Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ήταν παντρεμένοι 67 χρόνια και πέθαναν με 3 ημέρες διαφορά


Μια ιστορία αγάπης βγαλμένη από σενάριο ρομαντικής κινηματογραφικής ταινίας θυμίζει η ζωή του 92χρονου Χανς Σκάφερ και της 83χρονης συζύγου του, Τζόσι, από την Βρετανία, καθώς το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για 67 χρόνια και απέκτησαν συνολικά 130 απογόνους.

Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ζευγάρι μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν πολύ ερωτευμένοι και δεν μπόρεσε να τους χωρίσει ούτε ο θάνατος, αφού πέθαναν με τρεις μέρες διαφορά.

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν 67 χρόνια ο 23χρονος τότε άνδρας βοήθησε τη νεαρή κοπέλα να φτιάξει το ποδήλατο της που είχε πάθει λάστιχο έξω από ένα στρατόπεδο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η κοινή πορεία τους στην ζωή και το 1947 παντρεύτηκαν αποκτώντας 11 παιδιά και συνολικά 130 απογόνους.

Ωστόσο, το 2011 ο 92χρονος άνδρας διαγνώστηκε με καρκίνο και κατάφερε να ζήσει για τα επόμενα τρία χρόνια, έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του σύντροφο που έπασχε από άνοια.

Τελικά η 83χρονη σύζυγος πέθανε πρώτη και έπειτα από τρεις ημέρες ο άνδρας της που δεν μπόρεσε να την αποχωριστεί έφυγε και εκείνος από την ζωή.

Δείτε τις φωτογραφιες








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά είναι τα παιδικά εμβόλια που ανακαλεί ο ΕΟΦ


Σε ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος Meningitec Suspension for injection σε προγεμισμένη σύριγγα προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός φαρμάκων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι ανακλήθηκαν οι κάτωθι παρτίδες του φαρμακευτικού προϊόντος Meningitec, λόγω ύπαρξης σωματιδίων οξειδίου του σιδήρου στις προγεμισμένες σύριγγες (υπ. αριθμ.84865/3-10-2014 απόφαση Προέδρου ΔΣ/ΕΟΦ).



Η παραπάνω ανάκληση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ στις 3/10/2014, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης του εμβολίου από την αγορά και έχει ενημερωθεί η Ελληνική Παιδιατρική
Εταιρεία.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί καμία αναφορά από επαγγελματία υγείας για παρουσία σωματιδίων σε εμβόλιο MENINGITEC και δεν έχει καταγραφεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χρήση του προϊόντος.

Eφιστάται η προσοχή των καταναλωτών που έχουν στην κατοχή τους εμβόλιο Meningitec με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο φαρμακείο.

Για προληπτικούς λόγους, ο ΕΟΦ ενημερώνει τους παιδιάτρους να πραγματοποιούν οπτικό έλεγχο όλων των εμβολίων πριν τη χορήγησή τους".



Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε απολίθωμα πτέρνας αρκούδας 3 εκατ. ετών


Διεθνές συνέδριο για τη μελέτη του ζώου στη Θεσσαλονίκη.

Στα Γρεβενά ζούσε πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια μια τεράστια αρκούδα, όπου ανακαλύφθηκε απολίθωμα της πτέρνας από τον αριστερό ταρσό της.

Το επιστημονικό όνομα της γιγαντιαίας αρκούδας είναι Agriotherium όπως τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Τσουκαλά, η οποία μίλησε στο Διεθνές Συνέδριο για τη μελέτη της αρκούδας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη

«Ενδεικτικό του μεγέθους του ζώου είναι ότι η πτέρνα του που βρέθηκε είναι κατά 25% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μιας μεγάλης καφέ αρκούδας» επεσήμανε η καθηγήτρια, συμπληρώνοντας ότι, με την ανασκαφή, το αγριοθήριο εντοπίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.



Όπως προέκυψε από τις επιστημονικές μελέτες, το συγκεκριμένο ζώο έζησε μαζί με τη μικρότερη αρχαϊκή αρκούδα (Ursus etruscus, κοινή προγονική μορφή της αρκούδας των σπηλαίων και της καφετιάς αρκούδας 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν) σε συνθήκες περιβάλλοντος πυκνής βλάστησης και πολλών νερών, με μεγαλύτερη θερμοκρασία από τη σημερινή.

Στην ομιλία της, η κ. Τσουκαλά έκανε μνεία και στα περίπου 5.000 νεογιλά δόντια που βρέθηκαν στο σπήλαιο των Λουτρών του Σπηλαιοπάρκου Αλμωπίας και ανήκουν στο είδος Ursus ingressus, ένα είδος από τον κλάδο των αρκούδων των σπηλαίων που εξαφανίστηκε στο τέλος της πλειστοκαινικής περιόδου, δηλαδή πριν από 10.000 χρόνια.



«Διατηρήθηκαν, παρά την ευθραυστότητά τους όλοι οι τύποι των νεογιλών (εμπρόσθια ή πλαϊνά δόντια) και, ιδιαίτερα, από τους 2000 περίπου νεογιλούς κυνόδοντες, μπορεί να διακρίνει κανείς αν αυτοί προέκυψαν από τον πρόωρο θάνατο ή από τη διαδικασία αντικατάστασης των νεογιλών από τους μόνιμους κυνόδοντες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσουκαλά.

Συνέδεσε, μάλιστα, τις λαϊκές ονομασίες δρακοσπηλιές ή δρακότρυπες, που αφορούν σπήλαια ανά την Ελλάδα, στην εξωτερική εμφάνιση των αρκούδων των σπηλαίων που είχαν έντονο προφίλ εξαιτίας των εξογκωμένων μετωπικών οστών. «Ο άνθρωπος συνέδεσε την παρουσία του μέσα στα σπήλαια με την παρουσία των αρκούδων, που τού φαίνονταν σαν δράκοι» διευκρίνισε.

