Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

«Λίφτινγκ» στις παιδικές χαρές της Θεσσαλονίκης



Πιο φιλικά προς τα παιδιά παιχνίδια.

Τις παιδικές χαρές στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, αλλά και στην παιδική χαρά της Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη επιθεώρησε χθες ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Ανδρέα Κουράκη.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις εργασίες ανάπλασης στις παιδικές χαρές με στόχο να βελτιωθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή, αλλά και να αποκτήσουν ταυτότητα, μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής και επιπλέον να αποκτήσουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα με την εφαρμογή χρήσεων ανακύκλωσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σεβασμό προς το περιβάλλον», τονίζει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης.

Η ανάπλαση στις 14 παιδικές χαρές αφορά, σύμφωνα με τον «Αγγελιοφόρο» την εφαρμογή μελέτης προϋπολογισμού 325.000 ευρώ, η οποία προβλέπει την αντικατάσταση των παιχνιδιών με νέα, τα οποία είναι πιο φιλικά προς τα παιδιά και θα αποτρέπουν ατυχήματα. Είναι, δε, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης και έχει μεταφέρει στην Ελλάδα ο Ελληνικός Oργανισμός Τυποποίησης (ΕΛOΤ). Προβλέπεται παράλληλα η τοποθέτηση ελαστικών πλακών ή δαπέδου ασφαλείας, ενώ θα γίνουν και έργα ηλεκτροφωτισμού.

Σε 77 ανέρχονται σήμερα οι παιδικές χαρές που βρίσκονται στο δήμο Θεσσαλονίκης (χωρίς όμως να υπολογίζεται σε αυτόν τον αριθμό η κοινότητα της Τριανδρίας). Από τους 77 αυτούς παιδότοπους, οι 23 γίνονται αντικείμενο ανάπλασης προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό ασφάλειας, ενώ ο δήμος προωθεί τις διαδικασίες για την ανάπλαση και άλλων πέντε.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποκύπτουν στη «μαύρη» εργασία για ένα μεροκάματο



Στο 40% η ανασφάλιστη εργασία στην Κρήτη.

Υποκύπτουν στις πιέσεις για ανασφάλιστη εργασία, για να εξασφαλίσουν ένα μισθό! Ο λόγος για 2 στους 3 εργαζόμενους που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία δουλεύουν «μαύρα»!

«Οι εργαζόμενοι υποκύπτουν στους εργοδότες», λέει ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νίκος Κοκολάκης, τονίζοντας ότι φταίει το κράτος που δε στελεχώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Σαν ΕΚΗ προσπαθούμε με κάθε τρόπο να πατάξουμε αυτά τα φαινόμενα. Καλούμε τους εργαζόμενους να έρχονται και να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα», λέει ο ίδιος.

«Το ποσοστό 40% στην ανασφάλιστη εργασία σημαίνει ότι 2 στους 3 δουλεύουν "μαύρα". Οι εργοδότες έχουν βρει την πιπίλα ότι δεν έχουν δουλειά και ασελγούν στους εργαζόμενους», λέει ο κ.Κοκολάκης.

Ο γραμματέας του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς τονίζει ότι ο βασικός λόγος για την έξαρση της «μαύρης» εργασίας είναι η απαξίωση ή η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Όπως λέει ο ίδιος, οι επιθεωρητές εργασίες καταβάλλουν φιλότιμη προσπάθεια, αλλά είναι 4 επιθεωρητές που καλούνται να ελέγξουν 26.000 επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν καν αυτοκίνητο!

«Ένας εργαζόμενος, προκειμένου να βρει δουλειά και να μην έχει ασφάλιση, θα δεχτεί, γιατί χρειάζεται τη δουλειά», αναφέρει επιχειρηματίας τουριστικών επιχειρήσεων.


Πηγή: http://cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ



Από τις 20 Αυγούστου-2 Σεπτεμβρίου.

Σε προειδοποιητική επίσχεση εργασίας προχωρούν από τις 20 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, διεκδικώντας τα χρήματα που τους οφείλει ο Οργανισμός.

Η επίσχεση θα έχει ως συνέπεια να εισπράττεται η νόμιμη αμοιβή του κρατικού τιμολογίου απευθείας από τον ασφαλισμένο, αναφέρεται στο εξώδικο που κατέθεσε σήμερα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ προς τον Οργανισμό, τον υπουργό Υγείας και το ελληνικό δημόσιο, για την «παράνομη» -όπως επισημαίνουν- παρακράτηση δεδουλευμένων ποσών για τα έτη 2010- 2012.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι θα περιμένουν ως τις 15 Αυγούστου για να δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους, αλλιώς θα εξετάσουν και άλλες μορφές κινητοποιήσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ακριβαίνει ο λογαριασμός


Περισσότερο επιβαρημένοι είναι από την 1η Αυγούστου οι λογαριασμοί της ΔΕΗ καθώς έχει αυξηθεί το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για ακόμη μια επιβάρυνση των νοικοκυριών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 





Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο τoις μετρητοίς πιθανόν τα φάρμακα από 1η Σεπτέμβρη



Ξεκινάει ξανά η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Μπροστά στον κίνδυνο να σταματήσουν και πάλι να παίρνουν φάρμακα με πίστωση, από τα φαρμακεία της χώρας, βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου από την 1η Σεπτεμβρίου οι φαρμακοποιοί, πιθανότατα, θα χορηγούν μόνο τοις μετρητοίς φάρμακα στους ασφαλισμένους, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτόν στη μη καταβολή από τον ΕΟΠΥΥ των χρημάτων που τους οφείλει.

Η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να συγκαλέσει γενική συνέλευση το Σάββατο 25 Αυγούστου, οπότε αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς 207 εκατ. ευρώ από παλαιότερες συνταγές, από τα οποία τους εξόφλησε 90 εκατ. την περασμένη Τρίτη. Στις 16 Αυγούστου, τελειώνει και η προθεσμία για την εξόφληση των 145 εκατ. ευρώ που αφορούν συνταγές του περασμένου Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στην υιοθέτηση του πορτογαλικού μοντέλου στον τομέα της υγείας



Προβλέπει πως ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με έως και το 50% της αξίας των φαρμάκων και νοσηλίων.

Αρνείται η κυβέρνηση να δεχθεί την υιοθέτηση του πορτογαλικού μοντέλου στον τομέα των παροχών υγείας.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σταθμίζοντας το πολιτικό κόστος, αλλά και τις κοινωνικές συνθήκες, έχει διαφοροποιηθεί πλήρως από την πρόταση της τρόικας για την καθιέρωση του πορτογαλικού μοντέλου στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Το μοντέλο της χώρας της ιβηρικής προβλέπει πως ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με έως και το 50% της αξίας των φαρμάκων και νοσηλίων ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση.

Σύμφωνα με προβολές που είχε κάνει η τρόικα αυτό το μοντέλο θα εξοικονομούσε 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν ξεκαθαρίσει από τα τέλη Ιουλίου ότι η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει τη σχετική πρόταση για θεσμοθέτηση πλαφόν στην ετήσια ιατροφαρμακευτική δαπάνη ανά ασφαλισμένο.

Αντιθέτως εξετάζεται σοβαρά η αξιοποίηση πλεοναζουσών νοσοκομειακών δομών με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ενοικίαση σε ιδιώτες, ενίσχυση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων.


Διαβάστε περισσότερα...

Από την Πειραιώς θα εξυπηρετούνται από σήμερα οι πελάτες της ΑΤΕ



Σκοπός να εξυπηρετηθούν χιλιάδες συνταξιούχοι.

Με το βιβλιάριο της Αγροτικής θα μπορούν από σήμερα οι πελάτες της πρόσφατα πωληθείσας τράπεζας να κάνουν συναλλαγές σε όλα τα υποκαταστήματα της τράπεζας Πειραιώς.

Εδώ και μέρες, μπορούσαν ήδη να εκταμιεύουν χρήματα από τα μηχανήματα ΑΤΜ των τραπεζών της Πειραιώς χωρίς χρέωση.

Η εντολή αυτή σκοπό έχει εκτός άλλων να εξυπηρετηθούν και οι χιλιάδες συνταξιούχοι που συνταξιοδοτούνται μέσω της ATE Βank και καθώς δεν διαθέτουν κάρτες αναλήψεως μετρητών έχουν μείνει χωρίς χρήματα λόγω απεργίας.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ Bank απεργούν εδώ και μία εβδομάδα περίπου, αντιδρώντας στην αγοραπωλησία, αν και η διοίκηση τους διαβεβαίωσε χθες, σε συνάντησή τους, ότι καμία θέση εργασίας δεν θα περικοπεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα 20 έτη ο ελάχιστος χρόνος για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος



Αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης.

Μια πρόταση από τα παλιά επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δεν εξετάζουν την αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος ηλικίας, αλλά κοιτούν προς μια άλλη κατεύθυνση και συγκεκριμένα, εξετάζουν την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 στα 20 έτη.

Η συγκεκριμένη πρόταση - η οποία βρίσκει αρχικά σύμφωνη την τρόικα- αναφέρεται σε σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σήμερα για να κατοχυρώσει κάποιος δικαίωμα κατώτατης σύνταξης θα πρέπει να έχει 15 έτη ασφάλισης, ήτοι 4.500 ένσημα και να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Καθώς η πρόταση της κυβέρνησης επηρεάζει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα εφαρμοσθεί σταδιακά, ενώ δεν αποκλείεται να απαιτηθεί και η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι εργαζόμενοι θα βγαίνουν στην σύνταξη ακόμη και στην ηλικία των 70 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Σιαμαίες δίδυμες ζουν στο ίδιο σώμα



Φωτογραφίες από την Abigail και τη Brittany που διέψευσαν όλες τις προβλέψεις.

Δεν θα ζούσαν πάνω από μερικές ημέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Αλλά οι σιαμαίες Abigail και Brittany Hensel όχι μόνο διέψευσαν τους γιατρούς και τις προβλέψεις που έγιναν όταν γεννήθηκαν αλλά εκπλήσσουν τους πάντες με την ανάπτυξή τους καθώς πέρασαν πλέον στην ενηλικίωση.

Οι 22χρονες, που μοιράζονται το ίδιο σώμα μέχρι τον κορμό, θα πρωταγωνιστήσουν στο δικό τους ριάλιτι στην τηλεόραση.

Η ιστορία των κοριτσιών έγινε γνωστή το 1996 μέσω της εκπομπής της Oprah Winfrey και το περιοδικό Life.

Έκτοτε ζουν μία ήσυχη, κανονική ζωή με την οικογένειά τους στη Μινεσότα, μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι τη στιγμή που συμφώνησαν να εμφανιστούν σε ένα ντοκιμαντέρ του TLC όταν έγιναν 16 χρονών.

Πλέον έχουν τη δική τους εκπομπή με τον τίτλο «Abby and Brittany» που θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Αυγούστου.

Όταν οι δίδυμες Hensel γεννήθηκαν το Μάρτιο του 1990, οι γιατροί προειδοποίησαν τους γονείς τους πως πιθανότατα δεν θα έβγαζαν ούτε την πρώτη νύχτα.

Αλλά οι προβλέψεις τους αποδείχθηκε πως ήταν λανθασμένες.

Μεγαλώνοντας, όπως πολλοί άλλοι δίδυμοι, ανέπτυξαν διαφορετικές προσωπικότητες και γούστα.

Στα 16 τους πέρασαν τις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης χειριζόμενες ταυτόχρονα το τιμόνι. Η μαμά τους δεν χάνει το χιούμορ της: «Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε εάν τις σταματούσαν για υπερβολική ταχύτητα. Θα έπαιρναν κλήση και οι δύο ή μόνο η Abby επειδή εκείνη πατάει το γκάζι;» διερωτάται.

