Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Η επικίνδυνη γοητεία της μαγευτικής θάλασσας που λαμπυρίζει


Τα φαινόμενα απατούν - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Δεν θα μπορούσε η φράση αυτή να βρει καλύτερη εφαρμογή απ’ ό,τι στις φωτογραφίες που ακολουθούν με τα απόκοσμα χρώματα να κάνουν τη θάλασσα να δείχνει ακόμα πιο μαγευτική.

Στην πραγματικότητα αυτή η εντυπωσιακή εικόνα είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης, κοντά στην πόλη Dalian στην ανατολική Κίνα.

Το λαμπύρισμα αυτό προκαλείται από την επικίνδυνη άνθιση μιας άλγης και ονομάζεται Noctiluca scintillans. Προέρχεται από τη ρύπανση σε γεωργικές περιοχές και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στη θαλάσσια ζωή και την αλιεία.

Η Noctiluca είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που τρώει πλανκτόν και στη συνέχεια τρώγεται και η ίδια από άλλα είδη. Οι οργανισμοί αυτοί πολλαπλασιάζονται ταχύτερα σε περιβάλλοντα με αυξημένα επίπεδα φωσφόρου και αζώτου, ουσίες που χρησιμοποιούνται σε γεωργικές καλλιέργειες.

Το φαινόμενο ονομάζεται επίσης «θαλάσσιο φάντασμα» καθώς τα χρώματα είναι ακόμα πιο ζωηρά τη νύχτα και οι φωτογράφοι σπεύδουν να αποτυπώσουν στο φακό τους το αλλόκοτο θέαμα, που έλκει και πολλούς παρατηρητές. «Μοιάζει τόσο όμορφο και ήρεμο, σε κάνει να θέλεις να μπεις στο νερό και να ακουμπήσεις τους ιριδισμούς, δεν είχα ιδέα πως είναι ένδειξη ρύπανσης», είπε ένας εξ αυτών.

Πίσω από την υπέροχη όψη της η Noctiluca scintillans αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα που απειλεί μεγάλο φάσμα της θαλάσσιας ζωής.

Δείτε τις φωτογραφίες











Διαβάστε περισσότερα...

Καμηλοπάρδαλη «μετακομίζει» αναζητώντας ταίρι


Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Τη γέννηση του Kiko, της αξιολάτρευτης καμηλοπάρδαλης του ζωολογικού κήπου του Greenville, είχαν παρακολουθήσει τον Οκτώβριο του 2012 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καθώς είχε μεταδοθεί online.

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα ο Kiko είναι έτοιμος να αλλάξει σπίτι και μετακομίζει στο Τορόντο του Καναδά καθώς έχει έρθει η ώρα να ζευγαρώσει.

«Παρακολουθήσαμε τον Kiko σε κάθε στάδιο της ζωής του έως σήμερα, από τα πρώτα του βήματα μέχρι την εξέλιξή του σε μία ενεργητική και περίεργη καμηλοπάρδαλη», δήλωσε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου. «Πάντα θα είναι μέλος της οικογένειάς μας και ανυπομονούμε να τον δούμε να κάνει το επόμενο ταξίδι της ζωής του κάνοντας τη δική του οικογένειά στο Τορόντο».

Στην καναδική πόλη ο Κiko θα βρει δύο θηλυκές καμηλοπαρδάλεις με την ελπίδα να αναπαραχθεί, όπως ακριβώς συνέβη και με τους γονείς του το 2007.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο




















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλέβουν τις καμπάνες από ξωκλήσια στην Κρήτη


Χωρίς τέλος η δράση ιερόσυλων στο νησί.

Ακόμη και σε εκκλησίες βάζουν χέρι ιερόσυλοι στην Κρήτη. Η αστυνομία ερευνά τον τελευταίο μήνα τρεις νέες περιπτώσεις που αφορούν τρία ξωκλήσια από τα οποία λείπουν οι… καμπάνες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και τα τρία ξωκλήσια βρίσκονται στην περιοχή της Αυγενικής Ηρακλείου.

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το cretapost.gr αναφέρουν πως άγνωστοι δράστες «χτύπησαν» τα ξωκλήσια από τις 27 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου και αφαίρεσαν μία καμπάνα από το κάθε ένα.

Οι έρευνες των αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τους αστυνομικούς να έχουν συλλέξει τα στοιχεία από τα τρία ξωκλήσια και να εξετάζουν τα… ίχνη προκειμένου να οδηγήσουν στην δικαιοσύνη τους ιερόσυλους δράστες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξυδάκης και Guardian για τα Γλυπτά του Παρθενώνα


Δήλωση Ξυδάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα


«Οι νομικές γνωματεύσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες και ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε δήλωσε ότι δεσμεύεται στο άμεσο μέλλον να ακολουθήσει τη δικαστική οδό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι «η δικαστική οδός είναι μια από τις πολλές οδούς που ανοίγονται μπροστά μας», αλλά ότι «ο πολυετής αγώνας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με σκοπό τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης, έχει φέρει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα».

«Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης και, μάλιστα, στη Βρετανία, διάκειται ευνοϊκά στην επιστροφή των Γλυπτών. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα του παρελθόντος, επιλέγει τα προσφορότερα μέσα, τους όρους και το πεδίο για την επίτευξη των στόχων της», πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης.

----------

Ο αρθρογράφος του Guardian που έγραψε: Η Ελλάδα δεν θα πάρει τα Γλυπτά ποτέ

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian o τεχνοκριτικός Jonathan Jones γράφει τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι είναι λάθος η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Ελλάδα.

«Τα έργα στα μουσεία έχουν πάντα μια "παγκόσμια αξία" και φυσικά κανείς δεν ασχολείται με αυτήν μέχρι κάποιος να τα ζητήσει πίσω. Και μετά η ιστορία τους εξετάζεται λεπτομερώς. Στην περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχουμε ακριβώς αυτό» λέει ο Jonathan Jones.

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα απαιτεί να επιστρέψουν τα Ελγίνεια στην Ελλάδα. Τώρα αποφάσισε να μην τα διεκδικήσει νομικά. Υπολογίζω ότι αυτή είναι μια φάση που η Ελλάδα υποχωρεί μέχρι να αποδεχθεί ότι δεν θα πάρει τα Γλυπτά ποτέ. Όπως αποδεικνύει το Βρετανικό Μουσείο, κάνει εξαιρετικές εκθέσεις τέχνης και παρουσιάζει αυτά τα έργα ως κληρονομιά της ανθρωπότητας».



Συνδέοντας και συγκρίνοντας τους Αβορίγινες Αυστραλούς και τα αντικείμενα τους που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο με την περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Jones δηλώνει πως κανένας λαός δεν θέλει να βρίσκονται τα αρχαία του κειμήλια εκτός της χώρας του ή κλεισμένα σε μουσεία, αλλά η σημασία για τον Jones είναι ότι μουσεία όπως το Βρετανικό προσφέρουν σε αυτά τα έργα την δυνατότητα να τα δουν εκατομμύρια άνθρωποι.

«Περπατήστε μια μέρα κάτω από την Ακρόπολη και δείτε λίγο την θέα. Θα καταλάβετε γιατί οι Έλληνες θέλουν να πάρουν πίσω τα Γλυπτά. Σίγουρα θα σκεφτείτε και εσείς, πως ανήκουν σε αυτό περιβάλλον γεμάτο με φως και ήλιο. Αλλά αυτό το επιχείρημα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για κάθε αρχαιότητα. Αν η Ιταλία γινόταν εθνικιστική για τους Αναγεννησιακούς πίνακες όπως ακριβώς η Ελλάδα για τα Μάρμαρα, θα είχαμε τεράστιες διαμάχες. Γιατί να μην επιστρέψουμε τότε και την “Βάπτιση” του Piero della Francesca στην εκκλησία για την οποία ζωγραφίστηκε» αναρωτιέται ο Jones.

