Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ο πρώτος τρανσέξουαλ στρατιώτης στη γραμμή του πυρός


Η Ντέμπορα Πένι πολέμησε στο Αφγανιστάν και… αποθεώθηκε.

Ήταν πρώην παίκτης του ράγκμπι και τελικά έγινε… φαινόμενο. δεν διέπρεψε στα γήπεδα, αν αυτό φαντάζεστε, αλλά στο πεδίο της μάχης και μάλιστα ως γυναίκα. Πρόκειται για τον Ντέιβιντ ο οποίος έγινε… Ντέμπορα Πένι και μαζί ο πρώτος τρανσέξουαλ μάχιμος στρατιώτης.

Πολεμώντας τους Ταλιμπάν στα πεδία μάχης του Αφγανιστάν είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας στρατιώτης. Η ανθυπασπιστής Ντέμπορα Πένι όμως εντυπωσίασε με το κουράγιο και τη γενναιότητα της και παράλληλα είναι ο πρώτος τρανσέξουαλ στρατιώτης που βρέθηκε σε εμπόλεμη ζώνη στην ιστορία του Βρετανικού στρατού, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η 47χρονη γεννήθηκε άνδρας, αλλά αποφάσισε να γίνει γυναίκα το 2007. Υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή της επαρχίας Χελμάντ ως γυναίκα. Οι αρχηγοί του στρατού έχουν δηλώσει ότι η ειδική στην εξουδετέρωση βομβών, που έχει υπηρετήσει στο στρατό για 30 χρόνια, έχει κερδίσει το σεβασμό των συντρόφων της για το θάρρος της.

Υψηλόβαθμη πηγή του βρετανικού στρατού δήλωσε: «Οι φαντάροι την "έδειχναν" κάποτε στο Camp Bastion ως κάτι το διαφορετικό - αλλά τώρα έχει γίνει αποδεκτή. Φοράει την στολή του στρατού όπως όλοι και επιπλέον έχει ένα πολύ θηλυκό κούρεμα. Η Ντέμπι εργάζεται σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον και έχει δείξει το θάρρος να αποφασίσει να αλλάξει τη ζωή της με ένα τέτοιο δραματικό τρόπο και να συνεχίσει την καριέρα της σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο κόσμο».

Οι γυναίκες στον Βρετανικό Στρατό μπορούν να υπηρετήσουν σε όλες τις μονάδες του Στρατού ακόμη και ως πιλότοι ελικοπτέρων Απάτσι με στόχο τους Ταλιμπάν, με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια όπως είναι συγκεκριμένες αποστολές στις οποίες ο στόχος είναι γνωστός ή στην εμπλοκή μάχης σώμα με σώμα.

Περίπου 9.000 γυναίκες υπηρετούν στο Βρετανικό στρατό και αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της συνολικής δύναμης του.

Μέχρι το 2000, είχαν απαγορευτεί οι ομοφυλόφιλοι από το στρατιωτικό προσωπικό και μάλιστα το 1999, 298 άνθρωποι απολύθηκαν από τον στρατό λόγω της σεξουαλικότητάς τους. Αλλά μια δικαστική νίκη για τρεις γκέι άνδρες και μια λεσβία -που τους έδιωξαν από το Βασιλικό Ναυτικό και την RAF λόγω της σεξουαλικότητας τους- άλλαξε τα πράγματα στον Βρετανικό στρατό.

Το 2008 η Τζάν Χάμιλτον, πρώην Ίαν Χάμιλτον, ήταν ο πρώτος αξιωματικός του Ηνωμένου Βασιλείου που ολοκλήρωσε την αλλαγή φύλου από αρσενικό σε θηλυκό. Ο πληροφοριοδότης Bradley Manning, που φυλακίστηκε για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στο Wikileaks, θα αλλάξει επίσης φύλο.

Νωρίτερα φέτος, ο βρετανικός στρατός ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους 100 εργοδότες σε μια εκστρατεία της εταιρίας Stonewall που αναφέρει τους ποιο φιλικούς προς τους γκέι χώρους εργασίας για το 2014.

Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ανέχονται καμία μορφή παρενόχλησης, θυματοποίησης ή διάκρισης του τρανσέξουαλ προσωπικού.

Επιπλέον ένας εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού είπε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να αντιπροσωπεύουν το εύρος της κοινωνίας που υπηρετούν και υποστηρίζουμε όλα τα στελέχη μας, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που εξετάζουν τη αλλαγή φύλου, προσφέροντάς τους το κατάλληλο επίπεδο φροντίδας και υποστήριξης».






