Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πόρισμα καίει γιατρούς του "Αγ. Σοφία"


Καταπέλτης είναι το πόρισμα για τους γιατρούς του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία", καθώς από την έρευνα επιβεβαιώθηκαν τόσο η καταγγελθείσα έλλειψη συνεργασίας και οι κάκιστες σχέσεις μεταξύ των ελεγχομένων, οι "ίντριγκες" και οι συνεχείς έριδες, όσο και τα περιστατικά άρνησης των βοηθών γιατρών να πειθαρχήσουν στο πρόγραμμα του συντονιστή τους, που από το νόμο έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας της ομάδας.

Στο συμπληρωματικό πόρισμα της Ιατρικής Υπηρεσίας του "Αγία Σοφία" παρατίθενται λεπτομερή στοιχεία για το περιστατικό που έγινε αφορμή για την αναστάτωση που ακολούθησε. Πρόκειται για την εξωφρενική ιστορία που εκτυλίχθηκε στο χειρουργείο, όπου ένα μικρό παιδί είχε -σύμφωνα με το πρόγραμμα- ήδη ναρκωθεί περιμένοντας την επέμβαση, ωστόσο οι δύο βοηθοί παιδοκαρδιοχειρουργοί ήταν άφαντοι.

Ετσι παρήλθε ο χρόνος της νάρκωσης, το παιδί συνήλθε και η εγχείρηση δεν έγινε!

Οι δύο γιατροί άφησαν μόνο του τον συντονιστή πάνω από το προσκέφαλο του ασθενούς παιδιού και δεν προσήλθαν για να προχωρήσει η προγραμματισμένη επέμβαση.

Τα πορίσματα της ΕΔΕ





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όπλο κατά της γήρανσης το ασβέστιο


Προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

To ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, το οποίο δεν προστατεύει μόνο τα οστά μας, αλλά επιβραδύνει και τα καταστροφικά συμπτώματα της γήρανσης σύμφωνα με έρευνες.

Η δράση του

- Βοηθά στη σωστή σκελετική ανάπτυξη και υγεία των οστών.

- Προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

- Έχει αποτελεσματική δράση κατά της κακής χοληστερόλης, μιας και αποκλείει μερικώς την απορρόφηση των κορεσμένων λιπών από τη γαστρεντερική οδό.

- Έχει αντικαρκινική δράση, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που έχουν την τάση να μετατραπούν σε καρκινικά.

- Προστατεύει από την οστεοπόρωση -σε συνεργασία με το μαγνήσιο-, ενώ συμβάλλει στη σωστή συντήρηση των δοντιών, των νυχιών, των μαλλιών, στη φυσιολογική πήξη του αίματος και τη σύσπαση μυών όπως η καρδιά.

Πού θα το βρείτε

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το μπρόκολο, το λάχανο, κονσερβοποιημένες σαρδέλες και σολομός, το τόφου (εναλλακτικό είδος τυριού σόγιας), το σουσάμι, καθώς και τροφές εμπλουτισμένες σε ασβέστιο, όπως οι χυμοί, τα δημητριακά και το ψωμί.

Πόσο είναι αρκετό;

- 1000 mg περίπου ασβεστίου καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας
- 1 ποτήρι γάλα περιέχει 300 mg ασβεστίου
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι περιέχει 400 mg ασβεστίου
- τα σκληρά τυριά όπως γραβιέρα, φέτα, κ.α. είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο σε σύγκριση με τα πιο μαλακά τυριά.

Προσοχή!

Οι υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή απόγνωσης από το Νοσοκομείο Σερρών


Ο παιδίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Χαράλαμπος Βελιώτης με επιστολή του εκπέμπει S.O.S για την τραγικότητα της κατάστασης στην υγεία.

«Δεν μπορώ πια να ασκώ την παιδιατρική μου, με τον τρόπο που της αρμόζει και με το σεβασμό απέναντι στους μικρούς μας ασθενείς και τους γονείς του. Κι αυτό θέλει η διοίκηση. Να λυγίσουμε και να αλλοτριωθούμε, όπως οι ίδιοι και να πουν με στόμφο, πως είμαστε τα ίδια κουμάσια με αυτούς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βελιώτης στην επιστολή του.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι συμπολίτες μου,

Πριν μερικούς μήνες, έχοντας κατά νου τις ίδιες σκέψεις και τα ίδια συναισθήματα, απευθύνθηκα στον κο υπουργό Υγείας, με σκοπό να γίνω το εφαλτήριο, για να συνειδητοποιήσει την τραγικότητα της σημερινής κατάστασης, προσπαθώντας να αγγίξω τα όποια υπολείμματα ανθρωπιάς του έχει αφήσει η άσκηση της εξουσίας. Δεν ανήκω στους ρομαντικούς ουμανιστές, ώστε να προσδοκώ κάτι από ένα πειθήνιο εκτελεστικό όργανο, που θεωρεί τον εαυτό του ότι ανήκει σε αυτούς που κυβερνούν, στην ντόπια ελίτ, ενώ ο λαός είναι ένα κοπάδι προβάτων.

Ουσιαστικά και τότε και πολύ περισσότερο τώρα, προσδοκώ στην ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη αυτής της χώρας, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τη δική μου αλήθεια, τη δική μου πραγματικότητα και αφού τον «βάλω στο πετσί μου», να αναλογιστεί το μέγεθος του προβλήματος και να αποφασίσει για το μέλλον του, χωρίς να δειλιάσω μπρος σε αλήθειες, αλλά και χωρίς να προβώ σε κομπορρημοσύνες και ταρτουφισμούς, σπάζοντας προσωρινά τη σιωπή μου, μια σκόπιμη σιωπή, ως τη μόνη τίμια απάντηση στα δεινά των συνανθρώπων μου.

Ως νοσοκομειακός ιατρός (η ειδικότητα του παιδίατρου έχει τη βαρύτητα της), εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς που σηκώνει στις πλάτες της τις υπαρκτές και πολλές αμαρτίες των προηγούμενων νοοτροπιών, που δυστυχώς σε μια προνομιούχα μειοψηφία επιβιώνουν ακόμα (χρηματισμός, σχέσεις οικονομικές με τις φαρμακευτικές εταιρίες, νεποτισμός, ανάγωγη συμπεριφορά, κακή άσκηση της τέχνης μας κ.τ.λ.), φώναζα με όσο σθένος είχα πως δεν αντέχουμε άλλο, γινόμαστε επικίνδυνοι και είναι θέμα λίγων μηνών να καταρρεύσουμε και μαζί με μας όλο το ΕΣΥ.

Δεν έγινα δυστυχώς πιστευτός και αρχικά θεωρήθηκε ως ένα συνδικαλιστικό τέχνασμα άσκησης πίεσης στη διοίκηση, για να μη χάσουν οι ιατροί τα κεκτημένα τους. Γιατί να πέσετε τόσο έξω. Δεν μπορείτε να διακρίνετε το ψέμα από μια ειλικρινή και τίμια φωνή; Δεν το πίστεψε ο διοικητής, γιατί δεν ήθελε ποτέ να το πιστέψει, μιας και διοικεί νούμερα, ισολογισμούς και είναι ο πιο φανατικός υποστηρικτής της τρόικας, έχοντας ως σκοπό του να βάλει σε τάξη τους «τεμπέληδες ελληναράδες και χαραμοφάηδες ιατρούς του ΕΣΥ».

Αυτός δε θα το πιστέψει συμπολίτη μου και μου είναι πραγματικά αδιάφορο. Άλλο είναι το στρατόπεδό του. Αλλά εσύ, με τη καρδιά τον δικαιώνεις στα καφενεία και στα κομμωτήρια, τονίζοντας με έμφαση «τους έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, για αυτό διαμαρτύρονται οι παλιοφακελάκηδες, που άμα δεν έχεις λεφτά πεθαίνεις». Και μόνο για μια τέτοια κουβέντα θα ήθελα να ακούσεις και μένα και μετά αποφάσισε για το μέλλον μου, το μέλλον των παιδιών μου, αλλά και το δικό σου μέλλον.

Δυστυχώς, δε με πίστεψαν και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τίμιοι και λογικοί άνθρωποι, θεωρώντας ότι υπερβάλλω (στο ότι δεν αντέχουμε περικοπές στο ανθρώπινο δυναμικό) και όλο και κάποια εξοικονόμηση μπορεί να γίνει. Με θεώρησαν ένα αριστερό συνδικαλιστή που στόχο έχει την προβολή του και μόνο. Ένας από τους ουσιαστικούς λόγους παραίτησης μου είναι γιατί σιχαίνομαι αυτή την παρακμή του δήθεν συνδικαλισμού των ημερών μας και δε βρήκα καλύτερο τρόπο να το διατρανώσω.

Δυστυχώς, η δυσπιστία και η αλλοτρίωση στην εποχή μας είναι οι κυρίαρχοι των ανθρώπινων σχέσεων, που έχουν μετατραπεί σε σχέσεις συμφέροντος. Εννοείται πως ούτε η 4η ΥΠΕ, ούτε το υπουργείο συγκινήθηκε από τις επιστολές μου, τα φαξ και τα τηλεφωνήματα που τους απέστειλα. Για την κεντρική διοίκηση ήμουν μόνο μια προσωρινή παραφωνία, ανάξια λόγου για αυτούς τους σημαντικούς ανθρωπίσκους, που επιστράτευσαν τα τοπικά στελέχη διοίκησης για να με μηδενίσουν ως εμπόδιο στη «σωτήρια « πολιτική τους. Τέλος, ούτε οι πλειοψηφία των συναδέλφων μου με πίστεψε, χωρίς να ξέρω τους λόγους, μόνο να εικάζω μπορώ. Δεν είναι, όμως, ώρα για εικασίες.

Οι ίδιοι πίστεψαν πως με τις δικές τους επαφές, πιπιλίζοντας το τροπάρι του μόνιμα αδικημένου νομού και μέσω των βουλευτών θα βρούνε λύση. Από ποιους βουλευτές, που οι άνθρωποι πιστοί στην κομματική γραμμή νομοθέτησαν το χάλι στο οποίο καλούμαστε να δουλέψουμε. Πρόκειται για μία τακτική που δεν την υιοθέτησα (να γλείφω για βουλευτική ελεημοσύνη), θεωρώντας τη αναχρονιστική και που με οδήγησε σε ουσιαστική ρήξη με το συνδικαλιστικό κατεστημένο, όχι μόνο των εν ενεργεία συνδικαλιστών, αλλά και των συναδέλφων μου που θεωρούν πως χτυπώντας το χέρι, υψώνοντας τη φωνή και διαπραγματευόμενος με την εξουσία θα δώσεις λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Δυστυχώς, αγνοείται το πολυποίκιλο και αλληλοσχετιζόμενο της παγκοσμιοποιημένης μας εποχής. Ξεχνούν πως η λύση βρίσκεται μέσα μας. Όταν ο λαός φοβάται την εξουσία γίνεται μάζα, όχλος, που άγεται και φέρεται. Αν, όμως προκαλεί φόβο στην εξουσία, γίνεται κοινωνία ελευθέρων πολιτών.

Μια ματιά στο τώρα της ελληνικής πραγματικότητας είναι αποκαλυπτική. Το νοσοκομείο της Ζακύνθου καταρρέει και ο διοικητής του παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου του. Οι ιατροί του Ρεθύμνου αγωνιούν μήνες τώρα γιατί λειτουργούν χωρίς βασικές ειδικότητες.

Η μονάδα νεογνών στο πανεπιστημιακό ΑΤΤΙΚΟ δεν έχει νεογνολόγους για να δουλέψει. Ιατροί ξυλοκοπούνται στις εφημερίες του γιατί ο κόσμος περιμένει ώρες στην αναμονή. Και για να γίνω πιο τοπικός. Το νοσοκομείο μας υπολειτουργεί επιστημονικά τους τελευταίους 14 μήνες. Χωρίς τις μισές ειδικότητες και με τις άλλες να τα βγάζουν πέρα με ένα ιατρό ειδικό και αν είναι τυχεροί με μερικούς ειδικευόμενους, που καλούνται να σηκώσουν βάρος που δεν τους αναλογεί, με φθορά δική τους και φθορά στην υγεία των ασθενών μας.

