Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Οι κρίσεις πανικού η μάστιγα της εποχής



Οι γυναίκες τα μεγαλύτερα «θύματα».

Οι κρίσεις πανικού χτυπούν όλο και περισσότερο κόσμο. Άνδρες και γυναίκες. Χτυπούν ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες. Δεν κάνουν εξαιρέσεις. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αποξένωση από το περιβάλλον, το συνεχές άγχος για το κάθε τι, οι γρήγοροι, σε εξαντλητικό σημείο ρυθμοί, ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την αύξηση των κρίσεων αυτών. Οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της σύγχρονης ψυχικής μάστιγας αφού την εμφανίζουν 3 και 4 φορές συχνότερα από τους άνδρες.

Αν πάει κάποιος στον γιατρό και διαπιστώσει ότι έχει κρίσεις πανικού, το πρώτο πράγμα που θα του πει είναι ότι «Ποτέ και κανείς δεν πέθανε ή δεν έπαθε τίποτε από μια τέτοια κρίση. Όλα είναι στο μυαλό και αυτό πρέπει να πολεμήσεις». Και πραγματικά όσο και να νομίζουμε όταν παθαίνουμε κρίση πανικού ότι θα πεθάνουμε ή ότι θα πάθουμε έμφραγμα ή ότι χάνουμε τα λογικά μας, τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί.

Είναι γεγονός ότι στη κρίση πανικού εκτός από το ψυχικό υπόβαθρο που την προκαλεί, ακολουθεί και το σωματικό. Εφίδρωση, σπασμοί, μούδιασμα, ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδίες, ρίγη, εξάψεις, όλα μαζί χτυπούν ξαφνικά, ο άνθρωπος νομίζει ότι τελείωσε και όπως ξαφνικά εμφανίστηκαν έτσι εξαφανίστηκαν. Βέβαια μια κρίση μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και κάποιες ώρες.

Η κρίση πανικού είναι ένα καμπανάκι θα πει ο γιατρός. Ένα καμπανάκι του εαυτού μας που μας προειδοποιεί για κάτι και δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Συχνά μπορεί να μας χορηγήσει και αγωγή κυρίως με βενζοδιαζεπίνες ή αγχολυτικά και θα μας συστήσει και την έναρξη ψυχοθεραπείας. ( ο συνδυασμός των δυο έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας).

Η κρίση πανικού μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε και εάν βρισκόμαστε. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να την αφήσουμε να ενταθεί. Μόλις την αναγνωρίσουμε το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην αφήσουμε αυτό το ηφαίστειο κακών σκέψεων και άγχους να μας πλημμυρίσει. Θα πρέπει να αποβάλλουμε αργά το άγχος μας και να διώξουμε τις κακές σκέψεις. Μια καλή τεχνική είναι να κλείσουμε τα μάτια και να αρχίσουμε να αναπνέουμε ήρεμα και αργά. Επίσης θα πρέπει να βάλουμε τη λογική μας δυνατά να δουλέψει εκείνη τη στιγμή και να πείσουμε τον εαυτό μας πως τα συμπτώματα που νιώθουμε (π.χ ρίγη ή ταχυκαρδία) θα περάσουν. Δεν κινδυνεύει η υγεία μας.

Τέλος να αναφέρουμε ότι, ο καφές, το τσιγάρο, το αλκοόλ και η κακή διατροφή είναι παράγοντες που βοηθούν τον πανικό και όχι εμάς να τον αντιμετωπίσουμε.


Πηγή: http://www.iatropedia.com
Διαβάστε περισσότερα...

«Τούρμπο» οι 60ρηδες!



Το 45% κάνει σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ίσοι με δύο τριαντάρηδες φαίνεται πως είναι οι άνδρες ηλικίας 60 ετών οι οποίοι φαίνεται πώς δεν πτοούνται από το πέρασμα του χρόνου και κάνουν συχνά σεξ.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας σε δείγμα 300 ανδρών, αποδεικνύει πως 9 στους 10 άνδρες -ποσοστό 87%- στην ηλικία των 60 ετών , ενδιαφέρονται για το σεξ και μάλιστα το 35% απευθύνθηκε και σε ειδικό όταν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα σχετικό με τη σεξουαλική λειτουργία.

