Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην «παραδοσιακή» Καστοριά


Παρεμβάσεις αποκατάστασης σε δύο συνοικίες-μνημεία.

Οι παραδοσιακές συνοικίες της Καστοριάς, Ντολτσό και Απόζαρι συμπεριλαμβάνονται στα επτά ευρωπαϊκά μνημεία που πρόκειται να δεχτούν παρεμβάσεις αποκατάστασης με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό ανακοινώθηκε στη Βιέννη από την κορυφαία οργάνωση ευρωπαϊκής κληρονομιάς Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το όνομα των συνοικιών της Καστοριάς συμπεριλαμβάνεται στην τελική λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη, δίπλα στα ιστορικά μηχανήματα σκηνής του θεάτρου Bourla στην Αμβέρσα (Βέλγιο), την Ακρόπολη της Αλεξάνδρειας (Ιταλία.), τις καμπάνες του εθνικού παλατιού της Μάφρα (Πορτογαλία), τις ξύλινες εκκλησίες στη νότια Τρανσυλβανία και τη βόρεια Ολτενία (Ρουμανία), τον χρωματιστό οικισμό στο Chernyakhovsk (Ρωσία) και τη συναγωγή στη Σουμπότικα (Σερβία).

Πολύ ικανοποιημένος και χαρούμενος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διενεργήθηκε και κατέληξε στο παραπάνω αποτέλεσμα δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, που επισημαίνει ότι στο εξής ο δήμος έχει πολλή δουλειά να κάνει για να προετοιμάσει το έδαφος καθώς στις αρχές Ιουνίου αναμένονται στην πόλη οι εκπρόσωποι του Europa Nostra. «Θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε πηγές χρηματοδότησης για την προετοιμασία κάποιων μελετών ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν παρεμβάσεις, το κόστος των οποίων μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα του πολιτισμού, είτε μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων των αρμόδιων υπουργείων, είτε από χρηματοδοτήσεις διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες αποστολές διάσωσης θα μεταβούν και στις υπόλοιπες έξι χώρες εντός του καλοκαιριού. Έργο τους είναι η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και η προώθηση βιώσιμων λύσεων, σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς και τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Τα συμπεράσματα των αποστολών σε κάθε χώρα θα παρουσιαστούν πριν από το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, στις περιοχές Ντολτσό και Απόζαρι «μάχη» με τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες δίνουν καθημερινά για να επιβιώσουν 66 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, μοναδικές ως προς την αρχιτεκτονική και την εικονογράφησή τους. Παραδίπλα στέκονται ακόμη 370 ιστορικά κτίρια, αρχοντικά και λαϊκά της λεγόμενης βαλκανικής αρχιτεκτονικής του 17ου έως και 19ου αιώνα, αλλά και νεοκλασικά του πρώιμου 20ού αιώνα. Ανάμεσά τους σχηματίζεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο από στενούς δρόμους και μικρές πλατείες γύρω από τις εκκλησίες, πέτρινους μαντρότοιχους και κατάφυτες αυλές δίπλα σε πλακόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε μια υπέροχη λίμνη.

Ο τόπος χαρακτηρίζεται σπουδαστήριο τοπικής ιστορίας, ζωντανό μουσείο των μακεδονικών αρχοντόσπιτων και ζωντανό οικιστικό σύνολο, γύρω από το οποίο έχει αναπτυχθεί ένα σύνολο δραστηριοτήτων, από την επεξεργασία και εμπορία των γουναρικών μέχρι το δημοφιλές καρναβάλι και τις σύγχρονες εκδηλώσεις καλλιτεχνικού χαρακτήρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Υιοθετήθηκε η «Διακήρυξη των Αθηνών»


Θέτει τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Η «Διακήρυξη των Αθηνών», η οποία θέτει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), με στόχο την υποστήριξη, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, υιοθετήθηκε στην Άτυπη Υπουργική Σύνοδο των κρατών- μελών της Ε.Ε. και κρατών του ΕΟΧ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος προήδρευσε στη σύνοδο, τόνισε κηρύττοντας την έναρξη των εργασιών της, το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής των διεθνών συμβάσεών του σε παγκόσμιο επίπεδο, και την αναγκαιότητα συμβατότητας της ενωσιακής νομοθεσίας με τους διεθνείς κανόνες του ΙΜΟ.

Ο υπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνόδου, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα με αφορμή το τραγικό περιστατικό με την απώλεια ζωών μεταναστών βόρεια της Σάμου. «Χρειάζεται μία κοινή στάση όλων των Ευρωπαίων εταίρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα, καθώς είναι ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο της ΕΕ», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφέροντας ότι στη Διακήρυξη των Αθηνών προβλέπεται η ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με οργανισμούς όπως ο Frontex, καθώς και με τις ευρωπαϊκές ακτοφυλακές για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και συνολικά του θαλάσσιου χώρου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου υπογράμμισε ως σημαντικότερα σημεία, τα οποία θα αποτελέσουν τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ για τη ναυτιλία τα επόμενα έτη, όπως αναδεικνύονται από τη «Διακήρυξη των Αθηνών», τα εξής:

(α) Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ναυτιλία στην ευρωπαϊκή οικονομία και ευημερία.
(β) Η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας.
(γ) Η αύξηση της απασχόλησης στον ναυτιλιακό τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης «ότι η συνολική απασχόληση στη Θαλάσσια Οικονομία μπορεί να υπερβεί την εκτίμηση των 7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας έως το 2020, εφόσον υποστηριχθεί από πολιτικές κατάρτισης που να εξασφαλίζουν ένα ευκίνητο εργατικό δυναμικό με επαρκή εξειδίκευση και εμπειρία, απαντώντας στην πρόκληση της ευρωπαϊκής ανεργίας».
(δ) Η ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές.
(ε) Η ενδυνάμωση του ρόλου της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων στην ΕΕ. Στο σημείο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης χρηματοοικονομικής υποστήριξης για την αντικατάσταση των γηραιών πλοίων του short sea με νέα τα οποία θα έχουν περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές, και 2ον για τη μετατροπή των ήδη υπαρχόντων σε νέες τεχνολογίες, όπως επιβάλλει η κατανάλωση καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, δηλαδή scrubbers ή LNG, ευελπιστώντας ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν σε κοινοτικά ναυπηγεία.
(στ) Οι αποτελεσματικές ευρωπαϊκές ψηφιακές ναυτιλιακές υπηρεσίες, και
(ζ) Ο ηγετικός ρόλος της ΕΕ στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας και καινοτομίας.
(η) Ενσωμάτωση της έννοιας της «Νησιωτικότητας» στη χάραξη των ευρωπαϊκών πολιτικών. Ο σκοπός της εισαγωγής της ιδέας της Νησιωτικότητας στις πολιτικές της ΕΕ, όπως ανέφερε ο υπουργός είναι «να αποτραπεί ο περιφερειακός και κοινωνικός αποκλεισμός και απομόνωση και να προσφέρουμε ισότιμες ευκαιρίες ανάπτυξης στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά μας».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών, Siim Kallas, ευχαρίστησε τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου γι' αυτήν την πρωτοβουλία και επισήμανε ότι οι στόχοι της Διακήρυξης, όπως την υιοθέτησαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τα κράτη του ΕΟΧ, αποτελούν τους στόχους ολόκληρης της ΕΕ, και ότι σε αυτήν την προσπάθεια οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εργαστούν εποικοδομητικά με τα κράτη-μέλη της ΕΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ζώνη είναι η... αγκαλιά των αγαπημένων μας προσώπων


Ένα βίντεο για να μας θυμίσει τη σημασία της χρήσης της ζώνης στην οδήγηση.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (Global Road Safety Week), καθιερώθηκε το 2012, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και το 2013 διεξήχθη από τις 6 έως τις 12 Μαΐου.

