Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Αναπηρία Οράματος



Καθ΄εικόνα και ομοίωση, σαρξ εκ της (μέτριας) σαρκός μας. Γιατί μας προκαλεί έκπληξη η αναπηρία οράματος των 3 ηγετών της συγκυβέρνησης; Το ίδιο καλούπι με το δικό σου, το δικό μου, του ελληνάρα της διπλανής πόρτας, από την ίδια μήτρα προέρχονται ο Φώτης, ο Αντώνης, ο Βαγγέλης. Κοινή μήτρα των μετρίων.

Έχετε κρυφακούσει Έλληνες να συζητάνε στο Κολωνάκι, στο Περιστέρι, στο Μπραχάμι, στην Εκάλη, στη Λούτσα, στο Κορδελιό; Μας έχετε ακούσει στις διακοπές, στις παραλίες, στα καφέ, στις εκκλησίες, στους γάμους, στις κηδείες, στις βαφτίσεις; Οι κουβέντες μας, όταν δεν βρίζουμε ο ένας τον άλλον, προβάλλοντας επιδεικτικά τον "αούα" εαυτό μας, μοιάζουν βγαλμένες από εκπομπή της Μενεγάκη. Οι λέξεις χάνονται και βγαίνουν μόνο χλιμιντρίσματα και κραυγές εγκλείστων σε κολαστήρια ψυχών. Οι διάλογοί μας είναι τηλεοπτικοί, επιδερμικοί, μια Φουκουσίμα ηλιθιότητας.

Το πρότυπο του νεαρού Έλληνα άνδρα είναι κάτι ανάμεσα σε Γρηγόρη Αρναούτογλου και Δημήτρη Ουγγαρέζου και του μεσήλικα κάτι ανάμεσα στον μετεωρολόγο Αρνιακό και τον Παπαδάκη που διαδίδει από τις δικοπές του, ότι οι γυναίκες αντικρύζουν το καλλίγραμμο κορμί του και βουτάνε στη θάλασσα για να σβήσουν τη φλόγα τους. Μεγαλώνουμε και πεθαίνουμε μέσα στο ψέμα και τα “φίδια”. Μέσα στη παραμύθα που έχει φτιάξει ο καθένας για τον εαυτό του επειδή δεν αντέχουμε την αλήθεια.

Έτσι και ο Κουβέλης, ένας μέτριος δικηγοράκος με εφαλτήριο την αριστεροσύνη του και την υπάκουη συμπεριφορά του απέναντι στους μηντιάρχες βρέθηκε εδώ που βρέθηκε. Ο Σαμαράς κλασσική περίπτωση του παιδιού λακόστ-τίμπερλαντ, ο “ωραίος” του σαββατοκύριακου που πιθανόν να μπορούσε να τα καταφέρει ως επιστάτης γυναικών σε εργοστάσιο κομπόστας αναγκάζεται να υποδυθεί τον πρωθυπουργό. Όσο για τονσπασίκλα Βενιζέλο, που ούτε ωραίο μπορείς να τον πεις ούτε αριστερό, ούτε δεξιό, έπρεπε να σανιδώσει το γκάζι των σοφιστιών που εξ-άντλησε νοθεύοντας την νομική επιστήμη με τον φυσικό εγωισμό του, για να φθάσει ως εδώ.

Οι τρεις αυτοί όμοιοί μας που η συγκυρία τους όρισε ηγέτες πάσχουν από την αναπηρία οράματος για τη χώρα. Βλέπουν το κομματικό τους δάχτυλο και χάνουν τη χώρα. Θα περιμέναμε από τους 3 τους να βγουν και να πουν: Aποφασίσαμε από κοινού να παραδώσουμε μια άλλη πατρίδα στις επόμενες γενιές. Μια άλλη Ελλάδα που δεν θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των κομματικών (μας) συμμοριών του Δημοσίου. Μια Ελλάδα της οποίας εκτοξευτήρας στο μέλλον θα είναι ένα κράτος- πρότυπο, αντάξιο της ιστορίας, του πολιτισμού, των φιλοσόφων μας. Και για να γίνει αυτό, για να γκρεμίσουμε το σάπιο βασίλειο που εμείς κι εσείς (οι πολίτες) χτίσαμε αποφασίζουμε αυτές τις 100 τομές-ρήξεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα.

Αυτό θα περιμέναμε από τους 3. Να σταθούν πάνω από τη Τρόικα, πάνω από τη Μέρκελ, πάνω από τον Ομπάμα. Να σταθούν πάνω και πέρα από τη κρίση και να ξεδιπλώσουν το όραμα της Ελλάδας-πρότυπο του μέλλοντος.

Μπορούν όμως 3 μετριότητες σαν και του λόγου μας, σαν το περίφημο μέσο Έλληνα, με φιλοδοξίες διαχειριστή, με εξαρτήσεις από το σαθρό κομματικό κράτος, βουλιμικοί στους διορισμούς και έρμαια των μικροκομματικών συμφερόντων να αναμετρηθούν με την ιστορία; Όσο μπορεί και ο Καμπουράκης να πηδήξει τη Ζιζέλ.

Άλλωστε τα αποτελέσματα των συναντήσεών τους αυτό δείχνουν. Βγαίνουν από τα ραντεβού και αναλαμβάνουν δράση τα παπαγαλάκια που τους αξίζουν, ο Κεδίκογλου, ο Χασαπόπουλος, η Σπυράκη. Καλούμε τους στενογράφους της ιστορίας να κρατήσουν τα πρακτικά ετούτης εδώ της συγκυρίας ώστε οι μελλοντικές μπασταρδεμένες γενιές των Ελλήνων να γνωρίζουν τους πρωταίτιους του εκφυλισμού τους…


Διαβάστε περισσότερα...

Στον «αέρα» η μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία



Τον κίνδυνο να μείνουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος με την έναρξη του νέου σχολικού έτους αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι μαθητές με αναπηρία σε ολόκληρη την επικράτεια και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Όπως καταγγέλλει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, το ζήτημα της μετακίνηση των παιδιών με αναπηρία από και προς τα σχολεία τους δεν έχει λυθεί ακόμη και ούτε πρόκειται να προλάβει να διευθετηθεί πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα που οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη και προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Αρβανιτόπουλο ζητά «να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία για το σχολικό έτος 2012-2013 με τη ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης».

Όπως τονίζει, θα πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των δήμων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρεται: «Ύστερα από την ενημέρωση που σας παρείχε και η Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. με την υπ’ αριθ. πρωτ. 751/13.07.2012 επιστολή της, το πρόβλημα των μετακινήσεων των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία είναι μείζονος σημασίας και από ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται κινδυνεύει με την έναρξη του νέου σχολικού έτους (11 Σεπτεμβρίου 2012) να μείνει εκτός εκπαιδευτικού συστήματος ο μεγαλύτερος αριθμός των μαθητών με αναπηρία σε ολόκληρη την επικράτεια και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία το ζήτημα των μετακινήσεων από πλευράς Δήμων είναι στον «αέρα» και ένας μεγάλος αριθμός αυτών υποστηρίζουν μετά βεβαιότητας ότι δεν θα έχει διευθετηθεί μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου που πρόκειται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα, αυτές τις ημέρες ξεκινάει η διαδικασία προκήρυξης ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για τις μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρία, για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτούνται περισσότεροι από 3 μήνες. Ομοίως και στον Δήμο Αθηναίων, όπου παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών, η ολοκλήρωση των διαδικασιών και κατακύρωσης των διαγωνισμών σε μειοδότες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2,5 μηνών. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα μειωμένο το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ταξί για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία μετακινήσεων μαθητών ΑμεΑ.

Από τα προαναφερθέντα γίνεται αντιληπτό ότι η σχολική χρονιά για τα άτομα με αναπηρία δεν θα αρχίσει την ίδια ημέρα που θα ξεκινήσει για όλους τους υπόλοιπους μαθητές».

Μιλώντας στο tvxs.gr, o πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης εξηγεί πως «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη μίσθωση από τους δήμους μέσων μεταφοράς των παιδιών με αναπηρία και δεν πρόκειται να προλάβουν να ολοκληρωθούν πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου».

«Ζητάμε με διάταξη νόμου να παραταθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις της περιφέρειας έως ότου οι διαδικασίες για τη μίσθωση από τους δήμους να ολοκληρωθούν. Τα παιδιά πρέπει να εξασφαλίσουν την μετακίνηση τους από και προς τα σχολεία», τονίζει ο κ. Βαρδακαστάνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορίες της διπλανής πόρτας



Στα συσσίτια καταφεύγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι της διπλανής πόρτας για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.

Αρκετές εκκλησιές καθημερινά προσφέρουν φαγητό στους πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Δείτε το βίντεο του ALPHA


Διαβάστε περισσότερα...

Έξι είδη τροφίμων για καλοκαιρινή δίαιτα



Τροφές που βοηθούν τη σιλουέτα.

Είναι πιο εύκολο να διαλέξετε υγιεινότερες τροφές το καλοκαίρι, όταν τα ‘βαριά’ φαγητά με τις πολλές θερμίδες είναι λιγότερο ελκυστικά. Οι πιο ωραίες τροφές το καλοκαίρι είναι ελαφριές, δροσιστικές και το σημαντικότερο, σας κρατάνε μακριά από τη ζεστή κουζίνα.

