Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Τα οφέλη από την κατανάλωση κακάο


Ιδανικό ρόφημα για το χειμώνα
.
Όταν δεν ήταν απασχολημένοι με την ανάπτυξη της γραπτής τους γλώσσας, την αποκρυπτογράφηση πολύπλοκων αστρονομικών συστημάτων και την απομάκρυνση των ισπανών κονκισταδόρες, οι Μάγιας… έκαναν «πειράματα» με το ρόφημα σοκολάτας.

Κι ακόμη κι αν η μεσοαμερικανική έκδοση της σοκολάτας ως ρόφημα, ήταν ένα πικάντικο ποτό που σερβιρόταν κρύο, οι Μάγιας είναι αυτοί «ευθύνονται» για ένα από τα πιο δημοφιλή –μέχρι τις μέρες μας- ροφήματα: το ζεστό κακάο.

Οι ζεστές εκδοχές του σοκολατένιου ροφήματος άρχισαν να επεκτείνονται, όταν οι ισπανοί εξερευνητές έφεραν τη σοκολάτα στην Ευρώπη το 16ο αιώνα και πράγματι, από το 16ο ως το 19ο αιώνα η ζεστή σοκολάτα θεωρούνταν ένα ιδιαίτερο ποτό, ενώ χορηγούνταν ακόμη και ως φάρμακο, γράφει η Melissa Breyer στο Mother Nature Network.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου, των καρδιακών ασθενειών, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τη γήρανση γενικότερα, επειδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Για το λόγο αυτό διάφορες «υπερτροφές» -όπως τα γκότζι μπέρις, διάφορες ποικιλίες μούρων και βατόμουρων, καθώς και το ρόδι- θεωρούνται εξαιρετικά δημοφιλείς διατροφικές επιλογές, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Τα αντιοξειδωτικά περιέχονται, όμως, και στον καφέ, το κόκκινο κρασί και φυσικά, τη σοκολάτα, ιδιαίτερα στην υγρή και ζεστή μορφή του κακάο.

1. Σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Cornell, η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο ζεστό κακάο είναι σχεδόν δύο φορές πιο ισχυρή απ’ ό,τι στο κόκκινο κρασί, δύο με τρεις φορές πιο ισχυρή από του πράσινου τσαγιού και τρεις με πέντε φορές πιο ισχυρή από αυτή στο μαύρο τσάι. Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Chang Yong Lee, αναφέρει ότι απευλευθερώνονται περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν το κακάο ζεσταίνεται.

2. Παρότι μια μπάρα σοκολάτας μπορεί να μας προσφέρει μια σημαντική δόση αντιοξειδωτικών, τα οφέλη για την υγεία μπορεί να εξανεμιστούν λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται σε αυτή. Αντίθετα, το κακάο περιέχει πολύ λιγότερο λίπος ανά μερίδα, σε σύγκριση με τα 8 γραμμάρια λίπους σε μια τυπική σοκολάτα.

3. Τα φλαβονοειδή βοηθούν τον οργανισμό να επεξεργαστεί το νιτρικό οξείδιο, που είναι ο λόγος για τον οποίο το ζεστό κακάο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την καρδιακή υγεία γενικότερα.

4. Η Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης αναφέρει ακόμη, ότι το ζεστό κακάο μπορεί να μας βοηθά να σκεφτόμαστε καλύτερα, καθώς τα φλαβονοειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος και τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε βασικοί λόγοι για να τρώτε κάθε μέρα πρωινό


Πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το πρωινό είναι ένα γεύμα ιδιαίτερης σημασίας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πράγματι, η διεθνής βιβλιογραφία έχει πλέον συνδέσει το πρωινό γεύμα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ενώ αντίστοιχα φαίνεται ότι η παράλειψή του «πάει πακέτο» με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, ο καθιστικός τρόπος ζωής και γενικότερα η υιοθέτηση διατροφικών προτύπων χαμηλότερης ποιότητας και θρεπτικής αξίας.

Παρακάτω λοιπόν, θα βρείτε 5 από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το πρωινό δε θα πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά σας:

Βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους: Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό γεύμα, τείνουν να έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της μέρας και επακόλουθη υπερκατανάλωση τροφής η οποία σταδιακά μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Από την άλλη, έχει φανεί ότι η συστηματική κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας βάρους αλλά και στη διατήρηση της απώλειας.

Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας: Ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, τα οποία έχει φανεί ότι συχνά δεν αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας από άτομα που το παραλείπουν. Πράγματι, η συστηματική κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, ενώ φαίνεται ότι όσοι καταναλώνουν πρωινό ακολουθούν συνολικά καλύτερης ποιότητας διατροφή, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Από την άλλη, η κατανάλωση πρωινού εξασφαλίζει την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ενισχύει την πνευματική λειτουργία και τη συγκέντρωση: Η κατανάλωση πρωινού παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του εγκεφάλου μετά από την πολύωρη νηστεία της νύχτας και σας βοηθά να είστε σε εγρήγορση, ενώ έχει συσχετιστεί επίσης με βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης. Επιπλέον, διατηρεί τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, αποτρέποντας την εμφάνιση υπογλυκαιμίας που μπορεί να επηρεάσει την πνευματική σας απόδοση.

Μπορεί να βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση: Η ενέργεια που σας παρέχει το πρωινό γεύμα αποτρέπει την εμφάνιση ατονίας και κόπωσης, βοηθώντας έτσι στο να είστε περισσότερο σωματικά δραστήριοι. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωινού φαίνεται ότι σχετίζεται με καλύτερη οργάνωση των γευμάτων μέσα στη μέρα κι επομένως συνεχή παροχή ενέργειας στον οργανισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Δίνετε το «καλό παράδειγμα»: Καταναλώνοντας πρωινό γίνεστε πρότυπο για το παιδί σας. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταναλώνουν συστηματικά πρωινό εάν κάνουν το ίδιο και οι γονείς τους.

Συνεπώς, η δική σας συνήθεια μπορεί να ωφελήσει και το παιδί σας, καθώς το πρωινό γεύμα όχι μόνο του παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας, αλλά σχετίζεται επίσης τόσο με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη σχολική απόδοση, όσο και με την υγεία και τη διαμόρφωση των διατροφικών του συνηθειών.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον πυρετό του Έμπολα ολόκληρη η υφήλιος


Τρεις ακόμα σε καραντίνα στην Ισπανία.

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις ακόμη άνθρωποι τέθηκαν υπό παρακολούθηση χθες Παρασκευή στο νοσοκομείο Λα Πας Κάρολος Γ’, οι οποίοι όμως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού Έμπολα, αλλά ενδέχεται να είχαν έρθει σε επαφή με την ισπανίδα νοσοκόμα που έχει νοσήσει.

Πλέον συνολικά 17 άνθρωποι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο αυτό της Μαδρίτης για προληπτικούς λόγους σε σχέση με την κρίση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Προς το παρόν το μοναδικό επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Ισπανία είναι αυτό της νοσοκόμας Τερέσα Ρομέρο.
Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έθεσε σε καραντίνα 41 μέλη του προσωπικού του στη Λιβερία, μία από τις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, αφού εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του ιού Έμπολα στις τάξεις της αποστολής του οργανισμού σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία μετρά 6.000 ανθρώπους.

Εξάλλου και η Κολομβία ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό παρακολούθηση τρεις ανθρώπους που επέστρεψαν από την Αφρική στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η χώρα εξαιτίας της επιδημίας, όμως προς το παρόν οι αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιουδήποτε είδους συναγερμός», υπογράμμισε ο Αλεχάντρο Γκαβίρια υπουργός Υγείας της Κολομβίας. «Οι άνθρωποι φαίνεται να είναι υγιείς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Καναδά συνέστησε χθες Παρασκευή στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού Έμπολα.

«Ζητάμε από τους Καναδούς που ζουν στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τις εγκαταλείψουν», ανέφερε η Ρόνα Άμπροουζ υπουργός Υγείας της χώρας.