Διαβάστε περισσότερα...

Οι σύγχρονοι άνθρωποι συμβίωσαν με τους Νεάντερταλ


Οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη πριν από 41 με 39 χιλιάδες χρόνια, ενώ επί 2.600 ως 5.400 χρόνια συμβίωναν με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους (Χόμο σάπιενς). Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και η οποία εκπονήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων η Δρ. Κατερίνα Δούκα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.



«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα έρευνα που αφορά την ακριβή χρονολόγηση της εξαφάνισης των Νεάντερταλ στην Ευρώπη και της εμφάνισης των πρώτων ανθρώπων του είδους μας στην ίδια περιοχή» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Δούκα, που ασχολείται με την εξέλιξη και εφαρμογή της μεθόδου χρονολόγησης με 'Ανθρακα-14 στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από τον καθηγητή Τόμας Χάιαμ και τη Δρ. Κατερίνα Δούκα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνεπικουρούμενη από 40 αρχαιολόγους από όλη την Ευρώπη, ανέλυσαν με τη μέθοδο του 'Ανθρακα-14 περισσότερα από 400 δείγματα οστών, άνθρακα και θαλάσσιων όστρεων. Τα δείγματα προέρχονται από 40 σημαντικές προϊστορικές θέσεις της Ευρώπης που συνδέονται με την παρουσία των τελευταίων Νεάντερταλ, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικά σπήλαια: το Φράγχθι στην Αργολίδα και το Λακωνίς κοντά στο Γύθειο.

«Όσον αφορά στην Ελλάδα, χρησιμοποιήσαμε δείγματα κυρίως από το Λακωνίς, γιατί από το Φράγχθι έχουμε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα και απλά τα χρησιμοποιήσαμε συγκριτικά. Το σημαντικότερο σε αυτή την έρευνα είναι ότι βρήκαμε ακριβώς πότε εξαφανίστηκαν οι Νεάντερταλ, καθώς ξεπεράσαμε πολλά προβλήματα που είχαν να κάνουν τόσο με τη ραδιοχρονολόγηση όσο και με το ανασκαφικό υλικό, το οποίο συχνά δεν ήταν σε καλή κατάσταση» διευκρινίζει η ερευνήτρια. Η 6ετής έρευνα, που ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ενός μαθηματικού στατιστικού μοντέλου βασιζόμενο στη μέθοδο του Bayes, το οποίο συνδυάζει τις νέες χρονολογήσεις με αρχαιολογικά, στρωματογραφικά και γεωγραφικά δεδομένα, καθορίζει ότι η εξαφάνιση των Νεάντερταλ από το σύνολο της Ευρώπης έλαβε χώρα πριν από 41 με 39 χιλιάδες χρόνια, σε σύνολο πιθανοτήτων γύρω στο 95%. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι οι Νεάντερταλ συνέχισαν να ζουν στην Ευρώπη για μερικές χιλιάδες χρόνια μετά την άφιξη των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων, που έγινε πριν από περίπου 45 με 43.000 χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως υπήρχε αρκετός χρόνος για αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο πληθυσμών και πιθανή ανταλλαγή ιδεών και γενετικού υλικού, ενώ πρόσφατες γενετικές έρευνες έχουν δείξει πως τουλάχιστον 1,5-2,1% του DNA των ανθρώπων που ζουν σήμερα στον πλανήτη, πλην των Αφρικανών, προέρχεται από τους Νεάντερταλ. «Χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα επιστημονικά και στατιστικά εργαλεία έχουμε για πρώτη φορά μια σαφή εικόνα για τα πρώτα βήματα της εξάπλωσης του είδους μας εκτός Αφρικής, καθώς και για το αποτέλεσμα αυτής της εξάπλωσης στους πληθυσμούς που ζούσαν ήδη στην Ευρασία επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, όπως οι Νεάντερταλ» υποστηρίζει η κ. Δούκα.

