Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Φάρμακο για μωρά με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Χορηγείται ήδη σε ενήλικες και τώρα αποδεικνύεται ασφαλές και για τα βρέφη



Φάρμακο για μωρά με δρεπανοκυτταρική αναιμία
Η υδροξυκαρβαμίδη ανακουφίζει από τους πόνους που προκαλούν οι θρόμβοι τους οποίους δημιουργούν τα δρεπανοκύτταρα.

Λονδίνο 
Ένα φάρμακο που έχει ήδη δώσει αποτελέσματα στη θεραπεία της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας σε ενήλικες μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και στα μωρά σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Η είδηση δίνει ελπίδες για την ανακούφιση των οδυνηρών συμπτωμάτων της νόσου σε βρέφη τα οποία αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν άλλο εξίσου αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισής τους.
Αν και κυκλοφορεί ήδη στο εμπόριο για χρήση από ενηλίκους ασθενείς, η υδροξυκαρβαμίδη δεν είχε ως τώρα δοκιμαστεί στις πολύ μικρές ηλικίες. Η πρώτη αυτή μελέτη, η οποία ανακοινώθηκε από γιατρούς του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων Σεντ Τζουντ στο Μέμφις του Τενεσί, εξέτασε περίπου 200 μωρά και διαπίστωσε ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του πόνου και άλλες επιπλοκές από τη νόσο.
Ανακούφιση κατά 50%
Στη δρεπανοκυτταρική αναιμία τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν σχήμα δρεπάνου (δρεπανοκύτταρα) με αποτέλεσμα να μην έχουν καλή κινητικότητα μέσα στα αιμοφόρα αγγεία και να σχηματίζουν θρόμβους προκαλώντας έντονους πόνους, βλάβες στα ζωτικά όργανα ή και θάνατο.
Οι αμερικανοί γιατροί διαπίστωσαν ότι η χορήγηση υδροξυκαρβαμίδης μείωσε στο μισό τα επεισόδια πόνου ενώ συνολικά οι περιπτώσεις βρεφών που παρουσίασαν πόνο και ερεθισμούς στα χέρια και τα πόδια (δακτυλίτιδα) μειώθηκαν κατά 80%.
Η μόνη αρνητική παρενέργεια ήταν μια ελαφρά ή μέτρια ουδετεροπενία _ πτώση των επιπέδων των λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν ασπίδα του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις.
Ελπίδα αλλά και απογοήτευση
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη τους πρέπει να οδηγήσει σταδιακά σε αναθεώρηση των ισχυόντων κανονισμών. «Η χορήγηση της υδροξυκαρβαμίδης θα πρέπει τώρα να εξετασθεί ως θεραπεία για όλα τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας που υποφέρουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία» υπογραμμίζουν.
Σε αυτό συμφωνούν και άλλοι ειδικοί οι οποίοι κρίνουν τα αποτελέσματα της ομάδας του Μέμφις ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Αλλοι ωστόσο εξέφρασαν μια σχετική απογοήτευση.
«Αν και το γεγονός ότι το φάρμακο είναι ασφαλές για τα μωρά είναι ενθαρρυντικό, η μελέτη ήταν κατά κάποιον τρόπο απογοητευτική» σχολίασε στο BBC ο Ντέιβιντ Ρις, παιδίατρος αιματολόγος και σύμβουλος της Εταιρείας Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας της Βρετανίας.
Και αυτό, όπως εξήγησε, διότι στόχος της μελέτης ήταν επίσης να διαπιστώσει αν η έναρξη της θεραπείας σε πολύ μικρή ηλικία μπορεί να προλάβει τη βλάβη των ζωτικών οργάνων, κάτι το οποίο όμως δεν προέκυψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.