Το καλοκαίρι, μας προμηθεύει με λαχταριστά φρούτα και λαχανικά. Εκτός από το ότι περιέχουν λίγες θερμίδες, μας τονώνουν με τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τις ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους.

Η Susan Moore, της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων, συνιστά την κατανάλωση φρούτων εποχής, τα οποία θα μας ενθουσιάσουν με τη γεύση, τη δροσιά και τη φρεσκάδα τους. Αφήνοντας τα μήλα και τα πορτοκάλια για το χειμώνα, μπορούμε να διαλέξουμε πεπόνια, ντομάτες, μούρα, αγγούρια και άλλα φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού. Σαν δώρο, τονίζει η ειδικός, μπορείτε να ξεχάσετε την ποσότητα, όσον αφορά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Η ειδικός προτείνει 6 τροφές που βοηθούν τη σιλουέτα, καθώς και τρόπους μαγειρέματος για το καλοκαίρι:

Κρύες σούπες

Οι κρύες σούπες προτείνονται ως φαγητό με λίγες θερμίδες. Η έρευνα δείχνει ότι μια σούπα χαμηλών θερμίδων στην αρχή του γεύματος φέρνει το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να τρώμε λιγότερο.

Καρπούζι

Σε ποιόν δεν αρέσει να ‘βουτά’ σε μια φέτα δροσερού καρπουζιού όταν κάνει ζέστη; Το καρπούζι αποτελείται κατά το ήμισυ από νερό. Είναι ένας όμορφος τρόπος να ξεδιψάσουμε, τρώγοντας παράλληλα κάτι γλυκό.

Ψητά λαχανικά

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Dawn Jackson, ένα πιάτο ψητά λαχανικά είναι απαραίτητο το καλοκαίρι. Προτείνει ψητά κρεμμύδια, πιπεριές, καρότα, σπαράγγια και σκόρδο. Μπορούν να συνδυαστούν με τυρί κότατζ ή να χρησιμοποιηθούν σε πίτες λαχανικών.

Σαλάτες

Οι σαλάτες αποτελούν γρήγορο και υγιεινό γεύμα, που δεν απαιτεί κάποια συνταγή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν λαχανικά με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, λίγα καρύδια και ελαφριά βινεγκρέτ. Στο λεπτό έχετε ένα γεύμα. Η ειδικός προτείνει, για να έχει γεύση η σαλάτα σας, να προσθέτετε διάφορα χορταρικά για να παραλείπετε το ντρέσιγκ. Αν πρόκειται να προσθέσετε ψάρι ή κρέας στη σαλάτα, να το θεωρείτε σαν συνοδευτικό στα λαχανικά.

Ροφήματα με λίγες ή καθόλου θερμίδες

Γλυκός καφές, τσάι και αναψυκτικά καταναλώνονται εύκολα το καλοκαίρι, αλλά μας γεμίζουν θερμίδες. Τα αναψυκτικά αποτελούν την Αχίλλειο πτέρνα μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, γιατί χρειαζόμαστε πολλά υγρά για να διατηρούμαστε δροσεροί. Η ειδικός προτείνει λευκό κρασί με λεμόνι ή λάιμ.

Επιδόρπια με βάση τα φρούτα

Η διαιτολόγος προτείνει:

Ψητό ανανά με ρούμι
Παγωμένα γλυκά κεράσια
Ψητά ροδάκινα με μέλι και βατόμουρα
Παγωμένη μπανάνα με επικάλυψη σοκολάτας
Παγωμένα σταφύλια
Ψητή μπανάνα με παγωτό χαμηλό σε λιπαρά


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το τυρί πρωταγωνιστεί στο τραπέζι μας



«Πρωταθλήτρια» σε περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι η παρµεζάνα.

Κυριαρχεί στο τραπέζι µας, δίνοντας στη χώρα µας την ευρωπαϊκή πρωτιά στην κατανάλωσή του. Πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταµίνες Α, Β, C, D, E και Κ, το τυρί αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής. Οι παραλλαγές στη γεύση, το άρωµα και τη µορφή του εξαρτώνται από το είδος του γάλακτος από το οποίο είναι φτιαγµένο, την επεξεργασία του και τον χρόνο ωρίµανσής του.

Η περιεκτικότητα του τυριού σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη µέθοδο παρασκευής του. Οι πρωτεΐνες των τυριών παρουσιάζουν διακύµανση από 10-30%- και είναι µάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, ανώτερης ποιότητας από του κρέατος, ενώ τα λιπαρά τους από 0-35%. Ακόµη και η περιεκτικότητα των διαφόρων ειδών τυριού σε ασβέστιο, διαφέρει ανάλογα µε την τεχνολογία παραγωγής. Είναι µεγαλύτερη στα σκληρά τυριά σε σχέση µε τα µαλακά. «Πρωταθλήτρια» σε περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι η παρµεζάνα και ακολουθούν η γραβιέρα, η γκούντα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι και το ένταµ. Το τυρί κότατζ, η µυζήθρα και το ανθότυρο µπορεί να θεωρούνται light επιλογές και να προτιµώνται από όσους προσέχουν τη διατροφή και τη γραµµή τους, έχουν όµως και το λιγότερο ασβέστιο (6-17 φορές λιγότερο από την παρµεζάνα).

Μία µερίδα φέτα (65γρ) καλύπτει το 40% των ηµερήσιων αναγκών ενός ενήλικου σε ασβέστιο, µια µερίδα κεφαλοτύρι το 55%, µία µερίδα γραβιέρα (55γρ) καλύπτει το 68% της συνιστώµενης ηµερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο (ΣΗΠ), ενώ µια µερίδα µαλακού τυριού λίγο παραπάνω από το 30% της ΣΗΠ.Αν και το τυρί αποτελεί πολύ σηµαντική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου για κάθε ηλικία, καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση τυριών όπως το brie, το ροκφόρ, το καµαµπέρ και άλλα µαλακά τυριά, οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυµοσύνης και οι ανοσοκατεσταλµένοι ασθενείς.

Τα τυριά αυτά φέρουν επιφανειακή ζυµοχλωρίδα, άρα και πιθανότητες να έχει επιβιώσει το επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο της λιστέριας.

Αγοράστε σωστά

Το τυρί φέτα πρέπει να βρίσκεται µέσα σε καθαρά δοχεία, πάνω στα οποία θα πρέπει να υπάρχει η ένδειξη µε την ηµεροµηνία παρασκευής, την ποιότητα του τυριού, το όνοµα και την έδρα του παρασκευαστή και τον αριθµό έγκρισης της εγκατάστασης.

Το δε τυρί δεν θα πρέπει να φέρει κιτρινωπές κηλίδες στην επιφάνειά του. Αυτές αποτελούν ένδειξη µερικής αφυδάτωσης της επιφάνειας του τυριού και πιθανή αιτία ανάπτυξης µυκήτων. Επίσης, όταν η φέτα εξέρχεται από το δοχείο, δεν θα πρέπει να σχηµατίζονται «σχοινιά άλµης» που αποστραγγίζονται αργά από τη µάζα του τυριού. Κάτι τέτοιο υποδεικνύει την ύπαρξη υψηλού αριθµού κολοβακτηρίων και άλλων βακτηρίων στην άλµη, όπου και παράγουν παχύρρευστες ουσίες.Τα σκληρά και ηµίσκληρα τυριά θα πρέπει να περιβάλλονται από προστατευτικό υλικό, όπως η παραφίνη και να αναφέρουν επίσης στην ετικέτα τους τις παραπάνω πληροφορίες. Η επιφάνεια του τυριού, θα πρέπει να είναι καθαρή και να µην φέρει ανώµαλους χρωµατισµούς, ρωγµές ή εστίες µούχλας. Η µούχλα είναι η πιο συνηθισµένη από τις αλλοιώσεις που εµφανίζουν τα τυριά και οφείλεται στην έκθεσή τους σε αυξηµένη υγρασία.

Λόγω του κινδύνου ανάπτυξης µυκήτων και παραγωγής µυκοτοξινών στα σκληρά τυριά, φροντίστε να µην καταναλώνετε ποτέ προϊόντα που εµφανίζουν αποχρωµατισµό και να µην τρώτε ποτέ το σκληρό κηρώδες περίβληµα των τυριών.Όλα τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται από παστεριωµένο γάλα. Αν θέλετε να καταναλώσετε τυριά που προέρχονται από νωπό γάλα, απαιτείται να έχει προηγηθεί ωρίµανσή τους για τουλάχιστον 3 µήνες, διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης µελιταίου πυρετού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H εφορία κάνει... εκπτώσεις


Σε επτά μηνιαίες δόσεις μπορούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ το φόρο εισοδήματος, ενώ αν καταβάλουν εφάπαξ το ποσό θα έχουν έκπτωση 1,5%.

