Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Παίζοντας μπάλα με τα λιοντάρια!


Ο εκπληκτικός Kevin Richardson...
Διαβάστε περισσότερα...

Κρύβουν κινδύνους οι εξαντλητικές δίαιτες;


Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα είναι ο διακαής πόθος όλων. Όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι η εφαρμογή αυτών των διατροφικών σχημάτων , μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Κατά κύριο λόγο οι δίαιτες αυτές δρουν είτε μέσω του αυστηρού περιορισμού της προσλαμβανόμενης ενέργειας (θερμίδες) είτε μέσω της απαγόρευσης ολόκληρων ομάδων τροφίμων π.χ. δημητριακών ή φρούτων.

Στην πρώτη περίπτωση, η απότομη μείωση των θερμίδων έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη μείωση του βάρους και την απώλεια κυρίως υγρών και μυϊκής μάζας όπως και μικρής ποσότητας λιπώδους ιστού αλλά και τη μείωση του μεταβολισμού. Με το που αρχίζουμε να αυξάνουμε τις θερμίδες μας, ανακτούμε το χαμένο βάρος αλλά αυτή τη φορά έχουμε μικρότερο ποσοστό μυϊκής μάζας και μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους. Προσέξτε και μην κάνετε δίαιτες χαμηλότερες των 1.200 θερμίδων που κουράζουν, αποδυναμώνουν και εξασθενούν τον οργανισμό σας και κλέβουν την ενεργητικότητά σας.

Στη δεύτερη περίπτωση, ανήκουν κυρίως οι πρωτεϊνικές δίαιτες στις οποίες αποκλείονται συγκεκριμένα τρόφιμα και συνήθως ότι έχει να κάνει με υδατάνθρακες. Οι πρωτεϊνικές δίαιτες εξαναγκάζουν τον εγκέφαλο να χρησιμοποιήσει λίπος ως καύσιμη ύλη με αποτέλεσμα την πρόκληση του φαινομένου της κέτωσης, το οποίο συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας όπως δημιουργία προβλήματος στα νεφρά και αυξημένου ουρικού οξέος στο αίμα.

Άλλες δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργούν οι πρωτεϊνικές δίαιτες είναι κόπωση, κακοσμία στόματος, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι κάθε τρόφιμο έχει μοναδικά θρεπτικά συστατικά και ότι ο αποκλεισμός διαφόρων τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα που είναι άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, θαυματουργές δίαιτες δεν υπάρχουν. Μια ισορροπημένη διατροφή με μια ήπια μείωση θερμίδων σε συνδυασμό με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αλλά και να μην κινδυνεύσει ο οργανισμός σας.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκολίωση: Πρόληψη και θεραπεία


Η Σκολίωση αποτελεί παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) με κύρια χαρακτηριστικά την πλάγια κλίση και τη στροφή των σπονδύλων. Συχνά το βασικό πρόβλημα που προκύπτει μπορεί να είναι μόνο το αισθητικό (εφόσον η ΣΣ δεν είναι ευθεία αλλά σαν S ή C) αλλά σε βαριές μορφές μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα ή και στο νωτιαίο μυελό.

Συνηθέστερη μορφή σκολίωσης είναι η πρωτοπαθής η οποία μπορεί να είναι

• ιδιοπαθής (στο 80% των περιπτώσεων) άγνωστης αιτιολογίας

• συγγενής (που οφείλεται σε σκελετικές ανωμαλίες των σπονδύλων)

• άλλες σπανιότερες μορφές (νευρομυική κτλ)

Η σκολίωση μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση συμβαίνει μετά την ηλικία των 10 ετών και είναι ο πιο συχνός τύπος. Η βρεφική συμβαίνει σε παιδιά έως 3 ετών ενώ η παιδική σε παιδιά 4-10 ετών.

Η ιδιοπαθής σκολίωση είναι κατά κανόνα ασυμπτωματική γι’αυτό συχνά διαφεύγει της προσοχής στα αρχικά στάδια. Η πρωτοπαθής σκολίωση είναι δύσκαμπτη, συνοδεύεται από στροφή των σπονδύλων και δεν διορθώνεται από τον ασθενή.

Άλλη μορφή σκολίωσης είναι η δευτεροπαθής η οποία μπορεί να είναι

• αντισταθμιστική (λόγω ανισοσκελίας οπότε η κλίση της ΣΣ αντισταθμίζει την κλίση της λεκάνης)

• ανταλγική (λόγω πόνου στη ΣΣ)

• άλλες σπανιότερες μορφές

Χαρακτηριστικό της δευτεροπαθούς σκολίωσης είναι ότι δεν υπάρχει στροφή των σπονδύλων οι καμπύλες είναι κινητές και όταν εξαλειφθεί η αιτία που την προκαλεί η ΣΣ αποκαθίσταται πλήρως.

