Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η αναπηρία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους τηλεθέασης



ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.

Ο νομαρχιακός σύλλογος αναπήρων τονίζει ότι η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς δεν επιτρέπει την αμφισβήτηση του συνόλου των αναπήρων.

Για την αδιάκριτη στοχοποίηση και αμφισβήτηση όλων των ατόμων αναπηρία, με αφορμή τα αριθμητικά στοιχεία της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, εγκαλεί το πολιτικό σύστημα, ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑΜΕΑ της Καβάλας, ενώ δηλώνει πως δεν θα αποδεχθεί τα άτομα με αναπηρία να γίνουν «οι παράπλευρες απώλειες» του πολέμου της διαφθοράς για δημοσιονομικούς λόγους.

Όπως σημειώνει αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί με αφορμή τα αριθμητικά δεδομένα της απογραφής των επιδοματούχων ατόμων με αναπηρία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Το βασικό στοιχείο που δόθηκε στη δημοσιότητα – επισημαίνει - είναι ο αριθμός των ατόμων που δεν απογράφηκαν, που από μόνος του δεν παραπέμπει σε μαϊμούδες, επιδημίες και βιομηχανίες. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά και τα όποια συμπεράσματα να αποτελέσουν προϊόν σοβαρής επεξεργασίας και όχι εικασιών χάριν τηλεθέασης. Αντί για αυτό και ενώ η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από την κρίση και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, το πολιτικό σύστημα χρησιμοποιεί αφειδώς φράσεις όπως βιομηχανία τυφλών, επιδημία αναπήρων… χωρίς να προφυλάξει τους πραγματικούς ανάπηρους.

Ο Σύλλογος τονίζει:«Όλοι αυτοί που τώρα ανακάλυψαν την Αμερική της διαφθοράς στην Ελλάδα, τόσα χρόνια που το αναπηρικό κίνημα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα διαφθοράς, κώφευαν, ίσως γιατί χρησιμοποιούσαν τις δικές μας πλάτες για τα δικά τους τοπικά πολιτικά παιχνίδια. Όλοι αυτοί οι σύγχρονοι Κολόμβοι μας χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι με πρόχειρους όρους γενίκευσης βάζουν στο στόχαστρο της αμφισβήτησης το σύνολο των αναπήρων της χώρας. Παράλληλα χρησιμοποιώντας ως σημαία οικονομικά μεγέθη, δίνουν στρεβλή εικόνα στο σύνολο της κοινωνίας για τα επιδόματα των αναπήρων».

Όλα τα χρόνια – συνεχίζει – η πολιτεία μόνιμα αμφισβητούσε την αναπηρία και υπέβαλε τους ανάπηρους σε διαρκείς επανεξετάσεις από τις υγειονομικές επιτροπές, λες και θα γινόταν θαύμα και θα γλίτωναν από την αναπηρία. Τώρα προσπαθούν να αμφισβητήσει όλη η κοινωνία τους ανάπηρους.

Δηλώνει πως η αναπηρία είναι μέρος του κοινωνικού ιστού και δεν θα αποδεχθούν απομόνωση και αποβολή, επειδή το πολιτικό σύστημα αξιοποιεί τα αποτελέσματα της απογραφής μόνο προς τη κατεύθυνση της στοχοποίησης. «Για το διάτρητο πολιτικό – διοικητικό σύστημα παραγωγής αυτών των νοσηρών φαινομένων, ούτε κουβέντα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Καλεί το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σταματώντας την αδιάκριτη στοχοποίηση και αμφισβήτηση όλων των αναπήρων και καταλήγει: «Αν για αυτούς ο πόλεμος της διαφθοράς στο χώρο της αναπηρίας κηρύχθηκε για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους και όχι για την προστασία των πραγματικών ατόμων με αναπηρία και ολόκληρης της κοινωνίας, εμείς δηλώνουμε πως στον πόλεμο αυτό δεν θα γίνουμε η παράπλευρη απώλεια. Όλοι εμείς τα άτομα με αναπηρία, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα διεκδίκησης, γιατί για εμάς ο αγώνας αυτός είναι αγώνας επιβίωσης».


Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινές λαμπάδες από “Το Υφάδι”



Τα παιδιά του συλλόγου ΑμεΑ Νάουσας “Το Υφάδι” ετοιμάζουν και φέτος πασχαλινά στολίδια και πανέμορφες λαμπάδες για όλες τις ηλικίες, σε πολύ χαμηλή τιμή.


Τα έσοδα θα διατεθούν για να συνεχίσει ο σύλλογος τη λειτουργία του και για να επισκευαστεί το σπιτάκι, όπου θα στεγαστούν τα παιδιά μετά την έξωσή τους από την Εργατική Εστία.

Όλα τα πασχαλινά είδη θα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο από το σύλλογο. Εάν σας προσεγγίσουν χρησιμοποιώντας την επωνυμία μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε για διευκρίνιση στο τηλέφωνο 6936431168.

Ευχαριστούμε που μας στηρίζετε με την αγάπη σας.
Το Δ.Σ.


Διαβάστε περισσότερα...

Aγρίνιο: Εκοψαν το επίδομα της πρόνοιας από γυναίκα με ακρωτηριασμένο πόδι!



Aγρίνιο: Εκοψαν το επίδομα της πρόνοιας από γυναίκα με ακρωτηριασμένο πόδι!
Μετά από 17 χρόνια


Μετά από 17 χρόνια έκοψαν το επίδομα σε ανάπηρη Αγρινιώτισσα με ακρωτηριασμένο πόδι. Μέχρι προχθές οι αρμόδιες υπηρεσίες έκριναν ότι η γυναίκα αυτή πρέπει εφ’ όρου ζωής να λαμβάνει το επίδομα. Από χθες όμως… κρίθηκε ικανή να ασκήσει βιοποριστικό επάγγελμα!