Η Άμπροουζ εξήγησε ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στον Καναδά προερχόμενοι από τις χώρες αυτές θα ελέγχονται.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πρωταγωνίστρια» η κατάθλιψη


Στα προβλήματα ψυχικής υγείας των Ελλήνων στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Η κατάθλιψη… θερίζει στην Ελλάδα. «Πρωταγωνιστεί» ανάμεσα στα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της στην εποχή της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη δεν απευθύνεται ποτέ σε κάποιον ειδικό και το αντιμετωπίζουν μόνοι τους, ανέφερε ,στο πλαίσιο ενημερωτικής δράσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Παπανικολάου με αρμοδιότητα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Σταυρούλα Γιαννούτσου.

«Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα όλων. Δεν πρέπει να αμελούμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική μας υγεία αλλά να τα αντιμετωπίζουμε με το ίδιο, ίσως και με περισσότερο, σθένος που αντιμετωπίζουμε τα οργανικά προβλήματα και τις παθήσεις. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όταν αμελούμε τα ψυχικά μας προβλήματα μετά από καιρό αυτά σωματοποιούνται, γίνονται οργανικά. Πρέπει λοιπόν εγκαίρως και χωρίς ταμπού να δηλώνουμε το πρόβλημά μας και να απευθυνόμαστε σε ειδικούς για την επίλυσή τους. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, οι δομές μας είναι ανοιχτές, οι ειδικοί μας είναι διαθέσιμοι για την αντιμετώπισή τους» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕη κ. Γιαννούτσου στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης.

Μιλώντας για τα περιστατικά που φτάνουν στο ΨΝΘ είπε: «Είναι πολλά τα περιστατικά που έχουν σοβαρή ψυχοπαθολογία ή ψυχώσεις και απευθύνονται στο δικό μας Νοσοκομείο. Δεν είναι μόνο η σχιζοφρένεια στην οποία είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι πλήθος ασθενειών αυτές για τις οποίες απευθύνεται ο κόσμος σε μας. Σίγουρα η κατάθλιψη είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στις ψυχικές παθήσεις. Το άσχημο είναι ότι το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη δεν απευθύνεται ποτέ σε ειδικό και το αντιμετωπίζουν μόνοι τους. Αυτό είναι λάθος, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Η κατάθλιψη είναι μάστιγα και όταν υπάρχει έχει φροντίσει η πολιτεία να υποστηρίξει αυτά τα περιστατικά. Είναι κρίμα ο κόσμος να μην απευθύνεται στους ειδικούς».

Η ψυχική υγεία των παιδιών θύμα της οικονομικής κρίσης
Η οικονομική κρίση φαίνεται να επηρεάζει όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει διπλασιαστεί ή ακόμη και τριπλασιαστεί η προσέλευση παιδιών αλλά και ενηλίκων στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παιδοψυχίατρος διευθυντής του Β' Ψυχιατρικού Τομέα του ΨΝΘ και υπεύθυνος του παιδοψυχιατρικού τμήματος του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα, Μανώλης Φαϊτάκης. Με την ιδιότητα του παιδιοψυχιάτρου συνιστά στους γονείς να προσέχουν αν βλέπουν τα παιδιά τους κοινωνικά απομονωμένα και με ξαφνική πτώση στην επίδοση γιατί αυτά μπορούν να αποτελούν ενδείξεις προβλήματος ψυχικής υγείας το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

«Στην παρούσα κατάσταση που περνάει η χώρα μας τα παιδιά βιώνουν πάρα πολύ άγχος ακούγοντας τις συζητήσεις των γονιών, ακόμη κι όταν αυτοί νομίζουν ότι τα παιδιά παίζουν και δεν τους προσέχουν. Τα παιδιά έχουν στημένα τα αυτιά και ακούνε τις συζητήσεις των γονιών δεν μπορούν να κρίνουν ακριβώς την κατάσταση και περνούν καταστάσεις μεγάλου άγχους. Έχουν διάφορα προβλήματα και σε σχέση με το σχολικό περιβάλλον, όπως μαθησιακά προβλήματα δυσλεκτικού τύπου αλλά και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, αγχώδεις διαταραχές που εκφράζονται στο σώμα τους και γι αυτό πολλά μας παραπέμπονται και από τους παιδίατρους. Στις μέρες μας έρχονται στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας πολύ περισσότερα παιδιά και οικογένειες και ενήλικες. Έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί η προσέλευση τα τελευταία δύο χρόνια. Προφανώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα όπως παλιά. Θα πρέπει να πούμε ότι με την κρίση έχουμε ενδείξεις τουλάχιστον, γιατί δεν έχουν γίνει συστηματικές έρευνες, ότι έχει αυξηθεί και η ενδοσχολική βία και η ενδοοικογενειακή» πρόσθεσε ο κ Φαϊτάκης.

Παράλληλα επισήμανε ότι η αντιμετώπιση παιδιών με ψυχικά προβλήματα γίνεται με ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και σπανίως με φαρμακευτική αγωγή. «Αυτό που κάνουμε είναι να βλέπουμε τα παιδιά και τους γονείς και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Ανάλογα με την περίπτωση ή μπαίνει σε θεραπεία ο γονιός ή βάζουμε σε θεραπεία το παιδί ή και τους δυο ταυτόχρονα» εξήγησε ο κ Φαϊτάκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Μπουγιούρης στην Ιστιοπλοΐα


Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Αντώνης Μπουγιούρης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας Laser master της Ιέρ της Γαλλίας.

Ο Έλληνας ιστιοπλόος αναδείχτηκε “χρυσός” παγκόσμιος πρωταθλητής, παρότι το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς στην μέση.

Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν 500 αθλητές από 37 χώρες, αριθμός που αποτέλεσε ρεκόρ. Ο Συριανός πρωταθλητής άφησε δεύτερο τον βασικό αντίπαλό του Ματσιέι Γκραμπόφσκι από την Πολωνία.

''Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας και γιατί επέλεξα απο μικρός να ακολουθήσω την ιστιοπλοΐα, δίνοντας μου χαρές και επιτυχίες. Μετά από σκληρή δουλειά πάλεψα κόντρα στους τραυματισμούς μου και θα θελα να αφιερώσω την νίκη και το παγκόσμιο αυτό Πρωτάθλημα στην οικογένεια μου και στο νησί μου την Σύρο που ξέρω οτι αυτή την στιγμή γιορτάζει όπως και όλοι οι Έλληνες'', δήλωσε συγκινημένος στο cyclades24.gr ο Αντώνης Μπουγιούρης.






Διαβάστε περισσότερα...

Η ελληνική ομάδα Kodu Kup πάει Βρυξέλλες


Kodu Kup Europe: Ο νέος ευρωπαϊκός σχολικός διαγωνισμός – θεσμός, για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του. Οι ομάδες των 8 κρατών που παίρνουν μέρος επιλέχθηκαν και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για Βρυξέλλες. Το Kodu Kup αναπτύσσει τη νέα ευρωπαϊκή γλώσσα.

Το Kodu Kup Europe υπογραμμίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η εκμάθηση μέσα από το παιχνίδι ( -game- based learning-) στην ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, της συνεργασίας και της καινοτόμου σκέψης, για τους νέους Ευρωπαίους. Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας e-Skills for Jobs 2014 και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ. 




Οι ομάδες επιλέχτηκαν και είναι έτοιμες να διαγωνιστούν. Η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Εσθονία και η Λιθουανία παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό και στέλνουν μαθητές ηλικίας 6-16 ετών για να παρουσιάσουν τα βιντεοπαιχνίδια που ετοίμασαν.

Οι φιναλίστ θα συναντηθούν στα μέσα Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες στο Coding Camp, το οποίο θα λάβει χώρα στο Innovation Center της Microsoft κατά τη διάρκεια του European Coding Week.

Ο διαγωνισμός είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Microsoft και του European Schoolnet, και βασίζεται στην ομαδική εργασία, τη υπολογιστική σκέψη, το σχεδιασμό, τις ηλεκτρονικές δεξιότητες και την ικανότητα κωδικοποίησης.

