Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ο βίος και η πολιτεία μια σύγχρονης «Σαλώμης»


Maud Allan, η χορεύτρια που κατηγορήθηκε ως λεσβία και κατάσκοπος.

Η Beulah Maude Durrant (Maud Allan) γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά στις 17 Αυγούστου του 1873. Η οικογένειά της μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο το 1879, ενώ η ίδια σπούδασε μουσική στο Βερολίνο.

Το 1895 ο αδερφός της Theodore Durrant κατηγορήθηκε για την άγρια δολοφονία των Blanche Lamont και Minnie Flora Williams και καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών. Εκτελέστηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1898.

Εξαιτίας του γεγονότος αυτού η Beulah Maude Durrant άλλαξε το όνομά της σε Maud Allan.

Το 1900 δημοσίευσε ένα εικονογραφημένο εγχειρίδιο σεξ για γυναίκες, ενώ άρχισε να εργάζεται ως επαγγελματίας χορεύτρια.

Εμπνευσμένη από τη Σαλώμη, ένα έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, δημιούργησε μια παράσταση με τίτλο «Dance of the Seven Veils», το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1906, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

 

Δύο χρόνια μετά η Maud Allan προώθησε ακόμη παραπάνω την καριέρα της, εκδίδοντας μια αυτοβιογραφία με τίτλο «My Life and Dancing».

Το 1908 η Allan πήγε στην Αγγλία και σύμφωνα με τον James Hayward, συγγραφέα του βιβλίου «Myths and Legends of the First World War» (2002), «η Allan είχε μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο εκείνη τη χρονιά, κυρίως χάρη στην ηδονική σιλουέτα της και τα αποκαλυπτικά της κοστούμια».

Σύμφωνα με ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί στις 3 Μαΐου του 1908 στην εφημερίδα The Daily Mail, η Allan φέρεται να είχε πει τότε: «Η τέχνη του χορού, όπως γίνεται αντιληπτή από τη μεγάλη μάζα του λαού, είναι μια σειρά από τακτικές, ρυθμικές κινήσεις που απαιτούν συγκεκριμένη μουσική υπόκρουση. Δεν ισχύει το ίδιο όμως με τη δική μου δουλειά. Εγώ εμπνέομαι από τη μουσική... Εγώ προσπαθώ να εκφράσω καθαρά και βαθιά, αυτό που αισθάνεται κανείς όταν ακούει όμορφες μελωδίες».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της η Allan γνώρισε πολλές αντιδράσεις, ενώ της απαγορεύτηκε να δώσει την παράστασή της στο Μάντσεστερ. Στις 8 Ιουνίου του 1908 οι New York Times είχαν γράψει: «Η δεσποινίδα Maud Allan, η ξυπόλητη και μισόγυμνη χορεύτρια, η οποία πρόκειται να δώσει στους Νεοϋορκέζους την ευκαιρία να δουν από κοντά τη δική της Σαλώμη και άλλους χορούς, δεν επιτρέπεται να δώσει παραστάσεις στο Μάντσεστερ, που είναι η πιο σημαντική θεατρική πόλη της Αγγλίας, πέρα από τη βρετανική πρωτεύουσα».

Μετά από 250 παραστάσεις στην Αγγλία η Allan επέστρεψε στις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε στο Carnegie Hall για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1910.

Ακολούθησε παγκόσμια περιοδεία και το 1915 πρωταγωνίστησε στη βωβή ταινία «The Rug Maker's Daughter».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο η Allan πέρα από επιτυχία γνώρισε και πολλούς... εχθρούς.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν οι Noel Pemberton Billing και Arnold Henry White, οι οποίοι είχαν ιδρύσει την οργάνωση Vigilente Society, σκοπός της οποίας ήταν «να προωθεί την αγνότητα στη δημόσια ζωή», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι δυο τους είχαν ακούσει κάποιες φήμες ότι η Allan είχε δεσμό με τη Margot Asquith, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού, Herbert Asquith. Πίστευαν ότι και οι τρεις ήταν πράκτορες των Γερμανών.