Οι ικεσίες μας και οι προειδοποιήσεις μας δεν έφθασαν ούτε στα δικά σου αυτιά συμπολίτη μου. Πιο το αποτέλεσμα. Να υπάρχει ένας καρδιολόγος μέρα παρά μέρα, μέχρι να καταρρεύσει, ένας σούπερ ήρωας παθολόγος, που καλύπτει τα πάντα, ένας χειρουργός, και δυστυχώς από σήμερα και ένας ΜΟΝΟ παιδίατρος.

Ας μιλήσω λίγο παραπάνω για την ειδικότητα μου, Σερραίε πολίτη, με όλο το σεβασμό προς τους άλλους συναδέλφους. Θέλω να δείτε πως είναι η ζωή μου, αλλά και των συναδέλφων μου.
Για να λειτουργεί ικανοποιητικά η παιδιατρική του νοσοκομείου μας, που καλύπτει συνοπτικά τους εξής τομείς: κλινική 20 κλινών (νοσηλεύονται 700/έτος), άτυπη-μη νόμιμη μονάδα νεογνών ενδιάμεσης νοσηλείας 5 θερμοκοιτίδων (νοσηλεύονται 100/έτος), τμήμα ΤΕΠ (εξετάζονται 25000 περιστατικά/έτος), αίθουσα τοκετού (σε 600 τοκετούς/έτος), 2 μαιευτικές κλινικές (εξέταση 4000 περιστατικών νεογνών /έτος), διακομιδές στη Θεσσαλονίκη (περίπου 100/έτος), θα έπρεπε να είχε 7 ειδικούς παιδίατρους και 8 ειδικευόμενους και στις εφημερίες να υπήρχαν: 1 ειδικός και 2 ειδικευόμενοι σε ενεργή εφημερία, ενώ 1 ειδικός σε ετοιμότητα σε περίπτωση διακομιδής ή άλλης επείγουσας συνθήκης. Πρώτα θυσιάστηκε η ετοιμότητας του ειδικού. Τη θεώρησαν περιττή για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς. Κι όταν μιλάμε για εφημερία αγαπητέ μου πολίτη, τουλάχιστον για την παιδιατρική, που μπορώ και πρέπει να έχω άποψη, μιλάμε για την προστασία του παιδιού σου.

Είμαι απλήρωτος 10 μήνες και οι διακομιδές που έχω κάνει με το διασωληνωμένο νεογνό κάποιου συμπολίτη μας δεν φαίνονται πουθενά, είναι άφαντες, κομμένες από το λογισμικό τους σύστημα, αλλά έχουν γίνει από μένα τον τεμπέλη, που μέσο όρο εργάζομαι 8 ώρες/ημέρα για 365 μέρες το χρόνο. Μετά κόψανε τον ένα από τους δύο ειδικευόμενους από την εφημερία, με το σκεπτικό ότι τα καταφέρνουμε. Τι καταφέρνουμε; Γιατί μας ζητούν να στηριχτούμε στη φιλοτιμία του ειδικευόμενού μας, ιατρού εμπειρίας από 1 μήνα μέχρι 2 έτη, που έρχεται για να μάθει και όχι για να κρατήσει την εφημερία.

Αυτό που καταφέρνω είναι να ξεκινώ την εργασία μου – εφημερία μου, μιας και η κλινική μου εφημερεύει καθημερινά όλο το 24ωρο, από τις 8 το πρωί και να πηγαίνω για ύπνο μετά από 20 ώρες, αν είμαι τυχερός και δεν υπάρχει κάτι το επείγον. Σε όλο αυτό το διάστημα να πρέπει: να εξετάσεις-θεραπεύσεις τα παιδιά που νοσηλεύεις (με τις ιδιαιτερότητες ενός παιδιού), να εξετάσεις τα νεογνά των μαιευτικών κλινικών με τις μαίες και τους γονείς να διαμαρτύρονται και με το δίκιο τους, γιατί αργεί αυτός ο ιατρός, οπότε να με βρίζουν σιωπηρά, κι ας μην έχω καθίσει ούτε λεπτό, γιατί πρέπει να είμαι στις καισαρικές στην αίθουσα τοκετού, με την ελπίδα ότι δε θα χρειαστεί εισαγωγή το νεογνό, γιατί όταν χρειάζεται θέλω το λιγότερο 1 ώρα για να το σταθεροποιήσω. Κι αν υπάρχει χρόνος να εξετάσουμε τα δεκάδες παιδιά που παραπέμπουν οι ιδιώτες παιδίατροι ή φέρνει το προσωπικό του νοσοκομείου ή ζητούν τη βοήθειά μας οι ειδικευόμενοι για κάτι που τους προβληματίζει και πιστέψτε με και συχνό είναι και το σωστό είναι, για να εκπαιδεύουμε και να μην κινδυνέψει κάποιο παιδί, όσο γίνεται υπό τα ανθρώπινα όρια. Και να εξετάζεις μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Αυτό σημαίνει τα καταφέρνουμε. Γιατί τόση κοροϊδία.

Γιατί συμπολίτη μου νομίζεις πως είμαι τεμπέλης και πως η δουλειά μου δεν αξίζει; Δεν αξίζουν τα παιδιά σου τίποτα; Και θα πρέπει το επόμενο πρωί να είμαι νηφάλιος για άλλες 7 ώρες εργασίας.
Για ποιο λόγο σας κουράζω με τέτοιες λεπτομέρειες. Γιατί δεν αντέχω άλλο τη υποκρισία και την κοροϊδία.

Δεν μπορώ πια να ασκώ την παιδιατρική μου, με τον τρόπο που της αρμόζει και με το σεβασμό απέναντι στους μικρούς μας ασθενείς και τους γονείς του. Κι αυτό θέλει η διοίκηση. Να λυγίσουμε και να αλλοτριωθούμε, όπως οι ίδιοι και να πουν με στόμφο, πως είμαστε τα ίδια κουμάσια με αυτούς. Πριν λίγες ημέρες μέσα στην παραζάλη της δουλειάς, ακούγοντας από παντού το όνομα μου και όλοι να ζητούν τον παιδίατρο, φώναξα για πρώτη φορά σε μια γιαγιά που όρμησε στο γραφείο για να τις γράψω φυσιοθεραπείες για το εγγόνι της. Η γυναίκα έβλεπε το υπαρκτό πρόβλημα της, γιατί δήθεν δεν μπορεί να τις γράψει άλλος παιδίατρος, παρά μόνο νοσοκομειακός. Να το χάψω και να εξυπηρετήσω, όπως πάντα. Σε τέτοιες συνθήκες; Που να ξέρει ο καθένας τι γίνεται στο μυαλό μου, ποιο είναι επείγον, πως πρέπει να λειτουργεί μια κλινική.

Αισθάνθηκα άσχημα που φώναξα, αλλά και που δουλεύω τόσα απάνθρωπα. Ας πάει κάποιος σε μια γερμανική κλινική. Η διοίκηση με ποδοπάτησε εδώ και καιρό. Εσύ, σύμμαχέ μου, Σερραίε πολίτη, γιατί δεν με καταλαβαίνεις; Γιατί δεν με πίστεψες πως δεν αντέχω άλλο και όλη η προσπάθεια είναι πλέον δυσβάστακτη, αλλά και επικίνδυνη; Και το αποκορύφωμα, η επιβράβευση των προσπαθειών όλων των παιδιάτρων, που είμαστε όλοι κι όλοι 6 σε όλο το νομό, αντί για 23, με αφορμή την επίσχεση των ειδικευομένων, να εφημερεύουμε από σήμερα ένας μόνο ειδικός, γιατί οι 4 ώρες ξεκούρασης στις 24 είναι μια τρελή πολυτέλεια, που δεν την αξίζουμε.

Και άντε και αντέχεις της αϋπνία. Το λάθος που θα κάνεις από την κούραση; Η διακομιδή που θα προκύψει; Ποιος θα διακομίσει και ποιος θα μείνει πίσω; Τι θα πω στη συνείδηση μου, στη μάνα του άρρωστου παιδιού, στα παιδιά μου που θα έχω καταλήξει φυλακή ή στην εντατική; Για ποιο λόγο η ολική θυσία μου, αφού η μέχρι τώρα μερική θυσία δεν σε έχει αγγίξει συμπολίτη μου και με τσουβαλιάζεις με τους επιόρκους, που εσύ τους χρημάτισες, γιατί ήθελες άμεση εξυπηρέτηση και το καλό όνομα, άσχετα αν σε χειρούργησε ο βοηθός του ονόματος;

Με την επιστολή αυτή, που θα κοινοποιηθεί στη διοίκηση, στην ΥΠΕ, το υπουργείο και τα ΜΜΕ-διαδίκτυο, δε θα έχεις δικαιολογία πως δεν ήξερες σε τι περιπέτεια βαδίζουμε κι εσύ ως χρήστης του ΕΣΥ κι εγώ ως λειτουργός του ΕΣΥ. Αντί για 4,5 άτομα στην εφημερία, από σήμερα υπάρχει μόνο ΕΝΑ. Η ευθύνη είναι της τροικανής διοίκησης, που επιτελούς βρήκε που γίνονται οι σπατάλες και τις έκοψε, κυριολεκτικά σφάγιασε, αλλά και σε εσένα που θα μου φέρεις το παιδί σου να το εξετάσω θεωρώντας ότι μπορώ να το κάνω καλά. Αν άλλοι συνάδελφοι ή άλλης ειδικότητας μπορούν να ασκούν την ιατρική κάτω από αυτές τις συνθήκες να το πουν και να το κάνουν δημόσια. Κι αν κάποιος έξυπνος πει πως αν δεν αντέχεις παραιτήσου και φύγε να έρθει πιο ικανός από εσένα, θέλω να ξέρει πως μάταια θα ψάξει, μιας και ανθρώπους για τέτοια θυσία μόνο ως μουσειακά είδη θα βρείτε.

Μη γελιέσαι συμπολίτη μου. Ο στόχος τους είσαι εσύ, η περιουσία σου, οι εργατοώρες σου, η ζωή σου η ίδια. Θέλω να ξέρετε πως μας οδηγούν, τους παιδιάτρους του νοσοκομείου μας στη σφαγή. Πριν μας κατασπαράξετε, ως απώτατο χρέος στα παιδιά μου, θέλω να ξέρετε πως έως τώρα έχω προσπαθήσει να τηρήσω την ιπποκρατική αρχή και αν δεν μπορώ να ωφελήσω, προσέχω να μη βλάπτω. Δεν έχω χρηματιστεί, ούτε κατά διάνοια και έχω προσπαθήσει να βοηθήσω, σύμφωνα με τις δυνατότητές μου και τις λίγες μου γνώσεις, όποιο συμπολίτη τον έσπρωξε η ανάγκη σε μένα. Για αυτά τα λίγα ας είναι τα παιδιά μου περήφανα για τον πατέρα τους. Μακάρι να σωθεί η πατρίδα και να ξαναχαμογελάσουμε, κι ας έχουν θυσιαστεί ορισμένοι. Αλλά μέσα από την απάθεια του λαθρεπιβάτη του καναπέ και της άποψης «εγώ θα βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά», μέσα από τον υπάρχοντα συνδικαλισμό, μέσα από τα σημερινά κόμματα και κυρίως μέσα από τους δοτούς και κομπλεξικούς δήθεν ευρωπαϊκής κουλτούρας διοικούντες, προβλέπω ένα ζοφερό μέλλον.

