Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

"Θερίζει" η μαύρη εργασία στην Κάλυμνο


Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπήκε και η Κάλυμνος. Κλιμάκιο ελεγκτών του ΙΚΑ μετέβη στο νησί μετά από εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, πραγματοποιώντας μια κινηματογραφική επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον ALPHA, οι ελεγκτές πήγαν με αεροπλάνο στην Κω, εκεί μυστικά συνάντησαν τον αστυνομικό διευθυντή του νησιού, ενοικίασαν αυτοκίνητο και πήραν αστυνομικούς από το νησί για να τους συνοδεύσουν. Στη συνέχεια, μετέβησαν στην Κάλυμνο με πλοίο χωρίς να το γνωρίζει κανείς και φτάνοντας -πριν καν καταλύσουν σε ξενοδοχείο-ξεκίνησαν στις 11 το βράδυ τους ελέγχους.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που κράτησαν μέχρι τις 2.30 τα ξημερώματα, έλεγξαν δέκα επιχειρήσεις, βρίσκοντας σε όλες ασφαλιστικές παραβάσεις, καθώς οι μισοί από τους εργαζόμενους ήταν ανασφάλιστοι.

Την ίδια στιγμή αύριο ο Γιάννης Βρούτσης θα ανακοινώσει το νέο τρόπο υπολογισμό των προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία γίνονται πιο αυστηρά και θα βεβαιώνονται επιτοπίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάλκινοι με "περίπατο" οι Παίδες!!


H Ελλάδα στο μπάσκετ έχει ταλέντο και τα "χρυσά" παιδιά του Μάνου Μανουσέλη το απέδειξαν περίτρανα, καθώς έπειτα από μία εξαιρετική εμφάνιση κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ επικρατώντας της Ιταλίας με

Όλοι οι παίκτες συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε το ταξίδι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην Ουκρανία να τελειώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρώτοι σκόρερ της Εθνικής ήταν οι Διονύσης Σκουλίδας με 20 πόντους και Γιώργος Παπαγιάννης που έκανε νταμπλ -νταμπλ με 22 πόντους και έντεκα ριμπάουντ. Χαρακτηριστικό της ομαδικότητας και της προσφοράς από όλους τους παίκτες ο Δημήτρης Φλιώνης που έμεινε στους δύο πόντους, αλλά μάζεψε δέκα ριμπάουντ.

Εξαιρετικό ήταν το ξεκίνημα της Εθνικής κόντρα στην Ιταλία, με τους παίκτες του Μάνου Μανουσέλη να μπαίνουν με όρεξη στο παρκέ και να δείχνουν τα δόντια τους. Με μπροστάρη στην επίθεση τον Διονύση Σκουλίδα (εννέα πόντοι) και όλους τους παίκτες να δείχνουν μεγάλη προσήλωση στα αμυντικά τους καθήκοντα, η Ελλάδα εγκλώβισε την Ιταλία και έκλεισε την πρώτη περίοδο με 22-9.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι διεθνείς χαλάρωσαν και έκαναν αρκετά λάθη, αλλά ευτυχώς αυτό δεν είχε αντίκτυπο στην διαφορά από τους Ιταλούς. Οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος συνέχισαν να κυριαρχούν στη μάχη των ριμπάουντ και ανέβασαν την ψαλίδα ακόμη και στους 15 πόντους (31-16) με σουτ του Παπαγιάννη. Η Εθνική πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου με το ηλεκτρονικό ταμπλό να δείχνει 34-24.

Mε ένα εντυπωσιακό σερί ξεκίνησε 9-0 ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο η Ελλάδα και έτσι η διαφορά εκτοξεύτηκε στους 19 πόντους (43-24), με τους Ιταλούς να μην είναι σε θέση να ακολουθήσουν τον ρυθμό της Εθνικής ομάδας. Μετά από ένα νεκρό επιθετικά διάστημα και για τις δύο ομάδες, ο Σκουλίδας με σουτ τριών πόντων ανέβασε το προβάδισμα της Εθνικής στους 20 πόντους (50-30), δύο λεπτά πριν από το τέλος του δεκαλέπτου. Το τέλος της τρίτης περιόδου βρήκε την Εθνική να προηγείται με 54-32 και να έχει βάλει τις βάσεις για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην Ευρώπη και το χάλκινο μετάλλιο.

Η εικόνα του ματς δεν είχε δραματικές αλλαγές στην τελευταία περίοδο, με την υπεροχή της Ελλάδας να είναι εμφανής. Οι διεθνείς μας επικράτησαν με το εμφατικό 78-50 και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ!

H τελευταία φορά που η Εθνική Παίδων είχε ανέβει στο βάθρο ήταν το 1999, όταν η Ελλάδα είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο. Στην Σλοβενία, 14 χρόνια πριν, η Ελλάδα είχε ηττηθεί από την Σερβία στον τελικό με 48-59. Πρωταγωνιστής εκείνης της ομάδας ήταν ένας από τους νυν πρωταγωνιστές της Εθνικής Ανδρών, Νίκος Ζήσης. Συνολικά η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Παίδων μετρά επτά μετάλλια.

Δεκάλεπτα: 22-9, 34-24, 54-32,78-50

Ελλάδα (Μανουσέλης): Κόνιαρης 8 (4ρ, 4 α), Ντουζίδης 2, Καμάρας 2, Φλιώνης 2 (10ρ, 4 α), Μιχαλούτσος 2, Πεφάνης 2, Σκουλίδας 20 (6ρ, 5 α), Ψυχίδης 2, Φραγκιαδάκης 1, Μουράτος 6 (9ρ, 4 α), Παπαγιάννης 22 (11ρ), Χαραλαμπόπουλος 9 (5ρ, 3 α)
Ιταλία: Κόστα, Σαβολντέλι, Ραταλίνο, Πέκια, Τέστα, Λα Τόρε 22, Μπολπίν 4, Μορέτι 12, Μπουκαρέλι 6, Τσεζάνα 2, Γκουαρίλια 4, Καταπάν




Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία


Η οικονομική κρίση προκαλεί μεγάλες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας από το 2011 μέχρι σήμερα, ακόμα και οι δαπάνες των ατόμων με χρόνιες παθήσεις για γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα μειώθηκαν κατά 50%. Αποτέλεσμα; Αυξήθηκε η νοσηρότητα και οι εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία ξεπερνούν κατά τον τελευταίο χρόνο τα 2 εκατ.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Παιδί-θαύμα στη μουσική


Η 11χρονη Ντανιέλα Λίμπμαν από το Μεξικό, εντυπωσιάζει με τις ικανότητές της στο πιάνο. Η ανήλικη πιανίστρια έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις και συμμετέχει σε πολλές συναυλίες στη χώρα της.

Δείτε το ρεπορτάζ από το MEGA:






Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανίδα κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού


Αναζητούνται τρία άτομα σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Τρία άτομα αναζητούνται από την Αστυνομία μετά από καταγγελία 26χρονης αλλοδαπής, βρετανικής υπηκοότητας, πως έπεσε θύμα βιασμού τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου, στην περιοχή της Παλαίρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr, η 26χρονη κατήγγειλε χθες το απόγευμα στο αστυνομικό τμήμα Βόνιτσας ότι ο βιασμός έγινε στην επαρχιακή οδό κοντά στην παραλία Ποταμάκι της Πογωνιάς στις 3 τα ξημερώματα και δράστες, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, είναι τρία άτομα ένας Βρετανός, ένας Έλληνας και ένας αφρικανική υπηκοότητας, γύρω στα 30.

Η κοπέλα υποβλήθηκε στις προβλεπόμενες εξετάσεις ενώ λήφθηκε και δέιγμα dna των δραστών, ενώ ενημερώθηκε η Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Σε εξέλιξη είναι εκτεταμένες αναζητήσεις για των εντοπισμό των φερόμενων δραστών που μετά το συμβάν έσπευσαν να εξαφανιστούν με λευκό Ι.Χ.όχημα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Το περιουσιολόγιο θα βάλει τέλος στα τεκμήρια»


Γ. Μαυραγάνης: Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι για μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση.

Με την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του περιουσιολογίου, μπορεί να εξεταστεί η κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον θα υπάρχει πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα των φορολογουμένων, αναφέρει σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Real news», ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, «η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας έχει ήδη γίνει με την υποβολή του Ε9.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε το περιουσιολόγιο ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα της περιουσίας των φορολογουμένων». «Πρακτικά» εξηγεί, «αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλέον στα χέρια μας όλα εκείνα τα “όπλα” για να ελέγχουμε με ακρίβεια τους φορολογούμενους σε σχέση με την αύξηση της περιουσίας τους και να εντοπίζουμε αυτούς που έχουν αποκρύψει τα εισοδήματά τους».

Εξάλλου, αποκαλύπτει ότι ολοκληρώθηκε η καταγραφή των εξωχώριων (off shore) εταιρειών με ακίνητα στην Ελλάδα και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τους ελέγχους. Την ίδια στιγμή, σημειώνει, το ΣΔΟΕ συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και ερευνά στοιχεία για τις off shore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι οποίες είχαν συναλλαγές με την Ελλάδα.

