Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Η άλλη πλευρά των Special Olympics



Κύριε διευθυντά,
η τέλεση των Special Olympics στην χώρα μας και ο τρόπος προβολής και παρουσίασής τους από τα Μ.Μ.Ε. συνετέλεσε στην δημιουργία σύγχυσης ως προς τη σχέση τους με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Για να μην συμβάλλει και ο τίτλος του προχθεσινού δημοσίευματός μου (η άλλη πλευρά των παραολυμπιακών αγώνων) στην σύγχυση αυτή θα ήθελα να διορθώσω τον τίτλο του, και με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε την σχέση των Special Olympics με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ, κ. Γ. Λυμβαίο, οι αγώνες Special Olympics είναι ένα πρόγραμμα αθλητισμού, που μετέχουν μόνο τα άτομα με νοητική αναπηρία, δηλαδή μία μόνο κατηγορία ατόμων με αναπηρία από τις πέντε που λαμβάνουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. 

Δεν έχουν καμία σχέση με την Παραολυμπιάδα. Διοργανώνονται, ουσιαστικά, από το ελληνικό ιδιωτικό σωματείο Special Olympics, που αποτελεί παράρτημα του αντίστοιχου αμερικάνικου που ίδρυσε το ίδρυμα Κένεντι το 1968. Δεν αποτελεί ομοσπονδία και διοικείται από ένα ισόβιο προεδρείο, που έχει οριστεί από το αντίστοιχο αμερικανικό, με πρόεδρο την κα Γιάννα Δεσποτοπούλου.
Ενώ ακύρωσαν τους Μεσογειακούς Αγώνες, καθώς και την Ολυμπιάδα των Κωφών, πραγματοποίησαν τα Special Olympics, την ίδια ώρα που τα κέντρα υποστήριξης των ΑμεΑ αργοσβήνουν και οι εργαζόμενοί τους παραμένουν απλήρωτοι...
Την ίδια ώρα που οι δομές και τα κέντρα που παρέχουν υποστήριξη στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης...
Την ίδια ώρα που το κράτος πρόνοιας θα μπορούσε μ’ αυτά τα 26 εκατ. ευρώ, να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα 70 κρατικών και 66 ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δομών για περισσότερο από 2 χρόνια που υποστηρίζουν και προσφέρουν θεραπευτικές πράξεις σε πολλές χιλιάδες ΑμεΑ, σε όλη την Ελλάδα.
Ουσιαστικά εξωθούν σε οικονομικό μαρασμό, τα άτομα με αναπηρία αναιρώντας το συνταγματικό δικαίωμά τους για δωρεάν παιδεία και περίθαλψη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια φιέστα φιλανθρωπίας!

Αθανασάκης Αντώνης


Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο στον ΟΔΑΖ βάζει το κράτος



Στην ενοποίηση δημοσίων φορέων πρόνοιας σε όλη τη χώρα προχωρά το υπουργείο Υγείας, με στόχο την επίτευξη οικονομίας κλίμακας, μείωση της γραφειοκρατίας, διεκπεραίωση ομοίων εργασιών με ταχύτερες διαδικασίες, καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού και πόρων, καλύτερες υπηρεσίες στους εξυπηρετούμενους, χωρίς τα στεγανά κάθε μικρού φορέα. Έτσι, σε κάθε Διοικητική Περιφέρεια θα υπάρχει ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για άτομα με Αναπηρία και ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια. Συνολικά, σε όλη τη χώρα συνενώνονται 92 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας σε 22 Οργανισμούς Κοινωνικής Φροντίδας. Οι υφιστάμενες Μονάδες θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως παραρτήματα του ενιαίου Οργανισμού με εξειδικευμένο αντικείμενο, ενώ οι θέσεις απασχόλησης ενσωματώνονται στον νέο φορέα.
Στην περίπτωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το οργανόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου περιφερειακού “Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας” που θα προκύψει μετά από συνένωση του Oργανισμού Δημόσιας Αντίληψης του νησιού μας και του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κεφαλλονιάς και θα ονομάζεται “Oργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας ΑμεΑ”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ»


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικά ανάλγητη η εταιρεία των διοδίων στους Αμαξάδες Ροδόπης;



Ξεκινούν οι εισπράξεις στην Εγνατία Οδό και αποκαλύπτεται ότι αναζητά στα μουλωχτά προσωπικό με προτίμηση σε νέους ως 25 ετών που δεν θα έχουν επιδόματα και λοιπές αυξήσεις στους μισθούς τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ  ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σε λίγες ημέρες πρόκειται να λειτουργήσουν τα διόδια στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των Αμαξάδων της Ροδόπης. Και όπως είναι φυσικό, τα διόδια για να λειτουργήσουν θα πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό.

Πριν λίγες ημέρες λοιπόν, μάθαμε ότι η εταιρεία που θα τα διαχειρίζεται, έκανε μία πρόσκληση για την πρόσληψη προσωπικού, χωρίς κανείς να μάθει που αναρτήθηκε αυτή ή που δημοσιεύθηκε και όσοι είχαν κάποιο γνωστό, έμαθαν για τις προθεσμίες και έκαναν τα χαρτιά τους!

Έλα όμως, που άνθρωποι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, δεν μπόρεσαν να κάνουν τα χαρτιά τους, δεν έμαθαν για την προθεσμία, γιατί όπως τους είπαν, «η εταιρεία θέλει πιτσιρικάδες, μέχρι 25 χρόνων, ανύπαντρους και χωρίς υποχρεώσεις»!!!

Γιατί;

Προφανώς για να μην έχει πολλά συν κάποιος στο μισθό του και να μη διεκδικεί πολλές άδειες!

Έλα όμως που η εταιρεία προφανώς θα εισπράτει δικαιώματα διέλευσης που της παραχωρήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή το Ελληνικό Κράτος!

Το οποίο έχει υποχρέωση να στηρίζει και να υποστηρίζει π.χ. άτομα με Ειδικές ανάγκες ή προστάτες τους ή μακροχρόνια άνεργους που είναι πάνω από 25 ετών… Ίσως κάποιοιάλλοι, να είναι και σε όριο συνταξιοδότησης και να ψάχνουν για λίγα ένσημα!

Ισχύει λοιπόν αυτό που μας μεταφέρθηκε, για την κοινωνική αναλγησία της εταιρείας που σε λίγες ημέρες θα εισπράτει το δικαίωμα των διοδίων στο σταθμό των Αμαξάδων;

Γιατί, κύριοι της εταιρείας, από το σταθμό σας δεν θα περνούν για να καταβάλουν το αντίτιμο μόνο άτομα μέχρι 25 ετών χωρίς υποχρεώσεις, αλλά και ΑΜΕΑ και μακροχρονια άνεργοι που θα θέλουν ίσως να μετακινηθούν σε νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας.

Περιμένουμε λοιπόν την απάντηση της εταιρείας σχετικά με τις προσλήψεις στο σταθμό διοδίων των Αμαξάδων, για τον τρόπο που μεθοδεύτηκαν και τα κριτήρια που τέθηκαν.

Αν δεν απαντήσουν στην e Παρέμβαση, είμαστε σίγουροι ότι θα απαντήσουν στην ερώτηση κάποιου βουλευτή που θα θέλει να μάθει περισσότερα για το θέμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαιρινό παζάρι 2011 από τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κεφαλληνίας



ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Το τμήμα Εργοθεραπείας του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ οργανώνει «καλοκαιρινό παζάρι 2011» με θέμα: «η θάλασσα και ο θαυμαστός κόσμος της», την Παρασκευή

Στις 8-7-11 και από ώρα 20.00-24.00 στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Τα έργα που θα θαυμάσετε απεικονίζουν το αποτέλεσμα εργασίας των ΑμεΑ που φροντίζονται από το κέντρο μας και είναι μια προσπάθεια του τμήματος Εργοθεραπείας και απευθύνεται σε όλους μας για να διαπιστώσουμε ότι τα ΑμεΑ έχουν πολλά προτερήματα και κάνουν τις αδυναμίες τους δύναμη δημιουργίας και προσφοράς.

Σε τέτοιες προσπάθειες έχουμε όλοι μας υποχρέωση να συμμετέχουμε γιατί έτσι δίνουμε χαρά, αγάπη και κυρίως ανοίγουμε το δρόμο σε μια πραγματικά υγιή και δημοκρατική ισοτιμία πολιτών.


Ο Πρόεδρος
Άγγελος Μπενετάτος


Διαβάστε περισσότερα...

Τα απροσπέλαστα στους επιβάτες με αναπηρία ελληνικά λιμάνια

Στερούνται βασικές προδιαγραφές προσβασιμότητας.




