Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Μαντέψτε ποιος είναι ο καπνιστής


ΔΕΙΤΕ: Γιατί πρέπει να κόψετε το τσιγάρο… σήμερα!

Το ελιξίριο της νεότητας μπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμα, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο… Το κάπνισμα σας γερνάει πρόωρα!

Επηρεάζει όχι μόνο την υγεία σας, αλλά ακόμη την όψη της επιδερμίδας σας, των δοντιών και των μαλλιών σας και σας προσθέτει πολλά «έξτρα» χρόνια. Μπορεί να επηρεάσει ακόμη τη γονιμότητά σας, την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας καθώς και των οστών σας.

Εσείς μπορείτε να καταλάβετε ποια από τις παρακάτω δίδυμες είναι η καπνίστρια; Είναι πολύ εύκολο… για την ακρίβεια… «βγάζει μάτι»!





- Το κάπνισμα αφαιρεί το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες της επιδερμίδας, εμα αποτέλεσμα ορισμένοι καπνιστές να φαίνονται χλωμοί, ενώ άλλοι αναπτύσσουν δυσχρωμίες.

-Προκαλεί χαλάρωση του δέρματος, λόγω των περισσοτέρων από 4.000 χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό, οι οποίες καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Η χαλάρωση μάλιστα δεν εμφανίζεται μόνο στο πρόσωπο, που «υποφέρει» από τους καπνούς, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα, όπως τα χέρια και το στήθος.



-Το κάπνισμα τονίζει τις γραμμές γύρω από τα χείλη και εντείνει τις ρυτίδες στην περιοχή.

-Εμφανίζονται δυσχρωμίες και κηλίδες τόσο στο πρόσωπο όσο και στα χέρια.



-Καταστρέφει τα δόντια και τα ούλα. Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τα δόντια τους σε σχέση με έναν μη-καπνιστή.

-«Κιτρινίζουν» τα χέρια. Το… χρώμα θα φύγει εν καιρώ εφόσον σταματήσετε να καπνίζετε!



-Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σας πέσουν τα μαλλιά. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους τα μαλλιά τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών τείνουν να γίνονται πιο λεπτά. Το κάπνισμα όμως επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, ενώ σύμφωνα με ορισμένες μελέτες οι καπνιστές έχουν πολλές πιθανότητες να μείνουν φαλακροί!

Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα


Να αποφεύγετε την δίαιτα για γρήγορη απώλεια βάρους, γιατί δεν θα σας οδηγήσουν σε κάτι καλό όσον αφορά το σώμα και την κυτταρίτιδα. Συνήθως η σωστή και η συνετή διατροφή είναι διατροφή κατά της κυτταρίτιδας. Να μην είστε υπερβολικοί. 

Και μην ξεχνάτε την σωματική δραστηριότητα – αυτός ο τρόπος είναι αρκετά αποτελεσματικός και θα σας βοηθήσει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. 

Τηρήστε τους ακόλουθους κανόνες σε σχέση με την ομορφιά και την υγεία και το ωραίο σώμα:

• Να εμπιστευτείτε το είδος των προϊόντων, την ετικέτα, όμως και την διαίσθησή σας. Να αποφεύγετε τα trans λίπη. Αυτό είναι ευεργετικό για την κυτταρίτιδα.

• Να μην είστε υπερβολικοί, να τηρείτε τους κανόνες για την υγιεινή διατροφή. Να τηρείτε το αξίωμα «ομοιομορφία της ημέρας και εβδομαδιαία ποικιλία». Για παράδειγμα το είδος κρεάτων να είναι το ίδιο όλη την μέρα, όσον αφορά το γάλα, επίσης ισχύει το ίδιο, μην καταναλώνετε γιαούρτι και φρέσκο γάλα την ίδια μέρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός πιο εύκολα θα χωνέψει την τροφή και δεν θα περισσέψει τίποτα για τα λίπη και την κυτταρίτιδα.

