Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Χατζηδάκης: 25.000 θέσεις εργασίας από τα έργα


Τη σημασία της επανεκκίνησης των έργων των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων για την ελληνική οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Επίτροπο περιφερειακής ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες (χθες και σήμερα) ο Κ. Χατζηδάκης συζήτησε το θέμα της επανεκκίνησης των έργων αυτών με τους Επιτρόπους της ΕΕ Χ. Αλμούνια, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Σιμ Κάλας, αρμόδιο για θέματα μεταφορών και Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς.

Στη συνέντευξη ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η κατασκευή των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά θα σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 25.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα έργα να ξεκινήσουν τον Απρίλιο, υπενθύμισε δε ότι έχει συναφθεί δάνειο με την ΕΤΕπ, ύψους 650 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι ως το Φεβρουάριο θα πρέπει να έχει κλείσει η σχετική συμφωνία με τις εμπλεκόμενες τράπεζες. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την εκκίνηση των έργων.

Ακόμη τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο νομικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται καθημερινή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την Task Force για την επίλυσή του: «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή νομική βάση και γι΄ αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξ άλλου, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα δίνει μάχη για την απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και για την επανεκκίνηση δημοσίων έργων, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων. «Συζητήσαμε τα θέματα αυτά με τον Επίτροπο Χαν και συμφωνήσαμε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα μαραθώνιο και οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, έχοντας κατά νου ότι πρέπει να παραδώσουμε έργο. Αυτή είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά Ταμεία, ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επίπεδα άνω του κοινοτικού μέσου όρου. Σημείωσε ότι ενώ η απορρόφηση των κονδυλίων το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν ιδιαίτερα χαμηλή (60%), το δεύτερο εξάμηνο ανακτήθηκε το έδαφος, με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι στόχοι του Μνημονίου και η απορρόφηση να φτάσει στο 102%.

Στη συνάντησή του με τον Επίτροπο Περιφερειών, ο Κ. Χατζηδάκης συζήτησε για τα προγράμματα στήριξης των ΜΜΕ και αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα που εφαρμόζεται με τις ελληνικές περιφέρειες, καθώς και στη συνεργασία με την ΕΤΕΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

Νόμος για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα;


Ολοκληρώθηκε το έργο της Ομάδας Εργασίας που είχε συγκροτηθεί για την μελέτη και αντιμετώπιση του φαινομένου κυκλοφορίας ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η εισήγηση της ομάδας εργασίας εξετάζεται πλέον σε νομοθετικό επίπεδο.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Δήμα για την ανησυχητική αύξηση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και τα στοιχεία του «Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων» για την μεγάλη αύξηση στις αναγγελθείσες ζημίες από ανασφάλιστα οχήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία


Την κατάθεση νομοσχεδίου- εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου- που θα ρυθμίζει θέματα του νέου ΟΑΕΔ προανήγγειλε από την Ολομέλεια ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου που κυρώνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου την παράταση λειτουργίας της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής για εκκαθάριση του ΟΕΚ- ΟΕΕ (Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας).

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την κατάργηση των καταχρηστικών συντάξεων, τη συνέχιση της χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών σταθμών, την επιδότηση επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τη διατήρηση της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι η διατήρηση της χρηματοδότησης αφορά σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου- που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία- ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Μαρίνος χαρακτήρισε απαραίτητη την παράταση στην λειτουργία της Προσωρινής Ενιαίας Διοικούσας Επιτροπής, ενώ την αντίθεσή του στην κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, επανέλαβε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Α. Κεδίκογλου, καθώς και ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, υπό την προϋπόθεση να τηρηθεί η δέσμευση του υπουργείου για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον νέο ΟΑΕΔ. Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φροντίζει μόνο για απολύσεις εργαζομένων.

«Ναι» στην παράταση του έργου της Διοικούσας Επιτροπής είπε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κυρίτσης, άφησε όμως αιχμές για καθυστέρηση στο έργο της. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην απεργία των εργαζομένων στο Μετρό, τασσόμενος στο πλευρό τους και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωσαν τα δημοτικά τέλη


Ο δήμος Κορινθίων, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής και θέλοντας να στηρίξει τους πολίτες της Κορίνθου στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, μείωσε τα δημοτικά τέλη.

Με πρόταση της δημοτικής αρχής το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε μείωση στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 5%, κατάληψης κοινοχρήστων χώρων σε ποσοστό 10%, τέλη νεκροταφείου σε ποσοστό από 11% μέχρι 37%.

Επίσης, μείωσε τα τέλη βοσκής στους κτηνοτρόφους, τα τέλη άρδευσης σε ποσοστό 20% και τα τέλη αιγιαλού και παραλίας κατά 10%.



Διαβάστε περισσότερα...

Κομπίνα με «μαϊμού» σεμινάρια


Λαβράκι έβγαλε το ΣΔΟΕ ερευνώντας τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της διετίας 2008-2009. Όπως αποκαλύφθηκε στην Στερεά Ελλάδα είχε στηθεί μεγάλη κομπίνα με εικονικά σεμινάρια μέσω των οποίων κάποιοι εισέπρατταν τεράστια ποσά.

Δείτε το βίντεο του ALPHA.





Διαβάστε περισσότερα...

Ο "Άγιος Βασίλης" πήγε 7 τόνους τρόφιμα


Ο "Αη Βασίλης" έφτασε στην Κομοτηνή με τον σάκο του φορτωμένο με 7 τόνους τρόφιμα, που θα πάνε σε όσους έχουν ανάγκη. Τον ρόλο του βοηθού του έπαιξαν 21 σύλλογοι, ομάδες και σχολεία της Κομοτηνής, που συγκέντρωσαν τα τρόφιμα στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης “Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα”.

Στην όλη διαδικασία δόθηκε χαρακτήρας παιχνιδιού, μια κάθε ομάδα είχε ως στόχο να συγκεντρώσει περισσότερα τρόφιμα από τις “ανταγωνίστριες”. Οι σάκοι των ομάδων, που είχαν διαφορετικό χρώμα τοποθετήθηκαν σε μαγαζιά της Κομοτηνής. Νικητές στέφθηκαν η “πορτοκαλί” ομάδα των Lionς Ορφέας και Leo Θράξιππος.

Δεκτή με ενθουσιασμό έγινε η δράση από τους πολίτες της Κομοτηνής, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η εκπρόσωπος των διοργανωτών, Άρτεμις Τσολάκη. Αρχικά ξεκίνησαν δέκα ομάδες, ωστόσο κάθε μέρα οι συμμετοχές αύξαναν και έφτασαν τις 21. Πολλές ομάδες διοργάνωσαν συναυλίες και εκθέσεις για να ενισχύσουν την προσπάθεια τους.

Συγκεντρώθηκαν 7 τόνοι τρόφιμα, σε 190 σάκους, που γέμισαν τρεις αποθήκες. Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, ήταν ο αφανής ήρωας της δράσης καθώς ανέλαβε την συγκέντρωση των τροφίμων από τους σάκους, την καταμέτρηση τους και τη δημιουργία των πακέτων βοήθειας. Τελικός αποδέκτης των τροφίμων είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ΠΑΠ-τεστ στο δήμο Ιεράπετρας


Συνεχίζεται το πρόγραμμα στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Ο Δήμος Ιεράπετρας και το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας, με την παρακάτω ανακοίνωση ενημερώνουν τις γυναίκες 25 – 65 ετών, ότι συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπανικολάου).

Στο πρόγραμμα προβλέπεται η εξέταση των γυναικών της παραπάνω ηλικιακής ομάδας με τεστ Παπανικολάου, κάθε τρία χρόνια.

Άμεσος στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των γυναικών με μειωμένη πρόσβαση, λόγω γεωγραφικών, κοινωνικοοικονομικών και άλλων φραγμών, που εξετάζονται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στις ενδιαφερόμενες, δίνεται από το Δήμο επιστολή που τις καλεί να επικοινωνήσουν με το Γενικό Νοσοκομείο- Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας, προκειμένου να προγραμματίσουν ένα ραντεβού για τεστ Παπανικολάου.

Υπενθυμίζουμε ότι η εξέταση γίνεται δωρεάν. Για την πραγματοποίηση της θα χρειαστούν μόνο την επιστολή που θα έχουν λάβει και τον Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισής τους ( Α.Μ.Κ.Α. ).

Πληροφορίες:

Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, τηλέφωνο: 28423 40342

Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας, τηλέφωνο: 28423 40110 και 28423 40130


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του


Σε αρκετούς συνανθρώπους μας η ζωή δείχνει το χειρότερο της πρόσωπο. Αντί, όμως, αυτό να τους ρίχνει, τους γιγαντώνει και τους κάνει να πετυχαίνουν πράγματα που για μας φαντάζουν απίστευτα. Όπως ο πρωταγωνιστής του βίντεο που θα παρακολουθήσετε, ο οποίος αν και έχει μόνο ένα πόδι, κάνει μαγικά με τη μπάλα.






Διαβάστε περισσότερα...

«Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμους ρεύματος»


Οδηγίες της ΡΑΕ προς τους καταναλωτές για αποφυγή λανθασμένων χρεώσεων.