Από σήμερα οι εφορίες θα είναι σε θέση να ενημερώνουν κάθε φορολογούμενο ξεχωριστά για τον αριθμό και το ύψος των δόσεων που μπορεί να γίνουν, ενώ σύμφωνα με τον γ.γ. Πληροφορικών Συστημάτων, Χάρη Θεοχάρη, από τα τέλη της εβδομάδας -την Πέμπτη πιθανότατα- όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θερίζει η φυματίωση στις φυλακές



Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής επικρατούν στις περισσότερες φυλακές της χώρας με τη φυματίωση να θερίζει τους τροφίμους. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κυριότερη αιτία της μετάδοσης της ασθένειας είναι ο συνωστισμός.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
«Επ’ αφορμής της συνέντευξης του κ. Σπύρου Καρακίτσου, Προέδρου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων με θέμα τη φυματίωση που θερίζει στις φυλακές όλης της χώρας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκπέμπει σήμα κινδύνου διότι κατά συρροή είναι τα περιστατικά κρατουμένων που εισέρχονται στο σωφρονιστικό σύστημα και εξέρχονται άρρωστοι με λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδουν σε χιλιάδες άλλους συνανθρώπους τους.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχαμε επισημάνει στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κο Παπαϊωάννου, το δημόσιο κίνδυνο που ελλοχεύει από αυτή τη βραδυφλεγή βόμβα απρόβλεπτων διαστάσεων που είναι τα μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα μέσα στις φυλακές λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες. Είχαμε προτείνει τον έλεγχο από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και την έκβαση των πορισμάτων τους από τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Απάντηση μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει. Όμως σημειώνουμε ότι η ολιγωρία και η καθυστέρηση ανάληψης των ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς θα προκαλέσει σύντομα μεγάλη κοινωνική και υγειονομική έκρηξη.

Ήδη έχουμε στα χέρια μας καταγγελίες γιατρών για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις φυλακές του Κορυδαλλού, αλλά και για τις άθλιες συνθήκες και τις τραγικές ελλείψεις του Νοσοκομείου Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού
Θεωρούμε ως πρωταρχική προτεραιότητα της Πολιτείας, μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς, μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού, οι οποίες είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες, αλλά και σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα να ξεκινήσει άμεσα μια εθνική υγειονομική προσπάθεια που θα περιλαμβάνει 1) σειρά προληπτικών και άλλων εξετάσεων, 2) εμβολιασμό όπου χρειάζεται, ανάλογα με τον επιπολασμό των νοσημάτων και τη νοσηρότητα που υπάρχει. 3) κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η οποία θα δίδεται μπροστά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους 4)αποπεράτωση της θεραπείας τους, 9 ή 12 μήνες, ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα και να υπάρξει έλεγχος με ακτινογραφία θώρα και φυματινοαντίδραση Mantoux 5) διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και απολύμανση με χλωρίνη και πλύσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία
Ιδιαίτερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους μετάδοσης της φυματίωσης καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από αυτήν.

Μέσα από έναν τέτοιο συντονισμό για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας , δε θα κινδυνεύουν ούτε οι προφυλακιστέοι για απλά ή σοβαρότερα αδικήματα που μπορεί να αποφυλακιστούν και να απαλλαγούν από τα αδικήματα, να πεθάνουν όμως από μία μεταδοτική ασθένεια.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κος Γιώργος Πατούλης, κάνοντας έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, δηλώνει: "δώστε τη δύναμη στους Ιατρικούς Φορείς να βοηθήσουν σε ένα κράτος που προσπαθεί, αλλά δε μπορεί, να διατηρήσει την υγεία χιλιάδων ανθρώπων. Σε φτωχούς φυλακισμένους που έχουν φυματίωση ή άλλες χρόνιες ασθένειες, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών προτίθεται να στηρίξει σε συνεργασία με τις σωφρονιστικές μονάδες τις ανάγκες σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό".

Θεματοφύλακας της Δημόσιας υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί για να μην εκραγεί η βραδυφλεγής αυτή Βόμβα της εξάπλωσης της φυματίωσης και των λοιπών λοιμωδών νοσημάτων και προτείνει λύσεις ώστε όποιος εισέρχεται στο σωφρονιστικό σύστημα να εξέρχεται ζωντανός, υγιής και να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς να μεταδώσει λοιμώδη νοσήματα σε χιλιάδες άλλους συνανθρώπους του».


Διαβάστε περισσότερα...

Ολυμπιονίκες Αστρονομίας


Με τις βαλίτσες τους φορτωμένες διακρίσεις επιστρέφουν από το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας οι πέντε Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας- Αστροφυσικής, που ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χθες με την απονομή των βραβείων.

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει με ένα ασημένιο μετάλλιο, δύο χάλκινα και δύο εύφημες μνείες. Το ασημένιο μετάλλιο, που είναι και το πρώτο που κατακτά η χώρα μας στο διαγωνισμό, κατέκτησε ο Μάνος Βουρλιώτης από την Αθήνα, τα χάλκινα κατέκτησαν οι Κρινιών Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλείας και η Ιωάννα Κούρκουλου από τα Γλυκά Νερά Αττικής, ενώ εύφημο μνεία απέσπασαν οι Πάρης Τζιτζιμπάσης από τη Δράμα και Θέμης Πράπας από τη Λάρισα.

Την πενταμελή αποστολή των μαθητών συνόδευσαν στη μακρινή Βραζιλία ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σειραδάκης και ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλας, ενώ ως παρατηρητές συμμετείχαν επίσης στην ομάδα η Μαρία Κονταξή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Χρίστος Ξενάκης από το Βόλο.

«Πρόκειται για πανέξυπνα παιδιά, που μέσα στη λαίλαπα των πανελλήνιων εξετάσεων κατάφεραν να διαβάσουν, να έρθουν εδώ και να διακριθούν» δήλωσε από το Ρίο ντε Τζανέιρο, ο καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης, εμφανώς ικανοποιημένος από τις σημαντικές διακρίσεις που απέσπασαν οι Έλληνες μαθητές.

Επί μία εβδομάδα, μέσα στον Ιούλιο, οι πέντε μαθητές, οι οποίοι επελέγησαν ύστερα από απαιτητικές πανελλαδικές εξετάσεις της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, όπου βρίσκεται και το σχολείο Αστρονομίας, υποβλήθηκαν σε εντατική προετοιμασία από πολυμελή ομάδα αστρονόμων, φυσικών, αλλά και φοιτητών, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πολύ επιτυχημένη παρουσία της ελληνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα της Βραζιλίας.

Λάτρης του ουρανού και των φαινομένων του, ο Μάνος Βουρλιώτης, ο μαθητής που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο- λίγο καιρό νωρίτερα είχε κατακτήσει και το χάλκινο στην Ολυμπιάδα Φυσικής στο Ταλίν της Εσθονίας- δεν ξέχασε να ευχαριστήσει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, τον καθηγητή του στο σχολείο Τάκη Λάζο, που τον βοήθησε και τον υποστήριξε σε όλη του την πορεία.

«Είχα συμμετάσχει και πέρυσι στην αντίστοιχη Ολυμπιάδα, στην Πολωνία. Φέτος, δυστυχώς, λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων δεν είχα πολύ χρόνο για διάβασμα» εξομολογείται ο νεαρός μαθητής, ο οποίος άρχισε να «ανακαλύπτει» το θαυμαστό κόσμο της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής από το αντίστοιχο μάθημα της β' λυκείου.

Στις πέντε προηγούμενες Ολυμπιάδες, η Ελλάδα είχε κατακτήσει τέσσερα μετάλλια και αρκετές εύφημες μνείες, ενώ η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Βόλο, από τις 27 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2013.

Τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχει αναλάβει να καλύψει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην τελετή απονομής των βραβείων παραβρέθηκε ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ρίο ντε Τζανέιρο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, ενώ τηλεφωνικό χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρέσβης της χώρας μας στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, Δημήτρης Αλεξανδράκης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόβοι για νέα μέτρα

 

Τρομάζει η ύφεση.

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την ανοδική πορεία της ύφεσης, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέα μαύρη τρύπα στα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5% στο δεύτερο τρίμηνο προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στην οδό Νίκης. Εκείνο που ανησυχεί τον Γιάννη Στουρνάρα είναι το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει νέα επιπρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2013-2015 προκειμένου να καλυφθούν τα έσοδα που θα εμφανίσουν υστέρηση λόγω της μεγάλης ύφεσης.

Το ελληνικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο υποχώρησε στα 43,68 δισ. ευρώ, επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2005. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές 2005, κατά το β΄ τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση 6,2% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2011. Το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου του 2012 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και με νεότερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.

Στις συζητήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών, τέθηκε το θέμα της ύφεσης, ωστόσο οι τροϊκανοί δεν είχαν δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση. «Υλοποιήστε τους στόχους για τους οποίους έχετε δεσμευτεί και θα δούμε για την ύφεση», φέρεται να είχαν πει στον Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα, οι επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης στα έσοδα και κατά συνέπεια στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος είναι ενδεικτικές της δυσκολίας που θα έχει το υπουργείο Οικονομικών στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα 11,5 δισ. ευρώ.

Από το 2009 που μπήκε η Ελλάδα για τα καλά στη δίνη της κρίσης το ΑΕΠ έχει καταβαραθρωθεί. Η χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2009 παρήγαγε εγχώριο προϊόν 97,6 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές 2005) και τρία χρόνια μετά το ποσό αυτό έχει υποχωρήσει σε 84,3 δισ. ή 13,3 δισ. χαμηλότερα. Σε τρέχουσες τιμές η εικόνα είναι ανάλογη: από τα 110,2 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2009 στα 98,8 δισ. το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις που διατυπώθηκαν από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για ύφεση 7% φέτος, ενώ διεθνείς οίκοι προβλέπουν νέα πτώση του ΑΕΠ κατά 3-4% την επόμενη χρονιά. Και αυτά χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα επηρεάσουν την οικονομία οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα μικροσκοπικά αδέλφια



Γνωρίστε την Μπρίτζετ και τον Μπραντ Τζόρνταν από το Οχάιο των ΗΠΑ, που ουδεμία σχέση έχουν με τον πρώην μπασκετμπολίστα Μάικλ Τζόρνταν.

