Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Όσο πιο όμορφοι είναι οι άνδρες τόσο καλύτερα αμείβονται


Δε συμβαίνει το ίδιο με τις γυναίκες.

Η εμφάνιση σημαίνει πολλά και για τους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους της που πραγματοποιήθηκε από οικονομολόγους αυστραλιανών πανεπιστημίων και σύμφωνα με αυτήν, όσο πιο όμορφοι είναι οι άνδρες τόσο καλύτερα αμείβονται! Κατά μέσο όρο η φυσική ομορφιά τους αποφέρει 32.150 δολάρια, έξτρα, ετησίως!

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο οικονομολόγος Τζεφ Μπόρλαντ του πανεπιστημίου της Μελβούρνης και ο πρώην οικονομολόγος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Αντριου Λι, στην έρευνά τους αναφέρουν ότι από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν προκύπτει πως ένας ελκυστικός άνδρας κερδίζει 81.750 δολάρια τον χρόνο και ένας άνδρας με μέση εμφάνιση μόλις 49.600 δολάρια ετησίως.

«Ανδρες με εμφάνιση κάτω του μετρίου κερδίζουν 26% λιγότερα από το μέσο μισθό και άνδρες με εμφάνιση άνω του μετρίου κερδίζουν 22% περισσότερα» είπε ο κ. Μπόρλαντ.

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στις γυναίκες η ομορφιά δεν κάνει και μεγάλη διαφορά στην αμοιβή τους.

Τέλος σημειώνεται πως οι όμορφοι άνδρες έχουν και περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν βουλευτές, αν αποφασίσουν να ασχοληθούν με την πολιτική.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα «χαρτιά» παραμένουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων


«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του νέου TAXIS».

Παρατηρήσεις για τα προβλήματα που δημιουργεί το κλείσιμο των εφοριών σε μεγάλα νησιά, αλλά και για τις επιπτώσεις από την συγχώνευση μεγάλου αριθμού εφοριών από τις 14 Ιανουαρίου 2013 προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοσιές Οικονομικές Υπηρεσίες σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ -ΔΥΟ σε μεγάλες περιοχές και νησιά με τεράστια εμπορική δραστηριότητα και φοροδοτική ικανότητα, αντί να υπάρξουν οργανωμένες και πλήρως στελεχωμένες φορολογικές υπηρεσίες, καταργούνται και οι υπάρχουσες με τεράστιες συνέπειες για τα έσοδα και την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Οι Εφοριακοί αποκαλύπτουν πως το νέο TAXIS, το οποίο παρουσιαζόταν ως η απάντηση στις ανάγκες εξυπηρέτησης των κατοίκων, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών και των Νησιών, όχι μόνο δεν είναι έτοιμο, αλλά δεν υπάρχει και αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.

«Σε μια περίοδο, που απαιτείται η ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου φορολογικών υπηρεσιών, με προσωπικό και μέσα, προχωράμε σε επιλογές, που ουσιαστικά θα οδηγήσουν στη διάλυσή του. Θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες για τους κατοίκους της περιφέρειας και ιδιαίτερα της Νησιωτικής Χώρας, λόγω του κλεισίματος των υπηρεσιών και του κόστους που θα επωμιστούν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν», τονίζεται στην επιστολή.

Αναφορικά με το δίκτυο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο θα αντικαθιστούσε τις ΔΟY, η ΠΟΕ ΔΟΥ υπογραμμίζει πως όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά και όπου επιχειρήθηκε η εφαρμογή του, υπήρχαν κάθε άλλο παρά θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους εφοριακούς η αναγκαία αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, δεν μπορεί να προηγείται του απαραίτητου εκσυγχρονισμού του TAXIS και της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών. «Εκατοντάδες υπάλληλοι (στη μέση μάλιστα σχολικής χρονιάς) και οι οικογένειές τους, αναγκάζονται σε μετανάστευση ή εξωθούνται σε αποχώρηση απ' τον κλάδο των εφοριακών, σε μια περίοδο, που το υπουργείο αναγνωρίζει δημόσια την ανάγκη ενίσχυσής του», σημειώνει η ΠΟΕ ΔΟΥ.

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία ζητά και απαιτεί από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου να επανεξετάσουν τη θέση τους, σημειώνοντας πως η επιμονή τους σε μια επιλογή που αποδεδειγμένα δημιουργεί, παρά επιλύει προβλήματα, προκαλεί ερωτηματικά. Ταυτόχρονα η ΠΟΕ ΔΟΥ καλεί τα πολιτικά κόμματα και το σύνολο των βουλευτών, να αναλάβουν και να στηρίξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκολύνσεις για τους «ευάλωτους» καταναλωτές ρεύματος


Ο νέος «Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας» της ΡΑΕ.

Μέτρα προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διευκολύνσεις στην πληρωμή λογαριασμών και απαγόρευση διακοπής της παροχής λόγω χρεών από Νοέμβριο έως Μάρτιο, και από Ιούλιο έως και Αύγουστο, περιλαμβάνει ο νέος «Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας» που εκπόνησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο Κώδικας έχει σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή με Υπουργική Απόφαση και προβλέπει, συγκεκριμένα, για τους ευάλωτους καταναλωτές τα εξής:

- H προθεσμία εξόφλησης οποιουδήποτε λογαριασμού κατανάλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από σαράντα ημέρες.

- Οι προμηθευτές υποχρεούνται να παρέχουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους οικιακούς πελάτες τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του ευάλωτου οικιακού πελάτη.

- Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποβάλουν στον αρμόδιο διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης, ή να καταγγείλουν τη σύμβασή τους με ευάλωτους οικιακούς πελάτες, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών κατανάλωσης, α) κατά το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο, και β) κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

- Για τους ευάλωτους οικιακούς πελάτες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ο προμηθευτής δικαιούται να καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας μόνο στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος πελάτης είναι υπερήμερος ως προς την εξόφληση έξι διαδοχικών λογαριασμών κατανάλωσης, και εφ' όσον προηγουμένως έχει αποστείλει ειδοποίηση με την οποία ενημερώνει τον πελάτη: α) για τη δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών του, και β) για την πρόθεσή του να καταγγείλει τη σύμβαση, τάσσοντάς του προθεσμία είκοσι (20) επιπλέον ημερών προς εξόφληση, η οποία και να παρέλθει άπρακτη.

Εφ' όσον τελικά ο προμηθευτής προβεί στην καταγγελία της σύμβασης προμήθειας, ο ευάλωτος οικιακός πελάτης που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας μεταπίπτει αυτόματα στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, χωρίς να υπάρξει καθ' οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ευάλωτοι καταναλωτές είναι:

- Οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί πελάτες που πλήττονται από την ενεργειακή πενία (είναι όσοι λόγω οικονομικής, οικογενειακής κατάστασης ή κατάστασης υγείας δυσκολεύονται να καλύψουν τις δαπάνες για ρεύμα ή φυσικό αέριο).

- Οι πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν την επιμέλεια και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης κλπ.)

- Πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το συγκεκριμένο όριο ηλικίας.

- Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον προμηθευτή.

- Οι πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους πελάτες.

Ο νέος Κώδικας ρυθμίζει συνολικά τις σχέσεις των καταναλωτών με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις εκατέρωθεν, τις διαδικασίες αλλαγής προμηθευτή, κ.α.

Σε σχέση με τα τιμολόγια ο κώδικας προβλέπει διαφοροποίηση των χρεώσεων για τις διάφορες ώρες ενός 24ώρου, καθώς και διαφοροποίηση μεταξύ των εργάσιμων ή μη ημερών, καθώς και μεταξύ των εποχών του έτους, ώστε η ενέργεια να τιμολογείται ακριβότερα τις ώρες αιχμής. Όμως για να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη θα πρέπει να αλλάξουν οι μετρητές («ρολόγια») της κατανάλωσης ρεύματος.

Προβλέπεται τέλος δυνατότητα έκπτωσης στα τιμολόγια σε περίπτωση που ο πελάτης πληρώνει συχνά (π.χ. μηνιαία) και εγκαίρως (π.χ. με πάγια εντολή).



Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεύουν εθισμούς με… μαστίγωμα


Αμφιλεγόμενη μέθοδος θεραπείας από τη Σιβηρία.

Δύο ψυχολόγοι από τη Σιβηρία ισχυρίζονται ότι μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους εθισμένους στα ναρκωτικά το αλκοόλ ή το σεξ να απαλλαγούν από τις «κακές» συνήθειες… υποβάλλοντάς τους σε σωματικές τιμωρίες!

Η επίπονη θεραπεία, που αποτελείται από μαστίγωμα στους γλουτούς του ασθενή με κλαδιά ιτιάς, μπορεί να τους βοηθήσει να απαλλαγούν από τους εθισμούς τους εκεί που άλλες μέθοδοι δεν αποδίδουν, ισχυρίζονται οι ίδιοι.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την όλη διαδικασία ως ευκαιρία για να ξεσπάσουν σε γέλια και να κάνουν αστεία με σεξουαλικά υπονοούμενα, αναφέρουν δημοσιογράφοι των Siberian Times, οι οποίοι παρακολούθησαν την ιδιαίτερη αυτή «θεραπεία».

Η 22χρονη Natasha από το Novosibirsk, η οποία ήταν χρήστης ηρωίνης δήλωσε: «Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι αυτή η αμφιλεγόμενη θεραπεία έχει αποτελέσματα και τη συστήνω σε οποιονδήποτε πάσχει από κάποιον εθισμό ή κατάθλιψη».