Οι ερευνητές κάνουν σαφές πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν ενδείξεις βίας από τον ένα προς τον άλλο πληθυσμό ούτε όμως και ενδείξεις συμβίωσης στις ίδιες περιοχές και σπηλιές. Ο πληθυσμός των Νεάντερταλ κατακερματίστηκε και αποκλείστηκε σε περιοχές στα όρια της Ευρώπης όπου και συνέχισαν να ζουν σε μικρές ομάδες, ωσότου αφανίστηκαν οριστικά πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Βάσει των νέων χρονολογήσεων, η εξαφάνιση των κοντινών συγγενών μας δεν προκλήθηκε αποκλειστικά από την εξάπλωση των σύγχρονων ανθρώπων, αλλά από ένα συνδυασμό παραγόντων που έδρασαν παράλληλα, όπως είναι ο χαμηλός πληθυσμός των Νεάντερταλ και η περιθωριοποίηση ομάδων σε συγκεκριμένες περιοχές της Ευρώπης, η ισχυρή πίεση από τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ευρώπη πριν από 40.000 και, τέλος, η εξάπλωση των Χόμο σάπιενς σε ένα ή περισσότερα κύματα μετανάστευσης.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε νέες αξιόπιστες μεθόδους χημικής επεξεργασίας και καθαρισμού των δειγμάτων, καθώς και ακριβείς μετρήσεις των ατόμων του 'Ανθρακα 14 σε επιταχυντή ιόντων (Accelerator Mass Spectrometer), εξασφαλίζοντας 200 περίπου νέες ακριβείς χρονολογήσεις. Παράλληλα, δημιούργησαν ένα νέο μοντέλο για το χωρο-χρονικό προσδιορισμό του αφανισμού των Νεάντερταλ σε σχέση με την εξάπλωση των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων. Η μελέτη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα http://dx.doi.org/10.1038/nature13621 , ενώ όσον αφορά τη συνέχιση των ερευνών σε άλλες περιοχές (Ρωσία, Σιβηρία, Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία), πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα www.palaeochron.org.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές είναι οι νέες φυλές των ανθρώπων


Ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ του Νational Geographic αποκαλύπτει πως θα είναι οι Αμερικανοί το 2050 και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Σύμφωνα με το άρθρο οι φυλές των ανθρώπων με το πέρασμα του χρόνου έχουν αλλάξει καθώς έχουν αναμειχθεί σε τέτοιο βαθμό που ο όρος μιγάς δεν μπορεί να ισχύει πλέον. Η αρθρογράφος Lise Funderburg υποστηρίζει ότι τα χαρακτηριστικά των φυλών δεν είναι πλέον ίδια. Αυτό που μας παραξενεύει στις εικόνες που δημοσιεύονται πιο κάτω είναι ότι δεν έχουμε συνηθίσει αυτά τα μάτια, με αυτό το χρώμα προσώπου, με αυτά τα χείλη και αυτά τα μαλλιά…

Η διάσημη φωτογράφος-ζωγράφος Martin Schoeller ανέλαβε να απαθανατίσει τα νέα πανέμορφα πρόσωπα του μέλλοντος.

Η σειρά φωτογραφιών έχει τον τίτλο «Μιγάδες» κι αποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί είναι όλο και λιγότερο μαύροι, ή άσπροι ή ισπανογενείς…

Γι αυτό το λόγο από το 2000 το ληξιαρχείο των ΗΠΑ επιτρέπει στους κατοίκους να αναφέρουν πάνω από μια «φυλή».

Στην γλώσσα μπαίνουν σιγά σιγά νέοι όροι όπως «Blackanese», «Chicanese», «Korgentinian» ή «Filatino» που περιγράφουν πολλές προσμίξεις φυλετικές στο ίδιο πρόσωπο. Όπως αναφέρει το άρθρο, ένας άνδρας 34 ετών, με καταγωγή από γονείς Εσκιμώο και Εβραίο αυτοαποκαλείται «Juskimo». Ένας αφροαμερικανός και Μεξικανός χρησιμοποιεί τον νεολογισμό «Blacksican » δηλαδή μαύρος Μεξικανός.

Δείτε τις φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε το iPhone να δουλεύει καλύτερα


Τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και δεν είναι λίγες οι φορές που παθαίνουμε «πανικό» όταν διαπιστώνουμε ότι δε λειτουργούν το ίδιο καλά με πριν.

Προτού χάσετε τον έλεγχο και πανικοβληθείτε, δοκιμάστε μερικά από τα παρακάτω κόλπα και πού ξέρετε… ίσως καταφέρετε να κάνετε το κινητό σας να «τρέχει» πιο γρήγορα από πριν:

1. Διαγράψτε παλιές φωτογραφίες

Είναι ένα από τα πρώτα και πιο βασικά μυστικά που πρέπει να θυμάστε, όποτε διαπιστώνετε ότι το iPhone σας «ζορίζεται». Διαγράψτε όσα αρχεία δε σας χρησιμεύουν, αφού τα αποθηκεύσετε πρώτα στον υπολογιστή σας.

