Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα τεχνολογική πλατφόρμα από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ



Μειώνει την κατάθλιψη κατά 50%.

Μία τεχνολογική πλατφόρμα για την πρόληψη της άνοιας σε άτομα της τρίτης ηλικίας, ανέπτυξε και εφαρμόζει η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, η οποία αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην βελτίωση της μνήμης τους, μέσα από «παιχνίδια» φυσικής αλλά και πνευματικής άσκησης, αλλά και στην μείωση της λεγόμενης γηριατρικής κατάθλιψης, που φτάνει το 50%.

Το εν λόγω πρόγραμμα «Μνήμες Μακράς Διάρκειας», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται, παράλληλα, σε πανεπιστήμια άλλων τεσσάρων χωρών (Ισπανία, Αυστρία, Κύπρος και Γαλλία), έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 150 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, μέσω των ΚΑΠΗ, των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων ή των ενοριών εκκλησιών. Ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, ωστόσο, το πειραματικό, πρακτικό στάδιο υλοποιείται από τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως διαπιστώθηκε από στατιστικά δεδομένα που προέκυψαν από νευροψυχολογικά τεστ των ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, η συγκεκριμένη μη φαρμακολογική παρέμβαση πρόληψης της άνοιας είχε εντυπωσιακά ποιοτικά αποτελέσματα τόσο στις συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες που επηρεάζονται από το γήρας, όσο και στην ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων.

«Παρατηρήθηκε μία βελτίωση της τάξης του 12% στις λειτουργίες προσοχής, στις εκτελεστικές λειτουργίες, στη γλώσσα, στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, στις οπτικοχωρικές ικανότητες και στην μνήμη εργασίας, πριν και μετά την παρακολούθηση του προγράμματος. Το ποσοστό αυτό βελτίωσης δεν επιτυγχάνεται σήμερα με τα φάρμακα» επεσήμανε η ψυχολόγος - συνεργάτιδα του προγράμματος, Αριστέα Λαδά.

Το σημαντικότερο ποσοστό επιτυχίας αφορά την ψυχολογική κατάσταση των ηλικιωμένων του προγράμματος, στους οποίους παρατηρήθηκε ότι βελτίωσαν την κατάθλιψή τους κατά 50%. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, μετά την παρακολούθηση της εκπαίδευσής τους στις «Μνήμες Μακράς Διάρκειας» δήλωσαν ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα της ζωής τους και ότι βρήκαν ιδιαίτερα διασκεδαστική την χρήση και εκμάθηση της τεχνολογικής πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, τα άτομα τρίτης ηλικίας κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, του διαδικτύου, καθώς και άλλων εφαρμογών, όπως ηλεκτρονικά παιχνίδια που τους ωθούν στην φυσική άσκηση (π.χ. το Wii της Nintendo). Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνο του ευρωπαϊκού έργου, Παναγιώτη Μπαμίδη, η τεχνολογική πλατφόρμα περιλαμβάνει πρωτόκολλα ασκήσεων για την ισορροπία, την ενδυνάμωση μυών, την αεροβική άσκηση κ.α., αλλά και ασκήσεις του νου, οι οποίες ενισχύουν την παρατηρητικότητα, τη μνήμη, τις αισθήσεις.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ηλικιωμένων διαρκεί 8-10 εβδομάδες και περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις 3-5 φορές την εβδομάδα, καθώς και νοητικές ασκήσεις 4-5 φορές εβδομαδιαίως. Αποτελεί ένα από 48 καινοτόμα ερευνητικά προϊόντα του ΑΠΘ, που θα παρουσιαστούν φέτος στην 76η ΔΕΘ, στον εκθεσιακό χώρο της Επιτροπής Ερευνών του πανεπιστημίου, στο περίπτερο 13, Stand 79, στο αφιέρωμα Καινοτομία και Ευρεσιτεχνία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος των ακτινιδίων στη δυτική διατροφή



Ξέρατε ότι είναι το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C;
Το ακτινίδιο αποτελεί ένα από τα πιο εξωτικά και τροπικά φρούτα, ενώ παράλληλα είναι ένα από τα μοναδικά ίσως φρούτα που προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών με την κατανάλωση ενός και μόνο τεμαχίου. Έχει γλυκόξινη γεύση, ενώ όσον αφορά την εμφάνισή του, εξωτερικά ο φλοιός του έχει χρώμα καφέ, ενώ εσωτερικά είναι πράσινο με μικρούς μαύρους σπόρους.

Διατροφική αξία - Θεραπευτικές ιδιότητες

Το ακτινίδιο είναι το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C, παρόλο που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί λανθασμένα το πορτοκάλι. Η κατανάλωση ενός και μόνο ακτινιδίου, μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας στην βιταμίνη αυτή. Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και στην παραγωγή κολλαγόνου, για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Επιπρόσθετα, το ακτινίδιο αποτελεί εξαίρετη πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες με την σειρά τους επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές.

Άλλες πολύ σημαντικές βιταμίνες που βρίσκουμε στο ακτινίδιο, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και το φυλλικό οξύ. το οποίο παρεμποδίζει τις γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

Παράλληλα με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία κατέχουν υψηλή θέση στην θρεπτική αξία του ακτινιδίου. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.
Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στην μπανάνα. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο δρουν συνεργιστικά, για την καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών.