Όνειρο, πάντως, της καθηγήτριας, η οποία είναι επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και παλαιοντολογικής έρευνας του Α.Π.Θ. στην περιοχή των Γρεβενών, είναι η δημιουργία ενός εθνικού μουσείου φυσικής ιστορίας προκειμένου να βρουν στέγη όλα τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών, αλλά και απολιθώματα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.

(Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την καθηγήτρια κ.Ευαγγελία Τσουκαλά)


Διαβάστε περισσότερα...

Σκληρός δίσκος με μηχανισμούς... «αυτοκαταστροφής»


Δίνει τη δυνατότητα διαγραφής των δεδομένων με ένα SMS αν πέσει στα λάθος χέρια.

Σκληρό δίσκο με δυνατότητα... «αυτοκαταστροφής» σχεδίασε και κυκλοφορεί μια εταιρεία ασφαλείας.

Ο 2,5 ιντσών δίσκος της SecureDrives, εξωτερικά θυμίζει ένα συνηθισμένο αποθηκευτικό μέσο. Συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω Micro USB, είτε με SATAII.

Παρά την κοινότυπη εμφάνιση, ο συγκεκριμένος σκληρός δίσκος, διαθέτει λειτουργιά που παραπέμπει στο σύμπαν των μυστικών υπηρεσιών, καθώς μπορεί να «αυτοκαταστραφεί» με ένα μήνυμα SMS, αλλά και διαφορετικούς τρόπους.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία θέλοντας να προστατεύσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, σε περίπτωση που ο δίσκος πέσει σε λάθος χέρια, δίνει τη δυνατότητα διαγραφής όλων των περιεχομένων με τρόπους που θα έχει επιλέξει ο χρήστης.

Ο πιο εντυπωσιακός τρόπος «αυτοκαταστροφής» είναι με την αποστολή ενός SMS που έχει καθοριστεί από πριν, από τον κάτοχο.

Επιπλέον, ο δίσκος μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να διαγράφει τα δεδομένα όταν ανιχνεύσει χαμηλά επίπεδα μπαταρίας, μετά τη λανθασμένη εισαγωγή κωδικών πρόσβασης (επιλέγοντας τον αριθμό των προσπαθειών), όταν ο δίσκος αφαιρεθεί από το PC ή όταν το χαθεί το σήμα του δικτύου κινητής για πάνω από συγκεκριμένο χρόνο.

Ακόμη και η διαγραφή των δεδομένων, όμως, δεν ακολουθεί τη συνηθισμένη οδό. Η διαδικασία περιλαμβάνει την καταστροφή του NAND Flash chip και του ενσωματωμένου ελεγκτή ασφαλείας, ώστε να είναι αδύνατη η ανάκτηση των δεδομένων. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του δίσκου αποτέλεσαν οι τεχνικές ανάκτησης δεδομένων...

Όλες αυτές οι δυνατότητες, από τον κόσμο των κατασκόπων, κοστολογούνται ακριβά, μιας και η εταιρεία ζητάει για τον Autothysis128t 800 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται συνδρομή ενός έτους με την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.














Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις σε παιδιά στον Πύργο Ηλείας


Οι Γιατροί του Κόσμου θα βρεθούν στην πόλη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Στην κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα του Πύργου Ηλείας θα βρεθεί το Σάββατο 11 Οκτωβρίου και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι, η Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου.

Η Μονάδα θα παρέχει δωρεάν τις παρακάτω υπηρεσίες:
- παιδιατρική περίθαλψη, διαγνωστικό έλεγχο, οδοντιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση
- φαρμακευτική αγωγή με την παροχή βασικών παιδιατρικών φαρμάκων
- προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας
- εμβολιαστική κάλυψη σε ανασφάλιστα παιδιά

Σημειώνεται πως η Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα που δημιούργησαν οι Γιατροί του Κόσμου έχει προσφέρει έως σήμερα φροντίδα και περίθαλψη σε περισσότερα από 55.000 παιδιά, ηλικίας 4-12 ετών, σε 30 νησιά και 45 νομούς της Ελλάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκαναν τις πινακίδες ... καινούριες!


Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου η εθελοντική ομάδα για την αισθητική αναβάθμιση της Ιεράπετρας, ''Ierapetra v2'', εγκαινίασε την νέα σεζόν με μια μικρή αλλά πρωτότυπη δράση. Τα μέλη της ομάδας ξεχύθηκαν στους δρόμους και έχοντας μαζί τους τα κατάλληλα υλικά καθάρισαν τις πινακίδες κατεύθυνσης της Ιεράπετρας. Αυτοκόλλητα, διαφημιστικά μηνύματα αλλά και βαφές από χρώμα, ήταν μερικές από τις ακαθαρσίες που κλήθηκε να καθαρίσει η ομάδα.



Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε και το Τμήμα Ελλήνων Προσκόπων της Ιεράπετρας, το οποίο γέμισε με παιδικές φωνές και γέλιο τους δρόμους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο έργο της καθαριότητας ! Η δράση διήρκησε περίπου 5 ώρες και μέσα σε αυτές, οι υποομάδες των εθελοντών κατάφεραν να καθαρίσουν αν όχι όλες, τις περισσότερες πινακίδες κατεύθυνσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, θα χορηγείται στους Έλληνες της Τουρκίας


Σε ισχύ από χθες η ΚΥΑ που καθορίζει τη διαδικασία παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα.

Σε ισχύ τέθηκε από χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την επιλύονται χρόνια προβλήματα που ενέκυψαν από τη μέχρι σήμερα διαδικασία, που εφαρμόζονταν στον τομέα της χορήγησης τίτλων Αδειών Παραμονής Αλλοδαπού ή Δελτίων Ταυτότητας Αλλοδαπού στους ομογενείς από την Τουρκία.

