Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Κινηματογραφικές Κυριακές στο Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ


Το πρόγραμμα των προβολών.

Το Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διοργανώνει κινηματογραφικές συναντήσεις με την προβολή βραβευμένων ελληνικών ταινιών για τρεις συνεχόμενες Κυριακές, τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Νοεμβρίου, 1η Δεκεμβρίου, 8 Δεκεμβρίου και θα ξεκινούν στις 17:30. Τις ταινίες θα προλογίσουν μέλη της ομάδας του Πολιτιστικού Στεκιού. Την αφίσα της εκδήλωσης σχεδίασε η ομάδα Γραφιστικής των μελών της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ως ο μόνος κρατικός Φορέας ενίσχυσης της κινηματογραφίας στην Ελλάδα και το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ως πρόγραμμα που αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα την εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν χωρίς να αποκόπτει τον χρήστη από την οικογένειά του, την εργασία του, το εκπαιδευτικό του περιβάλλον και τον κοινωνικό του περίγυρο, συμπράττουν σε αυτή τη δράση με σκοπό την ενίσχυση του πνεύματος της προσφοράς, των ανθρώπινων αξιών και της κοινωνικής φροντίδας.

Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 210 – 8653960 / 111 εσωτερικό (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Πολιτιστικό Στέκι ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ – Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής, Αθήνα.
Πρόσβαση - Μετρό : Αττική, ΗΣΑΠ : Άγιος Νικόλαος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Κυριακή 24/11/13 και ώρα 17.30
Peppermint του Κώστα Καπάκα
105’ παραγωγή 1999

Ο ήρωας, ένας 45άρης μηχανικός αεροσκαφών, λαμβάνει ξαφνικά ένα τηλεφώνημα πρόκληση σε πάρτι παλαιών συμμαθητών. Έτσι αρχίζει να θυμάται σκηνές από την παιδική και εφηβική του ηλικία. Στη μνήμη μας όμως, δεν μένουν μόνον οι σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Απλές και καθημερινές καταστάσεις καταγράφονται επίσης, βαθιά στο μυαλό μας και επιστρέφουν, μέσα από το φίλτρο του χρόνου, φέρνοντας μας μια γλυκόπικρη γεύση σαν το Peppermint.

Μια συγκινητική κωμωδία. Μια ταινία αναμνήσεων, με φόντο την δεκαετία του 1960. Το σενάριο είναι σαν να ξεφυλλίζεις κάποιο οικογενειακό άλμπουμ και από κάθε φωτογραφία να θυμάσαι σκηνές, ήχους και μυρωδιές της εποχής, που εσύ μεγάλωνες.

Κυριακή 01/12/2013 και ώρα 17.30
Νύφες του Παντελή Βούλγαρη
135’ παραγωγή 2004

Ο χρεωκοπημένος αμερικανός φωτογράφος Νόρμαν Χάρις (Ντέμιαν Λιούις) εγκαταλείπει την κάλυψη του πολέμου στη Μικρά Ασία και επιστρέφει στη Νέα Υόρκη. Η μοδίστρα Νίκη (Βικτώρια Χαραλαμπίδου) από τη Σαμοθράκη ταξιδεύει στο Σικάγο για να παντρευτεί τον Πρόδρομο, που δεν έχει δει ποτέ, στη θέση της μεγαλύτερης αδελφής της που δεν άντεξε και γύρισε πίσω. Ταξιδεύουν με το ίδιο καράβι, το υπερωκεάνιο King Alexander με το οποίο ταξιδεύουν επίσης άλλες 700 νύφες από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Αρμενία, οι οποίες όπως και η Νίκη, δε γνωρίζουν τους ανθρώπους που θα παντρευτούν, αλλά έχουν μόνο από μια φωτογραφία του γαμπρού.

Κυριακή 08/12/2013 και ώρα 17.30
Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη
108’ παραγωγή 2003

Πρόκειται για μία βιωματική ταινία του σκηνοθέτη, που όντας Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή ο ίδιος, καταπιάνεται με το ζήτημα των διωγμών που υπέστησαν από τις τουρκικές αρχές οι Έλληνες της Πόλης το 1964. Η πολίτικη κουζίνα είναι πικάντικη. Άνθρωποι απ΄όλο τον κόσμο έφευγαν από τους τόπους τους και πήγαιναν στην Πόλη για να φτιάξουν μια καλύτερη τύχη. Τις ιστορίες του τόπου τους, για να μην της ξεχάσουν, τις έβαζαν μέσα στο φαγητό τους. Η ταινία διηγείται την ιστορία του Φάνη Ιακωβίδη, ενός γοητευτικού σαραντάρη καθηγητή αστροφυσικής, με μεγάλο ταλέντο στη μαγειρική. Με αφορμή την επερχόμενη επίσκεψη του παππού του από την Κωνσταντινούπολη και μέσα από την προετοιμασία του φαγητού, ο Φάνης μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά του χρόνια και τον πρώτο του έρωτα…

Οι άδειες προβολής των ταινιών είναι ευγενική παραχώρηση των δημιουργών τους και των εταιρειών διανομής Odeon, Feelgood και Village.

Λίγα λόγια για το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ λειτουργεί από το 1990 και είναι ένα από τα πολυφασικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης (μη διαμονής) στο κέντρο της Αθήνας.
Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

Απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, άτομα που κάνουν πειραματική / περιστασιακή χρήση και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους.
Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου (Φυλής 217, Αθήνα) 210 86 26 761.

Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης (3ης Σεπτεμβρίου 176, Αθήνα) 210 86 12 604.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κινόα ως εναλλακτική καλλιέργεια


Καλλιεργήθηκε από τους Ίνκας περίπου από το 3000 προ Χριστού.

Τη χρήση της κινόας σε αμειψισπορές σιτηρών για τον καλύτερο έλεγχο των ζιζανίων και την πρόληψη ανάπτυξης παράσιτων και ασθενειών παρουσιάζει μελέτη επιστημόνων του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ Η κινόα ή κουϊνόα (θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται) καλλιεργήθηκε από τους Ίνκας περίπου από το 3000 π.Χ. και αποτέλεσε επί αιώνες μια από τις βασικές καλλιέργειες για τροφή για τα εκατομμύρια των φτωχών κατοίκων των Άνδεων στη Νότια Αμερική.

Το ενδιαφέρον για την κινόα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά της. Υπάρχουν δύο παράδοξα με την κινόα σήμερα: αποτελεί ένα βασικό είδος διατροφής για τους φτωχότερους πληθυσμούς των Άνδεων, ενώ θεωρείται ως «εξευγενισμένη» τροφή για τις αναπτυγμένες περιοχές του κόσμου (π.χ. ΗΠΑ, Δανία κ.ά.).

Η κινόα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, εξυγιαίνει το έδαφος από τα νιτρικά καθώς διαθέτει βαθύ ριζικό σύστημα που τα απορροφά προτού φτάσουν στους αβαθείς υδροφόρους ορίζοντες.

Πειράματα που διενεργήθηκαν σε περιοχές του Νομού Λάρισας από το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας (Δρ. Θόδ. Καρυώτης Δρ. Χρ. Νούλας) και το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών (Δρ Κ. Ηλιάδης) έδειξαν ότι ο σπόρος της κινόας, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και επιπλέον περιέχει ανόργανα μέταλλα και λυσίνη σε υψηλή συγκέντρωση.

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (14-18%), η κινόα μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση για την επίλυση των προβλημάτων σίτισης σε λαούς που δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες πρωτεϊνούχες τροφές.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρυώτης, η κινόα προτιμά περιοχές ημιορεινές ή ορεινές, όπου οι θερμοκρασίες τη νύχτα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στον κάμπο. Καταλληλότερες περιοχές για τη χώρα μας θεωρούνται οι ημιορεινές και μερικές ορεινές περιοχές στη Μακεδονία και Θράκη.

Η κινόα θεωρείται «ψευτοδημητριακό» και παράγει σπόρους (κόκκους) πλούσιους σε άμυλο, όπως τα υπόλοιπα δημητριακά, που μπορούν να καταναλωθούν με τρόπο παρόμοιο με εκείνο των σιτηρών, δηλαδή να γίνουν αλεύρι ή να καταναλωθούν όπως τα δημητριακά. Η κινόα, με μια πρώτη μάτια, μοιάζει μορφολογικά με το πολύ γνωστό ζιζάνιο λουβουδιά και χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων των ταξιανθιών και των καρπών.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κινόας είναι η Βολιβία, το Περού και ο Ισημερινός. Μέχρι το 2008, οι δυο πρώτες χώρες κατείχαν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Παραδοσιακά, καλλιεργείται και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως την Κολομβία, την Χιλή και την Αργεντινή.

Ωστόσο, εξαιτίας της εξαιρετικής προσαρμοστικότητας του φυτού και της περισσότερο από 20 χρόνια έρευνας της καλλιέργειάς της σε χώρες της Ευρώπης (Δανία, Αγγλία, Σουηδία, κ.ά.), της Ασίας (Ινδία, Πακιστάν), της Αφρικής, στην Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική, η παραγωγή της Κινόας βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη.

Το φυτό ευδοκιμεί εύκολα σε ορισμένες ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες καθώς είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και την αλατότητα.

Η NASA συμπεριέλαβε την κινόα στο σύστημα εξοπλισμού (Controlled Ecological Life Support System) των πυραύλων για αποστολές μακράς διάρκειας ως εναλλακτική λύση διατροφής για την επίλυση των προβλημάτων της ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης.

Η μέση απόδοση σε καρπό είναι 200-250 κιλά το στρέμμα. Με δεδομένη την ευρεία προσαρμοστικότητα, στο μέλλον η καλλιέργεια της Κινόας- διαπιστώνεται στη μελέτη -ίσως διαδραματίσει απροσδόκητα θετικό ρόλο στη γεωργία της χώρας μας.

Το 2011, η τιμή της κινόας ανά κιλό σπόρου ήταν περίπου 4,85 δολάρια, ενώ στις μαύρες ποικιλίες ήταν πάνω από οκτώ δολάρια. Η τιμή εισαγωγής στην Ευρώπη ξεπερνά τα 10 δολάρια το κιλό και διαφαίνεται, όπως εξηγούν οι ερευνητές, ότι η καλλιέργεια μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα για τον παραγωγό.



Διαβάστε περισσότερα...

Μελέτη για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου


Προτάσεις να γίνει πεζόδρομος - Δείτε φωτογραφίες από το προσχέδιο.

