Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Κοινωνικό τιμολόγιο στον Δήμο Ιωαννιτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για πρώτη φορά προχώρησε σε μείωση κατά 25% των τελών καθαριότητας και φωτισμού για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες και διατήρησε τη μείωση για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 50% για τους άπορους

Κοινωνικό τιμολόγιο για τα δημοτικά τέλη εφαρμόζει για πρώτη φορά ο Δήμος Ιωαννιτών. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη το βράδυ, προχωρά σε μείωση κατά 25% των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2014 για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή τα άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω του δήμου και διατηρεί τη μείωση για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 50% για τους άπορους. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε μείωση συνολικά των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες.

Πέρα από την πολιτική βούληση που απαιτήθηκε, χρειάστηκε να εξοικονομηθούν και πόροι. Χρειάστηκε να γίνουν περικοπές και εξορθολογισμός των δαπανών σε όλα τα τμήματα του δήμου, ενώ σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίστηκαν πόροι από την αναπροσαρμογή του κόστους των απορριμμάτων.

Η καθιέρωση του κοινωνικού τιμολογίου έγινε εφικτή μετά τη συνεργασία που είχαν ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Μετά την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου της εργολαβίας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, ο Φορέας Διαχείρισης αναπροσάρμοσε το τιμολόγιό του για το 2014 γιατί εξασφάλισε ότι το κόστος του για να στέλνει τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ θα είναι μικρότερο από αυτό που είχε προϋπολογίσει πριν κατατεθεί η προσφορά των εταιρειών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Έτσι, προϋπολόγισε ότι θα ζητήσει τελικά μικρότερη εισφορά από τους δήμους τη νέα χρονιά και ειδικά για τον Δήμο Ιωαννιτών, που έχει και τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων του νομού, αυτό σημαίνει σημαντική ετήσια εξοικονόμηση (περίπου 200 χιλ. ευρώ), η οποία κατευθύνθηκε στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Το νέο κοινωνικό τιμολόγιο υπολογίζεται ότι θα αφορά 4 χιλιάδες οικογένειες του δήμου. Παράλληλα, σχεδιάζονται και «πράσινες» παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό με έργα 2 εκατ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος και να περάσει και αυτή η μείωση στα δημοτικά τέλη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.