«Πονάει πολύ, αλλά μου έδωσε πίσω τη ζωή μου. Αλήθεια πιστεύω ότι τώρα θα ήμουν νεκρή» πρόσθεσε.



Ο Dr German Pilipenko και η συνάδελφός του Marina Chukhrova επιμένουν ότι η πρωτοποριακή τους θεραπεία βασίζεται σε επιστημονικές αρχές.

«Δεν πρόκειται για μια σαδομαζοχιστική δραστηριότητα» λέει η καθηγήτρια Chukhrova. Οι δύο ψυχολόγοι αναφέρουν ότι οι ασθενείς τους υποφέρουν από έλλειψη ενδορφινών, γνωστών και ως «ορμονών της ευτυχίας».



Ο οξύς πόνος που προκαλείται στον οργανισμό από τη σωματική τιμωρία διεγείρει τον εγκέφαλο να εκκρίνει ενδορφίνες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι.

«Είχαν πεθάνει τόσοι γύρω μου και κόντεψα να πεθάνω κι εγώ. Δε μπορούσα να ξεφύγω όμως. Κάποια στιγμή η μητέρα μου άκουσε γι’ αυτή τη θεραπεία και συμφώνησα να τη δοκιμάσω. Δεν είμαι μαζοχίστρια, ούτε με έχουν δείρει ποτέ οι γονείς μου. Πρώτη φορά ένιωσα τέτοιο σωματικό πόνο και ήταν σοκαριστικό. Δεν υπάρχει τίποτε σεξουαλικό στην όλη διαδικασία. Με κάθε χτύπημα νιώθω ένα κάψιμο στο σώμα και οι παλάμες μου αρχίζουν να ιδρώνουν. Είναι δυσάρεστο συναίσθημα. Την ώρα που με μαστιγώνει ο γιατρός μου εξηγεί τις συνέπειες που έχουν τα ναρκωτικά στον οργανισμό μου. Δε με τιμωρεί επειδή έπαιρνα ηρωίνη. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται με βοηθούν να απαλλαγώ από τον εθισμό μου» είπε ακόμα η Natasha.



Πριν από τα… 60 μαστιγώματα η Natasha δέχεται ψυχολογική υποστήριξη. Κάθε συνεδρία κοστίζει περίπου 75 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Σώθηκαν από την καταστροφή από θαύμα


Ζευγάρι εκπαιδευτικών δικαιώθηκε προσωρινά από το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου.

Με ανακούφιση άκουσε ένα ζευγάρι υπερχρεωμένων εκπαιδευτικών που έχει τέσσερα παιδιά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνου να απαγορεύσει με προσωρινή διαταγή οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη και κινητής περιουσία τους, την εγγραφή Προσημείωσης Υποθήκης και την λήψη ασφαλιστικών μέτρων καθώς και την επίδοση Διαταγής Πληρωμής προς εκτέλεση, μέχρι το δικαστήριο που προσδιορίστηκε για τις 27/06/2017.

Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου απαγόρευσε επίσης σε τράπεζα που είχαν εκχωρήσει οι ίδιοι μέρους του μισθού τους για εξυπηρέτηση δόσεων, να παρακρατά το εν λόγω ποσό έως την οριστική απόφαση των αιτήσεών τους.

Το ΙΝΚΑ Κρήτης χαρακτηρίζει την διαταγή της Ειρηνοδίκου εξαιρετικής σημασίας, καθώς δίνει χρόνο στους παραπάνω δανειολήπτες να ανασυγκροτηθούν, στηριζόμενοι στην αντικειμενική τους αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις έναντι των δανειστριών εταιρειών, όχι από δική τους πρόθεση, δόλο και υπαιτιότητα, αλλά λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης που πλήττει τη χώρα μας, και επηρέασε και αυτούς προσωπικά με τη δραματική περικοπή που υπέστησαν οι αποδοχές τους και η κλιμακωτή απομείωση των επιπρόσθετων αμοιβών τους.

«Οι πολίτες δανειολήπτες καταναλωτές, μέλη του δικτύου ΙΝΚΑ, με αυτές τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων, επανακτούν την αγοραστική τους δύναμη, προάγοντας την οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα. Καλούμε όλους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες να προστρέξουν στις διατάξεις του Νόμου Κατσέλη και να είναι σίγουροι πως η ελληνική δικαιοσύνη στέκεται θεματοφύλακας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών Κρήτης.


Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μία δίδυμη γεννήθηκε υγιής κι η άλλη με σύνδρομο Down


Οι δυο τους έχουν αναπτύξει έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό.

Οι δίδυμες αδερφούλες Ruby και Darby έχουν κάτι ξεχωριστό, καθώς η περίπτωσή τους εμφανίζεται μία φορά στο ένα εκατομμύριο δίδυμες γεννήσεις.

Η μία από τις δύο πάσχει από σύνδρομο Down.

Οι πιθανότητες ένα από τα δίδυμα έμβρυα να γεννηθεί με σύνδρομο Down και το άλλο υγιές είναι τόσο μικρές που η μητέρα τους Tracii Smith δεν το γνώριζε καν.

Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν έχει επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τον ιδιαίτερο δεσμό που υπάρχει ανάμεσά τους, όπως άλλωστε σε όλα τα δίδυμα παιδιά.

Όταν η Tracii και ο σύζυγός της Neil από το Εδιμβούργο έμαθαν ότι περίμεναν δίδυμα γέμισαν από χαρά.

Ο υπέρηχος που έκανε ωστόσο στις 13 εβδομάδες κύησης έδειξε ότι το ένα από τα δύο έμβρυα δεν θα τα κατάφερνε. Κι όμως η Ruby διέψευσε τους γιατρούς, καθώς στο δεύτερο υπέρηχο (στις 20 εβδομάδες) όλα έδειχναν ότι τελικά είχε καταφέρει να επιβιώσει.



«Ανησυχούσα πολύ για τη Ruby και θα ήθελα και τα δύο μου παιδιά να γεννηθούν υγιή. Όμως όταν μου τα έφερε ο Neil στο δωμάτιο, δε θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενη και περήφανη γι’ αυτές. Είναι και οι δύο υπέροχες. Ο σύζυγός μου κι εγώ πιστεύαμε ότι το να μεγαλώνει κανείς δίδυμα θα ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση, όμως κάναμε λάθος» είπε η 31χρονη μητέρα.



«Όταν η Ruby ήθελε ακόμη αγκαλιές και χάδια η Darby άρχιζε να κάνει τα πρώτα της βήματα σε ηλικία 9 μόλις μηνών. Λίγο καιρό μετά που άρχισε να μαθαίνει ποιες τροφές της αρέσουν, η Ruby τρεφόταν ακόμη με μπιμπερό. Παρότι ο χρόνος ανάπτυξής τους διαφέρει, οι δυο τους νιώθουν πιο άνετα όταν είναι μαζί. Παίζουν και έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο δεσμό. Η Darby είναι πολύ προστατευτική με την αδερφή της και προσπαθεί να της μάθει πώς να περπατάει. Είναι οι καλύτερες φίλες. Παρά τις δυσκολίες δε θα ήθελα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα» πρόσθεσε.







Διαβάστε περισσότερα...

Σε τρεις χώρους φιλοξενούνται 39 άστεγοι στην Αθήνα


Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του ψύχους.

Συνολικά 39 άστεγοι φιλοξενούνται στους τρεις χώρους που διέθεσε ο δήμος Αθηναίων για την αντιμετώπιση του ψύχους, ενώ χθες -πρώτη νύχτα της λειτουργίας των χώρων φιλοξενίας- φιλοξενήθηκαν και διανυκτέρευσαν 15 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, στο Πολιτιστικό Κέντρο 4ου Διαμερίσματος φιλοξενούνται 23 άτομα, στη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου φιλοξενούνται πέντε άτομα και στη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης φιλοξενούνται 11 άτομα.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1960 για πληροφορίες και επείγουσα βοήθεια, μόνο για την περιοχή του δήμου Αθηναίων. Το Γραφείο Επικοινωνίας με τον Δημότη (η τηλεφωνική γραμμή 1960) για την εξυπηρέτηση αστέγων, δέχθηκε από χθες μέχρι και σήμερα 205 κλήσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των κλήσεων (56) αφορούσε αστέγους στην 1η Δημοτική Κοινότητα και προωθήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων. Ακόμη 18 κλήσεις αφορούσαν αστέγους εκτός των ορίων του δήμου Αθηναίων και παραπέμφθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον τηλεφωνικό αριθμό 197. Οι 103 κλήσεις αφορούσαν την προσφορά ειδών ρουχισμού και κουβερτών προς τους αστέγους συμπολίτες μας.

Η λήψη εκτάκτων μέτρων γίνεται σε στενή συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη σύμπραξη φορέων, εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που εξειδικεύονται στο ζήτημα των αστέγων (Γιατροί του Κόσμου, ΚΕΘΕΑExelixis, ΟΚΑΝΑ, Κλίμακα, PRAKSIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί χωρίς Σύνορα).

Ομάδες εργασίας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, συνεχίζουν συντονισμένα, να ενημερώνουν τους άστεγους συμπολίτες μας για τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διατεθεί, μοιράζουν υλικά, φάρμακα, ζεστό ρόφημα και φροντίζουν για τη διακομιδή σε νοσοκομεία επειγόντων περιστατικών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» του ΙΝΚΑ σε υποχρεωτική χρήση τραπεζικών καρτών


Καταστρατηγούνται «τα δικαιώματα της επιλογής και της ασφάλειας».