Δημιουργία πεζόδρομων ήπιας κυκλοφορίας, με κυρίαρχο μέσο το τραμ, ανασχεδιασμός πλατειών, όπως της πλατείας Ομονοίας που επαναφέρεται στις αρχικές της διαστάσεις και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ξεκουράσουν το κέντρο, είναι μερικά από τα σημεία της μελέτης για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου «Re-think Athens / Ξανασκέψου την Αθήνα», το οποίο χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση, παρουσιάστηκε χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη, καθηγητή του ΕΜΠ, επιστημονικό σύμβουλο στο «Re-think Athens» και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), λαμβάνοντας από τα μέλη του ΚΑΣ, όπως συνέβη πρόσφατα και με το ΚΣΝΜ, ομόφωνα το πράσινο φως.

Η κυριότερη κυκλοφοριακή αλλαγή αφορά στην οδό Πανεπιστημίου, η οποία μετατρέπεται από πεδίο διέλευσης αυτοκινήτων σε πεζόδρομο ήπιας κυκλοφορίας, όπου το τραμ, οι πεζοί και οι ποδηλάτες έχουν τον κύριο λόγο και δεύτερο τα οχήματα (ταξί, τουριστικά λεωφορεία, αυτοκίνητα τροφοδοσίας), που θα εξυπηρετούν τοπικές ανάγκες. Τα τραμ δύο λωρίδων (κάθοδος-άνοδος), που θα καταλήγουν στην Πλατεία Αιγύπτου, θα είναι τελευταίας τεχνολογίας, χωρίς εναέρια σύνδεση, σταδιακά και χωρίς καλώδια στη γη, λόγω της ύπαρξης υπερσυσσωρευτών που ως μπαταρίες θα μπορούν να επαναφορτίζονται στις στάσεις, δίνοντας αυτονομία κίνησης στους συρμούς.

Αν και η περιοχή ανάπλασης πλαισιώνεται κυρίως από νεότερα μνημεία (Ακαδημία, Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κ.α.), υπάρχουν 56 θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, οι θέσεις αυτές δεν επηρεάζονται άμεσα από το έργο, καθώς τα περισσότερα μνημεία είναι γνωστά (π.χ. τμήμα του αρχαίου τείχους των Αθηνών, υδραγωγεία, νεκροταφεία) και προστατευμένα στο υπέδαφος.

Όπως εξάλλου διευκρίνισε ο κ. Τουρνικιώτης, το έργο δεν θα προχωρήσει σε μεγάλα βάθη, εκτός από την Πλατεία Δικαιοσύνης, όπου η κατασκευή δεξαμενής για τη συλλογή βρόχινου νερού από όλη την περιοχή, ακόμα και από τις ταράτσες, υπόσχεται αντιπλημμυρική προστασία και αρδευτική αυτονομία. Στόχος η συλλογή νερού, που θα δίνει τη δυνατότητα άρδευσης σε περιόδους ανομβρίας και καθαρισμού του δημόσιου χώρου, ενώ σε ερώτηση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εύρεσης σημαντικών αρχαίων, ο κ. Τουρνικιώτης απάντησε ότι το μόνο που θα χαθεί είναι το βρόχινο νερό, καθώς ο περιορισμός της δεξαμενής δεν θα θέσει σε αμφιβολία το ίδιο το έργο. Όσο για την πρόβλεψη σε περιπτώσεις βανδαλισμών, ο μελετητής διευκρίνισε ότι προδιαγραφή των υλικών και των συστημάτων είναι η μέγιστη αντοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταστραφούν. «Τα πάντα έχουν όρια και όλα μπορούν να θραυτούν», τόνισε.

«Παιχνιδιάρικη» διάσταση θα έχουν τα υδάτινα στοιχεία, που θα τοποθετηθούν σε τέσσερα σημεία, στην οδό Κοραή, στην Πλατεία Δικαιοσύνης, στην Ομόνοια και έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για οριζόντιες πλακοστρωμένες επιφάνειες, που θα γεμίζουν με νερά ανάλογα με την περίοδο (π.χ. το καλοκαίρι) ή σε μια γιορτή, δίνοντας τη δυνατότητα παιχνιδιού σε μικρούς και μεγάλους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι αναπλάσεις πλατειών όπως της Ομονοίας, η οποία ανακτά το τετράγωνο του αρχικού νεοκλασικού σχεδιασμού της, και της πλατείας Δικαιοσύνης (περικλείεται από τις οδούς Αρσάκη, Πανεπιστημίου και Σανταρόζα), που αποκτά σκιά και ελεύθερο πεδίο για μια ευχάριστη ανάπαυλα στο κέντρο της πόλης.

Η φύτευση δέντρων, όπως πλατάνια και νεραντζιές, ο φωτισμός που θα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση της πόλης, οι λιτές και διάφανες στάσεις του τραμ, που δεν προβλέπουν την τοποθέτηση διαφημίσεων, καθώς και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αποκλείουν το κέντρο από τα ΙΧ, επιτρέποντας τη διέλευσή τους σε κάθετους δρόμους (π.χ. Μπενάκη και Αμερικής), είναι μερικά ακόμα στοιχεία που συνθέτουν τη μελέτη, η οποία πήρε -εκτός από το ομόφωνο ναι—και τα θετικά σχόλια των μελών του Συμβουλίου.










Διαβάστε περισσότερα...

Η ευτυχία έχει εισοδηματικό... πλαφόν


Αν κάποιος βγάζει πάνω από 27.000 ευρώ η ευτυχία μειώνεται.

Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία, αλλά μέχρι ένα όριο εισοδήματος. Όταν κανείς βγάζει πάνω από 36.000 δολάρια (περίπου 27.000 ευρώ) το χρόνο, τότε η ικανοποίησή του όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μπορεί και να μειώνεται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, με την οποία ασφαλώς δεν θα συμφωνήσουν όλοι.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα εισοδηματικό «πλαφόν» μέχρι το οποίο όσο περισσότερα χρήματα έχει κανείς, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι, αλλά πάνω από αυτό το όριο, τα παραπάνω χρήματα στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν του προσθέτουν παραπάνω ευτυχία, αλλά μπορεί να τον κάνουν και πιο δυστυχισμένο.

Οι ιταλικής καταγωγής ερευνητές Εουτζένιο Πρότο του βρετανικού πανεπιστημίου του Γουόργουικ και Άλντο Ρουστιτσίνι του αμερικανικού πανεπιστημίου της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», μελέτησαν στατιστικά στοιχεία από διάφορες χώρες, συσχετίζοντας το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης (ΑΕΠ ανά κεφαλή) με το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή, που καταγράφεται στις σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης.

Το βασικό συμπέρασμα, που επιβεβαιώνει προηγούμενες αντίστοιχες μελέτες, είναι ότι όταν μια χώρα είναι ακόμα φτωχή, η ικανοποίηση - ευτυχία των πολιτών της αυξάνεται αναλογικά με την άνοδο των εισοδημάτων, καθώς αυτή τους επιτρέπει να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους.

Όταν όμως μια χώρα περνάει ένα όριο ανάπτυξης, εισερχόμενη στην ομάδα των πλούσιων κρατών, τότε αρχίζει να αποσυνδέεται το αίσθημα της ευτυχίας των πολιτών από το επίπεδο του εισοδήματός τους. Μάλιστα, η ευτυχία μπορεί και να μειώνεται, παρόλο που οι αριθμοί φαίνεται να ευημερούν. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι αποκτούν πλέον αυξημένες προσδοκίες, πέρα από τις βασικές ανάγκες τους, όμως απογοητεύονται όταν -και αυτό συμβαίνει συχνά λόγω π.χ. της οικονομικής ανισότητας- δεν μπορούν στην πράξη να τις ικανοποιήσουν.

Το όλο ζήτημα αποτελεί σιγά-σιγά θέμα αιχμής για τους οικονομολόγους διεθνώς, ενώ σταδιακά και οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται τη σημασία του εν λόγω «παράδοξου» (που έχει ονομαστεί «παράδοξο του Ίστερλιν» από το όνομα του οικονομολόγου, ο οποίος πρώτος το παρατήρησε).

Ακόμα και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ έχουν αρχίσει να παραδέχονται ότι πλέον η ευημερία πρέπει να μην μετριέται μόνο με «στενούς» ποσοτικούς δείκτες ανάπτυξης όπως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), αλλά με ευρύτερους και πιο ποιοτικούς δείκτες (ψυχολογικούς, περιβαλλοντικούς κ.α.).

Η νέα μελέτη εντόπισε το όριο του «παράδοξου» στα 30.000 έως 36.000 δολάρια (σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης), επίπεδο πέρα από το οποίο όχι απλώς η ευτυχία μένει στάσιμη, αλλά μπορεί να εμφανίζει και μικρή υποχώρηση. Ήδη, όταν μία χώρα φθάνει ένα ΑΕΠ ανά κεφαλή της τάξης των 20.400 δολαρίων, η αύξηση της ευτυχίας από το παραπάνω εισόδημα αρχίζει να γίνεται όλο και λιγότερο αισθητή (αυξάνεται αλλά με φθίνοντα ρυθμό). Η ευτυχία αποκορυφώνεται περίπου στα 30.000 δολάρια (23.000 ευρώ) ετησίως, μετά μένει στάσιμη και από τα 36.000 δολάρια αρχίζει να μειώνεται με το παραπάνω εισόδημα.

Όπως είπαν οι ερευνητές, «καθώς οι χώρες γίνονται πλουσιότερες, τα υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ οδηγούν σε υψηλότερες προσδοκίες. Οι άνθρωποι θέλουν να μην υστερούν σε σχέση με τους γύρω τους και καθώς βλέπουν πλούτο και ευκαιρίες ολόγυρά τους, φιλοδοξούν να έχουν κι αυτοί περισσότερα. Όμως αυτό το χάσμα των προσδοκιών -η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και στο επιθυμητό εισόδημα - είναι που υποσκάπτει το επίπεδο ικανοποίησης. Με άλλα λόγια, στις πλουσιότερες χώρες οι προσδοκίες και φιλοδοξίες μας γίνονται ένας κινούμενος στόχος, που απομακρύνεται συνεχώς από εμάς, με συνέπεια την μείωση της ευτυχίας που παρατηρούμε».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι που μάθαμε από το νηπιαγωγείο


Τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Εκεί που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας και αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε διάφορα και να εκφράζουμε τις απορίες μας φωναχτά... οι γονείς μας μάς στέλνουν στο σχολείο, όπου αφήνουν μέρος της περιέργειάς μας... στα χέρια των νηπιαγωγών και των δασκάλων.

Βέβαια, και οι δάσκαλοι άνθρωποι είναι και μάλιστα ορισμένοι έχουν την τάση να «μεταδίδουν από γενιά σε γενιά» ορισμένους μύθους, γράφει o Eddie Rodriguez στο Cracked.