Επιπλέον, η βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
Άλλα συστατικά τα οποία περιέχονται στα ακτινίδια, είναι οι φυτικές ίνες, το νερό, τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα και πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Μια από τις πιο διαδεδομένες ευεργετικές ιδιότητες του ακτινιδίου είναι η διουρητική δράση του, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις φυτικές ίνες που περιέχει. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην διατήρηση της υγείας του εντέρου και στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από αυτό. Μια μερίδα ακτινιδίου (76γρ.) παρέχει το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε φυτικές ίνες (3γρ) . Επομένως, η συστηματική κατανάλωση του ακτινιδίου, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και του φουσκώματος.

Αυτό το μοναδικό φρούτο αποτελεί μια πολύτιμη πηγή ω3 και ω6 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως επίσης και για τον καλύτερο έλεγχο των φλεγμονών στο σώμα. Τα λιπαρά αυτά οξέα, συναντώνται κυρίως στα μικρά μαύρα σπόρια του ακτινιδίου.

Η λουτεΐνη είναι ένα ακόμη συστατικό που ξεχωρίζει στο ακτινίδιο. Είναι μια χρωστική ουσία, η οποία προστατεύει την όραση, δρώντας σαν «εσωτερικά γυαλιά ηλίου», καθώς βοηθά στην καλύτερη υγεία του δέρματος.

Αξίζει να αναφέρουμε πως, όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίου, έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και άλλων χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το καταναλώσουμε. Λόγω του ότι έχει σκληρό φλοιό, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να καταναλωθεί, ως ένα υγιεινό σνακ. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με γιαούρτι, μέλι, καθώς και με άλλα φρούτα, για ένα απολαυστικό πρωινό, αλλά και σαν προσθετικό στις σαλάτες.

Για να μπορέσουμε να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη από τα θρεπτικά του συστατικά, θα πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως μετά την κοπή του γιατί διαφορετικά οι περισσότερες βιταμίνες του χάνονται και κυρίως η βιταμίνη C.

Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαπέντε ερωτήσεις για τον γυναικολόγο σας



Απορίες που έχουν οι περισσότερες γυναίκες.
Ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες;, Πότε πρέπει να πάμε στο γυναικολόγο; Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω έρωτα; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες θα απαντήσει μόνο ο προσωπικός γιατρός κάθε γυναίκας.

1.Από ποια ηλικία πρέπει να κάνουμε την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο;

Η γυναίκα θα πρέπει να πάει για πρώτη φορά στον γυναικολόγο από την αρχή της σεξουαλικής της ζωής. Όμως, εκτός απ' αυτό το λόγο υπάρχουν και άλλοι που θα οδηγήσουν μια νεαρή κοπέλα στο γυναικολόγο, όπως π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, που μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και στη τρυφερή ηλικία 11 ετών.

2. Η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει μόνο από τις πολυστικές ωοθήκες;

Όχι. Η περίοδος σε μια κοπέλα δεν καθυστερεί μόνο γι' αυτό, αλλά και από άλλες παθολογικές καταστάσεις. Μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση ακόμα και από αυστηρές δίαιτες αδυνατίσματος, που συνήθως ακολουθούν οι έφηβες σ' αυτή την ηλικία. Επίσης μπορεί να καθυστερήσει στις αθλήτριες, ίσως επειδή έχουν σχετικά υπερβολική ποσότητα ανδρογόνων και σε περιπτώσεις έντονου στρες.

3. Οι μεγάλες καθυστερήσεις κρύβουν κάποιο πρόβλημα;

Εφόσον ο κύκλος είναι σταθερός, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Βέβαια, δεν θέλουμε να έχουμε ένα σταθερό κύκλο που θα είναι κάθε τρεις μήνες. Πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 ημερών για να θεωρείται σταθερός. Οι διακυμάνσεις του κύκλου, όμως, και οι καθυστερήσεις δείχνουν σίγουρα ότι υπάρχει κάποια ανωμαλία.

4. Ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες;

Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι, για να γνωρίζουμε τη γόνιμη ημέρα, η γυναίκα πρέπει να έχει σταθερή περίοδο. Αν έχουμε π.χ. μια περίοδο 28 ημερών, η γόνιμη ημέρα είναι η 14η, εάν έχουμε περίοδο 34 ημερών η ωορρηξία γίνεται πιθανότατα την 20η. Έτσι μια γυναίκα που έχει κύκλο άλλοτε 28 και άλλοτε 34 ημερών δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πότε έχει ωορρηξία.

Σε μία, όμως, γυναίκα με σταθερό κύκλο 28 ημερών, που η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα, συνιστάται η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής από τη 12η έως τη 16η ημέρα και, αν θέλει να είναι πιο ασφαλής, καλό είναι να μην κάνει έρωτα από τη 10η έως την 20η, εκτός και αν επιθυμεί να μείνει έγκυος. Καταλαβαίνετε, ότι οι γόνιμες μέρες δεν είναι για όλες τις γυναίκες οι ίδιες και δεν πρέπει να θεωρείτε κάθε πληροφορία σωστή, αν δεν μιλήσετε με το γιατρό σας.

