Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Η γηραιότερη φίλαθλος είναι Ελληνίδα


Οι περισσότερες γιαγιάδες ασχολούνται με παραδοσιακά πράγματα, όχι όμως και η Κλειώ Μουστρίδη. Η υπέργηρη ομογενής της Αυστραλίας ετοιμάζεται να κορνιζάρει φανέλα ποδοσφαιρικής ομάδας. Το συγκεκριμένο αναμνηστικό έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εκείνη, καθώς είναι το δώρο που της έκανε η ομογενειακή ποδοσφαιρική ομάδα Ελλάδα Αδελαϊδας για τον εορτασμό των 104ων γενεθλίων της, καθώς αποτελεί τη γηραιότερη και πιο πιστή ενεργή οπαδό της.



Οι παίκτες και η διοίκηση του σωματείου της χάρισαν έτσι μια φανέλα με τον αριθμό 104 με τις υπογραφές όλων, κάνοντάς την ευτυχισμένη.

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα είναι το Διαδίκτυο το 2025


Τι προβλέψεις κάνουν οι χρήστες του ίντερνετ.

Το 2025 το Διαδίκτυο θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση μας για τον κόσμο και τους εαυτούς μας, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει την ιδιωτικότητα επιτρέποντας στους χρήστες να «κάνουν τη ζωή των άλλων δύσκολη».

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μελέτη, που διεξήγαγαν το ερευνητικό κέντρο Pew Research Center και το πανεπιστήμιο Elon.

Πάνω απ’ όλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το Διαδίκτυο θα είναι πανταχού παρόν και ενσωματωμένο στη ζωή μας - με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει σήμερα με την ηλεκτρική ενέργεια.

«Το Διαδίκτυο θα μετατραπεί από ένα μέρος, όπου καταφεύγουμε για να αναζητήσουμε κάτι σε ένα μέρος, όπου απλά θα βρισκόμαστε. Δε θα χρειάζεται να μπούμε στο διαδίκτυο για να κοιτάξουμε κάτι. Θα είμαστε ήδη μέσα σε αυτό» λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών της Πληροφορίας του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Joe Touch.

Η έκθεση αυτή ακολουθεί τη δημοσίευση μιας έρευνας, γύρω από το πώς έχει επηρεάσει τη ζωή μας το Διαδίκτυο τα τελευταία 25 χρόνια, από τότε που ο Sir Tim Berners-Lee δημοσίευσε μια μελέτη προτείνοντας τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web).

Μέχρι το 1989 το διαδίκτυο υπήρχε ήδη για περίπου δύο δεκαετίες, όμως δεν ήταν ευρέως προσβάσιμο.

Οι ιδέες του Berners-Lee έγιναν η βάση του τρόπου με τον οποίο έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο σήμερα, γράφει η Emily Siner στο npr.org.

Ποιες λοιπόν αναμένεται να είναι οι πιο σημαντικές επιπτώσεις από τη χρήση του Διαδικτύου από την ανθρωπότητα από τις μέρες μας μέχρι το 2025;

Δείτε παρακάτω τι προβλέπουν οι περίπου 1.800 άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα του Pew:

1. Το Διαδίκτυο θα μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε πληροφορίες γύρω από κάθε τομέα της ζωής μας και θα έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της συμπεριφοράς μας… διακινδυνεύοντας την ιδιωτικότητά μας.

«Θα έχουμε μια εικόνα για το πώς κάποιος περνά το χρόνο του, το βαθμό αφοσίωσής του στα χόμπι του, τους φίλους την οικογένειά του. Αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα σκεφτόμαστε τους ανθρώπους, πώς εδραιώνουμε την εμπιστοσύνη μας, πώς διαπραγματευόμαστε την αλλαγή, την αποτυχία ή την επιτυχία» ανέφερε η Judith Donath από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Τα πάντα θα είναι διαθέσιμα και τιμολογημένα στο διαδίκτυο. Η κυβερνο-τρομοκρατία θα γίνει κοινός τόπος. Η ιδιωτικότητα και η εμπιστευτικότητα θα ανήκουν πια στο παρελθόν» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Llewellyn Kriel, επικεφαλής εταιρείας παροχής υπηρεσιών στα μέσα ενημέρωσης στη Νότια Αφρική.

Ορισμένοι προβλέπουν ότι το 2025, η ιδιωτική ζωή θα αποτελεί πολυτέλεια, την οποία θα απολαμβάνουν οι ανώτερες τάξεις.

2. Η διεισδυτικότητα του Διαδικτύου θα εισβάλλει και θα επεκτείνει τόσο την εκπαίδευση όσο και την άγνοια.

«Το Διαδίκτυο θα χρησιμοποιείται ως το πιο αποτελεσματικό μέσο ελέγχου του μυαλού» λέει ο Mikey O'Connor από το σωματείο Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

3. Δε μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμη πλήρως τις επιδράσεις του.

«Η μεγαλύτερη επίδραση του διαδικτύου είναι αυτή που ήδη γινόμαστε μάρτυρές της, αλλά θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο» είπε ο διευθυντής του τμήματος ερευνών του Centre for Internet and Society της Ινδίας, Nishant Shah.

«Οι κανονισμοί και οι ρυθμίσεις θα μπαίνουν πάντα εμπόδιο στο δρόμο του τι θα μπορούσε να συμβεί» λέει από τη δική του οπτική ο Anoop Ghanwani, μηχανικός της Dell.

«Η επίδραση των βιβλίων στην κοινωνία δεν είχε γίνει αντιληπτή παρά μόνο 100 χρόνια μετά την εφεύρεση της τυπογραφίας. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και εξέλιξη του Διαδικτύου, αναλογικά είναι σαν να βρισκόμαστε ακόμη στο 1472 στα χρόνια του Γουτεμβέργιου. Αρκεί κανείς να σκεφτεί τα 20 πρώτα χρόνια του Διαδικτύου και πώς έχει αλλάξει η ζωή μας μέσα σε αυτά. Πώς μπορεί κανείς να προβλέψει τα επόμενα 20; Δε μπορεί» ανέφερε ο καθηγητής επιχειρηματικής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Jeff Jarvis.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες ανακάλυψεις για τη δημιουργία του Σύμπαντος


Σημαντική ανακάλυψη για τη δημιουργία του Σύμπαντος

Ένα τηλεσκόπιο μελέτης της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων, το BICEP (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), το οποίο βρίσκεται στον Νότιο Πόλο και αποτελεί αμερικανο-ευρωπαϊκή επιστημονική συνεργασία, ανακάλυψε βαρυτικά κύματα στο σύμπαν, που προέρχονται από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του.

Το γεγονός, που αποτελεί επιστέγασμα πολυετών ερευνητικών προσπαθειών, θεωρείται κοσμοϊστορικής σημασίας για τη Φυσική και την Κοσμολογία, καθώς ρίχνει περισσότερο φως στο μυστήριο της βαρύτητας και στις απαρχές δημιουργίας του σύμπαντος κατά τη «Μεγάλη Έκρηξη» - ενώ παρεμπιπτόντως, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνει τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Η σχετική ανακοίνωση από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Τζον Κόβακς, έγινε σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, σύμφωνα με το BBC, το "Science" και το "Nature" και ήλθε να επιβεβαιώσει τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες.

Όπως συνέβη και με την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς, είναι πιθανότατο ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε ένα ακόμη βραβείο Νόμπελ - εφόσον η διεθνής επιστημονική κοινότητα θεωρήσει όντως πειστική την ανακάλυψη.