Κι αυτό γιατί τα αδέλφια Τζόρνταν είναι τα πιο μικρόσωμα αδέλφια έχοντας μάλιστα και θέση στα Ρεκόρ Γκίνες.

Η 23χρονη Μπριτζετ είναι μόλις 68 εκατοστά ενώ ο μεγαλύτερο αδελφός της είναι ψηλότερος κατά περίπου 20 εκατοστά, δηλαδή κάτι λιγότερο από ένα μέτρο στα 96 εκατοστά.

Οι δυο πάσχουν από οστεοδυσπλασία, μια σπάνια ασθένεια από την οποία υποφέρουν περίπου 200.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ.












Διαβάστε περισσότερα...

800.000 θέσεις εργασίας


Η Αυστραλία θα πρέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να βρει άλλους 800.000 εργάτες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της ανάπτυξης σε τομείς όπως η παροχή υπηρεσιών και η εξορυκτική βιομηχανία, όπου απαιτείται ειδικευμένο προσωπικό.

Σχετική ανάλυση που εκπόνησε αρμόδια υπηρεσία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας «προειδοποιεί» την κυβέρνηση Γκίλαρντ ότι το εργασιακό τοπίο της χώρας αναμένεται να αλλάξει δραματικά, με μείωση των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία κατά 85.000 και αύξηση του αριθμού των ειδικευμένων εργατών. Η ανάλυση αυτή κοινοποιήθηκε στους εργοδότες, προκειμένου να λάβουν εγκαίρως τα ενδεδειγμένα μέτρα, ώστε να εξασφαλίσουν ειδικευμένα εργατικά χέρια.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών του υπουργείου Εργασίας, η ζήτηση για ανειδίκευτους εργάτες αναμένεται να αυξηθεί κατά 10.000, κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός τους θα αντιπροσωπεύει το 7% των 800.000 εργατών που θα χρειαστεί η χώρα. Από αυτές τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν την προσεχή πενταετία, 220.000 θα δημιουργηθούν στο Κουίνσλαντ, 190.000 στη Νέα Νότιο Ουαλία, 180.000 στη Βικτώρια, 150.000 στη Δυτική Αυστραλία και 50.000 στη Νότιο Αυστραλία.



Διαβάστε περισσότερα...

Εφάπαξ: Ο πίνακας με τα 21 ταμεία



Δείτε τον πίνακα με τα 21 ταμεία που ζητούν πίσω το εφάπαξ από τους συνταξιούχους δικαιούχους...




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Bullying...


Με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού βρίσκεται αντιμέτωπο ένα στα πέντε παιδιά, ηλικίας 11-15 ετών, στη Σλοβενία, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα πολυετούς διεθνούς έρευνας, την επίβλεψη για την οποία στη σλοβενική επικράτεια είχε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (IVZ) της χώρας.

Πιο ευάλωτοι είναι οι 13χρονοι μαθητές, οι οποίοι μπλέκουν συχνά σε καβγάδες, σύμφωνα με έρευνα για τη συμπεριφορά των μαθητών στα σχολεία της χώρας.

«Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι περίπου το 24% των αγοριών και το 7% των κοριτσιών, ηλικίας 13 ετών, καβγαδίζουν συχνά» δήλωσε ο Νίνα Σκανιέτι από το IVZ. Όπως είπε, η Σλοβενία βρίσκεται στη δέκατη θέση μεταξύ 36 κρατών σε ό,τι αφορά τους σχολικούς καβγάδες στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Μάλιστα, επειδή πρόκειται για μία πολυετή έρευνα, αξιοσημείωτο είναι πως τα στοιχεία από το 2002 δεν έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με σήμερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, εκτός από μία μικρή πτώση στο ποσοστό των κοριτσιών που πέφτουν θύματα αυτής της πρακτικής.

Ένα άλλο στοιχείο διαφοροποίησης είναι η αύξηση της τάξεως του 2,5% στο ποσοστό των κοριτσιών που εμπλέκονται σε καβγάδες και καταστάσεις εκφοβισμού.

Το IVZ προειδοποιεί ότι ο εκφοβισμός και η βία κατά την εφηβεία μπορεί να προκαλέσουν ψυχικά προβλήματα και να οδηγήσουν σε κακές επιδόσεις στο σχολείο και σε καταχρήσεις (τσιγάρο, αλκοόλ, παράνομες ουσίες).



Διαβάστε περισσότερα...

Tο "ιερό" εμπόριο των ημερών



Η κρίση έχει επηρεάσει ακόμη και τον θρησκευτικό τουρισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ




Διαβάστε περισσότερα...

Είναι το το Like... επίσημη δήλωση;


Μαίνεται «μάχη» γύρω από το γνωστό «like» στο Facebook, και κατά πόσον αυτό θα έπρεπε να προστατεύεται από τα συνταγματικά δικαιώματα περί ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Ο Ντάνιελ Ρέι Κάρτερ Τζούνιορ ήταν βοηθός σερίφη στο Χάμπτον της Βιρτζίνια. Προϊστάμενός του και σερίφης ήταν ο Μπι Τζέι Ρόμπερτς, ο οποίος έθετε ξανά υποψηφιότητα για τη θέση το 2009. Το ζήτημα προέκυψε όταν ο Κάρτερ και άλλοι πέντε υπάλληλοι του γραφείου του σερίφη έκαναν like στη σελίδα του ανταγωνιστή του Ρόμπερτς στο Facebook, με αποτέλεσμα να απολυθούν μετά την επανεκλογή του Ρόμπερτς.

Ο Κάρτερ κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, αλλά το δικαστήριο της Βιρτζίνια αποφάνθηκε ότι τα δικαιώματα ελευθερίας της έκφρασης δεν καλύπτουν τις περιπτώσεις που κάποιος δεν «λέει» κάτι, όπως το «like».

Ωστόσο, ο Κάρτερ δεν κατέθεσε τα όπλα και κατέφυγε στο Εφετείο, και η αντιπαράθεση συνεχίζεται. Οι συνήγοροί του λένε πως το «like» αποτελεί από μόνο του «δήλωση», και, σε τελική ανάλυση, περιλαμβάνεται η λέξη «like», οπότε υπάρχει «κάτι» το οποίο «λέγεται».

Στην υπόθεση πήρε θέση και το ίδιο το Facebook, το οποίο σε επιστολή του προς το δικαστήριο, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της συνταγματικής προστασίας των δηλώσεων / εκφράσεων τέτοιου είδους.

Οι επόμενες εξελίξεις πάνω στη δίκη αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα επιχειρήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί υπέρ του Κάρτερ - και επίκαιρο, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων- ήταν αυτό που παραλληλίζει το «like», ως χειρονομία πολιτικής έκφρασης με την «black power» χειρονομία δύο μαύρων Αμερικανών σπρίντερ (που σήκωσαν τις γροθιές τους στον αέρα στο βάθρο) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, κατά την οποία επίσης δεν είχαν ειπωθεί λέξεις, αλλά το μήνυμα ήταν προφανές.

Το γενικότερο κλίμα εντός και εκτός του κυβερνοχώρου φαίνεται να είναι υπέρ του Κάρτερ, καθώς εάν η απόφαση του Εφετείου δικαιώσει τον σερίφη Ρόμπερτς, τότε θα δημιουργηθεί ένα δικαστικό προηγούμενο το οποίο θα επιτρέπει στους εργοδότες να επεμβαίνουν στις ελευθερίες έκφρασης των εργαζομένων τους στα social media.

Οι περιπτώσεις αντιπαράθεσης εργαζομένων –εργοδοτών που αφορούν θέματα χρήσης κοινωνικών δικτύων αυξάνονται, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτήν του Νόα Κράβιτζ, πρώην εργαζομένου στην ιστοσελίδα PhoneDog, που φεύγοντας «πήρε» μαζί του ένα λογαριασμό Twitter που είχε φτιάξει για την προώθηση της δουλειάς του ενώ δούλευε για το PhoneDog, καθώς και ενός οδηγού ασθενοφόρου που είχε εκφραστεί αρνητικά στο Facebook για την εταιρεία για την οποία εργαζόταν.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ήλιος κρύβει κινδύνους



Απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας.

Ο ήλιος είναι γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρατεταμένη έκθεση σ’ αυτόν εγκυμονεί και κινδύνους. Ο ήλιος εκπέμπει προς τη Γη υπεριώδη ακτινοβολία. Ένα μέρος αυτής (UVC) φιλτράρεται από τη γήινη ατμόσφαιρα, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της (UVA, UVB) ακτινοβολεί το ανθρώπινο σώμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία διεισδύει στην επιδερμίδα προκαλώντας τοπικά αλλοιώσεις στα κύτταρα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και του γενετικού υλικού. Ο οργανισμός προσπαθεί με διάφορους μηχανισμούς να αποκαταστήσει αυτές τις βλάβες και κατά κανόνα το πετυχαίνει. Η υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, αλλεργία, πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά και ανάπτυξη δερματικού καρκίνου.

