Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

«Μοιράζοντας τη γνώση των παραολυμπιακών»



Ο αθλητισμός και ειδικότερα οι στρατηγικές που ακολουθούν τα ομαδικά αθλήματα, όπως εξάλλου και οι επιχειρήσεις, απαιτούν αδιάκοπη προσπάθεια, απόλυτο συντονισμό, αμέριστη θέληση, ισχυρή δύναμη και στόχο, στόχο επιτεύξιμο για υψηλές επιδόσεις.

Πρόκειται για το μήνυμα του κ. Γρηγόρη Πολυχρονίδη*, Παραολυμπιονίκη της Εθνικής Ομάδας από το 2003 στο άθλημα Boccia, κατά τη συμμετοχή του στο τελευταίο συνέδριο πωλήσεων της Allianz Ελλάδος.

Στην ομιλία του ο κ. Πολυχρονίδης, αφού περιέγραψε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τα κοινά στοιχεία που προσδιορίζουν τις στρατηγικές του αθλητισμού και των επιχειρήσεων, τόνισε: «Ο όμιλος Allianz, είναι χορηγός της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής από το 2006, ένα γεγονός που τιμάει την εταιρεία και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Παραολυμπιακό αθλητισμό, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη χορηγιών και η σχεδόν αποκλειστική οικονομική εξάρτηση από το κράτος. Ένα άτομο με αναπηρία, σε αντίθεση με τη συνήθη αντίληψη της κοινωνίας, είναι ένα άτομο που ως μόνη διαφορά με ένα απόλυτα υγιές άτομο, έχει τον περιορισμό που του προκαλεί η αναπηρία του».

«Η υποδειγματική στάση των Παραολυμπιακών αθλητών και οι κοινωνικές αξίες των Παραολυμπιακών προσπαθειών αξίζουν περισσότερη προσοχή απ΄ όλους μας. Επιδόσεις, σεβασμός, συνέπεια στο στόχο. Όλοι μπορούμε να μάθουμε κοντά σε αυτούς τους αθλητές» τόνισε ο κ. Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, λίγο πριν τους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, ο όμιλος Allianz ενισχύει την υποστήριξή του ανανεώνοντας για ακόμη δύο χρόνια την παγκόσμια συνεργασία του και την εταιρική του σχέση με την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) συνάπτοντας παράλληλα συμφωνία για ακόμη 6 εταιρικές συνεργασίες με Εθνικές παραολυμπιακές επιτροπές. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της η Allianz προωθεί ενεργά το Κίνημα των Παραολυμπιακών και στοχεύει στο να περιορίσει την κοινωνική ανεπάρκεια απέναντι στον αθλητισμό.

Η Allianz υποστηρίζει τους παραολυμπιακούς αγώνες από το 2006 και εκτός από την υποστήριξή της προς τις Γερμανικές και Πορτογαλικές εθνικές παραολυμπιακές επιτροπές, η Allianz γίνεται «Εθνικός Υποστηρικτής» 6 ακόμα Εθνικών Παραολυμπιακών επιτροπών της Αυστραλίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ιρλανδίας, Ελβετίας και Τουρκίας.

Με το σύνθημα «Μοιράζοντας τη γνώση των παραολυμπιακών» καθίσταται περισσότερο οικείος ο κλάδος του αθλητισμού. Επίσης, η εκστρατεία με τίτλο «πιστέψτε στον εαυτό σας» εμψυχώνει το κοινό, τα μέλη και το προσωπικό εργασίας στο να ταυτιστούν με την έμπνευση και τις επιτυχίες των αθλητών. Αξιοσημείωτο είναι και το ότι θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια από την Allianz με τους αθλητές των παραολυμπιακών, γεγονός που ενδυναμώνει την επιτυχία της συνεργασίας.

«Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός που δένει την Allianz με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες» δήλωσε ο Werner Zedelius μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Allianz SE. «Τα θέματα της υγείας, της αποκατάστασης και επανένταξης ύστερα από συμβάντα ατυχημάτων είναι μέρος των καθημερινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας. 650 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με αναπηρία, αλλά η αναπηρία είναι ένα ζήτημα όχι μόνο για εκείνους που θίγονται άμεσα: Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους έχει ένα μέλος της οικογένειας με αναπηρία. Αν το θέμα αυτό το συζητήσουμε με φίλους μας και συγγενείς θα διαπιστώσουμε ότι η αναπηρία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους» πρόσθεσε.

*Ο κ. Πολυχρονίδης είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει κατακτήσει μετάλλια σε Παραολυμπιακούς αγώνες, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και οι νίκες του αυτές τον έχουν φέρει στην πρώτη θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης από το 2007.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: Προκήρυξη 21 νέων θέσεων - αδειών περιπτέρων



Από τον Δήμο Ηρακλείου (Γραφείο έκδοσης αδειών περιπτέρων & τσιγάρων) ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε η αριθ. 305/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου με την οποία αποφασίζεται η προκήρυξη 21 νέων θέσεων-αδειών περιπτέρων που θα χορηγηθούν σε Πολεμιστές της Κύπρου, σε Άτομα με Αναπηρία & σε Πολύτεκνους σύμφωνα με το Ν. 3648/2008.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι - μόνιμοι κάτοικοι των Δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Ηρακλείου (δηλ. οι κάτοικοι των ενοτήτων Ηρακλείου, Ν.Αλικαρνασσού, Τεμένους, Παλιανής & Γοργολαΐνη), να υποβάλλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε ταχυδρομικώς, μέχρι 12/8/2011 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από το ΠΔ 37/2009 για την κατηγορία τους.

Η Ανακοίνωση αναλυτικά




Δείτε επίσης για τις άδειες περιπτέρου:
Διαβάστε περισσότερα...

Η μοριοδότηση για την εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς



Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κατάθεση σχετικής αίτησης


Από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, γίνεται γνωστό, ότι η μοριοδότηση για την εγγραφή των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς του Κοινωνικού Οργανισμού, για το σχολικό έτος 2011-2012, άλλαξε, βάσει των κριτηρίων που αναφέρονται στις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν και πλέον έχουν ως εξής: Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι εργαζόμενη η μητέρα πλην του Α1 & το παιδί να έχει συμπληρώσει τα 2,5 έτη και να αυτοεξυπηρετείται.

Οικογενειακή κατάσταση

Α) Ειδικές οικογενειακές καταστάσεις 30 μόρια

1.Γονείς η παιδιά με αναπηρία σωματική, ή πνευματική με ποσοστό 67%, ή καρκινοπαθείς ή με χρόνιο νόσημα, που να αποδεικνύονται με βεβαίωση, έστω και αν οι μητέρες τους δεν εργάζονται.

2. Παιδιά ορφανά από πατέρα ή μητέρα.

3. Παιδιά μονογονεïκής οικογένειας.

4.Παιδιά στρατευμένων ή φυλακισμένων.

5.Παιδιά φοιτητών (Α΄ κύκλου σπουδών).

6.Παιδιά εργαζόμενων γονέων σε διαφορετικές πόλεις.

7.Παιδιά που γονείς ή αδέλφια είναι σε ομάδα απεξάρτησης από ναρκωτικά.

Β) Παιδιά που αδελφάκι φιλοξενείται ήδη στο σταθμό 20 μόρια

Γ) Αριθμός ανήλικων τέκνων 1 παιδί 5 μόρια, 2 παιδιά 10 μόρια, 3 παιδιά 20 μόρια, 4 παιδιά 50 μόρια + 10 ανά παιδί.

Οικογενειακό εισόδημα - Οικογενειακό εισόδημα Μόρια

Έως 8.000 €  - 40

8.001 € – 12.000 € - 35

12.001 € – 16.000 €
 - 30

16.001 € – 20.000 €
 - 25

20.001€ – 25.000 €
 - 20

25.001 € – 30.000 €
 - 15

30.001 € – 40.000 €
 - 10

40.001 € – 50.000 €
 - 5

50.000 € και άνω
 - 0

*Στον Η΄ Παιδικό σταθμό τα παιδιά των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», 50 μόρια

*Στον Παιδικό σταθμό Ρίου τα παιδιά των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο 50 μόρια

ΙΙ) Την οικονομική συνεισφορά των γονέων όπως αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα:

Η οικονομική συμμετοχή των γονέων καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π. και έχει ως εξής σε μηνιαία απεικόνιση:



Οικογενειακό εισόδημα
 - α΄ παιδί - β΄ παιδί

Έως 8.000 €
 - δωρεάν - δωρεάν

8.001 € – 12.000 €
 - 15,00€ - 7,50€

12.001 € – 16.000 €
 - 22,00€ - 11,00€

16.001 € – 20.000 €
 - 30,00€ - 15,00€

20.001€ – 25.000 €
 - 45,00€ - 22,50€

25.001 € – 30.000 €
 - 70,00€ - 35,00€

30.001 € – 40.000 €
 - 100,00€ - 50,00€

40.001 € - 50.000€
 - 120,00€ - 60,00€

50.001 € και άνω
 - 150,00€ - 100,00€

Η ετήσια συνεισφορά καταμερίζεται, για τη διευκόλυνση των οικογενειών σε 4 ισόποσες δόσεις και καταβάλλεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με κατάθεση του ποσού σε Τράπεζα, με την οποία συνεργάζεται το Νομικό πρόσωπο της υπηρεσίας μας, και στη συνέχεια οι γονείς αφού προσκομίσουν το αποδεικτικό κατάθεσης, θα παίρνουν την απόδειξη είσπραξης.

Τα διαστήματα αυτά είναι:

Μέχρι 20 Οκτωβρίου η πρώτη δόση

Μέχρι 20 Ιανουαρίου η δεύτερη δόση

Μέχρι 20 Μαρτίου η τρίτη δόση

Μέχρι 20 Μαΐου η τέταρτη δόση

Θα ισχύει 10% έκπτωση σε περίπτωση εφ άπαξ καταβολής.

Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις απουσίας ή ασθένειας η οικονομική συνεισφορά καταβάλλεται κανονικά. Μη καταβολή των εισφορών συνιστά λόγο διαγραφής του νηπίου.

Σε περίπτωση διαγραφής του νηπίου δεν επιστρέφεται η οικονομική εισφορά που έχει καταβληθεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει για μείωση ή απαλλαγή από την καταβολή μηνιαίας οικονομικής συνεισφοράς, για ειδικά κοινωνικά περιστατικά.

Η κλίμακα της μηνιαίας οικονομικής εισφοράς μπορεί να αναπροσαρμοστεί, με νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ειδικές περιπτωσεις

*Πολύτεκνοι ή εφ’ όσον υπάρχει στην οικογένεια άτομο με ειδικές ανάγκες (γονείς παιδιά) με κατ’ ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 67% ή καρκινοπαθείς ή με χρόνιο νόσημα, με εισόδημα μέχρι 30.000,00€ και με την προϋπόθεση οικείας βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα τους ή της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, απαλλάσσονται.

