Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Κραυγή αγωνίας για την περίθαλψη στα ακριτικά νησιά


Γ. Πατούλης: Εδώ και τώρα εξειδικευμένος γιατρός στο Καστελόριζο.

Mε εθνικό κίνδυνο ισοδυναμεί η υγειονομική εγκατάλειψη των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Το Καστελόριζο εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει εξειδικευμένο γιατρό, ενώ αρκετά ιατρεία σε ακριτικά νησιά έχουν μετατραπεί σε φαντάσματα, με πανάκριβα μηχανήματα κλειδωμένα σε αποθήκες , ενώ σε άλλα δεν υπάρχουν φαρμακεία και γιατροί.

«Εδώ και τώρα εξειδικευμένος γιατρός στο Καστελόριζο» ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κου Γιώργου Πατούλη από το ακριτικό Καστελόριζο, στα πλαίσια του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Δικτύου με θέμα: Η φροντίδα Υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές και στις ευπαθείς ομάδες. «Αραχνιασμένα τα συστήματα τηλεϊατρικής, αγροτικοί γιατροί αποσπασμένοι για λίγες μέρες, εγκαταλελειμμένοι οι Ακρίτες του Καστελόριζου στο έλεος του Θεού. Το αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά; Όχι μόνο μόνιμος εξειδικευμένος γιατρός δεν ήρθε, αλλά έκλεισε φέτος και το φαρμακείο. Ας μας απαντήσουν οι ιθύνοντες της υγείας γιατί δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ζωής και θανάτου στους εθνικούς συνοριοφύλακες της πατρίδας μας. Τα πολυδύναμα ιατρεία των νησιών είναι υποστελεχωμένα και εγκαταλελειμμένα και σε πολλές περιπτώσεις πανάκριβα μηχανήματα μένουν κλειδωμένα σε αποθήκες γιατί δεν υπάρχει το προσωπικό να τα λειτουργήσει. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας, απειλεί την τουριστική της ανάπτυξη και το κυριότερο εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους», τόνισε ο Γιώργος Πατούλης, που εξηγεί ότι την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύεται η Τουρκία η οποία ναυπηγεί πλωτό νοσοκομείο για να περιθάλψει τους ακρίτες μας.

Από τη μεριά του ο Αν Δήμαρχος Μεγίστης κος Γιώργος Αχλαδιώτης δήλωσε: «Είμαστε αποκλεισμένοι, στο έλεος του Θεού, χωρίς γιατρό και χωρίς βοήθεια. Επιτέλους, ας θωρακίσει η Ελλάδα τα σύνορά μας, την Υγεία μας, τη Ζωή μας, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η αγωνία μας. Αυτός είναι ο αγώνας μας: Να ζήσουμε τη μέρα εκείνη που και εμείς θα έχουμε το ίδιο δικαίωμα στη ζωή όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες»

Η ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την υγειονομική κάλυψη των ακριτικών περιοχών της χώρας ήταν το κεντρικό μήνυμα του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) που διεξήχθη στο Καστελόριζο στις 7-8 Ιουνίου.

Όπως τονίστηκε στο συνέδριο οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας έχουν εγκαταλειφτεί υγειονομικά και ζουν με την αγωνία εάν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στο Καστελόριζο εδώ και ενάμισι χρόνο είναι κενή η θέση του αγροτικού γιατρού και οι ανάγκες του νησιού καλύπτονται με συνεχείς 15θημερες αποσπάσεις γιατρών από το νοσοκομείο της Ρόδου. Έτσι όμως ο γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει το ιστορικό των ασθενών και να ασκήσει την ορθή ιατρική πράξη.

Στην Χάλκη εδώ και επτά χρόνια δεν έχει διοριστεί ειδικευμένος γιατρός ενώ στην Τήλο κενή παραμένει η θέση του γενικού γιατρού . Η Κύθνος και η Κέα είναι καιρό χωρίς κανένα εξειδικευμένο γιατρό, ενώ στην Αμοργό ο γιατρός φεύγει και μένει το νησί χωρίς βοήθεια. Περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι στην Σύμη έχουν έναν γιατρό ο οποίος είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες του νησιού κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου που ο πληθυσμός του νησιού ξεπερνά τους 10.000.

Στην Πάτμο και στα Κύθηρα δεν υπάρχει παιδίατρος και τα παιδιά του νησιού δεν μπορούν ούτε να εμβολιαστούν επαρκώς ενώ ιατρείο φάντασμα είναι και το πολυδύναμο ιατρείο στον Όλυμπο της Καρπάθου.

Χωρίς φαρμακείο έχουν μείνει το Καστελόριζο και οι Λειψοί και οι ασθενείς ψάχνουν από πόρτα σε πόρτα για να βρουν ένα παυσίπονο. Όπως τονίστηκε οι κάτοικοι των νησιών μας ζουν με την αγωνία αν θα ζήσουν η θα πεθάνουν. Την ίδια ώρα πετιούνται χρήματα για άσκοπες αεροδιακομιδές που κοστίζουν πολλά περισσότερα απ΄ ότι θα στοίχιζε η στελέχωση των ιατρείων των νησιών.

Όπως τόνισαν οι Δήμαρχοι του Δικτύου τα ιατρεία μένουν υποστελεχωμένα καθώς η πολιτεία δεν δίνει κίνητρα στους γιατρούς και οι θέσεις παραμένουν κενές. Παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας που σε πολλές περιπτώσεις διασφαλίζει την διαμονή και τη σίτιση του γιατρού εντούτοις δεν υπάρχει ανταπόκριση. Ακόμα και γιατροί που υπηρετούν για χρόνια στα νησιά έχει παρατηρηθεί να εγκαταλείπουν την θέση τους με στόχο να φύγουν στο εξωτερικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιβεβαίωση κρούσματος λύσσας σε αλεπού


Επί ποδός οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Επί ποδός βρίσκονται οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη μετά την επιβεβαίωση κρούσματος λύσσας σε αλεπού, στην αγροτική περιοχή της Σίνδου. Το κρούσμα είναι το πρώτο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με την γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγορίτσα Μπάκα, εντοπίστηκε όταν ιδιοκτήτης αγροκτήματος στην περιοχή ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι ο σκύλος του ενεπλάκη σε μάχη με την αλεπού, που μάλιστα συμπεριφερόταν περίεργα καθώς έδειχνε ήρεμη και φιλική. Ακολούθησαν οι απαραίτητοι έλεγχοι και η επιβεβαίωση του κρούσματος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μετά την γνωστοποίηση του περιστατικού, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν άμεσα στον αντιλυσσικό εμβολιασμό και την καταγραφή των ποιμενικών σκύλων, δεδομένου ότι η Χαλκιδική γειτνιάζει με τη Θεσσαλονίκη και ενόψει καλοκαιριού περιμένει αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ούτως ή άλλως στην περιοχή υψηλής επικινδυνότητας για την εμφάνιση λύσσας, λόγω γειτνίασης με περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, όπως η Πέλλα και το Κιλκίς» σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Μπάκα και γνωστοποιεί ότι έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε επαγγελματίες υγείας στη βόρεια Ελλάδα, που γίνονται σταδιακά και θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, ένα μήνα νωρίτερα, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαφειάδης υπογράμμιζε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι καθώς, λόγω του καλού καιρού, πολλοί είναι εκείνοι που βγαίνουν στην ύπαιθρο για μια ανοιξιάτικη εξόρμηση, θα πρέπει να έχουν το νου τους ώστε να μην προσεγγίζουν περιοχές όπου ζει η κόκκινη αλεπού. Σχολίαζε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος της λύσσας δεν έχει παρέλθει, αντίθετα αυξάνεται λόγω της παρουσίας των εκδρομέων στη φύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Κοκολάκης, ανέφερε ότι οι φορείς που θα εμπλακούν στην δασοπροστασία αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι η λύσσα είναι παρούσα στη βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της λύσσας, καλούνται οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων να να εμβολιάσουν σκύλους και γάτες κατά της λύσσας, οι κυνηγοί να εμβολιάσουν τα κυνηγόσκυλά τους και οι κτηνοτρόφοι να εμβολιάσουν τα σκυλιά τους και τις γάτες, αν υπάρχουν στα ποιμνιοστάσιά τους. Εξάλλου, βάσει της νομοθεσίας, οι δήμαρχοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Στους πολίτες συνιστάται να αποφεύγουν την επαφή με άγρια ζώα ή ζώα που δεν γνωρίζουν και να ειδοποιούν την οικεία διεύθυνση κτηνιατρικής σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ζώων ή ζώων που δείχνουν άρρωστα ή συμπεριφέρονται περίεργα. Επιπλέον προτείνεται σε περίπτωση δαγκώματος από άγριο ή οικόσιτο ζώο να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμο όλων των πληγών με άφθονο νερό και σαπούνι, κατόπιν να εφαρμόζεται αλκοολούχο ή ιωδιούχο αντισηπτικό και να αναζητείται, το συντομότερο δυνατόν, ιατρική βοήθεια. Για το συμβάν θα πρέπει να ενημερώνεται η οικεία διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Παράλληλα ζητείται η συμμόρφωση στις οδηγίες των κτηνιατρικών υπηρεσιών και ο αυστηρός έλεγχος κατά την αγορά κυνηγόσκυλων από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τις Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία.

Συνιστάται, τέλος, στους πολίτες να μην αφήνουν εκτεθειμένη ζωοτροφή σε εξωτερικούς χώρους και τα απορρίμματα να εναποτίθενται σε κάδους που ασφαλίζονται με κάλυμμα ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση αδέσποτων ζώων, ιδιαίτερα σε αγροτικές και δασικές περιοχές.



Διαβάστε περισσότερα...

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Θεματικά πάρκα και μια γιγάντια ελιά στην Πλατεία Συντάγματος.

Με επίκεντρο μια γιγάντια ελιά, σύμβολο της Αθήνας, και θεματικά πάρκα αφιερωμένα στην ανακύκλωση να την περιστοιχίζουν, διοργανώθηκε σήμερα στην πλατεία Συντάγματος εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Στην πλατεία είχε δημιουργηθεί μια κατασκευή που συμβόλιζε τον ιστό της πόλης. Στο κέντρο της τοποθετήθηκε μια ελιά και ακτινωτά τέσσερα παρτέρια αφιερωμένα στην ανακύκλωση, την αστική καλλιέργεια (λαχανόκηποι), την κομποστοποίηση και τη μετακίνηση με ποδήλατο.

Το ενδιαφέρον των παιδιών τράβηξαν, ωστόσο, τα επιδαπέδια παιχνίδια, που βρίσκονταν περιμετρικά: παζλ, «φιδάκια» και άλλα παιχνίδια με μηνύματα για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Για τη διοργάνωση συνεργάστηκαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο δήμος Αθηναίων και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

«Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος, το πράσινο, τους δημόσιους χώρους και την απόλαυση του περιβάλλοντος είναι ένας αγώνας καθημερινός και πολύ σκληρός. Έχουμε αρχίσει και βλέπουμε κάποια πολύ θετικά σημάδια στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά πρέπει αυτή η ευαισθητοποίηση να προχωρήσει και η οικονομική κρίση να μην είναι επιχείρημα για την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις όχι μόνο την Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά κάθε μέρα στο σχολείο, τη δουλειά, το σπίτι», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, 'Αγγελος Αντωνόπουλος.

Την εκδήλωση έντυσε μουσικά η Φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιαν Αρτίς Μπερτράν «Home».


Διαβάστε περισσότερα...

«Βουτιά» στην Ιστορία σε 50 λεπτά και με 2 ευρώ


Πενήντα λεπτά της ώρας και δύο ευρώ αρκούν για ένα ταξίδι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, από τα αρχαία χρόνια της πόλης έως σήμερα, με «στάσεις» στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή της.

