Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Σωτήριο τεστ για τις μεταστάσεις


Μια νέα μέθοδος, που αναπτύχθηκε σε ελληνικό εργαστήριο, υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων και επομένως πιο επιτυχή αντιμετώπισή τους.
«Το σπουδαιότερο κλινικό στάδιο στην εξέλιξη της καρκινικής νόσου, ιδιαίτερα των συμπαγών όγκων, είναι εκείνο κατά το οποίο η νόσος από τοπική μετατρέπεται σε συστηματική» εξηγεί ο Μιχάλης Κουτσιλιέρης, καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η κλινική προσέγγιση των ασθενών με καρκίνο βασίζεται κατ' αρχάς στη διάγνωση του πρωτοπαθούς όγκου και στην επιστράτευση κλινικών-εργαστηριακών εξετάσεων για τη διερεύνηση μεταστάσεων σε άλλα όργανα (ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία/PET scan, μεθόδους πυρηνικής ιατρικής κ.ά.).

«Δεδομένου ότι η ευαισθησία των διαγνωστικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κλινική πράξη απαιτεί την ύπαρξη τουλάχιστον 20.000 - 50.000 μεταστατικών κυττάρων σε μία δευτεροπαθή εστία, για να διαπιστωθεί η μεταστατική νόσος, οποιαδήποτε διασπορά της νόσου με μεταστατικό φορτίο χαμηλότερο αυτού παραμένει αδιάγνωστη» επισημαίνει ο. Κουτσιλιέρης.

Το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε την τεχνολογία εντόπισης των καρκινικών κυττάρων (CTCs) που κυκλοφορούν στο αίμα ασθενών με τη χρήση της τεχνικής multiplex RT-PCR.

Η μέθοδος είναι διαφορετική ανάλογα με τον καρκίνο που εξετάζεται. Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα αναφέρονται ήδη σε περισσότερους από 500 ασθενείς με καρκίνο προστάτη, 100 ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου και 100 ασθενείς με μελάνωμα, ενώ οι ερευνητές αναλύουν σήμερα τα αποτελέσματα από 100 ασθενείς με καρκίνο ουροδόχου κύστεως, πνεύμονα και μαστού (θα δημοσιευθούν το 2011).
Οι ερευνητές έχουν ζητήσει την κοστολόγηση των εξετάσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν στα διεθνή περιοδικά «Molecural Medicine», «Cancer Treatment Reviews», «Clinical Chemistry Laboratory Medicine» και «Clinical and Experimental Metastasis».

Διαβάστε περισσότερα...

Εχθρός της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ο... γάμος


Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, ο ευτυχισμένος γάμος φαίνεται να βοηθάει τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχοντας την υποστήριξη και την αγάπη του συζύγου τους, πονάνε λιγότερο στις αρθρώσεις και παρουσιάζουν καλύτερη κινητικότητα.

Βέβαια, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν έχει σημασία το αν είσαι παντρεμένος αλλά το πόσο ευτυχισμένος είναι ο γάμος.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να επωφεληθούν από συνεδρίες με σύμβουλο γάμου.

Διαβάστε περισσότερα...

Το παθητικό κάπνισμα κουφαίνει


Το κάπνισμα έχει πολλές παρενέργειες στην υγεία. Μια από τις λιγότερο γνωστές είναι η σταδιακή απώλεια της ακοής.
Μάλιστα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το κάπνισμα δεν διαταράσει μονάχα την ακοή των καπνιστών αλλά και αυτή όσων εισπνέουν τον καπνό των άλλων.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 3.307 εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων ήταν πρώην καπνιστές και άλλοι παθητικοί καπνιστές.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα τούς υπέβαλαν σε εξετάσεις ακοής, καταγράφοντας πόσο καλά άκουγαν τις χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες.
Επιπλέον, υπέβαλαν τους παθητικούς καπνιστές σε εξετάσεις αίματος, για να καταγράψουν τα επίπεδα της κοτινίνης (υποπροϊόν της νικοτίνης) και μέσω αυτής να αξιολογήσουν τον βαθμό της παθητικής έκθεσής τους στον καπνό των τσιγάρων.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παθητικοί καπνιστές είχαν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν διαταραχή της ακοής, σε όλο το φάσμα του ήχου – και μάλιστα σε σημείο να αδυνατούν να κάνουν μια συζήτηση, όταν γύρω τους υπήρχε θόρυβος. Πιο αναλυτικά, ο κίνδυνος των παθητικών καπνιστών να πάσχουν από διαταραχή της ακοής ήταν αυξημένος σχεδόν κατά 35%.
Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και η μικρή έκθεση στον καπνό των άλλων είναι επιβλαβής για την ακοή.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Tobacco Control».

Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ σάλιου εντοπίζει τον καρκίνο;


Μια νέα τεχνική διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος, του μαστού και του στόματος έρχεται από την Ιαπωνία και μάλιστα με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Keio και του UCLA των Η.Π.Α., ανέπτυξαν ένα απλό τεστ σάλιου, τα αποτελέσματα του οποίου βγαίνουν μόλις σε μισή ημέρα!

Διαβάστε περισσότερα...

Μέθοδος ανάλυσης της ομιλίας εντοπίζει συμπτώματα του Πάρκινσον


Ερευνητές από τη Βρετανία και τις Η.Π.Α. ανέπτυξαν μια νέα τεχνική ανάλυσης του λόγου με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επιτρέπει την εξ αποστάσεως έγκαιρη διάγνωση των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, παρακάμπτοντας την ανάγκη των συχνών ιατρικών εξετάσεων.

Οι επιστήμονες, υπό τον Μαξ Λιτλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Interface» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, ανέλυσαν περίπου 6.000 εγγραφές ομιλίας από 42 άτομα με Πάρκινσον και ανέπτυξαν ειδικούς αλγόριθμους υπολογιστή, που εκτιμούν πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα κάθε ασθενή.

Η έρευνα έδειξε ότι, αναλύοντας τις ηχογραφήσεις ομιλίας των ασθενών, οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι πετυχαίνουν εξ αποστάσεως διαγνώσεις (ακόμα και από το τηλέφωνο!), ανάλογης ακρίβειας με αυτές των γιατρών που εξετάζουν εκ του σύνεγγυς έναν ασθενή.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η σοβαρότητα της νόσου και η διαταραχή στην ομιλία του ασθενή σχετίζονται στενά.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς με Πάρκινσον από την υποχρέωση τακτικής επίσκεψης σε γιατρούς και νοσοκομεία για να αξιολογούν την πορεία της πάθησής τους, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πράγμα που μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα τόσο στους πάσχοντες όσο και στο σύστημα υγείας.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, χωρίς θεραπεία ακόμα, η οποία πλήττει το 1% έως 2% των ατόμων άνω των 65 ετών. Οι πάσχοντες συχνά υποφέρουν από τρέμουλο, αστάθεια βαδίσματος, έλλειψη ισορροπίας, δυσκολία ομιλίας, μυϊκή δυσκαμψία κ.α..

Διαβάστε περισσότερα...

«Φάρμακο» για την υπέρταση το σκόρδο


Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη, το σκόρδο είναι χρήσιμο, από κοινού με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, για την καταπολέμηση της υπέρτασης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, υπό την Κάριν Ριντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Maturitas», έκαναν δοκιμές με 50 εθελοντές που έπασχαν από υψηλή πίεση του αίματος. Οι ασθενείς κλήθηκαν να πάρουν τέσσερις κάψουλες από εκχύλισμα σκόρδου ημερησίως.
Έπειτα από 12 εβδομάδες, τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι όσοι λάμβαναν σκόρδο είχαν χαμηλότερη πίεση -περίπου 10mmHg- σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονική κάψουλα (πλασέμπο).

Το σκόρδο, εδώ και χρόνια, θεωρείται καλό για την καρδιά. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης.

Οι ειδικοί τονίζουν, πάντως, ότι τα συμπληρώματα σκόρδου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ύστερα από ιατρική συμβουλή, καθώς το σκόρδο μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως να αραιώσει το αίμα ή να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα.

Οι Αυστραλοί γιατροί τόνισαν ότι το σκόρδο δεν πρέπει να υποκαθιστά τα κανονικά φάρμακα για την υπέρταση, αλλά να δρα συμπληρωματικά προς αυτά.

Διαβάστε περισσότερα...

500.000 οι φορείς κυστικής ίνωσης στην Ελλάδα


Περισσότερα από 500.000 άτομα στην Ελλάδα είναι φορείς της κυστικής ίνωσης, χωρίς να το γνωρίζουν. Κάθε εβδομάδα γεννιούνται 1-2 παιδιά που πάσχουν από τη νόσο.
Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική, θανατηφόρος νόσος στην Ευρώπη. Εξαιρετικά κολλώδης και παχύρρευστη βλέννα φράσσει τους πνεύμονες και το πάγκρεας, προκαλώντας συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού και παγκρεατική ανεπάρκεια, ενώ σοβαρά πλήττονται όλα σχεδόν τα όργανα του ανθρώπου, οδηγώντας τον ασθενή στον θάνατο σε νεαρή ηλικία.
Ο μέσος όρος ζωής των ασθενών είναι περίπου 35 έτη, ενώ στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερος. Αν και 1 στους 30 Ευρωπαίους φέρει το παθολογικό γονίδιο που προκαλεί την κυστική ίνωση, λίγοι γνωρίζουν για την πάθηση αυτή.