Από 30.000,01€ και πάνω καταβάλλεται το ποσό των 15,00€

*Οι υπάλληλοι του Νομικού Προσώπου, (μόνιμοι, αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι) απαλλάσσονται από την καταβολή των της οικονομικής συμμετοχής, μέχρι του ποσού των 30.000,00€ .

*Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Ρίου δικαιούνται έκπτωσης 25% στις κλίμακες που αντιστοιχούν στα ποσά των 100,00 € και 120,00 € και 150,00€. Στις άλλες κλίμακες όπως αναφέρεται στο πίνακα.

Τέλος, εντός του Ιουλίου συνέρχεται το Δ.Σ. και αφού προβεί σε καταρχήν εξέταση των αιτήσεων θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή επιλογής στην οποία μετέχει και η εκπρόσωπος εργαζόμενος.


Διαβάστε περισσότερα...

«Επανάσταση αξιοπρέπειας»

ΟΜΟΡΦΗ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ SPECIAL OLYMPICS



Το θέαμα ήταν φαντασμαγορικό, οι Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ο μύθος του Οδυσσέα έκανε το γύρο του κόσμου μέσω της τηλεόρασης.

Οταν όμως έσβησαν τα φώτα στο Παναθηναϊκό Στάδιο και η λαμπρή τελετή έλαβε τέλος, εκείνο που έμεινε ήταν η εικόνα των παιδιών. Η προσπάθειά τους να φανούν χρήσιμοι, να χαρούν, να κερδίσουν το σεβασμό και την εκτίμηση που έχουν στερηθεί. Ο,τι διαδραματίστηκε επί σκηνής, ό,τι παίχτηκε, ό,τι ευφάνταστο και όμορφο παρουσιάστηκε, έμοιαζε πολύ μικρό εμπρός στα χαμογελαστά πρόσωπα των φυσικών πρωταγωνιστών, των ανθρώπων που παλεύουν να αλλάξουν τη μοίρα τους...

Η φλόγα της ελπίδας των Special Olympics φωτίζει από το Σάββατο βράδυ τον αττικό ουρανό και θα στέλνει πανανθρώπινα μηνύματα σε όλο τον κόσμο για τις επόμενες οκτώ ημέρες, όσο θα διαρκέσουν οι παγκόσμιοι αγώνες των ατόμων με διανοητική αναπηρία.

«Οι Special Olympics επέστρεψαν σπίτι τους. Ας ξεκινήσουμε την επανάσταση της αξιοπρέπειας από την Αθήνα», τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Τιμ Σράιβερ, γιος της Γιούνις Κένεντι- Σράιβερ, της γυναίκας που συνέλαβε την ιδέα και τη μετουσίωσε σε ένα παγκόσμιο κίνημα.

Εντυπωσιακά τα δρώμενα, η αναπαράσταση της Οδύσσειας που επιμελήθηκε ο διακεκριμένος χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός, οι τριακόσιες είκοσι φλόγες των εθελοντών, που σχημάτισαν με τους πυρσούς τους τη φράση «Αθήνα 2011», τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα που πλημμύρισαν τον ουρανό όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συγκινημένος κήρυξε την έναρξη των αγώνων. *


«Επίθεση» από το Σπίγκελ



ΣΦΟΔΡΗ επίθεση κατά της διοργάνωσης των Special Olympics εξαπολύει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Σπίγκελ», με ανταπόκρισή του από την Αθήνα που τιτλοφορείται «Ανάγκη και αγώνας».

«Η Ελλάδα είναι σχεδόν χρεοκοπημένη. Τώρα ξεκινά στην Αθήνα μια τελευταία πολύ ακριβή γιορτή. Με περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ η χώρα διεξάγει τους αγώνες για άτομα με διανοητική αναπηρία. Την ίδια ώρα η καθημερινή τροφοδοσία των νοσοκομείων βρίσκεται στο κατώτατο όριό της», τονίζουν οι δύο απεσταλμένοι του «Σπίγκελ».

Στο ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνεται και αιχμηρή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων Παιδιών με Αναπηρία, που φέρεται μάλιστα «εξαγριωμένη».

«Την ώρα που η παροχή υπηρεσιών στους αναπήρους μειώνεται συνεχώς, εμείς διοργανώνουμε ένα υπερθέαμα, στο οποίο άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο τρέφονται με τα χρήματα των φορολογουμένων», επισημαίνεται.
Α.Μπ.

Καταγγελίες για απαράδεκτη διαμονή-διατροφή



ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ συνθήκες στη διαμονή και τη διατροφή των παιδιών των Special Olympics, που φιλοξενούνται σε διάφορα σημεία της Αθήνας, καταγγέλλουν εθελοντές.

Ηδη οι αποστολές της Ρωσίας και της Ουρουγουάης ζήτησαν να μετακομίσουν, ενώ 18 αθλητές της βρετανικής ομάδας μεταφέρθηκαν με συμπτώμτα γαστρεντερίτιδας στο Γενικό Κρατικό.

* Στο αγωνιστικό κομμάτι, το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στους Αγώνες «Αθήνα 2011» ήρθε από την κολύμβηση και συγκεκριμένα από τον Γιώργο Παπαδόπουλο, που ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία ΜΟ5 800 μ. ελεύθερο.
«Κολυμπώ από πολύ μικρός. Είμαι πολύ ευτυχής με τη συμμετοχή μου στους αγώνες και με τη διοργάνωση συνολικά», τόνισε γεμάτος χαρά ο Γιώργος.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας Unicef και Special Olympics στην Αθήνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- UNICEF: Δ.Τ. 26/2011

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2011


Στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, Special Olympics και UNICEF

ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην περιθωριοποίηση των παιδιών με αναπηρίες

Στα πλαίσια της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011 στην Αθήνα, η UNICEF και τα Special Olympics υπέγραψαν σήμερα ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για να ενισχύσουν την κοινή τους δέσμευση να προστατεύουν τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την ένταξη των παιδιών με αναπηρίες.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Athens Hilton, ο Dr. Timothy Shriver, Πρόεδρος και CEO των Special Olympics και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF κ. Anthony Lake, δεσμεύθηκαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, συνεργαζόμενοι ακόμα πιο στενά από κοινού ώστε να καταπολεμήσουν νομοθετικά, κοινωνικά και φυσικά εμπόδια που αποκλείουν τα παιδιά με αναπηρία από την πλήρη τους συμμετοχή.

Τους επικεφαλής των δύο διεθνών οργανισμών καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας προς όφελος των παιδιών με αναπηρίες στην Ελλάδα και τον κόσμο.

«Τα παιδιά με αναπηρίες έχουν τις ίδιες ελπίδες και όνειρα όπως όλα τα παιδιά και το ίδιο δικαίωμα να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους,» δήλωσε ο Anthony Lake, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF. «Η στέρηση αυτού του δικαιώματος είναι μια απώλεια όχι μόνο για αυτά τα παιδιά αλλά και για τις κοινωνίες μας. Αυτό είναι πέρα από κάθε ηθική. Ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ Special Olympics και UNICEF θα βοηθήσουμε να προστατευθεί το δικαίωμα αυτό για περισσότερα παιδιά με αναπηρίες και πράττοντας έτσι, θα τους επιτρέψουμε να συνεισφέρουν ακόμα περισσότερο στις κοινότητες και στις χώρες τους.»

Ως συχνοί στόχοι διακρίσεων και παραμέλησης, τα παιδιά με αναπηρίες στερούνται συνήθως από αναγκαίες υπηρεσίες όπως η βασική ιατρική περίθαλψη, η εκπαίδευση και άλλες παροχές της κοινωνικής πρόνοιας. Αρνητικές κοινωνικές συμπεριφορές καθιστούν επίσης τα παιδιά με αναπηρίες εξαιρετικά ευάλωτα στη βία, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση. Η αντιμετώπιση των διακρίσεων που κρατά τα παιδιά με αναπηρίες στο περιθώριο της κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μπορέσουμε να τα εντάξουμε ως ίσα και ενεργά μέλη των κοινοτήτων τους.

Από το 2007 η UNICEF και τα Special Olympics έχουν εργαστεί μαζί για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ικανότητες και τα δικαιώματα των παιδιών με νοητική αναπηρία, για την αλλαγή των αντιλήψεων και την αντιμετώπιση αρνητικών στάσεων. Μαζί οι δύο οργανισμοί προωθούν τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των παιδιών με διανοητική αναπηρία και των οικογενειών τους σε όλο τον κόσμο και προσπαθούν να οικοδομήσουν την αυτοδυναμία, την αυτοπεποίθηση και τις ικανότητες συνηγορίας τους, μέσω του αθλητισμού και σχετικών υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών.

«Έχουμε την τιμή να καλωσορίζουμε τη UNICEF εδώ μαζί μας στην Αθήνα, στους Παγκόσμιους Αγώνες μας και από κοινού για να απευθύνουμε αυτή την κρίσιμη έκκληση για δράση για ένταξη», δήλωσε ο Dr. Timothy P. Shriver, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Special Olympics. «Καθώς οι αθλητές αυτοί λαμβάνουν θέση στην παγκόσμια σκηνή, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ Special Olympics και UNICEF, διπλασιάζοντας τις προσπάθειές μας για να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τους αθλητές μας και τις οικογένειές τους και για όλα τα παιδιά με αναπηρίες.»

Τα τελευταία χρόνια, η UNICEF και τα Special Olympics συνεργάστηκαν για την ίδρυση των πρώτων Δικτύων Οικογενειακής Υποστήριξης για οικογένειες με παιδιά με διανοητικές αναπηρίες στην Καμπότζη, παρέχοντας ευκαιρίες στα παιδιά στην Τζαμάικα ώστε να συμμετάσχουν στα Προγράμματα Νέων Αθλητών, καθώς και παρέχοντας ιατρικές εξετάσεις και παροχή συμβουλών σχετικά με τη διατροφή και την εκπαίδευση για την οικογενειακή υγεία, σε διάφορα σημεία σε όλο το Καζακστάν.

UNICEF και Special Olympics εργάζονται σήμερα μαζί σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας και θα επιδιώξουν να διευρύνουν την γεωγραφική εμβέλεια των κοινών τους προσπαθειών. Μία κορυφαία προτεραιότητα είναι να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είναι η πρώτη συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 21ου αιώνα και το πρώτο νομικά δεσμευτικό έγγραφο που παρέχει ολοκληρωμένη προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Έχοντας υιοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2006, μέχρι το Μάιο του 2011, 100 χώρες την έχουν ήδη επικυρώσει.