Από το Λευκό Πύργο ως το Επταπύργιο, και πάλι πίσω, οι επιβάτες του λεωφορείου της πολιτιστικής διαδρομής του ΟΑΣΘ έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν κάποια από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης. Ο ναός της Αγίας Σοφίας, το Διοικητήριο, η Αρχαία Αγορά, ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, η Ακρόπολη, ο Πύργος Τριγωνίου, η Μονή Βλατάδων, τα Ανατολικά Τείχη και η Ροτόντα είναι κάποια από αυτά.

Το αστικό λεωφορείο με τον αριθμό 50, κατά τη διάρκεια της περιήγησης, «συναντά» μουσεία, πλατείες, εκκλησίες, μονές και ιστορικά κτίσματα. Ένα ταξίδι στο χρόνο, που «ζωντανεύει» μέσα από τις διηγήσεις του συνοδού των επιβατών, αλλά και την παράλληλη προβολή βίντεο, με συμπληρωματικές πληροφορίες για τα μνημεία.

Η περιήγηση ξεκινάει από το Βασιλικό Θέατρο και το λεωφορείο διασχίζει το κέντρο της πόλης μέσω των οδών Μανώλη Ανδρόνικου, Αγγελάκη, Σβώλου, Ερμού, Βενιζέλου και Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια, μέσω των οδών Ιουλιανού, Ολυμπιάδος, Θεοτοκοπούλου και Ακροπόλεως, φτάνει στον Πύργο Τριγωνίου και το Επταπύργιο. Ακολούθως, επιστρέφει στο ιστορικό κέντρο μέσω των οδών Κλαυθμώνος, Ακροπόλεως, λεωφόρου Όχι, Ελένης Ζωγράφου, Αποστόλου Παύλου, Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης.

«Η επιλογή της διαδρομής έγινε με κριτήριο το πώς μπορούμε να κάνουμε περιμετρικά τον κύκλο των μνημείων», σύμφωνα με το συνοδό των επιβατών, Δημήτρη Καράβατο. «Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η Εγνατία, αλλά θα αυξανόταν κατά πολύ ο χρόνος», τονίζει και προσθέτει πως «τα μνημεία που βρίσκονται στην Εγνατία μπορούμε να τα δούμε από κάποια ''ανοίγματα'' της Εθνικής Αμύνης και της Βενιζέλου». «Για την επιλογή των σημείων μας βοήθησε πολύ το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης.

Οι… δυσκολίες

Όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πολιτιστική γραμμή, ο Δημήτρης Μουστάκας, ένας από τους οδηγούς της, εξηγεί πως χρειάζεται «υπομονή». Η κίνηση και τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης είναι καθημερινότητα για τον ίδιο. Όπως εξηγεί, υπάρχουν πολλοί «ανυπόμονοι» οδηγοί, οι οποίοι αντιδρούν, όταν το λεωφορείο κινείται αργά, ώστε να δουν οι επιβάτες τα αξιοθέατα. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που αποφεύχθηκε η Εγνατία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ. «Αν το λεωφορείο εμπλακεί στην Εγνατία, ειδικά τώρα, με τα έργα του μετρό, θα πρέπει να ξεχάσουμε τα πενήντα λεπτά», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανίδης.

Απεριόριστα δρομολόγια
Οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να κατέβουν σε όποια στάση επιθυμούν και στη συνέχεια να επιβιβαστούν, με το ίδιο εισιτήριο, σε επόμενο λεωφορείο της γραμμής. Οι δημοφιλέστερες στάσεις καθόδου, σύμφωνα με τον κ. Καράβατο, είναι τόσο ο ναός του Αγίου Δημητρίου, όσο και η Ακρόπολη. «Από εκεί μπορούν να επισκεφτούν το Επταπύργιο και τον Πύργο Τριγωνίου αλλά και να απολαύσουν την πανοραμική θέα της πόλης», σημειώνει.

Μάλιστα, σε ενημερωτικό φυλλάδιο που διατίθεται στους επισκέπτες, βρίσκονται αριθμημένα δεκάδες σημεία της πόλης που αξίζει να επισκεφτούν, με πρόσθετες πληροφορίες για καθένα από αυτά. Στο ίδιο φυλλάδιο προτείνονται και τρεις διαδρομές πεζοπορίας, μία στα Λαδάδικα και το λιμάνι, μία δεύτερη στα Παλαιοπωλεία, την Αρχαία Αγορά και τον ναό του Αγίου Δημητρίου και μία ακόμη στην περιοχή της Ροτόντας.

Περισσότεροι από 130.000 επιβάτες έχουν χρησιμοποιήσει την πολιτιστική γραμμή του ΟΑΣΘ από την έναρξή της, το Σεπτέμβριο του 2009, έως και τον Απρίλιο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, ο μέσος όρος επιβατών ημερησίως πλησιάζει τα 100 άτομα, ενώ περισσότερη κίνηση υπάρχει κατά τη θερινή περίοδο. Ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό έχει μοιραστεί στα ξενοδοχεία της πόλης και το αεροδρόμιο, ενώ πληροφορίες παρέχονται σε κιόσκια του Οργανισμού και στο διαδίκτυο.

Το λεωφορείο αναχωρεί από το Λευκό Πύργο καθημερινά και κάθε ώρα, από τις 8 π.μ. ως τις 9 μ.μ. τη θερινή περίοδο, δηλαδή από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο και από τις 9 π.μ. ως τις 4 μ.μ. τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από τον Οκτώβριο ως το Μάιο. Το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται στα 2 ευρώ (1 ευρώ το μειωμένο) και διατίθεται αποκλειστικά μέσα στο λεωφορείο. Ισχύουν κάρτες απεριορίστων διαδρομών και κάρτες ελεύθερης μετακίνησης ΑμεΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται "φαινόμενα Ρέιγκαν" για τους ψυχικώς πάσχοντες στην Ευρώπη!


"Σε μεγαλύτερο κίνδυνο οι ψυχικώς πάσχοντες στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης" * "Η Ελλάδα της δεκαετίας του '80 ήταν πηγή έμπνευσης για μας στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά η πηγή τώρα στερεύει" * Ένα μόλις βήμα παραπέρα και θα ζήσουμε καταστάσεις τις οποίες βίωσαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ρέιγκαν, με εκατομμύρια αστέγους ψυχικώς πάσχοντες να τριγυρίζουν στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων".

Η Βελγίδα Josee Van Remoortel είναι η πρώην διευθύντρια και νυν σύμβουλος Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ψυχική Υγεία (Mental Health Europe). Η "Αυγή" τη συνάντησε το περασμένο Σάββατο 25 Μαΐου, στην Αθήνα, στο περιθώριο των εργασιών της ετησίας γενικής συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF). Η Josee Van Remoortel είναι κατηγορηματική: Οι ψυχικώς πάσχοντες στην Ευρώπη βρίσκονται στο όριο. Ένα μόλις βήμα παραπέρα και θα ζήσουμε καταστάσεις τις οποίες βίωσαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ρέιγκαν, με εκατομμύρια αστέγους ψυχικώς πάσχοντες να τριγυρίζουν στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων. Στην Ελλάδα, μάλιστα, μας λέει η ίδια, οι ψυχικώς πάσχοντες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

* Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα μία βαθιά οικονομική κρίση, η οποία πλήττει κυριαρχικά τα δημόσια συστήματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Παρατηρείτε μία υποχώρηση στις πολιτικές για την Ψυχική Υγεία;

Τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πολύ περισσότερο επηρεασμένα από την οικονομική κρίση, σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Έχουμε μία βαθιά κρίση απασχόλησης και το πρώτο μέτρο το οποίο λαμβάνεται είναι οι απολύσεις. Το άτομο με ψυχικά προβλήματα είναι το πρώτο που θα απολυθεί και το τελευταίο που θα προσληφθεί. Οι εναλλακτικές λύσεις οι οποίες παραμένουν είναι ελάχιστες, γιατί, τη στιγμή κατά την οποία κλείνουν και τα ψυχιατρεία, οι διέξοδοι για το άτομο με ψυχικά προβλήματα περιορίζονται δραματικά. Δεν υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα, στη γειτονιά. Κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν κάποιες πολιτικές οι οποίες άνοιξαν μερικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα, μικρές δομές κατά βάση όμως, αυτές είναι και οι πρώτες δομές οι οποίες πλήττονται από τον περιορισμό των κοινωνικών πολιτικών. Οι άνθρωποι, λοιπόν, δεν βρίσκουν τώρα κοινοτικές υπηρεσίες για να απευθυνθούν σε αυτές και, έτσι, είτε επιστρέφουν πίσω στα ψυχιατρεία είτε τριγυρίζουν άστεγοι στους δρόμους. Οι ψυχικώς πάσχοντες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν κάθε μέρα τον κίνδυνο να μείνουν άστεγοι.
Βλέπουμε ήδη τα στατιστικά στοιχεία τα οποία μας δείχνουν ότι η έλλειψη εναλλακτικών δομών Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα περιορίζει δραστικά τις δομές υποδοχής για ανθρώπους σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα να έχουμε παντού αισθητή αύξηση των ποσοστών των αυτοκτονιών.

* Μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει πλέον η Ευρώπη να αντιμετωπίζει το φαινόμενο της πολιτικής Ρέιγκαν για την Ψυχική Υγεία, με τους εκατομμύρια άστεγους ψυχικώς πάσχοντες στους δρόμους; Αρχίζει η Ευρώπη να μοιάζει με τις ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Ρέιγκαν, όσον αφορά τον τομέα της Ψυχικής Υγείας;

Ασφαλώς αυτός είναι ο κίνδυνος και η απειλή και αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κυρώσει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους ανθρώπους σε κίνδυνο, η οποία προβλέπει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα κλείνονται πλέον στα ψυχιατρεία. Με δεδομένο, όμως, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιορίζουν σημαντικά τις κοινωνικές πολιτικές τους, η εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους σε κίνδυνο είναι μόνον οι δρόμοι. Είμαι από το Βέλγιο και βλέπουμε ήδη στη χώρα μου άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να αποκρύψουν το ψυχικό πρόβλημά τους, προκειμένου να αποφύγουν τον εγκλεισμό σε ψυχιατρείο, προσέρχονται μαζικά σε κάποιες κοινοτικές δομές για νυχτερινή προστασία, κάτι σαν οικοτροφεία νύχτας, ή, ακόμη, προσέρχονται επίσης μαζικά στα σημεία όπου προσφέρονται δωρεάν μερίδες φαγητού και ο μόνος σκοπός τους κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι να κρύβονται για να αποφύγουν τυχόν εγκλεισμό τους σε κάποιο ψυχιατρείο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να κλείσουν τα ψυχιατρεία, αλλά δεν προχωρούν με την ίδια ταχύτητα στη δημιουργία εναλλακτικών δομών Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα. Τώρα, μέσα στη βαθιά οικονομική κρίση, μάλιστα, δεν μπορούν καν να διαθέσουν ικανοποιητικά κονδύλια για τη συντήρηση των υφισταμένων δομών. Καταλαβαίνετε, ούτε λόγος να γίνεται για τη δημιουργία νέων εναλλακτικών δομών Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα. Εδώ υπάρχει μία πολύ σημαντική κοινωνική παραδοξότητα, όπως βλέπετε. Τα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα είναι σήμερα καθόλα έκθετα σε πολύ υψηλό κίνδυνο.