• Να τρώτε 4-5 φορές την ημέρα, κανονικά χωρίς να υπερβάλλετε.

• Η αργή διατροφή συμβάλλει για την καλύτερα πέψη όλων των τροφών.

• Ετοιμασία των φαγητών – Να καταναλώνετε βραστό και ψημένο και να περιοριστείτε με τα μπαχαρικά και τα τηγανιτά.

• Περιορίστε το αλάτι – αυτό συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών στον οργανισμό και στους ιστούς. Τα περιττά υγρά ευνοούν σχηματισμό των οιδημάτων κάτω από την επιδερμίδα, και η κυτταρίτιδα στα αρχικά στάδια αποτελεί ένα οίδημα. Ανάλατη διατροφή.

• Κατανάλωση φρούτων με άδειο στομάχι - Για να μην έρθουν στο έντερο σαν ζύμωση σακχάρων, και να μην υπάρχει αέριο, πρήξιμο της κοιλιάς, κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, καλύτερα να τα καταναλώσετε μισή ώρα πριν την διατροφή. Να καταναλώνετε περισσότερα ωμά τρόφιμα – φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κοτόπουλο ή ψάρια, ρύζι ή πατάτες.

• Πίνετε άφθονα υγρά – Είναι σημαντικός κανόνας κατά της κυτταρίτιδας, να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα ποτά, επίσης και να περιοριστείτε με την κατανάλωση του αλκοόλ.

• Μην στερήστε – Ενώ πρέπει να γνωρίζετε τα τρόφιμα που καταναλώνετε, για να υπάρχει διατροφικό όφελος, μ’ αυτόν τον τρόπο δε θα έχετε πρόβλημα με τα κιλά και την κυτταρίτιδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταγγίσεις σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων χωρίς μοριακό έλεγχο για ηπατίτιδα και Aids!


Το... σταυρό τους θα πρέπει να κάνουν οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς του νοσοκομείου Χατζηκώστα στα Γιάννενα για να μην κολλήσουν ηπατίτιδα ή Aids, καθώς οι φιάλες άιματος που χορηγούνται, δεν υποβάλλονται πλέον στον απαιτούμενο μοριακό έλεγχο του αίματος, εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων! Έτσι λοιπόν, όσοι καθημερινά υποβάλλονται σε εγχειρήσεις ή αιμοκάθαρση, κινδυνεύουν άμεσα με μετάδοση θανατηφόρων ασθενειών. Το θέμα μας αποκάλυψε αναγνώστης, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε το τμήμα αιμοδοσίας του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, όπου εργαζόμενη του έκανε την παραπάνω αποκάλυψη.Ελπίζουμε η διοίκηση του Ιδρύματος να δώσει άμεσα τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις και πραγματικά ελπίζουμε να μην συντρέχουν λόγοι ανησυχίας των ασθενών. Θα το κάνει όμως; Για να δούμε.


Διαβάστε περισσότερα...

Αιμορραγία από τη μύτη: Όσα πρέπει να ξέρετε


• Γιατί πολλά άτομα παραπονούνται για αίμα από τη μύτη;

Η μύτη είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Είναι πλούσια σε πολλά μικρά αγγεία που αιμορραγούν εύκολα. Οι ρινικές μεμβράνες είναι ευαίσθητες σε μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η ξηρότητα και η χαμηλή υγρασία, καθιστούν επιρρεπή τη μύτη σε ρήξεις. Τα «ρουφήγματα» και σκαλίσματα της μύτης, η υψηλή θερμοκρασία κατά το καλοκαίρι, η χαμηλή θερμοκρασία κατά τον Χειμώνα και τα κακώς ρυθμισμένα κλιματιστικά είναι κοινοί παράγοντες που προκαλούν μικροαιμορραγίες από τη μύτη, σε ένα υγιή οργανισμό.

