Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Έκαναν σεξ στο γραφείο… με θεατές


Ήταν βράδυ και όλοι είχαν φύγει από τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρίας στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Εκτός από έναν άντρα και μία γυναίκα που αποφάσισαν να… ζήσουν τη φαντασίωσή τους.

Ακριβώς απέναντι από τα γραφεία τους ωστόσο, βρίσκεται το μπαρ Κάρλτον, οι θαμώνες του οποίου… κατέγραψαν τα πάντα και τα ανέβασαν στο ίντερνετ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο συχνά θα κάνετε σεξ στα 70;


Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από το αγαπημένο σπορ όλων μας, που δεν είναι άλλο από το σεξ.

Φαίνεται όμως ότι μια νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει το αντίθετο και διαπιστώνει πώς εκείνοι που διανύουν την έβδομη αλλά και την όγδοη δεκαετία της ζωής του κάνουν σεξ πολύ περισσότερο απ’ ότι φανταζόμαστε.

Στην μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior, οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σε πάνω από 6.000 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 50 και 90, σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία και τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι το 33% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών στα 70 τους και 19% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών στα 80 τους έκαναν σεξ τουλάχιστον δύο φορές το μήνα! Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι το 36% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών στα 70 τους και το 32% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών στα 80 τους κάνουν επίσης σεξ τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, το οποίο μπορεί να είναι περισσότερο κι από όσο κάνετε εσείς τώρα!

Όσοι πάντως απέχουν σεξουαλικά είναι εξαιτίας προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την ηλικία, όπως είναι η αρθρίτιδα ή σε προβλήματα στύσης στους άντρες και σε αδυναμία να φτάσουν σε οργασμό σε γυναίκες και άντρες.

Αυτό που προκαλεί επίσης εντύπωση πάντως είναι ότι όσο οι γυναίκες μεγαλώνουν φαίνεται πώς ευχαριστιούνται περισσότερο το σεξ ενώ οι άντρες έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα αφού αναφέρουν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από την σεξουαλική τους ζωή. Οι συγγραφείς της έρευνας το εξηγούν πάντως αναφέροντας ότι το σεξ για τις γυναίκες είναι λιγότερο σημαντικό ενώ για τους άντρες όσο χρόνια και να περάσουν παραμένει το ίδιο απαραίτητο.

Μπορεί λοιπόν τα αποτελέσματα της έρευνας να μην είναι σούπερ ενθαρρυντικά για τώρα, σκεφτείτε όμως ότι στα 70 και στο 80 σας δεν θα περνάτε κι άσχημα!


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Λαβώθηκε» η καρδιά του River Party


Καταστράφηκε από την κακοκαιρία μέρος της γέφυρας στο Νεστόριο.

Στην καταγραφή των ζημιών που υπέστη η γέφυρα, στην οποία χτυπά η καρδιά του River Party στο Νεστόριο Καστοριάς προχωρά ο δήμος Νεστορίου, μετά την καταστροφή ενός θόλου της, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Η γέφυρα-σύμβολο, πέτρινη και πανέμορφη», όπως δήλωσε ο δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος, «συνδέει τα δύο τμήματα της εκδήλωσης. Έχει τέσσερις θόλους, ο ένας εκ των οποίων (προς την μεριά του κάμπινγκ) έχει καταστραφεί εντελώς, καθώς παρασύρθηκε από ορμητικά νερά».

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Γκέτσιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκτίμηση του οικονομικού μεγέθους των ζημιών και να προχωρήσει η αποκατάστασή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Γενικό Κρατικό Νίκαιας


Για τρίτη συνεχόμενη εφημερία παραμένει χωρίς αξονικό τομογράφο το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ο τομογράφος έχει παρουσιάσει βλάβη για αρκετές ημέρες και οι ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε αξονική διακομίζονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε αλλά νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα μεταφέρονται στα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», «Ελπίς», «Λαϊκό» και στο «ΚΑΤ». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το έργο των διασωστών του ΕΚΑΒ που ταυτόχρονα πρέπει να επεμβαίνουν και στα έκτακτα περιστατικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν τα μωρά περνούν μέσα από τούνελ


Θυμάστε ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν περάσατε από ένα τούνελ και βιώσατε τη μετάβαση από το φως στο σκότος και αντίθετα; Δείτε ένα βίντεο με τις αντιδράσεις μωρών που περνούν με τους γονείς τους μέσα από ένα τούνελ!

Η έκπληξη για την ξαφνική συσκότιση είναι «ζωγραφισμένη» στα πρόσωπα των μικρών «εξερευνητών» της ζωής.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες σοκ στο ζωολογικό κήπο της Παλαιστίνης


Αποτροπιασμός, οργή και εικόνες ντροπής είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών του ζωολογικού κήπου της πόλης Χαν Γιουνίς που καταδίκασε σε αργό και βασανιστικό θάνατο δεκάδες ζώα στη Λωρίδα της Γάζας.





Ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος, όπως αναφέρει η Daily Mail, εδρεύει στο South Forest Park από το 2007 υπό την ευθύνη του ιδιοκτήτη του, Μοχάμετ Αουάιντα και συνήθιζε να φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη ζώων. Όλα αυτά μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος Παλαιστίνης και Ισραήλ, ο οποίος αποδείχτηκε μοιραίος για τα πλάσματα που ζούσαν στο συγκεκριμένο πάρκο.



Ο πόλεμος και οι συνεχείς επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησαν στην εγκατάλειψη των ζώων τα οποία έσβησαν μετά από μέρες πείνας και δίψας. Ο Αουάιντα έσπευσε να αρνηθεί τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως δεν ευθύνεται ο ίδιος γι’ αυτήν την καταστροφή, αλλά ο πόλεμος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.



Τα περισσότερα ζώα βρέθηκαν νεκρά και σε προχωρημένη αποσύνθεση μέσα στα κλουβιά τους. Λιοντάρια, τίγρεις, σκαντζόχοιροι, μπαμπουίνοι, ελάφια, χελώνες, στρουθοκάμηλοι, κροκόδειλοι και μαϊμούδες έλιωναν για μέρες κάτω από τον ήλιο, με την αγριότητα να μη σταματά εδώ, καθώς ο Αουάιντα συνηθίζει να «μουμιοποιεί» τα ζώα που πεθαίνουν και να τα επιστρέφει στα κλουβιά τους για να τα βλέπει ο κόσμος.



Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει ούτε μέριμνα, ούτε ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ζώων με αποτέλεσμα τέτοια περιστατικά να λαμβάνουν συχνά χώρα. Όπως και να έχει, οι φωτογραφίες είναι συγκλονιστικές και μόνο θυμό μπορούν να προκαλέσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπεύθυνος και ο συνοδηγός στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ


Νέα απόφαση του Αρείου Πάγου επιρρίπτει ευθύνη και στους συνεπιβάτες.

Συνυπαίτιος σε ποσοστό 30% σε περίπτωση τροχαίου θεωρείται ο συνοδηγός που γνωρίζει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι μεθυσμένος και δέχεται να επιβιβαστεί, σύμφωνα με νέα απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη όταν οι συγγενείς νεαρού που τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο στην Κρήτη κατέθεσαν προσφυγή διεκδικώντας αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν και τα έξοδα κηδείας του άτυχου συνοδηγού.

Όπως αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου από τα πραγματικά περιστατικά προκύπτει ότι «ο θανών, γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει οινόπνευμα, ενώ επίσης μπορούσε να γνωρίζει ότι εξ αυτού του λόγου είχε πλέον μειωμένη ικανότητα για οδήγηση». Το γεγονός αυτό, όπως υπογραμμίζεται «θεμελιώνει συντρέχον πταίσμα». Κατά συνέπεια, καταλήγουν οι δικαστές «το ποσοστό συνυπαιτιότητας του θανόντος συνοδηγού στη ζημία που υπέστη εξαιτίας του ατυχήματος λόγω αυτοδιακινδυνεύσεως, πρέπει να προσδιορισθεί σε 30%».

Έτσι, αν και ο Άρειος Πάγος άναψε το πράσινο φως για αποζημίωση στους συγγενείς, κρίθηκε πως πρέπει να είναι μειωμένη κατά 30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση του ο Άρειος Πάγος διευκρινίζει πως από την ασφαλιστική κάλυψη εξαιρούνται οι οδηγοί που τελούν υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών. Ωστόσο, η μη ασφαλιστική κάλυψη του οδηγού λόγω μέθης, δεν απαλλάσσει την ασφαλιστική εταιρεία από την υποχρέωση να αποζημιώσει τους ζημιωθέντες τρίτους και να αξιώσει στη συνέχεια το ποσό που θα καταβάλει από τον οδηγό.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αμοιβές των αξιολογητών του ΕΟΠΠΕΠ


Για επιτόπιους ελέγχους και αυτοψία κτιρίων.

Οι αμοιβές των αξιολογητών/ εμπειρογνομώνων οι οποίοι συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου/αξιολόγησης του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) καθορίζονται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.




    ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΑΥΤΟΨΙΑ (ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ 7 ΚΤΙΡΙΑ
    Κτίρια με δυναμικότητα έως και 75
    35 ευρώ για το πρώτο κτίριο
    60 ευρώ για δύο κτίρια
    80 ευρώ για τρία κτίρια
    100 ευρώ για τέσσερα κτίρια
    120 ευρώ για πέντε κτίρια
    145 ευρώ για έξι κτίρια
    170 ευρώ για επτά κτίρια
    Για περισσότερα των 8 κτηρίων 20 € ανα κτίριο
    Κτίρια με δυναμικότητα 75 και άνω
    50 ευρώ ανά κτίριο
    Σε περίπτωση επανελέγχου οι παραπάνω αμοιβές μειώνονται κατά το  ήμισυ
    Πληρότητα / Συμβατότητα φακέλων :
    1. Χορήγησης, τροποποίησης και μεταβίβασης άδειας Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1, Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2, Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών
    2. Αξιολόγησης αιτημάτων μητρώου Εκπαιδευτικών & Στελεχών Σ.Υ.Υ. (Διμελής Επιτροπή)
    3. Αναγγελίας έναρξης ασκήσεως της διδασκαλίας σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και κατ’ οίκον διδασκαλίας

    Καταχώρηση στοιχείων -Έλεγχος πληρότητας συμβατότητας
    10€ ανά φάκελο
    Έλεγχος Υπεύθυνων Δηλώσεων:
    1. Επικαιροποίησης αναγγελίας ασκήσεως της διδασκαλίας σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και κατ’ οίκον διδασκαλίας
    Έλεγχος Υπεύθυνης Δήλωσης
    5€ ανά Υ.Δ.
    Συμμετοχή σε πάσης φύσεως επιτροπές για την πιστοποίηση Κ.Ε.Κ ή Εξειδικευμένου Κ.Ε.Κ., (εκτός των επιτροπών επιτόπιων ελέγχων) έως 30 Απριλίου 2013.
    Μέλος Επιτροπής
    30€ ανά έλεγχο ή συνέντευξη

Οι παραπάνω αμοιβές αφορούν και σε υπαλλήλους του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί συμμετέχουν σε επιτροπές, ελέγχουν ή/και καταχωρούν στοιχεία εκτός ωραρίου εργασίας, Σάββατα, και Κυριακές. Η διενέργεια των παραπάνω ελέγχων, αξιολογήσεων και καταχωρήσεων εκτός ωραρίου εργασίας, Σάββατα και Κυριακές θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένα.

Οι μηνιαίες έκτακτες αποδοχές των υπηρεσιακών δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα οριζόμενα στο άρθρο 21 παρ 4 του Ν.4024/27-10-2011 ανώτατα όρια μηνιαίων αμοιβών ή απολαβών των λειτουργών, υπαλλήλων και μισθωτών του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των άλλων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Στις ανωτέρω αμοιβές συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ (23%) όπου απαιτείται.

H πληρωμή των αξιολογητών θα γίνεται ανάλογα με τη χρηματορροή των χρηματικών ποσών που κατατίθενται υπέρ του Ε.Ο.Π.Π.ΕΠ

Σε περίπτωση υλοποίησης δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., όπως αναγγελίας έναρξης ασκήσεως της διδασκαλίας σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και κατ’ οίκον διδασκαλίας, επικαιροποίησης αναγγελίας ασκήσεως της διδασκαλίας σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και κατ’ οίκον διδασκαλίας κ.λ.π., για τις οποίες δεν κατατίθεται χρηματικά ποσά/παράβολα από τους υποψηφίους, η δαπάνη που προκαλείται για τις αποζημιώσεις των μελών που συμμετέχουν σε επιτροπές ελέγχου/αξιολόγησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Τα οριζόμενα ανωτέρω όσον αφορά τις αμοιβές των αξιολογητών και τα καταβαλλόμενα σε αυτούς ποσά θα έχουν εφαρμογή για ελέγχους/αξιολογήσεις/επιτροπές, ως αναφέρεται κατά περίπτωση ανωτέρω , που θα διενεργηθούν από την 01-01-2015 και εφεξής.

Για ελέγχους/αξιολογήσεις/επιτροπές που έχουν υλοποιηθεί μέχρι και 31-12-2014, ισχύουν ως καταβαλλόμενα ποσά αμοιβών τα οριζόμενα στην με αρ ΔΑ/11325/27-04-2013 Απόφαση του Δ.Σ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αιφνιδιαστικά σε αργία 9 εκπαιδευτικοί στην Αχαΐα


Παράσταση διαμαρτυρίας στις 4 Φεβρουαρίου.

Την Παρασκευή 16/1/2015 εννέα εκπαιδευτικοί από σχολεία της Αχαΐας τέθηκαν αιφνιδίως σε αργία με βάση το μνημονιακό πειθαρχικό δίκαιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Α Αχαΐας.

Οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις έχουν υπογραφεί από τον απερχόμενο Υπουργό Παιδείας τμηματικά (2/1/2015 και 26/1/2015). Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης με έγγραφό της έθεσε σε αργία oρισμένες από αυτές, πριν να τους έλθει η διαπιστωτική πράξη αργίας από τον Υπουργό και χωρίς να αναφέρεται από πού αντλεί την αρμοδιότητα αυτή.

Εξ όσων γνωρίζουμε, υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ, (ο ν.4093/2012, Ζ3, 3 αναφέρει ότι «η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία Υπαλλήλων εκδίδεται αμελλητί από το αρμόδιο για το διορισμό του υπαλλήλου όργανο», δηλαδή τον υπουργό. Μία συνάδελφος δεν έχει παραλάβει ακόμα τη διαπιστωτική πράξη αλλά παρ’ όλα αυτά έχει τεθεί σε αργία με έγγραφο της Διευθύντριας Εκπαίδευσης.

Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε αργία, σύμφωνα με την Α ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ, επειδή έχει ασκηθεί εναντίον τους αυτεπάγγελτη δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραπτώματα, για τα οποία όμως έχει τελειώσει η υπηρεσιακή πειθαρχική διαδικασία και τους είχε επιβληθεί η μικρότερη από τις προβλεπόμενες ποινές, δηλαδή η ποινή της έγγραφης επίπληξης.

Σημειώνεται δε ότι μία εξ αυτών των εκπαιδευτικών δεν είχε παραπεμθεί καν σε Πειθαρχική διαδικασία. Η αργία που τους επιβλήθηκε έχει αναδρομική ισχύ από τον Νοέμβριο και διαρκεί έως την εκδίκασή της υπόθεσής τους από το αρμόδιο δικαστήριο. Τονίζουμε ότι παραπέμπονται για παραπτώματα που δεν έχουν καμία σχέση με το διδακτικό τους έργο και την παιδαγωγική τους στάση.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ συνεχίζει:

Συναδέλφισσες-οι

Επισημάναμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, (στην οποία σας παραπέμπουμε για αναλυτικότερη ενημέρωση) ότι στη δημόσια εκπαίδευση από το 2012, που τέθηκαν σε πλήρη ισχύ οι νέες διατάξεις περί αυτοδίκαιης αργίας, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά εκπαιδευτικών λειτουργών οι οποίοι τέθηκαν σε αργία μετά από την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι με το νέο άδικο πειθαρχικό δίκαιο α) καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας με την επιβολή της προληπτικής αργίας β) δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε παραπτώματα – αδικήματα με αποτέλεσμα να θεωρείται ο οποιοσδήποτε ένοχος ακόμα και για ήσσονος σημασίας αστικές διαφορές γ) διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όταν μεσούσης της σχολικής χρονιάς απομακρύνονται από την εργασία τους συνάδελφοι για δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί, δεν έχει τελεσιδικήσει και για παράπτωμα που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία των σχολικών μονάδων που υπηρετούν. Διεκδικούμε:

· Να καταργηθεί όλο το νέο πειθαρχικό δίκαιο

Α) Να καταργηθεί άμεσα ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας 4057/14-3-2012 και ο Ν. 4093/2012 που θεσμοθετεί προληπτικά την αργία και να πάμε σε νέο, πιο δημοκρατικό.

Β) Να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά Πειθαρχικά Συμβούλια και να επανέλθουν οι υποθέσεις στα Υπηρ. Συμβούλια.

Γ) Να συμμετέχουν οι αιρετοί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αυξημένη αναλογία, εκφράζοντας την αντίληψη των εργαζόμενων (εκπαιδευτικών κλπ).

Δ) Να δοθεί άμεση αναστολή των υποχρεωτικών αργιών που δεν αφορούν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα ή έχουν σχέσεις με Συνδικαλιστικές διώξεις.

Να διασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και προβλεπόμενο από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας – τεκμήριο της αθωότητας.

Σας καλούμε στην παράσταση-διαμαρτυρία που οργανώνουμε στη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το θέμα αυτό την: Τετάρτη 4/2/2014 και ώρα 13:30

Για το λόγο αυτό το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας κηρύσσει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την ίδια ημέρα τις δύο τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα 5,2 δισ. οι χρήστες κινητών συσκευών


Θα δεκαπλασιαστεί η διακίνηση δεδομένων την επόμενη πενταετία.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να δεκαπλασιαστεί η διακίνηση δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Έως το 2019, οι «έξυπνες» συσκευές και συνδέσεις θα αντιπροσωπεύουν το 97% της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής.