Η εξαιρετικά προβληματική εικόνα των λιμενικών υποδομών στη χώρα μας σε ότι αφορά τις υποδομές πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, όπως καταγράφηκε σε πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Λιμενικών Εργων του ΑΠΘ, καθιστά επιτακτικές τις άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Τα βασικά στοιχεία της μελέτης όπως αξιολογήθηκαν από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ σε σχετικό της υπόμνημα προς το αρμόδιο υπουργείο μεταφορών έχουν ως εξής:

1. Το λιμενικό σύστημα της χώρας μας περιλαμβάνει περίπου 800 λιμενικές εγκαταστάσεις όλων των τύπων, μεγεθών και βαθμών πληρότητας. Εξ αυτών, οι 92 εξυπηρετούν πλοία ακτοπλοΐας και αποτελούν τις μοναδικές πύλες εισόδου, επικοινωνίας και ανεφοδιασμού πολλών νήσων.

2. Από την καταγραφή αναδείχθηκαν τα πολλά τεχνικά προβλήματα των λιμένων μας, αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές για εξυπηρέτηση των επιβατών, καθώς και τα προβλήματα στη διασύνδεση λιμένα - οδικών δικτύων, ως εκ της θέσεως των περισσοτέρων λιμένων στο κέντρο του αστικού ιστού.

3. Ορισμένοι λιμένες σε νήσους είναι τόσο προβληματικοί, ώστε να δημιουργούνται απορίες ακόμη και για τη δυνατότητα λειτουργίας τους. Μόνον η υψηλοτάτου επιπέδου ναυτοσύνη των Ελλήνων και το γνωστό φιλότιμο μπορούν να εξηγήσουν την είσοδο πλοίων ακτοπλοΐας, ώστε να μην απομονωθούν πλήρως οι κάτοικοι.

4. Στο 48,4% των λιμένων δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση στάσεις ή αφετηρίες για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο κόσμος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ταξί για τις μετακινήσεις του ή να περπατήσει αρκετή ώρα για να φτάσει στα σημεία διέλευσης των λεωφορείων. Στο 22,1% των λιμένων «ανακατεύονται» κατά τη διάρκεια της επιβίβασης ή αποβίβασης οχήματα με επιβάτες με άμεσο κίνδυνο ατυχήματος, ενώ στο 50,5% παρατηρούνται προβλήματα στη φορτοεκφόρτωση. Ακόμη στο 42,1% των λιμενικών χώρων δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις των πλοίων χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα για όσους επιβάτες θέλουν τα ταξιδέψουν χωρίς αυτά, ενώ στο 68,4% δεν υπάρχουν υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβατών που είναι άτομα με αναπηρία. Τέλος 64 στα 94 λιμάνια έχουν ανεπαρκείς χώρους αναμονής επιβατών, καθώς και εκδοτήρια εισιτηρίων σε μεγάλες αποστάσεις.

Δεδομένων των παραπάνω και υπό το πρίσμα του άρθρου 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η Εσαμεα εισηγείται αν μη τι άλλο το αυτονόητο που αφορά τα μελλούμενα: “Όταν αποφασίζεται ο σχεδιασμός νέων λιμένων και λιμενικών τερματικών σταθμών, καθώς και σε περιπτώσεις εκτενών εργασιών ανακαίνισης, οι φορείς που έχουν την ευθύνη των εγκαταστάσεων αυτών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, ιδίως όσον αφορά στην προσβασιμότητα, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στις απαιτήσεις που απορρέουν από την αρχή «Σχεδιασμός για Όλους». Οι μεταφορείς θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες αυτές, όταν αποφασίζουν τον σχεδιασμό νέων και προσφάτως ανακαινισμένων επιβατηγών πλοίων, σύμφωνα με την οδηγία 2006/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας”.


Διαβάστε περισσότερα...

«Βαφτίζει» τους ανέργους ... επιχειρηματίες

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Εγκρίθηκε στις 6/7 στο υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή

Εγκρίθηκε, στο υπουργικό συμβούλιο της 6ης Ιουλίου, το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, με στόχο, από τη μία, να προχωρήσει η επιχειρηματικότητα σε ευαίσθητους κοινωνικούς, προνοιακούς και κοινωφελείς τομείς και, από την άλλη, τη διαχείριση της ανεργίας, που αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται το πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας, θεσπίζεται ένας νέος τύπος επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοιΣΠΕ), καθώς και αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία (π.χ., συνεταιρισμοί, ΜΚΟ). Ανεργοι και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμΕΑ, πρώην τοξικομανείς κ.ά.) θα μπορούν να συστήνουν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε τομείς που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, όπως περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία. Η κυβέρνηση, αντί να φροντίσει για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, τους «βαφτίζει» επιχειρηματίες και, μάλιστα, σε κοινωνικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του κράτους, να είναι αναβαθμισμένες και να παρέχονται δωρεάν σε όλους.
Νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης

Αντ' αυτού, το νομοσχέδιο έρχεται να ιδιωτικοποιήσει παραπέρα και να υποβαθμίσει αυτές τις υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα που περιέχεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί σήμερα τον τομέα αυτό ως προνομιακό πεδίο εφαρμογής πολιτικών για την απασχόληση, την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, o οποίος ανοίγει νέες διεξόδους επιχειρηματικής δράσης, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις επένδυσης στο λεγόμενο "κοινωνικό κεφάλαιο" και στην κοινωνική καινοτομία». Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις σχεδιάζεται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της φτώχειας και σε άλλους ευαίσθητους τομείς αναθέτοντας σημαντικό κομμάτι σε εθελοντές.



Πηγή: http://www2.rizospastis.gr


------------------------


Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις με κοινοτικούς πόρους 60 εκατ. ευρώ

Έως 60.000 βιώσιμες νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας την περίοδο 2012-2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα σε άνεργους και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν συνεταιριστικές επιχειρήσεις για την παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών που ωφελούν συνολικά την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται.
Τα κίνητρα που δίνονται είναι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, πρόσβαση σε κοινοτικούς πόρους μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, ύψους 60 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα αύξησης του ποσού σε 100 εκατ. ευρώ, και ταυτόχρονα αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ και όλων των επιδοτούμενων προγραμμάτων. Το νομοσχέδιο φέρει επί της ουσίας τη σφραγίδα της πρώην υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, η οποία πίστεψε στον θεσμό των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού και ανέλαβε πρωτοβουλία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών με περιοδεία της σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι ειδικής νέας μορφής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πέραν της αμοιβής στα μέλη που προσφέρουν εργασία, ενώ βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η παροχή υπηρεσιών που αφορούν το κοινωνικό σύνολο (περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία κτλ.). Σήμερα οι κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη απασχολούν ένδεκα εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ το 10% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ αφορούν δραστηριότητες του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Απολύσεις στον Ομιλο Γιαννακόπουλου



Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση αγωνιστικά, με πνεύμα αλληλεγγύης

Σε μαζικές απολύσεις προχώρησε ο Ομιλος DPG Group of Companies του Δ. Γιαννακόπουλου, που δραστηριοποιείται στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, πάνω από 65 εργαζόμενοι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχασαν τις τελευταίες μέρες τη δουλειά τους από τα αθλητικά «πόρταλ» που διαθέτει ο Ομιλος, ενώ αναμένονται και άλλες.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τις μαζικές απολύσεις. «Δεκάδες εργαζόμενοι βλέπουν την πόρτα της εξόδου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει συνέχεια. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου "σφαγή" συναδέλφων, που αμείβονται κυριολεκτικά με ψίχουλα, ανασφάλιστοι ή με μπλοκάκι, που εκβιάζονται ώστε να μην απεργήσουν σε μια αληθινή γαλέρα του χώρου της ενημέρωσης», τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Καλεί τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση αγωνιστικά, με πνεύμα αλληλεγγύης. Να μη σκύψουν το κεφάλι και να μη λυγίσουν μπροστά στους εκβιασμούς. Καλεί, επίσης, τα σωματεία του κλάδου «άμεσα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σταθούν με κάθε τρόπο στο πλευρό των συναδέλφων του ομίλου, απαιτώντας όχι μόνο την ανάκληση των απολύσεων, αλλά και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου».

Στα νέα διαδικτυακά μέσα η κατάσταση που επικρατεί είναι χαώδης. Οι εργοδότες σε αυτά, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τις εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις, ανεξέλεγκτα και ανενόχλητα κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στα διαδικτυακά μέσα επί το πλείστον είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι απασχολούνται με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, με «μπλοκάκια», χαμηλόμισθοι, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, έρμαια της εργοδοσίας.

Να σημειωθεί ότι ο Ομιλος DPG Group of Companies δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο του διαδικτύου έχοντας στην κατοχή του μια σειρά από «portals» αθλητικού, ειδησεογραφικού, ψυχαγωγικού και άλλου περιεχομένου.

Παράλληλα, στην απόλυση ενός εργαζόμενου από το «Media2day», προχώρησε η εργοδοσία. Οπως καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ, ο εργαζόμενος «αρνήθηκε να συμπράξει και αντιστάθηκε στην επιχειρούμενη κατάργηση από την εργοδοσία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την αποτροπή δημιουργίας απεργοσπαστικών μηχανισμών στα ειδησεογραφικά sites». Σημειώνεται, δε, ότι ο απολυμένος εργαζόμενος είναι ΑμεΑ και ήθελε ένα χρόνο για να συνταξιοδοτηθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

«Θέλω να οδηγήσω το ποδήλατό μου»




Γεννήθηκε με το ένα της χέρι μισό.