Η ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων που αποτελούν τον «απόηχο» του κοσμογονικού «Big Bang», έρχεται να συμπληρώσει την ήδη γνωστή «κοσμική (θερμική) ακτινοβολία υποβάθρου», επιβεβαιώνοντας έτσι την κυρίαρχη θεωρία ότι το σύμπαν, αμέσως μετά τη γέννησή του πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, μέσα σε απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου γνώρισε μια ταχύτατη επέκταση σε μέγεθος (τη λεγόμενη «εποχή του πληθωρισμού»), γεγονός που, μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί φαίνεται σήμερα ιδιαίτερα ομοιόμορφο από την μια άκρη του έως την άλλη.

 
 

Αυτή η - έως τώρα αναπόδεικτη - «θεωρία του πληθωρισμού» πρόβλεπε ότι η αστραπιαία συμπαντική διόγκωση άφησε το βαρυτικό «αποτύπωμά» της στο χωροχρόνο (τα λεγόμενα «βαρυτικά κύματα υποβάθρου»), κάτι που τώρα φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και συνεπώς ουσιαστικά αποδεικνύει την εν λόγω θεωρία-κλειδί. Οι φυσικοί θεωρούν ότι μόνο ο «πληθωρισμός» ήταν σε θέση να ενισχύσει τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα σε σημείο που να γίνονται αντιληπτά μέχρι σήμερα και να ανιχνεύονται στο μήκος κύματος των μικροκυμάτων. Τα βαρυτικά κύματα συνιστούν αδιόρατους κυματισμούς στον ιστό του χωροχρόνου, που μεταφέρουν ενέργεια μέσω του διαστήματος, κάπως σαν τα κύματα ενός ωκεανού. 

      

Εκτός από τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα, τέτοια κύματα, σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, μπορούν να παραχθούν επίσης στο σύμπαν από σώματα πολύ μεγάλης μάζας, όπως μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων. Αυτά προκαλούν παραμορφώσεις στην καμπυλότητα του χωροχρόνου, με συνέπεια την αδιόρατη μεταβολή στις διαστάσεις μεγάλων αντικειμένων, όπως φαίνονται από τη Γη. 




---------------------- 

Ανακάλυψη ορόσημο το «αποτύπωμα» του Big Bang 


 Η ανακοίνωση για την ανακάλυψη των αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων που διαπερνούν τον χωροχρόνο, χαιρετίστηκε ήδη ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών. Πρόκειται για το «αποτύπωμα» που άφησε η κατακλυσμική επέκταση του σύμπαντος (ο λεγόμενος «πληθωρισμός» του), αμέσως μετά τη δημιουργία του με τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ). Τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, μετά από τριετή εξονυχιστική μελέτη τους για την αποφυγή λάθους, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλους ερευνητές, αλλά η διάχυτη εντύπωση της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι είναι αξιόπιστα. «Έχω δει την έρευνα, τα επιχειρήματα είναι πειστικά και οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες είναι ανάμεσα στους πιο προσεκτικούς και συντηρητικούς ανθρώπους που γνωρίζω», δήλωσε ο καθηγητής Μαρκ Καμιονόφσκι του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Η «θεωρία του πληθωρισμού» εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 και αποτελεί συμπλήρωμα των κενών της αρχικής θεωρίας της «Μεγάλης Έκρηξης», του θεμέλιου λίθου της σύγχρονης κοσμολογίας. Η θεωρία προέβλεπε ότι η εκρηκτική διαστολή του σύμπαντος, αμέσως μετά τη γέννησή του, άφησε «ίχνη» με τη μορφή κυμάτων βαρυτικής ενέργειας, τα οποία μπορούν να γίνουν αντιληπτά στο αρχαιότερο φως του σύμπαντος, στην «κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου». Και αυτό ακριβώς φαίνεται πως εντόπισε για πρώτη φορά το ερευνητικό πρόγραμμα BICEP 2, με το ομώνυμο ραδιοτηλεσκόπιο στον Σταθμό Αμούδσεν-Σκοτ στην Ανταρκτική, σε υψόμετρο 2.800 μέτρων. Η ανίχνευση γίνεται αισθητή ως μια διακριτή πόλωση αυτής της ακτινοβολίας (με ένα μοτίβο σαν «μπούκλες») και μόνο τα βαρυτικά κύματα θεωρείται ότι είναι δυνατό να παράγουν αυτό το «αποτύπωμα». 


    


Μάλιστα, το «σήμα» που ανιχνεύτηκε είναι πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι ήλπιζαν ή θεωρούσαν πιθανό οι περισσότεροι επιστήμονες - αν αναλογιστεί κανείς ότι έρχεται από τις απαρχές του χωροχρόνου, πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. «Η ανίχνευση αυτού του σήματος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους στη σημερινή κοσμολογία. Πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Τζον Κόβακς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Ο Νότιος Πόλος είναι το κοντινότερο που μπορεί να φθάσει κανείς στο διάστημα, παραμένοντας στο έδαφος. Είναι ένα από τα πιο κρύα, ξηρά και καθαρά μέρη στη Γη, τέλειο για παρατηρήσεις αχνών μικροκυμάτων από το Μπιγκ Μπανγκ», πρόσθεσε. Επειδή ο «πληθωρισμός» είναι κβαντικό φαινόμενο, αλλά ταυτόχρονα γεννά τα βαρυτικά κύματα, η ανακάλυψη -εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά- είναι συμβατή με την ελπίδα μιας «Μεγάλης Θεωρίας του Παντός», η οποία θα αποκαλύπτει την κβαντική φύση και της βαρύτητας και, έτσι, θα την κατατάσσει μαζί με τις άλλες τρεις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης, επιτέλους για πρώτη φορά ενοποιώντας τη Θεωρία Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν με την Κβαντομηχανική - κάτι άπιαστο μέχρι σήμερα. Άλλες ερευνητικές ομάδες πάντως, όπως η ανταγωνιστική ερευνητική ομάδα POLARBEAR, θα επιδιώξουν τώρα να διασταυρώσουν την «έμμεση» ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων μέσω του αποτύπωματός τους στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου. Το επόμενο βήμα -και η πραγματική απόδειξη για την ύπαρξή τους- θα είναι η άμεση ανίχνευση αυτών των κυμάτων μέσω άλλων πειραμάτων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Πάντως, ο Αϊνστάιν, ο οποίος είχε προβλέψει την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων περίπου πριν από 100 χρόνια, θεωρούσε ότι θα ήσαν πολύ αδύναμα σήμερα πια για να εντοπιστούν απευθείας. Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, η βαρύτητα είναι η μυστηριώδης δύναμη με την οποία η μάζα καμπυλώνει τον χώρο γύρω της. Όμως κατακλυσμικά γεγονότα, όπως ο αρχέγονος «πληθωρισμός» ή, αργότερα, οι συγκρούσεις μαύρων οπών ή αστέρων νετρονίων μπορούν -σαν τα σεισμικά κύματα- να απλωθούν στα πέρατα του σύμπαντος. Αντίθετα όμως με τα κύματα των σεισμών, τα βαρυτικά κύματα ταξιδεύουν στο κενό και με την ταχύτητα του φωτός, συμπιέζοντας συνεχώς τον χώρο γύρω τους, και αυτό αφήνει ένα χαρακτηριστικό αποτύπωμα στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου. 


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

MIT: Ο Αριστοτέλης πιο διάσημος από τον Χριστό


Ο Τζον Λένον έλεγε πως οι Beatles είναι πιο διάσημοι και από τον Ιησού Χριστό αλλά έκανε λάθος.

Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτων είναι τα δύο πρόσωπα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο διάσημες προσωπικότητες των τελευταίων 6.000 ετών. Το πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα «Πάνθεον» του κορυφαίου αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ κατήρτισε τις λίστες με τις πιο δημοφιλείς μορφές, όχι μόνο ως ανεξάρτητες προσωπικότητες αλλά και ανά επαγγελματικό τομέα.