Η συνεργασία θα επιδιώξει επίσης την ενσωμάτωση των παιδιών και νέων με αναπηρίες στην κοινωνία. Για το σκοπό αυτό, η UNICEF υποστηρίζει την Παγκόσμια Σύνοδο Νεολαίας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, παράλληλα με τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011. Η Σύνοδος, που διοργανώνεται από τα Special Olympics φέρνει κοντά νέους - με ή και χωρίς διανοητική αναπηρία - από 30 χώρες. Με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ένταξης και της διαφορετικότητας, η Παγκόσμια Σύνοδος Νεολαίας φέρνει μαζί αυτούς τους νεαρούς ηγέτες για να αναπτύξουν στρατηγικές σχεδιασμένες να αλλάξουν τις αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με την αναπηρία και να αντιμετωπίσουν αρνητικές συμπεριφορές.

«Για μένα, η συμμετοχή στην Παγκόσμια Σύνοδο Νεολαίας είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μάθω τι βιώνουν οι αθλητές των Special Olympics σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω πως μαζεύοντας όλες τις ιδέες μας είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλήξουμε σε λύσεις προκειμένου να κατανοήσουμε τους αθλητές και ο ένας τον άλλο», είπε ο Wai Tsun "Hazel" Law, ένας 15χρονος από το Χονγκ Κονγκ που συμμετέχει. «Τότε, μπορούμε να τις φέρουμε πίσω στο σχολείο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά μαζί και να διαδώσουμε το μήνυμα του σεβασμού και της αποδοχής σε ολόκληρη την κοινότητα.»

Σχετικά με τα Special Olympics

Τα Special Olympics είναι ένας διεθνής οργανισμός που αλλάζει τη ζωή μέσα από τη δύναμη του αθλητισμού με την ενθάρρυνση και την ενίσχυση των ατόμων με διανοητική αναπηρία, την προώθηση της αποδοχής για όλους και την καλλιέργεια κατανόησης και σεβασμού εντός των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Έχοντας ιδρυθεί το 1968 από την Eunice Kennedy Shriver, το κίνημα των Special Olympics έχει αυξηθεί από μερικές εκατοντάδες αθλητές σε περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια αθλητές σε πάνω από 170 χώρες σε όλες τις περιοχές του κόσμου, προσφέροντας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προπόνηση, αγώνες και άλλα συναφή προγράμματα. Τα Special Olympics είναι μια καθημερινή πραγματικότητα, αλλάζοντας τη ζωή των ατόμων με διανοητική αναπηρία σε μέρη όπως η Κίνα και από περιοχές όπως η Μέση Ανατολή μέχρι και τις αυλές και τις παιδικές χαρές σε κάθε μικρή γειτονιά. Τα Special Olympics παρέχουν στους ανθρώπους με διανοητική αναπηρία τις ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, να αναπτύξουν τη φυσική τους κατάσταση, να δείξουν θάρρος και να νιώσουν την εμπειρία της χαράς και τη φιλίας. Επισκεφτείτε τα Special Olympics στο www.specialolympics.org. Ακολουθήστε μας στο: Twitter@specialolympics - Fb.com/ specialolympics - youtube.com/specialolympicshq και specialolympicsblog.wordpress.com.



Σχετικά με τη UNICEF

Η UNICEF δρα στο πεδίο σε πάνω από 150 χώρες ή περιοχές για να βοηθήσει τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, από τη νηπιακή ηλικία μέχρι την εφηβεία. Είναι ο μεγαλύτερος πάροχος εμβολίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως και υποστηρίζει την παιδική υγεία και τη διατροφή, τη δημιουργία εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, την ποιοτική βασική εκπαίδευση για όλα τα αγόρια και τα κορίτσια, καθώς και την προστασία των παιδιών από τη βία, την εκμετάλλευση και το AIDS. Η UNICEF χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εθελοντικές συνεισφορές.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Special Olympics και τα ερωτήματα



Η διοργάνωση των Special Olympics διχάζει τους Ελληνες.
Από τη μια, τα παιδιά με νοητική αναπηρία που έχουν κάθε δικαίωμα στην προσπάθεια, στον αθλητισμό, στη ζωή. Στον αντίποδα, το κόστος των Αγώνων.
Ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Αηδόνης, μόλις πριν από λίγες ημέρες δεν κρύφτηκε και αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία, ζητώντας να μη γίνει καμία υπέρβαση, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση έριξε το συνολικό ποσό κατά περίπου 20%.
Το μόνο που δεν αντέχει η χώρα αυτή τη στιγμή είναι νέο πάρτι με χρυσά κουτάλια. Για τους λίγους και τους εκλεκτούς της διοργάνωσης. Γιατί ναι μεν οι μάχες των αθλητών συγκλονίζουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στη λυπητερή. Με τα ερωτήματα για το αν είχαμε ανάγκη αυτή τη διοργάνωση, την ώρα που το τσεκούρι πέφτει παντού, να πληθαίνουν σε καθημερινή βάση.


Διαβάστε περισσότερα...

Vodafone Smart Accessibility, Διαγωνισμός για developers

To Vodafone Group Foundation διοργανώνει ένα νέο διαγωνισμό για developers από όλη την Ευρώπη, με στόχο την ανάπτυξη νέων εφαρμογών για τη βελτίωση της ζωής ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων, ώστε να αποτελέσουν πιο ενεργά μέλη της κοινωνίας. Ο διαγωνισμός Smart Accessibility, θα βραβεύσει τις καλύτερες εφαρμογές για smartphones με συνολικό έπαθλο 200.000 ευρώ.
Vodafone Smart Accessibility


Οι κατηγορίες είναι:
1. Κοινωνική συμμετοχή: Αφορά εφαρμογές, οι οποίες βοηθούν τους χρήστες να συμμετέχουν ενεργά στη σημερινή κοινωνία, επωφελούμενοι από τις διευκολύνσεις που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, ανεξαρτήτως της ηλικίας, της αναπηρίας ή/και των δυνατοτήτων τους (π.χ. χρήση του διαδικτύου και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης μέσω συσκευών κινητής επικοινωνίας).
2. Ανεξάρτητη διαβίωση: Αφορά εφαρμογές, οι οποίες βοηθούν τους χρήστες να είναι περισσότερο αυτόνομοι (π.χ. χρήση οικιακών συσκευών, όπως το ψυγείο ή το πλυντήριο).
3. Κινητικότητα: Αφορά εφαρμογές με τις οποίες καθίσταται δυνατή η ελεύθερη μετακίνηση των χρηστών και η ασφαλής χρήση από αυτούς μίας ευρείας κλίμακας μέσων μεταφοράς. Επίσης, θα μπορούσε να αφορά στη χρήση συσκευών κινητής επικοινωνίας για καθοδήγηση σε άγνωστο περιβάλλον (π.χ. χρήση της επιλογής πλοήγησης με GPS).
4. Ευημερία: Αφορά εφαρμογές με τις οποίες βελτιώνεται η υγεία των χρηστών, καθώς και η συνολική αίσθηση ευημερίας που νιώθουν.

Η αξιολόγηση της κάθε εφαρμογής θα πραγματοποιηθεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα η αποτελεσματικότητα, η ευχρηστία, η διαθεσιμότητα αυτής κ.λπ. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι από τις 14 Ιουνίου 2011 έως τις 15 Οκτωβρίου 2011. Το συνολικό ποσό του επάθλου, των 200.000 ευρώ, πρόκειται να μοιραστεί ισομερώς στους τέσσερις νικητές. Κάθε συμμετοχή πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://developer.vodafone.com/smartaccess2011, όπου είναι διαθέσιμες και περισσότερες πληροφορίες για τα Βραβεία.

Όλες οι συμμετοχές που πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού, πρόκειται να αξιολογηθούν το Νοέμβριο 2011 από μία Επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Τρίτη Ηλικία, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και του Ιδρύματος του Ομίλου Vodafone. Στην τελική φάση, δώδεκα συμμετέχοντες θα επιλεχθούν και θα κληθούν να παρουσιάσουν «ζωντανά» την εφαρμογή τους, ενώπιον της Επιτροπής στις Βρυξέλλες στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου και θα επιλεγούν οι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού.

Το πρόγραμμα στηρίζεται και συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Τρίτη Ηλικία (AGE), το Ευρωπαϊκό δίκτυο 160 οργανώσεων για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), ένα Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ο οποίος εκπροσωπεί 80 εκατομμύρια Ευρωπαίους με αναπηρία.
Διαβάστε περισσότερα...

«Σεβασμός στη διαφορετικότητα»

Η ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ, ΩΣ «ΚΗΡΥΚΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ», ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ SPECIAL OLYMPICS




«Από τους Αγώνες δεν ωφελούνται μόνο οι αθλητές με διανοητική αναπηρία, αλλά κυρίως εμείς. Ο κόσμος, οι θεατές, οι μαθητές, όλοι...» λέει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.«Από τους Αγώνες δεν ωφελούνται μόνο οι αθλητές με διανοητική αναπηρία, αλλά κυρίως εμείς. Ο κόσμος, οι θεατές, οι μαθητές, όλοι...» λέει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.
Αντί ν' ανοίξει «βενζινάδικο πάνω στα σύννεφα», ή «να κυκλοφορεί και να οπλοφορεί», τώρα που έπιασαν οι ζέστες, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη προτίμησε να πάει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να τραγουδήσει τον «υπέροχο κόσμο των νικητών»

Έναν ύμνο ανθρωπιάς, αφιερωμένο στα παιδιά με νοητική στέρηση των Special Olympics, που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες επ' ευκαιρία των Αγώνων τους, «Αθήνα 2011». «Κήρυκα εθελοντισμού» την αποκάλεσε η Γιάννα Δεσποτοπούλου, που έχει το γενικό πρόσταγμα, ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες των τελετών έναρξης και λήξης των παγκόσμιων αγώνων Special Olympics.

Ε Τι σημαίνει ο τίτλος αυτός για σας, κυρία Πρωτοψάλτη;

Α Πιστεύω ότι το εθελοντικό κίνημα δίνει νόημα και περιεχόμενο σε παναθρώπινες αξίες και αποτελεί μια μορφή κοινωνικής δράσης και προσφοράς, που οι σημερινές κοινωνίες πρέπει να αναζητούν και να αναδεικνύουν καθημερινά. Ο εθελοντισμός έχει τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου. Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής. Ετσι απλά δέχτηκα να συμμετάσχω αφιλοκερδώς, βάζοντας και εγώ ένα μουσικό κρίκο σ' αυτή τη γιορτή.