 

Βασιζόμενος σε πληροφορίες που του έδωσε ο Harold Sherwood Spencer, ο βρετανός πολιτικός Billing δημοσίευσε ένα άρθρο στο «The Imperialist» στις 26 Ιανουαρίου του 1918, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη ενός «Μαύρου Βιβλίου», το οποίο περιείχε εκθέσεις γερμανών πρακτόρων, οι οποίοι είχαν εισβάλλει στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Noel Pemberton Billing ισχυρίστηκε ότι το βιβλίο περιείχε τα ονόματα 47.000 σεξουαλικά διεστραμμένων Βρετανών, οι οποίοι εκβιάζονταν και δέχονταν απειλές από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Ανάμεσα σε αυτά, όπως είπε, υπήρχαν και αυτά από «χορεύτριες», υπονοώντας την Maud Allan, προσθέτει ο αρθρογράφος.

Το Φεβρουάριο του 1918 ο θεατρικός παραγωγός Jack Grein ανακοίνωσε ότι η Maud Allan θα έδινε δύο ιδιωτικές παραστάσεις με τη Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ τον ερχόμενο Απρίλιο. Οι παραστάσεις θα ήταν ιδιωτικές γιατί είχαν απαγορευτεί από καιρό από τον Lord Chancellor ως βλάσφημες. Ο Billing είχε ακούσει φήμες ότι η Allan ήταν λεσβία και πως είχε δεσμό με τη σύζυγό του πρώην πρωθυπουργού Herbert Asquith. Επίσης, πίστευε ότι η Allan και οι Asquiths ήταν όλοι τους μέλη του Αόρατου Χεριού (Unseen Hand).

Στις 16 Φεβρουαρίου του 1918 η πρώτη σελίδα του The Vigilante είχε τον εξής τίτλο: «Η λατρεία της κλειτορίδας» (The Cult of the Clitoris). Ακολουθούσε η εξής παράγραφος: «Για να γίνει κανείς μέλος των ιδιωτικών παραστάσεων της Σαλώμης του Όσκαρ Ουάιλντ της Maud Allan πρέπει να κάνει αίτηση σε μια Miss Valetta στην οδό 9 Duke Street, Adelphi, W.C. Αν η Scotland Yard ήθελε να σταματήσει τη λίστα των μελών αυτών, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έβρισκε πολλά ονόματα στους πρώτους 47.000».

Μόλις η Allan έμαθε για τη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Το Μάρτιο του 1918 κίνησε ποινικές διαδικασίες για άσεμνες και δυσφημιστικές αναφορές.

Στις 4 Ιουνίου του 1918 ο Noel Pemberton Billing απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες.

 

Παρέμεινε στη θέση του όμως προς το τέλος του Πρώτο Παγκοσμίου Πολέμου η φήμη του είχε αρχίσει να καταστρέφεται. Ειδικά όταν η Eileen Villiers-Stuart παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία που είχε αναφέρει στο δικαστήριο σχετικά με την υπόθεση της Maud Allan ήταν εικονικά και πως είχε κάνει πρόβες για όσα θα έλεγε με τον Billing και τον Harold S. Spencer.

Ο Billing γνωρίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές θα γνώριζε την ήττα, αποσύρθηκε ισχυριζόμενος ότι ήταν πολύ άρρωστος.

Η Allan δε χόρεψε ξανά και σύμφωνα με το βιογράφο της, «με το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ζούσε φτωχικά μέσα σε ένα τμήμα μιας έπαυλης στο Regent Park». Όταν καταστράφηκε το σπίτι της, επέστρεψε στις ΗΠΑ.


Πέθανε σε γηροκομείου του Λος Άντζελες στις 7 Οκτωβρίου του 1956.


Διαβάστε περισσότερα...

Το δέντρο που… αιωρείται


Μια εντυπωσιακή οφθαλμαπάτη - Δείτε τις φωτογραφίες.

Μετά την πρώτη ματιά, κοιτά κανείς ξανά ξανά: το εικονιζόμενο δέντρο μοιάζει να αιωρείται κι ένα κομμάτι από τον κορμό του να λείπει. Πρόκειται όμως για μια αν μη τι άλλο έξυπνη οφθαλμαπάτη που δημιουργείται μόνο με ένα κομμάτι πλαστικό και σπρέι!

Το «αιωρούμενος κορμός» είναι δημιούργημα των γραφιστών Daniel Siering και Mario Schuster από τη Γερμανία και η ιδέα γεννήθηκε όταν τους ζητήθηκε από κάποιον πελάτη τους να καλύψουν με κάποιο τρόπο μετασχηματιστές ρεύματος για να αφομοιώνονται στο τοπίο.