Επικαλούμενη τα δικαιώματα της επιλογής των καταναλωτών και της ασφάλειας των συναλλαγών, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος/ΙΝΚΑ εκφράζει με γραπτή δήλωσή της την αντίθεσή της στην υποχρεωτική χρήση τραπεζικών καρτών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

Το ΙΝΚΑ δηλώνει ότι κάτι τέτοιο προσβάλλει τουλάχιστον δύο από τα κεκτημένα του καταναλωτικού κινήματος και συγκεκριμένα:

-Το Δικαίωμα της Επιλογής:

Με αυτά τα επιτόκια και αυτή τη γραφειοκρατία πρέπει ο πολίτης να έχει το δικαίωμα της επιλογής μεταξύ μετρητών ή κάρτας, όπως σημειώνει σχετικά το ΙΝΚΑ.

- Το Δικαίωμα της Ασφάλειας:

Η απώλεια κάρτας δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο από την απώλεια συγκεκριμένου ποσού μετρητών, «πέρα από το γεγονός του φακελώματος κάθε συναλλαγής από της τράπεζες, που δεν γνωρίζουμε τι τραπεζικό απόρρητο τηρούν», αναφέρει ακόμα το ΙΝΚΑ.

Επισημαίνει δε ότι με τις πιστωτικές κάρτες καταγράφονται οι αγορές και δημιουργείται ολοκληρωμένο προφίλ του χρήστη τους. Έτσι ο καθένας θα εκτίθεται σε μια τεράστια βάση δεδομένων, όπου καταργείται ο προσωπικός χώρος και συνήθειες και ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Διπλή μείωση στους στρατιωτικούς


Απορρίπτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την όποια θετική προσέγγιση στο θέμα της διπλής περικοπής των συντάξεων των στρατιωτικών που συνεπάγεται η μείωση στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που ισχύει από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου αναδρομικά και της μείωσης των συντάξεων στο Δημόσιο από τις αρχές του 2013 που υπαγορεύει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής έως και το 2016.

Οι συντάξεις των στρατιωτικών διαμορφώνονται βάσει των βασικών μισθών των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Οι περικοπές στις συντάξεις αγγίζουν κατά μέσο όρο το 15-18%. Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η μείωση αυτή δεν αρκεί και εντάσσει τους απόστρατους αξιωματικούς και στην κατηγορία των συνταξιούχων που θα υποστούν μειώσεις από 5% έως και 20% από τις αρχές του 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θέρμανση: Μέτρα πρόληψης ατυχημάτων


Συμβουλές για την πρόληψη ατυχημάτων κατά τη χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (θερμάστρες, σόμπες και τζάκια) εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική συνιστά προς τους πολίτες:

Μη χρησιμοποιείτε θερμάστρες ανοικτού τύπου με γυμνή φλόγα. Να αποφεύγετε συσκευές που έχουν ορατές ή εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες, όπως μαγγάλια κλπ.

Να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.

Να προβαίνετε σε τακτική συντήρηση (τουλάχιστον κατ’ έτος).

Να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ. Σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε τις θερμάστρες πάνω σε χαλιά.

Να επιλέγετε κατάλληλη θέση ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής. Επίσης, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των θερμαστρών σε οδεύσεις διαφυγής- εξόδους κινδύνου και γενικά σε χώρους που τυχούσα δυσλειτουργία της συσκευής θα καταστήσει ανενεργή την έξοδο.

Τα υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα και συσκευές, είναι γενικά εύφλεκτα. Μην ενεργοποιείτε τις συσκευές αμέσως μετά τη χρήση αυτών των υγρών, επειδή μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί τους. Επίσης, μην τοποθετείτε τις θερμάστρες σε χώρους όπου υφίσταται βενζίνη, άλλοι εύφλεκτοι ατμοί ή εύφλεκτα αέρια.

Τα παιδιά εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.

Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες θερμάστρες.

Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες.

Σχεδιάστε και εξασκηθείτε στην εκκένωση της οικίας σας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο πυροσβεστήρας αναμένεται να συνδράμει σημαντικά σε κάποια δύσκολη στιγμή. Διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν. Ο πυροσβεστήρας συστήνεται να είναι ξηρής σκόνης ελάχιστης κατασβεστικής ικανότητας 21Α-113Β-C και κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εγκατάσταση έστω και φορητών (απλών) πυρανιχνευτών, αν και δεν επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας, θα σημάνει συναγερμό σε περίπτωση φωτιάς. Υπάρχουν πυρανιχνευτές διαφόρων τεχνολογιών ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου εγκατάστασης (ιονισμού, θερμότητας, φωτοηλεκτρικοί).

Ομοίως συστήνεται η τοποθέτηση φορητών ανιχνευτών αερίου εφόσον στο χώρο τοποθετούνται θερμάστρες υγραερίου- φυσικού αερίου.

Τέλος, συστήνεται η τοποθέτηση ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα, στις περιπτώσεις χρήσης καυσίμων.

Αν χρησιμοποιείτε τζάκι ή σόμπα καυσόξυλων-πέλετ

ΓΕΝΙΚΑ:

Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.

Το στερεό καύσιμο να μην έχει υγρασία.

Η εγκατάσταση να γίνεται από άτομα-συνεργεία που έχουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις.

Μη ρίχνετε εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κλπ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς επειδή δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.

Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.
Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, επειδή προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται κοντά στην φωτιά.

Τζάκια

Τα προκατασκευασμένα τζάκια να στηρίζονται με κατάλληλο τρόπο ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα μετακίνησης.

Τα τζάκια από άλλα συμπαγή δομικά υλικά (σκυρόδεμα κλπ), πρέπει να στηρίζονται σε επαρκείς για το φορτίο κατασκευές, ελάχιστου δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 3 ωρών.

Απαιτείται επέκταση του δαπέδου κατασκευασμένης από πέτρα, σκυρόδεμα και άλλα πυράντοχα υλικά μπροστά και εκατέρωθεν του ανοίγματος του τζακιού.

Μην αφήνετε μικροαντικείμενα, στο περβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.

Συστήνεται η τοποθέτηση πόρτας ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού μπροστά από το άνοιγμα.

Σόμπες

Ο όγκος του χώρου να είναι τουλάχιστον 15 κυβ. μέτρα με κατάλληλη διαστασιολόγηση και τοποθέτηση της συσκευής που θα επιτρέπει την σωστή ανακυκλοφορία του αέρα.

Αν το δάπεδο είναι ξύλινο ή είναι κατασκευασμένο από καυστά υλικά, τοποθετήστε τη σόμπα πάνω σε βάση ελάχιστου πάχους της τάξης των 5-10 εκατοστών, από πυράντοχα υλικά με ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 2 ωρών (μάρμαρο, σκυρόδεμα κλπ) ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο από την θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοικτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται. Η ανωτέρω βάση να εκτείνεται περιμετρικά της σόμπας σε απόσταση τουλάχιστον μισού μέτρου. Η ανωτέρω βάση, πρέπει στην επιφάνειά της να καλύπτεται από μεταλλικό έλασμα ελάχιστου πάχους 0,62 χιλιοστών. Αν η απόσταση μεταξύ βάσης σόμπας και δαπέδου είναι μικρότερη από 50 χιλιοστά, η σόμπα δεν πρέπει να τοποθετείται σε δάπεδο ξύλινο ή κατασκευασμένο από καυστά υλικά. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η κατασκευή να μην παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Επίσης, το δάπεδο να αντέχει το φορτίο της σόμπας.

Η ελάχιστη απόσταση του 1 μέτρου από καυστούς τοίχους ή οροφές, δύναται να μειωθεί με χρήση κατάλληλων κατασκευών από μη καυστά υλικά που τοποθετούνται στους τοίχους- οροφές και δεν παρεμποδίζουν την ανακυκλοφορία του αέρα.

Αν χρησιμοποιείτε σόμπα πετρελαίου ή λαδιού

Να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την στεγανότητα των σωλήνων και των ρακόρ μήπως τρέχει πετρέλαιο στο πάτωμα.

Να χρησιμοποιείτε το καύσιμο που προτείνει ο κατασκευαστής.

Να ελέγχετε την καλή κατάσταση του μπεκ γιατί αν είναι χαλασμένα θα γίνει υπερχείλιση στο χώρο καύσεως.

Όταν θέλετε να κλείσετε τη σόμπα, κλείνετε απαραίτητα το διακόπτη παροχής.

Ποτέ να μην βάζετε καύσιμο στην σόμπα όταν είναι σε λειτουργία ή ζεστή.

Ποτέ μην προσπαθήστε να ανάψετε τη σόμπα, όταν μέσα στο καυστήρα της υπάρχει περισσότερη ποσότητα καυσίμου. Υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί προκαλώντας πυρκαγιά ή να γίνει ακόμα και έκρηξη της δεξαμενής του καυσίμου.

Αν για τη λειτουργία της απαιτείται και ρεύμα να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη κατά το άναμμα και σβήσιμο της σόμπας.

Ποτέ μη ξεχάσετε το μοτέρ του ρεύματος σε λειτουργία ενώ η σόμπα είναι σβησμένη.

Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά.

Απαιτείται η ύπαρξη μηχανισμού ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει την τροφοδοσία καυσίμου σε περίπτωση σβησίματος της φλόγας.

