’ άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, αν και ως τώρα η αυξανόμενη απειλή τους δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτή, καθώς τόσο οι υγειονομικές Αρχές, όσο και η κοινή γνώμη, έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι κυρίως στους ιούς και μερικά γνωστά παθογόνα βακτήρια. Στην πραγματικότητα, όμως, η απειλή από τους μύκητες έχει ξεπεράσει πλέον αυτήν που συνιστούν οι ιοί και τα βακτήρια μαζί - και συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι απώλειες καλλιεργούμενων τροφίμων λόγω μόλυνσης από μύκητες θα μπορούσαν κάποια στιγμή να φθάσουν ακόμα και τα 900 εκατ. τόνους, επιτείνοντας σοβαρά τη διατροφική ανασφάλεια διεθνώς. Αν και το δυσοίωνο αυτό σενάριο έχει μικρές πιθανότητες, αν όντως συμβεί, τότε θα οδηγούσε σε πλανητικό λιμό που θα έπληττε πάνω από 4,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Τα θύματα μεταλλάσσονται σε σούπερ-φορείς

Η εξάπλωση των μυκήτων γίνεται από «σκληροτράχηλα» κι άκρως ανθεκτικά σπόρια, που μεταφέρει ο άνεμος ή το νερό. Όταν οι μύκητες προσβάλλουν ένα μεγάλο πληθυσμό, εξαπλώνονται τόσο γρήγορα που ο προσβαλλόμενος πληθυσμός εξοντώνεται πριν τα θύματα προλάβουν να αποφύγουν τη μόλυνση και τη μετάδοσή της από το ένα άτομο στο άλλο. Εξάλλου, μετά τη μόλυνσή τους μερικοί οργανισμοί, γίνονται οι ίδιοι σούπερ-φορείς εξάπλωσης του μύκητα, μεταφέροντας και σε άλλα είδη την μόλυνση.

Οι μύκητες επίσης κάνουν μακρινά ταξίδια με τη βοήθεια των ίδιων των ανθρώπων, οι οποίοι, με το εμπόριο και τον τουρισμό, μεταφέρουν στα πέρατα της Γης μολυσμένα ζώα και φυτά. Η γενετική «ευελιξία» των μυκήτων εξάλλου τους βοηθά να αναπτύσσουν την μολυσματική ικανότητά τους.

Αντίθετα με άλλους μικροοργανισμούς, οι μύκητες αποκτούν γρήγορα τις γενετικές αλλαγές που τους επιτρέπουν να δημιουργούν νέα πιο μολυσματικά παθογόνα είδη.

Οι μύκητες επίσης μπορούν να ζουν είτε πάνω ή μέσα στους ξενιστές τους, είτε μόνοι τους στη φύση, π.χ. στο χώμα ή στη θάλασσα.

Αντίθετα με άλλα μικρόβια, όπως οι ιοί, συνήθως οι μύκητες δεν χρειάζονται τους ξενιστές τους για να εξαπλωθούν και έτσι δεν έχουν πρόβλημα να εξοντώσουν ένα ολόκληρο πληθυσμό, αφού τον μολύνουν.
Τέλος, οι μύκητες, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, επιδεινώνουν και την κλιματική αλλαγή, επειδή τα δέντρα που καταστρέφονται λόγω μόλυνσης, δεν μπορούν πια να απορροφήσουν 230 έως 580 μεγατόνους ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα (περίπου το 0,07% του συνόλου).





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχολικοί υπολογιστές για… κλάματα στα λύκεια του Βόλου



Χρονολογούνται πριν από το 2000.

Σε απηρχαιωμένους υπολογιστές κάνουν μάθημα οι περισσότεροι μαθητές Λυκείων του Βόλου , που ζητούν επιτακτικά την αντικατάστασή τους από τους αρμόδιους του Δήμου με Η/Υ νεώτερης γενιάς.

Οι περισσότεροι υπολογιστές χρονολογούνται εδώ και 12- 13 χρόνια και είναι ξεπερασμένοι ως προς τις ταχύτητες τους στο Διαδίκτυο, λέει ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του Δήμου Βόλου και δημοτικός σύμβουλος Βόλου κ. Γιάννης Κουρτίνας.

