Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μετακινούν Κέντρα Εκπαίδευσης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Υπουργείο παιδείας : Είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές αποφάσεις περιφερειακών διευθύνσεων που παραβιάζουν ευθέως το νόμο;

Υπουργείο παιδείας : Είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές αποφάσεις περιφερειακών διευθύνσεων που παραβιάζουν ευθέως το νόμο; 
Αντίθετα στα όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, αποφάσισε να μετακινήσει το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών καθώς και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Λάρισας, από τον δήμο Λάρισας σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον κοντινό δήμο Τυρνάβου.

Τόσο το ΚΕΔΔΥ όσο και το ΕΕΕΕΚ Λάρισας υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Τόπος μετεγκατάστασής τους είναι οι εγκαταστάσεις του υπαγόμενου στο Υπουργείο Υγείας Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λάρισας «Ο ΑΡΙΣΤΕΥΣ» , που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και εδρεύει στον Αμπελώνα Δήμου Τυρνάβου. Η λογική “ιατρικοποίησης” των εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς τους ΑμεΑ που υποδηλώνει η μετεγκατάσταση δεν είναι το μοναδικό “αδύνατο σημείο” της. Οπως επισημαίνει σε επερώτησή της προς τους υπουργούς παιδείας και υγείας η τοπική βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ) Ηρ. Διώτη – η πλέον ασχολούμενη με θέματα ΑμεΑ στην νυν ελληνική βουλή με κριτήριο τον αριθμό των βουλευτικών ερωτήσεων – “η απόφαση μετεγκατάστασης έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το νόμο”.

Συγκεκριμένα, ο περί ειδικής αγωγής/εκπαίδευσης τελευταίος νόμος 3699/08, αναφερόμενος στην “ίδρυση και οργάνωση των ΚΕΔΔΥ” αναφέρει ρητά (άρθρο 12, παρ. 1) : “Τα ΚΕΔΔΥ ιδρύονται στις έδρες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και των νομαρχιακών διαμερισμάτων”. Η παραπάνω πρόβλεψη δεν περιελήφθη στο νόμο τυχαία. Δεδομένου ότι σκοπός των ΚΕΔΔΥ – πάλι βάσει του ίδιου νόμου – είναι “η προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και κυρίως εκείνων που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας”, η ίδρυση και λειτουργία τους σε μέρη ... απόμακρα (βλ. περίπτωση Τυρνάβου, 15 χιλιόμετρα από τη Λάρισα), δυσχεραίνει αν μη τι άλλο την απαραίτητη αλληλεπίδραση του ΚΕΔΔΥ με τις σχολικές μονάδες της περιοχής.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς ασπίδα προστασίας πάνω από 15.000 παιδιά



Με λουκέτο απειλούνται 31 φορείς παιδικής προστασίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να «επιβιώσουν», περισσότερα από 15.000 παιδιά με βαριές αρρώστιες, νοητική υστέρηση, πολλαπλές αναπηρίες, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα, θα βρεθούν στο δρόμο.

Τα μέλη της «Ενωσης Μαζί για το Παιδί», που έχει κάτω από την ομπρέλα της 10 ιδρύματα, καθώς και τα στελέχη 21 επιπλέον σωματείων παιδικής προστασίας, από όλη την Ελλάδα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά και τους νέους αβοήθητους, να παλεύουν μόνοι τους με τα δύσκολα προβλήματά τους.

Οπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της «Ενωσης Μαζί για το Παιδί», Χρήστος Μπαρτσόκας, πολλά από τα κοινωφελή ιδρύματα και σωματεία που εξυπηρετούν παιδιά με ειδικές ανάγκες και κοινωνικά προβλήματα βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, η ΕΛΕΠΑΠ, η «Μέριμνα του Παιδιού», το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης Παιδιών με Αναπηρίες «Αγ. Παντελεήμων», το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία «Η Στοργή» κ.ά.

Απλήρωτο προσωπικό


Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτσόκα, 13 από τους 31 φορείς έχουν απλήρωτο προσωπικό από δύο έως και οκτώ μήνες, ενώ οι 20 φορείς που λαμβάνουν κάθε χρόνο επιχορήγηση από το κράτος (περίπου 7,8 εκατομμύρια ευρώ) φέτος δεν έχουν λάβει κάποιο χρηματικό ποσό και δεν έχουν καν ενημερωθεί για το ποσό που θα λάβουν για το 2011. Η κατάσταση στα ιδρύματα -επισήμανε ο κ. Μπαρτσόκας- γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι φορείς (19) που εισπράττουν νοσήλια από τα ταμεία ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΤΣΑΥ πληρώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις και επιπλέον οι δωρεές που στηρίζουν σημαντικά το σύνολο των φορέων παιδικής προστασίας έχουν μειωθεί φέτος κατά 40%.