Συχνότητα

3-5%, με αυξημένη εμφάνιση στα κορίτσια (6/1)

Αιτιολογία

Άγνωστη. Η κακή στάση στο διάβασμα ή οι βαριές σχολικές τσάντες δεν φαίνεται ότι παίζουν ρόλο. Πιθανόν να ευθύνονται κληρονομικοί, ορμονικοί, μηχανικοί και διατροφικοί παράγοντες.




Στην εικόνα φαίνεται η ασυμμετρία των ωμοπλατών, η δερματική πτυχή και ο ύβος κατά την επίκυψη.

Κλινική εικόνα

Όλα τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται από ορθοπαιδικό κατά τη διάρκεια της σκελετικής ανάπτυξης.

Τα σημεία της σκολίωσης είναι:

• ασυμμετρία ωμοπλατών

• ασυμμετρία λεκάνης

• δερματική πτυχή στην οσφυική χώρα (μέση)

• κατά τη δοκιμασία επίκυψης υπάρχει ύβος (προπέτεια)

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την εξέταση από τον ορθοπαιδικό η οποία περιλαμβάνει

• λήψη καλού ιστορικού

• κλινική εξέταση

• ακτινολογικό έλεγχο (σε όρθια θέση, σε κατάκλιση, πλάγιες προβολές, με έλξη κτλ) με τον οποίο μετρώνται οι γωνίες των κυρτωμάτων

Πρόγνωση

Σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες όσον αφορά την εξέλιξη της σκολίωσης είναι:

• η ηλικία έναρξης

• το φύλο

• η ηλικία εμφάνισης έμμηνης ρύσης

• σκελετική ηλικία

• είδος καμπύλης

• ανατομική θέση καμπύλης

• γωνία σκολίωσης

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσης χρειάζεται πείρα, ειδικές γνώσεις γύρω από την πάθηση και συνεκτίμηση πολλών παραγόντων (είδος κυρτώματος, γωνία εντόπιση, ηλικία ασθενούς κτλ).

Η θεραπεία διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική.

• Συντηρητική αγωγή (σε γενικές γραμμές όταν η γωνία σκολίωσης είναι μικρότερη από 50ο )

o Σε γωνίες <20 3-6="" br="">
o Σε γωνίες 25-40ο συνιστάται χρήση ειδικών κηδεμόνων ΣΣ τους οποίους φορούν τα παιδιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας (σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού). Παλαιότερα σε θωρακικές ή υψηλές θωρακοοσφυικές σκολιώσεις γινόταν χρήση του νάρθηκα Milwaukee ο οποίος έφθανε πολύ ψηλά και δεν γινόταν εύκολα ανεκτός από τα παιδιά. Τώρα έχει σχεδόν εξολοκλήρου αντικατασταθεί από τον κηδεμόνα τύπου Boston που αφήνει ελεύθερο το άνω τμήμα της ΣΣ

Γενικά η χρήση κηδεμόνων δεν βελτιώνει τη σκολίωση αλλά μάλλον συγκρατεί την επιδείνωση και γίνεται μέχρι την σκελετική ωρίμανση.

• Χειρουργική αγωγή εφαρμόζεται σε γωνίες> 40-50ο και όταν υπάρχει ακόμη σκελετική ανάπτυξη ή όταν εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό και ανάλογα με την ηλικία.

Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών με μεγάλου βαθμού σκολίωση δεν παύουν όμως να είναι μεγάλες επεμβάσεις και χρειάζεται πολύ καλός προεγχειρητικός έλεγχος του ασθενούς, κατάλληλη υποδομή στο χειρουργείο και μεγάλη εμπειρία εκ μέρους του χειρουργού αλά και του αναισθησιολόγου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο άνετη μπορεί να είναι μία τροχοβίλα;


Μικρή στο μάτι...









 

















Διαβάστε περισσότερα...

Yoga στην καρέκλα: To αντίδοτο της καθιστικής ζωής


«Η γιόγκα στη καρέκλα» είναι μία από τις πιο ήπιες μορφές της γιόγκα. Οι περισσότερες από τις ασκήσεις γίνονται ενώ είστε καθιστοί τονίζει η Τσάκαλου Βασιλική, εκπαιδεύτρια yoga. Ένα πραγματικά εύκολο και απλό εργαλείο, για όσους το είδος της εργασίας τους απαιτεί να κάθονται σε μια καρέκλα μπροστά από έναν υπολογιστή για πολλές ώρες μέσα στη καθημερινότητας τους.




