Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η αποφασισμένη «νέα γενιά» των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Καλούν γονείς ΑμεΑ, εκπαιδευτικούς και αναπηρικούς φορείς να πολεμήσουν ενάντια στον εκφυλισμό της ειδικής αγωγής


"Απαιτείται συλλογική δράση και καθολική συστράτευση" τονίζει η νέα γενιά εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής."Απαιτείται συλλογική δράση και καθολική συστράτευση" τονίζει η νέα γενιά εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.
Κάλεσμα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – συλλόγους γονέων, αναπηρικά σωματεία, συλλόγους εκπαιδευτικών, ΔΟΕ – απευθύνουν οι σύλλογοι αποφοίτων ειδικής αγωγής Θεσσαλίας και Μακεδονίας, ζητώντας την συστράτευσή τους ενάντια στα κατ’ ονομα επιμορφωτικά προγράμματα Παράλληλης Στήριξης που υλοποιούνται τον τελευτίο χρόνο μέσω ΕΣΠΑ και όχι μόνο...

Οι δύο σύλλογοι που εκπροσωπούν τις νέες γενιές εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής δείχνουν αμετακίνητοι στην απόφασή τους να “πολεμήσουν” ενάντια στις μέσω ΕΣΠΑ διαδικασίες εκφυλισμού της ειδικής αγωγής , τις οποίες χαρακτηρίζουν “μεθόδευση ανάλογη με τα λεγόμενα σεμινάρια της «ντροπής» των 400 ωρών”. “Είμαστε διατεθιμένοι να φτάσουμε ως τα άκρα” τονίζουν χαρακτηριστικά. Και εξηγούν: “Ως εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής δε δεχόμαστε ότι μπορεί να καταργηθεί ο κλάδος μας μέσα από ένα σεμινάριο κάποιων ωρών ή από έναν χρόνο προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή (χωρίς κανένα τυπικό προσόν, με μια επιμόρφωση 70 ωρών που μάλιστα δεν έγινε, όπως το παραδέχεται και το ίδιο το υπουργείο). Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το ΕΣΠΑ, σε όλες του τις διαστάσεις, αμφισβητούμε κάθτα ως παιδαγωγικά απαράδεκτο να «στηρίζεται» ένας μαθητής με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από μη εξειδικευμένο προσωπικό”.

Αναφορικά με τον ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής που εδώ και μήνες αναμένεται, η νέα γενιά εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής αρνείται να δεχτεί το ... τυπικό πινγκ πονγκ ευθυνών (το υπουργείο παιδείας τους διαβεβαίωσε ότι από πλευράς του έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, όμως ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ ... πάγωσε από το υπουργείο εσωτερικών). “Ακούσαμε ακριβώς αυτό που περιμέναμε” σχολιάζει σκωπτικά το “συντονιστικό” των συλλόγων Θεσσαλίας και Μακεδονίας. Η αδιέξοδη λογική, άλλωστε, της υπουργικής επιχειρηματολογίας είναι αυταπόδεικτη. Διότι: Το ίδιο υπουργείο (παιδείας) που επιρρίπτει την ευθύνη για τη μη διεξαγωγή του ΑΣΕΠ στο υπουργείο εσωτερικών, αρνείται παράλληλα να κάνει διορισμούς με βάση την ... αιωνόβια προϋπηρεσία (κάποιοι εκπαιδευτικοί έχουν κλείσει έως και 70μηνο!) επικαλούμενο την μη διενέργεια ΑΣΕΠ! Μονά - ζυγά δικά τους, παραπομπή της όποιας πιθανότητας διορισμού στο διηνεκές...

Οι απόφοιτοι ειδικής αγωγής Θεσαλίας και Μακεδονίας δεν δείχνουν διατεθιμένοι να “καταθέσουν τα όπλα”. Το αντίθετο. “Στην διάρκεια των διήμερων κινητοποιήσεών μας 18 και 19 Μαίου, βιώσαμε κλίμα καθολικής συμπαράστασης, τα σχετικά μηνύματα που λάβαμε ήταν δεκάδες” τονίζουν . Και απευθυνόμενοι στο υπουργείο διαμηνύουν με έντονη αυτοπεποίθηση: “Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι «ήρθαμε για να μείνουμε». Οι κινητοποιήσεις μας δείχνουν ότι μια νέα γενιά εκπαιδευτικων της Ειδικής Αγωγής έχει «μπει στο παιχνίδι». Αυτό ας το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη”.

Διαβάστε περισσότερα...

«Οχι» στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης

Μήνυμα ανυπακοής από τον σύλλογο εκπαιδευτικών Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής

«Είναι ο πιο αδύναμος κρίκος εργαζομένων στην εκπαίδευση»


Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Π.Ε) Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου - Φυλής καλεί τα μέλη του αλλά και όλους τους Ελληνες δασκάλους μέλη της ΔΟΕ να αρνηθούν να συμμετάσχουν στις ζητούμενες από το Υπουργείο Παιδείας διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης.

“Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν εκπαιδευτικοί που κλήθηκαν να εργαστούν στην παράλληλη στήριξη χωρίς προηγούμενη διδακτική εμπειρία, χωρίς επιμόρφωση, χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη, σε σχολεία χωρίς κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για μαθητές με κινητικά προβλήματα;” το ερώτημα που θέτει ο σύλλογος, συνοδεύεται από “υπόμνηση προς συναδέλφους” όλων των …αβίωτων που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης. Το “ζουμί” της σχετικής παραγράφου : “Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι συγκεκριμένοι/ες συνάδελφοι/ισσες είναι νέοι εκπαιδευτικοί, που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς προηγούμενη εμπειρία τόσο στην Ειδική όσο και στη Γενική Αγωγή, ενώ τα δεδουλευμένα τούς καταβάλλονται εκπρόθεσμα δημιουργώντας τους πρόβλημα καθημερινής επιβίωσης. Συχνά παραβιάζεται το διδακτικό τους ωράριο και εξαναγκάζονται σε συνεχόμενη εργασία χωρίς διαλείμματα, αφού θεωρούνται αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ασφάλεια των μαθητών/τριών που υποστηρίζουν και εκτός τάξης (προαύλιο). Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις ένας εκπαιδευτικός υποστηρίζει 2 παιδιά σε 2 διαφορετικά σχολεία και σε 2 διαφορετικούς Δήμους! Τέλος, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στοχοποίησής των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης από τη Διοίκηση προκειμένου το κράτος και το Υπουργείο να αποποιηθούν των ευθυνών τους απέναντι στους μαθητές με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στους γονείς και στο κοινωνικό σύνολο”.

Το “διά ταύτα” της ανακοίνωσης – έκκλησης του συλλόγου προς τους εκπαιδευτικούς - μέλη του και προς όλα τα μέλη της ΔΟΕ: “Σας καλούμε να αναλάβετε τις συλλογικές και ατομικές σας ευθύνες και να αρνηθείτε τον ρόλο του αξιολογητή του πιο αδύναμου κρίκου των εργαζομένων στην εκπαίδευση, που είναι οι συναδέλφοί μας της παράλληλης στήριξης μέσω ΕΣΠΑ. Σας καλούμε να αγωνιστούμε ενάντια στην αδικία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας εις βάρος των συναδέλφων/ισσών και των μαθητών/ριών της Ειδικής Αγωγής”.


Διαβάστε περισσότερα...

Στη μάχη της μονιμοποίησης των συμβασιούχων ΑμεΑ το εθνικό αναπηρικό κίνημα

Μετά την απόφαση - σταθμό για τη μονιμοποίηση 13 συμβασιούχων με αναπηρία του δήμου Γλυφάδας

Συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 25 Μαίου, με την συμμετοχή του δικηγόρου των δικαιωθέντων Δ. Βερβεσού


Μετά την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που γνωμοδότησε υπέρ τη μονιμοποίησης 13 συμβασιούχων με αναπηρία ορισμένου χρόνου (συμβάσεις 3+1 χρόνων) του δήμου Γλυφάδας , τη σκυτάλη παίρνει η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ με στόχο την αξιοποίηση της απόφασης υπέρ του συνόλου των συμβασιούχων με αναπηρία.

Η πρώτη πράξη αξιοποίησης λαμβάνει χώρα την Τετάρτη 25 Μαΐου (ώρα 12.30 στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ «Σόλωνας», Πανεπιστημίου 52), όπου η συνομοσπονδία οργανώνει συνέντευξη τύπου με θέμα “Εργασιακή τακτοποίηση ΑΜΕΑ σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου”. Βασικοί εισηγητές είναι ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης και ο δικηγόρος των δικαιωθέντων - σύμβουλος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός. Σημειώνεται ότι το ζήτημα που θα αναπτυχθεί αφορά άμεσα εκατοντάδες άτομα με αναπηρία που απασχολούνται σε διάφορες δημόσιες Υπηρεσίες, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Βελτιωμένη ασπιρίνη στη γερμανική αγορά



Κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο.

Μία βελτιωμένη εκδοχή της ασπιρίνης που ανακουφίζει από τον πόνο δύο φορές πιο γρήγορα από την κλασσική έκδοση του εμπορίου, σύμφωνα με τους ειδικούς της Bayer, διέθεσε στην αγορά το Σαββατοκύριακο η φαρμακοβιομηχανία.

Η νέα συσκευασία ταχείας απελευθέρωσης που ονομάστηκε Bayer Advanced Aspirin κυκλοφόρησε στην αγορά σε 500 σημεία πώλησης της αλυσίδας των Wal-Mart Stores ενώ σύντομα θα διατίθεται σε όλα τα καταστήματα σε εθνικό δίκτυο.

Το προϊόν βασίζεται σε μια νέα τεχνική που προβλέπει τον τεμαχισμό των σωματιδίων του ακετυλοσαλυκιλικού οξέος, πρωτογενούς ουσίας της ασπιρίνης, σε τμήματα που είναι 10 φορές μικρότερα με αποτέλεσμα να απορροφώνται γρηγορότερα και ευκολότερα από τον οργανισμό.

«Η νέα τεχνική επιτρέπει την επιτάχυνση της διάλυσης του δισκίου, της κυκλοφορίας του σκευάσματος στο αίμα και το σημαντικότερο του χρόνου αντίδρασης στο παθογόνο παράγοντα και της ανακούφισης από τον πόνο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δρ. Βες Τσετναρόβσκι της Ιατρικής Κλινικής της Bayer.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι κλινικές μελέτες σε ασθενείς που υπέφεραν από πονόδοντο κατέδειξαν ότι το νέο σκεύασμα ενεργεί στο μισό χρονικό διάστημα από ότι το σημερινό προϊόν του οποίου η πρώτη εμπορική κυκλοφορία χρονολογείται το 1899.

Ο εκπρόσωπος της παρασκευάστριας εταιρείας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν σε επιστημονικές εκδόσεις.

Ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν η νέα έκδοση είναι και πιο φιλική με το στομάχι των ασθενών αφού η κλασσική ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα έλκη όσων πάσχουν από αυτό. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό είναι κάτι που πρόκειται να διερευνηθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και αυτισμός




Ποιες τροφές να προσθέσετε στη διατροφή των παιδιών και ποιες να αφαιρέσετε.