Ανατρέχοντας σε μια τεράστια λίστα που ξεκινά από το 4.000 πΧ και τερματίζει στο 2010, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στην παγκόσμια κρεμ ντε λα κρεμ της πολιτικής, της οικονομίας, της διανόησης, του αθλητισμού, των τεχνών, ακόμα και των πιο ονομαστών γυναικών (με την ιδιότητα της συζύγου ή ερωμένης).

Χρονικά και γεωγραφικά άλματα ενώνουν τον Αριστοτέλη με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Ιούλιο Καίσαρα με τον Χίτλερ και τον Ιησού με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ωστόσο δεν χρειάζεται να είναι κάποιος… φάντασμα για να συμπεριλαμβάνεται στις λίστες του ΜΙΤ. Ρονάλντο και Ντέιβιντ Μπέκαμ, Τζόνι Ντεπ και Μπραντζελίνα, Ριάνα και Lady Gaga βρήκαν επίσης τις θέσεις τους ανάμεσα στους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές, ηθοποιούς και μουσικούς.



Εκπλήξεις

Τα αποτελέσματα πάντως επιφυλάσσουν και εκπλήξεις αφού πολιτικοί όπως ο Στάλιν (21ος) ή ο Ομπάμα (80ος) βρίσκονται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη.

Ανάμεσα στα κριτήρια κατάταξης είναι ο βαθμός με τον οποίον στιγμάτισαν θετικά ή αρνητικά τον πολιτισμό της εποχής τους και η παγκόσμια αναγνωρισιμότητάς του όπως καταγράφεται από τον αριθμό των μεταφράσεων που έχουν στη Wikipedia.



Δείτε το βίντεο από το ΜΙΤ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης εξετάζει η Κίνα


Ακατάλληλο για καλλιέργεια τμήμα του εδάφους της.

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του εδάφους υιοθετούν οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Κίνας, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο η ρύπανση στις αγροτικές περιοχές να περάσει στην τροφική αλυσίδα.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια εκτάρια της κινεζικής υπαίθρου, σχεδόν το μέγεθος του Βελγίου, εξηγεί το Reuters, είναι τόσο μολυσμένα που δεν πρέπει να καλλιεργούνται, είχε δηλώσει το Δεκέμβριο κυβερνητικός αξιωματούχος, το τίμημα δεκαετιών βιομηχανικής ανάπτυξης και χαλαρών νόμων που επέτρεπε τη χρήση δηλητηριωδών μετάλλων και την εναπόθεσή τους σε νερό και έδαφος.

Το σχέδιο, μαζί με το προσχέδιο νόμου για τη ρύπανση του εδάφους, αναμένεται να επικεντρωθεί στην προστασία των τροφικών αποθεμάτων και να διασφαλίσει πως οι μολυσμένες καλλιέργειες δεν θα φτάσουν στην τροφική καλλιέργεια.

Η Κίνα έχει κατά καιρούς ανακοινώσεις τακτικές και σχέδια για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες και τις προσηλωμένες στην ανάπτυξη τοπικές κυβερνήσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Επίδοξους κυνηγούς αστεροειδών ψάχνει η NASA


Προσφέρει 35.000 δολάρια για ένα βελτιωμένο αλγόριθμο εντοπισμού των διαστημικών αντικειμένων.

Επίδοξους κυνηγούς αστεροειδών αναζητά η NASA, προσφέροντας το ποσό των 35.000 δολαρίων σε αυτόν που θα αναπτύξει ένα εξειδικευμένο αλγόριθμο που θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη.

Με τη δημοσιοποίηση της «αγγελίας» στο ευρύτερο κοινό, η NASA ελπίζει να εντοπίσει διαστημικούς βράχους σαν και αυτόν που ευθύνεται για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Ο διαγωνισμός «Asteroid Data Hunter» στόχο έχει τη δημιουργία λογισμικού που θα μειώσει τον αριθμό των λανθασμένων εντοπισμών από επίγεια τηλεσκόπια.

Η NASA αναζητά επικινδύνους αστεροειδείς κοντά στη Γη, μεγαλύτερους από 1 χλμ, εδώ και παραπάνω από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία, έχουν ήδη εντοπιστεί το 98% από αυτούς.

Ωστόσο, τα σημερινά συστήματα ανίχνευσης αστεροειδών μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο το 1% των διαστημικών αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Σήμερα, μόλις 100 άνθρωποι αναζητούν καθημερινά αστεροειδείς προκειμένου να καθορίσουν το σχήμα και την ταχύτητά τους. Η Νasa θέλει να αυξήσει τον αριθμό αυτό, ειδικά στην Αφρική και την Ασία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεογέννητος «γίγαντας» 6,3 κιλών


Το μωρό γεννήθηκε 10 μέρες νωρίτερα.

Μια νεαρή γυναίκα από την Κίνα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι και παρότι γεννήθηκε 10 ημέρες νωρίτερα, απ’ ό,τι υπολόγιζαν οι γιατροί, το μωρό δεν υπολείπεται καθόλου σε… βάρος.

Ο νεογέννητος «γίγαντας» που γεννήθηκε στην πρωτεύουσα Changchun της επαρχίας Jilin ζυγίζει 6,3 κιλά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ίσως και να είναι το πιο βαρύ πρόωρο μωρό στην Κίνα, ωστόσο δεν είναι το βαρύτερο μωρό που έχει γεννηθεί ποτέ στη χώρα.



Πριν από ένα μήνα μια γυναίκα από τη Shanwei στη νοτιοανατολική Κίνα έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι που ζύγιζε 7,3 κιλά, ενώ το προηγούμενο «εθνικό ρεκόρ» κατείχε ένα άλλο νεογέννητο που είχε γεννηθεί με βάρος 7 κιλά!



Εκτιμάται ότι το 6,9% των μωρών που γεννιούνται στην Κίνα είναι «υπερμεγέθη», με τους ειδικούς να αποδίδουν την αύξηση αυτή στα ποσοστά παχυσαρκίας και την κακή διατροφή στις μητέρες.




Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αλέξης Γεωργούλης τρέχει για καλό σκοπό


Καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος στο Run Greece στη Λάρισα.

Στο κάλεσμα του ΣΕΓΑΣ ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή ο Αλέξης Γεωργούλης. Ο δημοφιλής ηθοποιός, θα λάβει μέρος στους αγώνες δρόμου 5, 10χλμ. και παιδιών, που θα πραγματοποιηθούν στη γενέτειρα του, την Λάρισα, και θα τρέξει για καλό σκοπό.

Ο Αλέξης Γεωργούλης τρέχει για καλό σκοπό

Με τη συμμετοχή του στο RUN Greece Λάρισα την Κυριακή 30 Μαρτίου, ο γνωστός ηθοποιός καλεί όλους τους κατοίκους της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, να λάβουν μέρος σε αυτή τη γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού και να ξεπεράσουν τις περυσινές 2.000 συμμετοχές.

Η κοινωνική διάσταση του αγώνα, για τη στήριξη του έργου της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας της Παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κινητοποίησε ακόμα περισσότερο τον ταλαντούχο ηθοποιό να βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης των 5χλμ. ενώ για τη συμμετοχή του, η χορηγός εταιρεία, θα προσφέρει στην Μονάδα 1.000 ευρώ.
Σε αυτή την πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης ωστόσο, συμμετέχουν όλοι. Εκ μέρους κάθε δρομέα των 5χλμ.,ή 10χλμ. που θα περνά κάτω από την Αψίδα Αγάπης, λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό, στην πλατεία Γεωργίου Α, η χορηγός εταιρεία θα προσφέρει 3 ευρώ στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας της Παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.


Πηγή: http://www.larissanet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το iPhone γίνεται… βαράκι


Οι περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν smartphone αναζητούν τρόπους να κάνουν τις συσκευές ολοένα και πιο ελαφριές. Το iPhone όμως… βαραίνει. Τόσο, ώστε να μπορεί να γυμνάζει και τα χέρια.