Τι είναι το Kodu;

Το Kodu είναι μια οπτική προγραμματιστική γλώσσα φτιαγμένη ειδικά για τη δημιουργία παιχνιδιών. Είναι σχεδιασμένη να είναι προσβάσιμη σε παιδιά άνω των 6 ετών, και ευχάριστη για τον καθένα.

Ανεπτυγμένο από το ερευνητικό τμήμα της Microsoft, Microsoft Research, το Kodu λειτουργεί σε PC και Xbox, επιτρέποντας τη γρήγορη σχεδιαστική δημιουργία. Το Kodu είναι διαθέσιμο δωρεάν.

Το Kodu είναι εύκολο στη χρήση και οπτικά ελκυστικό, ειδικά για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

H σύνταξη του κώδικα που χρησιμοποιείται είναι απλή και ενστικτώδης, επιτρέπει όμως παράλληλα έναν υψηλό βαθμό υπολογιστικής σκέψης και βασικές αρχές προγραμματισμού.

Το Kodu ενσωματώνεται εύκολα σε κάθε πρόγραμμα μαθημάτων, και ιδιαίτερα με την αριθμητική και τη γραφή , καθώς και τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και τη γεωγραφία.

Διαβάστε περισσότερα και γνωρίστε την ελληνική ομάδα στο www.kodukup-europe.org.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι άγραφοι κανόνες του Facebook


Το Facebook έχει κάποια μυστικά και άγραφους κανόνες που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για να έχουμε μία καλή… παρουσία στα social media.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ποιοι είναι οι άγραφοι κανόνες του Facebook και πως να τους ακολουθήσετε.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντές καθάρισαν τη θαλάσσια περιοχή και την ακτή στον Κελλάριο όρμο


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας Καθαρισμού Ακτών 2014.

Εθελοντές κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Θεσσαλονίκης και ένωσαν τις προσπάθειές τους για τον καθαρισμό της ακτής και του βυθού του Κελλάριου όρμου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας Καθαρισμού Ακτών 2014.

Οι συμμετέχοντες στη δράση, μέλη συλλόγων της πόλης και εκπρόσωποι φορέων, συναντήθηκαν στην παραλία, στο τέρμα της οδού Μ. Κάλλας – αρχή οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη και επιδόθηκαν στο έργο της απομάκρυνσης των απορριμμάτων από την περιοχή.

Στον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου Φίλων Υποβρύχιου Κυνηγίου Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν πολύτιμους βοηθούς μικρούς ιστιοπλόους, από τα παιδικά τμήματα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης και του Ομίλου Θαλασσίων Αθλημάτων.

Εθελοντές καθάρισαν τη θαλάσσια περιοχή και την ακτή στον Κελλάριο όρμο

Στο τμήμα της ακτής το έργο αποκομιδής των απορριμμάτων ανέλαβαν η Ένωση Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης και η περιβαλλοντική ομάδα «GreenClub Ευρωγνώση – Χαριλάου» παρουσία μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
«Μας κάλεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης και με χαρά ανταποκριθήκαμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Υποβρύχιου Κυνηγίου Θεσσαλονίκης, Θεοδόσης Κωτόπουλος, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη του Συλλόγου πήραν για πρώτη φορά μέρος σε δράση καθαρισμού στην πόλη, παρ' ότι συμμετέχουν σε ανάλογες εκστρατείες στη Χαλκιδική, συνήθως τον μήνα Μάιο.

Εννέα μέλη του Συλλόγου Φίλων Υποβρυχίου Κυνηγίου βούτηξαν στα νερά του όρμου και ανέσυραν από το βυθό απορρίμματα και έξι μέλη με τις οικογένειές τους συμμετείχαν στην επιχείρηση καθαρισμού της ακτής.

Πλαστικές σακούλες, λάστιχα αυτοκινήτων και πλαστικά μπουκάλια ήταν τα περισσότερα αντικείμενα που περισυνέλεξαν οι εθελοντές.

Το μέρος δεν είχε πάρα πολλά σκουπίδια, είχε όμως υπερβολική ποσότητα λάσπης, ανέφερε ο κ. Κωτόπουλος σημειώνοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει άλλη παραλία με αμμουδιά στη γεωγραφική του εμβέλεια.
Είναι σημαντικό για μας το περιβάλλον να είναι καθαρό και υγιές. Είναι σημαντικό για μας να υπάρχει ζωή στη θάλασσα. Θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Υποβρύχιου Κυνηγίου Θεσσαλονίκης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) που συντονίζει την εκστρατεία στην Ελλάδα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ocean Conservancy και έχει ενταχθεί στον παγκόσμιο χάρτη καθαρισμού ακτών.

Στη διάρκεια της δράσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και περιορισμού της χρήσης πλαστικών διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και πάνινες σακούλες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις ετοιμότητας αύριο στα σχολεία


Στόχος της άσκησης είναι η ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Αύριο θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία μια από τις τουλάχιστον τρεις προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας του σχολικού έτους. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το γεγονός ότι η 13η Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών.

Στόχος της άσκησης είναι η ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσω της διαρκούς ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης

Με έγγραφό του Υπουργείου παρακαλούνται οι Δ/ντες των Σχολικών Μονάδων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.



Διαβάστε περισσότερα...

Έως τις 10 Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα


Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο Οργανισμός θα απασχολεί συνολικά 967 άτομα.

Σε διαβούλευση έως τις 10 Νοεμβρίου θα βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού και κοινωφελούς χαρακτήρα, με την επωνυμία Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-Δήμητρα (ΕΛΓΟ Δήμητρα).

Ο Οργανισμός αυτός θα αποτελείται από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), τον Οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα), τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) και τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος (ΕΛΟΓΑΚ). Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί η συγχώνευση των εν λόγω φορέων το 2011.

Πρωταρχικοί σκοποί του Οργανισμού είναι η διενέργεια της αγροτικής έρευνας και της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που απαιτείται για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, καθώς, επίσης, η διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και ο έλεγχος της παραγωγής, της ποιότητας, της προέλευσης και της διακίνησης του γάλακτος και του κρέατος.

Βασική αποστολή του Οργανισμού αποτελεί η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο σχεδιασμό και υποστήριξη της εφαρμογής της πολιτικής του Υπουργείου στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς και στη διαμόρφωση θέσεων στα θέματα που εξετάζονται στο Συμβούλιο και στα λοιπά αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο Οργανισμός θα απασχολεί συνολικά 967 άτομα και θα στελεχώνεται από τις εξής κατηγορίες προσωπικού:

α) Ερευνητές των οποίων οι οργανικές θέσεις ορίζονται σε διακόσιες πενήντα

β) Υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, των οποίων οι οργανικές θέσεις ορίζονται σε τριακόσιες

γ) Υπάλληλοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, των οποίων οι οργανικές θέσεις ορίζονται σε εκατόν πενήντα

δ) Υπάλληλοι Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των οποίων οι οργανικές θέσεις ορίζονται σε διακόσιες δώδεκα

ε) Υπάλληλοι Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, των οποίων οι οργανικές θέσεις ορίζονται σε πενήντα πέντε.

Τέλος, στον Οργανισμό θα υπηρετούν και έξι δικηγόροι με έμμισθη εντολή και πάγια αντιμισθία.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι ξεχνούν συχνά οι Βρετανοί στα ταξί;


Σύμφωνα με μια έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Eset, που εφιστά την προσοχή, τα αντικείμενα αυτά, εκτός από τη χρηματική αξία τους, μπορεί να περιέχουν και πολλά ευαίσθητα δεδομένα των κατόχων τους.

Ο λόγος για περισσότερα από 190.000 κινητά τηλέφωνα, τα οποία ξεχνούν κάθε χρόνο στο πίσω κάθισμα των λονδρέζικων ταξί οι αφηρημένοι πελάτες.