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή ανάπτυξης του νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από την περιορισμένη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Όλες αυτές οι ενδείξεις ξεκινούν πριν το παιδί γίνει τριών ετών.

Στατιστικά, ο αυτισμός εμφανίζεται σε περίπου 1 ή 2 ανά 1.000 άτομα. Περιλαμβάνει πολλά μέρη του εγκεφάλου, το πώς όμως συμβαίνει αυτό δεν μας είναι απόλυτα κατανοητό. Τελευταία, υπάρχει η άποψη ότι αφορά ολόκληρο το σώμα, ότι δηλ. ο εγκέφαλος επηρεάζεται από διάφορες βιοχημικές διαταραχές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα.

Υπ’ αυτό το σκεπτικό, κάποιες αλλαγές στη δίαιτα μπορούν να επηρεάσουν τις διαδικασίες και να συμβάλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Παρακάτω θα δούμε πώς επιδρούν στον εγκέφαλο διάφορες διαδικασίες. Όταν υπάρχει υπερανάπτυξη ζυμών στο σώμα, διάφορες τοξίνες εισβάλλουν στο αίμα και από εκεί στον εγκέφαλο, προκαλώντας συμπτώματα όπως θολή σκέψη και συμπεριφορά μεθυσμένου. Ακόμη, όταν η βιοχημεία της μεθυλίωσης δεν πραγματοποιείται σωστά, οι νευροδιαβιβαστές δεν μπορούν να μεθυλιωθούν, αυξάνοντας την πιθανότητα για άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου. Φλεγμονή στο έντερο και τον εγκέφαλο μπορεί να προκληθεί από τοξίνες, ευαισθησία σε τροφές, βακτήρια ή ζύμες στο έντερο.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο που επηρεάζει τη συμπεριφορά: αυτοτραυματιστική συμπεριφορά, σκύψιμο πάνω σε έπιπλα και χτύπημα του κεφαλιού. Όταν η αποτοξίνωση είναι φτωχή, οι τοξίνες από τις τροφές και το περιβάλλον συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και δρουν σαν φάρμακα, προκαλώντας ευερεθιστότητα, επιθετικότητα και ζημιά στα κύτταρα. Όταν η πέψη είναι φτωχή και το έντερο διαπερατό, τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται σωστά. Αυτό οδηγεί σε ελλείψεις θρεπτικών, που μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και των εγκεφαλικών. Ανεπαρκής διάσπαση της γλουτένης, της καζεΐνης και της σόγιας μπορεί να προκαλέσει υπερέκκριση οπιούχων, με συνεπακόλουθα τη θολή σκέψη, την αντοχή στον πόνο, την εξάρτηση, την τάση απομόνωσης και την ευερεθιστότητα.

Η βελτίωση της πέψης και η μείωση της φλεγμονής είναι σημαντικά βήματα για την υγεία, στους ασθενείς με αυτισμό. Η συμπεριφορά, η γλώσσα και τα δερματικά εξανθήματα βελτιώνονται.

Αφαιρέστε από τη διατροφή του αυτιστικού τις τροφές που πυροδοτούν την φλεγμονή. Η γλουτένη, η καζεΐνη, η σόγια, το καλαμπόκι και τα αυγά θεωρούνται παράγοντες που συχνά προκαλούν φλεγμονή στο έντερο. Πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες ελεύθερες γλουτένης ή καζεΐνης. Η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης αποκλείει οτιδήποτε περιέχει σιτάρι, βρώμη, κριθάρι και σίκαλη. Η καζεΐνη περιέχεται στο γάλα. Επιπλέον, η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα λίπη συμβάλλουν στη φλεγμονή, γι’ αυτό συστήνεται η αποφυγή τους.

Προσθέστε τροφές που θεραπεύουν το έντερο. Τροφές όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, μειώνουν σημαντικά την φλεγμονή. Τα ιχθυέλαια και τα καρύδια περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμη, οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν στη θεραπεία του εντέρου.

Επιλέξτε τροφές που περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια. Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί, μειώνουν την φλεγμονή και διαμορφώνουν ένα θεραπευτικό περιβάλλον.

Προσθέστε τροφές που αυξάνουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Τα πρεβιοτικά είναι τροφές συχνά υψηλές σε διαλυτές ίνες, που ευνοούν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Τέτοιες τροφές είναι τα σπαράγγια, οι μπανάνες, τα όσπρια, η ρίζα πικραλίδας, το σκόρδο, το μέλι, το κεφίρ/ το γιαούρτι, το κρεμμύδι, ο αρακάς και το πράσο. Το βουτυρικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ μικρής αλύσου, που υπάρχει στο βούτυρο και βοηθά στη θρέψη της εσωτερικής επιφάνειας του εντέρου.

Για την πρόληψη των διατροφικών ελλείψεων που παρατηρούνται στα παιδιά με αυτισμό, αυτά θα πρέπει να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ποικιλία τροφών για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών τους. Σε περίπτωση που το διαιτολόγιο δεν είναι ισορροπημένο, προτείνεται η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών, μετάλλων, λιπαρών οξέων και αμινοξέων.

Οι ζύμες είναι παθογόνοι οργανισμοί που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας, την καθαρότητα της σκέψης και την εντερική λειτουργία. Υπερανάπτυξη ζυμών μπορεί να πυροδοτηθεί από τη λήψη αντιβιοτικών. Τρόφιμα που τρέφουν τις ζύμες και θα πρέπει να αποφεύγονται, είναι τα σάκχαρα, δηλ. τα γλυκά, τα μπισκότα, οι χυμοί φρούτων και τα αποξηραμένα φρούτα, τα προϊόντα ζύμωσης όπως το ψωμί, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα, το ωριμασμένο κρέας, τα τυριά και τα ξύδια. Τα αμυλούχα, όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι και τα δημητριακά ελεύθερα γλουτένης μπορούν επίσης, να θρέψουν τις ζύμες.

Αντίθετα, συστήνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, οι οποίες περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια και υποστηρίζουν την διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο.

Όταν η αντιοξείδωση δεν λειτουργήσει σωστά ή υπερλειτουργήσει, εξαιτίας τοξινών, η αποφυγή τοξινών από τις τροφές είναι σημαντική. Οι τοξίνες μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, προκαλώντας υπερδραστηριότητα, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα και αυτοτραυματιστική συμπεριφορά.

Αποφεύγετε τα πρόσθετα τροφίμων. Τα συντηρητικά, τα ενισχυτικά γεύσης και τα λοιπά χημικά πρόσθετα δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί εύκολα ο οργανισμός.

Αποφύγετε τις τοξίνες που σχηματίζονται κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Μη χρησιμοποιείτε αλουμίνιο και πλαστικό στο μαγείρεμα. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα τηγάνια αλουμινίου, το αλουμινόχαρτο και τη χρήση πλαστικών κατά τη θέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων.

Να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα. Ακολουθήστε δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο: καρότα, βερίκοκα, κολοκυθάκια, λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, συκώτι, αυγό// βιταμίνη C: κολοκυθάκια, μπρόκολο, φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή // βιταμίνη Ε: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φουντούκια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο // βιταμίνη Β6: ηλιόσποροι, φιστίκια, καρύδια, φακές, φασόλια, ολικής αλέσεως δημητριακά // βιταμίνη Β12: συκώτι, αυγά, ψάρια, αρνί, μοσχάρι //Φυλλικό οξύ: φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνα, συκώτι // ω-3 λιπαρά οξέα: ιχθυέλαια, λιπαρά ψάρια, καρύδια // γλουταθειόνη: σπαράγγια, καρπούζι, μπρόκολο, παπάγια, αβοκάντο)

Η μεθυλίωση είναι βιοχημικό μονοπάτι, που δεν λειτουργεί σωστά σε πολλά παιδιά με αυτισμό. Μπορεί να παρακαμφθεί, αποφεύγοντας ουσίες και παρέχοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ο περιορισμός φαινολών και σαλικυλικών είναι σημαντικός. Αυτά περιέχονται σε πρόσθετα, ενισχυτικά γεύσης, συντηρητικά, χρωστικές. Μπορεί ακόμη να υπάρχουν σε φρούτα, όπως το σταφύλι, τα μήλα, τα αμύγδαλα, το μέλι και άλλα.

Η βιταμίνη B12, B6, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος μπορεί να βελτιώσουν τη διαδικασία της μεθυλίωσης. Πηγές B12, B6, φυλλικού οξέος αναφέρθηκαν πιο πάνω. Μαγνήσιο βρίσκεται σε κολοκυθάκια, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, η βρώμη.

Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε από τον FDA νέο φάρμακο κατά του ιού HIV



Θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, (FDA), ενέκρινε την Παρασκευή ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό HIV. Το φάρμακο, της εταιρίας Johnson & Johnson, έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα σε οροθετικούς ενήλικες που δεν έχουν λάβει θεραπεία.

Το rilpivirine, μια φορά την ημέρα, μπλοκάρει την αναπαραγωγή του HIV και μειώνει το επίπεδο του ιού στο αίμα. Εγκρίθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση με βάση τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε περισσότερους από 1.300 ενήλικες με HIV.

Στις δοκιμές, ασθενείς έλαβαν είτε rilpivirine είτε efavirenz, ένα φάρμακο που είχε εγκριθεί παλαιότερα από τον FDA σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα, μια αγωγή που είναι γνωστή ως πολύ δραστική αντιρετροϊκή αγωγή. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι η ουσία rilpivirine ήταν το ίδιο αποτελεσματική με την ουσία efavirenz στη μείωση του ιικού φορτίου, ανακοίνωσε ο FDA. Μετά από 48 εβδομάδες έρευνας, ποσοστό 83% των ασθενών που έλαβαν rilpivirine είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα HIV στο αίμα τους σε σύγκριση με ποσοστό 8% που έλαβαν το efavirenz.

Οι ασθενείς με υψηλότερο ιικό φορτίο στην αρχή της έρευνας είχαν λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στο rilpivirine σε σχέση με ασθενείς που είχαν χαμηλότερο ιικό φορτίο. Σε ασθενείς με υψηλότερο ιικό φορτίο το efavirenz δρούσε καλύτερα. Οι ασθενείς που απέτυχαν στη θεραπεία με rilpivirine επίσης ανέπτυξαν μεγαλύτερη αντίσταση στο φάρμακο σε σχέση με ασθενείς που έλαβαν efavirenz.

Ωστόσο ασθενείς ήταν περισσότερο πιθανό να φύγουν από τις δοκιμές λόγω παρενεργειών αν λάμβαναν efavirenz. Οι πιο συνήθεις παρενέργειες της rilpivirine όπως αναφέρθηκαν από ασθενείς ήταν κατάθλιψη, αϋπνία, πονοκέφαλος και εξάνθημα.
Διαβάστε περισσότερα...

26 τροφές για επίπεδη κοιλιά



Καθώς το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, δείτε 26 τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας.

Γιαούρτι


Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί εύγευστο τρόπο για την απώλεια βάρους λόγω των πρωτεϊνών του. Η Leslie Bonci, διατροφολόγος αθλητών, από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ‘αφήσει’ το στομάχι και έτσι παραμένει περισσότερο χρόνο η ικανοποίηση. Σαν δώρο, ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας την πρωτεΐνη σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Όσοι τρώνε χωρίς λιπαρά, με λίγα λιπαρά και λίγη ζάχαρη είναι αδύνατοι.