Το 45% δραστηριοποιείται ερωτικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ότι και να συμβεί. Συγκεκριμένα το 2% των ανδρών άνω των 60 έχει πάνω από 3 φορές την εβδομάδα επαφές, το 6% 2-3 φορές, ενώ το 37% μία φορά την εβδομάδα.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που φαίνεται πως λόγω ηλικίας έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους για σεξ. Το 32% δηλώνει πως έχει ερωτική επαφή μία φορά στις 15 μέρες, το 10% μία φορά το μήνα και υπάρχει και το 7% που βαριέται και κάνει σεξ με τη σύντροφό τους μία φορά στους 2-3 μήνες.

Τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας άνδρας άνω των 60 ετών είναι σε ποσοστό 60% η στυτική δυσλειτουργία, κατά 22% η πρόωρη εκσπερμάτιση, κατά 13% η νόσος Peyronie, και σε ποσοστό 5% άλλες διαταραχές εκσπερμάτισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα βότανα που ρίχνουν την πίεση



Προσοχή, δε χρειάζεται κατάχρηση.

Η υπέρταση ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής (αποφυγή αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα), καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το γιατρό.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση του αίματος και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης. Καλό είναι, όμως, να μην υπερβαίνετε τα 1-2 ροφήματα την ημέρα, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε αγωγή με αντιυπερτασικά φάρμακα, γιατί η συνδυαστική τους δράση μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο άκρο, μειώνοντας σημαντικά την πίεση του αίματος.

Τι να προσέξετε

- Εάν έχετε σκοπό να ακολουθήσετε συστηματική αντιυπερτασική αγωγή με βότανα (δηλαδή να πίνετε τρία ροφήματα την ημέρα), τότε πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, ειδικά αν ακολουθείτε και φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της υπέρτασης.
- Μπορείτε να πίνετε τα βότανα 3-4 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Εάν τα πίνετε καθημερινά, τότε μετά τις τρεις εβδομάδες λήψης τους, καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας.
- Αποφύγετε να συνδυάζετε πολλά βότανα μαζί. O συνδυασμός 1-2 βοτάνων είναι αρκετός.

Κράταιγος

Oι κόκκινοι καρποί του κράταιγου θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης.

O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων.

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20’ και σουρώνετε.

Φύλλα ελιάς

Τα φύλλα της ελιάς -για τα οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι μερικούς μήνες πριν- έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου.

Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες που δρουν αντιυπερτασικά (τους ολεοευρωποσίδες, την ολεοζίνη και το γλυκολικό οξύ) και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ίλιγγοι. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα.

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε σε 300 ml νερό (όσο δύο ποτήρια) 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15’. Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).

Τίλιο

Το τίλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται.

Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση.

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10’ και μετά σουρώνετε. Το τίλιο μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο.

Βίσκο το λευκό

Το βότανο αυτό, που είναι γνωστό ως γκι, έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης.

Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-20’. Το βότανο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο, καθώς και με το τίλιο.

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν... πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος.

Η γεύση του είναι ωραία (μοιάζει με του λεμονιού), γι’ αυτό μην παρασυρθείτε πίνοντας πολλά φλιτζάνια. Αρκεστείτε σε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-15’. Σουρώνετε και πίνετε. Το μελισσόχορτο μπορεί να συνδυαστεί με το τίλιο.

Κρόκος

O κρόκος (ή σαφράν) είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά: Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση καθώς και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Είναι κατάλληλη επιλογή για τους υπερτασικούς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη).
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και τους αφήνετε για 6-8’. Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα.