Θέμα της είναι η ασφάλεια πεζών και οδηγών, καθώς κάθε χρόνο σε κάθε χώρα και ειδικά στην Ελλάδα θρηνούμε πολλά θύματα σε τροχαία δυστυχήματα. Το παρακάτω βίντεο είναι το καταλληλότερο για να μας θυμίσει πόσο σημαντική είναι η χρήση της ζώνης κατά την οδήγηση.

Με μία ξεχωριστή αλληγορία, ο δημιουργός του παραλληλίζει τη ζώνη με την αγκαλιά της… ζωής. Φορέστε πάντα τη ζώνη σας γιατί η ζωή και τα αγαπημένα σας πρόσωπα σας χρειάζονται. Γι αυτό το λόγο, αν ήταν τα πρόσωπα αυτά ήταν δίπλα σας κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ή οποιουδήποτε άλλου ατυχήματος, θα αντιδρούσαν κάπως έτσι…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφηβος έκοψε τη γλώσσα του για να πάρει ευλογία


Έκανε προσφορά το ακρωτηριασμένο κομμάτι στο θεό Σίβα.

Ένας έφηβος από την Ινδία έκοψε τη γλώσσα του με μια λεπίδα μέσα σε ιερό ναό, μπροστά στα μάτια άλλων προσκυνητών, σε μια ακραία πράξη εκδήλωσης λατρείας προς το θεό Σίβα.

Ο 17χρονος Lalmohan Soren βρισκόταν στο ναό Mahedevgarha στην περιοχή Dugda της πολιτείας Τζαρκάντ της Ινδίας, όταν κάποιοι από τους προσκυνητές που παρευρίσκονταν για την πρωινή προσευχή είδαν κηλίδες αίματος στο πάτωμα.

Ένα κομμάτι από τη γλώσσα του νεαρού βρισκόταν μέσα σε ένα μπολ ανάμεσα στα πόδια του με ένα σημείωμα που έγραφε το εξής: «Έκοψα τη γλώσσα μου και την πρόσφερα στο θεό Σίβα. Σας παρακαλώ να μην με πετάξετε έξω από το ναό. Θέλω απλά να καθίσω εδώ, στα πόδια του Θεού».

Ο υπεύθυνος του ναού ενημερώθηκε και ήταν εκείνος που έπεισε τελικά τον 17χρονο να πάει στο νοσοκομείο, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι γιατροί προσπάθησαν να επανακολλήσουν τη γλώσσα του, όμως η επέμβαση δεν ήταν επιτυχής και ο Lalmohan πήρε εξιτήριο μερικές ημέρες μετά.



Ο Lalmohan αναρρώνει τώρα στο σπίτι του. Δεν μπορεί να μιλήσει και τρέφεται με υγρά. Είναι όμως περήφανος για την πράξη του.

Η οικογένειά του είναι σοκαρισμένη από την απόφασή του να κόψει τη γλώσσα του, όμως δέχονται την επιλογή του.

«Ο γιος μου ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα από πολύ μικρό παιδί. Τον ενδιέφεραν πάντοτε τα τελετουργικά, όμως δεν πίστευα ποτέ ότι μια μέρα θα έκοβε τη γλώσσα του για να ευχαριστήσει τους θεούς» είπε η μητέρα του.

«Δεν ξέρω τι θα απογίνει τώρα. Δε θα είναι σε θέση να μιλάει κανονικά, επομένως το μέλλον του είναι στα χέρια των θεών. Θυσίασε τη γλώσσα του για να ευχαριστήσει το θεό και είμαστε σίγουροι ότι εκείνος θα του το ανταποδώσει με μια καλή ζωή» πρόσθεσε.

Στη συγκεκριμένη περιοχή της Ινδίας ζουν οι φυλές Santhal, που ασκούν ασυνήθιστα, θρησκευτικά τελετουργικά για να ευχαριστούν τους θεούς τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο εξυγίανσης των Προνοιακών Ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα


Τροπολογία από Κεγκέρογλου.

«Ανάσα» ζωής σε υπερχρεωμένα ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που περιθάλπουν ηλικιωμένα άτομα και άτομα με αναπηρία, δίνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Με την τροπολογία, παρέχεται στους φορείς αυτούς η δυνατότητα να ρυθμίσουν τις συσσωρευμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, προμηθευτές και εργαζόμενους.

Πρόκειται για ιδρύματα, όπως το Άσυλο Ανιάτων, το Γηροκομείο Αθηνών, το Γηροκομείο Βόλου και άλλα ιδρύματα, που παρέχουν δευτεροβάθμια κοινωνική φροντίδα και λειτουργούν με τη μορφή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Με την ίδια τροπολογία, εισάγεται συγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης των φορέων αυτών, οι οποίοι τίθενται στο εξής, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, σε ότι αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Προβλέπεται τέλος, η σύσταση Παρατηρητηρίου Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης, με σκοπό το συντονισμό και την παρακολούθηση των δράσεων των φορέων του Πανελλαδικού Δικτύου Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης και ορίζονται οι λεπτομέρειες για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του.



Διαβάστε περισσότερα...

Να μην ακυρωθεί από την ελληνική Βουλή η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων


Χαρακόπουλος: Η άρνηση της γενοκτονίας να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα.

«Η άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του Ολοκαυτώματος που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού» τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργο Παρχαρίδη.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών που έχει αναλάβει η Συνομοσπονδία με μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, ενόψει της ψήφισης, από την ολομέλεια της Βουλής, του νόμου για την καταπολέμηση μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, προωθώντας το αίτημα να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα και η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο κ. Χαρακόπουλος, ιστορικός ερευνητής και ο ίδιος του μικρασιατικού ελληνισμού, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία των ποντιακών οργανώσεων, συμμεριζόμενος το αίτημά τους.

«Η Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και όλων των χριστιανών της Μικράς Ασίας είναι ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου εξολόθρευσης και εκδίωξής τους από τις πατρογονικές τους εστίες» δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Η άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του Ολοκαυτώματος που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Αν δεν γίνει, για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω, θα σημάνει στην πράξη ακύρωση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, κάτι που είναι απαράδεκτο».



Διαβάστε περισσότερα...

Έγκριση της Ε.Ε. στον ελληνικό χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων 2014-2020


Συμβάλλει στην πολιτική συνοχής της Επιτροπής τόνισε ο Αλμούνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα στο Βέλγιο τον ελληνικό χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για την περίοδο 2014- 2020, με τον αντιπρόεδρο Χοακίν Αλμούνια να τονίζει πως έτσι υποστηρίζεται η ευρωπαϊκή συνοχή και η Ελλάδα θα οργανώσει μια ομαλή μετάβαση από «το ισχύον σύστημα περιφερειακών ενισχύσεων στη στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 για το σύνολο των περιφερειών της».

Η απόφαση της Επιτροπής ελήφθη βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις και προβλέπεται ότι ο χάρτης βασίζεται στις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις περιφερειακές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή τον Ιούνιο 2013, οι οποίες ορίζουν τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη- μέλη μπορούν να χορηγούν κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, για σκοπούς περιφερειακής ανάπτυξης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην ενίσχυσης της ανάπτυξης και στη βελτίωση της συνοχής στην ενιαία αγορά.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο αρμόδιος για τον ανταγωνισμό αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια δήλωσε τα εξής: «Ο ελληνικός χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων υποστηρίζει την πολιτική συνοχής της Επιτροπής και συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου καλύτερα στοχοθετημένων και πιο αποτελεσματικών περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων. Η Ελλάδα θα είναι πλέον σε θέση να οργανώσει ομαλά τη μετάβαση από το ισχύον σύστημα περιφερειακών ενισχύσεων στη στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 για το σύνολο των περιφερειών της».