Εκείνοι άρχισαν με ένα δέντρο, τύλιξαν ένα μέρος του κορμού τους με πλαστικό και το έβαψαν όπως το περιβάλλον τοπίο.

Έτσι το δέντρο μοιάζει να αιωρείται- ή να είναι see-through.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο












Διαβάστε περισσότερα...

Η φυλακή που έγινε... ρινγκ


Μια σύγχρονη αρένα με τους κρατούμενους να συμμετέχουν σε αγώνες Muay Thai.

Δολοφόνοι, έμποροι ναρκωτικών και καταδικασθέντες για ένοπλες ληστείες, που βρίσκονται φυλακισμένοι στη διαβόητη φυλακή Klong Prem της Ταϊλάνδης, έχουν μια ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα, να βελτιώσουν τη φήμη τους, μέχρι και να κερδίσουν την ελευθερία τους.

Αρκεί να μπουν στο ρινγκ για να αντιμετωπίσουν επαγγελματίες του Muay Thai από τη Δύση σε πρωταθλήματα που διοργανώνονται μέσα στη φυλακή, γράφει ο Matthew Shaer στο Men’s Journal.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο 30χρονος Thub Hong-Mo κρίθηκε ένοχος για το θανάσιμο μαχαίρωμα ενός άντρα σε νυχτερινό κέντρο της Μπανγκόκ.

Καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση στο σωφρονιστικό κατάστημα Klong Prem της Ταϊλάνδης.

Η πλειοψηφία των κρατουμένων στη συγκεκριμένη φυλακή έχει καταδικαστεί για τουλάχιστον μία δεκαετία. Ανάμεσα τους βρίσκονται βιαστές, μέλη συμμοριών και δολοφόνοι.

«Εκεί σε στέλνουν όταν έχουν αποφασίσει ότι δε θέλουν να σε ξαναδούν ποτέ» ανέφερε ένας ισοβίτης.

Ο Hong-Mo δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι θα μπορούσε να βγει από τη φυλακή προτού φτάσει στη μέση ηλικία.

Όμως, τον περασμένο Ιούλιο οι ιθύνοντες της φυλακής τον πλησίασαν και του έκαναν μια πρόταση: Να παλέψει με έναν επαγγελματία στις πολεμικές τέχνες από τη Δύση, σε έναν αγώνα που θα διεξαγόταν στο προαύλιο της φυλακής. Ως αντάλλαγμα θα έβαζαν στο λογαριασμό του 5.000 baht (περίπου 150 δολάρια). Επιπλέον, θα μπορούσε να μειωθεί κατά μερικά χρόνια και η ποινή του.



Ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι συγκρατούμενοί του, έκανε Muay Thai από μικρός. Μάλιστα, για κάποιο διάστημα συμμετείχε σε αγώνες ημιεπαγγελματικά.

Αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση της διοίκησης της φυλακής, όπως και ο 17χρονος Wuttipong Korsanthiet, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών.

«Στη φυλακή μπορείς να χάσεις μέρος του εαυτού σου αν δεν είσαι προσεχτικός. Για μένα ο αγώνας αυτός είναι μια ευκαιρία για να αποδείξω στον εαυτό μου ότι εξακολουθώ να είμαι ένας άνθρωπος. Ένας άνθρωπος με τιμή και περηφάνεια» είπε ο Hong-Mo.

Ο Hong-Mo θα αντιμετωπίσει τον 32χρονο Mark Sayer από το Χιούστον των ΗΠΑ, ο οποίος θα παλέψει για πρώτη φορά στην Ταϊλάνδη, χώρα που θεωρείται ως γενέτειρα της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης.

Το ποινικό σύστημα της Ταϊλάνδης έχει μακρά ιστορία σε ό,τι αφορά τις διοργανώσεις αθλητικών εκδηλώσεων (από ποδόσφαιρο μέχρι πρωταθλήματα μπάσκετ και αγώνες άρσης βαρών) –μια διαδικασία που φαινομενικά μοιάζει αυθαίρετη- καθώς επίσης και κατά περίπτωση μειώσεις των ποινών αθλητών-κρατουμένων, οι οποίοι τιμούν τη χώρα τους.