Ας σταματήσουμε τους υποκριτικούς λόγους και την ψεύτικη επαναστατική διάθεση. Άλλοτε να λέμε ευχαριστώ δημόσια στη διοίκηση και την εξουσία και άλλοτε να βρίζουμε και να μηνύουμε κατά το δοκούν με γνώμονα τα συμφέροντα της κάστας μας. Από τη μια να ξεσηκωνόμαστε, και σωστά, που θα εφημερεύει ένας ιατρός στο Κέντρο Υγείας και από την άλλη να σιωπάμε που δεν υπάρχει παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας για χρόνια. Γιατί τόσο ρατσισμός για τα παιδιά μας; Από τη μια να λέμε, και σωστά, ότι χρειαζόμαστε στο Κέντρο Υγείας για να σώσουμε κάποιο συμπολίτη μας και από την άλλη όταν στα ΤΕΠ του νοσοκομείου μπορείς να σώσεις κατά δεκάδες, να ξεχωρίζεις το σώσιμο σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο. Από τη μια να δέχεσαι την ουσιαστική βοήθεια των ιατρών από τα Κέντρα Υγείας, που πολλές φορές είναι αν όχι καλύτερη τουλάχιστον ισάξια με τους νοσοκομειακούς ιατρούς, και από την άλλη να κάνεις διακρίσεις σε ιατρούς πρώτης και δεύτερης διαλογής, για να το παίζεις ντεμέκ διευθυντής και ιατρός ολκής. Αυτά τα ανάξια σοβαρής κριτικής πρέπει να εκλείψουν άμεσα. Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν περισσεύει κανείς και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες και επιτέλους ας με πιστέψετε πως είμαστε τόσο λίγοι για ένα δυσανάλογα μεγάλο έργο, που πια δεν αντέχουμε. Πλέον η άσκηση της ιατρικής μου στρέφεται σε βάρος της υγείας μου και ο αγώνας μου θα είναι να μη στραφεί εναντίον των παιδιών μας. Αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η διοίκηση. Η δική σου η ευθύνη συμπολίτη μου, ποια είναι; Πως με προστάτεψες; Πως με βοήθησες; Πως σκέφτηκες για το παιδί σου; Σου αρκεί να βλέπεις μια άσπρη μπλούζα και μόνο; Ποια η δική σου η πράξη; Όλα να τα αφήσουμε στο έρμο το ριζικό μας;

Με τιμή και σεβασμό

Σε κάθε συμπολίτη μου,

Σε κάθε ασθενή μου

Χαράλαμπος Ν. Βελιώτης

Παιδίατρος-Νεογνολόγος

Επιμελητής Α` ΕΣΥ»



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο γερό μυαλό με άσκηση


Η γυμναστική τονώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η άσκηση δεν ωφελεί μόνο την καρδιά και το σωματικό βάρος, αλλά και το μυαλό μας. Η συστηματική φυσική δραστηριότητα από την παιδική ηλικία φαίνεται ότι τονώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την εκδήλωση άνοιας σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στην έρευνα που διήρκεσε 40 χρόνια, συμμετείχαν περισσότεροι από 9000 άτομα από την ηλικία των 11 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν σε εβδομαδιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους είχαν καλύτερη απόδοση σε τεστ μνήμης, μάθησης, προσοχής και αντιληπτικής ικανότητας στην ηλικία των 50 ετών συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν δυο ή τρεις φορές τον μήνα ή λιγότερο.

Οι άνδρες που γυμνάζονταν περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν κατά 30% λιγότερες απώλειες όσον αφορά τη νοητική τους απόδοση, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό ανερχόταν σε 25%. Αλλά ακόμη και εκείνοι που γυμνάζονταν μια φορά την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο μια καθυστέρηση όσον αφορά την έκπτωση των νοητικών τους ικανοτήτων κατά 10% συγκριτικά με όσους δεν γυμνάζονταν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Αλεξ Ντρέγκαν «η έρευνα δείχνει ότι οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη για την νοητική λειτουργία».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντικατάσταση του 75% του κρανίου με 3D εμφύτευμα


Σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση κρανιακών κακώσεων
.
Μπορεί η τεχνολογία του 3D Printing να είναι πολύ πρόσφατη, όμως ήδη η χρήση της εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ειδικά στον τομέα της ιατρικής.

Πρόσφατα είχαμε διαβάσει για την πιθανή τρισδιάστατη εκτύπωση μοσχευμάτων, όμως πλέον η πρώτη πραγματική εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι γεγονός!

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Oxford Performance Materials κατάφερε να αποκαταστήσει το 75% του κρανίου ενός ασθενή, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μόσχευμα, προϊόν 3D εκτύπωσης.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται polytherketoneketone, με το εμφύτευμα να είναι σχεδιασμένο ώστε να δίνει τη δυνατότητα για μελλοντική ανάπτυξη κυττάρων και ιστού.



Στην έκθεση της εταιρείας δεν αναφέρεται σε πιο σημείο ακριβώς τοποθετήθηκε το μόσχευμα όμως γίνεται ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα κομμάτι που σταδιακά θα καταφέρει να ενσωματωθεί στον οργανισμό του ασθενούς και αποκτήσει όλες τις ιδιότητες ενός κανονικού οστού.

Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι για την δημιουργία του 3D εμφυτεύματος, χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσουν το κατάλληλο, μελετώντας αναλυτικά την περιοχή τοποθέτησής του.

Μόλις λάβει την απαραίτητη έγκριση, η εταιρεία θα μπορεί να βοηθήσει περίπου 500 ασθενείς ανά μήνα, αποδεικνύοντας πως το 3D Printing είναι η επανάσταση στον τομέα της ιατρικής.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές εστιάζουν στις καρκινικές μεταστάσεις


Ομαδικά μετακινούνται τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό.

Στη μάχη κατά του καρκίνου η κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές του σώματος προκαλώντας επικίνδυνες μεταστάσεις είναι ζωτικής σημασίας.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ανοσολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο μηχανισμό με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα μετακινούνται σε ομάδες όπως ο στρατιωτικός σχηματισμός της «χελώνας» στο ρωμαϊκό στρατό, γνωστός σε όσους διαβάζουν Αστερίξ και Οβελίξ.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί η ομαδική μετακίνηση κυττάρων αποτελεί ουσιαστικό τρόπο μετακίνησης των υγιών κυττάρων του οργανισμού, αλλά φαίνεται ότι χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και από τα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα τις μεταστάσεις.

Με τον ίδιο τρόπο που οι ρωμαίοι στρατιώτες έρχονταν κοντά ο ένας στον άλλον βάζοντας τις ασπίδες για προστασία και μπορούσαν να εισδύσουν στις εχθρικές γραμμές, έτσι και τα καρκινικά κύτταρα μέσω μηχανισμών που τα συντονίζουν μετακινούνται με αποτελεσματικότητα.

Ο στόχος των ερευνητών είναι να αναγνωρίσουν και να παρεμποδίσουν αυτόν τον μηχανισμό, που συντονίζει την κίνηση των καρκινικών κυττάρων. Ήδη διεξάγοντας πειράματα σε φρουτόμυγες έχουν εντοπίσει δυο πρωτεΐνες με ρόλο – κλειδί (Rab11 και Moesin) στον συντονισμό των καρκινικών κυττάρων.

Πρόκειται για πρωτεΐνες που έχει διαπιστωθεί ότι παίζουν ρόλο και σε ορισμένου καρκίνους στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Γκρέγκορυ Έιμερι «η δουλειά μας θα μας επιτρέψει να αναγνωρίσουμε μοριακούς στόχους προκειμένου να διαταράξουμε την συντονισμένη μετανάστευση των κυττάρων με την ελπίδα να καταπολεμήσουμε τη δημιουργία μεταστάσεων».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αντιμετωπίσετε την ουλίτιδα


Συμβουλές για την πρόληψη της πάθησης.

Ένα υγιές χαµόγελο δεν ορίζεται µόνο από τα δόντια αλλά και από τα ούλα µας. Γι’ αυτό και η αντιµετώπιση της ουλίτιδας που µπορεί να τα ταλαιπωρεί, είναι απαραίτητη.

Η ουλίτιδα είναι µια φλεγµονή των ούλων η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από ερυθρά και διογκωµένα ούλα που µπορεί να µατώνουν είτε από µόνα τους, είτε στο βούρτσισµα. Μπορείτε όµως να την προλάβετε ή να την αντιµετωπίσετε.

Ποιοι είναι οι ένοχοι

Ελλιπής υγιεινή: Το κακό βούρτσισµα, η παράλειψη του νήµατος και του καθαρισµού στον γιατρό προκαλούν πέτρα που οδηγεί σε ουλίτιδα.

Εγκυµοσύνη: Στη διάρκειά της πολλές γυναίκες αναπτύσσουν ουλίτιδα εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ορµονών.

Κακή διατροφή: Ελλιπής λήψη σιδήρου και βιταµίνης B και C αλλά και υπερβολικό κάπνισµα µπορεί να ευθύνονται για έντονες φλεγµονές των ούλων.

Άλλες αιτίες: Η λήψη φαρµάκων όπως τα αντισυλληπτικά, κάποιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ορµονικές διαταραχές αλλά και οι κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες (σφραγίσµατα, στεφάνες, γέφυρες κ.λπ.) µπορούν επίσης να προκαλέσουν ουλίτιδα.

Η λύση στο γιατρό

Πρώτο βήµα για την αντιµετώπισή της είναι ο καθαρισµός από τον οδοντίατρο ώστε να αφαιρεθεί πλήρως η πέτρα. Στη συνέχεια επιστρατεύεται η τεχνολογία, αφού γίνεται χρήση laser ή υπέρηχων.

Ωστόσο, οι δεύτεροι θεωρούνται προτιµότεροι, καθώς πρόκειται για ένα εργαλείο γρήγορο, αποτελεσµατικό και ανώδυνο στα χέρια ενός έµπειρου περιοδοντολόγου - οδοντιάτρου.

Βέβαια, όταν το πρόβληµα οφείλεται σε κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες, το laser ή οι υπέρηχοι δεν µπορούν να είναι αποτελεσµατικά παρά µόνο αν γίνει αντικατάσταση των εργασιών. Κατά τη θεραπεία και για περιορισµένο διάστηµα που ορίζει ο γιατρός µπορούν να δοθούν και στοµατικά διαλύματα.

Προλάβετε την ουλίτιδα

- Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθηµερινά πρωί - βράδυ αλλά και ενδιάµεσα στα γεύµατα, ακόµα και µετά τον καφέ.

- Χρησιµοποιείτε καθηµερινά οδοντικό νήµα. Συχνά το βούρτσισµα δεν αρκεί για να αποµακρύνει τις τροφές από τα δόντια σας.

- Κάνετε τουλάχιστον κάθε 6 µήνες ένα προληπτικό check up.

- Αλλάζετε οδοντόβουρτσα περίπου κάθε 2 µήνες, προτιµώντας αυτές µε µέτρια σκληρότητα..


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολλαπλά τα οφέλη της μαστίχας


Προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας και του μαστιχέλαιου για την υγεία, ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα και όχι άδικα.

Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη, που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο ή σχίνο, το οποίο φύεται μόνο στο νησί της Χίου και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, καθότι όλες οι προσπάθειες, ανάπτυξης του φυτού σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και εκτός αυτής, απέτυχαν.

Από την περίοδο του 3ου αιώνα χρονολογείται η καλλιέργεια του φυτού, όπου κατά την τοπική παράδοση, οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν, όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους, περί το 250.

Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ευδοκίμησης του φυτού.

Η μαστίχα θεωρείται ένα προϊόν με πραγματικά θαυμαστά χαρακτηριστικά για την ιατρική, τη ζαχαροπλαστική, την ορθοδοντική κ.ά.

Έρευνες δείχνουν πως η μαστίχα έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η μαστίχα δρα επουλωτικά, λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων, από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες.

Κλινικά, η μαστίχα έχει αποδεχτεί ιδιαίτερα ευεργετική για την αντιμετώπιση του δωδεκαδακτυλικού έλκους, καθώς μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο ζει κάτω από τον γαστρεντερικό βλεννογόνο στο 90% των ασθενών που πάσχουν από δωδεκαδακτυλικό έλκος και στο 60% των ασθενών που πάσχουν από γαστρικό έλκος, προκαλώντας μεταβολές στην κυτταρική του δομή.

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν την παρουσία πολυφαινολικών ενώσεων, γνωστών για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, καθώς προστατεύουν τους ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού, από την παρουσία των ελεύθερων ριζών.

Άλλες ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας είναι οι εξής:

- Μείωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

- Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος.