Ειδικότερα, με τη νέα διαδικασία παραμονής και εργασίας των ομογενών από την Τουρκία, που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, επιτυγχάνονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Χορηγείται Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) και Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.), με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου, σε μορφότυπο ID 1, στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων: Ομογενείς με τουρκική ιθαγένεια. Τέκνα ομογενών με τουρκική ιθαγένεια. Αλλοδαπούς συζύγους των ομογενών, ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Αλλοδαπά ανήλικα τέκνα των αλλοδαπών συζύγων των ομογενών από προηγούμενο γάμο, των οποίων έχουν τη γονική μέριμνα και εν χηρεία αλλοδαπούς συζύγους των ομογενών, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα.

Καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, καθώς και η διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς και της Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου για όσους ομογενείς ανήκουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες, διαμένουν μονίμως στο εξωτερικό και επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι μεταξύ των προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών που απαιτούνται είναι και η κατοχή ισχύουσας Ειδικής Προξενικής Θεώρησης Εισόδου.

Προβλέπονται αντίστοιχες προϋποθέσεις και δικαιολογητικά (άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης), για όσους από τους ομογενείς που ανήκουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες διαμένουν ήδη στην Ελλάδα και είναι κάτοχοι Άδειας Παραμονής Αλλοδαπού ή Δελτίου Ταυτότητας Αλλοδαπού ή διαβατηρίου τύπου Ο.Τ.Α. (Ομογενών Τουρκίας, Αλβανίας) ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας ημεδαπής διοικητικής αρχής, που δεν έχει ανακληθεί έστω και αν η ισχύς του έχει λήξει.

Καθιερώνεται η διαδικασία της δακτυλοσκόπησης τόσο στο στάδιο της αρχικής χορήγησης, όσο και σε αυτό της ανανέωσης της Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου.

Δεν υπάρχει διαδικασία αμφισβήτησης ομογενειακής ιδιότητας ούτε παραπομπής τους σε Ειδικές Επιτροπές Ομογενών, ενώ με το άρθρο 6 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης τίθενται σε νέες βάσεις οι προϋποθέσεις που αφορούν την απόρριψη αιτημάτων για χορήγηση Ε.Δ.Τ.Ο. και Α.Δ.Ε.Τ. και ανάκληση των χορηγηθέντων τίτλων.

Σημειώνεται ότι το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς είναι αόριστης διάρκειας, και οι κάτοχοί τους δεν υποχρεούνται να τα ανανεώσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Μετά το Ice Bucket έρχεται το... Wake Up Call


Μετά το Ice Bucket Challenge, μία νέα καμπάνια έχει ξεκινήσει μέσω των social media, επίσης για καλό σκοπό.

Πρόκειται για την νέα τρέλα που λέγεται "Wake Up Call" και καλεί προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο να φωτογραφίσουν τους εαυτούς τους, αμέσως μόλις ξυπνήσουν.

Σκοπός της νέας διαδικτυακής καμπάνιας είναι η συγκέντρωση χρημάτων για λογαριασμό της Unicef, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία.

Αν και λιγότερο διασκεδαστικό από το να αδειάζεις κουβάδες με παγωμένο νερό στο κεφάλι σου, η νέα μόδα έχει βρει ήδη πολλούς διάσημους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων ο Hugh Grant, η Naomi Campbell (που δεν φαίνεται να ξύπνησε μόλις), ο Stephen Fry αλλά και πολλοί άλλοι που με τη σειρά τους προσκαλούν άλλους τρεις να συνεχίσουν την καμπάνια.










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

3D περιήγηση στον τάφο της Αμφίπολης


Μια νέα τρισδιάστατη περιήγηση μας επιτρέπει να καταδυθούμε στο εσωτερικό του μεγαλειώδους τάφου και να παρακολουθήσουμε από το σπίτι μας την εξέλιξη της ανασκαφής.

Συγκεκριμένα το project του greektoys.org παρουσιάζει σε ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο την αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρου. Μέσω εφαρμογής 3D, δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να «πλοηγηθεί» εικονικά στο εσωτερικό του χώρου, να παρατηρήσει τις λεπτομέρειες των Σφιγγών και των Καρυάτιδων και να κατανοήσει το μέγεθός του τύμβου χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες της μεγέθυνσης, της σμίκρυνσης και της περιστροφής.



Το υπάρχον μοντέλο απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο στην παρούσα φάση της ανασκαφής, ενώ θα ανανεώνεται συνεχώς, καθώς νέα στοιχεία από την αρχαιολογική σκαπάνη θα έρχονται στο φως.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέος «κατήφορος» για την επιχειρηματικότητα στο Ηράκλειο της Κρήτης


Άνοιξαν 26 επιχειρήσεις και έκλεισαν 75.

Τον κατήφορο ξαναπήρε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου κατά το μήνα Σεπτέμβριο, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σύμφωνα με οποία δημιουργήθηκαν λιγότερες επιχειρήσεις από αυτές που διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά τον περασμένο μήνα.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με το flashnews.gr , σημειώθηκαν στο Εμπορικό Τμήμα όπου άνοιξαν 26 επιχειρήσεις και έκλεισαν 75, ενώ αντίστοιχα πτωτική πορεία ακολούθησε και το Τμήμα Υπηρεσιών, όπου δημιουργήθηκαν 36 επιχειρήσεις και έκλεισαν 83.

Αντίστοιχα, στο Τμήμα Μεταποίησης άνοιξαν μόλις 6 επιχειρήσεις και έκλεισαν 49. Μικρότερες απώλειες παρατηρούνται στον τομέα του Τουρισμού, όπου άνοιξαν 2 επιχειρήσεις και διέκοψαν τη λειτουργία τους 6, ενώ στον εξαγωγικό τομέα δημιουργήθηκε μία επιχείρηση και έκλεισαν 2. Συνολικά, κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο άνοιξαν 71 επιχειρήσεις και έκλεισαν 215.

Η κατάσταση στην τοπική αγορά επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τον φετινό Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, οπότε είχαν δημιουργηθεί 120 επιχειρήσεις και είχαν διακόψει τη λειτουργία τους 111 επιχειρήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ευρήματα που συμπληρώνουν το μυστήριο της θύρας στην Αμφίπολη


Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πέντε από τα κομμάτια της.