Είναι αποδεδειγμένο πως η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την λανθασμένη στάση του σώματος, συμβάλει αρνητικά στο σώμα και το πνεύμα. Εμποδίζει τη σωστή ροή της αναπνοής, την οξυγόνωση και αιμάτωση των ζωτικών οργάνων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά μπλοκαρίσματα σε νοητικό-πνευματικό και σωματικό επίπεδο, όπως: δύσκαμπτες αρθρώσεις, πόνοι στην σπονδυλική στήλη , στην πλάτη στον αυχένα στα πόδια κλπ. Και σε νοητικό-πνευματικό επίπεδο, η μη ισορροπημένη ροή της ενέργειας στο σώμα, προκαλεί σύγχυση, ανησυχία, αϋπνία, άγχος, εκνευρισμό, αναποφασιστικότητα, κατάθλιψη κλπ. Η γιόγκα είναι ένα σύστημα εξάσκησης και ενδυνάμωσης του σώματος και μας βοηθά στην εσωτερική μας ανάπτυξη.

Είναι ένα σύστημα που καταπολεμά το στρες και βοήθα στην βελτίωση της υγείας. (Είναι η ένωση του σώματος με την αναπνοή, της αναπνοής με το νου, και του νου με το πνεύμα.) ο σκοπός της εξάσκησης της γιόγκα είναι να επιτύχουμε ισορροπία και αρμονία στη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας. Όταν βιώνουμε την ισορροπία μεταξύ νου και σώματος τότε βιώνουμε τον πραγματικό εαυτό μας χωρίς καμία ψευδαίσθηση.

Είναι σίγουρο πως αν αφιερώσετε λίγα λεπτά στις παρακάτω ασκήσεις της γιόγκα ξεκούραστα και ανώδυνα όπου και αν κάθεστε, θα νιώσετε να χαλαρώνει η πίεση, θα αυξήσετε την παραγωγικότητα σας και το σπουδαιότερο θα νιώσετε πραγματικά καλύτερα! Δεν είναι καταπληκτικό να έχετε τη δυνατότητα να απαλλαγείτε από το στρες και από τις σωματικές ενοχλήσεις γρήγορα και ευχάριστα; Να αυξήσετε την ενέργειά σας και να συνεχίσετε την όποια δραστηριότητα σας με περισσότερη διαύγεια και διάθεση; Με της παρακάτω ασκήσεις που ακολουθούν θα βελτιώσετε την σωματική σας εμφάνιση αποκτώντας σωστή στάση του σώματος.

Άσκηση για τον αυχένα:



Καθίστε με την πλάτη ίσια να ακουμπήσει καλά στο πίσω μέρος της καρέκλας. Τα πόδια στο άνοιγμα τον ώμων, οι ώμοι κάτω και χαλαροί, ανοιχτοί και ελαφρός προς τα πίσω (όχι καμπούρα). Κεφάλι, λαιμός, αυχένας, χωρίς καμία ένταση, το βλέμμα κοιτάζει μπροστά. Εισπνοή εκπνοή από την μύτη (εκτός και αν αυτό είναι αδύνατο λόγο κρυολογήματος η άλλης αιτίας) με το στόμα και τα χείλη μισόκλειστα και χαλαρά. Πάρτε μια βαθειά εισπνοή και με την εκπνοή αφήστε το κεφάλι αργά να πέσει στο πλάι, στον δεξί ώμο. Σαν να θέλετε να ακουμπήσετε το δεξί αυτί στον δεξί ώμο. Μείνετε για 2-3 χρόνους ακόμα, (π.χ. εισπνοή – εκπνοή 1. Εισπνοή – εκπνοή 2 , 3…) και με την εκπνοή ελάτε πάλι στο κέντρο. Αφήστε την αναπνοή σας να ρέει αυθόρμητα και ήρεμα. Νιώστε το τράβηγμα και το άνοιγμα του λαιμού. Επαναλάβετε το ίδιο με τους ίδιους χρόνους από την αντίθετη πλευρά αριστερά, στη συνέχεια μπροστά (σαν να θέλετε να ακουμπήσετε το πιγούνι σας στο στέρνο) και τέλος το κεφάλι προς τα πίσω. Αφού τελειώσετε τις επαναλήψεις, φέρτε το κεφάλι πάλι στο κέντρο και χαλαρώστε εκεί για μερικές αναπνοές με το βλέμμα μπροστά με κλειστά η ανοιχτά μάτια. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας!

Περιστροφή των ώμων



Από την ίδια θέση (καθιστή) με την πλάτη ίσια, λυγίστε τους αγκώνες και φέρτε τα δάχτυλα στους ώμους (δηλαδή τα δάχτυλα του αριστερού χεριού στον αριστερό ώμο και τα δάχτυλα του δεξιού χεριού στον δεξί ώμο). Εισπνεύστε και περιστρέψτε τους δύο αγκώνες ταυτόχρονα κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο γύρω από την άρθρωση των ώμων. Με την εισπνοή πάνω και περιστροφή και στο τέλος του κύκλου με την εκπνοή μπροστά και κάτω. Κάντε 5 γύρους με την φορά του ρολογιού από μπροστά προς τα πίσω και 5 αντίστροφα από πίσω προς τα εμπρός. Να θυμάστε με την εισπνοή μπαίνουμε στην άσκηση και με την εκπνοή βγαίνουμε από την άσκηση και χαλαρώνουμε (π.χ. εισπνοή πάνω και εκπνοή κάτω, αργά και σταθερά συγκεντρωμένοι στην αναπνοή σας).