2. Διαγράψτε τις εφαρμογές που πιάνουν πολύ χώρο

Όσο πιο «γεμάτο» είναι το iPhone σας, τόσο πιο αργό θα είναι. Για να δείτε πόσο χώρο πιάνει κάθε μία από τις εφαρμογές που έχετε κατεβάσει μπορείτε να πάτε στο Settings>General>Usage.

3. Αδειάστε την κρυφή μνήμη (cache) του Safari

Συμπεριφερθείτε στο iPhone σας, όπως θα κάνατε και με τον υπολογιστή σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τακτικά να αδειάζετε την cache του Safari, προκειμένου να λειτουργεί πιο ομαλά. Για να το κάνετε επιλέξτε Settings>Safari>Clear History και στη συνέχεια πατήστε Clear Cookies and Data, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

4. Απενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις εφαρμογών

Αν έχετε παρατηρήσει ότι το iPhone σας είναι κάπως αργό, αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι «τρέχουν» αυτόματα οι ενημερώσεις των εφαρμογών. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτή τη ρύθμιση πηγαίνοντας στα Settings>iTunes & App Store >Automatic Downloads και επιλέγοντας στη συνέχεια «off» όπου λέει «updates».

5. Απενεργοποιήστε τις αυτόματες λήψεις

Κάτι παρόμοιο με τις αυτόματες ενημερώσεις εφαρμογών συμβαίνει και με τις αυτόματες λήψεις. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτήν την εντολή πηγαίνοντας στα Settings>iTunes & App Store >Automatic Downloads και επιλέγοντας την εντολή «off».

6. Κάντε restart μια στο τόσο

Μην ξεχνάτε ότι το κινητό σας τηλέφωνο είναι σαν ένας μίνι-υπολογιστής και έτσι θα πρέπει να του συμπεριφέρεστε. Γι’ αυτό μην αμελείτε να του κάνετε ένα restart μια στο τόσο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκαναν μακιγιάζ στις κοπέλες τους


Δείτε τα... αποτελέσματα.

Πολλοί άνδρες αναρωτιόνται τι κάνουν οι κοπέλες τους τόση ώρα μπροστά από έναν καθρέφτη. Κάποιοι τις έχουν παρακολουθήσει να βάφονται και να ετοιμάζονται για την έξοδο τους και… βαριούνται. Έτσι, κάποιοι αποφάσισαν να επιχειρήσουν και οι ίδιοι και να ασχοληθούν με το μακιγιάζ, όχι σε γενική βάση, αλλά στα πρόσωπα των κοριτσιών τους.

Τα αγόρια πήραν πινέλα και καλλυντικά και έπιασαν… δουλειά. Το παράδοξο είναι ότι οι σύντροφοι τους δέχθηκαν να δοκιμάσουν να γίνουν τα μοντέλα τους, χωρίς επιτυχία όμως. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν τις δικαίωσε, καθώς όσο και αν λέγεται ότι οι άνδρες προτιμούν να βλέπουν τις γυναίκες διακριτικά μακιγιαρισμένες, οι συγκεκριμένες περισσότερο έμοιαζαν με αποτελέσματα… ατυχήματος.

«Κάποιες γυναίκες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να μακιγιαριστούν και το αποτέλεσμα να μοιάζει φυσικό. Σαν να μη φοράνε καθόλου μέικ-απ. Και χαλάνε τόσο από το χρόνο τους γι’ αυτό. ας το σκεφτούν καλύτερα», λέει ένας από τους νεαρούς, ο οποίος έβαψε την κοπέλα του διόλου διακριτικά.

Δείτε τα αποτελέσματα της… τέχνης των αγοριών και τα συμπεράσματα δικά σας…














Διαβάστε περισσότερα...

Έκαψε τον σύζυγο της για ένα… ζιζανιοκτόνο


Του έβαλε φωτιά επειδή διαφώνησαν.

Οι αστυνομικοί είχαν βγει για μια περιπολία ρουτίνας στο Mount Angel του Όρεγκον στις ΗΠΑ, όταν είδαν έναν άνδρα να φλέγεται.