Το 2007 η φυλακισμένη για εμπορία ναρκωτικών Siriporn Taweesuk νίκησε μια Γιαπωνέζα μποξέρ σε έναν αγώνα που διοργανώθηκε στη φυλακή Klong Prem και κέρδισε τον τίτλο του World Boxing Council light-flyweight. Λίγο καιρό μετά αφέθηκε ελεύθερη, καθώς είχε καταφέρει να φέρει «δόξα στην Ταϊλάνδη» όπως είχε πει χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος της χώρας.

Την ίδια χρονιά ο Amnat Ruenroeng, βετεράνος αθλητής του muay Thai και καταδικασθείς σε 15 χρόνια φυλάκιση στο σωφρονιστικό κατάστημα Thonburi της Μπανγκόκ, αφέθηκε ελεύθερος μετά την κατάκτηση ενός εθνικού τίτλου. Ο ίδιος αθλητής αργότερα συμμετείχε με την ομάδα της Ταϊλάνδης τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα γνωρίζουν οι χρήστες των social media για εσάς;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες πληροφορίες μοιράζεστε με αγνώστους στα social media; Μήπως πολλές παραπάνω από όσες θα έπρεπε να γνωρίζουν; Αυτό ακριβώς προσπάθησε να αποδείξει και ο Τζάκ Βέιλ, ο οποίος διατηρεί το δικό του κανάλι στο Youtube.

Πραγματοποίησε λοιπόν ένα κοινωνικό πείραμα. Εντόπισε λογαριασμούς στο Twitter και το Instagram ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά του εκείνη τη στιγμή, σε δημόσιους χώρους. Στη συνέχεια ξεκίνησε το πείραμα, πλησιάζοντας τους και φωνάζοντας το όνομά τους, ενώ άρχισε να τους λέει λεπτομέρειες για το κατοικίδιό τους, την οικογένειά τους ή ακόμη και για το τι έφαγαν την προηγούμενη ημέρα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το τσουχτερό πρόστιμο της Google για τα Street View οχήματα


Περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ κλήθηκε να πληρώσει στο ιταλικό κράτος!

Οι περιπέτειες της υπηρεσίας Google Street View δεν λένε να πάρουν τέλος και το νέο επεισόδιο στο «δράμα» του διαδικτυακού κολοσσού μιλά ιταλικά.

Η ιταλική κυβέρνηση έσυρε λοιπόν την Google στα δικαστήρια για τα περίφημα οχήματά της με τις θεόρατες κάμερες επειδή δεν ήταν λέει αναγνωρίσιμα αρκετά για να μπορούν οι πολίτες να τα αποφεύγουν.

«Τα αυτοκίνητα που ανήκουν στον γίγαντα του Mountain View περιπλανώνται στους δρόμους της Ιταλίας χωρίς να είναι τελείως αναγνωρίσιμα ως τέτοια, στερώντας έτσι από τους πολίτες που παραβρίσκονται εκεί τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα φωτογραφηθούν ή όχι», ισχυρίστηκε η αντίστοιχη ιταλική κρατική υπηρεσία στο δίκτυο Reuters.

Ο διαδικτυακός γίγαντας πλήρωσε ήδη το πρόστιμο και συνεχίζει το έργο της καταγραφής των δρόμων της Ιταλίας, μέσα σε θύελλα παραπόνων των ιταλών πολιτών για παραβίαση των δικαιωμάτων τους.



Τα αυτοκίνητα της υπηρεσίας Google Street View πρέπει πάντως να είναι τελείως διαφορετικά από τα αντίστοιχα της Αμερικής, γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά το «μη αναγνωρίσιμό» τους! Πέρα από τον πελώριο στύλο με την κάμερα(!), η Google έχει διαφοροποιήσει χρωματικά τον στόλο των ειδικών αυτοκινήτων της ακριβώς για να ξεχωρίζουν από μακριά.

Κι ενώ κάποτε (το 2010, για παράδειγμα) ήταν έτσι...









...σήμερα είναι έτσι!







Ή, στην πιο καλλιτεχνική εκδοχή τους, έτσι...



Οι δικαστικές περιπέτειες πάντως της Google στην Ιταλία δεν είναι τίποτα σε σχέση με όσα πέρασε η εταιρία στη Γερμανία, με την Google να αποφασίζει τελικά το 2011 ότι παραήταν μεγάλος κόπος να τραβήξει νέες Street View φωτογραφίες της χώρας.