Τα μέλη της «Ενωσης Μαζί για το Παιδί» ζητούν από την Πολιτεία να βρει άμεση λύση για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, να μη φορολογεί την ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων και να δώσει κίνητρα στους δωρητές-χορηγούς των κοινωφελών φορέων, καθώς με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010 οι δωρητές απαλλάσσονται μόνο για το 20% του ποσού που δωρίζουν, ενώ παλιά απαλλάσσονταν για το 100%. Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, έστειλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το μήνυμα στα στελέχη των ιδρυμάτων ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα και τους ζήτησε να συναντηθούν άμεσα.

Οι ειδικοί, πάντως, υπογραμμίζουν ότι, αν οι φορείς παιδικής προστασίας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα βάλουν λουκέτο, τα 15.360 παιδιά που εξυπηρετούνται από τα συγκεκριμένα ιδρύματα θα μείνουν ακάλυπτα από θεραπείες, φιλοξενία και εκπαίδευση και οι οικογένειές τους θα καταρρεύσουν...


Διαβάστε περισσότερα...

Διαπραγματεύσεις για να μην πληρώνουν τα άτομα με αναπηρία διόδια



Σε διαπραγμάτευση με τους Παραχωρησιούχους βρίσκεται το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να τροποποιηθούν οι συμβάσεις εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων και να επιτραπεί η απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από την καταβολή τελών διοδίων. Σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, μετά από ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ 'Αγγελος Κολοκοτρώνης επισημαίνοντας τα παράπονα της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία επειδή δεν επιλύεται οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην απάντηση του ο υφυπουργός Υποδομών επισημαίνει ότι στις Συμβάσεις Παραχώρησης, οι οποίες υπεγράφησαν το 2007 και κυρώθηκαν με νόμο από τη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται τα άτομα με αναπηρία στις κατηγορίες χρηστών που απαλλάσσονται από την καταβολή διοδίου. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Μαγκριώτης, «η παρούσα κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των συλλόγων Ατόμων με Αναπηρία, ζήτησε από τους Παραχωρησιούχους να επιτρέπεται η διέλευσή τους από τους σταθμούς διοδίων χωρίς την καταβολή διοδίου τέλους, ως συνέχεια του καθεστώτος που ίσχυε όταν η λειτουργία των Σταθμών Διοδίων γινόταν από την ΤΕΟ ΑΕ». Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, οι παραχωρησιούχοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Υπουργείου και, με εξαίρεση κάποια μικροπροβλήματα, υλοποιείται η δέσμευσή τους.

«Για την οριστική επίλυση του ζητήματος απαιτείται η τροποποίηση των σχετικών Συμβάσεων Παραχώρησης και η Κυβέρνηση την προωθεί στα πλαίσια των συνολικών τροποποιήσεων στις εν λόγω συμβάσεις για τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους Παραχωρησιούχους», ενημερώνει τον βουλευτή του ΛΑΟΣ ο κ. Μαγκριώτης.

Ο κ. Κολοκοτρώνη έχει επισημάνει ότι «η πλειονότητα των ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων επικαλούμενη κενά του θεσμικού πλαισίου, αρνείται την εφαρμογή του μέτρου απαλλαγής για τα άτομα με αναπηρία που είναι κάτοχοι επιβατικών αναπηρικών αυτοκινήτων, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες έχουν εκφράσει την επιθυμία επίλυσης του ζητήματος, ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείου».


Διαβάστε περισσότερα...

Οργανώθηκε η Κοινωνική Υπηρεσία Παγγαίου

Βασικοί στόχοι η λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και η συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και το Χαμόγελο του Παιδιού


     


Έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους εν μέσω αυτής της δύσκολης συγκυρίας την χρειάζονται, είναι πλέον η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Παγγαίου. Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Παγγαίου αποτελεί τμήμα του Νομικού Προσώπου του Δήμου στο οποίο υπάγονται όλες οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Απώτερος στόχος της είναι να βρίσκεται δίπλα σε κάθε δημότη και σε κάθε ανάγκη που προκύπτει, στα παιδιά, στις γυναίκες , στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία, στους εφήβους, στους ανέργους, στην οικογένεια που βρίσκεται σε κρίση. Μετά την ενοποίηση των 5 Καποδιστριακών Δήμων οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει καθώς ο δήμος Παγγαίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους σε όλη τη χώρα και έτσι, όπως είναι άλλωστε και αναμενόμενο, αυξάνονται κατακόρυφα οι ανάγκες.