5. Είναι φυσιολογικό να έχουμε πολλά υγρά;

Είναι δικαιολογημένο μια γυναίκα να έχει είτε λίγα είτε πολλά υγρά. Δεν είναι, όμως, δικαιολογημένη η αλλαγή της ποσότητας και του χρώματος των υγρών. Όταν λοιπόν διαπιστώσετε ότι έχει αυξηθεί η ποσότητα των υγρών που έχετε φυσιολογικά ή ότι τα υγρά από λευκά γίνονται κίτρινα και κατόπιν πράσινα, είτε πάλι έχει αλλάξει η υφή ή η οσμή των υγρών, τότε θα πρέπει να πάτε αμέσως στον γιατρό σας!

6. Οι κολπικές πλύσεις είναι απαραίτητες;

Οι κολπικές πλύσεις δεν είναι απαραίτητες και δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Προστατεύουν βέβαια από την κολπίτιδα, αλλά η κατάχρησή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη γυναίκα. Έτσι, θα συνιστούσαμε την καλή καθαριότητα και υγιεινή της περιοχής χωρίς υπερβολική χρήση ενδοκολπικών πλύσεων.

7. Για την υγιεινή αυτής της ευαίσθητης περιοχής, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικά σαπούνια;

Πράγματι, η καθαριότητα θα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό και σαπούνι καλής ποιότητας. Το πράσινο σαπούνι καθαρίζει καλά, χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς, αλλά δεν το βρίσκουμε εύκολα. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ένα σαπούνι το οποίο είναι αντισηπτικό αλλά όχι ιδιαίτερα αλκαλικό και καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση κοινών σαπουνιών στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Η τακτική καθαριότητα με ειδικά σαπούνια είναι απαραίτητη, γιατί η περιοχή ιδρώνει εύκολα και ο ιδρώτας βοηθά στην ανάπτυξη των μικροβίων.

8. Κατά την διάρκεια της περιόδου επιτρέπεται το μπάνιο;

Είναι μεγάλο λάθος η διαδεδομένη αντίληψη ότι η γυναίκα δεν θα πρέπει να πλένεται κατά την διάρκεια της περιόδου. Τόσο το πλύσιμο ολόκληρου του σώματος όσο και των ευαίσθητων περιοχών εμποδίζει, όπως προαναφέραμε, την ανάπτυξη μικροβίων και λοιμώξεων. Βέβαια υπάρχουν γυναίκες που υποστηρίζουν πως τους κόβεται η περίοδος όταν κάνουν μπάνιο, ειδικά τις δύο πρώτες ημέρες: αυτές θα πρέπει να συζητήσουν με το γυναικολόγο τους και να βρουν μια λύση.

9. Το σεξ στην περίοδο εγκυμονεί κινδύνους για το ζευγάρι;

Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου έχει το σημαντικό πλεονέκτημα -όταν υπάρχει κανονική ροή αίματος- ότι η γυναίκα δεν μένει έγκυος. Όμως, εφόσον υπάρχει μια παθολογική κατάσταση στη γυναίκα, από τις πιο απλές (όπως είναι οι κολπίτιδες) έως τις πιο βαριές (όπως είναι η ηπατίτιδα Β και το AIDS), οι πιθανότητες να μολυνθεί ο σεξουαλικός σύντροφος είναι κάπως πιο αυξημένες. Γι' αυτό, χρειάζεται προσοχή.

10. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των γυναικών είναι οι κολπίτιδες. Εάν δεν θεραπευθούν εγκαίρως, μπορούν να δημιουργήσουν επιπλοκές;

Η κολπίτιδα (δηλαδή φλεγμονή του κόλπου) προκαλείται από μικρόβια, μύκητες, τριχομονάδες κ.α. και πράγματι ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες με τα συμπτώματά της (αυξημένη έκκριση υγρών στον κόλπο, ερεθισμός, πόνος στην επαφή, αίσθημα καψίματος).

Για την αντιμετώπιση μιας κολπίτιδας, θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε καλλιέργεια κολπικού υγρού για να βρεθεί το υπεύθυνο μικρόβιο και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Οι περισσότερες γυναίκες πάνε εγκαίρως στον γυναικολόγο τους. Όμως, εάν υποθέσουμε ότι η γυναίκα δεν πάει με τις πρώτες ενοχλήσεις στον γιατρό, επειδή η κολπίτιδα οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο και να προκληθεί κάποια σοβαρότερη λοίμωξη, όπως π.χ. σαλπιγγίτιδα.

Επίσης οι φλεγμονές αυτές μπορεί να επηρεάσουν και τη γονιμότητά της γυναίκας, αλλά σήμερα είναι πολύ δύσκολο μια γυναίκα να αφήσει ένα τέτοιο πρόβλημα αθεράπευτο, ώστε να καταλήξει να έχει πρόβλημα υπογονιμότητας.

