Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ποιος Μουρίνιο; Χόλογουεϊ: Ο προπονητής της Κρίσταλ Πάλας και η σημαντική σχέση που έχει η αναπηρία με την ζωή του

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συναρπαστική προοιωνίζεται η μάχη των πάγκων στην Premier League της επόμενης σεζόν αν αναλογιστεί κανείς πως ιδιαίτεροι και εκρηκτικοί χαρακτήρες όπως είναι οι Ζοζέ Μουρίνιο (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην Τσέλσι), Πάολο Ντι Κάνιο και Ίαν Χόλογουει θα βρεθούν αντιμέτωποι.

Ο τελευταίος οδήγησε την Κρίσταλ Πάλας στα "μεγάλα σαλόνια" χάρη στην επικράτηση με 1-0 επί της Γουότφορντ στον τελικό των play-offs.

"Θα τoν κρατήσω στην ομάδα μέχρι τα 50 ή ακόμη και τα 60 εάν βάζει την μπάλα στα δίχτυα", είπε για τον 39χρονο σκόρερ του "χρυσού" γκολ Κέβιν Φίλιπς, ο ιδιόρρυθμος τεχνικός της Κρίσταλ Πάλας.

Ο Χόλογουεϊ, τον οποίο οι συμπατριώτες του αποκαλούν "Όλι" φημίζεται για τις ατάκες του, τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται στις συνεντεύξεις Τύπου αλλά και την παραστικότητα του.

Επίσης, λατρεύει την μουσική παραγωγό και Dj, Maya Jane Coles ενώ θεωρείται δεινός χορευτής.

Η υπόσχεση για 700 ποτά στους οπαδούς

Στις 28 Ιουνίου 2006 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Πλίμουθ, υποσχόμενος προαγωγή στη μεγάλη κατηγορία. Στις 12 Αυγούστου, μετά την πρώτη εκτός έδρας νίκη εις βάρος της Σάντερλαντ δεσμεύθηκε πως θα προσφέρει στους 700 οπαδούς που πραγματοποίησαν ταξίδι 1296 χιλιομέτρων ισάριθμα ποτά.

"Όποιος ταξίδεψε μαζί μας τον παρακαλώ να μου στείλει γράμμα. Θα ήθελα να σας προσφέρω ένα ποτό", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του.



Τρία χρόνια αργότερα πανηγύρισε με την Μπλάκπουλ την άνοδο στην Premier League. Μέσα στο μεθύσι της επιτυχίας θυμήθηκε τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε μετά την θητεία του στη Λέστερ Σίτι (2007-2008).

"Έμεινα ένα χρόνο μακριά από το ποδόσφαιρο και έπρεπε να σκεφτώ τι πήγε στραβά στη ζωή μου. Έχω κληρονομήσει κάποιες αξίες από την μητέρα αλλά και τον πατέρα μου.

Μερικές από αυτές είναι εντιμότητα, εμπιστοσύνη και αφοσίωση. Ξέχασα να της τηρήσω όμως στην Πλίμουθ. Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου".

Το επίτευγμα με την Μπλάκπουλ

Ο Χόλογουεϊ κατάφερε να οδηγήσει την Μπλάκπουλ στην Premier League μέσω τον play-off, με την "Pool" να καταλαμβάνει στην κανονική περίοδο την έκτη θέση της βαθμολογίας στην Championship.

Ο 50χρονος έγινε ο δεύτερος τεχνικός στην ιστορία του αγγλικού συλλόγου μετά τον Λες Σάνον που οδήγησε την Μπλάκπουλ από την πρώτη σεζόν του στην άνοδο. Ο Χόλογουεϊ έκανε λόγο για το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής του, μετά την γέννηση των παιδιών του.



Το στρες τεστ

Τον Ιούνιο του 2004 πήρε μέρος σε ντοκιμαντέρ του BBC αναφορικά με το στρες που τον χαρακτήριζε ως άνθρωπο. Με την βοήθεια ψυχολόγων αλλά και τις συμβουλές ειδικών κατάφερε να διαχειριστεί τον θυμό του.

"Εάν δεν είχα ακολουθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα καθόμουν τώρα εδώ. Πριν υποβληθώ στα τεστ νόμιζα πως είμαι ένα ευγενικό άτομο, διακριτικό που πίστευε στην ελευθερία λόγου.

Ο ειδικός που ανέλαβε την εξέταση μου, κατέληξε πως ήμουν αρκετά κυκλοθυμικός, αντιπαθής που δεν άκουγα στο σπίτι διότι ήμουν φορτισμένος από την δουλειά. Αν αυτό συνεχιζόταν μπορεί να είχαν καταστραφεί τα πάντα"παραδέχθηκε ο τεχνικός της Κρίσταλ Πάλας.

Μάλιστα ζωγράφισε έναν πίνακα αφηρημένης τέχνης στα πρότυπα του Τζάκσον Πόλοκ ονόματι "Promotion", τον οποίο κρέμασε στο σαλόνι του σπιτιού του.



Οι οικογενειακοί εφιάλτες

Ο Χόλογουει, ο οποίος γεννήθηκε στο Μπρίστολ γνώρισε την συντοπίτισσα σύζυγο του Κιμ σε ηλικία 14 ετών. Μαθημένος σε δυσκολίες ο 'Αγγλος προπονητής βίωσε τον εφιάλτη του καρκίνου τον οποίο τελικά η σύζυγος του κατάφερε να νικήσει.

Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά. Τους Γουίλιαμ, Χάριετ αλλά και τις δίδυμες Εβ και Κλόι. Τα δίδυμα γεννήθηκαν κωφάλαλα καθώς ο Ίαν Χόλογουεϊ και η σύζυγος του είχαν μία υπολειπόμενη μορφή συγκεκριμένου γονιδίου που σήμαινε πως οι πιθανότητες να γεννηθούν με προβλήματα κώφωσης τα παιδιά τους ήταν αυξημένες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των γιατρών και το τέταρτο παιδί, η Χάριετ γεννήθηκε με σοβαρά προβλήματα ακοής.

"Δίναμε αγώνα προκειμένου ειδικά οι κόρες μας να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Υπήρξαν διαμάχες, δικαστήρια, εφέσεις ατελείωτες τηλεφωνικές κλήσεις. Μας κόλλησαν την ετικέτα των επαναστατών γονέων.

Η άποψη μου είναι πως κάθε παιδί σε αυτό τον κόσμο έχει το δικαίωμα να εκπαιδευθεί κατάλληλα ακόμη και αν τα αυτιά του ή τα μάτια του δεν λειτουργούν σωστά. Το σύστημα όμως δυσκολεύει την ζωή τους", ήταν το ξέσπασμα του Άγγλου προπονητή.



Τα 250 χιλιόμετρα καθημερινά και η ισχιαλγία

Για τουλάχιστον μία τριετία την εποχή που εργαζόταν στην KΠΡ (2001-2006), o Xόλογουεϊ καθημερινά κάλυπτε μία απόσταση 250 χιλιομέτρων από το Λονδίνο μέχρι το Μπρίστολ προκειμένου τα παιδιά του να φοιτήσουν σε ειδικό σχολείο.

Ο καθημερινός αγώνας για τα παιδιά του είχε ως συνέπεια να υποστεί σοβαρή ισχιαλγία. Ο προπονητής της Κρίσταλ Πάλας έμαθε να επικοινωνεί στη νοηματική γλώσσα, παίρνοντας μάλιστα μέρος και σε σχετική καμπάνια.

"Ακόμη πιστεύουμε πως ήμασταν τυχεροί. Τα παιδιά μας είχαν σοβαρή αναπηρία, όμως πρόκειται ουσιαστικά για μία αόρατη αναπηρία αφού συμπεριφερόντουσαν τέλεια. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό.

Είναι καταπληκτικό να νιώθεις την απόλυτη εμπιστοσύνη ενός κωφάλαλου παιδιού. Το πρόβλημα των κοριτσιών μας έχει αγγίξει. Είμαστε καλύτεροι άνθρωποι εξαιτίας του".



Την εποχή που αποχώρησε από τον πάγκο της Λέστερ και προτού αναλάβει την Μπλάκπουλ, ο Χόλογουεϊ έγινε μέλος του κινήματος της αυτάρκειας.

Οι κότες και το κίνημα της αυτάρκειας

Μάλιστα αγόρασε δεκάδες κότες, ενώ έγινε ειδικός σε ξυλουργικές εργασίες. Έτσι το 2009 όταν κάθισε επίσημα στον πάγκο της Μπλάκπουλ, πήρε μαζί του 33 κότες, τρία άλογα, δύο σκύλους και δύο πάπιες, ενώ ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοίκιαζαν του έκανε δώρο εφτά γαλοπούλες!

Ο άλλοτε μέσος της Μπρίστολ Ρόβερς, φημίζεται για τα εμπνευσμένα σχόλια του στις συνεντεύξεις Τύπου τα οποία αναπαράγουν σε εθνικό επίπεδο τα βρετανικά media.

Οι μεταφορές και οι παρομοιώσεις που χρησιμοποιεί τον έχουν καταστήσει σε αγαπημένο πρόσωπο για κάθε δημοσιογράφο ενώ του αποδίδεται και ο χαρακτηρισμός της cult προσωπικότητας. Το 2006 αναδείχθηκε 15ος σε σχετικό γκάλοπ για τους πιο αστείους Λονδρέζους.



Ο Χόλογουεϊ, ο οποίος περιμένει το πρώτο του εγγόνι μεταπήδησε στον πάγκο της Κρίσταλ Πάλας στις 3 Νοεμβρίου 2012 προκειμένου να βρίσκεται κοντά στην οικογένεια του. Επιλογή που τον δικαίωσε απόλυτα, καθώς σε λίγους μήνες θα βρίσκεται αντιμέτωπος με προπονητές όπως οι Ζοζέ Μουρίνιο και Αρσέν Βενγκέρ.

Παραλληλίζοντας τις νίκες με τις γυναίκες

Το ζητούμενο είναι να νικάει η Κρίσταλ Πάλας ακόμη και όταν δεν ικανοποιεί με την απόδοση της. Άλλωστε όπως είχε πει:

"Όταν είσαι έξω ψάχνεις για μία ωραία νέα κυρία. Όταν την βρίσκεις μερικές εβδομάδες αργότερα την βλέπεις άλλοτε να δείχνει εντυπωσιακή και άλλοτε να μην βρίσκεται στα καλύτερα της.



Η απόδοση μας στο ματς με την Τσέστερφιλντ δεν ήταν η καλύτερη. Δεν ήταν η πιο εμφανίσιμη γυναίκα αλλά τουλάχιστον καταλήξαμε στο σπίτι όπου ήταν πολύ ωραία και ευχάριστη".

Δείτε ένα ρεσιτάλ από ατάκες του εκπληκτικού Ίαν Χόλογουεϊ
Το τηλεφώνημα του Ντάβιντς στον Χόλογουεϊ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Ο τρελός χορός του Χόλογουεϊ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.