Η αλήθεια είναι πως συζυγικοί καυγάδες γίνονται για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά ο συγκεκριμένος ήταν ακραίος, όπως και το αποτέλεσμα του. Οι αρχές εντόπισαν την Τόντι Μπορκ με τον σύζυγό της Τίμοθι έξω από το σπίτι τους, αλλά αρχικά δεν κατάλαβαν τι ακριβώς συνέβαινε.

Ο άνδρας φαινόταν σαν να κρατάει κάτι που καιγόταν, ωστόσο η γυναίκα έτρεξε προς το μέρος των αστυνομικών φωνάζοντας ότι είχε βάλει φωτιά στον άνδρα της!

Όπως αναφέρει η Daily Star το ζευγάρι τσακώθηκε για ένα... ζιζανιοκτόνο, το οποίο ο άνδρας ήθελε να χρησιμοποιήσει στον κήπο. Η σύζυγος του είχε τις αντιρρήσεις της, καθώς φοβόταν για τα κατοικίδιά τους. Θεωρούσε ότι οι σκύλοι τους θα αρρώσταιναν από το χημικό παρασκεύασμα.

Ο καυγάς ξέσπασε, τα πράγματα ξέφυγαν και η γυναίκα τον περιέλουσε με βενζίνη και του έβαλε φωτιά, με τον Τίμοθι Μπορκ να καταλήγει με εγκαύματα στο πρόσωπο και στο στήθος. Οι αρχές συνέλαβαν την Μπορκ, την οποία ο σύζυγος κατηγόρησε επίσης ότι του χρωστά 15.000 δολάρια.

Όπως αναφέρεται η γυναίκα φέρεται να είχε πιει εφτά μπύρες πριν αποφασίσει να κάψει τον άνδρα της. Η ίδια επιμένει ότι δεν ήθελε να τον σκοτώσει. Πάντως συνελήφθη και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ ο σύζυγος της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι ανασκαφές και οι αποκαλύψεις στην Αμφίπολη


Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη.



Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα, απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4.50 μ. Έτσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.



Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου . Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.



Καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Κάνουν τατουάζ για πρώτη φορά


Ιδού οι αντιδράσεις ανθρώπων όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη βελόνα.

Κάτω από τη… βελόνα βρέθηκαν για πρώτη φορά τέσσερις «παρθένοι» στα τατουάζ άνθρωποι και θέλησαν να μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό.

Τα …πρωτάκια δέχτηκαν να κινηματογραφηθεί η εμπειρία τους σε ένα βίντεο που δημοσιεύει το BuzzFeed. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του: πόνος, γέλια και μερικές εκφράσεις παραμόρφωσης.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιοντάρια επιτίθενται σε κροκόδειλο


Μάχη για το κουφάρι ενός ελέφαντα - Φωτογραφίες και βίντεο.

Ένα απίστευτο βίντεο από την Κένυα, όπου τρία λιοντάρια επιτίθενται σε κροκόδειλο και δίνουν μάχη για το κουφάρι ενός ελέφαντα, κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Το περιστατικό καταγράφηκε από την κάμερα τουριστών. Κι εκεί που πολλοί θα περίμεναν πως το τεράστιο ερπετό θα είχε το πάνω χέρι, ο βασιλιάς της ζούγκλας ζήτησε… ενισχύσεις.

Δύο ακόμη λιοντάρια έτρεξαν να βοηθήοσυν, τραυμάτισαν τον κροκόδειλο και τον απομάκρυναν.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρικό… γιοκ, χλιδή ναι


Δημιουργήθηκε ξενοδοχείο χωρίς ρεύμα, φιλικό προς το περιβάλλον – Δείτε το.

Είναι οικολογικό και βρίσκεται στη μέση του… πουθενά. Συγκεκριμένα μοιάζει να αναδύεται μέσα από την έρημο σε απόσταση 16 χλμ. από τη Σίβα. Ο λόγος για ένα «διαφορετικό» ξενοδοχείο, το οποίο προκαλεί το ενδιαφέρον και η φήμη του έχει αρχίσει να κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα στην Αίγυπτο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και απαγορεύει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων έξω από τα υπνοδωμάτια. Για να καταλάβετε φωτίζεται με κεριά αλλά και με πυρσούς, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Βέβαια, η χλιδή και η πολυτέλεια δε λείπουν, γι’ αυτό και άρχισε να συγκεντρώνει επισκέπτες όπως ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα του Κόρνογουολ. Πάντως, το εν λόγω ξενοδοχείο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, όχι μόνο λόγω φωτισμού. Τα κτίρια που απαρτίζουν συγκρότημα των 40 υπερπολυτελών δωματίων «Adrère Amellal», είναι πήλινα και έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δένουν με το περιβάλλον της ερήμου. Ελιές, φοίνικες αλλά και η αλυκή που βρίσκεται κοντά του συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθια.