Κινόα


Η Κινόα είναι πολύ θρεπτική και ανήκει στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το συγκεκριμένο είδος ολικής άλεσης περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης που μειώνει την όρεξη και 5 γραμμάρια ίνας σε ένα φλιτζάνι, ενώ επιπλέον είναι εύκολο να μαγειρευτεί σαν ρύζι. Είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Για γρήγορο και ενδιαφέρον δείπνο, αναμείξτε με λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή άλιπη πρωτεΐνη.

Κανέλα


Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κανέλα μπορεί ενδεχομένως να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίζει την όρεξη, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με διαβήτη 2, δήλωσε η ειδικός. Σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κανέλα στον παραδοσιακό της ρόλο. Βάλτε λίγη στον καφέ σας, το τσάι ή το γιαούρτι και προσθέστε γλύκα χωρίς θερμίδες.

Καυτερές πιπεριές


Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν άγευστη ουσία, που ονομάζεται καψαϊκίνη. Φαίνεται πως περιορίζει την όρεξη και επιταχύνει λόγο το μεταβολισμό αλλά για μικρό διάστημα. Η ερευνήτρια αμφιβάλλει ότι έχει σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους, αλλά, δήλωσε, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο όταν η τροφή τους είναι πικάντικη.

Πράσινο τσάι


Αρκετές έρευνες υποδεικνύον ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους ενεργοποιώντας τον οργανισμό ώστε να κάψει κοιλιακό λίπος. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, που μπορεί παροδικά να επηρεάσουν το μεταβολισμό. Για να λάβετε τα μεγαλύτερα οφέλη μπορεί να χρειαστεί να πίνετε αρκετές φορές την ημέρα. Η Bonci συνιστά να το πίνετε ζεστό, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος, επιβραδύνεται η πρόσληψη θερμίδων και παρέχεται ανακουφιστική εμπειρία.

Γκρέιπφρουτ


Ενώ το γκρέιπφρουτ δεν έχει μαγικές ιδιότητες καύσης λίπους μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να αισθάνονται κορεσμό με λιγότερες θερμίδες. Η Bonci το αποδίδει στις άφθονες ποσότητες διαλυτών ινών που χρειάζονται περισσότερο χρόνο να χωνευτούν. Μισό γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι χυμός από το συγκεκριμένο φρούτο πριν το γεύμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον κορεσμό. Ετσι καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.

Καρπούζι


Τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες νερού καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι, δήλωσε η Bonci. Αυτό πληροφορεί τον οργανισμό ότι έφαγε αρκετά και αφήνει λιγότερο χώρο για άλλες τροφές. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα νερό και θρεπτικές ουσίες αλλά χαμηλά σε θερμίδες. Το καρπούζι είναι καλό παράδειγμα. Είναι πλούσια πηγή στο αντιοξειδωτικό λυκοπένη και προμηθεύει την ημέρα σας με βιταμίνες Α και C.

Μήλα και αχλάδια


Τα μήλα και τα αχλάδια είναι υψηλά σε περιεχόμενο νερού. Να τα καταναλώνετε με τα φλούδια για επιπλέον ίνες, που θα σας κρατούν περισσότερο χρόνο χορτάτο. Η Bonci συνιστά ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό. ‘Οχι μόνο λαμβάνετε περισσότερες ίνες αλλά πρέπει να μασάτε και τα φρούτα. Αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο και απαιτεί προσπάθεια. Στην πραγματικότητα καίτε λίγες θερμίδες μασώντας, σε αντίθεση με το ρούφηγμα του smoothie.

Σταφύλια έναντι ριζών


Η αξία του νερού ως περιεχομένου είναι σαφής όταν συγκρίνουμε 2 φλιτζάνια σταφύλια έναντι ¼ φλιτζανιού ριζών. Κάθε επιλογή έχει λίγο περισσότερες από 100 θερμίδες αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι σταφυλιών είναι πιθανό να ικανοποιεί περισσότερο. Παρόλα αυτά, η ειδικός δήλωσε ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν ενδιαφέρουσα υφή. Λίγες ρίζες ή αποξηραμένα cranberries καθιστούν περισσότερο ελκυστική μια σαλάτα.

Μούρα


Όπως άλλα φρούτα, τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ίνες, που μπορεί να σας κρατήσουν χορτάτο περισσότερο χρόνο. Επιπλέον έχουν κι άλλο ωφέλιμο στοιχείο. Είναι πολύ γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι τα μούρα μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη σας για γλυκιά γεύση για ένα μέρος των θερμίδων που θα παίρνατε από μπισκότα ή brownies.Τα βατόμουρα ξεχωρίζουν επειδή είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά.

Ωμά λαχανικά


Τα ωμά λαχανικά είναι ξεχωριστό σνακ. Ικανοποιούν την επιθυμία για φαγητό, είναι γεμάτα νερό που βοηθά στον κορεσμό και χαμηλά σε θερμίδες. Μισό φλιτζάνι κομματισμένου σέλερι έχει 8 θερμίδες. Ο ειδικός προτείνει το σέλερι με λίγο φυστικοβούτυρο ή να βουτάτε τα καρότα σε σως. Όταν επιθυμείτε τσιπς και ντιπ αντικαταστήστε τα με ωμά λαχανικά.

Γλυκοπατάτες


Σκεφτείτε τα αγαπημένα σας toppings στην ψητή πατάτα-βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ίσως τυρί και μπέικον. Αν αντικαταστήσετε με μια γλυκοπατάτα μπορεί ενδεχομένως να μη χρειαστείτε κάποιο από αυτά. Οι ψητές γλυκοπατάτες είναι επίσης γεμάτες γεύση και απαιτούν πολύ λίγο ‘στολισμό’. Αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές θερμίδες. Σαν δώρο, οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με ποτάσιο, βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, και ίνες.

Αυγά


Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατνάλωση πρωτεΐνης το πρωί βοηθά στην απομάκρυνση της πείνας για περισσότερη ώρα σε σχέση με την κατανάλωση ενός κουλουριού ή άλλων υδατανθράκων. Ένα αυγό έχει μόνο 75 θερμίδες αλλά προσδίδει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η ειδικός προσθέτει ότι το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες με την πέψη αυγών σε σχέση με πρωινό υψηλό σε υδατάνθρακες. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ελέγξτε με τον γιατρό σας πόσα αυγά την εβδομάδα μπορείτε να καταναλώνετε.

Καφές


Μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ένα από τα αγαπημένα σας ροφήματα μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους. Η Bonci δήλωσε ότι ο καφές ενεργοποιεί τον μεταβολισμό – σε μικρό βαθμό. Προειδοποιεί ότι η επίδραση είναι μικρή και εύκολα ακυρώνεται από τις επιπλέον θερμίδες ενός mocha cappuccino.

Πλιγούρι βρώμης


Το πλιγούρι βρώμης έχει τρια χαρακτηριστικά. Βρώμη ολικής άλεσης πλούσια σε ίνες, πολύ νερό και είναι ζεστό. Η το θεωρεί συνδυασμό που φέρνει κορεσμό. Η ζεστή τροφή θέλει περισσότερο χρόνο να καταναλωθεί και το νερό και οι ίνες κρατούν περισσότερο τον κορεσμό. Μην αγοράζετε αυτό που ήδη έχει γλυκαντικά, συμβουλεύει. Μπορείτε να επιλέξετε πώς θα το γεμίσετε γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα για γλυκιά γεύση με λιγότερη ζάχαρη.

Κράκερς


Κράκερς σίκαλης ολικής αλέσεως προσφέρουν εναλλακτική λύση χαμηλών λιπαρών στα παραδοσιακά κρακεράκια. Έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που αντικαθιστούν τα κατεργασμένα σιτηρά με ολικής αλέσεως τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Τα σιτηρά ολικής αλέσεως επίσης παρέχουν πιο πλούσια πηγή φυτικών ουσιών. Αυτό δεν αφορά τα κρακεράκια. Μπορείτε να λάβετε τα ίδια οφέλη επιλέγοντας ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Tαμπουλέ


Ξεχωριστό προϊόν ολικής άλεσης είναι το πλιγούρι, το είδος που συναντάται στη σαλάτα ταμπουλέ. Είναι πλούσιο σε ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες.

Βοηθά στον κορεσμό μα ελάχιστες θερμίδες. Η Bonci προσθέτει ότι η πλούσια γεύση το κάνει ελκυστικό. Είναι γεμάτο γεύση και έτσι δεν χρειάζεται προσθήκη πολύ λαδιού, πρόσθεσε. Για να το κάνετε γεύμα, προτείνει να προσθέσετε φασόλια και επιπλέον ντομάτα, αγγούρι και μαϊντανό.

Σούπα


Η σούπα, όχι η κρεμώδης, είναι ο φίλος του ανθρώπου που κάνει δίαιτα, με πολλούς τρόπους. Είναι γεμάτη νερό, που χορταίνει με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες. Είναι ζεστή, που σας εμποδίζει να την καταναλώνετε γρήγορα. Όταν καταναλώνεται πριν από γεύμα μπορεί να καταλάβει χώρο που θα καταλαμβανόταν ενδεχομένως από τροφές με πολλές θερμίδες. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ικανοποιητικό γεύμα χαμηλό σε θερμίδες από σούπα προσθέτοντας κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά ή φασόλια.

Σαλάτα


Άλλος τρόπος να χορτάσετε πριν ένα γεύμα είναι τρώγοντας σαλάτα. Το μαρούλι έχει πολύ νερό και καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι. Έτσι μένει λιγότερος χώρος για πιο λιπαρές τροφές που μπορούν να ακολουθήσουν. Για μεγαλύτερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών ή τριμμένο τυρί. Ωστόσο προσέξτε το ντρέσιγκ που μπορεί να προσθέσει πολλές θερμίδες. Η ειδικός συνιστά σάλτσα, χούμους ή ντρέσιγκ από μαύρα φασόλια.

Ξίδι


Αν περιχύνετε τη σαλάτα σας με λάδι και ξίδι μπορεί ενδεχομένως να έχετε ακόμα ένα όφελος που καταπολεμά το λίπος. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται, αλλά ορισμένες υποδεικνύουν ότι το ξίδι μπορεί ενδεχομένως να βοηθά το σώμα να διασπά το λίπος. Είτε ισχύει η συγκεκριμένη επίδραση είτε όχι, η ειδικός δηλώνει ότι το ξίδι αποτελεί καλή επιλογή. Είναι γεμάτο γεύση και καθιστά πιο ικανοποιητική τη σαλάτα και δεν έχει θερμίδες.

Ξηροί καρποί


Οι ξηροί καρποί είναι υπέροχος τρόπος να μειώνεται η πείνα μεταξύ των γευμάτων. Είναι υψηλοί σε πρωτεΐνες, ίνες και λιπαρά φιλικά προς την καρδιά. Έρευνες υποδεικνύου ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης όταν καταναλώνονται με σύνεση. Το κλειδί είναι να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα. Επιλέξτε κάποιον με κέλυφος για να 'παιδευτείτε’ περισσότερο και να χάσετε χρόνο.