Η εταιρεία πήρε συνεντεύξεις από 300 οδηγούς ταξί της βρετανικής πρωτεύουσας. Όπως είπαν, κατά μέσον όρο βρίσκουν ο καθένας τους οκτώ κινητά τηλέφωνα τον χρόνο, ξεχασμένα στο πίσω κάθισμα. Τα μισά από αυτά δεν έχουν καν κωδικό ασφαλείας.

Δεδομένου ότι στο Λονδίνο κυκλοφορούν 25.000 ταξί, τα "ξεχασμένα" κινητά τηλέφωνα μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 190.000 ετησίως.

"Σήμερα χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα για πολλά πράγματα, ακόμη και για να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές ή να δούμε την επαγγελματική αλληλογραφία μας. Δεν θέλουμε να πέσουν σε λάθος χέρια", εξήγησε ο Μαρκ Τζέιμς, ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας της Eset.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι μολονότι τα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν διαρκώς τους κινδύνους που συνιστά το ηλεκτρονικό έγκλημα, οι καταναλωτές δεν πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσουν στόχο και οι ίδιοι", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας "αφελή" αυτή τη στάση.

"Ο καθένας θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν τα δεδομένα που περιέχονται στο κινητό τηλέφωνό του μπορεί να τον εκθέσουν σε κίνδυνο, προσωπικά ή επαγγελματικά. Εάν η απάντηση είναι καταφατική, κάτι πολύ πιθανό, τότε θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του κινητού τηλεφώνου τους", κατέληξε.

Οι αφηρημένοι πελάτες πάντως ξεχνούν και πολλά άλλα πράγματα: μόνο πέρσι ταξιτζήδες βρήκαν και παρέδωσαν 100.000 λίρες σε μετοχές και ομόλογα, μια φουσκωτή μπανάνα θαλάσσης, έναν σκύλο, 400 σακουλάκια με καραμέλες και τον χαρτοφύλακα ενός ηγετικού στελέχους του ΝΑΤΟ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα… ανάποδα σπίτια


Τα πάντα μέσα τους, από τα έπιπλα μέχρι τα λουλούδια, αψηφούν τη βαρύτητα – Δείτε τα.

Πως θα σας φαινόταν ένας… ανάποδος κόσμος; Εσείς να περπατάτε στο ταβάνι και να βλέπετε τα έπιπλα του σπιτιού σας να κρέμονται από το πάτωμα. Ακούγεται λίγο περίεργο κι όμως είναι αληθινό.

Συμβαίνει στη Ρωσία. Εκεί κατασκευάστηκαν σπίτι με τη στέγη στο έδαφος και το πάτωμα στον αέρα. Και δεν είναι μόνο το εξωτερικό τους έτσι βέβαια, αλλά και το εσωτερικό τους. όπως το συγκεκριμένο των φωτογραφιών. Οι άνθρωποι που… ζουν σε αυτό φαίνονται σα να χορεύουν στο ταβάνι. Στην τραπεζαρία ένας άνδρας προσπαθεί να φτάσει το σερβίτσιο που είναι στρωμένο στο τραπέζι, ενώ στο διπλανό δωμάτιο μια γυναίκα στέκεται πάνω από το ροζ κρεβάτι της και πιο μετά ανοίγει το ψυγείο. Αυτή η περίεργη ατραξιόν συναντάται στο Βόλβογκραντ της Ρωσίας.

Κάθε έπιπλο και διακοσμητικό έχει τοποθετηθεί στο ταβάνι (!). Όταν μπαίνει κάποιος από την πόρτα που είναι τοποθετημένη με το πάνω μέρος της κάτω ξεκινά να περπατά αλλά όχι στο πάτωμα. Έτσι κατασκεύασαν το σπίτι οι διοργανωτές της έκθεσης, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών.

Οι φωτογραφίες είναι από το σπίτι που φιλοξενείται στην έκθεση. Ένα παρόμοιο σπίτι μπορείτε να δείτε και στο βίντεο…
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μία έξυπνη ιδέα για το πάρκινγκ


Πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων που δεν έχουν δικό τους χώρο στάθμευσης αναζητούν τρόπους ούτως ώστε το όχημά τους να προστατευτεί από τον ήλιο, την βροχή ή οποιοδήποτε άλλο κίνδυνο κρύβει μία απροστάτευτη θέση πάρκινγκ. Ένας οδηγός σκαρφίστηκε την ιδέα, που μπορεί να φέρει την… επανάσταση.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντυπωσιακός καλλιτέχνης στους δρόμους της Ρώμης


Καθηλώνει με την τεχνική του.


Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κώδικας απειλεί να μετατρέψει σε απειλή κάθε συσκευή USB


Το λογισμικό κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Ο κώδικας που μπορεί να μετατρέψει κάθε συσκευή USB σε εν δυνάμει απειλή για την ασφάλειά μας, κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο!

Ερευνητές ασφαλείας είχαν ανακαλύψει νωρίτερα φέτος, ένα σφάλμα στο λογισμικό-οδηγό για τη σύνδεση των συσκευών μας με τον υπολογιστή, μέσω USB. Το βασικότερο πρόβλημα είχε εντοπιστεί στο firmware των συσκευών USB.

Οι ερευνητές Karsten Nohl και Jakob Lell προκειμένου να δείξουν την ευπάθεια των USB συνδέσεων, δημιούργησαν ένα malware με την ονομασία «BadUSB» και εκμεταλλεύεται αυτήν ακριβώς την ευπάθεια. Ο Nohl εξήγησε τότε πως δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τον κώδικα ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να εργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Τώρα, όμως, οι ερευνητές Adam Caudill και Brandon Wilson ερεύνησαν την ευπάθεια των USB, έγραψαν κώδικα που την εκμεταλλεύεται και το δημοσίευσαν στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών να βελτιώσουν τις άμυνες από επιθέσεις μέσω USB.

«Δημοσιοποιούμε ό,τι έχουμε κάνει εδώ, τίποτα δεν αποκρύπτεται», δήλωσε ο Wilson. «Πιστεύουμε ότι αυτή η πληροφορία δεν θα πρέπει να περιορίζεται μεταξύ λίγων επίλεκτων, όπως άλλοι το έπραξαν. Πρέπει να γίνει διαθέσιμη στο κοινό», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο Wilson εξήγησε πως οι εγκληματικές ομάδες στον κυβερνοχώρο, έχουν ήδη πηγές ώστε να αντιγράψουν τη δουλειά των Nohl και Lell, ώστε να παράγουν το δικό τους κώδικα επίθεσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλοί βαθμοί είναι και θέμα γονιδίων


Ο δείκτης νοημοσύνης εμφανίζει την μεγαλύτερη επιρροή από την κληρονομικότητα.
Στο συμπέρασμα ότι οι καλές μαθητικές επιδόσεις επηρεάζονται από τα γονίδια, εκτός από το περιβάλλον και τις κοινωνικές συνθήκες, κατέληξε μια νέα γενετική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Έβα Κράπολ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King's College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «Science», εξέτασαν σε ποιο βαθμό η απόδοση στο σχολείο μπορεί να αποδοθεί στην κληρονομικότητα κάθε παιδιού. Γι' αυτό το λόγο, μελέτησαν στοιχεία για 6.653 ζευγάρια διδύμων, μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι δίδυμοι ήταν τόσο μονοζυγωτικοί, δηλαδή όμοιοι (καθώς προέρχονταν από τη γονιμοποίηση του ίδιου ωαρίου, το οποίο μετά διαχωρίστηκε σε δύο ξεχωριστά έμβρυα), όσο και διζυγωτικοί, δηλαδή διαφορετικοί (καθώς είχαν αναπτυχθεί από δύο διαφορετικά ωάρια, που είχαν γονιμοποιηθεί από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια). Οι δεύτεροι είναι μόνο 50% γενετικά όμοιοι, ενώ οι πρώτοι 100%.

Οι συγκριτικές μελέτες διδύμων θεωρούνται παραδοσιακά ο καλύτερος τρόπος για να διερευνηθεί σε ποιο βαθμό τα γονίδια και το περιβάλλον επηρεάζουν κάποιο χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Αν οι όμοιοι δίδυμοι μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, από ό,τι οι διαφορετικοί δίδυμοι, τότε οι διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες αποδίδονται περισσότερο στα γονίδια παρά στο περιβάλλον.