Μέχρι τώρα υπήρχαν θήκες και αξεσουάρ για να μπορεί να έχει κανείς το κινητό του μαζί του όταν γυμνάζεται. Μία νέα ιδέα, όμως, βάζει το ίδιο το iPhone στο πρόγραμμα της προπόνησης. Συγκεκριμένα, θα το μετατρέπει σε βαράκι, προκειμένου να μπορεί να γυμνάζει κανείς τα χέρια του, χωρίς να το αποχωρίζεται.

Η θήκη, που θα είναι μεταλλική με πλαστικό περίβλημα, θα βγαίνει μάλιστα και σε δύο διαφορετικές εκδοχές, του ενός και του 1,5 κιλού, προκειμένου να διαλέξει κανείς τι του ταιριάζει περισσότερο. Βέβαια, με τόσο μικρό βάρος, κυρίως θα απευθύνεται σε γυναίκες. Θα είναι συμβατή με τις συσκευές iPhone 5 και 5s, ενώ θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίο Roaming από το 2015


Αποφασίζουν για την κατάργηση της περιαγωγής οι ευρωβουλευτές.

Δύο βήματα από την κατάργηση του Roaming στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» εφόσον όλα πάνε κατ' ευχήν, από τον Δεκέμβριο του 2015 και μετά όλοι οι Ευρωπαίοι που μεταβαίνουν για διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ θα μπορούν να τηλεφωνούν, να στέλνουν SMS και να σερφάρουν στο Διαδίκτυο μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου τους χωρίς να τρέμουν τη «λυπητερή» που θα τους περιμένει όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στην πραγματικότητα, δεν θα πληρώνουν ούτε λεπτό περισσότερο από ό,τι αν χρησιμοποιούσαν το κινητό στην πατρίδα τους.

Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Σώματος συνεδρίασε προχθές προκειμένου να μελετήσει το «πακέτο τηλεπικοινωνιών», αυτή τη σειρά οδηγιών που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2013 η Νέλι Κρους, η αρμόδια για ψηφιακά θέματα ευρωπαία επίτροπος. Οι νομοθετικές προτάσεις της Κρους δεν έφθαναν μέχρι την απλή και καθαρή κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής, του γνωστού roaming. Με τις νέες τροποποιήσεις που πρόσθεσαν και ψήφισαν όμως, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να κάνουν ακριβώς αυτό: να στείλουν τις επιπλέον χρεώσεις στα σκουπίδια.

Η οριστική κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (θα) είναι στην πραγματικότητα η φυσική κατάληξη μιας διαδικασίας που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2012. Μέχρι τότε, ένας ευρωπαίος πολίτης αναγκαζόταν κατά μέσο όρο να πληρώνει 5-6 ευρώ για κάθε MB (Megabyte) δεδομένων που κατανάλωνε στο εξωτερικό. Χάρη όμως σε ένα πρώτο μέτρο που έλαβε η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, το κόστος μειώθηκε τότε στα 70 λεπτά. Για να πέσει κάτω από τα 45 λεπτά την 1η Ιουλίου 2013 και κάτω από τα 20 λεπτά, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Για τους καταναλωτές τα νέα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Για τις εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας, από την άλλη πλευρά, τα νέα δεν είναι και πολύ χαρμόσυνα. Πολλές από αυτές διαθέτουν, εδώ και κάποιες μήνες, στους πελάτες τους πακέτα με ενσωματωμένες κλήσεις ή SMS από την ΕΕ, ελπίζοντας ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα αντισταθμίσει τη μείωση των χρεώσεων. Όπως σημείωνε όμως στη «Μοντ» ένας αναλυτής, «πριν από τον Ιούλιο του 2012 η τιμή ενός MB που καταναλωνόταν στο εξωτερικό απέφερε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας 300 φορές το κόστος του! Ακόμα και αν ένα πολύ χαμηλό τιμολόγιο ενθαρρύνει τους χρήστες να καταναλώσουν περισσότερο, δεν πρόκειται να αποφέρει στον πάροχο αυτά που κέρδιζε παλαιότερα». Ο ίδιος αναλυτής επεσήμαινε πως η περιαγωγή αυτή καθαυτή δεν κοστίζει στον πάροχο απολύτως τίποτα...

Το μέτρο της οριστικής κατάργησης των χρεώσεων μπορεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να τεθεί σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου του 2015. Προηγουμένως, θα πρέπει να υιοθετηθεί οριστικά από το Ευρωκοινοβούλιο η οδηγία, στις 2 Απριλίου, και να επιτευχθεί κατόπιν συμφωνία με τα κράτη-μέλη ώστε να ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Φυτά που λάμπουν στο σκοτάδι


Αμερικανοί βιοτεχνολόγοι εργάζονται σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας φυτών που φέγγουν στο σκοτάδι ή αλλιώς φυτικών ειδών που με την κατάλληλη τεχνική της συνθετικής βιολογίας, που αποτελεί παρακλάδι της γενετικής μηχανικής, θα λάμπουν αντικαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις το φωτισμό στο σπίτι ή στους δρόμους. Με σκοπό τη μείωση των βλαβερών εκπομπών από την ηλεκτρική ενέργεια οι επιστήμονες ευελπιστούν στην απομόνωση ενός γονιδίου από έναν οργανισμό και στην εμφύτευσή του στο DNA ενός άλλου ώστε να μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι πριν.



Κατά την άποψη τους, τα δέντρα που φεγγοβολούν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κατά μήκος οδικών αρτηριών αντικαθιστώντας τις κολόνες φωτισμού. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε κάποιος να εξοικονομεί ενέργεια στο σπίτι του αν την ώρα που διαβάζει το βράδυ δεν έχει το φως ανοικτό αλλά έχει δίπλα του μία γλάστρα με λουλούδια που φέγγουν. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τους «New York Times» είναι σε εξέλιξη, ενώ οι πρώτες δοκιμές έχουν γίνει σε ένα φυτό καπνού με την εμφύτευση γονιδίων από ένα θαλάσσιο βακτήριο που εκπέμπει φως. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό αλλά το φως αρκετά αχνό και έτσι οι επιστήμονες συνεχίζουν τα πειράματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Δείξε μου το κατοικίδιό σου να σου πω ποιος είσαι


Εργατικοί όσοι έχουν σκύλο και τεμπέληδες οι ιδιοκτήτες γατών.

Κάποιοι προτιμούν τους σκύλους, ενώ άλλοι έχουν τρελή αδυναμία στις γάτες.

Στη μάχη «σκύλος ή γάτα» φαίνεται πως «νικούν» οι ιδιοκτήτες των σκύλων, γράφει η Victoria Woollaston στη Daily Mail, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα των αφεντικών τους.

Σύμφωνα μια έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Petplan, στο πλαίσιο προώθησης της νέας της υπηρεσίας Find a Pet, τα σκυλιά όχι μόνο είναι η πιο δημοφιλής επιλογή κατοικίδιου ζώου, αλλά και οι ιδιοκτήτες τους είναι εργατικοί, σηκώνονται νωρίς το πρωί και είναι πιο πιθανό να είναι παντρεμένοι.

Από την άλλη, όσοι έχουν γάτες στο σπίτι τους είναι ντροπαλοί, single, ακατάστατοι και κοιμούνται αργά, ενώ όσοι προτιμούν τα κουνελάκια είναι πιο δημιουργικοί, επιπόλαιοι και ανοργάνωτοι.

Βέβαια, τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε ό,τι δήλωσαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ζώων για τον εαυτό τους.

Πάνω από τους μισούς ιδιοκτήτες σκύλων περιέγραψαν τον εαυτό τους ως εργατικούς, το ένα τρίτο ανέφερε ότι είναι εξωστρεφείς και λογικοί, ενώ το 20% αυτών ανέφερε ακόμη ότι είναι τακτικοί.

