Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

«Σεβασμός στη διαφορετικότητα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Η ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ, ΩΣ «ΚΗΡΥΚΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ», ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ SPECIAL OLYMPICS




«Από τους Αγώνες δεν ωφελούνται μόνο οι αθλητές με διανοητική αναπηρία, αλλά κυρίως εμείς. Ο κόσμος, οι θεατές, οι μαθητές, όλοι...» λέει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.«Από τους Αγώνες δεν ωφελούνται μόνο οι αθλητές με διανοητική αναπηρία, αλλά κυρίως εμείς. Ο κόσμος, οι θεατές, οι μαθητές, όλοι...» λέει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.
Αντί ν' ανοίξει «βενζινάδικο πάνω στα σύννεφα», ή «να κυκλοφορεί και να οπλοφορεί», τώρα που έπιασαν οι ζέστες, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη προτίμησε να πάει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να τραγουδήσει τον «υπέροχο κόσμο των νικητών»

Έναν ύμνο ανθρωπιάς, αφιερωμένο στα παιδιά με νοητική στέρηση των Special Olympics, που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες επ' ευκαιρία των Αγώνων τους, «Αθήνα 2011». «Κήρυκα εθελοντισμού» την αποκάλεσε η Γιάννα Δεσποτοπούλου, που έχει το γενικό πρόσταγμα, ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες των τελετών έναρξης και λήξης των παγκόσμιων αγώνων Special Olympics.

Ε Τι σημαίνει ο τίτλος αυτός για σας, κυρία Πρωτοψάλτη;

Α Πιστεύω ότι το εθελοντικό κίνημα δίνει νόημα και περιεχόμενο σε παναθρώπινες αξίες και αποτελεί μια μορφή κοινωνικής δράσης και προσφοράς, που οι σημερινές κοινωνίες πρέπει να αναζητούν και να αναδεικνύουν καθημερινά. Ο εθελοντισμός έχει τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου. Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής. Ετσι απλά δέχτηκα να συμμετάσχω αφιλοκερδώς, βάζοντας και εγώ ένα μουσικό κρίκο σ' αυτή τη γιορτή.

Ε Ποιοι λόγοι σάς ώθησαν να αποφασίσετε να συμμετάσχετε; Και τι αποκομίσατε από τη μέχρι τώρα συναναστροφή σας με τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών;

Α Οι Αγώνες στέλνουν μήνυμα αγάπης και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Από τους Αγώνες δεν ωφελούνται μόνο οι ίδιοι οι αθλητές με διανοητική αναπηρία, αλλά κυρίως εμείς. Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν, οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στα ειδικά προγράμματα ευαισθητοποίησης. Ο στόχος είναι η ανθρώπινη επαφή να νικήσει τις προκαταλήψεις και όλοι να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά. Τους αξίζει θαυμασμός. Τα ωραιότερα χαμόγελα, τις πιο ζεστές αγκαλιές, τα πιο υπέροχα φιλιά, τα εισέπραξα κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Ε Η ενασχόληση σας με τον αθλητισμό κατά το παρελθόν έπαιξε ρόλο στο να πείτε «ναι, είμαι μέσα«; Πριν δεχτείτε την πρόταση, τι γνωρίζατε για το κίνημα των Special Olympics;

Α Ημουν αθλήτρια ταχύτητας στα 100 μέτρα και 4Χ100 σκυταλοδρομία, το συναίσθημα που περικλείει όλη αυτή την αθλητική ζωή είναι ολοζώντανο. Συγκινήσεις, μετάλλια, προσπάθεια, προσήλωση στο στόχο, καρδιοχτύπια, πειθαρχία, πάθος, αλλά και τη μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Το «Είμαι μέσα» βγήκε από την ψυχή μου αμέσως και αυθόρμητα. Οι παγκόσμιοι αγώνες των Special Olympics αποτελούν το κορυφαίο γεγονός στην πολύχρονη πορεία ενός παγκόσμιου κινήματος, που ιδρύθηκε το 1968 από μια σπουδαία γυναίκα, τη Γιούνις Κένεντι Σράιβερ, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην υλοποίηση ενός οράματος παγκόσμιας εμβέλειας. Τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα ορίζεται απ' αυτούς που αποκλείονται, αλλά απ' αυτούς που εντάσσονται. Χωρίς την παρουσία της ιδρύτριας και μόλις δύο χρόνια μετά τον θάνατό της, η ιστορία συνεχίζεται στην πατρίδα του «ευ αγωνίζεσθαι».