«Οδηγίες» για έλεγχο των εκκαθαριστικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, δίνει προς τους οικιακούς πελάτες και τους μικρούς μη-οικιακούς πελάτες χαμηλής τάσης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με στόχο την προστασία τους από λανθασμένες τιμολογήσεις.

«Ενδέχεται οι λογαριασμοί κατά τους πρώτους μήνες του 2013 να διαφοροποιούνται, λόγω της αναλογικής εφαρμογής των επιμέρους χρεώσεων, ανάλογα με την ημερομηνία εφαρμογής των νέων χρεώσεων για το 2013 και τον αριθμό των ημερών του τετραμήνου κατά τις οποίες ισχύουν οι προηγούμενες και οι νέες χρεώσεις», αναφέρει στο σχετικό έγγραφό της η ΡΑΕ.

Επισημαίνει δε ότι «τα προσφερόμενα τιμολόγια των Προμηθευτών ενδέχεται να τροποποιηθούν στο μέλλον και συνιστάται πάντα ο επανέλεγχος και η επιβεβαίωση της χρέωσης με τον εκάστοτε Προμηθευτή»

Απευθυνόμενοι στους καταναλωτές, η ΡΑΕ προτείνει:

- Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς σας λογαριασμούς για να διαπιστώσετε το ποσό της τετραμηνιαίας κατανάλωσης (σε kWh) της κατοικίας σας, ή της επιχείρησής σας.

- Ιδανικά, χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής σας.

- Βάσει της τετραμηνιαίας κατανάλωσής σας, βρείτε από τους επισυναπτόμενους πίνακες το κόστος ανά προμηθευτή, για να εντοπίσετε την πιο συμφέρουσα για εσάς τιμολόγηση.

- Σε περίπτωση που έχετε και νυχτερινή κατανάλωση, θα πρέπει να προσθέσετε στο συνολικό κόστος κατανάλωσης ημέρας, το αντίστοιχο ποσό που προκύπτει από την κατανάλωση νύχτας.

Μάλιστα η ΡΑΕ παραθέτει παραδείγματα για οικιακούς πελάτες (βάσει τιμολογίων ΔΕΗ):

- Για έναν οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 800kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 100,12 ευρώ.

- Για έναν οικιακό πελάτη με τριφασική παροχή 25kVA, με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 600kWh και νύχτας 200kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 102,74 ευρώ.

Για Εμπορικούς Πελάτες ή κοινόχρηστα πολυκατοικίας (βάσει τιμολογίου Γ21 ΔΕΗ), η ΡΑΕ αναφέρει τα εξής παραδείγματα:

- Για ένα κατάστημα με μονοφασική παροχή 8kVA, με τετραμηνιαία κατανάλωση 1000kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 172,53 ευρώ.

- Για μια πολυκατοικία με τριφασική παροχή 25kVA και τετραμηνιαία κατανάλωση 700kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 134,80 ευρώ.

Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι οι υπολογισμοί έχουν γίνει στην ίδια βάση, δηλαδή:

- Περιλαμβάνονται όλες οι χρεώσεις που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι: α) χρεώσεις για την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, β) χρεώσεις χρήσης συστήματος μεταφοράς, γ) χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής, δ) χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ε) Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), στ) λοιπές χρεώσεις (τέλος ΛΑΓΗΕ, ΡΑΕ).

- Δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία φόροι (ΔΕΤΕ, ΕΦΚ, ΦΠΑ).

- Δεν περιλαμβάνονται χρεώσεις υπέρ τρίτων, για υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (ΤΑΠ, δημοτικοί φόροι, ΕΡΤ).

- Για να είναι συγκρίσιμες οι τιμές, έχει γίνει αναγωγή του λογαριασμού στο τετράμηνο, ανεξαρτήτως προμηθευτή, έτσι ώστε να συμβαδίζει με την πρακτική του Διαχειριστή του Δικτύου για τη διενέργεια περιοδικών καταμετρήσεων μικρών πελατών.

- Οι υπολογισμοί διαφοροποιούνται για τις καταναλώσεις μέρας και νύχτας και τα ποσά λειτουργούν αθροιστικά.

- Για τον υπολογισμό του λογαριασμού σας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε την ισχύ της παροχής σας (αναγράφεται στο έντυπο του λογαριασμού), ώστε να υπολογιστούν οι χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων. Οι ως άνω αναφερόμενοι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει για τους οικιακούς και μικρούς εμπορικούς πελάτες: α) για μονοφασική παροχή 8kVA, και β) για τριφασική παροχή 25kVA.

- Πέραν της εκτίμησης του συνολικού λογαριασμού, η τελική επιλογή του προμηθευτή μπορεί να λάβει υπόψη της και άλλες παραμέτρους, όπως πρόσθετες υπηρεσίες και ευνοϊκούς όρους συμβολαίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίδυμοι παντρεύονται δίδυμες και αποκτούν… δίδυμα


Η ξεχωριστή ιστορία των οικογενειών Sanders.

Οι πανομοιότυπες δίδυμες Darlene και Diane συνάντησαν τους πανομοιότυπους δίδυμους Mark και Craig Sanders σε ένα συνέδριο… διδύμων!

Οι τέσσερις τους ερωτεύτηκαν και μετά από λίγο καιρό αποφάσισαν να παντρευτούν. Η πρόταση γάμου έγινε την ίδια ημέρα, με το ίδιο δαχτυλίδι… οι νύφες φόρεσαν το ίδιο νυφικό και… λίγο καιρό μετά η Diane και ο Craig έφερναν στον κόσμο πανομοιότυπα δίδυμα.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η πολύ ξεχωριστή ιστορία των οικογενειών Sanders.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Mark Sanders είδε και ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα μία από τις δίδυμες αδερφές στη διάρκεια ενός συνεδρίου διδύμων που διεξαγόταν στο Twinsburg του Οχάιο το 1998.

«Ήμουν μόνος μου στο λόμπι του ξενοδοχείου όταν είδα την Darlene και τη Diane. Ο Craig ήταν στο δωμάτιο και δούλευε και πήγα να τον φωνάξω για να μην νομίσουν ότι ήθελα απλά να την “πέσω” στις δίδυμες. Έπρεπε να τους αποδείξω ότι είχα κι εγώ έναν δεύτερο εαυτό μου κάπου» είπε ο Mark στη δημοσιογράφο Savannah Guthrie.

Ο γάμος τους έγινε ένα χρόνο μετά, ενώ το 2001 ο Craig και η Diane απέκτησαν τους δίδυμους γιους τους Colby και Brady.

Οι δύο οικογένειες ζουν σε διπλανά σπίτια στο Χιούστον.

Οι πιθανότητες να αποκτήσει κανείς πανομοιότυπα δίδυμα είναι τρεις σε κάθε 1.000 γεννήσεις, αλλά οι πιθανότητες δύο πανομοιότυποι δίδυμοι να παντρευτούν ένα ζεύγος πανομοιότυπων διδύμων και οι δυο από αυτούς να αποκτήσουν… πανομοιότυπα δίδυμα είναι… μία σε μερικά εκατομμύρια!

Από γενετικής άποψης, γράφει το δημοσίευμα του TodayNews τα πέντε παιδιά των ζευγαριών είναι «τεχνικά» αδέρφια, όμως στην πραγματικότητα θεωρούνται ξαδέρφια.





Διαβάστε περισσότερα...

Εξωσκελετός για άτομα με προβλήματα κίνησης


Το πρωτοποριακό βοήθημα «ReWalk» βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την παρουσίαση της συγκεκριμένης ιδέας, η Argo Medical Technologies, είναι πλέον έτοιμη να κυκλοφορήσει το βοήθημα εξωτερικού σκελετού, ReWalk.

Η έκδοση 2.0, με το όνομα ReWalk Rehabilitation, έκανε το ντεμπούτο της σήμερα, παρουσιάζοντας το νέο σύστημα Rapid Exchange, για ρύθμιση του μεγέθους ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από όλους, ανεξαρτήτως ύψους και βάρους.

Επίσης ενσωματώνει τη λειτουργία Beginner Gait Mode, που στην ουσία πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκμάθησης, που θα βοηθήσει, αυτούς που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά τη συσκευή.



Η εταιρία έχει δημιουργήσει δύο μοντέλα ReWalk, το ένα είναι το Rehabilitation που αναφέραμε, ενώ το άλλο ονομάζεται ReWalk Personal και, όπως δηλώνει το όνομα του, προορίζεται για χρήση στο σπίτι.

Το συγκεκριμένο μοντέλο βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία έγκρισης από τον FDA των Ηνωμένων Πολιτειών. Περισσότερες πληροφορίες θα μάθουμε, στο άμεσο μέλλον, όταν η εταιρεία παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.




Διαβάστε περισσότερα...

Τα αναπάντητα «γιατί» του θανάτου


Το δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση του 34 ημερών βρέφους που κατέληξε χθες
Σοκ έχει προκληθεί από χθες όταν και γνωστοποιήθηκε ο θάνατος του 34 ημερών βρέφους από τη Λέρο.

Οι γιατροί επιρρίπτουν ευθύνες στη μητέρα, κάτι που κάνει και ο δήμαρχος του νησιού.