Αν χρησιμοποιείτε σόμπα ηλεκτρική

Μην τη χρησιμοποιείτε ποτέ χωρίς προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα.

Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά. Μπορεί να ανατραπεί και να προκαλέσει πυρκαγιά. Να προτιμάτε συσκευές που διαθέτουν ειδική ασφάλεια κλεισίματος που ενεργοποιείται σε περίπτωση ανατροπής.

Κουρτίνες, τραπεζομάντιλα κλπ. να μην βρίσκονται κοντά στην ηλεκτρική σόμπα.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σόμπες με αντίσταση που είναι ορατή γιατί αν και φθηνότερες είναι επικίνδυνες.

Σβήστε τη συσκευή όταν δεν είστε στο δωμάτιο ή κοιμόσαστε.

Η συσκευή να απέχει τουλάχιστον 1 μέτρο από οτιδήποτε μπορεί να καεί.

Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των καλωδίων. Γυμνά καλώδια και ελαττωματικές πρίζες προκαλούν πυρκαγιά.

Μην ξεχνάτε πως ασφαλέστερες στη λειτουργία τους και πιο ακίνδυνες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές με κυκλοφορία λαδιού (πχ. τα ηλεκτρικά σώματα). Παρόλα αυτά όμως, απαραίτητο είναι:

Να μην βάζετε πάνω στις συσκευές αυτές ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες κλπ. να στεγνώνουν. Αν τα ξεχάσετε για αρκετή ώρα πάνω στην αναμμένη συσκευή θα αναφλεγούν.

Αν χρησιμοποιείτε σόμπα υγραερίου

Κατά το άναμμα αφού ανοίγετε τη στρόφιγγα της φιάλης να βάζετε και το μπουτόν στην ανάλογη θέση.

Κατά το σβήσιμο κλείνετε τη στρόφιγγα της φιάλης και επίσης βάζετε το μπουτόν στην ανάλογη θέση.

Μην ξεχνάτε πως οι πολλοί τύποι σομπών υγραερίου πρέπει να λειτουργούν με τον ειδικό ρυθμιστή χαμηλής πιέσεως.

Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι τσακισμένος.

Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι. Διατηρείτε τη σόμπα μακριά από υγρασία.

Μην τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο.

Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.

Μην τοποθετείτε τη σόμπα κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, ρούχα, πολυθρόνες κλπ.

Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα και μην απλώνετε πάνω σ' αυτή ρούχα για στέγνωμα.

Μην την τοποθετείτε κοντά σε έπιπλα, κουρτίνες και άλλα καυστά υλικά.

Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα και κυρίως μην καπνίζετε.

Ορισμένες μεταβολές του χώρου εγκατάστασης μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή της θερμάστρας με δυσμενείς επιπτώσεις για την ασφάλειά σας.

Απαγορεύεται η εγκατάσταση φιαλών υγραερίου σε υπόγειους χώρους, καθώς και ισόγειους, που επικοινωνούν απευθείας με υπόγειους χώρους.

Αν διαπιστώσετε διαρροή υγραερίου

Μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κλπ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα.

Βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη.

Αερίστε καλά το χώρο και καλέστε αμέσως συντηρητή. Ακόμα μην ξεχνάτε κατά τους θερινούς μήνες (προκειμένου να την αποθηκεύεστε), να σκεπάσετε καλά τη σόμπα σας και ιδιαίτερα τον καυστήρα, για να τον προστατέψετε από την σκόνη.

Σόμπα φυσικού αερίου

Ισχύουν κατ’ αντιστοιχία τα προληπτικά μέτρα που αναφέρθηκαν για τις σόμπες υγραερίου εξαιρουμένων εκείνων που αφορούν τις φιάλες.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στους δήμους


Τη δυνατότητα προσλήψεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου έως τις 31/12/2013, δίνει η κυβέρνηση στους δήμους, σύμφωνα με τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 256/31/12/2012).

Έτσι, οι δήμοι θα μπορέσουν να προκηρύξουν θέσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (8μηνες έως 11μηνες) και συμβάσεις μίσθωσης έργου, υπό την εποπτεία της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ, βάσει αιτημάτων των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων, για τα οποία έχει δοθεί έγκριση από την Επιτροπή της 33/2006 ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου), όπως ισχύει, έως 31-12-2012.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η ρύθμιση για τις συμβάσεις στους δήμους κρίθηκε απαραίτητη, λόγω της καθυστέρησης στη χορήγηση εγκρίσεων πρόσληψης συμβασιούχων από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006, που σημειώθηκε το 2012. Η καθυστέρηση οφείλεται στη διεξαγωγή των δύο εθνικών εκλογών και των αντίστοιχων προεκλογικών περιόδων, κατά τις οποίες δεν επιτρέπονταν προσλήψεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν τη σύνταξη σε 12.792 συνταξιούχους


Αναστέλλεται από την 1η Φεβρουαρίου η καταβολή της σύνταξης των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, που δεν απογράφηκαν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΓΑ, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων, διαπιστώθηκε ότι 12.792 συνταξιούχοι δεν έχουν απογραφεί.

Ο Οργανισμός θα προχωρήσει στον έλεγχο των περιπτώσεων αυτών και, όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, θα αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών που πιστώνονταν οι συντάξεις, αλλά και τυχόν ποινικές ευθύνες.

Για τον λόγο αυτόν, η Διοίκηση του Οργανισμού καλεί όσους έχουν εισπράξει ποσά συντάξεων τα οποία δεν δικαιούνταν, να προσέλθουν αυτοβούλως και άμεσα στον ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή Υποκαταστήματα) για την τακτοποίηση της οφειλής τους.

Ακόμη, στο πλαίσιο της διεξαγωγής ελέγχου των αποτελεσμάτων της απογραφής, ο ΟΓΑ θα διερευνήσει την εγκυρότητα των εξουσιοδοτήσεων και των πληρεξουσίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι που δεν απογράφηκαν θα έχουν την δυνατότητα απογραφής μόνο στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ από 15.01.2012 αιτιολογώντας τους λόγους της μη έγκαιρης απογραφής τους.

Σε κάθε περίπτωση η καταβολή της σύνταξής τους θα ανασταλλεί και θα επαναχορηγηθεί μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο.

Ο ΟΓΑ ενημερώνει, επίσης, ότι από 1.1.2013 για τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, νέων και παλαιών δικαιούχων, ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4093/2012, που προβλέπουν τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και θα διενεργηθεί επανέλεγχος από τον ΟΓΑ με βάση τις νέες διατάξεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση


Πριν βάλετε το κλειδί στη μίζα του αυτοκινήτου σας ή βγείτε πεζοί εκτός σπιτιού, διαβάστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση σας όπως εκδόθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η Τροχαία συνιστά προς τους οδηγούς:

-Να ενημερώνεστε πάντοτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσετε.

-Να φροντίσετε το όχημά σας να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

-Να χρησιμοποιείτε πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κλπ.).

-Να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

-Να ελέγχετε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.

-Να φροντίζετε ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.

Επιπλέον, να τηρείτε πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ιδίως:

-Να μειώνετε ταχύτητα και να αφήνετε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορείτε να σταματήσετε με ασφάλεια.

-Να μη φρενάρετε απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπείτε της πορείας σας. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργείτε και όταν πρόκειται να επιταχύνετε ή να στρίψετε.

-Να έχετε αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνεστε πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

-Να διατηρείτε τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός σας πάντα καθαρούς.

-Να οδηγείτε με χαμηλή ταχύτητα για να έχετε τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός σας.

-Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζετε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

-Αν οδηγείτε σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγετε τους χιονισμένους χωματόδρομους.

-Να έχετε στο νου σας ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσετε το όχημά σας όταν οδηγείτε σε παγωμένο δρόμο.

-Να ακολουθείται τις υποδείξεις των τροχονόμων

Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά σας:

-Να μην προσπαθείτε να «γκαζώσετε» για να απεγκλωβιστείτε, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

-Να μετακινήσετε δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξετε το χιόνι από τους τροχούς.

-Να ειδοποιήσετε αμέσως τις αστυνομικές αρχές.

-Να παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:

-Φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Ελέγχετε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.

-Βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.

-Φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.



Σε περίπτωση που μετακινείστε μέσα στην πόλη:

-Προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή.

-Αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:

-Παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

-Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.

-Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Σε περίπτωση ανάγκης να επικοινωνείτε με το 100 (ΕΛ.ΑΣ), το 199 (Π.Σ.), το 166 (Ε.Κ.Α.Β.), τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και με τις αρμόδιες αρχές.



Διαβάστε περισσότερα...

Κουβέρτες στους χώρους υποδοχής αστέγων


Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από το δριμύ ψύχος λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων. Έτσι, από χθες έθεσε σε λειτουργία ως χώρους φιλοξενίας, τα εξής τρία δημοτικά κτίρια:

Πολιτιστικό Κέντρο 4ου Διαμερίσματος (οδός Λένορμαν και Αλεξανδρείας)

Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (οδός Μαμούρη και Δύμης, τηλ. 210 8223946, 210 8223184)

Λέσχη Φιλίας Κυψέλης (οδός Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα, τηλ. 210 8674900)



Καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1960, για πληροφορίες και ανάγκη βοήθειας μόνο για την περιοχή του δήμου Αθηναίων.