Τα παιδιά εκ φύσεως έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα. Επιπλέον οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Φυσικά, ο ήλιος δεν προσβάλλει το ίδιο όλους τους τύπους δέρματος. Τα ανοιχτόχρωμα άτομα, δηλαδή αυτά που έχουν λευκό δέρμα, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Όσο πιο μελαχρινός είναι ένας άνθρωπος τόσο μικρότερο κίνδυνο αντιμετωπίζει.

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες (UVA) διαπερνούν τα σύννεφα, ακόμα και το τζάμι. Επίσης επιφάνειες που ανακλούν το φως, όπως το νερό και το χιόνι, «πολλαπλασιάζουν» την έκθεση στον ήλιο. Το καλοκαίρι και ιδίως τις μεσημεριανές ώρες η ηλιακή ακτινοβολία είναι ισχυρότερη. Επομένως αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε τότε ή να κάνουμε ηλιοθεραπεία. Ακόμα και η παραμονή μέσα στο νερό δεν παρέχει προστασία.

Τα βρέφη δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο και πρέπει να παραμένουν ντυμένα στη σκιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να φορούν σκουρόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Τελευταία μάλιστα κυκλοφορούν ρούχα με ειδική σήμανση φωτοπροστασίας.

Τέλος είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας. Αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται περίπου 20 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες. Για χρήση στο νερό υπάρχουν αδιάβροχα προϊόντα. Κάθε αντηλιακή κρέμα αναγράφει δύο δείκτες προστασίας, για την υπεριώδη ακτινοβολία Α και Β αντίστοιχα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης τόσο περισσότερη ώρα μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πονάει η μέση σας;



Τέσσερις γνωστοί μύθοι για τους πόνους της πλάτης.

Διαβάστε 4 γνωστούς μύθους για τους πόνους της πλάτης και αλλάξτε τρόπο ζωής για να μειώσετε τον πόνο.

ΜΥΘΟΣ Νο1
«Μη σηκώνεις βαριά αντικείμενα, θα πονέσει η μέση σου»
Οι περισσότεροι τραυματισμοί δεν προκαλούνται από αυτό που σηκώνετε, αλλά από το πώς το κάνετε. Η σωστή στάση είναι να λυγίσετε τα γόνατα, κρατώντας ίσια την πλάτη. Πιάστε το αντικείμενο, φέρτε κοντά στο σώμα σας και σηκωθείτε όρθιοι. Το βάρος πρέπει να το σηκώσουν οι μύες των μηρών και των γλουτών και όχι η μέση σας.

ΜΥΘΟΣ Νο2
«Πρέπει να κάθεσαι με ίσια την σπονδυλική σου στήλη»
Μπορεί η μαμά σας να είχε δίκιο που δε σας άφηνε να καμπουριάζετε, όμως το να κάθεστε με την πλάτη υπερβολικά στητή δεν είναι τόσο καλό για την πλάτη σας. Ασκείται πολλή πίεση στους δίσκους, ειδικά αν το κάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ερευνητές στη Σκοτία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κάθονταν σε ορθή γωνία καταπονούσαν περισσότερο την πλάτη τους από αυτούς που κάθονταν με κλίση 135 μοιρών. Πιο σημαντικό από το να κάθεστε σωστά είναι το να κάνετε συχνά διαλείμματα και να σηκώνεστε από το γραφείο στη διάρκεια της μέρας. Για να ενισχύσετε την κυκλοφορία στους μυς της πλάτης και να μειώσετε την κούραση, φροντίστε να σηκώνεστε όρθιοι κάθε μισή ώρα και να περπατάτε χαλαρά για πέντε λεπτά ή να κάνετε διατάσεις κάθε μία ώρα.

ΜΥΘΟΣ Νο 3
«Η άσκηση επιβαρύνει την πλάτη σου»
Οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου πόνου στην πλάτη κατά 43%. Η άσκηση δυναμώνει τους μυς της πλάτης και αυξάνει τη ροή του αίματος στους δίσκους, βοηθώντας τους να αντεπεξέλθουν στην καθημερινή καταπόνηση. Επίσης, η τακτική άσκηση διατηρεί υπό έλεγχο και το βάρος σας, κάτι που έχει τεράστια οφέλη και για την πλάτη σας. Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε ενώ ασκείστε: πρώτον, κάντε ζέσταμα τουλάχιστον για 15 λεπτά ήπιας αεροβικής άσκησης για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στους μυς της πλάτης. Έπειτα, παρατηρήστε τη στάση σας στον καθρέφτη ενώ σηκώνετε βάρη. Η πλάτη σας πρέπει πάντα να είναι ίσια, είτε ασκείτε τους δικέφαλους είτε τα πόδια.

ΜΥΘΟΣ Νο 4
«Το πολύ σκληρό στρώμα είναι καλύτερο για την πλάτη»
Αντίθετα, μπορεί να είναι η πηγή του πόνου σας. Το να βρείτε ένα στρώμα κατάλληλο για την πλάτη είναι μπέρδεμα: ένα υπερβολικά μαλακό στρώμα δεν προσφέρει αρκετή υποστήριξη, ενώ ένα πολύ σκληρό μπορεί ν’ αυξήσει την πίεση στη σπονδυλική στήλη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κοιμούνται σε μεσαίας σκληρότητας στρώμα υποφέρουν λιγότερο από πόνους στην πλάτη – και άρα παίρνουν λιγότερα παυσίπονα – σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται σε σκληρό στρώμα. Αν τα οικονομικά σας δε σας επιτρέπουν να αγοράσετε καινούριο στρώμα, στην αγορά θα βρείτε ειδικά καλύμματα για να καλύψετε το πολύ σκληρό στρώμα. Αν πάλι έχετε μαλακό στρώμα, βάλτε από κάτω κάποιες σανίδες, ώστε να μη βουλιάζει στη μέση.

Το μυστικό

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος της πλάτης φεύγει μόνος του σε λίγες μέρες. Αν, όμως, διαρκεί για πάνω από μια βδομάδα, επισκεφτείτε έναν ορθοπεδικό. Η πιθανότερη διάγνωση είναι τράβηγμα στους μυς ή τους συνδέσμους, κάτι που θεραπεύεται μόνο του.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα και εμμηνόπαυση



Οι φόβοι, ανησυχίες και λύσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι κατά το έτος 2030 πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια γυναίκες θα βρίσκονται στην ηλικία άνω των 50 ετών. Όταν η γυναίκα φτάνει στην εμμηνόπαυση, προσβλέπει σε τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής.

Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, όμως, επιφέρει αλλαγές στη συχνότητα των νοσημάτων που σχετίζονται με την έλλειψη οιστρογόνων. Η γυναίκα του σήμερα, η οποία εκτός από τον οικογενειακό, δραστηριοποιείται στον επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό στίβο, έχει δικαίωμα να γνωρίζει τις αλλαγές και τις πιθανές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης καθώς και τις πολύπλευρες δυνατότητες που παρέχει σήμερα η ιατρική για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της.

Κατά την εμμηνόπαυση, οι ωοηθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα. Η έλλειψη των οιστρογόνων έχει ως συνέπεια την εμφάνιση αμέσων και απώτερων επιπτώσεων. Το κλιμακτηριακό σύνδρομο αποτελεί την βασικότερη άμεση επίπτωση της εμμηνόπαυσης Οι εξάψεις είναι το χαρακτηριστικότερο και περισσότερο βασανιστικό σύμπτωμα. Σε πολλές γυναίκες οι εξάψεις διαρκούν για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως.

Η ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, η ευερεθιστότητα, το ξέσπασμα κλάματος, το αίσθημα κόπωσης, η αϋπνία και η απώλεια ενδιαφέροντος για τις σύνηθες ασχολίες αποτελούν τα βασικότερα ψυχικά ενοχλήματα του κλιμακτηριακού συνδρόμου. Τέλος, η κολπική ξηρότητα, ο πόνος κατά την επαφή, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και η ουρογεννητική ατροφία συνιστούν για πολλές γυναίκες οξύ πρόβλημα, το οποίο συχνά δεν αποκαλύπτεται ή και παραβλέπεται από την ίδια τη γυναίκα.

Η οστεοπόρωση αποτελεί σήμερα παγκόσμια επιδημία. Η μία στις δύο γυναίκες σε όλο τον κόσμο θα προσβληθεί από οστεοπορωτικό κάταγμα. Επειδή η οστεοπόρωση δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο, πρωταρχική σημασία έχει η πρόληψη.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν επίσης ένα πολύ σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνητότητας στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα. Από πολύ παλιά ήταν γνωστό ότι οι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια σε σχέση με τους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας. Η προστατευτική αυτή δράση των οιστρογόνων χάνεται κατά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να εξισώνεται σύντομα με αυτόν των ανδρών.

Πιο αναλυτικά, η εμμηνόπαυση οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης, διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά του κοιλιακού λίπους, που θεωρείται και το πιο επιβλαβές.

H κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση αποτελούν για τον κλινικό γιατρό μια πρόκληση, όσον αφορά το χειρισμό και την παρακολούθηση των γυναικών. Τα προηγούμενα χρόνια η χορήγηση της ορμονικής θεραπείας έδινε στις γυναίκες τη λύση σε πολλά προβλήματά τους και στο γιατρό την ηθική ικανοποίηση ότι βοήθησε σημαντικά την ασθενή του.