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων προσδιορίζει τις περιοχές ενός κράτους μέλους που είναι επιλέξιμες για εθνικές επενδυτικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα βάσει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Ο χάρτης θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και προσδιορίζει επίσης τα ανώτατα επίπεδα ενίσχυσης που μπορούν να χορηγηθούν σε περιφερειακά επενδυτικά έργα που υλοποιούνται από μεγάλες επιχειρήσεις σε ενισχυόμενες περιοχές, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 10% και 25% του συνολικού κόστους των επενδύσεων, ανάλογα με την εκάστοτε περιοχή.

Η Κομισιόν διευκρινίζει ακόμη ότι ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων για την Ελλάδα θα καλύπτει το σύνολο της επικράτειας και του πληθυσμού της, διότι η χώρα επωφελείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι περιφερειακές ενισχύσεις θα πρέπει να είναι προς όφελος των πλέον μειονεκτικών περιφερειών της Ευρώπης και βάσει του νέου χάρτη, επτά περιοχές (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Βόρειο Αιγαίο) οι οποίες έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ και καλύπτουν το 56,1% του πληθυσμού της Ελλάδας, θα είναι επιλέξιμες για περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις.

Η Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι κατά την προηγούμενη περίοδο, άλλες τέσσερις περιοχές είχαν ΑΕΠ χαμηλότερο από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ. Για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση, οι περιφέρειες Ιόνιων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας και Αττικής θα συνεχίσουν να είναι επιλέξιμες για περιφερειακές ενισχύσεις μέχρι το 2020. Από το 2018, οι μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης θα μειωθούν, με εξαίρεση τις περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας οι οποίες έχουν κοινά χερσαία σύνορα με χώρα εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και, ως εκ τούτου, δικαιούνται να διατηρούν υψηλότερες ενίσχυσης.

Οι ανώτατες ενίσχυσης για επενδυτικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα στις ελληνικές ενισχυόμενες περιοχές έχουν μειωθεί ελαφρά σε σύγκριση με τον προηγούμενο χάρτη ενισχύσεων (κατά 5 έως 15 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με την περιφέρεια).



Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλαγές φέρνει η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας στην εκπαίδευση


Υπερψηφίστηκε με 141 «ΝΑΙ».

Με 141«ΝΑΙ» έναντι 98 «ΟΧΙ» υπερψηφίστηκε η πολυσέλιδη τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που περιελάμβανε ρυθμίσεις που αφορούσαν θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ενώ μεταξύ των άλλων υπήρχαν ρυθμίσεις και για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και για την Τράπεζα Θεμάτων.

Όπως προειπώθηκε αν και η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης τελικά υπερψηφίστηκε από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Παραθέτουμε το σχετικό χωρίο από τα πρακτικά της ολομέλειας:

Υπέρ της τροπολογίας με γενικό αριθμό 1424 και ειδικό αριθμό 41, δηλαδή «ΝΑΙ», ψήφισαν 141 Βουλευτές. Κατά της τροπολογίας με γενικό αριθμό 1424 και ειδικό αριθμό 41, δηλαδή «ΟΧΙ», εψήφισαν 98 Βουλευτές. Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 1424 και ειδικό αριθμό 41 έγινε δεκτή, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο.

Τι αλλαγές φέρνει η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας

Όπως έχει γράψει το newsbeast​.gr η τροπολογία αφορά πολλούς τομείς της εκπαίδευσης. Πιο αναλυτικά:

1. Εισάγει νέες ρυθμίσεις για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών

2. Καθορίζει ποια μαθήματα και ποια σχολεία δεν αφορά η Τράπεζα Θεμάτων
3. Προβλέπει ότι αρμόδιο για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των Κολεγίων είναι το ΣΑΕΠ

Πρωτοβάθμια- Δευτεροβάθμια – Αναπληρωτές

Η πολυσέλιδη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν και τους εκπαιδευτικούς τόσο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και της ειδικής αγωγής.

Επίσης αναφορά γίνεται και σε θέματα εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, ενώ λύση δίνεται και στα ιδιωτικά σχολεία που δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν νέα άδεια​,​ καθώς η άδεια που έληγε στις 31/12/2013 παρατείνεται έως και τις 15 Ιουλίου του 2014.

Ρυθμίσεις για τα νηπιαγωγεία: Πολυθέσια νηπιαγωγεία

Μια από τις σημαντικές αλλαγές είναι η αντικατάσταση της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του Ν1566/1985 που όριζε ότι:

Τα νηπιαγωγεία είναι μονοθέσια και διθέσια. Μονοθέσια είναι εκείνα στα οποία φοιτούν από 7 έως 30 νήπια και διθέσια εκείνα στα οποία φοιτούν από 31 έως 60 νήπια. Ο αριθμός των νηπίων κατά νηπιαγωγό μπορεί να μειώνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

«Κατ' εξαίρεση τα νηπιαγωγεία τα οποία λειτουργούν μέσα στα παιδικά κέντρα μπορεί να είναι μονοθέσια ή πολυθέσια, ανάλογα με τον αριθμό των νηπίων που φοιτούν και με βάση την αντιστοιχία μιας θέσης νηπιαγωγού προς 30 νήπια».

Το πιο πάνω άρθρο αντικαθίσταται και πλέον ορίζεται ότι τα νηπιαγωγεία ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών είναι μονοθέσια ή πολυθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων μπορεί να υπερβαίνει τον 1 νηπιαγωγό για κάθε 25 νήπια και όχι λιγότερο από 7. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί σε κάθε νηπιαγωγό.

Τα νηπιαγωγεία τα οποία λειτουργούν μέσα στα παιδικά κέντρα μπορεί να είναι μονοθέσια ή πολυθέσια, ανάλογα με τον αριθμό των νηπίων που φοιτούν και με βάση την αντιστοιχία μιας θέσης νηπιαγωγού προς 30 νήπια

Εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής

Εκπαιδευτικοί της ΕΑΕ οι οποίοι προσλαμβάνονται για ΣΜΕΑΕ και Τμήματα Ένταξης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ως αναπληρωτές πλήρους ωραρίου σε Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή δευτεροβάθμιας και απασχολούνται τουλάχιστον 16 ώρες την εβδομάδα λαμβάνουν τακτικές αποδοχές πλήρους ωραρίου από την έναρξη του σχολικού έτους 2013-14.

Οι πιο πάνω εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν το προβλεπόμενο από το νόμο διδακτικό ωράριο εντός της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

1. Σε άλλη ΣΜΕΑΕ.

2. ΣΕ ΚΕΔΔΥ.

3. Για τις ειδικότητες που προβλέπεται ενισχυτική διδασκαλία στην ίδια σχολική μονάδα ή σε άλλη σχολική μονάδα της Διεύθυνσης.

4. Σε διοικητικό έργο της σχολικής τους μονάδας.

5. Διοικητικό έργο σε όμορη σχολική μονάδα.

Η ανωτέρω απασχόληση θεωρείται ως χρόνος άσκησης διδακτικού έργου. Τα παραπάνω ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τους πίνακες της γενικής εκπαίδευσης και για τις δομές της ειδικής αγωγής. Όσα αναφέρθηκαν υλοποιούνται με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης.

Αναπληρωτές σε παράλληλη στήριξη

Επίσης άλλη μια ρύθμιση αφορά τους αναπληρωτές ΔΕ ΕΑΕ που προσλαμβάνονται για το πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι οι προσλήψεις αυτές είναι αποκλειστικά μειωμένου ωραρίου. Για τους εν λόγω εκπαιδευτικούς η σύμβαση πρόσληψής τους μπορεί να μετατραπεί σε πλήρους ωραρίου για να γίνει αυτό πρέπει να ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Οι εκπαιδευτικοί να το έχουν δηλώσει στην αρχική τους αίτηση ότι επιθυμούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές πλήρους ωραρίου.

2. Να αφορά το ίδιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, την ίδια περιοχή και την ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί ΔΕ ΕΑΕ και ΠΕ ΕΑΕ στην παράλληλη στήριξη εφόσον δεν καλύπτουν το ωράριό τους παρέχουν συμπληρωματικά υπηρεσίες ως ακολούθως κατά σειρά προτεραιότητας:

1. Παράλληλη στήριξη και σε άλλους μαθητές με αναπηρίες στην ίδια Διεύθυνση.

2. Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές με αναπηρίες στην ίδια ή και σε άλλη σχολική μονάδα.

3. Υπηρεσίες ΚΕΔΔΥ για τις ειδικότητες που προβλέπεται.

Σε περίπτωση που μια σύμβαση εκπαιδευτικού μετατραπεί από μειωμένου ωραρίου σε πλήρους ωραρίου οι Διευθυντές Εκπαίδευσης υποχρεούνται να αποστείλουν τα ονόματα των εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής για την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Συγκρότηση ΕΔΕΑΥ

Για τις ανάγκες δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών και εφόσον έχουν εξαντληθεί οι πίνακες πρόσληψης προσωπικού στις περιφερειακές διευθύνσεις, μπορούν να συγκροτούνται ΕΔΕΑΥ με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι διατίθενται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, κατά το σχολικό έτος 2013-14 και προκειμένου για την ομαλή διεξαγωγή των προαγωγικών, απολυτήριων και πανελλαδικών εξετάσεων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ δύναται να διατίθεται ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν της μη τυπικής εκπαίδευσης στην τυπική εκπαίδευση.

Λύση στο πρόβλημα των ιδιωτικών σχολείων που έληξε η άδειά τους.

Ένα από τα θέματα που είχε αναδείξει το newsbeast​.gr ήταν και το γεγονός ότι υπήρχαν ιδιωτικά σχολεία που η άδεια τους έληγε στις 31 Δεκεμβρίου. Για τα σχολεία αυτά δόθηκε παράταση μέχρι και τις 15 Ιουλίου του 2014.

Παράταση ζωής για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού

Τα λύκεια που έχουν ιδρυθεί ή αναγνωριστεί κατά τις διατάξεις του ν.δ. 695/1970 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (αμιγώς ελληνικά λύκεια) των οποίων φορείς είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές θα καταργηθούν από το σχολικό έτος 2016-17 ώστε οι μαθητές που εγγράφηκαν το σχ. Έτος 2012-13 στην Α' Γυμνασίου να έχουν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από αμιγώς ελληνικό Λύκειο.



Διαβάστε περισσότερα...

50% η αποχή στις φοιτητικές εκλογές


Ολοκληρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συμμετοχή κυμάνθηκε στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στο 50%, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ, ενώ η καταμέτρηση πρόκειται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 110 Υπαξιωματικών στο Λιμενικό


Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη
.
Θέσεις για Υπαξιωματικούς… ανοίγουν στο Λιμενικό Σώμα. Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη για 110 προσλήψεις. Βάσει αυτής οι θέσεις θα καλυφθούν σε ποσοστό 50% με αποφοίτους Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) -σε ποσοστό 30% Πλοιάρχων και 20% Μηχανικών- και 50% με πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ (30% και 20% αντίστοιχα).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν οι υποψήφιοι πτυχία αγγλικών –και συγκεκριμένα LOWER- και ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Αν οι θέσεις σε κάποια από τις δύο κατηγορίες δεν καλυφθούν, θα συμπληρωθούν ως εξής:
Οι κενές θέσεις για τους ΑΕΝ Πλοιάρχων από τους ΑΕΝ Μηχανικών και αντίστροφα και οι κενές θέσεις για τους πτυχιούχους ΑΕΙ από πτυχιούχους ΤΕΙ και αντίστροφα.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ΑΣΕΠ παρέλαβε τους οριστικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων


Αφορά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.

Τους οριστικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρέλαβε το ΑΣΕΠ από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας της διαθεσιμότητας, προκειμένου να τους αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η Αρχή παρέλαβε, για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τους οριστικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων, κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, ανά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα προσωπικού, ύστερα από την εξέταση υποβληθεισών αιτήσεων θεραπείας από το αρμόδιο ΤΕΥΣ.

Οι οριστικοί πίνακες κατάταξης, όπως εκδόθηκαν από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, διαβιβάζονται στα ως άνω Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπου και αναρτώνται στους οικείους πίνακες ανακοινώσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξακολουθεί να επιδεινώνεται η ποιότητα του αέρα στις μεγάλες πόλεις


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ.

Η ποιότητα του αέρα στις μεγάλες πόλεις του κόσμου εξακολουθεί να επιδεινώνεται, εγείροντας έναν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων τους, υπογραμμίζεται σήμερα σε μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Από την έρευνα αυτή, η οποία έγινε σε 1.600 πόλεις σε 91 χώρες, διαπιστώνεται ότι μόνον το 12% του συνολικού πληθυσμού αυτών των αστικών κέντρων αναπνέει αέρα που είναι συμβατός με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Συνολικά δυστυχώς η κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιδεινώνεται», διαπιστώνει η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας του ΠΟΥ στην Γενεύη.

Οι πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτήν την επιδείνωση βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ πόλεις πλούσιων χωρών είδαν την ποιότητα του αέρα τους να βελτιώνεται.

Σε προηγούμενη έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ επισήμαινε ότι η ρύπανση αυτή με σωματίδια, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση άνθρακα και στις μηχανές των οχημάτων που καίνε ντίζελ, είχε συμβάλει στον θάνατο 3,7 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο το 2012.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σοβαρά την υγεία, η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική», δήλωσε η Νέιρα σε δημοσιογράφους.

Η ρύπανση αυτή συνδέεται με θανάτους από καρδιολογικά προβλήματα, αναπνευστικά νοσήματα και καρκίνο των πνευμόνων.

Τα επίπεδα των σωματιδίων PM10 είναι για παράδειγμα τα εικοσαπλάσια από αυτά που προβλέπονται από τις προδιαγραφές (20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) στο Ραουαλπίντι στο Πακιστάν και 28 φορές ανώτερα του επιτρεπόμενου στο Νέο Δελχί.

Επίσης οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM2,5, τα οποία μπορούν να περάσουν στο αίμα μέσω των πνευμόνων, είναι οι δεκαπλάσιες αυτών που προβλέπουν οι προδιαγραφές (10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) στο Ραουαλπίντι και οι 15πλάσιες στο Νέο Δελχί.

«Δεν μπορούμε να αγοράσουμε καθαρό αέρα σε φιάλες, αλλά οι πόλεις μπορούν να λάβουν μέτρα για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και να σώσουν την ζωή των κατοίκων τους», υπογράμμισε ο γιατρός Κάρλος Ντόρα, της υπηρεσίας του ΠΟΥ η οποία είναι αρμόδια για την δημόσια υγεία, επικαλούμενος τα παραδείγματα της Μπογκοτά και της Κοπεγχάγης, όπου οι πληθυσμοί ενθαρρύνονται να περπατούν, να κυκλοφορούν με ποδήλατο και να μετακινούνται με τις δημόσιες συγκοινωνίες.



Διαβάστε περισσότερα...

«Χαμηλότερος ο όγκος οφειλών του ΕΟΠΥΥ στο τέλος του έτους»


Σταϊκούρας: Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για την εδραίωση της οικονομικής εξυγίανσης.

Ο συνολικός όγκος των οφειλών από πλευράς ΕΟΠΥΥ στο τέλος του έτους θα είναι χαμηλότερος από αυτόν πέρυσι, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο 1ο Συνέδριο Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας «Ελληνικό Φάρμακο: Υγεία και Ανάπτυξη»

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της Υγείας, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο τέλος του 2011, ανέρχονταν στα 3,5 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, τόσο τα αρχικά όσο και τα μεταγενέστερα ενταχθέντα Ταμεία και 1,5 δισ. ευρώ αφορούν τα Δημόσια Νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημιακών και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και του ΝΙΜΤΣ. Μέχρι σήμερα, οι χρηματοδοτήσεις έχουν ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων, 1,5 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και 1,5 δισ. ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία. Από αυτές τις χρηματοδοτήσεις, έγιναν πληρωμές 2,7 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων 1,2 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και σχεδόν το σύνολο της χρηματοδότησης από τα Δημόσια Νοσοκομεία.