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες γατών ανέφεραν ότι είναι εσωστρεφείς σε ποσοστό 21%, ακατάστατοι σε ποσοστό 20%, ενώ ένα 13% δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως τεμπέλη, που προτιμά την καθιστική ζωή.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητείται χαρτί τουαλέτας για τους ασθενείς


Σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι όπως λένε εδώ και ένα χρόνο ενώ οι πολίτες αναφέρουν ότι αναγκάζονται να αγοράζουν μέχρι και χαρτί τουαλέτας για τους συγγενείς τους που νοσηλεύονται.

Δείτε το βίντεο από το STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο περίεργος θάνατος ενός μάγου του 19ου αιώνα


Μυστήριο αποτελεί το αν πέθανε πριν την αυτοψία ή μετά.

Στο νεκροταφείο Green-Wood του Μπρούκλιν στις ΗΠΑ, υπάρχει μια παλιά ταφόπλακα, στην οποία κανείς με δυσκολία μπορεί να διακρίνει τη λέξη «Ο Μάρτυρας» επάνω από το όνομα του Washington Irving Bishop.

Ο Washington Irving Bishop ήταν ένας διακεκριμένος και πολύ διάσημος, στην εποχή, του πνευματιστής, ο περίεργος θάνατος του οποίου αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο.

Ο Bishop γεννήθηκε το 1855. Τα πρώτα του βήματα στον «κόσμο των πνευμάτων» τα έκανε στο πλευρό του διάσημου μέντιουμ της εποχής, της Anna Eva Fay.



Αργότερα, θήτευσε δίπλα σε πιο σύγχρονους μάγους όπως ο Χουντίνι, ενώ το 1880 δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Second Sight Explained» στο οποίο έγραφε τα εξής:

«Είναι πράγματι σημαντικό να εξηγήσει κανείς τι είναι η διόραση και οι μαντικές ικανότητες, γιατί η γνώση της διαδικασίας αυτής είναι ακόμη αρκετά ασαφής, για να μπορέσουν μη ειδικοί να χρησιμοποιήσουν την επιρροή που δίνει αυτή η υποτιθέμενη δύναμη για την επίτευξη ανάρμοστων σκοπών. Δεν υπάρχει τίποτε πιο επιζήμιο για τους θνητούς από την επικράτηση των δεισιδαιμονιών και υπάρχει ένα φαινόμενο, που ενθαρρύνει σε μεγάλο βαθμό τις δεισιδαιμονίες, όπως η υποτιθέμενη δύναμη της διόρασης».

Το δικό του νούμερο ονομαζόταν «διάβασμα της σκέψης». Ο ίδιος επέμενε ότι δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε υπερφυσικό, αλλά ότι «διάβαζε» προσεκτικά τις κινήσεις του ανθρωπίνου σώματος.

Ο ίδιος απέκτησε αυτήν την ικανότητα από τον πνευματιστή J. Randall Brown και σύντομα απέκτησε μεγάλη φήμη, χάρη στο ιδιαίτερο στιλ του κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, στις οποίες προσέδιδε μια έξτρα δόση «δράματος» με κρίσεις καταληψίας.



Κρατούσε ένα σημείωμα στην τσέπη του, που βεβαίωνε ότι δεν ήταν νεκρός, παρότι η παρουσία ενός τέτοιου σημειώματος στη μοιραία παράστασή του το 1889, αποτέλεσε σημείο διαμάχης για το τι είναι αυτό που τελικά στοίχισε τη ζωή στο διάσημο πνευματιστή, γράφει η Allison Meier στην ιστοσελίδα atlasobscura.com.

Ήταν 12 Μαΐου του 1889 και ο Bishop είχε παράσταση στο Lambs Club του Μανχάταν.

Λέγεται ότι έπεσε αναίσθητος στις αρχές της παράστασης, αλλά στη συνέχεια συνήλθε και συνέχισε.

Ο Bishop έπεσε αναίσθητος και πάλι λίγο πιο μετά, όμως αυτή τη φορά δεν επανήλθε.

Σύμφωνα με αναφορές, λίγες ώρες μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του, στις 3:45 τα ξημερώματα, έγινε αυτοψία στο πτώμα του. Κατά τη διάρκεια αυτής αφαιρέθηκε ο εγκέφαλός του.

Όταν η σύζυγός του έφτασε στο σημείο και είδε το ανοιγμένο κρανίο του άντρα της αναφώνησε «σκότωσαν το σύζυγό μου».

Στις 28 Μαΐου έγινε δεύτερη αυτοψία, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλός του είχε «ραφτεί» μέσα στο στήθος του και «όλα τα όργανα έδειχναν υγιή και δεν παρουσίαζαν καμία αιτία θανάτου, παρότι περίεργες ποσότητες εγκεφάλου και άλλων οργάνων έλειπαν» αναφέρει η αρθρογράφος, επικαλούμενη την έρευνα γύρω από την περίεργη αυτή υπόθεση που έκανε ο Dean Carnegie στο blog του.

Το κατά πόσο το σημείωμα που είχε στην τσέπη του ενημέρωνε τους γιατρούς για την κατάσταση στην οποία περιερχόταν, ή το γιατί αφαιρέθηκε τόσο γρήγορα ο εγκέφαλός του, αποτέλεσαν θέμα συζήτησης για πολλά χρόνια μετά.



Η μητέρα του Eleanor Fletcher Bishop αφιέρωσε τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής της, κατηγορώντας τους γιατρούς που έκαναν την αυτοψία, κάνοντας περιοδείες σε όλη τη χώρα και λέγοντας την ιστορία του γιου της.

Έγραψε ακόμη και ένα βιβλίο στο οποίο έδωσε τον εξής τίτλο: «A Mother's Life Dedicated and an Appeal for Justice to All Brother Masons and the Generous Public — A Synopsis of the Butchery of the Late Sir Washington Irving Bishop (Kamilimilianalani) A Most Worthy Mason of the Thirty-Second Degree, the Mind Reader, and Philanthropist By Eleanor Fletcher Bishop, His Broken-Hearted Mother».

Σε αυτό περιέλαβε και μια φωτογραφία της, στην οποία φαίνεται να σκύβει επάνω από το γυάλινο φέρετρο του γιου της, ενώ κανείς μπορεί να διακρίνει την τομή που είχε γίνει στο κρανίο του από την αυτοψία.

Το πιστοποιητικό θανάτου του 33χρονου πνευματιστή αναφέρει ότι πέθανε από «υστεροκαταληψία».
Για τη μητέρα του πάντως επρόκειτο για δολοφονία.



Διαβάστε περισσότερα...

Απίθανη χειρονομία από Ρεάλ σε Μπιλμπάο


Δεν πανηγύρισαν αλλά χειροκρότησαν τους συναθλητές τους που κατεβαίνουν σε απεργία
Είναι αντίπαλοι, αλλά πάνω από όλα συναθλητές. Οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης μετά τη νίκη τους στην έδρα της Μπιλμπάο (73-87) δεν πανηγύρισαν για το 24/24 στην ACB, αλλά θέλησαν να δείξουν ότι είναι στο πλευρό των συναδέλφων τους.

Σχημάτισαν έναν διάδρομο, το περίφημο «pasillo» και χειροκρότησαν τους Βάσκους κατά την αποχώρησή τους από το παρκέ. Ήταν μία κίνηση για να δείξουν πως τους συμπαραστέκονται μετά την απόφασή τους να κατέβουν σε απεργία από τη Δευτέρα λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στις πληρωμές τους από τη διοίκηση της ομάδας.




Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο εκδικητής με το σπρέι


Πάρκαρες λάθος; Την... έβαψες...



Διαβάστε περισσότερα...