- Αύξηση των επίπεδων της HDL (καλής χοληστερόλης) και μείωση των
επίπεδων της LDL (κακής χοληστερόλης).

- Aντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών κυττάρων).

- Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση.

- Αντιαλλεργικές ιδιότητες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με λουκέτο απειλείται το νοσοκομείο Ζακύνθου


Εκπέμπει σήμα κινδύνου εξαιτίας των ελλείψεων.

Προς οριστικό λουκέτο οδηγείται το νοσοκομείο Ζακύνθου εξαιτίας των ελλείψεών του, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοί του, καθώς τα προβλήματά, που συνεχώς διογκώνονται φέρνουν τους εργαζόμενους προ τετελεσμένων γεγονότων.

Σύμφωνα με το σύλλογο των υπαλλήλων του Νοσοκομείου Ζακύνθου, το πετρέλαιο τελείωσε, η σίτιση των ασθενών περικόπτεται, η καθαριότητα σταματά, τακτικά χειρουργεία αναστέλλονται και τα φάρμακα τελειώνουν. Όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο που αυτή τη στιγμή η πληρότητά του αγγίζει το 60%, με εκατοντάδες ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη από περίθαλψη και φάρμακα.

Δύο μήνες πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος στη Ζάκυνθο και πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός του νησιού, οι ελλείψεις στο νοσοκομείο μπορούν να δημιουργήσουν μια τεράστια δυσφήμηση για τον τουρισμό της Ζακύνθου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιάννης Κομιώτης υπέβαλε την παραίτησή του με αφορμή τον χαμηλό προϋπολογισμό, που προβλέπει το υπουργείο για το νοσοκομείου του νησιού. Η παραίτησή του δεν έχει γίνει ακόμα δεκτή και τις επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις στο θέμα αυτό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή για τους μαθητές που εγκλωβίστηκαν στην Ουγγαρία


Βρέθηκαν αντιμέτωποι με χιονοθύελλα κατά την πενθήμερη εκδρομή τους.

Τον δρόμο της επιστροφής στη Λάρισα έχουν πάρει οι Έλληνες μαθητές από το Γ΄Λύκειο Αμπελώνα, που είχαν εγκλωβιστεί χθες, λόγω σφοδρής χιονοθύελλας, κοντά στην πόλη Gyor, στο πούλμαν που τους μετέφερε από τη Βιέννη στη Βουδαπέστη.

Οι μαθητές πραγματοποιούσαν την πενθήμερη εκδρομή τους στην Αυστρία και την Ουγγαρία, όταν μεταξύ των δύο χωρών συνάντησαν χιονοθύελλα και το λεωφορείο που τους μετέφερε, εγκλωβίσθηκε στον αυτοκινητόδρομο μαζί με άλλα οχήματα.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επικοινώνησε τόσο με τον λυκειάρχη - συνοδό των παιδιών και με τους γονείς τους στην Ελλάδα, όσο και με τον Ούγγρο ομόλογό του, ζητώντας τη συνδρομή των τοπικών Αρχών, προκειμένου να απεγκλωβιστεί το λεωφορείο και οι μαθητές να μεταφερθούν σε ασφαλές κατάλυμα.

Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της ελληνικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη, κλιμάκιο στελεχών της πρεσβείας με επικεφαλής τον Έλληνα πρόξενο, Γιάννη Σταματέκο, έφτασε στο σημείο, ύστερα από εξάωρο ταξίδι. Τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν με τα παιδιά, διαπίστωσαν ότι όλα ήταν καλά στην υγεία τους και, όταν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν, τα συνόδεψαν σε γειτονικό ξενώνα, όπου διανυκτέρευσαν.

Οι μαθητές επιστρέφουν σήμερα οδικώς στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουγγαρία, άλλοι δύο Έλληνες, φοιτητές τουρίστες, είχαν εγκλωβιστεί από τη χιονοθύελλα λίγο νωρίτερα σε λεωφορείο μεταξύ Μπρατισλάβας και Βουδαπέστης. Και εκεί οργανώθηκε αντίστοιχη αποστολή, ώστε να μεταφερθούν ασφαλώς στον προορισμό τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θύμα ομαδικού βιασμού Ελβετίδα στην Ινδία


Άγρια επίθεση από οκτώ άνδρες.

Μία 39χρονη τουρίστρια από την Ελβετία φέρεται να έχει βιασθεί ομαδικά από οκτώ Ινδούς, οι οποίοι επιτέθηκαν σε εκείνην και τον άνδρα της στην κεντρική Πολιτεία Μάντια Πραντές, στην Ινδία.

Η επίθεση, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, πραγματοποιήθηκε σε χωριό κοντά στην πόλη Ντάτια, αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή, Κ.Σ. Σολάνκι.

Το ζευγάρι ταξίδευε με ποδήλατα από τη φημισμένη για τους ναούς της πόλη Όρτσχα προς την Σεόντα, όταν σταμάτησαν σε ένα παραθεριστικό κάμπινγκ κοντά στο χωριό για να διανυκτερεύσουν

Οκτώ άνδρες επιτέθηκαν στο ζευγάρι με ξύλινα ραβδιά, ξυλοκόπησαν τον άνδρα και βίασαν τη σύντροφό του, σύμφωνα με την μήνυση που κατέθεσε ο σύζυγος, δήλωσε ο Σολάνκι.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της κοντινής πόλης Γκουάλιορ, όπου οι πρώτες εξετάσεις επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό της για βιασμό, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Ο Σολάνκι δήλωσε πως οκτώ άνδρες έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται, όμως η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για να συλληφθούν όλοι οι δράστες.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η παιδεραστία είναι ασθένεια»


Καρδινάλιος προτείνει την αντιμετώπιση των παιδεραστών ως ψυχασθενών.

Ο Νοτιοαφρικανός καρδινάλιος Γουίλφριντ Νάπιερ υποστήριξε σήμερα ότι οι παιδεραστές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του BBC.
«Από την εμπειρία που έχω, διαπιστώνω ότι η παιδεραστία είναι στην πραγματικότητα ασθένεια. Δεν είναι ποινικό πρόβλημα, είναι ασθένεια», επέμεινε ο αρχιεπίσκοπος του Ντέρμπαν, ο οποίος συμμετείχε και στο πρόσφατο κογκλάβιο που εξέλεξε πάπα τον Φραγκίσκο Α΄.

«Είναι μια ψυχική ασθένεια. Τι κάνουμε με τις ασθένειες; Προσπαθούμε να τις θεραπεύσουμε. Εάν εγώ, που είμαι φυσιολογικός, επιλέγω συνειδητά να παραβιάσω το νόμο, πρέπει να τιμωρηθώ», συνέχισε ο 72χρονος καρδινάλιος, που είναι γνωστός για τις συντηρητικές απόψεις του. Το 2000 ο Νάπιερ επικρίθηκε σφοδρά επειδή αρνήθηκε να απομακρύνει από τη νοτιοαφρικανική Εκκλησία ιερείς που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις παιδεραστίας.

Ο καρδινάλιος είπε ότι γνωρίζει δύο ιερείς που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδιά και στη συνέχεια έγιναν και οι ίδιοι παιδεραστές. «Μην μου λέτε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ποινικά υπεύθυνοι εξίσου με κάποιον που επιλέγει να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι κάποιου του αξίζει να τιμωρηθεί όταν και ο ίδιος φέρει τραύματα», κατέληξε.

Η Μπάρμπαρα Ντόρις, που είχε κακοποιηθεί όταν ήταν ανήλικη και είναι μέλος μιας ομάδας θυμάτων στις ΗΠΑ, αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές τονίζοντας: «Μπορεί να είναι ασθένεια, αλλά είναι επίσης και έγκλημα και τα εγκλήματα πρέπει να τιμωρούνται, οι εγκληματίες να δίνουν λογαριασμό για τις πράξεις τους. Οι επίσκοποι και οι καρδινάλιοι έκαναν λάθος γιατί κάλυψαν τα εγκλήματα και επέτρεψαν στους δράστες να συνεχίσουν τη δράση τους, να μην συλληφθούν, να κρατήσουν αυτά τα πράγματα μυστικά εντός της Εκκλησίας», υπογράμμισε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση απειλεί τη μεσογειακή διατροφή


Οι καταναλωτές αποκλείουν τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

Μεσογειακή διατροφή: Γνωρίζουμε όλοι τα οφέλη της στην υγεία, αλλά πόσοι την ακολουθούμε στην πραγματικότητα; Ειδικά αυτή την εποχή, που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται στο ζενίθ της;

Ας υπενθυμίσουμε κάποια βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής...

Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Έκανε διάσημη την Ελλάδα, οδηγώντας τους ειδικούς ανά των κόσμο να στρέψουν τον ενδιαφέρον τους στο «φαινόμενο της Κρήτης» όπως ονομάστηκε, χάρη στη μακροζωία του πληθυσμού του νησιού.

Η κύρια μελέτη που αφορά στον μεσογειακό τρόπο διατροφής είναι η περίφημη «Έρευνα των Επτά Χωρών».

Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από πολλούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (δημητριακά, λαχανικά, όσπρια και φρούτα), καθώς και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Υψηλή αναλογία σε μονοακόρεστα προς κορεσμένα λιπαρά οξέα.
- Μέτρια κατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης (κόκκινου κρασιού).
- Υψηλή κατανάλωση οσπρίων.
- Υψηλή κατανάλωση δημητριακών (και ψωμιού).
- Υψηλή κατανάλωση φρούτων.
- Υψηλή κατανάλωση λαχανικών.
- Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος.
- Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών.

Σε μια ελληνική πραγματικότητα, όπου οι συνήθειες έτειναν προς τη διατροφή δυτικού τύπου προ κρίσης, η στροφή προς την μεσογειακή διατροφή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Γρήγορος και αγχωτικός τρόπος ζωής, λιγότερος χρόνος για μαγείρεμα, το δέλεαρ των μεγάλων μερίδων και προσφορών των ταχυφαγείων οδήγησαν γρήγορα σε αύξηση των μερίδων κατά 50% τις τελευταίες δεκαετίες, με λογικό επακόλουθο την αύξηση της παχυσαρκίας.

Πλέον, έχουμε και νέα ερευνητικά δεδομένα για έναν από τους μεγαλύτερους φόβους που έχουμε οι διαιτολόγοι: ότι η οικονομική κρίση απειλεί τη μεσογειακή διατροφή.

Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι πολύ ευχάριστα: σε πρόσφατο άρθρο το Δεκέμβριο του 2012 που δημοσιεύθηκε από αναλυτές του Euromonitor International, οργανισμού για έρευνες αγοράς, διατυπώνεται το συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου αποκλείουν από τη διατροφή τους τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση κατά 5% της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων από το 2006 ως το 2011.

Σε μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη στην γειτονική Ιταλία και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, διαπιστώθηκε ότι όσο πιο χαμηλό εισόδημα υπήρχε σε μια οικογένεια, τόσο πιο δύσκολη ήταν η τήρηση των αρχών της μεσογειακής διατροφής.

«Στην πραγματικότητα, τα άτομα με υψηλό εισόδημα είχαν 72% πιθανότητες να τηρούν τις αρχές της μεσογειακής διατροφής σε σχέση με τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος», όπως δηλώνει η πρόεδρος του Moli- sani Project (μια μεγάλης κλίμακας έρευνα, όπου ένα μικρό δείγμα αποτελεί η μελέτη στον ιταλικό πληθυσμό), Licia Lacoviello.

Ως εκ τούτου, διαπιστώθηκαν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στα κατώτατα εισοδήματα (της τάξης του 36%).

Οι αναλυτές του Euromonitor International επισημαίνουν ότι τα δεδομένα είναι παρόμοια για Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Τουρκία, με την Ελλάδα να έχει μειώσει ακόμα και τα συσκευασμένα τρόφιμα, αφού η οικονομική κρίση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο αποκορύφωμά της.

Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές σε περιόδους κρίσης απομακρύνονται τόσο πολύ από το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να είναι η παραπληροφόρηση. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από τα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών στον ελληνικό πληθυσμό, στις οποίες φαίνεται ότι η παχυσαρκία σχετίζεται θετικά με το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού.