Μέσα σ’ ένα συνονθύλευμα σκόνης και σκανδάλων με τα όσα απίθανα αποκαλύπτονται πια με τα πάσης φύσεως επιδόματα που επί χρόνια λάμβαναν 30-40 χιλιάδες άνθρωποι με ψευδή στοιχεία, το υπουργείο Υγείας και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, επί δικαίων και αδίκων πια, επιδίδονται σ’ έναν απίστευτο αγώνα δρόμου ώστε να κόψουν αυτά τα επιδόματα. Δυστυχώς όμως, …μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Και υπάρχουν τόσο ακραίες περιπτώσεις που δείχνουν τον ισοπεδωτικό πλέον χαρακτήρα αυτής της προσπάθειας, που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα ως προς το τι πραγματικά οι υπηρεσίες επιχειρούν τώρα να κάνουν. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Κατερίνας Κατσή – Μάρου απ’ το Αγρίνιο.

Η 47χρονη Αγρινιώτισσα, αν και ακρωτηριασμένη στο δεξί της πόδι, υπέμενε την ανά τακτά χρονικά διαστήματα ταλαιπωρία της «εξέτασης» απ’ την κάθε φορά αρμόδια Επιτροπή Πιστοποίησης της αναπηρίας… λες και υπήρχε περίπτωση να «φυτρώσει» ποτέ καινούριο πόδι! Κάθε φορά ασφαλώς πιστοποιούταν το αυτονόητο και η κα Κατερίνα συνέχιζε, επί 17 συναπτά έτη να λαμβάνει το πενιχρό επίδομα με το οποίο ζούσε, μη έχοντας άλλα εισοδήματα, πόρους ή περιουσία. Το 1995 μάλιστα είχε εκδοθεί απόφαση απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι η κα Κατερίνα θα πρέπει εφ’ όρου ζωής να λαμβάνει αυτό το επίδομα. 313 ευρώ στο σύνολο για να ζήσει αυτή και η οικογένειά της…

Προ ημερών η κα Κατερίνα πέρασε ξανά απ’ την Επιτροπή, την έστειλαν στη Δευτεροβάθμια στην Πάτρα, όπου οι εκεί αρμόδιοι έκριναν ότι δεν πρέπει πια να παίρνει αυτό το επίδομα. Μείωσαν έτσι το ποσοστό αναπηρίας απ’ το 68% στο 55%, ακριβώς για να μην δικαιούται επιδόματος. Η Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ καταγράφει μεν ότι υπάρχει ακρωτηριασμός απ’ το 1994, λέει όμως ότι το ποσοστό του 55% ορίζεται σε συνδυασμό με το επάγγελμα (ποιο επάγγελμα;;) και τη μόρφωσή της!!!

Πώς αλήθεια το επίπεδο μόρφωσης διαμορφώνει το ποσοστό σωματικής αναπηρίας… δεν το κατανοούμε. Δηλαδή ένας μορφωμένος με ακρωτηριασμό στο άνω τριτημόριο του ποδιού έχει αναπηρία 60% λ.χ. και ένας αμόρφωτος με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα έχει αναπηρία 70%; Και για ποια μόρφωση ακριβώς μιλάνε στη συγκεκριμένα περίπτωση; Έπειτα, τι άλλαξε σε σχέση με τα προηγούμενα πολλά χρόνια; Κι αν αυτό είναι το πραγματικό ποσοστό, οι αρμόδιοι που τόσα χρόνια έκριναν λάθος, που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους δηλαδή, θα έχουν κυρώσεις;

Και το πιο σημαντικό: Η Επιτροπή κρίνει την κα Κατερίνα ικανή «δια παν βιοποριστικό επάγγελμα». Αυτό το «δια παν» το προσπερνάμε χωρίς σχόλια… Διερωτόμαστε όμως: Έχουν κάτι να της προτείνουν; Η κα Κατερίνα ως είχε δικαίωμα υπέβαλε ένσταση και αναμένει τώρα να δικαιωθεί. 
Διαβάστε περισσότερα...

Εργατικό ατύχημα ο τραυματισμός στον χώρο εργασίας εκτός ωραρίου



Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε επιδικάσει σε 36χρονο εργαζόμενο το ποσό των 40.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση, για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω εργατικού ατυχήματος (αναπηρία 80%), το οποίο σημειώθηκε μεν στον περιβάλλοντα εργασιακό του χώρο, αλλά εκτός ωραρίου, όταν ο εργαζόμενος επιχείρησε να σώσει από πνιγμό ένα σκυλάκι.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2003 εργαζόμενος σε βιοτεχνία υποδημάτων στην περιοχή των Σερρών, μόλις σχόλασε πήγε να πάρει το αυτοκίνητό του το οποίο ήταν σταθμευμένο σε ειδικά στεγασμένο χώρο κοντά στο κτίριο της βιοτεχνίας.

Γύρω από το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων υπήρχε αυλή με μπάζα τα οποία είχαν καλυφθεί με χώμα και φύλλα δένδρων, ενώ το έδαφος ήταν ανώμαλο, αλλά και επικίνδυνο καθώς είχαν αρχίσει να λιώνουν τα χιόνια των προηγούμενων ημερών.

Την ώρα που ο εργαζόμενος πλησίαζε το αυτοκίνητό του, αντελήφθη ότι ένα σκυλάκι, το οποίο ήταν δεμένο με λουρί σε απόσταση 5 μέτρων, κινδύνευε να πνιγεί επειδή το λουρί είχε τυλιχθεί γύρω από το λαιμό του και το έσφιγγε. Βιαστικά, ο εργαζόμενος πήγε να το ελευθερώσει, αλλά λόγω της κατάστασης του εδάφους και της ολισθηρότητας γλίστρησε και έπεσε με την πλάτη στο έδαφος και κτύπησε την πλάτη του στα μπάζα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κυστική ίνωση «χωρίζει» δίδυμα



Τα κρατούν μακριά για να μην κολλήσουν κάτι το ένα από το άλλο.

Ο Alexander και η Isobel είναι δίδυμα και τους αρέσει πολύ να περνούν χρόνο παρέα. Δυστυχώς όμως αναγκάζονται να μένουν συχνά μακριά προκειμένου να μην μεταδώσουν ο ένας από τον άλλο λοιμώξεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Η μητέρα τους Zoe Elliott αναγκάζεται να τους χωρίζει επειδή και οι δύο πάσχουν από κυστική ίνωση, που σημαίνει πως είναι επιρρεπή στο να κολλούν λοιμώξεις. Οπότε όταν αρρωσταίνει ο ένας, κρατούν τον άλλο μακριά.