Υπενθυμίζεται πως στην Κοινωνική Υπηρεσία μπορεί να απευθυνθεί όποιος δημότης αντιμετωπίζει κάποιο προσωπικό η οικογενειακό πρόβλημα για το οποίο επιθυμεί συμβουλευτική στήριξη, όποιος επιθυμεί ενημέρωση σε θέματα που αφορούν παροχές και μέτρα κοινωνικής προστασίας καθώς και όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν κάθε είδους εθελοντική εργασία στο δήμο. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για αιτήματα συμβουλευτικής & παραπομπής σε συνεργαζόμενους φορείς για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, κακοποίηση παιδιών, γυναικών κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κοινωνική Υπηρεσία στεγάζεται στο ΚΑΠΗ Ελευθερούπολης και λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 14:30 το μεσημέρι. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους είναι το 25920 22673.

Αισιόδοξη η πρόεδρος


Την αισιοδοξία της πως η Υπηρεσία θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών εκφράσει η πρόεδρος Μαρία Τσίλογλου. Η δημοτική σύμβουλος δεν κρύβει ωστόσο τον προβληματισμό της για το γεγονός πως καθημερινά καταγράφονται περιστατικά με οικογένειες που έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια. Γι αυτό και όπως η ίδια αναφέρει ένας από τους πρώτους στόχους της ίδιας και των συνεργατών της είναι να οργανωθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Ήδη μάλιστα εξετάζεται το Νομικό Πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί ο θεσμός αυτός να λειτουργήσει. «Ήδη κάναμε το πρώτο βήμα» δήλωσε η κ. Τσίλογλου σημειώνοντας πως για το μέλλον υπάρχουν πολλά σχέδια. «Έχουμε για παράδειγμα κάνει επαφές με το ΚΕΘΕΑ και το Χαμόγελο του Παιδιού και εντός των ημερών θα έρθει μια αντιπροσωπεία από το Χαμόγελο του Παιδιού προκειμένου να διερευνήσουμε τους τρόπους πιθανής συνεργασίας» σημείωσε η κ. Τσίλογλου επισημαίνοντας πως η Υπηρεσία θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να βρίσκεται δίπλα σε όλους τους πολίτες που χρειάζονται τη βοήθεια της.

Άλλες δραστηριότητες της κοινωνικής υπηρεσίας είναι :

- Η ενημέρωση της κοινότητας για θέματα υγείας ή κοινωνικά θέματα μέσω εκδηλώσεων, σεμιναρίων, ημερίδων κ.α.

- Η καταγραφή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με στόχο τη στήριξη τους

- Η συνεργασία με τη σχολική κοινότητα για περιστατικά που χρήζουν κοινωνικής μέριμνας

- Η διασύνδεση εξυπηρετουμένων με διάφορες υπηρεσίες ανάλογα με τα αιτήματα που έχουν. Συνεργάζεται και παραπέμπει όταν απαιτείται τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αναγκών των εξυπηρετούμενων

- Η τράπεζα ρουχισμού

- Η λειτουργία ως πλαισίου πρακτικής άσκησης σπουδαστών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Γιάννης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ


Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσαν οι υπογραφές για το κλείσιμό του!

ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ




Πλατιά σύσκεψη φορέων θα γίνει στο χώρο του σχολείου την Τετάρτη 25 Μάη, στις 12.30 το μεσημέρι