«Εάν δύο φορείς της νόσου γεννήσουν παιδί, η πιθανότητα να πάσχει από κυστική ίνωση είναι 25%. Σήμερα, η γέννηση ενός παιδιού με κυστική ίνωση μπορεί να προληφθεί με τον έλεγχο των φορέων και τον προγεννητικό έλεγχο.
Στην Ελλάδα, όμως, ο προγεννητικός έλεγχος δεν είναι υποχρεωτικός, με αποτέλεσμα να γεννιούνται διαρκώς ασθενείς με κυστική ίνωση, που ταλαιπωρούνται καθημερινά από την πάθησή τους, ενώ η Πολιτεία επιβαρύνεται με τα υπέρογκα έξοδα της περίθαλψής τους, που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ ετησίως ανά ασθενή» επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, Κεραστώ Κατσιορίδου, με αφορμή τη 2η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση.

Η έγκαιρη διάγνωση, η τακτική παρακολούθηση των ασθενών από εξειδικευμένους γιατρούς, οι σωστές συνθήκες υγιεινής, η δέουσα θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, η νοσηλεία και περίθαλψη των πασχόντων σε οργανωμένα Κέντρα Κυστικής Ίνωσης μπορούν να συμβάλλουν στο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να παρατείνουν και να σώσουν τις ζωές των ασθενών.
Σύμφωνα με τη κα Κατσιορίδο, παιδιά με κυστική ίνωση αντιμετωπίζονται στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Αγία Σοφία στην Αθήνα, και Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν μόνο δύο εξειδικευμένοι γιατροί στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο και στο Σωτηρία των Αθηνών, για τους ενήλικες που πάσχουν από τη νόσο.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα καρύδια μειώνουν και το στρες


Αν νιώθετε το στρες να σας εξουθενώνει οργανικά, προσθέστε λίγα καρύδια στο διαιτολόγιό σας.
Μία νέα μελέτη δείχνει ότι τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα το στρες, με αποτέλεσμα να μειώνουν σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 22 εθελοντές, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν να ακολουθήσουν τρία διαιτολόγια ξεχωριστά: το ένα ήταν χωρίς καρύδια, το άλλο με καρύδια και καρυδέλαιο, και το τρίτο με καρύδια και έλαιο λιναρόσπορου.
Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη κάθε διαιτολογίου, οι εθελοντές καλούνταν να δώσουν μια ομιλία διαρκείας 3 λεπτών ή να βουτήξουν το ένα πόδι σε παγωμένο νερό, επειδή και τα δύο αποτελούν πηγές στρες για τον οργανισμό.
Έπειτα, οι ερευνητές υπέβαλαν σε ιατρικές εξετάσεις τους εθελοντές, διαπιστώνοντας τελικά πως, όταν ακολουθούσαν το διαιτολόγιο με τα καρύδια και το καρυδέλαιο, η αρτηριακή πίεσή τους ήταν χαμηλότερη στη διάρκεια των στρεσογόνων γεγονότων.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα καρύδια μειώνουν την πίεση στη διάρκεια του στρες» υποστηρίζει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σίλα Γουεστ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
«Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών που έχουν δείξει ότι τα καρύδια μειώνουν την πίεση» προσθέτει η δρ Γουεστ. «Η διαφορά είναι πως η επίδρασή τους καταδεικνύεται σε συνθήκες στρες της καθημερινής ζωής».
Όπως εξηγούν η δρ Γουεστ και οι συνεργάτες της στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής» (JACN) όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο έχει τεκμηριωθεί ότι ελαττώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα βλαστοκύτταρα δίνουν λύση και στα εγκεφαλικά επεισόδια;


Γιατροί στη Γλασκώβη της Σκωτίας εισήγαγαν με ένεση βλαστοκύτταρα στον εγκέφαλο ενός άνδρα, πραγματοποιώντας την πρώτη παγκόσμια κλινική δοκιµή αγωγή µε βλαστοκύτταρα σε ασθενή που έχει υποστεί εγκεφαλικό.