Η κληρονομική πάθηση επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα κυρίως τους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα, καλύπτοντάς τα με βλέννα που φράσσει τους πόρους.


«Σε έναν ιδανικό κόσμο τα δίδυμα δεν θα μοιράζονταν καν το ίδιο σπίτι για το φόβο των μολύνσεων», λέει η μητέρα τους.

«Οι άνθρωποι με κυστική ίνωση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί». Όταν ένα από τα δυο αρρωσταίνει δεν μπορούν να φιληθούν ή να μοιραστούν ό,τιδήποτε από τα πράγματα που χρησιμοποιούν ή τα παιχνίδια τους. «Έχουμε μία αυστηρή ρουτίνα για να διασφαλίσουμε πως θα πάρουν τα φάρμακά τους και θα κάνουν φυσιοθεραπεία».

Οι άνθρωποι με κυστική ίνωση δεν απορροφούν εύκολα το φαγητό καθώς το πεπτικό σύστημα μπλοκάρει από βλέννα, έτσι τα δίδυμα έχουν μία πλούσια σε θερμίδες διατροφή.

Ούτε η Zoe ούτε ο άνδρας της Steve ήξεραν πως ήταν φορείς της νόσου.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι από την έκθεση σε αμίαντο



Αυξημένες πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή ή ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο διατρέχουν οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε αμίαντο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Η θνησιμότητα από αγγειακό εγκεφαλικόεπεισόδιο και από στεφανιαία καρδιακή νόσο (κυρίως έμφραγμα του μυοκαρδίου) είναι σημαντικά πιο υψηλή για τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε αμίαντο απ' ό,τι για τον πληθυσμό εν γένει» εξηγούν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Υγείας και Ασφάλειας (HSL), που είναι ένα δημόσιο βρετανικό εργαστήριο που εξειδικεύεται στα θέματα υγείας στο χώρο εργασίας.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τις κακές συνέπειες που έχει για τους πνεύμονες η εισπνοή ινών αμιάντου, ενός μονωτικού υλικού το οποίο είναι ανθεκτικό και φτηνό και χρησιμοποιείτο πολύ ως τη δεκαετία του 1990. Η ΕΕ το απαγόρευσε οριστικά το 2005.

Αυτές προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα, των πλευρών και του περιτοναίου, όπως και μη καρκινικές πνευμονικές παθήσεις: πνευμονική ίνωση και πνευμονοκοκκίαση αμιάντου.

Όμως το ερώτημα αν ο αμίαντος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακά νοσήματα δεν είχε απαντηθεί, μολονότι ο αμίαντος είναι γνωστός ως «φλεγμονώδης παράγοντας» και γνωρίζουμε τις φλεγμονώδεις διαδικασίες που εμπλέκονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η έρευνα αυτή αφορά στην ανάλυση της ιατρικής παρακολούθησης, μεταξύ του 1971 και του 2005, συνολικά 98.912 ανθρώπων (94.403 ανδρών και 4.509 γυναικών) που ερχόντουσαν σε επαφή με αμίαντο στην εργασία τους, είτε σε εργασίες απαμιάντωσης, είτε στη βιομηχανία.

Επισημαίνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς αυτούς εργαζόμενους ήταν καπνιστές (το 58% των ανδρών και το 52% των γυναικών στην αρχή της έρευνας).

Συνολικά 15.557 άνθρωποι πέθαναν μεταξύ του 1971 και του 2005, από διάφορα αίτια, εκ των οποίων 1.053 από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και 4.185 από εμφράγματα, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στην Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Ιατρική (Occupational and Environmental Medicine), μια εξειδικευμένη επιθεώρηση που υπάγεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).

«Στηριζόμενοι στα τυποποιημένα ποσοστά θνησιμότητας, οι εργάτες αυτοί αμιάντου είχαν σαφώς περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μία καρδιαγγειακή νόσο απ' ό,τι ο γενικός πληθυσμός, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τους αυξημένους κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα» υπογραμμίζει η BMJ σε παρουσίαση του άρθρου.

«Οι άρρενες εργάτες του αμιάντου είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και 39% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή» επισημαίνει η BMJ, σημειώνοντας ότι για τις γυναίκες ο επιπλέον κίνδυνος ανερχόταν σε 100% και σε 89% αντίστοιχα.

Εξάλλου οι δείκτες δείχνουν ότι όσο παρατείνεται η έκθεση στον αμίαντο, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να πεθάνει κανείς από καρδιακό νόσημα, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το κάπνισμα, καταλήγει η BMJ.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από την εφηβεία εθισμένοι στα ναρκωτικά οι νέοι



Η μέση ηλικία είναι τα 14 έτη.

Ο εθισμός σε αλκοόλ και ναρκωτικά αρχίζει τις περισσότερες φορές από την εφηβεία όπως προκύπτει από αμερικανική μελέτη που έγινε σε εφήβους, οι οποίοι είχαν κάνει χρήση πριν γίνουν 18.

Η μελέτη που διεξήχθη σε τουλάχιστον 10.000 εφήβους και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of General Psychiatry, διαπιστώνει ότι σχεδόν τέσσερις στους πέντε εφήβους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και τουλάχιστον το 15% έχει κάνει κατάχρηση μέχρι να ενηλικιωθεί. Ποσοστό σχεδόν 16% των εφήβων έκαναν υπερβολική χρήση ναρκωτικών μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.

«Στην εφηβεία είναι που αρχίζουν οι διαταραχές από τις καταχρήσεις ουσιών για τα περισσότερα άτομα και τότε ριζώνει το πρόβλημα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζόελ Σουέντσεν, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Μπορντό στη Γαλλία.

Η μελέτη βασίζεται σε συνεντεύξεις 10.123 εφήβων στις ΗΠΑ ηλικίας 13 έως 18 ετών, την περίοδο Φεβρουαρίου 2001-Ιανουαρίου 2004.