Αλλά και στην Ελβετία δεν πέρασε καλύτερες ώρες, όταν το 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο έθεσε αυστηρούς περιορισμούς στο είδος των εικόνων που επιτρεπόταν να καταγράψουν τα οχήματά της.



Διαβάστε περισσότερα...

Δύο μικρές πρωταθλήτριες


Ποιος είπε ότι το τζούντο είναι μόνο για τους μεγάλους; Δύο μικρά κορίτσια από τη Ισπανία διαγωνίζονται για πρώτη φορά σε πρωτάθλημα τζούντο και κλέβουν τις εντυπώσεις.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζεται για χειρουργείο η μικρή καμηλοπάρδαλη


Μεγάλη και επικίνδυνη διαδικασία.

Για μια μεγάλη και επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση ετοιμάζεται η μικρή καμηλοπάρδαλη Kyah στον ζωολογικό κήπο της Οκλαχόμα, στις ΗΠΑ. Η 6 μηνών καμηλοπάρδαλη γεννήθηκε με ένα πρόβλημα στην καρδιά που εμποδίζει τον οισοφάγο της, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να φάει.
Ετοιμάζεται για χειρουργείο η μικρή καμηλοπάρδαλη

Οι χειρουργοί στο Center for Veterinary Health Sciences του κρατικού Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα θα κάνουν την επέμβαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η κτηνίατρος του κήπου εξήγησε πως αν η Kyah δεν μπορεί να φάει δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί. «Αν δεν προσπαθήσουμε να τη θεραπεύσουμε, δεν θα έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης», εξήγησε.

Η επέμβαση δεν θεωρείται ασυνήθιστη για μικρά ζώα, όπως σκύλοι, αλλά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος όταν πρόκειται για μία καμηλοπάρδαλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο δύτης δεν ήταν για τα δόντια του


Ένα καρχαριάκι επιτέθηκε και δάγκωσε έναν δύτη στη Φλόριδα των ΗΠΑ. Ο δύτης κατάφερε να το πιάσει με τα χέρια και στην συνέχεια το μετέφερε στο σκάφος του.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ηλιακό αεροπλάνο που θα γυρίσει τον κόσμο


Το Solar Impulse 2 αποκαλύπτεται - Δείτε τις εικόνες.

Αυτό είναι το Solar Impulse 2, το ηλιακό αεροπλάνο που θα επιχειρήσει να πετάξει σε όλο τον κόσμο τον επόμενο χρόνο χωρίς να χρησιμοποιήσει καύσιμα.

Οι κυβερνήτες Bertrand Piccard και Αndre Borschberg τόνισαν πως το Solar Impulse 2 είναι σαφώς βελτιωμένο από το πρωτότυπο που έκανε την πρώτη του πτήση πριν πέντε χρόνια. Λένε μάλιστα πως η τεχνολογία έχει προοδεύσει τόσο που το αεροσκάφος αυτό θα μπορούσε να μείνει στον αέρα… για πάντα.

Η νέα έκδοση του Solar Impulse που παρουσιάστηκε στη βάση Payerne στην Ελβετία έχει καλύτερες μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας που θα παράγεται στα ηλιακά πάνελ που καλύπτουν τα φτερά του.

Με φτερά 72 μέτρων, το Solar Impulse 2 έχει άνοιγμα 8 μέτρα μεγαλύτερο από το πρωτότυπο, μεγαλύτερο ακόμα και από Boeing 747 jumbo jet, ενώ έχει βάρος περίπου 2,5 τόνους.

Ογδόντα εταιρείες συνέβαλαν με τεχνολογία αιχμής στη σύνθεση του αεροσκάφους και σύμφωνα με τον Borschberg, το ταξίδι θα περιλαμβάνει περίπου 20 μέρες πτήσης που θα «μοιραστούν» σε διάστημα πολλών μηνών.

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις αναμένεται να γίνουν τον Μάιο και θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από την Ελβετία.

Δείτε τις εικόνες











Διαβάστε περισσότερα...

Τρομακτική συνάντηση στο νερό


Τετ-α-τετ με έναν μεγάλο λευκό καρχαρία - Δείτε το βίντεο.

Βίντεο με τον «χορό» του πάνω στα κύματα κατέγραψε ο θρύλος του σέρφινγκ Kelly Slater, εκτός όμως από το εντυπωσιακό κύμα ο 42χρονος φαίνεται να σερφάρει επικίνδυνα κοντά σε κάτι που μοιάζει με έναν μεγάλο λευκό καρχαρία.