Φοιτήτρια ψυχολογίας ζητά την βοήθειά σας για πτυχιακή που γράφει πάνω στα άτομα με αναπηρία


Μια φοιτήτρια ψυχολογίας και φίλη του Blog (δήμητρα) κάνει την πτυχιακή της εργασία πάνω στα άτομα με επίκτητη κινητική αναπηρία και εστιάζει στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο. Όσοι φίλοι και επισκέπτες του blog θέλουν και μπορούν να απαντήσουν στο ακόλουθο ερωτηματολογίου της... ας το κάνουν. Είναι αρκετά σύντομο και θα την βοηθούσατε πολύ. 

Το ερωτηματολόγιο υπάρχει εδώ.


Ευχαριστώ (όπως και η κοπέλα ευχαριστεί) όποιον θα μπει στον κόπο να την βοηθήσει.


Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικές δηλώσεις 2014: Οδηγός - SOS με 58 ερωτήσεις - απαντήσεις


Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα των φορολογουμένων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνει χρηστικός οδηγός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αναλυτικότερα, οι ερωτήσεις και απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:


1. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα: «Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ..» (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here...). Τι πρέπει να κάνω;
Κάντε κλικ και επιλέξτε:
Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτή την τοποθεσία πάντοτε... (Always Allow Pop-ups from This Site...)
Εμφανίζεται παράθυρο με την ερώτηση:
Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία www1.gsis.gr ; (Would you like to allow pop-ups from www1.gsis.gr?)
Επιλέξτε ΝΑΙ (YES)
Επιλέξτε Επανάληψη (Retry).


2. Συμπληρώνοντας την δήλωση Ε1 μου εμφανίζονται ερωτηματικά ???? σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείται λογιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΓΓΠΣ.


3. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;
Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την έγγαμη σχέση. Στην συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.


4. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου.


5. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ και θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων».


6. Συμπληρώνω την ημερομηνία γέννησής μου αλλά δεν τη δέχεται ως σωστή. Τι πρέπει να κάνω;
Πρέπει να μεταβείτε στο μητρώο της ΔΟΥ σας για να επικαιροποιήσετε την εικόνα σας και στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε στην υποβολή.


7. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν και αυτόματα θα συμπληρωθεί στον ίδιο πίνακα ο αριθμός των τέκνων σας. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα προστατευόμενα μέλη και επιπλέον τον ΑΦΜ για τα ενήλικα μέλη.


8. Πώς καταχωρώ περισσότερες από 4 εγγραφές στον πίνακα 4.β4 (εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις με βάση το αντικειμενικό σύστημα);
Συμπληρώνετε αναλυτικά τις 3 πρώτες γραμμές, στην 4η γράφετε ως συνημμένη κατάσταση και στον κωδικό 915 γράφετε το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος που προκύπτει από τις ενδείξεις του υποπίνακα αυτού.


9. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2013, πώς το δηλώνω;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα την χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.
ΠΡΟΣΟΧΗ στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.


10. Θέλω να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;
Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύουσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.


11. Πώς μπορώ να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1, όταν έχοντας επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, θα τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύουσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.


12. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράψτε στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097.


13. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω σε σκηνή;
Σε περίπτωση φορολογούμενου σκηνίτη / νομάδα (διαμονή σε σκηνή) συμπληρώνεται ο κωδικός 801 με τον Α.Φ.Μ. 000000000 (9 μηδενικά).


14. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
Α) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
Β) Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).


15. Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσω την διαμονή μου στη φορολογική μου δήλωση;
Στην περίπτωση σας δεν διαμένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας ώστε να είστε φιλοξενούμενός τους αλλά σας έχει δοθεί ένα ξεχωριστό σπίτι να κατοικείτε. Επομένως πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που υποβάλλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς. Υπενθυμίζουμε ότι δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τμ γίνεται μόνο από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα.


16. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 ιδιοκατοίκησης εμφανίζονται π.χ. 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί. Πώς θα το διαγράψω;
Χαρακτηρίζεται ΜΟΝΟ το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας και ιδιοκατοικείτε και επιλέγετε Μεταφορά στη Δήλωση (το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν το χαρακτηρίζετε).


17. Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο για να σας ανοίξει ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων σας. Επιλέγοντας τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τροποποιήσετε τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να τα χαρακτηρίσετε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Στη συνέχεια κάνετε Μεταφορά στη Δήλωση με τα διορθωμένα στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα την 01/01/2013.


18. Εκμισθώνω ένα σπίτι 100 τ.μ , ένα κατάστημα 250 τ.μ και μία αποθήκη. Τι συμπληρωματικός φόρος θα μου υπολογιστεί;
Στο ενοίκιο της κατοικίας η οποία είναι μικρότερη από 300 τ.μ και στο ενοίκιο της αποθήκης η οποία αφορά αστική μίσθωση υπολογίζεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% και αθροιστικά τα ποσά αυτά θα τα συμπληρώσετε και στους κωδικούς 177 ή 178. Στο κατάστημα, το οποίο αφορά επαγγελματική-εμπορική μίσθωση ανεξάρτητα της επιφάνειας του, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% και το ποσό αυτό θα το μεταφέρετε και στον κωδικό 175 ή 176.


19. Εκμισθώνω μία οικία 350 τ.μ και ένα αγροτεμάχιο 2000 τ.μ. Ποιος είναι ο συμπληρωματικός φόρος που θα μου επιβληθεί;
Τα ενοίκια που εισπράττονται αφορούν κατοικία άνω των 300 τ.μ και γαία οπότε φορολογείστε με συμπληρωματικό φόρο 3% και θα πρέπει να μεταφέρετε το συνολικό ποσό των ενοικίων στον κωδικό 175 ή 176.


20. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;
Θα τον αναζητήσετε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999.


21. Το ακίνητό μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει την σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.


22. Το ακίνητο μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.


23. Πώς δηλώνουν στο Ε1, οι κάτοικοι εξωτερικού, το σπίτι που έχουν στην Ελλάδα;
α. Αν το σπίτι είναι κενό δηλώνεται μόνο στο Ε2 (κενό θεωρείται το σπίτι που δεν έχει κατανάλωση ρεύματος στη διάρκεια του χρόνου).
β. Αν το σπίτι κατοικείται περιστασιακά, πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 στον πίνακα 5.1 σαν δευτερεύουσα κατοικία.


24. Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;
Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους Ε.Ι.Χ. Ιδ. Χρήσης, η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λ.π. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της εταιρείας.
Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας.
Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.


25. Πώς καταχωρώ στον πίνακα 6.14 (ενοίκιο εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης) όταν έχω περισσότερους από 2 εκμισθωτές;
Στην 1η γραμμή καταχωρείτε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή με το μεγαλύτερο μίσθωμα και το ποσό στον κωδικό 793.
Στη 2η γραμμή στο πεδίο ονοματεπώνυμο, γράφετε ως συνημμένη κατάσταση, το πεδίο ΑΦΜ εκμισθωτή το αφήνω κενό και στον κωδικό 615 γράφετε το άθροισμα των υπολοίπων.


26. Γιατί δεν μπορώ να συμπληρώσω τον πίνακα 10;
Οι κωδικοί 901 και 902 θα συμπληρωθούν από την Υπηρεσία μας.


27. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση και πώς υπολογίζεται η προκαταβολή;
Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται ΜΟΝΟΝ εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στη πηγή, αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.


28. Φορολογείται η διατροφή;
Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στην σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.


29. Για σκάφος που είναι σε ακινησία υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη;
Δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε σκάφος σε ακινησία, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια Λιμενική αρχή που να προκύπτει επ΄ακριβώς το χρονικό διάστημα της ακινησίας μέσα στο έτος 2013.
Στην ηλεκτρονική υποβολή, θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του σκάφους και θα επιλέξετε από την στήλη Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης την ακινησία ενώ θα συμπληρώσετε και τον αριθμό πρωτ. της βεβαίωσης ακινησίας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.