Οι Hensels πιστεύεται πως είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις δικέφαλων διδύμων που επιβίωσαν μέχρι τέτοια ηλικία.

Δείτε τις φωτογραφίες























Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζεται το ενδεχόμενο περικοπής 13ου-14ου μισθού



Κεδίκογλου: Στόχος να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες.

Στην είσοδο της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης, ως μόνης ρεαλιστικής, εναλλακτικής πρότασης για το μέλλον, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη δημόσια τηλεόραση.

Επανέλαβε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι «δεσμεύσεις με ορίζοντα τετραετίας», οι οποίες -όπως τόνισε- θα εκπληρωθούν.

Σε ερώτηση για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τσίπρας είναι στη λίστα των «επικίνδυνων» ηγετών, ο κ. Κεδίκογλου σχολίασε: «Είναι το "ντουέτο", γιατί πρώτος στη λίστα του Spiegel είναι -αν δεν κάνω λάθος- ο αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ο οποίος θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ "για τιμωρία" και δεύτερος είναι ο κύριος Τσίπρας, ο οποίος έλεγε ότι "δεν είναι φετίχ το ευρώ". Νομίζω ότι ο κοινός παρανομαστής στη λίστα του Spiegel είναι αντιευρωπαϊστές ηγέτες».

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε, ακόμη, στο ζήτημα της εφεδρείας το οποίο συζητήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «είναι ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να εξεταστεί και να συζητηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξασφάλιση των 11,5 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το όριο της φορολόγησης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να περικόψει τίποτα, συμπλήρωσε, ωστόσο: «Πέστε μας από πού αλλού; Εκτός αν κάποιος επιμένει ότι πρέπει η Ελλάδα κάθε ώρα να ζητά καινούργια δανεικά. Αν θεωρεί κάποιος ότι αυτό είναι εθνική ανεξαρτησία, να βγει να το πει».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «σίγουρα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, με στόχο να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες» και κατέστησε σαφές ότι δεν γίνεται λόγο για οριζόντιες μειώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στην καριέρα του



Ο Βρετανός ηθοποιός Μπομπ Χόσκινς, πολύ γνωστός για το ρόλο του στην ταινία «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ» βάζει τέλος στην καριέρα του, επειδή πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον, όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης του.

Ο 69χρονος ηθοποιός άρχισε να παίζει πριν από 40 χρόνια σε βρετανικές τηλεοπτικές σειρές, πριν κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ.

«Ο Μπομπ Χόσκινς επιθυμεί να ανακοινώσει ότι θα συνταξιοδοτηθεί μετά τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον, που έγινε το περασμένο φθινόπωρο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ατζέντης του.

«Θέλει να ευχαριστήσει όλους τους υπέροχους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε επί χρόνια και όλους τους θαυμαστές του που τον υποστήριξαν σε όλη του την υπέροχη καριέρα» προσθέτει.
Στον τελευταίο ρόλο του, ο Μπομπ Χόσκινς υποδύθηκε έναν από τους επτά νάνους στην ταινία «Η Χιονάτη και ο κυνηγός».


Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις σε Δήμους



Σε συνολικά 232 προσλήψεις στους Δήμους Κορδελιού Ευόσμου, Παύλου Μελά και Καλαμαριάς θα προχωρήσει η ΑΡΣΙΣ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων Δικαιούχος,στο πλαίσιο της πράξης "Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας".

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως και αύριο Παρασκευή 10 Αυγούστου, με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΚΟΧ. 109.202Α / 01 / 2012 είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότησή φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία του δικαιούχου: ΑΡΣΙΣ, Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, Τ.Κ. 54630, Θεσσαλονίκη (από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09.30 - 16.30).

Ο χρόνος απασχόλησης του κάθε ωφελούμενου θα είναι διάρκειας πέντε (5) έως δέκα (10) μηνών σε χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών. Ο κάθε ωφελούμενος θα εργάζεται πενθήμερο (5 ημέρες) με πλήρη ή μερική απασχόληση και οι αποδοχές του θα ανέρχονται στο ποσό των 25€ ημερησίως κι έως 625€ μηνιαίως αναλόγως τροποποιημένες για τη μερική απασχόληση, ενώ οι ασφαλιστικές του εισφορές θα καλυφθούν από το ειδικό πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο μοντέλο εφεδρείας


Φόρμουλα εργασιακής εφεδρείας στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να καλύψει μέσω του μέτρου

αυτού τις 15.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων που προβλέπει έως τα τέλη του έτους το Μνημόνιο και παράλληλα να το εντάξει ως ισοδύναμο άλλων στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό θα αποτυπώνεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται τα Νέα της Πέμπτης, με σαφή τρόπο δημοσιονομικό όφελος 1,2 δισ. ευρώ που προκύπτει από το μέτρο, ενώ παράλληλα θα δίνεται ένα επαρκές διάστημα με ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας στους «εφέδρους» ώστε να έχουν δυνατότητα αναζήτησης εναλλακτικής απασχόλησης και να μη βρεθούν αμέσως στην ανεργία.

Κατά τη διάρκεια της εφεδρείας, εξάλλου, θα προβλεφθεί ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού ανά έτος, που θα περιορίζεται σταδιακά.

Ήδη, στο πρώτο πακέτο των 21 φορέων που ανακοινώθηκαν και αναμένεται μέσα στον μήνα να εκδοθούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις για την κατάργηση ή συγχώνευσή τους, απασχολούνται περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι.

Με ορίζοντα το 2015, η εφεδρεία θα ισχύσει και για άλλους 30.000 ώστε να καλυφθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημόσιων υπαλλήλων.

Αγνωστο παραμένει αν η τρόικα θα αποδεχθεί το μέτρο της εφεδρείας και δεν θα επιμείνει στις απευθείας απομακρύνσεις υπαλλήλων με στόχο την άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Επιπλέον, πρέπει να ξεπεραστούν και οι αντιρρήσεις των κυβερνητικών εταίρων, αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ εμμένουν στην αντίθεσή τους με την πρόταση για την εφεδρεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώσεις και στις χαμηλές συντάξεις


Νέες περικοπές στις συντάξεις περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων που καταρτίζεται από την κυβέρνηση. Οι περικοπές κυμαίνονται από 2 μέχρι 15% και θίγουν ακόμη και τα χαμηλά κλιμάκια των 700 ευρώ.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα επιβληθεί εισφορά 2% από τα 700 μέχρι τα 1000 ευρώ, εισφορά 3% για 1000 ευρώ, 5% για σύνταξη από 1300-1600 ευρώ και για πάνω από 2000 ευρώ η εισφορά θα είναι 15%.

Η εισφορά θα επιβάλλεται στο σύνολο του ποσού της σύνταξης. Για παράδειγμα συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ θα χάσει 16 ευρώ, συνταξιούχος με σύνταξη 1100 ευρώ θα χάσει 33 ευρώ το μήνα, για σύνταξη 1500 ευρώ η μείωση θα είναι 75 ευρώ, για σύνταξη 2000 ευρώ η απώλεια είναι 200 ευρώ, ενώ σύνταξη 2500 ευρώ θα μειωθεί κατά 375 ευρώ.

Στο απυρόβλητο δεν βρίσκονται ούτε τα βοηθήματα χηρείας και θυγατέρων, ενώ ανοιχτά παραμένουν ζητήματα όπως η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, η αύξηση των ορίων ηλικίας και του ελάχιστου χρόνο ασφάλισης.

"Δεν μπορεί να υπάρχουν μισθοί 586 ευρώ και συντάξεις των 1400 ευρώ" λέει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφάπαξ: Αναδρομικές μειώσεις


Στο πακέτο των περικοπών αναμένεται να υπάρξουν αναδρομικές μειώσεις από 22%-45% στα εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία πρόνοιας έτσι ώστε να αντιστοιχούν οι εισφορές με τα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.

Η αρχή έγινε από το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων όπου το εφάπαξ μειώνεται κατά 22,67%. Αν υπολογιστεί ότι αυτή είναι η δεύτερη μείωση, οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν έως και 23.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H Τεχνόπολις γίνεται Μικρόπολις



Μια πολιτεία «θαύμα», για παιδιά 2-13 ετών, με πολύ ιδιαίτερες θεματικές γειτονιές, που δεν θυμίζουν καθόλου αυτές που ζουν σήμερα τα παιδιά, θα στηθεί από 20 έως και 23 Σεπτεμβρίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, μεταμορφώνοντάς την σε «Μικρόπολις».

Και φέτος, τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας, μέσα από ένα υψηλής ποιότητας πρόγραμμα ψυχαγωγικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολύχρωμων εργαστηρίων.

Διαβάστε περισσότερα...

Μαζικές απολύσεις επίορκων



Με δίκες-εξπρές για επίορκους υπαλλήλους και μια εναλλακτική πρόταση για εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στους οργανισμούς που θα συγχωνευθούν θα επιδιώξει η κυβέρνηση να περικόψει θέσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και να "δελεάσει" την τρόικα, η οποία επιμένει στην άμεση απόλυση υπαλλήλων που θα βρεθούν χωρίς οργανική θέση.

Η κυβέρνηση εστιάζει στο ζήτημα της άμεσης δίωξης των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό αντίβαρο στα επώδυνα μέτρα.

Σήμα για μαζικές απολύσεις τους αμέσως επόμενους μήνες όσων δημοσίων υπαλλήλων πρωταγωνιστούν ή εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί ΕΟΠΥΥ vs Υπ. Υγείας


Εξώδικο, για την παρακράτηση δεδουλευμένων ποσών για τα έτη 2010-2012, έστειλαν στον υπουργό Υγείας και στο ελληνικό Δημόσιο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Ιδού το εξώδικο:

Σας κοινοποιούμε εξώδικη - πρόσκληση - διαμαρτυρία της Ένωσης Ιατρών ενωπιον παντός αρμόδιου δικαστηρίου και αρχής.

Για την παράνομη καθυστέρηση εξόφλησης των δεδουλευμένων ποσών τα οποία αφορούν τις ενεργές συμβάσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αφορούν την περίοδο από 1-1-2012 και εντεύθεν.

Για την παράνομη καθυστέρηση εξόφλησης των δεδουλευμένων ποσών τα οποία αφορούν ταμεία που συγχωνεύτηκαν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τα έτη 2010 και 2011.

Για την επιλεκτική καταβολή χρημάτων σε παρόχους υγείας όπως π.χ. φαρμακοποιούς ενώ δεν καταβάλλονται χρήματα για ιατρούς.

Για κατάφωρα έκδηλη παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας και των συμβατικών υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Του Πανελληνίου Επαγγελματικού Σωματείου με την επωνυμία "Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ",

που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Κηφισίας αρ.18., όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο αυτού, κ.Γεώργιο Ελευθερίου



ΠΡΟΣ

1. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία "Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας" (εφεξής «Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»)., που εδρεύει στο Δήμο Αμαρουσίου Αττικής, Λεωφόρος Κηφισίας αρ.39 και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο αυτού Βουδούρη Γεράσιμο.

2. Τους κ.κ.Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα (οδός Πειραιώς αρ.40 και Αριστοτέλους αρ.17 αντίστοιχα) ως εποπτεύοντες τον ως άνω φορέα.

3. Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον κ.Υπουργό Οικονομικών, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Νίκης αρ.5-7.