Από σχεδόν 3.700 εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, σχεδόν το 10% έπιναν τακτικά αλκοόλ, που σημαίνει 12 ποτά σε ένα χρόνο, αριθμός που αυξήθηκε περίπου στο 50% των σχεδόν 2.300 εφήβων ηλικίας 17 με 18 ετών που ερωτήθηκαν.

Σύμφωνα με την ομάδα του Σουέντσεν, σχεδόν ένας στους τρεις τακτικούς χρήστες στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα πληροί τα κριτήρια για την κατάχρηση αλκοόλ στη ζωή του. Η μέση ηλικία για την έναρξη χρήσης αλκοόλ, με ή χωρίς εξάρτηση ήταν τα 14.

Όσον αφορά τα ναρκωτικά, σχεδόν το 60% των εφήβων είπαν ότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν χρήση ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα, η κοκαΐνη, τα ηρεμιστικά, τα διεγερτικά και τα παυσίπονα.

Σχεδόν ένας στους δέκα εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, είπαν ότι έκαναν χρήση τουλάχιστον ενός τέτοιου είδους ναρκωτικού και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 40% στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Η μαριχουάνα είναι το πιο σύνηθες ναρκωτικό για χρήση και ακολουθούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η μέση ηλικία για την έναρξη της χρήσης ναρκωτικών ήταν τα 14 με εξάρτηση και τα 15 χωρίς εξάρτηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους



Από 9 Απριλίου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις
.
Το σύνολο του κόστους των εργαστηριακών εξετάσεων θα αναγκαστούν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς από τις 9 Απριλίου οι εργαστηριακοί γιατροί θα σταματήσουν να δέχονται τα παραπεμπτικά του ασφαλιστικού τους φορέα, λόγω των οφειλών που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Εντός των ημερών προγραμματίζεται η προκήρυξη απεργίας των ιδιωτών και μισθωτών γιατρών, λόγω των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία οφείλουν εκαντοντάδες εκατομμύρια ευρώ μόνο στους γιατρούς της Θεσσαλονίκης.

Ήδη από χτες οι εργαστηριακοί γιατροί δεν δέχονται τα παραπεμπτικά του ΤΑΠΟΤΕ και του ΕΤΑΑ λόγω των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου,ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ο κ Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι ο φορέας αυτός στον οποίο έχει περιέλθει το 90% των ασφαλισμένων θα πρέπει να καταβάλει τα συσσωρευμένα χρέη του ΟΠΑΔ και ότι βάσει του νόμου θα έπρεπε ήδη να είχε εξοφλήσει τις οφειλές του περασμένου Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Ο ΕΟΠΥΥ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ αντί να καταβάλει τις οφειλές του, υποσχέθηκε να πληρώσει τα χρέη προς τις ιδιωτικές κλινικές και τους φυσιοθεραπευτές, εξαιρώντας του υπόλοιπους γιατρούς.

Η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου, επισήμανε ότι στις παλιές οφειλές των ταμείων προστίθενται και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα βιωσιμότητας των εργαστηρίων τα οποία θα πρέπει όχι μόνο να πληρώνουν με δάνεια το κόστος των αντιδραστηρίων αλλά και να φορολογούνται για ποσά τα οποία δεν έχουν εισπράξει.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου επισημάνθηκε ότι με την υπουργική απόφαση της 23ης/3/2012 έχει αλλάξει ο τρόπος χορήγησης αδειών για τη λειτουργία των ιατρείων και πλέον θα μπορεί και κάποιος μη ιατρός να ανοίγει ιατρείο και να απασχολεί γιατρούς, χωρίς ο ίδιος να υπόκειται σε κανόνες ιατρικής δεοντολογίας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια κάποιοι ιδιώτες που δεν έχουν σχέση με την ιατρική να πουλάνε «μεσιτεία» σε γιατρούς.

«Οι Ιατρικοί Σύλλογοι μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση και να ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να μη πηγαίνουν σε ιατρεία τα οποία δε θα διαθέτουν χάλκινη πινακίδα στην οποία θα αναφέρεται το όνομα του γιατρού, η ειδικότητα, ο αριθμός μητρώου και η διεύθυνση», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Με avatars θα εκπαιδεύονται οι φοιτητές Ιατρικής

Με avatars θα εκπαιδεύονται οι φοιτητές Ιατρικής

Οι εικονικοί ασθενείς αναπτύσσονται ως προσομοιώσεις ή αναπαραστάσεις ατόμων
.
Έχοντας ανθρωπόμορφα είδωλα (avatars) ως ασθενείς θα εκπαιδεύονται πλέον οι φοιτητές της Ιατρικής στο ΑΠΘ «παίζοντας» στον υπολογιστή βάσει σεναρίου.

Οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών εισέρχονται πλέον στην εκπαίδευση των υποψηφίων γιατρών και στη χώρα μας τους προσεχείς μήνες, με τη χρήση ενός λογισμικού που περιλαμβάνει ένα σενάριο το οποίο δίνει στον εκπαιδευόμενο τη δυνατότητα να επιλέξει τις εξετάσεις που θα πρέπει να γίνουν, για να αντιμετωπιστεί ένας εικονικός ασθενής.

Η χρήση τέτοιων λογισμικών ξεκίνησε από την Αγγλία και τον Καναδά και από το 2008 επεκτάθηκε και στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, όπου εφαρμόστηκαν πιλοτικά.

Τους προσεχείς μήνες, όμως, θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται στο ΑΠΘ για την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής στα δύο τελευταία εξάμηνα, μαζί με την κανονική εκπαίδευση που βασίζεται στην αντιμετώπιση πραγματικών ασθενών.

«Οι εικονικοί ασθενείς αναπτύσσονται ως προσομοιώσεις ή αναπαραστάσεις ατόμων που εμπλέκονται σε υγειονομικές διαδικασίες δίνοντας τη δυνατότητα σε φοιτητές Ιατρικής και νέους γιατρούς για την απόκτηση συνδυασμού γνώσης και εμπειρίας.

Με τις προσομοιώσεις αφενός οι ασθενείς δε διατρέχουν κινδύνους από πιθανά λάθη των εκπαιδευομένων, αφετέρου οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα εξερεύνησης πολλαπλών επιλογών και θεραπευτικών προσεγγίσεων, σωστών ή και εσφαλμένων, χωρίς επιπτώσεις στους πραγματικούς ασθενείς.