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει ότι επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, το έργο της οποίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, εξετάζει πώς θα εφαρμοστεί ο φόρος από το 2014.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ακόμη ότι «θα συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι για να επιτευχθεί μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση από εκείνους που στο παρελθόν δεν εκπλήρωναν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις». Λέει επίσης, ότι «θα πρέπει να συνεχιστεί και η προσπάθεια είσπραξης των οφειλών προς το δημόσιο, με έμφαση σε εκείνους τους οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν».

Αναφορικά τέλος με τις ποινές για ζητήματα φοροδιαφυγής, ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει ότι «αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι, σε περιπτώσεις συστηματικής και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής, αν πρέπει ο συμβιβασμός με τις φορολογικές Αρχές να αίρει τον αξιόποινο χαρακτήρα της πράξης ή θα συνεχίζεται η ποινική διαδικασία».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όργιο εκμετάλλευσης άνεργων νέων


Τα μεγαλύτερα θύματα της ανασφάλιστης εργασίας είναι οι χιλιάδες άνεργοι νέοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν το δίλημμα: ανασφάλιστη εργασία ή ανεργία, πέφτοντας θύματα εκβιασμού από κακούς εργοδότες.

Δείτε το Βίντεο από τον ΑLPHA:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκλεψαν τα φορολογικά στοιχεία των μισών Ελλήνων


Τα στοιχεία τουλάχιστον των μισών Ελλήνων φορολογουμένων έχουν πέσει στα χέρια επιτήδειων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποκλοπή φορολογικών και προσωπικών δεδομένων που έχει καταγραφεί στη χώρα, όπως προκύπτει από τις πολύμηνες έρευνες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, της ΕΛ.ΑΣ αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Η «υπεξαίρεση» , έγινε μέσα από το ΓΓΠΣ, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, την κύρια τράπεζα δεδομένων της χώρας, όπου αποθηκεύονται οι φορολογικές δηλώσεις και πολλά άλλα στοιχεία όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.

Το εντυπωσιακό είναι πως, ενώ οι πρώτες σημαντικές «ενδείξεις», ότι έχουν υπεξαιρεθεί μαζικά φορολογικά στοιχεία υπήρχαν ήδη από το 2010, οι έρευνες των αρμόδιων αρχών άρχισαν να αποδίδουν κάποιους καρπούς μετά από δύο ολόκληρα χρόνια από το τέλος του 2012 και την αρχή του 2013), ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρώσει η Αρχή τις έρευνές της και να συντάξει το πόρισμά της, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τους δύο μήνες για να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες κατά «εταιριών εμπορίας προσωπικών δεδομένων», ώστε να δημοσιοποιηθούν οι ονομασίες τους. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, ακόμα και μέχρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, τα κυκλώματα να συνεχίζουν τη δράση τους και να υπεξαιρούν στοιχεία από τη ΓΓΠΣ.


Την αποκάλυψη γι’αυτήν την απίστευτου μεγέθους υποκλοπή έφερε πρόσφατα στην επιφάνεια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), η οποία μάλιστα επέβαλε στην ΓΓΠΣ το ανώτερο προβλεπόμενο από το νόμο πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ.

Από τις έρευνες της ΑΠΠΔ και της ΕΛ.ΑΣ φαίνεται ότι τουλάχιστον πέντε εταιρείες «που δραστηροποιούνται στον τομές της εμπορίας προσωπικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» ήταν οι παραλήπτες αυτού του πρωτοφανούς όγκου πληροφοριών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε Τρικαλινούς μαθητές


Ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων ίδρυσαν την Κοινωνική Δομή της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η δομή αυτή λειτούργησε για πρώτη φορά την περσινή χρονιά και εξυπηρέτησε 30 δικαιούχους του προγράμματος, οι οποίοι ήταν μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων και εντάχθηκαν σ’ αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής της Ενισχυτικής Διδασκαλίας συνεδρίασε και αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της για το σχολικό έτος 2013 – 2014.

Οι δικαιούχοι μαθητές του προγράμματος, που θα ανέλθουν στους 30, με προτεραιότητα σε μαθητές Λυκείου, θα πρέπει να είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων, οι οποίοι θα ενταχθούν στην Κοινωνική Δομή της Ενισχυτικής Διδασκαλίας μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Δικαίωμα αίτησης έχουν οικογένειες με εισόδημα έως 14.000 ευρώ. Το όριο εισοδήματος δεν ισχύει για μαθητές των οποίων και οι δυο γονείς έχουν κάρτα ανεργίας, όπως επίσης και για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών ή για παιδιά με φυσική απουσία γονέων.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς ή κηδεμόνες θα απευθύνονται στον Δήμο Τρικκαίων για την υποβολή σχετικής αίτησης.

Συνημμένα της αίτησης υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο Δ. Α. Τ.

2. Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας ή βεβαίωση από την εφορία ότι δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση τα δύο τελευταία έτη.

3. Κάρτα ανεργίας γονέων.

4. Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής για αναπηρία γονέα ή μέλους της οικογένειας.

5. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό μπορεί να ληφθεί θετικά για την ένταξη του παιδιού στην Κοινωνική Δομή Ενισχυτική Διδασκαλίας.

Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα.

Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων μπορεί να ζητηθούν πρόσθετα δικαιολογητικά εφ’ όσον κριθούν απαραίτητα.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Οργανωτική Επιτροπή μπορεί να ζητήσει την διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας από την Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου όπου κριθεί απαραίτητο.

Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας, όπου κριθεί απαραίτητο κατά την διενέργεια της αξιολόγησης, μπορεί να ζητήσει ή να αναζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά.

Οι αιτήσεις γονέων ή κηδεμόνων θα υποβάλλονται στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων έως τις Τρίτη 20 Αυγούστου.

Εκπρόθεσμες αιτήσεις θα γίνονται δεκτές και θα αξιολογούνται από την Οργανωτική Επιτροπή εφόσον θα υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων.

Το έντυπο της αίτησης διατίθεται στους ενδιαφερόμενους από τα γραφεία ΚΕΠ του Δήμου, Ασκληπιού 18 και από την ιστοσελίδα του Δήμου www.trikalacity.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Παραλίες Προσβάσιμες για τα Άτομα με Αναπηρία: Ναι μεν, αλλά...


H αρχή έχει ήδη γίνει: Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας έχουν «ανοίξει» τις παραλίες τους στα Άτομα με Αναπηρία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η Περιφέρεια Αττικής που έχει τοποθετήσει 17 μηχανισμούς πρόσβασης σε παραλίες στον Πειραιά, τη Δυτική Αττική, την Ανατολική Αττική, τον Νότιο Τομέα Αθηνών αλλά και στη Σαλαμίνα και τα Κύθηρα, καθώς και η παραλία του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων Βούλας (Κ.Α.Α.Π.Β.), που διαθέτει απαιτούμενο εξοπλισμό ώστε να είναι προσπελάσιμη και ασφαλής.

Αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ειδικά σε Ασπροβάλτα και παραλία των Νέων Επιβατών, έχει ήδη εγκατασταθεί το πρωτοποριακό σύστημα SEATRAC για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Επίσης, στο Δήμο του Αγίου Νικολάου στις παραλίες του Αλμυρού και της Ελούντας, έχουν τοποθετηθεί ειδικά αμαξίδια για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία, ενώ εδώ και δύο χρόνια ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τον εξοπλισμό 20 παραλιών. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν πάρει και άλλοι Δήμοι και Περιφέρειες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. Θυμίζουμε ότι είχαμε εγκαίρως αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), ζητώντας ενημέρωση από τις Δημοτικές αρχές τις χώρας σχετικά με την υλοποίηση της υπ’ αριθμ. 1052758/ 1451/Β0010/10.04.2012 (Β΄ 1411) Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στις παραλίες. Φέτος, επανήλθαμε αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με την οποία ζητήσαμε από το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, να αναλάβει πρωτοβουλία εποπτείας των Ο.Τ.Α. για τον εξοπλισμό των ελληνικών παραλιών, ώστε να είναι προσβάσιμες στα Άτομα με Αναπηρία. Τέλος, για το ίδιο θέμα οι Οικολόγοι Πράσινοι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα στο Πανελλαδικό Συμβούλιο.

Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις παραλίες από τα Άτομα με Αναπηρία, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής τους στα κοινωνικά αγαθά και στη συλλογική ζωή. Οι πρωτοβουλίες των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα, το οποίο όμως δεν επαρκεί. Οφείλουν όμως να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και να επεκταθούν αρχικά σε όλες τις οργανωμένες παραλίες.

Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση των εν λόγω προγραμμάτων και η επιλογή αναδόχων πρέπει να γίνεται με διαφανή κριτήρια με στόχο πάντοτε την εξυπηρέτηση του κοινωνικού οφέλους. Η βελτίωση της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί για τους Οικολόγους Πράσινους προτεραιότητα. Ανάλογη οφείλει να είναι και η στάση της ίδιας της Πολιτείας.

Η Θεματική Ομάδα για τα Άτομα με Αναπηρία



Διαβάστε περισσότερα...

Οι... Γαϊδουρίστας ξαναχτύπησαν στον Ο.Λ.Η.