Η μικρή Sophie Smith γεννήθηκε με το ένα της χέρι μισό, αφού η μητέρα της όταν ήταν έγκυος στη 2χρονη πλέον κόρη της, είχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον αμνιακό σάκο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συμβαίνει όταν ο αμνιακός σάκος είναι σκισμένος και κάποιες ίνες μπλέκονται στα άκρα του μωρού με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η ανάπτυξη.

Συγκίνηση προκάλεσε η πρωτοβουλία ενός σχολείου να σχεδιάσει και να φτιάξει ένα ποδήλατο ασφαλές και βολικό για τη μικρή Sophie.

Προς το παρόν το 2χρονο κορίτσι οδηγάει το ποδήλατο του μέσα στο σπίτι αλλά βιάζεται να βγει έξω με τους φίλους της.

Η μητέρα της, Kelly Rogers, τόνισε πως η μικρή είναι πολύ χαρούμενη που το όνειρό της έγινε πραγματικότητα και η ίδια δηλώνει συγκινημένη και υπόχρεη στην κίνηση του σχολείου.







Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολυνομοσχέδιο για την ενέργεια




Ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, τις έρευνες πετρελαίου, τους αγωγούς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και Ελλάδας - Ιταλίας, την προστασία των καταναλωτών και τη δυνατότητα συμμετοχής τρίτων στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνει το "πολυνομοσχέδιο" για την ενέργεια που παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, "υλοποιείται η αλλαγή στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σταθμών, το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και σε τρίτους εκτός ΔΕΗ και η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά με υιοθέτηση του αντίστοιχου Κώδικα". Οι ρυθμίσεις αυτές, δηλαδή η ανάθεση της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ σε ανεξάρτητο φορέα, η πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στο 40 % της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος και η σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά αποτελούν όπως είναι γνωστό εκκρεμότητες που προκύπτουν από το μνημόνιο.

Στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο εντάσσονται και οι ρυθμίσεις για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας, την ενίσχυση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τον διαχωρισμό του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από τη ΔΕΠΑ, κ.α.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου σήμερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι βασικές ρυθμίσεις για την ενέργεια περιλαμβάνουν τα εξής:

- Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: αποκτά αποφασιστικές αρμοδιότητες (ενώ τώρα έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο) σε ζητήματα όπως τα τιμολόγια μη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων, η εποπτεία των διαχειριστών, η αδειοδότηση του συνόλου των ενεργειακών επενδύσεων (όχι μόνο Ανανεώσιμων Πηγών), η ρύθμιση των αγορών, κ.α.

- Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας: διαχωρίζονται τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ρεύματος τα οποία μεταβιβάζονται σε θυγατρικές εταιρίες της ΔΕΗ. Η ιδιοκτησία του δικτύου διανομής παραμένει στη μητρική εταιρία ενώ για το δίκτυο μεταφοράς προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης μειοψηφικών πακέτων μετοχών σε τρίτους. Δημιουργείται Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αρχικά 100 % θυγατρική του Δημοσίου, αλλά με πρόβλεψη δυνατότητας μεταβίβασης ποσοστού σε τρίτους.

- Απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου: διαχωρίζεται ο ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ (παύει να είναι θυγατρική της και γίνεται ανεξάρτητη εταιρία) και ρυθμίζεται το καθεστώς του Εθνικού και των Ανεξάρτητων Συστημάτων Φυσικού Αερίου. Δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να προχωρήσει στη σύσταση οργανωμένης αγοράς εμπορίας φυσικού αερίου στη χώρα.

- Προστασία Καταναλωτών: προβλέπονται οι βασικές υποχρεώσεις των προμηθευτών και τα αντίστοιχα δικαιώματα των καταναλωτών. Προστατεύονται οι καταναλωτές από καταχρηστικές ή παραπλανητικές συμπεριφορές των προμηθευτών ενώ ορίζεται ότι ο καταναλωτής θα έχει αδιάλειπτη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας του προμηθευτή. Καθορίζονται ομάδες ευάλωτων καταναλωτών (π.χ. με χαμηλά εισοδήματα, ΑΜΕΑ, κ.α.) για τους οποίους μπορούν να ισχύουν ειδικά, μειωμένα τιμολόγια, ευνοϊκοί όροι πληρωμής, απαγόρευση διακοπής σύνδεσης σε κρίσιμες περιόδους, κ.α.

- Έρευνες υδρογονανθράκων: συστήνεται ο Εθνικός Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων ("Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ") που θα διαχειρίζεται τα αποκλειστικά δικαιώματα του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση, θα επιλέγει τις περιοχές που θα παραχωρούνται για έρευνα και θα κάνει τους σχετικούς διαγωνισμούς. Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες, με βάση τα ισχύοντα διεθνώς (δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης, αυξάνεται η έκταση των προς παραχώρηση περιοχών και η χρονική διάρκεια των ερευνών) και προβλέπονται αυστηρές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ, σε διάστημα 12 - 18 μηνών θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής, σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου και αερίου. Οι σχετικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα επόμενα 30 χρόνια η χώρα θα μπορεί να καλύπτει το 20 - 30 % των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές ενώ το όφελος που προκύπτει για το Δημόσιο από την ανακάλυψη και εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος μεγέθους αντίστοιχου με αυτό του Πρίνου φθάνουν στα 3 δισ. Δολάρια.

- Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: Το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, τη διαδρομή, τους περιορισμούς χρήσης κατά μήκος του πετρελαιαγωγού κ.α.: "Η κυβέρνηση, τονίζεται, συνεχίζει να στηρίζει την υλοποίησή του διαχρονικά, μεθοδικά και συστηματικά". Πάντως το έργο καθυστερεί λόγω ενστάσεων που έχει προβάλει η Βουλγαρική πλευρά επικαλούμενη θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται για τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας.

- Επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου: ιδρύονται πέντε νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο με δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη ρυθμίσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (γεωθερμία, βιοαέριο, ηλιοθεμρικοί σταθμοί, προώθηση των έργων στον Αη Στρατη για ανάδειξή του σε "πράσινο νησί"), καθώς και τη χρήση ανενεργών μεταλλείων και λατομείων ως χώρων απόθεσης και επεξεργασίας υλικών από κατεδαφίσεις. Τέλος παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 η λειτουργία των λατομείων αδρανών υλικών των οποίων δεν έχει λήξει η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων και τα οποία θα έχουν συμπληρώσει τότε 30ετή λειτουργία.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά του Εθνικού Κήπου

Ποιες παρεμβάσεις προβλέπει η έρευνα του ΕΜΠ για την παιδική χαρά, τον ζωολογικό και τον βοτανικό κήπο.

Τα μυστικά του Εθνικού Κήπου
Το σκάμμα με άμμο που υπάρχει σήμερα στην παιδική χαρά, διατηρείται, συνδυαστικά με δυο δεξαμενές νερού, βάθους 20 εκατοστών.

Η έγκριση της έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού έδωσε το πράσινο φως για την αλλαγή του προσώπου, την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου.

Νέες ελαφρές κατασκευές, καινούργια ρείθρα, πέργκολες και γέφυρες, κρήνες και δεξαμενές νερού, προσφέρουν πράσινη ανάσα, υψηλής αισθητικής αξίας, στην πυκνοδομημένη πόλη της Αθήνας.

Οι ερευνητές του ΕΜΠ θέλουν τον Κήπο ανοιχτό για όλους, με δυνατότητες ξενάγησης - ακουστικής πλοήγησης, ισχυρή παρουσία νερού αλλά και μυθικού δεινόσαυρου στην παιδική χαρά, επαναλειτουργία του Βοτανικού Μουσείου, εξελιγμένη μορφή του ζωολογικού κήπου, καθώς και μετεγκατάσταση των Ευζώνων, στην ευρύτερη περιοχή του Ζαππείου. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην αναμόρφωση του Εθνικού Κήπου με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, κ.Γιάννη Σγουρού.

Όποιος έχει περιπλανηθεί έστω και μια φορά στα μονοπάτια του Εθνικού Κήπου, θα ξεφύλλιζε με έκπληξη τη μελέτη που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την ανανέωση του προσώπου του πολιτικού και ιστορικού αυτού μνημείου, ηλικίας 150 ετών.

Λαβύρινθοι και πράσινα «σαλόνια»
Οι ιδέες που υπόσχονται να αναβαθμίσουν την εσωτερική του όψη, «ακουμπούν» σε λαβύρινθους, πράσινα σαλόνια και ξέφωτα, γλυπτά και κρήνες. Ολα αυτά σε ένα μικροσύμπαν αριστοτεχνικά σχεδιασμένο, από την πρώτη κιόλας στιγμή της ύπαρξής του.