30. Έχω ιστιοφόρο σκάφος αναψυχής για το οποίο αναγνωρίζεται μειωμένη ετήσια αντικειμενική δαπάνη. Πώς μπορώ να το δηλώσω για να έχω την μείωση;
Επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και συμπληρώνετε τα στοιχεία του σκάφους σας ενώ στη στήλη Κατηγορία Σκάφους επιλέγετε ιστιοφόρο. Κάνετε Καταχώρηση εγγραφής και αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας κάνετε Μεταφορά στη δήλωση.


31. Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.12 (ενοίκιο κύριας κατοικίας) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;
Συμπληρώνετε τους κωδικούς 801 και 802 με τους Α.Φ.Μ. των δυο εκμισθωτών και τους κωδικούς 811-812 και 813-814 με τα ποσά που αντιστοιχούν.
Αφήνετε τον κωδικό 803 κενό και το υπόλοιπο του ενοικίου το πληκτρολογείτε στον κωδικό 815-816 έτσι ώστε το άθροισμα των ποσών των κωδικών να αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό ενοικίου.
Οι υπόλοιποι Α.Φ.Μ. (με τα αντίστοιχα ποσά τους) καταχωρούνται σε χειρόγραφη κατάσταση στο αρχείο σας.


32.Πως μπορώ να υποβάλω την φορολογική μου δήλωση, για το οικονομικό έτος 2014;
Οι δηλώσεις οικ. έτους 2014 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση τους. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς το λογιστή.


33. Πώς υποβάλλει εξουσιοδοτημένος λογιστής - φοροτεχνικός τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για λογαριασμό τρίτου ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο Taxisnet;
Θα συνδεθεί στη σελίδα www.gsis.gr, on line υπηρεσίες, υπηρεσίες προς πολίτες, λογαριασμός μου, είσοδος με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, εφαρμογές, δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1,Ε2,Ε3, https://www.gsis.gr/faq/imageE1.pdf
ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να εισάγετε τον αριθμό ειδοποίησης της αρχικής εκκαθάρισης και όχι της τροποποιητικής (εφόσον υπάρχει τροποποιητική).


34. Πώς θα συμπληρώσω την δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1 Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας , θα την χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Προσοχή: θα πρέπει να κλικάρετε τον κωδικό 203.
Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.12


35. Πού θα συμπληρώσω το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας;
Στον πίνακα 6.15 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419,420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.


36. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι προστατευόμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;
Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως προστατευόμενα μέλη στη δήλωση σας.


37. Πώς μπορώ να υποβάλω την φορολογική δήλωση πελάτη μου, που δεν είναι χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet, όταν μου εμφανίζει μήνυμα ''ο φορολογούμενος έχει δεσμευτεί από άλλον λογιστή'';
Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο λογιστή-φοροτεχνικό που την έχει αρχικά διαχειριστεί.
ΠΟΛ.1131/30.5.2012


38. Είμαι συγγραφέας δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος δημοσίου ο οποίος δεν υποχρεούμαι σε τήρηση βιβλίων. Πώς δηλώνω τις εισπράξεις από συγγραφικά δικαιώματα ή από πωλήσεις των βιβλίων;
Σύμφωνα με την απόφαση 1117239/2276/Α0012/18.12.2007 δεν θεωρείστε επιτηδευματίας εφόσον δεν είστε επιτηδευματίας από άλλη αιτία.
Ωστόσο υποβάλλετε Ε3 στο οποίο δηλώνετε τον κωδικό 726 (μη υπόχρεοι) και συμπληρώνονται οι ΚΑΔ 705 και 761 με τον εννιαψήφιο 999999999.
Το εισόδημα θα προσδιοριστεί εξωλογιστικά στον υποπίνακα στ΄ του Πίνακα ΣΤ και θα μεταφερθεί στον κωδικό 346 του Πίνακα Ζ.
Στον τελευταίο πίνακα στις σημειώσεις φορολογουμένου θα αναγράψετε την ιδιότητα σας και το είδος του αποκτώμενου εισοδήματος.
Το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και συμπληρώνεται στους κωδικούς 501 και 517 του Πίνακα 4Δ του Ε1.

39. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:
Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ) δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.
Ταχ. Δ/νση Δ.ΗΛΕ.Δ : Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα.


40. Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε2 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;
Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/ συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».


41. Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα "το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες". Τι πρέπει να κάνω;
Στο πεδίο που αναγράφετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο%.


42. Είναι δυνατό να φορολογηθώ για ανείσπρακτα ενοίκια;
Καταρχήν, σε φορολογία υπόκειται η απαίτηση ποσού και όχι η είσπραξη. Στις περιπτώσεις των μισθωμάτων που αποδεδειγμένα δεν εισπράχθηκαν, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους, να μη φορολογηθούν, εφόσον εκχωρήσουν την απαίτησή τους στο Δημόσιο. Αυτό γίνεται (η εκχώρηση δικαιώματος), με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσα στο οικονομικό έτος που τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται. Με την έγγραφη δήλωση, παραδίδονται στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., τα αποδεικτικά της εκχωρούμενης απαίτησης.
Ο εκμισθωτής θα συμπληρώσει στο έντυπο Ε2 τα στοιχεία του ακινήτου, γράφοντας στο ονοματεπώνυμο ενοικιαστή, "εκχώρηση δικαιώματος στο Δημόσιο", χωρίς ποσά, αναγράφοντας μόνο τους μήνες μίσθωσης και τον ΑΦΜ του ενοικιαστή.


43. Πώς συμπληρώνω ένα κενό ακίνητο (οικία, γραφείο, κλπ);
Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη κενό, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου δεν γράφετε τίποτα και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες που το συγκεκριμένο ακίνητο παρέμενε κενό, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας ανήκει (χωρίς το σύμβολο %).


44. Πώς συμπληρώνω μια κύρια κατοικία (μέχρι 200 τ.μ.) που έχει παραχωρηθεί από γονείς προς τα παιδιά ή και αντίστροφα;
Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %).


45. Πώς συμπληρώνω ένα ακίνητο που έχω παραχωρήσει σε τρίτο πρόσωπο (φίλο, αδερφό κλπ);
Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %) και συμπληρώνετε τη στήλη 11 με το τεκμαρτό μηνιαίο μίσθωμα και το αντίστοιχο ποσό στη στήλη 13, 14, 15.


46. Πώς δηλώνεται ακίνητο που έχει στην κατοχή του ένα προστατευόμενο μέλος;
Το ακίνητο θα πρέπει να καταχωρηθεί στο Ε2 του προσώπου που το προστατεύει σαν να είναι δικό του ακίνητο.


47. Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που εκμισθώνω;
Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του, στη διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα.


48. Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που μου επιφέρει εισόδημα βάση αντικειμενικών τιμών;
Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή γράφετε την λέξη ιδιόχρηση, στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα.


49. Με ποιόν τρόπο υποβάλλεται το έντυπο Ε2 σε περίπτωση που έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος;
Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.


50. Πώς καταχωρείται ακίνητο που ανήκει σε ανήλικο;
Εφόσον το ανήλικο δεν έχει υποχρέωση υποβολής Ε1, το ακίνητο καταχωρείται στο Ε2 του γονέα και στα στοιχεία ενοικιαστή γράφουμε ότι ανήκει στο παιδί. Αν από το ακίνητο εισπράττονται ενοίκια αυτά προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα.


51. Ποιον αριθμό παροχής θα συμπληρώσω σε αγροτεμάχιο που εκμισθώνω στο οποίο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος;
Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακίνητα που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.


52. Πως συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για ακίνητο μου που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος;
Το ακίνητο διαθέτει μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος επάνω στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός παροχής ο οποίος υπάρχει και σε όλους τους λογαριασμούς του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας που σας έχουν αποσταλεί στο παρελθόν.