Χάνεται από κάθε έλεγχο η κατάσταση με εκείνους που σταθμεύουν ανεξέλεγκτα σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του Ηρακλείου. Ακόμα χειρότερα όμως πράττουν εκείνοι που... καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ!

Οι Minoistas ''τσίμπησαν'' όχι μια, αλλά τρεις τέτοιες περιπτώσεις με οχήματα που είχαν παρκάρει στο χώρο στάθμευσης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου σε θέσεις αναπηρικών οχημάτων. Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική.

Στο σχόλιο της εικόνας οι Minoistas αναφέρουν:

''Σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες), μετά την εκκλησία, κατεβήκαμε στο δημοτικό καφέ Μαρίνα για να συμπαρασταθούμε στους φίλους μας Δημήτρη και Ελένη πίνοντας έναν καφέ.

Στο parking όμως του O.Λ.Η. και ενώ υπήρχαν πάρα πολλές ελεύθερες θέσεις, εν τούτοις αντικρίσαμε δυστυχώς όχι ένα αλλά 3 στην σειρά αυτοκίνητα να έχουν παρκάρει σε θέσεις για ανάπηρους.

Μέχρι πότε βρε παιδιά θα βλέπουμε αυτό το θέαμα; Λέμε πως είμαστε έξυπνη πόλη ακολουθούμενη και με ανάλογες βραβεύσεις αλλά μόνο αυτό που δεν δείχνουμε προς τα έξω.

Μέχρι πότε αυτή η μικρή μειοψηφία θα λειτουργεί εις βάρος των πολλών;

Ειδικά τώρα που δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία θα έπρεπε από μόνοι μας να σεβόμαστε τους γύρω μας και όχι να λειτουργούμε ως ζώα.''

Φωτογραφία για Οι... Γαϊδουρίστας ξαναχτύπησαν στον Ο.Λ.Η.



Διαβάστε περισσότερα...

Η οικονομική κρίση «τρώει» τους ανάπηρους


Λευκωσία: Με υποσημείωση για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στις δυνατότητες του κοινωνικού κράτους, συνοδεύεται η πρώτη έκθεση της Κύπρου για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία έχει ήδη ετοιμαστεί μαζί με το πρώτο Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία 2013-2015.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι «τόσο η έκθεση όσο και το Σχέδιο Δράσης, ετοιμάστηκαν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την κυπριακή οικονομία περίοδο αφού η Κυπριακή Δημοκρατία αναγκάστηκε το 2012 να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ζητώντας χρηματοοικονομική στήριξη και καταλήγοντας σε συμφωνία για μνημόνιο συναντίληψης και την εφαρμογή προγράμματος οικονομικής προσαρμογής από τον Μάρτιο του 2013».

Η ανάπτυξη, επομένως, πρόσθετων δράσεων υλοποίησης της Σύμβασης «θα πρέπει να βρίσκεται εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους».

Επισημαίνεται επίσης και ο κίνδυνος που γεννάται από την οικονομική κρίση για την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των προσφερόμενων κρατικών υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες, εξαιτίας της αποχώρησης, λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης έμπειρων εξειδικευμένων στελεχών, χωρίς τη δυνατότητα αντικατάστασής του λόγω των περιορισμών στελέχωσης στον δημόσιο τομέα».

Σε γενικές γραμμές στην έκθεση γίνεται αναφορά στα όσα συνέβησαν στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, στα όσα θα έπρεπε να γίνουν και σε εκείνα που χρήζουν βελτίωσης.

Σημαντικό πλεονέκτημα για την Κύπρο αποτελεί ο δυνατός θεσμός της οικογένειας αλλά και «η σημαντική εθελοντική εκδήλωση έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης». Σύμφωνα με την έκθεση, «υπάρχει ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προάσπιση της προώθησης της υλοποίησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες τόσο με γενικούς νόμους όσο και με ειδικούς ανά τομέα».

Παράλληλα, «ο θεσμός της διαβούλευσης με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες ρυθμίζεται και νομοθετικά, αφού ειδικός νόμος υποχρεώνει κάθε κρατική υπηρεσία πριν τη λήψη απόφασης για θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες να διαβουλεύεται με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων».

Τέλος, «η διοικητική ικανότητα διαχείρισης και προώθησης δράσεων που υλοποιούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά μετά την εγκαθίδρυση και λειτουργία των μηχανισμών για την εφαρμογή της Σύμβασης». Αποτέλεσμα της λειτουργίας των μηχανισμών αυτών και της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων ήταν «η διαμόρφωση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Κύπρου για την Αναπηρία 2013-2015 ως εργαλείο για ενίσχυση της υλοποίησης της Σύμβασης».

Νοσεί η αποκατάσταση

Αρκετά πίσω στο στόχο της φαίνεται να βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά δύο πολύ σημαντικούς τομείς: Τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) αλλά και την επαγγελματική τους αποκατάστασης. Στους δύο αυτούς τομείς, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, παρουσιάζονται «περιοχές δράσης για βελτίωση».

Σύμφωνα με τα όσα η έκθεση αναφέρει, «οι δομές και υπηρεσίες προσφοράς θεραπειών φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχοθεραπείας είναι περιορισμένες με έλλειψη οργανωμένων πολυθεματικών κρατικών κέντρων αποκατάστασης για όλες τις αναπηρίες και ιδιαίτερα τις σοβαρές και πολλαπλές αναπηρίες».

Κενά και περιθώρια για βελτίωση εντοπίζονται στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης των ΑμεΑ, αφού όπως υπογραμμίζει η έκθεση «στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης δεν έχουν ακόμη εγκαθιδρυθεί συστηματικοί μηχανισμού αξιολόγησης της αναπηρίας και λειτουργικότητας διάγνωσης των αναγκών κατάρτισης και ικανοτήτων απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες και προσφοράς κινήτρων για ένταξη στην αγορά εργασίας σε σύζευξη με τα επαγγέλματα ζήτησης της αγοράς».

Αδυναμίες της Κύπρου

Από την έναρξη της εφαρμογής της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, το Τμήμα Κοινωνικής Ενωσμάτωσης ΑμεΑ, του Υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία πάντοτε με τους κοινωνικούς του εταίρους προχώρησε σε μια σειρά από δράσεις οι οποίες στοχεύον πάντοτε στην ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες και την καταστολή του φαινομένου του κοινωνικού τους αποκλεισμού.

Όπως διαπιστώνεται όμως στην έκθεση, «παρά τη θετική αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες στις στάσεις και αντιλήψεις των πολιτών έναντι της διαφορετικότητας των ατόμων με αποδοχή της, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης ως προς το επίπεδο σεβασμού της κυπριακής κοινωνίας προς τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες».

Παρά την ύπαρξη ισχυρού νομικού πλαισίου για τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, προστίθεται στην Έκθεση, «παρατηρούνται αρκετά κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων που θα μπορούσαν να διορθωθούν με πιο αποτελεσματικό προγραμματισμό και συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών για μετουσίωση των ιδεών σε πράξη καθώς και πιο αυστηρό έλεγχο εφαρμογής των νομοθεσιών και επιβολή ποινών».

Επιπλέον «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια κυρίως για τα άτομα με κινητική και οπτική αναπηρία, λόγω ανεπαρκούς εφαρμογής της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα από τις αρμόδιες τοπικές Αρχές αλλά και λόγω της ύπαρξης άγνοιας και έλλειψης σεβασμού από μεγάλο αριθμό πολιτών».


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτος θάνατος από το wingsuit στις Άλπεις σε μία εβδομάδα


Πρόκειται για το νέο σπορ των εραστών του ιλίγγου.

Αθλητής στο extreme sport, wingsuit, ήταν ο άνδρας που έχασε χθες το βράδυ τη ζωή του στις Άλπεις, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η γαλλική χωροφυλακή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού πέντε άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο φέτος στις Άλπεις, από τους οποίους οι τρεις το τελευταίο επταήμερο.

Το wingsuit συνδυάζει τον αιωροπτερισμό με την ελεύθερη πτώση επειδή η στολή διαθέτει δύο φτερούγες, αλλά και αλεξίπτωτο, που φρενάρει την πτώση και βοηθά στην ομαλή προσγείωση.

Όμως χθες ο 41χρονος Γάλλος θέλησε με τέτοια στολή να κάνει παράτολμο άλμα από μια κορυφή στα 2.041 μέτρα του ορεινού όγκου Νταν ντε λ’ Αρκλουσάζ, που δεσπόζει πάνω στην κοινότητα Σεν Πιερ Αλμπινί. Προφανώς, ο μεσήλικος Γάλλος προσπάθησε να τα καταφέρει καλύτερα από τον Πολωνό τουρίστα που βρήκε τον θάνατο κάνοντας άλμα με την φτερωτή στολή από ύψος 2.200 μέτρων την Παρασκευή, στο Μαρτινί της Ελβετίας, όμως κατέληξε ακαριαία πέφτοντας πάνω σε μια προεξοχή βράχου.