Ταυτόχρονα, ομάδες εργασίας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, ενημερώνουν τους άστεγους για τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διατεθεί, μοιράζουν υλικά, φάρμακα και ζεστά ροφήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσαν 1 ευρώ για τα τέλη


Συμπληρώθηκαν σήμερα -τελευταία ημέρα της προθεσμίας της παράτασης- τα έγγραφα που μαζί με παράβολο αξίας 1 ευρώ, κατατέθηκαν από Τρικαλινούς ως …οφειλή για τα τέλη κυκλοφορίας στην Δ.Ο.Υ. Τρικάλων.

«Με τον τρόπο αυτό πληρώνουμε τα ανταποδοτικά βάσει του Νόμου τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για τους δρόμους–καρμανιόλα του οδικού δικτύου του Νομού», ανέφερε στο trikalanews.gr από πλευράς του Κινήματος «Δεν πληρώνω» και «Αλληλεγγύη Τρικάλων», ο Δικηγόρος Χρήστος Σταμόπουλος.

Στην περίπτωση που ο Διευθυντής της Δ.Ο.Υ. Τρικάλων, δεν παραλάμβανε τις σχετικές αιτήσεις με το παράβολο, θα του κοινοποιούνταν αυτές με Δικαστικό Επιμελητή μέσω του Κινήματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι τα θύματα της κρίσης


Οι νέοι από 18 έως 24 ετών, υπήρξαν τα βασικά θύματα της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ την περίοδο 2008-2011, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το ποσοστό των νέων στην ΕΕ, που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αυξήθηκε την τριετία 2008- 2011 κατά 1,2%, ενώ κατά 1,3% αυξήθηκε το αντίστοιχο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού της ΕΕ. Αντιθέτως, το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες μεταξύ 55- 64 ετών μειώθηκε κατά 0,3%.

Κατά την ίδια τριετία, ο κίνδυνος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τους νέους αυξήθηκε στην Ελλάδα και την Ισπανία κατά 6%- 7%, στη Δανία, στην Εσθονία, στην Ιρλανδία, στη Λιθουανία και στη Μάλτα από 8%- 12% και στη Βουλγαρία και τη Λετονία κατά 17%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής μία από τις σημαντικότερες «πληγές» της οικονομικής κρίσης είναι η μακροχρόνια ανεργία, άνω των 12 μηνών. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το 80% των ανέργων στην Ελλάδα και τη Σλοβακία παραμένει στο ίδιο καθεστώς μετά από δωδεκάμηνη αναζήτηση εργασίας, ενώ μόλις το 10% εξ αυτών καταφέρνει να βρει απασχόληση.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η οικονομική κρίση είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Αναλυτικότερα, την περίοδο 2008-2011 το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους κατά 16% στη Λετονία και κατά 13% στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, ενώ σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν επίσης στην Εσθονία, στη Λιθουανία, στη Ρουμανία και στην Ισπανία.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Ισπανία ήταν οι χώρες της ΕΕ όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αυξήσεις στο ποσοστό του πληθυσμού με εισόδημα κάτω από το 40% του εθνικού μέσου όρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά η μεταφορά των μαθητών


Ξεκινούν από αύριο, Τετάρτη, τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών στη Θεσσαλονίκη. Οι λεωφορειούχοι μετά από συνάντηση που είχαν με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, αποφάσισαν, «σε ένδειξη καλής θέλησης» όπως αναφέρουν, να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατά τη συνάντηση δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο «αλαλούμ» με το χαράτσι της ΔΕΗ


Φορολογούμενοι καλούνται να το ξαναπληρώσουν.

Φορολογούμενοι, κυρίως ενοικιαστές ακινήτων, που έχουν λάβει ειδοποιητήριο από την εφορία να πληρώσουν το τέλος ακινήτων του 2011 θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, προκειμένου να διαγραφεί η οφειλή για την οποία υπόχρεοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με σχετική εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες στις εφορίες για το πώς θα αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό που έχει προκύψει, επειδή ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τον οποίο είχαν αποσταλεί τα ειδοποιητήρια από τη ΔΕΗ για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή και όχι του ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, καλούνται οι ενοικιαστές σε βάρος των οποίων έχει βεβαιωθεί το τέλος ακινήτων να προσέλθουν στην αρμόδια για τη φορολογία Δ.Ο.Υ και να προσκομίσουν οποιοδήποτε πρόσφορο έγγραφο ή στοιχείο που να υποδεικνύει τον υπόχρεο στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΗΔΕ), κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου.

Αν ο ενοικιαστής δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ ότι ο ίδιος δεν είναι ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου. Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της εφορίας θα πρέπει να διαγράψει την οφειλή.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλει ειδοποιητήρια για την καταβολή του τέλους ακινήτων του 2011 που δεν έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Πρόκειται συνολικά για 500.000 ειδοποιητήρια που αφορούν σε οφειλές ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις των ενοικιαστών λαμβάνουν ειδοποιητήριο και ιδιοκτήτες που θεωρούσαν ότι έχουν καταβάλει το ειδικό τέλος για το 2011.

Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογούμενων στους οποίους η ΔΕΗ απέστειλε με καθυστέρηση τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους για το έτος 2011, πέραν του Μαΐου του 2012.

Οι φορολογούμενοι αυτοί κατέβαλαν τα ποσά του τέλους αλλά η ΔΕΗ για λογιστικούς λόγους δεν τα έλαβε υπόψη για την πληρωμή του ειδικού τέλους.

Απέστειλε πίσω στην εφορία τα στοιχεία των φορολογούμενων αυτών καταλογίζοντάς τους ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ συμψήφισε τα ποσά που έλαβε με λογαριασμούς των επόμενων μηνών.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγξουν ότι έγινε ο συμψηφισμός αυτός πριν προχωρήσουν στην καταβολή του τέλους.



Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάρια επαγγελματικής δημοσιογραφίας στο Ηράκλειο


Διαδικτυακό πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Πολιτών.

Η Ακαδημία των Πολιτών ανακοινώνει την έναρξη του Ετήσιου Διαδικτυακού Προγράμματος Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι Έλληνες Πολίτες, άνω των 18 ετών, με έφεση στην έρευνα και τον ορθό γραπτό λόγο, ενώ θα διδάσκουν καταξιωμένοι δημοσιογράφοι από τον εθνικό και τοπικό τύπο και Καθηγητές Πανεπιστημίου.

Θεματικές Ενότητες:

- όλα τα είδη: ρεπορτάζ, συνέντευξης, διαδικτυακής δημοσιογραφίας
- Ελληνική Γλώσσα
- Ιστορία των Μ.Μ.Ε.
- Λογοτεχνία
- Ψυχολογία
- Κοινωνιολογία κ.α.

H διάρκεια φοίτησης θα είναι ένα έτος, ενώ δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση λογισμικού στον Η/Υ.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, ενώ η πρακτική εξάσκηση θα είναι δίμηνη σε τοπικά Μ.Μ.Ε. ή στην ηλεκτρονική Εφημερίδα της Ακαδημίας.

Προβλέπεται έκπτωση 30% σε σπουδαστές της Ακαδημίας, φοιτητές, ΑμεΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους και για όσους καταβάλουν συνολικά το ποσό σε μία δόση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο e-mail: academy@aigaion.org με την ένδειξη: Για το Διαδικτυακό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας ή να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στα τηλέφωνα: 22510-54.739 και 6970-069.007. Υποβολή αιτήσεων μέχρι 20 Ιανουαρίου 2013.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο του Γενικού Λογιστηρίου 116 φορείς του Δημοσίου


Θα εξεταστούν σε βάθος τα οικονομικά τους.

Στο μικροσκόπιο θέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεκάδες φορείς εποπτευόμενους από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να διαπιστώσει το εάν εφαρμόζουν επαρκή συστήματα ελέγχου της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του Προϋπολογισμού.Δημοσιονομικοί Ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και οι ελεγκτικές ομάδες που έχουν ήδη αναλάβει τους ελέγχους θα συντάξουν το αργότερο έως τον Μάρτιο εκθέσεις για τα οικονομικά των φορέων τις οποίες θα κοινοποιήσουν προς την Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Εάν στις εκθέσεις αυτές διαπιστώνονται ελλείμματα, πληρωμή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ή μη νόμιμων δαπανών, φθορά ή απώλεια τίτλων, απαιτήσεων και περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου φορέα, που δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία ή απρόβλεπτα γεγονότα, θα ενεργείται ή θα προτείνεται καταλογισμός σε βάρος του υπευθύνου, αν από δόλο ή βαριά αμέλεια προέβη σε παράνομες πράξεις ή παραλείψεις ή συνέπραξε στην έκδοση αυτών ή στη μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών πραγματοποίησης της δαπάνης. Το καταλογιστέο ποσό θα προσαυξάνεται με πρόστιμο 2%.

Ακόμη θα καταλογίζεται το ποσό και εις βάρος του προϊσταμένου του, αν αμέλησε να ασκήσει την επιβαλλόμενη από τη θέση του εποπτεία και να αποτρέψει την πραγμάτωση της μη νόμιμης πληρωμής, καθώς και εις βάρος του λαβόντα, αν έχει συντελέσει υπαίτια στη μη νόμιμη πληρωμή και σε κάθε περίπτωση αχρεώστητης πληρωμής, ανεξάρτητα από υπαιτιότητα αυτού.