Λουκέτο στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Αμπελοκήπων αποφάσισε να βάλει το υπουργείο Παιδείας και πριν δύο μέρες έπεσαν οι σχετικές υπογραφές. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν, χτες, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που έγινε στο υπουργείο Παιδείας με κύριο αίτημα να μην κλείσει το σχολείο. Δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, εκπαιδευτικοί του σχολείου και μαθητές. Στο χορό των κινητοποιήσεων ...αποφάσισαν να μπουν, μετά από 4 μήνες, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας (ΟΚΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), με στόχο να αποπροσανατολίσουν από το αίτημα αιχμής και να αθωώσουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης της ΟΚΕ με τον Γ. Αλεβίζο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του υπουργείου, γνωστοποιήθηκε ότι πριν δύο μέρες υπογράφηκε η απόφαση για κλείσιμο του σχολείου και προωθείται η παράδοση του χώρου για να λειτουργήσει εκεί το Σεπτέμβρη Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ). Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ειδικό σχολείο είναι ένα από τα τρία στο λεκανοπέδιο Αττικής, τα οποία ήδη δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κωφών παιδιών, ενώ το ταξικό αναπηρικό κίνημα έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στα ΕΕΕΕΚ καθώς είναι αδιαβάθμητα, χωρίς θέσεις εκπαιδευτικών και δίνουν χαρτιά χωρίς αντίκρισμα.
Την κυβερνητική πολιτική αναπαρήγαγε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, ο οποίος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, επιχείρησε να σπείρει την ηττοπάθεια και να εκτονώσει την αγωνιστική τους διάθεση, αφού μίλησε για ειλημμένες αποφάσεις, για υψηλό κόστος του σχολείου κ.ά.
«Στοιχίζουν οι μαθητές του σχολείου των Αμπελοκήπων και γι' αυτό το κλείνουν; Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί και η προηγούμενη της ΝΔ χάρισαν απευθείας από τα κρατικά ταμεία 110 δισ. ευρώ στις αναξιοπαθούσες τράπεζες! Είναι ψεύτες, υποκριτές, επικίνδυνοι! Το ίδιο επικίνδυνοι είναι και αυτοί που τους στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Είναι αυτοί που μετά από 4 μήνες αποφάσισαν να κινητοποιηθούν για το κλείσιμο του σχολείου μας. Μιλάμε για την ΟΚΕ και την ΕΣΑΜΕΑ. Πού ήταν τόσο καιρό που έχουν γίνει τόσες παραστάσεις διαμαρτυρίας, τόσες κινητοποιήσεις; Δεν ήταν πουθενά, τα είχαν συμφωνήσει πίσω από τις πλάτες μας, για να μη χάσουν τη βολή τους και τις επιχορηγήσεις τους και επειδή εξαγριώθηκε ο κόσμος των κωφών και για να μην απομονωθούν το παίζουν σήμερα αγωνιστές», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της ΣΕΑΑΝ.
Να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη 25 Μάη, στις 12.30 μ.μ., στο χώρο του σχολείου θα πραγματοποιηθούν συνέντευξη Τύπου και σύσκεψη φορέων για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πρωτοβουλία των ΣΕΑΑΝ, Συλλόγου Κωφών Πειραιώς και Νήσων, Ενωσης Κωφαλάλων Ελλάδας, Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, Ενωσης Γονέων 7ου διαμερίσματος, Συλλόγου Γονέων, εργαζομένων και εκπαιδευτικών του σχολείου.
  • Μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη 24 Μάη, στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Ο Ερμής»κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι (12 μ. - 4 μ.μ.) για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και για να γίνει δημόσιο το κέντρο και να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποκωδικοποιήθηκαν τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύματα

Ένα βήμα πιο κοντά στην «ανάγνωση» του μυαλού ήλθαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης



Αποκωδικοποιήθηκαν τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύματα
Η αποκωδικοποίηση των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυμάτων αναμένεται να ρίξει φως στη συμπεριφορά μας