Ακόμη δύο κομμάτια της μαρμάρινης θύρας εντοπίστηκαν στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Η ανασκαφική ομάδα εντόπισε τα δύο κομμάτια στο χώμα, μπροστά στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.

Έτσι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πέντε από τα κομμάτια της θύρας και το παζλ συμπληρώνεται. Η εν λόγω θύρα «φέρει εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες».

Έχουμε θύρα κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου- όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες.



Διαβάστε περισσότερα...

Κολλημένοι με το κινητό μας


Το χρησιμοποιούμε πάνω από 1.500 φορές τη μέρα για να κάνουμε 221 διαφορετικές εργασίες!

Ο μέσος χρήστης έξυπνου κινητού χρησιμοποιεί πλέον τη συσκευή του πάνω από 1.500 φορές την ημέρα, ξεκινώντας από τις επτάμισι το πρωί, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Πολλοί χρήστες, ελέγχουν τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και το facebook, διαβάζουν τις τελευταίες ειδήσεις ή ενημερώνονται για τον καιρό, προτού καν σηκωθούν από το κρεβάτι τους με την τσίμπλα ακόμη στο μάτι.

Η έρευνα που έγινε από την εταιρεία μάρκετινγκ Tecmark σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 χρηστών, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, αποκαλύπτει ότι ο μέσος χρήστης κάνει χρήση του κινητού του επί τρεις ώρες και 16 λεπτά ημερησίως, δηλαδή συνολικά περίπου μια ολόκληρη ημέρα μέσα στην εβδομάδα.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα χρήστες παραδέχονται ότι χωρίς το κινητό τους νιώθουν σαν χαμένοι και αρκετοί δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το κινητό τους τόσο ενστικτωδώς, χωρίς να μην συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Δύο στους τρεις είπαν ότι έχουν καταφέρει «να μπαίνουν στο facebook χωρίς καν να σκέφτονται».

Η εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τα κινητά μεγαλώνει διαρκώς, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, ο τυπικός χρήστης τα χρησιμοποιεί για να κάνει 221 διαφορετικές εργασίες στη διάρκεια της ημέρας, από ηλεκτρονικά ψώνια και διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές έως «χάζεμα» στο διαδίκτυο και παίξιμο παιγνιδιών. Συγκριτικά, στον παραδοσιακό επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή τους οι χρήστες κάνουν κατά μέσο όρο λιγότερες εργασίες (140) την ημέρα.

Για τους πιο πολλούς χρήστες η πρωινή-πρωινή χρήση του smartphone είναι απλώς θέμα ευκολίας, από τη στιγμή που βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι τους και δεν χρειάζονται να περιμένουν μέχρι να ανοίξει ο υπολογιστής τους. Μια πάντως εφαρμογή που οι χρήστες χρησιμοποιούν εξίσου στα κινητά και στους υπολογιστές τους (κατά μέσο όρο τέσσερις φορές την ημέρα), είναι η χρήση ψηφιακών χαρτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ΣτΕ αποφασίζει για την συνταγματικότητα του νόμου για τα αυθαίρετα


Έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου.

Το «καυτό» θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων θα μπει, την Παρασκευή, στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία καλείται να αποφασίσει για την συνταγματικότητα ή μη του νέου νόμου 4178/2013.

Τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον επίμαχο νόμο καθώς και το σκέλος που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει θέμα εάν έχουν έννομο συμφέρον οι τρεις κάτοικοι του Αμαρούσιου να στραφούν κατά του επίμαχου νόμου ενώ παράλληλα θα επικεντρωθεί στην συνταγματικότητα ή μη των άρθρων 8 και 9 του νόμου 4178/2013 που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.

Την ίδια ώρα ο εισηγητής θα καλέσει την Ολομέλεια να απαντήσει στο ερώτημα αν ο σχετικός νόμος είναι αντίθετος στην Συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών καθώς προβλέπει ότι στο νέο νόμο υπάγονται και τα κτίσματα που η άδεια ανέγερσης τους ακυρώθηκε από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Το καλοκαίρι, πάντως, το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση των τριών κατοίκων που ζητούσαν να ανασταλούν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια αίτηση καταθέτουν οι φοιτητές για μετεγγραφή


Όσοι ανήκουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες δηλώνουν μια εξ αυτών.

Με δελτίο τύπου το υπουργείο Παιδείας γνωστοποιεί στους πρωτοετείς φοιτητές ότι αύριο ξεκινά η διαδικασία αιτήσεων για τις μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών. Οι φοιτητές καταθέτουν μια αίτηση και όσοι ανήκουν σε περισσότερες από μια κατηγορίες του Ν4264 δηλώνουν μια υποκατηγορία (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αδελφό ή αδελφή με ενεργό φοιτητή κλπ).

Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι το Υπουργείο παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς θέσης εισαγωγής στους επιτυχόντες του σχολικού έτους 2013-2014 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118/τεύχος Α΄/2014) και του άρθρου 47 του Ν. 4274/2014 (ΦΕΚ 147/τεύχος Α΄/2014), όπως τροποποιήθηκαν με τα άρθρα 38 και 39 του Ν. 4301/2014 (ΦΕΚ 223/τεύχος Α’/2014), καθώς και τις κατ΄ εξουσιοδότησή τους εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις.

Για τους επιτυχόντες που θα υποβάλουν αίτηση μεταφοράς θέσης εισαγωγής βάσει των διατάξεων του άρθρου 47 του Ν. 4274/2014, ο αριθμός των μεταφερομένων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι επιτυχόντες που έχουν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατόπιν συμμετοχής τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α΄ και Ομάδας Β’, Μαΐου-Ιουνίου του σχολικού έτους 2013-2014.