11. Υπάρχουν γυναίκες που υποφέρουν συχνά από ουρολοιμώξεις. Είναι αλήθεια ότι οι συχνές σεξουαλικές επαφές προκαλούν το πρόβλημα;

Η ουρολοίμωξη και η κυστίτιδα (φλεγμονή της κύστης) είναι λοιμώξεις που παρουσιάζονται πολύ συχνά στις γυναίκες. Καθώς η γυναίκα περνάει από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, η συχνότητα αυξάνεται από 2% σε περισσότερο από 20%.

Συνήθως η αιτία όλων αυτών των καταστάσεων είναι ορισμένα μικρόβια. Επίσης, ανωμαλίες στην ανατομία των ουροφόρων οδών, όπως παλινδρόμηση των ούρων, κυστεορθοκήλη, κ.α. μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης των ουροφόρων οδών. Η σεξουαλική επαφή είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μολύνσεων.

Όμως, από τις συχνές σεξουαλικές επαφές δεν είναι εύκολο να πάθουμε κυστίτιδα. Η 'κυστίτιδα των νεονύμφων' ή η 'ουρολοίμωξη των νεονύμφων' συμβαίνει από ανεπαρκή λίπανση του κόλπου κατά την επαφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πέος κατά την είσοδό του στον κόλπο να συμπαρασύρει μαζί του και τους γύρω ιστούς, αλλά και την ουρήθρα και έτσι να μεταφέρονται τα μικρόβια.

12. Που οφείλονται οι συχνές υποτροπές της κυστίτιδας;

Πολλές γυναίκες ακόμα και μετά τη θεραπεία ταλαιπωρούνται πράγματι από συχνές υποτροπές. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μη σωστής σεξουαλικής επαφής. Η μη σωστή ύγρανση του κόλπου έχει ως αποτέλεσμα την επαφή της ουρήθρας με τον κόλπο. Γι' αυτό, όταν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, θα πρέπει η σεξουαλική επαφή να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχεται σε επαφή η ουρήθρα με το πέος.

13. Από την πισίνα μπορούμε να κολλήσουμε κάποιο μικρόβιο;

Συνήθως στις πισίνες υπάρχουν μικρόβια ή μύκητες. Η μόλυνση μπορεί να γίνει από μύκητες οι οποίοι είναι πιο ανθεκτικοί από τα μικρόβια, τα οποία σκοτώνονται από το χλώριο. Θα μπορούσαμε να πούμε, όμως, ότι το μπάνιο στις πισίνες γενικά δεν εγκυμονεί κινδύνους.

14. Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια πως δημιουργούνται οι κύστες στις ωοθήκες και τα προβλήματα που προκαλούν;

Η γυναίκα όταν γεννιέται, έχει πάρα πολλές καταβολές ωαρίων στις ωοθήκες της. Το ωάριό της βρίσκεται μέσα σε μια κοιλότητα (σ΄ ένα σακούλι) με νερό η οποία κάποια στιγμή σπάει και εκτινάσσεται μαζί με το νερό και το ωάριο και πηγαίνει στη σάλπιγγα όπου και γονιμοποιείται.

Σ΄ ορισμένες γυναίκες, επειδή έχουν πιο παχύ τοίχωμα στις ωοθήκες, δεν σπάει το ωοθυλάκιο για να βγει το ωάριο και έτσι δεν γίνεται ωορρηξία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας κύστης. Το ωάριο που υπάρχει μέσα σ' αυτήν εκφυλίζεται και μένει η κύστη. Την επόμενη περίοδο δημιουργούνται κι άλλες κύστες. Έχουμε, λοιπόν, μια ωοθήκη που έχει γεμίσει από μικρές κύστες που προέρχονται από αρκετά ωοθυλάκια. Δεν γίνεται ωορρηξία παρά μόνο σπάνια, και επομένως δεν υπάρχει περίοδος.

Οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, εξαιτίας των αυξημένων ανδρογόνων, παρουσιάζουν τριχοφυΐα, ακμή, καθυστέρηση περιόδου και αύξηση του σωματικού βάρους. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως, γιατί μπορεί η κατάσταση αυτή από οξεία να γίνει χρόνια με αποτέλεσμα την ελάττωση της γονιμότητας.

Σε περίπτωση που θέλει να μείνει έγκυος, χορηγούνται φάρμακα για την πρόκληση της ωορρηξίας. Εγκυμοσύνη σπάνια επιτυγχάνεται χωρίς ιατρική βοήθεια.

15. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι όταν υπάρχει δυσκολία στη σύλληψη;

Για να πάει ένα ζευγάρι στο γιατρό, θα πρέπει να έχει περάσει αρκετός χρόνος κατά τον οποίο να κάνει ελεύθερα αλλά και τακτικά έρωτα. Οι εξετάσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι: έλεγχος σπέρματος του άντρα, υστεροσαλπιγγογραφία, για να δουν αν είναι διαβατές οι σάλπιγγες στη γυναίκα, καθώς και έλεγχος ωορρηξίας.

