Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Η έκφραση των συναισθημάτων βελτιώνει την λειτουργία του καρδιαγγειακού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν είστε θυμωμένοι, μιλήστε.

Η έκφραση των συναισθημάτων βελτιώνει την λειτουργία του καρδιαγγειακού, ενώ όταν τα κρατάμε μέσα μας οι παλμοί μας «χτυπούν κόκκινο».

Η ίδια η πράξη της περιγραφής ενός συναισθήματος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και στον τρόπο που αντιδρά στην κατάσταση που πυροδότησε το συναίσθημα, αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ανοιχτής πρόσβασης επιθεώρηση PloS ONE από τους ερευνητές των Πανεπιστημίων της California και του Carnegie Mellon.

Οι συμμετέχοντες στο σχετικό πείραμα κλήθηκαν να ολοκληρώσουν ένα δύσκολο τεστ μαθηματικών κατά τη διάρκεια του οποίου οι εξεταστές εσκεμμένα τους έκαναν αρνητικά σχόλια με σκοπό να πυροδοτήσουν αισθήματα θυμού σε ορισμένους ή ντροπής σε άλλους. Στο τέλος της εξέτασης ορισμένοι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο είχε ουδέτερες ερωτήσεις, ενώ άλλοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο όπου υπήρχαν ερωτήσεις σχετικές με την ψυχική τους κατάσταση (π.χ., πόσο θυμωμένοι είστε τώρα;).

Η ενδιαφέρουσα παρατήρηση των ερευνητών είναι ότι οι θυμωμένοι συμμετέχοντες που ερωτήθηκαν για την συναισθηματική τους κατάσταση σημείωσαν μικρότερη αύξηση στους καρδιακούς τους παλμούς σε σύγκριση με εκείνους που δέχθηκαν ουδέτερες ερωτήσεις.

«Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι το πώς ένας μικρός χειρισμός έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην φυσιολογία του οργανισμού. Ουσιαστικά ρωτάμε τους ανθρώπους πώς νιώθουν και διαπιστώνουμε ότι αυτή μας η πράξη έχει σημαντική επίδραση στην καρδιαγγειακή τους λειτουργία» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Karim Kassam.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.