Ως νόμιμα συνεστημένο πανελλήνιο επαγγελματικό σωματείο, συγκροτούμενο από ιατρούς παρέχοντες ιατρικές υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του πρώτου των καθ' ων (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), και με καταστατικό σκοπό τη διαφύλαξη, διεκδίκηση και προάσπιση των κοινών -μεταξύ άλλων- οικονομικών συμφερόντων των μελών του (άρ. 2 περ. α΄ καταστατικού), αρμοδιοδοτημένο προς τούτο με την απεύθυνση ενώπιον κάθε αρχής και με υποβολή σχετικών διαμαρτυριών, καταγγελιών, ψηφισμάτων, καθώς και κήρυξη απεργίας και κάθε προσφόρου μέσου (επίσχεση κλπ) [άρ.3 περ. β΄ και γ΄ του καταστατικού] σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Τα μέλη μου, ιατροί με σύμβαση μίσθωσης έργου (άρ. 23 παρ.1 περ. β. ΚΥΑ Φ.90380/25916/3294 ΦΕΚ Β 2456 2011: Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του Εθν.Οργαν.Παροχών Υπηρ. Υγείας, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε περαιτέρω με την υπ' αριθμ. Φ.90380/5383/738 (ΦΕΚ Β 1233 /11.4.2012) κοινή υπουργική απόφαση), συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ (άρ. 18 παρ.2 ε.α. σε συνδυασμό με τη μερική εξόφληση δεδουλευμένων αμοιβών 1ου τριμήνου τρέχοντος έτους), για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εξετέλεσαν και εκτελούν μέχρι σήμερα στο ακέραιο τις απορρέουσες από το νόμο και τη σύμβαση για τα μέλη μου υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με το άρ. 24 παρ. 2 ν.3965/2011, που εφαρμόζεται και στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., (παρ.9 άρθρου 76 Ν.3996/2011,ΦΕΚ Α 170, που αντικαταστάθηκε, από τότε που ίσχυσε, με την παρ.10 άρθρου 20Ν.4019/2011,ΦΕΚ Α216/30.9.2011) ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., υποχρεούται να καταβάλει στους συμβεβλημένους προμηθευτές του, όπως τα μέλη μου, πλην των φαρμακοποιών, ως προκαταβολή το 90% του αιτούμενου ποσού μετά την κατά νόμο αφαίρεση κρατήσεων με έκδοση χρηματικού εντάλματος μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Π.Α.Δ. και θεωρείται από την αρμόδια υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δη εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την υποβολή του λογαριασμού, όπως ορίζει ρητά η σύμβαση που συνδέει τα μέλη μας με το 1ο των καθ ων.

Εν προκειμένω παρά το γεγονός ότι τα μέλη μας εξεπλήρωσαν και εκπληρώνουν με το πλέον άρτιο και προσήκοντα τρόπο το σύνολο των απορρεουσών από τις κατ ιδίαν συμβάσεις και την κείμενη νομοθεσία υποχρεώσεις τους, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παραβιάζοντας τις συμβατικές και εκ του νόμου υποχρεώσεις του δεν τους έχει καταβάλει εντός της προθεσμίας των 45 ημερών και εντός ευλόγου χρόνου ποσοστά 90% και 10% αντίστοιχα των οφειλόμενων ποσών της αμοιβής τους για την περίοδο από Ιανουαρίου 2012 και εντεύθεν, παρά το γεγονός του ότι έχουν υποβληθεί λογαριασμοί από τους δικαιούχους ιατρούς για τα αναλογούντα ποσά στις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει παρέλθει άπρακτο το όριο των 45 ημερών (έχει καταβληθεί μέρος μόνο, δηλαδή το 90% των ποσών που αναλογούν σε ορισμένους δικαιούχους και μόνο για το διάστημα που αφορά το 1ο τρίμηνο τρέχοντος έτους). Τούτο, κατά παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και καλής πίστης, έχει περιαγάγει σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και καταστροφής τα μέλη μου.2. Σύμφωνα με το άρ. 17 παρ.2 του ν.3918/2011 "Στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μεταφέρονται και εντάσσονται ως υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό ο Κλάδος Υγείας του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ..., οι Κλάδοι Υγείας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠόπως διαμορφώθηκε με τις διατάξεις του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α`), ως προς τις παροχές σε είδος.", ως προς τους οποίους, σύμφωνα με το άρ. 29 του ιδίου νόμου "ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποτελεί καθολικό διάδοχο των εντασσόμενων φορέων και υπεισέρχεται στα δικαιώματα και υποχρεώσεις αυτών". Περαιτέρω σύμφωνα με το άρ. 19. παρ.5 του ν.3918/2011 "Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιχορηγήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με το απαιτούμενο ποσό για την εξόφληση των μέχρι 31.12.2010 εκκαθαρισμένων οφειλών του Ο.Π.Α.Δ. προς τρίτους" ενώ κατ άρ. 34 παρ.1 ν.4038/2012 " Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρους των υφιστάμενων κατά την 31.12.2011 οφειλών του Οργανισμού προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.λπ.) β. Ως υφιστάμενες οφειλές νοούνται εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά στοιχεία μέχρι την 31.10.2011.". Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο αναδέχθηκε σωρευτικά με τους υπόχρεους φορείς και εν τέλει με τον οιονεί καθολικό διάδοχο αυτών 1ο των καθ' ων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς -μεταξύ άλλων - ιατρούς, όπως τα μέλη μου, από συμβάσεις που τους συνέδεαν με αυτούς. Πλην, όμως, μέχρι σήμερα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχει προβεί στην εξόφληση των δεδουλευμένων αποζημιώσεων των μελών μου ως προς τις οφειλές του από συμβάσεις συγχωνευθέντων φορέων που ανάγονταν στην περίοδο έως την 31-10-2011, καίτοι έχουν εκδοθεί τα κατά νόμο παραστατικά έως την 31-10-2011, έχουν αυτά υποβληθεί και έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 45 ημερών για την ολοκλήρωση της καταβολής έστω μέρους 90% των οφειλών κατά τα ανωτέρω.

3. Ενόψει των ανωτέρω και του ότι υπέρ των μελών μου υφίστανται ληξιπρόθεσμες και συναφείς αξιώσεις από τη συμβατική τους σχέση με τον 1ο των καθ ων, καθώς και οφειλές του ιδίου καθώς και του Δημοσίου, λόγω προγενεστέρων οφειλών των συγχωνευθέντων ταμείων, υφίσταται - πέραν των άλλων-, σύμφωνα με τις ΑΚ. 325 επ., δικαίωμα προβολής ένστασης επισχέσεως δηλαδή δικαιώματος άρνησης της εκπλήρωσης των ανειλημμένων συμβατικών υποχρεώσεων έναντι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (κυρίως της υποχρέωσης παροχής ιατρικών φροντίδων σε ασφαλισμένους χωρίς απόληψη της νόμιμης αμοιβής από τον ασφαλισμένο , αλλά από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) μέχρι να εκπληρώσει και ο δανειστής τις χρηματικές υποχρεώσεις που τον βαρύνουν απέναντι στα μέλη μας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

Για την παράνομη καθυστέρηση εξόφλησης των δεδουλευμένων ποσών τα οποία αφορούν τις ενεργές συμβάσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αφορούν την περίοδο από 1-1-2012 και εντεύθεν

Για την παράνομη καθυστέρηση εξόφλησης των δεδουλευμένων ποσών τα οποία αφορούν ταμεία που συγχωνεύτηκαν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Για την επιλεκτική καταβολή χρημάτων σε παρόχους υγείας όπως π.χ. φαρμακοποιούς ενώ δεν καταβάλλονται χρήματα για ιατρούς

Επειδή όλα τα προαναφερόμενα συνιστούν κατάφωρα έκδηλη παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας και των συμβατικών υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Να προβείτε σε άμεση εξόφληση έως την 15-8-2012 του συνόλου των πραγματοποιηθέντων εξετάσεων και πράξεων των μηνών Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου Μαρτίου, Απριλίου. Μαΐου και Ιουνίου 2012 για τους ιατρούς, οι οποίοι υπέβαλαν τα οικεία παραστατικά καθώς και σε εξόφληση του συνόλου των δεδουλευμένων οφειλόμενων ποσών μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 που αφορούν τον Οργανισμό σας καθώς και όσους Οργανισμούς έχουν συγχωνευτεί σε αυτόν.

ΑΛΛΩΣΤΑ ΜΕΛΗ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΑΠΌ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

ΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΑΠΌ 20-8-2012 ΕΩΣ 2-9-2012 Ως ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΙΛΗΜΜΕΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ των άρ.15 εδ.2, 16, 18 και 19 της ΣΥΜΒΑΣΗΣ (οπότε και θα εισπράττεται η νόμιμη αμοιβή του κρατικού τιμολογίου απευθείας από τον ασφαλισμένο) ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ -ΕΞ ΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ- ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΟΥθα προβούμε στη σύνταξη αναφορών για κάθε είδους ποινικό ή πειθαρχικό παράπτωμα που τυχόν τελέστηκε και τελείται σε βάρος μας (ιδίως του άρ. 106 παρ. 1 περ. ζ και ια ΥΚ, ως ισχύουν μετά τον ν.4057/2012 καθώς και στη δικαστική και εξώδικη άσκηση κάθε νομίμου και συμβατικού μας δικαιώματος

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αρ.17

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος



Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή



Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γ. Ελευθερίου Ε. Πολυζόπουλος



Διαβάστε περισσότερα...

Ι.Σ.Α.: Εξαθλίωση ανασφάλιστων


Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης καταγγέλλει στη πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ότι πολλοί ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς και έγκυες αντιμετωπίζονται σαν πολίτες Β κατηγορίας. 

Δείτε το βίντεο 







Η... αξία της ανθρώπινης ζωής.


Δεν υπάρχει δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα που να μπορεί να καλύψει οικονομικά τους ανασφάλιστους. Σαφής ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης επανέλαβε σε δραματικούς τόνους - στην πρωινή εκπομπή του Δημήτρη Μάρκου στον Real FM - ότι το ζήτημα με τους άρρωστους ανασφάλιστους εξελίσσεται πια σε ανθρωπιστική κρίση.

Καρκινοπαθείς που μπορούν να ζήσουν αργοπεθαίνουν, έγκυες γενούν στον δρόμο, αδυνατώντας να πληρώσουν τα μαιευτήρια και χιλιάδες ανασφάλιστοι έχουν αφεθεί πια στο έλεος του Θεού.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι όταν ο Ιατρικός Σύλλογος αντιλήφθηκε αρχικά το θέμα, ενημέρωσε με επιστολή του τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. ¨Απάντηση από τον ίδιο δεν πήραμε ποτέ, παρά από τις υπηρεσίες του, που επανέλαβαν πως βάσει του νόμου ο ανσφάλιστος θα νοσηλευτεί μόνον εφόσον πληρώσει", είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Το ζήτημα έχει τεθεί και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αναμένεται απάντηση...

Οσον αφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και παρότι αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υποχρέωση του κράτους, ο κ. Πατούλης ανέφερε περιστατικά εθελοντικής προσφοράς γιατρών και διοικητών νοσοκομείων. Ανέφερε το παράδειγμα του Σωτηρία.



ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Η ανθρωπιστική κρίση σε μερικές ομάδες ανασφάλιστων πολιτών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα εδώ και τώρα.

-Δεκάδες Καρκινοπαθείς φεύγουν από το Ιατρείο περιμένοντας να πεθάνουν ενώ μπορούν να ζήσουν, γιατί δεν έχουν λεφτά.

-Δεκάδες έγκυοι μένουν να γεννήσουν στο δρόμο με το ρίσκο να ζήσουν ή να πεθάνουν ή να έχουν μία ζωή ένα ανάπηρο παιδί επειδή δεν έχουν τα 800 ευρώ για να γεννήσουν.