Στην πραγματικότητα, το γρήγορο φαγητό δεν είναι φθηνότερο και έχει πολυάριθμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Για παράδειγμα, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σε πολύ προσιτές τιμές και μπορούμε να τα επιλέγουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Επίσης, τα μικρά ψάρια που είναι πλούσια σε ασβέστιο και ω-3 λιπαρά, όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος, καθώς και οι ανάλατοι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, μπορούν να γίνουν μέρος της εβδομαδιαίας μας ρουτίνας. Τέλος, η μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος σε λίγες φορές το μήνα είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή, αφού βρίσκεται στην κορυφή της μεσογειακής πυραμίδας.



Με την ιδιότητα της διαιτολόγου, μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά (κυρίως ολικής άλεσης) και όσπρια. Μπορείτε να βρείτε οικονομικές λύσεις υψηλής διατροφικής ποιότητας. Το «κόστος» της συχνής κατανάλωσης γρήγορου φαγητού (fast food) είναι πολύ μεγαλύτερο για την υγεία.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H έλλειψη ύπνου παχαίνει


Ο οργανισμός απορροφά περισσότερες θερμίδες από όσες καίει.

Όσοι κοιμούνται μόνο πέντε ώρες τη νύχτα, όλη την εβδομάδα, μπορεί να παχύνουν σχεδόν κατά ένα κιλό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, που διαπίστωσε ότι ο λιγοστός ύπνος ανοίγει την... πόρτα στο παραπανίσιο βάρος.

Αντίστροφα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως ο αρκετός και καλός ύπνος βοηθά στην καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, που επίσης έχουν συσχετίσει τον ελλιπή ύπνο με την αύξηση του βάρους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσιολογίας Κένεθ Ράιτ, διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), παρακολούθησαν 16 υγιείς ενήλικες (οκτώ άνδρες- οκτώ γυναίκες) με μέση ηλικία 22 ετών, που κλήθηκαν να κοιμούνται σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες επί δύο εβδομάδες.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία κοιμόταν πέντε ώρες και η άλλη έως εννέα ώρες κάθε βράδυ επί μια εβδομάδα. Τη δεύτερη εβδομάδα, οι ομάδες άλλαξαν αμοιβαία τη διάρκεια του ύπνου τους.

Όπως έδειξε το πείραμα, όσοι κοιμούνταν πέντε ώρες τη νύχτα, επειδή έμεναν περισσότερες ώρες ξύπνιοι, έκαιγαν κατά μέσο όρο 5% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με όσους κοιμούνταν εννέα ώρες. Όμως, από την άλλη, κατανάλωναν με την τροφή τους 6% περισσότερες θερμίδες, συνεπώς μέσα στην ημέρα απορροφούσαν περισσότερες θερμίδες από όσες έκαιγαν.

Αυτό συνέβαινε, επειδή όσοι κοιμούνταν λίγες ώρες, έτρωγαν μεν μικρότερο πρωινό, αλλά στη συνέχεια κατανάλωναν περισσότερα σνακ, ενώ έτρωγαν γενικότερα πιο πολύ φαγητό μετά το απόγευμα. Ακριβώς, επειδή όσοι κοιμούνται λίγο, τρώνε ολοένα περισσότερο προς το βράδυ, τείνουν να βάζουν και περισσότερα κιλά, καθώς το βραδινό φαγητό είναι πιο παχυντικό.

Παρατηρήθηκε κάποια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς οι πρώτοι, ακόμα και όταν είχαν κοιμηθεί καλά, έτειναν να αποκτούν μεγαλύτερο βάρος, όταν έτρωγαν τα βράδια, ενώ οι γυναίκες, αν είχαν κάνει καλό ύπνο, διατηρούσαν πιο εύκολα υπό έλεγχο τα κιλά τους. Πάντως, και τα δύο φύλα πάχαιναν, αν κοιμούνταν μόνο πέντε ώρες τα βράδια.

Όπως είπε ο Ράιτ, ο έξτρα ύπνος δεν εξασφαλίζει σίγουρη απώλεια βάρους, όμως ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζονται και σε ώρες που η φυσιολογία του οργανισμού δεν είναι σχεδιασμένη για κάτι τέτοιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα φάρμακα της φύσης και η ευεργετική τους δράση


Βότανα στη μάχη κατά του κρυολογήματος.

Τα φυσικά προϊόντα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας θωρακίζουν απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα, ενώ μπορούν να απαλύνουν κάθε πόνο!

Δείτε αναλυτικά τις ιδιότητες 11 ευεργετικών για την υγειά μας βοτάνων...

Δεντρολίβανο: Η χρήση του στη μαγειρική μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη, αλλά το δεντρολίβανο είναι επίσης γνωστό για την τόνωση που προσφέρει στον οργανισμό, βοηθώντας σε να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες τις καθημερινότητας.

Εχινάκεια: Είναι αυτό που θα λέγαμε το «όπλο» κατά του χειμώνα καθώς διαθέτει σημαντικές αντιβακτηριακές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.

Θυμάρι: Το θυμάρι ενισχύει τον οργανισμό ενάντια στις λοιμώξεις.

Τσουκνίδα: Εκτός από την αντιαλλεργική της δράση, η τσουκνίδα, ενισχύει τον οργανισμό με μέταλλα και ιχνοστοιχεία! Κάνει καλό για την αναιμία αλλά και τους ρευματισμούς, ενώ με επάλειψη καταπολεμά ακόμη και εκζέματα, ακμή και τριχόπτωση.

Καλεντούλα: Τα άνθη της καλεντούλας θα σε βοηθήσουν να απαλύνεις τα πρώτα σκασίματα του δέρματος του χειμώνα. Εκτός αυτού, το φυτό είναι άκρως ανακουφιστικό και σε περιπτώσεις εγκαυμάτων.

Λεβάντα: Εκτός από τις αρωματικές της ιδιότητες η λεβάντα είναι γιατρικό για πάσης φύσεως πόνο. Πονοκέφαλος, στομαχόπονος, κολικοί εντέρου, ταχυπαλμίες, πρηξίματα, στραμπουλήγματα και πόνος από μικρά αιματωματάκια (μελανιές) απαλύνονται με αφέψημα ή επάλειψη με την αρωματική λεβάντα…

Τίλιο: Είναι ένα από τα βότανα που πρέπει να έχεις απαραίτητα στο σπίτι, αφού αποτελεί «μαγικό φίλτρο» για ιώσεις και κρυολογήματα.

Εκτός από τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, καθώς ρίχνει την πίεση και ηρεμεί τα νεύρα, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ημικρανίας, καταρροής και άλλων συμπτωμάτων γρίπης. Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πεπτικές ανωμαλίες, ελευθερώνοντας τους σπασμούς και βελτιώνοντας την πέψη.

Χαμομήλι: Το γνωστό μας λουλουδάκι ενδείκνυται για μικροπροβλήματα με το στομάχι, τα νεφρά κι έντερα. Εκτός από το πεπτικό όμως σύστημα, το χαμομήλι είναι κατάλληλο για δερματικούς ερεθισμούς και αϋπνίες.

Μολόχα: Εκτός από καλλωπιστικό φυτό, η μολόχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση σε προβλήματα του αναπνευστικού, του πεπτικού ακόμη και του ουροποιητικού καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μελισσόχορτο: Μπορεί να μην είναι από τα βότανα που θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις τα συμπτώματα του κρυολογήματος, αν όμως έχεις πρόβλημα με τον ύπνο -κάτι που ίσως επιδεινώνεται όταν είσαι άρρωστη- τα παραπάνω βότανο ίσως σε βοηθήσει να κοιμηθείς σαν πουλάκι... Πρόκειται για το γνωστό «βάλσαμο» γνωστό για τις χαλαρωτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Προσοχή: Αν λαμβάνεις θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ή άλλα ηρεμιστικά καλό θα ήταν να αποφύγεις να πάρεις μελισσόχορτο και να συμβουλευτείς το γιατρό σου σχετικά με τα βότανα που θα μπορούσες να πάρεις.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι φραγμένες αρτηρίες σκότωναν και τους αρχαίους


Η αρτηριοσκλήρυνση δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της σύγχρονης ζωής.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξαιτίας των φραγμένων αρτηριών, που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις σημερινές ανεπτυγμένες κοινωνίες, δεν ήταν καθόλου άγνωστες στους αρχαίους προγόνους μας, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα που έβαλε στο μικροσκόπιο 137 μούμιες από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους.

Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν αποκαλύψει την ύπαρξη παθολογικών αρτηριών σε αρκετές αιγυπτιακές μούμιες, για πρώτη φορά η νέα μελέτη επεκτάθηκε σε πολύ διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, καλύπτοντας πληθυσμούς με διαφορετικούς τρόπους ζωής και σε ποικίλες εποχές.

«Βρήκαμε ότι η καρδιοπάθεια είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος που καταδιώκει την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας καθηγητής Ράνταλ Τόμσον.

Η μελέτη έδειξε ότι ακόμα και οι προβιομηχανικοί κυνηγοί-συλλέκτες έπασχαν από αρτηριοσκλήρυνση και αθηρωμάτωση, με συνέπεια να δημιουργούνται θρόμβοι στην κυκλοφορία του αίματος, με τελική κατάληξη το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», επισημαίνουν ότι οι εν λόγω καρδιαγγειακές παθήσεις κακώς θεωρούνται από πολλούς νόσοι του σύγχρονου πολιτισμού, που συνδέονται μόνο με μοντέρνους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, το άγχος, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης κ.α. Όπως τονίζουν, τα ευρήματα στις μούμιες δείχνουν πως μάλλον υπάρχει μια βαθιά ανθρώπινη προδιάθεση για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι 137 μούμιες προέρχονταν από την αρχαία Αίγυπτο, το αρχαίο Περού, τους ινδιάνους της νοτιοδυτικής Αμερικής και φυλές από τις Αλεούτιες νήσους στην Αλάσκα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τομογράφους για να αναζητήσουν τα χαρακτηριστικά ίχνη δημιουργίας πλακών ασβεστίου στα τοιχώματα των μουμιοποιημένων αρτηριών, που οδηγούσαν σε σκλήρυνση και στένωση των τελευταίων.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο (ποσοστό 34%) των μουμιών είχαν ίχνη βέβαιης ή πιθανής αρτηριοσκλήρυνσης. Όπως και στις σύγχρονες κοινωνίες, οι πιο ηλικιωμένοι που είχαν μουμιοποιηθεί, ήταν πιθανότερο να φέρουν τέτοια ίχνη. Μάλιστα, όπου ήταν δυνατό να υπολογιστεί η ηλικία της μούμιας, εξετάζοντας τη δομή των οστών της, προέκυψε ότι η ηλικία θανάτου σχετιζόταν άμεσα με την παρουσία και την έκταση της αρτηριοσκλήρυνσης. Το πρόβλημα ήταν εξίσου κοινό σε άνδρες και γυναίκες.

Η διαπίστωση της αρτηριοσκλήρυνσης σε τόσο διαφορετικούς αρχαίους λαούς, μάλλον καταρρίπτει την προηγούμενη εκτίμηση ότι οι μουμιοποιημένοι Αιγύπτιοι ήταν μόνο άτομα υψηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου που έκαναν μια ανθυγιεινή διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη, με συνέπεια να φράζουν πιο εύκολα οι αρτηρίες τους Τελικά, φαίνεται πως το καρδιαγγειακό πρόβλημα ήταν πολύ πιο διεθνές και διαταξικό.

«Το γεγονός ότι βρήκαμε παρόμοια επίπεδα αρτηριοσκλήρυνσης σε όλες τις διαφορετικές κουλτούρες που μελετήσαμε, οι οποίες είχαν πολύ διαφορετικούς τρόπους ζωής και διατροφής, δείχνει ότι η αρτηριοσκλήρυνση πρέπει να ήταν πολύ πιο συχνή στον αρχαίο κόσμο από ό,τι πιστεύαμε ως τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής την έρευνας καθηγητής Ράνταλ Τόμσον του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Αγίου Λουκά στο Κάνσας.