Τα 5,2 δισεκατομμύρια θα φθάσουν οι χρήστες κινητών συσκευών παγκοσμίως έως το 2019, ενώ περισσότερες από 11 δισεκατομμύρια θα είναι οι συνδεδεμένες συσκευές (2,8 κατά κεφαλή στην Ευρώπη). Ακόμη, έως το 2019 το βίντεο θα αντιπροσωπεύει το 72% της διακίνησης δεδομένων στις κινητές συσκευές, ενώ κάθε χρήστης κινητής συσκευής θα διακινεί κατά μέσο όρο περίπου 2,8 GB ανά μήνα.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες προβλέψεις της ετήσιας μελέτης «Visual Networking Index» της αμερικανικής εταιρείας Cisco για την παγκόσμια διακίνηση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής κατά την περίοδο 2014-2019.

Η συνεχιζόμενη υιοθέτηση ολοένα ισχυρότερων κινητών συσκευών, καθώς και η αύξηση των συνδέσεων μεταξύ μηχανημάτων (machine-to-machine ή M2M), σε συνδυασμό με την ευρύτερη πρόσβαση των χρηστών σε ταχύτερα δίκτυα κινητής, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για τη σημαντική αύξηση της διακίνησης δεδομένων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια στροφή από τα συμβατικά κινητά τηλέφωνα στα «έξυπνα» κινητά (smartphones), σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αγοράς υπολογιστών-ταμπλετών (tablets), παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αυξητική τάση της διακίνησης «έξυπνων» δεδομένων.

Από τη σκοπιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, έως το 2017, το 3G αναμένεται πλέον να ξεπεράσει το 2G ως η κορυφαία τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, με βάση το μερίδιο των συνδέσεων. Έως το 2019, τα δίκτυα 3G θα υποστηρίζουν το 44% των κινητών συσκευών και συνδέσεων σε παγκόσμια βάση, ενώ τα δίκτυα 4G θα υποστηρίζουν το 26%.

Η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να φθάσει σε ετήσιο όγκο τα 292 exabytes μέχρι το 2019, έναντι 30 exabytes το 2014 (σσ: το exabyte είναι η μονάδα πληροφοριών ή υπολογιστικού χώρου αποθήκευσης που ισούται με ένα τετράκις bytes ή ένα δισεκατομμύριο gigabytes).

Από το 2014 έως το 2019, η Cisco αναμένει ότι η παγκόσμια αύξηση της διακίνησης δεδομένων μέσω κινητής θα είναι τριπλάσια σε σχέση με την αύξηση της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων μέσω σταθερών δικτύων. Τη συνεχή αύξηση της διακίνησης δεδομένων μέσω κινητών ενισχύουν:

- Η αύξηση του αριθμού των χρηστών κινητών: Έως το 2019, θα υπάρχουν 5,2 δισεκατομμύρια χρηστών κινητών (έναντι 4,3 δισ. το 2014). Το 2014, σχεδόν το 59% του παγκόσμιου πληθυσμού (7,2 δισεκατομμύρια) ήσαν χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ενώ μέχρι το 2019 περισσότερο από το 69% του παγκόσμιου πληθυσμού (7,6 δισεκατομμύρια) θα είναι χρήστες κινητής τηλεφωνίας.

- Η αύξηση του αριθμού των κινητών συνδέσεων: Έως το 2019 θα υπάρχουν περίπου 11,5 δισεκατομμύρια συσκευών/συνδέσεων με δυνατότητες κινητού, συμπεριλαμβανομένων 8,3 δισεκατομμυρίων προσωπικών κινητών συσκευών και 3,2 δισεκατομμυρίων συνδέσεων M2M (έναντι 7,4 δισ. συσκευών με κινητές δυνατότητες και συνδέσεων M2M το 2014).

- Η αύξηση της ταχύτητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας: Οι μέσες ταχύτητες θα αυξηθούν κατά 2,4 φορές από το 2014 (1,7 Mbps) έως το 2019 (4,0 Mbps) σε παγκόσμια κλίμακα.

- Η αύξηση του βίντεο μέσω κινητού: Έως το 2019, θα αντιπροσωπεύει το 72% της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας (έναντι 55% το 2014).

Σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις των συνδέσεων machine-to-machine (Μ2Μ) μέσω κινητής τηλεφωνίας και των φορετών πάνω στο σώμα (wearable) συσκευών, στο πλαίσιο της εντεινόμενης ανάπτυξης του λεγόμενου «Διαδικτύου των Πραγμάτων».

Ο αριθμός των φορετών συσκευών σε παγκόσμιο επίπεδο θα πενταπλασιασθεί, φθάνοντας τα 578 εκατομμύρια μέχρι το 2019, από 109 εκατομμύρια το 2014. Αυτό αναμένεται να τροφοδοτήσει μια 18πλάσια αύξηση στη διακίνηση δεδομένων μέσω κινητού από φορετές συσκευές μεταξύ 2014-2019, με το μεγαλύτερο μέρος της να διοχετεύεται μέσω smartphones.

Επίσης, έως το 2019, το 26% του συνόλου των παγκόσμιων συσκευών και συνδέσεων θα έχουν δυνατότητες 4G, ενώ ο αριθμός των συνδέσεων 4G σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί κατά 18 φορές, από 459 εκατομμύρια το 2019 σε 3 τρισ. το 2019. Το 2014, οι συνδέσεις 4G αντιπροσώπευαν το 40% της συνολικής διακίνησης δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας, ενώ μέχρι το 2019, οι συνδέσεις 4G θα αποτελούν το 68% της συνολικής διακίνησης δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη 18χρονου για το φόνο της Τουρκάλας ηρωίδας φοιτήτριας


Η νεαρή είχε υπερασπιστεί δυο έφηβες που δέχτηκαν επίθεση σε ταχυφαγείο στην Γερμανία.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σήμερα εναντίον ενός νεαρού άνδρα 18 ετών στο πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατο της Τουγτσέ Αλμπαϊράκ, μια Γερμανίδας φοιτήτριας τουρκικής καταγωγής η οποία χτυπήθηκε αφού υπερασπίστηκε δύο έφηβες που δέχθηκαν επίθεση σε ένα ταχυφαγείο, σύμφωνα με την εισαγγελία.



Ο ύποπτος, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, κατηγορείται «για σκόπιμη πρόκληση σωματικής βλάβης που οδήγησε στον θάνατο» και παραπέμφθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου ανηλίκων του Ντάρμστατ, ανακοίνωσε η εισαγγελία της γειτονικής πόλης Όφενμπαχ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο νεαρός δέχθηκε αυτή την εβδομάδα επίθεση από τους συγκρατούμενούς τους, οι οποίοι του έσπασαν τη μύτη.

Πρόκειται για το μόνο πρόσωπο που έχει συλληφθεί σε σχέση με αυτή την υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ στη Γερμανία και βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα ακόμη και του ξένου Τύπου. Χίλιοι άνθρωποι είχαν παραστεί στην κηδεία της Τουγτσέ, η οποία εξυμνήθηκε για τον «ηρωισμό της».

Το επεισόδιο το οποίο στοίχισε τη ζωή στη νεαρή φοιτήτρια σημειώθηκε το βράδυ της 14ης προς τη 15η Νοεμβρίου 2014 σε ένα εστιατόριο McDonald’s στο Όφενμπαχ, προάστιο της Φρανκφούρτης.

Οι λεπτομέρειες του συμβάντος παραμένουν συγκεχυμένες. Η Τουγτσέ καθόταν σε ένα τραπέζι με φίλους της όταν άκουσε από τις τουαλέτες τις φωνές δύο εφήβων. Τότε επενέβη για να τις υπερασπίσει από μια μικρή ομάδα ανδρών που τις παρενοχλούσε.

Λίγο αργότερα, στον χώρο στάθμευσης του εστιατορίου, η φοιτήτρια χτυπήθηκε άγρια στο κεφάλι και έπεσε στο έδαφος. Νοσηλευόταν σε κώμα και δύο εβδομάδες αργότερα, την ημέρα των 23ων γενεθλίων της, υπέκυψε.

Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν έναν ύποπτο από τις κάμερες παρακολούθησης του εστιατορίου. Πρόκειται για έναν 18χρονο νεαρό, σεσημασμένο για κλοπές και ταραχές, ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild παραδέχθηκε ότι χτύπησε την Τουγτσέ, όμως διαβεβαιώνει ότι επρόκειτο «απλώς για ένα χαστούκι».


Διαβάστε περισσότερα...

Άγνωστα εκθέματα στο «Αθέατο Μουσείο»


Επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Νέες δράσεις παρουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το «Αθέατο Μουσείο», προβάλλοντας επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Έτσι, κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο θα παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά, ενώ θα αποκαλύπτεται μέσα από αφήγηση, μια άγνωστη ιστορία που κρύβει το επιλεγμένο έκθεμα.

Η νέα αυτή δράση του Μουσείου εγκαινιάστηκε με το «δαχτυλίδι του Θησέα», το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι που εντοπίστηκε τυχαία στα χώματα των εκσκαφικών εργασιών της Ακρόπολης, τη δεκαετία του 1950. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό εύρημα, που περιλαμβάνει μια σπάνια συνάντηση του μύθου με την αρχαιολογία.

Στις 8 και 15 Φεβρουαρίου (ημέρα Κυριακή) και στις 20 και 27 Φεβρουαρίου (ημέρα Παρασκευή) ώρα 11.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συζητούν μαζί τους για το δαχτυλίδι του Θησέα, το εντάσσουν ξανά στο περιβάλλον της εποχής του και μιλούν για τις πτυχές της αρχαίας κοινωνίας από την οποία προέρχεται.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πρόβα σπουδών» για 1.000 μαθητές στο ΠΑ.ΜΑΚ.