Ε Ποιοι λόγοι σάς ώθησαν να αποφασίσετε να συμμετάσχετε; Και τι αποκομίσατε από τη μέχρι τώρα συναναστροφή σας με τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών;

Α Οι Αγώνες στέλνουν μήνυμα αγάπης και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Από τους Αγώνες δεν ωφελούνται μόνο οι ίδιοι οι αθλητές με διανοητική αναπηρία, αλλά κυρίως εμείς. Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν, οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στα ειδικά προγράμματα ευαισθητοποίησης. Ο στόχος είναι η ανθρώπινη επαφή να νικήσει τις προκαταλήψεις και όλοι να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά. Τους αξίζει θαυμασμός. Τα ωραιότερα χαμόγελα, τις πιο ζεστές αγκαλιές, τα πιο υπέροχα φιλιά, τα εισέπραξα κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Ε Η ενασχόληση σας με τον αθλητισμό κατά το παρελθόν έπαιξε ρόλο στο να πείτε «ναι, είμαι μέσα«; Πριν δεχτείτε την πρόταση, τι γνωρίζατε για το κίνημα των Special Olympics;

Α Ημουν αθλήτρια ταχύτητας στα 100 μέτρα και 4Χ100 σκυταλοδρομία, το συναίσθημα που περικλείει όλη αυτή την αθλητική ζωή είναι ολοζώντανο. Συγκινήσεις, μετάλλια, προσπάθεια, προσήλωση στο στόχο, καρδιοχτύπια, πειθαρχία, πάθος, αλλά και τη μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Το «Είμαι μέσα» βγήκε από την ψυχή μου αμέσως και αυθόρμητα. Οι παγκόσμιοι αγώνες των Special Olympics αποτελούν το κορυφαίο γεγονός στην πολύχρονη πορεία ενός παγκόσμιου κινήματος, που ιδρύθηκε το 1968 από μια σπουδαία γυναίκα, τη Γιούνις Κένεντι Σράιβερ, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην υλοποίηση ενός οράματος παγκόσμιας εμβέλειας. Τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα ορίζεται απ' αυτούς που αποκλείονται, αλλά απ' αυτούς που εντάσσονται. Χωρίς την παρουσία της ιδρύτριας και μόλις δύο χρόνια μετά τον θάνατό της, η ιστορία συνεχίζεται στην πατρίδα του «ευ αγωνίζεσθαι».

Ε Τι μηνύματα πιστεύετε ότι στέλνει το τραγούδι των Special Olympics που ερμηνεύσατε;

Α Το τραγούδι είναι πολύ αισιόδοξο σε στίχους της Ρεββέκας Ρούσση και μουσική του Στέφανου Κορκολή. Το μήνυμά του είναι σαφές: «Είμαι εδώ σε ό,τι ζεις, τρέξιμο ανέμου, δύναμη ψυχής, είμαι εδώ να αγωνιστώ κάθε μου στιγμή και κάθε μου λεπτό... Είμαι εδώ γιατί είσαι εσύ της ζωής η νίκη και το φως μαζί. Νικάει η αγάπη, τρέχει η χαρά, στόχος μονάχα η καρδιά και ένα κλαδάκι από ελιά, στον θαυμαστό τον κόσμο αυτό...» Στον υπέροχο κόσμο των νικητών.

Ε Το θέμα της τελετής έναρξης είχε τίτλο «Κάθε αθλητής ένας Οδυσσέας» και παραπέμπει στον αρχέγονο μύθο του Οδυσσέα, που ταξιδεύει προς την Ιθάκη του. Πώς έδεσε το τραγούδι σας με το τελετουργικό;

Α Το τραγούδι μου έκλεισε την τελετή έναρξης. Εχει τίτλο στον «Υπέροχο Κόσμο των Νικητών», ή αλλιώς «Wonderfoul Winning World» (WWW) και το ερμήνευσα μαζί με τον Βιτόριο Γκριγκόλο, έναν σπουδαίο νεαρό ιταλό τενόρο και την παιδική χορωδία του Λαυρίου.

Ε Είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι έχετε κάνει μέχρι τώρα στην καριέρα σας; Θα μπορούσατε να το εντάξετε σε κάποια κατηγορία;

Α Είναι ένα τραγούδι με πολύ ευαισθησία και ρυθμό και με μεγάλες φωνητικές απαιτήσεις. Θα μπορούσε να ανήκει και σ' ένα μιούζικαλ. Νομίζω ότι ο Στέφανος είχε έμπνευση και αποτύπωσε σε τρία λεπτά την ψυχή των Αγώνων. Ενα ντουέτο που έγραψε στην καρδιά μας.

Ε Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό λαό, με μειώσεις εισοδημάτων και μαζικές διαδηλώσεις, ανησυχείτε μήπως ο κόσμος γυρίσει την πλάτη του στους Αγώνες, τις φιέστες και γενικότερα την υπόθεση των Special Olympics;

Α Δεν θα πρωτοτυπήσω λέγοντας ότι η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κρίση αξιών και αρχών. Είναι κρίση λειτουργίας των θεσμών, τρόπου σκέψης και κατά συνέπεια κρίση ταυτότητας της σύγχρονης κοινωνίας. Οσον αφορά τους Αγώνες, πέρασε και από το δικό μου μυαλό, αν όντως είναι κατάλληλη η στιγμή να γίνουν φέτος στη χώρα μας. Εθεσα τον προβληματισμό μου από την αρχή, αλλά πλέον ήταν αργά να γυρίσει το ποτάμι πίσω. Φαντάζομαι ότι αν ήταν να πάρουν την απόφαση σήμερα, σίγουρα η απάντηση θα ήταν αρνητική. Τώρα πια πρέπει να δείξουμε ότι σαν λαός αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο κοινωνικό γεγονός με αισιοδοξία και το στηρίζουμε. Θα είμαι μέσα, όπως λέει και το σύνθημα, μαζί με τους 24.000 εθελοντές και αθλητές.






Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Special υποκρισία



Tης Μαριας Κατσουνακη

Δεν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από το πόρισμα που συνέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη για το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας, επισημαίνοντας σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακόμη σοβαρότερα προβλήματα στη λειτουργία του, λόγω, κυρίως, έλλειψης κατάλληλου και επαρκούς προσωπικού.

Νωπές είναι ακόμη οι εικόνες παιδιών με διανοητικές αναπηρίες που παρέμεναν δεμένα με ιμάντες σε κρεβάτια – κουβούκλια.

Σήμερα, όμως, είναι ημέρα χαράς και γιορτής. Στο Καλλιμάρμαρο, η τελετή έναρξης των Special Olympics 2011 με τη συμμετοχή 7.500 αθλητών από 185 χώρες, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε 22 ολυμπιακού τύπου αθλήματα, δίνει δημοσιότητα σε μια καθ’ όλα αξιέπαινη προσπάθεια. Οπως διαβάζουμε στη σχετική ιστοσελίδα, τα παιδιά αυτά (όρος για τη συμμετοχή τους είναι να έχουν συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας τους και να έχει διαγνωσθεί νοητική στέρηση) αγωνίζονται για: αξιοπρέπεια, αυτοεκτίμηση, δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Το Δημόσιο καταβάλλει, κατ’ αρχάς, 26 εκατ. ευρώ για τη διοργάνωση. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 86 εκατ. Το κράτος, ως εγγυητής του ποσού αυτού, ενδέχεται να χρειαστεί να προσθέσει άλλο ένα 10% εφόσον οι χορηγίες δεν καλύψουν το κόστος. Σύνολο: 28.600.000 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ, ως ένας εκ των βασικών χορηγών, συνδράμει με 4 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή, θα δαπανήσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Επειδή η απορία που πλανάται, εύκολα διολισθαίνει στο θυμό και ο θυμός στον ακραίο κυνισμό, η διερεύνηση του θέματος που επιχειρήσαμε, με εμπλεκόμενους φορείς, ανέδειξε μια... συγκρατημένη απόσταση από τη διοργάνωση: «Βρισκόμαστε μια ανάσα από τους Αγώνες όταν ξέσπασε η κρίση, τα περισσότερα χρήματα είχαν δοθεί, οπότε δεν είχε κανένα νόημα η ακύρωσή τους».

Παραμένει το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στο διπλό πρόσωπο της φιλανθρωπίας. Εκείνης που συμμετέχει –με το διαφημιστικό αζημίωτο– σε παρόμοιες διοργανώσεις και εκείνης που εξαφανίζεται αμέσως μόλις τα φώτα χαμηλώσουν. Στο παιχνίδι της υποκρισίας, όμως, το κράτος κρατάει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι μόνο το πρόσφατο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που αναδεικνύει σημαντικές ελλείψεις, από τη θεραπευτική αποκατάσταση ώς τον εξοπλισμό, στη μονάδα των Λεχαινών. Μπορεί να είναι ένα μόνο παράδειγμα, γίνεται όμως συμβολικό σε μια χώρα όπου η πρόνοια για ανθρώπους με διανοητική –και όχι μόνο– αναπηρία ήταν που ήταν υποτυπώδης, τώρα, με την οικονομική κρίση, κινδυνεύει να κατρακυλήσει στην ανυπαρξία.

Η «κοινωνία που δεν θα ορίζεται από αυτούς που αποκλείονται αλλά από αυτούς που εντάσσονται», όπως οραματιζόταν η φωτισμένη ιδρύτρια των Special Olympics, Eunice Kennedy Shriver, δημιουργείται κυρίως στον στίβο της καθημερινότητας και, λιγότερο, των καλλιμάρμαρων σταδίων. Τα χιλιάδες παιδιά με νοητική στέρηση, εκτός από φωτογενείς αγώνες, χρειάζονται εξειδικευμένη περίθαλψη, εκπαίδευση, φροντίδα. Τα 30 εκατ. ευρώ δεν είναι μικρό ποσό. Η εποχή υπαγόρευε άλλη μία γενναία απόφαση. Και κανείς δεν ανέλαβε το κόστος να την πάρει.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχία για την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ευρώπη



Περισσότερα κρούσματα σε Ελλάδα και Ιρλανδία!
Η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί Ευρωπαίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αποτυπώνεται στην αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών που καταγράφεται στην Ευρώπη και είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν ραγδαία στην Ευρώπη από το 2007 ως το 2009 καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε άνοδο στο ποσοστό ανεργίας και συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών.

Αντίθετα, τα ποσοστά των θανάτων από τροχαία στις χώρες αυτές, μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο, ενδεχομένως επειδή τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων οδήγησαν σε μικρότερη χρήση αυτοκινήτου, σύμφωνα με μία αρχική ανάλυση των δεδομένων από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Παρότι αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, αυτό που επίσης παρατηρούμε τώρα είναι μία ανθρώπινη κρίση», λέει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, ο οποίος επεξεργάστηκε τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Στάκλερ και τους συνεργάτες του, τα στοιχεία αποκαλύπτουν τις ταχείες επιπτώσεις των χρηματοπιστωτικών κρίσεων στην υγεία.

Ο Στάκλερ δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν διαθέτουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να προβούν σε μία αξιόπιστη εκτίμηση ως προς το πόσοι θάνατοι συνολικά συνδέονται με την χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο σκοπεύουν να ερευνήσουν στο μέλλον. «Θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί κάποιοι άνθρωποι, κάποιες κοινότητες και ολόκληρες κοινωνίες είναι ιδαίτερα ευάλωτες, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν πιο ανθεκτικοί στις οικονομικές κρίσεις», τόνισαν.