«Κανείς δεν το ζητά αυτό γιατί η Ιταλία δεν είναι εθνικιστική όταν αφορά την κληρονομιά της. Κανείς από την Τουρκία δεν απαιτεί την επιστροφή της Περγάμου, ένα μεγαλειώδες δημιούργημα τόσο τεράστιο όσο τα Ελγίνεια Μάρμαρα, το οποίο βρίσκεται στο Βερολίνο. Και αυτό γιατί ούτε η Τουρκία έχει εθνικιστική στάση» συνεχίζει.

Και καταλήγει στο να σημειώνει πως η Ελλάδα δεν έχει εθνικιστική οργή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που πήγαν από την Αφαία της Αίγινας στη Γερμανία την ίδια χρονιά που τα Ελγίνεια έφυγαν από τη χώρα.

«Γιατί όχι; Αυτές οι ανακριβείς και διαφορετικές θέσεις της Ελληνικής πλευράς για ίδια πράγματα, με κάνουν και καταλήγω πως όσο ρομαντική και να είναι η θέση της Ελλάδας εναντίον του Έλγιν, είναι μια εθνικιστική ρητορική που αξίζει τον σεβασμό που αξίζει το εθνικιστικό Μανιφέστο του Nigel Farage» σημειώνει με σκληρά λόγια εναντίον της Ελλάδας ο Jonathan Jones.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου τουρίστα στην Κρήτη


Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της ΕΜΑΚ και ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την περιοχή του Γαράζου στο Ρέθυμνο για τη διάσωση 55χρονου τουρίστα από τη Γερμανία, ο οποίος κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στα Λιβαδιώτικα Όρη τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινηθεί.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, η επιχείρηση διάσωσης έχει ως στόχο την ασφαλή μεταφορά του τραυματία σε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς ο τραυματισμός του δεν είναι κρίσιμος για τη ζωή του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στοιχεία για την υπόθεση Γιακουμάκη


Μετά από έναν μαραθώνιο ερευνών ο φάκελος για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη κλείνει και η ογκωδέστατη δικογραφία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα Ιωαννίνων. Ως ιδιαίτερος σημαντική καταγράφεται η πληροφορία συμφοιτητή του Γιακουμάκη ο οποίος υποστηρίζει ότι ο άτυχος φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής έλειπε από το δωμάτιο του μια ημέρα πριν εξαφανιστεί. Ταυτόχρονα οι αρχές σαρώνουν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές που κατασχεθήκαν από άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση για τυχόν ύποπτα στοιχεία. Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 12χρονη που βιάστηκε από τον αδελφό της κι έδωσε το μωρό για υιοθεσία


Σήμερα ελπίζει η κόρη της κάποτε να τη συγχωρέσει - Δείτε τις φωτογραφίες
.
Η 21χρονη Tressa Middleton δεν είχε μέχρι σήμερα τη συνηθισμένη ζωή που έχουν οι συνομήλικές της. Έμεινε έγκυος στα 12 της, όταν τη βίασε ο μεγαλύτερος αδελφός της, κι έδωσε την κόρη της για υιοθεσία. Καταφέρνοντας πλέον να αλλάξει ρότα στη ζωή της, μίλησε για τη μεγάλη δοκιμασία της, την οποία περιέγραψε και σε βιβλίο, και εξομολογήθηκε πως έχει μέσα της την ελπίδα πως η κόρη της θα την συγχωρέσει.

Το βιβλίο «Tressa: The 12-Year-Old Mum», το αφιέρωσε στην κόρη της.

Μιλώντας για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια η Middleton είπε πως η μητέρα της ήταν άστεγη κι έτσι τη φροντίδα της ανέλαβαν οι υπηρεσίες πρόνοιας.

«Θυμάμαι μια μέρα που οι ανάδοχοι γονείς μου οργάνωσαν για μένα πάρτυ γενεθλίων στα McDonald's και εκεί με άφησαν να δω τον αδελφό μου Jason. Ήταν λίγο μεγαλύτερος από εμένα αλλά ήταν πολύ ωραία που τον είδα», περιέγραψε. «Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψα στο Εδιμβούργο ενώ η μητέρα μου κατάφερε να ξαναπάρει και την κηδεμονία του Jason όταν μετακομίσαμε στο Arndale». Εκεί ζούσε με ανθρώπους μεγαλύτερους από εκείνη και άρχισε κι αυτή να μεγαλοδείχνει. «Ήμουν 9 χρονών κι έδειχνα 20, όλοι οι φίλοι μου ήταν μεγαλύτεροι από μένα. Άρχισα να πίνω και μεταφέρθηκα και πάλι στη φροντίδα της υπηρεσίας πρόνοιας», συνεχίζει.



Στα 11 της ζούσε και πάλι με τη μητέρα της και τότε τη βίασε ο 16χρονος αδελφός της. «Τον εμπιστευόμουν», λέει και περιγράφει πώς της επιτέθηκε ενώ είχαν πάει σε μία οικοδομή όπου συνήθως έπαιζαν. «Τη μια στιγμή ήταν μια χαρά και την άλλη όλα άλλαξαν», προσθέτει.

Σύντομα άρχισε να παρατηρεί το σώμα της να αλλάζει. «Μια φίλη μου μού είπε πως μπορεί να είμαι έγκυος, εγώ το αρνιόμουν. Έκανα ένα τεστ εγκυμοσύνης, βγήκε θετικό. Δεν σκέφτηκα ποτέ να τερματίσω την εγκυμοσύνη μου, δεν πίστευα στην άμβλωση ούτε τότε ούτε τώρα».

Μόνο μετά τη γέννηση της μικρής Annie τόλμησε η νεαρή γυναίκα να πει το όνομα του πατέρα του παιδιού της. Τότε ειδοποιήθηκαν οι Αρχές και ύστερα από δίκη ο Jason καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, καθώς το τεστ DNA απέδειξε πως εκείνος ήταν ο πατέρας.



Όπως εξηγεί η 21χρονη, ήθελε να μιλήσει για το μεγάλο μυστικό που βάρυνε όλη τη ζωή της για να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να τολμήσουν να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

«Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να μιλάς, εύχομαι να είχα κάποιον να εμπιστευτώ όταν ήμουν μικρότερη. Φοβόμουν μην διαλυθεί η οικογένειά μου, γι’ αυτό δεν τόλμησα να μιλήσω τότε», εξομολογείται.