2 στους 10 ασθενείς από αυτούς που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, χρήζουν νοσηλείας για χειρουργική επέμβαση.

Θεατές στην ανακοίνωση της διάγνωσης, πρόθυμοι αλλά ανήμποροι να βοηθήσουν, όλοι οι εθελοντές γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που υπηρετούν με ζέση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο ηθικό, επιστημονικό και κοινωνικό.

Οι ανασφάλιστοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με προβλήματα που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τι θα απογίνουν στο επόμενο βήμα αφού δεν έχουν τα χρήματα να χειρουργηθούν;

Καρκινοπαθείς ασθενείς στους οποίους διαγνώσθηκαν αντιμετωπίσιμοι χειρουργικά όγκοι σε πρώιμο στάδιο, δε χειρουργήθηκαν ποτέ διότι δεν είχαν χρήματα.

Κάναμε έκκληση στον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Λοβέρδο και παράλληλα στις διοικήσεις των νοσοκομείων για να αναλάβουν κάποια- ζωτικής σημασίας- περιστατικά και να τα χειρουργήσουν. Η απάντηση ενός υπαλλήλου του ΥΥΚΑ ήταν, ότι η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: «οι ανασφάλιστοι πληρώνουν…. ας βγάλουν βιβλιάριο απορίας…!!!» όταν όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολίτες που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους στα ταμεία τους και στην εφορία, δε μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα και βιβλιάριο απορίας!!!

Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική αυτή κρίση με άλλη ευαισθησία..

Τι ειρωνεία! Οι λειτουργοί υγείας να είναι θεατές σε όλα τα ογκολογικά περιστατικά που διαγιγνώσκουν: Σε ορισμένα δε περιστατικά πια, ο καρκίνος έγινε ανεγχείρητος και τώρα περιμένουμε όλοι μαζί απλά να πεθάνουν επειδή δεν είχαν λεφτά να χειρουργηθούν.

Καταρράκτης: το 30% των οφθαλμολογικών περιστατικών μας είναι ασθενείς με καταρράκτη που έχουν 1/10 όραση. Άνθρωποι ηλικιωμένοι που κινδινεύουν να τους χτυπήσει αυτοκίνητο δρόμο γιατί δε βλέπουν. Γιατί; επειδή δε μπορούν να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη… ποιος θα πληρώσει το φακό και τα νοσήλια αφού είναι ανασφάλιστοι;…

Εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου: Έγκυος με δίδυμη κύηση υψηλού κινδύνου και ένα ανάπηρο έμβρυο δεν την ανέλαβε κανένα τμήμα καμιάς κλινικής επειδή δεν είχε να πληρώσει. Η πιθανότητα να χαθεί η ζωή των δύο εμβρύων είναι 70% και η δική της 15%.

Καθημερινό δράμα οι έγκυοι που προσέρχονται γιατί πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή και δεν έχουν τα χρήματα.

Η απόγνωση φαίνεται στα πρόσωπά τους.

Πρόκειται για περιστατικά που απαγορεύεται να γεννήσουν φυσιολογικά ή με επείγουσα καισαρική τομή που θα δικαιολογούσε τα νοσήλια της ανασφάλιστης.

Πρόκειται για περιστατικά που κινδυνεύει το έμβρυο να βγει ανάπηρο και κινδυνεύει και η ζωή της εγκύου από μαζική αιμορραγία αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα σε τμήματα τοκετών υψηλού κινδύνου.

Αυτές οι γυναίκες μένουν να γεννήσουν στο δρόμο με το ρίσκο να ζήσουν ή να πεθάνουν ή να έχουν μία ζωή ένα ανάπηρο παιδί… επειδή δεν έχουν τα 800 ευρώ για να γεννήσουν

Το Παράδοξο της Ελληνικής Νομοθεσίας

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η ολιγωρία στην ελληνική νομοθεσία που δικαιολογεί τα νοσήλια ανασφάλιστων πολιτών σε κατεπείγουσες καταστάσεις!!!

Δηλαδή, ένας ασθενής που πάσχει από χολολιθίαση και πρέπει να χειρουργήσει τη χοληδόχο κύστη, δεν μπορεί αν δεν έχει χρήματα: πρέπει να πληρώσει για να νοσηλευτεί. Αν ο ασθενής αυτός μείνει ανεγχείρητος, κάποια στιγμή η χοληδόχο κύστη με τις πέτρες θα σπάσει και θα προσκαλέσει επείγουσες επιπλοκές στον άρρωστο, οι οποίες απειλούν σαφώς τη ζωή του.

Σε εκείνο το στάδιο της κατεπείγουσας αντιμετώπισης, αναλαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία τα έξοδα του ανασφάλιστου πολίτη, που σε αυτό όμως πια το ύστατο σημείο 1) μπορεί να χαθεί η ζωή του ασθενή και 2) τα νοσήλια είναι πολύ περισσότερα λόγω της αυξημένης ιατρικής φροντίδας σε μονάδες εντατικής.

Έτσι, με το υπάρχον σύστημα και η Ελληνική Πολιτεία πληρώνει και ο Ασθενής τις περισσότερες φορές χάνει τη ζωή του, ενώ ένα στάδιο πριν και η ζωή του θα είχε κερδηθεί και η δαπάνη του ελληνικού κράτους θα ήταν μικρότερη.

Λύση μπορούν να δώσουν όλες οι κλινικές αν ακολουθήσουν το πρότυπο της Ογκολογικής Κλινικής του κου Συρίγου, στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» που αναλαμβάνει ορισμένες τις χημειοθεραπευτικές αγωγές καρκινοπαθών ανασφάλιστων πολιτών κάθε εβδομάδα.

Απέναντι σε αυτό το θέαμα της ανθρωπιστικής κρίσης, κάνουμε κάλεσμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλα τα νοσοκομεία να αναλάβουν τα έξοδα των χειρουργικών αυτών επεμβάσεων και της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών, προκειμένου να σωθούν κάποιες ανθρώπινες ζωές.

Γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή για μας έχει αξία».


Διαβάστε περισσότερα...

Στον «αέρα» 45.000 υπάλληλοι


Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει στην τρόικα την υιοθέτηση της εργασιακής εφεδρείας επί τη βάση της αναλυτικής πρότασης της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Παράλληλα, δεσμεύεται για σχεδόν μηδενικές ανανεώσεις συμβάσεων, ώστε να περιοριστεί δραστικά και ο αριθμός των συμβασιούχων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 45.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν μέσω εργασιακής εφεδρείας έως το 2015 και επιπλέον 25.000 συμβασιούχοι δεν θα δουν τις συμβάσεις εργασίας τους να ανανεώνονται. Έτσι θα προκύψει μείωση των απασχολούμενων στο Δημόσιο κατά 70.000.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σενάριο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει εργασιακή εφεδρεία... τριών ταχυτήτων, με θεσμοθέτηση ηλικιακών κριτηρίων. Πιο αναλυτικά η πρόταση της ΝΔ προβλέπει:

- Για υπαλλήλους άνω των 50 ετών, εφεδρεία με το βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, εκτός αν βρουν αλλού εργασία.
- Για υπαλλήλους 40 έως 50 ετών, εφεδρεία για δύο τριετίες.
- Για υπαλλήλους 30 έως 40 ετών, εφεδρεία για μια τριετία.

Η φόρμουλα αυτή διασφαλίζει εξοικονόμηση δαπανών χωρίς τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες των απολύσεων. Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο «ψαλιδίσματος» των αποδοχών όσων τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας έως το 60% του βασικού μισθού.



Διαβάστε περισσότερα...

Λήψη κορτιζόνης και διατροφή



Ποιες είναι οι παρενέργειες.

Πολλά είναι τα ερωτήματα για το τι πρέπει να τρώει κανείς όταν ακολουθεί μια αγωγή που περιέχει κορτιζόνη και τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η περιβόητη κορτιζόνη.

Η πιο γνωστή παρενέργεια είναι η λεγόμενη κατακράτηση υγρών, δηλαδή η παρουσία οιδήματος που περιλαμβάνει κατακράτηση νατρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάζεται αύξηση του βάρους, οπότε για να το αποφύγουμε αυτό θα πρέπει και να αποφύγουμε το αλάτι στη διατροφή μας. Δεν εννοούμε, όμως, μόνο το επιτραπέζιο αλάτι, αλλά και το αλάτι που υπάρχει κρυμμένο σε διάφορα τρόφιμα, όπως είναι τυριά, ελιές, αλατισμένοι ξηροί καρποί, παστά, κονσερβοποιημένα ή τυποποιημένα τρόφιμα, όπως κέικ και μπισκότα, αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια και γαριδάκια, αλλά ακόμα και το ψωμί και οι φρυγανιές μπορεί να κρύβουν νάτριο.

Μη σας πιάνει, όμως, πανικός, απλά να είστε προσεκτικοί και να ζητάτε τρόφιμα με πολύ μικρή έως καθόλου περιεκτικότητα σε νάτριο και να μάθετε να διαβάζετε και από μόνοι σας τις διατροφικές ετικέτες.

Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα, είναι ακόμη ένα δυσάρεστο σύμπτωμα για το οποίο υπάρχει επίσης λύση. Εδώ εφαρμόζεται δεόντως η αρχή της σωστής διατροφής που είναι τα μικρά και συχνά γεύματα!

Τουλάχιστον 5 γεύματα μέσα στην ημέρα, εκ των οποίων τα 3 είναι τα βασικά και τα 2 ενδιάμεσα αποτελούν το σνακ. Τα ωράρια είναι ακόμη ένας βασικός παράγοντας, δεν θα πρέπει να ξεπερνάτε τις 3 ώρες για να μην αφήνετε τον οργανισμό σας πολλές ώρες με άδειο το στομάχι. Αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες και προτιμήστε τους σύνθετους, όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά που αποτελούνται από υψηλό ποσοστό φυτικών ινών και βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου σε φυσιολογικές τιμές.

Για το θέμα της αποφυγής της οστεοπόρωσης, όλοι γνωρίζετε ότι τα γαλακτοκομικά κατέχουν την πρώτη θέση και θα πρέπει να υπάρχουν απαραιτήτως στην καθημερινή σας διατροφή. Εκτός, όμως, από το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα, πλούσια σε ασβέστιο είναι και πολλά λαχανικά, για παράδειγμα λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι, το σουσάμι, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα και καρύδια), τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σαρδέλες).

Όπως, η απορρόφηση του σιδήρου ενισχύεται από τη βιταμίνη C, έτσι και η απορρόφηση του ασβεστίου ενισχύεται από τη βιταμίνη D, γι' αυτό οι σωστοί συνδυασμοί παίζουν σημαντικό ρόλο. Βασική πηγή της βιταμίνης, δεν είναι άλλη... από το δέρμα σας. Ασφαλής έκθεση στον ήλιο, δεν σημαίνει και πλήρης αποφυγή. Η έλλειψη βιταμίνης D εξελίσσεται σε πανδημία παγκοσμίως, ακόμα και σε χώρες με ηλιοφάνεια, όπως η χώρα μας. Γι’ αυτό φροντίστε καθημερινά, να εκτίθεστε για τουλάχιστον 30 λεπτά, χειμώνα-καλοκαίρι.

Τέλος, να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως για κάθε πάθηση η διατροφή είναι το φάρμακο, γιατί συνδέεται άμεσα, οπότε καλό είναι να συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα διατηρήσετε τη γραμμή σας αυτό το καλοκαίρι



Απλές και πρακτικές συμβουλές διατροφής.