* Είναι ορατό το φαινόμενο των αστέγων ψυχικώς πασχόντων στο Βέλγιο;

Αυτό το οποίο μαθαίνουμε καθημερινά από τον Τύπο είναι ότι αυξάνονται ραγδαία οι άστεγοι και, κυρίως, οι άνθρωποι με ψυχιατρικά προβλήματα οι οποίοι μένουν άστεγοι. Υπολογίζεται ότι οι άστεγοι ψυχικώς πάσχοντες στο Βέλγιο έχουν αυξηθεί από την αρχή της κρίσης τουλάχιστον κατά 20% στο εσωτερικό του συνολικού πληθυσμού των αστέγων.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα;

Θυμάμαι τη δεκαετία του '80, μετά το σκάνδαλο της Λέρου. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση της Ελλάδας κατά τη δεκαετία του '80 αποτέλεσε για χώρες όπως η δική μου, το Βέλγιο, ένα πρότυπο, ένα μοντέλο προς μίμηση. Σήμερα, μέσα στην οικονομική κρίση, βλέπουμε αυτή την πηγή έμπνευσης για μας να στερεύει. Και αυτό είναι πολύ άσχημο. Να σας πω ένα παράδειγμα. Οι κινητές μονάδες Ψυχικής Υγείας, εγώ νομίζω ότι είναι ένα μοντέλο το οποίο εισήγαγε η Ελλάδα στις πολιτικές για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι κινητές μονάδες Ψυχικής Υγείας έγιναν μία πολύ αξιόπιστη εναλλακτική δομή Ψυχικής Υγείας μέσα στην κοινότητα. Τι βλέπουμε τώρα στην Ελλάδα; Οι κινητές μονάδες Ψυχικής Υγείας όχι μόνον υποχρηματοδοτούνται, αλλά έχουμε και ένα φαινόμενο το οποίο, εάν δεν το έβλεπα, δεν θα πίστευα ότι συμβαίνει. Δεν είναι κατανοητό σε μας το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις κινητές μονάδες Ψυχικής Υγείας, θα έλεγα σε όλο το πλάτος των δομών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, δεν πληρώνονται εδώ και μήνες. Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι οι ψυχικώς πάσχοντες στην Ελλάδα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τον κίνδυνο ο οποίος απειλεί τους ψυχικώς πάσχοντες στις άλλες χώρες της Ευρώπης, ίσως γιατί η ύφεση είναι πολύ πιο βαθιά στην Ελλάδα.



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο Ίεν Μπάνκς


Ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ίεν Μπάνκς  ο οποίος είχε αποκαλύψει πριν από μερικούς μήνες ότι έπασχε από καρκίνο της χοληδόχου κύστεως σε προχωρημένο στάδιο, πέθανε σε ηλικία 59 ετών, ανακοίνωσε το BBC, επικαλούμενο την οικογένεια και τον εκδότη του.


Ο Ίεν Μπάνκς  που εξέδωσε περίπου δέκα έργα επιστημονικής φαντασίας και άλλα τόσα παραδοσιακής λογοτεχνίας, γνώρισε την επιτυχία με την έκδοση του πρώτου μυθιστορήματός του, το 1984, The Wasp Factory (Εργοστάσιο σφηκών).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα διακοπών του Δήμου Αλεξάνδρειας


Ο Δήμος Αλεξάνδρειας υλοποιεί κατασκηνωτικό πρόγραμμα διακοπών για το έτος 2013, α) για παιδιά ΑμεΑ (που θα λάβει χώρα στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου) και β) για παιδιά δημοτών οικονομικά αδυνάτων (που θα υλοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου 2013 για χρονικό διάστημα 11 ημερών). Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για όσους πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια, τα οποία ανά κατηγορία είναι τα εξής:

ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ:

1. Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά ΑΜΕΑ θα υλοποιηθεί το μήνα Αύγουστο – Σεπτέμβριο 2013 (τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου).

2. Κάθε ενδιαφερόμενος, δημότης ή και κάτοικος του Δήμου μας ,θα πρέπει να καταθέσει:

α) Βεβαίωση (ή ιατρική γνωμάτευση) του ποσοστού αναπηρίας του παιδιού.

β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

γ) Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος οικονομικού έτους 2012 των γονέων, όπου το εισόδημα δεν θα ξεπερνά το ποσό των 20.000,00 ευρώ (συνολικό δηλωθέν εισόδημα).

δ) Δήλωση εάν απαιτείται συνοδός.

ε)Αποδεικτικό κατοικίας (δηλ. φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή ΔΕΥΑΑΛ ή μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας στο όνομα του κηδεμόνα του παιδιού).

στ)Βεβαίωση φοίτησης σε Ειδικό Σχολείο του Δήμου Αλεξάνδρειας (προαιρετικό έγγραφο - όπου απαιτηθεί από την επιτροπή)

Σε περίπτωση που δεν θα απορροφηθεί όλη η πίστωση, κατά προτεραιότητα, από τα ΑΜΕΑ, το υπόλοιπο της πίστωσης θα διατεθεί για την φιλοξενία σε θερινή κατασκήνωση παιδιών οικονομικά αδυνάτων δημοτών.(Υπόψη ότι εάν κάποια οικογένεια διαθέτει δυο (2) παιδιά ΑΜΕΑ, θα επιλεγούν και τα δυο).

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

1) Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά οικονομικά αδυνάτων δημοτών θα υλοποιηθεί το μήνα Αύγουστο 2013.

2) Το πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας από 8 - 14 ετών, (δηλαδή γεννηθέντες το 1999 έως και το 2005) για τα οποία θα πρέπει να προσκομιστούν: α) Ιατρική γνωμάτευση του παιδιού β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης γ) Κάρτα ανεργίας (προαιρετικό έγγραφο - όπου απαιτηθεί από την επιτροπή) δ) Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος οικονομικού έτους 2012 των γονέων, όπου το εισόδημα δεν θα ξεπερνά:

- Το ποσό των 10.000,00 ευρώ (συνολικό δηλωθέν εισόδημα) για ζευγάρι ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο.

- Το ποσό των 12.000,00 ευρώ (συνολικό δηλωθέν εισόδημα) για ζευγάρι ή μονογονεϊκή οικογένεια με δυο τέκνα για την συμμετοχή με το πρόγραμμα του Δήμου μόνο του ενός παιδιού.

- Το ποσό των 15.000,00 ευρώ (συνολικό δηλωθέν εισόδημα) για τις τρίτεκνες - πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω, για την συμμετοχή με το πρόγραμμα του Δήμου μόνο του ενός παιδιού.

Προτεραιότητα στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα θα έχουν: α) τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών β) οι πολύτεκνοι, γ) οι τρίτεκνοι, δ) οι οικογένειες με δυο τέκνα και στη συνέχεια ε) οι οικογένειες με ένα τέκνο.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των παιδιών που πληρούν τα κριτήρια για την συμμετοχή τους στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Δήμου είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που μπορεί να καλύψει ο Δήμος, τότε θα διεξαχθεί κλήρωση μεταξύ των οικογενειών με ένα & δυο τέκνα και αν χρειαστεί και τρίτεκνοι, σε τόπο και χρόνο που θα ορισθεί μεταγενέστερα (από την τριμελή Επιτροπή). Οι γονείς των παιδιών που δεν πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, αλλά επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Δήμου, θα μπορούν να συμμετέχουν καταβάλλοντας το συνολικό ποσό της φιλοξενίας που θα ισχύει και για το Δήμο. Η κατάθεση των δικαιολογητικών όπως αναφέρονται ανωτέρω, θα γίνεται στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας (1ος όροφος) στο "Αυτοτελές Τμήμα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού - Γραφείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης" από την Παρασκευή 7 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013. (Αρμόδια υπάλληλος για πληροφορίες κα Μοσχοτά Κρυστάλλω - τηλ.: 23333-50116).



Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Συγκινούν και παραδειγματίζουν οι αθλητές του ΅΄Ηφαιστου


Για πρώτη φορά ομάδα μπάσκετ με καρότσι συμμετείχε σε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στη Δυτική Ελλάδα.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού στη Δυτική Ελλάδα θα 
συμμετείχε ο Α.Σ ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Την Κυριακή 02/06/2013 και στις 8:30 το βράδυ, η ομάδα μπάσκετ με καρότσι του νεοσύστατου Αθλητικού Σωματείου ΗΦΑΙΣΤΟΣ, πραγματοποίησε αγώνα επίδειξης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 2ου τουρνουά 3*3 streetball challenge στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου που διοργάνωσε το αθλητικό site allsportsagrinio.gr υπό την αιγίδα της FIBA σε συνεργασία με την ΕΣΚΑΒΔΕ και του Δήμου Αγρινίου.

Οι διοργανωτές, στα πλαίσια της διήμερης αυτής γιορτής του μπάσκετ, θεώρησαν απαραίτητη την συμμετοχή της μοναδικής ομάδας μπάσκετ με καρότσι στην Δυτική Ελλάδα, αφού ασπαζόμενοι και αυτοί τα ιδανικά του αθλητισμού, θέλουν να βοηθήσουν στην διάδοση του αθλήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από την παρουσίαση των ικανοτήτων των αναπήρων αθλητών και την αφύπνιση των ατόμων με αναπηρία ώστε να βρουν διέξοδο στον αθλητισμό.

Το σωματείο μας πρωταγωνιστεί ήδη σε αυτές τις προσπάθειες και έχει διοργανωσει, θα συμμετέχει και θα συνεχίσει να διοργανώνει εξωαγωνιστικες εκδηλώσεις για την διάδοση του προσαρμοσμένου αθλητισμού και για την ενημέρωση όλων για την Αναπηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ρουσφέτια συνεχίζουν να «επιβιώνουν»


Οι πολίτες δεν ζητούν διορισμό αλλά μια καλή θέση στον... ιδιωτικό τομέα.
«Το πελατειακό κράτος τελείωσε, απλώς κάποιοι δεν μπορούν να το δεχθούν. Οι βουλευτές είμαστε πια «άχρηστοι» με την παλιά έννοια. Και αυτό θυμώνει τον κόσμο ακόμα περισσότερο». Η παραπάνω αποστροφή «επιφανούς» κυβερνητικού βουλευτή δίνει τον τόνο της ταραγμένης σχέσης πολιτών και πολιτικών την εποχή της κρίσης. Την περίοδο που τα προβλήματα περισσεύουν και οι ανάγκες του κόσμου είναι μεγαλύτερες από ποτέ, το πολιτικό σύστημα «δεν δύναται». «Και να θέλαμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα που δεχόμαστε, τα χέρια μας είναι πια δεμένα».

Οπως αναφέρουν στην «Καθημερινή» πολιτικοί από όλες τις παρατάξεις, τα αιτήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά εμφανίζουν έντονες ποιοτικές διαφορές. «Το Δημόσιο πέθανε» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Εκτός ότι στη συνείδηση του κόσμου έχει πια εδραιωθεί η λειτουργία του ΑΣΕΠ, το Δημόσιο δεν εγγυάται πλέον ούτε ασφάλεια ούτε υψηλές απολαβές. Οι περισσότεροι ζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θέλουν να «τακτοποιηθούν», θέλουν μια δουλειά να μπορέσουν να ζήσουν την οικογένειά τους. Κατά κανόνα οι βουλευτές επιχειρούν να τους εξυπηρετήσουν με τις γνωριμίες που ο καθένας διαθέτει, αλλά το ποσοστό... επιτυχίας δεν ξεπερνά το 5%-10%.

Σημαντικό τμήμα των αιτημάτων που φτάνουν στα γραφεία των βουλευτών αφορούν δυσλειτουργίες του Δημοσίου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρει κυβερνητικός βουλευτής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του: «Πριν από λίγες ημέρες με βρήκε ένας άνθρωπος με εμφανή αναπηρία μετά εγκεφαλικό, ο οποίος περίμενε ένα χρόνο για να περάσει από αξιολόγηση για αναπηρική σύνταξη. Εκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να βοηθήσω. Αν αυτό είναι ρουσφέτι, τι να πω... Οι άνθρωποι δεν ζητούν πια πολυτέλειες, ζητούν να κάνεις αυτό που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκείνοι».