Η 21χρονη ξέρει πολύ καλά πως υπάρχει κι ένας άνθρωπος μπλεγμένος στην υπόθεση, που δεν φταίει σε τίποτα: η κόρη της. «Ελπίζω κάποτε να με συγχωρέσει, ξέρω πως θα είναι δύσκολο γι’ αυτή, να μάθει πως ο θείος της είναι και πατέρας της. Ελπίζω πως δεν θα με κατηγορήσει που δεν μπόρεσα να πω σε όλους τι είχε γίνει, που έπινα, που βγήκα εκτός ελέγχου. Ελπίζω να με καταλάβει…»

«Δεν λείπεις ποτέ από τη σκέψη μου. Είσαι ο τελευταίος άνθρωπος που σκέφτομαι πριν πέσω για ύπνο και ο πρώτος που έχω στο νου μου όταν ξυπνώ. Είσαι ο χτύπος της ζωής, κρατώ ακόμα τα ρούχα σου από όταν ήσουν ένα μωράκι. Για τώρα θέλω να ξέρεις πως σε αγαπώ και θα σε αγαπώ πάντα», έγραψε στο βιβλίο, στην αφιέρωσή της προς την κόρη της.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωση για τον αστυνομικό που καθηλώθηκε σε αναπηρικό καρότσι


Βαριές καμπάνες στους δράστες της επίθεσης
.
Σε 16 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση στον οδηγό και 12 χρόνια και 6 μήνες στον συνοδηγό της μηχανής που κλώτσησε τον αστυνομικό Στρατή Δούκα και τον άφησαν για πάντα ανάπηρο επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μυτιλήνης, μετά από μία μαραθώνια διαδικασία.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, ο Στρατής Δούκας ξανάζησε την εφιαλτική εκείνη ημέρα, όταν στην κατάθεσή του περιέγραψε με έντονη συγκίνηση και οδύνη, το τι ακριβώς συνέβη και οι δύο κατηγορούμενοι προσπάθησαν να τον σκοτώσουν, ενώ εκτελούσε την υπηρεσία του.

Υπενθυμίζεται πως ο αστυνομικός Στρατής Δούκας παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιατρικά κέντρα για να αποκατασταθεί η υγεία του ενώ οι αρχικές διαγνώσεις των γιατρών εκτιμούσαν για μη ανατρέψιμη κατάσταση ακόμα και για την ίδια του τη ζωή.

Τελικά η ψυχική δύναμη του Στρατή ήταν αυτή που τον κράτησε στη ζωή και να παλεύει συνεχώς ώστε να επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση όπως τον ξέραμε γερό και δυνατό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκπτωση 50% από τις Μινωικές σε συμμετέχοντες των πανελλαδικών


Ποιοι όροι και προϋποθέσεις ισχύουν.

Έκπτωση 50% προσφέρουν οι Μινωικές γραμμές στους υποψήφιους μαθητές, στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, και στα μέλη των οικογενειών τους που τους συνοδεύουν στις μετακινήσεις τους στα εξεταστικά κέντρα της Αθήνας, με τα πλοία της εταιρείας, στη γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς – Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, η παραπάνω έκπτωση, όπως αναφέρεται από το γραφείο τύπου, χορηγείται για τη συμμετοχή των υποψηφίων:

α.στις επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων που θα ξεκινήσουν την Τρίτη 09-06-2015 έως και την Τρίτη 16-06-2015

β.στις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17-06-2015 έως και την Τετάρτη 24-06-2015, ή

γ.στις προκαταρτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2015 (σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί από κάθε Σχολή).

Όροι & προϋποθέσεις

· Η έκπτωση θα παρέχεται με την επίδειξη του Δελτίου εξεταζομένου /υποψηφίου Πανελλαδικών Εξετάσεων 2015 κατά την έκδοση των εισιτηρίων και κατά την επιβίβαση του υποψήφιου μαθητή και του συνοδού του στο πλοίο.

· Η παραπάνω παροχή ισχύει για όλες τις κατηγορίες θέσεων εκτός από DECK & VIP.

Για περισσότερες πληροφορίες, κρατήσεις ή έκδοση εισιτηρίων, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στα Κεντρικά πρακτορεία ή λιμενικά γραφεία των Μινωικών Γραμμών, μέσω των Πανελλαδικών αριθμών 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο) & 18175 (από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα βρήκαν τουριστικοί πράκτορες και οδηγοί λεωφορείων


Έληξε η απεργία και η συγκέντρωση στο «Ν. Καζαντζάκης».

Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά οι οδηγοί των λεωφορείων και οι τουριστικοί πράκτορες, ύστερα από μακρά σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του αερολιμενάρχη Ηρακλείου. Η σύσκεψη έγινε παρουσία εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.

Κύριο αίτημα των οδηγών, που είχαν αρχίσει απεργία το πρωί και είχαν προχωρήσει σε διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» ήταν η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης πράγμα που αναμένεται να γίνει τελικά.

Οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων, μετά τη συμφωνία, αποχώρησαν από το αεροδρόμιο ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταβάλλονται 5 εκατ. ευρώ για τα ενοίκια σχολείων στους δήμους


Κονδύλια για την κάλυψη των μισθωμάτων χορήγησε το ΥΠΕΣ.

Κονδύλια ύψους 5,017 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι δήμοι για τα σχολεία το πρώτο τετράμηνο του 2015, χορηγεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Νίκου Βούτση, χορηγείται συνολικό ποσό 5,017 εκατ. ευρώ στους δήμους της χώρας από το λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών», για την καταβολή μισθωμάτων των σχολικών μονάδων τους, καθώς και των υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν σε αυτούς από 1/1/2011 και αφορούν στη χρονική περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου 2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα έτοιμα για την έναρξη των πανελλαδικών - Αναρτήθηκε το μηχανογραφικό του 2015


Σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας.

Πανέτοιμος σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας για τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ηγεσία του υπουργείου κατανοεί την δικαιολογημένη ανησυχία των μαθητών και των μαθητριών για το επίπεδο των θεμάτων. Όμως δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δεν εξετάζονται για την απόκτηση κάποιου βαθμού, αλλά διαγωνίζονται για την κατάληψη μιας θέσης προκαθορισμένου αριθμού.

Άλλωστε πρέπει να εμπεδωθεί στη συνείδηση των μαθητών και των μαθητριών ότι οι εξετάσεις είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μία μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται. Επίσης για τους μη επιτυχόντες διευκρινίζουμε ότι οι εξετάσεις δεν είναι ούτε το άλφα, αλλά ούτε και το ωμέγα στο ταξίδι της ζωής.

Εν κατακλείδι, οι εξετάσεις προσφέρουν στους υποψηφίους την ευκαιρία να κατοχυρώσουν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας τους. Σε αυτήν την σημαντική παράμετρο συνηγορεί ότι τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας εξασφαλίζουν την επιτυχία αυτών που προσπάθησαν περισσότερο, χωρίς να περιορίζουν τις θέσεις των εισακτέων. Συνεπώς η απόλυτη βαθμολογία από μόνη της δεν αντανακλά επιτυχία ή μη.

Σημειώνουμε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος για ύπαρξη άγχους.

----------

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι του 10%.

Το μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2015 αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας στο σύνδεσμο Εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα ή το μηχανογραφικό δελτίο των ΓΕΛ & ΕΠΑΛ-Β΄ ή το μηχανογραφικό δελτίο των ΕΠΑΛ-Α΄.

Μετά τις 15 Ιουνίου και κατόπιν νέας ενημέρωσης, όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Διαδικασία του 10% χωρίς νέα εξέταση

Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, μετά τις 15 Ιουνίου θα έρθουν σε επαφή με το Λύκειό τους, ώστε να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και στην πορεία να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Υπενθυμίζεται ότι

- δικαίωμα για το 10% των θέσεων έχουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2013 και 60% για το 2014).

- όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Υπενθύμιση προγράμματος

Ενόψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων τις επόμενες ημέρες, επισημαίνουμε ξανά στους υποψηφίους:

- να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μην χάσουν την εξέτασή τους.

- να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα Λύκειά τους.