Τα περισσότερα Λύκεια πιέζουν, όπως λέει στον Ταχυδρόμο, για αναβάθμιση των Η/Υ στα σχολεία, ενώ ο ίδιος πολύ συχνά γίνεται αποδέκτης ανάλογων οχλήσεων και από τους μαθητές που του παραπονούνται ότι οι ταχύτητες που «τρέχουν» οι υπολογιστές στα σχολεία τους είναι ταχύτητες… χελώνας..

Ο κ. Κουρτίνας ενστερνίζεται ότι είναι απόλυτα λογικό το αίτημα των μαθητών των Λυκείων του Βόλου. Από την άλλη ωστόσο διαπιστώνει ότι για να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ενιαίου Δήμου Βόλου απαιτείται το, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο, ποσό των 100.000 ευρώ. Χρήματα που δεν είναι εύκολα διαθέσιμα κάτω από τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου σημειώνει τέλος ότι η αντικατάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι αναγκαία και για ένα ακόμη λόγο. Για να μην υπάρξουν, όπως σημειώνει, προβλήματα στη μετάδοση των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι «σιδερένιες» τροφές



Η κατάλληλη διατροφή για όσους έχουν χαμηλό αιματοκρίτη.

Ο χαμηλός αιματοκρίτης συνήθως οφείλεται είτε σε αναιμία είτε σε απώλεια αίματος.

Ωστόσο, αν υπάρχει φόβος για τέτοιο πρόβλημα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε το γιατρό μας προκειμένου να προχωρήσουμε σε εξέταση σιδήρου και φερριτίνης.

Εάν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με χαμηλό σίδηρο, πέρα από ειδικά συμπληρώματα διατροφής, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να βρίσκονται σε αφθονία στο διαιτολόγιο που ακολουθούμε.

Ποια είναι αυτά; Τα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχάρι καθώς και το χοιρινό αλλά και το κοτόπουλο.

Συχνά λέγεται ότι όσπρια όπως οι φακές είναι πλούσιες πηγές σιδήρου. Αυτό αν και σωστό δεν σημαίνει πως ο οργανισμός μπορεί και το απορροφά πλήρως. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο σίδηρος από φυτικές τροφές απορροφάται σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με αυτόν από ζωικές.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε όσπρια ή λαχανικά. Ταυτόχρονα όμως με τα τρόφιμα αυτά, αν φροντίσουμε να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και Β-καροτένιο μπορούμε να αυξήσουμε ή ακόμη και να διπλασιάσουμε την απορρόφηση του σιδήρου.

Οι ουσίες αυτές αφθονούν στα καρότα, τις πιπεριές, τη ντομάτα, το λεμόνι και το πορτοκάλι.

Τέλος, τροφές που αποτελούν καλή πηγή σιδήρου είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι Αυστραλοί πάνε για ύπνο με τα κατοικίδιά τους



Τα προτιμούν από τους συντρόφους τους!

Οι Αυστραλοί προτιμούν να κοιμούνται με τα κατοικίδια τους παρά με το σύντροφό τους, αναφέρει έρευνα του πανεπιστημίου CQ, που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο.Συγκεκριμένα, οι Αυστραλοί απολαμβάνουν καλύτερα το βραδινό τους ύπνο εάν στη θέση του συντρόφου τους έχουν το κατοικίδιο τους και το έτερον ήμισυ βρίσκεται σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού.

Ο Ντριου Ντόσον, ερευνητής του πανεπιστημίου CQ, είπε στο εθνικό κανάλι ABC πως το 8,9% από τους 13.089 ανθρώπους που έλαβαν μέρος στην έρευνα προτιμά να κοιμάται με τη γάτα, το σκύλο ή όποιο κατοικίδιο έχει, ποσοστό διπλάσιο από τους γονείς εκείνους που δήλωσαν πως αφήνουν τα παιδιά τους να κοιμούνται το βράδυ μαζί τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά κατοικίδιων ζώων.
Διαβάστε περισσότερα...

Επιρρεπείς στο διαβήτη οι εργαζόμενοι τη νύχτα



Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει το βιολογικό ρολόι.

Οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες, οι οποίοι κοιμούνται λίγο και σε λάθος ώρες της ημέρας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η νυχτερινή εργασία διαταράσσει το βιολογικό «ρολόι» του οργανισμού, με συνέπειες για την υγεία του.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women's Hospital, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα δρ. Όρφιου Μπάξτον, έκαναν πειράματα με 21 άτομα και διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στο φυσιολογικό κύκλο του ύπνου - ξύπνιου, οδηγούσαν σε σταδιακή αδυναμία του σώματος να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα μερικοί συμμετέχοντες στην έρευνα εμφάνισαν πρώιμα συμπτώματα διαβήτη μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη νυχτερινή εργασία με ποικίλα προβλήματα υγείας. Η νέα μελέτη μελέτησε το ζήτημα σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες, όπου η διατροφή και ο ύπνος των συμμετεχόντων ελεγχόταν από τους επιστήμονες επί περίπου έξι εβδομάδες.

Αρχικά τα «πειραματόζωα» κοιμούνταν έως δέκα ώρες τα βράδια. Στη συνέχεια όμως και επί τρεις εβδομάδες οι ερευνητές σκοπίμως διατάραξαν τον ύπνο και το βιολογικό «ρολόι» τους. Η διάρκεια της ημέρας επιμηκύνθηκε στις 28 ώρες με τεχνητό τρόπο, ενώ οι συμμετέχοντες επιτρεπόταν να κοιμηθούν ακανόνιστα μόνο για εξήμισι ώρες (ισοδύναμες με 5,6 ώρες στην κανονική 24ωρη μέρα).

Αύξηση σακχάρου στο αίμα


Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξήθηκαν σημαντικά και, όπως διαπιστώθηκε, ο οργανισμός των συμμετεχόντων άρχισε να μειώνει το επίπεδο της ινσουλίνης (της ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας και φυσιολογικά ελέγχει το επίπεδο του σακχάρου), με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο. Μερικοί εθελοντές είχαν τόσο υψηλά επίπεδα σακχάρου μετά το φαγητό τους, που χαρακτηρίσθηκαν προ-διαβητικοί.

Παράλληλα, αυξήθηκε ο κίνδυνος αύξησης του βάρους, καθώς επιβραδύνθηκε ο ρυθμός του μεταβολισμού κατά 8% κατά μέσο όρο. Αυτή η επιβράδυνση «μεταφράζεται» σε αύξηση του βάρους κατά 5,5 κιλά περίπου σε διάστημα ενός έτους. Μόνο με αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και περισσότερη σωματική άσκηση θα μπορούσε να αντισταθμιστεί αυτή η τάση για παχυσαρκία.

Όπως δήλωσε ο δρ. Όρφιου Μπάξτον, οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες που αναγκαστικά μένουν ξύπνιοι τις νύχτες, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν κανονικό διαβήτη κάποια στιγμή, σε σχέση με τους εργαζόμενους σε κανονικές ώρες της ημέρας.

Επειδή οι απασχολούμενοι το βράδυ δυσκολεύονται να κοιμηθούν την ημέρα, το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς στη βραδινή αποδιοργάνωση του βιολογικού-μεταβολικού «ρολογιού» (του λεγόμενου και κιρκαδιανού κύκλου) έρχεται να προστεθεί και η χρόνια έλλειψη ύπνου. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο επαρκής ύπνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Προϊστορικά βακτήρια εναντίον αντιβιοτικών σημειώσατε 1

Προϊστορικά βακτήρια εναντίον αντιβιοτικών σημειώσατε 1

Εξαρετικά ανθεκτικά είναι τα μικρόβια που βρέθηκαν στο σπήλαιο Lechuguilla.

Μπορεί όλοι να πιστεύουν ότι τα παθογόνα μικρόβια έχουν εξελιχθεί για να αντιμετωπίζουν τα αντιβιοτικά αλλά πρόσφατη μελέτη θέτει αυτή την άποψη σε αμφιβολία.

Ερευνητές απομόνωσαν μικρόβια το οποία εντοπίστηκαν στο σπήλαιο Lechuguilla στο Νέο Μεξικό και στη συνέχεια εξέτασαν την αντοχή τους σε αντιβιοτικές ουσίες. Δεδομένου ότι τα μικρόβια αυτά ήταν απομονωμένα για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, όλοι ήταν βέβαιοι ότι δεν θα είχαν καμία ελπίδα απέναντι στα αντιβιοτικά.