Πώς μπορεί, άραγε, να παρέμβει κανείς σε ένα πραγματικό αρχιτεκτόνημα;

Οκτώ μήνες ερευνητικής προσπάθειας αφιερώθηκαν κυρίως στην κατανόηση της λογικής σύλληψης του Κήπου, από τον γάλλο κηποτέχνη Φρανσουά Λουί Μπαρό - ομολογούν οι ερευνητές.

Διαμορφωμένος κατά τέτοιον τρόπο ώστε να προσφέρει την ψευδαίσθηση του περιπάτου σε έναν χώρο πολύ μεγαλύτερο, ο Εθνικός Κήπος προσφέρεται για να… χαθεί κανείς.

Στη δαιδαλώδη πορεία του, απορροφούν τον επισκέπτη οπτικές εκπλήξεις, ενδιαφέροντες περίπατοι, θεάσεις έξω από τον Κήπο, σε σημαντικά ιστορικά και φυσικά σημεία της Αθήνας.

Στην πάροδο του χρόνου, και με τη θηριώδη ανάπτυξη των δέντρων, η θέα μειώθηκε, σε κάποια σημεία χάθηκε οριστικά.

Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές επιχειρούν να προσδώσουν στον Κήπο την αρχική του όψη, και - είναι αλήθεια - το σωζόμενο σχέδιο του Μπαρό προβλέπει πολύ λιγότερη φύτευση, εν τούτοις δεν προτείνουν την κοπή ούτε ενός δέντρου.

Η δημόσια χρήση του αλλά και η αυξημένη ευαισθησία προς τον φυτικό πληθυσμό, απαγορεύουν μία τέτοια κίνηση, στην Αθήνα του τσιμέντου.

Ο έλεγχος του βλέμματος
Ο Κήπος διέπεται από σκηνοθετική λογική, το βλέμμα του επισκέπτη μετατρέπεται σε μέσο πλοήγησης, προσανατολισμού και απόλαυσης.

Βασικός γνώμονας του αρχικού σχεδιασμού του, ο έλεγχος του βλέμματος, κατευθύνοντας το είτε προς τα πάνω, όπως συμβαίνει με τα ξέφωτα, είτε σε συγκεκριμένα σημεία, όπως στα μονοπάτια με θέα τον Λυκαβηττό.

Η λογική αυτή διέπει και τον τρόπο φύτευσης του πρασίνου: άλλοτε σε πράσινα «δωμάτια», άλλοτε σε συστοιχίες, γραμμικά φυτεμένων δέντρων, και άλλοτε στα πλευρά μίας πορείας, αφήνοντας εκτεταμένες περιοχές θέασης.

«Η διαδοχική έλξη της προσοχής από το ένα θέμα στο άλλο, καθοδηγεί την κίνηση του επισκέπτη μέσα στον Κήπο», επισημαίνει ο κ. Γ. Παρμενίδης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο.

«Η προσοχή μπορεί να αποσπασθεί με ένα γλυπτό, ή την παρουσία ενός σπάνιου, εξωτικού φυτού».

Το σχέδιο δεν προβλέπει φυτεύσεις νέων δέντρων. Τα υφιστάμενα έχουν εξάλλου τοποθετηθεί κατόπιν μελέτης, καθοδηγούν τις διαδρομές, υποδύονται τις πόρτες και τους τοίχους του Κήπου.

Τα νερά των Βερσαλλιών
Οι ερευνητές επιχειρούν να φρεσκάρουν το πρόσωπο του Κήπου, με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση: ελαφρές κατασκευές, πέργκολες, στέγαστρα, γέφυρες, δάπεδα και ρείθρα, φυλάκια εισόδων, κρήνες και δεξαμενές νερού, σημάνσεις και περίφραξη. 

Οπως οι κήποι στις Βερσαλλίες οφείλουν την ύπαρξή τους στα θαυμαστά για την εποχή τους υδραυλικά έργα, έτσι και ο Εθνικός Κήπος χρωστάει πολλά στο Πεισιστράτειο Υδραγωγείο.

Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι αρδεύεται από αυτό το σημαντικό αν και αφανές μνημείο, κάτω από την επιφάνεια της αττικής γης.

Οι ερευνητές διαμορφώνουν σήμερα ρείθρα, ανοιχτά κανάλια, για το πότισμα του πρασίνου, δίδοντας τεράστια βαρύτητα και στο ακουστικό ερέθισμα του κελαρυστού νερού.

Αξιοποιούν τα ρείθρα - άλλοτε διευρύνοντάς τα, και άλλοτε αλλάζοντας απλώς το χρώμα τους - στην προσπάθεια να επισημάνουν περιοχές.

Όσον αφορά στην επίπλωση - τον υφιστάμενο εξοπλισμό του Κήπου, προβλέπεται η συντήρηση συνολικά 115 αντικειμένων, στα οποία περιλαμβάνονται καθίσματα, κάδοι, μεταλλικές κατασκευές, στέγαστρα.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η απομάκρυνση 556 αντικειμένων - καθίσματα, σημάνσεις, κάδοι, φωτιστικά, φυλάκια εισόδου. Πρόκειται κυρίως για σύγχρονες αποσπασματικές επεμβάσεις, κυρίως των τελευταίων δεκαετιών, που δεν συνάδουν με το επιδιωκόμενο τελικό αποτέλεσμα.

Η ιστορική ταυτότητα του Εθνικού Κήπου
Το όραμα της Αμαλίας δεν ήταν να δημιουργήσει έναν κήπο ανακτόρων, αλλά έναν βοτανικό κήπο και ένα δημόσιο πάρκο. Η ίδια επέβλεψε στενά τόσο τον σχεδιασμό όσο και την υλοποίησή του, κατά την περίοδο 1839 - 1862.

Ο σχεδιασμός του ακολουθεί το αγγλικό πρότυπο κηποτεχνίας, προσαρμοσμένο στο θερμό ελληνικό κλίμα - με πιο πυκνή φύτευση, για παράδειγμα, έτσι ώστε να υπάρχουν σκιεροί περίπατοι.

«Ο Κήπος είναι πρωτίστως πολιτικό μνημείο, καθώς αποτέλεσε μια πρώτη δήλωση συμμετοχής στον τοπιακό πολιτισμό της Δυτικής Ευρώπης», τονίζει ο κ. Κ. Μωραίτης, αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ.

Ο θεσμικός ρόλος του Κήπου άλλαξε το 1923, όταν χαρακτηρίσθηκε κρατικό και δημόσιο πάρκο, και μετονομάσθηκε από «βασιλικό» σε «εθνικό» κήπο.

Η επαφή με τα ζώα
Από τα πλέον δημοφιλή σημεία του Εθνικού Κήπου, ο ζωολογικός κήπος βαφτίζεται σε Χώρο Φιλοξενίας Οικόσιτων Ζώων.

Απόλυτα εναρμονισμένος με τη λογική του αγροτικού σκηνικού, προωθεί την επαφή των παιδιών με τα ζώα, μετατρέποντας την περιήγηση στον Κήπο σε εμπειρία για τους λιλιπούτειους κατοίκους της πόλης.

Οι επισκέπτες θα προσεγγίζουν με τρόπο φυσικό την περιοχή των ζώων. Το μοναδικό κλουβί που διατηρείται είναι το κλουβί των λιονταριών, λόγω της ιδιότυπης μεταλλικής κατασκευής του, και του αισθητικού - ιστορικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει - θα χρησιμεύσει ως κλουβί μικρών πουλιών.


Η παιδική χαρά
Ο νέος σχεδιασμός την επεκτείνει, εμπλουτίζοντας τη με παιχνίδια, κατασκευές, άφθονο νερό που ρέει ηχηρά.

Ο χώρος «ανοίγει» προς τα ανατολικά, κατά 380 τ.μ., έτσι ώστε να περιλαμβάνει τμήμα με υψηλό πράσινο, το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος «κρυφτού».

Προστίθενται κούνιες, τραμπάλες, παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για ακουστικά παιχνίδια.

Σύμφωνα με την κυρία Αριάδνη Βοζάνη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, στον χώρο δεσπόζει μία αυτόνομη κατασκευή, με τη μορφή ενός μυθικού ζώου, του δεινόσαυρου.

Το παιχνίδι, με ύψος όχι πάνω από 2.20 μέτρα και συνολική επιφάνεια 58 τ.μ., θα λειτουργεί σαν σήραγγα, αφού τα παιδιά θα μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν από διαφορετικά σημεία, ενώ στην επιφάνεια του περιβλήματος, σχεδιάζονται τρεις τσουλήθρες, που προσεγγίζονται από ειδικά διαμορφωμένη ράμπα.

Δεν αποκλείεται να υπάρχει μεταλλικό πλέγμα, που να επιτρέπει την αναρρίχηση φυτών, προκαλώντας διαφορετικές ποιότητες φωτισμού στο εσωτερικό του παιχνιδιού.