- κατά την ώρα εξέτασης να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, για να μην διαταράσσεται η εξεταστική διαδικασία.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων και συγκεκριμένα ακολουθούν 4 συνημμένοι πίνακες:

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2015 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α΄ & Β΄) και ΤΕΦΑΑ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος τα μαθήματα στα δημοτικά στις 15 Ιουνίου


Από 1 έως 21 Ιουνίου οι εγγραφές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ολοκληρώνονται τα μαθήματα στα Δημοτικά Σχολεία. Την ημέρα αυτή θα χορηγηθούν οι τίτλοι προόδου και θα αποσταλούν οι τίτλοι σπουδών των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης για την εγγραφή τους στα γυμνάσια.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας οι εγγραφές των νηπίων και των μαθητών θα πραγματοποιηθούν από την 1η έως και την 21η Ιουνίου

Α΄ Εγγραφές στα νηπιαγωγεία

Σύμφωνα με τις διατάξεις της §2 του άρθρου 7 του Π.Δ. 200/1998 (ΦΕΚ 161Α ), όπως τροποποιήθηκαν από τις διατάξεις της περ 2 της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 4229/2014 (ΦΕΚ 8 τ. Α΄/10.1.2014) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στο νηπιαγωγείο είναι τα εξής:

α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του νηπίου στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια, στο οποίο αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικώς η ημερομηνία γέννησης. Για το νήπιο που θα συνεχίσει τη φοίτησή του στο ίδιο νηπιαγωγείο και δεύτερη χρονιά δεν απαιτείται νέο πιστοποιητικό γέννησης.

β. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια. γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.). Για το νήπιο που θα συνεχίσει τη φοίτησή του στο ίδιο νηπιαγωγείο και δεύτερη χρονιά δεν απαιτείται νέο Α.Δ.Υ.Μ. δ. Υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα ή άλλο στοιχείο κατά την κρίση του Προϊσταμένου του Νηπιαγωγείου, από το οποίο φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του νηπίου. ε. Δήλωση του γονέα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου.

Β΄ Εγγραφές στα δημοτικά σχολεία

Σύμφωνα με τις διατάξεις της §3 του άρθρου 7 του Π.Δ. 201/1998 (ΦΕΚ 161Α ), όπως τροποποιήθηκαν από τις διατάξεις των περιπτώσεων 3 και 4 της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 4229/2014 (ΦΕΚ 8 τ. Α΄/10.1.2014) και αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 53 του Ν. 4238/2014 (ΦΕΚ 38 τ. Α΄/17.2.2014) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου είναι τα εξής:

α. Πιστοποιητικό γέννησης, Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του μαθητή στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια, το οποίο εκδίδεται το τελευταίο πριν την εγγραφή τρίμηνο και στο οποίο αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικώς η ημερομηνία γέννησης.

β. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).

δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση του Διευθυντή του σχολείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

ε. Βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου.

Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.7 /229 / 53868 /Γ1/10-5-2011 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., « …Όπου δεν είναι δυνατή η προσκόμιση Βεβαίωσης παρακολούθησης νηπιαγωγείου, οι γονείς και κηδεμόνες των νηπίων υποβάλλουν σχετική αίτηση προς τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε., στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι μη φοίτησης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, αφού εξετάσει την εν λόγω αίτηση, εγκρίνει την εγγραφή του μαθητή. Αν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεν κάνει δεκτή την αίτηση των γονέων, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις της περιπτ. 26, της §4, του άρθρου 94 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87Α )». Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/ 350 /67503 /Γ1/16-6-2011 εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. τα πιστοποιητικά γέννησης των μαθητών αναζητούνται αυτεπάγγελτα και μόνο από τους Προϊσταμένους των Δημοσίων Νηπιαγωγείων και τους Διευθυντές και Προϊσταμένους των Δημοσίων Δημοτικών Σχολείων, όπως ορίζεται από τη με αρ. πρωτ. ΔΙΑΔΠ/Α/18532 /18-8-2006 (ΦΕΚ 1309Β /13-9-2006) Υ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Γ’ Εγγραφές αλλοδαπών μαθητών

Οι προερχόμενοι από σχολεία του εξωτερικού, Έλληνες ή αλλοδαποί μαθητές εγγράφονται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των κεφαλαίων Α’ και Β’ της παρούσης εγκυκλίου στην αριθμητικά αντίστοιχη τάξη, εφόσον έχουν τη νόμιμη ηλικία που ισχύει στην Ελλάδα ή σε μικρότερη, αν οι γονείς το ζητήσουν με σχετική δήλωση. Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 91109/Γ2/10-7-2008 εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., οι αλλοδαποί μαθητές που δε δύνανται να προσκομίσουν το πιστοποιητικό γέννησης μπορούν να εγγραφούν στα σχολεία με ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 120323/Γ2/27-9-2010 εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., για την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 3 του Π.Δ 182/1984 (ΦΕΚ 60Α ), όπου ορίζεται ότι εγγράφονται οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 3386/2005 (ΦΕΚ 212Α ), ανήλικα τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών μπορούν να εγγραφούν έστω κι αν δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη διαμονή τους στη χώρα. Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Γ2/7268/2-10-1995 εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., τα δικαιολογητικά εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα.

Έκδοση βεβαιώσεων παρακολούθησης νηπίου, τίτλων προόδου και τίτλων σπουδών

Προκειμένου οι Διευθυντές/Προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων να διευκολυνθούν στην έκδοση των απαραίτητων βεβαιώσεων ή τίτλων για:

α)την εγγραφή των νηπίων στην Α’ Τάξη Δημοτικού,

β) την προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη ή

γ) την εγγραφή τους στο Γυμνάσιο, σας γνωρίζουμε ότι στο πληροφοριακό σύστημα MySchool έχουν αναρτηθεί οι βεβαιώσεις παρακολούθησης Νηπίου, Τίτλοι Προόδου για τις τάξεις Α΄ έως και Ε’ και οι Τίτλοι Σπουδών για την τάξη ΣΤ’.

Οι διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσουν οι Διευθυντές/Προϊστάμενοι για να εκτυπώσουν τους εν λόγω τίτλους, είναι οι ακόλουθες:

Αναφορές -> Έντυπα, Βεβαιώσεις, Τίτλοι -> Βεβαίωση παρακολούθησης νηπίου

Αναφορές -> Έντυπα, Βεβαιώσεις, Τίτλοι -> Τίτλος προόδου ( για Τάξεις Α-Ε)

Αναφορές -> Έντυπα, Βεβαιώσεις, Τίτλοι -> Τίτλος σπουδών (για Τάξη ΣΤ’)


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκουρλέτης: Ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή οι ομαδικές απολύσεις


«Δεν τίθεται από μεριάς μας τέτοιο ζήτημα».

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων, το οποίο έχουν θέσει οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις, αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, η οποία δεν προτίθεται να το συζητήσει, τονίζει ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται στη θετική στάση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εισάγει μια λογική αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Σκουρλέτη:

- Είχατε μια συνάντηση με τον διευθυντή της ILO. Ποιο ήταν το περιεχόμενο της συζήτησής σας;
Το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει μια πολύ συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, έχει ξεκινήσει ένας πραγματικός μετά από πάρα πολλά χρόνια κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα και θελήσαμε, όπως άλλωστε είχαμε πει πριν από λίγο καιρό, να επισκεφθούμε τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας - τον ILO έτσι ώστε να ανταλλάξουμε γνώμες, σκέψεις πάνω σ’ αυτά τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τον χώρο της εργασίας. Το θετικό είναι ότι από μεριάς του ILO χαιρετίστηκε η επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα αλλά συγκεκριμένα τοποθετήθηκε θετικά ως προς την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία μας ξαναεισάγει σε μια λογική αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποκατάστασης του πραγματικού περιεχομένου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική μέρα η σημερινή σε μια κρίσιμη στιγμή, που γνωρίζετε ότι τα εργατικά συζητούνται και με τους θεσμούς. Πήγαμε πάρα πολύ καλά.