Ε Τι μηνύματα πιστεύετε ότι στέλνει το τραγούδι των Special Olympics που ερμηνεύσατε;

Α Το τραγούδι είναι πολύ αισιόδοξο σε στίχους της Ρεββέκας Ρούσση και μουσική του Στέφανου Κορκολή. Το μήνυμά του είναι σαφές: «Είμαι εδώ σε ό,τι ζεις, τρέξιμο ανέμου, δύναμη ψυχής, είμαι εδώ να αγωνιστώ κάθε μου στιγμή και κάθε μου λεπτό... Είμαι εδώ γιατί είσαι εσύ της ζωής η νίκη και το φως μαζί. Νικάει η αγάπη, τρέχει η χαρά, στόχος μονάχα η καρδιά και ένα κλαδάκι από ελιά, στον θαυμαστό τον κόσμο αυτό...» Στον υπέροχο κόσμο των νικητών.

Ε Το θέμα της τελετής έναρξης είχε τίτλο «Κάθε αθλητής ένας Οδυσσέας» και παραπέμπει στον αρχέγονο μύθο του Οδυσσέα, που ταξιδεύει προς την Ιθάκη του. Πώς έδεσε το τραγούδι σας με το τελετουργικό;

Α Το τραγούδι μου έκλεισε την τελετή έναρξης. Εχει τίτλο στον «Υπέροχο Κόσμο των Νικητών», ή αλλιώς «Wonderfoul Winning World» (WWW) και το ερμήνευσα μαζί με τον Βιτόριο Γκριγκόλο, έναν σπουδαίο νεαρό ιταλό τενόρο και την παιδική χορωδία του Λαυρίου.

Ε Είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι έχετε κάνει μέχρι τώρα στην καριέρα σας; Θα μπορούσατε να το εντάξετε σε κάποια κατηγορία;

Α Είναι ένα τραγούδι με πολύ ευαισθησία και ρυθμό και με μεγάλες φωνητικές απαιτήσεις. Θα μπορούσε να ανήκει και σ' ένα μιούζικαλ. Νομίζω ότι ο Στέφανος είχε έμπνευση και αποτύπωσε σε τρία λεπτά την ψυχή των Αγώνων. Ενα ντουέτο που έγραψε στην καρδιά μας.

Ε Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό λαό, με μειώσεις εισοδημάτων και μαζικές διαδηλώσεις, ανησυχείτε μήπως ο κόσμος γυρίσει την πλάτη του στους Αγώνες, τις φιέστες και γενικότερα την υπόθεση των Special Olympics;

Α Δεν θα πρωτοτυπήσω λέγοντας ότι η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κρίση αξιών και αρχών. Είναι κρίση λειτουργίας των θεσμών, τρόπου σκέψης και κατά συνέπεια κρίση ταυτότητας της σύγχρονης κοινωνίας. Οσον αφορά τους Αγώνες, πέρασε και από το δικό μου μυαλό, αν όντως είναι κατάλληλη η στιγμή να γίνουν φέτος στη χώρα μας. Εθεσα τον προβληματισμό μου από την αρχή, αλλά πλέον ήταν αργά να γυρίσει το ποτάμι πίσω. Φαντάζομαι ότι αν ήταν να πάρουν την απόφαση σήμερα, σίγουρα η απάντηση θα ήταν αρνητική. Τώρα πια πρέπει να δείξουμε ότι σαν λαός αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο κοινωνικό γεγονός με αισιοδοξία και το στηρίζουμε. Θα είμαι μέσα, όπως λέει και το σύνθημα, μαζί με τους 24.000 εθελοντές και αθλητές.






Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.