Σε ρόλο φοιτητή για ένα διήμερο.

Τον ρόλο του φοιτητή θα «προβάρουν» για ένα διήμερο, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, περισσότεροι από 1.000 μαθητές της Γ΄ Λυκείου, από σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε κάποιο από τα Τμήματα του Ιδρύματος.

Πρόκειται για την -καθιερωμένη εδώ και χρόνια- εκδήλωση «Μαθαίνω πριν Σπουδάσω», που διοργανώνει την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 (9 π.μ.- 1μ.μ., Αμφιθέατρο Τελετών ΠΑΜΑΚ), το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού του Νομού Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πρόεδροι των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και άλλα μέλη ΔΕΠ θα ενημερώσουν τους μαθητές αναφορικά με τις σπουδές και τις διαδικασίες φοίτησης στις Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, καθώς και τις προοπτικές απασχόλησης μετά την αποφοίτησή τους. Επίσης, θα γίνει αναφορά στα εργαστήρια, καθώς και σε συμπληρωματικές υποστηρικτικές υπηρεσίες που προσφέρει το κάθε Τμήμα, όπως ενισχυτική διδασκαλία, ομάδες εργασίας, αλλά και τους ιδιαίτερους χώρους, που διαθέτει καθένα από αυτά, όπως το στούντιο ηχογραφήσεων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού, μέσω των οποίων αναμένεται η διάχυση των πληροφοριών που παρουσιάζονται, σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.



Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστο μέχρι την Πέμπτη το σχολείο στη Μελίκη


Η κακοκαιρία ξήλωσε τη σκεπή του.

Την Πέμπτη αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το Γυμνάσιο-Λύκειο Μελίκης Ημαθίας, η σκεπή του οποίου κατέρρευσε την Κυριακή, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

«Οι εργασίες απομάκρυνσης των επικίνδυνων υλικών από τον χώρο όπου κατέρρευσε η σκεπή συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται αύριο να ολοκληρωθούν, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Παναγιώτης Γκυρίνης.

Όσον αφορά στην αποκατάσταση της ζημιάς γνωστοποίησε ότι πρόκειται για μια πιο σύνθετη διαδικασία, που δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει άμεσα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το σχολείο μπορεί προσωρινά να λειτουργήσει, χωρίς να τοποθετηθεί νέα σκεπή. Όπως εξήγησε, υπάρχει πλάκα, ενώ η σκεπή εξυπηρετεί την καλύτερη μόνωση του σχολικού κτηρίου και την προστασία της πλάκας από τη φθορά.





Στο μεταξύ, το περιστατικό θορύβησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κλιμάκιο του οποίου πρόκειται να μεταβεί στο σχολείο, προκειμένου να εξετάσει τον φάκελο έργου του σχολείου, πριν από οκτώ χρόνια.

«Στην κατεύθυνση αναζήτησης ευθυνών θα κινηθούμε άμεσα, βέβαια επιλήφθηκε και το υπουργείο Παιδείας», ανέφερε ο κ. Γκυρίνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση για βοήθεια 8,7 εκατ. ευρώ σε απολυμένους στα ΜΜΕ


Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Βοήθεια ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), προς τους εργαζομένους σε μέσα μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ) στην Ελλάδα, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, τονίζει ότι μέσω του ΕΤΠ θα βοηθηθούν 1.633 εργαζόμενοι που απολύθηκαν στον τομέα των μέσων μαζικής επικοινωνίας (εκδόσεις, παραγωγή προγραμμάτων και ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις) στην Αττική (Ελλάδα) όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα μέτρα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ βοηθούν τους εργαζομένους να βρουν νέες θέσεις εργασίας με την παροχή ενεργού επαγγελματικού προσανατολισμού, με δράσεις κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών για θέματα επιχειρηματικότητας, με την υποβοήθηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και με τη χορήγηση διαφόρων επιδομάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές Αρχές υπέβαλαν αίτημα στήριξης από το ΕΤΠ μετά την απόλυση 1.633 εργαζομένων στον τομέα των μέσων μαζικής επικοινωνίας (928 εργαζόμενοι σε 16 επιχειρήσεις παραγωγής προγραμμάτων και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και άλλοι 705 εργαζόμενοι σε 46 εκδοτικές επιχειρήσεις). Οι εν λόγω απώλειες θέσεων εργασίας οφείλονται στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, η οποία έχει πλήξει σοβαρά την ελληνική οικονομία.

Η επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων, δεξιοτήτων και κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, Μάριαν Θίσεν δήλωσε: «Οι Έλληνες εργαζόμενοι περνούν μια δύσκολη περίοδο και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να τους βοηθήσουμε. Είμαι ευτυχής που μπορέσαμε να ανταποκριθούμε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για στήριξη των απολυθέντων εργαζομένων, μέσω του ΕΤΠ».

Η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν το επάγγελμά τους


Τι δείχνει έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία.

Τους βασικούς λόγους που οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν το επάγγελμά τους παρουσιάζει έρευνα της Ένωσης Εκπαιδευτικών και Λεκτόρων (ALT) σε δείγμα 858 εκπαιδευτικών που δημοσιεύτηκε στο The Guardian.

Οι μεγάλες σε διάρκεια διακοπές δεν είναι ο βασικός λόγος για την επιλογή του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού, αλλά η αγάπη για τη διδασκαλία και για την εργασία κοντά σε παιδιά και εφήβους όπως διαπιστώνει κανείς από τα αριθμητικά δεδομένα της έρευνας.

Συγκεκριμένα η πρώτη σε συχνότητα εμφάνισης απάντηση ήταν η απόλαυση που προσφέρει η εργασίας δίπλα σε νέους (80.90%) ενώ 74.8% συγκέντρωσε η απάντηση ότι θέλουν να κάνουν τη διαφορά και στην 3η θέση ήταν ότι καμιά μέρα δεν είναι ίδια στο σχολείο (56.9%).

Ο τέταρτος λόγος που καταγράφηκε στην έρευνα ήταν η επιρροή που άσκησαν οι δικοί τους δάσκαλοι στους ίδιους. Συγκεκριμένα ποσοστό 37.5% συγκέντρωσε η απάντηση ότι εμπνεύστηκαν από το δάσκαλό τους.
Η αγάπη για το αντικείμενο της διδασκαλίας συγκέντρωσε ποσοστό 36.10% ενώ η απάντηση ότι η διδασκαλία είναι διασκέδαση είχε ποσοστό εμφάνισης της τάξης του 32,5%.


Other (specified)
6.70
Limited career options after graduating
7.30
Avoiding having to use childcare if have or starting a family
9.60
Poor experience in my own education
13.40
Family members work in education
16.40
Having longer holidays
19.80
Great experience in my own education
29.80
To have fun
32.50
Love of my subject
36.10
Inspired by my teacher(s) at school
37.50
Variety - every day is different
56.90
Want to make a difference
74.80
Enjoy working with children and young people
80.50
Στην ίδια έρευνα καταγράφηκαν και οι λόγοι για τους οποίους οι εκπαιδευτικοί θέλουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους. Πρώτη σε συχνότητα απάντηση ήταν ο φόρτος εργασίας ενώ υψηλά ποσοστά συγκέντρωσαν οι απαντήσεις που αφορούσαν τις συνεχείς αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, τη συμπεριφορά των μαθητών και την απαξίωση των δασκάλων.

Άλλο ένα εντυπωσιακό στοιχείο που δεν καταγράφεται στους λόγους επιθυμίας παραίτησης και προκύπτει από άλλα σημεία της έρευνας είναι το γεγονός ότι το 63% των εκπαιδευτικών δήλωσε ότι δεν του αρέσει το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζεται από τον φορέα OFSTED (Ο φορέας Ofsted (Office for Standards in Education) είναι αρμόδιος σε εθνικό επίπεδο για την αξιολόγηση των σχολείων και ιδρυμάτων καθώς και την μακροσκοπική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος πηγή).


Διαβάστε περισσότερα...

Οι προϋποθέσεις για την αίτηση για στεγαστικό επίδομα


Οι δικαιούχοι πρέπει πρώτα να έχουν προσκομίσει το εκκαθαριστικό του 2015.

Αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών δύνανται να κατατεθούν μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2015 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει πολλά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι «ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ το Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φόρου Εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους 2015 για τα εισοδήματα του έτους 2014 (δηλαδή, πρέπει πρώτα να υποβληθεί η φετινή Δήλωση Φόρου Εισοδήματος)»

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, με το χαρακτηρισμό εξαιρετικά επείγον, δεν τίθεται προθεσμία για την κατάθεση της σχετικής αίτησης και ως εκ τούτου οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν την αίτηση για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος οποτεδήποτε μέχρι την παραγραφή της κατά του Δημοσίου απαίτησής του. Οι αιτούντες προσκομίζουν απαιτούμενο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρο εισοδήματος τρέχοντος οικονομικού έτους για τα εισοδήματα του έτους 2014.