«Είναι προφανές, συνεπώς, ότι έχει εξοφληθεί το 60% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ που είχαν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2011. Ενώ μεταγενέστερα έχουν δημιουργηθεί και καινούργιες οφειλές. Ενδεικτικά, το 1ο τρίμηνο του 2014, έχουν δημιουργηθεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, περίπου 330 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και 200 εκατ. ευρώ από τα Νοσοκομεία. Πρόκειται για στοιχεία που επιβάλλουν εντατικοποίηση της προσπάθειας από τους φορείς της υγείας. Εστιάζοντας, ειδικότερα, στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ και τις υποχρεώσεις του προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, αξίζει να επισημάνουμε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, από τα περίπου 530 εκατ. ευρώ που ήταν οι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο στο τέλος του 2013, έχουν αποπληρωθεί, έως και σήμερα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, τα 230 εκατ. ευρώ. Ενώ, οι νέες απλήρωτες υποχρεώσεις, για το πρώτο τετράμηνο του 2014, είναι 200 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη τη χρηματοδότηση που προβλέπεται με βάση τις εκτιμήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές, και την εντατικοποίηση της προσπάθειας από πλευράς ΕΟΠΥΥ, εκτιμάται ότι ο συνολικός όγκος των οφειλών, στο τέλος του έτους θα είναι χαμηλότερος από αυτόν πέρυσι, είπε ο κ.Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι την τελευταία διετία, έχουν υιοθετηθεί και υλοποιηθεί μία σειρά από πρωτοβουλίες για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων


Αποσύρθηκε η τροπολογία για τους συνεταιρισμούς.

Την απόσυρση της υπουργικής τροπολογίας για τους συνεταιρισμούς ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, κατέθεσε νομοτεχνική ρύθμιση για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Ανακοινώνοντας την απόσυρση της τροπολογίας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι έχει κατατεθεί βουλευτική τροπολογία από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κόλλια που αφορά παρατάσεις σε προθεσμίες που αφορούν τους συνεταιρισμούς και «κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ως προς τη ρύθμιση για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που κατέθεσε ο υπουργός, αυτή αναφέρει ότι με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου συστήνεται ομάδα διαχείρισης έργου που προγραμματίζει και προωθεί τις απαραίτητες δράσεις ώστε μέσα σε 8 μήνες να έχουν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα. «Είναι φιλόδοξο σχέδιο, αλλά μπορεί να γίνει κατορθωτό», σχολίασε ο Κ. Χατζηδάκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πλήθος παραβάσεων σε επιχειρήσεις εμπορίας μετάλλων


Τι αποκάλυψαν έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας.

Στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις εμπορίας μετάλλων (scrap), σε διάφορες περιοχές της Αττικής, πραγματοποίησε το προηγούμενο διήμερο η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Οι έλεγχοι υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ειδικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της κλοπής μεταλλικών αντικειμένων και παράνομης διακίνησής τους.

Συνολικά ελέγχθηκαν 21 επιχειρήσεις, στις πέντε από τις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Σε δύο επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας. Επιπλέον, σε μια επιχείρηση συνελήφθη ο ιδιοκτήτης, διότι απασχολούσε παράνομα τρεις αλλοδαπούς, από τους οποίους ο ένας βρισκόταν παράνομα στη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

  • Σε εταιρεία στην Αθήνα, διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν τρεις (3) υπάλληλοι, (ένας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί), οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.). Για ένα από τους δύο αλλοδαπούς (62χρονος υπήκοος Πακιστάν) διαπιστώθηκε επιπλέον ότι δεν κατείχε τα απαραίτητα από το νόμο έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή του στη χώρα και συνελήφθη. Παράλληλα συνελήφθη και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης (48χρονος ημεδαπός) που απασχολούσε τον αλλοδαπό, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
  • Σε εταιρεία στον Βοτανικό, διαπιστώθηκε η λειτουργία της χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια, ενώ για τις περαιτέρω ενέργειες επελήφθη η τοπική αστυνομική Αρχή. Παράλληλα διαπιστώθηκε μη επίδειξη φορολογικών βιβλίων και στοιχείων της επιχείρησης.
  • Σε εταιρεία στον Ασπρόπυργο, προέκυψε η λειτουργία της χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια και επελήφθη περαιτέρω η τοπική αστυνομική Αρχή.
  • Σε εταιρεία στην Ελευσίνα, διαπιστώθηκε ότι εργαζόταν ένας (1) υπάλληλος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.).
  • Σε εταιρεία στη Μεταμόρφωση, διαπιστώθηκε η μη υποβολή Περιοδικής Δήλωσης Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Οι συλληφθέντες 
με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους ποινικές δικογραφίες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Παράλληλα, για τις βεβαιωθείσες φορολογικές παραβάσεις θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιδιωτική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή αθλήτριας στο Πανευρωπαϊκό της τοξοβολίας


Η Γκορίλα Ανατολή Μάρθα ξεπέρασε τα οικονομικά εμπόδια της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Η αθλήτρια τοξοβολίας Γκορίλα Ανατολή Μάρθα, κατόπιν αδυναμίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας να καλύψει τα έξοδα της, θα συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων που θα γίνει στη Σλοβενία 19-24 Μαΐου 2014 ως μέλος της εθνικής μας ομάδας χάρη στην ευγενική χορηγία του Thalatta Seaside Hotel που βρίσκεται στη παραλία της Αγίας Άννας στη Βόρεια Εύβοια.



Η χορηγία εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς πρωτοβουλιών ΕΚΕ (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) του ξενοδοχείου ως βραβευμένου οικογενειακού ξενοδοχείου για την ευαισθητοποίηση των νέων παιδιών στις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι ιδιαίτερα για την περιοχή της Εύβοιας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Άνοιξε» η… Ψηφιακή Αλάνα της Δίωξης


Παιχνίδια για τα παιδιά παρουσία Δένδια-Αρβανιτόπουλου.

Την ανανεωμένη ιστοσελίδα της, αλλά και έναν νέο ιστοχώρο με το όνομα «Ψηφιακή Αλάνα» παρουσίασε σε μαθητές η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με το σύνθημα «Ναι στο διαδίκτυο, αλλά με ασφάλεια». Το παρών έδωσαν και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Η ιστοσελίδα cyberkid.gov.gr, δημιουργήθηκε για την ενημέρωση παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών, καθώς και των γονέων τους, σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Παράλληλα, όμως η Δίωξη δημιούργησε και την «Ψηφιακή Αλάνα», όπου τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν παλιά παιχνίδια, όπως ο «Γκρινιάρης», αλλά και νέα . Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος είναι το νέο στοιχείο της ιστοσελίδας. Τα παιδιά που βρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν μάλιστα την ευκαιρία να δοκιμάσουν την «Ψηφιακή Αλάνα».

«Το ίντερνετ είναι σημαντικό για τη νέα γενιά, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με ασφάλεια. Δημιουργήσαμε έναν διαδικτυακό χώρο για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά χωρίς κίνδυνο από παιδόφιλους ή άλλους που αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά», ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Ο διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, σε δηλώσεις του, γνωστοποίησε ότι υπάρχει ιστοσελίδα, που προσφέρει παιχνίδι σε παιδιά, ζητώντας τους να ντύσουν κούκλες, για την οποία υπάρχουν ήδη έξι περιπτώσεις παιδιών που έχουν παρενοχληθεί κι έχουν σχηματιστεί έξι δικογραφίες, και τόνισε ότι οι γονείς, εάν αντιληφθούν περίπτωση παρενόχλησης σεξουαλικής ή άλλης των παιδιών τους στο διαδίκτυο, πρέπει άμεσα να καλέσουν το 11012 για να ενημερώσουν την αστυνομία.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα όρια ταχύτητας και αλκοόλ στις χώρες της Ευρώπης


Απαραίτητη η συμμόρφωση όλων των οδηγών με τα όρια.