Το νέο σπορ των εραστών του ιλίγγου και της υψηλής αδρεναλίνης, δεν πρέπει να θεωρείται τυχερό, δεδομένου ότι έως τώρα έχει αφαιρέσει την ζωή περίπου 20 ασκουμένων σε αυτό, σε διάφορες ορεινές περιοχές του πλανήτη, έχει δηλαδή προκαλέσει πολλούς περισσότερους θανάτους από οποιοδήποτε παραπλήσιο ερασιτεχνικό σπορ.



Διαβάστε περισσότερα...

Φάκελος αυθαίρετα: Όποιος πήρε ρεύμα μπαίνει στις ρυθμίσεις


Μισοέκλεισε το παράθυρο νομιμοποίησης προκλητικών αυθαίρετων για τα οποία έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης στο νέο νόμο «Καλαφάτη».

Όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή, έγιναν αλλαγές και βελτιώσεις για ευνοϊκότερη ένταξη στο νόμο ατόμων με αναπηρία και μονογονεϊκών οικογενειών.

Ειδικότερα οι 10 βασικές αλλαγές και προσθήκες που έγιναν στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα είναι:

1. Τακτοποίηση αμετάκλητα κατεδαφιστέων κτισμάτων: Στο «νόμο Καλαφάτη» προστέθηκε διάταξη (άρθρο 23 παράγραφος 7) η οποία αναφέρει: «Δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και του παρόντος άρθρου κτίσματα που κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητη απόφαση του αρμοδίου δικαστηρίου εφόσον ουδέποτε πριν την 28.07.2011 αποπερατώθηκαν πλήρως κατά τις κείμενες διατάξεις ή λειτούργησαν με την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας» .

2. Πολεοδομικός σχεδιασμός: Με ειδική διάταξη προ προστέθηκε στο νόμο, τυο ΥΠΕΚΑ προσδιόρισε την υποχρέωσή του να ολοκληρώσει σε 7 χρόνια στην ηπειρωτική χώρα και σε 5 χρόνια στα νησιά τον πολεοδομικό σχεδιασμό με την έγκριση ή αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) και Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ).

3. Υπολογισμός προστίμου: Προστέθηκε πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που η τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% της έκτασης της οικείας δημοτικής κοινότητας, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης όπου ισχύει στην τοπική ή δημοτική κοινότητα όπου εντάσσεται το ακίνητο.

4. Αυθαίρετα ΟΕΚ: Απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμου ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων που απέκτησαν μέσω του ΟΕΚ, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν μόνο ένα παράβολο αξίας 500 ευρώ.

5. Μονογονεϊκές οικογένειες: Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα καταβάλλουν μόνο το 30% του ειδικού προστίμου, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

6. Έκπτωση για άτομα με αναπηρίες: Αυξάνεται από 12.000 ευρώ το ατομικό και 18.000 το οικογενειακό σε 18.000 ευρώ το ατομικό και 24.000 ευρώ το οικογενειακό ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό έως 67% για να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους με καταβολή το 20% του προστίμου.

7. Ανελκυστήρας για ΑμΕΑ: Κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας της ισχύουσας νομοθεσίας είναι δυνατή η κατασκευή πέρα τον νομίμου όγκου.

8. Τακτοποίηση κεραίων: Προβλέφθηκαν σχετικές διευκρινίσεις ότι τακτοποιούνται «αυθαίρετες κατασκευές και εγκαταστάσεις κεραιών πάνω από την απόληξη κλιμακοστασίου και φρέατος ανελκυστήρα, εφόσον διαθέτουν άδεια κατασκευής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».

9. Αλλαγή χρήσης: Προστέθηκε ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι «εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων επιτρέπεται κατόπιν έκδοσης άδειας δόμησης η αλλαγή ρήσης, κατά τις κείμενες διατάξεις, επί ρυμοτομούμενων ακινήτων εφόσον έχει παρέλθει δεκαετία από την κήρυξη και δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση».

10. Μουσουλμάνοι Θράκης: Οι Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι που έχουν εγκατασταθεί στη Θράκη θα καταβάλλουν μόνο το 20% του ειδικού προστίμου για τη νομιμοποίηση της κύριας κατοικίας.


Πηγή: http://www.star.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόψανε το ρεύμα σε τετραμελής οικογένεια με 2 ΑΜΕΑ!


Κοιτάξτε που έκοψαν το ρεύμα, χωρίς να έχουν ίχνος ντροπής! Καμιά τσίπα. Δείτε σε τι κατάσταση έχουν φτάσει την κοινωνία και κάτω από ποιες -άθλιες- συνθήκες ζουν ακόμη και οικογένειες τετραμελής, με δύο άτομα που έχουον ειδικές ανάγκες.

Για τη δικομματική κυβέρνηση αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν, άρα δεν αξίζει και να βλέπουν, ούτε να ζεσταίνονται.

Ούτε και να έχουν τη συσκευή οξυγόνου που χρειάζονται για να ζήσουν. Αρα, αφού χρωστούν (με την λίστα Λαγκάρντ τι είπαμε ότι έχει γίνει;) αυτοί που έχουν…. «βουλιάξει» το δημόσιο, δεν είναι παράλογο να εκτιμούν αρκετοί ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να δώσει και συγχαρητήρια στους «κυρίους» της ΔΕΗ που έκοψαν σε αυτή την οικογένεια το ρεύμα.

Το «Nez.gr» πρόσφατα ανέδειξε με τη σειρά του το θέμα της οικογένειας της κυρίας Χρυσούλας, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μελών του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλάι της
. Και φροντίζουν για να μπορεί να έχει τουλάχιστον ρεύμα. Αυτό το δημόσιο αγαθό που της «έκοψαν» για οφειλές «μινιατούρα» μπροστά σε αυτά που χρωστούν οι μεγαλοκαρχαρίες και οι ημέτεροι κάποιοι «άξιοι κύριοι» της ΔΕΗ στερώντας ακόμη και τη δυνατότητα χρήσης της απαραίτητης για τη ζωή μέλους της οικογενείας της συσκευής οξυγόνου.

Δείτε το βίντεο του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» με συγκλονιστικές εικόνες από τη ζωή της οικογένειας της κυρίας Χρυσούλας μέσα σε άθλιες συνθήκες και με τη δικομματική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ζει το δικό της «success story».





Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πρόγραμμα επιδιώκει την ισότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες στην πΓΔΜ


Όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι της πΓΔΜ με αναπηρίες, η Νατάσα Γιοσιφόβσκα είπε ότι είναι πρόθυμη και ικανή να εργαστεί. Κάνει συνεχώς αίτηση για θέσεις εργασίας, αλλά έχει παραμείνει άνεργη 10 χρόνια, αφού διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ένα νέο πρόγραμμα από την ΜΚΟ της πΓΔΜ Polio Plus -- Κίνημα κατά της αναπηρίας -- είναι έτοιμο να βοηθήσει την Γιοσιφόβσκα και άλλους σαν κι αυτήν προωθώντας την ισότητα και προσπαθώντας να μειώσει τις διακρίσεις που γίνονται σε βάρος των ατόμων με αναπηρία.

"Έχω δοκιμάσει εκατό φορές να βρω μια θέση εργασίας, αλλά μόλις ακούσουν τη διάγνωσή μου, η πιο κοινή απάντηση είναι ότι "δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση"", είπε η Γιοσιφόβσκα, 40 ετών, προσθέτοντας ότι τα άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες να βρουν θέσεις εργασίας στην πΓΔΜ, όπου το ποσοστό ανεργίας αγγίζει σχεδόν το 30 τοις εκατό. "... Έχω δύο παιδιά, είμαι διαζευγμένη, και είναι απαραίτητο για μένα να βρω δουλειά. Η θεραπεία ελαχιστοποιεί την ασθένειά μου και είμαι σε θέση να είμαι μια υπεύθυνη υπάλληλος σε μια εταιρεία. Με τις προσπάθειες της Polio Plus τώρα ελπίζω, και πάλι, ότι θα βρω δουλειά".

Η νέα πρωτοβουλία της Polio Plus χρηματοδοτείται κυρίως από το πρόγραμμα Progress της ΕΕ για εργατική και κοινωνική αλληλεγγύη και θα διευκολύνει την υλοποίηση των στόχων της ΕΕ στον τομέα της απασχόλησης, των κοινωνικών θεμάτων και των ίσων ευκαιριών.

Ανάμεσα στους στόχους είναι η αύξηση των δυνατοτήτων και της προβολής της Επιτροπής για την Προστασία κατά των Διακρίσεων. Η Επιτροπή, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 2011, αντιμετωπίζει τις καταγγελίες για διακρίσεις που γίνονται από πολίτες, εξετάζει περιπτώσεις και προσφέρει επίσημες γνωματεύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επίλυση διαφορών.

"Σήμερα έχουμε ένα νομικό πλαίσιο, έχουμε την Επιτροπή για την Προστασία κατά των Διακρίσεων, αλλά αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε συνέχεια και πρακτική εμπειρία. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα αυτό καλείται Από το Πρότυπο στην Πράξη, ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν την έννοια της μη-διάκρισης και να εξασφαλιστεί η συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, να γίνει πρόληψη των διακρίσεων και να υποστηρίξουμε την ισότητα των ευκαιριών", είπε η Έλενα Κοτσόσκα, διευθύντρια προγράμματος της Polio Plus, στους SETimes.