Οι παχιοί πήλινοι τοίχοι απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας, διατηρώντας μια δροσερή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Τη νύχτα πάλι, όταν η θερμοκρασία πέφτει οι τοίχοι ακτινοβολούν τη θερμότητα που έχουν απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργώντας ένα ιδανικό, ευχάριστα ζεστό περιβάλλον.














Διαβάστε περισσότερα...

«Εξαφάνισαν» 100.000 ελέφαντες σε μια τριετία


Σκότωσαν το 64% του πληθυσμού τους στην Κεντρική Αφρική.

Μαζική… σφαγή. Η λαθροθηρία για ελεφαντόδοντο ανθεί στην Αφρική και τα αποτελέσματα είναι τόσο λυπηρά όσο και καταστροφικά για το περιβάλλον. Οι κυνηγοί δεν υπολογίζουν τίποτα προκειμένου να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, έστω και αν διαπράττουν έγκλημα.

Την τελευταία τριετία έχουν σκοτώσει 100.000 ελέφαντες, κάτι που βέβαια είναι παράνομο. Μόνο το 2011 «εξαφάνιζαν» έναν στους δώδεκα ελέφαντες. Πλέον, έχει αφανιστεί το 64% των συμπαθέστατων ζώων στην Κεντρική Αφρική! Αυτό προκύπτει από μια έρευνα που διεξήχθη από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών –με επικεφαλής τον Τζορτζ Γουάιτμαγιερ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο , τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε το National Geographic.

Το ελεφαντόδοντο έχει μεγάλη ζήτηση, ιδίως στην Κίνα και η ανησυχία για το μέλλον των ελεφάντων στην Αφρική ολοένα και μεγαλώνει. Η μεγαλύτερη σφαγή των τελευταίων χρόνων έγινε το 2012 στο Καμερούν και συγκεκριμένα στο Εθνικό Πάρκο Bouba Ndjidah. Το πάρκο γέμισε με νεκρούς ελέφαντες από τους λαθροθήρες οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και καλάζνικοφ.

«Κανείς δε γνωρίζει ουσιαστικά πόσοι ελέφαντες σκοτώνονται ετησίως στην συγκεκριμένη ήπειρο. Κάποιοι προσπαθούν να μιλήσουν για συγκεκριμένους αριθμούς κάθε χρόνο, αλλά αυτά είναι απλώς εικασίες. Η πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση είναι αυτή που δημοσιεύουμε», τονίζει ο Γουάιτμαγιερ.

Μάλιστα, τονίζεται πως οι κυνηγοί ελεφάντων έχουν πάρει… φόρα πια και οι Αρχές δεν ξέρουν πώς να τους σταματήσουν, καθώς προπονούνται κιόλας για να γίνονται συνεχώς καλύτεροι. Εξοπλίζονται συνεχώς και τον περασμένο Φεβρουάριο θέλησαν να δουν και κατά πόσο μπορούν να σκοτώσουν και με άλλους τρόπους. Όπως; Χρησιμοποίησαν δηλητηριασμένα βέλη σε εικονικούς στόχους και έτσι σκότωσαν έναν από τους πλέον αγαπητούς ελέφαντες στην Κένυα, τον Τομ Ίαρ και στη συνέχεια και άλλον έναν, τον Σατάο.

Οι τόσοι σκοτωμοί επέφεραν την απαγόρευση από πλευράς ΗΠΑ στο εμπόριο του ελεφαντόδοντου, αλλά τα νούμερα δείχνουν ότι η λαθροθηρία δεν μειώθηκε και παράλληλα δεν μπορεί να… ισοφαριστεί και από τις γεννήσεις νέων ελεφάντων. Το πρόβλημα είναι μεγάλο στην Αφρική, όπως αποτυπώνεται και στον χάρτη.








Διαβάστε περισσότερα...

Γάμος με δύο... νύφες


Το περίπλοκο μυστικό του ζευγαριού.