Όπως επεσήμανε, «τον τελευταίο αιώνα, οι αγγειακές παθήσεις λόγω αρτηριοσκλήρυνσης έχουν αντικαταστήσει τις λοιμώδεις νόσους ως η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Μια κοινότυπη υπόθεση είναι ότι η αύξηση του επιπέδου της αρτηριοσκλήρυνσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στο στιλ ζωής και ότι αν οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορούσαν να μιμηθούν τον προβιομηχανικό ή και τον προαγροτικό τρόπο ζωής, τότε η αρτηριοσκλήρυνση -ή τουλάχιστον οι κλινικές επιπτώσεις της- θα αποφεύγονταν. Όμως τα ευρήματά μας φαίνεται να αμφισβητούν αυτή την υπόθεση και δείχνουν πως η κατανόησή μας για τις αιτίες της αρτηριοσκλήρυνσης είναι ατελής και πως η τελευταία κατά κάποιο τρόπο είναι εγγενής στη διαδικασία της ανθρώπινης γήρανσης».

«Δεν πρόκειται για μια πάθηση μόνο της σύγχρονης εποχής, αλλά για ένα βασικό γνώρισμα της ανθρώπινης γήρανσης σε όλους τους πληθυσμούς. Αποδεικνύεται πως ακόμα και ένας άνθρωπος της Εποχής του Χαλκού πριν από 5.000 χρόνια είχε αρτηρίες με αρτηριοσκλήρυνση», τόνισε και ένας άλλος ερευνητής, ο καθηγητής γεροντολογίας Κάλεμπ Φιντς του πανεπιστημίου της Ν.Καλιφόρνια, αναφερόμενος στη διάσημη φυσική μούμια του Ότζι του «Ανθρώπου των Πάγων», που βρέθηκε παγωμένος σε ένα παγετώνα των ιταλικών 'Αλπεων το 1991.

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές σχεδιάζουν βιοψίες στις αρχαίες μούμιες για να κατανοήσουν καλύτερα το ρόλο που παίζουν οι χρόνιες μολύνσεις, οι φλεγμονές και οι γενετικοί παράγοντες στην εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης δια μέσου της ιστορίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετώπιση των παρενεργειών της αντιβίωσης με προβιοτικά


Καταπολεμούν συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η φαρμακευτική ουσία.

Με τον όρο προβιοτικά, αναφερόμαστε σε ζωντανούς μικροοργανισμούς, παρόμοιους με αυτούς που φυσιολογικά «κατοικούν» στο σώμα μας. Τα προβιοτικά υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γιαούρτια, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής (προϊόντα ειδικής διατροφής). Τα πιο γνωστά προβιοτικά είναι οι λακτοβάκιλλοι (ή γαλακτικά βακτήρια) και τα μπιφιδοβακτήρια.

Οι ευεργετικές δράσεις των προβιοτικών στην υγεία του ανθρώπου, τα έχει αναγάγει στο κέντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος. Η ωφέλιμη δράση τους οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι επάγουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων του εντέρου μας. Η επικράτηση «καλών» βακτηρίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία και την ευεξία.

Αντίθετα, οποιαδήποτε μείωση στους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερό μας, ή αλλιώς οποιαδήποτε μεταβολή στη σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας (σύνολο μικροοργανισμών εντέρου) διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού, όπως μπορεί για παράδειγμα να συμβεί μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Τι είναι τα αντιβιοτικά;

Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που σκοτώνουν συγκεκριμένα είδη μικροοργανισμών π.χ. βακτηρίδια ή εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξή τους. Παρόλο που στοχεύουν στην καταπολέμηση κάποιου βλαβερού μικροοργανισμού, καταστρέφουν παράλληλα και τη χλωρίδα του εντέρου.

Συνεπακόλουθα, τα βακτήρια του εντέρου δεν μπορούν να προστατέψουν από λοιμώξεις από παθογόνα. Συνήθως απαιτούνται μερικές εβδομάδες, μετά το τέλος της αντιβίωσης, για να επανέλθει η χλωρίδα του εντέρου σε καλή κατάσταση.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τα αντιβιοτικά;

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, μπορούμε να πούμε ότι γίνεται αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. Είναι μάλιστα ανησυχητικό το γεγονός ότι, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην κατανάλωση αντιβιοτικών.

Είναι ενδεικτικό ότι, το 2009, το 40% του ελληνικού πληθυσμού πήρε αντιβιοτικά (το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25%). Η κατάχρηση στη χορήγηση αντιβίωσης, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των πιο ανθεκτικών μικρόβιων σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί πρέπει να παίρνω προβιοτικά όταν παίρνω αντιβίωση;

Είναι γνωστό, πως η χρήση αντιβιοτικών επιδρά δυσμενώς, τόσο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπαρών οξέων και των χολικών αλάτων, όσο και στην ισορροπία της μικροχλωρίδας στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται για να καταπολεμηθούν ορισμένοι βλαβεροί μικροοργανισμοί, σκοτώνουν όμως παράλληλα και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς (δηλαδή τη μικροχλωρίδα του εντέρου), που φυσιολογικά αποικίζουν το πεπτικό σύστημα.

Η μείωση του πληθυσμού των φιλικών βακτηρίων, ευνοεί την ανάπτυξη και τελικά την επικράτηση παθογόνων βακτηρίων, με πιθανό συνεπακόλουθο τη δημιουργία φλεγμονών στο έντερο, τη διάρροια και άλλες διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου.

Η προκαλούμενη από τη χρήση αντιβιοτικών διάρροια είναι η πιο συνήθης παρενέργεια της θεραπείας με αντιβιοτικά και ενισχύεται από παράγοντες κινδύνου, όπως η χρήση ευρέως φάσματος αντιβιοτικών, η ηλικία, η κατάσταση υγείας του ατόμου, καθώς επίσης και οι επικρατούσες συνθήκες νοσοκομειακής περίθαλψης. Εμφανίζεται στην περίοδο χορήγησης αντιβίωσης (ή ακόμα και 20 ημέρες μετά). Είναι ιδιαίτερα συχνή, καθώς προσβάλλει 1 στα 5 άτομα και μπορεί να είναι απειλητική όταν παρατείνεται, ιδιαίτερα στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Τα προβιοτικά, αναμφισβήτητα, μπορούν να προλάβουν, ακόμα και να αντιμετωπίσουν, τις προκαλούμενες από αντιβίωση, διάρροιες. Ανταγωνίζονται με τους παθογόνους μικροοργανισμούς, για τροφή και χώρο μέσα στη γαστρεντερική οδό και εμποδίζουν, επιπλέον, την ανάπτυξή «κακών» βακτηρίων, παράγοντας «αντιμικροβιακές» ουσίες.

Για τον λόγο αυτό, η χορήγησή τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αντιβιοτικής θεραπείας, καθώς για την αποκατάσταση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μήνες! Βασική, ωστόσο, προϋπόθεση, προκειμένου η δράση των προβιοτικών να είναι αποτελεσματική είναι η λήψη τους διαφορετική ώρα εντός της ημέρας από την ώρα λήψης της αντιβίωσης καθώς η λήψη τους την ίδια χρονική στιγμή θα έχει ως αποτέλεσμα η αντιβίωση να σκοτώσει τα προβιοτικά και αυτά να μην φτάσουν ποτέ στο έντερο.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει ότι, η χρήση προβιοτικών οδηγεί σε σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάρροιας λόγω αντιβίωσης. Μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε και ανέλυσε 25 μελέτες (2810 άτομα) πάνω στη χρήση προβιοτικών για την πρόληψη της διάρροιας λόγω αντιβίωσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση προβιοτικών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι, η χρήση Lactobacillus GG, Saccharomyces boulardii, ή ακόμα και η μίξη προβιοτικών, ήταν η πιο αποτελεσματική προσέγγιση.

Σε αντίστοιχη μελέτη βρέθηκε ότι, τα προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένου του L.bulgaricus & L.acidophilus, μειώνουν τη διάρροια που οφείλεται σε αντιβίωση κατά 52%. Και άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο συνδυασμός των προαναφερθέντων προβιοτικών μπορεί να μειώσει σημαντικά το ενδεχόμενο διάρροιας λόγω αντιβίωσης και μάλιστα, να προφυλάξει από τη διάρροια που οφείλεται στο αντιβιοτικό αμπικιλλίνη.

Παρ’ όλη την ετερογένεια που επικρατεί ως προς τη χρήση των προβιοτικών στελεχών, τη δόση και τη διάρκεια της χρήσης τους, η σύσταση για ταυτόχρονη χορήγηση προβιοτικών με αντιβιοτικά, είναι επιβεβλημένη!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όπλο ενάντια στο AIDS το κεντρί της μέλισσας


Ανακοίνωσαν ερευνητές από την Ουάσιγκτον.

Νανοσωματίδια που περιέχουν μια ισχυρή τοξίνη από το δηλητήριο της μέλισσας, μπορεί να είναι το ισχυρό όπλο ενάντια στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η τοξίνη «μελιττίνη» που ανιχνεύεται στο δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να καταστρέψει τον HIV χωρίς να βλάψει τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εύρημά τους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός τζελ που μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού HIV.

Όπως εξηγούν, η μελιττίνη καταστρέφει κακοήθη κύτταρα και ορισμένους ιούς. Τελευταία, βρέθηκε ότι η τοξίνη αυτή καταστρέφει το εξωτερικό περίβλημα του HIV, αλλά και άλλων ιών, «σαν να ανοίγει κανείς τρύπες σε ένα σακί». Η χορήγηση μελιττίνης σε αρκετά μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά σημαντική βλάβη σε τέτοιους ιούς.

Σύμφωνα με τον Samuel A. Wickline, καθηγητή Βιοϊατρικών Επιστημών, «γνωρίζαμε ότι τα νανοσωματίδια, φορτωμένα με μελιττίνη, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Η σύνδεση αντικαρκινικών θεραπειών με το δηλητήριο της μέλισσας δεν είναι κάτι καινούργιο. Από το 2004 υπάρχουν επίσημες αναφορές ότι θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου».

Αυτό που φαίνεται να αποδεικνύεται τώρα είναι ότι η τοξίνη μελιττίνη χτυπά καίρια και τον HIV. Μάλιστα, τα υγιή, φυσιολογικά κύτταρα παραμένουν ανέπαφα. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα νανοσωματίδια που είναι φορτωμένα με μελιττίνη δεν βλάπτουν τα κύτταρα αυτά αλλά στοχεύουν στον HIV. Προκειμένου, μάλιστα, να αυξήσουν τα επίπεδα ασφαλούς χορήγησης της τοξίνης, οι ερευνητές προσέθεσαν στην επιφάνεια των νανοσωματιδίων «προφυλακτήρες» έτσι ώστε όταν έρχονται σε επαφή με τα φυσιολογικά κύτταρα , τα νανοσωματίδια να αναπηδούν αντί να προσκολλώνται.

Αντίθετα, πιθανόν λόγω του μικρού μεγέθους του ιού HIV, οι προφυλακτήρες των νανοσωματιδίων δεν είναι λειτουργικοί. Όταν λοιπόν, ένα νανοσωματίδιο που είναι επικαλυμμένο με την τοξίνη της μέλισσας έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του HIV, την καταστρέφει.

Ενώ τα περισσότερα φάρμακα ενάντια στον HIV λειτουργούν αναστέλλοντας την ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται, τα νανοσωματίδια μελιττίνης επιτίθενται σε ένα ζωτικό μέρος της δομής του.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο μελανώματος


Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές μετά από ανάλυση δεδομένων 60.000 γυναικών.

Η λήψη ασπιρίνης ενδεχομένως να προστατεύει τις γυναίκες από τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το διάστημα της λήψης της, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος.

Η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 60.000 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών που παρακολουθούνταν επί δωδεκαετία. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσες λάμβαναν συστηματικά ασπιρίνη είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του δέρματος. Το ποσοστό ανερχόταν σε 30% για εκείνες που λάμβαναν το συγκεκριμένο αντιφλεγμονώδες παυσίπονο για πέντε ή περισσότερα χρόνια.