Παρόλα αυτά οι προσδοκίες τους δεν επαληθεύτηκαν. Αντιθέτως πολλά από τα 93 τα προϊστορικά βακτήρια που μελετήθηκαν, έδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Κάποια από αυτά μάλιστα κατάφεραν να μείνουν απρόσβλητα ακόμη και από την δαπτομυκίνη. Ένα από τα πλέον σύγχρονα αντιβιοτικά το οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται κατά κόρον στη σύγχρονη ιατρική.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κρούσματα άνοιας αναμένεται να υπερτριπλασιαστούν ως το 2050



Θα ανέλθουν στα 115,4 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Τα κρούσματα άνοιας, ενός συνδρόμου που προκαλείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναμένεται να διπλασιαστούν ως το 2030 και να υπερτριπλασιαστούν ως το 2050, όταν θα φτάσουν τα 115,4 εκατομμύρια στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σήμερα, σχεδόν 35,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν προσβληθεί από άνοια, το εν γένει χρόνιο αυτό σύνδρομο που προκαλείται από διάφορες ασθένειες του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη, την κρίση, τη συμπεριφορά και την ικανότητα πραγματοποίησης των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία πρόκλησης της άνοιας (σε έως το 70% των περιπτώσεων), η οποία μπορεί επίσης να προκληθεί από αγγειακές νόσους.

«Οφείλουμε να ενεργήσουμε, οφείλουμε να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της οργάνωσης ADI (Alzheimer's Disease International), Μαρκ Ουόρτμαν.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, την πρώτη για την άνοια, κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα εμφανίζεται σήμερα ένα νέο κρούσμα άνοιας στον κόσμο. Το 2050 αναμένεται να υπάρχει ένα νέο κρούσμα κάθε δευτερόλεπτο.

Η περίθαλψη και η φροντίδα των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από άνοια στον κόσμο ξεπερνάει προς το παρόν σε κόστος τα 461 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος. Σε αυτό συνυπολογίζονται η περίθαλψη και τα προνοιακά επιδόματα, όπως και η μείωση ή η απώλεια των εισοδημάτων των ασθενών και των νοσηλευόμενων.

Μολονότι κρούσματα άνοιας υπάρχουν σε όλες τις χώρες, περισσότερα από τα μισά (58%) είναι σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπεράσει το 70% ως το 2050 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στις χώρες αυτές, κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο δρ Σέκχαρ Σαξένα, διευθυντής του τμήματος διανοητικής υγείας και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών στον ΠΟΥ.

«Αυτή είναι μια προειδοποίηση», σημείωσε, καλώντας τις χώρες με χαμηλά ή μέσα εισοδήματα να θέσουν σε εφαρμογή εθνικές πολιτικές για τη νόσο αυτή.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνον 8 χώρες (Βρετανία, Αυστραλία, Δανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ολλανδία και Νορβηγία) έχουν ένα εθνικό πρόγραμμα κατά της άνοιας. Άλλες χώρες, όπως η Σουηδία ή η Γερμανία, έχουν επίσης εκδώσει συστάσεις.

Στην έκθεσή του ο οργανισμός συστήνει στις αρχές να υλοποιήσουν προγράμματα που να επικεντρώνονται κυρίως στον περιορισμό του στιγματισμού των ανθρώπων που προσβάλλονται από άνοια και στη χορήγηση ιατρικής φροντίδας καλύτερης ποιότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας φυσικός «σύμμαχος» της υγείας

Ένας φυσικός «σύμμαχος» της υγείας

Τα σημαντικότερα οφέλη του θυμαριού.

Πολλά είναι οφέλη για τον οργανισμό από την κατανάλωση του θυμαριού και την επαρκή πρόσληψη θυμόλης που περιέχει ο θάμνος.

Αρχικά, σύμφωνα με επιστήμονες, η ένταξη του στη διατροφή είναι απαραίτητα για ανθρώπους που πάσχουν από υπόταση καθώς και για παιδιά που έχουν αναιμία.