Επιπλέον, προβλήματα όπως αυτό της λήψης του ιατρικού ιστορικού έχουν σχεδιαστεί με βάση σύγχρονες πλατφόρμες που επιτρέπουν τη διενέργεια σεναρίων μέσα από «παιχνίδια». Οι πρώτες πιλοτικές μετρήσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν πως αυτή η προσπάθεια έχει θετικό αντίκτυπο και ενισχύει τη μάθηση και τη θετική εκπαιδευτική/παιδαγωγική εμπειρία» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα από τη χρήση νέων τεχνολογικών στην ιατρική θα παρουσιαστούν σε διεθνές συνέδριο με τίτλο «Πληροφορική στην Ιατρική Εκπαίδευση» που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ.

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, με τίτλο «Multi-type Content Repurposing and Sharing in Medical Education (mEducator) - Ανταλλαγή και επαναστόχευση/αναπροσαρμογή εκπαιδευτικού υλικού πολλαπλών μορφών στην ιατρική εκπαίδευση» και απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε επαγγελματίες υγείας, γιατρούς, οδοντιάτρους, επιστήμονες πληροφορικής και σε όσους εμπλέκονται σε θέματα ιατρικής εκπαίδευσης.

«Η χρήση νέων τεχνολογιών στην ιατρική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την εξέλιξή της. Ένας αριθμός εισηγήσεων του συνεδρίου αναφέρεται σε καινοτομικές προσεγγίσεις που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση και τη χρήση νέων τεχνολογιών διαδικτύου (Web 2.0 και Web 3.0).

Θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα από τη χρήση καινοτόμων προσεγγίσεων αυτών των δύο ειδών τεχνολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις καινοτόμες και ιδιαίτερα ελκυστικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις με βάση το πρόβλημα, και πώς αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση εικονικών ασθενών, οι οποίοι θα αναπτύσσονται ως προσομοιώσεις ή αναπαραστάσεις και «παιχνιδιών σοβαρού σκοπού», εξηγεί ο κ Μπαμίδης, ο οποίος είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του συνεδρίου.

Δυο ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου φοιτητές και καθηγητές της Ιατρικής αλλά και γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τεχνολογίες δημιουργίας και ανταλλαγής ιατρικού εκπαιδευτικού υλικού, στο πλαίσιο εαρινών μαθημάτων που θα πραγματοποιηθούν στο ΚΕΔΕΑ.

Με τα μαθήματα αυτά, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, θα δοθεί στους μετέχοντες η δυνατότητα να ασκηθούν πάνω σε ελεύθερα εργαλεία και συστήματα που επιτυγχάνουν να αναπροσαρμόσουν σενάρια, να τα επαναστοχεύσουν σε συγκεκριμένες παθήσεις ή διαδικασίες και να δημιουργήσουν «παιχνίδια-σενάρια» τα οποία θα είναι ελκυστικά για τους φοιτητές.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε το «φάρμακο της μακροζωίας»;



Ερευνητές προσπαθούν να απομονώσουν τις παρενέργειες της ραπαμυκίνης.

Η ραπαμυκίνη χρησιμοποιείται ήδη σε περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων για να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος, καθώς και στο πλαίσιο αντικαρκινικών θεραπειών. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η λήψη της ραπαμυκίνης μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης έως 38%.

Ωστόσο, το φάρμακο προκαλεί δυσανεξία στη γλυκόζη, μια παρενέργεια που έχει αναφερθεί και στους ανθρώπους και η οποία μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση διαβήτη.

Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Whitehead Βιοιατρικών Ερευνών στο Cambridge της Μασαχουσέτης, υπό την εποπτεία του Dr David Sabatini, επίκουρου καθηγητή Βιολογίας του MIT διεξήγαγε πειράματα με το συγκεκριμένο φάρμακο και διαπίστωσε ότι η ραπαμυκίνη δρα σε δυο σημαντικές πρωτεΐνες την MTORC1 και την MTORC2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δράση της ραπαμυκίνης στο γονίδιο που ελέγχει την έκφραση της πρωτεΐνης MTORC1 παρατείνει τη ζωή, ενώ η δράση του στο γονίδιο που ελέγχει την MTORC2 προκαλεί διαβήτη.

Αυτό που θέλουν τώρα οι επιστήμονες είναι να δημιουργήσουν παραλλαγές του φαρμάκου που επιδρούν μόνο στο γονίδιο της MTORC1. Στόχος είναι να εξαλειφθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες στους ανθρώπους και το φάρμακο να προσφέρεται στο γενικό πληθυσμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση σκύλου σημάδεψε 5χρονη



Προσοχή σκληρές φωτογραφίες.

Ανεξίτηλα σημαδεύτηκε το πρόσωπο της 5χρονης Abbie Varrow από επίθεση που δέχθηκε από ένα σκύλο Αλσατίας. Το κοριτσάκι έπαιζε σε ένα τραμπολίνο που βρισκόταν κοντά στο φράκτη στο σπίτι μιας φίλης της όταν το σκυλί έγειρε έξω από τον κήπο του γείτονα και της άρπαξε το πρόσωπο.

Η επίθεση διήρκεσε μόλις μερικά δευτερόλεπτα όμως οι χειρουργοί χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για να φροντίσουν τα τραύματα της μικρής που χρειάστηκε 60 ράμματα. Ωστόσο τα νεύρα στη μύτη της υπέστησαν ζημιά.





«Τρέμω για το τι θα συνέβαινε αν το σκυλί είχε πηδήξει πάνω από το φράκτη», δήλωσε η μητέρα της Abbie. «Την ακούσαμε να ουρλιάζει και μετά κάποιον να χτυπά την πόρτα. Κάτω από το αριστερό της μάτι είχε μία μεγάλη πληγή και έτρεχε αίμα».


«Το πρώτο πράγμα που έκανε η Abbie στο νοσοκομείο ήταν να ζητήσει ένα καθρέφτη και όταν είδε το πρόσωπό της είπε "ωχ, χάος, ε;"».