Ποπκόρν


3 φλιτζάνια ποπκόρν μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά το περιεχόμενο σε θερμίδες είναι χαμηλό. Ο αέρας προσθέτει όγκο χωρίς να προσθέτει λιπαρά ή ζάχαρη. Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν ένα σνακ, δεν σταματούν στο δέκατο τσιπ. Θέλουν μεγάλη μερίδα και ένα μεγάλο μπολ ποπκόρν αξίζει καθώς ικανοποιεί οπτικώς και χρειάζεται χρόνο να καταναλωθεί.

Αποβουτυρωμένο γάλα


Το αποβουτυρωμένο γάλα παρέχει άφθονες πρωτεΐνες και ασβέστιο χωρίς τα λιπαρά που περιέχονται στο πλήρες. Ακόμα και αν είναι χωρίς λιπαρά το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε κορεσμό. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ‘αφήσει’ το στομάχι σε σχέση με ροφήματα με λιγότερη πρωτεΐνη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το αποβουτυρωμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να προάγουν την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη επίδραση.

Κρέας χωρίς λίπος


Όπως είδαμε, η πρωτεΐνη σας κρατά χορτάτους περισσότερη ώρα και καίει περισσότερες θερμίδες στην πέψη. Αλλά πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά την πρωτεΐνη. Το σκούρο κρέας τείνει να έχει υψηλά λιπαρά, που μπορούν να ακυρώσουν ορισμένα οφέλη. Το στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα αποτελεί περίφημη επιλογή.

Ψάρι


Μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι. Έρευνες έδειξαν ότι ικανοποιεί περισσότερο από το κοτόπουλο ή το μοσχάρι λόγω πιθανόν του είδους πρωτεϊνών που περιέχει. Τα περισσότερα ψάρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και οι εξαιρέσεις συνήθως έχουν μια υγιεινή μορφή λίπους τα ωμέγα 3 λιπαρά. Τα ωμέγα 3 βρίσκονται στο σολομό, τη ρέγκα και άλλα λιπαρά ψάρια. Φαίνεται πως βοηθούν έναντι της καρδιοπάθειας και άλλες χρόνιες νόσους.

Φασόλια


Τα φασόλια έχουν τριπλή ιδιότητα, δήλωσε η Bonci. Αποτελούν λαχανικό, πρωτεΐνη και καλή πηγή ινών. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν να μένει κάποιος χορτάτος έναντι πολύ λίγων θερμίδων. Είναι επίσης εύκολο να προετοιμαστούν όταν ξεπροβάλλει η πείνα. Ανοίξτε μια κονσέρβα φασόλια garbanzo και ρίξτε τα σε σούπα ή σαλάτα ή λιώστε τα για να τα χρησιμοποιήσετε σαν ντιπ. Ένα φλιτζάνι περιέχει 12 γραμμάρια ίνας, 4 γραμμάρια λιπαρών και 15 πρωτεΐνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντική ανακάλυψη κατά του καρκίνου του μαστού



Με ελληνική υπογραφή.

Μια νέα πρωτεΐνη, που εμπλέκεται άμεσα στην αντίσταση που προβάλλει ο οργανισμός στα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού, εντόπισε ομάδα επιστημόνων στη Βρετανία με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή. Η ανακάλυψη μπορεί να προσφέρει μελλοντικά ένα νέο «στόχο» στο πλαίσιο νέου τύπου φαρμακευτικών θεραπειών για τη συγκεκριμένη νόσο.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Γιώργο Γιαμά του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου, έκαναν πειράματα με ποντίκια και ανακάλυψαν ότι αν μπλόκαραν με γενετικές τεχνικές την παραγωγή της πρωτεΐνης LMTK3, μπορούσαν να συρρικνώνουν σημαντικά τους καρκινικούς όγκους. Τώρα, οι επιστήμονες αναζητούν νέα φάρμακα που θα μπορούν να επιτύχουν ανάλογο αποτέλεσμα στους ανθρώπους.

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των όγκων του μαστού περιέχουν υποδοχείς οιστρογόνου, δηλαδή χρειάζονται τη συγκεκριμένη ορμόνη για να αναπτυχθούν, άρα είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία με αντι-οιστρογόνα φάρμακα, όπως το «ταμοξιφέν». Όμως, αρκετοί ασθενείς αναπτύσσουν αντίσταση σε αυτού του είδους την φαρμακευτική θεραπεία και τα φάρμακα τελικά δεν είναι αποτελεσματικά.

Η νέα μελέτη εστίασε σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα και διαπίστωσε ότι τα καρκινικά κύτταρα γίνονται πιο ευάλωτα στα φάρμακα, αν μπλοκαριστεί η δράση της πρωτεΐνης LMTK3, διαδικασία που οδηγεί σε σημαντική μείωση του μεγέθους των όγκων, καθώς παύει να διευκολύνεται η ανάπτυξή τους.

Μετρώντας το επίπεδο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης σε δείγματα ιστών από γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα LMΤK3 στους όγκους τους, έτειναν να ζουν λιγότερο χρόνο και ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στην ορμονοθεραπεία. Ακόμα, διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο γονίδιο που ρυθμίζει την LMTK3 συσχετίζονται με τον χρόνο επιβίωσης μιας ασθενούς.

«Τα αντι-οιστρογόνα φάρμακα ήταν πολύ πετυχημένα, καθώς επιτρέπουν στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να ζουν περισσότερο, όμως η αντίσταση σε αυτά αποτελεί κοινό πρόβλημα», δήλωσε ο καθηγητής Τζάστιν Στέμπινγκ του Imperial College, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναζητούνται πλέον νέου τύπου φάρμακα, τα οποία θα μπλοκάρουν τη δράση της πρωτεΐνης LMTK3, αποτρέποντας τις ασθενείς να αποκτούν αντίσταση στην ορμονοθεραπεία. Είπε, όμως, ότι θα χρειαστούν πέντε έως δέκα χρόνια μέχρι να διασφαλιστεί ότι αυτά τα νέα φάρμακα θα είναι ασφαλή για χρήση από τους ανθρώπους.

Ακόμα, οι επιστήμονες συνέκριναν το γονίδιο που κωδικοποιεί την LMTK3 στους ανθρώπους και στους χιμπατζήδες, επειδή οι τελευταίοι (οι στενότεροι γενετικά συγγενείς μας) δεν υποκύπτουν σε ορμονο-εξαρτώμενο καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη γενετική αλληλουχία του γονιδίου ανάμεσα στα δύο είδη. Όπως είπε ο δρ Γιαμάς, ο οποίος σχεδίασε και καθοδήγησε την όλη μελέτη, είναι πιθανόν οι διαχρονικές εξελικτικές αλλαγές, που έλαβαν χώρα στο συγκεκριμένο γονίδιο, να έδωσαν στους ανθρώπους κάποιο άγνωστο πλεονέκτημα, όμως, παράλληλα, τους έκαναν πιο ευάλωτους στον καρκίνο του μαστού σε σχέση με τους χιμπατζήδες.

Ο δρ Γεώργιος Γιαμάς σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το διδακτορικό του στην Ανθρώπινη Βιολογία από το γερμανικό πανεπιστήμιο της Ουλμ. Σήμερα εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου, όπου το ενδιαφέρον του στρέφεται, κυρίως, στη βιολογία του καρκίνου του μαστού.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασθενική η «γενιά των υπολογιστών»



Υποτονικά και αγύμναστα τα νέα παιδιά.

Τα παιδιά της νέας γενιάς γίνονται σταδιακά πιο αδύναμα, λιγότερο μυώδη, πιο ανίκανα να εκτελέσουν γυμναστικές ασκήσεις και γενικότερα σωματικές δραστηριότητες σε σχέση με τα παιδιά των προηγούμενων γενεών. Γι’ αυτό φταίει κυρίως η σύγχρονη online ζωή και ειδικότερα το γεγονός ότι τα βιντεο-παιγνίδια, οι υπολογιστές και τα κινητά έχουν αντικαταστήσει τις υπαίθριες και φυσικές δραστηριότητες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές έκαναν συγκριτική μελέτη για το πόσο δυνατά ήταν 315 δεκάχρονα αγόρια το 2008, σε σχέση με μια ομάδα 309 παιδιών ίδιας ηλικίας πριν μια δεκαετία, το 1998.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά της νέας γενιάς, που είναι πλέον πιο εθισμένα στο διαδίκτυο και στη σύγχρονη τεχνολογία, είναι σε θέση να κάνουν λιγότερες γυμναστικές ασκήσεις (π.χ. να κρεμαστούν από «μπάρες») σε σχέση με τα παιδιά μόλις πριν μια δεκαετία, καθώς έχουν λιγότερη δύναμη στα χέρια και στο σφίξιμο (κατά μέσο όρο μείωση 26% και 7% αντίστοιχα).

Η νέα μελέτη εγείρει νέες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης των νέων από τις σωματικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και αναδεικνύει την ανάγκη τα παιδιά να γυμνάζονται περισσότερο. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα παιδιά διαχρονικά γίνονται λιγότερο ικανά από φυσική άποψη λόγω της ολοένα πιο καθιστικής ζωής τους.

Οι ερευνητές καλούν να δοθεί περισσότερη έμφαση στο μάθημα της γυμναστικής σε όλα τα σχολεία και καλούν τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την προώθηση αθλητικών και υπαίθριων δραστηριοτήτων στη νεολαία.


Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο για το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα



Περιορισμένες θέσεις.

Σεμινάριο για το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα αρχίζει στις 4 Ιουνίου στην Αθήνα και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουλίου.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο και ο σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση των αναγκών των παιδιών με Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό και σύνδρομο Asperger, η κατανόηση του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος ως εκπαιδευτικού εργαλείου και η πρακτική εφαρμογή του σε άτομα με Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό και Asperger.

Εισηγήτρια είναι η Δρ. Χάρις Καρνέζη, η οποία έχει αναπτύξει το μοντέλο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων με Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό και σύνδρομο Αsperger, όπως ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής.

Θεματικές ενότητες – περιεχόμενο:

1. Τι είναι το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Θεωρία)

• Πώς σχετίζεται με τον αυτισμό
• Ποιά είναι η φιλοσοφία του
• Ποιοί είναι οι στόχοι του

2. Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα στην Πράξη

• Οι συμμετέχοντες βιώνουν σαν μαθητές το ΓΣΔ
• Δίνονται πρακτικά παραδείγματα της εφαρμογής του

3. Πώς κάνουμε ένα πλάνο μαθήματος ΓΣΔ

• Στόχοι
• Δομή
• Εξέλιξη
• Λύση

Οι συναντήσεις θα γίνονται στην Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» (Κλεισθένους 3, Πλατεία Κοτζιά, 10552 Αθήνα)

Τηλ. επικοινωνίας και δηλώσεις συμμετοχής: 210 7230783 και 6944 171522

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα cbdmethod.com.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ποτηράκι την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!