• Υπάρχουν νοσήματα που ευθύνονται για το σύμπτωμα αυτό;

Οι παθολογικοί παράγοντες που προκαλούν ρινορραγίες διαιρούνται σε:

1. Συστηματικούς παράγοντες και νοσήματα (π.χ. αρτηριακή υπέρταση, παρενέργειες από φάρμακα, διαταραχές της πήξης του αίματος)

2. Τοπικούς παράγοντες και νοσήματα (π.χ. λοιμώξεις, νεοπλάσματα, τοπικά καρκινώματα, spray, χημικές ουσίες του περιβάλλοντος).

Ο μηχανισμός είναι μεικτός σε ορισμένες περιπτώσεις.

• Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια;

Η ιατρική βοήθεια είναι επιβεβλημένη, όταν συμβαίνει ένα από τα κάτωθι:

1. Όταν το άτομο εμφανίζει αίμα για πρώτη φορά, χωρίς να έχει προηγηθεί σαφές εκλυτικό αίτιο (π.χ. σκάλισμα μύτης)

2. Όταν η αιμορραγία δεν ελέγχεται με απλή πίεση και διαρκεί πάνω από δεκαπέντε λεπτά

3. Όταν επαναλαμβάνεται

4. Όταν έχει προηγηθεί τραυματισμός της μύτης

5. Όταν συνυπάρχει πόνος στην περιοχή

6. Όταν συμβαίνουν αιμορραγίες και σε άλλα σημεία του σώματος

• Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειας σε περιπτώσεις ρινορραγίας;

Με τον δείκτη και τον αντίχειρα, συλλαμβάνετε με δύναμη τα πτερύγια της μύτης και σκύβετε μπροστά για να αποφύγετε να καταπιείτε αίμα. Εφαρμόζετε σταθερή πίεση για δέκα τουλάχιστον λεπτά, αναπνέοντας από το στόμα. Ζητάτε από ένα άτομο του φιλικού σας περιβάλλοντος να σας φέρει πάγο, τον οποίο τοποθετείτε τοπικά. Αποφύγετε να ξαπλώσετε ανάσκελα, να ρουφήξετε ή να σκαλίσετε τη μύτη σας.


Πηγή: http://www.dietup.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μυστικά και αλήθειες για την τριχόπτωση


Τα πρώτα σημάδια αραίωσης στους άνδρες, καθώς και οι τρίχες από την μέχρι πρότινος υγιή κόμη των γυναικών είναι φαινόμενο ικανό να σπείρει τον πανικό, έστω και ανομολόγητο στους περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα αν η ηλικία δεν δικαιολογεί… απώλειες. Κάπως έτσι, οι ανησυχίες εγείρουν το ερώτημα: Είναι η τριχόπτωση φυσιολογική;
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

Ένας μέσος άνθρωπος είναι φυσιολογικότατο να χάνει μέχρι και 100 τρίχες την ημέρα, οι οποίες συνήθως αντικαθίστανται από άλλες που φυτρώνουν στην θέση τους. Όταν η ποσότητα που χάνεται είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που επαναφύεται, και μάλιστα για χρονικό διάστημα αρκετών μηνών, τότε κάνουν την εμφάνισή τους τα σημάδια της αραίωσης ή της λέπτυνσης της τρίχας και το κεφάλι μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη κάποιου «ενόχου» στον οργανισμό μας.

Οι… ένοχοι
Οι αιτίες που το τριχωτό της κεφαλής μας… δέχεται επίθεση μπορεί να κρύβονται στους παρακάτω παράγοντες:

- Εξαντλητικές δίαιτες:
Μην απορήσετε αν ο οργανισμός σας, σας εκδικείται, όταν του στερείτε πολύτιμα γι’ αυτόν θρεπτικά στοιχεία. Οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε περιττά κιλά –κι αυτά συνήθως προσωρινά-, αλλά ταυτόχρονα «ξεφορτώνεστε» και αρκετές τρίχες, καθώς τα στοιχεία που χρειάζονται για να μείνουν δυνατές εκλείπουν από την διατροφή σας.