Ο Στάκλερ εξέφρασε φόβους ότι το κοινωνικό κόστος και το κόστος για την υγεία της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης θα αποδειχτεί υψηλό.

«Μπορούμε ήδη να δούμε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο ισχυρές ανατροπές, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών. Και οι αυτοκτονίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά στα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η αυτοκτονία από μόνη της είναι ένα σχετικά σπάνιο γεγονός, αλλά όπου παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών παρατηρείται και αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονιών καθώς και νέα κρούσματα κατάθλιψης», είπε.

Με την ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα ο Στάκλερ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν κατά 17% στην Ελλάδα και κατά 13% στην Ιρλανδία.

Ανάμεσα στις δέκα χώρες που εξέτασαν οι επιστήμονες -Αυστρία, Βρετανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Λετονία και Ρουμανία-μόνο στην Αυστρία τα ποσοστά των αυτοκτονιών μειώθηκαν το 2009 σε σχέση με το 2007.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο επίκεντρο η σωστή ενημέρωση για τις μεταμοσχεύσεις



Τι δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Έτη μεταμοσχεύσεων έχουν οριστεί το 2011 και το 2012 από το υπουργείο Υγείας, με στόχο οι πολίτες να ενημερωθούν για το τι σημαίνει μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο οι πολιτικές ενημέρωσης θα περάσουν μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, την εκκλησία καθώς και από την τοπική αυτοδιοίκηση επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν πάσχει από νομοθεσία αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι «σοβαρή προσπάθεια από όλους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος.

Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως θα δοθεί έμφαση στη σωστή ενημέρωση του θέματος και στη σωστή λειτουργία των συντονιστών και των ομάδων τους, των γιατρών, αλλά και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων.

Αναφερόμενος στην πρωτιά της Ισπανίας στο συγκεκριμένο τομέα ο υπουργός δήλωσε πως η απάντηση βρίσκεται σε τρία σημεία: Πρώτον, οι συντονιστές είναι το άλφα και το ωμέγα. Δεύτερον, ουδέποτε αμφισβητήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια η λίστα αναμονής των ανθρώπων, που έχουν ανάγκη για μόσχευμα.

Στη συνέχεια αφού επεσήμανε: « Η σειρά δεν θα ανατραπεί για κανέναν λόγο», εξήγησε ποιοι είναι οι συντονιστές και ποιος ο ρόλος τους.

Εξήγησε ότι οι Τοπικοί Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων (ΤΣΜ) αποτελούν συνδέσμους και πολύτιμους συνεργάτες του ΕΟΜ με όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές, από τις οποίες μπορούν να προκύψουν οι δότες. Είναι γιατροί ή νοσηλευτές οι οποίοι είναι αρμόδιοι για το Συντονισμό της Δωρεάς Οργάνων, όποτε προκύπτει δότης.

Ειδικότερα, οι ΤΣΜ:

Φροντίζουν για την αναζήτηση, τον εντοπισμό, τον έλεγχο και την κλινική υποστήριξη των δυνητικών δοτών σε κάθε κλινική του νοσοκομείου τους απ' όπου μπορεί να προκύψει δότης.

Ενημερώνουν την οικογένεια του δυνητικού δότη, της προτείνουν τη δυνατότητα δωρεάς και την υποστηρίζουν ψυχολογικά.

Συντονίζουν σε τοπικό επίπεδο τη διαδικασία δωρεάς οργάνων σε συνεργασία με τον ΕΟΜ.

Οργανώνουν, σε συνεργασία με τον ΕΟΜ, την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων εντός του νοσοκομείου τους, αλλά και στο ευρύ κοινό της περιοχής τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζεστό μπανάκι… για να μη νιώθετε μόνοι



Το αντίδοτο στη μοναξιά.

Οι προτιμήσεις σας σχετικά με τον τρόπο που κάνετε μπάνιο ή ντους μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψουν πόση μοναξιά νιώθετε. Ερευνητές του πανεπιστημίου Yale υποδεικνύουν ότι άνθρωποι που προτιμούν συχνά το μακρύ, ζεστό μπάνιο ή ντους, νιώθουν μεγαλύτερη μοναξιά από όσους προτιμούν πιο σύντομο μπάνιο και επιλέγουν πιο δροσερό νερό.

Ερευνητές υποπτεύονται ότι η σωματική ζέστη ενός ντους ή μπάνιου παρέχει στους ανθρώπους υποκατάστατο για την έλλειψη κοινωνικής ζεστασιάς στη ζωή τους.

Σε έρευνα, 51 φοιτητές ρωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και τα επίπεδα μοναξιάς. Όσοι ένιωθαν περισσότερο απομονωμένοι δήλωσαν ότι έκαναν περισσότερη ώρα μπάνιο και προτιμούσαν πιο ζεστό νερό.

Η επίδραση ήταν μεγάλη. Ο βαθμός στον οποίο οι φοιτητές ένιωσαν μοναξιά μεταφραζόταν σε σχεδόν 25% της διαφοράς όσον αφορά τη συχνότητα μπάνιου.

Επειδή η πρώτη έρευνα εξέτασε κυρίως φοιτητές, οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν θα κατέληγαν σε παρόμοια αποτελέσματα σε ομάδα μεγαλύτερων ανθρώπων. Επανέλαβαν την ίδια έρευνα σε 41 άντρες και γυναίκες ηλικίας 19 έως 65 ετών. Αν και δεν παρατήρησαν σχέση μεταξύ της μοναξιάς και της συχνότητας που έκαναν μπάνιο, παρατήρησαν ότι οι πιο μοναχικοί εθελοντές προτιμούσαν πιο ζεστό νερό.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η σωματική ζεστασιά, όπως για παράδειγμα από το μπάνιο ή το ντους, αποτελεί μορφή αυτοθεραπείας για την αποκατάσταση της κοινωνικής ζεστασιάς όταν κάποιος αισθάνεται απομονωμένος. Θεωρούν τη μοναξιά ως μορφή κοινωνικής ψυχρότητας που μπορεί κάπως να ανακουφιστεί από την εφαρμογή σωματικής ζεστασιάς.

Φυσικά, αναπληρώνουμε την κοινωνική ψυχρότητα αποκαθιστώντας τη χαμένη ζεστασιά με άλλους τρόπους εκτός από το να βρεχόμαστε. Ως αντίδοτο στη μοναξιά, μπορεί να επιλέξουμε κάποιο ποτό ή ένα φλιτζάνι καφέ.

Αν και οι ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι δεν αναζητούν συνειδητά τη σωματική ζεστασιά σαν υποκατάστατο της κοινωνικής, υποδεικνύουν ότι αποτελεί καλή εναλλακτική λύση και ότι προσωρινά ανακουφίζει τη συναισθηματική δυσφορία.

Όπως σημειώνουν, φαίνεται ότι η μοναξιά ή η απόρριψη μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, σε ένα βαθμό, μέσω της σωματικής ζεστασιάς.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πράσινο τσάι «χτυπάει» την κακή χοληστερόλη




Συνδέεται και με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πράσινου τσαγιού μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, ενώ σύμφωνα με μία έρευνα φαίνεται ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη και αφήνει ανέπαφα τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα ενδεχομένως να εξηγούν γιατί το πράσινο τσάι συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, έγραψε ο Σιν-Σιν Ζενγκ και οι συνεργάτες του από το Union Medical College του Πεκίνου.

Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 14 μελετών κατά τις οποίες κάποιοι εθελοντές κατανάλωσαν πράσινο τσάι ή απόσταγμά του για περιόδους από τρεις εβδομάδες έως τρεις μήνες και κάποιοι άλλοι εντάχθηκαν σε ομάδα που λάμβανε placebo.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού ως προς την μείωση της χοληστερόλης μπορεί να οφείλονται στις κατεχίνες, που μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στα έντερα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η μείωση αυτή είναι αρκετά μικρή, προειδοποιεί ο Νέιθαν Ουόνγκ, υπεύθυνος του προγράμματος πρόληψης καρδιακών νοσημάτων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

«Το πράσινο τσάι δεν θα πρέπει να προτείνεται αντί αποδεδειγμένα επιτυχημένων φαρμάκων για την μείωση της χοληστερόλης για ασθενείς που έχουν υψηλή χοληστερόλη» είπε.

Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές υπογραμμίζουν τις πιθανές παρενέργειες από τη μεγάλη κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή αποσταγμάτων του καθώς υπάρχουν καταγγελίες για καταστροφή ήπατος, ενώ το πράσινο τσάι μπορεί ακόμη να μειώσει την δράση ορισμένων φαρμάκων.

Πάντως, το πράσινο τσάι συνδέεται με την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου καθώς και με την μείωση της πιθανότητας να πεθάνει κάποιος από πνευμονία.



Διαβάστε περισσότερα...

Εφτά τρόποι να «χτυπήσετε» τη γήρανση



Ακολουθήστε τους κανόνες και νιώσετε νεότεροι.

Αν θέλετε ο χρόνος να περνά, αλλά να μην αποτυπώνεται στην εμφάνισή σας δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε εφτά, απλές, συμβουλές που θα σας κρατήσουν σε καλή ψυχοσωματική κατάσταση.

Διατηρείτε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση


Ως γνωστόν τα πάντα ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Διατηρώντας τον λοιπόν δραστήριο με ενδιαφέροντα ερεθίσματα (διάβασμα, ταξίδια, επικοινωνία) βοηθάτε στην καθυστέρηση του γήρατος.

Πάρτε αντιγηραντικά φάρμακα


Αυτά βοηθούν στην καθυστέρηση της γήρανσης όπως για παράδειγμα η χορήγηση ορμονών που εμπλέκονται στους μηχανισμούς γήρανσης. Τα οιστρογόνα για παράδειγμα χορηγούνται μετά την εμμηνόπαυση για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης προστατεύοντας συγχρόνως και το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και για τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης, για την ξηρότητα του κόλπου και την καλύτερη κατάσταση του δέρματος κ.ά.

Κόψτε το κάπνισμα


Κάθε τσιγάρο ισοδυναμεί με 11 λεπτά λιγότερης ζωής και περισσότερες ρυτίδες. Χρειάζεστε κι άλλες πληροφορίες για να το σβήσετε;

Περιορίστε το αλκοόλ


Ένα ποτηράκι την ημέρα κρασί κάνει καλό στην υγεία. Από και πέρα το αλκοόλ προσβάλει το πεπτικό σύστημα, μειώνει την αφομοίωση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, επιβαρύνει τον εγκέφαλο προκαλώντας απώλεια μνήμης και αϋπνίες, προσβάλει το οπτικό νεύρο και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, προκαλεί προδιάθεση για καρκίνο του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του στομάχου. Όσο μεγαλώνουμε τόσο λιγότερο αντέχουμε το αλκοόλ.

Αφήστε τον καναπέ σας!