Πιείτε λίγο και προστατευτείτε από την άνοια.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πίνουν ένα ποτηράκι κρασί ή άλλο αλκοόλ τη μέρα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη, που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα πορίσματα προηγούμενων μελετών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί τρία χρόνια περίπου 3.200 εθελοντές συνταξιούχους, άνω των 75 ετών, οι οποίοι δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης, ενώ 217 απέκτησαν στην πορεία. Όσοι έπιναν αλκοόλ με μέτρο, διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά μέσο όρο 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και 40% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Η μελέτη επισημαίνει, βέβαια, ότι η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ κάνει ζημιά στη λειτουργία της μνήμης και μπορεί να προκαλέσει νευροεκφυλιστική πάθηση. Δεν διαπιστώθηκαν διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά είδη αλκοόλ, όσον αφορά την σχέση με τους με την άνοια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τρίτη ηλικία δεν συνιστά αιτία για να απέχει κανείς τελείως από το αλκοόλ, με δεδομένο μάλιστα ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να χειριστούν το αλκοόλ με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τους νέους.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε με σθένος την καθημερινότητα




Πώς να ακούσετε τα μηνύματα που εκπέμπει το σώμα σας.

Στις μέρες μας οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι που σπάνια διαθέτουμε λίγο χρόνο για να αφουγκραστούμε τον εαυτό μας, να δούμε μέσα μας, να ακούσουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας, να ξεδιαλύνουμε προβλήματα, έγνοιες, φόβους.

Όμως, ως αντιστάθμισμα του καθημερινού άγχους και τρεξίματος υπάρχει μια θαυμάσια τεχνική, η οποία θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση στις εσωτερικές διεργασίες του νοητικού, ψυχικού και σωματικού σας κόσμου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η συγκεκριμένη τεχνική διαρκεί πολύ λίγο και μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε, αλλά στην αρχή θα ήταν καλύτερα αν μπορούσατε να βρείτε κάποιο ήσυχο μέρος, έστω για πέντε λεπτά, για να την εφαρμόσετε. Θα αποτελέσει ένα ευχάριστο διάλειμμα στη μέρα σας και θα σας ενθουσιάσει, αφού θα σας φέρει σε επαφή με διάφορες πλευρές του εαυτού σας.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το σώμα, ο νους και η ψυχή σας αποκαλύπτουν πράγματα πρωτάκουστα, είτε επειδή δεν τα ακούγατε προηγουμένως είτε επειδή δεν ξέρατε να ακούτε μέχρι τώρα!

1. Συγκεντρωθείτε στο παρόν

Στην αρχή πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και συγκεντρωθείτε στο παρόν: στον τρόπο που κάθεστε, στον τρόπο που αναπνέετε, στη θερμοκρασία του δωματίου. Ξεχάστε κάθε ανησυχία και ένταση της ημέρας και επικεντρώστε την προσοχή σας σε ό,τι αισθάνεστε και σε ό,τι συμβαίνει μέσα σας. Ελέγξτε το νου σας. Παρατηρήστε ποιες λέξεις και σκέψεις κυριαρχούν. Όταν αναγνωρίσετε ή «ακούσετε» τις σκέψεις σας, απλώς αγνοήστε τες. Μη νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε κάτι για αυτές.

2. Ελέγξτε τα συναισθήματα σας

Στη συνέχεια κάνετε έναν έλεγχο στα συναισθήματά σας. Τι κατακλύζει το «είναι» σας; Λύπη, χαρά, φόβος, σύγχυση; Ακολουθήστε τα συναισθήματα που εμφανίζονται. Το βάθος των συναισθημάτων που θα νιώσετε μπορεί να σας εκπλήξει. Αν έρθει στην επιφάνεια κάποιο συναίσθημα που σας φοβίζει, αναπνεύστε και μείνετε μαζί του. Μη φεύγετε μακριά του. Γιατί μόνο όταν κοιτάζετε κατά πρόσωπο τους φόβους και τα κακά σας συναισθήματα, θα μπορέσετε να καταλάβετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας.

3. Αισθανθείτε το σώμα σας

Τέλος, αισθανθείτε το σώμα σας. Η προσοχή σας επικεντρώνεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή; Τι συναισθήματα νιώθετε –αν υπάρχουν κάποια– όταν εστιάζεστε στην περιοχή αυτή; Αν εμφανιστούν και πάλι συναισθήματα, όπως φόβος, αγωνία ή θυμός, βυθιστείτε μέσα τους. Γίνετε ένα μαζί τους και ερευνήστε το βάθος τους, παρά τη φυσική ανησυχία που μπορεί να νιώθετε.

Αν δεν εμφανιστεί κανένα συναίσθημα στους τρεις παραπάνω ελέγχους, τότε καθίστε και ακούστε τους ήχους που σας περικυκλώνουν. Το «κλειδί» είναι να ξέρετε να ακούτε. Σκοπός αυτής της τεχνικής είναι να μάθετε να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού σας κόσμου. Πάρα πολλές ασθένειες, σωματικές και ψυχικές, οφείλονται στο γεγονός ότι δεν προσέχουμε ιδιαίτερα αυτά που συμβαίνουν στον εσωτερικό μας κόσμο.

Κάποιος που νιώθει, για παράδειγμα, λύπη κατά τη διάρκεια του συναισθηματικού ελέγχου μπορεί να δουλέψει πάνω σε αυτό το συναίσθημα και να το αποδεχτεί σε ένα βαθύτερο επίπεδο επίγνωσης. Ακόμα και αν αυτή η λύπη είναι περισσότερο ένα αίσθημα δυσφορίας παρά πραγματική θλίψη, μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε κατάθλιψη, αν δεν το προσέξετε. Επιτρέποντας όμως στον εαυτό μας να αναγνωρίσει τη δύναμη των συναισθημάτων μας, αποκτούμε μεγαλύτερη αυτεπίγνωση και πιο υγιή ψυχικό κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι της θάλασσας



Συμβουλές για να αποφεύγετε τις μολύνσεις.

Απολαμβάνετε τη θάλασσα, στο ακρογιάλι, με το κύμα να σκάει στο σώμα σας; Ο κίνδυνος να κολλήσετε κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό ελλοχεύει, μετατρέποντας την απόλαυση σε εφιάλτη. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριδας ήρθε προ καιρού να επιβεβαιώσει τους φόβους. Το καλοκαίρι υπάρχουν μικρόβια που αγαπούν τα υγρά περιβάλλοντα, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη σχολαστικής υγιεινής, ειδικά σε χέρια και γεννητικά όργανα.

Ο κ. Θάνος Παπαθανασίου, μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος, σε συνέντευξη του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», παρέχει χρήσιμες συμβουλές, έτσι ώστε να μην υποφέρετε την πιο ανέμελη περίοδο του χρόνου.

Αν σχεδιάζετε να περάσετε σεβαστό χρονικό διάστημα σε καλοκαιρινό θέρετρο, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί τα προσωπικά σας είδη υγιεινής.

Φοράτε ελαφριά ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα, ώστε να “αναπνέουν” οι ευαίσθητες περιοχές του σώματος.

Βεβαιωθείτε ότι οι πετσέτες του μπάνιου που χρησιμοποιείτε είναι προσωπικές και ότι αλλάζονται συχνά.
Κάνετε ντους τουλάχιστον σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα μετά το κολύμπι και την παραλία.

Το νερό της πισίνας συνήθως περιέχει χλώριο και ίσως κάποιους μικρο-οργανισμούς, ειδικά όταν δεν καθαρίζεται επαρκώς ή κολυμπούν πολλά άτομα ταυτόχρονα. Αν κολυμπάτε σε πισίνα, κάνετε ντους επιμελώς πριν ντυθείτε, ώστε να απαλλαγείτε από το χλωριωμένο νερό και ανεπιθύμητα μικρόβια.

Αν και η χρήση ταμπόν μπορεί να σας εξασφαλίσει μερικές παραπάνω μέρες στην παραλία, αποφεύγετε το κολύμπι όταν η ροή της περιόδου είναι μεγάλη και αλλάζετε τα ταμπόν συχνότερα από ό,τι συνήθως.

Συμπτώματα όπως κνησμός στα έξω γεννητικά όργανα, αυξημένα κολπικά υγρά (συνήθως με κρεμώδη σύσταση) και τοπικός ερεθισμός οφείλονται συνήθως σε κολπίτιδα από μύκητες. Αν δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο γυναικολόγο σας, ή αν έχετε προηγούμενη εμπειρία από τέτοιες απλές μολύνσεις, μπορείτε να προμηθευτείτε μια ολιγοήμερη θεραπεία από το τοπικό φαρμακείο, συνήθως με τη μορφή κολπικών υποθέτων που λαμβάνονται μια φορά την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αποφύγετε το κολύμπι και τις σεξουαλικές επαφές.

Οι γυναίκες που έχουν διαπιστώσει ευαισθησία στα γεννητικά όργανα, καλό θα ήταν να αλλάζουν το βρεγμένο μαγιό χωρίς καθυστέρηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία για δέρματα με ακμή



Με άρωμα φράουλας.

Πολλές έφηβες αλλά και μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ταλαιπωρεί το πρόβλημα της ακμής που πολλές φορές μπορεί να επιμένει για χρόνια. Αρκετές κοπέλες καταφεύγουν στη χρήση φαρμάκων για να το αντιμετωπίσουν, ωστόσο υπάρχουν και φυσικοί τρόποι που βοηθούν στην καταπολέμηση του προβλήματος. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

1 κουτάλι σούπας λεβάντα
1 κουτάλι σούπας κόκκινου τριφύλλι
1/2 φλιτζάνι φρέσκιες φράουλες

Ρίξτε τη λεβάντα, τις φράουλες και το κόκκινο τριφύλλι σε ένα μπολ με βρασμένο νερό. Τοποθετήστε το πρόσωπό σας πάνω από το ατμώδη παρασκεύασμα και καλύψτε το πρόσωπό σας με μία πετσέτα. Αφήστε το πρόσωπό σας να διαποτιστεί με τους ατμούς που αναδύονται για 5-15 λεπτά. Ξεβγάλετε το πρόσωπο με κρύο νερό και στεγνώστε το ελαφρά. Για καλύτερα αποτελέσματα επαναλάβετε τη διαδικασία μία φορά την εβδομάδα.
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να δροσίσετε καλύτερα το σπίτι σας


Απλές συμβουλές ενεργειακής οικονομίας.

Καθώς ο υδράργυρος παίρνει σιγά-σιγά την ανιούσα, η καλοκαιρινή ζέστη θα δυσκολέψει τη ζωή μας και θα αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας αλλά και τα κόστη. Η εφημερίδα «Κεφάλαιο» δημοσιεύει κάποιες τεχνικές που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως ο φυσικός δροσισμός του σπιτιού αλλά και ο αποδοτικότερος κλιματισμός. Οι πρακτικές συμβουλές ενεργειακής οικονομίας για το καλοκαίρι είναι:

- Σκιάστε όσα περισσότερα παράθυρα μπορείτε.

- Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού αερίστε οπωσδήποτε το σπίτι σας, κατά προτίμηση τη νύχτα.