Διαδικασία υποβολής αίτησης μεταφοράς θέσης εισαγωγής: Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης, ο υποψήφιος, που επιθυμεί τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής του, προσέρχεται σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής του Ταυτότητας ή το Διαβατήριο του (φυσική ταυτοποίηση), προκειμένου να δημιουργήσει τον προσωπικό του κωδικό ασφαλείας.

Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας και τον 8-ψηφίο κωδικό Πανελληνίων Εξετάσεων, ο υποψήφιος υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτησή του μέσω της ιστοσελίδας του Υ.ΠΑΙ.Θ.: http://solon.it.minedu.gov.gr

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκινά την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014 και λήγει την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014.

Οι ενδιαφερόμενοι, έχουν δικαίωμα υποβολής μιας (1) και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης είτε σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν. 4264/2014 είτε σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014. Όσοι από τους ενδιαφερόμενους επιλέξουν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση βάσει του άρθρου 53 του ν. 4264/2014 οφείλουν να επιλέξουν μια (1) και μόνο υποκατηγορία από τις αναφερόμενες στην εν λόγω διάταξη (π.χ. πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή κ.λ.π.)

Για το Νόμο 4274 πατήστε εδώ

Για τους υπόλοιπους Νόμους και τις αποφάσεις:
Y.Α. ΦΕΚ 2492-Β-2014 Αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων
Ν.4264-2014 (άρθρο 53-μεταφορά θέσης εισαγωγής από 2014-2015)
Υ.Α. ΦΕΚ 2435 Αντιστοιχίσεις Τμημάτων ΤΕΙ
Ν.4301-2014 ( (Άρθρα 38-40 (μεταφορά θέσης εισαγωγής-κατάργηση μεταφοράς δημοσίων υπαλλήλων



Διαβάστε περισσότερα...

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων


Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν μεθαύριο Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014, οι προσφυγές της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις στρέφονται κατά των εγγράφων του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, όπως θα τα χαρακτηρίζει στην εισήγησή του ο Σύμβουλος Επικρατείας Μιχάλης Βηλαράς, για την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων, κ.λπ. υπαλλήλων. Ακόμη, ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της γενικής γραμματέως αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος για τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο νόμος 4250/2014 που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, και προσκρούουν στα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος.

Παράλληλα, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ κ.λπ., οι εγκύκλιοι είναι ανυπόστατες καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βηλαράς στην εισήγησή του θα θέσει δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι εάν οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορούν να ακυρωθούν αφού δεν είναι υπουργικές αποφάσεις (το ΣτΕ έχει κρίνει κατ’ επανάληψη ότι οι εγκύκλιοι των υπουργείων δεν έχουν «εκτελεστό χαρακτήρα», όπως λέγεται στη νομική ορολογία, και δεν μπορούν να προσβληθούν, με συνέπεια να μην μπορούν και να ακυρωθούν).

Το δεύτερο θέμα που θα θέσει ο σύμβουλος Επικρατείας είναι ότι, εάν θεωρηθεί ότι μπορεί το δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα των εγκυκλίων (δηλαδή έχουν «εκτελεστό χαρακτήρα», όπως λέγεται) τότε τίθεται θέμα λόγω της μη δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όμως για το τελευταίο αυτό θέμα ο κ. Βηλαράς, θα αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει θεραπεία μέσα από το πλαίσιο του νέου νόμου 4274/2014, που προβλέπει την έκδοση προδικαστικής απόφασης για να αρθεί η πλημμέλεια από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα.

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιούλιο το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση της ΑΔΕΔΥ που ζητούσε να ανασταλούν οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To facebook ετοιμάζει εφαρμογή για ανώνυμη χρήση


Μία νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα, ετοιμάζει το facebook, με την οποία οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάζουν απόψεις, ανώνυμα.

Όπως αναφέρει το e-pcmag.gr, αυτή η εφαρμογή που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να καταχωρίσουν πολλαπλές ταυτότητες για να συζητήσουν θέματα που δεν θα ήθελαν να συζητήσουν χρησιμοποιώντας το πραγματικό τους όνομα.

Η εφαρμογή αυτή μπορεί σε πρώτο στάδιο να φαίνεται επικίνδυνη, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι θα βοηθήσει άτομα που θα ήθελαν να συζητήσουν για ευαίσθητα θέματα, χωρίς να χρειάζεται να μοιραστούν οτιδήποτε με συγγενείς ή φίλους.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Όχι άλλες καθυστερήσεις στη συμπλήρωση του Πίνακα των 43 παθήσεων


Δελτίο Τύπου 08.10.2014


Αρ. Πρωτ.: 4084

Με επιστολή της στον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 κ. Κοκκόρη και Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η ΕΣΑμεΑ αιτείται την επίσημη και πλήρη ενημέρωση της για τις ενέργειές του, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 6ης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 12.9.2014.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση σε ότι αφορά την τροποποίηση του Ε.Π.Π.Α. ως προς τη σταδιοποίηση ασθενών πασχόντων από ΗIV λοίμωξη - «Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS)» - 2ο θέμα ημερήσιας διάταξης της ανωτέρω συνεδρίασης- αποφασίστηκε να ζητηθεί εγγράφως από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς όπως η Ελληνική Εταιρεία για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση του AIDS και η εμπεριστατωμένη και αιτιολογημένη πρόταση τους επί του θέματος.

Μετά από αναβολή του 3ου θέματος της ημερήσιας διάταξης εκκρεμεί η εξέταση αιτημάτων που έχουν κατατεθεί από την Ε.Σ.Α.μεΑ. και τους φορείς μέλη της ή και μεμονωμένους πολίτες με αναπηρία ή χρόνια πάθηση για την ένταξη νέων παθήσεων στον Ε.Π.Π.Π.Α και τη συμπλήρωση του Πίνακα των 43 μη αναστρέψιμων παθήσεων. Για το πλήθος των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί αναμένεται η εισήγηση της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4038/2012.