Επειδή είναι αρκετοί οι οδηγοί από τη χώρα μας που επισκέπτονται χώρες της Ευρώπης για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είτε με δικό τους αυτοκίνητο, είτε με νοικιασμένο, καλό είναι να γνωρίζουμε τα όρια που ισχύουν στις χώρες της Ευρώπης.

Είναι μάλιστα απαραίτητη η συμμόρφωση όλων των οδηγών με τα όρια, διαφορετικά οι ποινές που επιβάλλονται είναι πολύ αυστηρές, ενώ σε πολλές χώρες, τα πρόστιμα είναι απαιτητά επί τόπου.




Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκαν δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια για τον θάνατο του παιδιού από την Κοζάνη


Είχε χάσει τη ζωή του από σηπτικό σοκ.

Δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινές φυλάκισης 18 και 24 μηνών, κατά περίπτωση, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του μόλις ενός έτους «Γιαννάκη» από την Κοζάνη, που περιφερόταν για αρκετές μέρες, σε διάφορα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 24 μηνών τον πρώην διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας, όπως επίσης μία νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου, στην οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Η ίδια ποινή, δηλαδή 18 μηνών, επιβλήθηκε στον άλλοτε αναπληρωτή διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ειδικών παθήσεων «Λοιμωδών» Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις παραπάνω κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ οι ποινές τους ανεστάλησαν επί 3ετία. Την ενοχή τους είχε ζητήσει προηγουμένως κατά την αγόρευσή του κι ο εισαγγελέας της έδρας.

Αντίθετα, το δικαστήριο αθώωσε τον πρώην διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του «Λοιμωδών», που κάθισε στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, προκαλώντας και την παρέμβαση της τότε υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Όλα ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου του 2010, όταν το 13 μηνών αγοράκι παρουσίασε ήπια αδιαθεσία. Επειδή ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε έλειπε εκτός Κοζάνης, όπου ζουν οι γονείς του άτυχου αγοριού, απευθύνθηκαν στα δύο νοσοκομεία του νομού τους, το «Μαμάτσειο» της Κοζάνης και το «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας, όπου όμως διαπίστωσαν ότι οι παιδιατρικές κλινικές δεν λειτουργούσαν.

Έτσι, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου, αφού εξετάστηκε το αγοράκι διαγνώστηκε «γαστρεντερίτιδα και βρογχιολίτιδα». Στο βούλευμα περιγράφονται μία σειρά από παραλείψεις των κατηγορουμένων, όπως επί παραδείγματι ότι δεν χορηγήθηκε στο παιδί ενδοφλέβιος όρος, με συνέπεια αυτό να αφυδατωθεί, ενώ απαγορεύτηκε η χορήγηση υγρών από το στόμα. 


Μετά από επιμονή των γονιών, o «Γιαννάκης» -όπως αποκαλείτο χαϊδευτικά- μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο «Λοιμωδών» και μετέπειτα στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Εκεί εξέπνευσε, έπειτα από περίπου μία βδομάδα νοσηλείας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος προήλθε από σηπτικό σοκ σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια στην οποία είχαν περιέλθει ζωτικά του όργανα.

Απολογούμενοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία, τονίζοντας ότι προέβησαν σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η ιατρική επιστήμη.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαγραφές χρεών για οφειλέτες - μέλη της ΕΚΠΟΙΖΩ


Υπέρ τους οι αποφάσεις ειρηνοδικείων.

Νέες σημαντικές διαγραφές χρεών έγιναν από τα δικαστήρια σε τραπεζικά δάνεια πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τα εξοφλήσουν. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ πολλά νοικοκυριά και δανειολήπτες εξακολουθούν να προσφεύγουν στο Νόμο 3869/2010 για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και να κερδίζουν δικαστικά μεγάλη διαγραφή στα χρέη τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, στην πρώτη περίπτωση που κρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου, ο αιτών είναι 43 ετών, διαζευγμένος με ένα ανήλικο τέκνο, ελεύθερος επαγγελματίας, με μέσο μηναίο εισόδημα 600 ευρώ.

Το Δικαστήριο στην ουσία αποφασίζει ολική διαγραφή τού χρέους, αφού από τη μια προστατεύει την κύρια κατοικία του (αντικειμενικής αξίας 43.360 ευρώ), χωρίς υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού και από την άλλη ορίζει μηδενικές καταβολές για τη ρύθμιση των οφειλών του. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το Δικαστήριο, επιβάλλεται, ενόψει της αποδεδειγμένης πραγματικής αδυναμίας τού αιτούντος να επιβιώσει με τα πενιχρά μηνιαία έσοδα που λαμβάνει, σε συνδυασμό με το σκοπό της επανένταξης του υπερχρεωμένου πολίτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Εξάλλου, ο δικαστής έχει την ευχέρεια να ορίζει μηδενικές καταβολές για τη διάσωση της κύριας κατοικίας, αφού στο άρθ. 9 Ν. 3869/2010 ορίζεται μόνο το ανώτατο όριο ποσοστού καταβολής.

Σημειώνεται ότι ο αιτών είχε στην κυριότητά του ποσοστά από μία μονοκατοικία κι ένα οικόπεδο, τα οποία προστατεύονται, επίσης. Το δε κόστος μηνιαίας διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης διατροφής του ανήλικου τέκνου του (ύψους 300 ευρώ), κρίθηκε στα 900 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση που κρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Νεμέας, ο αιτών είναι 57 ετών, έγγαμος με τρία ενήλικα τέκνα (δύο εκ των οποίων άνεργα), κατ' επάγγελμα αγρότης, με μέσο μηνιαίο εισόδημα 764,40 ευρώ. Οι συνολικές του οφειλές ανέρχονταν στο ποσό 366.238,22 ευρώ.

Το Δικαστήριο προστάτευσε τόσο την κύρια κατοικία (αξίας 91.800 ευρώ) όσο και τα 12 αγροτεμάχια (συνολικής αξίας 53.350 ευρώ), που καλλιεργούσε, ώστε να εξασφαλίσει τη διαβίωση της οικογενείας του και διέγραψε 285.590,30 ευρώ (78% του χρέους). Το Δικαστήριο έκρινε ότι τα αγροτεμάχια είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για τον οφειλέτη και, έτσι, δεν μπορεί να τα στερηθεί. Σύμφωνα με την απόφαση, ο οφειλέτης θα καταβάλει συνολικά 80.647,92 ευρώ σε διάστημα 24 ετών. Αρχικά, για τα πρώτα 4 χρόνια, θα καταβάλει 150 ευρώ, μηνιαίως, προς τις τράπεζες, ενώ, μετά το πέρας της τετραετίας, θα καταβάλει για 20 έτη το ποσό των 306 ευρώ, μηνιαίως. Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης κρίθηκε λίαν επιεικώς στα 800 ευρώ.

Σημαντικές είναι, επίσης, δύο αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου που αφορούν σε ζευγάρι ηλικίας 69 και 62 ετών, με τρία ενήλικα τέκνα (2 φοιτητές, εκ των οποίων ο ένας σπουδάζει στο εξωτερικό), συνταξιούχους, με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα 2.645 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές τους ανέρχονταν στο ποσό των 465.210,75 ευρώ.