Ένα βήμα πιο κοντά στο «διάβασμα» του εγκεφάλου μας βρίσκονται οι επιστήμονες μετά την αποκωδικοποίηση των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυμάτων.
Το νέο επίτευγμα ανήκει σε ειδικούς από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης οι οποίοι ζήτησαν από έξι εθελοντές να εντοπίσουν διαφορετικά συναισθήματα όπως χαρά, φόβο και έκπληξη σε εικόνες ανθρώπινων προσώπων τις οποίες κοιτούσαν. Με χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος οι ειδικοί μέτρησαν τα εγκεφαλικά κύματα που εκπέμπονταν ανάλογα με τις αντιδράσεις των εθελοντών.
Όταν συγκρίθηκαν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων με την καταγραφή των κυμάτων, κατέστη δυνατή η αποκωδικοποίησή τους.
«Αναμμα» περιοχών του εγκεφάλου
Μάλιστα, στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές κάλυψαν τμήματα των εικόνων που κοιτούσαν οι εθελοντές – έτσι για παράδειγμα μπορούσαν να δουν κάποια στιγμή μόνο τα μάτια ή μόνο το στόμα των εικονιζόμενων προσώπων. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα βοήθησε στο να εντοπιστούν οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν κάθε φορά που ο εθελοντής κοιτούσε διαφορετικό σημείο του εικονιζόμενου προσώπου.
Όπως συγκεκριμένα προέκυψε από την ανάλυση, τα κύματα Β τα οποία έχουν κύκλο της τάξεως των 12 Hz μετέφεραν πληροφορίες σχετικά με τα μάτια των εικονιζόμενων προσώπων ενώ τα κύματα Θ τα οποία έχουν κύκλο 4 Hz κωδικοποιούσαν πληροφορίες σχετικά με το στόμα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι διαφορετικές πληροφορίες μπορούν να κωδικοποιηθούν ανάλογα με τη φάση των εγκεφαλικών κυμάτων, αλλά πολύ λιγότερο με βάση την ισχύ τους.
Σαν «ξεκλείδωμα» τηλεοπτικού καναλιού
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Φίλιπ Σινς «η ανακάλυψή μας μοιάζει με το να ξεκλειδώνουμε ένα κανάλι της τηλεόρασης που είχε χαλάσει. Μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε το σήμα αλλά δεν ήμαστε σε θέση να δούμε το περιεχόμενο του καναλιού – τώρα πια όμως μπορούμε. Αντιστοίχως μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε με το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όταν εκτελούνταν διαφορετικά καθήκοντα, ωστόσο δεν γνωρίζαμε τι πληροφορίες μεταφέρονταν μέσα σε αυτά τα εγκεφαλικά κύματα». Σύμφωνα με τον καθηγητή η αποκωδικοποίηση των εγκεφαλικών κυμάτων επιτρέπει πλέον στους ειδικούς να μαθαίνουν τα μηνύματα που κρύβονται μέσα στα κύματα.
Ο δρ Σινς υποστηρίζει ότι η νέα μελέτη έχει τεράστια δυναμική. «Χρησιμοποιώντας πολλαπλές συχνότητες για την κωδικοποίηση δύο διαφορετικών περιοχών του προσώπου, ο εγκέφαλος μπορεί να κωδικοποιήσει περισσότερα από ένα σήματα ταυτοχρόνως. Η διαδικασία μοιάζει με εκείνη των ραδιοκυμάτων που κωδικοποιούν διαφορετικούς ραδιοσταθμούς σε διαφορετικές συχνότητες. Ετσι και ο εγκέφαλος συντονίζει διαφορετικά κύματα ώστε να κωδικοποιούν την ίδια στιγμή διαφορετικά οπτικά χαρακτηριστικά». Κατά τον καθηγητή η συγκεκριμένη έρευνα έχει τεράστια δυναμική για την ανάπτυξη της τεχνολογίας ΒCI (διασύνδεση εγκεφάλου με υπολογιστικά συστήματα) με την οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνδεθεί και να δώσει εντολές σε εξωτερικές συσκευές.

Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο βιορυθμού νικά τα αντικαταθλιπτικά

Έρευνα δείχνει ότι βελτιώνει τις διαταραχές της διάθεσης και του ύπνου χωρίς τις ίδιες παρενέργειες



Φάρμακο βιορυθμού νικά τα αντικαταθλιπτικά
Η αγομελατίνη «στοχεύει» την έκκριση μελατονίνης και βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο χωρίς παρενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα, τον μεταβολισμό και την ερωτική επιθυμία.