Ο Slater τράβηξε το βίντεο με κάμερα GoPro ενώ σέρφαρε στη δυτική Αυστραλία, για τον διαγωνισμό «2014 Drug Aware Pro Challenge», με τον νικητή να διεκδικεί 10.000 δολάρια χρηματικό έπαθλο.

Ορισμένοι είδαν εντυπωσιασμένοι το βίντεο αλλά άλλοι υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για μεγάλο λευκό ή πως το βίντεο έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, σημειώνει η Daily Mail.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο ακριβό «πασχαλινό αυγό» του κόσμου


Η αξία του εκτιμάται στα... 6 εκατομμύρια ευρώ!

Είναι η εποχή που όλοι αγοράζουν αυγά... σοκολατένια αυγά, ενόψει του Πάσχα.

Υπάρχει όμως ένα αυγό στον κόσμο που ελάχιστοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν.

Μόνο όσοι έχουν μερικά εκατομμύρια... περίσσευμα!

Το «Mirage» είναι το πιο ακριβό αυγό του κόσμου και η αξία του εκτιμάται στα 6 εκατομμύρια ευρώ!

Το εξωτερικό του «κέλυφος» αποτελείται από 1.000 διαμάντια, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 100 από αυτά έχουν μοναδικό κόψιμο.



Το διαμαντένιο αυγά ανοίγει στη μέση και από μέσα του «ξεπηδά» μία χειροποίητη υφήλιος από χρυσό 18 καρατίων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail. Στην κορυφή της υφηλίου υπάρχει ένα περιστέρι φτιαγμένο από κρύσταλλο, το οποίο κάθεται επάνω σε ένα κλαδί ελιάς, το οποίο είναι επίσης φτιαγμένο από χρυσό.



Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να φτιαχτεί το «Mirage», ενώ επιστρατεύτηκαν οι κορυφαίοι τεχνίτες από τρεις ηπείρους.

Ο ιδιοκτήτης του παραμένει ανώνυμος και όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας δε σκοπεύει να το πουλήσει.



Σύμφωνα με τον Vashi Dominguez, κοσμηματοπώλη που ειδικεύεται στα διαμάντια, πρόκειται για ένα από τα πιο πολύτιμα κοσμήματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.








Διαβάστε περισσότερα...

Οι απαρχές του κινήματος των Illuminati


Η θεωρία συνωμοσίας που ανέπτυξε ο επιστήμονας John Robison.

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από μυστικοπαθείς ελίτ εξουσίας, που επιδιώκουν την παγκόσμια κυριαρχία, κατέχουν σημαντικό μέρος στη σύγχρονη... φαντασία.

Οι απαρχές των ιδεών αυτών απαντώνται στα γραπτά του John Robison, ενός σκοτσέζου μηχανικού, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Γαλλική Επανάσταση ήταν έργο μιας μυστικής μασονικής οργάνωσης, γνωστής ως Illuminati, γράφει ο Mike Jay στην ιστοσελίδα publicdomainreview.org.

Στις αρχές του 1797 ο John Robison ήταν ήδη πολύ γνωστός στη βρετανική επιστημονική κοινότητα.

Ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για περισσότερα από 20 χρόνια, αυθεντία στα μαθηματικά και την οπτική, καθώς και ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στην τρίτη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Encyclopaedia Britannica.

Προς το τέλος της ίδιας χρονιάς η επαγγελματική του φήμη επισκιάστηκε από ένα βιβλίο, το οποίο ξεπέρασε σε πωλήσεις όσα είχε γράψει στο παρελθόν και το οποίο συνέχισε να προκαλεί κύματα αντιδράσεων για πολύ καιρό μετά.


Πορτρέτο του John Robison (1798) ζωγραφισμένο από τον Henry Raeburn

Ο τίτλος του ήταν «Proofs of a Conspiracy against all the Religions and Governments of Europe».

Σε αυτό υποστήριζε μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία είχε στηθεί μια τεράστια συνωμοσία, ελεγχόμενη από μία συγκαλυμμένη μασονική οργάνωση, γνωστή ως «Illuminati», η οποία είχε ξεκινήσει μια διαδικασία υπονόμευσης όλων των θεσμών του πολιτισμένου κόσμου, τα οποία θα μετέτρεπε σε όργανα των μυστικών και άθεων σχεδίων της, που δεν ήταν άλλα από την τυραννία των μαζών κάτω από τον αόρατο έλεγχο αγνώστων, καθώς επίσης και μια νέα εποχή «σκοταδισμού».