Επιπλέον, χρήσιμο μπορεί να φανεί σε συνηθισμένα συμπτώματα της γρίπης καθώς έχει εφιδρωτικές ιδιότητες, ρυθμίζοντας έτσι τα εκκρίματα όταν λχ. έχουμε καταρροή.

Τα οφέλη του όμως δεν τελειώνουν εδώ. Η θυμόλη συμβάλει στην πέψη «δύσκολων» τροφών όπως αυτές που περιέχουν πολλά λιπαρά. Ακόμη, η τονωτική και διεγερτική του δράση μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όσους πάσχουν από άγχος, κατάθλιψη και πονοκεφάλους.


Διαβάστε περισσότερα...

Θέλετε ησυχία, θα την αντέξετε;



Πόσο μπορούμε να αντέξουμε σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης.

Μπορεί μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή στον δρόμο η ησυχία να μας φαίνεται πολύτιμη, όμως πόσο θα μπορούσαμε να αντέξουμε άραγε σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης; Οι ειδικοί της εταιρείας Orfield Laboratories Inc, στις ΗΠΑ, έφτιαξαν μια αίθουσα όπου η ησυχία… σπάει κόκαλα. Το δωμάτιο ηχομόνωσης μάλιστα κατέρριψε το ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο ήσυχος χώρος στον κόσμο. Ωστόσο όσοι έχουν επισκεφθεί το εν λόγω δωμάτιο, ισχυρίζονται ότι τόση ησυχία δεν υποφέρεται για πολλή ώρα.

«Εκκωφαντική» ησυχία


Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει αντέξει κάποιος στον «εκκωφαντικά» ήσυχο χώρο ήταν 45 λεπτά. Το μυστικό του κρύβεται στις σφηνοειδείς κατασκευές από υαλόνημα (fiberglass) που καλύπτουν τους τέσσερις τοίχους και είναι ικανές να «καταπίνουν» το 99,9% του ήχου.

«Όταν υπάρχει τόση ησυχία, τα αυτιά προσαρμόζονται» εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας Στήβεν Όρφιλντ.

«Όσο πιο ήσυχο είναι το δωμάτιο, τόσα περισσότερα πράγματα μπορεί να ακούσει κανείς. Μπορείς για παράδειγμα να ακούσεις την καρδιά σου να χτυπά, τους πνεύμονές σου ή το στομάχι σου να γουργουρίζει δυνατά. Γιατί σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης, εσύ γίνεσαι ο ήχος» περιγράφει ο ίδιος.

Κάτι τέτοιο, προσθέτει, μπορεί εύκολα να αποπροσανατολίσει κάποιον ο οποίος βρίσκεται μέσα στο «στεγνό» από ήχο δωμάτιο.

«Το πώς προσανατολιζόμαστε, βασίζεται εν μέρει στους ήχους που ακούμε γύρω μας, π.χ. στον δρόμο. Σε ένα τέτοιο δωμάτιο, δεν υπάρχει καμία νύξη σχετικά με τη θέση μας στον χώρο. Εάν λοιπόν κάποιος θέλει να αντέξει εκεί μέσα για μισή ώρα, τότε καλά θα κάνει να είναι καθιστός» υπογραμμίζει.

Δωμάτιο δοκιμών


Σύμφωνα με την εταιρεία, το δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές εταιρείες, προκειμένου να ελέγξουν ή να μετρήσουν τον θόρυβο τον προϊόντων τους. Η NASA από την πλευρά της στο πλαίσιο δοκιμής, τοποθέτησε στον χώρο μια δεξαμενή με νερό και άφησε τους αστροναύτες της να επιπλέουν για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου φτάσουν σε σημείο παραισθήσεων. Στόχος ήταν να δουν πόσο καλά θα μπορούσαν οι αστροναύτες να διαχειριστούν κάτι τέτοιο.

Ο Όρφιλντ εξηγεί ότι το Διάστημα μοιάζει με έναν γιγάντιο «χώρο» με πλήρη απουσία ήχου. Για τον λόγο αυτόν, είναι πολύ σημαντικό οι αστροναύτες να μπορούν να παραμένουν συγκεντρωμένοι σε ό,τι κάνουν.