Δεσποινόχορτο

Το βότανο αυτό είναι γνωστό και ως «Λεόνουρος ο καρδιακός», γεγονός που αποκαλύπτει την ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Το δεσποινόχορτο είναι ηρεμιστικό και καρδιοτονωτικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, κυρίως όταν αυτή επιτείνεται από το στρες. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια ξηρού βοτάνου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, τα αφήνετε για 10-15’ και σουρώνετε.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη το delivery



Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Η κατανάλωση φαγητού «απ' έξω» δύο φορές την εβδομάδα συσχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Τασμανίας, καθώς και άλλων δύο επιστημονικών ινστιτούτων της Αυστραλίας, σε 1.896 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 26-36 ετών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περίπου το 40% των ανδρών και το 20% των γυναικών καταναλώνουν φαγητό «απ' έξω» δύο φορές την εβδομάδα ή συχνότερα.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν φαγητό «από έξω» δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν «απ' έξω» μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο. Επίσης, είχαν υψηλότερες τιμές ινσουλίνης και παρουσίαζαν μεγαλύτερη αντίσταση στη συγκεκριμένη ορμόνη. Οι άνδρες παρουσίαζαν επίσης αρνητική εικόνα όσον αφορά το σάκχαρό τους, αλλά όχι τόσο βεβαρημένη όσο εκείνη των γυναικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Το τεστ που συμπληρώνει το Παπ



Αναγκαία η εξέταση για τυχόν ίχνη του ιού HPV.

Το τεστ Παπανικολάου αφορά στον κυτταρολογικό έλεγχο τυχόν αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας και συμβάλλει στη μείωση των θανάτων από καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet Oncology», καλό θα ήταν η εξέταση να βελτιωθεί μέσω της προσθήκης ενός ακόμη τεστ που θα ανιχνεύει τυχόν ίχνη του ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν τα τεστ Παπανικολάου από 45.000 γυναίκες συμπληρώθηκαν με τον έλεγχο για τυχόν παρουσία του ιού HPV κατέστη δυνατό να προληφθούν επιπλέον 10 καρκίνοι ανά 100.000 γυναίκες, και αποκαλύφθηκε μεγαλύτερος αριθμός προκαρκινικών αλλοιώσεων που ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν.

Οι ερευνητές προτείνουν ο έλεγχος για τον ιό HPV στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας να συνδυαστεί με το κλασικό τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες άνω των 30 ετών.

Στα συμπεράσματα της έρευνάς τους αναφέρουν ότι σχεδόν κάθε γυναίκα που έχει αρνητικό αποτέλεσμα όσον αφορά τον ιό HPV έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό καρκίνου για τα επόμενα 3-5 χρόνια.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ξύπνησε» ύστερα από 2,5 χρόνια σε κώμα



Η 30χρονη δικηγόρος βγαίνει νικήτρια ύστερα από τροχαίο.

Ένα τροχαίο ατύχημα τη βύθισε σε κωματώδη κατάσταση για δυόμισι χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα πάλεψε και κατάφερε το «θαύμα».

«Ξύπνησε» από την εφιαλτική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει και με ανοιχτά τα μάτια ατενίζει πλέον το μέλλον με αισιοδοξία.

Η 30χρονη δικηγόρος Κωνσταντίνα-Μαρίνα Σπυριάδη, που είχε τραυματιστεί σοβαρότατα στη Λέσβο, το καλοκαίρι του 2009, και επί 2,5 χρόνια παρέμενε σε κωματώδη κατάσταση, εντελώς ανέλπιστα, όπως ομολογούν οι γιατροί της, ανέκαμψε ξαφνικά και απέκτησε τις αισθήσεις της.

Οι γονείς της καταλογίζουν μεγάλες ευθύνες στους γιατρούς του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για παραλείψεις και ολιγωρίες.

Η 30χρονη έχει βγει πλέον από το νοσοκομείο και μένει με την οικογένειά της στο Μαρούσι. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολλά και έχουν να κάνουν με την κίνησή της.

Όλοι τώρα ελπίζουν ότι η Κωνσταντίνα θα επανέλθει πολύ σύντομα στη φυσιολογική της ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...