Όσον αφορά τον αριθμό των μαθημάτων που θα πρέπει να έχουν περάσει οι φοιτητές σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου το πιστοποιητικό που χορηγεί η Σχολή ή το Τμήμα φοίτησης βεβαιώνει ότι ο φοιτητής έχει περάσει επιτυχώς στις εξετάσεις του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους (δηλαδή στις προβλεπόμενες εξεταστικές περιόδους) αριθμό μαθημάτων ( και όχι διδακτικών μονάδων) ο οποίος είναι ίσος τουλάχιστον με το ήμισυ του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, όπως αυτά ορίζονται από το πρόγραμμα ή ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της κάθε Σχολής ή Τμήματος ( υποχρεωτικά ή επιλογής). Τούτο σημαίνει ότι εάν, λχ τα προβλεπόμενα μαθήματα του προηγούμενου από το τρέχον έτος φοίτησης ακαδημαϊκού έτους είναι 12, ο φοιτητής θα πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς τα μισά, δηλαδή τα έξι, ακόμα και αν αυτά δεν ανήκουν ΜΟΝΟ στο πρόγραμμα σπουδών του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, αλλά και σε παρελθόντα ή και επόμενα του τρέχοντος έτους φοίτησης εξάμηνα. Εάν το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μονό αριθμό μαθημάτων , το μισό του συνολικού αριθμού μαθημάτων στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο μεγαλύτερο ακέραιο (πχ ενδεικτικός αριθμός μαθημάτων:15, απαιτούμενος αριθμός για την παροχή επιδόματος: 8).

Αναλυτικές πληροφορίες και τα έγγραφα για το φοιτητικό – στεγαστικό επίδομα μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Ιόνιο τα οποία διαθέτουν αρκετά ενημερωμένες ιστοσελίδες για το επίδομα.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος στη νέα Κυβέρνηση


Δελτίο Τύπου 03.02.2015


Αρ. Πρωτ.: 181

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη νέα Κυβέρνηση απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων τους και την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους. Πρόκειται για ένα 8σελιδο υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος της χώρας, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Αδιαμφισβήτητα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αφενός αύξησαν δραματικά την διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία αφετέρου υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας επικύρωσε μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο (ν. 4074/2012) αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της.

Στη βάση λοιπόν της δικαιωματικής προσέγγισης, η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει το διαχρονικό αίτημά της για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικύρωση της προαναφερθείσας Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του προαιρετικού πρωτοκόλλου της ενισχύει τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι σε αυτή την κοινωνική ομάδα, που δυστυχώς μέχρι σήμερα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λιγότερο ή περισσότερο, αντιμετώπιζαν με βάση ξεπερασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα.

Αυτό το σημαντικό εγχείρημα αποτελεί αποκλειστικό εγγυητή για την προώθηση της εξίσωσης των ευκαιριών των ατόμων με αναπηρία και της ισότιμης συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.97 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταπτυχιακό για εκπαιδευτικούς από το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας


Τα συνολικά δίδακτρα ανέρχονται σε 2.000 ευρώ.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκηρύσσει για 12η συνεχή χρονιά Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Παιδαγωγικό Υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία», για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Η εισαγωγή στο εν λόγω μεταπτυχιακό πραγματοποιείται με εξετάσεις και το συνολικό κόστος των διδάκτρων ανέρχεται στα 2.000 ευρώ. Με τον παρεχόμενο τίτλο σπουδών κατοχυρώνεται η παιδαγωγική επάρκεια. Αιτήσεις κατατίθενται από τις 3 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου.

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα (τρία διδακτικά εξάμηνα και ένα εξάμηνο για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας). Tα μαθήματα πραγματοποιούνται δυο εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα (απογευματινές ώρες) και η παρακολούθησή τους είναι υποχρεωτική (συνήθως Τρίτη και Τετάρτη ή Τετάρτη και Πέμπτη, ανάλογα με το έτος σπουδών).

Στο ΠΜΣ θα γίνουν δεκτοί, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις και επιλογή, είκοσι (20) πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και απόφοιτοι Τμημάτων ΤΕΙ.

Τα δίδακτρα για κάθε εξάμηνο σπουδών ανέρχονται στα 500€ [συνολικό ύψος διδάκτρων 2.000€], τα οποία καταβάλλονται με την έναρξη κάθε εξαμήνου σπουδών.

Διαδικασία υποβολής φακέλων

Αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις θα γίνονται δεκτές από 3 Μαρτίου 2015 έως και 30 Απριλίου 2015. Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν εμπρόθεσμα, αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή, στη Γραμματεία του ΠΜΣ του ΠΤΠΕ (Γραφείο 20, 3ος όροφος, Νέο Κτίριο παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αργοναυτών & Φιλελλήνων, 38221 Βόλος, τηλ.: 24210 74861, Υπεύθυνη: Στάμου Ντανιέλα) από Δευτέρα έως και Παρασκευή, ώρες 09.30 - 12.00 και επιπλέον, Τρίτη και Τετάρτη, ώρες 16.00 – 17.30.

Ο φάκελος συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά:

1. Αίτηση συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις (βλ. Παράρτημα Α)

2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα

3. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου

3Α. Βεβαίωση ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) για όσους έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής.

4. Πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία

Επίσης, εφόσον υπάρχουν, κατατίθενται:

5. Βεβαίωση εκπόνησης πτυχιακής εργασίας (από τη γραμματεία του τμήματος) όπου θα αναγράφονται το θέμα της εργασίας, ο βαθμός και οι επιβλέποντες καθηγητές.

6. Βεβαιώσεις συμμετοχής σε σεμινάρια, ερευνητικά, ευρωπαϊκά ή εκπαιδευτικά προγράμματα, κλπ.

7. Αντίγραφα επιστημονικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε ελληνικά ή ξένα περιοδικά, ή/και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

8. Αντίγραφο πτυχίου άλλου Τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

9. Αντίγραφο άλλου μεταπτυχιακού τίτλου.

10. Αναγνωρισμένο δίπλωμα γνώσης ξένων γλωσσών (επιπέδου τουλάχιστον Β2, π.χ. First Certificate in English).

11. Πιστοποίηση γνώσης Η/Υ.

12. Βεβαιώσεις επαγγελματικής εμπειρίας

Επιπλέον οδηγίες για την υποβολή του φακέλου

1. Στο αρχείο της αίτησης, συμπληρώστε υποχρεωτικά τη λίστα με τα δικαιολογητικά (απαραίτητα και προαιρετικά) που πρόκειται να συνυποβάλλετε. Εάν ο χώρος δεν είναι αρκετός, παρακαλούμε να συνεχίστε στο πίσω μέρος της σελίδας.

2. Όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι γνήσια ή αντίγραφα και οργανωμένα σε φάκελο/ντοσιέ με ζελατίνες με τη σειρά που τα έχετε αναφέρει στην αίτηση.

3. Σε κάθε ζελατίνα να αναγράφεται ο αριθμός του δικαιολογητικού που αντιστοιχεί στη λίστα της αίτησης.

4. Σε κάθε ζελατίνα να περιέχεται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δικαιολογητικό. Οι βεβαιώσεις συμμετοχής σε σεμινάρια, ερευνητικά, ευρωπαϊκά ή εκπαιδευτικά προγράμματα, κλπ. μπορούν να τοποθετηθούν σε μία ζελατίνα αρκεί να αναγράφεται καθαρά το πλήθος τους στην αίτηση.

5. Στο εξώφυλλο του φακέλου/ντοσιέ θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του/της υποψηφίου/ας.

6. Τα δικαιολογητικά που υποβάλετε στην αίτησή σας ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ.

Διαδικασία εξετάσεων και επιλογής

Οι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν αρχικά σε γραπτές εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα (Μάιος 2015). Οι επιτυχόντες στην εξέταση αυτή θα λάβουν μέρος σε γραπτές εξετάσεις στα παρακάτω τρία (3) μαθήματα: Διδακτική Μεθοδολογία , Ψυχολογία και Μεθοδολογία Έρευνας (Ιούνιος 2015).

Η ακριβής ημερομηνία, η ώρα και ο χώρος εξέτασης θα οριστικοποιηθούν με νεότερη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (http://www.ece.uth.gr/main/el/node/309)

Διεύθυνση Γραμματείας:

Γραμματεία ΠΜΣ ΠΤΠΕ

Γραφείο 20, 3ος όροφος

Νέο Κτίριο παραλιακού συγκροτήματος

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αργοναυτών & Φιλελλήνων

38221, Βόλος

τηλ.: 2421074861


Διαβάστε περισσότερα...

Η πρόταση των απολυμένων της ΕΡΤ για την επαναλειτουργία της


«Η φωνή της ΕΡΤ οφείλει να μεταδίδεται σε όλη την ελληνική επικράτεια».

Την πρόταση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δημοσίευσαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της. Στην πρότασή τους αναφέρουν αναλυτικά πώς το ανταποδοτικό τέλος θα ορίζεται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ ως βασικές αρχές της Δημόσιας Τηλεόρασης θέτουν την ελευθεροτυπία, την αλογόκριτη δημοσιογραφική εργασία, και την απρόσκοπτη άσκηση της ερευνητικής δουλειάς προς όφελος του λαού.

Αναλυτικά η πρόταση των εργαζομένων της ΕΡΤ, όπως δημοσιεύτηκε στο ertopen:

Με τη συμπλήρωση σχεδόν 20 μηνών από την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει «μαύρο» στη Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση της χώρας (ΕΡΤ) την 11η Ιούνη 2013, εμείς οι απολυμένοι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ που μέσω του αυτοδιευθυνόμενου αγώνα κρατήσαμε την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ανοιχτή με κανονικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα στην υπηρεσία της κοινωνίας, πεπεισμένοι για το δίκιο του αγώνα μας και την επερχόμενη νίκη, ετοιμαζόμαστε για την «επόμενη μέρα» και δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα τη δική μας πρόταση για τη «νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ».