- Άγχος:
Συνήθης ένοχος για πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις του οργανισμού μας, το στρες συμβάλλει και στην τριχόπτωση. Το άγχος προερχόμενο από ασθένειες, μετεγχειρητικές περιόδους και δυσάρεστες καταστάσεις υγείας περιλαμβάνεται επίσης στις σημαντικές αιτίες απώλειας τριχοφυΐας.

- Ασθένειες που σχετίζονται με τον θυρεοειδή:
Ο θυρεοειδισμός, καθώς και η έλλειψη στοιχείων όπως σίδηρος και φυλλικό οξύ από το αίμα μας μπορεί να ευθύνονται για τις αδύναμες λεπτές τρίχες. Επιπλέον, αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για κάποιο λόγο και δεν εντοπίζετε άλλη αιτία που να δικαιολογεί την τριχόπτωση, πιθανώς να βρείτε εκεί το γιατί.

- Γυναικείες συνήθειες:
Η συχνή χρήση βαφών, η καθημερινή «απόλαυση» του στεγνώματος με το πιστολάκι και το σφιχτό δέσιμο των μαλλιών σταδιακά κάνει την τρίχα πιο αδύνατη και καταπονεί το τριχωτό της κεφαλής.

- Κληρονομικότητα:
Σε αυτή την περίπτωση, τα γονίδια έχουν αποφασίσει πριν από εσάς για το μέλλον των μαλλιών σας, και αν η μοίρα τους προδιαγράφεται… αραιή, η μόνη λύση είναι τα εμφυτεύματα μετά από κάποια ηλικία.

- Ο χρόνος:
Όσο μεγαλώνουμε, τόσες λιγότερες τρίχες «παράγουμε», οι οποίες μάλιστα είναι πιο αδύναμες. Έτσι, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της τριχόπτωσης.

Αντιμετωπίζοντας την τριχόπτωση
Όπως θα περίμενε κανείς, τους παράγοντες της κληρονομικότητας και του χρόνου δεν μπορούμε να τους «τιθασεύσουμε», παρά μόνο με δραστικές λύσεις, όπως τα εμφυτεύματα με χειρουργική επέμβαση και η… επιφανειακή λύση της περούκας. Τις υπόλοιπες αιτίες, όμως, μπορούμε να τις εξαλείψουμε από την καθημερινότητά μας, και να επιτρέψουμε στα μαλλιά να επανέλθουν στην υγιή τους κατάσταση. Δείτε πώς:

*Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.
Όταν αντιληφθείτε ότι «κάτι τρέχει» στο κεφάλι σας, μιλήστε με έναν δερματολόγο, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για να ανακαλύψει την αιτία και να σας προτείνει φαρμακευτικές λύσεις.

*Βγάλτε το άγχος από την ζωή σας.
Το ξέρουμε, είναι εύκολο να το λέει κανείς, αλλά δύσκολο να το εφαρμόσει, όμως η σκέψη και μόνο πως εξαιτίας του στρες αλλάζει η εμφάνισή σας, αρκεί για να σας πείσει πως κάτι πρέπει να διορθώσετε. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο, ο οργανισμός σας, σας λέει πως δεν αντέχει το άγχος με το οποίο τον επωμίζετε.