Οι γονείς θα έχουν δυνατότητα να εποπτεύουν τα παιδιά, από καθιστικό γλυπτό, αλλά και μεταλλικά καθίσματα που θα τοποθετηθούν στον χώρο.

Απέναντι από την κύρια είσοδο, κατασκευάζεται επιφάνεια περίπου 100 τ.μ., με ξύλινο δάπεδο, ως συνεχές καθιστικό, με κυμαινόμενο ύψος, προσφέροντας στο σώμα του παιδιού τη δυνατότητα να την οικειοποιείται σε διαφορετικές στάσεις.

Σε συγκεκριμένες περιοχές του τοποθετούνται παιχνίδια για μικρά παιδιά, με κυρίαρχο έναν ιστό αναρρίχησης.

Σε άλλο σημείο, προβλέπεται κεκλιμένη επιφάνεια κύλισης των παιδιών. Το σκάμμα με άμμο που υπάρχει και σήμερα, νοτιοδυτικά, διατηρείται, συνδυαστικά με δυο δεξαμενές νερού, βάθους 20 εκατοστών.

Παράλληλα, η παιδική χαρά θα επικοινωνεί οπτικά με το πράσινο πλάτωμα, γνωστό και ως «βράχο της Αμαλίας». Η μελέτη αντικαθιστά τη σημερινή περίφραξη με μία αβαθή δεξαμενή νερού, ως φυσικό όριο.

Το Βοτανικό Μουσείο
Σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του Βοτανικού Μουσείου στο νεοκλασικό οίκημα της εποχής του Γεωργίου του Α΄, οίκημα που έχει υποστεί πλήθος παρεμβάσεων ανάλογων προς τις χρήσεις που του επιφυλάχθηκαν.

Μετά τις εργασίες συντήρησης του ιστορικού κτιρίου, στο ισόγειο θα λειτουργεί η υποδοχή του κοινού, και ο χώρος ενημέρωσης με ψηφιακές οθόνες σε θέματα ιστορίας του Κήπου και του Βοτανικού Μουσείου.

Επίσης, ορίζεται χώρος με δυο θέσεις εργασίας για το προσωπικό, που θα ξεναγεί τους επισκέπτες και θα επιβλέπει τον χώρο.

Στον όροφο, έχει σχεδιαστεί ο εκθεσιακός χώρος. Η αλλαγή του δαπέδου με δρύινο γραμμικό παρκέ, η περιμετρική λειτουργία όλων των παραθύρων, η γεωμετρία της στέγης ευνοούν τη δημιουργία ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα χώρου.

Τα εκθέματα αναρτώνται από τους τοίχους, ή τοποθετούνται σε οριζόντιες προθήκες, των οποίων οι βάσεις είναι οι αρχειοθήκες του Μουσείου.

Στο Ζάππειο οι Εύζωνοι
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η Προεδρική Φρουρά αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εικόνας του Εθνικού Κήπου, δεν κρύβουν ωστόσο το σχέδιο μετεγκατάστασης τους στην ευρύτερη περιοχή του Ζαππείου, έτσι ώστε ο χώρος της Προεδρικής Φρουράς να προστεθεί στον Κήπο, από τον οποίο και είχε αποσπασθεί.

Η λύση μεταφοράς στο κτίριο της Πυροσβεστικής, επί της οδού Μουρούζη, πίσω από τα παλαιά Ανάκτορα, δεν φαίνεται να ευδοκιμεί. Το συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται σήμερα, πάντως, χρονολογείται από τη δεκαετία του '70.

Κήπος ανοιχτός για όλους
Από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις, που έχει διατυπώσει το ΕΜΠ, είναι αυτή της ακουστικής πλοήγησης για τους επισκέπτες του Εθνικού Κήπου - με ακουστικά προς ενοικίαση στις πύλες εισόδου.

Σε μία πιο φιλόδοξη προοπτική, ο Κήπος θα μπορούσε να είναι μόνο τμήμα μιας εκτενέστερης πορείας ακουστικής ξενάγησης που θα ξεκινούσε από τα Παραϊλίσια Ιερά και θα κατέληγε στο Λύκειο του Αριστοτέλους.

Η πρόταση αυτή αφορά, φυσικά, όλους τους περιηγητές, θα ήταν ωστόσο απείρως χρήσιμη σε τυφλά ή μειωμένης όρασης άτομα.

Ειδικά για την κατηγορία αυτή ατόμων με αναπηρία, οι ερευνητές έχουν προβλέψει οδηγούς όδευσης, παράλληλα προς τα ρείθρα, τα οποία οδηγούν σε βασικές στήλες πληροφόρησης.

Οι στήλες σήμανσης των βασικών διαδρομών θα περιλαμβάνουν φωτισμό ασφαλείας, μεγαφωνική εγκατάσταση, σύστημα ενδοσυνεννόησης με σήμα κινδύνου, και το κυριότερο, υποδείξεις κατευθύνσεων κίνησης, με αναγραφή σε κανονική γραφή και σε γραφή του συστήματος Braille.

Χρήσιμες πληροφορίες
O Κήπος δεν θα κλείσει κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Θα διατηρήσει μελλοντικά το ωράριο λειτουργίας του (Ανατολή - Δύση).

Δεν θα διατίθεται για νυκτερινές εκδηλώσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Γύρισαν την πλάτη τα Τρίκαλα στον Ολυμπιονίκη τους Θανάση Ντιρογιάννη

Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι εκπρόσωποι τόσο της Περιφερειακής Ενότητας, όσο και της Δημοτικής Αρχής Τρικάλων.


Με κρεμασμένα στο στήθος τα δύο χάλκινα μετάλλια που κατέκτησε στα αγωνίσματα της σκυταλοδρομίας 4χ100 μέτρων και στα 100 μέτρα επέστρεψε σήμερα το μεσημέρι στα Τρίκαλα, ο 29χρονος Τρικαλινός Ολυμπιονίκης Θανάσης Ντιρογιάννης.

Για ακόμη μια φορά, ο Θανάσης Ντιρογιάννης πρόσθεσε μετάλλια στην πλούσια συλλογή του αυτή τη φορά από τους αγώνες των Special Olympics 2011, που διεξήχθησαν στην Αθήνα.

Αυτή η σπουδαία επιτυχία δίνει τεράστια ικανοποίηση στον ίδιο και ώθηση ώστε να συνεχίζει να βγαίνει νικητής στην ζωή, αλλά και στους οικείους του, που γέμισαν με περηφάνια για ακόμη μια φορά από τις διεθνείς αγωνιστικές επιτυχίες του.

Δυστυχώς στην υποδοχή του Ολυμπιονίκη βρέθηκαν μόνο η οικογένεια του και η προπονήτριά του Αλεξάνδρα Ψωφάκη αλλά και η κοινωνική λειτουργός του συλλόγου ΑμΕΑ «Η Ελπίδα», Βασιλεία Καρβούνη.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της απουσίας εκπροσώπων της πολιτειακής ηγεσίας που αρκέστηκαν στις χθεσινές συγχαρητήριες επιστολές που κοινοποίησαν με δελτίο τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Με παράπονο ο Ολυμπιονίκης και η μητέρα αναφέρουν στο trikalanews.gr ότι «Μόνο ο δήμαρχος Τρικκαίων μου έστειλε ένα βιβλίο και δύο DVD ενώ δέχθηκα δια τηλεφώνου τα συγχαρητήρια από στέλεχος του πολιτικού γραφείου της Βουλευτή Τρικάλων Σούλας Μερεντίτη».
Να σημειωθεί πως τις επόμενες ημέρες ο σύλλογος Αμέα «Η Ελπίδα» και οι φίλοι του Θανάση Ντιρογιάννη θα διοργανώσουν προς τιμήν του γιορτή στο σπίτι της «Ελπίδας».






Διαβάστε περισσότερα...

Τα «αόρατα» παιδιά στον σκληρό κόσμο των μεγάλων




Η κακοποίηση και η εκμετάλλευση των παιδιών σημαδεύουν την ύπαρξη, τον πολιτισμό και την εποχή μας! Εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός οργανωμένου δικτύου, που τα μεταφέρει από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Πεντάχρονα εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι οποίες βλάπτουν την ψυχική, την σωματική τους υγεία και την διανοητική ανάπτυξη.

Πολλά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα και 171 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε εξοντωτικά ωράρια, σε ορυχεία, λατομεία, στις κατασκευές, στην εξόρυξη και την γεωργία, μεταφέροντας βαριά φορτία, και σε επικίνδυνους χώρους με χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό. Αντί να μορφώνονται, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή, εργάζονται εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα, μαζεύοντας κόκκους κακάο ή καφέ και μπανάνες, και υφαίνοντας μεταξωτά χαλιά σε απάνθρωπες συνθήκες σκλαβιάς. Η εξαπλωμένη, απάνθρωπη παιδική εργασία είναι ένα έγκλημα που συμβαίνει κάθε μέρα με την αγορά, την πώληση και το θάνατο των παιδιών, που υποχρεώνονται στην πορνεία και πορνογραφία.