Η απόφαση αυτή που είναι αποτέλεσμα πανελλαδικής αμεσοδημοκρατικής διαβούλευσης μέσω των γενικών συνελεύσεων των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ, αφορά τις βασικές αρχές-στόχους, τον τρόπο χρηματοδότησης, τις εργασιακές σχέσεις, το ανθρώπινο δυναμικό του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, τη συμμετοχή της κοινωνίας και το μοντέλο «διοίκησης» κατά τη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ. Η προσπάθεια αυτή, με τις όποιες μικρές διαφοροποιήσεις εκφράστηκαν από συμμετέχοντες στις πανελλαδικές συνελεύσεις στις 29 Νοεμβρίου, στις 13-14 Δεκεμβρίου και 17-18 Ιανουαρίου 2015 στην Αθήνα, στόχευε στη δημιουργική σύνθεση των προτάσεων σε ότι αφορά τις βασικές αρχές-στόχους, το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας μιας «άλλης», διαφορετικής ΕΡΤ στην υπηρεσία της κοινωνίας, μόλις ευοδωθεί το κεντρικό αίτημα αυτού του πολύμηνου αγώνα για επαναλειτουργία (και τυπική) της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Στην πρόταση αυτή υπάρχουν μόνο 2 ζητήματα στα οποία δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων: το ζήτημα “Με ποιούς ανοίγει η ΕΡΤ” και το ζήτημα περί της αναγκαιότητας ύπαρξης ή μη Ανώτατων οργάνων Συντονισμού και Λειτουργίας”. Οι απόψεις επί αυτών των ζητημάτων παρατίθενται ισότιμα στο κείμενο αντικατοπτρίζοντας επίσης τον πλούτο των ιδεών και των απόψεων, που κατατέθηκαν σε αυτή τη διαδικασία.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση έπαιξε το κείμενο-πρόταση «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ» στο οποίο κατέληξε και ψήφισε ομοφώνως το σώμα της Γενικής Συνέλευσης της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 11 Ιούνη 2014, έναν χρόνο μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις των συγκεκριμένων πανελλαδικών συνελεύσεων αποτυπώνουν τις απόψεις μόνο όσων συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία διαμόρφωσης της ενιαίας πρότασης για την ΕΡΤ της επόμενης ημέρας. Στη διαδικασία διαμόρφωσης της πρότασης συμμετείχαν εργαζόμενοι τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από τους περισσότερους Περιφερειακούς Σταθμούς από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το πνεύμα της συντροφικής αλληλεγγύης και της ειλικρινούς διάθεσης σύνθεσης-καταγραφής όλων των απόψεων χαρακτήρισε σε όλα τα στάδιά της την παραπάνω διαδικασία.

1.1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΣΤΟΧΟΙ

Η ακηδεμόνευτη ενημέρωση και η ποιοτική πολιτισμική/ψυχαγωγική οπτικοακουστική παραγωγή ενός πραγματικά ΔΗΜΟΣΙΟΥ και αυθεντικά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΡαδιοΤηλεοπτικού Οργανισμού, αποτελούν κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα.

Η ελευθεροτυπία, η αλογόκριτη δημοσιογραφική εργασία, η απεξαρτημένη από άνωθεν «εντολές» πολιτιστική δημιουργία/προβολή και η απρόσκοπτη άσκηση της ερευνητικής δουλειάς προς όφελος του λαού και ειδικότερα υπέρ των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των κοινωνικών κινημάτων, αποτελούν ενιαίο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και υποχρέωση.

Η φωνή της ΕΡΤ οφείλει να μεταδίδεται σε όλη την ελληνική επικράτεια και παντού στον κόσμο όπου υπάρχει απόδημος ελληνισμός. Η πολιτεία οφείλει να παράσχει την κατάλληλη υλικοτεχνική/δορυφορική υποδομή για αυτόν τον σκοπό.

Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικά και κοινωνικά, εφαρμόζεται από τους εργαζόμενους χωρίς καμία εξαίρεση για τους πολίτες της χώρας και του κόσμου.

Η ΕΡΤ λειτουργεί εκ-παιδευτικά, παράγει ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν, δίνει βήμα έκφρασης στις αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, μεριμνά για την προαγωγή της δημιουργικής φαντασίας των μικρών ηλικιών, τη διαδραστική ενθάρρυνση των δεξιοτήτων τους και της κριτικής σκέψης.

Η ΕΡΤ διασφαλίζει στην πράξη την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αναδεικνύει, καταγγέλλει και αποκρούει τα κρούσματα ρατσισμού, μισαλλοδοξίας, σεξισμού, εθνικισμού, κρατικού αυταρχισμού ή κάθε είδους διάκρισης σε βάρος ατόμων ή ομάδων που στοχοποιούνται για την πολιτική/κοινωνική/συνδικαλιστική τους δράση και την ταυτότητα του φύλου τους.

Η ΕΡΤ υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της ενώ ταυτοχρόνως αποτελεί ανάχωμα στα φαινόμενα «κοινωνικού αυτοματισμού-κατακερματισμού-κανιβαλισμού», κάθε φορά που η όποια εξουσία επιχειρεί να τα καλλιεργήσει στη βάση της κοινωνίας στη λογική του «διαίρει και βασίλευε».

Η ΕΡΤ ελέγχει την εξουσία και δεν ταυτίζεται με αυτήν, δεν αποτελεί ούτε όργανο της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, ούτε όργανο των κομμάτων και των μεμονωμένων ή οργανωμένων επιχειρηματικών «κύκλων».

Οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι και ο ενεργός λαϊκός παράγοντας οφείλουν και πρέπει να επαγρυπνούν για την τήρηση των παραπάνω βασικών αρχών-στόχων σε όλα τα στάδια λειτουργίας της ΕΡΤ προκειμένου να αποκρούεται άμεσα κάθε λογοκριτική ή άλλου είδους παρέμβαση, από όποια μορφή εξουσίας και αν προέρχεται.

2.1 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1

Το ανταποδοτικό τέλος είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης της ΕΡΤ, δεν χρησιμοποιείται για κανέναν άλλον σκοπό πέραν των αναγκών της ΕΡΤ και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ευκαιριακή χρηματοδοτική «δεξαμενή» στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης (π.χ. μεταφορά μέρους του ανταποδοτικού στα φωτοβολταΐκά).

Το ανταποδοτικό τέλος ορίζεται με βάση εισοδηματικά/κοινωνικά κριτήρια. Εξαιρούνται από την καταβολή του όσοι διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η ΕΡΤ ως δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης που αντιλαμβάνεται στην πράξη την ποιοτική ενημέρωση, τις παραγωγές και την ψυχαγωγία ως κοινωνικά αγαθά και όχι ως εμπορεύματα, παραμένει εκτός των πρακτικών του διαφημιστικού κυκλώματος.

Συγκεκριμένα:

-Τα διαφημιστικά-εμπορικά μηνύματα προβάλλονται μόνο πριν και μετά από ταινίες ή ντοκιμαντέρ, ενώ δεν προβλέπεται καμία μετάδοσή τους κατά τη διάρκεια ενημερωτικών ζωνών και δελτίων ειδήσεων. Εξαιρείται εκείνο το κανάλι της ΕΡΤ που αναλαμβάνει να μεταδώσει π.χ. ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός και που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από το «πακέτο» των χορηγιών.

- Ποσοστό από τα έσοδα που προκύπτουν από τις αθλητικές μεταδόσεις θα διοχετεύεται σε ερασιτεχνικές αθλητικές Ομοσπονδίες.

- Ναι στη με μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων

-Σε κάθε περίπτωση, αμφισβητούμενες διαφημίσεις που στοχεύουν στην παραπλάνηση του κοινού ή είναι προσβλητικές για αδύναμες κοινωνικές ομάδες, παιδιά κλπ. τελούν υπό την κρίση/έγκριση/απόρριψη των ίδιων των εργαζομένων.

3.1 ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί βασική αρχή των εργαζομένων.

Όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, με πλήρη, αποκλειστική απασχόληση και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις. Καταργούνται οι (από)ρυθμιστικοί κανόνες (άρθρα και κανονισμοί σε συμβάσεις ή σε ΓΚΠ ) που διαιωνίζουν το καθεστώς εκμετάλλευσης των συμβασιούχων, ειδικότερα όταν αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Ειδικοί Σύμβουλοι» και «Προσωπικό Ειδικών Θέσεων» (ΠΕΘ), δεν έχουν θέση στη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι από υπεργολαβικές εταιρείες. Τα μέλη του προσωπικού με εξειδικευμένο αντικείμενο εργασίας (συνεργεία καθαρισμού, φύλαξη, οπερατέρ κλπ.) αποτελούν οργανικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ που προσλαμβάνεται για αυτόν τον λόγο με τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Η όποια πραγματική έκτακτη ανάγκη της ΕΡΤ προκύπτει για απασχόληση έκτακτου προσωπικού (π.χ. για τις αυξημένες ανάγκες κάλυψης ενός μεγάλου αθλητικού ή άλλου γεγονότος της επικαιρότητας καθώς για τις ανάγκες ανανέωσης του προγράμματος π.χ. από συγκεκριμένο αριθμό εξειδικευμένων θεματικών εκπομπών), εξετάζεται διεξοδικά και ελέγχεται μέσω των λειτουργικών συνελεύσεων των εργαζομένων. Για την πλήρωση αυτών των εκτάκτων αναγκών θα πρέπει να έχουν προηγηθεί σχετικές εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των επιτροπών παραγωγής προγράμματος και των Συντονιστών.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις, η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συνεργασιών με την ΕΡΤ για συγκεκριμένο διάστημα έως τη λήξη της αναγκαιότητας κάλυψης του εκάστοτε έκτακτου γεγονότος ή μετά την ολοκλήρωση συγκεκριμένου κύκλου εκπομπών, δεν μπορεί να μετατρέπεται, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, σε «βολική» τακτοποίηση ημετέρων της εκάστοτε κυβέρνησης μέσω συνεχόμενων ανανεώσεων των συμβάσεων που υποκρύπτουν την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Οι εργαζόμενοι, οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι και τα μέλη των επιτροπών προγράμματος, επαγρυπνούν για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων και ανακαλούνται αυτοδικαίως από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση καταστρατήγησης της παραπάνω αρχής.