Όπως και να έχει πάντως, είναι πολλά τα «γιατί» για το θάνατό του που παραμένουν αναπάντητα…

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ανέφερε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος ότι «Το βρέφος πέθανε από πολυοργανικό νόσημα. Έπεσε η λειτουργία όλων των οργάνων του, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο τέλος καρδιακή ανεπάρκεια, κάμψη και θάνατος. Το βρέφος ήταν τρεις μέρες ατάιστο. Ήταν ήδη πολύ αργά όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του ήταν ανεπίστρεπτη. Και άντεξε πολύ τρεις μέρες».

Η μητέρα του μωρού πάντως υποστήριζε σε forum ότι ο παιδίατρος δεν βρισκόταν στο νησί αλλά είχε αποκλειστεί στην Κω. Ο διοικητής του νοσοκομείου όμως έχει διαφορετική άποψη: «Μόλις ήρθε το βρέφος στο νοσοκομείο καλέσαμε αμέσως τον παιδίατρο και μέσα σε πέντε λεπτά έδινε τις πρώτες βοήθειες στο μωρό που ήταν σε άσχημη κατάσταση. Υπάρχουν έγγραφα και μαρτυρίες που μπορούν να το αποδείξουν» εξηγεί και προσθέτει ότι ο σύντροφος της 24χρονης που είναι μόνιμος υπαξιωματικός στο νησί, επέστρεψε στη Λέρο και βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Ο δήμαρχος της Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, υποστηρίζει ότι η μητέρα δεν ζήτησε ποτέ βοήθεια. «Καλό θα ήταν να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία», τόνισε στην εφημερίδα Espresso.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του lerosnews.gr η 24χρονη μητέρα του άτυχου βρέφους δεν κατάγεται από τη Λέρο. Είχε έρθει στο νησί τους τελευταίους μήνες, και γέννησε στο νοσοκομείο της Λέρου στα μέσα Δεκεμβρίου.
Η 24χρονη βρισκόταν στη Λέρο τους τελευταίους 2 μήνες και διέμενε σε διαμέρισμα ξενοδοχείου με τον σύντροφό της, ο οποίος βρίσκεται περίπου 1,5 χρόνο στη Λέρο, λόγω επαγγέλματος (στρατιωτικός).

Το Σάββατο στις 10:32, η 24χρονη μετέβη στο νοσοκομείο της Λέρου με τον σύντροφό της, όπου πραγματοποιήθηκε εισαγωγή του βρέφους στην παιδιατρική κλινική, ενώ άμεσα εκλήθη ο παιδίατρος του Νοσοκομείου, ο οποίος προέβη σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις διαπιστώνοντας ότι το βρέφος, υπέφερε από υποθερμία και ασιτία!

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Καρανικόλας, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ ο γιατρός επικοινωνούσε με το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του.

Το υπουργείο Υγείας έστειλε ελικόπτερο στις 18:00, με το οποίο πραγματοποιήθηκε η αεροδιακομιδή στο ΠΑΓΝΗ.
Η υπόθεση πάντως έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ύψιστη κίνηση ανθρωπιάς


Άτομο με κινητικά προβλήματα δώρισε την αποζημίωσή του για να χειρουργηθεί παιδί συναδέλφου του.

Σε ύψιστη κίνηση ανθρωπιάς προχώρησε ένας νεαρός από τη Χίο.

Ο συγκεκριμένος νεαρός είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και πριν από λίγες μέρες πέτυχε να κερδίσει τη μονιμοποίησή του δικαστικά στη δημοτική επιχείρηση Χίου καθώς η διοίκησή της δια του Προέδρου της τον στήριξαν στο δικαστήριο και ο ίδιος τους άφησε όλους άφωνους, όταν την αναδρομική αποζημίωση που έλαβε (περίπου 3.000 ευρώ), χωρίς δεύτερη σκέψη την έδωσε σε συνάδελφό του, του οποίου το παιδί αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και πρέπει να χειρουργηθεί στην Αθήνα.


Πηγή: http://www.chiospress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλαμβάνονται 170 επικουρικοί γιατροί


Για την αποτελεσματικότερη ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων σε όλη τη χώρα.

Σε πρόσληψη 170 εργαζομένων - πρόσθετου επικουρικού ιατρικού προσωπικού - στις νοσοκομειακές μονάδες, προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, εγκρίθηκε η πρόσληψη των γιατρών για την αποτελεσματικότερη ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων σε όλη τη χώρα.

Οι γιατροί θα εργαστούν στα νοσοκομεία με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δωδεκάμηνης διάρκειας, ενώ η πρόσληψή τους έγινε μέσω προβλεπόμενων διαδικασιών.

Με τις αποφάσεις αυτές το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να ενισχύσει τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων και να την κάνει πιο αποτελεσματική σε περίοδο ιδιαίτερης δημοσιονομικής δυσχέρειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εμβολιασμοί παιδιών


Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Το Δημοτικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, που λειτουργεί υπό την διεύθυνση της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.), θα υλοποιήσει σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρία «Αποστολή Άνθρωπος» τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας και το νοσοκομείο της περιοχής δωρεάν πρόγραμμα «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά Ανασφάλιστα, όχι Απροστάτευτα».

Το πρόγραμμα αφορά παιδιά οικογενειών, ηλικίας έως 12 ετών, που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παιδιά οικογενειών που οι γονείς τους είναι άνεργοι, άποροι ή έχουν εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι: βιβλιάριο υγείας παιδιού (μπλε χρώμα), βιβλιάριο ασθενείας παιδιού, κάρτα ανεργίας γονέα, ταυτότητα γονέα, αντίγραφο φορολογικής δήλωσης, υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από το ΚΕΠ ή την αστυνομία με την γραπτή συναίνεση του γονέα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Η καταγραφή αρχίζει την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 και τελειώνει την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος σε χώρο, που έχει παραχωρήσει το Γενικό Νοσοκομείο, από εθελοντές παιδιάτρους του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας.

Τα παιδιά με τους γονείς τους θα προσέρχονται σε καθορισμένη ημέρα και ώρα στο χώρο, που θα υλοποιείται το πρόγραμμα.

Ο εμβολιασμός θα επαναλαμβάνεται ανά δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ο αριθμός των εμβολίων. Στη συνέχεια θα προστίθεται νέος αριθμός παιδιών. Το ίδιο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και σε όλα τα τοπικά ιατρεία των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Θηβαίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι «Streetworkers» στη Θεσσαλονίκη


Ομάδα του ΟΚΑΝΑ βοηθά τους χρήστες ναρκωτικών.

Μία ξεχωριστή ομάδα περιφέρεται τους τελευταίους δυόμισι μήνες σε στέκια τοξικομανών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους «Streetworkers», οι οποίοι κρατώντας στα χέρια βαλιτσάκια που περιέχουν σύριγγες, βραστήρες για ηρωίνη, καθαρό ορό, γάζες και προφυλακτικά, προσπαθούν να προσεγγίσουν τους χρήστες που βρίσκονται εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων. Στόχος της εν λόγω ομάδας είναι να τους ενημερώσουν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στις πιάτσες και για τα μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το «Streetwork» ή «Δουλειά στο δρόμο», όπως μεταφράζεται σε απλά ελληνικά, είναι μία δράση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών. Άρχισε να δραστηριοποιείται τον Νοέμβριο του 2012 στο νομό Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και θα έχει διάρκεια δύο χρόνια (συν τρία που θα χρηματοδοτείται από τον ΟΚΑΝΑ). Τα πρώτα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα έχουν ήδη εκπαιδευτεί κατάλληλα και έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν βραδινές ώρες, τρεις φορές την εβδομάδα, στα στέκια των χρηστών.

Η αρχή έγινε σε κεντρικά σημεία της συμπρωτεύουσας, όπως η πλατεία Ναυαρίνου, η Ροτόντα και πίσω από το δικαστικό μέγαρο. Ήδη έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν περισσότερους από 50 χρήστες που βρίσκονται εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων και να τους ενημερώσουν για τη βελτίωση της υγείας τους καθώς εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για ηπατίτιδα, φυματίωση και AIDS. Χαρακτηριστικό είναι πως από αυτούς που δέχτηκαν να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ένας βρέθηκε θετικός στον ιό.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, το προφίλ των χρηστών που είναι εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων και προσεγγίζονται από την ομάδα είναι ηλικίας από 18 - 55 ετών. Οι χρήστες, μετά τα πρώτα λεπτά επιφυλακτικότητας, δέχονται να συζητήσουν μαζί τους. Μάλιστα, τους αναφέρουν πως εκτός από τα ιατρικά ζητήματα, υπάρχουν και άλλα θέματα που τους απασχολούν όπως: στέγη, φαγητό, νομική υποστήριξη.

Η συγκεκριμένη δράση "Streetwork" του ΟΚΑΝΑ παρουσιάστηκε, σήμερα, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να στηρίζει την όλη προσπάθεια. «Οι άνθρωποι που πέφτουν σε εθισμούς πάσχουν από κάτι και χρειάζονται τη βοήθεια μας για να τους ξεπεράσουν. Παράλληλα, θα πρέπει να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα βρίσκεται μέσα στα σπίτια μας κι εμείς προσπαθούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί» δήλωσε.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μένη Μαλλιώρη, στάθηκε στην αύξηση των θεραπευτικών μονάδων το τελευταίο διάστημα. «Ο νομός Θεσσαλονίκης», σημείωσε «είχε πέντε θεραπευτικές μονάδες και τον τελευταίο χρόνο έχει 12, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται 2300 άτομα. Όποιος εντάσσεται στο πρόγραμμα είναι ένας λιγότερος από την πιάτσα».