Η πρώτη έκδοση ξεπούλησε μέσα σε λίγες μέρες. Ακολούθησαν πολλές επανεκδόσεις μέσα στη χρονιά, όχι μόνο στο Εδιμβούργο, αλλά και στο Λονδίνο, το Δουβλίνο και τη Νέα Υόρκη.

Ο Robison είχε καταφέρει να «χτυπήσει ένα νεύρο», δίνοντας απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής, όπως για παράδειγμα «τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη Γαλλική Επανάσταση» και «τι ήταν αυτό που την καθοδηγούσε και οδήγησε στην αιματηρή και ταραχώδη πορεία της».

Πολλοί είχαν εντοπίσει τις ρίζες της επανάστασης στις ιδέες του Διαφωτισμού και σε προσωπικότητες όπως ο Βολταίρος, ο Ντιντερό και ο Κοντορσέ.

Αυτό που έλεγε ο Robison στο βιβλίο του ήταν, ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες της επανάστασης ήταν πιόνια σε ένα πολύ μεγαλύτερο παιχνίδι, τα φιλόδοξα σχέδια του οποίου είχαν μόλις αρχίσει να γίνονται ορατά.

Η Γαλλική Επανάσταση, όπως όλα τα παγκόσμια γεγονότα πριν και μετά, ήταν γεμάτα από συνωμοσίες, οι οποίες «τρέφονταν» από την ταχύτητα με την οποία συνέβαιναν τα γεγονότα, τον πανικό εκείνων που εμπλέκονταν σε αυτά και τις περιορισμένες, διαθέσιμες πληροφορίες γύρω από αυτά.

Μέχρι το 1797 στη Μ. Βρετανία οι περισσότεροι πίστευαν ότι οι μυστικές οργανώσεις στην Ιρλανδία είχαν έρθει σε επαφή με το Ναπολέοντα και σχεδίαζαν να ανατρέψουν τη βρετανική κυβέρνηση και να εισβάλουν στην ηπειρωτική χώρα, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Η δύναμη της αποκάλυψης του Robison έγκειτο στο γεγονός ότι προσδιόρισε ένα μόνο «πρωταγωνιστή», μια ενιαία ιδεολογία και μια ενιαία και γενική πλοκή που αποκρυστάλλωνε το χάος σε μια επική μάχη μεταξύ του καλού και κακού, η έκβαση της οποίας θα καθόριζε το μέλλον της παγκόσμιας πολιτικής.

Η θεωρία συνωμοσίας του Robison χρειαζόταν μια επιβλητική προσωπικότητα, ένα ρόλο για τον οποίο ο Adam Weishaupt, ιδρυτής του Βαυαρικού Τάγματος των Πεφωτισμένων (Bavarian Order of the Illuminati), φαινόταν ως μη κατάλληλος υποψήφιος.



Ιδεοληπτικός και αυταρχικός, ο Weishaupt δυσκολευόταν από την αρχή να προσελκύσει μέλη στη μυστική κοινωνία που είχε ιδρύσει, μέσα στην οποία τα μέλη έπρεπε να υιοθετούν ψευδώνυμα –τα οποία επέλεγε ο ίδιος- και να περνούν από διάφορα στάδια μύησης, προκειμένου να αναλάβουν ρόλους υποταγμένοι στη μεγαλοπρεπή, αλλά αόριστη σταυροφορία του για την παγκόσμια κυριαρχία.

Μετά το 1784 το Τάγμα απαγορεύτηκε από τον ηγεμόνα της Βαυαρίας και ο Weishaupt αυτοεξορίστηκε στην Gotha της κεντρικής Γερμανίας.

Ο Robison «είδε» στην ιστορία των Illuminati ένα πιο επεκτατικό και απειλητικό σχέδιο. Για τον ίδιο η μεσσιανική αποστολή του Weishaupt και οι εξωφρενικές δομές του Τάγματος υπαινίσσονταν μια πολύ μεγαλύτερη οργάνωση από αυτές που γνώριζε και η καταστολή της είχε προκαλέσει σάλο εντελώς δυσανάλογο προς τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε.

