Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί πόλεις από όλα τα κράτη μέλη να δηλώσουν συμμετοχή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε σήμερα το διαγωνισμό για το τέταρτο «Access City Award», το ευρωπαϊκό βραβείο για τις προσβάσιμες πόλεις .

Το ετήσιο βραβείο αναγνωρίζει και επιβραβεύει το έργο πόλεων που εστιάζουν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία ενός προσβάσιμου περιβάλλοντος για όλους, και ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους. Το βραβείο είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να δημιουργήσει μια Ευρώπη χωρίς εμπόδια: η βελτιωμένη προσβασιμότητα δημιουργεί μακροχρόνια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις πόλεις, ειδικά από άποψη δημογραφικής γήρανσης. Οι πόλεις με τουλάχιστον 50 000 κατοίκους μπορούν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για το βραβείο έως τις 10 Σεπτεμβρίου (μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών).

«Να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε, για να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών της ΕΕ», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, Viviane Reding. «Προτρέπω τις πόλεις από ολόκληρη την Ευρώπη να συμμετάσχουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους, για να προσφέρουμε σε όλους μια ζωή πιο προσβάσιμη. Αν έχετε καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, η πόλη σας μπορεί να αποτελεί ένα καλό παράδειγμα και έμπνευση για άλλες».

Περίπου 80 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν κάποια αναπηρία. Με τη γήρανση της κοινωνίας μας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ή αυτών με μειωμένη κινητικότητα αυξάνεται. Η παροχή πρόσβασης σε όλους στις αστικές μεταφορές, στους δημόσιους χώρους, στις δημόσιες υπηρεσίες και στην τεχνολογία έχει καταστεί πραγματική πρόκληση. Ωστόσο, η παροχή προσβασιμότητας έχει επίσης οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και συμβάλλει σε ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η προσβασιμότητα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020 που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια για όλους.

Η διαδικασία επιλογής

Η επιλογή θα λάβει χώρα σε δύο φάσεις, με μια προκαταρκτική επιλογή σε εθνικό επίπεδο και κατόπιν την τελική επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην ευρωπαϊκή φάση του διαγωνισμού, μια κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από ειδικούς σε θέματα προσβασιμότητας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, θα επιλέξει από τους εθνικούς υποψηφίους μέχρι τέσσερις φιναλίστ, που θα παρευρεθούν στην τελετή απονομής του βραβείου στις Βρυξέλλες. Η τελετή θα συμπέσει με τη Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3-4 Δεκεμβρίου 2013. Ο νικητής του διαγωνισμού θα αναδειχθεί «Νικητής του βραβείου Access City Award 2014». Ακόμη δύο πόλεις θα τιμηθούν ως «φιναλίστ» για τα καινοτόμα μέτρα τους σε σχέση με την προσβασιμότητα.

Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα κάνει επίσης ειδική «μνεία» στις πόλεις που έχουν επιδείξει σημαντικές επιτυχίες και αποτελέσματα σε συγκεκριμένους τομείς ή πτυχές της προσβασιμότητας.

Κριτήρια απονομής βραβείου

Η προσβασιμότητα πρέπει να εφαρμόζεται με συνεκτικό και συστηματικό τρόπο στα αγαθά, τις υπηρεσίες και τις υποδομές. Οι πρωτοβουλίες θα αξιολογηθούν ως προς την ολοκληρωμένη προσέγγισή τους σε τέσσερις βασικούς τομείς: το δομημένο περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους τις μεταφορές και τις σχετικές υποδομές? τις πληροφορίες και τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών, τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Η κριτική επιτροπή θα εξετάσει ιδιαίτερα τον αντίκτυπο των μέτρων προσβασιμότητας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία και στην πόλη γενικότερα, και θα λάβει υπόψη την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν. Οι πόλεις θα πρέπει επίσης να επιδείξουν την ενεργό συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεων που τα εκπροσωπούν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών για την προσβασιμότητα της πόλης.

Τρόπος υποβολής υποψηφιότητας

Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν μέσω διαδικτύου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2013 (μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών) στα αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/justice/access-city.

Γενικές πληροφορίες

Η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη χρονιά διοργάνωσης του διαγωνισμού για το βραβείο Access-City Award

Μετά την επιτυχία της πρώτης χρονιάς του θεσμού το 2010, με την ισπανική πόλη Άβιλα να κερδίζει το βραβείο «Access City Award 2011», στη διοργάνωση του 2011 υπέβαλαν υποψηφιότητα 114 πόλεις από 23 κράτη μέλη της ΕΕ. Νικήτρια του βραβείου «Access City Award 2012» ανακηρύχθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2011 η αυστριακή πόλη Σάλτσμπουργκ.

Η φάση της υποβολής συμμετοχών για το «Access City Award 2013» έληξε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012, με 99 πόλεις από 20 κράτη μέλη της ΕΕ να λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό. Το βραβείο απονεμήθηκε στη γερμανική πόλη του Βερολίνου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 3 Δεκεμβρίου 2012, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία.

Οι δύο άλλες φιναλίστ ήταν η Ναντ (Γαλλία) και η Στοκχόλμη (Σουηδία). Το 2012 η κριτική επιτροπή τίμησε με ειδική μνεία τις εξής πόλεις: Παμπλόνα (Ισπανία) για το δομημένο περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους, Γκντύνια (Πολωνία) για τις μεταφορές και τις συναφείς υποδομές, Μπιλμπάο (Ισπανία) για τις πληροφορίες και τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών, και Τάλατ (Ιρλανδία) για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Σήμερα, η Γκντύνια φιλοξενεί συνέδριο με τίτλο «προσβάσιμες πόλεις – βέλτιστες πρακτικές», όπου η νικήτρια, οι φιναλίστ και άλλες πόλεις της ΕΕ θα μοιραστούν τις πρακτικές τους και θα συζητήσουν τα έργα και τα μελλοντικά τους σχέδια στον τομέα της προσβασιμότητας. Η Γκντύνια, που τιμήθηκε με ειδική μνεία για τις μεταφορές και τις συναφείς υποδομές, φημίζεται για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης της αναπηρίας.

Πολιτική της ΕΕ για την προσβασιμότητα

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 παρέχει το γενικό πλαίσιο δράσης στον τομέα της αναπηρίας και της προσβασιμότητας σε επίπεδο ΕΕ, για να συμπληρώσει και να στηρίξει τη δράση των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα, που θα παρουσιαστεί στο δεύτερο μισό του 2013.

Η νομοθεσία της ΕΕ περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις για την προσβασιμότητα σε τομείς όπως οι μεταφορές και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η ΕΕ κάνει χρήση ποικίλων μέσων εκτός από τη νομοθεσία και την πολιτική, όπως έρευνα και τυποποίηση, για να βελτιστοποιήσει την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, στις ΤΠΕ, στις μεταφορές και σε άλλους τομείς, και για να προωθήσει μια αγορά προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η ΕΕ έχει επίσης στόχο να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς υποστηρικτικής τεχνολογίας προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, και υποστηρίζει μια προσέγγιση «σχεδιασμού για όλους» που θα ωφελήσει ένα ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.



Πηγή: http://www.newsnow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.