Όλα τα ζευγάρια διδύμων της μελέτης είχαν μεγαλώσει στο ίδιο περιβάλλον, τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο. Η σύγκριση των σχολικών επιδόσεων μεταξύ των μονοζυγωτικών (όμοιων) με τους διζυγωτικούς (διαφορετικούς) διδύμους επέτρεψε στους επιστήμονες να ξεδιαλύνουν σε ποιό βαθμό η σχολική επίδοση είναι θέμα επιρροής του περιβάλλοντος ή των γονιδίων.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδόσεις κάθε μαθητή στα διαγωνίσματα γλώσσας, μαθηματικών και άλλων επιστημονικών μαθημάτων έως την ηλικία των 16 ετών. Αντί να συσχετίσουν τις επιδόσεις μόνο με τη νοημοσύνη, αξιολόγησαν κάθε παιδί με βάση μια σειρά από ψυχολογικά και άλλα γνωρίσματα, όπως το επίπεδο νοημοσύνης του, την υγεία του, τον τύπο της προσωπικότητάς του (κίνητρα, αυτοπεποίθηση, εργατικότητα κ.α.) και τα όποια προβλήματα συμπεριφοράς του.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι σχολικές επιδόσεις γενικά είναι κατά τα δύο τρίτα (ποσοστό 62%) θέμα κληρονομικότητας, κάτι που είχε διαφανεί και από παλαιότερες μελέτες, ενώ άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά, που επηρεάζουν την μάθηση, είναι ζήτημα γονιδίων σε ποσοστό 35% έως 58%. Ο δείκτης νοημοσύνης εμφανίζει την μεγαλύτερη επιρροή από την κληρονομικότητα σε σχέση με κάθε άλλο ατομικό γνώρισμα του παιδιού.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα 83 ατομικά γνωρίσματα που μελέτησαν (νοημοσύνη, προσωπικότητα, συμπεριφορά κ.α.), εξηγούν σε μεγάλο βαθμό (75%) το γενετικό υπόβαθρο της σχολικής επίδοσης. Όπως είπαν, τα ευρήματα δείχνουν πως η κληρονομικότητα των σχολικών επιδόσεων βασίζεται στην κληρονομικότητα μιας μεγάλης γκάμας επιμέρους ατομικών χαρακτηριστικών κάθε παιδιού και όχι μόνο στη νοημοσύνη, όπως συνήθως πιστεύεται.

Με άλλα λόγια, για να τα πάει ένα παιδί καλά στο σχολείο, οι γονείς δεν αρκεί να του έχουν κληροδοτήσει μόνο γονίδια σχετικά με την εξυπνάδα, αλλά και γονίδια σχετικά με πολλά άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία από κοινού στη συνέχεια θα καθορίσουν τις σχολικές επιδόσεις του - σε συνάρτηση πάντα με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος, τη συγκυρία και την τύχη.

Η Έβα Κράπολ τόνισε, πως «κληρονομικότητα δεν σημαίνει ότι το κάθε τι είναι προδιαγεγραμμένο. Απλώς σημαίνει ότι τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους στο κατά πόσο βρίσκουν εύκολη και ευχάριστη την μάθηση και αυτές οι διαφορές επηρεάζονται από τα γονίδια».

Γι' αυτό, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, «τα ευρήματα ενισχύουν την αντίληψη ότι μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στην εκπαίδευση θα ήταν πιο πετυχημένη από μια προσέγγιση ίδια για όλα τα παιδιά», έτσι ώστε μέσα στην τάξη κάθε παιδί να έχει περισσότερες ευκαιρίες να εστιαστεί στις βαθύτερες κλίσεις και προτιμήσεις του. Τόνισαν επίσης ότι, σε τελευταία ανάλυση, πρέπει να είναι τα παιδιά αυτά που θα επιλέξουν και θα δημιουργήσουν τις δικές τους εμπειρίες σε σχέση με την μάθηση, ανάλογα με τις γενετικές προδιαθέσεις και τις επιρροές του περιβάλλοντος κάθε φορά.

Μελλοντικές γενετικές έρευνες θα επιδιώξουν να εντοπίσουν συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν περισσότερο τις σχολικές επιδόσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Άλογο πέθανε από υπερκόπωση


Μπροστά στα μάτια παιδιών σε ζωολογικό κήπο.

Έσερνε μια άμαξα με τουρίστες. Το φορτίο ήταν βαρύ, πόσο μάλλον όταν είχε αναγκαστεί να εκτελέσει το δρομολόγιο αρκετές φορές την ίδια μέρα. Το άλογο δεν άντεξε και κατέρρευσε.

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια φοβισμένων παιδιών ξεψύχησε. Οι τουρίστες στο πάρκο σαφάρι Shenzhen στην Κίνα –βόρεια του Χονγκ Κονγκ- σοκαρίστηκαν όταν είδαν το άλογο να πέφτει κάτω και να μένει με τα μάτια ανοιχτά. Αμέσως μετά τα social media στη χώρα πήραν… φωτιά και τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι το ζώο πέθανε από υπερκόπωση και… υπεφόρτωση. Το βάρος που κουβαλούσε ήταν μεγάλο. Εκείνη τη στιγμή στην άμαξα επέβαιναν τέσσερις τουρίστες και ήταν η δωδέκατη φορά εντός της ίδια ημέρας που έκανε το δρομολόγιο.

Τις φωτογραφίες έβγαλε με τη μηχανή του ένας από τους τουρίστες ο Shi Lin. «Επισκεπτόμουν τον ζωολογικό κήπο και το πρώτο πράγμα που είδα είναι το άλογο να σωριάζεται στο έδαφος. Τα μάτια και το στόμα του ήταν ανοιχτά. Έμοιαζε πολύ αδύνατο και υποσιστισμένο. Όλα συνέβησαν τη στιγμή που πήγα να ανέβω στην άμαξα. Φαινόταν πολύ αδύναμο για να μπορέσει να την σύρει μόνο του, την ώρα που υπήρχαν πάνω της πέντε άνθρωποι», τόνισε.

Οι υπεύθυνοι του πάρκου αρνήθηκαν την υπαιτιότητα για το θάνατο του αλόγου και υποστήριξαν ότι η ευθύνη για τα άλογα ανήκει σε άλλη εταιρεία, με την οποία έχουν κάνει τη συμφωνία για τη μίσθωση τους. Πέραν αυτού, απάντησαν ότι το άλογο πέθανε από καρδιακή προσβολή και όχι λόγω του βάρους, του υποσιτισμού και της εξάντλησης κούρασης. «Τα άλογα ζουν περίπου 20 χρόνια, αυτό ήταν περίπου 15 ετών», είπε ένας υπάλληλος του πάρκου.









Το άλογο που αντικατέστησε το προηγούμενο και δε δείχνει ούτε αυτό σε καλή κατάσταση.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η ωχρά κηλίδα και πώς να προλάβετε την τύφλωση


Άν τα μάτια σας σάς κάνουν διάφορα παιχνίδια, αν βλέπετε μυγάκια ή λάμψεις, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο, καθώς, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προλαμβάνει ακόμα και την τύφλωση.

Περισσότεροι από 50.000 ασθενείς στην Ελλάδα πάσχουν από παθήσεις της ωχράς κηλίδας, 245 εκατ. παγκοσμίως, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια της όρασης, ενώ 39 εκατ. άτομα έχουν χάσει την όρασή τους, εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς.

Σύμφωνα δε με τους επιστήμονες, το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, η «Ελληνική Εταιρία Υαλοειδούς - Αμφιβληστροειδούς», παρουσίασε σήμερα τα νεότερα δεδομένα για τις οφθαλμολογικές παθήσεις, τις αιτίες απώλειας όρασης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

«Σήμερα οι ασθενείς έχουν δυνατότητα έγκαιρης θεραπείας, με τη χρήση καινοτόμων σκευασμάτων, τα οποία πλέον προσφέρουν εξατομίκευση της θεραπείας, επιτρέποντας στους θεράποντες να αποφεύγουν τόσο την υπό, όσο και την υπέρ- θεραπεία των ασθενών τους, ενώ έχουν θεαματικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια για κάθε ασθενή», ανέφερε ο Δημήτρης Καραγιάννης, χειρουργός- οφθαλμίατρος.