53 .Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:
Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552 ή 15515. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.
Ταχ. Δ/νση Δ.ΗΛΕ.Δ.: Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα.


54. Τα γεωργικά εισοδήματα συμπληρώνονται και στο έντυπο Ε3;
Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική εκμετάλλευση και τα οποία δεν τηρούν ή τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ δεν συνυποβάλουν το έντυπο Ε3. Αντίθετα το Ε3 θα συνυποβληθεί με το έντυπο Ε5 από τους υπόχρεους που δηλώνουν εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση και τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του Κ.Β.Σ., καθώς και σε κάθε περίπτωση (φυσικών ή νομικών προσώπων) που τηρούν βιβλία Γ΄ Κατηγορίας του Κ.Β.Σ.


55. Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε3 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;
Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του υπόχρεου/ συζύγου, με τους οποίους υποβάλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1).
Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της συζύγου είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η σύζυγος πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση (με υπόχρεο τον σύζυγό της).


56. Πότε υποβάλλονται τα συμπληρωματικά έντυπα (Ε2 και Ε3);
Εφόσον υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής συμπληρωματικών εντύπων (Ε2 ή/και Ε3) αυτά πρέπει να υποβληθούν ΠΡΙΝ από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικά.
Μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) τυχόν συμπληρωματικά έντυπα μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με συμπληρωματική δήλωση, μετά την οριστική εκκαθάριση της δήλωσής σας.


57. Κατά τη διάρκεια της ίδιας διαχειριστικής περιόδου έκανα διακοπή της επιχείρησής μου και έναρξη με τον ίδιο ΑΦΜ αλλά με διαφορετική δραστηριότητα. Θα υποβάλω δύο Ε3;
Θα υποβάλετε ένα έντυπο Ε3 και θα συμπληρώσετε τους αντίστοιχους πίνακες για κάθε δραστηριότητα.


58. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:
Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι ληστές που "σιδέρωναν" τα θύματά τους


Η πρωτοφανής αγριότητα της Γεωργιανής μαφίας έρχεται στο φως μέσα από τις μαρτυρίες των θυμάτων τους που βασανίστηκαν για να φανερώσουν στους ληστές τα σημεία όπου έκρυβαν τα χρήματα και τα κοσμήματα τους.

Χθες δημοσιοποιήθηκε η φωτογραφία του κακοποιού μέλους της σπείρας που έκαιγαν με καυτό σίδερο όσους είχαν την ατυχία να πέσουν στα χέρια τους.

Δείτε το βίντεο από τη Δημόσια Τηλεόραση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έργα στην οδική αρτηρία στο ρέμα Ρεμπελια στο Αγρίνιο


Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΕΜΠΕΛΙΑ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕΧΡΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΔΙΩΡΥΓΑ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΓΩΝ ΜΕ ΚΑΘΕΤΟΥΣ ΟΔΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Γ΄ΦΑΣΗ).

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, επισκέφθηκε σήμερα το χώρο που κατασκευάζεται το έργο και ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας και τον ανάδοχο εργολάβο για την πορεία εξέλιξης των εργασιών και για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.500.000,00 € ενώ μετά την έκπτωση το συμφωνητικό που υπογράφτηκε με τον εργολάβο ανέρχεται σε 1.472.610,75 και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.



Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της μελέτης θα γίνει η κατασκευή – διάνοιξη της οδού Εθνικής Ανεξαρτησίας ( από το τέλος της Β΄Φάσης) και για μήκος 890 μέτρα μέχρι τις εργατικές κατοικίες (Διώρυγα Δοκιμίου), καθώς και οι συναρμογές αυτής με τους κάθετους δρόμους.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ασφαλτόστρωση των οδών, κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, σύνδεση νέων ή αντικατάσταση παλαιών παροχών ύδρευσης, κατασκευή ραμπών για πρόσβαση ΑΜΕΑ καθώς και πλήρης κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Μετά την ενημέρωση που είχε, ο κ. Μοσχολιός δήλωσε τα εξής:

«Επισκεφθήκαμε ένα μεγάλο έργο οδοποιίας με το οποίο ολοκληρώνεται η μεγάλη οδική αρτηρία του Ρεμπελιά που διακόπτεται αμέσως μετά την Εθνική Οδό

Όπως ενημερώθηκα οι εργασίες προχωρούν κανονικά αφού ξεπεράστηκαν ορισμένα προβλήματα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το έργο θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2014 που είναι η συμβατική ημερομηνία.

Πρόκειται για μια σημαντική οδική αρτηρία η οποία κατασκευάζεται με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και συγκεκριμένα δίκτυο αποχέτευσης, δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και νησίδα.

Με την παρέμβαση αυτή δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος δρόμος που θα επιλύσει σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα, αφού πλέον θα παρακάμπτεται το πυκνοδομημένο τμήμα της περιοχής Αη – Βασιλιώτικα για όσους θέλουν να κατευθυνθούν προς Δοκίμι, Καλύβια και Αγγελόκαστρο ενώ θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών του Σταδίου και των Αη Βασιλιώτικων.

Ταυτόχρονα με τη σύνδεση του δρόμου αυτού (Ελευθερίου Βενιζέλου - Εργατικές Κατοικίες) με τους κάθετους δρόμους δίνον ται νέες δυνατότητες ανάπτυξης και σε αυτή την περιοχή.

Το έργο αυτό εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των κεντρικών δρόμων της πόλης».


Διαβάστε περισσότερα...

10 σημεία SOS για τη φετινή δήλωση


Η ηλεκτρονική πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Μαρτίου και θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 30 Ιουνίου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν μια σειρά από διαδικασίες και υποχρεώσεις προκειμένου στο μέλλον να μην κληθούν στην εφορία για έλεγχο και παροχή διευκρινίσεων.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου, από τις 20.03.2014 έως τις 30.06.2014.

2. Για τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΜΚΑ. Για τα προστατευόμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική.

3. Προστατευόμενα μέλη είναι αυτά που βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον διαμένουν μαζί τους και το ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

4. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων των υπόχρεων ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από το φόρο εισοδημάτων. Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά. Αναφορικά με το ποσό των τόκων δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει απαλλαγή από την υποχρέωση δήλωσης μικροποσών, δηλαδή κάτω των 250 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να εκδοθεί σχετική απόφαση και για φέτος

5. Τα έντυπα της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), της βεβαίωσης αποδοχών και συντάξεων, καθώς και της δήλωσης κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16), συνυποβάλλονται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ανάλογα με την κατηγορία των δηλούμενων εισοδημάτων, αποτελούν αδιαίρετη ενότητα με αυτήν και πρέπει να συμπληρώνονται σε όλες τις ενδείξεις τους.

6. Κατά την υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, πρέπει πρώτα να καταχωρούνται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1).

«Μπλοκάκια»
7. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι που φορολογούνται ως μισθωτοί θα πρέπει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1) να προσέξουν τα εξής:

α. Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019-020, απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των προσώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις (3), πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων.

β. Όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από Μισθωτές Υπηρεσίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών - ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.

γ. Επίσης, όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 507-508, απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό.

Αποδείξεις- δόσεις
8. Ο κωδικός 049 που αφορά στις αποδείξεις συμπληρώνεται μόνο από όσους δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες καθώς και όσους δηλώνουν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση. Υπάρχει η υποχρέωση συγκέντρωσης σε αποδείξεις του 25% του εισοδήματος.

9. Ο φόρος εισοδήματος θα εξοφλείται σε τρεις (3) ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

10. Όταν ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%.


Πηγή: http://www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τους αριστερόχειρες


Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί δέκα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τους αριστερόχειρες.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...