Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αντικατέστησε το δυσλειτουργικό άκρο του με βιονικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ο πρώτος στον κόσμο ασθενής που αποφάσισε να ακρωτηριάσει ένα μη πλήρως λειτουργικό άκρο του και να το αντικαταστήσει με ένα βιονικό είναι ο 24χρονος αυστριακός Πάτρικ. Έχασε τη λειτουργία του αριστερού χεριού του μετά από ένα ατύχημα ηλεκτροπληξίας που είχε στην εργασία του.


Πλέον είναι σε θέση να ανοίξει ένα μπουκάλι ή ακόμα να δέσει και τα κορδόνια του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ένιωσε σα να είχε ένα νέο χέρι, μιας και για τα τελευταία τρία χρόνια δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει το αριστερό του χέρι καθόλου.


Μάλιστα ήδη δοκιμάζει ένα νέο βελτιωμένο μοντέλο βιονικού χεριού, το οποίο επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων, μιας και διαθέτει έξι νευρικούς αισθητήρες που συνδέονται με τα αποκομμένα νεύρα του χεριού του.
Πολλαπλά νευροηλεκτρικά σήματα μπορούν να αναγνωστούν ταυτόχρονα δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον ασθενή να κινεί το βιονικό χέρι, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια νευρικά σήματα που θα προκαλούσαν τις διάφορες κινήσεις και στο πραγματικό χέρι.






Ο καθηγητής που ηγείται του προγράμματος, Oskar Aszmann, προτιμά να χαρακτηρίζει αυτούς του επιλεκτικούς ακρωτηριασμούς ως βιονικές ανακατασκευές.


Εν τω μεταξύ ένας ακόμα ασθενής ο Σέρβος Μίλο, ο οποίος σε ένα ατύχημα με μηχανή έχασε τη λειτουργία στο χέρι του, αποφάσισε και αυτός, αφού πρώτα είχε χρησιμοποιήσει ένα υβριδικό χέρι πάνω από το δυσλειτουργικό. Όπως και ο ίδιος υποστήριξε, «Αυτό το χέρι το έχω δέκα χρόνια και δεν έχει δείξει σημάδια βελτίωσης, η μοναδική λύση να αποκτήσω ένα νέο».





Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.