Η δημοσίευση των μεγάλων κλινικών μελετών σχετικά με την ορμονική θεραπεία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς και ο τρόπος χειρισμού των μελετών αυτών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέτρεψε τα δεδομένα, δημιουργώντας σύγχυση και φόβο, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους ίδιους τους γιατρούς. Αποτέλεσμα ήταν να περιορισθεί σημαντικά η χορήγηση της ορμονικής θεραπείας, στο πλαίσιο άσκησης της «αμυντικής ιατρικής», έτσι, ώστε οι γυναίκες να στερούνται τις πολλαπλές ωφέλειες από τη θεραπεία.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Η ορμονική θεραπεία, όταν χορηγείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με κατάλληλη παρακολούθηση της γυναίκας είναι ασφαλής και εξασφαλίζει καλή ποιότητα ζωής και πρόληψη ατροφιών, οστεοπόρωσης και καραδιαγγειακών νοσημάτων.

Το Τμήμα Κλιμακτηρίου – Εμμηνόπαυσης της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς που ασχολούνται με τα προβλήματα της γυναίκας στην εμμηνόπαυση, αποφάσισε να συνοψίσει τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στη χορήγηση της ορμονικής θεραπείας και να παραθέσει πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των συνηθέστερων κλινικών περιπτώσεων στις οποίες ενδείκνυται η χορήγηση ορμονικής θεραπείας.
Ελπίζουμε πως το εγχείρημα αυτό θα βοηθήσει στην επίλυση πρακτικών ερωτημάτων που προκύπτουν συχνά κατά την ενασχόληση με τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, τόσο από την πλευρά των γιατρών, όσο και από την πλευρά των ίδιων των γυναικών.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα «μπάνιο» αναζωογόνησης



Η ευεργετική δράση της θαλασσοθεραπείας.

Από την αρχαιότητα ακόμα πρώτος ο Ιπποκράτης –από τον 5ο κιόλας π.Χ. αιώνα– κατέγραψε τις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού, καθώς και της θαλάσσιας αύρας, παρατηρώντας ότι οι πληγές στα χέρια των ψαράδων δε μολύνονταν.

Με τα χρόνια δόθηκε νέα διάσταση στη θαλασσοθεραπεία. Με το τέλος της δεκαετίας του ’80 σημειώθηκε η μεγάλη επιτυχία της, καθώς τότε η ποιότητα ζωής έγινε κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινής μας πραγματικότητας και η θαλασσοθεραπεία διαμορφώθηκε έτσι, που να περιλαμβάνει –εκτός από την υγεία– και την ομορφιά.

Στις μέρες μας, λοιπόν, τα κέντρα θαλασσοθεραπείας δεν απευθύνονται μόνο σε αρρώστους, όπως γινόταν στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στο σύγχρονο άντρα και τη γυναίκα κάθε ηλικίας, που ενδιαφέρονται τόσο για την εμφάνιση και τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης όσο και για την πρόληψη και την ανάκτηση της υγείας τους.

Ένα «μπάνιο» αναζωογόνησης

Μια κούρα θαλασσοθεραπείας συνδυάζει τα μπάνια, το υδρομασάζ σε μπανιέρα ή από φυσαλίδες, το υποθαλάσσιο ντους, το ντους με εκτόξευση νερού, pedilyves, τα φύκια και τη θαλάσσια λάσπη, τις εισπνοές θαλάσσιου ατμού και την κίνηση σε πισίνα με θαλασσινό νερό, καθώς και τη φυσικοθεραπεία.

Όλα αυτά βοηθούν να εισχωρούν μέσα στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα άλατα, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά στοιχεία, επιτυγχάνοντας έτσι χαλάρωση, αδυνάτισμα, ξεκούραση και αναζωογόνηση οργάνων και μυϊκού ιστού.

Οι επιδράσεις της θαλασσοθεραπείας έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για:

-Ανάκτηση και διατήρηση της φόρμας.
-Τόνωση των μυών.
-Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
-Ανάπτυξη και διατήρηση των φυσικών και πνευματικών ικανοτήτων (χαλάρωση, καταπολέμηση του άγχους, της υπερκόπωσης, της αϋπνίας, ευεξία).
-Απώλεια βάρους και σύσφιγξη του δέρματος.
-Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και της φλεβίτιδας.
-Εξοικείωση με την υγιεινή διατροφή.
-Προβλήματα κυκλοφορικού.
-Κούρα μετά τον τοκετό.
-Εμμηνόπαυση, οστεοπόρωση.
-Ρευματισμούς, οσφυαλγία, δισκοπάθειες.
-Τραυματισμούς που προκλήθηκαν από ατύχημα.
-Καθυστέρηση της γήρανσης.

Οι αντενδείξεις είναι ελάχιστες και αφορούν σε:

-Μολυσματικές και μεταστατικές καταστάσεις.
-Καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια.
-Οξείες δερματίτιδες.
-Σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια.
-Υπέρταση.
-Αλλεργία στο ιώδιο/υπερθυρεοειδισμός.

Προσοχή!

Η ιδανική διάρκεια μιας κούρας θαλασσοθεραπείας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι 8-12 ημέρες, δύο φορές το χρόνο.

Για προγράμματα anti-stress, relax και αδυνατίσματος αρκούν και ημερήσιες επισκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Όσο για τις θετικές, αναζωογονητικές επιδράσεις της κούρας, αυτές διαρκούν 6-8 μήνες.

Βασικές φροντίδες

Σε ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας οι βασικές φροντίδες γίνονται με:

Εκτόξευση νερού υπό πίεση: Προσφέρει χαλάρωση και γενική τόνωση των μυών, καθώς και βελτίωση του κυκλοφορικού.

Ντους ψιλής βροχής: Καταπολεμά το στρες και τονώνει τους μυς.

Υποβρύχιο μασάζ σε μπανιέρα: Θεραπεύει τους μυϊκούς πόνους και τις κυκλοφορικές παθήσεις. Επίσης, συνιστάται για αδυνάτισμα.

Επαλείψεις με φύκια και λάσπη: Κατάλληλες για αδυνάτισμα, σύσφιγξη και αντιμετώπιση των αρθριτικών και ρευματικών παθήσεων.

Ποδόλουτρα: Ενεργοποιούν τη φλεβική κυκλοφορία.

Μπάνιο σε μπανιέρες με αναβράζον θαλασσινό νερό και υδρομασάζ: Ευεργετικό για προβλήματα του κυκλοφορικού, το αδυνάτισμα και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Η θαλασσοθεραπεία δεν έχει φύλο και ηλικία

Σωστό! Όλοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, έχουν σήμερα την ανάγκη να διατηρήσουν, όχι μόνο τη φόρμα τους, αλλά και να χάσουν τα παραπανίσια κιλά τους, να νιώσουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, να φροντίσουν τον εαυτό τους και την υγεία τους.

Παράλληλα, κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο, μπορεί να απολαύσει τις χάρες και τα ευεργετήματα που προσφέρει σήμερα η θαλασσοθεραπεία.

Ποιοι ωφελούνται ιδιαίτερα από τη θαλασσοθεραπεία;

Στον τομέα της υγείας η θαλασσοθεραπεία είναι ιδανική για όσους υποφέρουν από αρθροπάθειες, οιδήματα στα πόδια, ρευματισμούς, δερματοπάθειες ή νευρολογικά, κυκλοφορικά και μετατραυματικά προβλήματα.

Στον τομέα της ομορφιάς, που βέβαια σχετίζεται άμεσα με την υγεία, η θαλασσοθεραπεία είναι άριστη λύση για την απώλεια των περιττών κιλών, την κυτταρίτιδα, την επιδερμική και μυϊκή χαλάρωση, το τοπικό πάχος, την περιποίηση και τη φροντίδα του δέρματος.

Θα πρέπει να την αποφεύγουν μόνο εκείνοι που ο γιατρός δεν τους επιτρέπει τα θαλάσσια μπάνια.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα γίνει η εξόφληση των δόσεων στην εφορία



Οδηγός για τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά.

Από την Πέμπτη θα μπορούν οι φορολογούμενοι να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων που καλούνται να πληρώσουν στην εφορία, μέσω του συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Οι διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις αφορούν όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012.

Σημειώνεται ότι η καταβολή του φόρου σε δόσεις δεν ισχύει για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, ενώ ο φόρος θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως για τις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος οφείλει μέχρι και 300 ευρώ, η οφειλή εξοφλείται εφάπαξ στο τέλος του δεύτερου μήνα μετά το μήνα βεβαίωσης (πχ. για βεβαίωση 17 Ιουλίου 2012 η οφειλή πρέπει να εξοφληθεί μέχρι και 30/09/2012).

Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπεται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών:

• Η πληρωμή του εκκαθαριστικού σημειώματος μπορεί να γίνει μέχρι σε 7 μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν φέτος οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012. Η τελευταία δόση για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.

• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.

• Όσοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.

• Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού



Σύμμαχος η κατανάλωση οργανικών τροφών.

Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι είναι κατεξοχήν εποχές που τόσο το περιβάλλον όσο και το σώμα μας μας καλούν να απαλλαγούμε από οτιδήποτε περιττό. Όχι μόνο από τα περιττά που βλέπουμε αλλά και αυτά που δεν βλέπουμε και δηλητηριάζουν τον οργανισμό μας, όπως οι τοξίνες.