Επίσκεψη μία φορά τον χρόνο στον οφθαλμίατρο, ανεξάρτητα από την ηλικία, συστήνουν οι επιστήμονες.

«Η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων, μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε έγκαιρα κι έτσι, η πρόγνωση της εκάστοτε πάθησης να είναι καλύτερη και, σε πολλές περιπτώσεις, να προλάβουμε ακόμα και την τύφλωση», τόνισε ο πρόεδρος της «Εταιρείας Υαλοειδούς- Αμφιβληστροειδούς», χειρουργός οφθαλμίατρος, Ευστράτιος Γκοτζαρίδης.

Οι κυριότερες παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι η ηλικιακή εκφύλιση, το διαβητικό οίδημα, η απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς, το οίδημα ωχράς κηλίδας σε έδαφος παθολογικής μυωπίας και η υαλοειδοωχρική έλξη.

Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες από υαλοειδοωχρική έλξη VMT, μια προϊούσα διαταραχή, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης ή και τύφλωση, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπολογίζονται σε 2.500 και, σύμφωνα με το Γιάννη Δατσέρη, χειρουργό οφθαλμίατρο, αντιπρόεδρο της «Εταιρίας Υαλοειδούς- Αμφιβληστροειδούς», η πάθηση μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα, πριν ακόμα επηρεαστεί η όραση τους ασθενούς.

Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, ενώ μέχρι πρότινος οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν μόνο την εναλλακτική του χειρουργείου, σήμερα έχουν δυνατότητα έγκαιρης θεραπείας με τη χρήση της οκριπλασμίνης .Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Εταιρίας Υαλοειδούς και Αμφιβληστροειδούς», νέες καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες έχουν προστεθεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς, πετυχαίνοντας καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ρομπότ που παίζει… πινγκ πονγκ


Ιάπωνες κατασκεύασαν το ρομπότ που παίζει πινγκ πονγκ και το παρουσίασαν σε έκθεση τεχνολογίας στο Τόκιο. Το ρομπότ κατασκεύασε η εταιρεία Omron. Έχει τρία πόδια, ύψος 2,7 μέτρα και ζυγίζει 600 κιλά. Θα χρειαστεί, όμως, πολλές βελτιώσεις για να καταφέρει να νικήσει τον άνθρωπο. Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων όταν ο αντίπαλος χτυπάει το μπαλάκι με φάλτσο, το ρομπότ μπερδεύεται και δεν αντιδράει σωστά.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Οι αρκούδες επιτίθενται... για να αμυνθούν»


Νεκροί 19 άνθρωποι σε 35 χρόνια στην Αλάσκα.

Έξι επιθέσεις ετησίως -κατά μέσο όρο- σε ανθρώπους από αρκούδες καταγράφονται στην Αλάσκα, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων 35 χρόνων, από τα οποία προκύπτει ότι συνολικά 19 άνθρωποι τραυματίσθηκαν θανάσιμα από τα άγρια ζώα.



«Μιλάμε κυρίως για επιθέσεις αρκούδων που νοιώθουν ότι κινδυνεύουν, κυρίως γιατί έχουν μαζί τους τα μωρά τους» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο J. Hechtel, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του Διεθνούς Συνεδρίου για τη μελέτη της αρκούδας που διοργανώνει ο «Αρκτούρος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην Αλάσκα ζουν περίπου 200.000 αρκούδες και γύρω στους 700.000 ανθρώπους, πληθυσμός που αυξήθηκε την τελευταία τριακονταετία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα περιστατικά επιθέσεων.

«Οι αρκούδες επιτίθενται όταν φοβούνται και δεν προσπαθούν να σκοτώσουν, αλλά να αμυνθούν» λέει ο κ. Hechtel. Παραθέτοντας δεδομένα από το 1980, διευκρινίζει ότι σημειώθηκαν 207 επιθέσεις, κυρίως από καφέ αρκούδες, σε 226 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 19 κατέληξαν. Αντίθετα, οι πολικές αρκούδες, επειδή ζουν σε απομονωμένα μέρη, έχουν επιτεθεί μόνο δύο φορές σε ανθρώπους, ενώ ζουν αρμονικά με τους ιθαγενείς.

Όσον αφορά τον πληθυσμό των αρκούδων, ο καθηγητής εκτιμά ότι παραμένει σταθερός, δηλώνοντας παράλληλα θαυμαστής αυτού του μεγαλόσωμου ζώου. Γι' αυτό, άλλωστε, έχει επιλέξει να κατοικεί μόνιμα στην Αλάσκα -αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο- όσο κι αν δεν του αρέσουν οι μεγάλοι σε διάρκεια χειμώνες και η σκοτεινιά.

«Είναι το καλύτερο μέρος για να είσαι κοντά στις αρκούδες, οι οποίες σε κάνουν να αισθάνεσαι ταπεινός. Ο άνθρωπος νομίζει ότι είναι δυνατός αλλά μπροστά σε μια αρκούδα καταλαβαίνει την ψευδαίσθηση...» τονίζει ο κ. Hechtel.


Διαβάστε περισσότερα...

6 διασκεδαστικές δραστηριότητες να κάνετε με το μωρό σας


Τα νεογέννητα μωρά τον περισσότερο καιρό κοιμούνται, τρώνε ή κλαίνε! Αλλά τι κάνουμε όταν δεν συμβαίνει τίποτα από τα τρία;

Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το αξιολάτρευτο πλασματάκι που δεν μπορεί ακόμα να περπατήσει ή να μιλήσει; Έχουμε συγκεντρώσει μερικούς από τους πιο αγαπημένους μας τρόπους για να διασκεδάσετε το μωρό σας και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του.
Tour στο σπίτι

Μόλις το μωράκι σας φτάσει περίπου στους τρεις μήνες (ή μερικές φορές και μικρότερο) θα παρατηρήσετε κι εσείς ότι θα αρχίσει να γοητεύεται από το περιβάλλον του και από τον γύρω κόσμο του γενικότερα. Μπορεί για παράδειγμα ένα βαρετό και παλιό καπέλο να του φανεί συναρπαστικό! Κάντε μια βόλτα με το μωράκι σας στο σπίτι, σημειώνοντας τα αντικείμενα που του αρέσουν. Τα φυτά και άλλα φυσικά αντικείμενα θα του φανούν ιδιαίτερα σαγηνευτικά. Κάτι μας λέει επίσης ότι θα λατρέψει την κουζίνα!
Μασάζ

Το βρεφικό μασάζ έχει απογειωθεί τα τελευταία χρόνια επειδή μπορεί έτσι το μωράκι σας να ηρεμεί και να χαλαρώνει ενώ ανακουφίζεται ακόμα κι από τους πόνους των κολικών. 