Και η γνωστή εταιρεία Harley-Davidson χρησιμοποίησε το δωμάτιο προκειμένου να μειώσει τον ήχο των θρυλικών μηχανών της, χωρίς όμως να αφαιρέσει την χαρακτηριστική ηχητική τους κληρονομιά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς καταλαβαίνουμε τους ψεύτες



Πέντε μυϊκές ομάδες αλλάζουν «συμπεριφορά» σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Για πρώτη φορά αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν πέντε σημεία του προσώπου που αποκαλύπτουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Το μυστικό, όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia, κρύβεται σε πέντε μυϊκές ομάδες οι οποίες αλλάζουν «συμπεριφορά» όταν κάποιος ψεύδεται.

Οι ειδικοί από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου μελέτησαν τις περιπτώσεις 52 ατόμων, τα οποία είχαν εμφανιστεί στην τηλεόραση, σε διάφορες χώρες, απευθύνοντας έκκληση προς το κοινό για την ασφαλή επιστροφή συγγενών τους ή για τη συλλογή πληροφοριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δολοφόνους των αγαπημένων τους προσώπων. Το τηλεοπτικό υλικό είχε συγκεντρωθεί από ειδησεογραφικά πρακτορεία σε Αυστραλία, Καναδά, Βρετανία και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα μισά από τα άτομα αυτά βάσει στοιχείων (γενετικού υλικού κ.ά.) φάνηκε ότι ψεύδονταν και στη συνέχεια καταδικάστηκαν για φόνο.

Ενοχή στο μικροσκόπιο


Οι αμερικανοί ψυχολόγοι από την πλευρά τους διαπίστωσαν ότι το στρες που βίωναν τα συγκεκριμένα άτομα κάθε φορά που ξεστόμιζαν ένα ψέμα δεν τους επέτρεπε να ελέγχουν τις συσπάσεις των μυών του προσώπου τους. Στα βίντεο που ανέλυσαν εμφανίζονταν 26 ψεύτες και 26 άτομα που έλεγαν αλήθεια. Συγκεκριμένα, μελέτησαν περισσότερα από 20.000 κάδρα από τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, διαπιστώνοντας σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε μυϊκές ομάδες του προσώπου που σχετίζονται με τη λύπη, τη χαρά και την έκπληξη – όπως π.χ. οι μετωπιαίοι μύες, ο επισκύνιος μυς των βλεφάρων, ο σφιγκτήρας μυς του στόματος, ο μείζων ζυγωματικός μυς, ο καθελκτήρας μυς της γωνίας του στόματος.

Βάσει των ευρημάτων των ερευνητών, οι μύες που σχετίζονται με την έκφραση της θλίψης – ο επισκύνιος μυς των βλεφάρων και ο καθελκτήρας μυς της γωνίας του στόματος – φάνηκαν να συσπώνται συχνότερα σε άτομα που έλεγαν την αλήθεια. Αντίθετα, στο πρόσωπο όσων ψεύδονταν παρατηρείτο μια μικρή σύσπαση του μείζονος ζυγωματικού μυ και πλήρης σύσπαση των μετωπιαίων μυών. Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνέβαλλαν στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να μοιάζουν λυπημένοι.

Ψέμα με εξελικτικό υπόβαθρο


Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, πίσω από το ψέμα υπάρχει μια εξελικτική συνιστώσα. Κατά μέσο όρο λέμε ψέματα δύο φορές την ημέρα.

«Ακόμη και όταν τα ψέματα που λέμε σε διαπροσωπικό γίνονται αποδεκτά από τους γύρω μας , ένας έμπειρος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει σημάδια της απόκρυψης της αλήθειας. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απόκρυψης των πραγματικών μας συναισθημάτων, συνήθως πέφτουν στο κενό» καταλήγουν οι Αμερικανοί.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το 16% των Ελλήνων υποφέρει από δυσκοιλιότητα



O αριθμός των γυναικών που πάσχουν είναι διπλάσιος από των ανδρών.

Το πρόβλημα της χρόνιας δυσκοιλιότητας στην Ελλάδα έχει σημαντικές διαστάσεις καθώς, σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), το 16% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Έλληνες, αναφέρει δυσκοιλιότητα μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των ανδρών. Περισσότερο ανησυχητικό όμως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς πάσχοντες (47%) έχουν συμβουλευθεί κάποιον γιατρό για την επίλυση του προβλήματός τους.