Επισημαίνεται ότι τα αιτήματα αυτά έχουν συσσωρευτεί σε βάθος χρόνου επιφέροντας σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία της πιστοποίησης και αξιολόγησης των ατόμων με αναπηρία από τα ΚΕΠΑ και συνεπώς και στην κοινωνική και οικονομική ζωή των τελευταίων.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επαναλειτουργία της πνευμονολογικής κλινικής Ζακύνθου


Δελτίο Τύπου 08.10.2014


Αρ. Πρωτ.: 4083

Η ΕΣΑμεΑ ως κύριος εκφραστής των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος και προασπιστής των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα του Σωματείου ΑμεΑ Ζακύνθου «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ» σχετικά με την επαναλειτουργία της πνευμονολογικής κλινικής του Γ.Ν. Ζακύνθου, απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας.

Οι ασθενείς με πνευμονολογικές παθήσεις αναγκάζονται να απευθύνονται για εξέταση και παρακολούθηση σε κλινικές άλλων ειδικοτήτων η ή να παραπέμπονται σε άλλα Νοσοκομεία εκτός Ζακύνθου, υποβάλλοντας τους εν' λόγω ασθενείς που είναι συχνοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας σε απίστευτη ταλαιπωρία.

Οι σοβαρές ελλείψεις κλινικών και προσωπικού σε μονάδες υγείας δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στο όνομα καμίας οικονομικής κρίσης.



Διαβάστε περισσότερα...

“Μουσείο” κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης


Χίλια τετρακόσια κινητά ευρήματα από την ανασκαφή του οικοπέδου Μακρυγιάννη, όπου ανεγέρθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, βρίσκουν τη θέση που τους αρμόζει στην υπαίθρια έκθεση, η υλοποίηση της οποίας πήγε ένα βήμα παραπέρα μετά τη θετική γνωμοδότηση που έδωσε σε σχετική πρόταση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.



Συγκεκριμένα, όταν ξεκινήσει και ολοκληρωθεί τα έργο, θα δημιουργηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο επίπεδο -1 του Μουσείου μέσα στον οποίο ο επισκέπτης θα έχει μια μοναδική ευκαιρία: Να περιηγηθεί και να κατανοήσει την ιστορία της Αθήνας έτσι όπως δεν την έχει συνηθίσει, μέσα σε μια πόλη καθημερινή, που έσφυζε από ζωή κάτω από τους αρχαίους περίλαμπρους ναούς του Ιερού Βράχου.

Οι τρεις κύριες ενότητες της έκθεσης, που φέρουν τους τίτλους «Πριν την πόλη», «Στην περιφέρεια της πόλης» και «Η ζωή στην πόλη», υπόσχονται μια νέα εμπειρία, αλλά και μια σφαιρική εικόνα από τη μακρά ιστορία της Αθήνας. «Πλησιάζει ο καιρός η ανασκαφή να αποκτήσει την αυτονομία της και να γίνει έκθεμα, ασυνήθιστο και μεγάλο», επεσήμανε ο Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, χτες στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, τα μέλη του οποίου έδωσαν το «πράσινο φως», ομόφωνα και με πολλά εύσημα, στην πρόταση οργάνωσης της μόνιμης έκθεσης των εν λόγω ευρημάτων.

«Ο μέσος επισκέπτης γνωρίζει τα κλασικά έργα, λίγο από τα αρχαϊκά ίσως και από τα ρωμαϊκά, αλλά των επόμενων αιώνων ως τον 13ο αι. δεν τα συνειδητοποιεί», δήλωσε μεταξύ άλλων η γγ του ΥΠΠΟΑ Λ. Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι με την έκθεση αυτή «επιμηκύνεται η χρονική περίοδος την οποία προσλαμβάνει ο επισκέπτης του Ιερού Βράχου και του Μουσείου της Ακρόπολης. Διαπιστώνεται έτσι η μακρά ιστορική διάρκεια της πόλης». Μεταξύ των εκθεμάτων, ξεχωρίζουν αντικείμενα από εργαστήρια γλυπτικής με ημιτελή έργα και εργαλεία, λατρείες ανατολικών θεοτήτων, πορτραίτα φιλοσόφων, καθώς και από υδραυλικά έργα, όπως δεξαμενές και πηγάδια, ενώ χαρακτηριστικές του πλούτου αλλά και της σημασίας των ευρημάτων είναι οι 21 θεματικές ενότητες της έκθεσης.

Εκθεσιακές και θεματικές ενότητες

Ογδόντα και πλέον ευρήματα κεραμικής από τις πρώτες περιόδους κατοίκησης που τεκμηριώνουν οικιστική και βιοτεχνική δραστηριότητα, καθώς και από πέντε τάφους που βρέθηκαν στην περιοχή, εμπλουτίζουν την πρώτη ενότητα «Πριν την πόλη», που «διανύει» μια χρονική απόσταση από το 3000 ως το 750 π. Χ. Πληροφορίες για την αυξημένη οικιστική και βιοτεχνική δραστηριότητα στην περιοχή μετά τα μέσα του 8ου αι. π. Χ., αλλά και για την περιορισμένη κατοίκησή της κατά την αρχαϊκή εποχή, λόγω της θέσης της έξω από τα αρχαϊκά τείχη, δίνονται μέσα από 45 εκθέματα που χαρακτηρίζουν τη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Στην περιφέρεια της πόλης». Η τρίτη και μεγαλύτερη εκθεσιακή ενότητα «Ζωή στη Πόλη» περιλαμβάνει 1.109 εκθέματα, καλύπτοντας μια χρονική περίοδο από το 480 π. Χ. ως το 1200 μ. Χ.