- Κύριε υπουργέ οι θεσμοί πάντως επιμένουν ότι πρέπει να μπουν και τα εργασιακά στη λεγόμενη κλίνη του Προκρούστη. Ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης;
Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό, έτσι τουλάχιστον με την αυστηρότητα που το λέτε. Και οι θεσμοί είχαν αναγνωρίσει από μεριάς τους την ανάγκη να ξαναδούμε όλοι μαζί τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πέρα από συγκεκριμένες δικές τους εμμονές θα έλεγε κανείς τα κρίσιμα θέματα των ομαδικών απολύσεων, τα οποία όμως αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση μια καθαρή ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή και δεν τίθεται από μεριάς μας τέτοιο ζήτημα, νομίζω ότι και μετά τη σημερινή συνάντηση θα διαπιστώσουν και εκείνοι ότι πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή κοινότητα διαμορφώνεται ένα μέτωπο συμπαράστασης της πρωτοβουλίας που παίρνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Πώς πάμε στις συζητήσεις με τους θεσμούς, με τους εταίρους, για τα εργασιακά;
Έχοντας στο χέρι μας μια δήλωση εκ μέρους του ILO το οποίο βεβαίως χωρίς να υποκαθιστά τη συζήτηση ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται καταρχήν θετικά απέναντι στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωσε στα social media ότι θέλει να αυτοκτονήσει


Έγκαιρη επέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μία ακόμη περίπτωση αυτοκτονίας, η οποία εκδηλώθηκε από μια 32χρονη γυναίκα, απέτρεψε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας Cyber Alert, ενημερώθηκε χθες ότι χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει.

Ακολούθησε διαδικτυακή - αστυνομική έρευνα και μετά από αλληλογραφία με τη διαχειρίστρια εταιρεία της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ταυτοποιήθηκε γεωγραφικά η περιοχή όπου βρισκόταν η χρήστης και ενημερώθηκε αμέσως το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Όπως προέκυψε, επρόκειτο για 32χρονη ημεδαπή, η οποία εντοπίστηκε εγκαίρως, στο πλαίσιο επισταμένων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή και χάρη στην άμεση επέμβαση των αστυνομικών, ενώ διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε για την υπόθεση, θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος Κατρούγκαλου για την επαναφορά απολυμένων του δημοσίου


Η προθεσμία υποβολής αίτησης είναι η 21η Μαΐου 2015.

Εφαρμοστική εγκύκλιο, για την επαναφορά προσωπικού, απολυμένων και διαθέσιμων, καθώς και την επανασύσταση κλάδων και ειδικοτήτων (Δημοτική Αστυνομία, ΕΠΑΛ κλπ), εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ψήφιση του Ν. 4325/2015 «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».

Η προθεσμία υποβολής αίτησης για τη διαδικασία επαναφοράς του προσωπικού στη θέση που κατείχε είναι η 21η Μαΐου 2015, σύμφωνα με την εγκύκλιο.

Επισημαίνεται δε ότι το προσωπικό που υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και στο οποίο δίνεται η δυνατότητα επαναφοράς είτε στις θέσεις που κατείχε είτε σε συνιστώμενες προσωποπαγείς, διατηρεί το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων με εθελοντική κινητικότητα, μέσω της Πρόσκλησης του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία θα εκδοθεί, μετά από 15 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου.

Επίσης, το σύνολο του προσωπικού που επανέρχεται, κατατάσσεται στο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχε κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα ή καταγγέλθηκε η εργασιακή του σχέση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πατρών-Κορίνθου


Από αύριο στις 5 το απόγευμα μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του κόμβου του Ρίου, από τις 17.00 το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαΐου, έως το τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής 17 Μαΐου.

Ειδικότερα, η κίνηση των οχημάτων από Αθήνα προς Πάτρα και Πύργο, θα εκτρέπεται αρχικά μέσω του κλάδου εξόδου του κόμβου του Ρίου, προς την γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και θα κατευθύνεται προς την αποβάθρα των φέρι - μποτ στο Ρίο. Στην συνέχεια, μέσω της οδού Σώμερσετ και του κλάδου εισόδου του κόμβου Ρίου, τα αυτοκίνητα θα εισέρχονται ξανά στη εθνική οδό, με κατεύθυνση προς Πάτρα.

Αντίθετα, η κίνηση των οχημάτων από Πύργο και Πάτρα προς Αθήνα, θα εκτρέπεται αρχικά, μέσω του κλάδου εξόδου του κόμβου του Ρίου, προς την παλαιά εθνική οδό. Στην συνέχεια, τα αυτοκίνητα και θα εισέρχονται στην νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, μέσω του κλάδου εισόδου που βρίσκεται πριν από το σταθμό διοδίων του Ρίου.

Ακόμη, τα αυτοκίνητα που θα κινούνται από την γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου και την αποβάθρα των φέρι μποτ στο Ρίο με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα οδηγούνται αρχικά προς την Πάτρα, μέσω του κλάδου εισόδου του κόμβου του Ρίου. Στην συνέχεια η κίνηση των οχημάτων θα αναστρέφεται προς την εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, μέσω του κόμβου με την οδό Διοδώρου, που βρίσκεται στην είσοδο της Πάτρας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόεδρος ΔΕΗ: Μειώσεις στα τιμολόγια κι ευκολίες πληρωμής


Μείωση τιμολογίων στο μέτρο του δυνατού και περισσότερες ευκολίες προς τους επαγγελματίες για την πληρωμή των λογαριασμών ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμ. Παναγιωτάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Εconomist.

Προειδοποίησε, όμως, για άλλη μια φορά όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενώ έχουν τη δυνατότητα, ότι η ΔΕΗ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι η σκόπιμη ασυνέπεια εκπλήρωσης των υποχρεώσεων δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή.

Αναφερόμενος στο Δημόσιο είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει παραχθεί ένα πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων, που φθάνουν στα όρια της εχθρότητας, και προκαλούν εύλογα ερωτήματα, και έφερε ως παράδειγμα την απαγόρευση των προσλήψεων στην επιχείρηση.

Κατηγόρησε επίσης τη ΡΑΕ ότι αντιμετωπίζει τη ΔΕΗ με προκατάληψη, απορρίπτει κάθε εύλογο αίτημά της και καλείται να αποφασίσει αν ο κεντρικός της στόχος είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καταναλωτών της ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη αστυνομικός που εκβίαζε Πακιστανό


Χειροπέδες σε έναν 29χρονο αστυφύλακα και έναν 35χρονο από το Μπαγκλαντές πέρασαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της παράνομης κατακράτησης, απόπειρας εκβίασης και απρόκλητων σωματικών βλαβών σε βάρος 44χρονου υπηκόου Πακιστάν.

Οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκαν χθες το απόγευμα, από αλλοδαπό υπήκοο Πακιστάν, ότι άγνωστα άτομα κατακρατούσαν παράνομα ομοεθνή του σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας και τον εκβίαζαν για να τους παραδώσει χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα με την καταγγελία, 44χρονος από το Πακιστάν χθες το μεσημέρι, δέχτηκε επίθεση σε περιοχή της Αθήνας από ομάδα έξι υπηκόων Μπαγκλαντές, οι οποίοι τον εκβίαζαν να τους δώσει 18.000 ευρώ.