Ακολουθούν ορισμένοι από αυτούς τους μύθους που «κυκλοφορούν» στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά:

5. Η δύναμη Coriolis που ελέγχει τη φορά που ακολουθεί το νερό στις λεκάνες της τουαλέτας
Ο μύθος: Όταν μαθαίνουμε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, αρχίζουμε να μαθαίνουμε ακόμη και τι επιδράσεις έχει αυτό στις ζωές μας. Μας δίνει τη νύχτα και τη μέρα, κάνει τα αστέρια να «κινούνται» στον ουρανό και... το νερό στις λεκάνες της τουαλέτας να περιστρέφεται σε αντίθετη φορά στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο, χάρη σε κάτι που αποκαλείται «δύναμη Coriolis».

«Η δύναμη Κοριόλις εξηγεί την αντιωρολογιακή (ως προς παρατηρητή στον Νότιο πόλο) κίνηση του ανέμου στην επιφάνεια της γης. Η επιφάνεια της γης λόγω της περιστροφής αλλάζει κατεύθυνση κι επομένως επιταχύνεται. Όμως σε ένα επιταχυνόμενο σύστημα αναφοράς δεν ισχύουν οι νόμοι κίνησης του Νεύτωνα. Χρειαζόμαστε έτσι, μία δύναμη που να εξηγεί αυτήν την κίνηση, την δύναμη Coriolis. Κάθε κίνηση στο Βόρειο ημισφαίριο εκτρέπεται προς τα δεξιά και στο νότιο ημισφαίριο είναι αντίθετα προς τα αριστερά, και εφ' όσον η δύναμη είναι κάθετη στην ταχύτητα, οι τροχιές των ανέμων είναι κυκλικές» γράφει η Wikipedia.

Η πραγματικότητα: Προκειμένου η δύναμη Coriolis να έχει επίδραση επάνω σε φαινόμενα που απαντώνται στη Γη, θα πρέπει αυτά να είναι... μεγάλα. Έτσι, μπορεί να επηρεάζει την κατεύθυνση με την οποία περιστρέφονται οι τυφώνες και οι κυκλώνες, όμως δεν επηρεάζει και τη φορά του νερού... στις λεκάνες της τουαλέτας! Γι’ αυτό μάλλον ευθύνεται το σχήμα της λεκάνης και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις!

#4 Τα διαμάντια είναι... κάρβουνα
Ο μύθος: Όλοι γνωρίζουν ότι αν κάποιος θέλει ένα διαμάντι έχει δύο επιλογές: α) να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αγοράσει ένα από τον κοσμηματοπώλη της γειτονιάς του, β) να πάρει ένα κομμάτι κάρβουνο και να το θάψει βαθιά μέσα στη Γη στην αυλή του σπιτιού του και... 10.000 χρόνια μετά θα έχει το δικό του διαμάντι! Τα βασικά συστατικά της συνταγής είναι: άνθρακας και υψηλή πίεση.

Η πραγματικότητα: Παρότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με απόλυτη βεβαιότητα ποια είναι η ακριβής «πηγή» των διαμαντιών, η πλειοψηφία αυτών, συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι δεν είναι... κάρβουνα!

Το βασικό δομικό συστατικό όλων των διαμαντιών είναι ο καθαρός άνθρακας, όχι το κάρβουνο, και μάλιστα ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών.

«Τα κοιτάσματα διαμαντιών διακρίνονται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Στα πρωτογενή κοιτάσματα το διαμάντι είναι διάσπαρτο μέσα σε φλέβες ή επίγειες φυσικές σωληνώσεις που είναι γεμάτες από πυριγενές πέτρωμα με την ονομασία κιμπερλίτης (από την περιοχή Κίμπερλυ (Kimberley) της Νοτίου Αφρικής). Τα δευτερογενή κοιτάσματα προέρχονται από την αποσάθρωση των πρωτογενών και τη μεταφορά των υλικών της αποσάθρωσης. Θεωρείται ότι τα διαμάντια σχηματίστηκαν σε βάθος μεγαλύτερο από 100 χιλιόμετρα κάτω από τη γη και είναι προϊόν κρυστάλλωσης ενός μάγματος κιμπερλιτικής σύστασης. Επειδή ο κιμπερλίτης τήκεται στους 1500 βαθμούς Κελσίου, η αρχική κρυστάλλωση των διαμαντιών έγινε κάτω από μεγάλη πίεση και υψηλή θερμοκρασία. Μέσα στις φλέβες τα διαμάντια βρίσκονται διάσπαρτα σε θραύσματα, μικρά ή μεγάλα» σύμφωνα με τη Wikipedia.

#3. Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν (ή ιδρώνουν από τις γλώσσες τους)
Ο μύθος: Τα σκυλιά λαχανιάζουν επειδή δεν ιδρώνουν.

Η πραγματικότητα: Είναι αλήθεια ότι τα σκυλιά λαχανιάζουν, γιατί αυτό τους βοηθάει να δροσιστούν όταν έχουν ζεσταθεί πολύ, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η γλώσσα τους είναι ένας τεράστιος ιδρωτοποιός αδένας. Όλα αυτά τα υγρά με τα οποία σας γεμίζει το αγαπημένο σας κατοικίδιο είναι στην πραγματικότητα... σάλια. Σημάδια ιδρώτα είναι πιο πιθανό να βρει κανείς στη μύτη ενός σκύλου ή στις πατούσες του, κι αυτό γιατί είναι τα μόνα μέρη του σώματός του που δεν καλύπτονται από τρίχωμα.

#2. Οι νυχτερίδες είναι τυφλές
Ο μύθος: Από τη στιγμή που είναι πλάσματα της νύχτας, οι νυχτερίδες δε χρειάζονται την όραση και είναι τυφλές.
Η πραγματικότητα: Τα μάτια των νυχτερίδων δεν είναι απλώς... διακοσμητικά.

#1. Το γάλα κάνει καλό στα κόκκαλα
Ο μύθος: Το γάλα κάνει καλό στα κόκκαλα γιατί έχει ασβέστιο.

Η πραγματικότητα: Ενώ μπορεί να είναι αλήθεια ότι το ασβέστιο κάνει καλό στην υγεία των οστών, το γάλα ίσως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει κανείς την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου για τον οργανισμό του. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την υγεία των οστών μάλλον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση, η κληρονομικότητα, τα επίπεδα των ορμονών, το γεγονός αν κάποιος καπνίζει, η πρόσληψη των απαραίτητων πρωτεϊνών και των βιταμινών D και Κ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις κοινωνικής υπηρεσίας και δομής «Βοήθεια στο σπίτι»


Σε μια εποχή που αυξάνονται τα προβλήματα σε προσωπικό, οικογενειακό και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο, ο Δήμος Φαιστού βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και τις ανάγκες τους. Το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό και εμπλουτίζετε συνεχώς με νέες δραστηριότητές προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Προτεραιότητα αλλά και επιθυμία όλων είναι ο δήμος να βρίσκεται δίπλα σε κάθε δημότη και σε κάθε ανάγκη που προκύπτει, στα παιδιά, στις μητέρες, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία, στους εφήβους, στην οικογένεια που βρίσκεται σε κρίση.

Η Κοινωνική Υπηρεσία, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κοινωνικό Ιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελούν τις βασικές δομές του Δήμου Φαιστού που έχουν ως επίκεντρο παροχής Υπηρεσιών στον Δημότη.

Οι δράσεις πολλές και ποικίλες και επικεντρώνονται κυρίως στα παρακάτω:

Άσκηση Κοινωνικής Εργασίας σε υποστηρικτικό – συμβουλευτικό – θεραπευτικό επίπεδο. Εντόπιση, διερεύνηση και αξιολόγηση ειδικών προβλημάτων ατόμων που απευθύνονται ή παραπέμπονται στην Υπηρεσία

Συμβολή στη πρόληψη και αντιμετώπιση συναισθηματικών, ψυχοκοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται σε άτομα ή ομάδες ατόμων

Έρευνα των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών διαβίωσης

Συμβουλευτική και παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες και Δομές για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, κακοποίηση – παραμέληση παιδιών, κακοποίηση γυναικών κ.λ.π στα, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, Εισαγγελέα Ανηλίκων κ.λ.π)

Εκτέλεση Εισαγγελικών Παραγγελιών κατόπιν εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα

Κοινωνική Εργασία για την εισαγωγή ατόμου σε κλειστή Δομή

Εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας και ευαισθητοποίησης της κοινότητας

Ενημέρωση πληθυσμού σε θέματα αναπηρίας, κοινωνικών παροχών κ.λ.π

Θεώρηση και έκδοση βιβλιαρίων ανασφαλίστων και λειτουργία της Ειδικής Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου - έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας

Χορήγηση άδειας λειτουργίας, άσκηση ελέγχου και εποπτείας στους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Χορήγηση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας σε πολίτες, για έκδοση δωρεάν εισιτηρίων ακτοπλοϊκών μετακινήσεων

Προώθηση δικαιολογητικών και διενέργεια Κοινωνικής Έρευνας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας, τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων κ.λ.π

Ενημέρωση για την λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)

Λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου

Λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου

Εφαρμογή από τον Δήμο μας του θεσμού της παροχής κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε κάποιον που έχει εκδοθεί εις βάρος του καταδικαστική απόφαση, να αιτηθεί τη μετατροπή της ποινής του από το αρμόδιο δικαστήριο σε παροχή κοινωφελούς εργασίας

Παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης σπουδαστών Κοινωνικής Εργασίας

Λειτουργία Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων , με την ευθύνη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Βοήθεια στο Σπίτι

Κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Φαιστού είναι και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η παροχή καθημερινής φροντίδας σε μη αυτοεξυπηρετούμενα, πάσχοντα, μοναχικά ή και οικονομικά αδύναμα ηλικιωμένα άτομα στα οποία παρέχεται ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και οικιακή βοήθεια. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εξυπηρετούμενων, η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και η διατήρηση κοινωνικής συνοχής, συνθέτουν τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος για την επιτυχή εφαρμογή του και την ικανοποίηση των περιθαλπόμενων.

Ο Δήμος υλοποιεί τρία προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», τα προγράμματα Μοιρών, Τυμπακίου και Ζαρού που προέρχονται από την συνένωση των τριών πρώην καποδιστριακών δήμων και κάθε ένα από αυτά εξυπηρετεί τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής που εδρεύει. Είναι στελεχωμένα από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και οικογενειακούς βοηθούς και εξυπηρετούν πάνω από 360 άτομα.