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν για όλους μία περίοδο ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, που αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία κάθε χρόνο. Πολλές φορές όμως η καλοκαιρινή, χαλαρή διάθεση μας κάνει επιρρεπείς σε διάφορες διατροφικές παρεκτροπές, με αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε πως το βάρος μας θα αυξηθεί.

Οι απλές και πρακτικές συμβουλές διατροφής που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να περάσετε ένα καλοκαίρι γεμάτο ενέργεια και ευεξία, χωρίς να σας απασχολούν τα επιπλέον κιλά.
Διατροφή

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό για να διατηρείτε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα και να ελέγχετε καλύτερα το αίσθημα της πείνας. Ιδανικές επιλογές πρωινού αποτελούν: ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, ένα ποτήρι φυσικός χυμός με τοστ ολικής άλεσης, άπαχο τυρί και γαλοπούλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μέλι, ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο.

Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας. Η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών, στις σωστές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρέχει στον οργανισμό σας ενέργεια, με αποτέλεσμα οι κρίσεις λαιμαργίας να αποτελούν παρελθόν. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα εποχής, μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ολικής άλεσης. Περιοριστείτε σε ένα ποτήρι χυμό την ημέρα, κατά προτίμηση φυσικό και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Καταναλώστε ελαφριά γεύματα. Συνδυάστε το ψητό κρέας και ψάρι με φρέσκιες και δροσερές σαλάτες εποχής. Προτιμήστε το άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψαρονέφρι) και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, τσιπούρα, ψητά καλαμάρια, χταπόδι, γαρίδες). Μαγειρέψτε τα λαδερά σας με συγκεκριμένη ποσότητα ελαιόλαδου, δηλαδή μία κουταλιά της σούπας ανά μερίδα, την οποία ιδανικά θα προσθέσετε προς το τέλος.

Υγρά

Πιείτε άφθονο νερό. Το καλοκαίρι οι ανάγκες σε υγρά αυξάνονται με αποτέλεσμα ο κίνδυνος αφυδάτωσης να είναι υψηλότερος. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, γιατί τότε θα είστε ήδη αφυδατωμένοι κατά 10%, οπότε καταναλώστε 8-10 ποτήρια τουλάχιστον, καθημερινά.
Αλκοόλ
Το κρασί, η μπύρα και το ούζο πάνε χέρι χέρι με την ταβέρνα. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θερμίδες, δεν έχουν θρεπτική αξία και αφυδατώνουν. Η επιτρεπόμενη πρόσληψη είναι μέχρι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Επειδή, όμως, πρωταγωνιστές του καλοκαιριού είναι τα cocktails ας μιλήσουμε με αριθμούς: mojito 220 kcals, pina colada 262 kcals, strawberry daiquiri 180 kcals, cosmopolitan 250 kcals, μαργαρίτα 190 kcals.

Παγωτά - Αναψυκτικά

Τα παγωτά είναι μία από τις καλοκαιρινές απολαύσεις που δύσκολα αντιστέκεται κανείς. Καταναλώστε τα με μέτρο (1-2 φορές την εβδομάδα) προτιμώντας τα sorbet αντί του παγωτού με πλήρη λιπαρά. Μία εναλλακτική και ελαφριά εκδοχή τους αποτελεί το παγωμένο γιαούρτι. Αποφύγετε τη σαντιγί, το σιρόπι, τα μπισκότα, κ.α. Όσον αφορά στα αναψυκτικά και αυτά χρειάζονται μέτρο, διότι συχνά υποκαθιστούν το νερό δίνοντας κενές θερμίδες. Προτιμήστε τις light εκδοχές τους.

Σωματική Δραστηριότητα

Το καλοκαίρι ενδείκνυται για βόλτες, κολύμπι και άλλες δραστηριότητες, επομένως σηκωθείτε από την ξαπλώστρα ή τον καναπέ, κολυμπήστε, παίξτε ρακέτες, δοκιμάστε κάποιο θαλάσσιο σπορ, πηγαίνετε μία βόλτα και γενικότερα κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε!

Ταβέρνες - φαγητό εκτός σπιτιού

Το ταβερνάκι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του καλοκαιρινού προγράμματος. Γι’ αυτό φροντίστε το επόμενο/ προηγούμενο γεύμα σας να είναι κάτι ελαφρύ και να μην το παρακάνετε με τα τηγανητά, τα λιπαρά και τις βαριές σάλτσες. Γεμίστε το πιάτο σας κάθε φορά φροντίζοντας το μισό να καλύπτεται από τη σαλάτα, το υπόλοιπο από κάποιο ψητό (ψάρι, άπαχο κρέας, θαλασσινά) και το υπόλοιπο με 2-3 πιρουνιές από τα άλλα ορεκτικά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφηβοι και υπέρταση



Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές της πίεσης στην εφηβεία.

Οι έφηβες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και οι έφηβοι που καταναλώνουν αλκοόλ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυξημένης αρτηριακής υπέρτασης σύμφωνα με νέα έρευνα. Επίσης, ο κίνδυνος υπέρτασης είναι αυξημένος τόσο για τα αγόρια όσο και τα κορίτσια που καταναλώνουν πολύ αλάτι και έχουν αρκετά περιττά κιλά.

Η έρευνα διεξήχθη σε 1800 αυστραλούς εφήβους. Διαπιστώθηκε ότι το 24% των εφήβων είχε προ – υπέρταση (δηλαδή οριακά υψηλές τιμές πίεσης) ή υπέρταση. Το ποσοστό αυτό ήταν 34% για τους υπέρβαρους εφήβους και 38% για τους παχύσαρκους. Επίσης, η χρήση αντισυλληπτικών συσχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης στα κορίτσια. Μάλιστα η μέση συστολική πίεση στις έφηβες που έπαιρναν αντισυλληπτικά ήταν κατά 3,3mmHg υψηλότερη σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν αντισύλληψη. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ δεν φάνηκε να επηρεάζει τις τιμές της πίεσης των κοριτσιών στην εφηβεία.

«Οι έφηβοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο τρόπος ζωής τους όταν τους προδιαθέτει στην εκδήλωση παχυσαρκίας και χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη αλατιού και αλκοόλ μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία τους ως ενήλικες. Οι επιπτώσεις συσσωρεύονται και ήδη συσχετίζονται με την υπέρταση. Επίσης, οι έφηβες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια πρέπει να ελέγχουν συστηματικά την πίεσή τους», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Dr Chi Le –Ha από το Νοσοκομείο Royal Perth.

H έρευνα δημοσιεύθηκε στο έντυπο European Journal of Preventive Cardiology.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές χωρίς να πάρουμε βάρος



Το πρωινό γεύμα πρέπει να είναι πλήρες.

Κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, συνήθως αλλάζει και η ένδειξη στη ζυγαριά μας, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αλλαγή τρόπου ζωής, μιας και στις διακοπές επιλέγουμε να διαφοροποιηθούμε σε σχέση με την καθημερινότητα, τροποποιώντας εκ νέου, τη σχέση των προσλαμβανόμενων / καταναλισκόμενων θέρμιδων, δηλαδή το ενεργειακό ισοζύγιο.

Χάνω βάρος...

Άτομο με καθιστική εργασία, χαμηλή φυσική δραστηριότητα που κατά την περίοδο των διακοπών, του αρέσει να ταξιδεύει και να επισκέπτεται μέρη, εξερευνώντας τα. Επόμενο είναι να χάσει βάρος, γιατί η φυσική του δρατηριότητα από χαμηλή που ήταν αυξήθηκε κατά πολύ.

Παίρνω βάρος...

Από την άλλη πλευρά, ένα άλλο άτομο που επιλέγει να πάει σε προορισμούς με βασικό κριτήριο τη χαλάρωση και τη ξεκούραση, χωρίς να θέλει να συμπεριλάβει δραστηριότητα στην καθημερινότητα, ενώ ταυτόχρονα έχει πρόσβαση στο φαγητό και σνακς όλη την ημέρα, είναι λογικό να πάρει βάρος. Σε αυτή τη περίπτωση θα υπάρξει προσθήκη βάρους και αυτό διότι, ενδεχομένος έχει αυξήσει σε ένα βαθμό τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ενώ έχει επέλθει μείωση στις καταναλισκώμενες.

Στις διακοπές μας συνήθως έχουμε το αίσθημα της ελευθερίας, μακρία από το πρόγραμμα της καθημερινότητας, καλή παρέα, που συνήθως μας αποπροσανατολίζει, καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Επίσης, υπάρχει και μια διαφοροποίηση από διακοπές σε διακοπές, όσοι έχουν εξοχικό δυνάται να κάνουν διαφορετική ζωή, σε σχέση με άλλους που πάνε ολιγοήμερες διακοπές σε ένα νησί, νοικιάζοντας ένα σπίτι ή μένοντας σε ένα ξενοδοχείο.

Όμως, ποια είναι τα κύρια διατροφικά σφάλαματα που συνήθως γίνονται και ποιες λύσεις προτείνονται:

Το πρωινό που τρώω είναι συνήθως μικρό έως καθόλου, επειδή ξυπνάω αργά, λόγω της βραδυνής διασκέδασης

Το πρωινό γεύμα πρέπει να είναι πλήρες, περιλαμβάνοντας:

1 φλιτζάνι γάλα ημιαποβουτυρωμένο, 1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με μαργαρίνη -μέλι και 1 φρούτο εποχής
1 φλιτζάνι γάλα ημιαποβουτυρωμένο με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο, εποχής
1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης μαργαρίνη-τυρί-γαλοπούλα) και 1 φυσικό χυμό,
1 φλιτζάνι γάλα ημιαποβουτυρωμένο, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φρούτο,
1 φλιτζάνι γάλα ημιαποβουτυρωμένο και 2 μπισκότα ολικής αλέσεως,
1 γιαούρτι ημιαποβουτυρωμένο με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο

Μάλιστα, εάν γνωρίζουμε ότι μέχρι το απόγευμα δεν θα μπορούμε να καταναλώσουμε φρούτα, τότε συστήνεται να καταναλώσουμε και τα φρούτα του πρώτου ενδιάμεσου στο πρωινό.

Επειδή συνήθως τις περισσότερες ώρες είμαι εκτός σπιτιού, μένω πολλές ώρες νηστικός και δεν τρώω φρούτα

Αυτό είναι λάθος και συνήθως αποτελεί και την βασική αιτία καταναλώσης μεγάλων γευμάτων το απόγευμα ή το βράδυ. Πρέπει το άτομο να έχει κάποια κράκερ ολικής, κριτσίνια ολικής, τόστ [ψωμί ολικής, γαλοπούλα βραστή και τυρί με χαμηλά λιπαρά], φρούτα εποχής ή ακόμη και αποξηραμένα φρούτα, στο σακίδιο του.

Τρώγοντας ανά δύο ώρες το σώμα μας φορτίζεται με γλυκόζη, οπότε δεν πεινάμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχουμε περισσότερη ενέργεια για να κάνουμε τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης επιφορτιζόμαστε με συστατικά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγονας ταυτόχρονα τα βουλιμικά επείσοδια στο ένα και μεγάλο γεύμα της ημέρα.

Το κύριο γεύμα μου είναι ένα την ημέρα και μεγάλο. Συνήθως καταναλώνω τηγανιτά θαλλασσινά και πατάτες.

Το μέγεθος της μερίδας είναι το πρώτο και σημαντικό ζήτημα που έχουμε να επιλύσουμε. Δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την δίαιτα, ωστόσο όταν θέλουμε να καταναλώσουμε τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, προτιμούμε μια με δύο πηρουνιές, προτιμόντας πιο πολύ τα ψητά, την σαλάτα. Αποφεύγουμε να καταναλώσουμε το γλυκό αμέσως μετά, αλλά προτιμούμε κάποιο φρούτο

Το βράδυ πίνω μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, επειδή ξενυχτάω αρκετές ώρες.