*Διατροφή για… τρίχες.
Χτυπήστε το κακό στην ρίζα του: Αφού σταματήσετε τυχόν εξαντλητικές δίαιτες με τις οποίες επιβαρύνεται τον οργανισμό σας, εντάξτε στην διατροφή σας τα παρακάτω τρόφιμα που χαρίζουν θρεπτικά συστατικά επί… κεφαλής:
- Σολομός: Ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνη Β12, πρωτεΐνη και σίδηρος είναι τα «δώρα» του σολομού στον οργανισμό σας, και δη στα μαλλιά σας που έχουν ανάγκη τα συγκεκριμένα στοιχεία.
- Σπανάκι: Το φαγητό του Ποπάυ, όπως και όλα τα σκουροπράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο περιέχουν βιταμίνες Α και Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ουσιών που λειτουργούν σαν το «φυσικό conditioner» για τα μαλλιά σας.
- Πουλερικά και αυγά: Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και τα αυγά, εκτός του ότι είναι αγαπημένα τρόφιμα των περισσότερων ανθρώπων, αποτελούν άριστη πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών.
- Στρείδια: Τα θαλασσινά οστρακοειδή, εκτός της αφροδισιακής τους ιδιότητας, ωφελούν και τα μαλλιά σας, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου, ο οποίος κάνει την «βρόμικη» δουλειά του αντιοξειδωτικού.
- Καρότα: Η βιταμίνη Α τους, μας δίνει και καλή όραση και πιο υγιές τριχωτό κεφαλής. Δύο σε ένα.
- Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών: Το ασβέστιο, καθώς και άλλα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα κάνουν ιδανική «τροφή» για τα μαλλιά σας, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς –π.χ. στο γιαούρτι σας- ή με δημητριακά ολικής άλεσης, των οποίων ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και τα ιχνοστοιχεία βοηθούν την τρίχα να διατηρείται δυνατή.



Διαβάστε περισσότερα...

«Αθώο» το λίπος στην κοιλιά για το έμφραγμα


Αμφιβολίες για το αν η συσσώρευση των περιττών κιλών γύρω από τη μέση (σώμα σχήματος «μήλου») αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού περισσότερο απ' ό,τι η συσσώρευσή τους στα ισχία και στους γλουτούς (σώμα σχήματος «αχλάδι») σκορπά μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Η μελέτη βασίζεται στην ανάλυση των στοιχείων από 58 προγενέστερες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 220.000 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 58 ετών. Από τους εθελοντές αυτούς, περισσότεροι από 14.000 είχαν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό στην πορεία των μελετών.

Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα, επιβεβαιώνεται πως αποτελούν προαγγέλους εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, αλλά οι πρόσθετες πληροφορίες για τα περιττά κιλά ή το σχήμα του σώματος δεν φάνηκε να βελτιώνουν την ικανότητα προβλέψεως του μελλοντικού κινδύνου.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως «όποιο κι αν είναι το σχήμα του σώματος, δεν έχει μεγάλη σημασία», λέει ο δρ Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και μέλος της Ομάδας Αναδυομένων Παραγόντων Κινδύνου (ERFC) που πραγματοποίησε τη μελέτη.

«Αν και η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κύριους, τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα και συχνά αποτελεί πρώιμη ένδειξη μελλοντικών προβλημάτων, όποια μορφή παχυσαρκίας και αν έχει κανείς, κινδυνεύει εξίσου», προσθέτει.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθε για το Νυκτερινό Ασθμα


Το νυκτερινό άσθμα, εμφανίζεται με σφίξιμο στο στήθος, ρηχή αναπνοή, βήχα και συριγμό της αναπνοής, τα οποία επηρεάζουν τον ύπνο μας με ότι συνεπάγεται αυτό (κούραση, νωθρότητα, έλλειψη διαύγειας κοκ). Είναι λοιπόν απαραίτητο να το αντιμετωπίσουμε θεραπευτικά.


Διαταραχές ύπνου
Η αρνητική επιρροή του άσθματος στον ύπνο μας, συχνά δεν εκτιμούνται σωστά. Τα προβλήματα λόγω της κακής ποιότητας ύπνου, μας επηρεάζουν την επόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα των κίνδυνο της υγείας μας. Η υπνηλία, η κούραση και η ευερεθιστικότητα μπορούν να επηρεάσουν πολλές δραστηριότητές μας.