Πιο συγκεκριμένα προσφέρονται καθημερινά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής παροχής σε διάφορα θέματα όπως:

αγωγή υγείας και πρόληψης,

οικογενειακή φροντίδα και ικανοποίηση καθημερινών αναγκών διαβίωσης (οικιακή καθαριότητα, ελαφρύ μαγείρεμα, προμήθεια τροφίμων, πληρωμή λογαριασμών και μικροεξυπηρετήσεις εκτός σπιτιού),

φροντίδα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας,

πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα (μέτρηση πίεσης και σακχάρου, ενέσεις, συνταγογράφηση, αγορά φαρμάκων και περιποίηση κατακλίσεων),

συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη

πληροφόρηση για δικαιώματα και παροχές και διασύνδεση με φορείς της κοινότητας (ασφαλιστικά ταμεία, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, εθελοντικές οργανώσεις, εκκλησιαστικά ιδρύματα)

δράσεις κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας (συγκέντρωση και παροχή τροφίμων, ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και φαρμάκων)

Πληροφορίες: Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Φαιστού 2892340217, «Βοήθεια στο σπίτι» Μοιρών :28920 – 31440 και Ζαρού: 28940 – 31861

Η Δήμαρχος Φαιστού σχετικά με τις κοινωνικές δράσεις του δήμου Φαιστού αναφέρει «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή και τα προβλήματα όλων συνεχώς αυξάνονται. Ο δήμος Φαιστού από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και τους στηρίζει μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Ιδρύσαμε Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει και Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η κοινωνική πολιτική μας προέχει και πάντα βάζουμε πρώτο τον πολίτη. Μια κοινωνική πολιτική που προϋποθέτει την ευαισθησία, την προσοχή αλλά και την συνεργασία όλων των φορέων. Πέρα όμως από τις ενέργειες του δήμου χρειάζεται όλοι μαζί, δημοτικές υπηρεσίες, τοπική κοινότητα, φορείς και πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο μέσα στο Δήμο, με κύριο στόχο την φροντίδα στον συνάνθρωπο.»


Πηγή: http://www.crete2day.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε αυτασφάλιση ή προαιρετική ασφάλιση στο ΙΚΑ


Όποιος επιλέγει τη λύση της αυτασφάλισης (ειδικός λογαριασμός αυτασφάλισης) θα πρέπει να γνωρίζει ότι τελικά ακόμη και αν όλα του τα χρόνια ασφαλιζόταν στο ΙΚΑ, τότε θα βγει με τους όρους και τις προϋποθέσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Στην πράξη βέβαια αυτό σημαίνει μείωση του συντάξιμου μισθού του

Μια μεγάλη παγίδα κρύβει η αυτασφάλιση στο ΙΚΑ, στην οποία καταλήγουν τελικά χιλιάδες ασφαλισμένοι του Ιδρύματος προκειμένου να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Έτσι όποιος επιλέγει τη λύση της αυτασφάλισης (ειδικός λογαριασμός αυτασφάλισης) θα πρέπει να γνωρίζει ότι τελικά ακόμη και αν όλα του τα χρόνια ασφαλιζόταν στο ΙΚΑ, τότε θα βγει με τους όρους και τις προϋποθέσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Στην πράξη βέβαια αυτό σημαίνει μείωση του συντάξιμου μισθού του.

Ο Ασφαλιστικός και Εργασιακός Σύμβουλος της «Εφ.Συν.» σάς παρέχει έναν χρήσιμο οδηγό προκειμένου να γνωρίζετε όλες τις προϋποθέσεις για την αυτασφάλιση αλλά και την προαιρετική ασφάλιση στο ΙΚΑ.

Κατ’ αρχάς αυτό που θα πρέπει να ειπωθεί είναι ότι πρόκειται για προαιρετική και όχι για υποχρεωτική ασφάλιση, αφού βασίζεται στην ελεύθερη βούληση του ενδιαφερόμενου να υπαχθεί σε αυτήν, υπό τον όρο βέβαια ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις:

Οι σκοποί μιας τέτοιας επιλογής από την πλευρά του ασφαλισμένου είναι η συμπλήρωση των απαραίτητων ημερών ασφάλισης για θεμελίωση δικαιώματος σε παροχή σύνταξης ή παροχή ασθένειας σε είδος και χρήμα ή για προσαύξηση του υπάρχοντος χρόνου ασφάλισης.

Ωστόσο δεν έχουν όλες οι κατηγορίες ασφαλισμένων τις ίδιες προϋποθέσεις υπαγωγής. Αναλυτικότερα:

Παλαιοί ασφαλισμένοι

Όσοι ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν από την 31η-12-1993 και θέλουν να υπαχθούν στην αυτασφάλιση του ΙΚΑ, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει εντός της τελευταίας 5ετίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ή ΙΚΑ και άλλου ασφαλιστικού οργανισμού 500 ημέρες ασφάλισης. Παράλληλα θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής εντός 12μήνου από τη διακοπή ασφάλισης. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διαθέτουν 3.000 ημέρες ασφάλισης (10 έτη συμπληρωμένα) τις οποίες μπορούν να τις έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε. Επίσης δεν μπορούν να υπαχθούν στην αυτασφάλιση του ΙΚΑ άνθρωποι που έχουν ασφαλιστική αναπηρία μεγαλύτερη του 67%.

Όσοι λοιπόν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις μπορούν να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ και συγκεκριμένα στους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και στον κλάδο ασθενείας.

Νέοι ασφαλισμένοι

Όσοι ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1η-1-1993 και θέλουν να υπαχθούν στην αυτασφάλιση του ΙΚΑ, θα πρέπει να υποβάλουν μέσα στο πρώτο 12μηνο από τη διακοπή ασφάλισης την αίτησή τους και να έχουν πραγματοποιήσει 1.500 ημέρες υποχρεωτικής ασφάλισης, από τις οποίες οι 300 εντός της τελευταίας 5ετίας. Επίσης θα πρέπει να μην έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα και να μην έχουν ασφαλιστική αναπηρία μεγαλύτερη του 67%. Όπως και οι παλαιοί ασφαλισμένοι, μπορούν να ασφαλιστούν στους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και στον κλάδο ασθενείας.

Ασφάλιση στον ειδικό λογαριασμό αυτασφάλισης

Για να υπαχθεί κάποιος στον ειδικό λογαριασμό αυτασφάλισης, που καθιερώθηκε το 1990, θα πρέπει να είναι Έλληνας υπήκοος ή ομογενής και να διαμένει στην Ελλάδα

Για να ασφαλιστεί κάποιος στον ειδικό λογαριασμό αυτασφάλισης θα πρέπει να μην είναι ασφαλισμένος (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ ή άλλου ασφαλιστικού φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου. Μπορούν να υπαχθούν όσοι Έλληνες ή ομογενείς έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το 58ο οι γυναίκες και το 63ο οι άντρες. Οι κλάδοι που μπορούν να ασφαλιστούν είναι οι κλάδοι σύνταξης ΙΚΑ (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου). Ο χρόνος ασφάλισης στον ειδικό λογαριασμό λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση δικαιώματος με τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση.

Μακροχρόνια άνεργοι

Με τη συμπλήρωση του 60ού έτους για τους άντρες και του 55ου για τις γυναίκες ή του 55ου για άνδρες με Βαρέα και 50ού για γυναίκες με Βαρέα και εφόσον οι άνθρωποι αυτοί έχουν μείνει επί μακρόν άνεργοι, μπορούν να ζητήσουν την ασφάλισή τους στον κλάδο σύνταξης ΙΚΑ για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (με την καταβολή των εισφορών τους να γίνεται από τον ΛΑΕΚ).

Ως προϋπόθεση τίθεται η εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και η ανανέωση κάρτας ανεργίας επί 12μηνο. Επίσης θα πρέπει να μην υπάρχει ασφαλιστική αναπηρία μεγαλύτερη του 67%.

Βασικότερη προϋπόθεση όμως είναι ο υπολειπόμενος χρόνος για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος να μην υπερβαίνει τις 1.500 ημέρες (5 χρόνια).

Έλληνες ή ομογενείς που μένουν στο εξωτερικό

Για να υπαχθεί κάποιος σ’ αυτού του είδους την προαιρετική ασφάλιση, θα πρέπει να έχει την ιδιότητα του Έλληνα υπηκόου ή ομογενούς και να έχει εγκατασταθεί στην αλλοδαπή. Κάτω από αυτή την προϋπόθεση του δίνεται η δυνατότητα ασφάλισης στον κλάδο κύριας σύνταξης ΙΚΑ αλλά και στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ για τον ίδιο και τα μέλη της οικογενείας του κατά τη διάρκεια της μόνιμης ή προσωρινής παραμονής στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ασφάλιση μπορεί να συνεχιστεί και μετά την εγκατάσταση στην Ελλάδα, εφόσον ο ασφαλισμένος θα έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 300 ημέρες ασφάλισης διαμένων στην αλλοδαπή και δεν θα απασχολείται στην Ελλάδα σε εργασία για την οποία πρέπει να ασφαλίζεται υποχρεωτικά σε κάποιον ασφαλιστικό οργανισμό.

………………………………………………………………

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Μπορούν να εργάζονται και ένα χρόνο μετά την αίτηση για σύνταξη

• Το ανώτατο χρονικό όριο για την υποβολή των δικαιολογητικών καθορίζεται ρητά σε δώδεκα μήνες.

• Ο χρόνος ασφάλισης από τον επόμενο μήνα υποβολής του συνταξιοδοτικού αιτήματος έως τη διακοπή του επαγγέλματος δεν προσμετράται για θεμελίωση παρά μόνο για προσαύξηση του συντάξιμου μισθού.

• Η συνταξιοδότηση αρχίζει από τον επόμενο μήνα υποβολής των δικαιολογητικών διακοπής του επαγγέλματος.

• Καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές για 12 μήνες μετά την αίτηση για συνταξιοδότηση.

• Οι ασφαλιστικές εισφορές του μεταγενέστερου της αίτησης διαστήματος δεν υπάγονται σε ρύθμιση.

Τη δυνατότητα να εργάζονται ενώ έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους προς συνταξιοδότηση δίνει ο ΟΑΕΕ στους ασφαλισμένους του. Μάλιστα η δυνατότητα αυτή δίνεται σε κάθε περίπτωση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος τόσο παλαιών όσο και νέων ασφαλισμένων. Η σχετική αυτή ευχέρεια των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δόθηκε από το 2011 που καθιερώθηκε η δυνατότητα υποβολής συνταξιοδοτικού αιτήματος λόγω γήρατος με διατήρηση του επαγγέλματος μετά την αίτηση συνταξιοδότησης. Το διάστημα όμως που μπορεί ο έμπορος ή ο επαγγελματοβιοτέχνης να εργάζεται δεν ξεπερνά το 12μηνο (ανεξάρτητα με το πότε θα συνταξιοδοτηθεί από τον ΟΑΕΕ).

Οσοι λοιπόν βρίσκονται επί της συνταξιοδότησής τους και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Ο εν δυνάμει συνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές από τον μήνα υποβολής της αίτησης έως τον μήνα οριστικής διακοπής του επαγγέλματος.

- Η σύνταξη ωστόσο αρχίζει από τον επόμενο μήνα υποβολής των δικαιολογητικών διακοπής του επαγγέλματος, εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του μήνα υποβολής των δικαιολογητικών.