Ποτέ δεν πίνουμε νηστικοί, ενώ προσπαθούμε να το καταναλώνουμε αργά, πίνοντας παράλληλα νερό, ώστε να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Προτιμούμε τα χαμηλά σε βαθμούς αλκοόλης ποτα, όπως κρασί και μπύρα, αλλά δίνοντας προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσής τους.


Πηγή:
http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή πριν το γάμο



Αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες
.
Kαθώς ξεκινάτε να σχεδιάζετε το γάμο σας, το τι θα φάτε στην πορεία πιθανόν να μην είναι και η πρώτη σας σκέψη. Ωστόσο, η ημέρα του γάμου είναι η μια και μοναδική ημέρα της ζωής σας που θα θέλατε να πλησιάσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τελειότητα, και η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο και στο πως θα δείχνετε αλλά και στο πως θα αισθάνεστε. Παρακάτω δίνονται μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή πριν το γάμο.

Οι μήνες πριν από το γάμο είναι γεμάτοι διατροφικές παγίδες. Θα υπάρξουν αρκετά «λουκούλλεια» γεύματα, με τους γονείς, τα πεθερικά, με συγγενείς ή και φίλους αλλά και αρκετές επισκέψεις στο σπίτι και βραδινές έξοδοι για ποτό. Εάν ενδίδετε κάθε φορά αυξάνει η πιθανότητα για ένα «στενό» νυφικό (ή και κοστούμι στην περίπτωση του γαμπρού). Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις;

Μην ανησυχείτε, γνωρίζοντας από πριν το τι σας περιμένει, μπορείτε και να κάνετε τις σωστές επιλογές. Όταν πρόκειται για γεύμα, καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από ορεκτικά, πιάτα τυριών και τηγανητών εδεσμάτων. Προτιμήστε ψητά κρέατα και σαλάτες λαχανικών. Αν δε μπορείτε να αντισταθείτε κάποιες φορές δοκιμάστε ένα η δύο ορεκτικά αλλά μέχρι εκεί. Αν το γεύμα είναι αργά το βράδυ φροντίστε να έχετε φάει ένα ελαφρύ μεσημεριανό (πχ κάποια σούπα ή σαλάτα με τόνο και γιαούρτι) ώστε να μην επιβαρύνετε θερμιδικά την ημέρα σας. Πριν πάτε στο γεύμα φάτε μια φρουτοσαλάτα ή ένα μικρό σάντουιτς με τυρί, ελιές και λαχανικά γιατί έτσι μειώνεται η πιθανότητα να παρεκτραπείτε στο φαγητό από το αν πάτε με άδειο το στομάχι.

Σχετικά με τις επισκέψεις στο σπίτι, που θα δέχεστε κόσμο για τα δώρα και τις ευχές, θα υπάρχουν γύρω σας ένα σωρό λιχουδιές όπως γλυκά, κέικ ή βουτήματα για «κέρασμα». Με το τσιμπολόγημα σε αυτά, τα επιπλέον κιλά είναι σίγουρα και αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες παγίδες. Το να πάρετε ένα βούτημα (πχ κουλουράκι ή 1 μικρό κομμάτι κέικ) με τον απογευματινό σας καφέ δεν αποτελεί σφάλμα αρκεί να περιοριστείτε σε αυτό. Όμως αν έχετε την τάση να τσιμπολογάτε φροντίστε να την καταλαγιάσετε τρώγοντας ένα φρούτο κάθε φορά που νιώθετε την επιθυμία για κάτι γλυκό. Αυτό θα σας γλιτώσει από πολλά κιλά και θα σας χαρίσει ένα λαμπερό δέρμα και μια ευχάριστη διάθεση μια και τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες και φυτοχημικές ουσίες που συμβάλλουν στην αντιγήρανση και στην ευεξία.

Για τις βραδινές εξόδους με φίλους η παγίδα που θα προσέξετε είναι το αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι εχθρός της σιλουέτας. Πρώτον είναι γεμάτο από κενές (άχρηστες) θερμίδες. Δεύτερον, εάν ξεπεράσετε τα δύο ποτά είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος στο φαγητό και να σας πιάσει η γνωστή «λιγούρα» για κάτι αλμυρό και λιπαρό (πχ πατατάκια). Δεν είστε υποχρεωμένοι λοιπόν να πίνετε κάθε φορά που σηκώνουν τα ποτήρια για να σας ευχηθούν. Άλλωστε το savoir vivre λέει ότι όταν πρόκειται για πρόποση το άτομο στο οποίο απευθύνονται πρέπει απλά να σηκώνει το ποτήρι του και να χαμογελά. Εάν δεν μπορείτε να το αποφύγετε τότε προτιμείστε να πιείτε σαμπάνια, κρασί ή κάποια λάιτ μπύρα και φροντίστε να μην ξεπεράσετε τα δύο ποτήρια.

Και τέλος η μεγαλύτερη παγίδα που οφείλετε να αποφύγετε είναι οι δίαιτες αστραπή (crash diets) και αυτό γιατί είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία. Αν κάνετε κάτι πολύ στερητικό τότε την ημέρα του γάμου αυξάνει κατακόρυφα η πιθανότητα να καταρρεύσει το νευρικό σας σύστημα, να δείχνετε χλωμή και κουρασμένη, να έχετε τη χειρότερη διάθεση και να είστε γεμάτες νεύρα και ανησυχία. Το αντίθετο δηλαδή από το επιθυμητό!!! Για το λόγο αυτό αρκετό καιρό πριν το γάμο φροντίστε να οργανώσετε τη διατροφή σας ώστε να είναι λογική και ισορροπημένη γεμάτη κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες και προϊόντα ολικής αλέσεως. Αυτά θα σας χαρίσουν μια όμορφη σιλουέτα, λαμπερή όψη αλλά και την πιο ευχάριστη διάθεση που ταιριάζει σε κάθε νύφη.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το καλοκαίρι μυρίζει τερακότα



Απλές κινήσεις ομορφιάς.

1. Η μαυρισμένη όψη και ο τρόπος με τον οποίο θα την τονίσετε για μια σέξι βραδινή εμφάνιση θα πρέπει να προσαρμόζεται απόλυτα στον φυσικό τόνο του δέρματός ώστε το αποτέλεσμα να μην δείχνει ψεύτικο, ούτε υπερβολικό.

2. Το μυστικό όταν χρησιμοποιείτε την δημοφιλή τερακότα είναι να την απλώνετε με ομοιόμορφες κυκλικές κινήσεις στα σημεία που σας "βλέπει" φυσικά ο ήλιος, δηλαδή στα ζυγωματικά, την μύτη και στα πλάγια του μετώπου.

3. Απλώστε τερακότα στο κέντρο των ποδιών σας με κάθετη φορά από το γόνατο και κάτω για να χαρίσετε έξτρα ύψος αλλά και ένα απόλυτα fit εφέ στο επίμαχο σημείο.

4. Αν κοιτώντας το πρόσωπό σας στον καθρέφτη και διαπιστώσετε πως είναι ιδιαίτερα πιο σκούρο από τον φυσικό σας τόνο, τότε, οφείλετε να επιστρατεύσετε μια πιο ανοιχτόχρωμη τερακότα

5. Για ένα ήπιο, σέξι και 100% in fashion εφέ αναμίξτε ελάχιστη ποσότητα τερακότα με την ενυδατική σας κρέμα ώστε η απόχρωση της καυτής άμμου και του ηλιοβασιλέματος να απλωθεί απαλά στο πρόσωπό σας.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη ενυδάτωσης οδηγεί σε μείωση της πνευματική απόδοσης



Καταναλώστε τρόφιμα με αρκετά υγρά.

Tο ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60 % περίπου από νερό. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετά υγρά την ημέρα και να επιλέγουμε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ώστε να το κρατάμε καλά ενυδατωμένο.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την περιεκτικότητα διαφόρων τροφών σε νερό, παρατηρώντας ότι τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο την τεράστια θρεπτική αξία αυτής της ομάδας τροφίμων.

Τρόφιμο % περιεκτικότητα σε νερό

Μαρούλι 96
Λάχανο 93
Καρπούζι 92
Μπρόκολο 91
Γάλα 88
Καρότο 87
Πορτοκάλι 87
Μήλο 84
Ψάρι 78
Πατάτα 77
Μπανάνα 74
Καλαμπόκι 70
Δαμάσκηνα 70
Κοτόπουλο 67
Μοσχάρι 59
Φέτα 56
Γκούντα 43
Γραβιέρα 39
Ψωμί 37
Βούτυρο 16
Ζάχαρη 1

Οι νέες συστάσεις για την ενυδάτωση του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate”. Institute of Medicine, 2005) καθιστούν ξεπερασμένες τις προηγούμενες κοινές συμβουλές κατανάλωσης οκτώ ποτηριών νερού ημερησίως και αποφυγής των καφεϊνούχων ροφημάτων. Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών τα «Επαρκή επίπεδα» (Adequate Intake - AI) για την ενυδάτωση αναφέρονται στα ημερήσια συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψης υγρών για την κάλυψη των αναγκών υγιών ανθρώπων με καθιστική ζωή. Αυτά τα επίπεδα είναι για τις γυναίκες τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα και για τους άνδρες 13.
Η μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών προτείνει:

-Περίπου 80% της συνολικής πρόσληψης νερού στους ανθρώπους προέρχεται από πόσιμο νερό και άλλα υγρά – συμπεριλαμβανομένων των καφεϊνούχων ροφημάτων - και το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά. Η έκθεση αναφέρεται στο συνολικό νερό που προσλαμβάνουμε, που περιλαμβάνει το νερό που περιέχεται στα διάφορα μη αλκοολούχα ποτά και την υγρασία στα τρόφιμα, για να αποφύγει τη σύγχυση με το πόσιμο νερό μόνο. Η επιστημονική επιτροπή για τα DRI δεν συστήνει πόσα ποτήρια νερού πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα, επειδή οι ανάγκες υδάτωσης μπορούν να ικανοποιηθούν μέσω ποικίλων πηγών, εκτός από το πόσιμο νερό.

-Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε υγρά ακολουθώντας τις καθημερινές τους συνήθειες και προτιμήσεις, βασιζόμενοι στο αίσθημα της δίψας. Συνήθως το νερό αποτελεί την πρώτη επιλογή, αλλά και μια σειρά άλλων υγρών μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόσληψη νερού, όπως οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά.

-Στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό μπορούν να συνεισφέρουν τα υγρά με καφεΐνη με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλουν και τα μη καφεϊνούχα υγρά. Έτσι, όλα τα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των καφεϊνούχων αναψυκτικών, δρουν ενυδατικά. Η αμφισβήτηση της ενυδατικής ικανότητας των ποτών που περιλαμβάνουν καφεΐνη οφείλεται στην πεποίθηση ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και συνεπώς προκαλεί αφυδάτωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι η διουρητική αυτή δράση είναι παροδική και δεν οδηγεί τον οργανισμό σε αφυδάτωση.

-Όσοι κατοικούν σε θερμά κλίματα ή ασκούνται συστηματικά έχουν κατά κανόνα υψηλότερες ανάγκες σε υγρά.

Η Επιτροπή Συστάσεων για ποτά και ροφήματα (Beverage Guidance Panel 2006) δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει οδηγίες σχετικά με την υγεία, τα θρεπτικά οφέλη και τους ενδεχόμενους κινδύνους διάφορων κατηγοριών ποτών αλλά και να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν μία ποικιλία ποτών και ροφημάτων.