Εδώ θα ρέπει να εξηγήσουμε ότι υπάρχει περίοδος χωρίς να έχει η γυναίκα ωορρηξία. Είναι οι λεγόμενοι ανωορρηκτικοί κύκλοι, όπου έχουμε περίοδο από ορμονικούς λόγους και όχι από ωορρηξία. Θα πρέπει να γίνει, επίσης, τεστ Παπανικολάου και ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικός φόρος σε όλα τα ακίνητα μέσω ΔΕΗ




Κόβεται ένας μισθός από όλους τους αιρετούς άρχοντες - Έκκληση στους εφοπλιστές να βοηθήσουν.

Ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αποφάσισε η κυβέρνηση προκειμένου όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών να συλλεγούν άμεσα νέα κονδύλια.

Όπως ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών το τέλος για τα ακίνητα θα είναι μεσοσταθμισμένο - Θα ξεκινά από 0,5 ευρώ και θα φτάνει τα 10 ευρώ. Γι' αυτό και θα υπάρχει ένα ειδικό τέλος 4 ευρώ/τμ στα ακίνητα τα οποία θα εισπραχθούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Οι λεπτομέρειες θα δοθούν την Τρίτη και όπως δεσμεύτηκε ο κ. Βενιζέλος το νέο τέλος θα εφαρμοστεί αφού ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία πλέον επιβάρυνση στους έλληνες πολίτες χρειάζεται όμως ένας μηχανισμός άμεσης απόδοσης.

Η αλήθεια όμως είναι ότι όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ότι υπάρχουν υστερήσεις στα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2009 ήταν πάνω από 24 δισ. ευρώ - Το 2010 ήταν 11,2 δισ. ευρώ.

Το 2011 θα είναι στα 1,8 δισ. ευρω. Αυτό σημαίνει όπως είπε ότι « εάν εφαρμόσουμε τους στόχους το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις φήμες για την επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και επανέλαβε ότι είναι οργανωμένη σπέκουλα που αφορά το ευρώ.

Παράλληλα τόνισε ότι «είμαστε σε επαφή με τον επίτροπο Όλι Ρεν - Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συμφωνία μας με την Τρόικα. Η στάση ορισμένων κρατών μελών είναι το πρόβλημα μας. Όχι η Τρόικα. Για παράδειγμα άλλα κράτη δέχονται πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό τους, ή προβλήματα με τις τράπεζες τους, κι έτσι μεταφέρονται αυτά τα προβλήματα στην ευρωζώνη».

Τόνισε ότι η ύφεση πρέπει να ανακοπεί και ότι πρέπει να βοηθήσουμε αναπτυξιακά τη χώρα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι η προτεραιότητα μας».

Περικοπή ενός μισθού από όλους τους αιρετούς άρχοντες αποφάσισε επίσης το υπουργικό συμβούλιο, απόφαση η οποία δείχνει την ακραία κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Είναι φανερό ότι οι κινήσεις πλέον της κυβέρνησης είναι «απεγνωσμένες», άλλωστε ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τον εφοπλιστικό κόσμο για να δυνηθεί με ποιο τρόπο μπορούν οι έλληνες εφοπλιστές να μετάσχουν στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας.

Παράλληλα ανέφερε ότι «πρέπει να ψηφίσουμε ταχύτερα τον προϋπολογισμό τους 2012. Το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί 3 Οκτωβρίου και παράλληλα τόνισε ότι το νέο φορολογικό σύστημα θα εισαχθεί ταυτόχρονα με τον προϋπολογισμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα ξεκινήσετε γυμναστήριο;



Τι πρέπει να προσέξετε!

Μετά τις διακοπές, οι περισσότεροι από εμάς εκτός από ευχάριστες αναμνήσεις, αρκετές φωτογραφίες και όμορφες ιστορίες φέρνουμε μαζί μας και δύο – τρία κιλά επιπλέον. Με την επιστροφή στους κανονικούς μας ρυθμούς και το τέλος της άστατης διατροφής φαίνεται επιτακτικός ο στόχος της απώλειας αυτών των παραπάνω κιλών που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα και να δυσκολευόμαστε να μπούμε στα ρούχα μας. Αυτή την εποχή συχνά ακούγεται στις παρέες η φράση «Πρέπει να ξεκινήσω γυμναστήριο».

Για κάποιους που κάνουν συστηματικά γυμναστική τα πράγματα είναι εύκολα. Αργά ή γρήγορα παίρνουν την απόφαση και γράφονται στο γυμναστήριό τους, βλέποντας πάλι φίλους και γνωστούς. Κάτι σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Γι’ αυτούς που ξεκινούν πρώτη φορά τα πράγματα δεν είναι απλά. Λάθος επιλογή μπορεί να σημαίνει όχι μόνο απόρριψη του συγκεκριμένου τρόπου γυμναστικής αλλά και της άσκησης στο σύνολό της.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς όταν επιλέγει γυμναστήριο;
Τις περισσότερες φορές τον πιο σπουδαίο ρόλο παίζει το όνομα του γυμναστηρίου, οι παροχές και η τιμή του. Αυτά είναι βέβαια σημαντικά δεν πρέπει όμως να είναι τα μοναδικά κριτήρια. Επιλέγοντας γυμναστήριο θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την απόσταση από το σπίτι ή την δουλειά μας.