Αναλυτικότερα για τον ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ ο οποίος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος, προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος είναι να έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος κατά την υποβολή της αίτησης, δηλαδή να έχει συμπληρώσει τόσο το ηλικιακό όριο όσο και τον χρόνο ασφάλισης, όπως αυτός προκύπτει έως και τον μήνα υποβολής του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Ο χρόνος ασφάλισης από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης δεν θα προσμετράται για θεμελίωση αλλά μόνο για προσαύξηση του ποσού σύνταξης.

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος εφόσον ζητείται η εφαρμογή της διάταξης, θα προσμετρώνται:

- Ο συντάξιμος χρόνος μέχρι και τον μήνα υποβολής του συνταξιοδοτικού αιτήματος

- Ο χρόνος ο οποίος έχει ήδη αναγνωριστεί ή του οποίου η αναγνώριση ζητείται με το συνταξιοδοτικό αίτημα.

Κατά την υποβολή λοιπόν του συνταξιοδοτικού αιτήματος και όχι μεταγενέστερα θα πρέπει ο υποψήφιος συνταξιούχος να δηλώσει ρητά και εγγράφως την επιθυμία του για διατήρηση του επαγγέλματός του, αφού από την επιλογή του αυτή θα καθοριστούν τόσο η διαδικασία απονομής της σύνταξης όσο και οι ειδικοί όροι της συνταξιοδότησης, ως προς τις οριζόμενες προθεσμίες, την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και την έναρξη σύνταξης. Επομένως κατά την υποβολή της αίτησης ο ασφαλισμένος θα πρέπει να συνυποβάλει υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει αφ’ ενός την επιθυμία του να υπαχθεί στη διαδικασία την προβλεπόμενη από τη νέα διάταξη, αφ’ ετέρου ότι ενημερώθηκε για τους σχετικούς όρους συνταξιοδότησης.

Δεν υπάγονται σε ρύθμιση οι εισφορές του 12μήνου

Οι ασφαλιστικές εισφορές του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης έως την ημερομηνία διακοπής δεν ρυθμίζονται με οποιονδήποτε τρόπο και σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν εξοφληθεί μέχρι την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης. Επομένως οι ασφαλιστικές εισφορές αυτού του διαστήματος δεν μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη άλλων εισφορών και το ύψος αυτών.

Σε διαφορετική περίπτωση η σύνταξη αρχίζει από τον επόμενο της εξόφλησης μήνα.

Από πότε ισχύει η συνταξιοδότηση

Η έναρξη συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις αυτές κρίνεται από:

- Την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών διακοπής του επαγγέλματος. Η σύνταξη καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου της υποβολής των δικαιολογητικών διακοπής του επαγγέλματος και εφόσον τηρηθούν οι όροι καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Έτσι η έναρξη συνταξιοδότησης κρίνεται όχι από την ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματος αλλά από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών. Εάν ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν προσκομίσει τα δικαιολογητικά διακοπής του επαγγέλματος εντός του προβλεπόμενου δωδεκαμήνου, το συνταξιοδοτικό αίτημα απορρίπτεται και απαιτείται η υποβολή νέου συνταξιοδοτικού αιτήματος με υποχρεωτική πλέον την προσκόμιση των δικαιολογητικών διακοπής του επαγγέλματος.

- Την ημερομηνία καταβολής εισφορών του διαστήματος από την υποβολή του αιτήματος. Εφόσον ο ασφαλισμένος διατηρήσει το επάγγελμα μετά την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος, η σύνταξη αρχίζει από τον επόμενο μήνα υποβολής των δικαιολογητικών εφόσον οι μεταγενέστερες της αίτησης ασφαλιστικές εισφορές εξοφληθούν μέχρι και το τέλος του μήνα υποβολής των δικαιολογητικών, διαφορετικά από τον επόμενο της εξόφλησης μήνα.

Διαδικασία

Με την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος προ της διακοπής, ο ΟΑΕΕ συντάσσει το πιστοποιητικό χρόνου ασφάλισης βάσει των γνωστών στοιχείων του συνταξιοδοτικού φακέλου του ασφαλισμένου. Σε αυτόν καταγράφονται τα ασφαλιστικά στοιχεία από την υπαγωγή στην ασφάλιση έως την ημερομηνία έκδοσής του (το είδος και η μορφή του ασκούμενου επαγγέλματος, διακοπή τυχόν προηγούμενης δραστηριότητας κ.λπ.), αλλά δεν καθορίζεται ημερομηνία διαγραφής.

Σε περίπτωση που η κρίση του συνταξιοδοτικού αιτήματος συνδέεται με διαπίστωση ποσοστού αναπηρίας (π.χ. συνταξιοδότηση γήρατος για γονείς–συζύγους–αδελφούς αναπήρων) θα ακολουθείται η διαδικασία παραπομπής στα ΚΕΠΑ.

Το Τμήμα Συντάξεων θα προβαίνει στη διαπίστωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, θα ελέγχει δηλαδή αν κατά την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας και τον αντίστοιχο χρόνο ασφάλισης. Εάν διαπιστωθεί ότι ο ασφαλισμένος, κατά την υποβολή της αίτησης, δεν έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας ή/και τον χρόνο ασφάλισης, το συνταξιοδοτικό αίτημα απορρίπτεται. Εάν το Τμήμα Συντάξεων διαπιστώσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ελέγχει για την ύπαρξη ή μη οφειλών έως τον προηγούμενο μήνα της υποβολής του αιτήματος για σύνταξη.

…………………………………………………………………..

Η σύνταξη στη διαδοχική ασφάλιση

Ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της σύνταξης εξαρτάται από τη φύση της εργασίας του ασφαλισμένου (μισθωτός ή αυτοτελώς απασχολούμενος), τον οργανισμό στον οποίο ασφαλίστηκε και τη χρονική περίοδο ασφάλισης σε κάθε οργανισμό, καθορίζεται δε έπειτα από αλληλογραφία των οργανισμών και δεν είναι ίδιος για όλους τους ασφαλισμένους.

Έτσι σε μια κατηγορία ασφαλισμένων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 1405/83, όπου το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία του απονέμοντος οργανισμού και ολόκληρος ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης θεωρείται χρόνος αυτού και σε μια άλλη κατηγορία ασφαλισμένων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3232/04, όπου ο απονέμων οργανισμός υπολογίζει τόσο το τμήμα της σύνταξης που αναλογεί στον χρόνο ασφάλισής του όσο και το τμήμα της σύνταξης που αναλογεί στους συμμετέχοντες οργανισμούς.

Το άθροισμα των τμηματικών συντάξεων αποτελεί το συνολικό ποσό της σύνταξης, που καταβάλλεται στον δικαιούχο από τον απονέμοντα οργανισμό. Ειδικά για το ΙΚΑ το άθροισμα των τμηματικών συντάξεων επανεντάσσεται σε μια ασφαλιστική κλάση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 1469/84 ώστε να παρακολουθείται μηχανογραφικά από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και να χορηγούνται όλες οι αυξήσεις τού ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Επισημαίνουμε ότι ο συμμετέχων οργανισμός επιβαρύνεται με τη δαπάνη συνταξιοδότησης, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία του και του καταβάλλεται το ποσό σύνταξης το οποίο του αναλογεί και γίνεται η απόδοση της σχετικής επιβάρυνσης ή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ.4 του Ν. 3232/04 η τμηματική σύνταξη του συμμετέχοντος καταβάλλεται ταυτόχρονα με αυτή του απονέμοντος, μειωμένη όμως κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 69 του Ν. 2084/92.



Διαβάστε περισσότερα...

Αν είναι να μείνει κάτι από την κρίση...


Στον απόηχο των δύο προηγούμενων άρθρων μου με τίτλο "Είναι αυτό Καπιταλισμός;" (Ι και ΙΙ), το σημερινό κείμενο υποδεικνύει ένα τετράπτυχο για την Ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη ελληνοκεντρική, με σχέδιο, διάρκεια και ταυτότητα, η οποία δεν θα βασίζεται στην "καλοσύνη των ξένων" και τις παρακαλετές επενδύσεις τους. Μια ανάπτυξη που συγχρόνως θα αναλύει και θα απαντά στα ερωτήματα: Ποιοί είμαστε, τι κάναμε λάθος, τι πρέπει να αλλάξουμε, πως συνεχίζουμε;

Τα τέσσερα στοιχεία μιας τέτοιας ανάπτυξης: Εντιμότητα, Καινοτομία, Αλληλεγγύη, Μεταρρυθμίσεις.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι το πρώτο που απαιτείται είναι η Εντιμότητα. Η επιστροφή στο, ούτω καλούμενο, Ενάρετο Εμπόριο.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για την καλλιέργεια, στους κόλπους των οργανισμών και εταιρειών και ιδιαίτερα στην διοικητική κορυφή τους, μίας εκτάκτου προτεραιότητας, βασικής ιδιότητας -όχι επιδεξιότητας- που όλα δείχνουν ότι θα πάρει τη θέση της μητέρας αρετής, που πρέπει να χαρακτηρίζει τους ηγέτες, επιχειρηματίες και μάνατζερ του καιρού μας.

Η ιδιότητα έχει όνομα και περιεχόμενο. Το περιεχόμενο της: αναγνώριση και κατανόηση της φύσης του κύριου επιχειρηματικού αντικειμένου και η αφοσίωση σ΄ αυτό, κατανόηση σε βάθος της ποικιλίας των κινδύνων της εταιρείας, δημιουργία εταιρικής κουλτούρας λογιστικής διαφάνειας, δίκαιη κατανομή του διοικητικού ενδιαφέροντος μεταξύ των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων. Το όνομα τής ιδιότητας; Διαλέγετε:
Διανοητική Εντιμότητα, Ηθική Νοημοσύνη, Ηθική Ευφυΐα.

Ο Ανταμ Σμιθ δεν αποθέωσε μόνο το ατομικό συμφέρον, αλλά έγραψε και τη "Θεωρία των Ηθικών Συναισθημάτων". Μια θεωρία που υποστηρίζει ότι χωρίς την ηθική εμπιστοσύνη στα συμφωνημένα, την αμοιβαιότητα στη συμπεριφορά, τη φροντίδα για την επιβίωση του συστήματος ο καπιταλισμός δεν θα μπορούσε να δουλέψει. Η αγορά είναι αποτελεσματική, όχι παρά την ύπαρξη της ηθικής, αλλά ακριβώς χάρη σ΄ αυτήν.

Τελικό ζητούμενο, ένας νέος "επιχειρηματικός πολιτισμός", που θα στηρίζεται στην παραδοχή: Αν η επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος είναι ζωτικό στοιχείο της ελεύθερης οικονομίας, η αλόγιστη απληστία μπορεί να είναι η καταστροφή της.