3.2 Τις εργασιακές συνελεύσεις τις συγκαλούν είτε οι εκπρόσωποι των θεσμικών συνδικαλιστικών οργάνων είτε οι εργαζόμενοι για θέμα που κρίνεται ως σοβαρό αν έτσι το αξιολογήσει ένας ικανός αριθμός εργαζομένων (π.χ. ύστερα από «ηλεκτρονική διαβούλευση»).

Οι συνελεύσεις για τη λειτουργία της ΕΡΤ γίνονται ανά τμήμα ή τομέα ραδιοτηλεοπτικής δραστηριότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά μήνα) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων.

Οι Συντονιστές οφείλουν να παρίστανται, να ενημερώνουν, να κάνουν απολογισμό επίτευξης των στόχων και να θέτουν νέους. Οι εργαζόμενοι συζητούν, κρίνουν και υποβάλλουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των τμημάτων τους. Το σώμα έχει αποφασιστικό ρόλο αναφορικά με την επιλογή ανθρώπων που στελεχώνουν τις θέσεις ευθύνης, αλλά και των στόχων του οργανισμού, αφού μετέχει με άμεσο δημοκρατικό και αδιαμεσολάβητο τρόπο στην επιλογή και αξιολόγηση των συντονιστών, αρχισυντακτών και υπεύθυνων των τμημάτων. Οι εργαζόμενοι που εκλέγονται στις θέσεις ευθύνης εκτελούν τα καθήκοντά τους για καθορισμένη θητεία και η συνέλευση έχει το δικαίωμα να τους ανακαλέσει με αυξημένη πλειοψηφία.

Οι Συντονιστές των διαφόρων τμημάτων αναλαμβάνουν να καταγράψουν τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό που απαιτούνται ανά ειδικότητα προς υλοποίηση των αποφάσεων των συνελεύσεων σχετικά με τις εγκεκριμένες νέες παραγωγές και συντονίζουν την όλη διαδικασία σε όλα τα στάδιά της.

3.3 Η αυτόνομη ή θεσμική συνδικαλιστική δράση οφείλει να απηχεί τις ανάγκες και τα αιτήματα της βάσης των εργαζομένων. Τα φαινόμενα συνδικαλιστικού «παραγοντισμού» και σφετερισμού της συνδικαλιστικής ιδιότητας/δραστηριότητας προς ίδιον όφελος σε βάρος του συνόλου ή προς όφελος της όποιας εξουσίας, καταγγέλλονται και αποκρούονται άμεσα από τη βάση των εργαζομένων.

4.1 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η πολύμηνη και πολύτιμη εμπειρία της αυτο-οργάνωσης στην Ελεύθερη Αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ και η συνοδευτική οριζόντια διάχυση της ευθύνης στην παραγωγή του προγράμματος έχει δείξει ότι ωφελεί πολλαπλώς το τελικό παραγόμενο αποτέλεσμα. Έτσι, προτείνεται η δημιουργία επιτροπών προγράμματος με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των διαφόρων τμημάτων.

Παύει η εργολαβική ανάθεση παραγωγής ενός μέρους ή του συνόλου ενός προγράμματος σε ιδιωτικές εταιρείες, και καταργείται, χωρίς εξαιρέσεις, η πρακτική των λεγόμενων μεικτών παραγωγών που ζημιώνει με υπέρογκα ποσά τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό και δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Η ΕΡΤ διαθέτει την απαραίτητη υποδομή (στούντιο, μοντάζ, τεχνικό προσωπικό κ.α.) για την άρτια υποστήριξη των διαφόρων παραγωγών. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η ΕΡΤ δύναται να αγοράζει πρόγραμμα από δημιουργούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως εξειδικευμένου περιεχομένου, ή να συμμετέχει σε συμπαραγωγές με άλλα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ανά τον κόσμο.

5.1 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μέσα από την πολύμηνη εμπειρία του αυτοδιευθυνόμενου αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έγινε φανερό πως η διασύνδεση της ΕΡΤ με την κοινωνία όχι μόνο είναι κοινή επιθυμία αλλά και επιτακτική ανάγκη ως βασικός πυλώνας δημιουργίας, ελέγχου και εμπλουτισμού της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Η ΕΡΤ ως ραδιοτηλεοπτικός φορέας με πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα, οφείλει και πρέπει να αφουγκράζεται τη φωνή της ίδιας της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται. Η παρουσία και ο λόγος της ίδιας της κοινωνίας πρέπει να έχει τη μορφή της συμμετοχικής συνδιαμόρφωσης της γενικότερης φιλοσοφίας του εκπεμπόμενου προγράμματος. Προκειμένου να αποφευχθεί η παράφραση/παράκαμψη της λαϊκής βούλησης και η αυθαίρετη αντιπροσώπευση των κοινωνικών ομάδων από «παράγοντες» και οργανωμένα συμφέροντα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, αυτοδιοικητικής εξουσίας, θα πρέπει να διασφαλίζεται η αδιαμεσολάβητη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, με τις αλληλέγγυες δομές της, τα κοινωνικά κινήματα, τις λαϊκές επιτροπές γειτονιάς, τις συνελεύσεις των σωματείων κλπ. Εκπρόσωποι των παραπάνω ζωντανών κυττάρων της κοινωνίας αναλαμβάνουν να μεταφέρουν ιδέες, προτάσεις και απόψεις που διαμορφώνονται ως γενική αίσθηση στη βάση της κοινωνίας, και σε συνδυασμό με τις προτάσεις που μεταφέρουν προς την ΕΡΤ οι εκπρόσωποι των συνελεύσεων διαφόρων επιστημονικών, εκπαιδευτικών, επαγγελματικών κλάδων, επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η αδιαμεσολάβητη ακρόαση της ίδιας της κοινωνίας. Έτσι, ενισχύεται η ανεξαρτησία και ο πραγματικά δημόσιος χαρακτήρας της ΕΡΤ που δεν απευθύνεται απλώς στην κοινωνία αλλά κυρίως, εκκινεί από αυτήν.

5.2 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ

Οι λειτουργικοί αλληλέγγυοι που συμμετείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την 11η Ιούνη 2013 ενεργά και έμπρακτα στην παραγωγή και λειτουργία της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ, έχουν θέση και στην επόμενη ημέρα της επαναλειτουργίας της.

6.1 ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δύο από τα βασικότερα γνωρίσματα του πολύμηνου αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ ενάντια στο κυβερνητικό «μαύρο», η αυτοδιαχείριση του παραγόμενου προγράμματος και η αυτοδιεύθυνση του αγώνα, ενσωματώνονται ως βιωμένη, πετυχημένη αμεσοδημοκρατική κατάκτηση στη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ.

Συνοπτικά, το διοικητικό μοντέλο της ΕΡΤ πρέπει να διέπεται από τις εξής αρχές: Την εισαγωγή του μοντέλου αυτοδιεύθυνσης στον τομέα της διοίκησης/οργάνωσης, την επιλογή των υπευθύνων/συντονιστών από τη βάση, την εξάλειψη της νοοτροπίας επιβολής και παρέμβασης που συνοδεύει συνήθως τις θέσεις ευθύνης, τη δυνατότητα ανακλητότητας.

Στη θέση του κάθετου μοντέλου διοίκησης με την κλασσική ιεραρχική “πυραμίδα” εισάγεται μια λειτουργική κλίμακα γενικού συντονισμού και η οριζόντια διασύνδεση τμημάτων και τομέων συντονισμού (πρώην διευθύνσεις).2

Στη νέα διοικητική δομή δεν υπάρχουν Διευθυντές αλλά Συντονιστές που εκλέγονται σε θέσεις ευθύνης και περιορισμένης παρέμβασης χωρίς να αναπαράγουν εξουσιαστικές συμπεριφορές του παρελθόντος. Τα καθήκοντα των Συντονιστών είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού και η αποτελεσματικότερη εσωτερική λειτουργία/συντονισμός για καλύτερα ποιοτικά αποτελέσματα στο εκπεμπόμενο πρόγραμμα.

Τόσο ο Γενικός Συντονιστής (θέση πρώην Γενικού Διευθυντή) όσο και οι υπόλοιποι Συντονιστές τμημάτων, δεν διορίζονται αλλά είναι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, εκλέγονται απευθείας από τη βάση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων και ανακαλούνται από αυτήν πριν τη λήξη της καθορισμένης θητείας αν υποβληθεί σχετικό τεκμηριωμένο αίτημα και γίνει δεκτό (με αυξημένη πλειοψηφία) από το σώμα της γενικής συνέλευσης.