Συνήθως οι πάσχοντες από χρόνια δυσκοιλιότητα ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια (10,6 χρόνια κατά μέσο όρο σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη) και έχουν δοκιμάσει πολλές φαρμακευτικές και άλλες θεραπείες. Η πρώτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αλλαγή του τρόπου διατροφής και συγκεκριμένα η αυξημένη λήψη φυτικών ινών, η αύξηση της κατανάλωσης νερού καθώς και η συστηματική άσκηση. Το επόμενο βήμα είναι συνήθως η χρήση καθαρτικών ουσιών, μετά από παρότρυνση του περιβάλλοντος του πάσχοντος ή συμβουλή του φαρμακοποιού. Τα καθαρτικά διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο δράσης αλλά δεν είναι όλα το ίδιο δραστικά σε όλους τους ασθενείς.

Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας συζητήθηκε στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας το Σάββατο 31 Μαρτίου στην Αθήνα, με ομιλητές τον καθηγητή J.Tack από το Πανεπιστήμιο της Leuven στο Βέλγιο, τον Δρ. A. Emmanuel του University College στο Λονδίνο και Πρόεδρο και συντονιστή τον καθηγητή Ε. Ακριβιάδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας και μεταξύ άλλων έγινε αναφορά σε ένα νέο φάρμακο, την προυκαλοπρίδη που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα. Η προυκαλοπρίδη, σε αντίθεση με τα καθαρτικά, αποτελεί το μοναδικό φάρμακο για τη χρόνια δυσκοιλιότητα που συνταγογραφείται από ιατρό και αποσκοπεί στη μακροχρόνια αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Η προυκαλοπρίδη χαρακτηρίζεται ως προκινητικός παράγοντας λόγω του μηχανισμού με τον οποίον δρα. Πρόκειται για έναν εκλεκτικό αγωνιστή σεροτονίνης, ο οποίος προάγει την κινητικότητα του παχέος εντέρου αποκαθιστώντας τη φυσιολογική του λειτουργία. Η προυκαλοπρίδη, αυξάνοντας την εντερική κινητικότητα, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της χρόνιας δυσκοιλιότητας σε μία μεγάλη ομάδα ασθενών που υποφέρει πολλά χρόνια έχοντας δοκιμάσει πολλές θεραπείες χωρίς επιτυχία.

Συγκεκριμένα, η δράση της προυκαλοπρίδης είναι πολλαπλή καθώς αυξάνει τη συχνότητα των κενώσεων ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τα πολλαπλά ενοχλητικά συμπτώματα της δυσκοιλιότητας όπως μετεωρισμό, καταβολή έντονης προσπάθειας για αφόδευση, πόνο κατά την κένωση, σκληρά κόπρανα και αιμορραγία. Το αποτέλεσμα είναι να βελτιώνεται σημαντικά και η ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Προς το παρόν η προυκαλοπρίδη έχει ένδειξη σε γυναίκες με χρόνια δυσκοιλιότητα, όμως αναμένεται να λάβει σύντομα ένδειξη και σε άντρες, καθώς τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών είναι ενθαρρυντικά, όπως ανέφερε στην ημερίδα ο καθηγητής J.Tack. Το φάρμακο διατίθεται με τη μορφή δισκίου, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα μία φορά την ημέρα.

Τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η ασφάλεια του νέου αυτού φαρμάκου έχουν επαρκώς τεκμηριωθεί από πολλές πολυκεντρικές κλινικές μελέτες στην Ευρώπη και στην Αμερική.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέθοδος προστατεύει από την τερηδόνα



Τρίψτε τα δόντια με οδοντόκρεμα.

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg της Σουηδίας υποστηρίζει ότι μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος της τερηδόνας στα δόντια όταν κανείς τρίψει λίγη οδοντόκρεμα μετά το γεύμα.