Τι προκαλεί το νυκτερινό άσθμα
Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται το άσθμα τη νύχτα, όπως έκθεση σε αλλεργιογόνα, η επικλινής θέση, η ορμονικές εκκρίσεις κα.
Οι λόγοι πρόκλησης μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Αυξημένες βλέννες ή ιγμορίτιδα
  • Εσωτερικά ερεθίσματα
  • Επικλινής στάση
  • Κλιματισμός
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Ορμόνες


Πως αντιμετωπίζεται το νυκτερινό άσθμα
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούντια για το κανονικό άσθμα, ίσως να μειώνουν τα συμπτώματα του νυκτερινού. Προσπαθήστε να αποφύγετε ερεθισμούς από ακάρεα της σκόνης, τρίχες κατοικιδίων, πούπουλα κα.
Υπό κάθε περίσταση, μπορείτε συμβουλευθείτε έναν εξειδικευμένο ιατρό που ασχολείται και με ολιστικές θεραπείες, για να αποφύγετε τις όποιες παρενέργειες από τα χημικά φάρμακα.




Πηγή: http://www.lifeinbalance.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα σε Άτομα που Λόγω Τραυματισμού τους Εξαιτίας Φυσικής Καταστροφής Υπέστησαν Μόνιμη Βλάβη με Ποσοστό 67% και άνω

Δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία μας).
  2. Γνωμάτευση - Βεβαίωση Διευθυντή Κλινικής Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ. θεωρημένη από το Διοικητικό Διευθυντή του Νοσοκομείου στην οποία θα αναφέρεται ότι ο αιτών υπέστη μόνιμη βλάβη η οποία προκλήθηκε εξαιτίας φυσικής καταστροφής.
  3. Γνωμάτευση Α/βάθμιας Υγειονομικής επιτροπής για το είδος της πάθησης το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκεια της.
Διαδικασία:
  1. Υποβολή δικαιολογητικών
  2. Έκδοση απόφασης

Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ύψους 4.402,05 €



Σημείωση: Για κάποιο άλλο προνοιακό επίδομα δείτε την λίστα στο ακόλουθο θέμα: Προνοιακά Επιδόματα
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα σε Πληγέντες από Θεομηνία για Κάλυψη Άμεσα, Βιοτικών Αναγκών (σίτιση, ένδυση)

Δικαιολογητικά:


  1. Αίτηση (υποβάλλεται μέσα σε 1 μήνα από την ημερομηνία του συμβάντος).
  2. Αποδεικτικό στοιχείο ότι η πληγείσα κατοικία ήταν η κύρια κατοικία των δικαιούχων (ιδιοκτήτη ή ενοικιαζόμενη), όπως μισθωτήριο συμβόλαιο, ένορκη βεβαίωση, αντίγραφα λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο. κ.λ.π.
  3. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την οικεία Δ.Ο.Υ. όπου θα δηλώνει ότι δεν υπόκειται σε υποχρέωση φορολογικής δήλωσης.
  4. Αντίγραφο Εντύπου Ε9.
  5. Πόρισμα πυροσβεστικής υπηρεσίας στις περιπτώσεις πυρκαγιάς.
  6. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός λόγω συγκατοίκησης κ.λ.π., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ' αυτών μετά από εξουσιοδότηση που του παρέχουν οι υπόλοιποι.
  7. Υπεύθυνη δήλωση ότι όσα αναφέρει στην αίτηση είναι αληθινά.

Διαδικασία:

  1. Υποβολή δικαιολογητικών
  2. Αυτοψία από αρμόδια επιτροπή (παραρτ. Της με αρ. Π2/οικ.2673/29-8-01 Κ.Υ.Α.
  3. Συμπλήρωση εντύπου «Καταγραφή συνθηκών για τον υπολογισμό της ενίσχυσης» από την επιτροπή και υποβολή του στην υπηρεσία. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παραρτήματος της παραπάνω απόφασης - Έκδοσης απόφασης.

Μέχρι 5.869,41 € κατ' ανώτατο όριο.