Η επιτροπή ταξινόμησε τα ποτά από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη αξία, που υπολογίστηκε με βάση τις θερμίδες και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και τα σχετικά οφέλη υγείας και τους πιθανούς κινδύνους. Το νερό ταξινομήθηκε ως η πρώτη επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού και ακολουθούν το τσάι και ο καφές, τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (0%, 1%-2%), τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, και τέλος τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Η επιτροπή συστήνει την κατανάλωση ποτών με λίγες ή καθόλου θερμίδες και τα κατατάσσει σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα ποτά που περιέχουν σάκχαρα και κατ’ επέκταση θερμίδες.

Ανεπαρκής ενυδάτωση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την πνευματική, όσο και τη σωματική απόδοση ενός ατόμου, ενώ δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να ενυδατωθούμε. Το αίσθημα της δίψας σημαίνει ότι είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται να προσέχουμε ώστε η διατροφή μας να περιέχει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, οπότε σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη υγρών και ροφημάτων να αποφεύγουμε καταστάσεις αφυδάτωσης.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ευεργετική δράση της μελιτζάνας



Ιδανική πηγή ενυδάτωσης για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το «μελιτζάζ» (φεστιβάλ της Τσακωνιάς αφιερωμένο στη μελιτζάνα, την Τσακώνικη) τελείωσε για φέτος, μας έμειναν όμως οι μελιτζάνες. Άλλωστε, είναι η εποχή τους!

Οι μελιτζάνες αποτελούν πρόκληση για όσους ασχολούνται με τη μαγειρική, καθώς η σωστή τους διαχείριση μπορεί να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Οι μελιτζάνες αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, ωφελώντας τον ανθρώπινο οργανισμό στην πρόληψη κατά της δυσκοιλιότητας.

Επίσης, έχουν υποχοληστερολαιμική δράση, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας φυτικών ινών, τερπενίων και ανθοκυανίνης.

Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, θρεπτική ουσία με οφέλη για τη σύσπαση των μυών, αλλά και την εγκεφαλική λειτουργία. Μάλιστα η παρουσία βιταμινών συμπλέγματος Β, προσδίδουν στη μελιτζάνα ιδιαίτερη σημασία σχετικά με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Οι μελιτζάνες περιέχουν πολύ νερό (93%), κάτι που τις κάνει απαραίτητη τροφή κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, ενώ ωφελεί και στην καλή ουροποιητική λειτουργία.

Μεγάλες ποσότητες καλλιεργούνται στην Κρήτη. Υπάρχει η «τσακώνικη μελιτζάνα» (προϊόν ΠΟΠ), η μελιτζάνα του Λαγκαδά, η μελιτζάνα της Σύρου, της Σαντορίνης κα.

Οι μελιτζάνες μπορούν να ψηθούν στα κάρβουνα ή στη θράκα, τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο, μαζί με άλλα λαχανικά. Δίνουν επίσης εκπληκτικά αποτελέσματα στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μαζί με άλλα λαχανικά («ιμάμ»). Συνοδεύουν θαυμάσια το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τομάτα.

Για πιο γκουρμέ καταστάσεις υπάρχουν συνταγές για ζυμαρικά με μελιτζάνες. Επίσης, το γλυκό μελιτζανάκι (ιδιαίτερα το τσακώνικο), αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή (μην το παρακάνετε στην ποσότητα).

Η «τσακώνικη μελιτζάνα» λόγω εδαφολογικών και κλιματικών συνθηκών έχει ιδιαίτερη γλυκιά γεύση, ενώ οι παραγωγοί του Λεωνιδίου την καλλιεργούν με αυστηρές προδιαγραφές.

Κάθε χρόνο στην περιοχή περί τον Ιούλιο έχει καθιερωθεί ένα φεστιβάλ με δρώμενα, γαστρονομικές προκλήσεις, γεύσεις, μουσικές όλης της Μεσογείου.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασπίδα τα βαράκια κατά του διαβήτη στους άντρες



Άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο κατά 34%.

Για πρώτη φορά μια αμερικανο-δανική έρευνα εστιάζει στα οφέλη που προσφέρει στην υγεία των αντρών η άσκηση με βαράκια ενάντια στην εμφάνιση διαβήτη, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο την πιθανότητα εμφάνισής του.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Άντερς Γκρόντβεντ, μελέτησαν πάνω από 32.000 άνδρες για 18 χρόνια, στη διάρκεια της οποίας σχεδόν οι 2.300 ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη έδειξε ότι η άσκηση με βαράκια για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα, πέντε φορές την εβδομάδα (δηλαδή συνολικά 150 λεπτά), μειώνει κατά 34% κατά μέσον όρο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αλλά ακόμα και η λιγότερο συχνή άσκηση -έως μία ώρα την εβδομάδα (1-60 λεπτά)- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη κατά 12%. Όσοι έκαναν ενδιάμεση άσκηση με βαράκια (60 έως 150 λεπτά την εβδομάδα), είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 25%.

Αντίστοιχα, η αεροβική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 52% (για 150 και πάνω λεπτά εβδομαδιαίως), κατά 31% (για 60 - 150 λεπτά) και κατά 7% (για λιγότερο από μία ώρα).

Όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν τα βαράκια συνδυάζονται με αεροβικού τύπου άσκηση, τότε επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή μείωση (κατά 59%) του κινδύνου για διαβήτη. Δεν είναι σαφές αν ανάλογο όφελος, κάνοντας βαράκια και αεροβική άσκηση, επιτυγχάνουν και οι γυναίκες όσον αφορά τον διαβήτη, γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του θέματος.

Ο Γκρόντβεντ επισήμανε ότι αρκετοί άνδρες δυσκολεύονται να κάνουν αεροβικές ασκήσεις, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι τα βαράκια αποτελούν μία καλή εναλλακτική λύση γι’ αυτούς από πλευράς υγείας.


Πηγή: 
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά των σαλιγκαριών



Μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Ευρήματα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση των σαλιγκαριών ξεκίνησε από την Παλαιολιθική εποχή και φυσικά συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αποτελούν κομμάτι της γαστρονομίας πολλών χωρών, αλλά κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο διαιτολόγιο των Κρητικών, αφού πέρα από εκλεκτή γεύση, τα σαλιγκάρια έδιναν και δίνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που βοήθησαν τους ντόπιους να επιβιώσουν μέσα στις κακουχίες που αντιμετώπισαν κατά καιρούς αλλά και να ισορροπήσουν την διατροφή τους κατά τη διάρκεια των νηστειών που ακολουθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα σαλιγκάρια και το παρθένο ελαιόλαδο φαίνονται ότι είναι υπεύθυνα σε μεγάλο ποσοστό για την διάσημη μακροβιότητα των Κρητικών. Ο Πλίνιος τα αναφέρει σαν γιατροσόφι για τους πόνους στο στομάχι και τις αιμορραγίες, ενώ ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός τα συνιστούσαν για την υδρωπικία και την κήλη. Αργότερα, στον Μεσαίωνα, τα χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας, της φυματίωσης, για την επούλωση πληγών, το σκορβούτο κ.ά. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι εκτράφηκαν στην αρχαία Ρώμη, ενώ σήμερα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως παρουσιάζεται αύξηση της παραγωγής τους, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Οι περισσότεροι κοχλιοί ή χοχλιοί που καταναλώνονται έχουν συλλεχθεί από τη φύση και έχει βρεθεί ότι λόγω της κατανάλωσης φρέσκων χόρτων αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε α- λινολενικό οξύ (ω-3 λιπαρά οξέα). Τα σημαντικότερα είδη που υπάρχουν στην ελληνική ύπαιθρο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μαγειρική είναι τα δίμυτα (Helix pomatia), οι χοχλιοί (Helix aspersa) και τα απόλυτα (Helix lactea).

Η συλλογή τους στην ύπαιθρο μπορεί να χαρακτηριστεί στις μέρες μας σαν χόμπι και αγχολυτικό για τους ντόπιους. Είναι ευκαιρία να βρεθούν με φίλους, να γελάσουν αλλά ταυτόχρονα να μαζέψουν το αγαπημένο τους έδεσμα. Η διαδικασία μέχρι να καταλήξουν στην κατσαρόλα ή το τηγάνι είναι ωστόσο λίγο πολύπλοκη και διαρκεί αρκετό χρονικό διάστημα. Το καθάρισμά τους χρειάζεται σχολαστικότητα και προσοχή, γιατί μπορεί να εισέλθουν παράσιτα στο σώμα μας που να οδηγήσουν στην εμφάνιση μηνιγγίτιδας.

Τα σαλιγκάρια των εκτροφείων θεωρούνται εξίσου θρεπτικά, αφού τρέφονται με αγνές και φυσικές τροφές όπως σιτάρι, καλαμπόκι, σογιέλαιο, μαγιά, σκόνη άπαχου γάλακτος κ.ά.

Στην ελληνική και ιδιαίτερα στην κρητική γαστρονομία εμφανίζεται αύξηση της κατανάλωσης των σαλιγκαριών στη διάρκεια της νηστείας. Ειδικά η Μεγάλη Παρασκευή, οπότε η θρησκεία επιβάλλει άλαδη διατροφή, δεν νοείται για τους Κρητικούς χωρίς την κατανάλωση βραστών σαλιγκαριών. Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας πληθώρας πιάτων, αφού τα σαλιγκάρια συνδυάζονται με πολλά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, χόρτα, μάραθο, μελιτζάνες, γλιστρίδα, βότανα ή με πλιγούρι ή με πατάτα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται σημαντικά η θρεπτική αξία του πιάτου.

Όταν θα κληθείτε να αποφασίσετε τον τρόπο μαγειρέματος, θα πρέπει να προσέξετε να μην αυξηθεί η προσλαμβανόμενη ποσότητα λιπαρών και αλατιού, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους διάσημους μπουμπουριστούς χοχλιούς.

Η διατροφική αξία των σαλιγκαριών είναι εξαιρετική, καθώς μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις ιδιαίτερες ανάγκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Τα 100 γραμμάρια κρέατος σαλιγκαριού αποδίδει περίπου 90 kcal, περιέχει μόλις 1 γραμμάριο λίπους και 16,1 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και η περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ψαριών.

Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Δυστυχώς, πολλές φορές, εμφανίζεται ανεπάρκεια σε αυτήν την βιταμίνη, μετά από μία παρατεταμένη και μη ισορροπημένη νηστίσιμη περίοδο. Έτσι η κατανάλωση 100γραμμαριών σαλιγκαριών μπορεί να καλύψει κατά μέσο όρο το 7% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β6, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε (25% ΗΣΠ), που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο.

Το δυνατό τους σημείο πρέπει όμως να θεωρηθούν τα ιχνοστοιχεία, τα οποία επίσης δεν καλύπτονται στη διάρκεια της νηστείας. Τα περίπου 3,5 mg σιδήρου που περιέχουν τα σαλιγκάρια μπορούν να καλύψουν έως και το 19% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (ΗΣΠ)!

Επίσης, ο φώσφορος και το ασβέστιο, δυο απαραίτητοι σύμμαχοι των οστών, μπορούν να καλυφθούν από τα σαλιγκάρια σε ποσοστό 27% και 1% της ΗΣΠ αντίστοιχα. Επίσης, μπορούν να μας εφοδιάσουν με το 62% ΗΣΠ σε μαγγάνιο, το 27% ΗΣΠ σε κάλιο, το 39% σε σελήνιο, 7% ΗΣΠ σε ψευδάργυρο και 20% σε χαλκό.