Οι θεματικές ενότητες τώρα. «Οι άνδρες στην πόλη και το σπίτι» και «Γυναικείες υποθέσεις» θα περιλαμβάνουν εκθέματα που παρουσιάζουν όψεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των ανδρών, αλλά και τον ρόλο της γυναίκας στο σπίτι, χωρίς να λείπουν τα ζητήματα κοινωνικής διαφοροποίησης μεταξύ της ελεύθερης, της μετοίκου, της δούλας, της εταίρας και της παλλακίδας. Κουδουνίστρες, αλογάκια κι άλλα εκθέματα θα συστήνουν τη ζωή των παιδιών στην πόλη («Μεγαλώνοντας στη γειτονιά» λέγεται η σχετική ενότητα), ενώ η «Αξία της γραφής», η «Ετοιμασία του φαγητού», οι «Εμπορικές συναλλαγές» και οι «'Ανθρωποι της εργασίας», παρουσιάζονται μέσα από τα εκθέματα που θα πλαισιώνουν τις αντίστοιχες ενότητες.

«Η φροντίδα του σώματος» θα έχει ξεχωριστή θέση στην έκθεση. Το ίδιο και το πλούσιο περιεχόμενο μιας δεξαμενής με κατεστραμμένη οικοσκευή («Με αφορμή μια καταστροφή» ο τίτλος της ενότητας), που θα πλαισιώνεται και από τον μη φθαρτό οικιακό εξοπλισμό μιας οικίας του 1ου αι. π. Χ. «Το πολύτιμο νερό» δεν θα μπορούσε να λείπει από μια περιοχή που έχει άμεση σχέση με αυτό. Έτσι, μια αναπαράσταση πηγαδιού, με αναρτημένα τα αγγεία που βρέθηκαν εντός του, θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες ως προς την ύδρευση. «Εικόνες θεών», αλλά και «Εικόνες θνητών» θα δίνονται μέσα από αγάλματα, προτομές, επιτύμβιους κιονίσκους κ.α. (στην πρώτη θεματική ενότητα εντάσσονται και τα έργα που θα «διηγούνται» τη στροφή προς τις μυστηριακές λατρείες της Ανατολής που συνέβη κυρίως τα ρωμαϊκά χρόνια).

Εκθέματα για τη λατρεία, τη μαγεία, αλλά και για τη μετάβαση στον Χριστιανισμό θα κυριαρχούν στις ενότητες που αναφέρονται ως «Λατρεία και μαγεία» και «Από την παλιά στη νέα θρησκεία», ενώ εικόνες από τις οικίες, τις επαύλεις και τα ρωμαϊκά λουτρά της ύστερης αρχαιότητας θα δίνονται μέσα από την ενότητα «Σπαράγματα κτηρίων». Τα λυχνάρια που χρησιμοποιήθηκαν «Φωτίζοντας τους αιώνες», όπως λέγεται η σχετική ενότητα, σε μια μακρά περίοδο 17 αιώνων, αλλά και ευρήματα από θυσίες «Για το στέριωμα των σπιτιών» πλαισιώνουν την έκθεση που όταν υλοποιηθεί θα συμπληρώσει με τον ιδανικότερο τρόπο τα λαμπρά εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη παλαιά εθνική οδό Πατρών-Αθηνών


Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών σύμφωνα με την αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι είχε διακοπεί χθες στο ύψος του Πλατάνου Αχαΐας λόγω κατολίσθησης χωμάτινου όγκου.



Διαβάστε περισσότερα...

Η διαφήμιση για τον καρκίνο που σοκάρει


Η Apotek, μία σουηδική εταιρεία προϊόντων περιποίησης μαλλιών, χρησιμοποίησε φέτος μία έξυπνη διαφήμιση στο μετρό της Στοκχόλμης για να προωθήσει τα προϊόντα της. Τότε, η διαφημιστική καμπάνια είχε κάνει αίσθηση στους Σουηδούς.

Ο σουηδικός οργανισμός καταπολέμησης του παιδικού καρκίνου βασίστηκε στην ίδια ιδέα για να ευασθητοποιήσει τους ίδιους πολίτες και να τους προτρέψει να συμβάλλουν οικονομικά, μέσω γραπτών μυνημάτων, στην αντιμετώπιση της νόσου.

Στην αρχή παρατηρούμε τους πολίτες να χαμογελούν στην «αναμενόμενη» εικόνα της διαφήμισης, αλλά αυτή τη φορά το τέλος έιναι διαφορετικό και περνάει άλλο μήνυμα.

«Κάθε ημέρα ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο» γράφει το μήνυμα που συνοδεύει τη φωτογραφία της καμπάνιας, στην οποία «πρωταγωνιστεί» μία 14χρονη που δίνει καθημερινή μάχη για τη ζωή της με τον καρκίνο.

Όπως αναφέρει το βίντεο, με ένα μήνυμα ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με 50 δολάρια στην έρευνα του οργανισμού.



Δείτε εδώ την αρχική διαφήμιση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε στον ύπνο της γνωστή ηθοποιός


Απεβίωσε στον ύπνο της, σε ηλικία μόλις 40 ετών, η τηλεοπτική ηθοποιός Σάρα Γκόλντμπεργκ, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της, τονίζοντας ότι πιθανότατα υπέφερε από καρδιακή πάθηση.



Την μελαχρινή ηθοποιό την οποία απολαύσαμε σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Judging Amy», «Without A Trace», «Στον Έβδομο Ουρανό» και «House». Επιπλέον ήταν μία από τις πρωταγωνίστριες του «Jurassic Park».

Μπορεί ο θάνατος της να έγινε γνωστός την Τρίτη, ωστόσο η μελαχρινή ηθοποιός απεβίωσε στις 27 Σεπτεμβρίου στο πατρικό της σπίτι στο Ουισκόνσκι.

Σύμφωνα με τη ChicagoSun– Times, στην αυτοψία δεν διευκρινίζεται η αιτία που την οδήγησε στο θάνατο.

«Πήγε για ύπνο και δεν ξύπνησε ποτέ», δήλωση η μητέρα της.



Διαβάστε περισσότερα...

Γρηγοράκος: Καμία απόλυση στην Υγεία


«Καμία απόλυση» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκος ότι δεν πρόκειται να γίνει στον χώρο της Υγείας, εξαιτίας της αξιολόγησης.