Η Κοτσόσκα πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαλέξεις και την παραγωγή έντυπου και multi-media ενημερωτικού υλικού. Η Polio Plus σχεδιάζει, επίσης, να πιέσει για την υλοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών και τοπικών σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση των διακρίσεων.

"Το έργο θα αναθεωρήσει την υφιστάμενη νομοθεσία, ιδίως όπου υπάρχουν συστηματικές πρακτικές διακρίσεων, όπως το εργατικό δίκαιο και το δίκαιο για την προστασία της υγείας στην εργασία ... και εμείς θα εξάγουμε συμπεράσματα και απόψεις που θα κατατεθούν στους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς", είπε η Κοτσόσκα.

Ο Πρωθυπουργός, Νικόλα Γκρουέφσκι, δήλωσε ότη η Polio Plus υπήρξε καθοριστική στη δημιουργία λύσεων για την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των ατόμων με αναπηρία.

"Ιδιαίτερα σημαντικό για την κυβέρνηση της πΓΔΜ είναι η ενθάρρυνση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής με τη βελτίωση της επικοινωνίας και του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης, ως δημιουργό και υπεύθυνη για την υλοποίηση της πολιτικής, και των ΜΚΟ που εργάζονται για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των πολιτών", δήλωσε ο Γκρουέφσκι, προσθέτοντας ότι η πΓΔΜ είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η Polio Plus συνεργάστηκε με το πρόγραμμα Progress της ΕΕ κατά την περίοδο 2008-2009, όταν το πρόγραμμα πΓΔΜ Χωρίς Διακρίσεις σχημάτισε μία οργάνωση πολιτών για να εκπροσωπεί όλες τις ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες. Το πρόγραμμα οδήγησε στην υιοθέτηση της νομοθεσίας της πΓΔΜ για την προστασία έναντι των διακρίσεων το 2010.

"Οι σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μέσω της νομοθεσίας. Ήταν σαφές ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ύπαρξη και την αναγνώριση των διακρίσεων, καθώς και για την αφύπνιση της συνείδησης της συλλογικής ευθύνης, με στόχο την κατανόηση τη ζημία που κάνει η εξαίρεση ολόκληρων κατηγοριών πολιτών από την κοινωνία και μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθούν οι εθνικοί μηχανισμοί προκειμένου να γίνει δυνατή η αποτροπή αυτών των ανισοτήτων. Για τους λόγους αυτούς, το νέο πρόγραμμα Από το Πρότυπο στην Πράξη απαιτείται για να αυξηθεί η προσοχή του κοινού, επειδή η ισότητα και η μη διάκριση [πρέπει] να είναι αυξηθούν", είπε ο Ζβόνκο Σαβρέβσκι, πρόεδρος της Polio Plus, στους SETimes.

Ο προϋπολογισμός του έργου των 270.000 ευρώ παρέχεται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Polio Plus, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και το Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία της πΓΔΜ παρέχουν, επίσης, κεφάλαια. Η επιτροπή της κυβέρνησης για την προστασία κατά των διακρίσεων είναι επίσης εταίρος του προγράμματος.

"Το γεγονός είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην πΓΔΜ, άνθρωποι, οι οργανώσεις και ιδέες που αναπτύσσουν ευρωπαϊκές διαδικασίες και μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ντίμε Σπάσοφ, στους SETimes.

Ποια μέτρα θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της πΓΔΜ προκειμένου να μειωθούν οι διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία; Προσθέστε τις σκέψεις σας στον χώρο των σχολίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο λαγόψαρο στην Ιεράπετρα


Ανησυχία στη νότια Κρήτη από την εμφάνιση του επικίνδυνου λαγόψαρου.

Αυτό το είδος ψαριού, που εμφανίστηκε στα ελληνικά νερά, είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ειδικά οι ψαράδες ανησυχούν περισσότερο λόγω και των μεγάλων καταστροφών που προκαλούν στα αλιευτικά εργαλεία των.

Το είδος Lagocephalus sceleratus της οικογένειας Tetraodontidae προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση που καταναλωθούν από τον άνθρωπο (σε μερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες) και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά.

Επικίνδυνο λαγόψαρο στην Ιεράπετρα


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων


Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων. Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάζεται φέτος σε 350 φάρους, που ανήκουν σε 50 χώρες του κόσμου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Τσιάμης 10ος στον τελικό του τριπλούν


Με άλμα στα 16.66 μέτρα.

Τη 10η θέση με άλμα στα 16.66 μέτρα κατέλαβε ο Δημήτρης Τσιάμης στον τελικό του τριπλούν του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Μόσχας.

Ο Έλληνας άλτης πέτυχε την επίδοση αυτή στην πρώτη προσπάθεια, ενώ η δεύτερη ήταν άκυρη και η τρίτη στα 16.38.


Ο Τσιάμης 10ος στον τελικό του τριπλούν


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι δολοφόνοι «χτυπούν»… τις Κυριακές


Μακάβρια μελέτη βρετανών επιστημόνων.

Βρετανοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια πολύ… μακάβρια έρευνα. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από υποθέσεις δολοφόνων που σκότωσαν μέλη της οικογένειάς τους τα τελευταία 32 χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας από τις συνολικά 71 ανάλογες υποθέσεις, «αναδύθηκαν» ορισμένα μοντέλα.

Για παράδειγμα, οι δολοφόνοι ήταν στην πλειοψηφία τους (σε 59 από τις 71 υποθέσεις) άντρες. Από αυτούς, πάνω από τους μισούς ήταν γύρω στα 30. Το 20% των φόνων έγιναν τον Αύγουστο και περίπου οι μισοί Σαββατοκύριακα, και κυρίως… Κυριακές.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο λόγος που οι δολοφονίες γίνονται… σαββατοκύριακα μέσα στον Αύγουστο, είναι ότι ένας από τους δύο γονείς που έχουν πάρει διαζύγιο (συνήθως ο πατέρας) περνά τους καλοκαιρινούς μήνες και τα σαββατοκύριακα με τα παιδιά του. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί οι περισσότερες δολοφονίες γίνονται τις Κυριακές το μήνα Αύγουστο, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας popsci.com.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, το πιο κοινό κίνητρο πίσω από τις δολοφονίες είναι το διαζύγιο και η διάλυση μιας οικογένειας, εξαιτίας του οποίου ανακύπτουν ζητήματα όπως η επιμέλεια των παιδιών.

Σε αυτήν την «κατηγορία» εντάσσονταν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων.

Η ομάδα ανέλυσε ακόμη μερικές παραδοχές που κάνουν οι άνθρωποι για τους δολοφόνους, όπως για παράδειγμα ότι είναι άντρες με ιστορικό ψυχικών διαταραχών. Στην πραγματικότητα, στο 71% των περιπτώσεων οι δολοφόνοι ήταν εργαζόμενοι και πολλοί από αυτούς με πολύ πετυχημένες καριέρες.

Ο δεύτερος πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο κάποιος οδηγούνταν στο φόνο ήταν οι οικονομικές διαφορές.

Μάλιστα, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις δολοφονίες συγγενικών μελών σε τέσσερις υποκατηγορίες:

Αναζήτηση του δίκαιου: Ο δολοφόνος ρίχνει την ευθύνη για τις εγκληματικές του πράξεις στη μητέρα, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη διάλυση της οικογένειάς του. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ο δολοφόνος τηλεφωνεί στην πρώην σύντροφό του πριν από το φόνο και εξηγεί τι ετοιμάζεται να κάνει. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους σε μια «ιδανική οικογένεια» ο άντρας είναι αυτός που «ταΐζει» την οικογένεια.

Απογοήτευση: Ο δολοφόνος πιστεύει ότι η οικογένειά του τον έχει απογοητεύσει και συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταστρέψει την εικόνα που είχε για την «ιδανική οικογενειακή ζωή». Για παράδειγμα, μπορεί να θεωρεί ότι τα παιδιά του δεν ακολουθούν το παράδειγμά του ή τα θρησκευτικά του πιστεύω.

Ανομία: Σε αυτές τις περιπτώσεις ο δολοφόνος έχει συνδέσει στενά την οικογένεια με τα οικονομικά. «Βλέπει» την οικογένειά του ως το αποτέλεσμα της οικονομικής του επιτυχίας, επιτρέποντάς του να επιδείξει τα «κατορθώματά» του. Αν όμως ο πατέρας αποτύχει, ή τα οικονομικά του καταρρεύσουν, πιστεύει ότι η οικογένειά του πια δεν του «χρησιμεύει» σε τίποτα.

Παράνοια: Ο δολοφόνος αντιλαμβάνεται μια «εξωτερική απειλή» για την οικογένειά του, όπως για παράδειγμα τις κοινωνικές υπηρεσίες ή το νομικό σύστημα. Ο πατέρας φοβάται ότι θα παραγκωνιστεί εξαιτίας αυτών και θα απομακρυνθεί από τα παιδιά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κίνητρο για το φόνο είναι μια διεστραμμένη επιθυμία του δολοφόνου να «προστατέψει» την οικογένειά του.

Η συγκεκριμένη μελέτη θα δημοσιευτεί στο έντυπο Howard Journal of Criminal Justice.


Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή ακόμα κι αν πληρώσεις


Αυστηρότατα τα νέα μέτρα για τους φοροφυγάδες.

Εξαιρετικά αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν προβλέπει ο νέος νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδά της από τη φορολογία, αλλά και να αποσπάσει από τους φοροφυγάδες τα ποσά που αναλογούν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», το πακέτο των νέων μέτρων έχει οριστικοποιηθεί από τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. Τα νέα «όπλα» κατά των φοροφυγάδων, βάσει του νέου νόμου, θα είναι τα εξής:

- Φυλακή χωρίς αναστολή: Οι ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής δε θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, ακόμα και στην περίπτωση που οι παραβάτες δεχθούν να πληρώσουν το πλήρες ποσό του πρόσθετου φόρου που τους έχει βεβαιωθεί. Μάλιστα, η ποινή τους δε θα αίρεται ούτε αν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Παραμένει ωστόσο ασαφές το ύψος της φοροδιαφυγής που ορίζεται ως μεγάλο και άρα θα δικαιολογεί τέτοια αντιμετώπιση, με την επικρατέστερη άποψη σύμφωνα με την εφημερίδα να είναι στα 150.000 ευρώ για ΦΠΑ και στα 200.000 ευρώ για τους υπόλοιπους φόρους.

- Άμεση δήμευση περιουσιακών στοιχείων: Η κινητή και ακίνητη περιουσία όσων συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή ψευδή δήλωση πόθεν έσχες θα δημεύεται άμεσα, καθώς καταργούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, εξαιτίας των οποίων μπορεί να περάσουν ακόμα και δέκα χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί τελικά η δήμευση.

- Ενέχυρο η περιουσία: Τα κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των συλληφθέντων για φοροδιαφυγή μπαίνουν άμεσα σε ενέχυρο, με στόχο το Δημόσιο να αποφύγει χρονοβόρες διαδικασίες και να μπορεί όσο το δυνατόν ταχύτερα να προχωρά στην παρακράτηση χρηματικών ποσών έναντι του οφειλόμενου φόρου ή χρέους, ενώ τα χρήματα θα επιστρέφονται στον φορολογούμενο μόνο σε περίπτωση που αυτός δικαιωθεί τελεσίδικα από τη Δικαιοσύνη.

- Τέλος οι συμβιβασμοί: Από τη στιγμή που θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου, σταματούν αυτόματα οι διοικητικοί συμβιβασμοί, αλλά και η παροχή ευνοϊκών κινήτρων όπως δόσεις και μείωση προσαυξήσεων. Ειδικά στις περιπτώσεις που αφορούν σε φόρο εισοδήματος, περιουσίας, μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικής παροχής, καθώς και κατανάλωσης, δε θα μειώνεται ο πρόσθετος φόρος και δε θα υπάρχει η δυνατότητα καταβολής σε δόσης του κύριου και του πρόσθετου φόρου.

Παράλληλα, το «σαφάρι» της φοροδιαφυγής συνεχίζεται, με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να επικεντρώνεται στα χρέη άνω των 10.000 ευρώ, καθώς οι εφορίες «ξεσκονίζουν» τις σχετικές λίστες και τα πρώτα «ραβασάκια» στους οφειλέτες αναμένεται να παραδοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικός στην Κίνα πέταξε βρέφος στο έδαφος


Το άρπαξε από τους γονείς του νομίζοντας ότι πρόκειται για κούκλα.

Στο έδαφος πέταξε ένα βρέφος επτά μηνών αφού το άρπαξε από την αγκαλιά του πατέρα του, τραυματίζοντάς το σοβαρά, ένας κινέζος αστυνομικός σε κατάσταση μέθης, γιατί, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, νόμιζε ότι επρόκειτο για κούκλα.

Οι αρχές της κοινότητας Λινζού, στην επαρχία Χενάν όπου συνέβη το πρωτοφανές επεισόδιο, έχουν συγκροτήσει μια επιτροπή που θα ερευνήσει την υπόθεση, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το πρακτορείο Νέα Κίνα επικαλούμενα ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Χωρίς κανέναν λόγο, ο αστυνομικός πλησίασε τους γονείς του κοριτσιού ενώ έκαναν βόλτα στην πόλη, ένα βράδυ στα τέλη Ιουλίου και, αφού άγγιξε το βρέφος στο πρόσωπο, το άρπαξε από την αγκαλιά του πατέρα του και το πέταξε στο δρόμο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Φάζι Ουανμπάο, ο αστυνομικός, που ήταν με πολιτικά, έπινε μαζί με δύο φίλους του και, όντας σε κατάσταση μέθης, έβαλε στοίχημα μαζί τους ότι το βρέφος ήταν... πλαστικό και όχι αληθινό παιδί.

Ο αστυνομικός παρέμεινε υπό κράτηση για 15 ημέρες για το πειθαρχικό παράπτωμα που διέπραξε, αλλά δεν του επιβλήθηκε καμία άλλη τιμωρία και εξακολουθεί να εργάζεται στην υπηρεσία δημόσιας ασφάλειας του Λινζού.

Μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αποκάλυψη του περιστατικού, οι τοπικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν προτίθενται να δώσουν άφεση στον αστυνομικό.

Το βρέφος υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αλλά η ζωή του δεν κινδυνεύει. Θα πρέπει όμως να μεταφερθεί στο Πεκίνο για να υποβληθεί σε πρόσθετες εξετάσεις.

Στα τέλη Ιουλίου ένα άλλο, παρόμοιο περιστατικό είχε συγκλονίσει την πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια ενός καυγά για μια θέση στάθμευσης, ένας άνδρας άρπαξε ένα κοριτσάκι δύο ετών από το καροτσάκι του και το πέταξε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να το τραυματίσει πολύ σοβαρά. Το παιδί πέθανε λίγες ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

O πληθωρισμός μειώνεται, οι τιμές ανεβαίνουν


Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά οι τιμές σε βασικά προϊόντα αυξάνονται.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο υπολογίζεται ότι έχουν αυξηθεί κατά 10% οι τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στάση πληρωμών σε Εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ


Στάση πληρωμών έχουν κηρύξει οι Έλληνες, όπως δείχνουν οι προβλέψεις για έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και η εξαιρετικά περιορισμένη συμμετοχή στα προγράμματα ρύθμισης χρεών του υπουργείου Οικονομικών και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Εξαιτίας της πληθώρας φόρων που πρέπει να πληρωθούν, τους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, που, στο επτάμηνο, αυξάνονταν κατά περίπου 600.000.000 ευρώ το μήνα και έχουν φτάσει τα 4 δισ. ευρώ, θα εκτοξευθούν στα 13 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2013. Δηλαδή, στο προσεχές πεντάμηνο, τα χρέη των φορολογουμένων θα αυξάνονται με ρυθμό 1,8 δισ. ευρώ το μήνα.

Οι πολίτες αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να αφήνουν στην άκρη τις πληρωμές προς την Εφορία, τα Ταμεία, τις ΔΕΚΟ και άλλες υπηρεσίες.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι, στην τριετία 2013-2015, θα προστεθούν ληξιπρόθεσμα χρέη 30 δισ. ευρώ, τινάζοντας στον αέρα τις προβλέψεις του Μνημονίου για τα φορολογικά έσοδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένοχος ομογενής για φόνο


Εθισμένος χρόνια στον τζόγο φέρεται να είναι ο ομογενής Στιβ Κωνσταντίνου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Μελβούρνης για το φόνο της ιερόδουλης, Τζάσι Μάρτιν.

Στους ένορκους που αποφάσισαν την ενοχή του Κωνσταντίνου, δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο κατηγορούμενος είχε αποπειραθεί να στραγγαλίσει τη μητριά του και ότι είχε καταχραστεί χιλιάδες δολάρια από πρώην ερωμένη του, για να τα παίξει στον τζόγο, όπως δήλωσε η ίδια που τον χαρακτήρισε «σκοτεινή και προβληματισμένη ψυχή».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κωνσταντίνου, 49 ετών, στραγγάλισε την 65χρφονη Μάρτιν, όταν αυτή πήγε να του ζητήσει 8.500 δολάρια που του είχε δώσει δανεικά.

Στη συνέχεια, της αφαίρεσε κόσμημα που φορούσε, το οποίο πούλησε σε ενεχυροδανειστήριο, τύλιξε το κορμί της σε σεντόνι και το πέταξε σε θαμνώδη περιοχή του Πορτ Μέλμπουρν.

Ο ίδιος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι είναι αθώος και πως το θύμα «αυτοστραγγαλίστηκε», κατά τη διάρκεια «μίας ακραίας ερωτικής τους πράξης».

Στην κατάθεσή του στην αστυνομία υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις και είπε πολλά ψέματα.

Αργότερα, δικαιολογήθηκε, λέγοντας πως «πανικοβλήθηκε» και δεν ήξερε τι έκανε.

Η ποινή του θα ανακοινωθεί πιθανότατα την Τετάρτη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαράτσι 4.000€ για σπίτια με αντικειμενική αξία 200.000€


Κεραμίδα στο κεφάλι των φορολογουμένων με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ έρχεται μέσα στο καλοκαίρι, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 συνολικό φόρο 4.000 ευρώ για τα ακίνητά τους.