Για τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη, βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να χτυπήσει την πόρτα ενός βουλευτή «εάν λειτουργούσε σωστά το Δημόσιο». Οπως αναφέρει, οι ραγδαίες αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, φόρους κ.λπ. έχουν προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες, που εύλογα έχουν απορίες. «Εάν υπήρχε φερ’ ειπείν μια γραμμή ενημέρωσης για όλα αυτά τα θέματα, δεν θα αναγκάζονταν οι άνθρωποι να καταφεύγουν σε εμάς. Τα βουλευτικά γραφεία έχουν σήμερα τον ρόλο των ΚΕΠ».

Οπως ήταν επόμενο, όταν κλείνει η κάνουλα σε έναν τομέα, όπως τους διορισμούς, ανοίγει με περισσότερη ένταση κάπου αλλού. Ετσι, έξαρση γνωρίζουν τα αιτήματα για στρατιωτικές μεταθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στην επαρχία πολλά βουλευτικά γραφεία ασχολούνται αποκλειστικά με στρατιωτικές εξυπηρετήσεις. Και αυτά τα αιτήματα όμως σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση: στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι πολίτες ζητούν να μην υπηρετήσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αφού δεν έχουν χρήματα για μετακινήσεις.

«Πάντως, ο κόσμος δεν έχει ακόμα συμβιβαστεί πλήρως με το ότι ο πολιτικός οποίος κάνει ρουσφέτια έχει πεθάνει» αναφέρει στην «Κ» ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας. «Είναι λογικό, αφού το πελατειακό σύστημα είναι πιο βαθιά ριζωμένο από ό,τι κάποιοι το παρουσιάζουν. Δεν ήταν δημιούργημα της μεταπολίτευσης, υπήρχε σχεδόν πριν ακόμα γίνουμε κράτος». Ζούμε -τονίζει- μια μεταβατική περίοδο, περιμένοντας να αναδειχθεί η καινούργια ταυτότητα του Ελληνα πολιτικού.

«Υπάρχει ακόμα η αίσθηση ότι το πολιτικό προσωπικό πρέπει να λύνει προβλήματα με τη μέθοδο του «ρουσφετιού"», λέει στην «Κ» ο ψυχίατρος Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής για... δύο μέρες στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 με το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να δέχεται κρούσεις από πολίτες. «Διαπιστώνω όμως ότι η κρίση έχει βοηθήσει οι άνθρωποι να αποκτήσουν ένα μέτρο. Εχει αλλάξει η αίσθηση του τι μας αναλογεί, τι μας αξίζει. Εχει προστεθεί η παράμετρος «τι έχουμε κάνει εμείς για την κοινωνία"». Δεν είναι τυχαίο ότι αύξηση έχουν εμφανίσει το τελευταίο διάστημα τα αιτήματα για επίλυση συλλογικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η βελτίωση ενός κοινόχρηστου χώρου, η δημιουργία μιας παιδικής χαράς κ.λπ.

«Ο στρατιώτης έχει άνεργους γονείς...»

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Ακόμα και επί των ημερών της τρικομματικής κυβέρνησης, μια περίοδο που το πολιτικό προσωπικό θέλει να πείσει για αλλαγή σελίδας στη νοοτροπία του κράτους, τα τηλέφωνα στα γραφεία των υπευθύνων για τις στρατιωτικές μεταθέσεις δεν σταματούν να χτυπούν. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει στην «Κ» καλά πληροφορημένη πηγή από τον Στρατό Ξηράς. «Δυσκολευόμασταν ακόμα και όταν η κυβέρνηση αποτελούνταν από ένα κόμμα. Φαντάζεστε τι γίνεται τώρα με τρία».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι μεταθέσεις καθορίζονται με κλίμακα αξιολόγησης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το εάν ο οπλίτης είναι έγγαμος, εάν έχει παιδί, εάν είναι ορφανός ή πολύτεκνος. Ωστόσο, εκτός από αυτές τις «νόμιμες» μεταθέσεις, τα αρμόδια γραφεία των τριών κλάδων του στρατού έχουν να χειριστούν και τα βουλευτικά «ρουσφέτια». Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πάντως, έχουν μειωθεί τα... εντελώς «χαριστικά» ρουσφέτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύονται από την υπόμνηση ότι ο φαντάρος έχει άνεργους γονείς ή έντονο οικονομικό πρόβλημα. «Η αλήθεια είναι ότι η ανεργία έχει χτυπήσει σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες που έχουν παιδιά σε ηλικία στρατού, με αποτέλεσμα πολλοί να προσπαθούν να βολέψουν την κατάσταση με μια πιο ανώδυνη μετάθεση».

Ακριβώς όμως επειδή τα αιτήματα είναι πολλά, τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας. «Εάν ένα παιδί δικαιούται, βάσει των διατάξεων του νόμου, να πάρει μετάθεση και οι συγκεκριμένες μονάδες δεν έχουν άλλα περιθώρια, θα προηγηθεί εκείνου που έχει “δόντι”». Η αύξηση των αιτημάτων οφείλεται φυσικά και στο ότι το συγκεκριμένο ρουσφέτι θεωρείται ακόμη ανώδυνο και –κυρίως– ανέξοδο για τους πολιτικούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα 102 πιστοποιητικά που μπορείτε να βγάλετε από τον υπολογιστή σας


Σε μια νέα εποχή προχωράει η δημόσια διοίκηση, καθώς οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΡΜΗ δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να προχωρούν σε έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού τους.

Οι πολίτες δεν έχουν πλέον την υποχρέωση να επισκεφθούν αυτοπροσώπως οποιαδήποτε υπηρεσία ή να υποβάλουν αίτηση για να παραλάβουν έγγραφο.

Μοναδική προϋπόθεση είναι ότι ο πολίτης πρέπει να έχει εγγραφεί ως χρήστης στην πύλη ΕΡΜΗΣ και να μεταβεί στη συνέχεια για επιβεβαίωση της ταυτότητάς του σε οποιοδήποτε ΚΕΠ.

Οι διαδικασίες του ΕΡΜΗ βρίσκονται στη σελίδα www.ermis.gov, κάτω από τον τίτλο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

Αναλυτικά οι 102 υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του ΕΡΜΗ:

1. Αίτηση - δήλωση συνταξιούχου για αλλαγή διεύθυνσης (Γ.Λογιστήριο του Κράτους/Συντάξεις Δημοσίου)

2. Αίτηση καταγγελίας καταναλωτή στα ΚΕΠ

3. Αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Μαθητείας, ΤΕΕ Α' Κύκλου, ΤΕΕ Β' Κύκλου)

4. Αντικατάσταση απωλεσθέντος βιβλιαρίου κλάδων σύνταξης και πρόνοιας από το ΤΣΑΥ

5. Βεβαιώσεις περί τροποποίησης ή μη καταστατικών Α.Ε., περί μη ανάκλησης άδειας σύστασης Α.Ε., περί του ισχύοντος Δ.Σ., περί καταβεβλημένου κεφαλαίου Α.Ε. και λοιπών στοιχείων καταχωρημένων στο Μητρώο Α.Ε.

6. Βεβαίωση για το χρόνο επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

7. Βεβαίωση καταβολής εισφορών για φορολογική χρήση από ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ

8. Βεβαίωση μη οφειλής για συμμετοχή σε διαγωνισμούς από ΟΑΕΕ-πρώην ΤΕΒΕ

9. Βεβαίωση περί μη ασφάλισης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)

10. Βεβαίωση περί μη συνταξιοδότησης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)

11. Βεβαίωση ταμειακής ενημερότητας Ν. 2084/92, για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων από τη ΔΟΥ (ΟΑΕΕ - πρώην ΤΕΒΕ)

12. Βεβαίωση του ποσού της επιδοτούμενης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

13. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος καυσίμων

14. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος σε απροστάτευτα παιδιά

15. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος σε μοναχικά άτομα άνω των 65 ετών και ανασφάλιστα άτομα

16. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης ανασφάλιστων τετραπληγικών - παραπληγικών και ακρωτηριασμένων

17. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης Βαριά Νοητικά Καθυστερημένων (Β.Ν.Κ.)

18. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης κωφαλαλίας

19. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα με βαριά αναπηρία

20. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από AIDS

21. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από αιμορροφιλία

22. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από μεσογειακή αναιμία

23. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε σπαστικά άτομα

24. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης τετραπληγικών - παραπληγικών ασφαλισμένων του δημοσίου

25. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας

26. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης χανσενικών

27. Βεβαίωση χρόνου μη επιδοτούμενης ανεργίας ΟΑΕΔ

28. Βεβαίωση χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο στους Αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ε.Κ.Α.Μ. και στο Τ.Ε.Ε.Μ (Ν. 1813/1988, άρθρα 20 παρ. 3 και 47 παρ.1)

29. Δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις ιατρικής του ΔΟΑΤΑΠ της εξεταστικής περιόδου του εκάστοτε έτους

30. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης ασφαλισμένου για αλλαγή διεύθυνσης

31. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης μερισματούχου για έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μερίσματος

32. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης μερισματούχου για προεξόφληση μερισμάτων

33. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης μετόχου για τη χορήγηση βεβαίωσης εξόφλησης οφειλής (ΜΤΠΥ)

34. Έγγραφή –Πιστοποίηση Εργοδότη για χρήση Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προκειμένου να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω Κ.Ε.Π. η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.)

35. Εγγραφή στα μητρώα ασφαλισμένων του ΚΕΑΔ δικηγόρων ή ασκούντων δικηγόρων

36. Έκδοση βεβαιώσεων αδειών καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς προϊόντων ζωικής προέλευσης

37. Έκδοση βεβαίωσης εγγραφής στο ΤΣΑΥ

38. Έκδοση βεβαίωσης περί μη ασφάλισης στο ΙΚΑ

39. Έκδοση βεβαίωσης περί μη συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ

40. Έκδοση κτηνιατρικών υγειονομικών πιστοποιητικών προϊόντων ζωικής προέλευσης

41. Ενημέρωση καταναλωτή για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και γενικά δικαιώματα καταναλωτή για την προστασία του

42. Καταχώρηση εγκατάστασης εκτροφής, προμήθειας, πειραματισμού Π.Δ. 160/91 (64, Α΄)

43. Πιστοποιητικό Σπουδών (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Μαθητείας, ΤΕΕ Α' Κύκλου, ΤΕΕ Β' Κύκλου)

44. Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δυναμικότητας μικρότερης των 2 ισοδύναμων ζώων (πλην των οικοσίτων)

45. Χορήγηση άδειας εισαγωγής ζώντων ζώων από τρίτη χώρα

46. Χορήγηση ακριβούς αντιγράφου βαθμολογικής αντιστοιχίας - πράξης αναγνώρισης (ΔΟΑΤΑΠ)

47. Χορήγηση αντιγράφου άδειας επάρκειας διδασκαλίας γλώσσας (λόγω απώλειας, καταστροφής της ήδη εκδοθείσας)

48. Χορήγηση αντιγράφου αποσπάσματος του διαγράμματος καθώς και του πίνακα που συνοδεύει μία κυρωμένη πράξη εφαρμογής (τελική ιδιοκτησία, υποχρεώσεις εισφοράς σε γη και χρήμα του ν. 1337/83)

49. Χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης

50. Χορήγηση αποσπάσματος πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΟΑΤΑΠ)

51. Χορήγηση βεβαίωσης αναπηρίας (Ν. 1579/1950)

52. Χορήγηση βεβαίωσης αποδοχών για υπηρετούντες δασκάλους ή νηπιαγωγούς

53. Χορήγηση βεβαίωσης αποδοχών για υπηρετούντες καθηγητές

54. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για ειδικό λογαριασμό πρόσθετων παροχών (ΤΣΜΕΔΕ)

55. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για κύρια σύνταξη ΤΣΜΕΔΕ

56. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για τον κλάδο υγείας ΤΣΜΕΔΕ

57. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (ΤΣΜΕΔΕ)

58. Χορήγηση βεβαίωσης βαθμολογίας εξετάσεων πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)

59. Χορήγηση βεβαίωσης βαθμολογικής αντιστοιχίας (ΔΟΑΤΑΠ)

60. Χορήγηση βεβαίωσης για έγκριση ασφάλισης από τον ΟΓΑ - προώθηση δελτίου απογραφής για έκδοση βιβλιαρίου υγείας

61. Χορήγηση βεβαίωσης για το ομοταγές πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ της αλλοδαπής (ΔΟΑΤΑΠ)

62. Χορήγηση βεβαίωσης για το ύψος των μηνιαίων αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης από το ΝΑΤ

63. Χορήγηση βεβαίωσης εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ιατρού

64. Χορήγηση βεβαίωσης επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)

65. Χορήγηση βεβαίωσης Ζώνης Επιχειρήσεων Ν. 1854/1951

66. Χορήγηση βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών από το ΔΟΑΤΑΠ

67. Χορήγηση βεβαίωσης μη συνταξιοδότησης από το ΝΑΤ

68. Χορήγηση βεβαίωσης περί μη ασφάλισης στον ΟΓΑ

69. Χορήγηση βεβαίωσης περί μη συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ

70. Χορήγηση βεβαίωσης περί συνταξιοδότησης - διακοπής / αναστολής της συνταξιοδότησης και λοιπές βεβαιώσεις για τη συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ.