Στη συνέχεια με γροθιές και κλωτσιές τον οδήγησαν σε κατάστημα, ιδιοκτησίας του 35χρονου αλλοδαπού συλληφθέντα στο κέντρο της Αθήνας, όπου τον κατακρατούσαν παράνομα χωρίς τη θέλησή του. Επιπλέον, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, κάλεσαν τηλεφωνικά τον 29χρονο αστυφύλακα, ο όποιος έφτασε στο σημείο δηλώνοντας την ιδιότητα του και μαζί με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς δράστες άσκησαν σωματική βία στον 44χρονο παθόντα και τον απειλούσαν ότι θα συλληφθεί εάν δεν τους παραδώσει το χρηματικό ποσό που απαιτούσαν ή μέρος αυτού.

Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, εντόπισαν τον παθόντα εντός του καταστήματος, όπου και συνελήφθη ο 35χρονος αλλοδαπός ιδιοκτήτης. Στη συνέχεια εντοπίστηκε ο 29χρονος αστυνομικός, ο οποίος προσήχθη στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου αναγνωρίστηκε από τον παθόντα, ενώ οι υπόλοιποι έξι εμπλεκόμενοι αλλοδαποί αναζητούνται προκειμένου να συλληφθούν

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αστυφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα που σοκάρει: 77.608 Θεσσαλοί δήλωσαν ότι ζουν με 166,6 ευρώ το μήνα


Εισόδημα κάτω των 2.000 ευρώ ετησίως δηλώνουν επισήμως στην εφορία 77.608 Θεσσαλοί, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο εκπόνηση μελέτης υπό τον τίτλο «Περιφερειακή στρατηγική για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας στην περιφέρεια Θεσσαλίας». Η μελέτη, της οποίας το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε, αποτελεί κομμάτι της προεργασίας που κάνει η περιφέρεια ώστε να μπορέσει μέσα στην ερχόμενη πενταετία, και στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ 2014-2020), να αντλήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Το ύψος του ποσού που αντιστοιχεί στην Θεσσαλία για τον σκοπό αυτό, ανέρχεται τουλάχιστον στα 88 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο προσδιορισμός των ευπαθών ομάδων (άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα άτομα, κ.α.) οι οποίες αποτελούν τους κύριους δυνητικούς «ωφελούμενους» των παρεμβάσεων και των δράσεων του συγκεκριμένου θεματικού στόχου.

Τι λένε οι αριθμοί

Από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της μελέτης τα στοιχεία που προέκυψαν παρουσιάζουν ανάγλυφα την «χαρτογράφηση» του προβλήματος και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες με τους αριθμούς να είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατάστασης που επικρατεί.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων στην κατάταξη των φαινομένων έξαρσης κοινωνικού διαχωρισμού και φτώχειας στην περιφέρεια Θεσσαλίας ανά δήμο, τρεις δήμοι (Λαρισαίων, Σοφάδων και Καρδίτσας) κατατάσσονται στην πολύ υψηλή κλίμακα και τέσσερεις (Βόλου, Ελασσόνας, Φαρκαδόνας και Τυρνάβου) στην υψηλή.

Ανησυχία επίσης εμπνέουν και τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση χιλιάδων Θεσσαλών, καθώς, όπως προαναφέραμε, εισόδημα κάτω των 2.000 ευρώ ετησίως δηλώνουν επισήμως στην εφορία 77.608 Θεσσαλοί. Συγκεκριμένα 13.088 κάτοικοι της Καρδίτσας, 30.059 της Λάρισας, 20.632 της Μαγνησίας και 13.829 των Τρικάλων.

Στην ίδια έρευνα το 47% των ερωτηθέντων για τις ανάγκες – αγαθά που μπορούν να καλύψουν, δήλωσε πως δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα θέρμανσης, το 49% δεν διαθέτει έγχρωμη τηλεόραση, το 40% δεν έχει πλυντήριο ρούχων και το 32% δεν είναι κάτοχος γραμμής τηλεφώνου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη τους για το πώς κρίνουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από την κατάσταση φτώχειας. Σε ποσοστό 45% θεωρούν ότι θα το πετύχουν μέσα από την εύρεση εργασίας, σε ποσοστό 31% με την παροχή βοήθειας από το κράτος και σε ποσοστό 24% με την παροχή βοήθειας και στήριξης από τις τοπικές κοινωνικές δομές.

Θύλακες φτώχειας

Η καταγραφή των θυλάκων φτώχειας ανά περιφερειακή ενότητα, εστιάζει στην Καρδίτσα, στον οικισμό των ΡΟΜΑ στην περιοχή «Μαυρίκα», στο δήμο Καρδίτσας και στον οικισμό των ΡΟΜΑ στο δήμο Σοφάδων. Στη Λάρισα, στη συνοικία της Νέας Σμύρνης (ΡΟΜΑ), στις παλιές εργατικές κατοικίες της οδού Αιόλου (Μεταναστών), στις λαϊκές και εργατικές πολυκατοικίες Νεάπολης (Μεταναστών), στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης, στις εργατικές κατοικίες Αγίου Θωμά και στους οικισμούς των ΡΟΜΑ σε Τύρναβο και Φάρσαλα.

Στη Μαγνησία, στη συνοικία Αλιβερίου -Νεάπολης (ΡΟΜΑ) και στην περιοχή του Ξηροκάμπου. Τέλος, στα Τρίκαλα, στους Οικισμούς των ΡΟΜΑ σε Κηπάκι και Πύργο, στα σεισμόπληκτα και στον συνοικισμό παλιννοστούντων στο Λόφο Ακαμάτη – πρώην στρατόπεδο (Παλιννοστούντων ομογενών).

Εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της μελέτης, η οποία θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση σε επίπεδο Θεσσαλίας και εν συνεχεία, θα αποσταλεί στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο διαμόρφωσης της εθνικής πολιτικής. Ενώ θα τεθεί προς έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο εντός του Ιουνίου όπως εκτιμάται, για να ξεκινήσει η ενεργοποίηση του προγράμματος.

Όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους και τις προνοιακές δομές, προσπαθεί να καταγράψει την πραγματική κατάσταση στη Θεσσαλία, για να έχει ένα αξιόπιστο, χρήσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο βασισμένο στη χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας (ΣΕΣ) για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, δεδομένου ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Σήμερα που η κοινωνία έχει υποστεί «ζημιά» και το περιβάλλον είναι αρνητικό, προσπαθούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που πραγματικά έχουν ανάγκη, τονίζει ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της ΕΝΠΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

15χρονη βορειοηπειρώτισσα κατέληξε από τη νάρκωση που της έκανε ο οδοντίατρος στην Αλβανία


Τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από το επιτρεπόμενο όριο εντοπίστηκε στο αίμα 16χρονης βορειοηπειρώτισσας που έχασε τη ζωή της μετά την επίσκεψη της σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα στην Αλβανία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα epirus-tv-news.blogspot.gr, το ανήλικο κορίτσι μετά την ολοκληρώσει του ραντεβού αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία μέσα στο ταξί που την επέστρεφε στο σπίτι της. Η 15χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο όμως ήταν πολύ αργά με τους γιατρούς να επιβεβαιώνουν απλά τον θάνατο της.