Τις περισσότερες φορές η δικαιολογία που προβάλλεται για τη διακοπή ενός προγράμματος είναι η κούραση από την εργασία και η αδυναμία να βγούμε από το σπίτι και το απόγευμα. Μη ξεχνάμε ότι τον χειμώνα νυχτώνει νωρίς κάνει κρύο ή βρέχει. Είναι προτιμότερο λοιπόν το γυμναστήριο που θα επιλέξουμε να βρίσκεται κοντά στον χώρο εργασίας ώστε να πηγαίνουμε αμέσως μετά την δουλειά μας.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά είναι το ότι τις απογευματινές ώρες υπάρχει πολύς κόσμος με αποτέλεσμα κάποιος να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όργανα άνετα ή να υπάρχει περιορισμένος χρόνος στα ηλεκτρονικά μηχανήματα, ποδήλατο, διάδρομο κλπ.

Αυτό εκτός του ότι δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν όση ώρα επιθυμούμε, αποθαρρύνει κάποιους που δεν είναι πολλοί κοινωνικοί ή δεν αισθάνονται άνετα με το σώμα τους. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να επιλέγουμε αν όχι το πρωί τουλάχιστον το μεσημεράκι μετά την δουλειά και όχι το απόγευμα.

Αναφερθήκαμε προηγουμένως για τις παροχές και την τιμή. Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να παίζει ρόλο στην επιλογή πρέπει να είναι η σχέση παροχών –τιμής. Πρέπει δηλαδή να δούμε ακριβώς τι πραγματικά έχουμε ανάγκη και πόσο αυτή η υπηρεσία κοστολογείται και να μην παρασυρθούμε από πολεμικές τέχνες, μασάζ, σπα που προσφέρονται μεν, δεν ενδιαφέρουν όμως όλους.

Πριν υπογράψουμε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τις υπηρεσίες για τις οποίες χρεωνόμαστε θα τις απολαύσουμε και δεν θα διακόψουμε ξαφνικά. Πολλά γυμναστήρια κάνουν ετήσιες προσφορές. Έχει παρατηρηθεί ότι ο μέσος άνθρωπος γυμνάζεται 3-4 μήνες τον χρόνο. Μήπως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και η προσφορά δεν εξυπηρετεί τελικά;

Καλό θα είναι να ελέγχουμε τα ωράρια του aerobic. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο κάποιος να γράφεται σε ένα γυμναστήριο με σκοπό να ακολουθήσει τα προγράμματα aerobic και έπειτα να αντιλαμβάνεται ότι το πρόγραμμα που τον ενδιαφέρει γίνεται άλλες ώρες και ημέρες από αυτές που πηγαίνει.

Σημαντικό είναι επίσης να σιγουρευτούμε ότι οι γυμναστές που εργάζονται στο γυμναστήριο είναι πτυχιούχοι του Τμήματος Φυσικής Αγωγής. Προσοχή χρειάζονται στους χώρους του γυμναστηρίου και ειδικότερα στην καθαριότητα, στον εξαερισμό και στην ασφάλεια του χώρου. Το ίδιο συμβαίνει με τα αποδυτήρια.

Τα περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν μία δύο επισκέψεις δωρεάν. Εκμεταλλευτείτε τις για να γνωρίσετε τον χώρο και τους ανθρώπους. Συνήθως με την εγγραφή μας στο γυμναστήριο καλούμαστε να συμπληρώσουμε ένα έντυπο με διάφορα στοιχεία προκειμένου ο γυμναστής να φτιάξει το πρόγραμμά μας.

Σωστό είναι να ενημερώσουμε για προβλήματα υγείας, και ιδιαίτερα για πόνους στην μέση και στα γόνατα ή προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Επίσης είναι σημαντικό να δηλώσουμε εάν έχουμε ιστορικό καρδιοπαθειών, υπόταση ή αναιμία.

Ορισμένα πράγματα που τα παραβλέπουμε στην αρχή ενδέχεται αργότερα να προκαλέσουν μεγάλες δυσκολίες στην εκτέλεση του προγράμματος ή να μας αναγκάσουν να διακόψουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος ρόλος της άσκησης είναι η προάσπιση της υγείας μας και αυτόν πρέπει να υπηρετήσουμε.

Διαβάστε περισσότερα...

Αναφορές για πρόκληση τύφλωσης



Οι αρχές ενοχοποιούν ενέσεις Avastin.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποίησε τους επαγγελματίες υγείας ότι επανασυσκευασμένες ενδοϋαλοειδικές ενέσεις Avastin (μπεβασιζουμάμπη), προκάλεσαν μία σειρά από σοβαρές οφθαλμικές λοιμώξεις στην περιοχή του Miami, στη Florida.

Η Υγειονομική Αρχή (DOH) της Florida ενημέρωσε τον FDA σχετικά με μία σειρά περιστατικών ενδοφθαλμίτιδας, οφειλόμενης σε Στρεπτόκοκκο, σε τρεις κλινικές έπειτα από ενδοϋαλοειδική ένεση με επανασυσκευασμένο Avastin.