Ο Κώστας Γαζγαλίδης, αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, αφού τόνισε πως οι εξαρτήσεις παρουσιάζουν αύξηση εν μέσω οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε πως τα άτομα που συμμετέχουν στη δράση «Δουλειά στο Δρόμο» πλησιάζουν τους χρήστες στο χώρο τους, στις πιάτσες, στο δρόμο και στα σπίτια τους. «Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να τους βοηθήσουμε. Να καταγράψουμε πληθυσμούς και ασθένειες. Να τους καθοδηγήσουμε και να δεχτούν ιατρικές εξετάσεις», υπογράμμισε.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού αποτελεί πηγή βιταμινών


Εφοδιάζει τον οργανισμό με μαγνήσιο και βιταμίνη C.

Η πορτοκαλάδα αποτελεί ένα δροσιστικό αναψυκτικό από χυμό πορτοκαλιού. Πίνεται ευχάριστα παγωμένη και μπορεί να περιέχει ανθρακικό ή να είναι συμπυκνωμένη. Η περιεκτικότητά της είναι συνήθως 20% σε χυμό πορτοκαλιού. Η ευχάριστη γεύση επιτυγχάνεται με την παρουσία ζάχαρης ή γλυκαντικών υλών.

Ένα ποτήρι πορτοκαλάδα (240 ml) που έχει προσθήκη ζάχαρης περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει περίπου 4-5 κουταλιές ζάχαρης. Η δε πορτοκαλάδα που περιέχει γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη, ακετοσουλφαμικό κάλιο κα) περιέχει λιγότερες θερμίδες (16 θερμίδες το ποτήρι). Υπάρχει στο εμπόριο και πορτοκαλάδα με φυσικό γλυκαντικό (‘stevia’) η οποία δίδει περί τις 24 θερμίδες ανά ποτήρι.

Ο φρέσκος χυμός από την άλλη πλευρά προκύπτει από το στύψιμο πορτοκαλιών. Είναι 100% προϊόν από στύψιμο πορτοκαλιών. Περιέχει 87 θερμίδες ανά ποτήρι (240 ml). Δεν περιέχει ζάχαρη, περιέχει απλά τα σάκχαρα (υδατάνθρακες) του πορτοκαλιού, γι’ αυτό έχει ευχάριστη γεύση. Αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου και βεβαίως βιταμίνης C. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι περιέχει πάνω από 90mg βιταμίνης C, δηλαδή το 150% της ΣΗΠ(eufic.org).

Προφανέστατα επειδή περιέχουν νερό (90%) αποτελούν ενυδατικό μέσο για τους ανθρώπους. Οι φρέσκοι χυμοί αποτελούν ισοδύναμο των φρούτων, χωρίς όμως να περιέχουν τις φυτικές ίνες των φρούτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε 2 μερίδες φρούτων με την κατανάλωση 1 ποτηριού φρέσκου χυμού πορτοκάλι. Πάντως, σίγουρα είναι καλύτερο να τρώμε φρούτα, αλλά το δεύτερο καλύτερο είναι να τα... πίνουμε σε χυμούς.

Η Ελλάδα παρουσιάζει αυτάρκεια σε παραγωγή πορτοκαλιών (Αυτάρκεια Αγροτικών Διατροφικών Προϊόντων-ΠΑΣΕΓΕΣ). Το πορτοκάλι έχει αυξητικές τάσεις ως εξαγωγικό προϊόν, όμως οι μικροπαραγωγοί (και είναι πολλοί στη χώρα μας) έχουν μεγάλο πρόβλημα διάθεσης και απορρόφησης των προϊόντων τους.

Στην Αρκαδία βρίσκουμε παραγωγή πορτοκαλιών στην Κυνουρία. Μάλιστα το Λεωνίδιο παρουσιάζει αξιοσημείωτη παραγωγή 1000 τόνοι/ έτος.

Ασφαλώς και είναι πιο υγιεινό να καταναλώνουμε χυμό πορτοκαλιού και όχι πορτοκαλάδα, όμως ας μην παραγνωρίσουμε τη δροσιά που μπορεί να προσφέρει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μια πορτοκαλάδα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόταση της Ε.Σ.Α.μεΑ. σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών που αφορούν την πιστοποίηση της αναπηρίας για τις μετεγγραφές φοιτητών


Ανακοίνωση 22.01.13

Το υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιό του σχετική με τις μετεγγραφές φοιτητών επιτυχόντων το έτος 2011 - 2012 αναφέρει ότι τις προσεχείς ημέρες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα εξειδικεύσει τα βασικά δικαιολογητικά που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι. Μεταξύ αυτών των δικαιολογητικών σε ότι αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών λόγω αναπηρίας των ιδίων ή συγγενών τους α΄ βαθμού είναι και η Γνωμάτευση Αναπηρίας με την οποία πιστοποιείται η αναπηρία/χρόνια πάθηση και προσδιορίζεται το ποσοστό αναπηρίας.

Καθίσταται απολύτως αναγκαίο για να μην ταλαιπωρηθούν οι ενδιαφερόμενοι και οι οικογένειές τους και για να μην γίνει ακόμα πιο εκρηκτική η κατάσταση που επικρατεί στις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ της χώρας στις οποίες αναμένουν να εξεταστούν 59.000 αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας/χρόνιας πάθησής τους να προβλεφθεί στην εγκύκλιο εξειδίκευσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις μετεγγραφές ότι γίνεται δεκτή Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας που έχει εκδοθεί από όλες τις Υγειονομικές Επιτροπές κρατικών φορέων (π.χ. Υγειονομικές Επιτροπές Νομαρχιών, Ασφαλιστικών Ταμείων, ΚΕΠΑ) εφόσον η γνωμάτευση αναπηρίας έχει την ένδειξη εφόρου ζωής ή έχει ισχύ και δεν έχει λήξει.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Κανένας εργαζόμενος με αναπηρία σε διαθεσιμότητα!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.01.2013

Επιστολή στον υπουργό Δ. Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, ζητώντας τη διασφάλιση όλων των εργαζομένων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 50-66% που υπηρετούν σε φορείς του δημοσίου και των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι ήδη υπάρχει πρόβλημα με εργαζόμενους των οποίων το ποσοστό αναπηρίας προσδιορίζεται στο 67% και οι φορείς στους οποίους εργάζονται δεν έχουν αποστείλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εξαίρεσή τους από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Η προστασία κα η διασφάλιση της εργασίας των ατόμων με αναπηρία είναι ένα αίτημα υψίστη σημασίας δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία σε περιόδους οικονομικής κρίσης έχουν μηδαμινές πιθανότητες να εξασφαλίσουν νέα θέση εργασίας ειδικά στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Είναι γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία είναι οι πρώτοι που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 119 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Περίπου 10.000 κενές θέσεις αναζητούν υπαλλήλους


Τεράστιες ελλείψεις σε υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Υγείας και άλλα....

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η διαδικασία για τη μετακίνηση των 2.000 υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν, τελικά, σε διαθεσιμότητα στο τέλος του 2012, καθώς έχει λήξει η προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο στους φορείς για τα αιτήματά τους, που αφορούν την πλήρωση κενών θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και έχουν καταγραφεί πάνω από 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να εντοπίζονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης των νέων οργανογραμμάτων βρίσκονται στα υπουργεία, που αναμένεται να περικόψουν περίπου το 50% των υπηρεσιακών τους μονάδων, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει να συνεδριάσει για την έγκρισή τους το Συντονιστικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνολογία που σώζει ζωές από τη Mercedes


Καινοτόμο σύστημα... αφύπνισης.

Θέλοντας να περιορίσει στο ελάχιστο τα δυστυχήματα που προκαλούνται από τους Geisterfahrers («οδηγοί φαντάσματα»), η Mercedes-Benz παρουσιάζει ένα καινοτόμο σύστημα... αφύπνισής τους!

Σχεδιασμένο για να αποτρέψει τους οδηγούς από την ακούσια πορεία τους σε λάθος κατεύθυνση, το σύστημα χρησιμοποιεί μια windscreen κάμερα, η οποία ανιχνεύει τα απαγορευτικά σήματα. Όταν το αυτοκίνητο πρόκειται να περάσει κάποιο από αυτά, ενεργοποιούνται τρία δυνατά ηχητικά σήματα, ενώ στην οθόνη που βρίσκεται στον πίνακα οργάνων, εμφανίζεται μια μεγάλη ένδειξη του απαγορευτικού!

Τους τελευταίους τρεις μήνες, στη Γερμανία, έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άνθρωποι από τροχαία συμβάντα, που οφείλονται στους λεγόμενους «οδηγούς-φαντάσματα» και με αυτό το σύστημα, η Mercedes ευελπιστεί ότι θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των θυμάτων. Το νέο σύστημα θα το δούμε, σε πρώτη φάση, στην ανανεωμένη E-Class, που θα λανσαριστεί μέσα στο έτος και εν συνεχεία και στην S-Class του 2014.