Τραγουδήστε

Τραγουδήστε στο μωράκι σας είτε κάποιο νανούρισμα είτε κάποιο γνωστό και αγαπημένο τραγούδι ειδικά για μωρά. Το κοκοράκι είναι μια καλή επιλογή για να του μάθετε τους ήχους που κάνουν τα ζώα. Θα διασκεδάσει απίστευτα!
Αφηγηθείτε την ημέρα σας

Όσο περισσότερο μιλάτε στο μωρό σας τόσο πιο ισχυρές θα είναι οι λεκτικές του δεξιότητες. Μην νομίζετε δηλαδή ότι πρέπει να του μιλάτε μόνο όταν μεγαλώσει και καταλαβαίνει. Αν για παράδειγμα θέλετε να τακτοποιήσετε την ντουλάπα σας και να απομακρύνετε τα ρούχα της εγκυμοσύνης μπορείτε να του εξηγήσετε γιατί τα πήρατε, γιατί δεν τα χρειάζεστε πλέον κλπ. Μόλις ολοκληρώσετε την διαδικασία μπορείτε να χτυπήσετε παλαμάκια και να πείτε «Τελειώσαμε!» Το μωρό θα συνδέσει το χτύπημα με τα χέρια και τα λόγια σας με τη νίκη!
Βρεφικό γυμναστήριο

Το βρεφικό γυμναστήριο αποτελείται συνήθως από ένα χαλάκι και διάφορα κρεμαστά από πάνω που κάνουν αστείους θορύβους μόλις τα αγγίξει το μωράκι σας. Μεταφέρεται με ευκολία παντού και κεντρίζει το ενδιαφέρον του μωρού, του ανεβάζει τη διάθεση χάρη στα έντονα και χαρούμενα χρώματα, αυξάνει την παρατηρητικότητά του και είναι ένα κίνητρο για άσκηση.
Διαβάστε παραμύθια

Δεν είναι ποτέ αρκετά νωρίς για να ξεκινήσετε να διαβάζετε μαζί. Μπορείτε να αρχίσετε με βιβλία χωρίς πολύ κείμενο αλλά με μεγάλες φωτεινές εικόνες. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που ξεκίνησαν το διάβασμα σε νεαρότερη ηλικία έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μια ώθηση στη ζωή.


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πεταλούδες του «αιώνιου χρώματος»


Κρύβουν το μυστικό για το χρώμα που ποτέ δε χάνεται…
Οι λαμπεροί ιριδισμοί στα φτερά των πεταλούδων και στο σώμα ορισμένων σκαθαριών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των επιστημόνων εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Πώς ακριβώς δημιουργούνται οι εντυπωσιακοί αυτοί τόνοι έντονου κίτρινου, μπλε, κόκκινου και οι προσμίξεις αυτών και πώς αναπαράγονται;

Ερευνητές από το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας του Λονδίνου πιστεύουν, ότι κατάφεραν να λύσουν το γρίφο. Η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στο χρώμα που… ποτέ δε χάνεται.

Οι ιριδισμοί δημιουργούνται, όχι από χρωστικές, αλλά από μικροσκοπικές, τρισδιάστατες δομές, οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντανακλάται το φως.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, τα φτερά των πεταλούδων και το σώμα ορισμένων σκαθαριών στην πραγματικότητα είναι διάφανα, όμως αντανακλούν το φως με τέτοιο τρόπο που να φαίνονται αυτοί εκπληκτικοί χρωματισμοί.

Ο καθηγητής Andrew Parker «μεγάλωσε» φτερά από πεταλούδες και άλλα ζώα στο εργαστήριό του, φέρνοντας τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία χρωμάτων, που δε θα εξασθενούν ποτέ.



«Η έρευνά μου γύρω από το χρώμα στα φτερά των πεταλούδων, στα κολιμπρί και σε διάφορα τροπικά ψάρια διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων προσπαθούσα να καταλάβω πώς δημιουργούνται. Τα ιριδίζοντα χρώματα δε δημιουργούνται από χρωστικές ουσίες, αλλά από υλικά με νανο-δομή. Και φυσικά, διαρκούν για πάρα πολύ καιρό. Έχουμε ανακαλύψει σκαθάρια 49 εκατ. ετών και είχαν το ίδιο χρώμα, όπως όταν πέθαναν» είπε και συνέχισε: «Το πρόβλημα με αυτές τις νανο-δομές είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να αναπαραχθούν με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας τώρα. Είναι πολύ περίπλοκες, ακόμη και για τις σύγχρονες τεχνικές που διαθέτουμε. Διαπιστώσαμε, ότι τα ζώα κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά, σε ό,τι αφορά την “ανάμιξη” αυτών των υλικών για να φτιαχτούν αυτές οι δομές, σε χαμηλές θερμοκρασίες και υπό συνθήκες χαμηλής πίεσης».

«Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κύτταρα, τα οποία δημιουργούν αυτές τις οπτικές δομές από μόνα τους. Χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια, όμως τώρα τα καταφέραμε» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Parker και οι συνεργάτες του κατάφεραν να «καλλιεργήσουν» τα κύτταρα από τα φτερά μιας πεταλούδας Morpho peliedes, τα οποία έχουν τρισδιάστατη δομή και θα οδηγήσουν σε ιριδίζοντα χρώματα.

Είναι η πρώτη φορά, σημειώνει το δημοσίευμα, που ερευνητές κατάφεραν να κατασκευάσουν με ακρίβεια αυτές τις δομές στο εργαστήριο και τώρα θέλουν να κλιμακώσουν τις διαδικασίες, για να παράγουν αρκετά μεγάλες ποσότητες για εμπορική χρήση.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Bioinspired, Biomimetic and Nanobiomaterials.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ηλεκτρονικός... καρχαριομάχος


Κρατάει τα κοφτερά τους σαγόνια σε απόσταση.

Από μαγνήτες, μέχρι ειδικές υποβρύχιες στολές, οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να βρουν διάφορους τρόπους για να βοηθήσουν τους κολυμβητές να… αποφύγουν μια δυνητικά θανατηφόρα συνάντηση με… τα σαγόνια ενός καρχαρία.

Η νέα εφεύρεση ακούει στο όνομα «SharkStopper Personal Shark Repellent» και δεν είναι άλλο από μια… συσκευή, η οποία εκπέμπει ήχους φαλαινών δολοφόνων, οι οποίες είναι γνωστό ότι επιτίθενται στους καρχαρίες.



Η συσκευή μπορεί τοποθετείται στους αστραγάλους των κολυμβητών/σέρφερ και όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, μπορεί να κρατήσει μακριά διάφορα είδη καρχαριών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων λευκών καρχαριών, του καρχαρία-τίγρη, τους σφυροκέφαλους κ.ά.

Ο εφευρέτης του «ηλεκτρονικού καρχαριομάχου» είναι ο 52χρονος Brian Wynne από τη Νέα Υόρκη. Ο Brian εργάζεται επάνω στη συσκευή ήδη εδώ και 10 χρόνια και τώρα θέλει να συγκεντρώσει χρήματα μέσω του λεγόμενου crowdfunding, για να την τελειοποιήσει.

Έχει συνεργαστεί με θαλάσσιους βιολόγους και ειδικούς σους καρχαρίες για να τη δοκιμάσει σε διάφορα είδη καρχαριών και σε διαφορετικές τοποθεσίες, ακόμη και σε «ακραίες συνθήκες» κατά τις οποίες το νερό ήταν γεμάτο με αίμα και άλλα δελεαστικά δολώματα για τους καρχαρίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι θηρευτές έφτασαν σε κοντινή απόσταση (1,5 μέτρο) από τη συσκευή, όμως στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πρώτα βήματα του μικρού ελέφαντα


Το μιας εβδομάδας μικρό δοκιμάζει τις δυνάμεις του.

Γεννήθηκε πριν από μία εβδομάδα (στα τέλη Σεπτεμβρίου) και το ύψος του φτάνει το ένα μέτρο, ενώ το βάρος του τα 120 κιλά.

Το νεογέννητο, θηλυκό ελεφαντάκι δεν αποχωρίζεται τα… πόδια της μητέρας του, με τη βοήθεια των οποίων… κατάφερε να σταθεί στα δικά του και να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Το ελεφαντάκι γεννήθηκε στο ζωολογικό πάρκο Woburn Safari Park, στην περιοχή Milton Keynes της Αγγλίας και είναι ένα από τα λίγα μέλη της οικογένειας των ασιατικών ελεφάντων που φιλοξενούνται στη Μ. Βρετανία.

Οι γονείς της (η 20 ετών Damini και ο επίσης 20 ετών Raja) ζουν στο ίδιο πάρκο μαζί με άλλους πέντε ελέφαντες.

Οι ασιατικοί ελέφαντες ζουν σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, στη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία.



Σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail, που δημοσίευσε και τις παρακάτω φωτογραφίες, πιστεύεται ότι υπάρχουν 35.000-40.000 ασιατικοί ελέφαντες στον κόσμο.