Περίπου 500.000 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα (σπίτια, αποθήκες, καταστήματα, οικόπεδα κ.α.) με αξία άνω των 200.000 ευρώ καλούνται φέτος να πληρώσουν τρεις φορές τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ παράλληλα θα τρέχουν και οι δόσεις για το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο λογαριασμός

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014:

-1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για τον ΦΑΠ του 2011, ο οποίος καταβάλλεται σε 7 μηνιαίες δόσεις.

-1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για τον ΦΑΠ του 2012, ο οποίος καταβάλλεται σε 7 μηνιαίες δόσεις.

-1.000 ευρώ κατά μέσον όρο για τον ΦΑΠ του 2013, ο οποίος θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις.

-1.000 ευρώ κατά μέσον όρο για το έκτακτο τέλος ακινήτων, το οποίο θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ σε 5 διμηνιαίες δόσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Θηλιά για τα φαρμακεία τα ληξιπρόθεσμα 75 εκατ. €"


Με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 70 εκατ. ευρώ, που εκκρεμούν από το 2010, αιτήσεις για άδεια πρόσκαιρου κλεισίματος φαρμακείων να κατατίθενται καθημερινά και με το φόβο να επιτραπεί η πώληση των μη υποχρεωτικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ ανέλαβε τα καθήκοντά του προ μηνών ο νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Θεοδοσιάδη από την εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής":

Ποιες είναι σήμερα οι βασικές εκκρεμότητες στον κλάδο των φαρμακοποιών στη σχέση τους με την Πολιτεία και τον ΕΟΠΥΥ;

Οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Η κυριότερη είναι οι πληρωμές. Ζητάμε την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά στη ρύθμιση των πληρωμών μέσα σε 60 μέρες. Το ίδιο ισχύει και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010. Ζητάμε την νομοθετική ρύθμιση.

Έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση ή ακόμα κλείνουν τα φαρμακεία; Ποια είναι η κατάσταση πανελλαδικά σε ό,τι αφορά τα λουκέτα;

Η κατάσταση δεν μπορεί ούτε να βελτιωθεί ούτε να σταθεροποιηθεί όσο ο ΕΟΠΥΥ έχει τόσο μεγάλα διαστήματα καθυστερήσεων στις πληρωμές του. Από την άλλη πλευρά, μια μικρή ανάσα ρευστότητας θα ήταν η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών που χρονολογούνται από το 2010. Όμως ούτε εκεί φαίνεται αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, παρά τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλονται. Απόρροια αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι να αυξάνονται καθημερινά οι αιτήσεις για άδειες πρόσκαιρου κλεισίματος φαρμακείων λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Τι γίνεται με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ; Πόσα χρωστούν και πόσα έχουν δώσει; Πού εντοπίζεται το πρόβλημα;

Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα ληξιπρόθεσμα που χρονολογούνται από το 2010 και ανέρχονται στο ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι δε χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι τα υπάρχοντα γραφειοκρατικά εμπόδια μπορούν να ξεπερασθούν μόνο με νέο νόμο που θα παρακάμπτει αυτές τις δυσκολίες. Κάθε άλλη προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα λόγω της διάλυσης των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεκμήρια-«φωτιά» για όσουν έχουν μηδενικό εισόδημα


Τσουχτερούς φόρους, που μπορεί να ξεπεράσουν τα 800 ή ακόμα και τα 1.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 3.300.000 φορολογούμενοι με μηδενικό εισόδημα ή με έσοδα που δεν ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Περίπου 1.380.000 άνεργοι και άλλοι 2.000.000 χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ θα πιαστούν φέτος στην παγίδα των τεκμηρίων και θα κληθούν να καταβάλουν παράλογους φόρους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να μην φορολογηθούν καθόλου.

Ακόμη και αυτοαπασχολούμενοι που θα δηλώσουν για το 2012 ζημία από την επαγγελματική τους δραστηριότητα θα φορολογηθούν για ανύπαρκτα καθαρά κέρδη άνω των 5.000 ευρώ με βάση τα τεκμήρια.

Όσοι φορολογούμενοι είχαν το 2012 έστω και ένα ευρώ πραγματικό εισόδημα, θα χρεώνονται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών με το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, εάν είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ, εφόσον είναι έγγαμοι.

Επίσης, όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2012 διέμεναν σε κατοικίες ιδιόκτητες, ενοικιαζόμενες ή δωρεάν παραχωρηθείσες, βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης για τις συγκεκριμένες κατοικίες και άρα θα δηλώσουν υποχρεωτικά κάποιο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος και μόνο, η ΓΓΠΣ θα τους χρεώνει αυτόματα και με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ, εάν είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι.

Ουσιαστικά, όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2012 διέμεναν σε κατοικίες ιδιόκτητες, ενοικιαζόμενες ή δωρεάν παραχωρηθείσες, θα χρεώνονται τόσο με το ελάχιστο τεκμήριο όσο και με το τεκμήριο για την κατοικία ή τις κατοικίες που χρησιμοποίησαν, το περασμένο έτος.

Δηλαδή, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνεργοι φορολογούμενοι ή άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, θα εμφανιστούν φέτος με τεκμαρτά εισοδήματα πάνω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, όποιο κι αν ήταν το πραγματικό τους εισόδημα, ακόμη, δηλαδή, κι αν ήταν μηδενικό.

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους φορολογουμένους με πραγματικά εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ κατέχουν ακόμη Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Επίσης, όσοι από τους περίπου 2.000.000 μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες με ετήσια εισοδήματα έτους 2012 χαμηλότερα των 5.000 ευρώ θελήσουν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια, θα πρέπει, επίσης, να μεταβούν αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΟΥ, μετά την εκκαθάριση των αρχικών δηλώσεων που θα έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά.

Θα πρέπει δε να προσκομίσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα τους έχουν αποσταλεί, μαζί με συγκεκριμένα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία τους καταλογίστηκαν, είναι εξωπραγματικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αν επιχειρήσουν να εμπλακούν στην πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία της αμφισβήτησης των τεκμηρίων, θα ταλαιπωρηθούν άδικα, καθώς οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών προς τους εφόρους γι΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ αυστηρές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαύρη τρύπα 10 δισ. € από κληροδοτήματα και κληρονομιές


Τάξη στο χάος και την κακή εκμετάλλευση περιουσίας που ξεπερνά αθροιστικά κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να βάλει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες, ενώ ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, έχει μιλήσει για την ανάγκη της ψήφισής του, ώστε να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο που έρχεται από την εποχή του Ι. Μεταξά (ν.2039/1939), να υπάρξουν διαφάνεια και καλύτερη οργάνωση των κληροδοτημάτων, στη διαχείριση των οποίων στηρίζουν την επιβίωσή τους πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά και να εισρεύσουν έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:

- Για τις σχολάζουσες κληρονομιές (περιουσίες για τις οποίες δεν υπάρχουν κληρονόμοι), εκείνος που θα ορίζεται κηδεμόνας θα έχει αυστηρό περιθώριο 2 ετών, για να βρει πιθανούς κληρονόμους και μετά η περιουσία, θα περνά αυτομάτως στο Δημόσιο.

Με το υφιστάμενο καθεστώς, χρειαζόταν κατά κανόνα δεκαετία, ενώ υπήρξε και περίπτωση 30ετίας.

Η αξία των σχολαζουσών κληρονομιών εκτιμάται πως αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

- Στα εθνικά κληροδοτήματα (περιουσίες που αφήνονται με ειδικό σκοπό), ο διαχειριστικός έλεγχος θα μπορεί να ανατίθεται σε ελεγκτικές εταιρείες. Επίσης, το πρόστιμο για όσους διαχειρίζονται κληροδοτήματα και δεν παρουσιάζουν ετήσιο απολογισμό, ορίζεται στα 10.000 ευρώ.

- Επιβάλλεται εισφορά 0,5% επί των εσόοδων των περιουσιών των εθνικών κληροδοτημάτων για την πληρωμή των ελεγκτών.

- Δημιουργείται on line Εθνικό Μητρώο για τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές, αλλά και για τους εκκαθαριστές, εκτελεστές, διαχειριστές και κηδεμόνες κληρονομιών και διαθηκών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ψαλιδισμένο» έως 30% το νέο εφάπαξ


Μειώσεις στο εφάπαξ που μπορεί να ξεπερνούν και το 30%, ανάλογα με το συντελεστή της βιωσιμότητας του κάθε Ταμείου, δηλαδή ανάλογα με τα έσοδα, την περιουσία, τον αριθμό των εν αναμονή συνταξιούχων και άλλα κριτήρια, «δείχνει» το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε στα τέλη Ιουνίου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, με στόχο να εξετάσει το μαθηματικό τύπο, σύμφωνα με τον οποίο το εφάπαξ από το 2014 θα υπολογίζεται με βάση τις ατομικές «μερίδες» εισφορών που έχουν πληρώσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι.