71. Χορήγηση βεβαίωσης ποσού σύνταξης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)

72. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

73. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας για αναπληρωτές δασκάλους ή νηπιαγωγούς

74. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας για αναπληρωτές καθηγητές

75. Χορήγηση βεβαίωσης συνταξιούχου (ΤΣΜΕΔΕ)

76. Χορήγηση βεβαίωσης του Ν. 142/1974

77. Χορήγηση βεβαίωσης χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο, στους χειριστές ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας (Π.Δ. 1041/1979, άρθρα 41 και 43)

78. Χορήγηση ενημερωτικού σημειώματος ΚΕΑΝ

79. Χορήγηση πιστοποιητικού αποφοίτησης από Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) με ή χωρίς αναλυτική βαθμολογία

80. Χορήγηση πιστοποιητικού εγγραφής στα μητρώα αρρένων

81. Χορήγηση πιστοποιητικού εντοπιότητας

82. Χορήγηση πιστοποιητικού θαλάσσιας υπηρεσίας

83. Χορήγηση πιστοποιητικού νοσηλείας ανηλίκων

84. Χορήγηση πιστοποιητικού νοσηλείας ή εξέτασης σε εξωτερικά ιατρεία ενηλίκων

85. Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης

86. Χορήγηση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για δασκάλους ή νηπιαγωγούς

87. Χορήγηση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για καθηγητές

88. Χορήγηση πιστοποιητικού φοίτησης σε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) με ή χωρίς αναλυτική βαθμολογία

89. Χορήγηση υπηρεσιακού σημειώματος για την ανανέωση βιβλιαρίου υγείας στο διάστημα που δεν έχει εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης

90. Χορήγησηςβεβαίωσης χρόνου υπηρεσίας Αστυνομικών (Αστυφυλάκων – Αρχ/κων – Ανθυπαστυνόμων), Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών ( Ν. 2690/1999, άρθρα 4,5 και 12)

91. Απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ

92. Βεβαίωση καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους παραγωγούς

93. Χορήγηση ανάλυσης αποζημιώσεων ΕΛΓΑ που καταβλήθηκαν στους παραγωγούς

94. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου (Ειδικό Ληξιαρχείο)

95. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης (Ειδικό Ληξιαρχείο)

96. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου (Ειδικό Ληξιαρχείο)

97. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (για επιχειρήσεις - εργοδότες)

98. Χορήγηση βεβαίωσης γέννησης (Εθνικό Δημοτολόγιο)

99. Χορήγηση βεβαίωσης ενισχύσεων ΠΣΕΑ σε παραγωγούς (ΕΛΓΑ)

100. Χορήγηση βεβαίωσης ιθαγένειας (Εθνικό Δημοτολόγιο)

101. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης για ΟΓΑ (Εθνικό Δημοτολόγιο)

102. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης (Εθνικό Δημοτολόγιο)


Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κοινωνική» επιχειρηματικότητα: και όμως, υπάρχει


Tο Business Planet επισκέφτηκε τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, για να γνωρίσει την «κοινωνική» επιχειρηματικότητα, όπου ανήκει πλέον μία στις τέσσερις νέες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης στους πιο ευάλωτους. Παράλληλα, όμως, επιδιώκουν να είναι ανταγωνιστικές.

Η επιχείρηση Dobrovita Plus ιδρύθηκε από τη CHENT, μία από τις πιο σημαντικές ΜΚΟ της Σλοβενίας. Η Dobrovita Plus προσφέρει ευρεία γκάμα υπηρεσιών: από συντήρηση κήπων μέχρι κατασκευή δεκάδων εργαλείων για το σπίτι.

Αυτή η επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας απασχολεί 42 εργαζομένους: οι μισοί είναι άτομα με αναπηρία. Αποτελεί πλεονέκτημα για την επιχείρηση, αφού οι εργαζόμενοι έχουν διπλάσια διάθεση για εργασία.

Ο Κεμάλ Ποσεντί, που εργάζεται στη Dobrovita Plus, μας είπε: «Μέσα στη δουλειά βλέπω τα όρια των δυνατοτήτων μου. Αν τα καταφέρνω εγώ, μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας.»

Ένα από τα πλεονεκτήματα της επιχείρησης είναι ότι διαφοροποιήθηκε εγκαίρως για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Εδώ και μερικές εβδομάδες προσφέρει και υπηρεσίες τοπογράφων.

Ο Γενικός Διευθυντής της Dobrovita Plus, Ιγκόρ Παβέλ, δηλώνει:
«Χάρη στους τοπογράφους, έχουμε πρόσβαση σε πιο αναβαθμισμένες αγορές και αυξάνουμε την προστιθέμενη αξία μας»

Το 2012, η εταιρεία πραγματοποίησε τζίρο 750 000 ευρώ. Φέτος συνεχίζει να αναπτύσσεται εντυπωσιακά.

Ο Ιγκόρ Παβέλ συμπληρώνει:
«Φέτος, σχεδιάζουμε να προσλάβουμε 4 με 6 άτομα, αφού οι δουλειές μας θα αυξηθούν 10-15%»

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Εκεί απασχολούνται σήμερα 11 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στήριξε την εταιρεία Dobrovita Plus με χρηματοδότηση που έφτασε τα 300 000 ευρώ.

Η Νατάσα Γκόρπσεκ Μεντσίν είναι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβενία.
Τονίζει ότι το σημαντικό είναι να καταλάβει κανείς τη φιλοσοφία του προγράμματος, ότι χρηματοδοτεί επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, για να ξεκινήσουν ή να αναπτυχθούν στην πορεία:
«Επενδύουμε σε start-ups και όταν ολοκληρώνουμε την παρέμβασή μας η επιχείρηση πρέπει να είναι βιώσιμη και να συνεχίζει την πορεία της.»

Από το 2009, στη Σλοβενία, το Ταμείο έχει στηρίξει περίπου 26 επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η Νατάσα Γκόρπσεκ Μεντσίν διευκρινίζει:
«Χάρη σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις στη Σλοβενία θα εκπαιδευτούν 270 εργαζόμενοι και 90 από αυτούς θα βρουν δουλειά ».

Για τον Ιγκόρ:
«Κλειδιά της επιτυχίας για μία επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα, η εφευρετικότητα και η ευελιξία. Παράλληλα, όμως, πρέπει να σέβεται τους ανθρώπους και το περιβάλλον»




Πηγή: http://gr.euronews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη για την καρδιά η έλλειψη ύπνου


Ευεργετική η τακτική άσκηση και η αποχή από το κάπνισμα.

Ο λιγοστός και κακός ύπνος καθώς και το πολύ πρωινό ξύπνημα αυξάνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες, επισημαίνουν αμερικανοί ερευνητές.

Η μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας παρατηρήθηκαν περισσότερα από 700 άτομα σε διάστημα πέντε ετών, έδειξε ότι ο ύπνος που δεν ξεπερνά τις έξι ώρες κάθε βράδυ και το πρωινό ξύπνημα αυξάνουν τις πιθανότητες να προκληθούν φλεγμονές στην καρδιά στις γυναίκες που έχουν ήδη διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε το ίδιο στους άνδρες.

«Μία φλεγμονή στην καρδιά αποτελεί έναν προγνωστικό δείκτη της καρδιαγγειακής υγείας. Πλέον έχουμε αποδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι τώρα στην δημιουργία μιας φλεγμονής», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Αρικ Πρέιθερ, κλινικός ψυχολόγος υγείας και επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ο κακός ύπνος ευθύνεται για μια σειρά από καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της στεφανιαίας νόσου. Μάλιστα, λίγες ημέρες νωρίτερα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη επεσήμαναν ότι απλές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή είναι αρκετές για να ενισχύσουν την υγεία μας και να μειώσουν κατά 80% τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η τακτική άσκηση, η μεσογειακή διατροφή, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η αποχή από το κάπνισμα είναι οι τέσσερις βασικότερες συνήθειες, που αποδεικνύονται σωτήριες. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Psychiatric Research.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνδεδεμένη η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου


Οι αρρυθμίες πιθανό σημάδι άνοιας.

Οι ηλικιωμένοι που εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή μορφή αρρυθμίας παγκοσμίως, έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν πρόωρα προβλήματα μνήμης και άνοιας, κατά μέσο όρο δύο χρόνια νωρίτερα από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έβαν Θάκερ του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, διευκρίνισαν πως «τα προβλήματα μνήμης και νόησης είναι συχνά στους ανθρώπους όσο γερνάνε. Η μελέτη μας δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεκινήσουν πιο νωρίς ή να επιδεινωθούν πιο γρήγορα σε όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή».

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν και έκαναν νοητικά τεστ επί επτά χρόνια σε 5.150 ανθρώπους άνω των 65 ετών, 552 από τους οποίους (το 11%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή στο διάστημα της έρευνας. Αυτοί οι καρδιοπαθείς εμφάνισαν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά-μνημονικά τεστ και σε πιο νεαρή ηλικία σε σχέση με όσους δεν είχαν πρόβλημα καρδιακής αρρυθμίας.

Για παράδειγμα, στην ηλιακή ομάδα των 80 - 85 ετών τα άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή είχαν κατά μέσο όρο μια μείωση έξι μονάδες στο σκορ του τεστ (σε μια κλίμακα 0-100) λόγω της φυσιολογικής γήρανσης, ενώ τα άτομα με μαρμαρυγή είχαν μεγαλύτερη μέση μείωση κατά δέκα μονάδες.

Για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών, η μέση μείωση στα νοητικά τεστ ήταν περίπου τρεις έως τέσσερις μονάδες μεγαλύτερη ανά πενταετία γήρανσης για όσους είχαν καρδιακή αρρυθμία, σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. «Αυτό σημαίνει πως, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νοητικά προβλήματα ή άνοια σε πιο μικρή ηλικία από ό,τι όσοι δεν έχουν ιστορικό καρδιακής αρρυθμίας», δήλωσε ο Θάκερ.