Μοιάζει με ομοφυλοφιλικό ζευγάρι αλλά δεν είναι. Οι δυο πανέμορφες Ρωσίδες κρύβουν ένα περίπλοκο μυστικό.

Με μια πρώτη ματιά, οι δυο νεαρές γυναίκες με τα ολόλευκα νυφικά φαίνεται πως προχώρησαν σε έναν ομοφυλοφιλικό γάμο. Αλλά αν εμβαθύνετε περαιτέρω, θα δείτε πως η πραγματικότητα είναι περισσότερο περίπλοκη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δυο νύφες, που μοιάζουν σαν δίδυμες, αποτελούν στην πραγματικότητα ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι που ζει στη Ρωσία- όπου ως γνωστών οι ομοφυλόφιλοι ζουν υπό καθεστώς απόλυτου φόβου.

Στη δεξιά είναι ο Dmitry Kozhukhov, ο οποίος όμως προτιμά το όνομα Alina Davis. Η 23χρονη που γεννήθηκε άντρας, χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως «ανδρόγυνη», που σημαίνει ότι δεν ταιριάζει απόλυτα σε καμία ταυτότητα φύλου.

Η Alina, όπως εξομολογείται στην εφημερίδα Metro, αισθάνεται πιο άνετα ως γυναίκα - και έλκεται από άλλα θηλυκά. Για του λόγου το αληθές, η 23χρονη συστήνει την 19χρονη γυναίκα της, την Alison Brooks. Όμως αναφέρει το δημοσίευμα, μια από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι δυο γυναίκες ήταν να γίνουν αποδεκτές στο δημαρχείο όπου εμφανίστηκαν και οι δυο με νυφικά.

Παρά την κατακραυγή από το προσωπικό, η τελετή ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μιας και δεν υπάρχουν κανόνες όταν ένα ζευγάρι φορά την ίδια γαμήλια περιβολή.

Η Alina πιστεύει ότι ο γάμος τους στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στα μη συμβατικά ζευγάρια της Ρωσίας, λέγοντας ότι: «Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε τέτοια προβλήματα. Έχω έρθει σε επαφή με ζευγάρια που σχεδιάζουν παρόμοιους γάμους και φοβούνται...».








Διαβάστε περισσότερα...

Δολοφόνησαν τους νεαρούς στη Μάνη για 800 ευρώ!


Δείτε τη συνέντευξη Τύπου της αστυνομίας για το διπλό φονικό.

Συνέντευξη Τύπου για την εξιχνίαση του διπλού φονικού στη Μάνη παραχώρησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Όπως ανακοινώθηκε, συνελήφθησαν χτες δύο 18χρονοι, κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ομολόγησαν και τη συμμετοχή τους στη δολοφονία του 25χρονου και του 26χρονου.

Αιτία ήταν οι οικονομικές διαφορές που είχαν μεταξύ τους, καθώς ο ένας 18χρονος είχε δώσει 800 ευρώ στο 26χρονο θύμα για την προμήθεια σκευασμάτων διατροφής, τα οποία ποτέ δεν πήρε τελικά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 25χρονος και ο 26χρονος, επιβαίνοντας σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα μετέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, στην περιοχή Μικρά Μαντίνεια Μεσσηνίας, όπου συναντήθηκαν με τους δύο 18χρονους δράστες, προκειμένου να συζητήσουν και να διευθετήσουν οικονομική διαφορά που είχε ο ένας από τους 18χρονους με το 26χρονο θύμα. Οι δράστες είχαν πάει στο σημείο με φορτηγό όχημα αγροτικού τύπου, ιδιοκτησίας του πατέρα ενός εκ των δύο.

Στη συνέχεια, ο 18χρονος που είχε την οικονομική διαφορά, με το πρόσχημα να επιδείξει στα θύματα αυτοκίνητο που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν, τους έπεισε και κατευθύνθηκαν προς την επαρχιακή οδό Αλτομιρών – Πηγαδίων του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Μετά από διαδρομή 18 χιλιομέτρων περίπου και αφού έφτασαν σε ερημικό σημείο που υποτίθεται ότι βρισκόταν το αυτοκίνητο, κατέβηκαν από τα οχήματά τους, ενώ ο δεύτερος 18χρονος τους πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσει θανάσιμα.