Η επίθεση της 27ης Μαρτίου άφησε την Abbie για διήμερη νοσηλεία. Οι γονείς της, που έχουν άλλα δέκα παιδιά από άλλες σχέσεις, λένε πως πρόκειται για μία εντελώς απρόκλητη επίθεση.

«Δεν κατηγορούμε το σκυλί, κατηγορούμε 110% τους ιδιοκτήτες του», δήλωσε ο μπαμπάς της. «Εάν ζητούσαν τουλάχιστον συγγνώμη θα σήμαινε κάτι αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα και τα παιδιά τους βγήκαν με ένα άλλο από τα σκυλιά τους φωνάζοντάς του "σκότωσε, σκότωσε, σκότωσε!"», πρόσθεσε.

«Θέλω να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη για ό,τι συνέβη», κατέληξε.



Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεμαραθώνιος για τα συσσίτια αγάπης στα Χανιά



Σήμερα στις 18:30.

Η ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των συσσιτίων αγάπης, οδήγησε την Ι. Μ .Κυδωνίας και Αποκορώνου να διοργανώσει σήμερα με την υποστήριξη της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης Τηλεμαραθώνιο - Ραδιομαραθώνιο

Το συσσίτιο αγάπης και υποστήριξης προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες των Χανίων ιδρύθηκε τον Αύγουστο, ωστόσο αδυνατεί λόγω των αυξανόμενων αναγκών, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες , να εξασφαλίσει την βοήθεια σε όλους όσους έχουν ανάγκη.

Από το κεντρικό συσσίτιο της Μητροπόλεως, που στεγάζεται σε ανακαινισμένο κι ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου, καθημερινά ετοιμάζονται και διανέμονται κατ' οίκον 900 μερίδες φαγητού. Στον αγώνα για την ανακούφιση απόρων συμβάλλουν άλλα πέντε ενοριακά συσσίτια των Χανίων, ενώ προβλέπεται να διπλασιασθούν οι ποσότητες, προκειμένου να προσφέρονται ακόμα περισσότερες μερίδες φαγητού στο άμεσο μέλλον.

Για το λόγο αυτό, η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνιάς και Αποκορώνου διοργανώνει σήμερα, μαζί με τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης, τηλεμαραθώνιο αλληλεγγύης για την υποστήριξη και ενίσχυση των συσσιτίων. Απώτερος στόχος είναι να σταματήσουν να υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν.

Από το πρωί και με την συμβολή τόσο των τηλεοπτικών εκπομπών τηs Νέαs Τηλεόρασης Κρήτης, όσο και των ραδιοφωνικών σταθμών , θα συγκεντρώνονται προσφορές από όσους θέλουν να συνεισφέρουν στο έργο των συσσιτίων.

Κάθε προσφορά θα μπορεί να κατατεθεί στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς :

• Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 495/296051-61
• Τράπεζα Χανίων 120553007 και 144249001


Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία αλληλεγγύης για οικονομικά αδύνατους



Με κεντρικό σύνθημα «όσο πιο πολλοί τόσο πιο δυνατοί».

«Εκστρατεία» αλληλεγγύης και προσφοράς, προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες του Πειραιά, διοργανώνει ο Δήμος, με κεντρικό σύνθημα «όσοι πιο πολλοί τόσο πιο δυνατοί».

Από σήμερα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, στην πλατεία Κοραή θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθούν σε άστεγους και οικονομικά αδύναμες οικογένειες από τη Δημοτική Τράπεζα Αγάπης και Προσφοράς.
Όπως αποκάλυψε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με το δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο η πρόεδρος της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης (ΚΟΔΕΠ) Πασχαλίνα Καλαγιά περισσότερες από 1.100 οικογένειες στον Πειραιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.

Η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ ανέφερε ότι στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν τρόφιμα θα συμμετέχει και η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Δήλωσε ότι το Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κοραή, όλοι οι παίχτες του Ολυμπιακού για να βοηθήσουν την προσπάθεια ενώ θα μιλήσουν και θα μοιράσουν αυτόγραφα στα παιδιά.

Ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο δήμος έχει πετύχει από δωρεές ανωνύμων να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες αστέγων σε ξενοδοχείο, ενώ ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα εγκαινιαστεί στην είσοδο του δημαρχείου το γραφείο Αγάπης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Φιλοδοξία μας είναι να εκτινάξουμε τον εθελοντισμό οργανωμένα, ώστε όλοι οι Πειραιώτες να μπορούν να είναι εθελοντές» πρόσθεσε ο δήμαρχος.


Διαβάστε περισσότερα...

Έβαλαν τον πεθαμένο γιο τους μέσα σε κουτί



Εγκληματική αμέλεια γονιών σε βάρος παράλυτου παιδιού.

Για το θάνατο του γιου τους κατηγορήθηκαν γονείς από το Χιούστον των ΗΠΑ. Το 10χρονο παιδάκι βρέθηκε μέσα σε ένα χάρτινο κουτί. Ο μικρός Τζονοθαν έπασχε από εγκεφαλική παράλυση και δεν μπορούσε να φροντίσει τον εαυτό του. Οι Αρχές δήλωσαν ότι παιδί είχε παραμεληθεί τόσο πολύ από τη μητέρα του που ζύγιζε μόλις κιλά.

Ο πατέρας του μικρού αγοριού, το άφησε μόνο του μέσα στην μπανιέρα για να βγει να ψωνίσει και όταν επέστρεψε το παιδί είχε πνιγεί. Το σώμα του παιδιού βρέθηκε πέντε μέρες αργότερα μέσα σε ένα χάρτινο κουτί μέσα στο φορτηγό του πατέρα του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ληστεία με... θαύμα ! Σηκώθηκε ο "ανάπηρος" και λήστεψε την τράπεζα!



Απίστευτο το σχέδιο που σκαρφίστηκαν οι ληστές στο Ηράκλειο Αττικής.