- Αν έχετε μπαλκόνι ή κήπο στη νότια πλευρά του σπιτιού σας, τοποθετήστε ή φυτέψτε φυλλοβόλα φυτά και δέντρα, ώστε να παρέχουν σκιά κατά τους θερινούς μήνες. Αν μένετε σε διαμέρισμα, αφήνετε αναρριχώμενα φυτά να αγκαλιάσουν πέργκολες και τοίχους.

- Προτιμήστε τέλος ανοιχτά χρώματα για το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων, καθώς απομακρύνουν τη ζέστη.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι γυναίκες ξυπνούν νωρίτερα από τους άντρες;



Το βιολογικό μας ρολόι έχει την ευθύνη.

Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων σε συνεργασία με έναν ερευνητή του γαλλικού Ινστιτούτου INSERM επισήμανε ότι το βιολογικό ρολόι των γυναικών χτυπά γρηγορότερα σε σχέση με των ανδρών, μια διαφορά που μπορεί να εξηγεί γιατί οι γυναίκες έχουν την τάση να ξυπνούν και να κοιμούνται νωρίτερα σε σχέση με τους άνδρες.

Το βιολογικό ρολόι και οι βιορυθμοί, απαραίτητα στη ζωή όλων των ζώντων οργανισμών, επιτρέπουν να μένουμε συγχρονισμένοι καθ’ όλο το 24ωρο, το οποίο καθορίζεται από την εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας.

Όλες οι βασικές βιολογικές λειτουργίες, άμεσα ή έμμεσα, ελέγχονται από το σύστημα αυτό: ο κύκλος έγερσης-ύπνου, το καρδιαγγειακό σύστημα, το πεπτικό και το ανοσοποιητικό αλλά και οι ορμονικές εκκρίσεις, οι γνωστικές επιδόσεις.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η διάρκεια του βιολογικού κύκλου στις γυναίκες είναι κατά μέσο έξι λεπτά συντομότερη σε σχέση με των ανδρών.
Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις για να βελτιώσετε την όραση σας



Απαραίτητα τα ενδιάμεσα διαλείμματα.

Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι ασκήσεις των ματιών καθώς χαλαρώνουν τους οφθαλμικούς μυς, αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, τονώνουν τα οπτικά νεύρα και αποτελούν ένα καλό βοήθημα για τη βελτίωση της όρασης. Κυρίως, όμως, βοηθάνε τα μάτια να εστιάζουν καλύτερα. Στην αρχή μπορεί να νιώσετε μικρή ζάλη, αλλά συνεχίστε για όσο αντέχετε. Είναι απαραίτητο να ξεκουράζετε τα μάτια σας μετά την ολοκλήρωση κάθε άσκησης κλείνοντας τα βλέφαρά σας και μένοντας ήρεμοι για 1-2 λεπτά. Κάθε άσκηση θα πρέπει να την επαναλάβετε 15-20 φορές.

Κάθετες κινήσεις

Κινήστε τα μάτια σας πάνω κάτω όσο μπορείτε.

Οριζόντιες κινήσεις

Κινήστε τα μάτια σας οριζόντια από αριστερά προς τα δεξιά.

Διαγώνιες κινήσεις

Κινήστε τα μάτια σας από την πάνω δεξιά γωνία στην κάτω αριστερή.

Ημικυκλικές κινήσεις

• Κινήστε τα μάτια σας ημικυκλικά, αρχίζοντας από τη χαμηλότερη δεξιά γωνία, πηγαίνοντας στη συνέχεια προς τα πάνω, για να καταλήξετε στη χαμηλότερη αριστερή.
• Σταματήστε στο χαμηλότερο σημείο του κάτω ημικυκλίου.
• Αρχίστε από την πάνω δεξιά γωνία, κατεβείτε προς τα κάτω και καταλήξτε στην πάνω αριστερή.

Κυκλικές κινήσεις

Κινήστε τα μάτια σας κυκλικά.
Διαβάστε περισσότερα...

Η ηλιοθεραπεία ενδυναμώνει το σπέρμα



Γι' αυτό συλλαμβάνουν στη διάρκεια των διακοπών οι περισσότερες γυναίκες.

Περισσότερο θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο όσοι άντρες επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 340 άντρες, η βιταμίνη D που παράγει ο οργανισμός όταν εκτίθεται στον ήλιο, βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος. Συγκεκριμένα, τα σπερματοζωάρια γίνονται πιο γρήγορα και πιο διεισδυτικά.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης που έκαναν την έρευνα εξέτασαν την ποιότητα του σπέρματος κάποιων αντρών ενώ μέτρησαν επίσης τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους και διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς άντρες είχαν ανεπαρκείς ποσότητες, λόγω της μη έκθεσης τους στο φως του ήλιου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα αυτά εξηγούν σε κάποιο βαθμό το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες συλλαμβάνουν στη διάρκεια των διακοπών.


Διαβάστε περισσότερα...

Χέρια, ο καθρέφτης της υγείας μας


Μάθετε να ερμηνεύετε τα σημάδια κινδύνου που εκπέμπουν.
Τα χέρια λένε πως είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας και της υγείας μας. Όσο για τα νύχια; Γι’ αυτά λένε πως είναι η κορνίζα του, το τελείωμα του, η υπογραφή του.

Η όψη και το χρώμα, λοιπόν, των χεριών μας αποκαλύπτουν όχι μόνο προβλήματα υγείας, αλλά και τον τρόπο της φροντίδας που τους παρέχουμε. Εκείνο που απομένει σ’ εμάς δεν είναι τίποτε άλλο από το να μάθουμε να αποκρυπτογραφούμε τα διάφορα σημάδια κινδύνου που εκπέμπουν τα χέρια μας, έτσι ώστε να μπορούμε έγκαιρα να τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.

Σημάδια γηρατιών


Καφέ κηλίδες, λεκέδες, λεπτές ρυτίδες, που έρχονται όχι μόνο με την ηλικία, αλλά και εξαιτίας της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας και της καθημερινής ταλαιπωρίας.

Ένας τρόπος να απαλλαχθεί κανείς σήμερα από τα αναπόφευκτα αυτά σημάδια είναι τα λέιζερ χρωματικών βλαβών. Αν, μάλιστα, τα λέιζερ συνδυαστούν και με μια ειδική θεραπεία με βαθύ πίλινγκ, ενυδάτωση και εμπλουτισμό της επιδερμίδας με πολύτιμα συστατικά, τότε το αποτέλεσμα θα είναι χέρια απαλά και νεανικά.

Μια τέτοια θεραπεία απαιτεί 4 συνεδρίες και ολοκληρώνεται σε 40 περίπου μέρες.

Σκληρύνσεις


Εμφανίζονται στα δάχτυλα των χεριών και στις παλάμες, ιδιαίτερα σε αυτούς που κάνουν βαριά χειρονακτική εργασία. Συνήθως είναι ακίνδυνες και εξαφανίζονται σε μερικές εβδομάδες. Υπάρχουν και ειδικοί θεραπευτές, οι οποίοι με συγκεκριμένες τεχνικές κόβουν την επιφάνεια των σκληρύνσεων.

Παρωνυχία


Πρόκειται για λοίμωξη του δέρματος που βρίσκεται κοντά στο νύχι. Εμφανίζεται κυρίως σε αυτούς που βάζουν πολλές ώρες τα χέρια τους στο νερό. Αιτία μπορεί να είναι βακτήρια ή μύκητες.

Σε οξείες λοιμώξεις η δερματική πτυχή του νυχιού πρήζεται, κοκκινίζει και πονάει. Όσο για το δέρμα, αυτό μπορεί να ξεκολλήσει από τη βάση του νυχιού και όταν το πιέζετε, ίσως βγάζει και πύον.

Παραμορφωμένα και δυσχρωματικά νύχια


Εύθραυστα, σπασμένα, νύχια με ανώμαλη επιφάνεια...Σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά μπορεί να μη φταίει η έλλειψη φροντίδας, αλλά η αλλαγή στην εμφάνιση ή στο χρώμα ενός νυχιού να κρύβει κάποια πάθηση, εφόσον όλες οι δερματικές ασθένειες (μυκητιάσεις, κύστεις, ψωρίαση, έκζεμα κ.ά.) «φωλιάζουν» και στα νύχια. Πάντως, ένα νύχι που βγαίνει πάντα παραμορφωμένο πρέπει να εξετάζεται από γιατρό.

Οι μυκητιάσεις των νυχιών ανταποκρίνονται, μερικές φορές, σε αντιμυκητιασικά χάπια που συστήνει ο δερματολόγος.

Οι πτυχώσεις και οι ραβδώσεις για τα νύχια είναι ό,τι και οι ρυτίδες για το πρόσωπο, δηλαδή σημάδια γήρανσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις αποφεύγετε να κόβετε τα νύχια σας με ψαλιδάκι ή πένσα και προτιμήστε να τα λιμάρετε με πολύ λεπτή χάρτινη λίμα.

Χρωματικά... παιχνίδια νυχιών


Νύχια με βαθιά μπλε απόχρωση μπορεί να κρύβουν αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα.
Νύχια κίτρινα, γκρίζα ή πρασινωπά ίσως υποδηλώνουν κάποιον όγκο.
Μικρές μαύρες περιοχές σαν να έχει μπει κάποιο αγκάθι εμφανίζονται κάτω από το νύχι σε περιπτώσεις λοιμώξεων των καρδιακών βαλβίδων.
Σε μερικές μυκητιάσεις το νύχι γίνεται πιο παχύ, αλλάζει χρώμα και αποκτά ρυτιδωμένη επιφάνεια.
Ένα χτύπημα στο νύχι μπορεί να προκαλέσει ένα ή περισσότερα μικρά άσπρα… μπαλώματα.
Διαβάστε περισσότερα...

Σας ενοχλούν τα σπυράκια σας;



Τρόποι για να καταπολεμήσετε την ακμή.

Πολλά είναι τα νέα κορίτσια που έχουν σπυράκια στο πρόσωπο, τα οποία συνήθως οφείλονται στη λιπαρότητα της νεανικής επιδερμίδας. Δε χρειάζεται, όμως, πανικός, αφού ευτυχώς υπάρχουν λύσεις όπως αυτές που ακολουθούν στη συνέχεια:

Καθαρισμός


Όπως είναι φυσικό, πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας. Αλλά χρειάζεται προσοχή! Όχι με σαπούνι ή με λοσιόν που περιέχουν οινόπνευμα, γιατί έτσι κινδυνεύετε να αποκτήσετε ακόμα περισσότερα σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Το καταλληλότερο για σας προϊόν είναι ένα ζελέ, μια κρέμα καθαρισμού με νερό ή ένα σαπούνι ειδικό για προβληματικά δέρματα. Εκείνο που αρκεί να κάνετε για να δείτε διαφορά είναι να εφαρμόζετε με το προϊόν μασάζ στο πρόσωπό σας – με τις άκρες των δαχτύλων σας να ξεπλένεστε με μπόλικο νερό και, τέλος, να σκουπίζεστε με χαρτομάντιλο (αποφεύγετε τα πετσετένια σφουγγαράκια, γιατί μαζεύουν μικρόβια).