Παιδιά πλέκουν χαλιά στην Ινδία και το Πακιστάν, μαζεύουν καπνό στην Ινδονησία, τσάι στη Σρι Λάνκα, στύβουν χυμό πορτοκαλιών στη Βραζιλία και εξορύσσουν άνθρακα στην Κολούμπια. Εργάζονται κάτω από ανατριχιαστικές συνθήκες 15ωρα την ημέρα με μισθό πείνας.

Η παιδική εργασία είναι η φθηνότερη, η πιο άνομη και η χωρίς δικαιώματα εργατική δύναμη του κόσμου. Η εκμετάλλευση υπάρχει παγκόσμια! Το πρόβλημα χτύπησε την πόρτα μας! (Βλ. τελευταίες αποκαλύψεις στην Ευρώπη!) Σοκ για την κοινωνία μας! Οι «ανυποψίαστοι» πολίτες ξαφνικά βρίσκονται οργισμένοι να κραυγάζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα παρέα με τους σύγχρονους «αδιάφθορους». Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο με μεγάλη δόση κιτς ηθικής. Αλλάζει η εικόνα μας, έξω από τα σύνορα της «Ευρώπης».

Χιλιάδες Βέλγοι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά από τις αποκαλύψεις «παιδεραστίας». Η Ευρώπη αίφνης «ανακαλύπτει» την παιδεραστία! Σοκ και ντροπή. Αγνοούσαν ότι στην Ταϊλάνδη 200.000 παιδιά πωλήθηκαν στην πορνεία από τους συγγενείς και την μαφία των σωματεμπόρων, στερούμενα την οικογενειακή αγάπη, στοργή, αλληλεγγύη και ασφάλεια; Δεν ενημερώθηκαν ότι 400.000 άνδρες Γερμανοί ταξιδεύουν για τουρισμό του σεξ και ότι 10.000 άνδρες για σεξ με ανήλικα παιδιά; Μήπως ο τουρισμός του σεξ δεν είναι δημιούργημα του πολιτισμού της καπιταλιστικής «ευημερίας»; Ποιο σχέδιο δράσης βρίσκεται κάτω από διεθνή και πανεθνική καθοδήγηση και συνεργασία;

Θα μου πείτε: Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία τιμωρεί το σεξ με παιδιά και τους παιδεραστές, και απαιτεί να εφαρμόζονται οι Νόμοι. Μήπως οι νόμοι δεν δημιουργήθηκαν από διεφθαρμένους ανθρώπους; Όταν ένας αστυνομικός κερδίζει 30-40 μάρκα τον μήνα, τότε γίνεται και αυτός διεφθαρμένος, καθώς το ίδιο αρνητικά επιδρούν και οι διασυνδέσεις με τα κυκλώματα των κακοποιών- σωματεμπόρων. Ποιος ενδιαφέρθηκε για την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανέχειας και της κακομοιριάς, εκδημοκρατίζοντας τις κοινωνίες, δημιουργώντας έναν κοινό κώδικα ηθικής; Πως θα αναχαιτιστεί η διαφθορά σε όλες τις χώρες, όταν οι υπεύθυνοι, διαμέσου της ανικανότητας, άγνοιας, απάθειας ή και συνειδητής αμέλειας, αγνοούν τις ουσιώδεις προϋποθέσεις της ανάπτυξης;

Όταν Κυβερνήσεις καταχρώνται την εμπιστοσύνη μας, βάζοντας το μέλλον των παιδιών σε παιχνίδι, παραμελώντας τα και αφαιρώντας τους ό,τι χρειάζονται; Χάνεται το ανθρώπινο δυναμικό των χωρών τους ενώ οι πολιτικοί ηγέτες ενισχύουν τη διαφθορά και τη φτώχεια. Μήπως όλα τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα σε μία καλή αφετηρία για τη ζωή; Επενδύοντας στην ανάπτυξή τους, εξοικονομούμε, π.χ., στις υπηρεσίες υγείας, στο εκπαιδευτικό σύστημα και αλλού.

Όσο υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα όπου κυριαρχεί η κρίση του θεσμού της οικογένειας, κι όπου στον νέο σαν μια αυτοτελή ύπαρξη δεν του παρέχονται οι προϋποθέσεις ( ασφάλεια, κατοικία, τροφή, ενδυμασία, μόρφωση) αλλά η περιθωριοποίηση, η ανισοτιμία, η ανισότητα και η αδικία ενός αδιάφορου κοινωνικού πλαισίου… Οι οικονομικοκοινωνικές ανισότητες μεταξύ των φύλων δεν καλυτερεύουν τον εφοδιασμό των μικρών παιδιών με τα αναγκαία, ώστε να καλυτερεύσει η χώρα και η ανταγωνιστικότητά της στην παγκόσμια οικονομία. Όταν τα δάκρυα των αόρατων παιδιών και τα φαινόμενα ντροπής και σκλαβιάς πλησιάζουν τα σύνορά μας, τα δικά μας παιδιά, τον πολιτισμένο μας Δυτικό κόσμο, τότε ξεθάβουμε τους ανεφάρμοστους νόμους και διεκδικούμε ουρλιάζοντας!

Απαράδεκτη διασάλευση της κοινωνικής τάξης και ηθικής, πρωτοφανής για την σύγχρονη εποχή. Τότε αισθανόμαστε ότι η παιδική εργασία υπονομεύει την πρόοδο της ανάπτυξης, τη μείωση της φτώχειας, την πρόσβαση στην Εκπαίδευση, την καταπολέμηση του AIDS και την Ισότητα των φύλων! Οι φιλανθρωπικές επιτροπές ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, παίρνοντας «γενναίες» πρωτοβουλίες. Όταν στον μικρόκοσμό μας υπάρχουμε εμείς και οι άλλοι! Τα δικά μας παιδιά και τα άλλα τα «αόρατα»! Στο λεγόμενο «πρώτο κόσμο» η υποκρισία ξεχειλίζει. Αίφνης όλοι ανακάλυψαν ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών! Ως δια μαγείας οι υπνωτισμένες μάζες βγαίνουν στο δρόμο και διαδηλώνουν. Απελπισμένη προσπάθεια να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Τόσα χρόνια και σε τόσα άλλα προβλήματα πού ήταν όλοι αυτοί οι «σταυροφόροι της ηθικής»; Παιδεραστία άραγε δεν υπήρχε στον Τρίτο Κόσμο; Για μαζικές δολοφονίες παιδιών, παραβίαση δικαιωμάτων τους δεν είχαν ακούσει ποτέ; Για την εξαθλίωση από την εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας όπου πάνω στήριξαν την ευμάρειά τους, δεν είχαν πληροφορηθεί; Για το άχρηστο εκπαιδευτικό σύστημα, που αντί να είναι αρωγός στις ανάγκες του παιδιού, διατηρεί την νοσηρότητα της εκπαίδευσης, ούτε λέξη! Όσο υπάρχει η ανισότητα, η οικονομική κρίση, η όξυνση της ανεργίας, η φτώχεια, η ελλιπής ανατροφή, η διαπαιδαγώγηση και η αναίσχυντη ψυχαγωγία τόσο θα ενισχύεται ο αμοραλισμός.

Η αστυφιλία, η αστικοποίηση της ζωής στις μεγαλουπόλεις με τα πολυποίκιλα προβλήματα, το ακατάλληλο οικιστικό περιβάλλον για την ενηλικίωσή του που δίχως ευκαιρίες ψυχαγωγίας, άθλησης, παιχνιδιού, δημιουργικής έκφρασης, του στερούν τη σιγουριά ενός θεσμικού και νομοθετικού πλέγματος. Όσο η ασφάλεια ενός κοινωνικού συστήματος είναι ανύπαρκτη για τα απροστάτευτα παιδιά που κακοποιούνται και το κράτος δεν παρεμβαίνει σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης, εξασφαλίζοντας προστασία, τόσο… δεν διασφαλίζονται η ίση μεταχείριση και η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα παιδιά του κόσμου.

Όσο ο ρατσισμός καλά κρατεί… ώστε να παραβιάζονται τα κάθε είδους δικαιώματα, (οι μετανάστες, οι παλιννοστούντες, οι αλλόθρησκοι, οι αλλογενείς, οι αλλόγλωσσοι...) τόσο ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση θα βαθαίνει σε συνδυασμό με την ατελή κρατική πρόνοια και την έλλειψη κατάλληλων νόμων, ενισχύοντας τη παιδική εκμετάλλευση. Οι νέοι είναι το «αύριο» κάθε κοινωνίας, οι νέοι είναι το «μέλλον» μας! Αντί να βρίσκονται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπου θα επικρατεί ο σεβασμός στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Μ.Μ.Ε. που τους αποβλακώνουν, βιάζοντάς τους ψυχικά με ό,τι «σκουπίδι» τους προβάλλουν, ενώ θα έπρεπε να πληροφορούν ανιδιοτελώς, αμφισβητώντας συμπεριφορές, προκαταλήψεις και πρακτικές που βλάπτουν!