Ένα τέταρτο πριν τις εννιά δυο άνδρες, ένας σε αναπηρικό καροτσάκι και ένας ακόμη που τον βοηθούσε σπρώχνοντάς το εμφανίστηκαν στην τράπεζα στη γωνία της Μαρίνου Αντύπα με την Καράγιωργα.

Όταν οι υπάλληλοι είδαν τον ανάπηρο άνθρωπο μπροστά στην πόρτα αποφάσισαν να ανοίξουν την πλαϊνή καθώς η κεντρική είναι από αυτές που δεν επιτρέπουν την είσοδο παραπάνω από ενός ατόμων με χρονοκαθυστέρηση και επίσης δεν διαθέτει αρκετό χώρο για αναπηρικό καρότσι.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το καρότσι ήταν ο ... δούρειος ίππος των ληστών.

Μόλις οι δύο άνδρες μπήκαν στο υποκατάστημα ... έγινε το θαύμα. Ο “ανάπηρος” σηκώθηκε και μαζί με τον συνεργό του έβγαλαν από ένα όπλο και ακινητοποίησαν τους πάντες.

Άδειασαν τα ταμεία και στη συνέχεια με ... γρήγορες κινήσεις βγήκαν ξανά στο δρόμο και μπήκαν σε ένα αυτοκίνητο όπου τους περίμεναν άλλοι δύο συνεργοί τους.


Διαβάστε περισσότερα...

«Savoir vivre» στο Δημόσιο



Οδηγός συμπεριφοράς για δημοσίους υπαλλήλους.

Τέλος στην εικόνα των δημοσίων υπαλλήλων που μιλούν με φίλους και συγγενείς στο τηλέφωνο και αγνοούν τον πολίτη που βρίσκεται απέναντί τους, ή σερφάρουν ασκόπως στο Διαδίκτυο το οποίο συχνά χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να δείξουν ότι... πνίγονται στη δουλειά, επιχειρεί να φέρει ο Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς.

Το πρότυπο του δημοσίου υπαλλήλου περιγράφεται στον Οδηγό, τον οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και περιλαμβάνει όλους τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί το προσωπικό του Δημοσίου όταν έρχεται σε επαφή - άμεση ή τηλεφωνική - με τους πολίτες καθώς και κατά τον χειρισμό των υποθέσεών τους.

Η ευπρέπεια και ο σεβασμός των πολιτών, ο επαγγελματισμός στην άσκηση των καθηκόντων, η τήρηση της νομιμότητας και η εντιμότητα είναι μερικά από τα προσόντα, όπως αναφέρουν τα Νέα, που πρέπει να διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Οι υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων συνιστούν αντίστοιχα τα δικαιώματα των πολιτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον Οδηγό, ενώ ο κ. Ρέππας τόνισε πως η συμπεριφορά των υπαλλήλων συνδέεται άρρηκτα με την εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης.

Ο Οδηγός συντάχθηκε με τη συνεργασία του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος γίνεται κάθε χρόνο αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών πολιτών για γραφειοκρατικές διαδικασίες και παράτυπες ενέργειες από υπηρεσίες του Δημοσίου.

«Γνωρίζουμε ότι η αξία αυτής της πρωτοβουλίας είναι οριακή», σημείωσε ο κ. Ρέππας. «Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά είναι η αίσθηση χρέους εκείνη που μπορεί να αναδείξει τους υπαλλήλους ως λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης, αποτελεσματικούς υπηρέτες των πολιτών», συμπλήρωσε.



Το κείμενο του οδηγού έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ydmed.gov.gr/wp-content/uploads/20120405_oods54_odigos_orthis_dioikitikis_siberiforas.pdf


Διαβάστε περισσότερα...

Με κουπόνια ο φθηνός οβελίας στον Έβρο



Οι τις τιμές διάθεσης διαμορφώνονται στα 7,5 ευρώ το κιλό.

Όπως όλα δείχνουν ο Έβρος φέτος θα φάει φθηνό οβελία καθώς φαίνεται να ξεπεράστηκε ο σκόπελος της διανομής των αμνοεριφίων και έτσι οι κτηνοτρόφοι του Συνεταιρισμού Έβρου θα διαθέσουν τα αρνιά και τα κατσίκια τους μέσω κουπουνιών.

Σύμφωνα με το e-evros.gr, κάθε κουπόνι θα είναι μια παραγγελία και η παραλαβή των κουπουνών θα γίνεται από την εταιρεία Νόστιμα Ε.Π.Ε που βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής κατόπιν τηλεφώνου.

Οι τις τιμές διάθεσης διαμορφώνονται στα 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και στα 8 για το κατσίκι. Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους σε 5 συγκεκριμένα σημεία, σε Νέα Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Φέρες και Αλεξανδρούπολη, αγοράζοντας με 40 ευρώ το κουπόνι παραγγελίας, όπου θα αναφέρεται το είδος του σφαγίου και το βάρος που επιθυμούν.

Τα αμνοερίφια θα σφαγούν στο σφαγείο της Νέας Ορεστιάδας, θα ελεγχθούν από κτηνιάτρους και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ψυκτικούς θαλάμους.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή πληρωμής δύο δόσεων για δάνεια πυρόπληκτων



Συνάντηση είχε ο Φ. Σαχινίδης με βουλευτές πυρόπληκτων νομών.

Σύσκεψη έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη και των έξι προέδρων των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και βουλευτές των νομών. Από τη Μεσσηνία παρόντες ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Θάρρος», κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός δεσμεύτηκε για την αναστολή καταβολής των δύο πρώτων δόσεων των εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο δανείων, ήτοι αυτών στις 30/6/10 και 31/12/12, οι οποίες θα μεταφερθούν για πληρωμή προστιθέμενες, αντίστοιχα, στην προτελευταία και τελευταία δόση αποπληρωμής.