Λονδίνο 
Ένα νέας γενιάς φάρμακο το οποίο αντιμετωπίζει την κατάθλιψη μέσω της ρύθμισης του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού φαίνεται να έχει εξίσου καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της ασθένειας με τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά. Επιπλέον βελτιώνει τον κύκλο του ύπνου και δεν έχει τις παρενέργειες που συνδέονται με τα παλαιότερης γενιάς διαδεδομένα σκευάσματα.
Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε έρευνα που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στην επιθεώρηση «The Lancet» από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Ιαν Χικλ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και τη Ναόμι Ρότζερς του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.
Οι ειδικοί αποδίδουν την  επιτυχία της δραστικής ουσίας αγομελατίνης στο γεγονός ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί κλινικά με κατάθλιψη παρουσιάζουν επίσης στο βιολογικό τους ρολόι _ τον λεγόμενο κιρκαδικό ρυθμό τους _ διαταραχές οι οποίες επιτείνουν τα συμπτώματά τους.
Με στόχο τη μελατονίνη
Τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά επιδιώκουν την έκλυση στον εγκέφαλο της ουσίας σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει τη διάθεση. Η αγομελατίνη δρα με εντελώς διαφορετικό τρόπο, «στοχεύοντας» την έκκριση της μελατονίνης, μιας ορμόνης προκαλεί το αίσθημα της νύστας και αποτελεί βασικό ρυθμιστή του κιρκαδικού ρυθμού.
Οι αυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν στην έρευνά τους ότι η αγομελατίνη όχι απλώς βελτιώνει τη διάθεση όσων πάσχουν από κατάθλιψη αλλά επιπλέον βοηθά σημαντικά τους ασθενείς που έχουν προβλήματα ύπνου, όπως π.χ. το να ξυπνούν συχνά τη νύχτα και να αισθάνονται κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «βραχυπρόθεσμα έχει παρόμοια αντικαταθλιπτική αποτελεσματικότητα με τη βενλαφαξίνη, τη φλουοξετίνη και τη σερτραλίνη ενώ μακροπρόθεσμα λιγότεροι ασθενείς που λαμβάνουν αγομελατίνη ξανακυλούν (24%) σε σχέση με όσους λαμβάνουν εικονικά φάρμακα».
Βελτίωση χωρίς τις κοινές παρενέργειες
Προσθέτοντας ότι η αγομελατίνη βελτίωσε επίσης την ποιότητα του ύπνου στους καταθλιπτικούς ασθενείς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι επειδή ακριβώς δεν αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης η δραστική ουσία δεν επιδρά στο γαστρεντερικό σύστημα και δεν έχει τις παρενέργειες που συνδέονται με πολλά συμβατικά αντικαταθλιπτικά, όπως η ναυτία, η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας ή οι διαταραχές του μεταβολισμού.
Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ικανοποιητική δράση της εναντίον της κατάθλιψης, το ασφαλές προφίλ της αλλά και η ικανότητά της να αποκαθιστά το βιολογικό ρολόι του οργανισμού ενδέχεται να προσδώσουν στην αγομελατίνη «μια μοναδική θέση στη διαχείριση ορισμένων ασθενών με μείζονα κατάθλιψη και άλλες σοβαρές διαταραχές της διάθεσης».
Η ουσία, η οποία κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, έχει εγκριθεί ως τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα...

Η «συνταγή» της πειθούς

Έρευνα εντοπίζει τα πρότυπα ομιλίας που πείθουν τους συνομιλητές μας



Η «συνταγή» της πειθούς
Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε και όχι τόσο αυτά που λέμε παίζει τελικά καθοριστικό ρόλο στο να πείσουμε τον συνομιλητή μας.

Ουάσινγκτον 