Το σώμα μας είναι σαν το αυτοκίνητο: φθείρεται γρηγορότερα όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Φροντίζετε λοιπόν να ασκείστε: περπατήστε, κινηθείτε, χορέψτε, μην στέκεστε στην καρέκλα. Η συστηματική, έστω και για 10 λεπτά ημερησίως άσκηση χαρίζει καλή φυσική κατάσταση.

Αποκτήστε καλή ψυχική κατάσταση


Αποβάλλετε το στρες γιατί είναι ο χειρότερος εχθρός των ορμονών και κυρίως της DHEA. Μάθετε να ζείτε με αυτό επινοώντας αποτελεσματικούς τρόπους χαλάρωσης και διαλείμματα ανάπαυσης.

Υιοθετήστε ένα μοντέλο διατροφής που χαρίζει μακροζωία


Αναθεωρήστε τη διατροφή σας η οποία πρέπει να είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Για αυτό αποφεύγετε τα έτοιμα και βιομηχανοποιημένα φαγητά, καταναλώνετε όσο περισσότερο φρέσκα φρούτα και λαχανικά γίνεται, τρώτε συχνότερα ψάρι, περιχύνετε τις σαλάτες σας πάντα με παρθένο ελαιόλαδο, περιορίστε το κρέας και τα αλλαντικά και μην ξεχνάτε τα όσπρια.


Το μυστικό


Ποντάρετε στο… κόκκινο. Προτιμήστε κόκκινες τροφές όπως ντομάτα, κόκκινες πιπεριές, κεράσια, φράουλες κ.λπ. Οι ουσίες αυτών των τροφών περιλαμβάνουν το λυκοπένιο που θεωρείται ασπίδα έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου και τις ανθοκυανίνες που συμβάλλουν σημαντικά στην αντιγήρανση.


Πηγή: http://www.omorfamistika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε μύθοι για την σωματική δραστηριότητα



Ωφελήστε σώμα και πνεύμα!
Πολλές φορές συγχέουμε την σωματική δραστηριότητα με το γυμναστήριο. Άλλες φορές θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τη δίαιτα μπορούμε να χάσουμε βάρος. Πέντε μύθοι για την σωματική δραστηριότητα αποκαλύπτονται!

Τρέχω όλη μέρα σε δουλειές, άρα δεν χρειάζεται να γυμναστώ

Το γεγονός ότι κάποιος είναι απασχολημένος όλη την ημέρα, δεν σημαίνει ότι ασκείται κιόλας. Άσκηση θεωρείται η συστηματική σωματική δραστηριότητα διάρκειας 30 λεπτών, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας (αν όχι όλες). Ως σωματική δραστηριότητα δεν εννοούμε απαραιτήτως κάποιο σπορ ή το γυμναστήριο. Μπορεί να είναι το ανεβοκατέβασμα σκάλας αντί της χρήσης ανελκυστήρα, ακόμη και οι δουλειές του σπιτιού.

Καλύτερα κάποιος να είναι αδύνατος και ας μην ασκείται παρά να έχει επιπλέον κιλά και να έχει καλή φυσική κατάσταση

Λάθος! Είναι πιθανόν ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος αλλά κακή φυσική κατάσταση (λόγω έλλειψης σωματικής δραστηριότητας) να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη κ.ά.), από ένα άτομο που είναι υπέρβαρο αλλά σε καλή φυσική κατάσταση, λόγω συστηματικής σωματικής δραστηριότητας.

Η γυμναστική είναι κόπος

Δεν είναι απαραίτητο, ειδικά αν εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε έντονη γυμναστική ή να πετύχετε συγκεκριμένο καρδιακό ρυθμό για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης. Η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πρέπει να ολοκληρώσω το πρόγραμμα απώλειας βάρους για να ξεκινήσω γυμναστική

Αντίθετα! Η τακτική άσκηση επιδρά θετικά στην απώλεια βάρους, αυξάνοντας τις καταναλισκόμενες θερμίδες, ρυθμίζοντας τις υπογλυκαιμίες και βελτιώνοντας τη διάθεση του ατόμου. Ωστόσο, η άσκηση πρέπει να είναι οργανωμένη και να επιβλέπεται από καθηγητή σωματικής αγωγής, διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Μπορώ να χάσω βάρος μόνο μέσω άσκησης

Αυτό δεν ισχύει. Βάρος χάνουμε όταν οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι περισσότερες από αυτές που προσλαμβάνουμε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, είτε μέσω μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης είτε μέσω άσκησης – σωματικής δραστηριότητας. Όταν η διαφορά πρόσληψης και κατανάλωσης θερμίδων είναι μικρή, τότε και η απώλεια βάρους θα είναι μικρή και αργή. Ο ταχύτερος τρόπος είναι ο συνδυασμός και των δύο.

Γνωρίζετε ότι...

η θεωρία των κινήτρων στον αθλητισμό αναφέρει ότι για να ακολουθήσουμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης μακροχρόνια, καλό θα είναι, όχι μόνο να συνειδητοποιήσουμε τα οφέλη της άσκησης, αλλά να την θεωρούμε ενδιαφέρουσα και να μας προκαλεί ευχαρίστηση; Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας μισή με μία ώρα άσκησης ημερησίως, ώστε να ωφελήσουμε σώμα και πνεύμα.

Σωματική δραστηριότητα σε θερμίδες/ώρα:

Αερόμπικ (χαμηλού ρυθμού): 255
Μπάσκετ (ένα ημίχρονο): 345
Ποδηλασία (21 χλμ./ώρα): 840
Μπόουλινγκ: 240
Χορός: 322
Ποδόσφαιρο: 621
Χάντμπωλ: 690
Πεζοπορία: 345
Ιππασία: 276
Τζόγκινγκ (9 χλμ./ώρα): 445
Σχοινάκι: 800
Παγοδρομία: 700
Κολύμβηση (πρόσθιο): 450
Τέννις (διπλό): 360
Γυμναστική με βάρη: 541


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μέλλον της ηλεκτρονικής υγείας στο άτυπο Συμβούλιο Υγείας



Αναγκαίος ο εξορθολογισμός του συστήματος υγείας επεσήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Την ανάγκη της ηλεκτρονικής υγείας (eHealth), τόνισε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία χθες και σήμερα.

Μίλησε για τη σπουδαιότητα της τηλεϊατρικής στη χώρα μας και ιδιαίτερα για τα νησιά και την εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών διάγνωσης και θεραπείας. Εξήγησε ότι οι εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας αποτελούν βασικά συστατικά της αναδιοργάνωσης και του εξορθολογισμού του συστήματος υγείας σε σχέση με το management των νοσοκομείων και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς. Επίσης, αναφέρθηκε στους δύο βασικούς τομείς εργασίας, στην προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescribing) και τις ηλεκτρονικές προμήθειες (e-procurement).

Στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας, συζητήθηκαν τα θέματα των μεταμοσχεύσεων, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η ηλεκτρονική υγεία (eHealth), καθώς και οι διαταραχές επικοινωνίας στα παιδιά που είναι και τα βασικά θέματα της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ. Θέματα που βρίσκονται στις προτεραιότητες της πολιτικής υγείας του ελληνικού υπουργείου Υγείας και για τα οποία ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συναδέλφους του.

Ο υπουργός Υγείας κατά την παρέμβασή του στο θέμα των προσδιοριστικών παραγόντων της υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό προλαμβάνονται με την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων κινδύνου και συγκεκριμένα το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνεύματος, την ανθυγιεινή διατροφή και τη μη άσκηση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η μάχη κατά της επιδημίας των χρόνιων παθήσεων μαζί με την αναμόρφωση του συστήματος υγείας είναι οι βασικές προτεραιότητές της πολιτικής υγείας στην Ελλάδα. Τόνισε, επίσης, ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής με έμφαση στη μείωση του καπνίσματος, στην υγιεινή διατροφή, στην άσκηση και στον αθλητισμό είναι τομέας που το υπουργείο Υγείας επικεντρώνει την προσπάθειά του.


Διαβάστε περισσότερα...

«Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα»



Τι προβλέπει το Μνημόνιο 2 για τους φαρμακοποιούς.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί το Υπουργείο Υγείας να μην πέφτει στη παγία των «καλοθελητών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι οποίοι αποσκοπούν να μετατρέψουν το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα με στόχο μόνο το κέρδος.

Στην ανακοίνωσή του με τίτλο «λάθη και ψέματα», ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρεται στο Μνημόνιο 2 κατηγορώντας κυβέρνηση και τρόικα ότι για ακόμη μία φορά τα βάζουν με τους φαρμακοποιούς.

Όπως υπογραμμίζει: «Στη σελίδα 120 του Μνημονίου, αναφέρεται πως η κυβέρνηση καταργεί την αγορανομική διάταξη 40 προκειμένου να αποφύγει την κράτηση του 4% επί της χονδρικής της τιμής, υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου» και τονίζει ότι το λάθος-ψέμα είναι ότι η κράτηση αυτή επιβαρύνει μόνο τους φαρμακοποιούς και όχι τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση του αλατιού από τη διατροφή σας



Ωφέλιμη για όλους ή μόνο για τους υπερτασικούς;
Πολλές φορές δοκιμάζοντας ένα φαγητό διαπιστώνετε ότι κάτι του λείπει, δεν είναι το ίδιο γευστικό, το ίδιο νόστιμο σε σχέση με άλλες φορές. Η πρώτη κίνηση ότι παίρνετε το αλάτι από το ντουλάπι της κουζίνας σας και ρίχνετε στο φαγητό σας.

Η αλήθεια είναι ότι το αλάτι αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό συστατικό στη διαμόρφωση της γεύσης ενός τροφίμου. Πολλές φορές, σε προϊόντα που είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά προστίθεται περισσότερο αλάτι για να «καλυφθεί» η γεύση του τροφίμου, μετά την αφαίρεση των λιπαρών του. Από τη μια, το αλάτι δίνει γεύση στο φαγητό, από την άλλη, η αλόγιστη χρήση του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ερώτημα που γεννάται είναι: η μείωση της ποσότητας του αλατιού είναι καλή για όλους ή μόνο για τους υπερτασικούς;


-Όσοι είναι υγιείς και δεν ξεπερνούν την πρόσληψη 2,4 gr νάτριου 3 ή 6 γραμμαρίων αλατιού (ένα κουταλάκι), δεν υπάρχει λόγος να μειώσουν την ποσότητα που προσλαμβάνουν.

-Όσοι είναι υγιείς και προσλαμβάνουν νάτριο σε μεγάλες ποσότητες, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, υπερτροφία της αριστερής κοιλίας και νεφροπάθεια1, παρόλο που το αλάτι δεν έχει θερμίδες, άρα δεν συντελεί στην αύξηση του βάρους. Στην Αμερική, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό αποτελούν τη νούμερο 1 και νούμερο 3 αιτία θανάτου (ο καρκίνος βρίσκεται στο νούμερο 2). Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη η μείωση της ποσότητας του αλατιού ή του νατρίου, σε φυσιολογικά επίπεδα.