Μετά την εντιμότητα, προέχει η αναζήτηση της Καινοτομίας η οποία, ευτυχώς για μας, δεν είναι αυτό που θα λέγαμε εντάσεως κεφαλαίου. Το αντίθετο.

Το Κεφάλαιο έπαψε, πλέον, να συνιστά, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πρώτης τάξεως. Γενικότερα, οι γνωστοί συντελεστές παραγωγής: Εργασία, Γη, Κεφάλαιο, που για δεκαετίες διδάσκονταν στις οικονομικές σχολές απανταχού και αποτελούσαν το δόγμα των κλασικών οικονομολόγων δεν έχουν πια στις μέρες μας τη σημασία που συνηθίσαμε να τους αποδίδουμε.

Απόδειξη, ότι η αξία των εταιρειών αποτιμάται πλέον με βάση όχι τα εμπράγματα, αλλά τα άυλα περιουσιακά τους στοιχεία. Ενδεικτικά, η αξία των εταιρειών των προηγμένων χωρών, των εισηγμένων στο χρηματιστήριο για να συνεννοούμαστε, προέρχεται σήμερα, κατά 85% από άυλα στοιχεία. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 1975 ήταν 15%. Έχουμε δηλαδή μια πλήρη μετάβαση από τα εργατικά χέρια στα εργατικά μυαλά.

Θα έλεγε κανείς, ότι ακόμα και όπου υπάρχει επάρκεια ορισμένων από τους παλιούς συντελεστές παραγωγής, αυτή είναι υποδεέστερης αξίας από την αποτελεσματικότητα με την οποία τους χρησιμοποιούμε, τους αναβαθμίζουμε και τέλος τους θέτουμε στη διάθεση της παραγωγής.

Όλοι πλέον συμφωνούν πως η ανταγωνιστικότητα των εθνών εξαρτάται από την ικανότητα των εθνικών επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους να καινοτομούν και να αναβαθμίζουν συνεχώς το ανταγωνιστικό τους στίγμα.

Το όνομα αυτής της ανταγωνιστικότητας; Με δυο λέξεις: Διανοητικό Κεφάλαιο. Με μία: Καινοτομία.

Το τρίτο σημείο που θα σταθώ, αρκούντως ελληνοκεντρικό αυτό, είναι η καλλιέργεια και ανάπτυξη στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας ενός κεφαλαίου άλλης μορφής. Το Κοινωνικό Κεφάλαιο.

Ως κοινωνικό κεφάλαιο, κατά τον απλούστερο ορισμό, ορίζονται: οι ανεπίσημοι κανόνες και αξίες που προάγουν την κοινωνική συνεργασία και δημιουργούν εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων.

Η πρώτη δεκαετία του αιώνα βρήκε τους Έλληνες αμήχανους, βαρύθυμους, τρομαγμένους.

Η οικονομική κρίση εξελίσσεται καταφανώς σε κοινωνική και εθνική, με βασικό θύμα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Γι΄ αυτό, η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να γίνει με όρους οικονομικούς, αλλά κυρίως με όρους ανθρώπινους και κοινωνικούς.

Ο άνθρωπος είναι το μόνο έμβιο που έχει τη δυνατότητα της απεξάρτησης και ελευθερίας από το ένστικτο και την ιδιοτέλεια. Μόνο ο άνθρωπος μπορεί να υπερβαίνει τις επιταγές της φύσης και της χρείας για χάρη της σχέσης, της κοινότητας, της πόλης. Κύρια όπλα του γι΄ αυτό; Η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η συνύπαρξη, η ανοχή, η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Βασική προϋπόθεση; Η αμοιβαιότητα: "Αυτό που κανείς δεν χάρηκε, δύσκολα μπορεί να το χαρίσει σε άλλον".

Ήδη, θα έχετε αναγνωρίσει στα παραπάνω τα συστατικά στοιχεία ενός κεφαλαίου άλλου τύπου. Ένα κεφάλαιο αδαπάνητο, ένα κεφάλαιο αλληλόχρεου μορφής, απεριορίστου ύψους-πλαφόν, αενάως κυλιομένης διαθεσιμότητας και μηδενικού επιτοκίου. Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, που διαχέεται μέσα από την ενεργό και αφιλοκερδή συναναστροφή των ανθρώπων, με τη μορφή ποικίλων και μύχιων ατομικών συνεισφορών γνώσης, καλοσύνης, συνεργασίας και γενναιοδωρίας. Στοιχείων, που μέσα από την κατάφαση της αλληλο-ανταπόκρισης, θα επιστρέψουν στον εισφέροντα-αποστολέα, με το παραπάνω.

Το ελάχιστο ζητούμενο, εν προκειμένω; Η ευγενική συμπεριφορά, η έκφραση καλών τρόπων και η άσκηση ενός μίνιμουμ φιλαλληλίας και φροντίδας για τη δημόσια σφαίρα, που συγκροτείται από τη δράση όλων μας. Το μέγιστο; Μια υπέρτερη μορφή ευγένειας, που ξεπερνά την απλή ανεκτικότητα και που εκδηλώνεται με την ανάπτυξη σχέσεων κοινωνίας και αμοιβαιότητας στην εξυπηρέτηση αναγκών, τουλάχιστον στο πλαίσιο της επαγγελματικής ευσυνειδησίας του καθενός.

Αυτό θα μας βοηθήσει να μεταβούμε σε μια σύμμετρη αλληλοδιείσδυση εγωιστικών και αλτρουιστικών τάσεων, η οποία εξασφαλίζει την ευτυχία ενός ατόμου χωρίς να καταστρέφει την ευτυχία κάποιων άλλων. Ο πραγματικά αναπτυγμένος άνθρωπος ζει εξίσου για τον εαυτό του και για το σύνολο.

Μετά την Εντιμότητα, την Καινοτομία και την Αλληλεγγύη θα αναφερθώ κι εγώ σ΄ αυτό, που τελευταία αποκαλούμε Μεταρρυθμίσεις. Περισσότερο όμως στην αναμενόμενη από όλους αλλαγή της Νοοτροπίας μας.

Υπάρχουν "δυσκολίες της διάνοιας" και "δυσκολίες της βούλησης". Οι πρώτες αντιμετωπίζονται συμβατικά μέσα από τους μαθησιακούς μηχανισμούς: της γνώσης, της παιδείας, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, ακόμα και της αντιγραφής. Οι δεύτερες είναι πολύ ζόρικες: αφορούν τον συνολικό προσανατολισμό μας στον κόσμο, σε ιστορικούς εθισμούς και εμπεδωμένους τρόπους που συνδεόμαστε με εαυτούς και αλλήλους. Οι φαύλοι κύκλοι που χαρακτηρίζουν την ελληνική δημόσια ζωή αντιπροσωπεύουν, ακριβώς, δυσκολίες της βούλησης.

Αντί πολλών άλλων που θα μπορούσαν να ειπωθούν σε αυτό το σημείο, θα περιοριστώ σε δυο επισημάνσεις.

Με την πρώτη επισήμανσή μου επιθυμώ να αναφερθώ στην ξεχασμένη, για τη οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας, έννοια της αξιοκρατίας.

Θεωρώ σπουδαία την επισήμανση ότι πρέπει να αποκολληθούμε από την, μόνο στατιστικής σημασίας, σπουδαιότητα των μέσων όρων και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, το ενδιαφέρον και την αρωγή μας στους λίγους ξεχωριστούς.

Στην πνευματική ζωή δεν υπάρχουν μέσοι όροι. Είναι σαν να αθροίζουμε τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τις υπηρέτριές τους και να διαιρούμε το άθροισμα δια τέσσερα. Τι νόημα, τι αξία μπορεί να έχει αυτό το πηλίκον;

Σημασία έχει πόσοι είναι οι καλοί και μ΄ αυτούς να προχωρήσουμε. Έτσι ήταν πάντα. Το έχει πει, τόσο καίρια, ο Μαλρώ: "Η παιδεία δεν είναι για όλους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά".

Η δεύτερη επισήμανσή μου είναι εννοιολογικής ή μάλλον διευκρινιστικής φύσεως και αφορά αυτό που αποκαλούμε: Αλλαγή Νοοτροπίας.

Μιλάμε για την Νοοτροπία λες και αυτή είναι μια αναπηρία. Η νοοτροπία όμως δεν είναι ελάττωμα, ούτε εθνικό χαρακτηριστικό. Οι αντικοινωνικές συμπεριφορές που παρατηρούμε δεν είναι προϊόν εθνικού χαρακτήρα. Ούτε γνώρισμα ενός λαού. Δεν είναι ένα στοιχείο της ταυτότητάς του.

Αντίθετα -και ευτυχώς ελπιδοφόρα-, η Νοοτροπία κατατάσσεται στα "εύπλαστα και ευμετάβλητα" στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μιας συμπεριφοράς, που αναπτύσσεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.

Οι νοοτροπίες επιβεβαιώνονται στην επανάληψη και δικαιώνονται στην ευκολία. Επομένως, μπορούμε να τις αλλάξουμε. Ο,τι χρειάζεται γι΄ αυτό είναι ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο. Μια θέσμιση σε όλα: στη φορολόγηση (και τη φοροδότηση), στην ανταγωνιστικότητα, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στη δημόσια διοίκηση κ.λπ. Μια θέσμιση που θα διαπλάθει και θα περιφρουρεί μια κοινωνία ωριμότερη στην αυτογνωσία της, μετρημένη στις επιθυμίες της, υπεύθυνη στις επιλογές της.

Το λέει ο Μπρεχτ: "Φτιάξτε έναν κόσμο, όπου η καλοσύνη και η εντιμότητα θα είναι περιττή..." Και, ας μου επιτραπεί, να το πω και εγώ παραφράζοντας τον Ντοστογιέφσκι: "Δεν μας λείπουν οι κανόνες που ορίζουν την καλοσύνη και την εντιμότητα, αλλά οι κανόνες, οι φραγμοί, οι θεσμοί που θα μας προτρέπουν, που θα μας υποχρεώνουν σ΄ αυτές".

Η αναζήτηση έντιμων δημόσιων λειτουργών είναι βεβαίως απαραίτητη. Όχι όμως και αρκετή. Η μόνιμη λύση είναι να σχεδιάσουμε θεσμούς παντός καιρού, οι οποίοι θα θωρακίζουν την εξουσία από ανθρώπινες, φυσικές αδυναμίες. Kαι όπου η ανθρώπινη μεγαλομανία, η αδυναμία, η ανικανότητα, το τυχαίο γεγονός και (κυρίως) ο δόλος και η ιδιοτέλεια δεν θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για ζημιά ή επωφέλεια.

