Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Τεστ αίματος «διαβάζει» εγκαίρως το αλτσχάιμερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανιχνεύει τη νόσο στα αρχικά στάδια.

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος για την ανίχνευση της νόσου αλτσχάιμερ στα αρχικά της στάδια. Το τεστ λειτουργεί αξιολογώντας ένα συνδυασμό αιματολογικών «δεικτών» οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ υγιών ατόμων και ασθενών με αλτσχάιμερ και θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικό για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

Όπως εξηγούν ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότινχαμ, το τεστ αίματος χρησιμοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες που συνδέονται στενά με τη νόσο αλτσχάιμερ , όπως τα αμυλοειδή. Μέσω προσεκτικής ανάλυσης του αίματος σε άτομα με τη νόσο, καθώς και σε άτομα με πρώιμου σταδίου προβλήματα μνήμης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι δείκτες επιβεβαίωναν τις κλασικές διαγνωστικές μεθόδους.

Ο καθηγητής Kevin Morgan από το πανεπιστήμιο του Νότινχαμ δήλωσε ότι θα χρειαστούν, ωστόσο, επιπλέον δοκιμές μέχρι να επικυρωθεί η διαγνωστική αξία του τεστ αίματος και να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς.

«Τα ευρήματά μας είναι ενδιαφέροντα, επειδή δείχνουν ότι είναι τεχνικά δυνατό να γίνει διάκριση μεταξύ υγιών ατόμων και ατόμων με αλτσχάιμερ με μια απλή εξέταση αίματος. Καθώς οι εξετάσεις αίματος είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για τη διάγνωση, είμαστε πραγματικά ενθαρρυμένοι από αυτά τα ευρήματα και τις δυνατότητες που διανοίγονται για το μέλλον».

Το τεστ αίματος θα μπορούσε επίσης να κατευθύνει τις μελλοντικές θεραπείες και να είναι βέβαιοι οι γιατροί ότι οι ασθενείς παίρνουν την πιο κατάλληλη θεραπεία. Δυνητικά, μάλιστα, θα μπορούσε να λειτουργήσει και προγνωστικά, πριν καν αρχίσουν να εμφανίζονται τα ανησυχητικά συμπτώματα.

«Θα μπορούσαμε με το τεστ αίματος να αξιολογήσουμε τον καθ΄ ένα από εμάς ως χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού κινδύνου για εμφάνιση νόσου αλτσχάιμερ», εξηγεί ο καθηγητής Morgan. «Αν είναι μεσαίου κινδύνου, μπορούν να αρχίσουν να παρακολουθούνται στενά, ενώ εάν είναι υψηλού κινδύνου, μπορούν να παραπεμφθούν σε ειδικό γιατρό για περαιτέρω κλινικές εξετάσεις».


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.