Η φυσική αποτοξίνωση σε ένα εξαιρετικά μολυσμένο περιβάλλον δεν είναι μια περιστασιακή προσπάθεια. Για να διατηρήσεις ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να ανακαλύψεις τρόπους αργής αποτοξίνωσης από τα εκατομμύρια τοξινών που μας πολιορκούν και μας απειλούν καθημερινά.

Υπάρχουν οι ακραίοι τρόποι απομάκρυνσης των τοξινών, όπως ο καθαρισμός ύπατος, τα κλύσματα καφέ κ.α που είναι πιο ταιριαστά στην αντιμετώπιση ασθενειών που εξασθενούν τον οργανισμό.

Ας μιλήσουμε όμως για ένα πιο αργό αλλά συνετό τρόπο απομάκρυνσης των τοξινών που μπορεί να εισαχθεί στην καθημερινή μας διατροφή. Όπως:

Η κατανάλωση μόνο οργανικών τροφών είναι μια βασική αρχή. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και προτιμήστε τους φρεσκο-στυμμένους χυμούς.

Αποφύγετε όσο γίνεται τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά ή σε κονσέρβες. Ασχοληθείτε με την ποιότητα του νερού που καταναλώνεται και αναζητήστε το καλύτερο για τον οργανισμό σας.

Ας δούμε όμως και κάποιες τροφές που είναι εξαιρετικά δραστικές κατά συγκεκριμένων τοξινών.

Κόλιανδρο
Ιδανικό στην καταπολέμηση των υψηλών ποσοστών υδραργύρου στον οργανισμό.

Σκόρδο
Ένα φυσικό αντιβιοτικό και ενισχυτικό της δράσης του ήπατος κατά των τοξινών.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το μπρόκολο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά τα λαχανάκια Βρυξελλών ενισχύουν την λειτουργία του ήπατος στην μάχη του με τις τοξίνες του οργανισμού.

Ωμέγα 3 λιπαρά
Εκτός από την πρόληψη από φλεγμονές, τα Ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν την λίπανση των εντερικών τοιχωμάτων. Με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνονται οι τοξίνες στον γαστρεντερικό σωλήνα. Μια καλή τροφή είναι το αβοκάντο και φυσικά το παρθένο ελαιόλαδο.

Νερό με λεμόνι ή lime
Μια κούπα ζεστό νερό με λεμόνι ή lime είναι μια παλιά συνταγή για την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Παντζάρια
Καθαρίζουν το αίμα.

Παπάγια
Εξωτική και χρήσιμη στην αντιμετώπιση των τοξινών.

Σε αυτή την προσπάθεια φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού πρέπει να λείπει εντελώς το αλκοόλ, το λευκό αλεύρι και τα προϊόντα του όπως φυσικά και η ζάχαρη.

Ένας εναλλακτικός τρόπος να νοστιμίζουν τα φαγητά σας είναι να αντικαταστήσετε το αλάτι με φυσικό θαλασσινό άλας.

Και φυσικά πολλά λαχανικά που τρώγονται είτε ωμά είτε ως χυμοί.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παγίδες της παραλίας για τους καρδιοπαθείς



Επικίνδυνες οι υψηλές θερμοκρασίες και ο δυνατός ήλιος.

Η θάλασσα και ο ήλιος κρύβουν παγίδες για τους καρδιοπαθείς. Γι’ αυτό πριν ξεκινήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

H καρδιά δεν αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες της παραλίας αλλά ούτε και τις χαμηλές του θαλασσινού νερού. Γι’ αυτό το λόγο όσοι ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά στα πρώτα σας μπάνια.

Στην παραλία

Ο ήλιος είναι εχθρός της καρδιάς. Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις ιδίως τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Το καλύτερο είναι να επισκέπτεστε την παραλία τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.

Όταν κάνει πολλή ζέστη, είναι καλύτερα να παραμένετε σε κλιματιζόμενους χώρους και, αν υπάρχει ανάγκη να μετακινηθείτε, φροντίστε να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο.

Δείξτε προσοχή

Η μεγάλη ζέστη είναι το ίδιο βλαβερή όπως και το πολύ κρύο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξετε σε περίπτωση που έχετε ιστορικό στηθάγχης, εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας οποιασδήποτε αιτιολογίας ή άλλες σπανιότερες καρδιακές παθήσεις.

Στη θάλασσα

Το κολύμπι –με την προϋπόθεση ότι σας το έχει επιτρέψει ο γιατρός– είναι ιδανική άσκηση. Ωστόσο είναι απαραίτητο να τηρείτε πάντα κάποιους κανόνες.

- Πριν μπείτε στη θάλασσα κάντε μια μικρή προθέρμανση με ήπιες ασκήσεις χεριών και ποδιών, ένα ελαφρύ τροχάδην ή λίγο περπάτημα επί πέντε λεπτά.

- Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, αποφύγετε το κολύμπι. Η ζέστη αυξάνει τους παλμούς και ανοίγει τα αγγεία του δέρματος προκαλώντας εφίδρωση με αποτέλεσμα να κουράζει την καρδιά.

Ιδανική ώρα για κολύμπι είναι είτε νωρίς το πρωί, είτε το απόγευμα.

- Αποφύγετε όμως τα κρύα νερά και προτιμήστε να κολυμπήσετε όταν η θάλασσα είναι πιο ζεστή.

- Απαγορεύεται να κολυμπήσετε αν έχετε φάει, έστω και ελαφριά.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πακέτο προσλήψεων!


Αιτήσεις εντός των ημερών μπορούν να καταθέσουν οι υποψήφιοι για 6.083 θέσεις εποχικού προσωπικού. Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί σε δήμους, μουσεία, ΚΕΠ και παιδικούς σταθμούς, πανεπιστήμια, σχολεία.

Πρόκειται για συμβασιούχους που θα υπογράψουν συμβάσεις εργασίας από δύο μήνες έως ένα έτος. Από το συνολικό αριθμό των θέσεων οι 5.771 θα καλυφθούν από συμβασιούχους στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: χρόνος ανεργίας, πολυτεκνία ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, τριτεκνία ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας, βαθμός βασικού τίτλου σπουδών και εμπειρία.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

* 373 προσλήψεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

* 16 ωρομίσθιοι σε μουσεία

* Εκπαιδευτικό προσωπικό στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής

* 120 εποχικοί στο δήμο Αμαρουσίου

* 30 οδηγοί και χειριστές στο δήμο Ωραιοκάστρου

* 25 συμβάσεις έργου στο δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας

* 8 εργάτες στο δήμο Μινώα Πεδιάδας

* 9 στο ΔΟΠΑ & ΑΠΗ Δήμου Καλαμαριάς

* 20 καθαριστές στο δήμο Καρύστου

* 19 προσλήψεις στο δήμο Πλατανιά Χανίων

* 5 διοικητικοί στο ΚΕΠ Δ. Παπάγου-Χολαργού

* 3 θέσεις στα ΚΕΠ του δήμου Κιλελέρ

* 14 εξωτερικοί συνεργάτες στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας

* 1.110 θέσεις σε φορείς του νομού Σερρών

* 503 θέσεις εργασίας σε φορείς του νομού Πέλλας

* 210 προσλήψεις στο δήμο Εορδαίας

* 1.007 θέσεις για ανέργους στο νομό Θεσσαλονίκης

* 675 συμβάσεις σε φορείς του νομού Πιερίας

* 1.062 σε φορείς του νομού Θεσσαλονίκης

1.204 στο δήμο Θεσσαλονίκης


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 50.000 παιδιά»



Την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης τόνισε ο πρόεδρος ΚΕΔΕ.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας, Ι. Βρούτση ο πρόεδρος ΚΕΔΕ, κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα ο κ. Ασκούνης τονίζει ότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών περίπου 53.070 παιδιά αν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν εξευρεθούν επιπλέον πόροι για να καλυφθεί το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων στις υπάρχουσες κοινωνικές δομές.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ από τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» προκύπτει ότι με βάση τον προϋπολογισμό του Προγράμματος καλύφθηκαν 43.060 θέσεις παιδιών στους παιδικούς σταθμούς από τις 96.130 συνολικά αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, δηλαδή απορρίφθηκε το 55% των αιτήσεων των ενδιαφερομένων μητέρων.

Ο κ. Ασκούνης υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα και προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.

Ως εκ τούτου ζητά την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας ώστε, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου ημερομηνία κατά την οποία ανοίγουν οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, να εξευρεθούν οι κατάλληλοι πόροι από αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ για να καλυφθεί το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και να έχει βρεθεί λύση για το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Καλύτερα... μόνοι


Να κοιμούνται χώρια από τις γυναίκες τους, συνιστά στους άντρες νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι πνευματικές ικανότητες και οι επαγγελματικές αποδόσεις ενός άνδρα επηρεάζονται αρνητικά, όταν μοιράζεται το κρεβάτι του με οποιαδήποτε γυναίκα.

Έτσι, αντίθετα με την κοινή λογική που υποστηρίζει ότι ένα ζευγάρι για να είναι ευτυχισμένο πρέπει να μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι, οι επιστήμονες συστήνουν πλέον στους άνδρες να κοιμούνται χώρια από τις γυναίκες τους.