Όμως όλα αυτά «βόλευαν» τη θεωρία συνωμοσίας που είχε αναπτύξει ο Robison. Επρόκειτο για ένα αόρατο ιστό γεγονότων, τα οποία είχαν καταπιεί τον κόσμο.



Δεν ήταν λίγοι οι φίλοι και συνάδελφοι επιστήμονες του Robison που ξαφνιάστηκαν (σε πολλές περιπτώσεις ντροπιάστηκαν) από τους ισχυρισμούς του που ανέπτυσσε το βιβλίο του «Proofs of a Conspiracy».

Παρότι το βιβλίο του έγινε bestseller, η θεωρία συνωμοσίας γύρω από τους Illuminati δε συγκίνησε τόσο τη φαντασία της βρετανικής πολιτικής, όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μόλις η Γαλλική Επανάσταση πέρασε στο παρελθόν μερικές συντηρητικές φωνές απέδωσαν το γεγονός αυτό στην ανώτερη βρετανική κοινή λογική, όμως στην πραγματικότητα η Βρετανία εκείνη την εποχή είχε να αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρές απειλές και συνωμοσίες.

Μετά το θάνατο του Robison το 1805, ο συνάδελφός του στο Εδιμβούργο και πρωτοποριακός γεωλόγος John Playfair έγραψε ένα κείμενο, το οποίο εστίαζε περισσότερο στα επιστημονικά επιτεύγματα του Robison, ωστόσο δεν απέφυγε και μια αναφορά στο έργο που τον έκανε ευρύτερα γνωστό.

Η θεωρία συνωμοσίας των Illuminati έχει γίνει πια ένας σύγχρονος μύθος, σχολιάζει ο αρθρογράφος, τονίζοντας πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως «ακόμη και η πιο φωτισμένη δημοκρατία μπορεί να χειραγωγηθεί από κρυφά χέρια».



Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητώντας τη «χαμένη πόλη» των Ίνκας


Φόβοι ότι η εκστρατεία θα βλάψει την υγεία των αυτοχθόνων.

Ένα από τα πιο απομονωμένα τμήματα του περουβιανού Αμαζονίου σκοπεύει να εξερευνήσει ένας Γάλλος συγγραφέας, με στόχο τον εντοπισμό της «χαμένης» ή «κρυφής πόλης που ίσως να έχτισαν οι Ίνκας. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι η επιχείρηση μπορεί να βλάψει την υγεία απομονωμένων φυλών που κινδυνεύουν ήδη με εξαφάνιση, καθώς οι φυλές αυτές δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στις κοινές ανθρώπινες ασθένειες.

Ο Τιερί Ζαμίν πιστεύει ότι η πόλη, την οποία αποκαλεί «Παϊτίτι», πρέπει να εκτείνεται σε μια προστατευμένη περιοχή 215.000 εκταρίων, που αποκαλείται Εθνικός Δρυμός Μεγκαντόνι στα νοτιοανατολικά του Περού.

«Οι εκπληκτικές ανακαλύψεις της ομάδας μου στην περιοχή μας οδήγησαν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό», δήλωσε ο Ζαμίν στη βρετανική Guardian.

«Αρκετοί αυτόχθονες του δάσους – Ματσιγκουένγκας – υποστηρίζουν ότι στην κορυφή ενός περίεργου τετράγωνου βουνού υπάρχουν ερείπια. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στην επισημοποίηση της ύπαρξης αυτού της μεγάλης αρχαιολογικής περιοχής», συνέχισε.



Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ο Ζαμίν σχεδιάζει μια εκστρατεία διάρκειας έξι εβδομάδων, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Στο εγχείρημά του τον βοηθά μια τοπική ΜΚΟ καθώς και μια ομάδα Ματσιγκουένγκας από ένα χωριό κοντά στον δρυμό.

Η ιστοσελίδα του περιγράφει το «Παϊτίτι» ή «Παϊτίτι – Ελντοράντο» ως μια «κρυφή πόλη των Ίνκας», «μια από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες της μυθολογίας των Ίνκας», «το μεγαλύτερο αρχαιολογικό αίνιγμα της Νοτίου Αμερικής» και το μέρος όπου οι Ίνκας έκρυψαν «όλους τους θησαυρούς της αυτοκρατορίας τους όταν πραγματοποιήθηκε η εισβολή των Ευρωπαίων».



Διαβάστε περισσότερα...