Πηγή: http://www.autotriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε από καρδιά επειδή «κόλλησε» το ασθενοφόρο


Το όχημα καθυστέρησε λόγω παράνομων σταθμεύσεων!

Ένας πολίτης κατέρρευσε κρατώντας το στήθος του προφανώς έχοντας υποστεί έμφραγμα.

Λίγο αργότερα, και αφού είχε μεταβεί στο νοσοκομείο δεν άντεξε και κατέληξε.

Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ, περίπου στις 10, σε πεζόδρομο της Πάτρας.

Ο λόγος για τον 57χρονο Π. Σ., που καθόταν σε καφέ της περιοχής.

Το τραγικό περιστατικό θα μπορούσε ίσως να μην έχει αυτή την κατάληξη αν το ασθενοφόρο είχε φθάσει έγκαιρα στο σημείο για να παραλάβει τον άτυχο άνδρα. Σε αυτό στάθηκαν εμπόδια παράνομες σταθμεύσεις.


Πηγή: http://www.pelop.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σήμα κινδύνου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου


Τι προειδοποιούν για την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με τα χθεσινά δημοσιεύματα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η επερχόμενη επιδημία γρίπης βρίσκει το εμβολιαστικό status των Ελλήνων και των υπολοίπων κατοίκων της χώρας μας σε τραγικά χαμηλά επίπεδα, δεδομένου ότι ένας στους δέκα Έλληνες είναι εμβολιασμένος και θεωρητικά προστατευμένος απέναντι στην εποχιακή γρίπη 2012-2013.

Εκτός του χαμηλού εμβολιαστικού επιπέδου, το οποίο είχε και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας, «τονίζουμε τη σοβαρότητα και την ένταση του προβλήματος όταν οι περισσότεροι εμβολιασμένοι έκαναν το εμβόλιο της γρίπης τέλος Οκτωβρίου, οπότε σε λίγο παρέρχεται ούτως ή άλλως η τρίμηνη προστατευτική του ικανότητα», επισημαίνουν.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σημειώνει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αυτήν την στιγμή επικρατούν στην χώρα.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

1. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τηλεφωνική έρευνα για λογαριασμό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. το Δεκέμβριο 2012 ανέδειξε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο γενικό πληθυσμό (10,5%).

2. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

3. Η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, που θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, όταν υπάρχει σαφής κλινική υποψία γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή. Στα μέσα του Ιανουαρίου του 2013, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διότι η Δημόσια Υγεία, εν όψει της επιδημίας της γρίπης, κινδυνεύει για τρεις λόγους:

1) λόγω της μειωμένης και ελλιπούς εθνικής πολιτικής πρόληψης, ελάχιστοι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

2) λόγω στρέβλωσης των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, εκφοβήθηκε ο πληθυσμός μας τα προηγούμενα χρόνια με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες πιθανών επιπλοκών του εμβολίου.

3) λόγω του υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού μεγάλων ομάδων πληθυσμού που διαμένουν συγκεντρωμένες σε τραγικές υγειονομικές συνθήκες στη χώρα μας.

4) λόγω των συνεπειών που επιφέρει στην καθημερινή ποιότητα ζωής των πολιτών μας η οικονομική εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού μας.

Αν ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας επιδημίας γρίπης πριν τρία χρόνια ήταν συγκεκριμένος, σήμερα, λόγω των άθλιων οικονομικών συνθηκών διαβίωσης για εκατομμύρια κατοίκους της χώρας μας γίνεται πολλαπλάσιος, διότι άλλαξαν τα επιδημιολογικά στοιχεία που οριοθετούν τους παράγοντες κινδύνου της γρήγορης και ανεξέλεγκτης εξάπλωσης.

Πριν λάβει τη διάσταση της πανδημίας, η επερχόμενη επιδημία και στην Ελλάδα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου επαγρυπνά, λαμβάνοντας μία σειρά πρωτοβουλιών που πιστεύουμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα, ώστε να μη θρηνήσουμε πολλούς πολίτες μας από «γρίπη» το 2013.

1) Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013, παρακινούμε όλους τους γιατρούς μέλη μας να βρίσκονται σε μία διαρκή διαδικασία επαγρύπνησης και να συστήσουν στους ασθενείς τους τον αντιγριπικό εμβολιασμό, βασισμένοι στα αληθή επιστημονικά και βιβλιογραφικά δεδομένα και καθησυχάζοντας τους από την επικοινωνιακή λαίλαπα μιας εικονικής τρομοκράτησης του πληθυσμού.

2) Εντείνουμε την ευαισθητοποίηση όλων των λειτουργών μας σε ασθενείς που παρακολουθούν και έχουν υποκείμενα νοσήματα και επιβαρυντικούς παράγοντες (π.χ. κάπνισμα) που τους θέτουν στην ομάδα «υψηλού κινδύνου», καθώς επίσης να λαμβάνουν υπόψιν τις άσχημες υγειονομικές συνθήκες σε πολλές χιλιάδες ανεμβολίαστα παιδιά και ενήλικες, πληθυσμούς από χώρες της τροπικής ζώνης που έρχονται κατά χιλιάδες στην Ελλάδα, πλήρως ανεμβολίαστοι και ζουν σε τραγικές υγειονομικές συνθήκες υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού και συνεπώς πολύ υψηλής λοιμικότητας.

3) Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συμβάλει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη και πιο άρτια οργάνωση των εμβολιασμών στους πολίτες.

Πιστεύουμε ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας μας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένα και χωρίς αποκλίσεις. Κινήσεις πανικού και δράσεις της τελευταίας στιγμής δεν προστατεύουν ένα κράτος από φαινόμενα επιδημιών, ιδιαίτερα όταν το κράτος αυτό βρίσκεται σε τόσο βαθειά οικονομική κρίση, που ο βασικός δρόμος και ο οικονομικότερος να κρατήσει υγιείς τους πολίτες του, είναι ο εμβολιασμός ώστε να αποφευχθεί η νόσηση των υγιών και ο θάνατος των αρρώστων.


Πηγή: http://www.cityvoice.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφανίστηκε και το βιάγκρα από τα φαρμακεία


Επανεξάγεται στο εξωτερικό λόγω χαμηλής τιμής.

Άφαντα από τα ράφια των φαρμακείων είναι 147 σκευάσματα όλων των παθήσεων.

Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Έθνος, μεταξύ των φαρμάκων αυτών είναι και το βιάγκρα. Το μπλε χάπι έχει λάβει πολύ χαμηλή τιμή, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα να επανεξάγεται στο εξωτερικό.

Ελλείψεις παρατηρούνται και σε δεκάδες άλλα σκευάσματα, για όλες τις παθήσεις, τα οποία διατίθενται σε πολύ χαμηλότερες ποσότητες από εκείνες που ζητά ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών της Αττικής.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται διάφορες μορφές των σκευασμάτων humira (ρευματολογικό), creon (για παθήσεις του παγκρέατος), mimpara (νεφρική ανεπάρκεια), pulmicort (αναπνευστικό), symbicort turboh (αναπνευστικό), atrovent (αναπνευστικό), micardis (αντιϋπερτασικό), mirapexin (νόσος Πάρκινσον), abilify (αντιψυχωσικό), aerolin diskus inh. (αναπνευστικό), flixotide diskus (αναπνευστικό), havrix (εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α), lamictal (αντιεπιληπτικό),seretida diskus (αναπνευστικό), risperdal consta (αντιψυχωσικό), exelon (νόσο Αλτσχάιμερ), leponex (αντιψυχωσικό), clexane (αντιθρομβωτικό), calcioral (ασβέστιο), atarax (αντιισταμινικό), keppra (αντιεπιληπτικό), celebrex (για την αρθρίτιδα).



Διαβάστε περισσότερα...

Στην... πείνα οι ασθενείς


Το μνημόνιο κόβει και το φαγητό των ασθενών.

Οικονομία ακόμη και στα τρόφιμα κάνουν πλέον τα δημόσια νοσοκομεία στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να υποσιτίζονται.

Μετά το Θεραπευτήριο της Λέρου, όπου οι ψυχικά πάσχοντες έμειναν για μεγάλο διάστημα χωρίς τρόφιμα και το «Ελπίς» που αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα, και το «Σισμανόγλειο» της Αθήνας παρουσιάζει δραματική μείωση τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι από το μενού των αρρώστων λείπουν βασικά είδη διατροφής, όπως λάδι, ζυμαρικά και ρύζι, καθώς οι περικοπές στην παραγγελία των τροφίμων αγγίζουν το 60%-70%, ενώ σταδιακά οι αποθήκες αδειάζουν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον εκπρόσωπο του σωματείου εργαζομένων, Νίκο Μαλλίνογλου, το νοσοκομείο δανείζεται πρώτες ύλες από γειτονικά νοσοκομεία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μαγειρεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπαράγγια κατά του διαβήτη


Νέα έρευνα δείχνει ότι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης.