-Στην περίπτωση που κάποιος έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να κινούνται όσον αφορά στην πρόσληψη νατρίου, μέσα στα επιτρεπτά όρια. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη 1.5 γραμμαρίου νατρίου ωφελεί σημαντικά στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης. Η χαμηλή σε νάτριο διατροφή, μπορεί να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα και να βοηθήσει τα αντιυπερτασικά φάρμακα να λειτουργήσουν καλύτερα. Στον Καναδά, μειώνοντας την κατανάλωση νατρίου στα συνιστώμενα επίπεδα, η πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης μειώθηκε κατά 30%. Παράλληλα, μειώθηκαν κατά 8,6% τα καρδιαγγειακά επεισόδια που σχετίζονται με την υπέρταση και εξοικονομήθηκαν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δαπάνες υγείας2. Πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι 8,5 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αποφευχθούν τη δεκαετία 2006-2015, από τις πρωτοβουλίες του πληθυσμού για τη μείωση του διαιτητικού νατρίου4.

Το δεύτερο ερώτημα που γεννάται είναι: Η μείωση της αρτηριακής υπέρτασης εξαρτάται μόνο από τη μείωση της πρόσληψης νατρίου;


Ενώ για πολλά χρόνια κλειδί για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης θεωρείτο η μειωμένη πρόσληψη νατρίου, οι επικαιροποιημένες Διαιτητικές Οδηγίες για τους Αμερικάνους, το 2005 επέστησαν την προσοχή σε έναν ακόμη παράγοντα: στην πρόσληψη καλίου, που επιδρά στην υψηλή πίεση του αίματος.

Μια διατροφή πλούσια σε φυσικές πηγές καλίου είναι σημαντική για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος, επειδή το κάλιο αμβλύνει τις επιδράσεις του νατρίου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου για ένα μέσο ενήλικα είναι περίπου 4.700 mg/ημέρα.

Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο


Πατάτες, Γλυκοπατάτες
Εμπλουτισμένα τρόφιμα (μαργαρίνες, ροφήματα φρούτων)
Μπανάνες
Σπανάκι
καρπούζι
Μανιτάρια
Μπιζέλια
Ντομάτες
Πορτοκάλια
Βερίκοκα και χυμός βερίκοκου
Σταφίδες

Την αρτηριακή πίεση μπορούν επίσης να επηρεάσουν και άλλοι διατροφικοί παράγοντες, όπως η ποσότητα και το είδος του διατροφικού λίπους, της χοληστερόλης, των φυτικών ινών, καθώς και τα ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Συμβουλές για τη μείωση του νατρίου στη διατροφή σας

Αγοράζετε φρέσκα λαχανικά και φρούτα ή κατεψυγμένα στα οποία δεν έχει προστεθεί αλάτι.
Χρησιμοποιείτε φρέσκα πουλερικά, ψάρια και άπαχο κρέας και όχι σε κονσέρβα ή επεξεργασμένα παράγωγα.
Χρησιμοποιείτε βότανα, χωρίς αλάτι καρυκεύματα και μπαχαρικά στη μαγειρική και στο τραπέζι σας.
Μαγειρέψτε το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα σιτηρά, χωρίς αλάτι. Αποφύγετε το αρωματικό ρύζι, τα ζυμαρικά και τα ανάμικτα δημητριακά, στα οποία συνήθως έχει προστεθεί αλάτι.
Αποφύγετε κατεψυγμένα γεύματα, πίτσες, συσκευασμένα τρόφιμα, κονσερβοποιημένες σούπες ή ζωμούς, έτοιμες σάλτσες για σαλάτες. Τα προϊόντα αυτά έχουν συνήθως πολύ νάτριο.
Ξεπλύνετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, όπως ο τόνος, για την απομάκρυνση του νάτριου.
Αγοράστε τρόφιμα χαμηλής ή μειωμένης περιεκτικότητας σε νάτριο, ή τρόφιμα χωρίς αλάτι.Επιλέξτε δημητριακά πρωινού, χαμηλά σε νάτριο.


Ψωνίστε έξυπνα


Διαβάστε την ετικέτα των τροφίμων για να μάθετε περισσότερα για το τι περιέχεται στο τρόφιμο.
Αγοράστε φρέσκα, απλά κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα τρόφιμα, με την ένδειξη «δεν έχει προστεθεί αλάτι».
Διαλέξτε τροφές που να λένε:

α) ελεύθερο νατρίου
β) πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
γ) χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
δ) μειωμένη (ή λιγότερο) νάτριο
ε) light σε νάτριο
ζ) ανάλατο

Νοστιμιά χωρίς τη χρήση αλατιού


α) Κρέας, πουλερικά και ψάρια.
Χρησιμοποιήστε:
Στο βοδινό: φύλλο δάφνης, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, κρεμμύδι, το πιπέρι, φασκόμηλο, θυμάρι
Στο αρνί: κάρυ σκόνη, σκόρδο, δεντρολίβανο, μέντα
Στο χοιρινό: σκόρδο, το κρεμμύδι, το φασκόμηλο, πιπέρι, ρίγανη
Στο μοσχάρι: φύλλο δάφνης, κάρυ σε σκόνη, τζίντζερ, μαντζουράνα, ρίγανη
Στο κοτόπουλο: Τζίντζερ, μαντζουράνα, ρίγανη, πάπρικα, το καρύκευμα πουλερικών, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι
Στα ψάρια: κάρυ σε σκόνη, άνηθο, χυμό λεμονιού, μαντζουράνα, πάπρικα, πιπέρι.

β) Λαχανικά
Χρησιμοποιήστε:
Στα καρότα: κανέλα, γαρίφαλο, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο
Στο καλαμπόκι: κύμινο, κάρυ σκόνη, κρεμμύδι, πιπεριά, μαϊντανό
Στα φασολάκια: άνηθος, κάρυ σκόνη, χυμός λεμονιού, μαντζουράνα, ρίγανη, εστραγκόν, θυμάρι, πράσινο κρεμμύδι, πιπέρι.
Στα μπιζέλια: πιπερόριζα, μαντζουράνα, κρεμμύδι, μαϊντανό, φασκόμηλο
Στις πατάτες: Άνηθο, σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριά, μαϊντανό, φασκόμηλο
Στα κολοκυθάκια: Γαρίφαλα, κανέλα, κάρυ σκόνη, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο.
Στις ντομάτες: Βασιλικός, δάφνη, άνηθο, μαντζουράνα, κρεμμύδι, ρίγανη, μαϊντανός, πιπέρι.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Κάιρο αρνείται ότι ευθύνονται οι σπόροι του για το Ε.coli



Η Ε.Ε. αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές από την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος αρνήθηκε σήμερα ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για την πιθανή μόλυνση ενός φορτίου μοσχοσίταρου, το οποίο ευθύνεται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδημία του θανατηφόρου στελέχους του βακτηριδίου E.coli στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Γεωργίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το φορτίο αυτό, το οποίο εξήχθη από τη χώρα τον Νοέμβριο του 2009, περιείχε αποξηραμένους σπόρους μοσχοσίταρου.

«Επιστημονικά το βακτηρίδιο δεν μπορεί να επιβιώσει σε μία τέτοια ξηρή επιφάνεια από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2011», επισημαίνει το υπουργείο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να απαγορεύσει τις εισαγωγές σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από τη χώρα αυτή ευθύνονται για την πρόσφατη επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία και άλλες χώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

SOS εκπέμπει ο Ερυθρός Σταυρός για τη Λιβύη



Ξέσπασε και επιδημία ιλαράς.

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον τομέα της υγείας στη Λιβύη με τις προμήθειες σε τρόφιμα ολοένα να λιγοστεύουν, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διεθνής οργανισμός φανερά ανήσυχος για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης σε περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

"Ειλικρινά, σήμερα η κατάσταση ανησυχεί πολύ την ICRC. Είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε μια συνολική εικόνα για το τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά ετοιμαζόμαστε να ανταποκριθούμε στις κατεπείγουσες ανάγκες αν ξεσπάσουν μάχες στην πρωτεύουσα, βλέποντας τις γραμμές του μετώπου να αλλάζουν συνεχώς και τις συγκρούσεις να συνεχίζονται", δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ICRC, Πολ Καστέλα.

Η επιδημία της ιλαράς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Σάχμπα, στα νότια, και έχει επεκταθεί στο Τσαντ από τους νομάδες είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που ανησυχεί ιδιαίτερα τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού που φοβούνται ότι πολύ γρήγορα μπορεί να μετεξελιχθεί σε τραγωδία.

Ο Ερυθρός Σταυρός βοηθά τα νοσοκομεία της Λιβύης όπου νοσηλεύονται τραυματίες από τις συγκρούσεις στα όρη Ναφούσα ενώ έχει παραδώσει χειρουργικά εργαλεία και άλλα ιατρικά είδη στη Μιζουράτα.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς στις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό της αλλά και στους εκτοπισμένους, ενώ όσον αφορά την τροφοδοσία, όλες οι οικογένειες λαμβάνουν κρατική βοήθεια που αρκεί για ένα μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε για 40 λεπτά και μετά επανήλθε στη ζωή

Θαύμα για τον πεντάχρονο Joshua.
Για μια ώρα σχεδόν σταμάτησε να λειτουργεί η καρδιά του πεντάχρονου Joshua Baker, ο οποίος έπασχε από μια σπάνια καρδιακή πάθηση από τη μέρα που γεννήθηκε.

«Όλα έγιναν στα ξαφνικά» περιγράφει συγκλονισμένος ο πατέρας του λέγοντας: «Λίγες μόλις μέρες μετά από μια πολύπλοκη εγχείρηση ο μικρός έπαθε καρδιακό επεισόδιο. Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή έτυχε να περνάει από το δωμάτιό μας ο γιατρός που τον έχει αναλάβει ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη άνοιξε με μια τομή το στήθος του, πήρε την καρδιά του στα χέρια του και άρχισε να κάνει μαλάξεις. Ήταν νεκρός για 40 λεπτά».
Βέβαια, αφού επανήλθε οι γονείς ήρθαν αντιμέτωποι με το εάν ο γιος τους θα επιβίωνε τελικά ή όχι. Οι γιατροί, μάλιστα, τους προειδοποίησαν ότι ακόμα κι αν τελικά επιβιώσει ο μικρός Joshua υπέστη σημαντική εγκεφαλική βλάβη καθώς ο εγκέφαλός του έμεινε χωρίς οξυγόνο για 40 ολόκληρα λεπτά.



Αφού πήρε εξιτήριο ο «αναστημένος» Joshua αντιμετώπιζε προβλήματα στο περπάτημα και ακόμα προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις του.



Διαβάστε περισσότερα...