Όπως εξηγούν, ανεξάρτητα αν έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή ή όχι, η "συγκατοίκηση" στο κρεβάτι είναι πολύ ευεργετική για τις γυναίκες, οι οποίες κοιμούνται πιο βαθιά και πιο ήρεμα, αλλά έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα για τους άντρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Kαταργούνται οι πρόωρες συντάξεις


«Φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 2013 θέλει να βάλει η κυβέρνηση, με βασικό στόχο να κλείσει η... πόρτα εξόδου πριν το 65ο έτος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται τόσο η επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας όσο και η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (από τα 15 στα 20), ώστε να γίνει ακόμα δυσκολότερη η «φυγή» στη σύνταξη.

Το θέμα των ορίων ηλικίας έχει τεθεί επί τάπητος και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για να αποφευχθούν δραματικές αλλαγές. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί τρεις προτάσεις, για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων ωστόσο δύο είναι οι επικρατέστερες: η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και η «μεταφορά» το 2013 (από το 2015) των αλλαγών στα όρια ηλικίας. Στόχος είναι με τις παρεμβάσεις αυτές να αποφευχθεί η τρίτη πρόταση, που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και μετά το 65ο έτος της ηλικίας.

Αναλυτικά οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι οι εξής:

Αξίζει να σημειωθεί πως μία τέτοια ρύθμιση θα επηρεάσει τόσο τους «παλαιούς» ασφαλισμένους όσο και τους «νέους», που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη. Συγκεκριμένα θα απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση στο 65ο έτος, μέτρο που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους. Σήμερα οι ασφαλισμένοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 65 εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημέρες εργασίας).

Η επίσπευση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας, ώστε οι ανατροπές να ολοκληρωθούν το 2013 και όχι το 2015 όπως προβλέπεται σήμερα. Σε μία τέτοια περίπτωση η σύνταξη θα καταβάλλεται στα 65 (με 20 έτη ασφάλισης όπως ήδη αναφέρθηκε) ή εναλλακτικά στα 60, αλλά με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Στο στόχαστρο

Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει όσους θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία, τους εργαζόμενους στα βαρέα αλλά και σημαντικό μέρος των γυναικών (π.χ. ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, στα Tαμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στο ΕΤΑΑ).

Η αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά το 65ο έτος της ηλικίας. Είναι το σκληρότερο σενάριο και αναμένεται να αποτελέσει την έσχατη λύση, εφόσον δεν συγκεντρωθεί το κονδύλι των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εργασίας.

Σε αυτή τη φάση εκτιμάται πως μία τέτοια ρύθμιση θα έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα, με δεδομένο πως μεταξύ άλλων θα αποτελέσει εμπόδιο για την εφαρμογή της εφεδρείας. Επιπλέον ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελέσει ανάχωμα στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς θα περιοριστεί η «έξοδος» και επομένως δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Αρχικά στο τραπέζι είχαν τεθεί προτάσεις για αύξηση του ορίου στο 66ο ή ακόμα και στο 67ο έτος, με τις αλλαγές να επηρεάζουν «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους. Ωστόσο φαίνεται πως προκρίνεται η λύση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.

Θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πενταετία επιπλέον δουλειάς.

Μεγάλοι χαμένοι όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας από το '83 έως και το '92

Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1983 έως και το 1992.

Σε περίπτωση που δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές είτε στα όρια ηλικίας είτε στα χρόνια ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι που θέλουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 65 με 15ετία θα πρέπει να δουλέψουν πέντε επιπλέον έτη για να φτάσουν τα 20 χρόνια ασφάλισης. Παράλληλα, σε περίπτωση που περάσει η «επίσπευση» των αλλαγών από το 2015 στο 2013, οι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας από ένα έως οκτώ χρόνια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Μπούρλο, που ειδικεύεται σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου, θα επηρεαστούν όσοι θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία ανεξαρτήτως Ταμείου, οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (όπου η μεταβατική περίοδος ήταν μέχρι και το 2017), αλλά και μεγάλο μέρος γυναικών ασφαλισμένων.

Μεταξύ άλλων θα επηρεαστούν ασφαλισμένες στο ΙΚΑ (που αποχωρούν με 4.500 ή με 10.000 ημέρες), εργαζόμενες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θέλουν να αποχωρήσουν με 25ετία, αλλά και ασφαλισμένες στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων.

Σημειώνεται πως οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι φαίνεται πως θα αποφύγουν τα ακόμα χειρότερα. Για παράδειγμα, οι μητέρες ανηλίκων, αν και βλέπουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται, τουλάχιστον γλιτώνουν την «έξοδο» στα 65 έτη που θα ισχύει από τη νέα χρονιά.

Οσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι τυχεροί, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν απειλούνται με ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Οσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις. Το όριο ηλικίας και τα έτη ασφάλισης αυξάνονται σταδιακά και είναι σε άμεση συνάρτηση με το πότε γίνεται η θεμελίωση (πέρσι ή φέτος).

Οσοι θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Οπως ήδη αναφέρθηκε, πρόκειται για τους «άτυχους» του Ασφαλιστικού, καθώς απειλούνται με σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων -π.χ. για τις μητέρες ανηλίκων- παύουν να ισχύουν από τη νέα χρονιά.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για άντρες...


Τη διάθεση χιλιάδων αντρών που δεν θέλουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τη σύντροφό τους έρχεται να φτιάξει μια νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι πνευματικές ικανότητες και οι επαγγελματικές αποδόσεις ενός άνδρα επηρεάζονται αρνητικά όταν μοιράζεται το κρεβάτι του με οποιαδήποτε γυναίκα.

Έτσι, αντίθετα με την κοινή λογική που υποστηρίζει ότι ένα ζευγάρι για να είναι ευτυχισμένο πρέπει να μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι, οι επιστήμονες συστήνουν πλέον στους άνδρες να κοιμούνται χώρια από τις γυναίκες τους.

Όπως εξηγούν, ανεξάρτητα αν έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή ή όχι, η «συγκατοίκηση» στο κρεβάτι είναι πολύ ευεργετική για τις γυναίκες, οι οποίες κοιμούνται πιο βαθιά και πιο ήρεμα, αλλά έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα για τους άντρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη σε άπορους


Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη συλλογή τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης που καταβάλλει η 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πολυκαταστήματα της περιοχής, στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής για τη μερική ανακούφιση των άπορων κατοίκων της Άνω Πόλης.

Η συγκεκριμένη δράση επαναλαμβάνεται κάθε τρείς μήνες περίπου στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά σε κρίση


Κάμψη των πωλήσεων και αυξημένες ζημιές κατέγραψαν το 2011 οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες διαλογής και συσκευασίας φρούτων και λαχανικών, τα οποία διαθέτουν κυρίως στο εξωτερικό.

Οι αθροιστικές πωλήσεις των 28 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του τομέα που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία, ανήλθαν το 2011 σε 275,76 εκατ. ευρώ, έναντι 289,52 εκατ. ευρώ το 2010. Μειώθηκαν, δηλαδή, περίπου κατά 5% σε ποσοστό και κατά 13,76 εκατ. ευρώ σε αξία.

Συγχρόνως, τα μεικτά κέρδη τους μειώθηκαν σε 46,32 εκατ. ευρώ, από 50,17 εκατ. ευρώ το 2010 (-8%), καθώς το μεικτό περιθώριο μειώθηκε κατά μισή εκατοστιαία μονάδα (16,8% από 17,3%).

Επίσης, τα λειτουργικά κέρδη τους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) περιορίστηκαν σε 8,81 εκατ. ευρώ (3,2% των πωλήσεων), από 11,14 εκατ. ευρώ (3,8% των πωλήσεων) το 2010. Μειώθηκαν, δηλαδή, περίπου κατά 21% σε ποσοστό και κατά 2,33 εκατ. ευρώ σε αξία. Ακόμη, τα κέρδη τους προ φόρων και τόκων (EBIT) μειώθηκαν σε 1,67 εκατ. ευρώ (0,6% των πωλήσεων), από 3,16 εκατ. ευρώ (1,1% των πωλήσεων) το 2010. Μειώθηκαν, δηλαδή, περίπου κατά 47% σε ποσοστό και κατά 1,49 εκατ. ευρώ σε αξία.

Τα αθροιστικά αποτελέσματα προ φόρων των 28 επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν αποκλειστικό ή βασικό αντικείμενο τη συγκέντρωση, διαλογή και συσκευασία / τυποποίηση φρούτων και λαχανικών, ήταν ζημιές ύψους 4,29 εκατ. ευρώ (ζημιές των ζημιογόνων μείον κέρδη των κερδοφόρων) έναντι ζημιών 0,40 εκατ. ευρώ το 2010. Οι προ φόρων ζημιές τους αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 3,88 εκατ. ευρώ σε αξία. Μετά την καταβολή φόρων (2,17 εκατ. ευρώ έναντι 1,53 εκατ. ευρώ) προέκυψαν καθαρές ζημιές 6,46 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών ζημιών 1,93 εκατ. ευρώ το 2010. Οι καθαρές ζημιές τους αυξήθηκαν, δηλαδή, περίπου κατά 2,4 φορές και κατά 4,53 εκατ. ευρώ σε αξία.

Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών των εν λόγω επιχειρήσεων, μερικές από τις οποίες οφείλουν μέρος του κύκλου εργασιών τους και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων ή σε άλλες δραστηριότητες. Κερδοφόρες, έστω οριακά, ήταν οι 14 από τις 28 επιχειρήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...