Σημείωση: Για κάποιο άλλο προνοιακό επίδομα δείτε την λίστα στο ακόλουθο θέμα: Προνοιακά Επιδόματα
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα σε Άτομα ή Οικογένειες που Αντιμετωπίζουν Προβλήματα Ένδειας Λόγω Έκτακτης Ανάγκης

Δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία μας).
  2. Εκκαθαριστικό σημείωμα Δ.Ο.Υ. ή Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης θεωρημένη από την Δ.Ο.Υ.
  3. Επίσημα στοιχεία για την απόδειξη του έκτακτου γεγονότος κατά περίπτωση (βεβαίωση αστυνομίας, πυροσβεστικής υπηρεσίας, κρατικού νοσοκομείου κ.λ.π.).
  4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 (διατίθεται από την υπηρεσία μας,) όπου ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει τη μόνιμη κατοικία του και ότι όσα αναφέρει στο έντυπο - αίτηση είναι αληθινά.
  5. Για πολύτεκνους βεβαίωση του Ο.Γ.Α. ότι είναι δικαιούχοι πολυτεκνικού επιδόματος (όχι πολυτεκνικής σύνταξης).

Διαδικασία:
  1. Υποβολή δικαιολογητικών
  2. Διενέργεια κοινωνικής έρευνας για την οικογενειακή και κοινωνικοοικονμική κατάσταση του ενδιαφερομένου
  3. Έκδοση Απόφασης.


Σημείωση: Για κάποιο άλλο προνοιακό επίδομα δείτε την λίστα στο ακόλουθο θέμα: Προνοιακά Επιδόματα
Διαβάστε περισσότερα...

Εφάπαξ Βοηθήματα σε Άτομα ή Οικογένειες

Δικαιούχοι:

1) Άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ένδειας λόγω έκτακτης ανάγκης (μέχρι 234,74 € σε όλες τις περιπτώσεις, μέχρι 586,94€ στους πολύτεκνους).
2) Πληγέντες από θεομηνία:
Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για το σακχαρώδη διαβήτη στην Καλαμαριά



Θα αναλυθούν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της πάθησης

Ο δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον σύλλογο ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη νομού Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» και τη Λέσχη Λάϊονς Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν από κοινού ενημερωτική-εκπαιδευτική ημερίδα, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 18.30 το βράδυ στο Θεατράκι της Χηλής (Χηλής 12).

Θέμα της ημερίδας υγείας, που τελεί υπό την επιστημονική στήριξη της Διαβητολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος είναι: «Η πρόληψη -ενημέρωση παρέχει ποιότητα και τρόπος ζωής με τον διαβήτη».

Οι εργασίες της ημερίδας στοχεύουν στην εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία η οποία προσφέρει τη δυνατότητα παροχής γνώσης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, αλλά και τη δυνατότητα να διευκρινιστούν πολλές απορίες, ενώ επιτρέπει στα ενδιαφερόμενα άτομα να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένη συμπεριφορά αντιμετώπισης της πάθησης ή τρόπους πρόληψης.

Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα Μητρότητας

Προϋποθέσεις:
Χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος 440€ (220€ προ του τοκετού και 220€ μετά) σε εργαζόμενες μητέρες ανασφάλιστες που διέκοψαν την εργασία τους πριν και μετά τον τοκετό και που το μηνιαίο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 587€.

Δικαιολογητικά:
1) Αίτηση της ενδιαφερόμενης προς τη Διεύθυνση Πρόνοιας για το επίδομα τοκετού (42 ημέρες προ του πιθανολογούμενου τοκετού).
2) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι το παιδί βρίσκεται στη ζωή και δεν έχει υποβληθεί αίτηση σε άλλη υπηρεσία για επίδομα τοκετού ούτε στον Ο.Γ.Α., και ακόμη ότι δεν εργάστηκε 42 ημέρες πριν και δεν θα εργαστεί 42 ημέρες μετά τον τοκετό (το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης διατίθεται και από την υπηρεσία μας).
3) Βεβαίωση εργοδότη (υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86) για το είδος της δουλειάς, το χρόνο και το ποσό της αμοιβής, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του εργοδότη από την Αστυνομία ή την Κοινότητα (η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής μπορεί να γίνει και από την υπηρεσία μας με βάση την ταυτότητα ή το διαβατήριο).
4) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή πιστοποιητικό γέννησης από τον οικείο Δήμο.