Στροφές του κορμού

Όπως είστε στην καρέκλα με την πλάτη ίσια πάρτε εισπνοή και καθώς εκπνέετε στρίψτε το κορμό σας δεξιά βάλτε την παλάμη σας πίσω στο ύψος του κόκκυγα μείνετε εκεί για 5 αναπνοές και με την τελευταία εκπνοή φέρτε τον κορμό σας στο κέντρο. Επαναλάβετε το ίδιο και στην άλλη πλευρά. 5 επανάληψις σε κάθε πλευρά.

Άσκηση για τα πόδια

Καθίστε στην καρέκλα, ελάτε λίγο πιο μπροστά και βάλτε ένα μαξιλάρι πίσω στο κενό της μέσης και της πλάτης της καρέκλας. Με τα πόδια μακριά και τεντωμένα. Αρχίστε να κάνετε αργές κυκλικές κινήσεις με τους αστραγάλους σαν να θέλετε να ακουμπήσουν να δάχτυλα και τα πέλματα στο έδαφος. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και συνεχίστε τις αργές κυκλικές κινήσεις των ποδιών για ακόμα 5 επαναλήψεις. Λυγίστε τα γόνατα και χαλαρώστε. Φέρτε το σώμα σας πάλι πίσω να εφάπτεται η πλάτη και η μέση με την πλάτη της καρέκλας. Μείνετε εκεί και χαλαρώστε.

Άσκηση για την πλάτη

Καθίστε στην καρέκλα με τη πλάτη σας και τη μέση να’ ακουμπάνε καλά στην πλάτη της καρέκλας. Τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων και τα πέλματα να πατάνε καλά στο έδαφος.

Πάρτε μια βαθειά εισπνοή και με την εκπνοή σηκώστε τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι , πλέξτε τα δάχτυλα σας, γυρίστε τις παλάμες προς τα πάνω, τεντώστε μακριά τη σπονδυλική στήλη και μείνετε σε αυτή τη θέση για 3 αναπνοές (π.χ. Εισπνοή – εκπνοή = 1. Εισπνοή – εκπνοή = 2 , 3…). Με την τελευταία εκπνοή σας κατεβάστε τα χέρια σας κάτω αργά και σταθερά. Επαναλάβετε άλλες 5 φορές συγκεντρωμένοι στην αναπνοή σας , που φεύγει και έρχεται. Εισπνοή – εκπνοή από τη μύτη.

Άσκηση χαλάρωσης



Θα κλείσουμε με μια πολύ σπουδαία άσκηση που λέγετε «Γαλήνια παραμονή του νου». Μείνετε ήρεμοι στην καρέκλα με την πλάτη ίσια οι ώμοι χαλαροί το πιγούνι και τα βλέφαρα χαλαρά. Με κλειστά η ανοιχτά μάτια (αν τα μάτια σας είναι ανοιχτά εστιάστε το βλέμμα σας στο κέντρο σε ένα σημείο αναφοράς μπροστά σας και λίγο προς τα κάτω. Με τα χέρια ακουμπισμένα απαλά στα γόνατα οι στους μηρούς με τις παλάμες πάνω η κάτω. Συγκεντρωθείτε με ηρεμία στην αναπνοή σας και αρχίστε να μετράτε τις αναπνοές σας (Εισπνοή – εκπνοή = 1 αναπνοή. Εισπνοή – εκπνοή = 2, 3…) μέχρι να φτάσετε τις 20 αναπνοές χωρίς διάσπαση του νου απλά και ήρεμα αφήνοντας τις σκέψεις να περνούν και να φεύγουν όπως τα σύννεφα στον ουρανό, χωρίς κανένα άρπαγμα και καμία προσκόλληση σε αυτές. Και αν ακόμα σας παρασύρουν κάποιες σκέψεις και χάσετε το μέτρημα επιστρέψτε πάλι στην αναπνοή σας και ξεκινήστε πάλι από την αρχή μέχρι να βιώσετε την κενότητα!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η φύση έχει κέφια...


Είναι κάποιες φορές που τα λαχανικά που καθημερινά χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας, μας θυμίζουν περισσότερο ζώα ή αντικείμενα κι όχι αυτό για το οποίο αρχικά προορίζονταν.

Δείτε τις αστείες φωτογραφίες που ακολουθούν



 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 




Διαβάστε περισσότερα...