Η βαθμολογία κάτω του 78 δείχνει ύπαρξη άνοιας και οι ηλικιωμένοι χωρίς μαρμαρυγή έπεφταν κάτω αυτό το όριο, όταν έφθαναν σε ηλικία 87 ετών, ενώ όσοι είχαν τις αρρυθμίες, έπεφταν κάτω από τις 78 μονάδες σε ηλικία 85 ετών, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα κατά μέσο όρο.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με την άνοια. Μια πιθανή αιτία είναι ότι η άρρυθμη λειτουργία της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια να μην οξυγονώνεται σωστά ο εγκέφαλος. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι τα λεγόμενα μικρά και «σιωπηλά» εγκεφαλικά, στα οποία είναι πιο ευάλωτοι οι άνθρωποι με καρδιακές αρρυθμίες, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το επόμενο βήμα θα είναι να μάθουμε γιατί αυτό συμβαίνει και πως μπορούμε να το εμποδίσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός ερευνητής. Πάντως τόνισε πώς κάθε άνθρωπος με κολπική μαρμαρυγή δεν είναι αναγκαίο να εμφανίσει πρόωρα νοητικά προβλήματα. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τόσο καρδιακή αρρυθμία, όσο και άνοια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δυτική Ελλάδα: Πιέζει η Περιφέρεια για να δοθεί λύση με τις κάρτες των ΑμεΑ στα λεωφορεία


Εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Για άμεση λύση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τις κάρτες ΑΜΕΑ στα Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ πιέζει τις τελευταίες ημέρες το αρμόδιο Υπουργείο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα έχουν γίνει επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να λυθεί το ζήτημα και να μην υποστούν ταλαιπωρία τα ΑΜΕΑ. Η υπογραφή της Κ.Υ.Α. πέρυσι έγινε στις 13 Ιουνίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζάκυνθος: Πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων


Σε εξέλιξη είναι από 29/5 η υποβολή των αιτήσεων για την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες ομάδες στο νομό Ζακύνθου». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τις αιτήσεις στην Σ.Α.Ζ. Α.Ε., στην περιοχή του Μουζακίου και στα ΚΕΠ, ενώ, μπορούν να τις υποβάλλουν μέχρι τις 17 Ιουνίου στην ΣΑΖ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η τοποθέτηση στην αγορά εργασίας 100 ανέργων που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα με αναπηρία και άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 26950-43931, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες με την κ. Στέλλα Αντιόχου.


Πηγή: http://www.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κολυμβητήριο: Οι πισίνες της Αθήνας για τις πρώτες βουτιές



Βαριέστε θανάσιμα το γυμναστήριο, αλλά ψάχνετε απεγνωσμένα μια μορφή άσκησης εν όψει καλοκαιριού. Λατρεύετε το υγρό στοιχείο, όμως η θάλασσα είναι ακόμα πολύ κρύα (ή πολύ μακριά) για εσάς. Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες και αν ανήκετε, έχουμε την λύση. Αγοράστε μαγιώ, σκουφάκι και γυαλιά, βγάλτε φωτοτυπία την ταυτότητά σας, εξασφαλίστε το γνωστό τρίπτυχο (χαρτί καρδιολόγου, παθολόγου, γυναικολόγου) και είστε έτοιμοι για τις πρώτες βουτιές της χρονιάς στα κολυμβητήρια της Αττικής. 



Κολυμβητήριο Γκράβας «Α. Τρίτσης» (Πασσώβ 10, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2282714): Το μικρότερο εκ των τριών κολυμβητηρίων του Δήμου Αθηναίων σας περιμένει καθημερινά από τις 8.00 έως τις 18.45, τα Σάββατα από τις 9.00 έως τις 19.00 και τις Κυριακές από τις 9.00 έως τις 14.00. Διαθέτει μία κλειστή πισίνα 25 μέτρων. Η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 45€ για κάθε μέρα (40€ για κάτοικους Αθήνας), ή 30€ για 15 επισκέψεις (25€ για κάτοικους Αθήνας). Η εγγραφή κοστίζει 5€. 

Κολυμβητήριο Πανελληνίου (Μαυροματαίων 26, Αθήνα, τηλ.: 210 8834408): Η ανοιχτή πισίνα του λειτουργεί για το κοινό τις καθημερινές από τις 11.00 έως τις 14.00 και από τις 20.00 έως τις 22.45, τα Σάββατα από τις 14.00 έως τις 15.00 και τις Κυριακές από τις 11.00 έως τις 14.00. Η εγγραφή κοστίζει 20€. Για κάθε ωριαία επίσκεψη θα πληρώσετε 8€ τις καθημερινές και 10€ τα Σαββατοκύριακα, ενώ για τρεις επισκέψεις θα πληρώσετε 18€. Η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 65€, ενώ κάθε απόγευμα λειτουργεί ακαδημία κολύμβησης για πιτσιρίκια (20€ εγγραφή συν 50€ μηνιαία συνδρομή για τρεις προπονήσεις την εβδομάδα). Επίσης, το καλοκαίρι θα λειτουργήσει για ακόμα μια χρονιά Camp Κολύμβησης, περισσότερα εδώ. 

Κολυμβητήριο Χαϊδαρίου (Αγωνιστών Στρατοπέδου και Λ. Αθηνών, τηλ.: 210 5819601): Δύο εντυπωσιακές, θερμαινόμενες πισίνες διαθέτει το Δημοτικό Κολυμβητήριο Χαϊδαρίου: μία ολυμπιακών διαστάσεων (50 μέτρα) και μια μικρή για παιδιά. Η εγγραφή κοστίζει 20€ και η μηνιαία συνδρομή 35€ τόσο για δημότες, όσο και για ετεροδημότες. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 17.00 και τα Σάββατα από τις 9.00 έως τις 13.00. Τις Κυριακές είναι κλειστό. Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιλισίων (Ταξίλου 42, τηλ: 210 7780252): Στην μήκους 50 μέτρων ανοιχτή πισίνα του μπορείτε να απολαμβάνετε τις βουτιές σας καθημερινά από τις 8.00 έως τις 16.00. Η εγγραφή θα σας κοστίσει 10€, η κάρτα των δώδεκα επισκέψεων 25€ και των είκοσι 30€. Ειδικές τιμές γίνονται σε φοιτητές, άνεργους και πολύτεκνους με την επίδειξη της σχετικής κάρτας ενημερωμένης. 



Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης (Τραπεζούντος και Αρτάκης, τηλ.: 210 9319192): Δύο κλειστές πισίνες, μία 50 μέτρων και μια μικρή παιδική, περιμένουν δημότες Νέας Σμύρνης και κατοίκους των γύρω περιοχών για… βουτιές στα ζεστά. Κόστος εγγραφής δεν υπάρχει. Η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 45€ για ετεροδημότες και 30€ για δημότες Ν. Σμύρνης. Ειδικές τιμές για ανέργους, απόρους και ΑΜΕΑ, δείτε εδώ. Ώρες λειτουργίας: 8.15-10.15 το πρωί και 12.30-14.30 το μεσημέρι τις καθημερινές, Σάββατο από 12:00 έως 14:00. 

Δημοτικό Κολυμβητήριο Παλαιού Φαλήρου (Φλοίσβος, τηλ.: 210 9825917): Η ανοιχτή του πισίνα έχει μήκος 33 μέτρα, και θέα στο γαλάζιο του Σαρωνικού. Η εγγραφή εδώ θα σας κοστίσει 30€ η ημερήσια επίσκεψη 6€, και η μηνιαία συνδρομή 60€ αν είστε ετεροδημότης. Για δημότες το κόστος είναι 15€ για εγγραφή, 4€ ανά επίσκεψη και 40€ για έναν μήνα. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8.30 έως τις 14.45 και Σάββατα από τις 13.30 έως τις 16.00. 

Aqua Life στην Άνοιξη (Αγ. Αθανασίου & Σουλίου 17, τηλ: 210 8004438, 6974740176): Διαθέτει θερμαινόμενη πισίνα baby swimming 6 x 5 μέτρων, παιδική πισίνα 15m x 8m με στέγαστρο που ανοίγει και κλείνει και μεγάλη πισίνα 12.5m x 25 m, επίσης με στέγαστρο. Λειτουργεί τις καθημερινές από τις 7.00 έως τις 23.00 και τα Σάββατα 8.00 με 17.00. Το κόστος εγγραφής είναι 35€, η μηνιαία συνδρομή 80€ και το εξάμηνο 390€. 

Κολυμβητήριο Δαΐς (Λεωφ. Μεσογείων 151, Παράδεισος Αμαρουσίου, τηλ. 210 6186050): Στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δαΐς συμπεριλαμβάνεται θερμαινόμενη πισίνα 25 μέτρων, η οποία είναι ανοικτή καθημερινές 6.30 με 9.30, 15.00 με 16.00 και 19.00 με 23.00. Τα Σάββατα λειτουργεί από τις 10.300 μέχρι τις 19.00 και τις Κυριακές 9.00 μέχρι τις 15.00. Η εγγραφή κοστίζει 50€ και η μηνιαία συνδρομή 65€. Για όσους κάνουν τρίμηνη συνδρομή από την 1η Ιουνίου μέχρι τον Σεπτέμβρη, υπάρχει προσφορά με 99€ η οποία περιλαμβάνει τη χρήση του γυμναστηρίου, των ομαδικών προγραμμάτων και aqua aerobics στην πισίνα. 

Κολυμβητήριο Χαλανδρίου (Λεωφ. Πεντέλης 150, τηλ.: 210 6819350): Διαθέτει κλειστή πισίνα 25 μέτρων, και λειτουργεί καθημερινά από τις 7.30 έως τις 20.00 και τα Σάββατα από τις 7.30 έως τις 13.00. Η εγγραφή για ετεροδημότες κοστίζει 20€, και η μηνιαία συνδρομή 40€, ενώ για τους δημότες Χαλανδρίου η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 30€. Στο κολυμβητήριο λειτουργούν και τμήματα κολύμβησης για πιτσιρίκια τις καθημερινές και τα Σάββατα. Το κόστος είναι για παιδιά ετεροδημοτών 10€ εγγραφή και 30€ ο μήνας και για παιδιά δημοτών 25€ ο μήνας, για τρεις φορές την εβδομάδα. 



Δημοτικό Κολυμβητήριο Καστέλλας (Πλαζ Βοτσαλάκια, Καστέλα, τηλ.: 210 4136355): Δύο ανοιχτές πισίνες, η πρώτη μήκους 33 μέτρων και η δεύτερη παιδική, πολλά διαφορετικά προγράμματα –aqua aerobic, baby swimming, τμήματα εκμάθησης για παιδιά, συγχρονισμένη κολύμβηση κλπ– συνθέτουν ένα από τα αρτιότερα οργανωμένα δημοτικά γυμναστήρια. Στα δυνατά του σημεία συγκαταλέγεται και η θέση του, πάνω από την συμπαθητική παραλία «Βοτσαλάκια» και κάτω από τον επιβλητικό λόφο της Καστέλας. Λειτουργεί καθημερινά από τις 7.00 έως τις 23.00, τα Σάββατα από τις 10.00 έως τις 16.00 και τις Κυριακές 10.00 με 15.00. Η εγγραφή κοστίζει 15€, η επίσκεψη 3€ και η μηνιαία κάρτα 40€ για απεριόριστες επισκέψεις. Υπάρχει και συνδρομή για 15 παρουσίες (τρεις ανά εβδομάδα) με κόστος 25€. 



Παπαστράτειο Κολυμβητήριο Πειραιά (Χαϊδαρίου 18, τηλ: 210 4116339): Το Εθνικό Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά γνωστό και ως Παπαστράτειο διαθέτει μια μεγάλη πισίνα και λειτουργεί καθημερινά 8 με 9.30 το πρωί και 9 με 10.30 το βράδυ, δεν έχει εγγραφή, ενώ η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 30€. 

Κολυμβητήριο στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι (τηλ: 2102132712): Διαθέτει πισίνα 25 μέτρων η οποία λειτουργεί Δευτέρα και Τετάρτη από τις 7.00 μέχρι τις 9.30 το βράδυ, Τρίτη-Πέμπτη- Παρασκευή από τις 7.00 μέχρι τις 16.45 και από τις 20.00 μέχρι τις 21.30 και Σάββατα από τις 7.00 μέχρι τις 18.00. Η εγγραφή κοστίζει 30€ και η μηνιαία συνδρομή 45€ για ετεροδημότες και 20€ (εγγραφή) και 25€ (μήνας) για δημότες. Για μαθητές και φοιτητές το κόστος είναι 10€ για εγγραφή και 15€ η μηνιαία συνδρομή.