Θέλετε να περάσει το δικό σας; Τότε πάρτε μια βαθιά ανάσα, ενδεχομένως κάντε και μερικές πρόβες, και προσέξτε όχι τι θα πείτε, αλλά πώς θα το πείτε. Μην μιλήσετε αργά αλλά ούτε και πολύ γρήγορα, κάντε συχνές παύσεις και φροντίστε να μην δείξετε ιδιαίτερη ζέση ούτε να ακουστείτε πιεστικοί. Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες, το πιθανότερο είναι ότι θα πείσετε τον συνομιλητή σας.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών ύστερα από μελέτη που διεξήγαγε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αναλύοντας τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες οι εθελοντές προσπαθούσαν να πείσουν τους συνομιλητές τους να λάβουν μέρος σε μια δημοσκόπηση, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η «συνταγή» της πειθούς περιλαμβάνει τρία βασικά συστατικά: ο ομιλητής θα πρέπει να εκφέρει τον λόγο του σχετικά γρήγορα, να κάνει συχνές παύσεις και να μη δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο.
Πείθοντας μέσω τηλεφώνου
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με επικεφαλής τον Χοσέ Μπένκι, ειδικό στην Ψυχολογία της γλώσσας, ανέλυσαν σχεδόν 1.400 ηχογραφημένες τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν από 100 άνδρες και γυναίκες εθελοντές. Μελέτησαν τον ρυθμό ομιλίας των ομιλητών, την ευφράδεια λόγου και τον τόνο της φωνής τους και εξέτασαν τον βαθμό επιτυχίας του καθενός στο να πείσει τον συνομιλητή του να λάβει μέρος στη δημοσκόπηση.
Όσοι μιλούσαν με ρυθμό περίπου 3,5 λέξεων το δευτερόλεπτο _ μετρίως γρήγορα _ είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που μιλούσαν πολύ γρήγορα ή πολύ αργά.
Το ίδιο ίσχυε για τους εθελοντές που έκαναν συχνές παύσεις _ περίπου 4 ως 5 το λεπτό _ σε σχέση με εκείνους που έδειχναν απόλυτη ευφράδεια λόγου. Οι λιγότερο επιτυχημένοι στον αγώνα της πειθούς ήταν όσοι μιλούσαν πολύ γρήγορα, απνευστί ή με ιδιαίτερη ζέση.
Πώς μας ακούν οι άλλοι
Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων εξήγησαν ότι η υπερβολικά γρήγορη εκφορά του λόγου εκλαμβάνεται συχνά από τους άλλους ως προσπάθεια εξαπάτησης. Αντίστοιχα, όταν κάποιος μιλάει πολύ αργά, ο συνομιλητής του συχνά θεωρεί ότι «δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνος ή ότι έχει υπερβολικά δασκαλίστικο ύφος».
Με βάση τη θεωρία οι ειδικοί περίμεναν ότι οι εναλλαγές στον τόνο της φωνής και η επίδειξη ζήλου θα επιδρούσαν θετικά στους συνομιλητές. Τα αποτελέσματα όμως τους εξέπληξαν. Διαπίστωσαν ότι οι πρώτες κρίνονται ως «ψεύτικες» ενώ η δεύτερη εκλαμβάνεται «σαν αυτός που μιλάει να προσπαθεί υπερβολικά να επιτύχει κάτι». Οι παύσεις, όπως εξήγησαν, είχαν θετική επιρροή γιατί η υπερβολική ευφράδεια δίνει την εντύπωση ότι ο ομιλητής «λέει το ποιηματάκι του».
Ο εντοπισμός προτύπων ομιλίας που μπορούν να επηρεάσουν τους συνομιλητές μας κρίνεται από άλλους επιστήμονες ιδιαίτερα χρήσιμος. «Μπορεί να έχει εφαρμογές όχι μόνο στις εταιρείες δημοσκοπήσεων και παροχής υπηρεσιών αλλά και σε καταστάσεις της πραγματικής ζωής» δήλωσε μιλώντας στο BBC η Ρέιτσελ-Αν Νάιτ, καθηγήτρια Φωνητικής στο University College του Λονδίνου.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σκοπεύουν τώρα να συνεχίσουν τη μελέτη τους για να εξετάσουν πώς η ποιότητα του λόγου του ομιλητή καθώς και το περιεχόμενο των συνομιλιών μπορούν να επηρεάσουν την έκβασή τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Το δέρμα μας «απορροφητήρας» του όζοντος