Συνοψίζοντας, τα σαλιγκάρια είναι μία άριστη τροφή, που μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο, αφού υπάρχει η σκέψη να αντικαταστήσει το κρέας στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα κατανάλωσής του. Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους είναι εντυπωσιακά, αφού μπορούν να προστατεύσουν από καρδιοπάθειες και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και γενικότερα στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος. Ακόμη, βοηθούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τέλος, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και σε πρόσφατες έρευνες απομονώθηκαν στο είδος Helic Pomatia, οι χημικές ουσίες που ονομάζονται λεκτίνες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόβλεψη και την έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου, του εντέρου και του προστάτη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βασικό στοιχείο των βιταμινών είναι το μαγείρεμα



Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα λαχανικά είναι σημαντικός.

Τα συστατικά των λαχανικών είναι πολύ ευαίσθητα στις διάφορες διεργασίες. Κατά συνέπεια εάν η προετοιμασία και το μαγείρεμα δε γίνουν σωστά ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών, των μετάλλων και των άλλων συστατικών τους καταστρέφεται. Η κατάλληλη αποθήκευση, η προσεκτική προετοιμασία και το σωστό μαγείρεμα των λαχανικών αποτελούν απαραίτητες διαδικασίες για τη διατήρηση των ευεργετικών ιδιοτήτων που έχουν ως φρέσκα.

Αποθήκευση: Μετά τη συγκομιδή τους τα λαχανικά συνεχίζουν να αναπνέουν. Όσο πιο μεγάλος είναι ο ρυθμός αναπνοής σε ένα φρούτο ή λαχανικό, τόσο πιο γρήγορα ωριμάζει και τόσο ταχύτερες είναι οι διαδικασίες αποδόμησης των συστατικών τους. Άρα τόσο πιο γρήγορα μειώνεται η θρεπτική τους αξία. Τα συστατικά των λαχανικών που χάνονται πιο γρήγορα είναι η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη. Για τη μείωση του ρυθμού αναπνοής των λαχανικών πρέπει να προσεχθούν οι εξής παράγοντες:

• Θερμοκρασία: Όσο μειώνεται η θερμοκρασία, τόσο αυξάνεται ο χρόνος διατήρησης της θρεπτικής αξίας των λαχανικών. Γι αυτό τα λαχανικά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, ιδίως τους θερινούς μήνες. Εκτός ψυγείου επιταχύνεται η αποδόμηση των υδατανθράκων και η απώλεια της βιταμινικής αξίας των λαχανικών. Κάποια λαχανικά όπως τα αγγούρια, τα σπαράγγια και τα μαρούλια παθαίνουν εύκολα «βλάβες ψύχους», γι’αυτό πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία μέτριας ψύξης του ψυγείου, καλυμμένα με σελοφάν.

• Υγρασία-Οξυγόνο: Τα λαχανικά πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός περιέκτη ή καλυμμένα με ειδικό σελοφάν ώστε να αποφεύγεται η απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών λόγω υγρασίας. Παράλληλα, αποτρέπεται η επαφή με μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, το οποίο αυξάνει το ρυθμό απώλειας των θρεπτικών τους συστατικών.

Προετοιμασία: Η σωστή προετοιμασία των λαχανικών μπορεί να οδηγήσει στην προστασία πολλών από τα πολύτιμα συστατικά τους.

• Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται ενδελεχώς αλλά και προσεκτικά.

• Η τοποθέτηση των λαχανικών σε δοχείο με νερό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μεγάλης ποσότητας εκ των υδατοδιαλυτών μετάλλων και βιταμινών.

• Το κόψιμο σε μικρά κομμάτια και το τρίψιμο πρέπει επίσης να αποφεύγονται διότι απελευθερώνονται ένζυμα (π.χ. φαινολοξειδάσες) που οδηγούν σε απώλειες πολύτιμων πολυφαινολών και άλλων συστατικών, ενώ υποβαθμίζουν την ποιότητα.

Μαγείρεμα-Βρασμός: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι κρίσιμης σημασίας για να απολαύσουμε ένα πλήρες διαθρεπτικά γεύμα. Κατά το μαγείρεμα αυξάνει η πεπτικότητα κάποιων συστατικών, όπως οι υδατάνθρακες, ενώ καταστρέφονται διάφορα ένζυμα που διευκολύνουν την αποδόμηση κάποιων άλλων . Για να μη λάβουν χώρα σημαντικές απώλειες μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκός κ.α.), βιταμινών (C, βιταμίνες συμπλέγματος Β) και αντιοξειδωτικών ουσιών, κατά το μαγείρεμα ή το βράσιμο των λαχανικών πρέπει να ακολουθούνται οι εξής κανόνες:

• Τα σκληρά λαχανικά (π.χ. κόνδυλοι πατάτας, πατζάρι κ.α.) μπορούν να τοποθετηθούν για λίγο σε κρύο νερό πριν το βρασμό ώστε να μαλακώσουν.

• Τα μαλακά λαχανικά, που είναι τα περισσότερα, πρέπει να τοποθετούνται σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που μόλις υπερβαίνει την επιφάνεια τους, αμέσως μόλις το νερό βράσει. Ο χρόνος βρασμού πρέπει να είναι μικρός, ώστε τα λαχανικά να μη μαλακώσουν πολύ. Έτσι ελαχιστοποιούμε τις απώλειες σε υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά κατά το βρασμό.

• Αποφεύγουμε τα χάλκινα σκεύη και τη χρήση μαγειρικής σόδας, διότι μειώνουν τη σταθερότητα της βιταμίνης C και της θειαμίνης.

• Ποιο είναι όμως το καλύτερο μαγείρεμα των λαχανικών; Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μικρότερες απώλειες σε θρεπτικά παρατηρούνται όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται στον ατμό με πίεση ή με μικροκύματα, διότι δεν υπάρχει νερό και οξυγόνο, ακολουθεί το τηγάνισμα με συνεχές ανακάτεμα και το ψήσιμο στο φούρνο.

• Ατμός ή βράσιμο; Στον ατμό τα τρόφιμα διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά. Tο μαγείρεμα στον ατμό ενδείκνυται για τα λαχανικά, επειδή διατηρούνται καλύτερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία τους (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος). Το παρατεταμένο βράσιμο και μαλάκωμα των λαχανικών ενδείκνυται όταν θέλουμε ένα θρεπτικό ζωμό.

Σερβίρισμα λαχανικών: Πολλά θρεπτικά συστατικά των λαχανικών χάνονται κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος, όταν δηλαδή αυτά διατηρούνται ζεστά για μεγάλο χρονικό διάστημα ειδικά εντός νερού. Παράλληλα μεταβάλλεται η γεύση, η δομή, το χρώμα και το άρωμα τους.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές σύμμαχοι κατά της οσφυαλγίας



Τα γεύματα πρέπει να είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η οσφυαλγία δηλαδή ο πόνος στη μέση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφού είναι η δεύτερη σε συχνότητα παθολογική κατάσταση μετά το κοινό κρυολόγημα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν πόνους στη μέση παρουσιάζει μια ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Εκτιμάται ότι έως 80% των ανθρώπων θα βιώσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας σε κάποια φάση της ζωής τους.

Τα αιτία που προκαλούν οσφυαλγία είναι ποικίλα αλλά δεν αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού του συγκεκριμένου άρθρου. Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων (αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τοπικές εγχύσεις γλυκοκορτικοειδούς φαρμάκου (κορτιζόνης) και τοπικού αναισθητικού.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αν και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της οσφυαλγίας είναι ισχυρά φάρμακα και συχνά προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. Μπορούν να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου και να προκαλέσουν ναυτίες, πόνο ακόμα και έλκος.

Είναι σημαντικό λοιπόν η διατροφή του ασθενούς που λαμβάνει τέτοιου είδους θεραπεία να είναι προσεγμένη. Τα γεύματα πρέπει να είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η παραμονή του στομάχου κενού για πολλές εκθέτει το γαστρικό βλεννογόνο. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών από τροφές όπως γάλα, κοτόπουλο, ψάρι, μελάτο αυγό μπορούν αν δράσουν θετικά στην προστασία του στομάχου. Ζυμαρικά και πατάτες επίσης δρουν καταπραϋντικά.

Τα σκληρά όσπρια όπως τα φασόλια και κάποια λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και το κρεμμύδι καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν αέρια και δυσπεψία.

Το ωμό σκόρδο, το λεμόνι και το ξύδι αλλά και τροφές που προκαλούν χημικό ερεθισμό του στομάχου όπως τα τηγανητά, τα τσιγαριστά, οι σούπες, ο καφές τα αναψυκτικά και το αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγονται προληπτικά.

Είναι επίσης γνωστό πως η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων προκαλεί κατακράτηση υγρών. Η πρόσληψη αλατιού θα πρέπει λοιπόν να είναι περιορισμένη και η κατανάλωση υγρών αυξημένη για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των νεφρών. Προσοχή στις τροφές με κρυμμένο αλάτι όπως τα αλλαντικά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ακόμα και το τυποποιημένο ψωμί του τοστ, τη μουστάρδα ,την κέτσαπ, τα καπνιστά κρέατα, τα dressings εμπορίου καθώς και τις κονσερβοποιημένες σούπες ή τους ζωμούς κρέατος και λαχανικών.

Τρόφιμα που βοηθούν στην απέκκριση των υγρών είναι τα φρούτα όπως χουρμάδες, σύκα, δαμάσκηνα, μπανάνες, βερίκοκα, πεπόνι, καρπούζι, ανανάς, λεμόνια, νεκταρίνια κυρίως λόγω του καλίου και του αυξημένου νερού που περιέχουν αλλά και λαχανικά όπως ψητές ή βραστές πατάτες , καρότα, φασολάκια, αγκινάρες, ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι. Τα δημητριακά ολικής άλεσης και ιδιαίτερα η βρώμη παρουσιάζουν και αυτά ήπια διουρητική δράση.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα βιταμίνης C, οπότε συνίσταται η αυξημένη πρόσληψη της μέσα από φρούτα όπως το πορτοκάλι, το ακτινίδιο οι φράουλες αλλά και λαχανικά όπως για παράδειγμα η πιπέρια, ο μαϊντανός και το μπρόκολο.

Στην περίπτωση που η προτεινόμενη φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει και κορτιζονούχα σκευάσματα θα πρέπει να συνυπολογιστεί μαζί με την κατακράτηση υγρών και το πρόβλημα της αύξησης του ζαχάρου. Για την ορθότερη διαχείριση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα είναι σκόπιμο να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα και να προτιμάμε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης έναντι των απλών όπως π.χ. άσπρο ψωμί και ζάχαρη.

Η οστεοπόρωση ως συνέπεια της μακροχρόνιας θεραπείας με κορτιζόνη θα μπορούσε να προληφθεί με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση θα μπορούσαν επιπρόσθετα να συντελέσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής πέρα από την φαρμακευτική αντιμετώπιση. Ως αντιφλεγμονώδη τρόφιμα θεωρούνται το λάχανο, το σέλινο, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα παχιά ψάρια όπως σκουμπρί, σαρδέλα και σολομός, η πιπερόριζα, το κρεμμύδι, οι σταφίδες και το σταφύλι, ο ανανάς καθώς και τα καρύδια.

Σε πρόσφατη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου για την οσφυαλγία αναδείχθηκε και η παχυσαρκία. Είναι προφανές πως το επιπλέον σωματικό βάρος επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη. Πολλές φορές ο πόνος στη μέση υποχωρεί και μόνο από την απώλεια βάρους.

Ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας όταν τα συμπτώματα θα είναι σε ύφεση θα διασφαλίσει τη σταδιακή μείωση του βάρους στο φυσιολογικό και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...