Οι ερευνητές είχαν σκοπό να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα μιας ενισχυμένης φθοριούχου οδοντόκρεμας και γι αυτό ζήτησαν από 16 εθελοντές να βουρτσίσουν αρκετές φορές την ημέρα τα δόντια τους, καθώς και να τρίψουν απευθείας με τα δάκτυλά τους οδοντόκρεμα στα δόντια τους.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Anna Nordstrom δήλωσε ότι «το τρίψιμο οδοντόκρεμας στα δόντια αυξάνει την προστασία που παρέχει το φθόριο κατά 400%».

Διαπιστώθηκε ότι το τρίψιμο της οδοντόκρεμας με τα δάκτυλα ήταν εξίσου αποτελεσματικό με ένα τρίτο βούρτσισμα των δοντιών (εκτός από το πρωινό και το βραδινό).

Η καθηγήτρια Anna Nordstrom σημείωσε ότι αυτή η μέθοδος δεν πρέπει να υποκαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά να εφαρμόζεται συμπληρωματικά με αυτό.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια καλό είναι να μην ξεβγάζουμε εντελώς την οδοντόκρεμα από το στόμα μας μετά το βούρτσισμα, αν και αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ειδικούς ούτε είναι πρακτικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά «σαφάρι» για τα ανασφάλιστα οχήματα



Έρχονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες οδηγούς.

«Συναγερμό» στις ασφαλιστικές, καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών, έχει σημάνει η ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων στη χώρα μας την τελευταία διετία - έχουν φτάσει το ένα εκατομμύριο -, λόγω της οικονομικής αδυναμίας πολλών ιδιοκτητών να πληρώσουν την - υποχρεωτική από το νόμο – κάλυψη.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την «κομπίνα», που κάνουν πολλοί οδηγοί σε συνεργασία με τους ασφαλιστές τους (δηλαδή να παρουσιάζουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο υπογεγραμμένο νωρίτερα από την ημερομηνία, που τρακάρουν ανασφάλιστοι), οδηγεί τις ελεγκτικές αρχές να επεξεργάζονται σενάρια για επιβολή αυστηρότατων ποινών στους παραβάτες. Τι εξετάζεται;

Όσοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. εντοπιστούν ότι δεν έχουν ασφαλίσει το όχημά τους, θα πληρώνουν παράβολο 250 ευρώ, και θα πρέπει να προχωρήσουν στη σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου σε εταιρία της επιλογής τους μέσα σε 8 ημέρες.

Αυτοί, που δεν θα συμμορφωθούν μέσα στο οκταήμερο, θα τιμωρούνται στη συνέχεια με επιπλέον χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες.

Κι αν κάποιοι επιλέξουν να μην επιστρέψουν στην αστυνομία το αργότερο εντός εικοσαήμερου με το σήμα ασφάλισης στα χέρια τους για να παραλάβουν άδεια, δίπλωμα και πινακίδες, οι πινακίδες τους θα αποστέλλονται προς φύλαξη στην αρμόδια δημόσια αρχή.

Πώς, όμως, θα εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα;

Θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα συγκεντρώνει και θα διασταυρώνει στοιχεία από τα αρχεία, τα οποία τηρούν το Κέντρο Πληροφοριών όπου είναι καταγεγραμμένα όλα τα ασφαλισμένα οχήματα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, όπου είναι καταγεγραμμένα όλα τα κυκλοφορούντα οχήματα και κάθε άλλη υπηρεσία ή φορέας ο οποίος έχει αρμοδιότητα να εκδίδει άδειες αυτοκινήτων.

Μόλις η βάση δεδομένων αρχίσει να λειτουργεί, το ΚΕΠΥΟ θα ξεκινήσει την αποστολή επιστολών, βάσει των οποίων θα δίνονται οι προθεσμίες, που αναφέραμε.

Από την πλευρά της, η ασφαλιστική θα καταβάλλει το παράβολο στο Δημόσιο (που θα έχει εισπράξει από τον πελάτη της) και θα ενημερώνει το Κέντρο Πληροφοριών για κάθε ανασφάλιστο όχημα το οποίο θα αποκτά σήμα ασφάλισης.

Εκτιμάται ότι αυτό το μέτρο μπορεί να αποφέρει πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ και το Δημόσιο θα εισπράττει από τα παράβολα και τους φόρους επί των ασφαλίστρων και των κερδών του κλάδου.


Διαβάστε περισσότερα...