Τα νεκρά κύτταρα απομακρύνουν ως και το 15% του στοιχείου από εσωτερικούς χώρους



Το δέρμα μας «απορροφητήρας» του όζοντος
Ένα έλαιο των νεκρών κυττάρων του δέρματος απομακρύνει το επιβλαβές όζον από την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους

Ουάσινγκτον
Τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας συσσωρεύονται καθημερινά στη σκόνη του σπιτιού μας. Μπορεί αυτή η εικόνα που σας παρουσιάζουμε να μην είναι και η πιο γοητευτική, ωστόσο έχει μεγάλη πρακτική αξία: και αυτό διότι τα νεκρά δερματικά κύτταρα αποτελούν «φίλτρα» που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους!
Για την ακρίβεια το έλαιο σκουαλένιο των νεκρών δερματικών κυττάρων απομακρύνει το όζον από την ατμόσφαιρα. Μάλιστα όπως έδειξαν αναλύσεις που πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Δανία το συγκεκριμένο έλαιο μειώνει τα επίπεδα όζοντος στους εσωτερικούς χώρους από 2% ως 15%. Τα μόρια του σκουαλένιου περιέχουν έξι διπλούς δεσμούς μεταξύ ατόμων άνθρακα και οι δεσμοί αυτοί αλληλεπιδρούν με τα τρία άτομα οξυγόνου του μορίου του όζοντος διασπώντας τα.
Το όζον «σκοτώνει» τους πνεύμονες
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος το όζον σχηματίζεται μέσω χημικών αντιδράσεων των ρυπαντών που εκλύονται από αυτοκίνητα, από τη βιομηχανία και από άλλες πηγές. Η μακροχρόνια εισπνοή όζοντος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα προβλήματα της αναπνευστικής λειτουργίας.
Ετσι τα σχεδόν 500 εκατομμύρια δερματικά κύτταρα που ο καθένας μας αποβάλλει καθημερινά, αποδεικνύονται άκρως ωφέλιμα για το …περιβάλλον.
Ο χημικός Τσαρλς Γουέσλερ και οι συνεργάτες του συνέλεξαν σκόνη από επιφάνειες εσωτερικών χώρων (εκτός του πατώματος) σε 500 κρεβατοκάμαρες και σε 151 κέντρα ημερήσιας φροντίδας της Δανίας. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology» διεξήχθη στο πλαίσιο μιας άλλης μεγαλύτερης μελέτης που εξέταζε την επίδραση της ατμόσφαιρας των εσωτερικών χώρων στην παιδική υγεία.
Οι ειδικοί ανέλυσαν τα δείγματα σκόνης για ύπαρξη σκουαλένιου και χοληστερόλης (ένα άλλο έλαιο που συνδέεται με το δέρμα). Η ανάλυση έδειξε ότι η χοληστερόλη του δέρματος είχε πολύ μικρότερη συνεισφορά από το σκουαλένιο σε ό,τι αφορούσε την απομάκρυνση του όζοντος από την ατμόσφαιρα.
Λαστιχένιες επιφάνειες κατά ρύπανσης
Σύμφωνα με τον Γουέσλερ και άλλα έλαια όπως το ολεϊκό οξύ που περιέχεται σε ορισμένα μαγειρικά έλαια αλλά και κάποιες επιφάνειες όπως εκείνες που είναι φτιαγμένες από λάστιχο ή από νεοπρένιο «τρώνε» το όζον μέσα στους εσωτερικούς χώρους.
Προηγούμενη μελέτη μέσα σε προσομοίωση καμπίνας αεροσκάφους είχε δείξει ότι οι αντιδράσεις που προκαλούνται με το δέρμα, τα μαλλιά και τα ρούχα των επιβατών είναι υπεύθυνες για την απομάκρυνση του 50% του όζοντος από την καμπίνα. Από μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε προσομοιωμένο γραφείο προέκυψε ότι ένας άνθρωπος απομακρύνει το 10%-25% του όζοντος σε ένα τυπικό δωμάτιο 30 κυβικών μέτρων.
Ανθρωποι – «απορροφητήρες»
«Βασικά οι άνθρωποι αποτελούν μεγάλους ‘απορροφητήρες’ όζοντος. Αυτό το ανακαλύψαμε τα τελευταία πέντε χρόνια» έγραψε ο Γουέσλερ σε ηλεκτρονικό μήνυμά του στο LiveScience. «Σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχουν άνθρωποι τα άτομα καταναλώνουν περισσότερο όζον από τη σκόνη. Ωστόσο η σκόνη συνεχίζει να αντιδρά με το όζον ακόμη και όταν το δωμάτιο είναι άδειο» προσέθεσε ο χημικός. 
Ωστόσο όλα αυτά δεν μεταφράζονται στο ότι πρέπει να ξεχάσουμε το …ξεσκόνισμα. «Οι νιφάδες που αποβάλλουμε από το δέρμα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να αποτελέσουν τα οχήματα μεταφοράς μικροβίων. Παρότι είναι καλό το ότι η σκόνη καταναλώνει το όζον πρέπει να συνεχίσουμε να καθαρίζουμε».

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές της φορολογικής δήλωσης που αφορούν και ΑμεΑ



Σημαντικές μεταβολές καταγράφονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, η εκκαθάριση των οποίων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.
Οι κυριότερες μεταβολές που έγιναν στη φορολογική δήλωση και αφορούν και ανθρώπους με αναπηρία, είναι οι εξής:


  • Υποχρεωτική συμπλήρωση ΑΦΜ συζύγου, καθώς μόνο αν υπάρχει η ένδειξη έγγαμος προσμετράται το ανώτατο όριο δηλούμενων δαπανών 30.000 ευρώ από αποδείξεις και η έκπτωση ασφαλίστρων 2.400 ευρώ.
  • Συμπλήρωση των ενδείξεων «ναι» για διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας, ώστε να μην κοπεί το αφορολόγητο λόγω μη προσκόμισης αποδείξεων για την κάλυψή του. 
  • Ετήσια δαπάνη (κωδικός 769) για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες. 
  • Δαπάνη (κωδικός 770) για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Δεν υπάρχει επιβάρυνση αντικειμενικής δαπάνης όταν ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία ≥ 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι 65 ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο. 
  • Δαπάνες από αποδείξεις για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών, ώστε να μη χαθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Κάθε φορολογούμενος προσκομίζει δαπάνες μέχρι 12.000 ευρώ ή 24.000 οι σύζυγοι, και για πρόσθετη έκπτωση φόρου 300 ευρώ μπορεί να προσκομίσει άλλες 3.000 ευρώ αποδείξεις ο καθένας.


Δείτε επίσης: 

6 ερωτήσεις - απαντήσεις και παραδείγματα για τις αποδείξεις








Διαβάστε περισσότερα...