Η έρευνα δεν περιελάμβανε στοιχεία για τους άνδρες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η προστατευτική δράση της ασπιρίνης οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση της.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cancer. Να σημειωθεί ωστόσο ότι μια από τις πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες της ασπιρίνης είναι η γαστρορραγία και το συγκεκριμένο παυσίπονο – όπως και κάθε φάρμακο - δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς λόγο.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρκίνος «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες


Αλκοόλ, τσιγάρο και αποφυγή του γιατρού οι πιθανότερες αιτίες.

Οι άνδρες είναι όχι μόνο πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά έχουν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σαρόκχ Σαριάτ του Ιατρικού Κολεγίου Weill του πανεπιστημίου Κορνέλ μελέτησαν στοιχεία για τα περιστατικά καρκίνου στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 2003 - 2012 και βρήκαν ότι συστηματικά σε κάθε ένα από αυτά τα χρόνια οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Οι επιστήμονες μελέτησαν όλα τα είδη καρκίνου εκτός αυτών που εμφανίζονται μόνο σ’ ένα φύλο (π.χ. του προστάτη στους άνδρες ή των ωοθηκών στις γυναίκες). Όπως διαπίστωσαν, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τις διαγνώσεις καρκίνων έχει μειωθεί κατά 10% περίπου, οι θάνατοι των ανδρών είναι σταθερά μεγαλύτεροι από τους θανάτους των γυναικών. «Αυτή η ψαλίδα πρέπει να κλείσει», τόνισε ο Σαρόκχ Σαριάτ.

Κατά μέσο όρο, οι καρκινοπαθείς άνδρες με οποιαδήποτε μορφή της νόσου είναι 6% πιθανότερο να πεθάνουν από την πάθησή τους σε σχέση με τις γυναίκες καρκινοπαθείς. Όταν γίνεται σύγκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών που έχουν την ίδια μορφή καρκίνου, τότε η ψαλίδα σε βάρος των ανδρών αυξάνεται έως 12%. Από τις δέκα πιο κοινές μορφές καρκίνου, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν, μόνο στην περίπτωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Η νέα μελέτη δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τις αιτίες πίσω από αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά ως πιθανές εξηγήσεις για τον αυξημένο κίνδυνο των ανδρών προβάλλονται το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ. Παράλληλα, οι άνδρες κάνουν αραιότερες επισκέψεις στους γιατρούς σε σχέση με τις γυναίκες, με συνέπεια συχνά οι καρκίνοι των ανδρών να διαγιγνώσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, άρα να έχουν και λιγότερες ελπίδες θεραπείας.

Οι ορμόνες επίσης εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο όσον αφορά το διαφορετικό τρόπο που αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα των δύο φύλων και λειτουργεί ο μεταβολισμός τους. Πάντως οι επιστήμονες έχουν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους μέχρι να κατανοήσουν καλύτερα τι κάνει το υποτιθέμενα «ισχυρό» φύλο πιο ευάλωτο στον καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τα θέματα υγείας τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα οφέλη των ξηρών καρπών


Παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, συνοδεύουν το ποτό σας και εμπλουτίζουν γευστικά γλυκά και αλμυρά πιάτα.

Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, που τυχαίνει να συμπίπτει και με αρκετές ονομαστικές εορτές, τα μπολ με τους ξηρούς καρπούς κοσμούν τα τραπέζια των σπιτιών. Και εμείς σας δίνουμε τρεις λόγους για να τους επιλέξετε!

Έχουν θρεπτική πλευρά: Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο γευστικοί, αλλά φαίνεται πως μπορούν να σας παρέχουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Περιέχουν βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, βιταμίνη Α που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ αποτελούνται από τα επονομαζόμενα «καλά» λιπαρά τα οποία, σε αντίθεση με το κορεσμένο λίπος που περιέχεται στα ζωικά τρόφιμα, επιδρούν ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς.

Παράλληλα, θεωρούνται καλή πηγή φυτικών ινών, συστατικών που προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και, ανάλογα πάντα με το είδος τους, περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως για παράδειγμα το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο.

Όχι, δεν θα σας παχύνουν: Παρόλο που οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, τα αποτελέσματα μελετών υποστηρίζουν ότι η συχνή τους κατανάλωση δεν σχετίζεται με υψηλότερο σωματικό βάρος.

Αντίθετα, φαίνεται πως οι δίαιτες στις οποίες περιλαμβάνονται ξηροί καρποί είναι πιο αποτελεσματικές, πιθανότατα επειδή προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού λόγω του συνδυασμού των επιμέρους συστατικών τους, όπως η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες. Ακόμη λοιπόν και αν ακολουθείτε μία δίαιτα αδυνατίσματος μπορείτε να απολαύσετε τους ξηρούς καρπούς, αρκεί να βάλετε την έννοια του μέτρου στην κατανάλωσή τους.

Προτιμήστε μία χούφτα ανάλατων, ωμών ξηρών καρπών που τρώγονται ολόκληροι, καθώς είναι και αυτοί που διατηρούν το σύνολο των ευεργετικών συστατικών τους.

Μπορούν και να σας γλυκάνουν: Εκτός από σκέτους, μπορείτε να καταναλώσετε τους ξηρούς καρπούς και μέσα από άλλα τρόφιμα, όπως τα γλυκά σας.

Άλλωστε, όταν οι ξηροί καρποί συνδυάζονται με τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τότε σας δίνουν και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχες δηλαδή με εκείνες του κρέατος, παρέχοντας έναν ιδανικό συνδυασμό ακόμη και για αυτούς που νηστεύουν την εποχή αυτή!

Φτιάξτε λοιπόν ένα μείγμα από ποικιλία αλεσμένων ξηρών καρπών και χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με αλεύρι δημητριακών προκειμένου να παρασκευάσετε νόστιμα και θρεπτικά σπιτικά κέικ, μπισκότα και παντεσπάνια, ή προσθέστε γεύση και θρεπτική αξία «πασπαλίζοντας» με αυτό τα επιδόρπιά σας!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΝΚΑ: Όχι στο τέλος ακινήτων


Αντίθετη εμφανίζεται η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ στη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζει ότι προσέβαλε το «χαράτσι» στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με την 1011/12 απόφασή του δέχτηκε ότι δεν μπορεί να συνδέεται το ΕΕΤΗΔΕ με την πληρωμή της ΔΕΗ, ούτε να διακόπτεται το ρεύμα του καταναλωτή που δεν το πληρώνει.

Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, το κράτος έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο και ζητά να διακόπτεται το ρεύμα, όταν δεν πληρώνεται το «χαράτσι». Ως εκ τούτου, το ΙΝΚΑ ενημερώνει ότι λόγω οικονομικής αδυναμίας ίσως να μην μπορέσει να παραστεί με δικηγόρο στη συζήτηση για το θέμα και ζητά την οικονομική συνδρομή των πολιτών για τα έξοδα της δίκης.

Σημειώνει δε ότι «είναι βασικό μαζί με τις κινητοποιήσεις των Πολιτών-Καταναλωτών να υπάρχουν και οι δικαστικές ενέργειες» και παράλληλα καλεί τους πολίτες την Παρασκευή 22 Μαρτίου και ώρα 9 το πρωί στον Άρειο Πάγο, επί της Λ. Αλεξάνδρας, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εποχές της ανδρικής γονιμότητας


Ερευνητές εστίασαν στις αιτίες που το φθινόπωρο αυξάνονται οι γεννήσεις.

Το φθινόπωρο συνήθως αυξάνεται ο αριθμός των γεννήσεων και σύμφωνα με μια ισραηλινή έρευνα ενδεχομένως υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό: το ανθρώπινο σπέρμα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τον χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

Με βάση την ανάλυση δειγμάτων από 6.455 άνδρες που βρίσκονταν σε κλινικές υπογονιμότητας, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ποσότητα του σπέρματος ήταν μεγαλύτερη, η ταχύτητα των σπερματοζωαρίων γρηγορότερη και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων καλύτερη το χειμώνα με μια σταθερή πτώση μετά την άνοιξη. Από το σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν οι 4.960 άνδρες είχαν φυσιολογικό σπέρμα και οι 1.495 είχαν ανωμαλίες στα σπερματοζωάρια όπως λόγου χάρη μειωμένο αριθμό (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τιμές άνω των 16 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά ml θεωρούνται φυσιολογικές).

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνδρες με φυσιολογικό σπέρμα είχαν τους καλύτερους δείκτες υγείας των σπερματοζωαρίων το χειμώνα. Για τους άνδρες με προβλήματα στα σπερματοζωάρια όμως, το μοτίβο ήταν διαφορετικό: οι άνδρες αυτοί είχαν κάπως βελτιωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων το φθινόπωρο, ενώ σημείωναν τους υψηλότερους δείκτες υγιών μορφολογικά σπερματοζωαρίων την άνοιξη. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στη επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics & Gynecology.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε τα οφέλη από το σπανάκι


Ένα από τα πλουσιότερα φυλλώδη λαχανικά σε θρεπτικά συστατικά.

Όλοι θυμόμαστε τον Ποπάι, να σφίγγει την κονσέρβα με το χέρι του και με την ναυτική πίπα του, να ρουφάει το σπανάκι για να γίνει δυνατός.

Το φυτό σπανάκι ανήκει στη τάξη Καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών (Chenopodiaceae). Καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ενώ η καταγωγή του είναι από την Ασία. Μονοετές ή διετές φυτό καλλιεργείται για τα παχιά τριγωνικά φύλλα του.

Αυτά βρίσκονται κοντά στη ρίζα έχουν χρώμα βαθύ πράσινο και λεία ή κυματιστή επιφάνεια. Το ψυχρό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη του σπανακιού.

Στην Ελλάδα γίνεται σπορά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Φεβρουάριο. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό και ειδικά όταν το σπανάκι είναι μικρό. Αν δεν υπάρχουν βροχές τότε χρειάζεται λίγο πότισμα. Πολλές από τις καλλιέργειες πάντως είναι ξερικές. Η συγκομιδή γίνεται περίπου 6 εβδομάδες μετά τη σπορά.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες σπανακιού. Οι πιο γνωστές στην Ελλάδα είναι το κοινό σπανάκι, η πριγκίπισσα Τζουλιάνα, το κοντό σπανάκι και το πλατύφυλλο Άργους. Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυές, ως άγριο σπανάκι, κοινώς η νάνα. Έχουν αναπτυχθεί και κάποια υβρίδια για μεγαλύτερη παραγωγή.

Σύνθεση ανά 100 γρ. σε σπανάκι ωμό:

Θερμίδες 26 kcal
Λιπαρά 0,3 γρ.
Πρωτεΐνες 3,2 γρ.
Υδατάνθρακες 4,3 γρ.
Νερό 470 γρ.
Νάτριο 90,7 mg
Σίδηρος 3,1 mg
Ασβέστιο 93 mg
Φώσφορο 51 mg
Κάλιο 71 mg

Σύνθεση ανά 100 γρ. σε σπανάκι μαγειρεμένο:

Θερμίδες 23 kcal
Λιπαρά 0,3 γρ.
Πρωτεΐνες 3 γρ.
Υδατάνθρακες 3,6 γρ.
Νερό 324 γρ.
Νάτριο 92 mg
Σίδηρος 2,2 mg
Ασβέστιο 93 mg
Φώσφορο 38 mg
Κάλιο 50 mg

Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε θρεπτικά συστατικά. Ποσότητα ενός φλιτζανιού βρασμένο σπανάκι, αρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Α και Κ. Επίσης περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνη C όπως και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό από οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Έλλειψη της οστεοκαλσίνης, έχει σαν αποτέλεσμα να διαταραχτεί η διαδικασία μεταλλοποίησης των οστών (εναπόθηση μετάλλων). Επιπλέον, το σπανάκι είναι μία εναλλακτική πηγή μαγνησίου, αλλά και ασβεστίου ως ένα βαθμό, οπότε συνολικά ο ρόλος του στην υγεία των οστών είναι σημαντικός.