Απέκτησε παιδί μετά από 8 αποβολές και μετά πέθανε



Σε καλή κατάσταση το «μωρό-θαύμα».

Η 30χρονη Sarah Bradbury από το Πόρτλαντ, η οποία κατάφερε να αποκτήσει παιδί μετά από οχτώ αποβολές, άφησε τελικά την τελευταία της πνοή κατά τη διάρκεια εξομολόγησης.

Ένας γιατρός που βρισκόταν στην εκκλησία προσπάθησε να την επαναφέρει, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, αλλά η 30χρονη κατέληξε από εσωτερική αιμορραγία στο στομάχι, η αιτία της οποίας παραμένει άγνωστη.

Η Sarah είχε καταφέρει να αποκτήσει το πρώτο της παιδί πρόωρα, όταν αυτό ήταν πέντε μηνών, μετά από 8 αποτυχημένες εγκυμοσύνες. Ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, που έδιναν στο «παιδί-θαύμα» 10% πιθανότητες επιβίωσης, ο Joseph κατάφερε να επιζήσει. Το μωρό έκανε οχτώ μεταγγίσεις αίματος και στην ηλικία των έξι εβδομάδων κατάφερε να επιβιώσει από εγχείρηση για αλλαγή βαλβίδας στην καρδιά του.

«Το μόνο που ήθελε η Sarah ήταν να γίνει μαμά. Ήταν γενναιόδωρη και στοργική και νοιαζόταν περισσότερο για τους άλλους παρά για τον εαυτό της» λέει συγκλονισμένος ο 36χρονος άντρας της. «Μόνο ο γιος μου ο Joseph με βοηθάει τώρα να προχωρήσω τη ζωή μου» προσθέτει.



Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκε υπερχρεωμένη οικογένεια στην Κρήτη



Οικονομική «ανάσα» μέχρι να βρει το ζευγάρι δουλειά.

Μια υπερχρεωμένη οικογένεια ανέργων δικαίωσε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου. Πρόκειται για μία δανειολήπτρια άνεργη από το 2009, με σύζυγο επίσης άνεργο και με σοβαρά προβλήματα υγείας, με τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα απεβίωσε πρόσφατα και με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα αυτοκίνητο με έτος κυκλοφορίας 1990.

Η δανειολήπτρια έκανε χρήση του νόμου 3869/2010 για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές της προς τρεις τράπεζες, συνολικού ύψους 57.495,07 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο διευθέτησης που είχε υποβάλλει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και με την συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, είχε ζητήσει περίοδο χάριτος ενός εξαμήνου και με την πάροδο αυτού να καταβάλλει στις πιστώτριες τράπεζες το ποσό των 200 ευρώ το μήνα, σκεπτόμενη ότι θα είχε βρει δουλειά.

Οι τράπεζες και εξωδικαστικά απέρριψαν την πρόταση της δανειολήπτριας, θεωρώντας την παράνομη και αόριστη. Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου ωστόσο απέρριψε τις αιτιάσεις των τραπεζών και την άσκηση παρέμβασης που ασκήθηκε από την μία πιστώτρια τράπεζα, ως μη νόμιμη. Πήρε δε την απόφαση να μη ρυθμίσει καμία καταβολή από την δανειολήπτρια και να της δώσει τον απαιτούμενο χρόνο, μεταφέροντας την ημερομηνία ορισμού συζήτησης για την καταβολή των δώσεων στις 29 Μαΐου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα οι αιτήσεις για απασχόληση ανέργων



Το πρόγραμμα αφορά 10.000 θέσεις εργασίας.

Ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «απασχόλησης και κατάρτισης δικαιούχων επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ΟΑΕΔ .

Στόχος είναι η απασχόληση 10.000 επιδοτούμενων ανέργων, σε νέες θέσεις εργασίας, με την καταβολή ποσού ίσου προς το επίδομα ανεργίας, ως επιδόματος απασχόλησης στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους, καθώς και η κατάρτισή τους στο αντικείμενο απασχόλησής τους.

