Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και άλλες παροχές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση από την ΔΕΥΑ Αγρινίου.
Με αφορμή δημοσιεύματα – ανακοινώσεις και μετά τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ κ. Γιώργος Ζαμπάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η ΔΕΥΑΑ, έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, επί 5 συναπτά έτη, δηλαδή από το 2009 μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία αύξηση της τιμής του νερού, διατηρώντας σταθερό το τιμολόγιό της, παρά το σημαντικά αυξημένο κόστος λειτουργίας και τις ανάγκες χρηματοδότησης του μεγάλου επενδυτικού της προγράμματος.

Επίσης, η ΔΕΥΑΑ, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας που διέπει τη λειτουργία της και τις αποφάσεις της, από το 2008 εφαρμόζει ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι κλπ) προβαίνοντας σε σημαντικές μειώσεις τελών, που φτάνουν έως το 40%.

Πάγια θέση της ΔΕΥΑΑ, η οποία εφαρμόζεται και προ κρίσης, είναι η μη διακοπή υδροδότησης σε δημότες που αποδεδειγμένα έχουν αδυναμία πληρωμής.

Σε ότι αφορά στην κοστολόγηση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΑ, αυτή πάντα ελάμβανε υπόψη της το ειδικό τέλος 80% και γι’ αυτό η τιμή ανά κυβικό μέτρο καθορίζονταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ώστε αφενός μεν το τελικό κόστος για το δημότη να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, αφετέρου δε η ΔΕΥΑΑ να είναι βιώσιμη και να καλύπτει τις αυξημένες απαιτήσεις για επαρκές και ποιοτικό νερό, αλλά και για την εκτέλεση του επενδυτικού της προγράμματος.

Είναι επίσης γνωστό ότι το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑ είναι από τα χαμηλότερα σε πόλεις αντίστοιχου μεγέθους.

Η τελευταία ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ, με την οποία δεν επέρχεται καμία αύξηση για τους δημότες – αλλά ελαφρά μείωση, διασφαλίζει τα παραπάνω και δεν θέτει σε κίνδυνο το επενδυτικό της πρόγραμμα, που ξεπερνά το 22.000.000 ευρώ, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα έργα:

- Επέκταση Βιολογικού Καθαρισμού, προϋπολογισμού 11.500.000 ευρώ

- Προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου τηλεχειρισμού και διαχείριση διαρροών του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Αγρινίου, προϋπολογισμού 2.725.750 ευρώ

- Εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στις περιοχές Γκένοβα, Κοκκινοπύλια και Μεσαία Ζώνη της πόλης του Αγρινίου, προϋπολογισμού 1.545.000 ευρώ

- Επέκταση αγωγού ύδρευσης νέου νοσοκομείου (χαμηλή ζώνη) και επέκταση αγωγού ύδρευσης μέχρι οικισμό Αγ. Ιωάννη Ρηγανά, προϋπολογισμού 675.000 ευρώ.

- Αποχέτευση νέου Νοσοκομείου Αγρινίου, προϋπολογισμού 356.000 ευρώ

- Αποχέτευση Αγγελοκάστρου 5.462.691,51

- Διάφορα έργα Ύδρευσης (επεκτάσεις δικτύου, αντλιοστάσια διυλιστήριο κλπ) προϋπολογισμού 200.000 ευρώ περίπου.

Επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΕΥΑΑ θα δημοπρατήσει την κατασκευή 2ου συμπληρωματικού αγωγού από τη λίμνη Καστρακίου έως το Αγρίνιο, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την ανοικοδόμηση που συντελείται στην περιοχή επέκτασης του σχεδίου πόλης, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τη ΔΕΥΑΑ (ίδια έσοδα).

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ΔΕΥΑΑ διασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΥΑΑ θα ήταν αναγκασμένη να προβεί σε δανεισμό, ο οποίος σε τελική ανάλυση θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τους δημότες – καταναλωτές.

Η ΔΕΥΑΑ, που είναι μια βιώσιμη και καλά οργανωμένη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, λειτουργεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, προτάσσει τα συμφέροντα των δημοτών, προστατεύει το περιβάλλον και διασφαλίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΑ, δεν είναι διατεθειμένο να θέσει σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν επάρκεια και ποιότητα νερού, όπως ίσως θα ήθελαν κάποιοι, ώστε αυτό να αποτελέσει άλλοθι για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Ύδρευσης – Αποχέτευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.