Oι επιστήμονες μελετούν εκτενώς τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σπανακιού, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή (έχουν βρεθεί σε αυτό 13 διαφορετικά είδη) και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Σε μια πρόσφατη μελέτη, βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη λουτεολίνης (φλαβόνης), καθώς και κεπφερόλης (φλαβονόλης), πηγή των οποίων είναι το σπανάκι, συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου κατά 34% και κατά 40% αντίστοιχα. Επιπλέον, σε μια ακόμη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το σπανάκι προστατεύει σημαντικά τον οισοφάγο από την εμφάνιση καρκίνου.

Το σπανάκι θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό επιβεβαιώνεται από ευρύτατες επιδημιολογικές μελέτες του Πανεπιστημίου του Harvard, οι οποίες απέδειξαν ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, μαζί με τα φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, είναι ιδιαίτερα καρδιοπροστατευτικά. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), τα κραμβοειδή (όπως το μπρόκολο) και τα εσπεριδοειδή συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα σε ποντίκια, έχει διαπιστωθεί ότι το σπανάκι περιέχει 4 πεπτίδια που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η πρόσληψη λουτεΐνης (καροτενοειδές αντιοξειδωτικό που το σπανάκι περιέχει σε αφθονία) καθώς και βιταμίνης Ε συσχετίζονται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη στις γυναίκες. Σε παρόμοια συμπεράσματα είχαν καταλήξει παλαιότερα και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard. Oι τελευταίοι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σπανακιού, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει στο μισό την πιθανότητα να γίνει επέμβαση καταρράκτη στους άνδρες. Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεΐνης που περιέχει το σπανάκι, προσθέστε ελαιόλαδο. Oι έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφησή της.

Η κατανάλωση σπανακιού φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Oι ερευνητές πειραματίστηκαν με το σπανάκι, τη φράουλα και τη βιταμίνη Ε, αλλά παρατήρησαν ότι η δράση του σπανακιού ήταν η πλέον εντυπωσιακή.

O σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μια μορφή (μη αιμικός σίδηρος) που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό. Το μυστικό για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).

Το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο. Ωστόσο, οι περίοδοι κατά τις οποίες έχει την καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Oκτώβριο. Έτσι μπορείτε να το προμηθευτείτε φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο (αφού μπορεί να διατηρηθεί σε κοινούς καταψύκτες αφού πρώτα ζεματιστεί, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα).Τρώγεται μαγειρεμένο (σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι), γίνεται πολύ νόστιμη πίτα (σπανακόπιτα) ή ακόμα τρώγεται και ωμό σε διάφορες σαλάτες.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αίματος «διαβάζει» εγκαίρως το αλτσχάιμερ


Ανιχνεύει τη νόσο στα αρχικά στάδια.

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος για την ανίχνευση της νόσου αλτσχάιμερ στα αρχικά της στάδια. Το τεστ λειτουργεί αξιολογώντας ένα συνδυασμό αιματολογικών «δεικτών» οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ υγιών ατόμων και ασθενών με αλτσχάιμερ και θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικό για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

Όπως εξηγούν ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότινχαμ, το τεστ αίματος χρησιμοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες που συνδέονται στενά με τη νόσο αλτσχάιμερ , όπως τα αμυλοειδή. Μέσω προσεκτικής ανάλυσης του αίματος σε άτομα με τη νόσο, καθώς και σε άτομα με πρώιμου σταδίου προβλήματα μνήμης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι δείκτες επιβεβαίωναν τις κλασικές διαγνωστικές μεθόδους.

Ο καθηγητής Kevin Morgan από το πανεπιστήμιο του Νότινχαμ δήλωσε ότι θα χρειαστούν, ωστόσο, επιπλέον δοκιμές μέχρι να επικυρωθεί η διαγνωστική αξία του τεστ αίματος και να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς.

«Τα ευρήματά μας είναι ενδιαφέροντα, επειδή δείχνουν ότι είναι τεχνικά δυνατό να γίνει διάκριση μεταξύ υγιών ατόμων και ατόμων με αλτσχάιμερ με μια απλή εξέταση αίματος. Καθώς οι εξετάσεις αίματος είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για τη διάγνωση, είμαστε πραγματικά ενθαρρυμένοι από αυτά τα ευρήματα και τις δυνατότητες που διανοίγονται για το μέλλον».

Το τεστ αίματος θα μπορούσε επίσης να κατευθύνει τις μελλοντικές θεραπείες και να είναι βέβαιοι οι γιατροί ότι οι ασθενείς παίρνουν την πιο κατάλληλη θεραπεία. Δυνητικά, μάλιστα, θα μπορούσε να λειτουργήσει και προγνωστικά, πριν καν αρχίσουν να εμφανίζονται τα ανησυχητικά συμπτώματα.

«Θα μπορούσαμε με το τεστ αίματος να αξιολογήσουμε τον καθ΄ ένα από εμάς ως χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού κινδύνου για εμφάνιση νόσου αλτσχάιμερ», εξηγεί ο καθηγητής Morgan. «Αν είναι μεσαίου κινδύνου, μπορούν να αρχίσουν να παρακολουθούνται στενά, ενώ εάν είναι υψηλού κινδύνου, μπορούν να παραπεμφθούν σε ειδικό γιατρό για περαιτέρω κλινικές εξετάσεις».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσες θερμίδες καίμε κάνοντας ένα κλικ με το ποντίκι


Οι Ιάπωνες κατάφεραν να το υπολογίσουν.

Οι ώρες που περνάμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μας, είναι πάρα πολλές, ειδικά στην εποχή της πληροφορίας στην οποία ζούμε. Πόσο μάλλον αν η δουλειά μας βασίζεται καθαρά στη χρήση του, τότε μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως πρόκειται για μία εξαντλητική διαδικασία.

Μάλιστα κάποιοι (Ιάπωνες φυσικά), συνδύασαν αυτή την εξάντληση με την γυμναστική και παρουσίασαν σε επιστημονικό άρθρο έναν τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να μετρήσουν πόσες θερμίδες καταναλώνει η χρήση του mouse.

Η έκθεση με τίτλο “Μετατρέψτε τα Πάντα σε Θερμίδες” (Convert Anything To Calories), που δημοσιεύθηκε από το PHP Science World Shinsho, κατάφερε να υπολογίσει πως κατά μέσο όρο καίμε 1,4 θερμίδες σε κάθε κλικ. Οι μετρήσεις αυτές βασίζονται σε ένα δάκτυλο με όγκο 10,8 κυβικά εκατοστά και βάρος 11,7 γραμμάρια, χρησιμοποιώντας 195 μικρογραμμομόρια ATP (Adenosine Triphosphase) ενέργειας για τη μετακίνηση των μυών του δακτύλου ανά κλικ.

Η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων για να έναν μέσο ενήλικας είναι 2.000kcal για τους άντρες και 1.700kcal για τις γυναίκες. Φυσικά, η καθιστική ζωή μπροστά από έναν υπολογιστή, καθιστά τον συγκεκριμένο τρόπο ανεπαρκή για κάθε προσπάθεια δίαιτας.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα «πάνω του» το σπέρμα το χειμώνα


Από την άνοιξη η ποιότητά του «πέφτει».

Πιο κινητικά και με λιγότερες μορφολογικές ανωμαλίες είναι τα σπερματοζωάρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπως δείχνει νέα έρευνα που έγινε στο Ισραήλ, βάση της οποίας από την άνοιξη η ποιότητα του σπέρματος σταδιακά μειώνεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ελιάχου Λέβιτας του πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γυναικολογίας «American Journal of Obstetrics and Gynecology», σύμφωνα με το Reuters, συνέλλεξαν και ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από σχεδόν 6.500 άνδρες που είχαν προσφύγει σε κλινικές γονιμότητας. Από αυτούς, οι περίπου 5.000 είχαν υγιές σπέρμα και οι 1.500 προβληματικό (π.χ. με λιγότερα σπερματοζωάρια).

Η διαπίστωση «αποτελεί μια εύλογη εξήγηση για το αποκορύφωμα των γεννήσεων στη διάρκεια του φθινοπώρου», όπως είπε ο Λέβιτας. Αν όντως υπάρχει τέτοιο εποχικό μοτίβο στο σπέρμα, τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, «έχει μεγάλη σημασία, ιδίως για τα ζευγάρια όπου υπάρχει πρόβλημα ανδρικής υπογονιμότητας και τα οποία παιδεύονται με μακρόχρονες και ανεπιτυχείς θεραπείες γονιμότητας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ως φυσιολογική την ποσότητα των σπερματοζωαρίων, όταν ξεπερνούν τουλάχιστον τα 16 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος. Η ισραηλινή έρευνα έδειξε ότι το χειμώνα οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος παρήγαν έως 70 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο και το 5% αυτών των σπερματοζωαρίων ήσαν ιδιαίτερα κινητικά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου. Αντίθετα, την άνοιξη η παραγωγή σπερματοζωαρίων από τους υγιείς άνδρες έπεφτε στα 68 εκατ. και από αυτά μόνο το 3% ανήκε στην κατηγορία των άκρων κινητικών σπερματοζωαρίων.

Η κατάσταση όμως περιπλέκεται όσον αφορά όμως τους άνδρες με μη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος, στους οποίους δεν ίσχυε κάτι ανάλογο με τους υγιείς. Στη δική τους περίπτωση, καταγραφόταν ελαφρώς καλύτερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων στη διάρκεια του φθινοπώρου, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία (περίπου το 7% του συνόλου) παρατηρούνταν κατά την άνοιξη.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αλλαγές και ελαφρύνσεις στο φόρο ακινήτων από το 2014»


Στουρνάρας: Φέτος είναι η πιο κρίσιμη χρονιά του προγράμματος.

Οι αλλαγές και οι ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων να ισχύσουν από το 2014, επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής».

«Για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό το ειδικό τέλος να παραμείνει ως έχει, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ως το τέλος του 2013 και ο ενιαίος φόρος και οι ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν με τις αλλαγές να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας

«Έτσι θα έχουμε και το χρόνο προετοιμασίας του μηχανισμού είσπραξης των φόρων (περιουσιολόγιο κ.λπ.), αλλά και τα έσοδα από το τέλος, που είναι σημαντικά, θα εισπράξει κανονικά το κράτος εφέτος, που είναι η πιο κρίσιμη χρονιά του προγράμματος», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ακόμα ότι «τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα, καθώς ως τις αρχές Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να υπάρξει συμφωνία για τις δράσεις που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο ώστε να μην πυροδοτηθεί εκ νέου ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας για την οικονομία».



Διαβάστε περισσότερα...

Μια συναυλία για καλό σκοπό


Τα έσοδα θα διατεθούν για ενίσχυση ιδρυμάτων στα Χανιά.

Συναυλία κλασικής μουσικής με τον τυφλό σλοβάκο τραγουδιστή Μάρος Μπάγκο τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τις ανάγκες ιδρυμάτων της πόλης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Ο σλοβάκος καλλιτέχνης, θα ερμηνεύσει μουσικά κομμάτια από τη διεθνή κλασική σκηνή, σε μια βραδιά, τα έσοδα της οποίας θα τεθούν στη διάθεση του σωματείου ΑμεΑ Χανίων και θα στηρίξουν τα Ιδρύματα ΕΛΕΠΑΠ, Κ.Η.Φ.Α.Π. και Κ.Η.Φ.Α.ΑμεΑ., τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Επίτιμο Προξενείο της Σλοβακικής Δημοκρατίας στα Χανιά σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίτιμος πρόξενος της Σλοβακίας στην Κρήτη, Σταύρος Πατεράκης, «πρόκειται για μια πρωτοβουλία με πολιτιστικό αλλά και φιλανθρωπικό χαρακτήρα που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται για σύνδεση του προξενείου της Σλοβακίας με την τοπική κοινωνία».

Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και ο πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα Πίτερ Μιχάλκο. Η τιμή εισιτηρίου της συναυλίας είναι 5 ευρώ ενώ εισιτήρια διατίθενται από το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το φαρμακείο που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο Χανίων, καθώς και από κιόσκι του δήμου Χανίων, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.


Διαβάστε περισσότερα...