Αν από τον έλεγχο προκύψει δόλος ή βαριά αμέλεια η υπόθεση θα παραπέμπεται στον αρμόδιο εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Στους 116 φορείς που θα ελεγχθούν περιλαμβάνονται οι εξής:

-Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).
-Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.).
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.)
-Πράσινο Ταμείο
-Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας
-Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος
-Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Χ.Ε.)
-Οργανισμός Ρυθμιστικών Σχεδίων και Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
-Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Β.Α.Α.)
-Ελληνικός Οργανισμός Ανακυκλώσεως (Ε.Ο.ΑΝ.)
-Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Αττικής)
-Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα
-Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου
-Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου
-Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς
-Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης
-Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
-Φορέας Διαχείρισης Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα
-Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης
-Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων
-Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας
-Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγρότοπου Μουστού
-Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων
-Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού
-Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς
-Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου
-Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών
-Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
-Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
-Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς
-Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
-Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας
-Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης
-Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα
-Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βοραϊκού
-Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης
-Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας
-Φορέας Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλοβρύσου Βελεστίνου
-Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου
-Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.)
-Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Προστασίας της Φύσης Υγροτόπου «Λίμνης Καστοριάς»
-Κτηματολόγιο Α.Ε.
Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αναπλάσεις Α.Ε. (Ε.Α.ΧΑ. Α.Ε.)
-Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (Δ.Ε.Η. Α.Ε.)
-Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (Α.Δ.Μ.Η.Ε.Α.Ε.)
-Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε.)
-Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (Δ.ΕΠ.Α. Α.Ε.)
-Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.)
-Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (Ε.Δ.Ε.Υ. Α.Ε.)
-Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε.)
-ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.
-Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
-Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.)
-Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων
-Αρχή Συντονισμού Πτήσεων
-Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων
-Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων
-Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων
-Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών
-Σώμα Επιθεωρητών Ασφάλειας Πτήσεων (στην Υ.Π.Α.)
-Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία (Ο.Σ.Ε. Α.Ε.)
-ΕΡΓΟΣΕ
-ΤΡΑΙΝΟΣΕ
-ΓΑΙΑΟΣΕ
-Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών
-Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.)
-Εταιρείες Ομίλου Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.
-Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε.(ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε.)
-Ταχυμεταφορές ΕΛ.ΤΑ Α.Ε.
-Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε.
-Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Ο.Α.Σ.Θ.)
-Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Σ.Α.Σ.Θ.)
-Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ( Τ.Ε.Ε.)
-Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)
-Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ
-Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων ( ΤΕΟ Α.Ε.)
-Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.)
-Εγνατία Οδός Α.Ε
-Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ( ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ Α.Ε.)
-Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών ( ΙΟΚ)
-Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ)
-Υποδομές, Μεταφορές και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.
-ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
-Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημοσίων Έργων
-Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.)
-Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε.)
-Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (Κ.Δ.Ε.Ο.Δ.)
-Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.)
-Οργανισμός Αναπτύξεως Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.ΔΥ.Κ.)
-Οργανισμός Αναπτύξεως Ανατολικής Κρήτης (Ο.ΑΝ.Α.Κ.)
-Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.
-Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε. ( πρώην Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων ΕΛ.Κ.Ε. Α.Ε. )
-Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ.) Α.Ε.
-Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας Α.Ε.
-Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) πρώην ΤΕΜΠΕ
-Ένωση Ελλήνων Χημικών.
-Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας
-Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε. (ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.)
-Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε. (Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.)
-Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων ( ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.)
-Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας
-Εμπορικά - Βιομηχανικά, Επαγγελματικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια
-Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αθήνας-Πειραιά
-Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης
-Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας
-Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου
Αραβοελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης
-Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης
-Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε ( ΟΚΑΑ Α.Ε.)
-Επιτροπή Ανταγωνισμού
-Συνήγορος του Καταναλωτή
Κλιμάκιο ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου


Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη σε άτομα και οικογένειες θύματα της κρίσης


Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μοίρασε δωροεπιταγές και δέματα.

Δωροεπιταγές και δέματα για αστέγους, 1.800 στον αριθμό, διανεμήθηκαν από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα και τον Πειραιά, σε άτομα και οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση από τις 27 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2012.

Η διάθεση των δωροεπιταγών προσέφερε τη δυνατότητα σε άτομα και οικογένειες που έχουν κριθεί από τους κοινωνικούς λειτουργούς ως ευπαθείς ομάδες να επιλέξουν τα αναγκαία για να εξασφαλίσουν τα βασικά είδη διατροφής τους από σούπερ μάρκετ.

Οι οικογένειες, που έλαβαν την στήριξη από τους κοινωνικούς λειτουργούς προσωπικά, επιλέχτηκαν με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

• Χαμηλό εισόδημα ( έως 14.000 ευρώ με δυο παιδιά)
• Πολυμελείς οικογένειες
• Μονογονεϊκές Οικογένειες
• Με χρόνιο νόσημα ή αναπηρία
• Με ανήλικα τέκνα
• Ανεργία ( ενός ή και των δύο γονέων) / Υποαπασχόληση
• Ανασφάλιστοι
• Με έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος

Επίσης, σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό αστέγων που ζει στο δρόμο χορηγήθηκαν είδη ατομικής υγιεινής, κουβέρτες, ξηρά τροφή και ζεστά ροφήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας


Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στον διοικητή του ΙΚΑ.

Λύσεις στα προβλήματα υποστελέχωσης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξέταση των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές της νησιωτικής και της Βορείου Ελλάδας, αναζήτησαν τα μέλη αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος, στη σημερινή συνάντησή τους στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι σήμερα εκκρεμούν περίπου 59.000 αιτήματα εξέτασης, ανεβάζοντας σημαντικά το χρόνο αναμονής για τους ασφαλισμένους. Ας σημειωθεί ότι από αυτές τις 59.000 αιτήσεις, οι 45.000 αφορούν στις ειδικότητες της ψυχιατρικής, της νευρολογίας και της καρδιολογίας.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να επισπευτεί η διαδικασία πρόσληψης 400 ιατρών, κυρίως των ως άνω ειδικοτήτων, που θα ασχοληθούν αποκλειστικά στα ΚΕΠΑ.

Επίσης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα φέρουν στη Βουλή τροπολογία προς ψήφιση, με την οποία, μέχρι να ενταχθούν οι ιατροί στο σύστημα και να ομαλοποιηθεί οριστικά η κατάσταση, για τις περιπτώσεις που έχουμε λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και σημειώνεται καθυστέρηση στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. χωρίς υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, θα χορηγείται κανονικά η σύνταξή του έως ότου κριθεί.

Θα ζητηθεί, παράλληλα, από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα πλαίσια της κινητικότητας του προσωπικού, τα κενά σε ΙΚΑ και λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, να καλύπτονται κατά προτεραιότητα και

Τέλος συμφωνήθηκε να ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία η επικαιροποίηση και η διεύρυνση του καταλόγου με τις χρόνιες ασθένειες που δεν χρειάζονται επανεξέτασ,η έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο ασφαλισμένος πηγαίνοντας ξανά και ξανά σε επιτροπές πιστοποίησης της αναπηρίας του.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούταν από τους κ. Κουκουλόπουλο, Κουτρουμάνη, Πρωτόπαπα και τον εισηγητή του τομέα υγείας του κόμματος, κ. Κεδίκογλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Στον αέρα η μεταφορά μαθητών σε Μακεδονία και Θράκη


Διακοπή δρομολογίων αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες λεωφορείων.

Την διακοπή των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών από σήμερα αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες λεωφορείων δημοσίας χρήσης, σύμφωνα με το σύνδεσμο πρακτόρων τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης.

Εξηγώντας τους λόγους, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου υπογράμμισαν ότι ενώ εκκρεμεί η εξόφληση δεδουλευμένων από τον Μάρτιο του 2012, τους ζητείται αναδρομικά μείωση κομίστρων σε σχέση με ότι προβλέπουν οι περσινές και προπέρσινες συμβάσεις, ενώ για το νέο σχολικό έτος που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμη υπογραφεί σύμβαση, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν οι επαγγελματίες τις απολαβές τους.

Σημείωσαν ότι στο μεταξύ πληρώνουν τα λειτουργικά, πετρέλαια, μισθοδοσία, συνοδούς και αποδίδουν ΦΠΑ ενώ τους παρακρατείται και το 8% φόρος εισοδήματος για λεφτά που δεν εισέπραξαν.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις Ι.Χ. για τα τέλη κυκλοφορίας


Οι ΔΟΥ θα βάζουν σε πλειστηριασμό τα αυτοκίνητα.

Ποδαρικό με κατάσχεση του αυτοκινήτου ή με το 25% του μισθού ή της σύνταξης κάνει η εφορία σε 44.500 ιδιοκτήτες Ι.Χ. που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας των δύο προηγούμενων ετών και δεν έχουν παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» πρόκειται για τα τέλη του 2010 και του 2011 με τις επιβαρύνσεις από τη μη καταβολή τους που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις όπως προσαυξήσεις και διπλασιασμός του τέλους, να φτάνουν στο ποσό των 13,767 εκατ. ευρώ.

Η εφορία έχει ήδη στείλει ειδοποιητήρια σε όλους τους ιδιοκτήτες με τα οποία τους προειδοποιεί ότι αν δεν εξοφλήσουν τα ποσά από αυτά τα τέλη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, τότε θα προχωρήσει σε κατάσχεση του οχήματός τους. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο του οφειλέτη θα βγει σε πλειστηριασμό για να μπορέσει να καλυφθεί το χρέος του προς την εφορία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εφόσον η εμπορική αξία του αυτοκινήτου είναι μικρότερη του ύψους της φορολογικής οφειλής τότε θα διερευνηθούν τυχόν πρόσθετες πηγές εσόδων που μπορεί να έχει ο φορολογούμενος όπως εισοδήματα από ενοίκια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, που είναι στο όνομά του, π.χ. ακίνητα κ.λπ. τα οποία εφόσον... ρευστοποιηθούν μπορούν να καλύψουν χρέη.