Το ζωολογικό πάρκο αναμένεται να διεξάγει ένα διαγωνισμό, έτσι ώστε οι επισκέπτες του να επιλέξουν το όνομα που θα δοθεί στο μικρό.

Η προθεσμία για τις προτάσεις λήγει στις 7 Νοεμβρίου, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 22 Νοεμβρίου.








Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα είναι τα ταξίδια του μέλλοντος


Απόδραση στο διάστημα και υποβρύχια διαμονή.

Αναρωτιέστε πώς θα μοιάζουν τα ξενοδοχεία του μέλλοντος και ποιοι θα είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί; Η τελευταία έκθεση της παγκόσμιας μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών Skyscanner μας δίνει όλες τις απαντήσεις, παρουσιάζοντας μια εικόνα για τα ταξίδια του 2024!

Στο χρονικό διάστημα δέκα ετών η τεχνολογία θα είναι εκείνη, που θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες. Βασικό στοιχείο στη διαμονή θα αποτελεί η εξατομίκευση, δηλαδή η προσφορά υπηρεσιών ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και τα «θέλω» του κάθε ταξιδιώτη.

Το 2024 ετοιμάστε τις βαλίτσες σας για ένα ταξίδια στο διάστημα, ενώ μεγάλη ζήτηση αναμένεται να έχουν τα υποβρύχια ξενοδοχεία, αλλά και πολλοί προορισμοί, που σήμερα θεωρούνται υποβαθμισμένοι.

Το δωμάτιο του μέλλοντος



Φανταστείτε ένα δωμάτιο, το οποίο θα μπορείτε να προσαρμόζεται σε κάθε σας ανάγκη με τη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου. Στη διάθεση σας θα έχετε μια σειρά «έξυπνων» συσκευών, καθώς και ενσωματωμένη στο χώρο τεχνολογία, για να νιώθετε πάντα σαν στο σπίτι σας και ακόμα καλύτερα.

Διαδραστικοί τοίχοι θα εμφανίζουν ό,τι επιθυμείτε, ειδικά μαξιλάρια θα σας βοηθούν απολαύσετε έναν ήρεμο ύπνο, πιτζάμες θα παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας σας και ηχητικά ντους θα σας καθαρίζουν με τη χρήση φωτός!

Οι προορισμοί του μέλλοντος



Μέχρι το 2024 το διάστημα θα είναι ένας καλά οργανωμένος προορισμός για τους ταξιδιώτες, καθώς τα ταξίδια σε τροχιά γύρω από τη Γη θα γίνουν πιο προσιτά. Θα υπάρχουν ξενοδοχεία χτισμένα εκατοντάδες μίλια πάνω από τον πλανήτη, εκτός από αυτά που βρίσκονται κάτω από το νερό, με κάθε μια από τις δυο επιλογές να προσφέρει μαγευτική θέα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Σε 10 χρόνια οι ταξιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, ενώ και θα προκύψουν και νέοι προορισμοί. Από τη μία πλευρά, θα επιτρέπονται τα ταξίδια στις σημερινές «Απαγορευμένες Ζώνες», δηλαδή περιοχές που σήμερα πλήττονται από ταραχές και από την άλλη πολλοί θα καταφέρουν να δουν από κοντά απειλούμενη είδη ή μέρη, πριν αυτά εξαφανιστούν.

Μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία



Όλο και περισσότερο, οι ταξιδιώτες θα θέλουν να εξερευνήσουν έναν προορισμό μέσα από τα μάτια ενός ντόπιου. Οι άνθρωποι αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες και με ένα νέο κύμα συνεργατικών διαδικτυακών εργαλείων τα ταξίδια θα είναι ακόμα πιο εύκολα από ότι σήμερα.



Διαβάστε περισσότερα...

Το υλικό που θα μας επιτρέπει να αναπνέουμε κάτω από το νερό


Το κρυσταλλικό υλικό που μπορεί να δεσμεύει και να αποθηκεύει οξυγόνο.

Το να είναι κανείς σε θέση να αναπνέει κάτω από το νερό έχει από καιρό μια γοητεία για την ανθρωπότητα, αλλά οι φιάλες οξυγόνου κλέβουν κάτι από το συγκεκριμένο όνειρο. Πάντως είναι πολύ πιθανό, σύντομα να μη χρειαζόμαστε ειδικές μάσκες, χάρη στη δημιουργία του «Aquaman crystal», ή για να χρησιμοποιήσουμε τη σωστή ονομασία του: «[{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2 * 2H2O».

Μόλις ένας κουβάς με δέκα λίτρα από τον συγκεκριμένο κρύσταλλο, είναι αρκετός για να απορροφήσει το οξυγόνο από ένα δωμάτιο ενώ μπορεί να απορροφά και να απελευθερώνει οξυγόνο πολλές φορές χωρίς να χάνει την ιδιότητά του. «Είναι σαν να βουτάς ένα σφουγγάρι σε νερό, να το σφίγγεις για να φύγει και μετά να κάνεις πάλι το ίδιο ξανά και ξανά» σημειώνει η Christine McKenzie του Syddansk Universitet.

Το υλικό είναι σε θέση να αποθηκεύσει οξυγόνο σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από ότι μια φιάλη, που σημαίνει ότι θα είναι σαφώς μικρότερο σε μέγεθος, ελαφρύτερο για να αποθηκευτεί και σιγά σιγά να απελευθερώσει οξυγόνο όταν τίθεται κάτω από ένα μικρό ποσό θερμότητας. Μετά την απορρόφησή, το οξυγόνο παραμένει αποθηκευμένο μέχρι να χρειαστεί η απελευθέρωσή του, η οποία γίνεται μέσω χαμηλής θέρμανσης του υλικού ή υποβολής του σε χαμηλές πιέσεις οξυγόνου.

Η McKenzie θεωρεί πως ο κρύσταλλος θα μπορούσε να είναι πολύτιμος σε ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων οι οποίοι αναγκάζονται να μεταφέρουν φιάλες ή σε δύτες «οι οποίοι θα μπορούν μια μέρα να αφήσουν στο σπίτι τους τοις φιάλες τους και αντ’ αυτού να λαμβάνουν οξυγόνο από το υλικό αυτό», λέει χαρακτηριστικά, «Λίγοι κόκκοι περιέχουν αρκετό οξυγόνο για μια ανάσα, και καθώς το υλικό μπορεί να απορροφήσει οξυγόνο από το νερό γύρω από το δύτη και να το παρέχει σε αυτόν, ο δύτης τότε δεν θα χρειάζεται να φέρει περισσότερους παρά ελάχιστους κόκκους κρυστάλλου», αναφέρει.



Διαβάστε περισσότερα...

Η βιβλιοθήκη του Yale με τους 550 ανθρώπινους εγκεφάλους σε γυάλες!


Μια άκρως ανατριχιαστική συλλογή.

Αυτή η βιβλιοθήκη δεν διαθέτει βιβλία, αλλά κάτι πιο ανατριχιαστικό. Στα ράφια της βιβλιοθήκης του ιατρικού τμήματος της σχολής του Yale, βρίσκονται τακτοποιημένα γυάλες με 550 ανθρώπινους εγκεφάλους!

Η συλλογή ανήκε κάποτε στον πρωτοποριακό νευροχειρουργό Harvey Cushing, ο οποίος διατήρησε τους εγκεφάλους από το 1 903 έως το 1932. Όταν ο Cushing πέθανε το 1939, το Yale κληρονόμησε την περίεργη αυτή συλλογή.

Πριν οι γυάλες τοποθετηθούν στην ιατρική βιβλιοθήκη το 2010, η συλλογή ήταν κλειδωμένη σε ένα υπόγειο κάτω από τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, οι φοιτητές που επιδίωκαν άλλου είδους φοιτητικές συγκινήσεις, ξεγλιστρούσαν στο σκοτάδι, έμπαιναν στο σκονισμένο δωμάτιο αποθήκευσης και επιδίδονταν σε ευφάνταστες φάρσες...












Διαβάστε περισσότερα...