Όταν ολοκληρωθεί η θητεία στη διοικητική/συντονιστική θέση, ο εργαζόμενος επιστρέφει στην οργανική του θέση.

6.2 ΟΡΓΑΝΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο θέμα των Ανώτατων οργάνων Συντονισμού και Λειτουργίας δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση. (Επιπλέον, η πρόταση αυτή συζητήθηκε διεξοδικά στις 28/1/2015 στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην Ελεύθερη Αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 και, κατόπιν ψηφοφορίας, απορρίφθηκε η πρόταση περί της αναγκαιότητας ύπαρξης «Ανώτατου οργάνου λειτουργίας και συντονισμού». Ωστόσο, υιοθετήθηκε το σκέλος που αφορά το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου που, σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης θα έπρεπε να ενσωματωθεί στο κεφάλαιο «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»).

Ακολουθεί η σχετική πρόταση για τα όργανα εποπτείας και συντονισμού πέραν του βαθμού των Γενικών Συντονιστών.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, προτείνεται η θέσπιση και λειτουργία ενός πανελλαδικού οργάνου βάσης, που θα ονομάζεται Εποπτικό Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου (ΣΚΕ). Το Συμβούλιο αυτό, ασκεί «εποπτική» λειτουργία «κοινωνικού ελέγχου» στο έργο της ΕΡΤ, χωρίς όμως, τη δυνατότητα άσκησης οργανικής συνδιοίκησης, ευθείας εμπλοκής στην παραγωγή του προγράμματος ή άμεσης παρέμβασης στην ανεξάρτητη δημοσιογραφική λειτουργία. Οι εκπρόσωποι/συντονιστές του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου αναδεικνύονται μέσα από συγκροτημένες, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ανά γεωγραφική περιφέρεια, και οι γενικές τους συνελεύσεις (στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν και εργαζόμενοι της ΕΡΤ) αποτελούν το κυρίαρχο όργανο λήψης των αποφάσεών τους.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Το Συμβούλιο Λειτουργίας και Συντονισμού (ΣΛΣ) ορίζεται από το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος με βάση τα τυπικά τους προσόντα, την εμπειρία τους στη ραδιοτηλεόραση, την κοινωνική προσφορά και δράση. Στο ΣΛΣ συμμετέχουν και εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι προέρχονται από τους 4 κλάδους ειδικοτήτων της ΕΡΤ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, καλλιτεχνικό προσωπικό), έχουν πολυετή πείρα και ενεργή παρουσία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και εκλέγονται ύστερα από καθολική ψηφοφορία.

6.3 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΡΤ, από όπου και αν εκπέμπει πρόγραμμα, αποτελεί έναν ενιαίο, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, ενώ παραλλήλως, κάθε κανάλι, ραδιόφωνο ή διαδικτυακό Μέσο της ΕΡΤ (όπως άλλωστε και η ΕΡΤ3), διατηρούν τη διοικητική τους αυτονομία. Η ΕΡΤ διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και την κατάλληλη υλικοτεχνική ραδιοτηλεοπτική υποδομή σε κάθε νομό της χώρας προκειμένου να καλύπτεται άμεσα οποιοδήποτε τοπικό ή έκτακτο θέμα από τις κατά τόπους, μονάδες. Η αλληλεγγύη, η ισότιμη συνεργασία, ο σεβασμός στην αυτοτέλεια αλλά και ο συντονισμός μεταξύ των μονάδων της χώρας, αποτελούν προϋπόθεση τόσο για την εφαρμογή και την εμπέδωση των εσωτερικών αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών όσο και για την αποτροπή κυριάρχησης μίας κεντρικά κατευθυνόμενης διοίκησης.

Σε τακτά διαστήματα γίνονται πανελλαδικές συναντήσεις των συντονιστών και των επιτροπών όλων των μονάδων της χώρας που μεταφέρουν τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων και της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να ανταλλάσσονται απόψεις, να αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες και να βελτιώνεται συνεχώς το εκπεμπόμενο πρόγραμμα.

6.4 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΡΑ

Επαναλειτουργούν άμεσα όλοι οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΑ.

Για τους περιφερειακούς σταθμούς προτείνεται οι υπεύθυνοι των ΕΡΑ να προέρχονται από τους εργαζόμενους που εργάζονται στις δομές αυτές, στο πρότυπο του διοικητικού μοντέλου αυτοδιεύθυνσης που προτάθηκε παραπάνω. Προτείνεται επίσης ο Συντονισμός των Περιφερειακών Σταθμών να στελεχώνεται μετά από προτάσεις και απόφαση των γενικών συνελεύσεων των 19 Περιφερειακών Σταθμών, απόφαση που θα μεταφέρουν οι κατά τόπους Συντονιστές των ΕΡΑ.

7.1 ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΡΤ

Στο θέμα του προσωπικού με το οποίο επαναλειτουργεί η ΕΡΤ δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση. Για αυτό το λόγο συμπεριλαμβάνονται και οι δύο προτάσεις που προκρίθηκαν μέσα από την ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα αυτό.

ΠΡΟΤΑΣΗ 1 (Όπως προέκυψε από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ3, ΕΡΑ Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φλώρινας και Τρίπολης)

Το ανθρώπινο εργασιακό δυναμικό κατά τη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ αποτελείται από τους απολυμένους/εργαζόμενους της ΕΡΤ που απέρριψαν εμπράκτως το κυβερνητικό «μαύρο», τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ καθώς επίσης και από τους αλληλέγγυους που συμμετείχαν ενεργά στην παραγωγή του αυτοδιευθυνόμενου ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος κατά την περίοδο από το βράδυ της 11ης Ιούνη 2013 που ανακοινώθηκε το πραξικοπηματικό «κλείσιμο της ΕΡΤ» μέχρι και σήμερα.

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 (Όπως προέκυψε από συμμετέχοντες σε πανελλαδική συνέλευση της Αθήνας)

Άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, στο σύνολο των δραστηριοτήτων της (ραδιόφωνο, τηλεόραση, πολυμέσα, ραδιοτηλεόραση), με ταυτόχρονη επιστροφή στην παραγωγική διαδικασία, όλων όσοι εργάζονταν σε αυτήν, την 11η Ιουνίου 2013 με την εργασιακή σχέση που οι ίδιοι επέλεξαν έκτοτε. Εξαιρούνται ΠΕΘ (Προσωπικό Ειδικών Θέσεων), ειδικοί σύμβουλοι, Γενικοί Διευθυντές και αυτοί που στελέχωσαν τα κυβερνητικά μορφώματα και που συνέβαλλαν στην εδραίωση του «μαύρου». Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους εργαζόμενους εξαναγκάστηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην ΕΡΤ, εάν το επιθυμούν.

8.1. ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε κάθε επαφή/διαπραγμάτευση για θέματα της ΕΡΤ, τόσο με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης όσο και με άλλους φορείς, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ εκπροσωπούν οι εκλεγμένοι από τις γενικές τους συνελεύσεις (ένας εκπρόσωπος από κάθε ΕΡΑ της χώρας) και οι θεσμικοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. Ωστόσο οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων αν το αποφασίσουν διαφορετικά, μπορούν να ζητούν τη συμμετοχή π.χ. ενός εργατολόγου σε μία ή περισσότερες συναντήσεις με φορείς της εξουσίας.

Ειδικότερα, ενόψει των αναγκαίων επαφών με τη νέα κυβερνητική εξουσία που έχει δεσμευτεί για ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της ΕΡΤ, κρίνεται απαραίτητη η εκπροσώπηση της ΕΡΤ (από Αθήνα), της ΕΡΤ3 (από Θεσσαλονίκη) και όλων των περιφερειακών ΕΡΑ σε αυτή την πανελλαδική επιτροπή, προκειμένου να μεταφερθούν αδιαμεσολάβητα τα αιτήματα των εργαζομένων της ΕΡΤ από κάθε γωνιά της χώρας.

Εν κατακλείδι:

Την πανελλαδική απόφαση που δημοσιοποιείται σήμερα με τις θέσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων για την επόμενη ημέρα της ΕΡΤ θα αναλάβουν να μεταφέρουν προς την εξουσία τα μέλη της πανελλαδικής επιτροπής των εργαζομένων και οι θεσμικοί συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι.

Η ώρα της νίκης έφτασε! Όχι γιατί μας περίμενε, αλλά γιατί ΕΜΕΙΣ βαδίσαμε προς αυτήν.

VENCEREMOS!

[1] Χρηματοδότηση: Σε ότι αφορά την εταιρική μορφή της ΕΡΤ κατατέθηκε επίσης και η εξής θέση-άποψη των εργαζομένων της ΕΡΤ3: «Η ΕΡΤ λειτουργεί σε ειδικό οικονομικό καθεστώς δημόσιας κοινωφελούς επιχείρησης που δεν μεταβιβάζεται ούτε πωλείται σε ιδιώτες. Η ΕΡΤ παύει να είναι Ανώνυμη Εταιρεία.»

[2] Στο κείμενο-πρόταση των εργαζομένων της ΕΡΤ3 «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ» διατυπώθηκε σχετικά η εξής θέση: Το λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα» καταργείται και στη θέση του μπαίνει ο σεβασμός των ίσων προς ίσους.



Διαβάστε περισσότερα...