Αποστείρωση


Κάθε βράδυ πρέπει να απομακρύνετε με προσοχή από το πρόσωπό σας κάθε κατάλοιπο του μακιγιάζ και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πώς; Σε ένα κομμάτι βαμβάκι ρίξτε λίγη λοσιόν καθαρισμού και περάστε με αυτό –με απαλές κινήσεις– ολόκληρο το πρόσωπό σας. Το αποτέλεσμα; Το δέρμα σας θα τονωθεί, η έκκριση του σμήγματος θα ρυθμιστεί και το δέρμα θα αποκτήσει ένα καλό επίπεδο υδάτωσης.
Αποφεύγετε τις λοσιόν που ερεθίζουν και «τραβάνε» το δέρμα.

Ενυδάτωση


Μια λιπαρή επιδερμίδα μπορεί να διαθέτει πολύ σμήγμα, αλλά όχι απαραίτητα και υγρασία. Άρα έχει ανάγκη από ενυδάτωση. Έτσι, λοιπόν, κάθε πρωί και βράδυ να βάζετε στο πρόσωπό σας μια κρέμα που ταυτόχρονα ενυδατώνει και ενοποιεί το δέρμα, αλλά που επιπλέον καλμάρει και προστατεύει από τους εξωτερικούς ερεθισμούς. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για την επιλογή της κρέμας.
Να αποφεύγετε τις πολύ λιπαρές κρέμες, που κάνουν το πρόσωπο να γυαλίζει.

Ατμόλουτρο


Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος φράζουν τους πόρους του κι έτσι εμφανίζονται τα μαύρα στίγματα. Όλα αυτά, βέβαια, είναι αποτέλεσμα του υπερβολικού σμήγματος. Μπορείτε να ρίχνετε, λοιπόν, ένα κλωναράκι θυμάρι σε μια λεκάνη με βραστό νερό και να κάνετε στο πρόσωπό σας ατμόλουτρο. Πρόκειται για μια μέθοδο στυπτική του δέρματος, που θα σας φέρει και ευεξία (είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί καθαρισμός). Το ατμόλουτρο δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από 10 λεπτά.

Απολέπιση


Δύο φορές την εβδομάδα να κάνετε πίλινγκ με κρέμα ή ζελέ, ώστε το δέρμα σας να απαλλάσσεται από τα νεκρά κύτταρα και να αποκτάει απαλότητα. Το βράδυ, πάνω σε καθαρό και υγρό δέρμα, απλώνετε το προϊόν και να το τρίβετε με κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια ξεπλένετε με χλιαρό νερό. Πρέπει να αποφεύγετε την περιοχή των ματιών και των χειλιών.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρέχεις γρήγορα, κινδυνεύεις λιγότερο...



Μειωμένες οι πιθανότητες εμφράγματος.

Οι μεσήλικες που θέλουν να μάθουν πόσες πιθανότητες έχουν να πάθουν σοβαρό έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία, δεν έχουν παρά να διασχίσουν τρέχοντας 1.600 μέτρα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Αναλύοντας στοιχεία από 11.000 άντρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο γρήγορα μπορεί να τρέξει κανείς ένα μίλι (αντιστοιχεί σε 1.609 μέτρα), τόσο λιγότερο κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό τα επόμενα 10 χρόνια.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας. Οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε κλινική εξέταση και σε τεστ σε κυλιόμενο διάδρομο στην Κλινική Κούπερ, του Ντάλας, την περίοδο 1970-1990. Μέχρι το 2006, 1.106 από αυτούς είχαν πεθάνει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλα τα στοιχεία που είχαν γι’ αυτούς και συνυπολόγισαν συνήθειές τους όπως το κάπνισμα, κατόρθωσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια ποιοι ήταν αυτοί που θα είχαν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό βασισμένοι στις επιδόσεις τους στο τεστ του κυλιόμενου διαδρόμου.

Όπως λοιπόν γράφουν στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας» (JACC), ένας άντρας ηλικίας 45 ετών ο οποίος χρειάζεται πάνω από 10 λεπτά για να διασχίσει τρέχοντας τα 1.600 μέτρα, έχει 12,2% πιθανότητες να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό πριν κλείσει τα 55 του χρόνια.

Αντίστοιχα, ένας 55άρης που χρειάζεται πάνω από 10 λεπτά, έχει 19,6% πιθανότητες να πάθει το ίδιο πριν από τα 65 του χρόνια.

Ο 45άρης όμως που τρέχει τα 1.600 μέτρα σε λιγότερο από 8 λεπτά, έχει μόλις 3,4% πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό και ο 55άρης έχει 4,9% πιθανότητες.

Μάλιστα όσο περισσότερη ώρα χρειάζεται κανείς για να τρέξει τα 1.600 μέτρα, τόσο το χειρότερο: ο 55άρης λ.χ. που χρειάζεται 15 λεπτά, έχει 30% πιθανότητες να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό την επόμενη δεκαετία.

Όπως εξηγούν ο δρ Τζάρετ Μπέρι και οι συνεργάτες του, η ταχύτητα στο τρέξιμο αποτελεί σημαντικό δείκτη φυσικής κατάστασης – και όσο χειρότερη φυσική κατάσταση έχει κανείς, τόσο πιο αργά τρέχει και κατ’ επέκταση τόσο περισσότερο κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή του.

Αντιθέτως, τα στοιχεία τους δείχνουν πως όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχει κανείς, τόσο περισσότερο ελαττώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, ακόμα κι αν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου για να τα εκδηλώσει.

Στις γυναίκες


Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Circulation», η ανάλυση άλλων στοιχείων από την Κλινική Κούπερ έδειξε πως το τεστ στον κυλιόμενο διάδρομο μπορεί να προβλέψει εάν οι μεσήλικες γυναίκες θα εκδηλώσουν καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους.

Όπως εξήγησε ο δρ Μπέρι, σχεδόν όλες οι γυναίκες διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο καρδιοπάθειας πριν από τα 50 τους χρόνια, δηλαδή πριν από την κλιμακτήριο. Μετά από αυτήν, όμως, ο κίνδυνός τους αυξάνεται κατακόρυφα – και όπως ισχύει στους άντρες, έτσι και σε αυτές η κακή φυσική κατάσταση είναι ολέθρια για την καρδιαγγειακή τους υγεία.
Διαβάστε περισσότερα...

Εσείς κοιμάστε σωστά;



Ο ανεπαρκής ύπνος παχαίνει.

Ακόμη και μία νύχτα ανεπαρκούς ύπνου μειώνει τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός μας την επόμενη ημέρα για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες, αναφέρει έρευνα του Πανεπιστήμιου της Uppsala.

Οι ερευνητές υπέβαλαν 14 φοιτητές σε διάφορες συνθήκες ύπνου: Τους άφησαν να κοιμηθούν κανονικά, τους διέκοπταν ή τους στέρησαν τον ύπνο τους για αρκετές ημέρες. Παρατήρησαν ότι ακόμη και μετά από μία μόνο άυπνη νύχτα ο ρυθμός του μεταβολισμού τους είχε μειωθεί κατά 5-20%. Επίσης, είχαν υψηλότερες τιμές σακχάρου, αυξημένες τιμές γκρελίνης (της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη), καθώς και κορτιζόλης, που αποτελεί ορμόνη του στρες.

Αν και σύμφωνα με τους ερευνητές οι λίγες ώρες ύπνου δεν τους έστρεφαν στην κατανάλωση περισσότερου φαγητού, το γεγονός ότι ο οργανισμός τους χρειαζόταν λιγότερες θερμίδες για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (π.χ. αναπνοή, πέψη) σημαίνει ότι ακόμη και η λήψη της ίδιας ποσότητας τροφής μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη βάρους.

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τις οποίες οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου (π.χ. λιγότερο από 5 ώρες κάθε νύχτα) αυξάνουν την επιρρέπεια στην παχυσαρκία, αλλά και στις νόσους που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους, όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Διαβάστε περισσότερα...

Νίκησαν την παράλυση



Θύμα τροχαίου ξαναπερπάτησε χάρη σε συσκευή με ηλεκτρόδια.

Ένας νεαρός αμερικανός άσος του μπέιζμπολ, η καριέρα του οποίο έληξε λόγω ενός τροχαίου, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να νικήσει την παράλυση και να περπατήσει χωρίς βοήθεια.

Ο Ρομπ Σάμερς ήταν 20 ετών όταν, τον Ιούνιο του 2006, χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο που εξαφανίστηκε και δεν βρέθηκε ποτέ. Ο νεαρός πέρασε τις επόμενες έξι εβδομάδες σε ένα νοσοκομείο του Πόρτλαντ και όταν βγήκε του ήταν αδύνατο να περπατήσει.

Σήμερα, μπορεί να σηκώνεται μόνος από το αναπηρικό αμαξίδιό του, και να κάνει λίγα βήματα χάρη σε μία πειραματική συσκευή που έχει τοποθετηθεί στη μέση του και μέσω 16 ηλεκτροδίων στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στη σπονδυλική του στήλη.

Όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα», Την έρευνα πραγματοποιεί ομάδα γιατρών στο Κέντρο Μελέτης Τραυματισμών Νωτιαίου Μυελού του Κεντάκι, στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

Τα πρώτα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Εκκρεμούν τα αποτελέσματα της μεθόδου σε άλλους τέσσερις ασθενείς, στους οποίους έχει τοποθετηθεί η συσκευή που λέγεται επισκληρίδειος μονάδα διέγερσης του νωτιαίου μυελού.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε μύθοι για τις μερίδες φαγητού



Εσείς πόσο γεμίζετε το πιάτο σας.

Σημαντικό κομμάτι σε μία ισορροπημένη διατροφή είναι το σωστό μέγεθος της μερίδας.

Η μερίδα του εστιατορίου είναι η ποσότητα που πρέπει να τρώω και στο σπίτι μου.

Στην εποχή μας, όταν αναφερόμαστε στη μερίδα, οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται τη μερίδα εστιατορίου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και η κατάλληλη, τόσο γιατί η μερίδα διαφέρει από εστιατόριο σε εστιατόριο όσο και γιατί, σύμφωνα με μελέτη, οι μερίδες στα εστιατόρια είναι δύο έως και τέσσερεις φορές μεγαλύτερες από το κανονικό μέγεθος.

Απλώς σκεφθείτε ότι μία μερίδα πατάτες τηγανητές είναι μόλις 10 πατάτες και όχι όλο το πιάτο του εστιατορίου ή το μπωλ του ταχυφαγείου, ενώ μια πραγματική μερίδα μακαρόνια χωράει μέσα σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού∙ συνεπώς, δεν έχει καμίασχέση με το βαθύ πιάτο που σερβίρουν στο εστιατόριο.

Η τελευταία μπουκιά είναι όλη η δύναμη.

Αυτή η έκφραση των παππούδων μας είναι απλώς άλλος ένας μύθος. Όταν έχουμε χορτάσει, θα πρέπει να σταματάμε, ακόμα και εάν έχει περισσέψει φαγητό στο πιάτο μας. Για ορισμένους ανθρώπους, κυρίως παχύσαρκους, είναι ίσως δύσκολο να καταλάβουν πότε χόρτασαν και γι' αυτόν τον λόγο απαιτείται εκπαίδευση.

Αν η τροφή είναι «υγιεινή» μπορώ να καταναλώσω όση ποσότητα θέλω.