Από μια κατασκήνωση φτιάχτηκε ένα παγκόσμιο κίνημα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011





Από μια θερινή κατασκήνωση για ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες ξεκίνησε ως ιδέα, πριν από σαράντα χρόνια, η υπόθεση των Special Olympics, για να καταλήξει σ' ένα παγκόσμιο κίνημα, το οποίο, πέρα από ένα σχολείο ανθρωπιάς, φιλοδοξεί: να εμπνέει την ειρήνη στην παγκόσμια κοινότητα, να αλλάζει συμπεριφορές, να ενθαρρύνει μέσα από τον αθλητισμό τους πάσχοντες, τέλος, να εκπαιδεύει την κοινωνία πώς να συμπεριφέρεται στα άτομα αυτά.

Το 1962, η Γιούνις Κένεντι Σράιβερ (1921-2009), αδελφή του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, κάλεσε στο σπίτι της παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία, προκειμένου να ανιχνεύσει τις δυνατότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Εξι χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1968 στο Ιλινόις, το όραμα παίρνει σάρκα και οστά με τη διεξαγωγή των πρώτων διεθνών αγώνων. Η συμμετοχή ξεπέρασε τους 1.000 αθλητές από 26 Πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ τον Δεκέμβριο του 1971 τα Special Olympics λαμβάνουν από την αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή το προνόμιο να είναι μεταξύ των δύο φορέων εντός των τειχών που έχουν το δικαίωμα να φέρουν το τίτλο «Olympics».

Από τότε μέχρι σήμερα, τα Special Olympics έχουν μετεξελιχθεί σ' έναν τεράστιο οργανισμό, που υπερηφανεύεται ότι δίνει την ευκαιρία σε 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους με νοητική υστέρηση από 185 χώρες του κόσμου να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και εν τέλει να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη των κοινοτήτων τους.

«Τα Special Olympics διδάσκουν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι καμία σωματική ή διανοητική δυσκολία δεν μπορεί να κάμψει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος». Στα λόγια αυτά που εκφώνησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον επικήδειο λόγο του για τη Γιούνις Κένεντι Σράιβερ συμπυκνώνεται η φιλοσοφία των Special Olympics. Η πίστη δηλαδή ότι οι άνθρωποι με διανοητική αναπηρία μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη να αναδείξουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες, να απολαύσουν ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός και να αποδείξουν στην κοινωνία πως τους έχει ανάγκη.

Οσον αφορά την αποστολή, περιγράφεται με σαφήνεια από τον πρώην (1997-2006) γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν:

«Η διανοητική αναπηρία είναι άλλη μία απόδειξη της παγκόσμιας διαφορετικότητας. Ας δεσμευτούμε όλοι στις θεμελιώδεις αρχές της αξιοπρέπειας και της ισότητας για όλους τους ανθρώπους».

Στην Ελλάδα, τα Special Olympics Hellas ιδρύθηκαν το 1987 ως σωματείο μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό. Τελούν υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (από το 1990) και υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων (από το 2002). Είναι συνδεδεμένο μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (από το 1993) και έχουν αναγνωριστεί επίσημα από το υφυπουργείο Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) ως φίλαθλο αθλητικό σωματείο. Το 1990 η ΕΟΕ, με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειάς της, ενέκρινε την εφεξής διάθεση του Ολυμπιακού Κατόπτρου στα Special Olympics Hellas για την Αφή της Φλόγας της Ελπίδας, η οποία θα πραγματοποιείται στον Ιερό Λόφο της Πνύκας, ενώ το 2002 ήρθε η απονομή από την Ακαδημία Αθηνών του Βραβείου της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η δράση των Special Olympics Hellas, όπως επισημαίνεται σε κάθε ευκαιρία, στηρίζεται σε εθελοντές και τα έξοδα συμμετοχής των αθλητών σε αγώνες καλύπτονται από χορηγίες ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων και κατά ένα ποσοστό από το κράτος.
Α.Μπ.



Διαβάστε περισσότερα...

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Με θέληση μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκαλεί η αναπηρία

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ιλίου




Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ένας πολιτικός γάμος πραγματοποιήθηκε – διαβάστηκε το κείμενο δηλαδή – στη γραφή των τυφλών (Braille). Ο 23χρονος αντιδήμαρχος που τέλεσε τον γάμο, ο Ευάγγελος Αυγουλάς, εκ γενετής τυφλός, τονίζει πως αν υπάρχει θέληση μπορούν να βρεθούν οι εναλλακτικές λέξεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αντικειμενικά προκαλεί η αναπηρία. Προσθέτει δε πως συνήθως τα άτομα με αναπηρία χρησιμοποιούνται προεκλογικά και δεν αξιοποιούνται μετεκλογικά.


1 Τελέσατε ως αντιδήμαρχος πολιτικό γάμο σε γραφή Braille (γραφή των τυφλών) για πρώτη φορά στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τι σηματοδοτεί αυτή η πρωτιά;
Μήνυμα αισιοδοξίας. Αν υπάρχει θέληση, θα βρεθούν οι εναλλακτικές λέξεις να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκαλεί η αναπηρία.

2 Οι αντιδράσεις των νεόνυμφων και του κοινού;
Χαρά και συγκίνηση. Και η νύφη είναι ΑμεΑ, τα παιδιά με εμπιστεύτηκαν στην πιο όμορφη στιγμή της ζωής τους.

3 Γιατί είναι μικρή η συμμετοχή ατόμων με αναπηρία σε θέσεις όπως η δική σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Συνήθως χρησιμοποιούνται προεκλογικά και δεν αξιοποιούνται μετεκλογικά.

4 Μήπως έχουν ευθύνη και οι ίδιοι οι άνθρωποι με αναπηρία για τη μικρή συμμετοχή;
Ναι. Πρέπει να κινητοποιηθούμε, να διεκδικήσουμε και να αποδείξουμε ότι αξίζουμε προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

5 Πώς ήταν το πρώτο εξάμηνο στη θέση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου;
Εξάμηνο προσαρμογής. Εχοντας γεννηθεί τυφλός και συμμετέχοντας στο ελληνικό και διεθνές αναπηρικό κίνημα το αντικείμενο εν πολλοίς το γνωρίζω. Τα επόμενα λόγω των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων με τον «Καλλικράτη» θα είναι πιο δύσκολα!

6 Τεχνικές δυσκολίες στην άσκηση των καθηκόντων σας;
Δεν είχα έναν άνθρωπο να με συνοδεύει και να με υποστηρίζει γραμματειακά. Με πρωτοβουλία του δημάρχου προωθήσαμε τροπολογία στο ΥΠΕΣ. και τον Ν. 3979/2011 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και πλέον κάθε τυφλός αντιδήμαρχος θα μπορεί να προσλαμβάνει βοηθό της επιλογής του.

7 Το δημαρχείο είναι προσβάσιμο στους πολίτες με αναπηρία (τυφλούς, με κινητικές δυσκολίες);
Οχι απόλυτα, έχουν ήδη ξεκινήσει βελτιωτικές εργασίες.

8 Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και τον δήμο σε τόσο νεαρή ηλικία;
Θέλω και εγώ να συμμετάσχω ενεργά στην αλλαγή που έχει ανάγκη η γενιά μου και οι συμπολίτες μου γιατί ασφυκτιούν με τη σημερινή κατάσταση. Από τη γειτονιά, στον δήμο, στη χώρα.

9 Αντιμετωπίσατε δυσκολίες;
Πολλές. Και αντιμετωπίζω ακόμα. Δεν θέλω όμως να τους κάνω τη χάρη.

10 Ως νέος άνθρωπος, τι θα προσπαθήσετε να περάσετε ή να διεκδικήσετε από το πόστο του αντιδημάρχου;
Διαφάνεια, αξιοκρατία, κονδύλια γι' αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

11 Πρέπει οι νέοι να ασχολούνται με τα κοινά;
Ναι. Οι νέοι μόνο έχουν σήμερα πίστωση χρόνου για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

12 Εάν απογοητευτείτε από την πολιτική, θα στραφείτε στη νομική που έχετε σπουδάσει;
Εξακολουθώ να εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος, αυτό είναι το επάγγελμά μου και εκεί θέλω να κάνω καριέρα, στην Αυτοδιοίκηση ελπίζω να προσφέρω όσο μπορώ.

13 Η μετακίνηση ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης στους δρόμους της Αθήνας είναι εύκολη;
Γεμάτη εμπόδια και παγίδες. Η αναπηρία στην Ελλάδα είναι επικίνδυνο σπορ!

14 Στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;
Υπάρχει σεβασμός και σωστός σχεδιασμός κάθε έργου εξ αρχής για όλους.

15 Το φαινόμενο να καταλαμβάνονται από Ι.Χ., εμπορεύματα, τραπεζοκαθίσματα οι ειδικές λωρίδες για τους τυφλούς (για τα λευκά μπαστούνια) στα πεζοδρόμια συνεχίζεται…
Και θα συνεχίζεται όσο δεν θα υπάρχει επαρκής ενημέρωση και μέχρι να αλλάξουμε νοοτροπία και να μη σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας.

16 Οι φοιτητές με προβλήματα όρασης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο;
Ναι, τα τελευταία όμως χρόνια παίρνονται πρωτοβουλίες διευκόλυνσής τους στα 

πανεπιστήμια, π.χ. η Μονάδα Προσβασιμότητας Φοιτητών ΑμεΑ του ΕΚΠΑ.

17 Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχει βελτίωση;
Οσο θα περικόπτονται κονδύλια απ' την παιδεία, η εκπαίδευση θα πλήττεται και η ειδική αγωγή ακόμη περισσότερο, εξ άλλου ποτέ δεν ήταν στην ίδια μοίρα.

18 Η νοοτροπία των ατόμων χωρίς αναπηρία απέναντι στα άτομα με αναπηρία έχει αλλάξει;
Αλλάζει προοδευτικά χρόνο με τον χρόνο, είναι θέμα παιδείας.

19 Η ανεργία, μία από τις μεγάλες πληγές για τα άτομα με αναπηρία;
Οι νέες τεχνολογίες και η επιστήμη δίνουν πλέον αρκετές διεξόδους εργασίας στα ΑμεΑ, πρέπει η κοινωνία να μη φοβάται να μας εμπιστευτεί και το κράτος να προχωρήσει στο άνοιγμα νέων επαγγελμάτων. Π.χ., δεν μπορεί το 2011 να αναγνωρίζει στους τυφλούς ότι μπορούν να εργαστούν μόνο ως τηλεφωνητές.

20 Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν τα άτομα με αναπηρία;
Πολύ. Μας ανεξαρτητοποιούν και ανοίγουν ένα νέο παράθυρο επικοινωνίας με τον κόσμο. Π.χ., εγώ στο κομπιούτερ και στο κινητό μου τηλέφωνο έχω ένα πρόγραμμα που ό,τι δείχνει η οθόνη μου το κάνει φωνή, έχοντας έτσι πρόσβαση σε κάθε πληροφορία.





Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...