Πηγή: http://www.in2life.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα φρούτα μας φτιάχνουν τη διάθεση


Χρειάζονται 7 με 8 μερίδες για να δούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να κάνει τους νέους ανθρώπους πιο ενεργητικούς στην καθημερινότητά τους, πιο ευτυχείς, αλλά και πιο ήρεμους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τροφής και στα συναισθήματα. Συνολικά παρακολουθήθηκαν 281 νέοι ενήλικες μέσου όρου ηλικίας 20 ετών οι οποίοι κρατούσαν ηλεκτρονικό ημερολόγιο διατροφής επί 21 συνεχείς ημέρες.

Η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε έντονο συσχετισμό ανάμεσα στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την καλή διάθεση. Τις ημέρες που άνθρωποι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά ανάφεραν ότι ένιωθαν πιο ήρεμοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο ενεργητικοί.

Οι ερευνητές έκαναν πρόσθετες αναλύσεις που έδειξαν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τη μια μέρα αποτελούσε δείκτη πρόβλεψης της καλής διάθεσης καθώς και την επόμενη, γεγονός που σημαίνει σύμφωνα με τους ίδιους ότι είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι εκείνη που οδηγεί στην καλή διάθεση και όχι το αντίστροφο.

Υπολόγισαν επίσης, ότι χρειάζονται εφτά με οχτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών (θεωρώντας ως μερίδα το μισό φλιτζάνι) για να παρατηρηθούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στη διάθεση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Health Psychology.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι μπορούν να εμφανίσουν ανεπάρκεια βιταμίνης D


Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισής της.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για μια πιθανή πανδημία ανεπάρκειας βιταμίνης D ακόμα και στη χώρα μας. Ποικίλα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η επίπτωση της ανεπάρκειας της Βιταμίνη D είναι πολύ μικρή στο γενικό πληθυσμό, ενώ αυξάνεται σημαντικά σε ομάδες που φέρουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή διαβιούν κάτω από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά τους είναι:

Βρέφη που τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό: και δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D έχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπάρκεια, ιδιαίτερα εάν έχουν σκούρο δέρμα ή εκτίθενται ελάχιστα στο ήλιο. Το ανθρώπινο γάλα παρέχει 25 IU βιταμίνης D ανά L, ποσότητα η οποία δεν επαρκεί για το βρέφος ως αποκλειστική πηγή βιταμίνης D. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όλα τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά ή μερικώς να λαμβάνουν συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D της τάξης των 400 IU/ ημέρα.

Μαύρο/Σκούρο δέρμα: Τα άτομα με μαύρο ή σκουρόχρωμο δέρμα συνθέτουν λιγότερη βιταμίνη D κατά την έκθεση τους στον ήλιο συγκριτικά με εκείνους που έχουν ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, καθώς τα υψηλά ποσοστά μελανίνης που υπάρχουν στο δέρμα τους εμποδίζει την αποτελεσματική σύνθεση Βιταμίνης D κατά την ηλιακή έκθεση. Μάλιστα, ο κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης D αυξάνεται για εκείνους που ζουν μακριά από τον ισημερινό. Χαρακτηριστικό εύρημα αποτελεί ότι το 42% των Αφρικανών γυναικών στις ΗΠΑ ηλικίας 15-49 χρόνων εμφανίζει ανεπάρκεια σε σύγκριση με το μόλις 4% των Λευκών γυναικών.

Άτομα τρίτης ηλικίας: Οι ηλικιωμένοι χαρακτηρίζονται από μειωμένη ικανότητα σύνθεσης βιταμίνης D όταν εκτίθενται στην UVB ακτινοβολία. Επίσης, είναι πιθανότερο να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να εκτίθενται στον ήλιο και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται σε ιδρύματα

Σύνδρομα Δυσαπορρόφησης Λίπους: Η κυστική ίνωση και η χολόσταση είναι παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχή της απορρόφησης της διαιτητικής βιταμίνης D.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως τη νόσο Crohn, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D λόγω δυσαπορρόφησης.

Ανοχή στη λακτόζη/ Αλλεργία στο γάλα αγελάδας: Ο αποκλεισμός του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει θεραπευτική σημασία για τις συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, θέτοντάς τους σε κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D λόγω της αποχής τους από μια ομάδα τροφίμων που αποτελεί πλούσια διαιτητική πηγή της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Παχυσαρκία: Η διαιτητική αλλά και η βιοσυντιθέμενη στο δέρμα βιταμίνη D αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό και είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμη στα άτομα με μεγάλα αποθέματα σωματικού λίπους.

Χορτοφαγία: Οι χορτοφάγοι συχνά ακολουθούν ακραία διαιτητικά σχήματα και απέχουν από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων ζωικής προέλευσης τροφίμων που είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης.

Ρουχισμός: Πολλές γυναίκες για θρησκευτικούς και πολιτιστικούς λόγους καλύπτουν όλη την επιφάνεια του δέρματος όταν είναι σε εξωτερικούς χώρους, μειώνοντας σημαντικά την έκθεση στον ήλιο.

Χρήση αντηλιακού: Η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 8 μπορεί να μειώσει την παραγωγή της βιταμίνης D μέχρι και 95%.

Αστικό περιβάλλον: Η αυξανόμενη αστικοποίηση, το φωτοχημικό νέφος των πόλεων και η μη ύπαρξη χώρων πρασίνου για περιπάτους και παιχνίδι θέτει σε κίνδυνο ανεπάρκειας τα άτομα που διαμένουν σε αστικό περιβάλλον.

Από τα παρόντα ερευνητικά δεδομένα γίνεται εμφανές ότι απαιτείται λεπτομερής εξέταση του συνόλου των χαρακτηριστικών του ατόμου αλλά και των περιβαλλοντικών συνθηκών στις οποίες ζει, ώστε να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας Βιταμίνης D, αλλά και την ανάγκη για συμπληρωματική χορήγησή της.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασπίδα κατά του καρκίνου των ωοθηκών τα αντισυλληπτικά


Ο κίνδυνος μειώνεται κατά 27%.

Μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών έχουν όσες γυναίκες χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν παίρνουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Λόρα Χαβριλέσκι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γυναικολογικό περιοδικό «Obstetrics & Gynecology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν στοιχεία από 24 δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα και βρήκαν ότι όσες γυναίκες παίρνουν το χάπι, έχουν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Μάλιστα η λήψη του χαπιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

«Υπάρχει μια θετική σχέση ανάμεσα στη χρήση των αντισυλληπτικών και στην πρόληψη του ωοθηκικού καρκίνου στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε η Χαβριλέφσκι. Όμως, επεσήμανε, πως η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι όντως το χάπι είναι η μόνη ή η κύρια αιτία μείωσης του κινδύνου για καρκίνο, αφού μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, μία γυναίκα στις 72 θα εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών στη ζωή της. Δυστυχώς η διάγνωση γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της νόσου, με συνέπεια οι περισσότερες ασθενείς να πεθαίνουν. Έτσι, οι γιατροί αναζητούν τρόπους που να μειώνουν τον κίνδυνο προληπτικά. Η υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος του βάρους βοηθούν εν προκειμένω, όπως συμβαίνει και σε άλλες παθήσεις.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν ορμόνες, μπορεί να μειώσει τον σχετικό κίνδυνο σε βάθος χρόνου. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά επί τουλάχιστον δέκα χρόνια, έχουν τον μισό κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών σε σχέση με τις γυναίκες που ποτέ δεν έχουν πάρει τέτοια χάπια.

Παραμένει πάντως ασαφές σε ποιο βαθμό πρέπει να «πιστωθεί» το ίδιο το χάπι αυτή την μείωση του κινδύνου. Γι' αυτό το λόγο, οι ερευνητές συνιστούν στις γυναίκες να είναι άκρως επιφυλακτικές, όταν αποφασίζουν αν θα πάρουν αντισυλληπτικά και για πόσο καιρό. Ιδίως θα πρέπει να συνυπολογιστεί, όπως ανέφερε ο επιδημιολόγος Εντουάρντο Φράνκο του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, ότι, σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα εν λόγω χάπια φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για μια άλλη μορφή γυναικείου καρκίνου, του τραχήλου της μήτρας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διαδικασία της πρόσληψης βάρους


Απαραίτητη η εφαρμογή ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου.

Μπορεί, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε, οι περισσότεροι από εμάς να μπαίνουμε στη διαδικασία να χάσουμε τα περιττά κιλά, όμως υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που επιθυμούν να αυξήσουν τα κιλά τους ακολουθώντας πάντα ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο. Και δεν αναφερόμαστε σε καταστάσεις όπως η ψυχογενής ανορεξία, αλλά στα άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος, όταν αυτό βρίσκεται στα χαμηλότερα φυσιολογικά επίπεδα, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα τους.

Ακόμη και αν ακούγεται παράξενο, η διαδικασία της πρόσληψης βάρους είναι πιο χρονοβόρα σε σχέση με τη μείωσή του. Συνήθως, στα άτομα που είναι «καταγεγραμμένο» στο DNA τους να είναι αδύνατα, το σώμα τείνει να επανέρχεται στο αρχικό βάρος ακόμα και αν μέσω της διατροφής αυξήσουμε τη θερμιδική πρόσληψη.

Έτσι, αν ανήκετε κι εσείς στην παραπάνω κατηγορία, πρέπει να έχετε θέληση, υπομονή και καλή συνεργασία με το διαιτολόγο σας προκειμένου να φτάσετε σταδιακά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε επίσης ότι πρέπει να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και έχετε υπόψιν σας ότι ο κατάλληλος ρυθμός αύξησης του βάρους είναι 250γρ-500γρ ανά εβδομάδα.

Μύες- Λίπος

Η αύξηση του βάρους σας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει σε βάρος του σωματικού λίπους. Ο στόχος είναι να αυξήσετε τα μυϊκά κιλά και για το λόγο αυτό πρέπει να στοχεύετε σε μία αργή και σταθερή πρόσληψη και φυσικά να θυμάστε ότι για να φτάσετε στο στόχο σας είναι απαραίτητο να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Έτσι, μαζί με τη σταδιακή αύξηση των θερμίδων, ενδείκνυται και ένα πρόγραμμα γυμναστικής με αντιστάσεις (βάρη), με αρκετά κιλά και λίγες επαναλήψεις, που θα οδηγήσει στην αύξηση του μυϊκού σας ιστού.

Ζητήστε λοιπόν την καθοδήγηση ενός γυμναστή προκειμένου να καταρτίσετε ένα πρόγραμμα που θα τονώσει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος.

Διατροφικές πρακτικές

Για να διατηρήσει ένα άτομο το βάρος του σταθερό θα πρέπει η θερμιδική του πρόσληψη να είναι ίση με την ενεργειακή του δαπάνη (ενεργειακό ισοζύγιο). Με την ίδια λογική, για να αυξήσει κανείς τα κιλά του χρειάζεται να προσλαμβάνει από τη διατροφή του περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που δαπανά το σώμα του.

Για να πετύχετε λοιπόν το στόχο σας, είναι πολύτιμη η συμβολή ενός πτυχιούχου διαιτολόγου, ο οποίος θα καταρτίσει για εσάς το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, και θα το προσαρμόζει ανά τακτά διαστήματα στις νέες ανάγκες του σώματός σας.

Είναι σημαντικό οι θερμίδες της δίαιτάς σας να αυξάνονται σταδιακά, ώστε να μην προκληθεί δυσφορία και παραπάνω σωματικό λίπος. Ξεκινήστε να κρατάτε ένα 7ήμερο ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, ώστε να είστε σε θέση να αξιολογείτε μαζί με το διαιτολόγο σας, το ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνετε ημερησίως.