Ουσιαστικά λοιπόν η εφορία θα εφαρμόζει για τα τέλη τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), όπως αυτά επιβάλλονται και για τους υπόλοιπους οφειλέτες του Δημοσίου.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του ΚΕΔΕ δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους εφόρους, που μπορούν να κατάσχουν το 25% του μισθού εφόσον αυτός ξεπερνά τα 1000 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαμένοι στην απογραφή 53.895 συνταξιούχοι


Κινδυνεύουν με διακοπή της σύνταξής τους.

Σε 30.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που δεν απογράφηκαν και τώρα κινδυνεύουν με διακοπή της σύνταξής τους.

Ο αριθμός των συνταξιούχων θεωρείται μεγάλος και η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι πολλοί από τους συνταξιούχους δεν είχαν πληροφορηθεί για την απογραφή, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Η απογραφή στον ΟΑΕΕ πάντως διήρκεσε δύο μήνες και μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Δεκεμβρίου δόθηκε παράταση δύο ημερών μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

Οι 30.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που παραμένουν άφαντοι ανεβάζουν στις 53.895 τις συντάξεις τις οποίες άμεσα θα σταματήσουν να πληρώνουν τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας (11.095 στο ΙΚΑ, 12.800 στον ΟΓΑ και 30.000 στον ΟΑΕΕ), όπως αναφέρει το Έθνος.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημίωση 800.000 ευρώ για μόλυνση από τον ιό του AIDS


Επιδικάστηκε σε νεαρή που «κόλλησε» έπειτα από μετάγγιση αίματος.

Με μία απόφαση-σταθμό, το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε το ποσό των 800.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση σε 25χρονη -σήμερα- γυναίκα, που το 2005, μολύνθηκε από τον ιό του AIDS (HIV), έπειτα από μετάγγιση αίματος που έκανε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, διαπιστώθηκαν μεγάλες πλημμέλειες και παράνομες πράξεις, καθώς και παραλείψεις του νοσηλευτικού ιδρύματος, από τις οποίες επήλθε βλάβη στην ασθενή.

Η κοπέλα είχε ενταχθεί σε τακτικό πρόγραμμα μεταγγίσεων και αποσιδήρωσης από μικρή ηλικία. Η «εγκληματική» μετάγγιση έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2005 και το αίμα που της χορηγήθηκε είχε ληφθεί από περιστασιακό αιμοδότη, μολυσμένο από τον ιό, ο οποίος είχε δώσει αίμα για πρώτη φορά στη ζωή του.

Όπως προέκυψε, από το ίδιο αίμα μολύνθηκε και 76χρονος ασθενής, ο οποίος είχε υποβληθεί σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς.

Ο δότης έχει καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρία δημοτικά κτίρια για την προστασία των αστέγων από το ψύχος


Τα διαθέτει ο δήμος Αθηναίων.

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από το ψύχος, λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, ως χώροι φιλοξενίας θα λειτουργήσουν τρία δημοτικά κτίρια, σε 24ωρη βάση, ενώ εάν υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν και άλλοι χώροι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ου Διαμερίσματος, επί των οδών Λένορμαν και Αλεξανδρείας, τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, επί των οδών Μαμούρη και Δύμη, και τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Αγ. Μελετίου και Ξεναγόρα.

Επίσης, η τηλεφωνική γραμμή 1960 θα λειτουργεί όλο το 24ωρο για πληροφορίες και παροχή βοήθειας, μόνο στους κατοίκους του δήμου Αθηναίων.

Η λήψη των έκτακτων μέτρων γίνεται σε στενή συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Εργασίας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το ΚΕΘΕΑ Exelixis, ο ΟΚΑΝΑ, η Κλίμακα, η PRAKSIS, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Ομάδες εργασίας (street work) του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, θα ενημερώνουν τους άστεγους για τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διατεθεί, θα μοιράζουν φάρμακα και ζεστά ροφήματα, και θα φροντίζουν για τη διακομιδή περιστατικών σε νοσοκομεία, όταν υπάρχει ανάγκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Πληρωμές φόρων μόνο σε τράπεζες και ΕΛΤΑ


Στις τράπεζες μετακομίζει το γκισέ της Εφορίας, καθώς με δύο αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, προβλέπεται εφεξής η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ αλλά και των φόρων ακινήτων στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ.

Ετσι οι φορολογούμενοι χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση, θα μπορούν να εξοφλούν κάθε βεβαιωμένη τους οφειλή αλλά και φόρους ακινήτων στις τράπεζες ακόμα και μέσα από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών με την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται.

Οι τράπεζες, όπως ορίζεται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, δεν θα εισπράττουν την παραμικρή προμήθεια από τους φορολογούμενους. Θα εισπράττουν όμως προμήθεια από το Δημόσιο 0,30 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή συν ΦΠΑ για κάθε πληρωμή φόρων μέσω καταστήματος και 0,10 ευρώ συν ΦΠΑ ανά συναλλαγή που γίνεται μέσω εναλλακτικών δικτύων όπως μέσω ATM ή web banking.

Για την εξόφληση της οφειλής, οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδική εφαρμογή που έχει ήδη ενεργοποιηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων αναφορικά με την Ταυτότητα Οφειλής.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη σελίδα της ΓΓΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, οι φορολογούμενοι επιλέγουν τις «Υπηρεσίες προς Πολίτες» και στη συνέχεια «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση». Πληκτρολογώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet , εμφανίζονται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή τυχόν οφειλές στην Εφορία. Επιλέγοντας την Ταυτότητα Οφειλής μπορούν να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής και να εξοφλήσουν τους φόρους τους σε οποιαδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, στις συνεταιριστικές τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος ή τα ΕΛΤΑ χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν στην εφορία τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο "τραπέζι"


Των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας υπεραμύνθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν «έστω και μερικώς, έστω κι αποσπασματικώς» το πρόβλημα της ανεργίας, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για προγράμματα που δημιουργούν απάνθρωπες σχέσεις εργασίας.

Κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι επερωτώντες βουλευτές ανέφεραν ότι αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των κενών στο Δημόσιο λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων, ενώ τις ασφαλιστικές εισφορές των περίπου 57.000 εργαζόμενων σε αυτά τις πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι μέσω του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Στρατούλης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάνει «τον τροχονόμο των απολύσεων», ενώ ανέφερε ότι ουσιαστικά πρόκειται για ενοικίαση εργαζόμενων.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, από την πλευρά του, τόνισε πως οι δήμοι ζητούν τη συνέχιση των προγραμμάτων και απηύθυνε προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ερώτημα αν θέλει την κατάργησή τους. Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η αμοιβή των 625 ευρώ των εργαζόμενων σε αυτά είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν οι "αιώνιοι φοιτητές"


Αυξητική τάση στον αριθμό των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών «βλέπει» η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην ετήσια αναφορά της για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Τα στοιχεία αφορούν το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, οπότε και η οικονομική κρίση ξεκίνησε να πλήττει τη χώρα. Την ίδια χρονική περίοδο ο συνολικός αριθμός των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια παρουσίασε μικρή αύξηση (1,8%), ενώ ο αριθμός των πανεπιστημιακών μειώθηκε σε ποσοστό 5,1%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

Αναλυτικότερα, ο αριθμός των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2010/11 παρουσίασε μικρή αύξηση 1,8%, σε σχέση με το 2009/10 (από 165.443 σε 168.478). Υπάρχουν, όμως, εκπαιδευτικά ιδρύματα που εμφανίζουν μείωση, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με 10,7%, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με 2,2%, τo Πάντειο και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, με 1,6% το καθένα (Πίν.1).

Αυξημένοι σε ποσοστό κατά 1,4% ήταν οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς ανήλθαν σε 178.826. Σημαντική αύξηση (κατά 52,2%) παρουσίασε ο αριθμός των φοιτητών πέραν των κανονικών εξαμήνων στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αντιθέτως, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μειώθηκαν κατά 43,6% και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κατά 13,3% (Πίν.2).

Μείωση παρουσίασε το προηγούμενο έτος το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, από 13.299 το 2010, ο αριθμός του κατήλθε σε 12.626 το 2011. Βασική αιτία για τη μείωση των διδασκόντων είναι η περιστολή των προσλήψεων και η ανανέωση συμβάσεων μελών ΔΕΠ, λόγω της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου, κάτι που οδήγησε στη μη αναπλήρωση των κενών που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις. Από το σύνολο των 21 ΑΕΙ της Χώρας, το εκπαιδευτικό προσωπικό μειώθηκε στα 17 και αυξήθηκε στα 4. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας άρχισε να λειτουργεί το 2010 (Πίν. 3).

Όλο και λιγότεροι είναι οι φοιτητές που αποκτούν το πολυπόθητο πτυχίο. Οι πτυχιούχοι, στο σύνολο τους, παρουσιάζουν αύξηση 0,3% σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2009/10, κυρίως των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας (41,2), Πελοποννήσου (36,3) και Χαροκόπειο (29,3%) (Πίν.4).

Σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2009/10 ο αριθμός των ΑΕΙ αυξήθηκε από 21 σε 22, λόγω της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, ο αριθμός των τμημάτων αυξήθηκε κατά ένα σε 268, λόγω της επαναφοράς του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο μηχανογραφικό, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ο αριθμός των σχολών μειώθηκε σε 63 από 64, (Πίν.5).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για τους άστεγους


Τρία δημοτικά κτίρια για τους άστεγους στην Αθήνα.

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των άστεγων από το ψύχος, παίρνει ο δήμος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, ως χώροι φιλοξενίας θα λειτουργήσουν τρία δημοτικά κτίρια, σε 24ωρη βάση, ενώ εάν υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν και άλλοι χώροι.

Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ου Διαμερίσματος, επί των οδών Λένορμαν και Αλεξανδρείας, τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, επί των οδών Μαμούρη και Δύμη, και τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Αγ. Μελετίου και Ξεναγόρα.

Επίσης, η τηλεφωνική γραμμή 1960 θα λειτουργεί όλο το 24ωρο για πληροφορίες και παροχή βοήθειας, μόνο στους κατοίκους του δήμου Αθηναίων.

Η λήψη των έκτακτων μέτρων γίνεται σε στενή συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Εργασίας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το ΚΕΘΕΑ Exelixis, ο ΟΚΑΝΑ, η Κλίμακα, η PRAKSIS, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Ομάδες εργασίας (street work) του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, θα ενημερώνουν τους άστεγους για τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διατεθεί, θα μοιράζουν φάρμακα και ζεστά ροφήματα, και θα φροντίζουν για τη διακομιδή περιστατικών σε νοσοκομεία, όταν υπάρχει ανάγκη.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και ο μηχανισμός του Δήμου Πειραιά και συγκεκριμένα:

Θα λειτουργήσουν τα ΚΑΠΗ:

Α1 ΚΑΠΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ 35. ΤΗΛ.210 4511216

Β1 ΚΑΠΗ: ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β΄9-11. ΤΗΛ. 210 4134052, 4134130

Γ1 ΚΑΠΗ: ΖΕΡΒΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. ΤΗΛ. 210 4827543

Δ1 ΚΑΠΗ: ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 42 ΚΑΙ ΝΑΞΟΥ. ΤΗΛ. 210 4823830

Ε1 ΚΑΠΗ: ΚΑΛΛΕΡΓΗ 142 (ΑΓ. ΣΟΦΙΑ). ΤΗΛ. 210 4635049.

Επίσης, όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου θα είναι ανοιχτά από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 και εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν εκτός από τα πέντε ΚΑΠΗ που θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως, θα προστεθούν και άλλα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΚΑΠΗ

Α1 ΚΑΠΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ 35. ΤΗΛ.210 4511216

Α2 ΚΑΠΗ: ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 63-65. ΤΗΛ. 210 4185846

Β1 ΚΑΠΗ: ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β΄9-11. ΤΗΛ. 210 4134052, 4134130

Β2 ΚΑΠΗ: ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΣΦΑΚΙΩΝ 2. ΤΗΛ. 210 4111690

Γ1 ΚΑΠΗ: ΖΕΡΒΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. ΤΗΛ. 210 4827543

Γ2 ΚΑΠΗ: ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ 9 (Ν. ΦΑΛΗΡΟ). ΤΗΛ. 210 4110386

Δ1 ΚΑΠΗ: ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 42 ΚΑΙ ΝΑΞΟΥ. ΤΗΛ. 210 4823830

Δ2 ΚΑΠΗ: ΚΩ 44 (ΚΟΚΚΙΝΙΑ). ΤΗΛ. 210 4209085

Ε1 ΚΑΠΗ: ΚΑΛΛΕΡΓΗ 142 (ΑΓ. ΣΟΦΙΑ). ΤΗΛ. 210 4635049

Ε2 ΚΑΠΗ: ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ 44. ΤΗΛ. 210 4633181

Ε3 ΚΑΠΗ: ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ 79 ΚΑΙ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ. ΤΗΛ. 210 4207735

Ήδη λειτουργεί ο Ξενώνας Αστέγων. Επίσης, περιπολικά της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

1561, 210 4194956.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ: 210 4194000

Χώροι για τους άστεγους στη Θεσσαλονίκη

Χώροι για την προστασία των αστέγων από το κρύο εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ημέρας και για όσο χρονικό διάστημα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές, χώροι πρόσβασης θα είναι ο χώρος του ΚΑΠΗ, στην 2η Δημοτική Κοινότητα (Λαγκαδά 35) καθώς και τα ΚΑΠΗ στην 5η δημοτική κοινότητα (Στεφάνου Νούκα 10 και Καπετάν Βαγγέλη 4), από τις 8.30πμ έως τις 8.30μμ.

Θερμαινόμενοι χώροι θα παραμείνουν επίσης ανοιχτοί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρίνηση για το χαράτσι του 2011


Φορολογούμενοι, κυρίως ενοικιαστές ακινήτων, που έχουν λάβει ειδοποιητήριο από την εφορία να πληρώσουν το τέλος ακινήτων του 2011 θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να διαγραφεί η οφειλή για την οποία υπόχρεοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με σχετική εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες στις εφορίες για το πως θα αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό που έχει προκύψει, επειδή ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τον οποίο είχαν αποσταλεί τα ειδοποιητήρια από τη ΔΕΗ για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή και όχι του ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, καλούνται οι ενοικιαστές σε βάρος των οποίων έχει βεβαιωθεί το τέλος ακινήτων να προσέλθουν στην αρμόδια για τη φορολογία ΔΟΥ και να προσκομίσουν οποιοδήποτε πρόσφορο έγγραφο ή στοιχείο που να υποδεικνύει τον υπόχρεο στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΗΔΕ), κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου.

Αν ο ενοικιαστής δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της ΔΟΥ ότι ο ίδιος δεν είναι ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου. Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της εφορίας θα πρέπει να διαγράψει την οφειλή.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλει ειδοποιητήρια για την καταβολή του τέλους ακινήτων του 2011 που δεν έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Πρόκειται συνολικά για 500.000 ειδοποιητήρια που αφορούν σε οφειλές ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις των ενοικιαστών λαμβάνουν ειδοποιητήριο και ιδιοκτήτες που θεωρούσαν ότι έχουν καταβάλει το ειδικό τέλος για το 2011. Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογούμενων στους οποίους η ΔΕΗ απέστειλε με καθυστέρηση τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους για το έτος 2011, πέραν του Μαΐου του 2012. Οι φορολογούμενοι αυτοί κατέβαλαν τα ποσά του τέλους αλλά η ΔΕΗ για λογιστικούς λόγους δεν τα έλαβε υπόψη για την πληρωμή του ειδικού τέλους. Απέστειλε πίσω στην εφορία τα στοιχεία των φορολογούμενων αυτών καταλογίζοντάς τους ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ συμψήφισε τα ποσά που έλαβε με λογαριασμούς των επόμενων μηνών. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγξουν ότι έγινε ο συμψηφισμός αυτός πριν προχωρήσουν στην καταβολή του τέλους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια σχολεία είναι κλειστά


Λόγω της χιονόπτωσης αρκετά σχολεία δεν θα ανοίξουν σήμερα.

Θυμίζουμε ότι σήμερα είναι ημέρα επιστροφής στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγένννων.



Διαβάστε περισσότερα...

Χώροι φιλοξενίας αστέγων λόγω χιονιά


Εξαιτίας του κύματος ψύχους που σαρώνει και το λεκανοπέδιο της Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει από χθες θερμαινόμενες αίθουσες για την προστασία των αστέγων, οι οποίες θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Οι χώροι είναι οι εξής:

- Πολιτιστικό Κέντρο 4ου Διαμερίσματος, οδός Λένορμαν και Αλεξανδρείας

- Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, οδός Μαμούρη και Δύμης (τηλ. 210 8223946, 210 8223184)

- Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, οδός Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα (τηλ. 210 8674900)

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1960, για πληροφορίες και ανάγκη βοήθειας μόνο για την περιοχή του δήμου Αθηναίων.

Ομάδες εργασίας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, θα ενημερώνουν τους άστεγους για τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διατεθεί, θα μοιράζουν υλικά, φάρμακα και ζεστό ρόφημα, και θα φροντίζουν για τη διακομιδή σε νοσοκομεία, περιστατικών που το απαιτούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Το κράνος που καλύπτει τα νώτα του αναβάτη


Προσφέρει εικόνα απ' ό,τι συμβαίνει πίσω.

Το MSX-1 κράνος της Reevu μπορεί να βρίσκεται για κάποιο καιρό στην αγορά, ωστόσο παραμένει ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον μοντέλο.

Το βασικό στοιχείο που το χαρακτηρίζει, είναι η ενσωμάτωση ενός συστήματος που δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να έχει μια εικόνα απ’ ό,τι συμβαίνει πίσω του.

Η οθόνη που προσφέρει εικόνα από πίσω, έχει τοποθετηθεί με ιδανικό τρόπο, ώστε η παρακολούθησή της να μην περιορίζει την θέαση του δρόμου.

Ο μηχανισμός προσφέρει τον έλεγχο σημείων που με τη χρήση των καθρεπτών θα παρέμεναν «τυφλά».

Όσο για την τιμή του, αγγίζει τα 400 δολάρια, ήτοι περίπου 300 ευρώ.










Διαβάστε περισσότερα...