Ένα νέο όπλο κατά του διαβήτη κρύβεται στο πάγκο της μαναβικής. Πρόκειται για τα σπαράγγια που σύμφωνα με νέα έρευνα βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και τονώνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Καράτσι στο Πακιστάν. Οι ερευνητές χορήγησαν εκχύλισμα σπαραγγιού σε διαβητικά ποντίκια σε υψηλές ή χαμηλές δόσεις καθημερινά επί 28 μέρες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι χαμηλές δόσεις εκχυλίσματος σπαραγγιού μείωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, αλλά δεν επηρέασαν την παραγωγή ινσουλίνης. Οι υψηλές δόσεις του εκχυλίσματος όμως είχαν σημαντική δράση στην παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες τα σπαράγγια έχουν ευεργετική δράση κατά του διαβήτη.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε αυτόματη αργία οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι


«Πράσινο φως» για να τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία οι «επίορκοι» δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και όσοι τιμωρούνται πειθαρχικά ή παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα, ανάβει με αποφάσεις του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Το αρμόδιο 3μελές συμβούλιο του Δ. Εφετείου αρνήθηκε να «παγώσει» την αυτοδίκαιη αργία δύο υπαλλήλων, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν μπορεί να ανασταλεί γιατί έχει προβλεφθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και γι' αυτό επιβάλλεται η άμεση εκτέλεσή του.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να κρίνει τη συνταγματικότητα του μέτρου όταν θα συζητηθούν οι κύριες αγωγές, ενώ ανάλογη προσφυγή της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να απασχολήσει την Ολομέλεια ΣτΕ μαζί με τις διατάξεις για το νέο καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook μας κάνει δυστυχισμένους


Η ενασχόληση με το facebook μας κάνει δυστυχισμένους και προκαλεί κοινωνική απομόνωση αλλά και συναισθήματα ζήλιας, σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες στη Γερμανία.

Τουλάχιστον το 33% των χρηστών της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης αισθάνεται "περισσότερο απαισιόδοξο για τη ζωή του" μετά την πλοήγησή του σε φωτογραφίες, ενημερώσεις κατάστασης και σχόλια που υπάρχουν στο προφίλ των διαδικτυακών φίλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που αξιολόγησαν οι επιστήμονες.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι η θετική εικόνα που προβάλλουν οι περισσότεροι χρήστες στο facebook για τον εαυτό τους έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν μειονεκτικά όσοι δεν έχουν να επιδείξουν αντίστοιχες κοινωνικές... επιδόσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι σπουδές χαρίζουν χρόνια


Αιώνιοι φοιτητές... Οι πανεπιστημιακές σπουδές χαρίζουν χρόνια ζωής πέρα από γνώσεις και εφόδια για την αγορά εργασίας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με την οποία οι άνδρες επιστήμονες κερδίζουν οκτώ χρόνια ζωής και οι γυναίκες τέσσερα.

Φυσικά, κερδισμένες είναι οι γυναίκες γιατί ζουν κατά μέσο όρο 83 χρόνια έναντι 77 των ανδρών. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας άνδρας 30 ετών με σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μπροστά του άλλα 51 χρόνια ζωής έναντι 43 που έχει ένας άνδρας χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο.

Η διαφορά είναι μεγαλύτερη στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Τσεχία οι πτυχιούχοι ζουν 17 χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο από τους μη πτυχιούχους. Στην Πορτογαλία, αντίθετα, η διαφορά είναι μόλις τρία χρόνια. Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σπουδές προσφέρουν επίσης καλύτερη υγεία, ωθούν σε μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά, αυξάνουν το ενδιαφέρον για την πολιτική και τη συμμετοχή στις εκλογές.



Διαβάστε περισσότερα...

"Σεισμός" από έκθεση μαθήτριας



Σοκάρει η έκθεση μαθήτριας από δημοτικό της Καλαμάτας, απόσπασμα της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Γονέων κα Κηδεμόνων της περιοχής, όπου περιγράφεται η σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας και των συνεπειών της.

«Το μόνο που θέλω είναι μια δουλειά για τη μανούλα μου, για να έχουμε ψωμί να φάμε και παπούτσια να φορέσουμε» έγραψε η μικρή, συγκλονίζοντας τους δασκάλους της αλλά και όσους διάβασαν την έκθεσή της.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Πίνακας χορηγουμένων ορθοπεδικών ειδών, μηχανημάτων αποκατάστασης, τεχνητών μελών - Όλες οι νέες οδηγίες χορήγησης



Θέμα: «Κοινοποίηση πίνακα των χορηγουμένων από τον ΕΟΠΥΥ ορθοπεδικών ειδών, ειδικών μηχανημάτων αποκατάστασης,  τεχνητών μελών, θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη και λοιπών ειδών πρόσθετης περίθαλψης  και παροχή σχετικών οδηγιών για τη χορήγηση τους.»

Σας κοινοποιούμε για γνώση και εφαρμογή, πίνακα των χορηγουμένων ειδών πρόσθετης 
περίθαλψης, κατά το άρθρο 15 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ 3054/18-11-2012 και σας γνωρίζουμε ότι, ο Οργανισμός για την αποκατάσταση της υγείας ή για την ανακούφιση της νοσηρής κατάστασης των δικαιούχων παροχών, χορηγεί  ορθοπεδικά είδη, ειδικά μηχανήματα  αποκατάστασης, τεχνητά μέλη,  με τα αναφερόμενα για κάθε ένα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις ειδικότερα οριζόμενες προϋποθέσεις, που αξιολογήθηκαν από Έκτακτη Ειδική Επιτροπή που συστήθηκε με την 6871/2012 απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ. 

Παράλληλα στο συνημμένο πίνακα περιέχονται και χορηγούνται  υπό προϋποθέσεις «θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη», «τεχνητοί μαστοίστηθόδεσμοι», «τεχνητοί οφθαλμοί», «λαρυγγόφωνο», «περούκα».

.............

Περί της συμμετοχής σημειώνεται ότι:


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Το ποσοστό συμμετοχής για τα είδη «πρόσθετης περίθαλψης» και τις «προθέσεις» είναι 25%.
Δεν καταβάλλεται συμμετοχή για τα θεραπευτικά μέσα και προθέσεις που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι από τις αποθήκες του φορέα.
ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ σύμφωνα με το Ν.1759/1988 και το Ν.2042/1992 (ΦΕΚ 
75/τΑ΄./14-5-92),  οι ασφαλισμένοι που κρίθηκαν από τις Ειδικές Επιτροπές (ΚΕΠΑ), oι άλλες Υγ/κές Επιτροπές που αποδεικνύουν την πάθηση παραπληγία-τετραπληγία και οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα  παραπληγίας-τετραπληγίας,  ΜΟΝΟ για τη χορήγηση  αναπηρικών αμαξιδίων, τεχνητών μελών, ορθοπεδικών μηχανημάτων και ορθοπεδικών βοηθημάτων.

Στην έννοια των ορθοπεδικών βοηθημάτων- μηχανημάτων υπάγονται κυρίως τα ειδικά
μηχανήματα αποκατάστασης της δεύτερης ενότητας του παρόντος Γ.Ε. και οι κηδεμόνες, 
νάρθηκες, ορθοπεδικά υποδήματα, αερόστρωμα.
Επισημαίνουμε ότι, η έκδοση γνωμάτευσης από το Θεράποντα για τη χορήγηση π.χ. αναπηρικού αμαξιδίου με αναγραφή της πάθησης παραπληγία ή τετραπληγία, αποτελεί  το  παραστατικό  που δικαιολογεί τη χορήγηση του είδους και όχι την απαλλαγή του από το ποσοστό συμμετοχής. 
Αποδεικτικό για την απαλλαγή της συμμετοχής  αποτελεί η  ιατρική  βεβαίωση των παραπάνω Επιτροπών ή  η  απόφαση  του εξωϊδρυματικού επιδόματος, που πιστοποιούν τις συγκεκριμένες παθήσεις, σύμφωνα με τα παραπάνω.


.............

Εδώ θα βρείτε και θα διαβάσετε ολόκληρο το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ με τον πίνακα των υλικών και τις νέες οδηγίες χορήγησής τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Η 17χρονη... κοιμωμένη


Το μεγαλύτερο «επεισόδιο» - κρούσμα - της ασθένειας της που την έχει πλήξει μέχρι τώρα, έλαβε χώρα τον Ιανουάριο, όταν και κοιμήθηκε σερί για πάνω από 2 μήνες. Για την ακρίβεια, μιλάμε για 64 ολόκληρες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου της, σε κατάσταση ημιληθαργική, σηκωνόταν από το κρεβάτι μόνο για να πάει μέχρι την τουαλέτα και να γευματίσει μικρές ποσότητες τροφής.

Η ασθένεια που ταλαιπωρεί τη Nicole ονομάζεται "Kleine-Levin Syndrome". Η μητέρα της αναφέρει στο τηλεοπτικό δίκτυο KDKA, ότι η κόρη της κοιμάται σχεδόν 18 ώρες την ημέρα με μικρά διαλείμματα, τα οποία όμως δεν μπορεί να επαναφέρει στη μνήμη της όταν τελικά ξυπνάει.

Η ασθένεια διαγνώστηκε από έναν γιατρό στο “Allegheny General Hospital” του Pittsburgh, ο οποίος ανέλαβε και τη θεραπεία της Nicole.