Το Δικαστήριο όρισε μηνιαίες καταβολές, ύψους 1.000 ευρώ, για περίοδο 5 ετών. Εν συνεχεία, προστάτευσε την κύρια κατοικία τους (αξίας 188.376,79 ευρώ) με την υποχρέωση καταβολής ποσού 837,22 ευρώ, μηνιαίως, για χρονικό διάστημα 15 ετών. Επομένως, συνολικά, το ζευγάρι θα καταβάλει 210.701,35 ευρώ (διαγραφή περίπου 55% του χρέους). Το κόστος μηνιαίας διαβίωσης για το ζευγάρι και τα δύο τέκνα-φοιτητές, που συντηρεί, ορίστηκε στα 1.645 ευρώ. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επίσης ότι το Δικαστήριο επέβαλε στον αιτούντα να καταβάλει στην τράπεζα όπου οφείλεται το στεγαστικό δάνειο το ποσό των 20.000 ευρώ, που αποτελεί το ήμισυ από το εφάπαξ, που έλαβε κατά τη συνταξιοδότησή του.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να απευθυνθούν σ' αυτήν, για να λάβουν συμβουλές, σχετικά με το πώς θα αξιοποιήσουν το Ν. 3869/2010 και τα υπόλοιπα νομοθετικά εργαλεία, προκειμένου να βρουν διέξοδο και να ρυθμίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις οφειλές τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος το επίδομα τριτέκνων-πολυτέκνων


Διευκρινίσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Δεν προσμετρά στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείριση του επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων και απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα αποσαφήνισε πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων δεν προσμετρά στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και δεν φορολογείται. Σημειώνεται πως το επίδομα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καταβάλλεται σε οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα και το ποσό του ανέρχεται στα 500 ευρώ ετησίως για κάθε τέκνο.

Επιπλέον, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, από την έναρξη χορήγησής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπεγράφη η εγκύκλιος για την ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ελλάδα


Στοιχεία για την τριετία 2011-2013 για την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την εγκύκλιο της Δ/νσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος με θέμα «Αποστολή στοιχείων ποιότητας πόσιμου νερού της τριετίας 2011, 2012 και 2013 για ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» υπέγραψε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μ. Μακρή.

Σκοπός της συγκεκριμένης εγκυκλίου είναι η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων, με στόχο τη σύνταξη τριετούς έκθεσης ποιότητας πόσιμου νερού της χώρας από την Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος, για την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα στοιχεία της ποιότητας του πόσιμου νερού όλης της επικράτειας για την τριετία 2011- 2013, στα πλαίσια εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, σε συμμόρφωση προς την οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 3ης Νοεμβρίου 1998).

Αποδέκτες της εγκυκλίου είναι οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Δήμοι, ΔΕΥΑ…) ως πρώτος βαθμός ευθύνης και οι Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ως δεύτερος βαθμός ευθύνης για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκε η εξεταστέα ύλη σε μαθήματα των ΕΠΑΛ


Σε μείωση της ύλης οδήγησε ενδεχομένως η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών.

Το γεγονός ότι σε πολλά Επαγγελματικά Λύκεια οι μαθητές για μεγάλο διάστημα έμειναν χωρίς εκπαιδευτικούς λόγω της διαθεσιμότητας στους τομείς όπως ο Υγείας και Πρόνοιας πιθανόν να οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας σε μείωση της ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο μάθημα της «Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία» μειώθηκε η ύλη 25 σελίδες αφού αφαιρέθηκε όλο το κεφάλαιο 12 (Το Παιχνίδι) και το κεφάλαιο 14 ( Η αξιολόγηση στην Προσχολική Αγωγή), ενώ στο μάθημα «Στοιχεία Παθολογίας» η ύλη μειώθηκε κατά 11 σελίδες. Επίσης στο μάθημα «Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογίας» αφαιρέθηκε το 9ο κεφάλαιο.

Αν και το ΦΕΚ 2339 του 2013 όριζε μεγαλύτερη ύλη τελικά το Υπουργείο όπως προ ειπώθηκε οδηγήθηκε στον περιορισμό της εξεταστέας ύλης. Μάλιστα διαπιστώνει κανείς ότι αφαιρέθηκαν τα τελευταία κεφάλαια γεγονός που ίσως αποδεικνύει ότι οι καθηγητές δεν πρόλαβαν να καλύψουν το σύνολο της εξεταστέας ύλης.

​Λόγω της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να καλύψει τα κενά με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς ενώ σε αρκετές περιπτώσεις στράφηκε και στους εκπαιδευτικούς των ΙΕΚ.

Δείτε εδώ την ύλη σε μάθημα ειδικότητας των ΕΠΑΛ



Διαβάστε περισσότερα...

Οι απίστευτες ικανότητες ενός ανθρώπου χωρίς χέρια


Ο δεξιοτέχνης με τα πόδια... 

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος για λουκέτο στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων στη Θεσσαλονίκη


Μεγάλες οι καθυστερήσεις στην μισθοδοσία των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, έκρουσαν για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο ελλείψει χρηματοδότησης.

«Συνολικά, από τα 73 Κέντρα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα 31 οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από δύο έως δέκα μήνες ενώ συσσωρεύονται και τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Ανδρέας Τσούνης από το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Σωματείου εργαζομένων.

Όπως διευκρίνισε, από τα δέκα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν στη βόρεια Ελλάδα, στα τέσσερα οι καθυστερήσεις στην μισθοδοσία είναι μεγάλες και στο σύνολό τους τα Κέντρα βρίσκονται σε οριακό σημείο όσον αφορά τα τρέχοντα έξοδά τους.

«Επιπλέον, οι ανάγκες της κοινωνίας για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη αυξάνονται, όπως και τα αιτήματα για παρεμβάσεις σε σχολεία όπου το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού σημειώνει υψηλά ποσοστά» τόνισε ο κ. Τσούνης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από την κυβέρνηση, τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, των ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ, την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των 73 Κέντρων Πρόληψης, προϋπολογισμού 12,5 εκατομμυρίων ευρώ με ισχύ από 1/1/2014 και καταβολή όλων των ποσών που αναγράφονται σε αυτή.

Ζητούν επίσης την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων, την καταβολή όλων των οφειλών προηγουμένων ετών από τις ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΚΑΝΑ, για να πληρωθούν ενοίκια των Κέντρων Πρόληψης, λογαριασμοί τηλεφώνου, εισφορές σε ΙΚΑ και θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους προχωρούν αύριο σε πανελλαδική απεργία, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΟΚΑΝΑ, στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, ξεκινώντας από το κτήριο κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, στις 11 το πρωί.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο τρόπος εισαγωγής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΑΠΘ


Αιτήσεις από 25 μέχρι 29 Αυγούστου.

Από τις 25 έως και τις 29 Αυγούστου θα πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τα δικαιολογητικά τους για τη συμμετοχή στις εισιτήριες εξετάσεις α΄ εξάμηνο σπουδών, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την 8η Σεπτεμβρίου.

Ο χώρος παραλαβής δικαιολογητικών θα οριστεί από την επιτροπή εισιτηρίων εξετάσεων και θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Ως απαραίτητα δικαιολογητικά για την συμμετοχή των υποψηφίων από τον νόμο έχουν ορισθεί:

1. Έντυπη αίτηση συμμετοχής, η οποία χορηγείται από το Τμήμα

2.Επικυρωμένο τίτλο απόλυσης από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας του υποψηφίου (τίτλος ενιαίου Λυκείου ή Γενικού Λυκείου ή εξαταξίου ή επταταξίου ή οκταταξίου Γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού

Όσοι από τους υποψήφιους κατέχουν τίτλο μέσης εκπαίδευσης αλλοδαπής, οφείλουν να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο:

α) τον τίτλο της απόλυσής τους μεταφρασμένο από την ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Επίσης γίνονται δεκτές μεταφράσεις που γίνονται από δικηγόρο που έχει το δικαίωμα μετάφρασης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 παρ.2γ του Ν.4194/2013.

Β)Βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της οικείας χώρας από την οποία να προκύπτει ότι ο τίτλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που κατέχουν τους παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας αυτής.

Απαραίτητη η επίδειξη από τον υποψήφιο της ταυτότητάς του ή του διαβατηρίου του (VISA) ή της άδειας παραμονής του αν διαμένει στην Ελλάδα.

3. Αστυνομική ταυτότητα.

4. Δύο φωτογραφίες τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας .

Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων μπορούν επίσης να σταλούν στην Επιτροπή παραλαβής δικαιολογητικών, εντός των ανωτέρω ημερομηνιών, με συστημένη επιστολή των ΕΛΤΑ ή Υπηρεσία Ταχυμεταφορών, με σχετική εξουσιοδότηση (Courier), για την κατάθεση των δικαιολογητικών και την παραλαβή του δελτίου εξεταζομένου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων θα ανακοινωθεί από την επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων, μετά την λήξη υποβολής των δικαιολογητικών.

Προϋπόθεση για την εγγραφή των επιτυχόντων κατόχων τίτλου απόλυσης αλλοδαπής είναι η βεβαίωση του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθηνών ή του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. ή πιστοποιητικό τουλάχιστον Β2 (Γ΄) του κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζει την Ελληνική γλώσσα.

Η Βεβαίωση αυτή δεν απαιτείται αν ο εισαγόμενος έχει τίτλο απόλυσης από Κυπριακό Σχολείο ή τίτλο απόλυσης από ξένο σχολείο από τον οποίο προκύπτει ότι έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς και το μάθημα της ελληνικής γλώσσας.

Οι επιτυχόντες που δεν έχουν κατά το έτος εισαγωγής την ανωτέρω βεβαίωση μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους τον αμέσως επόμενο χρόνο από την εισαγωγή τους, αφού θα έχουν αποκτήσει τη βεβαίωση αυτή. Σε αντίθεση περίπτωση ο εισαγόμενος χάνει το δικαίωμα εγγραφής του.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Encardia τραγουδούν για τους Γιατρούς του Κόσμου


Συναυλία για την ενίσχυση του έργου της οργάνωσης.

Συναυλία με τους Encardia για τη στήριξη των Γιατρών του Κόσμου διοργανώνεται την Τρίτη 13 Μαΐου στις 20:00 στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Όπως και στην προηγούμενη εκδήλωση της οργάνωσης στην Τεχνόπολη την Πρωτομαγιά του 2012, ο κόσμος αντί εισιτηρίου καλείται να φέρει ένα αντιπυρετικό ή ένα κουτί αντιβίωση ή ένα γάλα για παιδιά.




Διαβάστε περισσότερα...

Ένα... ψυγείο για τους φτωχούς


Κίνηση για καλό σκοπό.

Ένα ψυγείο τοποθέτησε έξω από το σπίτι του ένας κάτοικος της πόλης Hail στη Σαουδική Αραβία και μάλιστα για καλό σκοπό. Κάλεσε τους γείτονές του να το γεμίσουν με τρόφιμα, εξηγώντας πως όλα θα παραδοθούν στους φτωχούς.



Σύμφωνα με την εφημερίδα Gulf News, στόχος του είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη απαλλάσσοντάς τους από την ανάγκη να τη ζητήσουν οι ίδιοι.

Η ιστορία έγινε γνωστή, σύμφωνα με το BBC, όταν ο μουσουλμάνος κληρικός Sheikh Mohamad al-Arefe εξέφρασε την επιδοκιμασία του για την κίνηση αυτή. «Πάντα έλεγα πως οι κάτοικοι της Hail είναι γενναιόδωροι. Ένας άνδρας βάζει ένα ψυγείο έξω από το σπίτι του για να συγκεντρώσει φαγητό, μια έμμεση κίνηση βοήθειας προς εκείνους που το έχουν ανάγκη. Σε αγαπώ Hail», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Akhbar 24, ο εν λόγω κληρικός έχει 8,6 εκατ. followers και το σχόλιό του αναδημοσιεύτηκε 5.000 φορές.



Διαβάστε περισσότερα...

«Έρχεται» η προκήρυξη για 149 Τελωνειακούς


Από το ΑΣΕΠ στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Στο… δρόμο προς τη δημοσίευση βρίσκεται η προκήρυξη για την πρόσληψη 149 Τελωνειακών στο υπουργείο Οικονομικών.

Το ΑΣΕΠ κάνει γνωστό ότι απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 2K/2014 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 149 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του κλάδου Τελωνειακών στο υπ. Οικονομικών.

Οι θέσεις και τα προσόντα ανά κλάδο-ειδικότητα της προκήρυξης έχουν καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυστραλία: Αιχμαλώτισαν 172 καρχαρίες και θανάτωσαν τους 50


Οι αρχές της Δυτικής Αυστραλίας έπιασαν περισσότερους από 170 καρχαρίες, εκ των οποίων σκότωσαν τους 50, στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος που εφαρμόστηκε πιλοτικά και ξεκίνησε τον Ιανουάριο έπειτα από πολλές θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Το πρόγραμμα επικυρώθηκε από τις τοπικές αρχές γα τις ακτές της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας, μετά την καταγραφή έξι θανάτων από δάγκωμα καρχαρία τα τελευταία δύο χρόνια στα νερά της χώρας.

Οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος διαμαρτυρήθηκαν για το πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι είναι αντίθετο στον κανονισμό που απαγορεύει την αλιεία λευκού καρχαρία, ενός είδους το οποίο απειλείται με εξαφάνιση. Οι αρχές της πολιτείας απάντησαν ότι στόχος είναι η προστασία των λουόμενων.

Σκοινιά με δόλωμα είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις πιο πολυσύχναστες ακτές της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας για μια δοκιμαστική περίοδο, από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 30 Απριλίου.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι πιάστηκαν 172 καρχαρίες, κανένας όμως λευκός, στους οποίους αποδίδονται οι περισσότερες θανατηφόρες επιθέσεις. Όσοι ήταν μεγαλύτεροι από 3 μέτρα σκοτώθηκαν, ενώ στους υπόλοιπους περίπου 90 τοποθετήθηκαν συσκευές εντοπισμού και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Το σώμα του μεγαλύτερου καρχαρία που πιάστηκε ήταν 4,5 μέτρα.

Ο υπουργός Αλιείας της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας χαρακτήρισε επιτυχημένη την πολιτική αυτή, εκτιμώντας ότι θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των λουόμενων.

«Δεν θα μάθουμε ποτέ αν οι καρχαρίες που πιάστηκαν θα επιτίθονταν σε κάποιον άνθρωποι, όμως η κυβέρνησή μας θα αποδίδει πάντα μεγαλύτερη αξία στην ανθρώπινη ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο Κεν Μπάστον.

Εξάλλου η κυβέρνηση της πολιτείας ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την άδεια να συνεχίσει για τα επόμενα τρία χρόνια το πρόγραμμα αυτό, η οποία όμως απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γαλάζια σημαία σε 408 ακτές


Με 408 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 51 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.372 ακτές και 650 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών βραβευμένων μαρινών.

Το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.bathingwaterprofiles.gr του ΥΠΕΚΑ.

Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.

Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.

Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής

Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.

Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.

Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.

Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.

Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.

Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Δείτε εδώ ποιες ακτές βραβεύτηκαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα;


Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενή. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα είναι απαραίτητο να ακολουθούν συστηματική θεραπεία και να μην καταφεύγουν στα φάρμακα μόνο όταν το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Η χθεσινή ημέρα ήταν Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος και αξίζει να δούμε κάποιους από τους ασθενείς που... διέπρεψαν

Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα στον πλανήτη, ανάμεσα σε αυτούς σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, του αθλητισμού, της λογοτεχνίας κ.α. που έχουν καταφέρει να σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες, αποδεικνύοντας ότι η ζωή συνεχίζεται παρά τα προβλήματα.



Μάρτιν Σκορτσέζε, Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και ηθοποιός



Ντέιβιντ Μπέκαμ, Άγγλος ποδοσφαιριστής



Κάρολος Ντίκενς, Άγγλος συγγραφέας της Βικτωριανής περιόδου



Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια



Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Γερμανός συνθέτης και πιανίστας



Πινκ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και μουσικός



Μπιλ Κλίντον, 42ος Πρόεδρος των ΗΠΑ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...