Ακόμα και πολύ υγιεινές τροφές, όπως για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά, αν τα καταναλώσουμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες, μπορούν να μας φορτώσουν με επιπλέον θερμίδες άρα και με περιττά κιλά. Ας μη ξεχνάμε ότι και οι αγελάδες «αθώο» χορταράκι τρώνε!

Μένω νηστικός όλη την ημέρα και τρώω το βράδυ διπλή μερίδα. Θα πάρω βάρος.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση ότι σε υγιή άτομα η κατανάλωση βραδινού γεύματος οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Η ρύθμιση του βάρους εξαρτάται αποκλειστικά από το θερμιδικό ισοζύγιο, δηλαδή πόσες θερμίδες τρώμε και πόσες καταναλώνουμε. Έτσι, η διπλή μερίδα βραδινού θα αυξήσει το βάρος, μόνο εάν θερμιδικά υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Η συσκευασία μια τροφής σημαίνει και μερίδα.

Όχι πάντα. Στα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει πάντα να ελέγχουμε τη συνιστώμενη μερίδα, γιατί πολλές φορές ολόκληρη η συσκευασία αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία μερίδες.

Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, μεγαλύτερο πιάτο οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού; Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι, από τις αρχές της δεκαετίας ‘90, το πιάτο του σερβιρίσματος αυξήθηκε από 25 σε 30 περίπου εκατοστά.

Από έρευνα που διεξήγαγε το medNutrition, σε δείγμα του πληθυσμού της Αθήνας, φάνηκε πώς:

Οι περισσότεροι Αθηναίοι (61%) δεν αφήνουν φαγητό στο πιάτο τους, ακόμα και όταν έχουν χορτάσει.

Το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το σερβίρισμα σε μεγαλύτερο πιάτο οδηγεί και σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.

Οι μερίδες στα gourmet εστιατόρια, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι οι συνιστώμενες, φαντάζουν για τους περισσότερους πολύ μικρές.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων γνωρίζουν ποια είναι η συνιστώμενη μερίδα για κάθε τρόφιμο, ωστόσο συνηθίζουν να σερβίρουν πολλαπλάσιες ποσότητες.

Η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε πως πρέπει να πίνουμε χυμούς άφοβα, με την αιτιολογία ότι δεν παχαίνουν.

Το 64,3% απάντησε ότι ποτέ δεν διαβάζει την αναγραφόμενη μερίδα στις συσκευασίες τροφίμων. Όσοι την διαβάζουν, το κάνουν κυρίως στα τρόφιμα που έχουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά (π.χ. γλυκά, πατατάκια, κ.ά.).

Το 55,3% δεν χρησιμοποιεί καμία μεζούρα στο ελαιόλαδο, καθώς θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ομορφιά δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε…



Όλα πηγάζουν από μέσα μας!

Νέες καινοτομίες της τεχνολογικής προόδου και των επιστημών αγωνίζονται να προλάβουν ή και να σταματήσουν τα αποτελέσματα του χρόνου που αυτός επιφέρει στην ανθρώπινη υπόσταση, με το πέρασμά του. Αποτελέσματα που γίνονται ορατά εκ πρώτης όψεως, στο παρουσιαστικό όλων μας. Εμφανείς αλλαγές που λαμβάνουν χώρα και μαρτυρούν την ηλικία μας, αλλαγές που αφορούν τη σύσταση, την ποιότητα, την υφή και την εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας.

Παράλληλα, ιδίως τούτην την εποχή, η παραμελημένη διατροφή και οι έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα συνεισφέρουν δραστικά στα παραπάνω αφού είναι κάποιοι από τους παράγοντες που αυξάνουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας. Οι ρίζες αυτές καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα του σώματός μας, προκαλώντας δερματικές παθήσεις, πρόωρη γήρανση και άλλα νοσήματα φθοράς. Βέβαια, ο οργανισμός διαθέτει αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς άμυνας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, που όμως οι άμυνες αυτές δεν αρκούν ή και εξαντλούνται ιδίως σε περιόδους υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και της κατάχρησης στη διατροφή και -πιθανότατα- στο αλκοόλ. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαία η ενίσχυσή τους με…τι άλλο παρά ότι καταναλώνουμε και ουσιαστικά κάνουμε ένα με τον εαυτό μας!

Δέρμα


Το κολλαγόνο και η ελαστίνη αποτελούν βασικές πρωτεϊνικές δομές και είναι αυτές που χαρίζουν στο δέρμα ελαστικότητα και σφριγηλότητα. Με την έλευση όμως του χρόνου εκφυλίζονται και ατονούν, έχοντας ως συνέπεια το δέρμα να χάνει τη νεανικότητά του. Οι κυριότεροι, αλληλένδετοι λόγοι που επιφέρουν το φυσικό αυτό φαινόμενο είναι η ‘γήρανση’ των κυττάρων σε επίπεδο γονιδιακό (DNA) αλλά και λειτουργικό. Ο πρώτος παράγοντας μεταφράζεται με απλά λόγια ως γενετική αδυναμία παραγωγής ικανοποιητικής ποσότητας και ποιότητας κολλαγόνου, ενώ ο δεύτερος ως μια γενικότερη υποβάθμιση της σύστασης και λειτουργίας της ίδιας της πρωτεΐνης. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω γεγονότα συνοδεύονται από την πρόκληση ‘οξειδωτικών’ βλαβών σε όλα τα επίπεδα κυτταρικής (άρα και ιστολογικής) συνοχής, ενώ στη διαδικασία αυτή συμβάλλουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, το άγχος, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Μαλλιά


Η ποιότητα των μαλλιών μας αντικατοπτρίζει εν μέρει και την ποιότητα της διατροφής μας. Το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από 100.000 περίπου τριχοθυλάκια και από 100.000-120.000 τρίχες με μέσο όρο ανάπτυξης τα 1,5 εκατοστά το μήνα. Καθημερινά, και υπό φυσιολογικές συνθήκες, χάνουμε γύρω στις 80-100 τρίχες. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν αποδείξει πως τα μαλλιά (και τα νύχια) αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα σημεία στα οποία εκδηλώνεται η καλή θρέψη του οργανισμού ή αντίθετα η υποθρεψία. Βλέπετε, όταν τα μαλλιά γίνονται θαμπά και εύθραυστα και αρχίζουν να πέφτουν, καθοριστικός παράγοντας είναι η κακή και ελλιπής διατροφή. Η σύσταση της καθημερινής μας δίαιτας επηρεάζει άμεσα την υγεία των μαλλιών, αφού η τριχόπτωση και τα διάφορα προβλήματα στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την υφή και την εμφάνιση της τρίχας υποδηλώνουν συχνά την ανεπάρκεια κάποιου θρεπτικού συστατικού.

Νύχια


Παρόμοια σε σύσταση με τα μαλλιά, τα νύχια επηρεάζονται άμεσα από την ποιότητα της διατροφής. Το πόσο εύκολα σπάνε, αν ξεφλουδίζουν ή εμφανίζουν λευκά στίγματα είναι στοιχεία που έχουν άμεσησχέση με το τι τρώμε. Τρανό παράδειγμα τα αποτελέσματα μιας μελέτης που αναφέρει πως η ταχύτητα ανάπτυξής τους έχει αυξηθεί κατά 25% περίπου τα τελευταία 70 χρόνια (δηλαδή μεγαλώνουν γρηγορότερα) λόγω της σύγχρονης διατροφής (πιο πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες από το παρελθόν).

Διατροφή


Πρωτεΐνη: Έτσι λοιπόν, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη κατασκευή και αρτιότερη ανάπτυξη της τρίχας, των νυχιών αλλά και του δέρματος. Στην αντίθετη περίπτωση του υποσιτισμού, τα τριχοθυλάκια εξασθενούν. Οι τροφές που αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά και τα τυριά.

Βιταμίνη Α: Εξίσου ζωικές τροφές όπως τα ψάρια, το συκώτι, το γάλα, αλλά και φυτικές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα όπως η ντομάτα, το καρότο, τα βερίκοκα και το μάνγκο αποτελούν άριστες πηγές αυτής της βιταμίνης. Θεωρείται δε απαραίτητη για την ελαστικότητα του δέρματος των μαλλιών και των νυχιών και η έλλειψή της προκαλεί θαμπάδα και ευθραυστότητα και στα δύο.

Βιταμίνη Ε: Αποδεδειγμένα προστατεύει από την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενώ η έλλειψή της προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά. Θα τη βρείτε σε πλούσιες ποσότητες στο σολομό, ελαιόλαδο και αμύγδαλα.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου, μιας δομικής ουσίας για την ανάπλαση του δέρματος (σφριγηλότητα) και των μαλλιών. Επιπρόσθετα, η αντιοξειδωτική δράση της καθυστερεί την πρόωρη γήρανσή τους. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε άφθονες ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά όπως οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα κεράσια, η ντομάτα, οι πιπεριές και το μπρόκολο.

Φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 και σίδηρος: Το φυλλικό οξύ πέρα από ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, αφού συμμετέχει στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων του DNA. Επιπλέον, συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών των μαλλιών και του δέρματος (πιθανότατα και των νυχιών). Το φυλλικό οξύ, μαζί με τη βιταμίνη Β12 και το σίδηρο, είναι αναγκαία στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και των μαλλιών. Διαφορετικά το δέρμα γερνά πρόωρα, τα μαλλιά και τα νύχια γίνονται πιο θαμπά και πιο εύθραυστα. Το φυλλικό οξύ περιέχεται άφθονο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ σπανάκι), τα όσπρια και το χυμό πορτοκαλιού, ενώ η βιταμίνη Β12 σε τροφές ζωικής προέλευσης κυρίως (κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά), ενώ πολύ καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά και τα ψάρια.

Βιοτίνη: Η βιοτίνη (Β5) ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του δέρματος αλλά και στην ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ σε περίπτωση ανεπάρκειας μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Κυριότερες πηγές της βιταμίνης είναι τα αυγά, το συκώτι και τα δημητριακά.

Ψευδάργυρος: Σχετικά πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της δομικής μονάδας της κερατίνης που συνιστά την τρίχα και το νύχι. Η έλλειψή του προκαλεί λευκά στίγματα (λευκονυχία). Αξιόλογη είναι και η αντιοξειδωτική του δράση, που συμβάλλει στην προστασία της τρίχας από τις ελεύθερες ρίζες. Τροφές όπως τα δημητριακά, το συκώτι, τα θαλασσινά, και τα όσπρια αποτελούν πολύ καλές πηγές αυτού του ιχνοστοιχείου.

Σελήνιο: Είναι ένα μέταλλο που καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Βρίσκεται στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα και τα δημητριακά.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται το μεσογειακό πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει τα ενδεδειγμένα στις ενδεδειγμένες ποσότητες. Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω θα εξασφαλίσουμε μια φυσική και όμορφη ενηλικίωση, με όμορφο δέρμα, λαμπερά μαλλιά και γερά νύχια. Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα πως, η ομορφιά ξεκινά από μέσα μας, και για αυτό άλλωστε ομορφιά δεν είναι πάντα αυτό που βλέπουμε.
Διαβάστε περισσότερα...