Σύμφωνα με τα συμπτώματα του "Kleine-Levin Syndrome", ο ασθενής μπορεί να μην έχει εντοπίσει κανένα σύμπτωμα μέχρι την ενήλικη ζωή του και ξαφνικά να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ατέρμονο λήθαργο που μπορεί να διαρκεί και για εβδομάδες ολόκληρες.

Ποια είναι τα λοιπά συμπτώματα της ασθένειας εκτός από το να βυθίζει σε ύπνο τον πάσχοντα;

Έλλειψη προσανατολισμού, παραισθήσεις, δραστηριότητα που παραπέμπει σε συμπεριφορά ανήλικου παιδιού, βουλιμία και υπερσεξουαλική δραστηριότητα τις περιόδους που το άτομο είναι ξύπνιο. Κοινώς, του λείπουν τα πράγματα που θα έκανε αν κοιμόταν φυσιολογικά, 7 με 8 ώρες την ημέρα.

Το "Kleine-Levin Syndrome" πλήττει κυρίως εφήβους και σπάνια γυναίκες, ενώ τα αίτια του είναι ακόμα άγνωστα. Όσο για τη θεραπεία, περιλαμβάνει φάρμακα που απλά περιορίζουν τη συχνότητα των ληθαργικών επεισοδίων.

Η Nicole πάντως έχει χάσει εορτές Χριστουγέννων, την ημέρα των Ευχαριστιών και γενέθλια μελών της οικογένειας της, εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζει.


Διαβάστε περισσότερα...

Τόνοι ρυζιού για τους άπορους


Φορτηγά με τόνους ρυζιού έφτασαν στα Τρίκαλα για τους άπορους της πόλης.

Το φορτίο παρέλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Αχιλλέας Μυσιρλής, ο οποίος αναλαμβάνει να διευθετήσει και τα της διανομής του ρυζιού σε συλλόγους και φορείς, ώστε να διοχετευτούν αυτά στους δικαιούχους.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή από την Π.Ε. Τρικάλων υπήρξε διανομή τροφίμων σε 25.000 Τρικαλινούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέος νόμος για αυθαίρετα-ημιυπαίθριους


Λύση στον γόρδιο δεσμό της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων επιχειρεί η κυβέρνηση. Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει είναι η οικοδομική άδεια και η εναρμόνιση με τους όρους δόμησης της περιοχής.

Από τους ημιυπαίθριους που έκλεισαν παράνομα και από πολεοδομικές παρανομίες μικρής κλίμακας αναμένεται να ξεκινήσει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το ΥΠΕΚΑ διαμορφώνει αυτήν την περίοδο νέο θεσμικό πλαίσιο, σε μία προσπάθεια να «κλείσει» κατά το δυνατόν το καυτό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, που «στοιχειώνει» τα πολεοδομικά πράγματα της χώρας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.


Βασική προϋπόθεση για την πλήρη νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου είναι η ύπαρξη οικοδομικής άδειας και η εναρμόνιση με τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται, ειδικότερα δε η τήρηση του συντελεστή δόμησης και του συντελεστή όγκου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δήμαρχος Λέρου: Η μητέρα δε ζήτησε βοήθεια


Σοκαρισμένη είναι η μικρή κοινωνία της Λέρου, θρηνώντας τον άδικο χαμό του βρέφους που διεκομίσθη το περασμένο Σάββατο από τη Λέρο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Κάποιοι κάνουν λόγο για οικονομικά προβλήματα των γονέων, ενώ άλλοι επιρρίπτουν ευθύνες στους γιατρούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η 24χρονη μητέρα του άτυχου βρέφους δεν κατάγεται από τη Λέρο. Είχε έρθει στο νησί τους τελευταίους μήνες, και γέννησε στο νοσοκομείο της Λέρου στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η 24χρονη βρισκόταν στη Λέρο τους τελευταίους 2 μήνες και διέμενε σε διαμέρισμα ξενοδοχείου με τον σύντροφό της, ο οποίος βρίσκεται περίπου 1,5 χρόνο στη Λέρο, λόγω επαγγέλματος (στρατιωτικός).

Την περασμένη Παρασκευή, η 24χρονη φέρεται να ανάρτησε δημοσίευμα σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (forum για νέες μητέρες), ζητώντας βοήθεια από άλλα μέλη για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε το μωρό της.

Το αρχικό μήνυμα της 24χρονης στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα λέει τα εξής:

«...Κορίτσια βοήθεια! Είμαι νέα μανούλα δεν ξέρω πολλά από μωράκια αλλά εδώ και 2 μέρες νομίζω πως κάτι δεν πάει καλά. Ο μπέμπης μου που είναι 1 μηνών κοιμάται συνεχεία ξυπνάει μόνο για να φάει κάθε 7 ώρες κ πίνει μόνο 90ml επίσης δεν ανοίγει τα μάτια του και είναι κρύος, τον έντυσα πολύ καλά και πάλι είναι κρυος. Μίλησα με τον μοναδικό παιδίατρο του νησιού και μου είπε πως αν δεν τον δει δεν μπορεί να πει κάτι. Το θέμα είναι πως είναι στην Κω τώρα και έχει απαγορευτικό... Γυρίζει την Τρίτη αν το επιτρέψει ο καιρός. Δεν ξέρω τι να σκεφτώ και τι να κάνω...».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών Μέσων, την Παρασκευή αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, ο μόνιμος παιδίατρος του Νοσοκομείου Λέρου ήταν στην θέση του, εξετάζοντας κανονικά τους μικρούς ασθενείς.

Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο η 24χρονη μετέβη στο νοσοκομείο της Λέρου με τον σύντροφό της, όπου πραγματοποιήθηκε εισαγωγή του βρέφους στην παιδιατρική κλινική, ενώ άμεσα εκλήθη ο παιδίατρος του Νοσοκομείου, ο οποίος προέβη σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις διαπιστώνοντας ότι το βρέφος, υπέφερε από υποθερμία και ασιτία.

Σύμφωνα με σοκαριστική μαρτυρία του δημάρχου Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια στην εφημερίδα «Espresso» που ήταν παρών στο περιστατικό, το βρέφος ήταν «υποσιτισμένο, σε πολύ άσχημη κατάσταση, γεμάτο πληγές με πύον και άπλυτο». Αποκάλυψε πως η μητέρα όλον αυτόν τον καιρό δε ζήτησε βοήθεια από κανέναν στο νησί, αλλά μόνο από μαμάδες στο Διαδίκτυο.

Στη συνέχεια ο διοικητής του Νοσοκομείου ενημέρωσε το υπουργείο, ενώ ο γιατρός επικοινωνούσε με το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του άτυχου βρέφους, διότι το περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό.

Το υπουργείο Υγείας έστειλε ελικόπτερο στις 18:00, με το οποίο πραγματοποιήθηκε η αεροδιακομιδή στο ΠΑΓΝΗ.

Το άτυχο βρέφος συνόδεψε η μητέρα του, μετά από σχετική έγκριση από την οικεία εισαγγελική αρχή, ενώ η αστυνομία πήρε καταθέσεις και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή των ηλικιωμένων


Ποια μικροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα.

Τα τελευταία χρόνια, με τα νεότερα δεδομένα και τις εφευρέσεις στον χώρο της υγείας, η διάρκεια ζωής των ηλικιωμένων ολοένα και αυξάνεται.

Έχει υπολογιστεί, ότι μέχρι το 2050, αναμένεται αύξηση κατά 70% των Ευρωπαίων με ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών και κατά 170% εκείνων με ηλικία μεγαλύτερη των 80 ετών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις, ειδικά όσον αφορά στις αυξημένες διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού αυτού.

Γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο διατηρείται η καλή υγεία ενός ατόμου, τόσο βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και παραμονή των ηλικιωμένων στην ενεργό ζωή - επίσης είναι μικρότερη η επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Με την πάροδο της ηλικίας, συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα και οι ανάγκες σε ενέργεια, μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά αλλάζουν.

Οι ενεργειακές ανάγκες μειώνονται, ενώ οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά δεν μειώνονται με τον ίδιο ρυθμό, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα αυξάνονται κιόλας, όπως στην περίπτωση του ασβεστίου για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επίσης, όσο γερνάει κάποιος, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από άνοια και νόσο Alzheimer ενώ όλο και αυξάνεται ο επιπολασμός τους στον πληθυσμό, λόγω της αύξησης της διάρκειας ζωής των ηλικιωμένων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανάγκες σε πρωτεΐνη παραμένουν υψηλές για την πρόληψη απώλειας μυϊκής μάζας (>0,8g/kg σωματικού βάρους). Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς πολλοί, με την πάροδο των χρόνων, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μάσηση και στην κατάποση, οπότε και δυσκολεύονται να καταναλώσουν το κρέας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μία λύση είναι η πολτοποίησή του ή να το κόβουν πολύ μικρά κομμάτια, ώστε να μπορέσουν να το καταναλώνουν πιο εύκολα.

Επίσης, νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο για την πρόληψη της απώλειας μυϊκής μάζας να λαμβάνεται πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σε κάθε γεύμα των ηλικιωμένων παρά την κατανάλωσή της μονομιάς, σε ένα μόνο γεύμα. Συγκεκριμένα, συστήνονται 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας σε κάθε κύριο γεύμα, ανάλογα βέβαια και με το άτομο.