Ο πατέρας της 15χρονης είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική εξέταση η οποία έδειξε πως αιτία θανάτου ήταν ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία. Οι γονείς της όμως επέμεναν πως η κόρη τους δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας και μετά από αίτημα τους πραγματοποιήθηκε νέα νεκροψία-νεκροτομή στην Ελλάδα

Το αποτέλεσμα της εξέτασης πραγματικά σόκαρε τους πάντες καθώς στο αίμα της 16χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια.

«Στο αίμα του παιδιού μου, 2ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg / ml φαρμάκου ύπνωσης, την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg / ml. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ,ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσπαθούν να καλύψουν το έγκλημα» τόνισε μιλώντας σε αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο πατέρας της 15χρονης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις 25 εκατ. ευρώ θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ


Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ εντός του Μαΐου σε αγρότεςπου είχαν υποστεί ζημιές το 2014 αλλά και στο πρώτο δίμηνο του 2015, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό γνωστοποίησε η διοίκηση του ΕΛΓΑ στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού, όπου είχε μακρά συνεργασία τόσο με τη διοίκηση, τους διευθυντές των περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Αφορολόγητο το επίδομα αλλοδαπής των εκπαιδευτικών


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με μία σειρά αποφάσεων της (1853/2015 κ.λπ.) έκρινε ότι είναι αφορολόγητο το επίδομα αλλοδαπής που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί όταν αποσπώνται στο εξωτερικό για να διδάξουν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα είναι αντισυνταγματικοί οι νόμοι που επιβάλλουν την φορολόγησή τους.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου δικαίωσε εκπαιδευτικό ο οποίος είχε αποσπαστεί για να διδάξει σε σχολική μονάδα στην Γερμανία (Βαυαρία), κρίνοντας ότι το εν λόγω επίδομα εξωτερικού, «το οποίο λαμβάνουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ελληνικών σχολείων, προκειμένου να ανταποκριθούν στην ανάγκη αντιμετωπίσεως των ειδικών συνθηκών διαβιώσεως σε κάθε χώρα και συνεπώς προς κάλυψη των δαπανών, στις οποίες αυτοί υποβάλλονται εξαιτίας της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί, δεν επιτρέπεται κατά τα άρθρα 4 παράγραφος 5 και 78 παράγραφοι 1 και 4 του Συντάγματος, να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, δεδομένου ότι έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα».

Ακόμα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές δεν μπορεί το επίμαχο επίδομα να υπαχθεί σε φορολόγηση λόγω του αποζημιωτικού χαρακτήρα του και το αφορολόγητο του επίμαχου επιδόματος δεν το αναιρεί το ότι παρέχεται ανεξάρτητα από την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων δαπανών.

Και αυτό γιατί οι δαπάνες είναι αναμενόμενες και «άρρηκτα συνδεδεμένες με την υπηρεσία την οποία ο εκπαιδευτικός προσφέρει ευρισκόμενος στην αλλοδαπή, καθώς και με το κόστος ζωής στη χώρα στην οποία υπηρετεί, για τον λόγο δε άλλωστε αυτό το ύψος του επιδόματος καθορίζεται για κάθε χώρα και με κριτήριο τις τοπικές συνθήκες διαβιώσεως».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Στέγη ταξιδεύει στην Αλεξανδρούπολη! Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό


Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει ένα μουσικό εργαστήριο, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, το εργαστήριο ταξιδεύει σε πόλεις ανά την Ελλάδα, με όγδοο σταθμό την Αλεξανδρούπολη.

Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό.



Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν το χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική.

Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτριαΧριστίνα Παναγιωτάκου μαζί με μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών.

Ημερομηνίες: Τα Σάββατα 23 Μαΐου, 6 Ιουνίου και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Σάββατο 23 Μαΐου 2015: Η πρώτη συνάντηση είναι μόνο για τους γονείς.

Γονείς παιδιών 6-8 ετών, ώρες 10:00-12:00

Γονείς παιδιών 9-12 ετών, ώρες 12:00-14:00

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουνίου 2015: Κάθε παιδί συνοδεύεται από έναν γονέα.

Γονείς και παιδιά 6-8 ετών, ώρες 10:00-12:00

Γονείς και παιδιά 9-12 ετών, ώρες 12:00-14:00

Προϋποθέσεις: Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η παρουσία του γονέα είναι απαραίτητη και στις τρεις συναντήσεις του εργαστηρίου.

Για κρατήσεις: 25510 23514, 8:00-14:00

Τόπος διεξαγωγής: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, 1ο χλμ Αλεξανδρούπολης – Παλαγίας, ΤΚ 68100, Αλεξανδρούπολη Έβρου


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα... κόλπα των Windows 10


Το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα Windows 10 της Microsoft για φορητές συσκευές θα ενσωματώνει το «Xbox On», ένα χαρακτηριστικό που θα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να «συνδέουν» το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet τους με το Xbox Live. Οι κάτοχοι της παιχνιδομηχανής Xbox της Microsoft θα μπορούν να βλέπουν από τη φορητή τους συσκευή τις λίστες των φίλων τους καθώς και τα «επιτεύγματά» τους ώστε να μην χάνουν μηνύματα και ειδοποιήσεις που τους αποστέλλονται.

Η ενσωμάτωση αυτή θα γίνει μέσω αναβάθμισης που θα διατεθεί σύντομα για όσους έχουν ήδη κατεβάσει για δοκιμή το νέο λειτουργικό σύστημα.

Ωστόσο, στην ίδια αναβάθμιση περιλαμβάνονται εκτός από την ενσωμάτωση του Xbox On και η δοκιμαστική έκδοση των εφαρμογών Office, οι οποίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, είναι ήδη διαθέσιμες από χθες, Πέμπτη. Το Office περιλαμβάνει τα Word, Excel, PowerPoint και OneNote για φορητές συσκευές. Οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες μέσω του Windows Store.

Η δοκιμαστική έκδοση των Windows 10 για φορητές συσκευές είναι διαθέσιμη σε όσους χρήστες επιθυμούν να την κατεβάσουν, ωστόσο η Microsoft τονίζει ότι η έκδοση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη και υπάρχουν «γνωστά προβλήματα» τα οποία δεν έχουν διορθωθεί ακόμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ισχύ από 14/5 τα μειωμένα Τέλη στα ΙΧ που βγαίνουν από την «ακινησία»


Σε ισχύ βρίσκεται από χθες η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά στην καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα που ιδιοκτήτες τους αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας εντός του 2015 όπως ορίζει και η σχετική διάταξη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 14 Μαΐου 2015.

Να υπενθυμίσουμε πως το μέτρο ίσχυσε για πρώτη φορά πιλοτικά πέρσι και αρκετοί καταναλωτές έκαναν χρήση του μέτρου ώστε να επανακυκλοφορήσουν τα «ακινητοποιημένα» αυτοκίνητά τους καταβάλλοντας λιγότερα χρήματα για Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και για ασφάλεια.

Πάντως όσοι ενδιαφέρονται να προβούν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους λαμβάνοντας από τις εφορίες τις πινακίδες κυκλοφορίας τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα καταβάλλουν αναλογικά τα Τέλη Κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του έτους συμπεριλαμβανομένου και του μήνα που θα γίνει η άρση της ακινησίας.