Το καταναλωτικό σύστημα δεν τον αντιμετωπίζει ως θύμα σε μια κοινωνία άνιση και άδικη που του στερεί τις ίσες ευκαιρίες. Περικυκλωμένος από άκρατα φαινόμενα ρατσισμού, σ' ένα φυσικό περιβάλλον που κι αυτό είναι παραβιασμένο και δυσαρμονικά συνδεμένο με τον άνθρωπο! Οι ηγέτες του κόσμου ανέλαβαν να μετρηθούν και να είναι υπόλογοι! Να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της εξάλειψης των ανισοτήτων στην παιδική υγεία, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη, ώστε μικρά παιδιά να μην βιάζονται, απάγονται, κακοποιούνται, εκμεταλλεύονται, οδηγούμενα ακόμα και στην δολοφονία της οικογένειάς τους! Όχι άλλη υποκρισία! Όταν πλούσιοι κρατούν ομήρους παιδιά για να ικανοποιηθούν σεξουαλικά ακόμα και σε βρέφη!

Όταν διεσπαρμένες νάρκες σκοτώνουν κάθε μήνα 800 παιδιά και οι κακές συνθήκες που επικρατούν σε στρατόπεδα προσφύγων κάποιες χιλιάδες, αποδεικνύει ότι σήμερα τα παιδιά χάνουν τον πόλεμο της αξιοπρέπειας, ζώντας την βάναυση και απάνθρωπη συμπεριφορά εις βάρος τους σε όλο τον κόσμο. Συμβαίνει προκλητικά στο Ιράκ, στην Αλγερία, στη Σιέρα Λεόνε όπου παιδιά σκοτώνονται κατά εκατομμύρια στους πολέμους με αποτέλεσμα 6 εκατ. ανάπηρα παιδιά. Οι βιασμοί παιδιών στη Βοσνία και τη Ρουάντα που χρησιμοποιούνται ως όπλο του πολέμου κατά των αντιπάλων και ο στρατός που ανάγκαζε τα κορίτσια να συμπεριφέρονται ως «σύζυγοι» προς τους στρατιώτες είναι γεγονός.

Στους πολέμους όπου χρησιμοποιούνται παιδιά για σεξουαλική ικανοποίηση σε καθεστώς σκλαβιάς και βίας εξαναγκαζόμενα να γίνουν κινούμενες παγίδες για τους αντιπάλους, χρησιμοποιώντας όπλα, είναι γνωστό. Πάνω από 2.000 παιδιά διέπραξαν πράξεις γενοκτονίας εις βάρος αντιπάλων. Η διεθνής κοινότητα ίδρυσε το διεθνές δικαστήριο που θα δικάσει τους ενόχους τέτοιων εγκληματικών πράξεων. Εμείς η περήφανη λευκή φυλή, οι πολιτισμένοι, οι κονκισταδόρες της ευμάρειας, οι εκφραστές της άλογης βίας αδιαφορούμε!

Κι ας αναγκάζονται να δουλεύουν σαν δούλοι σε ανθυγιεινές εργασίες αντί πινακίου φακής χωρίς κανένα ανθρώπινο δικαίωμα, χρησιμοποιούμενα για εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος. Η ανεκτική κοινωνία μας δεν ανησυχεί όσο θα έπρεπε για τα άτοπα και εγκληματικά εις βάρος της πιο τρυφερής ηλικίας του ανθρώπου. Για ποιο μέλλον μιλάμε όταν τα παιδιά δοκιμάζουν τη σκληρή φρίκη του πολέμου των μεγάλων και την ανελέητη εμπειρία της σκλαβιάς, της σωματεμπορίας, της πορνείας, της πώληση οργάνων τους, την παιδεραστία, την απάνθρωπη μεταχείριση, την στυγνή οικονομική εκμετάλλευση και καταπίεση, αποκλεισμένα από την οικογένεια, το σχολείο, την φροντίδα, ριγμένα στο σκλαβοπάζαρο της σκληρής παιδικής εργασίας;

Εργασία που παραβιάζει κάθε δικαίωμά του παιδιού, οδηγώντας το σαν res στην ακούσια παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ανθρώπινων υπάρξεων! Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από βανδαλισμούς, κατακρεουργώντας συνειδήσεις και αξιοπρέπεια μέσα από την τρομοκρατία με μπόλικη δόση αμοραλισμού. Ο πλανήτης μας είναι μια δουλοπαροικία και ζει μια ανθρώπινη εκπτωτική και ολισθαίνουσα πορεία σε αξίες και ιδεολογίες. Ο κόσμος μας είναι μια αξιοθρήνητη τραγωδία!

Κι ας ξέρει ότι η παιδική εργασία στη γεωργία συμβαδίζει με μορφές δουλοπαροικίας λόγω χρέους, όπου τα παιδιά μένουν στο έλεος του γαιοκτήμονα/ εργοδότη ενώ οι γονείς τα εμπιστεύονται σε μεσίτες και τα ανταλλάσσουν με χρήματα! Επίσης για τα 3ΟΟ.ΟΟΟ.ΟΟΟ 15χρονα που εργάζονται, σε απάνθρωπες συνθήκες σκλαβιάς, συντηρώντας την οικογένειά τους με μισθούς σκλάβων, ανίκανα να αυτo-υπερασπιστούν και για τα θύματα της εκμετάλλευσης και της κατάχρησης στην απασχόληση. Προς τι η οργή μας; Μα ποια αντίσταση μπορεί να επικρατήσει κόντρα στο κέρδος όταν υπερτερεί η διαφθορά;

Η εμπορία παιδιών είναι μια «επιχείρηση» με ετήσιο τζίρο ένα δισεκατομμύριο δολάρια και τα θύματα φτάνουν το 1,2 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο. Πρόκειται για ένα οικουμενικό πρόβλημα που συνδέει όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα παράνομων μετακινήσεων ανθρώπινων υπάρξεων. Όταν παιδιά εξαναγκάζονται σε επιστράτευση να συμμετάσχουν σε πολεμικές συρράξεις και η παιδική εργασία τροφοδοτείται από την φτώχεια, τις οικονομικές κρίσεις, τις πολιτικές αναστατώσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, τις φυσικές καταστροφές, τις επιδημίες χρειάζεται μια παγκόσμια πάλη ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση, με τον αγώνα για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με πολιτικές και δράσεις παγκόσμιας δικαιοσύνης.

Ποιές προϋποθέσεις συντονισμένες, πρωτοβουλίες και προγράμματα αναπτύσσονται σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο; Ο καθημερινά τρομοκρατούμενος κόσμος δεν έχει διασυνδέσεις με την μαφία η οποία άνοιξε το δρόμο της εγκληματικότητας και που έχει αυξηθεί! Αντιδρούμε όταν τα θύματα είναι μέλη της δικής μας κοινωνίας. Το "οχυρό Ευρώπη" αλώνεται και η τάξη μας καταρρέει! Οι ίδιοι που αδιαφόρησαν για την υποβάθμιση του τρίτου κόσμου ή ακόμα την δημιούργησαν, μαζί με τις αρρώστιες, την φτώχεια, την βία, την άνιση μεταχείριση, την αμάθεια, την έλλειψη πνευματικής τροφής, την άνιση μεταχείριση, την εξαγορά του πλούτου τους και του νερού ακόμη… από Πολυεθνικές και εκείνοι που ανέχτηκαν στην ίδια τους την κοινωνία των 2/3 την ανεργία, την περιθωριοποίηση, τους αστέγους και τους απόρους βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κινδύνους που εξέθρεψαν.

Εκείνο το έγκλημα που πηγάζει από την κοινωνική απελπισία δεν γνωρίζει σύνορα και τελικά είναι μεταδοτικό και για τους "υγιείς" κοινωνικούς ιστούς τους. Ο εχθρός είναι μέσα τους και οι τρομοκρατημένοι "μεσαίοι" πανικοβάλλονται. Οι πόλεμοι, η άγνοια και οι απαθείς κυβερνήσεις οδηγούν το κυριότερο δυναμικό των χωρών τους να χάνεται. Ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του νέου κινδύνου; Η στεγανοποίηση των κοινωνιών της Ευρώπης, η δημιουργία ασφαλών θυλάκων, οχυρών μεσαιωνικού χαρακτήρα (βλ. Το όνομα του ρόδου) όπου της γης οι κολασμένοι θα είναι απ’ έξω.

Ξενοφοβία, εθνικός και κοινωνικός ρατσισμός, αποκλεισμός της μετανάστευσης, αστυνόμευση της ηθικής, καθιέρωση της "αρχής του υπόπτου" και άλλα συνθέτουν τα νέα αμυντικά συστήματα (βλ. Σύμβαση Σέγκεν). Ήδη νέοι πόλεμοι έχουν ως "σταυρό" τους τα ναρκωτικά και την διεθνή τρομοκρατία (βλ. Εισβολή των Η.Π.Α. στον Παναμά, 1989). Δόξα τω θεώ και πάλι για τους "πιστούς" με "ιερείς-δερβίσηδες", τα Μ.Μ.Ε. που τους καθοδηγούν και κονκισταδόρες τους τυχοδιώκτες σωτήρες κάθε είδους. Ποιοι τελικά καθορίζουν αυτές τις προοπτικές; Μα φυσικά οι ίδιοι που και πριν είχαν συμφέρον η ανισότητα και η εξαθλίωση να είναι γεωγραφικά και κοινωνικά εντοπισμένη για να την εκμεταλλεύονται και να εξάγουν κέρδος.