Επίσης, αυξήστε τη συχνότητα των γευμάτων πραγματοποιώντας 5-6 μικρότερα γεύματα ημερησίως. Παράλληλα βρείτε τρόπους για να ανεβάζετε τις θερμίδες των γευμάτων, χωρίς να αυξάνεται ιδιαίτερα ο όγκος τους. Για παράδειγμα μπορείτε στη σαλάτα σας να προσθέσετε ανάλατους ξηρούς καρπούς που περιέχουν «καλά» λιπαρά, καλαμπόκι, κρουτόν, τριμμένο τυρί μειωμένων λιπαρών και αρκετό ελαιόλαδο.

Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με όλες τις ομάδες τροφίμων, και με καλή σύσταση (π.χ η πλειοψηφία των λιπαρών που περιέχει να ανήκουν στα «καλά» λιπαρά), σε συνδυασμό με την άσκηση αντιστάσεων μπορεί να επιφέρει σε βάθος χρόνου το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο, υψηλό σε θερμιδική αξία. Υπάρχουν τρία κύρια γεύματα, τρία ενδιάμεσα σνακ και περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Πρωινό
1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά
1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως
1φέτα ψωμί
1αυγό βραστό

Δεκατιανό
Τοστ με τυρί-γαλοπούλα (χαμηλά σε λιπαρά)και μαλακή μαργαρίνη
1 ποτήρι χυμός

Μεσημεριανό
1 μερίδα κοτόπουλο ή ψάρι 1φλιτζάνι ρύζι βρασμένο 3φέτες ψωμί
Σαλάτα επιλογής με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και τριμμένο τυρί

Απογευματινό
4 κράκερς και 1 κομμάτι τυρί 2 μέτρια φρούτα

Βραδινό
1 μερίδα μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά + 1 πιάτο μακαρόνια με σάλτσα τομάτας + 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως + Σαλάτα επιλογής

Πριν τον ύπνο
1ποτήρι γάλα 2% λιπαρά 1μέτριο φρούτο.

Πηγή: nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάστηκε το αθλητικό πάρκο στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιμείου Θράκης


Η άθληση στο φυσικό περιβάλλον «Ακάδημος» ξεκινάει από την Κομοτηνή.

Η λαμπερή τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τη παρουσία ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών με διακρίσεις σε εγχώριες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Η μόνιμη κυκλική διαδρομή σωματικής άσκησης ενδυνάμωσης και αντοχής στο φυσικό περιβάλλον, «Ακάδημος», αποτελείται από εννέα βασικούς ονομαστικούς σταθμούς εκγύμνασης, πεδίο προθέρμανσης και σταθμούς ανάπαυλας, κατασκευασμένους από ειδικό ξύλο


 
Η Βάσω Βουγιούκα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, η ολυμπιονίκης πάλης Βούλα Ζυγούρη και η διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ Ιλεάνα Κλοκώνη διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ πλαισιωμένοι από παιδιά δημοτικών σχολείων στην τελετή εγκαινίων

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.) ξεκίνησε φέτος την υλοποίηση του αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού προγράμματος «Αθλητισμός & Περιβάλλον» από την Κομοτηνή, εγκαινιάζοντας στην πόλη μας, την κατασκευή της διαδρομής άθλησης στο φυσικό περιβάλλον, η οποία ονομάζεται «Ακάδημος».

ΟΙ ΕΝΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ «ΑΚΑΔΗΜΟΣ»

Η διαδρομή «Ακάδημος» όπως ονομάζεται έχει 9 σταθμούς: Αθλητισμός: Παιχνίδι με άλματα, Ολυμπισμός: Πάγκος ενδυνάμωσης κορμού, Εκεχειρία: Τροχός ενδυνάμωσης άνω άκρων, Συνεργασία: Μονόζυγο σε τρία κλιμακωτά ύψη, Ευ Αγωνίζεσθαι: Δοκοί κινητικού συντονισμού, Σεβασμός: Παιχνίδι ανάβασης-κατάβασης, Αλληλοκατανόηση: Πολύζυγο αιώρησης, Φίλαθλο Πνεύμα: Ασύμμετροι δοκοί βάδισης, Συναγωνισμός: Παιχνίδι με ισορροπία. Αυτοί είναι οι εννέα σταθμοί του αθλητικού πάρκου.


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Η μόνιμη κυκλική διαδρομή σωματικής άσκησης ενδυνάμωσης και αντοχής στο φυσικό περιβάλλον, «Ακάδημος», αποτελείται από εννέα βασικούς ονομαστικούς σταθμούς εκγύμνασης, πεδίο προθέρμανσης και σταθμούς ανάπαυλας, κατασκευασμένους από ειδικό ξύλο. Η διαδρομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά και ενήλικες. Συνδιοργανωτές στην προσπάθεια αυτή της Ακαδημίας, είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και ο δήμος Κομοτηνής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. 


 
Η λαμπερή τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τη παρουσία ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών με διακρίσεις σε εγχώριες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Παράγοντες του αθλητισμού όπως ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, καθώς και παιδιά τα οποία είχαν την τιμητική τους. Ειδικότερα στην καινοτόμο δράση της ακαδημίας, έδωσαν το παρόν μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής και φοιτητές του Τ.Ε.Φ.Α.Α. που συμμετείχαν στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους.

ΔΥΝΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Από την Κομοτηνή, «στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα υπέρ του αθλητισμού και του περιβάλλοντος», είπε στις δηλώσεις της η Ιλεάνα Κλοκώνη διευθύντρια της ΕΘΝ.Ο.Α. «το πρόγραμμα ξεκινάει από τη Κομοτηνή, θα πάει μέχρι τέλους του έτους και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε ίδιους χώρους σε πέντε άλλες πόλεις όλης της Ελλάδας». Επόμενος σταθμός της διαδρομής «Ακάδημος», είναι η Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά, ενώ οι άλλες τέσσερις σταθμοί είναι υπό ένταξη και επιλογή, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το πρόγραμμα, σημείωσε η κ Κλοκώνη. «Έχουμε μία μεγάλη λίστα αναμονής μέχρι τέλος του έτους. Το οδοιπορικό αυτό δε σταματάει. Και στο επόμενο πρόγραμμα «Ευ Αγωνίζεσθαι», στο οποίο λαμβάνουν μέρος και άλλοι ολυμπιονίκες και άλλοι καθηγητές φυσικής αγωγής. Σε αυτό το πρόγραμμα μάλιστα είναι και ο Πύρρος Δήμας».  


 
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ 

Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν η ολυμπιονίκης πάλης Βούλα Ζυγούρη και η Βάσω Βουγιούκα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, με σημαντικούς τίτλους στο ενεργητικό της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. «Ξεκινάει μία πολύ καλή προσπάθεια στην Κομοτηνή με αυτό το πάρκο», είπε η Βάσω Βουγιούκα σημειώνοντας, «πιστεύω ότι θα περάσουμε πολύ καλά μηνύματα στα παιδιά, ειδικά σε περίοδο που πλήττεται η χώρα και ο αθλητισμός», ανέφερε η αθλήτρια. «Περιμένω από τους Κομοτηναίους να κάνουν δικό τους αυτό το πάρκο», σημείωσε από την πλευρά της η ολυμπιονίκης Βάσω Ζυγούρη. «Να ασχοληθούν και να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο αθλητισμός ανήκει στο φυσικό περιβάλλον. Είναι εύκολο να μπαίνουμε σε ένα γυμναστήριο είναι όμως πάρα πολύ καλύτερο να είμαστε έξω στη φύση και να καταλάβουμε αυτό που χάνουμε, ότι είμαστε άνθρωποι και ανήκουμε στο περιβάλλον γύρω μας». Το αύριο της νεολαίας πρέπει να στηριχθεί πάνω σε αξίες και ιδανικά του αθλητισμού, του ολυμπισμού, ανέφερε ο Ισίδωρος Κούβελος σημειώνοντας ότι αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του αθλητικού πάρκου. «Ο ολυμπισμός είναι άθληση, είναι παιδεία και περιβάλλον. Με αυτή τη νέα μορφή εκπαίδευσης φέρνουμε τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό, αλλά και στο περιβάλλον, γιατί πρέπει να αγαπήσουν το περιβάλλον, να το προσέξουν και να προστατέψουν. Έχει πολύ μεγάλη αξία για εκείνους και το μέλλον. Αυτή είναι μία μορφή πρωτοποριακή, έχει βραβευτεί από τη διεθνή ολυμπιακή επιτροπή. Ξεκινάμε στην Κομοτηνή την εφαρμογή της και θα πάει σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κούβελος.  

 

Για την καλύτερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ κάλεσε τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να καταρτίσουν πρόγραμμα επισκέψεων ώστε, όπως είπε όλα τα παιδιά να περάσουν από το αθλητικό πάρκο. «Έχει σημασία να περάσουν στον επόμενο ενάμιση χρόνο, όλα τα σχολεία της περιοχής από εδώ. Όχι να γίνει παιδική χαρά, αλλά να γίνει ένα κέντρο που θα προσελκύσει τα παιδιά για να τους δώσει το κίνητρο να στραφούν στον αθλητισμό», τόνισε. Πρόγραμμα επισκέψεων των παιδιών προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα, έκανε γνωστό η πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Μαρία Μιχαλοπούλου. «Με την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων της πόλης μας σε πρώτη φάση. Αργότερα προγραμματίζονται δράσεις και με τη δευτεροβάθμια. Αυτή η δράση είναι πολύ σημαντική γιατί ερχόμαστε σε επαφή με τη Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και θα δώσει και στους φοιτητές μας την ευκαιρία, όλα αυτά που εμείς γνωρίζουμε και τους διδάσκουμε να τα μάθουν στην πράξη», τόνισε η κ. Μιχαλοπούλου. Στο πλευρό του ΤΕΦΑΑ για το πρόγραμμα που ξεκινά με επίκεντρο τα παιδιά, βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές σημείωσε ο αντιπρύτανης Γιώργος Κώστα. «Σε συνεργασία με το δήμο, την ΕΘΝΟΑ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πράγματα που θα αφορούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης. «Αυτό που λέμε τα τελευταία τρία χρόνια οι πρυτανικές αρχές είναι να πετύχουμε το γεφύρωμα του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και όχι μόνο σε επίπεδο πανεπιστημιακό αλλά και καθημερινότητας. Αυτό το πρόγραμμα καταφέρνει αυτό το στόχο γιατί όλα τα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ θα έρχονται εδώ. Να εκπαιδευτούν τα νέα παιδιά και στην άσκηση και στο περιβάλλον και στον πολιτισμό», τόνισε. 


ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΕΑ

Σύντομα αναμένεται το πάρκο να διαμορφωθεί κατάλληλα, με την τοποθέτηση ειδικών παιχνιδιών και κατασκευών ώστε να είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία, είπε ο παρα-ολυμπιονίκης και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ) Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. «Αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά το όραμα για την αξιοποίηση της πανεπιστημιούπολης και των εγκαταστάσεων των ΤΕΦΑΑ για πραγματικό και ουσιαστικό μαζικό αθλητισμό. Το αθλητικό αυτό πάρκο παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου». Αναφερόμενος στην πρόσβαση του αθλητικού πάρκου από άτομα με αναπηρία, σημείωσε πως, «επόμενος μας στόχος είναι αυτός. Μπορεί να γίνει μία ανάλογη εκδήλωση του χρόνου, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο να γίνει προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία», τόνισε.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης μαθητές παρέλαβαν αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στο 3ο πανελλήνιο πρόγραμμα «Αθλητισμός & Περιβάλλον», ενώ χορευτικό τμήμα του ΤΕΦΑΑ εντυπωσίασε στην τελετή των εγκαινίων παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς της Θράκης.


Διαβάστε περισσότερα...