Με την πάροδο της ηλικίας, έχει επίσης παρατηρηθεί μείωση της ικανότητας ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη κάτι που μας εφιστά την προσοχή να συστήνουμε μικρά και συχνά γεύματα με κατανομή στους υδατάνθρακες και σύνθετους υδατάνθρακες από δημητριακά κυρίως ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα πολλά γλυκά και η ζάχαρη, που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυξάνουν απότομα το σάκχαρο.

Όσον αφορά στην πρόσληψη λίπους, αυτή θα πρέπει να είναι χαμηλή (<30-35 alzheimer.="" br="" trans="">
Από τα μικροθρεπτικά συστατικά, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D είναι πολύ σημαντική για την τρίτη ηλικία για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση τουλάχιστον 3-4 μερίδων άπαχων γαλακτοκομικών και τυριού μέσα στη μέρα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί συχνό φαινόμενο σε ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη κι όταν υπάρχει ηλιοφάνεια. Προσοχή πρέπει να δοθεί τον χειμώνα, κυρίως σε χώρες όπου δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια, ώστε να λαμβάνεται η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, επειδή οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν έχουν επαρκείς διατροφικές γνώσεις, θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη εκπαίδευση στον τομέα αυτό και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, με αύξηση των δημοσίων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όργιο χρεώσεων από ορθοπεδικούς


Ορθοπεδικά υλικά κατά κόρον και χωρίς την έγκριση του γραφείου προμηθειών του νοσοκομείου Έδεσσας χρησιμοποιούσαν ορισμένοι γιατροί για ορθοπεδικές επεμβάσεις, ζημιώνοντας το δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οπως αναφέρεται σε πρόσφατο πόρισμα που συνέταξαν επιθεωρητές Υγείας και το οποίο διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα και στον υπουργό Υγείας, το νοσοκομείο επιβαρύνθηκε για το διάστημα 2008-2009 με σημαντικό έλλειμμα εξαιτίας του υπέρμετρου κόστους σε χειρουργικές και ορθοπεδικές επεμβάσεις.

Μάλιστα, το έλλειμμα είχε εκτιναχθεί στα ύψη, παρά τις σαφείς οδηγίες του ΙΚΑ και άλλων ταμείων προς τους ελεγκτές γιατρούς και τη διοίκηση του νοσοκομείου για τον περιορισμό των αναγκαίων υλικών, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος των επεμβάσεων για τους ασφαλισμένους τους.

Από το πόρισμα διαπιστώνεται ότι, λόγω των υπερβάσεων, το δημόσιο ζημιώθηκε με 463.000 ευρώ, ενώ παραμένουν προς εξόφληση σε προμηθευτές τιμολόγια αξίας 90.737 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Στέρεψαν» τα φαρμακεία στην Ξάνθη


Σημαντικές είναι οι ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται στην Ξάνθη, με τους φαρμακοποιούς να έχουν φτάσει να… δανείζονται ο ένας από τον άλλο.

«Μας έχει πιάσει τρόμος γιατί αδυνατούμε να βρούμε τα φάρμακα για να εξασφαλίσουμε την αγωγή στους ασθενείς» σημειώνει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα εξηγώντας πως οι ελλείψεις οφείλονται στο νέο δελτίο τιμών, με τις περισσότερες φαρμακαποθήκες να εξάγουν τα φάρμακα στο εξωτερικό θεωρώντας μη συμφέρουσες τις εγχώριες τιμές διάθεσης τους.

«Πολλές αποθήκες στρέφονται στις εξαγωγές γιατί δεν τους συμφέρει λόγω της τιμής να δοθεί το φάρμακο στην ελληνική αγορά» τονίζει η κα Κάλφα συμπληρώνοντας πως «το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τα γενόσημα και με αμοιβαίο δανεισμό φαρμάκων ανάμεσα στους φαρμακοποιούς, αυτή ωστόσο δεν είναι λύση, γιατί όταν όλοι στρέφονται στα γενόσημα πάλι θα υπάρχει έλλειψη, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αποθεματικά σε αυτά για να ικανοποιήσουν την ξαφνική ζήτηση».

Όπως μάλιστα σημειώνει η ίδια το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με κάποιο διορθωτικό δελτίο τιμών στα φάρμακα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «η υποτίμηση του φάρμακου δεν είναι λύση και θα δημιουργεί συνέχεια προβλήματα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προχωρά η διαδικασία για τη μετακίνηση των υπάλληλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα


Ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων.

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, που αναμένεται να περικόψουν περίπου το 50% των υπηρεσιακών τους μονάδων, βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης του κράτους, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει να συνεδριάσει για την έγκρισή τους το Συντονιστικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Τα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος έχουν, ήδη, εγκριθεί και εμφανίζονται μειωμένα, για το μεν πρώτο κατά 66% και για το δεύτερο κατά 50%.

Επίσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προχώρησε και στην τροποποίηση της απόφασης για τον ορισμό επιτροπών αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, αλλάζοντας ορισμένα μέλη αυτών, με στόχο, όπως αναφέρεται στην απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Αντ. Μανιτάκη, «την ανάγκη εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Επιτροπών Αξιολόγησης Δομών».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο μεταξύ, προχωρά και η διαδικασία για τη μετακίνηση των 2.000 υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν, τελικά, σε διαθεσιμότητα στο τέλος του 2012, καθώς έχει λήξει η προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο στους φορείς για τα αιτήματά τους, που αφορούν την πλήρωση κενών θέσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και έχουν καταγραφεί πάνω από 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να εντοπίζονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη ΙΙ


Ημερίδα ενημέρωσης για την υποβολή προτάσεων
.
Ημερίδα Ενημέρωσης για την ετήσια πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη ΙΙ (2013) θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την συνδρομή του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου (Μεσογείων 119).

Ο προϋπολογισμός για το 2013 είναι 65 εκ. ευρώ και οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν δράσεις για ενεργειακή αποδοτικότητα, ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακά αποδοτικές μεταφορές. Η χρηματοδότηση των προτάσεων που θα αξιολογηθούν ως επιτυχείς φτάνει έως το 75% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού τους. Οι ενδιαφερόμενοι, που μπορούν να είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημόσιου δικαίου, οφείλουν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 8 Μαΐου 2013.

Η ημερίδα θα καλύψει αναλυτικά τις προτεραιότητες για το 2013 που είναι και το τελευταίο έτος για το Πρόγραμμα. Την επόμενη χρονιά θα αλλάξει η μορφή των δράσεων και του πλαισίου των προτάσεων καθώς θα ενσωματωθούν στο νέο Πρόγραμμα Horizon 2020 που αφορά την περίοδο 2014-2020. Σχετική παρουσίαση για τα ανωτέρω θα πραγματοποιήσει η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Οι προτεραιότητες της προκήρυξης καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο και τη μορφή παρουσίασης των προτάσεων, περιλαμβάνονται στο Ετήσιο Πρόγραμμα Εργασίας του Προγράμματος, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα:http://ec.europa.eu/energy/intelligent/getting-funds/call-for-proposals/how-to-apply/index_en.htm.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαμηλά τα ποσοστά βίας στα σχολεία της Κύπρου


Στο 10% η λεκτική βία εναντίον μαθητών.

Η πρώτη παγκύπρια έρευνα για τη θυματοποίηση και το σχολικό κλίμα, που πραγματοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο για τη Βία στο σχολείο, καταδεικνύει ότι είναι χαμηλά τα ποσοστά άσκησης βίας και θυματοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κύπρου.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος, 628 μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης, 2.985 μαθητές γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών, 748 εκπαιδευτικοί της δημοτικής και 2069 εκπαιδευτικοί της μέσης γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της λεκτικής βίας εναντίον μαθητών όλων των βαθμίδων κυμαίνεται στο 10%, ενώ η σωματική βία είναι γύρω στο 4%. Μεμονωμένες είναι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι περιπτώσεις των εκπαιδευτικών της δημοτικής εκπαίδευσης που δέχθηκαν λεκτική βία πάνω από δέκα φορές (0,9%), ποσοστό το οποίο παρουσιάζεται αυξημένο στη μέση εκπαίδευση (2,4%). Για την άσκηση σωματικής βίας κατά εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης η έρευνα κατέδειξε μεμονωμένα περιστατικά.

Από την έρευνα, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, διαφαίνεται πως η βία στο σχολείο, ιδιαίτερα ως προς τις σοβαρές μορφές της, έχει περιορισμένη έκταση.

Η έρευνα του Παρατηρητηρίου για τη βία στο σχολείο εισηγείται, μεταξύ άλλων, την προώθηση προγραμμάτων μείωσης της βίας και του εκφοβισμού, μέσα από ολιστική προσέγγιση στον χώρο του σχολείου, με τη δόμηση των προγραμμάτων να κινείται σε τρία επίπεδα: σε επίπεδο σχολικής μονάδας, τάξης και σε προσωπικό επίπεδο.

Η κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε τέτοια προγράμματα θα πρέπει να περιλαμβάνει εντοπισμό και αναγνώριση των περιπτώσεων εκφοβισμού και βίας, χειρισμό περιπτώσεων εκφοβισμού και εφαρμογή προληπτικών μέτρων σε επίπεδο σχολείου.


Διαβάστε περισσότερα...