Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Στα σκουπίδια μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών αποβλήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνει έρευνα του ΟΗΕ.

Χαρακτηριστικά και συνάμα απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα τις έκθεσης που δημοσιοποίησε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα οποία έως και το 90% των ηλεκτρονικών αποβλήτων του κόσμου είτε καταλήγουν στα σκουπίδια είτε συλλέγονται παράνομα με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αξία των ηλεκτρονικών αγαθών, όπως ηλεκτρονικές συσκευές και φορητοί υπολογιστές, που καταλήγουν στα σκουπίδια φτάνει τα 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ κάθε χρόνο δημιουργούνται περίπου 41 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Έως το 2017 ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τους 50 εκατομμύρια τόνους, με κάθε τόνο να αξίζει 438 ευρώ.

«Γινόμαστε μάρτυρες σε έναν άνευ προηγουμένου όγκου ηλεκτρονικών αποβλήτων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αχίμ Στάινερ. «Δεν πρόκειται μόνο για έναν μεγάλο όγκο μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων που συσσωρεύεται, αλλά και για μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, λόγω των επικίνδυνων στοιχείων που περιέχουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναμενόμενες είναι βέβαια οι ήπειροι οι οποίοι αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρονικών αποβλήτων, με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να κατέχουν τις πρώτες θέσεις της λίστας και την Ασία να ακολουθεί κατά πόδας. Παρόλο μάλιστα που η εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων από το εσωτερικό της ΕΕ σε χώρες του εξωτερικού απαγορεύεται διά νόμου, δεν είναι λίγες οι φορές που παρανόμως αυτά μετονομάζονται σε «μεταχειρισμένα αγαθά» και αποστέλλονται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ένα μείγμα μεγάλης και μικρής κλίμακας λαθρεμπορίου λαμβάνει χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερα δημοφιλείς επιλογές αποτελούν οι θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων καθώς και η δρομολόγηση αποβλήτων μέσω μεγάλων παράνομων κόμβων στη νότια Ασία. Ο τελικός προορισμός των αποβλήτων ποικίλει, κυρίως ανάμεσα σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Το UNEP εκτιμά ότι η καταλληλότερη λύση για αυτό το πρόβλημα έγκειται στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εθνών και στην ενίσχυση των διεθνών κανονισμών και της εφαρμογής αυτών. Καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αποβλήτων, πιθανόν συμβάλλουν επίσης στη συρρίκνωση του προβλήματος, αναφέρεται στην έκθεση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.