Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

«Βαφτίζει» τους ανέργους ... επιχειρηματίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Εγκρίθηκε στις 6/7 στο υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή

Εγκρίθηκε, στο υπουργικό συμβούλιο της 6ης Ιουλίου, το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, με στόχο, από τη μία, να προχωρήσει η επιχειρηματικότητα σε ευαίσθητους κοινωνικούς, προνοιακούς και κοινωφελείς τομείς και, από την άλλη, τη διαχείριση της ανεργίας, που αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται το πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας, θεσπίζεται ένας νέος τύπος επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοιΣΠΕ), καθώς και αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία (π.χ., συνεταιρισμοί, ΜΚΟ). Ανεργοι και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμΕΑ, πρώην τοξικομανείς κ.ά.) θα μπορούν να συστήνουν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε τομείς που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, όπως περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία. Η κυβέρνηση, αντί να φροντίσει για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, τους «βαφτίζει» επιχειρηματίες και, μάλιστα, σε κοινωνικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του κράτους, να είναι αναβαθμισμένες και να παρέχονται δωρεάν σε όλους.
Νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης

Αντ' αυτού, το νομοσχέδιο έρχεται να ιδιωτικοποιήσει παραπέρα και να υποβαθμίσει αυτές τις υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα που περιέχεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί σήμερα τον τομέα αυτό ως προνομιακό πεδίο εφαρμογής πολιτικών για την απασχόληση, την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, o οποίος ανοίγει νέες διεξόδους επιχειρηματικής δράσης, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις επένδυσης στο λεγόμενο "κοινωνικό κεφάλαιο" και στην κοινωνική καινοτομία». Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις σχεδιάζεται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της φτώχειας και σε άλλους ευαίσθητους τομείς αναθέτοντας σημαντικό κομμάτι σε εθελοντές.



Πηγή: http://www2.rizospastis.gr


------------------------


Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις με κοινοτικούς πόρους 60 εκατ. ευρώ

Έως 60.000 βιώσιμες νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας την περίοδο 2012-2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα σε άνεργους και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν συνεταιριστικές επιχειρήσεις για την παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών που ωφελούν συνολικά την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται.
Τα κίνητρα που δίνονται είναι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, πρόσβαση σε κοινοτικούς πόρους μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, ύψους 60 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα αύξησης του ποσού σε 100 εκατ. ευρώ, και ταυτόχρονα αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ και όλων των επιδοτούμενων προγραμμάτων. Το νομοσχέδιο φέρει επί της ουσίας τη σφραγίδα της πρώην υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, η οποία πίστεψε στον θεσμό των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού και ανέλαβε πρωτοβουλία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών με περιοδεία της σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι ειδικής νέας μορφής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πέραν της αμοιβής στα μέλη που προσφέρουν εργασία, ενώ βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η παροχή υπηρεσιών που αφορούν το κοινωνικό σύνολο (περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία κτλ.). Σήμερα οι κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη απασχολούν ένδεκα εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ το 10% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ αφορούν δραστηριότητες του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.