Δηλαδή αν κάποιος πραγματοποιήσει άρση ακινησίας του οχήματός του εντός του Μαίου τότε θα καταβάλλει τα 8/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ενώ αν την πραγματοποιήσει τον Ιούλιο θα καταβάλλει τα 6/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας του οχήματός του.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε την Εφημερίδα της Κυβέρνησης που περιλαμβάνει το άρθρο για καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στο taxisnet


Την έναρξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2014 ανακοίνωσε και επίσημα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με ανασχεδιασμένο και δομημένο έντυπο Ε1.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των φορολογουμένων, της απλούστευσης των διαδικασιών καθώς και της μείωσης της γραφειοκρατίας, έχουν επέλθει αλλαγές, όπως:

  1. Με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1, λαμβάνοντας υπόψη και την πιθανή εκχώρηση μισθώματος στον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ
  2. Τα στοιχεία όλων των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, συντάξεις και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί, εμφανίζονται και φέτος προσυμπληρωμένα. Το ίδιο ισχύει για τα στοιχεία αυτοκινήτων και κατοικιών στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης.
  3. Σε πληροφοριακό πίνακα, έχουν αναρτηθεί οι τόκοι καταθέσεων και στις επόμενες ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα ενημερωθούν κατ΄ αντίστοιχο τρόπο και για τα ποσά που κατέβαλαν μέσα στο 2014 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.
  4. Σημειώνεται ότι, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ με έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης, εκπνέει την 31η Ιουλίου.

Τέλος, με την εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ξεκίνησε και η λειτουργία της εφαρμογής υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων (έντυπο Α21).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί δεν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ


Υπ. Οικονομικών: Δόθηκε εντολή.

Οι πληρωμές μισθών και συντάξεων του 15πενθημέρου, έγιναν κανονικά στους προβλεπόμενους χρόνους σε όλους τους φορείς του Δημοσίου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο καθυστέρηση σημειώθηκε στη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η καθυστέρηση έγινε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκαίρως εξασφαλίσει και διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια. Το θέμα διευθετήθηκε μετά από παρέμβαση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα προς την «ΔΙΑΣ» και σήμερα το βράδυ, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων», αναφέρει το υπουργείο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπό εξέταση η χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας


Τι είχε αναφέρει προεκλογικά ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτίθεται να εξετάσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές με το ως άνω θέμα υποβληθείσες προτάσεις.

Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης σε απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή κ. Νικολόπουλου.

Θυμίζουμε ότι προεκλογικά ο κ. Κουράκης είχε δηλώσει πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της επικράτειας, καθώς και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, θα μπορούν να διδάξουν μόνο οι κάτοχοι πτυχίου της αντίστοιχης ξένης φιλολογίας. Οι μέχρι τώρα εργαζόμενοι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, με προσόν την κατοχή διπλώματος επιπέδου Γ2, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους”.

Την πιο πάνω απάντηση την είχε δώσει κ. Κουράκης σε ερώτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών για το πώς πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της Επάρκειας, της δυνατότητας, δηλαδή, για διδασκαλία από μαθητές που έχουν πάρει- για παράδειγμα- μόνο πιστοποιητικό Proficiency.

Ο κ. Κουράκης είχε προσθέσει τότε ότι τα πτυχία επιπέδου Γ2 πιστοποιούν την άριστη γνώση της ξένης γλώσσας-όχι την διδακτική επάρκεια του κατόχου τους- και ως τέτοια πρέπει να παραμείνουν, δίνοντας μοριοδότηση στον δημόσιο και πιστοποίηση προσόντων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο ερώτημα για το «ποιά η θέση σας για την Πιστοποίηση Γλωσσομάθειας, για την ύπαρξη νομοθετικού κενού, την έλλειψη Φορέα Eλέγχου των φορέων πιστοποίησης, καθώς και του επιπέδου των πιστοποιητικών (εξετάσεων, επιπέδου γνώσης, κάλυψη δεξιοτήτων κλπ)».

Αναφέρθηκε ότι βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι οι ξένες γλώσσες θα πρέπει να διδάσκονται πλήρως και επαρκώς στο δημόσιο σχολείο και η διδασκαλία τους πρέπει να συνδεθεί με εξετάσεις απόκτησης Κρατικού Πτυχίου Γλωσσομάθειας. Φυσικά, γι’ αυτό το σκοπό, πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο πρόγραμμα διδασκαλίας των ξένων γλωσσών (διδακτικό υλικό, ώρες διδασκαλίας κλπ), έτσι ώστε να παρέχονται τα απαραίτητα εφόδια στο μαθητή για την απόκτηση του πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.

Η στόχευση αυτή, εναρμονίζεται με τη βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επιδιώκεται ο σταδιακός μηδενισμός των οικογενειακών δαπανών για εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η παράλληλη λειτουργία ιδιωτικών φροντιστηρίων εκμάθησης ξένων γλωσσών θα υπόκειται σε ένα αναμορφωμένο και επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και στη συνέχεια θα τηρείται απαρέγκλιτα με την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

«Τόσο η σύνταξη του νέου νομικού πλαισίου λειτουργίας όλων των φορέων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όσο και οι συγκεκριμένες διαδικασίες πιστοποίησης γλωσσομάθειας θα καθοριστούν μέσα από ανοιχτή, δημόσια και διαφανή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» αναφέρονταν στο γραπτό κείμενο του κ. Κουράκη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υπερπολύτεκνη οικογένεια μόνο με αγόρια


Μόλις γεννήθηκε ο 13ος γιος! - Δείτε τις φωτογραφίες.

Αν οι Jay και Kateri Schwandt από το Μίσιγκαν ήταν από τους γονείς που ήθελαν οπωσδήποτε μία κόρη, θα είχαν ατυχήσει. Όχι μία φορά, αλλά… δεκατρείς! Η οικογένειά τους- οι δυο τους και οι δώδεκα γιοι τους- καλωσόρισαν την Τετάρτη το 15ο μέλος της που είναι και πάλι αγόρι!

Συνεχίζοντας την παράδοσή τους, οι ευτυχείς γονείς επέλεξαν να μην μάθουν το φύλο του παιδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Σκεφτόμουν πως αν είναι κορίτσι, δεν ξέρω ποια θα είναι η αντίδρασή μου», περιγράφει η 40χρονη τις στιγμές λίγο πριν αποκαλυφθεί ο 13ος γιος.

Οι ηλικίες των παιδιών τους καλύπτουν περισσότερο από δύο δεκαετίες: είναι οι Tyler, 22, Zach, 19, Drew, 18, Brandon, 16, Tommy, 13, Vinnie, 12, Calvin, 10, Gabe, 8, Wesley, 6, Charlie, 5, Luke, 3 και ο 21 μηνών Tucker.

«Υπάρχει πολύ χάος στο σπίτι μας αλλά και πολλή αγάπη», προσθέτει η Schwandt.

Η οικογένεια έχει τώρα άλλη μία δύσκολη δουλειά, να διαλέξει ακόμα ένα αγορίστικο όνομα…Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το BBC, τα παιδιά δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα όνομα για το νεογέννητο αδελφάκι τους.

Η ζωή πάντως της Kateri Schwandt στη δική της οικογένεια δεν είναι πολύ διαφορετική από τη ζωή που είχε στην πατρική της οικογένεια καθώς ήταν το 13ο παιδί- σε συνολικά 14!

Η πολυπληθής οικογένεια έχει τραβήξει την προσοχή και των εταιρειών παραγωγής που προσεγγίζουν τους Schwandt με προτάσεις για το δικό τους reality show.

Καθώς μητέρα και νεογέννητος γιος ξεκουράζονται στο μαιευτήριο, το ερώτημα για ακόμα ένα παιδί παραμένει ανοιχτό.

«Ποτέ μη λες ποτέ», είναι η άποψη της πολύτεκνης μητέρας.

Δείτε τις φωτογραφίες








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...