Κατά την επίσκεψή του σήμερα Τετάρτη, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ο κ. Γρηγοράκος, τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των εργαζομένων στον χώρο και επανέλαβε ότι το 2015 πρόκειται να προσληφθούν 1.500 γιατροί και 2.500 νοσηλευτές.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Νοσοκομείο, ο κ. Γρηγοράκος αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι υγειονομικοί, ώστε να ανταποκρίνονται επάξια στις αυξημένες ανάγκες του Νοσοκομείου. «Ήρθαμε εδώ σήμερα για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στο Νοσοκομείο. Έχει την αγάπη της κοινωνίας και τα πάει πάρα πολύ καλά. Είναι ένα λειτουργικό και αποδοτικό Νοσοκομείο, το οποίο χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του κόσμου και του Υπουργείου», δήλωσε ο κος Γρηγοράκος.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Διοικητής της 1η ΥΠΕ κος Σταύρος Πεντέας, ο Υποδιοικητής της 1ης ΥΠΕ κος Σωτήρης Ζώτος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Εμμανουήλ Παπασάββας, η Αναπληρώτρια Διοικήτρια κα Πολυτίμη Λεονάρδου καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.



Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικό το ταξί με τις συμβατικές πινακίδες - Ποιο ήταν το λάθος του οδηγού


Το λάθος του ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου αυτοκίνητου να κυκλοφορεί το ταξί με συμβατικές πινακίδες δημιούργησε τις υποψίες ότι πρόκειται για «πειρατικό». Μάλιστα το προεδρείο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) έγινε δέκτης εκατοντάδων τηλεφωνημάτων διαμαρτυρίας από οδηγούς ταξί που ανέφεραν πως στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορεί ένα «πειρατικό» ταξί.



Τελικά μετά από την ερευνά του ΣΑΤΑ αποδείχθηκε ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος σήμερα τοποθέτησε το προβλεπόμενο ταξίμετρο και την ταμειακή μηχανή και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μεταφορών για να προμηθευτεί τις πινακίδες που φέρουν τα ταξί.

Όμως σε όλη τη διαδρομή κυκλοφορούσε με τις συμβατικές προκαλώντας αντιδράσεις στους επαγγελματίες. Τελικά όπως φάνηκε από την έρευνα του ΣΑΤΑ η αναστάτωση οφείλεται στο λάθος του ιδιοκτήτη να μην αφαιρέσει τις συμβατικές πινακίδες.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 7.500 οι προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ


Το υπουργείο Παιδείας έχει στη διάθεσή του 11.000 πιστώσεις για όλο το σχολικό έτος.

Σε 110.000 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρωπομηνών που μπορεί να αξιοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-15. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την από 8 Σεπτεμβρίου απόφαση διατέθηκαν στο Υπουργείο πιστώσεις για 11.000 δεκάμηνες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Πέρα από το εκπαιδευτικό προσωπικό στις εν λόγω πιστώσεις εντάσσονται και οι προσλήψεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού για τις δομές της Ειδικής Αγωγής.

Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Παιδείας μέσω ΕΣΠΑ έχει πραγματοποιήσει 7.500 προσλήψεις και έχει εξαντλήσει περίπου 70.000 ανθρωπομήνες. Κάποιες από τις πιστώσεις που έχουν απομείνει θα διατεθούν στο πρόγραμμα της Παράλληλης Στήριξης για το οποίο ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι μπορεί το Υπουργείο να στείλει 1500 εκπαιδευτικούς αν και τα αιτήματα ανέρχονται σε 4000. Από το ΕΣΠΑ θα γίνουν προσλήψεις και για τα ΖΕΠ.


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΣΠΑ ΑΘΜΙΑ
ΠΕ70-ΔΑΣΚΑΛΟΙ
562
ΠΕ60-ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
785
ΠΕ06-ΑΓΓΛΙΚΗΣ
406
ΠΕ08-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ
664
ΠΕ11-ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
218
ΠΕ16.01-ΜΟΥΣΙΚΗΣ
348
ΠΕ19/20-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
222
ΠΕ32-ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ
543
ΠΕ18.41
43
ΣΥΝΟΛΟ
3.791

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΣΠΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΒΘΜΙΑ
921
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΕ71
1224
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΕ60.50+61
227
ΕΕΠ/ΕΒΠ
974
ΣΥΝΟΛΟ
3.346
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΣΠΑ ΜΟΥΣΙΚΑ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
363

Διαβάστε περισσότερα...

Σε δύο Αμερικανούς και ένα Γερμανό το Νόμπελ Χημείας


Τιμήθηκαν για την ανάπτυξη του μικροσκοπίου φθορισμού υψηλής ανάλυσης.

Το Νόμπελ Χημείας μοιράζονται δια τρία ο Έρικ Μπέτσιγκ του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes στις ΗΠΑ, ο Στέφαν Χελ του Ινστιτούτου Βιοφυσικής Χημείας Max Planck στη Γερμανία και ο Ουίλιαμ Μέρνερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ.

Οι τρεις ερευνητές τιμήθηκαν για την ανάπτυξη του μικροσκοπίου φθορισμού υψηλής ανάλυσης, που επέτρεψε την απεικόνιση μορίων και άλλων αντικειμένων με διαστάσεις νανοκλίμακας.

Ο Στέφαν Χελ δήλωσε αιφνιδιασμένος και έκπληκτος. «Πρέπει να πω ότι μού χρειάστηκε λίγη ώρα για να το συνειδητοποιήσω», δήλωσε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι η ανακάλυψή του, το μικροσκόπιο STED, συνέβαλε «στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του κυττάρου και του τι συμβαίνει όταν το κύτταρο πάσχει με κάποιον τρόπο, εάν κάποια ασθένεια εγκαθίσταται».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη, Ειρήνης την Παρασκευή και Οικονομικών Επιστημών τη Δευτέρα.


Διαβάστε περισσότερα...