Μέσω του προγράμματος ο ΟΑΕΔ προσφέρει κίνητρο στις επιχειρήσεις να προσλάβουν και να καταρτίσουν επιδοτούμενους ανέργους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους, παλαιό και νέο, για διάστημα 36 έως 42 μηνών.

Ο εργοδότης που προσφέρει τη θέση εργασίας, με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών μηνιαίως, λαμβάνει ως επιχορήγηση για κάθε προσλαμβανόμενο, ποσό ίσο με το επίδομα ανεργίας ή το επίδομα μακροχρόνια ανέργου που θα ελάμβανε ο άνεργος, για το διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη λήξη της επιδότησής του (περιγράφεται στην εγκριτική απόφαση τακτικής ή μακροχρόνιας ανεργίας). Η επιχορήγηση προσαυξάνεται κατά 14 ευρώ ημερησίως, για 25 ημέρες το μήνα, εφόσον προσληφθεί επιδοτούμενος μακροχρόνια άνεργος.

Μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού, που αποτελεί την πρώτη φάση του προγράμματος και μέχρι τη συμπλήρωση 24 μηνών από την πρόσληψη (β' φάση προγράμματος), ο εργοδότης λαμβάνει ως επιχορήγηση ποσό ίσο προς το 90% των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, πλέον των εισφορών υπέρ επικουρικών ταμείων.

Εφόσον ο εργοδότης προχωρήσει και σε κατάρτιση του επιδοτούμενου τον οποίο προσέλαβε, η επιχορήγηση που λαμβάνει ανέρχεται στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών, με επέκταση της διάρκειας του προγράμματος σε 30 μήνες. Η επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών αποδίδεται μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ/ETAM-ΟΑΕΔ, ενώ οι εισφορές επικουρικών ταμείων καταβάλλονται απευθείας στην επιχείρηση.

Ο εργοδότης δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό που προσέλαβε για 12 μήνες ακόμα μετά τη λήξη της επιδότησης. Δεσμεύεται επίσης να διατηρήσει πέραν των νέων θέσεων και το σύνολο των παλαιών θέσεων εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος (συνολικά 36 μήνες ή 42 μήνες στην περίπτωση που καταρτιστεί ο δικαιούχος).

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτινό πρόγραμμα στο κέντρο «Νόησις»



Έως τις 8 Ιανουαρίου.
Πρόγραμμα με «άρωμα Χριστουγέννων» παρουσιάζει την περίοδο των γιορτών, από τις 26 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου 2012, το κέντρο Νόησις στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά (εκτός από τις 31/12 και 1/1) και μεταξύ άλλων παρουσιάζει:

Το Άστρο των Χριστουγέννων


Μια ταινία παραγωγής του Ιδρύματος Ευγενίδου, που παρουσιάζει με ιστορικά όσο και επιστημονικά δεδομένα τις επικρατέστερες θεωρίες σχετικά με το ουράνιο φαινόμενο του «Άστρου» της Βηθλεέμ.

Η Φοίβη και οι 4 πλανήτες


Πρόκειται για φιλοξενούμενη θεατρική παράσταση, με κεντρική ηρωίδα τη Φοίβη, ένα κορίτσι ονειροπόλο και φιλότεχνο που θέλει να αλλάξει τη ζωή του και να κερδίσει ένα καλύτερο μέλλον. Μια παράσταση βασισμένη σε ένα έργο πρωτότυπο, γεμάτη μουσική, τραγούδια και μηνύματα για έναν καλύτερο κόσμο.

Τα Χριστούγεννα του επιστήμονα

Ένα πρόγραμμα που μέσα από εντυπωσιακά πειράματα με απλά υλικά, καταφέρνει να συνδυάσει τη μαγεία των Χριστουγέννων με την μαγεία της επιστήμης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ ανάλογες παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται στο «Χριστουγεννιάτικο Πάρκο στην Έκθεση».