Η δημιουργία, με άλλα λόγια, ενός ηθικού περιβάλλοντος, όπου οι κάθε μορφής αξιωματούχοι θα μπορούν να χαίρονται το αξίωμά τους, αντιλαμβανόμενοι ότι: "όπου δεν μπορούν να φέρονται ηθικά, εκεί δεν έχουν καμία εξουσία".

O κ. Κωστούλας είναι τέως γενικός διευθυντής εταιρειών του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα gcostoulas@gmail.com


Πηγή: http://www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό τιμολόγιο στον Δήμο Ιωαννιτών


Για πρώτη φορά προχώρησε σε μείωση κατά 25% των τελών καθαριότητας και φωτισμού για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες και διατήρησε τη μείωση για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 50% για τους άπορους

Κοινωνικό τιμολόγιο για τα δημοτικά τέλη εφαρμόζει για πρώτη φορά ο Δήμος Ιωαννιτών. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη το βράδυ, προχωρά σε μείωση κατά 25% των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2014 για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή τα άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω του δήμου και διατηρεί τη μείωση για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 50% για τους άπορους. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε μείωση συνολικά των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες.

Πέρα από την πολιτική βούληση που απαιτήθηκε, χρειάστηκε να εξοικονομηθούν και πόροι. Χρειάστηκε να γίνουν περικοπές και εξορθολογισμός των δαπανών σε όλα τα τμήματα του δήμου, ενώ σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίστηκαν πόροι από την αναπροσαρμογή του κόστους των απορριμμάτων.

Η καθιέρωση του κοινωνικού τιμολογίου έγινε εφικτή μετά τη συνεργασία που είχαν ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Μετά την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου της εργολαβίας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, ο Φορέας Διαχείρισης αναπροσάρμοσε το τιμολόγιό του για το 2014 γιατί εξασφάλισε ότι το κόστος του για να στέλνει τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ θα είναι μικρότερο από αυτό που είχε προϋπολογίσει πριν κατατεθεί η προσφορά των εταιρειών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Έτσι, προϋπολόγισε ότι θα ζητήσει τελικά μικρότερη εισφορά από τους δήμους τη νέα χρονιά και ειδικά για τον Δήμο Ιωαννιτών, που έχει και τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων του νομού, αυτό σημαίνει σημαντική ετήσια εξοικονόμηση (περίπου 200 χιλ. ευρώ), η οποία κατευθύνθηκε στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Το νέο κοινωνικό τιμολόγιο υπολογίζεται ότι θα αφορά 4 χιλιάδες οικογένειες του δήμου. Παράλληλα, σχεδιάζονται και «πράσινες» παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό με έργα 2 εκατ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος και να περάσει και αυτή η μείωση στα δημοτικά τέλη.



Διαβάστε περισσότερα...

Κάλεσμα των "Παιδιών της Άνοιξης" προς τους καταστηματάρχες της Ημαθίας


Κάλεσμα των "Παιδιών της Άνοιξης" προς τους καταστηματάρχες της Ημαθίας...

Ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας και το Μικτό Κέντρο "Τα παιδιά της Άνοιξης", κάθε χρόνο ετοίμαζαν και διέθεταν ευχετήριες κάρτες ενόψει των Χριστουγέννων και της έλευσης του νέου έτους.

Τα σχολεία - εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα στηρίζουν με τη συμμετοχή τους τη λειτουργία του Κέντρου.

Φέτος δε θα διατεθούν ευχετήριες κάρτες αλλά τα γούρια των παιδιών της Άνοιξης για το νέο έτος 2014.

Η κατασκευή τους γίνεται στα εργαστήρια που λειτουργούν στο χώρο των “Παιδιών της Άνοιξης” και διατίθενται στα σχολεία μέσω επικοινωνίας με αυτά.

Για τη διάθεση αυτών των κατασκευών και εκτός σχολείων το Κέντρο ζητά τη στήριξη των φίλων του.

Καλούμε τους φίλους επαγγελματίες - καταστηματάρχες που ενδιαφέρονται, έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Κέντρου στο τηλ. 23330 27212.

Στηρίζουμε το έργο μας στη συμμετοχή σας.

Από το Δ.Σ του Συλλόγου


Πηγή: http://www.inveria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Δεν κλείνει ο ΕΟΠΥΥ"


Δεν κλείνει και δεν κινδυνεύει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), υπογραμμίζει η Διοίκηση του Οργανισμού, με αφορμή φημολογίες, των τελευταίων ημερών, για κλείσιμο του. Ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού περίθαλψης της χώρας, με 10 εκ ασφαλισμένους, βρίσκεται, υπό πλήρη έλεγχο και οι πληρωμές, προς τους παρόχους γίνονται πλέον τακτικότερα, αναφέρει ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οι γιατροί, τα φαρμακεία και οι εξετάσεις είναι διασφαλισμένες. «Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τους. Τα σημερινά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με την βοήθεια και την υπεύθυνη στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων» καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Κατάλληλο προς κατανάλωση το κασέρι


Δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποσότητα κασεριού ΠΟΠ, που εστάλη , για δωρεάν διανομή στην Ξάνθη και η τοπική επιτροπή εσφαλμένα χαρακτήρισε ως ακατάλληλη προς κατανάλωση, αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Η παρτίδα αυτή δεν διανεμήθηκε και επεστράφη για έλεγχο στο εθνικό εργαστήριο αναφοράς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Λάρισα. Οι έλεγχοι έδειξαν πως η συγκεκριμένη παρτίδα είναι κατάλληλη προς κατανάλωση και εφόσον δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας η παρτίδα αυτή θα επαναπροωθηθεί για να διανεμηθεί στους δικαιούχους. Διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωσή του, κάθε παρτίδα που προωθείται για διανομή ελέγχεται από πρωτοβάθμια επιτροπή με εργαστηριακούς ελέγχους, από τα κτηνιατρικά εργαστήρια και το Χημείο του Κράτους ενώ για τη διασφάλιση της ορθής διατήρησης μέχρι τη διανομή οι ίδιες ποσότητες ελέγχονται στους τόπους διανομής από αρμόδιες επιτροπές ποιοτικού ελέγχου.Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε και για τους συνολικά 104 τόνους κασεριού που έχει ολοκληρωθεί η διανομή τους σε δικαιούχους χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνει ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων της δωρεάν διανομής τροφίμων και συστήνει «σε όσους διαδίδουν αβάσιμες ή ατεκμηρίωτες πληροφορίες να είναι προσεκτικοί γιατί δημιουργούν εντυπώσεις χωρίς λόγο και για τους παραγωγούς και για τα ελληνικά τυριά ΠΟΠ που διανέμονται στους δικαιούχους».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πουλάνε διαμερίσματα μέχρι και με 5.000 ευρώ


Δραματικές επιπτώσεις στην περιουσία των Ελλήνων προκαλεί, τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη βουτιά στις αξίες των ακινήτων. Χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι που είχαν αγοραστεί πριν από μερικά χρόνια με τους κόπους μιας ζωής, σήμερα έχουν απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Ειδικά σε περιοχές του κέντρου, υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές οι οποίες μοιάζουν με «νεκροταφεία» διαμερισμάτων. Πολυκατοικίες έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί ή στην καλύτερη περίπτωση από τα συνολικά 20-30 διαμερίσματα να κατοικείται το 10%. Τα πωλητήρια έχουν πολλαπλασιαστεί με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν ακόμη και σε τιμές που προκαλούν σοκ.

Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, έχει «σπάσει» και το όριο των 10.000 ευρώ για την αγορά ενός σπιτιού και αυξάνονται οι αγγελίες για πωλήσεις ακόμη και κάτω από... 5.000 ευρώ! Δηλαδή τα ετήσια έσοδα από την ενοικίαση διαμερίσματος με 400 ευρώ τον μήνα. Ή ακόμη και το κόστος μηνιαίας μίσθωσης ενός πολυτελούς διαμερίσματος στα βόρεια προάστια. Ωστόσο, και για τόσο χαμηλές τιμές δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι καθώς τα συγκεκριμένα σπίτια μένουν απούλητα επί μήνες. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου σπίτια των 10.000 ευρώ βγαίνουν σε... προσφορά με μείωση τιμών 50%.

Χάνεται η περιουσία

Υπενθυμίζεται ότι το 2005 στα 100 ευρώ περιουσίας των Ελλήνων τα 85 είχαν επενδυθεί σε ακίνητα, 10 σε αποταμιεύσεις και 3,5 ευρώ σε μετοχές. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το 2006, 80% των Ελλήνων είχε πρώτη κατοικία και σχεδόν ένας στους 5 είχε και δεύτερο, εξοχικό σπίτι. Σήμερα η ιδιοκατοίκηση έχει υποχωρήσει στο 75% εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων ακινήτων και της επιστροφής στο νοίκι.

Οι αγγελίες που ακολουθούν είναι πραγματικές, έχουν αλιευθεί από κτηματομεσιτικά γραφεία και καταγράφουν την δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρόκειται για σπίτια 30 - 50 ετών τα οποία, πάντως, βρίσκονται σε καλή κατάσταση και με ελάχιστα χρήματα μπορούν να ανακαινιστούν. Σύμφωνα, λοιπόν, με σημερινές αγγελίες:

-Στην Κυψέλη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 18 τ.μ. του 1970 με ανακαίνιση το 2008 έχει τιμή 4.800 ευρώ.

-Στο Παγκράτι, γκαρσονιέρα 25 τ.μ. με φυσικό αέριο σε ανακαινισμένη. πολυκατοικία δίνεται 5.500 ευρώ ή 220 ευρώ/τ.μ. αλλά από τον Μάιο είναι απούλητη.

-Στην Πλατεία Αμερικής, διαμερίσμα 23 τ.μ. προσφέρεται από τον Ιανουάριο αντί 5.000 ευρώ.

-Στην οδό Αγίου Μελετίου, διαμέρισμα 38 τ.μ. με κήπο 65 τ.μ. σε κακλή κατάσταση προσφέρεται από τον Φεβρουάριο αντί 7.500 ευρώ ή 197 ευρώ/τ.μ.

-Στο Νέο Κόσμο, σε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. έγινε μείωση 2.000 ευρώ και πωλείται 6.000 ευρώ

-Στη Νεάπολη, υπόγειο διαμέρισμα 53 τ.μ. με αποθήκη πωλείται 10.000 ευρώ έχοντας μειωθεί πρόσφατα κατά 5.000 ευρώ.

-Εκπτωση 10.000 ευρώ έγινε σε στούντιο 5ου ορόφου 15 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, κατασκευής 1977 και πωλείται 10.000 ευρώ.

-Στην Κυψέλη, στούντιο/γκαρσονιέρα υπερυψωμένου ισογείου με δρίυνο πάτωμα, πωλείται 8.000 ευρώ

-Γκαρσονιέρα 7ου ορόφου 12 τ.μ. στην Πλατεία Αττικής πωλείται 6.500 ευρώ.