Οι ερευνητές εντόπισαν τις επιμολυσμένες ενέσεις σε ένα συγκεκριμένο φαρμακείο, που βρίσκεται στο Hollywood της Florida. Το φαρμακείο επανασυσκεύασε το Avastin από αποστειρωμένα ενέσιμα φιαλίδια 100 mg/4 mL μίας χρήσης, χωρίς συντηρητικά, σε ατομικές σύριγγες 1 ml μίας χρήσης. Στη συνέχεια το φαρμακείο διένειμε το Avastin σε πολλαπλές οφθαλμολογικές κλινικές ώστε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ασθενών.

Μέχρι στιγμής, έχουν περιέλθει σε γνώση του FDA τουλάχιστον δώδεκα περιστατικά ασθενών, σε τουλάχιστον τρεις από αυτές τις κλινικές, οι οποίοι προσεβλήθησαν από οφθαλμική λοίμωξη. Παρά το ότι όλοι αυτοί οι ασθενείς είχαν οπτικές διαταραχές πριν από τις ενέσεις Avastin, ορισμένοι από αυτούς απώλεσαν και το υπόλοιπο της όρασης στον υπό θεραπεία οφθαλμό, εξαιτίας ενδοφθαλμίτιδας.

Ο Οργανισμός και αξιωματούχοι της υγειονομικής αρχής της Florida, συνεχίζουν τις έρευνες σχετικά με τα αίτια της λοίμωξης. Παρά το ότι οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, το κοινό στοιχείο μεταξύ των λοιμώξεων είναι το φαρμακείο το οποίο επανασυσκεύασε το Avastin και η συγκεκριμένη παρτίδα Avastin που χρησιμοποιήθηκε στην επανασυσκευασία.

Παράλληλα, στο Tennessee, ενέσεις επιμολυσμένες από βακτήρια έγιναν σε 4 ασθενείς, σύμφωνα με ανακοίνωση στην εφημερίδα «The Tennessean» του Συστήματος Υγείας του Tennessee Valley, το οποίο υπάγεται στο Τμήμα Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ. Οι δόσεις του Avastin παρασκευάστηκαν στο φαρμακείο του νοσοκομείου V.A. στο Nashville.

Ένας από τους ασθενείς που προσεβλήθησαν και κατέφυγαν στη δικαιοσύνη, ο Lloyd Mason Sylvis 77 ετών, παρουσίασε οφθαλμική λοίμωξη από πρασινίζοντα στρεπτόκοκκο (Streptococcus viridans), η οποία επεκτάθηκε στον εγκέφαλο, σύμφωνα με αγωγή για αποζημίωση ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων για βλάβες, την οποία κατέθεσε η οικογένειά του στο V.A.

Ο κ. Sylvis έκανε την ένεση στις 29 Μαρτίου, αλλά η οικογένειά του δημοσιοποίησε τη μήνυση που υπέβαλλε μόλις πρόσφατα. «Έχει υποστεί μόνιμη τύφλωση και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη», δήλωσε ο γιος του, Lloyd Mason Sylvis Jr. «Επέστρεψε περπατώντας και μιλώντας και αυτή τη στιγμή είναι φυτό.»

Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επανασυσκευασία αποστειρωμένων φαρμάκων, χωρίς τη χρήση κατάλληλης άσηπτης τεχνικής, ενδέχεται να διακυβεύει τη στειρότητα του προϊόντος, εκθέτοντας πιθανώς τους ασθενείς σε κίνδυνο μικροβιακών λοιμώξεων.

Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα προέρχονται από κατάλληλες, αξιόπιστες πηγές, καθώς και ότι χορηγούνται με τον κατάλληλο τρόπο.

Το διάλυμα Avastin για ενδοφλέβια έγχυση έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων καρκίνου.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι ιατροί συνταγογραφούν επίσης το Avastin -εκτός ένδειξης- για την αντιμετώπιση της υγράς μορφής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, παρά το ότι το φάρμακο δεν διαθέτει -επί του παρόντος- έγκριση για αυτή την ένδειξη.

Το Lucentis (ένεση ρανιμπιζουμάμπης), έχει εγκριθεί από τον FDA για την υγράς μορφής ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές για αποτοξίνωση



«Καθαρίστε» τον οργανισμό σας.

Η αποτοξίνωση κάνει καλό στην υγεία και βελτιώνει τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με τον καταλληλότερο τρόπο για να το πετύχει κανείς μιας και κάθε οργανισμός είναι βιοχημικά μοναδικός και κατά συνέπεια έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Υπάρχουν διάφορα όργανα που βοηθούν στην απομάκρυνση των ενδογενών και εξωγενών τοξινών από το σώμα μας.

Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό προτού προβείτε σε κάποια αποτοξινωτική δίαιτα.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και τις οποίες μπορείτε να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο:

Παντζάρια


Πλούσια σε βιταμίνες B3, B6, C βήτα-καροτίνη. Είναι ακόμη καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και ασβεστίου και βοηθούν στην καλή λειτουργία της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος, όργανα υψίστης σημασίας για την απομάκρυνση των τοξινών.

Φύκια


Είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ενισχύουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και απορροφούν τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο που ένα αποσκληρυντικό νερού αφαιρεί την σκληρότητα από το νερό της βρύσης.