Ο Καραγκιόζης και ο δράκος των άστρων

Εναλλακτικό έργο θεάτρου σκιών με τον παλιό μας φίλο τον Καραγκιόζη να συναντά τους μεγαλύτερους επιστήμονες σε μια διασκεδαστική και διδακτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

Μουσικές εκδηλώσεις


Με χριστουγεννιάτικους (και όχι μόνο) ήχους από νέους καλλιτέχνες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προβολές τρισδιάστατων ταινιών στον κινηματογράφο με γιγαντοοθόνη (Κοσμοθέατρο) και τον Προσομοιωτή, καθώς και οι επισκέψεις στο Μουσείο Τεχνολογίας και στην έκθεση «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας».


Διαβάστε περισσότερα...

Κολλημένοι με τις οθόνες οι έφηβοι



Μπορεί να περνούν και έξι ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

Κολλημένοι με τις οθόνες είναι αρκετοί μαθητές ηλικίας 13-15 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας για τον ελεύθερο χρόνο των εφήβων.

Συγκεκριμένα σχεδόν δύο στους πέντε μαθητές (38,3%) παρακολουθούν τηλεόραση/dvd τουλάχιστον τρεις ώρες ημερησίως όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ ένας στους έξι εφήβους (16,4%), ηλικίας, 13-15 ετών περνά μπροστά από μια οθόνη ηλεκτρονικής συσκευής (τηλεόραση, υπολογιστής, παιχνίδια) έξι ώρες την ημέρα.

Από αυτούς ένα ποσοστό 12% έχει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή καταναλώνει συχνά γλυκά ή αναψυκτικά, ενώ σπάνια τρώει φρούτα ή λαχανικά. Επίσης ένας στους πέντε εφήβους από αυτούς που παρακολουθούν συχνά τηλεόραση μέσα στην ημέρα, είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Συγκριτικά με το 2006, το 2010 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο αριθμός των μαθητών που αφιερώνουν υπερβολικό χρόνο κάθε μέρα μπροστά σε μια οθόνη, παρόλο που βλέπουν λιγότερες ώρες τηλεόραση. Ωστόσο, καταγράφεται αύξηση στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επίσης, δύο στους πέντε εφήβους, ηλικίας 15 ετών, δεν διαβάζουν καθόλου εξωσχολικά βιβλία και ένας στους πέντε δεν ασχολείται καθόλου με αθλητικές δραστηριότητες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από κουτιά γάλακτος!



Οι Atenistas δίπλα στους Γιατρούς του Κόσμου.

Ραντεβού στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή δίνουν αύριο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι Atenistas, που μας καλούν να στήσουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από κουτιά με γάλα, που θα δοθεί στους Γιατρούς του Κόσμου.

Εκτός από γάλα θα συγκεντρωθούν επίσης ρύζι, μακαρόνια, όσπρια καθώς και φάρμακα (αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, αντιδιαβητικά δισκία, δερματικές αλοιφές).

Στην περσινή γιορτή των Γιατρών του Κόσμου συγκεντρώθηκαν πάνω από 5.000 κουτιά γάλα και τρεις τόνοι τρόφιμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδοντικές παθήσεις και κακή διατροφή... σκοτώνουν



Σημάδια σοβαρών παθήσεων μπορεί να είναι πολλά οδοντικά προβλήματα.

Όταν χαμογελάτε στον καθρέπτη σας, βλέπετε αν τα δόντια σας χρειάζονται λεύκανση. Ένας οδοντίατρος όμως μπορεί να δει τα σημάδια των καρδιακών παθήσεων! Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της οδοντικής έρευνας, διαπίστωσε ότι πολλά οδοντικά προβλήματα μπορεί να είναι σημάδια σοβαρών παθήσεων. Οι οδοντικές ασθένειες μάλιστα συνδυάζονται με την κακή διατροφή που ευθύνεται και για την τερηδόνα στα δόντια, και όχι μόνο.