Το πόρισμα της επιτροπής παραδόθηκε στο υπουργείο στις αρχές Αυγούστου και το αποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής. Καταλήγει στη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρεθούν και να μπουν σε ατομικές μερίδες οι εισφορές που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία Πρόνοιας, πριν από 30 και 35 χρόνια, αλλά προτείνει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αυτή από το 2014.

Μάλιστα, για πολλά Ταμεία και, κυρίως, για το Δημόσιο, αυτή η ασφαλιστική περίοδος μπορεί να καταγραφεί ηλεκτρονικά σε ατομικές μερίδες από το 2003 και μετά.

Το βέβαιο είναι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα γίνεται από το 2014 ατομικά, με κριτήρια που θα βγάζουν κάθε χρονιά και διαφορετικά ποσά.

Εκείνο που καίει, όμως, αυτή τη στιγμή, πάνω από 70.000 ασφαλισμένους και, κυρίως, τους δημοσίους υπαλλήλους που βγήκαν στη σύνταξη από τα μέσα του 2012 και μετά, είναι αν τα κριτήρια αυτά θα ισχύσουν και για τα δικά τους εφάπαξ, δεδομένου ότι η πρόβλεψη του Μνημονίου είναι ότι κανένα Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να έχει ελλείμματα από το 2014 και η σχετική διάταξη αναφέρει ότι «από 1/1/2014, το εφάπαξ θα υπολογίζεται με νέο τρόπο», ενώ, για να μην υπήρχε ο κίνδυνος νέων μειώσεων σε όσους αποχώρησαν, ο νόμος θα έπρεπε να λέει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού θα εφαρμοστεί «για όσους αποχωρούν από το 2014».

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές για τους πλειστηριασμούς - Τι προβλέπεται για ΑμεΑ και ανέργους


Ριζική ανατροπή στο σχέδιο για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών οι οποίοι απειλούν να μην ψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση προκαλώντας κυβερνητική κρίση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΗτΣ», το νέο σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας μόνο για εκείνους που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια και όχι για όσους αδυνατούν λόγω της κρίσης να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών ετοιμάζουν τους βασικούς άξονες του σχεδίου που θα προβλέπει την επιστροφή του καθεστώτος των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014, με ρύθμιση η οποία δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα περιλαμβάνει οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για συγκεκριμένα ακίνητα τα οποία δεν θα βγαίνουν στο... σφυρί.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν λόγο για μια πιο... light εκδοχή της επαναφοράς των πλειστηριασμών, σε σχέση με όσα ακούστηκαν τις τελευταίες εβδομάδα και εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί για το περιεχόμενο του σχεδίου που θα παρουσιάσουν και θα θέσουν σε δημόσια διαβούλευση, λίγο πριν από το τέλος του 2013.

Συνεργάτες του υφυπουργού Θανάση Σκορδά, ξεκαθαρίζουν πως «θα προστατεύεται η κύρια κατοικία των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων και όχι εκείνων που ενώ έχουν την οικονομική άνεση δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων βρίσκοντας καταφύγιο... στην προστασία της κατοικίας από τους πλειστηριασμούς». Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το καθεστώς της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι:

1. Το χρονικό διάστημα για το οποίο ένα ακίνητο βρίσκεται στην προστασία από τη διενέργεια πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι το καθεστώς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει από το 2008 με τις κυβερνήσεις να δίνουν κάθε χρόνο ετήσιες αναστολές. Έτσι, υπάρχουν ακίνητα που προστατεύονται από το 2008 και το 2009. Για αυτές τις δύο χρονιές το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για περίπου 15.000 με 20.000 ακίνητα, τα οποία θα είναι ενδεχομένως και τα πρώτα που θα βγουν στο... σφυρί. Όπως σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, για να μπει ένα ακίνητο στο καθεστώς της προστασίας το 2008 με 2009, σημαίνει ότι ο κάτοχος του δεν πλήρωνε το δάνειο του για δύο με τρία χρόνια πριν από το 2008 ή το 2009. Τότε η οικονομία δεν ήταν σε κρίση.

2. Το ύψος της αντικειμενικής αξίας είναι ένα άλλο κριτήριο το οποίο θα καθοριστεί. Σήμερα το όριο είναι στα 200.000 ευρώ. Για την ακρίβεια προστατεύονται όλα τα ακίνητα από όλους τους δανειστές για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ. Το ποσό αυτό στην ουσία είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζει το όριο αυτό να κατέβει στις 150.000 ή τις 120.000 ευρώ. Έτσι, με τη ρύθμιση αυτή προστατεύονται ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνες, δηλαδή σε γειτονιές όπου μένουν μικρομεσαίες εισοδηματικά τάξεις.

3. Το τρίτο κριτήριο αφορά στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου της κατοικίας. Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχει ένας δανειολήπτης που έχει πάρει ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και έχει πληρώσει τις 80.000 ευρώ και άλλη εκείνος που πήρε το ίδιο ποσό αλλά έχει πληρώσει μόλις π.χ. 6.000 ευρώ σταματώντας την καταβολή οποιωνδήποτε άλλων δόσεων.

4. Η τέταρτη κατηγορία θα περιλαμβάνει κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή θα προστατεύεται η κύρια κατοικία των ανέργων, των πολύτεκνων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης δεν αποκλείεται να θεσπιστούν και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα είναι χαμηλά.

«Με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις», όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, «προστατεύονται πραγματικά εκείνοι που δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής ύφεσης να πληρώνουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, αλλά παρ' όλα αυτά είναι συνεπείς. Αντίθετα, αποκαλύπτονται οι... μπαταχτσήδες, εκείνοι που ενώ έχουν τη δυνατότητα κρύβονται πίσω από το καθεστώς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών».

Εξάλλου, συνεργάτες του κ. Σκορδά παρατηρούν τα εξής, επιδιώκοντας να καθησυχάσουν ως προς το θέμα της άρσης της απαγόρευσης της διενέργειας των πλειστηριασμών: «Θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούν γιατί την τελευταία πενταετία καμία κυβέρνηση δεν έδωσε μαζική προστασία των ακινήτων από πλειστηριασμούς. Δηλαδή κανένας δεν βγήκε να καθιερώσει 10ετή ή 15ετή απαγόρευσή τους, παρά μόνο ετήσια. Αυτό γίνεται για να μην καταρρεύσει η στεγαστική πίστη. Έτσι, οι τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν στεγαστικά δάνεια. Μια οριζόντια απαγόρευση θα έκλεινε αυτή τη δυνατότητα».

Οι ίδιοι συνεχίζουν και σχολιάζουν τα όσα υποστηρίζουν βουλευτές και άλλοι περί κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων: «Προτιμούν να απαξιωθεί η ακίνητη περιουσία όλων των Ελλήνων έναντι μερικών που αρνούνται να πληρώσουν ενώ μπορούν. Η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας στην Ε.Ε. Αν δεν επιτραπούν σταδιακά οι πλειστηριασμοί τότε οι αξίες των ακινήτων κινδυνεύουν με συνεχή απαξίωση, καθώς κανείς δεν μπαίνει στην αγορά για να επενδύσει. Προσδοκά οριζόντια άρση της απαγόρευσης. Κάτι τέτοιο εμείς δεν θα το κάνουμε καθώς θα βάλουμε κριτήρια και προϋποθέσεις».

Ποια ακίνητα προστατεύονται

Δύο είναι οι κατηγορίες των ακινήτων για τις οποίες απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν θα αρθεί έως τότε η απαγόρευση. Η πρώτη κατηγορία αφορά σε ακίνητα που χρησιμεύουν ως κύρια κατοικία των οφειλετών και εφόσον η αξία τους δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί απαγορεύονται για όλους τους δανειστές. Η δεύτερη κατηγορία που προστατεύεται είναι όλα τα ακίνητα για οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ μόνο από πιστωτικά ιδρύματα και όχι από άλλους δανειστές. Γι' αυτές τις δύο κατηγορίες ακινήτων δίνονται παρατάσεις σχεδόν από το 2008, δηλαδή ετήσιες αναστολές στη διενέργεια πλειστηριασμών. Επίσης οι πλειστηριασμοί απαγορεύονται και για τα ακίνητα οφειλετών που έχουν προσφύγει στον νόμο 3869/2010 (ν. Κατσέλη), εφόσον το δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για πτώχευση.

Πλέγμα

Πέραν των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης θυμίζουν ένα πλέγμα προστασίας των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων δανειοληπτών, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση. Έτσι, επισημαίνουν την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση (4161/2013) για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενυπόθηκων δανείων.

Μέσα από τις διατάξεις, δανειολήπτες που έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2009 και με καθαρό οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ μπορούν να πετύχουν ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους. Για παράδειγμα για 48 μήνες οι δόσεις πέφτουν στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Ακόμη θυμίζουν τις πρόσφατες τροποποιήσεις που έκαναν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, μέχρι το ειρηνοδικείο να εκδώσει προσωρινή απόφαση παύει οποιοδήποτε καταδιωκτικό μέτρο σε βάρος του οφειλέτη, ενώ παράλληλα για όλους τους δανειολήπτες προστατεύονται οι λογαριασμοί με ποσά μέχρι 1.500 ευρώ από τις τράπεζες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...