Πικραλίδες


Οι πικραλίδες είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό και συστήνονται σε όσους ακολουθούν χαμηλής διατροφικής αξίας διατροφή, με έτοιμες τροφές. Τα αντιοξειδωτικά τους «καθαρίζουν» την πεπτική οδό και το ήπαρ.

Λεμόνια


Διεγείρουν την απελευθέρωση των ενζύμων και βοηθούν στη μετατροπή των τοξινών σε υδατοδιαλυτή μορφή που μπορεί εύκολα να αποβληθεί από το σώμα. Πιείτε ένα ποτήρι με λεμόνι το πρωί και αυτό θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση από την οξύτητα των τροφίμων που θα καταναλώσετε.

Σκόρδο


Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιιικό, αντισηπτικό και αντιβιοτικό, που βοηθά στην απομάκρυνση των εξωγενών τοξινών.

Αγκινάρες


Όχι μόνο είναι πολύ νόστιμες, αλλά και πάρα πολύ υγιεινές γιατί ενισχύουν τη σωστή λειτουργία της χολής και καθαρίζουν και προστατεύουν το συκώτι, ενώ προκαλούν ήπια διουρητική δράση αποβάλλοντας τις τοξίνες από τους νεφρούς.

Κουρκουμίνη


Είναι η ουσία που περιέχεται στο μπαχαρικό κουρκούμι και η οποία του δίνει το κίτρινο χρώμα. Χρησιμοποιείται στην αγιουρβέδα για τη θεραπεία πεπτικών δυσλειτουργιών.

Μήλα


Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, φλαβονοειδή και τερπενοειδή, ουσίες και συστατικά απαραίτητα για την αποτοξίνωση του οργανισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι παγίδες που κρύβει η πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο



Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή των γονέων.

Την προσοχή των γονέων για τις παγίδες που μπορεί να κρύβει η πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, που σκοπό έχουν την απόδραση τους από τα καθημερινά σχολικά τους καθήκοντα, εφιστά η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, τα κινητά τηλέφωνα, ο κυβερνοχώρος, η ψηφιακή πραγματικότητα και τα εικονικά παιχνίδια έχουν αλλάξει ριζικά και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο διασκέδασης των παιδιών και της ζωής τους γενικότερα.

Η οργάνωση των καταναλωτών υπενθυμίζει ότι, το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (www.pegi.info/gr ) επιμελήθηκε και δημιούργησε το σύστημα PEGI, σύμφωνα με το οποίο η διανομή και η πώληση ηλεκτρονικών παιχνιδιών θα χαρακτηρίζεται με αυτό. Η κύρια μέριμνα αυτού του συστήματος είναι να μπορούν τα παιδιά και οι γονείς παράλληλα, να επιλέγουν παιχνίδια με βάση την ηλικιακή τους κατανομή ανάλογα πάντα με το περιεχόμενο κάθε παιχνιδιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το σύστημα PEGI ορίζει πέντε ηλικιακές διαβαθμίσεις, για να αναγνωρίζεται σε πιο ηλικιακό κοινό απευθύνεται η ταινία ή το ηλεκτρονικό παιχνίδι ανάλογα με το περιεχόμενο τους.

Ειδικά όσον αφορά στην ενασχόληση των παιδιών με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια υπενθυμίζεται στους γονείς ότι:

- Είναι υποχρεωτικοί οι κανόνες για την ώρα και τη διάρκεια που μπορούν να αφιερώσουν στα παιχνίδια του υπολογιστή.

- Πριν προβούμε στην αγορά κάποιου παιχνιδιού ηλεκτρονικού υπολογιστή, φροντίζουμε να ελέγξουμε την ηλικία που απευθύνεται το συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά και το περιεχόμενο του παιχνιδιού ή της ταινίας.

- Προτιμούμε να ανακαλύψουμε πρώτοι εμείς, πριν από τα παιδιά, τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το συγκεκριμένο παιχνίδι και τις παγίδες που ενδεχομένως μπορεί να κρύβει για την ψυχική υγεία των παιδιών.

- Ελέγχουμε το ηλεκτρονικό παιχνίδι να μην έχει περιεχόμενο βίας, καθώς μπορεί να διαταράξει και να επηρεάσει το χαρακτήρα του παιδιού.

- Σε περίπτωση που το παιδί μας επιμένει σε ένα παιχνίδι που δεν απευθύνεται στην ηλικία του, προσπαθούμε μέσα από τη συζήτηση να του εξηγήσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην προσωπικότητά του.

- Ερευνούμε τι υπηρεσίες μπορεί να προσφέρονται μέσω του συγκεκριμένου παιχνιδιού πριν τις εντοπίσει το παιδί μας.

- Αν το συγκεκριμένο παιχνίδι απαιτεί την καταχώρηση λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προτιμούμε να καταχωρήσουμε το δικό μας και όχι του εφήβου.

Η δική μας υπεύθυνη στάση και πρόληψη θα καθορίσει την ουσιαστική εκμετάλλευση των παροχών που προσφέρει η ψηφιακή κοινωνία, όπως σημειώνει η οργάνωση των καταναλωτών.


Διαβάστε περισσότερα...