-Διαμέρισμα 55 τ.μ. στα Χανιά, κατασκευής 1965 πωλείται 5.000 ευρώ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επέστρεψαν στο 2000 οι μισθοί στην Ελλάδα


Σε επίπεδα του 2000 έχουν επιστρέψει οι αμοιβές στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την επεξεργασία που έκανε η Καθημερινή, συνολικά οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 1,7% στο διάστημα 2000-2012. Εξαίρεση αποτελούν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που μπορεί στην τελευταία τετραετία να είχαν απώλειες, αλλά από το 2000 μέχρι το 2012 οι αποδοχές τους είναι αυξημένες κατά 12,4%.

Από τα στοιχεία που αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του προκύπτει:

1. Στο σύνολο της οικονομίας, οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 23,2% στην περίοδο 2000-2009 και μειώθηκαν κατά 20,2% στην επόμενη τετραετία. Ετσι, συνολικά στο διάστημα 2000-2012 η απώλεια είναι 1,7%.

2. Οι εργαζόμενοι στην κεντρική διοίκηση του Δημοσίου είχαν απώλειες 1,3% από το 2000. Μέχρι το 2009 κατέγραψαν αύξηση 22,7% στις αποδοχές τους και έκτοτε έχασαν το 19,6%.

3. Στους φορείς του Δημοσίου η διατήρηση του αυξημένου εισοδήματος κατά 12,4% από το 2000 έως το 2012, οφείλεται στην αύξησή του κατά 56,7% έως το 2009 και στην υποχώρησή του κατά 28,3% από το 2009 έως το 2012.

4. Στις τράπεζες οι εργαζόμενοι είχαν πετύχει αύξηση των αποδοχών τους κατά 17,1% από το 2000 έως το 2009 και απώλεσαν στα επόμενα τέσσερα χρόνια το 17,2%. Στο σύνολο των ετών, έχουν χάσει το 3,1% των καθαρών αποδοχών που είχαν το 2000.

5. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι (πλην των τραπεζοϋπαλλήλων) είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 24,4% έως το 2009 και μετά να υποχωρούν κατά 21,2% έως το 2012. Αποτέλεσμα ήταν στο διάστημα 2000-2012 να υποχωρήσουν οι αποδοχές κατά 2%.

6. Ο κατώτατος μισθός έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στο σύνολο της περιόδου 2000-2012, καθώς είναι πλέον μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2000. Μέχρι το 2009 είχε αυξηθεί κατά 19,8% και μετά υποχώρησε κατά 24,9%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ραντεβού στο Book Festival


To Xριστουγεννιάτικο Book Festival του εμπορικού κέντρου Avenue έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Παρουσιάζονται νέες κυκλοφορίες για μικρούς και μεγάλους, υπέροχα Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία, βιβλία μαγειρικής αλλά και παλιότεροι τίτλοι σε ειδικές τιμές.

Φέτος μάλιστα μια ακόμη έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του AVENUE με το ΦΕΣΤΙΒΑΛ «Ελλάδα - Γιορτή - Γεύσεις», που θα πραγματοποιηθεί στην HELEXPO (29/11-1/12), οι επισκέπτες του AVENUE θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν γνωστούς Έλληνες συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής και γαστρονομίας, να συζητήσουν μαζί τους και να τους ζητήσουν να τους τα αφιερώσουν.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των βιβλιοπαρουσιάσεων εδώ

Το Book Festival θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Εμπορικού: Καθημερινά 09.00-21.00 Σάββατο 09.00-20.00 και θα ακολουθήσει το εορταστικό ωράριο με δύο Κυριακές ανοιχτά.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Εμπορικό Κέντρο AVENUE

Λεωφόρος Κηφισίας 41-47 Μαρούσι.

210 6100901



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει την Κυριακή


Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, την Κρήτη, το Ιόνιο και τις Δυτικές Κυκλάδες, με τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και θυελλώδεις ανέμους στις θάλασσες περιμένουμε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013. Τα φαινόμενα στα κεντρικά, δυτικά και την Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Δ. Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα κυμανθεί από 3 έως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 10 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 9 έως 19 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, αλλά στην Ήπειρο η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη, 16 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και τοπικά έως τους 22 βαθμούς στην Κρήτη, 14 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση μετά το απόγευμα.

Νεφώσεις με παροδικές βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα βοηθήσουμε να ζεσταθούν;


Το δημοτικό σχολείο στους Στρόπωνες Ευβοίας χρειάζεται τη συμμετοχή όλων μας. Η Greenpeace έχει ξεκινήσει ένα μαραθώνιο αγάπης ώστε να μαζευτούν τα 40.000 ευρώ που απαιτούνται για να …ζεσταθεί το σχολείο και τα παιδάκια που φιλοξενεί. Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Greenpeace:

Όλοι το προτιμούν ζεστό…

Αλλά είναι παγωμένο. Ένα σχολείο όπως εκατομμύρια άλλα κτίρια στην Ελλάδα... Παλιό κτίριο που μπάζει από παντού, με τις ανάγκες του για πετρέλαιο να ξεπερνούν το συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό του. Παιδιά 4-12 ετών που τις περισσότερες μέρες είναι με τα μπουφάν στην τάξη, όπως και στο σπίτι τους μετά, καθώς η θέρμανση αποτελεί πλέον πολυτέλεια.



Σου θυμίζει κάτι;

Μήπως την κατάσταση που βιώνεις κι εσύ κάθε χειμώνα; Ακριβό πετρέλαιο, λεφτά που δεν υπάρχουν, αστυνομικά μέτρα για τα τζάκια(!) και ένα «επίδομα θέρμανσης» που δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο αυτούς που έχουν ανάγκη. Όλα αυτά όχι μόνο δεν θα μας ζεστάνουν φέτος, αλλά αντίθετα θα μας αναγκάσουν να κρυώνουμε και του χρόνου, πολύ απλά γιατί δεν λύνουν το πραγματικό πρόβλημα: την ακαταλληλότητα των σπιτιών μας να μας προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση.

Δικαίωμα στη ζέστη

Ήρθε η ώρα να το διεκδικήσουμε. Η μοναδική λύση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση στα κτίρια-σουρωτήρια και είναι εφικτή, οικονομική και MONIMH. Φτιάχνοντας τα σπίτια μας, σταματάμε να υποφέρουμε από το κρύο το χειμώνα και από τη ζέστη το καλοκαίρι και να πληρώνουμε αστρονομικά ποσά. Σπάμε τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης από το πετρέλαιο που προσφέρει τα χρήματά μας σε αυτούς που πλουτίζουν από αυτό. Επενδύουμε σε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης που προστατεύουν το περιβάλλον, ενισχύουν την οικονομία και τα εισοδήματά μας και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Τι θέλουμε να κάνουμε

Να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δημοτικό σχολείο στους Στρόπωνες Εύβοιας σαν παράδειγμα για να δείξουμε ότι υπάρχουν πραγματικές λύσεις και ότι δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο που μας επιβάλλεται ως η κυρίαρχη επιλογή για να ζεσταθούμε. Θα ξεκινήσουμε την ενεργειακή αναβάθμισή του με αυτές τις βασικές παρεμβάσεις:

-Θερμομόνωση του κτιρίου

-Αντικατάσταση των κουφωμάτων και των τζαμιών

-Αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου από νέο υπερσύγχρονο λέβητα πέλλετ

-Ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά το τέλος των εργασιών που θα μετρήσει και θα αποτυπώσει τα οφέλη τους.

Έχουμε μόλις 13 μέρες. Όλες αυτές οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο μήνα γιατί αλλιώς θα μας προλάβουν ο χειμώνας και το χιόνι.

Μπορείς να βοηθήσεις; Δες πώς εδώ.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Τέλος εποχής" για ΕΟΠΥΥ


«Τέλος εποχής» για τον ΕΟΠΥΥ στις 31 Δεκεμβρίου προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή. Με χρονοδιάγραμμα ενός μήνα και τρεις ημερομηνίες – ορόσημο, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει οριστικό «ξαφνικό θάνατο» στον Οργανισμό, στα πρότυπα της ΕΡΤ. Η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων τους. Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας προβλέπει:

- Από την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου αυξάνεται το πλαφόν των επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες γιατρούς, σε 300 από 200 επισκέψεις που είναι σήμερα.

- Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου «ανοίγει» το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και «υποδέχεται» μέσω νέων συμβάσεων όλους τους ιδιώτες γιατρούς.

- Στις 31 Δεκεμβρίου κλείνει οριστικά ο ΕΟΠΥΥ και θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι, διοικητικοί και υγειονομικοί. Μέσα σε λίγες ημέρες, θα δημιουργηθεί ένας νέος Οργανισμός, ο οποίος δεν θα διαθέτει μονάδες για την παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά μόνον διοικητικές υπηρεσίες. Στον νέο Οργανισμό θα προσληφθεί όλο το διοικητικό και λοιπό προσωπικό του σημερινού ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα για τους γιατρούς (5.500) θα προκηρυχθούν θέσεις στο ΕΣΥ, τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν με αυξημένη μοριοδότηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα επαναπροσληφθούν όλοι οι γιατροί. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι το πιο βολικό σχέδιο για την κυβέρνηση προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία για να επαναλειτουργήσει ο Οργανισμός, αφού αν γινόταν η μετάβαση στο νέο φορέα υπό το καθεστώς της κινητικότητας θα έπρεπε, οι διοικητικοί να επαναπροσληφθούν σε 15 ημέρες και οι γιατροί σε 8 μήνες.

Η σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου αποφασίστηκε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να επανεξετάσουν την στάση τους και να σταματήσουν τις απεργίες. Ωστόσο, όπως ανέφεραν στο υπουργείο Υγείας, «ότι χάνεται δεν επιστρέφεται» διευκρινίζοντας ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχασαν δια παντός το δικαίωμα των 150 επισκέψεων.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ο θεματοφύλακας της δημόσιας περίθαλψης που υποτίθεται ότι είναι το Υπουργείο Υγείας συστηματικά και με σχέδιο, αποδομεί καθημερινά ότι έχει απομείνει από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οδηγεί το επιστημονικό και υγειονομικό προσωπικό στην απόλυση, για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός της Τρόϊκας αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία».

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία καλεί τον Πρωθυπουργό «να παρέμβει, να τους στείλει στα σπίτια τους γιατί βλάπτουν σοβαρά την υγεία των πολιτών», υπογραμμίζοντας ότι «όσο και να προσπαθήσουν να εκβιάσουν και να σπιλώσουν, τους επαναλαμβάνουμε ότι ο δικός μας αγώνας θα φτάσει μέχρι τέλους γιατί είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια και τη Δημόσια Υγεία».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...