Διαδικασία:
Υποβολή δικαιολογητικών, έλεγχος αυτών, έκδοση απόφασης αναγνώρισης δικαιώματος και έγκριση καταβολής επιδόματος μητρότητας.





Για οποιαδήποτε μεταβολή να ενημερώνετε άμεσα η Υπηρεσία Πρόνοιας.


Σημείωση: Για κάποιο άλλο προνοιακό επίδομα δείτε την λίστα στο ακόλουθο θέμα: Προνοιακά Επιδόματα

Σημείωση: Για το ύψος του ποσού του κάθε επιδόματος δείτε το ακόλουθο θέμα 

Αναπηρικά επιδόματα ΦΕΚ 931/21-5-2008

Επίσης... η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων γίνεται σχεδόν πάντα (εκτός εξαιρέσεων) ανά δίμηνο. Καταβάλλεται ως είθισται το ποσό του προηγούμενου διμήνου, που δικαιούται ο δικαιούχος αμεα ή άλλος πολίτης, το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα. Οι μήνες καταβολής των επιδομάτων είναι οι μονοί μήνες του έτους (Ιανουάριος, Μάρτης , κλπ). 
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που ενισχύουν τη συγκέντρωση




Για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς περνούν τα χρόνια το σώμα μας γερνά μαζί με… εμάς. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου, αν προσθέσετε «έξυπνες» τροφές και ποτά στη διατροφή σας.

Η καφεΐνη σας ενεργοποιεί
Δεν υπάρχει η «μαγική συνταγή», ωστόσο η καφεΐνη μπορεί να σας ενεργοποιήσει και να βοηθήσει τη συγκέντρωσή σας. Τη βρίσκετε τόσο στον… καφέ, όσο και σε σοκολάτες, ενεργειακά ποτά και φάρμακα. Μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορεί να σας γυρίσει… μπούμερανγκ.

Η ζάχαρη ενισχύει την ετοιμότητά σας
Η ζάχαρη είναι η τροφή που «προτιμά» ο εγκέφαλός σας. Όχι η κρυσταλλική που βάζετε στον καφέ, αλλά η γλυκόζη, την οποία μεταβολίζει το σώμα σας από τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα που καταναλώνετε. Γι’ αυτό αν φάτε ή πιείτε κάτι γλυκό μπορείτε να ενισχύσετε βραχυπρόθεσμα τη συγκέντρωσή σας και τη διανοητική σας ικανότητα. Μην υπερβάλλετε όμως γιατί θα… ανέβει και η ζυγαριά!

Μην αμελείτε το πρωινό
Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση ενός σωστού πρωινού μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και την προσοχή. Οι μαθητές που τρώνε καλό πρωινό τείνουν να είναι πιο αποδοτικοί από όσους… δεν το προτιμούν!

Τα ψάρια είναι η καλύτερη τροφή για τον εγκέφαλο
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ συνδέονται και με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καταναλώστε καθημερινά μια χούφτα ξηρούς καρπούς και σοκολάτα
Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε, που προλαμβάνει την εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών. Αντιοξειδωτικά περιέχει και η μαύρη σοκολάτα, όσο και καφεΐνη που ενισχύει τη συγκέντρωση.

Δοκιμάστε το αβοκάντο και προϊόντα ολικής άλεσης
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χοληστερόλης, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Τα αβοκάντο περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ετοιμαστείτε για μια… μεγάλη και κουραστική μέρα
Ξεκινήστε με ένα φυσικό χυμό, ένα ψωμάκι ολικής άλεσης με σολωμό και ένα φλιτζάνι καφέ. Ακόμη, φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να πίνετε αρκετό νερό, να ασκήστε και να… ξεκουράζεστε!

Διαβάστε περισσότερα...