Η πιο συχνή πάθηση είναι η παχυσαρκία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα πρόχειρα φαγητά και τα γλυκά δεν χαλάνε μόνο τα δόντια, αλλά οδηγούν και στην παχυσαρκία. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα, αλλά και τα ζαχαρούχα ποτά περιέχουν ανθυγιεινές ουσίες που καταστρέφουν τα δόντια, αλλά έχουν συνδεθεί και με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στις παραπάνω τροφές, αυξάνουν το επίπεδο ζάχαρης στο αίμα και αυτόματα αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια κακή διατροφή δεν σας βάζει σε κίνδυνο μόνο για την παχυσαρκία, αλλά και για ορισμένους καρκίνους.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν πολλά δόντια είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα άνοιας, όπως Αλτσχάιμερ. Αν και θα χρειαστεί περεταίρω έρευνα για να διευκρινιστεί πλήρως η σύνδεση μεταξύ απώλειας δοντιών και της υγείας του εγκεφάλου.

Κρατώντας τα δόντια σας σε καλή κατάσταση δεν έχετε μόνο ωραίο χαμόγελο, αλλά δεν κινδυνεύετε σε μεγάλο ποσοστό από τις παραπάνω ασθένειες. Ένας τακτικός έλεγχος το εξάμηνο είναι ιδανικός για την στοματική σας υγιεινή.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασκηθείτε ανάλογα με το χρόνο σας



Ακόμη και δέκα λεπτά είναι χρήσιμα αν τα αξιοποιήσετε σωστά.

Μπορεί οι ρυθμοί της δουλειάς να τρέχουν, μαζί τους όμως τρέχουν και τα περιττά κιλά. Και μπορεί ο χρόνος να είναι χρήμα για όλους εμάς, μπορούμε όμως να ξεκλέψουμε έστω και 10 λεπτά για λίγο γυμναστική.

Εάν λοιπόν έχετε 10 λεπτά διαθέσιμο χρόνο για άσκηση αξιοποιήστε τον κατάλληλα! Προθερμανθείτε για ένα με δύο λεπτά βαδίζοντας γρήγορα.

Στην συνέχεια κάνετε εναλλαγές. Τρέξτε δύο λεπτά και μετά περπατήστε για τριάντα δευτερόλεπτα. Εάν αισθάνεστε καλά, αυξήστε βαθμιαία την ταχύτητα του τρεξίματος. Επαναλάβετε τρεις φορές. Εάν δεν θέλετε να βγείτε έξω από το σπίτι, περπατήστε από δωμάτιο σε δωμάτιο και ανεβοκατεβείτε τις σκάλες.

Εάν έχετε 15 λεπτά ελεύθερο χρόνο, για προθέρμανση, ανεβοκατεβείτε 20 σκαλιά δυο με τρεις φορές. Επαναλάβετε τέσσερις φορές και μετά για ένα λεπτό περπατήστε. Στην συνέχεια μπορείτε να τρέξετε για 2 λεπτά και συνεχίζετε με περπάτημα.

Εάν έχετε 20 λεπτά, για ένα λεπτό περπατήστε, και στην συνέχεια κάνετε εναλλαγές, 30 δευτερόλεπτα με περπάτημα και τρία λεπτά με τρέξιμο. Επαναλάβετε τη διαδικασία για έξι λεπτά. Μετά περπατήστε ήρεμα για ένα λεπτό και συνεχίζετε με τις εναλλαγές που αναφέραμε.

Όσοι από σας έχετε 30 λεπτά ελεύθερο χρόνο για άσκηση, κάνετε μία προθέρμανση για δύο λεπτά περπατώντας. Στην συνέχεια για τα επόμενα έξι λεπτά, κάντε εναλλαγές, 30 δευτερόλεπτα περπάτημα με 30 δευτερόλεπτα τρέξιμο. Για τα επόμενα είκοσι λεπτά που απομένουν, κάντε τζόκινγκ για ένα λεπτό, τρέξτε επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα και περπατήστε, κάνοντας και εδώ εναλλαγές. Επαναλάβετε πέντε φορές. Τέλος περπατήστε για ένα λεπτό για να ηρεμήσετε.

Φυσικά όλες αυτές τις ασκήσεις προτού τις κάνετε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό που θα σας καθοδηγήσει.


Διαβάστε περισσότερα...