Ο ασθενής, ένας 60χρονος πρώην οδηγός φορτηγού, έχει σοβαρή αναπηρία εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη πριν από 18 µήνες.

Οι γιατροί προέβησαν σε ενέσιµη έγχυση περίπου δύο εκατοµµυρίων βλαστοκυττάρων σε µια υγιή περιοχή του εγκεφάλου (το αποκαλούµενο κέλυφος του φακοειδούς πυρήνα), η οποία βρίσκεται κοντά στα νευρικά κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες από το εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα βλαστοκύτταρα θα απελευθερώσουν χηµικές ουσίες που θα διεγείρουν την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και αιµοφόρων αγγείων, ενώ παράλληλα θα επουλώσουν τον τραυµατισµένο ιστό και θα περιορίσουν τη φλεγµονή. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθούν τόσο η νοητική όσο και η σωµατική λειτουργία του ασθενή.

Η ιατρική οµάδα, µε επικεφαλής τον καθηγητή Κιθ Μιούιρ του Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστηµών και Ψυχολογίας της Γλασκώβης, πρόκειται, στο πλαίσιο της δοκιµής, να προχωρήσει στη θεραπευτική αγωγή ακόμη 11 ανδρών ασθενών, ηλικίας 60 έως 85 ετών, χρησιμοποιώντας σταδιακά υψηλότερες δόσεις βλαστοκυττάρων.

Διαβάστε περισσότερα...

Όνειδος το μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγής των ΑμεΑ με σοβαρές παθήσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ

Τον έντονο αποτροπιασμό της με αφορμή την έκδοση του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων) εκφράζει η Ε.Σ.ΑμεΑ, με επιστολή της στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κ. Α. Διαμαντοπούλου, διότι με αυτό το μηχανογραφικό επιχειρείται, αναιτιολόγητα και ενάντια σε κάθε επιστημονική, κοινωνική, ανθρώπινη λογική του ηθικού και του δικαίου, ο αποκλεισμός ατόμων με σοβαρές παθήσεις από Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές, παραβιάζοντας κατάφωρα το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

Η ιστορία αυτή δεν ξεκινάει με την έκδοση του μηχανογραφικού δελτίου αλλά έχει τις ρίζες της στην επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου «Ρύθμιση Θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» από το οποίο η Ε.Σ.ΑμεΑ είχε ζητήσει εγγράφως από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθώς και από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την αφαίρεση του άρθρου 35 στο οποίο αναφέρονταν χαρακτηριστικά : «Οι πάσχοντες από τις αναφερόμενες παθήσεις δεν εισάγονται σε Τμήματα στα οποία λόγω της φύσης της Επιστήμης είναι δυσχερής για αυτούς η παρακολούθηση σύμφωνα με αιτιολογημένη απόφαση του τμήματος, που εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και ανακοινώνεται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο γίνεται η επιλογή».

Τότε, η Ε.Σ.ΑμεΑ ζητούσε την κατάργηση αυτής της διάταξης, η οποία έθετε απροκάλυπτα περιοριστικούς όρους στη φοίτηση των ατόμων με αναπηρία σε ανώτερες και ανώτατες σχολές, οι οποίοι παραπέμπουν σε εποχές στιγματισμού και προκατάληψης για την αναπηρία και δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγχρονη προσέγγιση που ισχύει πλέον στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Ωστόσο, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τη συμπερίληψη της ανωτέρω διάταξης, η οποία άφηνε ελεύθερους τους Πανεπιστημιακούς να αποφασίσουν κατά το δοκούν και χωρίς τις ελάχιστες στοιχειώδεις γνώσεις για την κατηγορία κάθε αναπηρίας.

Βάσει λοιπόν του ν. 3794/2009 άρθρο 35, με έγγραφό που υπογράφει ο Υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος (αρ. πρωτ. Φ251/120415/Β6/28-9-2010) το Υπουργείο Παιδείας απευθύνεται στους Πρυτάνεις ΑΕΙ και Προέδρους ΤΕΙ και τους θυμίζει ότι καθυστερούν να στείλουν καταλόγους με τις αποκλειόμενες παθήσεις. Μετά από αυτή τη διαδικασία αναρτήθηκε (καθυστερημένα για τα άτομα με αναπηρία) το μηχανογραφικό δελτίο το οποία επιφύλασσε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως :

• Υπάρχουν τμήματα (π.χ. Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ναυπηγικής ΤΕΙ Πειραιά κ.α.) που αποκλείουν ΟΛΕΣ τις παθήσεις!!!.
• Υπάρχουν Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που δεν αποκλείουν ΚΑΜΙΑ πάθηση (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμια Πειραιά, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου κ.α.)
• Υπάρχουν τμήματα κάποιου ΑΕΙ/ΤΕΙ που αποκλείουν κάποιες παθήσεις και το ίδιο ακριβώς τμήμα σε άλλο ΑΕΙ/ΤΕΙ αποκλείει άλλες ή δεν αποκλείει καμία (π.χ. πολιτικοί μηχανικοί Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης καμία αποκλειόμενη πάθηση ενώ πολιτικοί μηχανικοί Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 5 αποκλειόμενες παθήσεις).!!!!
• Υπάρχουν τμήματα στο ίδιο Ίδρυμα που δεν αποκλείουν κανέναν (π.χ. Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και τμήματα στο ίδιο ίδρυμα που σπάνε ρεκόρ: Ιστορία και Εθνολογία με 35 αποκλειόμενες (από σύνολο 58 του καταλόγου)!!!!. Διερωτόμαστε με ποιο κριτήριο τα άτομα με προβλήματα όρασης ή κινητικά προβλήματα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) αποκλείονται από την εν’ λόγω σχολή.
• Στις οδηγίες-Πληροφορίες του μηχανογραφικού γράφει: «Επιπλέον δεν πρέπει να δηλώσεις τμήμα που αποκλείει την πάθησή σου (Προσοχή στη στήλη με τις αποκλειόμενες παθήσεις κατά τμήμα) ή τμήμα που έχει κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις στις οποίες δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις!!!!
• Τέλος δεν μπορεί να μην επισημάνει κανείς ότι οι παθήσεις που αποκλείονται από τα περισσότερα τμήματα είναι: τυφλοί, με μειωμένη οπτική οξύτητα, κωφοί, κωφάλαλοι (εξακολουθεί η Ελληνική Πολιτεία να χρησιμοποιεί αυτό τον αναχρονιστικό όρο), με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%)……

Μετά από αυτές τις λιγοστές επισημάνσεις επί του μηχανογραφικού καταθέτουμε τα εξής ερωτήματα:

1. Με τι κριτήρια αποφάσισαν τα τμήματα για τις αποκλειόμενες παθήσεις; Το μόνο κριτήριο δυστυχώς ήταν η προχειρότητα, η επιπολαιότητα και η ελλιπής κοινωνική μόρφωση αυτών που αποφάσιζαν, διότι μόνο ελλιπής κοινωνική μόρφωση θρέφει και αναπαράγει την προκατάληψη και τον ρατσισμό.
2. Υπάρχουν αιτιολογημένες αποφάσεις των τμημάτων ή όχι; Και αν ναι με ποια κριτήρια και ποια γνώση των παθήσεων;
3. Διότι εάν υπάρχουν αιτιολογημένες αποφάσεις, πώς η Σύγκλητος κάθε Ιδρύματος ενέκρινε τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις των τμημάτων της;

Είναι άξιο απορίας, πώς και ποιές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας ενέκριναν την ανάρτηση αυτού του Μηχανογραφικού Δελτίου. Το Υπουργείο όφειλε να ελέγξει την αιτιολόγηση των τμημάτων αν είναι επαρκής, εμπεριστατωμένη και βασισμένη στη «φύση της επιστήμης». Όπως φαίνεται όμως δεν το έπραξε. Οι συγκεκριμένες ενέργειες είναι αντισυνταγματικές και ενάντια σε κάθε κοινωνική ανθρώπινη και ηθική αρχή του δικαίου. Αλήθεια τι θα συμβεί εάν μαθητής με αναπηρία επιλέξει να περάσει σε οποιαδήποτε σχολή με Πανελλήνιες Εξετάσεις; Κατά τη είσοδο στην σχολή θα του ζητηθεί πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης ή αποκήρυξης της πάθησής του; Φοιτητής, που εν μέσω των σπουδών του εμφανίσει κάποια κατηγορία αναπηρίας θα αποκλεισθεί από τη Σχολή;

Επειδή, η ανάρτηση αυτού του μηχανογραφικού αποτελεί όνειδος και ντροπή για όλη την ελληνική κοινωνία ζητούμε από την Υπουργό Παιδείας την αυτόματη κατάργησή του και το δικαίωμα της εγγραφής όλων των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην κείμενη νομοθεσία, με συνοπτικές διαδικασίες στις σχολές προτίμησής τους. Ήδη έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα η εγγραφή τους στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ., σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί παρά να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και σε κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157193.



Διαβάστε περισσότερα...