Η δέσμευση αφορά τόσο στα δάνεια που προϋπήρχαν των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και μετατράπηκαν σε πυρόπληκτα, όσο και στα νέα κεφάλαια που χορηγήθηκαν λόγω των πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε για νέα συνάντηση με πρωτοβουλία του, μεταξύ του ιδίου, των Επιμελητηρίων και των διοικήσεων των εμπλεκόμενων τραπεζών (ΕΤΕ, ΑΤΕ, Πειραιώς και ALPHA), για τη δυνατότητα αντίστοιχων χειρισμών στα μη εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο πυρόπληκτα δάνεια.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην τελευταία τους συνάντηση τα Επιμελητήρια Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Εύβοιας και Αχαΐας είχαν ζητήσει παράταση της περιόδου χάριτος των πυρόπληκτων δανείων για μία τετραετία. Στην επιστολή που είχαν στείλει στον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σημείωναν ότι «εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης είναι ανέφικτη η πληρωμή των δόσεων» και ότι «αν δε δοθεί παράταση, τα δάνεια θα καταστούν ανεπίδεκτα είσπραξης».


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων



Στις νέες τεχνολογίες με επιταγές κατάρτισης.

Από τη Δευτέρα 9 Απριλίου ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ανέργων για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων διάρκειας 100 ωρών, σε Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Το πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», απευθύνεται σε 20.000 ανέργους και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 22.000.000 ευρώ.

Η επιχορήγηση θα γίνει με επιταγές κατάρτισης μέσω του νέου προγράμματος (training voucher) του υπουργείου Εργασίας.

Η κατάρτιση θα υλοποιηθεί από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τα οποία θα παρέχουν στους καταρτιζόμενους και τη δυνατότητα πιστοποίησης από Φορείς Πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων στη χρήση Τομέων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης. Με την πιστοποίηση οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων για να καταρτιστούν στο προαναφερόμενο πρόγραμμα, πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων λήγει την Παρασκευή 25/05/2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε ασφάλεια υγείας



H αξιοπιστία της εταιρείας, οι περιορισμοί και οι παροχές.

Με την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί για πολλούς μονόδρομο. Σίγουρα όμως θα έχετε ακούσει ένα φίλο σας ασφαλιστή να κατηγορεί τον «συνάδελφό» του που σας πούλησε ασφάλεια υγείας, ξεχνώντας να σας προειδοποιήσει για διάφορες εξαιρέσεις ή για τα ψιλά γράμματα.

Μας απασχόλησαν κι εμάς οι διαφωνίες τους. Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε… όχι τον καλύτερο ασφαλιστή αλλά όλα τα σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς όταν μιλάει μαζί του!

Ιδού λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε πριν υπογράψετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας:

• Το όνομα και την αξιοπιστία της εταιρείας

Προφανώς, και στον ασφαλιστικό τομέα, η αξιοπιστία , το μέγεθος και η ισχυρή παγκόσμια παρουσία είναι τα πρώτα στοιχεία που πρέπει να αναζητήσει και να εκτιμήσει ο ασφαλιζόμενος.

• Παροχές

Αναζητείστε τις περισσότερες παροχές για τα χρήματα που διαθέτετε. Υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν στην Ελλάδα παροχές που λίγοι γνωρίζουν π.χ. κάλυψη όλων των εξόδων τοκετού μέχρι 12.000 ευρώ, κάλυψη σε άτομα άνω των 65 ετών χωρίς εξετάσεις, κάλυψη οδοντιατρικών εξόδων, φακών επαφής, γυαλιών οράσεων, εμβολίων, παιδιάτρων κλπ.

• Συνεργασίες με νοσοκομεία

Υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα που συνεργάζονται μόνο με ορισμένα νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν κι εκείνα που επιτρέπουν την ελεύθερη επιλογή από τον ασφαλισμένο.

• Περιορισμοί στις αμοιβές ιατρών.

Υπάρχουν συμβόλαια τα οποία ορίζουν την ανώτατη αμοιβή ιατρού ανά περίπτωση. Είναι ένα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς μπορεί να βρεθείτε στην… άβολη θέση να πρέπει ή να επιθυμείτε να χειρουργηθείτε από ιατρό που ζητάει 5.000 ευρώ και το συμβόλαιά σας να προβλέπει 2.500 ευρώ για τη συγκεκριμένη επέμβαση!

• Περιοριστικό δίκτυο ιατρών

Κάποιες ασφαλιστικές , λειτουργώντας με το παράδειγμα των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων, ορίζουν τους ιατρούς που έχετε δικαίωμα να επισκεφτείτε. Κάποιες άλλες το αφήνουν στην ευχέρεια του ασφαλισμένου…

• Κάλυψη αναγκών βάσει του βιοτικού σας επιπέδου

Αν δεν έχετε νιώσει ποτέ την ανάγκη να κάνετε διακοπές σε 5στερο ξενοδοχείο, ίσως να βολεύεστε και στο δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο ενός νοσοκομείου. Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να παρασυρθείτε από έναν ασφαλιστή που θα προσπαθήσει να σας πουλήσει τη μάξιμουμ πολυτέλεια…



Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας



Σχεδιασμός πρωτοποριακών φαρμάκων από το πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ελπίδες για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία προκαλεί έως και τύφλωση, υπόσχεται ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα πανεπιστήμια University of California at Riverside και Princeton University στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου το πεπτίδιο της κομπστατίνης είναι ένα υποσχόμενο φάρμακο, που δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλοντας τη δραστηριότητα του συστήματος συμπληρώματος, το οποίο αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού σε προσβολές από παθογόνους οργανισμούς.

Κατά παράδοξο τρόπο, η πρώτη γραμμή άμυνας μπορεί να αποτελέσει σε μερικές περιπτώσεις εχθρό του ανθρώπινου οργανισμού, αφού αρκετές ασθένειες, όπως η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, η νόσος Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές κ.α. σχετίζονται με μη ελεγχόμενη δραστηριοποίηση του συστήματος συμπληρώματος.

Εισάγοντας κατάλληλες τροποποιήσεις στο υπάρχον φάρμακο, οι ερευνητικές ομάδες των καθηγητών Γιώργου Αρχοντή (Παν. Κύπρου), Δημήτριο Μωρίκη (UC Riverside) και Χ. Φλούδα (Princeton University) δημιούργησαν παράγωγα με βελτιωμένη ανασταλτική δραστηριότητα.

Αυτό το επίτευγμα συνιστά ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία φαρμάκου για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.


Διαβάστε περισσότερα...