Στο μικρόκοσμό μας, στη μιζέρια της καθημερινότητας, στο λαβύρινθο της παγκοσμιοποίησης και στο αποκορύφωμα της ατομικότητας, οι «εμείς», οι στάσιμοι,, ζούμε το δικό μας υπαρκτό σήμερα. Για τους «άλλους» όμως δεν υπάρχει. Η παγκόσμια κοινότητα αντί να αυξήσει την ανθρωπιά της στους «άλλους», τη συρρικνώνει. Η βοήθεια σε όσους την χρειάζονται, είτε μειώνεται, είτε δεν φτάνει ποτέ σε αυτούς και όσο και αν εξορκίζουμε το κακό όνειρο που ζει σήμερα η ανθρωπότητα, τόσο αυτό θα έρχεται πιο κοντά μας. Εμείς επιλέξαμε τον κόσμο που ζούμε, τα δικά μας παιδιά όμως; Εκείνα που ζουν στο «σπίτι» μας και που δεν τους συμπεριφερόμαστε σα να είναι παιδιά.

Και τα άλλα, στις φτωχότερες χώρες και στις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες, που αντιμετωπίζουν διακρίσεις με βάση το φύλο, εθνικότητα, σωματική αναπηρία ή ανήκουν σε κάποια ιθαγενή ομάδα πληθυσμού: Τα παιδιά που έχουν εμπλακεί σε ένοπλες συρράξεις ή έχουν πληγεί από το AIDS; Αυτά που στερούνται επίσημης ταυτότητας και είναι θύματα κακοποίησης ή εκμετάλλευσης; Όσα εμπλέκονται στις χωρίς κανόνες εξαναγκαστικές εργασίες δουλείας, σε πορνεία και πορνογραφία ή είναι θύματα διακίνησης (trafficking) σε παράνομες δραστηριότητες με σκοπό την εκμετάλλευση δια της βίας και της πλάνης; Τα αόρατα παιδιά που εξαφανίζονται ολοκληρωτικά μέσα στις οικογένειές τους, τις κοινότητες, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τις κυβερνήσεις, τους δωρητές, την κοινωνία των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης, τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και για τα άλλα παιδιά.

Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για ένα κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης, ανεκτικότητας, ασφάλειας, ελευθερίας, σεβασμού για το περιβάλλον και κοινής ευθύνης! Κανένα παιδί δεν θα εξαιρείται ή θα βρίσκεται στην αφάνεια. Τα παιδιά του κόσμου, τα δίχως ευκαιρίες, στηρίζονται σε μας που ευαισθητοποιημένοι λέμε όχι στην παράνομη διακίνηση και εμπορία παιδιών που ντροπιάζει τις σύγχρονες κοινωνίες. Η χρήση παιδιών ως εμπορικού αντικειμένου για εργασία ή σεξ είναι μια κερδοφόρα διεθνής επιχείρηση, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορική σεξουαλική βιομηχανία κάθε χρόνο (πορνεία & πορνογραφία).

Ποιος επικρίνει το κέρδος από φτηνά εργατικά χέρια και την παιδική πορνεία; Όταν παιδιά απάγονται ή κλέβονται από εμπόρους δήθεν για μια καλύτερη ζωή σε άλλη χώρα, τροφοδοτείται η τοπική ζήτηση, με το σεξουαλικό τουρισμό, προωθούμενος μέσα από το internet και την παιδική πορνογραφία σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι αιτία ανησυχίας. Η άγνοια, η ανέχεια και η ανεπαρκής κινητοποίηση των Aρχών, δημιουργούν έναν παράδεισο για τους πλούσιους, μεσήλικες τουρίστες από τη Δύση, οι οποίοι με όπλο το Ιντερνετ εντοπίζουν άκοπα τα θύματά τους. Ποιος αντιδρά στους απανταχού παιδόφιλους -κυρίως ευκατάστατοι ταξιδιώτες από Ευρώπη και ΗΠΑ-, που αναζητούν παιδιά κάτω των 12 ετών, π.χ., στο Μαρόκο, τον αγαπημένο τους προορισμό;

Όταν ο κίνδυνος μας προσβάλλει, τότε συνειδητοποιούμε ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση για εμπορικούς σκοπούς και η δουλεία αποτελούν μάστιγα για τον κόσμο! Όταν γυναικόπαιδα- θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης- διακινούνται στο Μεξικό από φτωχές, αγροτικές περιοχές σε αστικά κέντρα και τουριστικά θέρετρα και στην Βραζιλία 400.000 παιδιά πορνεύονται σε τουριστικά θέρετρα της χώρας, σε αυτοκινητόδρομους και σε οίκους ανοχής στον Αμαζόνιο, δεν είναι πρόβλημά μας! Ούτε όταν «εξάγονται» για σεξουαλική εκμετάλλευση στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία τις ΗΠΑ, την Βενεζουέλα, την Παραγουάη, το Σουρινάμ και την Γουιάνα, αγανακτούμε!

Όταν στην Νότια Αφρική οι τοπικές συμμορίες και τα δίκτυα οργανώνουν την παιδική πορνεία στους προορισμούς του σεξοτουρισμού και στην Ταϊλάνδη όπου τα κορίτσια υποχρεώνονται να συντηρούν την οικογένειά τους με όποιο τρόπο, το τραγικό «άλλοθι» των παιδόφιλων είναι ότι βοηθούν τα άτυχα παιδιά να επιβιώσουν! Ο σεξοτουρισμός έχει τις ρίζες του στον πόλεμο του Βιετνάμ, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες μετέβαιναν στην Ταϊλάνδη για λόγους... αναψυχής. Η βιομηχανία του σεξ ανθεί, τρεφόμενη από τη φτώχεια και με την αρωγή των ντόπιων και των ευκατάστατων τουριστών από Ευρώπη, Β. Αμερική και Αυστραλία. Παιδόφιλοι που ψάχνουν για περιστασιακό σεξ με ανήλικους και συχνάζουν σε δημοφιλείς περιοχές όπως η Μπανγκόκ, το Πουκέτ και η Πατάγια.

Τραγωδία να ασχολούμεθα ευκαιριακά με τους 25Ο εκατομμύρια ανήλικους σκλάβους που επιβιώνουν στον σκληρό κόσμο των μεγάλων όπου και η σφαγή των παιδιών μας! Τώρα ντρεπόμαστε; Τώρα που τα τετράποδα σφαγιάστηκαν, τα δίποδα αλληλλο-σπαράζονται για το μαγαζάκι τους και οι ηλικιωμένοι είναι στα αζήτητα; Χρόνια θυσιάζονται οι άγγελοι, τα μωρά, τα παιδιά μας και τα «αόρατα»! Που ήμασταν; Οι νέοι μας, ο κόσμος μας, καταστρέφεται ολοκληρωτικά μπροστά στην αλαζονεία του ανθρώπου και στην απληστία για το κέρδος! Μήπως να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μέσα από τα παιδικά χαμόγελα;

Να ενωθούμε για έναν αληθινό, ειρηνικό και ανιδιοτελή κόσμο, μέσα από αγώνες προστασίας, σεβασμού, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης; Να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια με την αναδιανομή του εισοδήματος, ώστε να πάψουν οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι; Υπεύθυνος για την φτώχεια είναι ο πλουτισμός των ολίγων κι η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής με θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης. Γιατί τα κονδύλια δεν δίνονται στους οικονομικά ασθενέστερους; Οι πολιτικές λιτότητας, οι πιέσεις για φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα μεγάλα εισοδήματα, ο περιορισμός του κοινωνικού κράτους, οδηγούν περισσότερο πληθυσμό στη φτώχεια, την ανεργία και την απροστάτευτη παιδική εργασία.

Η έλλειψη ή η απώλεια της ταυτότητας, η ανεπαρκής κρατική προστασία για τα ορφανά, το trafficking, η εξαναγκαστική εργασία, η πρώιμη είσοδος των παιδιών σε ρόλους ενηλίκων όπως ο γάμος, οι επικίνδυνες εργασίες και ο πόλεμος (παιδιά στρατιώτες), εκείνα που δεν καταγράφονται ληξιαρχικά κατά τη γέννησή τους, προσφυγόπουλα, εκτοπισμένα, παιδιά που ζουν στους δρόμους, υπό κράτηση ή σε επικίνδυνες εργασίες ή μαχητές και παιδιά θύματα διακίνησης και παραχώρησης για εργασία είναι τα αφανή παιδιά, τα οποία αφανίζονται και ο κόσμος μας καταρρέει!


Διαβάστε περισσότερα...