Κατόπιν, τοποθέτησαν τις σορούς των άτυχων νεαρών σε αγροτικό όχημα και τους πέταξαν σε χαράδρα, όπου και εντοπίστηκαν το απόγευμα της Τρίτης. Παράλληλα, φόρτωσαν στο όχημα τη μοτοσυκλέτα των θυμάτων και τη μετέφεραν σε πάρκινγκ ξενοδοχείου στην Καλαμάτα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ο 18χρονος, ο οποίος είχε την οικονομική διαφορά με το 26χρονο θύμα, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία κυνηγετική καραμπίνα, η οποία όπως προκύπτει είναι το όπλο του εγκλήματος. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του κατασχέθηκε ακόμα μία κυνηγετική καραμπίνα.



Κατά την αυτοψία στο σημείο του φονικού, βρέθηκαν κηλίδες αίματος, ίχνη σύρσεως στο έδαφος, το ρολόι χειρός του 26χρονου θύματος, καθώς και επτά κάλυκες φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου.

Βρέθηκε ακόμα το αγροτικό όχημα, με το οποίο οι δράστες είχαν μεταβεί στην περιοχή, από τη μακροσκοπική εξερεύνηση του οποίου εντοπίστηκαν ίχνη αίματος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του δεύτερου 18χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμα ένα κυνηγετικό όπλο, ένα αναδιπλούμενο στιλέτο, δύο μαχαίρια, δύο καπνογόνα, ένα πτυσσόμενο γκλοπ, φυσίγγιο 45 mm, φυσίγγιο αγνώστου διαμετρήματος και 6,5 γραμμάρια ακατέργαστης ινδικής κάνναβης. Σε κάδο απορριμμάτων κοντά στην οικία του, βρέθηκαν δύο τσαντάκια μέσης με προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων.

Οι δύο συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και επιπλέον παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών για τον 18χρονο, στο σπίτι του οποίου βρέθηκε η ποσότητα κάνναβης, οδηγούνται στον εισαγγελέα πρωτοδικών Καλαμάτας.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η αστυνομία...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νοσοκόμα φιλοξενεί 175 γάτες με λευχαιμία


Τα παιδιά της μένουν μαζί και παίζουν με τα ζώα - Δείτε το βίντεο.

Η νοσοκόμα Maria Torero από το Περού, φιλοξενεί στο σπίτι της 175 γάτες με λευχαιμία σε τελικό στάδιο.

Η 45χρονη νοσοκόμα έχει γεμίσει το διαμέρισμά της με κρεβατάκια και δεκάδες κουτιά με άμμο. Μάλιστα, σύμφωνα με την Dailymail, ξοδεύει περίπου 1.785 δολάρια το μήνα για τη φροντίδα τους, τα μισά τα εξασφαλίζει από δωρεές και τα υπόλοιπα από τη δουλειά της ως νοσοκόμα.

«Πολλοί μου έχουν προτείνει να μετατρέψω το σπίτι μου σε καταφύγιο για υγιείς γάτες, αλλά αυτός δεν είναι ο ρόλος μου. Εγώ είμαι νοσοκόμα. Καθήκον μου είναι να φροντίζω τους ασθενείς» δήλωσε μιλώντας στο Associated Press.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Torero, βρίσκει τις γάτες στους δρόμους και τις αγορές της Λίμα και τις εξετάζει για ασθένειες, από ψύλλους, παράσιτα και υποσιτισμό μέχρι λευχαιμία. Μάλιστα παίρνει μόνο τις ενήλικες γάτες για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου στις νέες γενιές.

Έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τη φροντίδα των ζώων, τα οποία και καθαρίζει από τα παράσιτα, με τα χέρια της είναι γεμάτα γρατζουνιές καθώς οι γάτες αντιστέκονται στις ενέσεις.

Τα τρία παιδιά της, ηλικίας 16, 14, και 6, μοιράζονται το διαμέρισμα και συχνά παίζουν με τις γάτες.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αναγκαία η φθηνότερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση»


Δένδιας: Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Tον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Επενδυτικού Ταμείου, όπως σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΜEGA και γνωστοποίησε ότι οι συμβάσεις με τις τράπεζες είναι σε τελικό στάδιο υπογραφής. Όπως είπε, «ήδη, για μία τράπεζα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή της και οι υπόλοιπες θα είναι περίπου αντιγραφή της μίας που έχει ολοκληρωθεί».

Ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία όσα χρήματα θα έπρεπε να έχουν κατευθυνθεί και οι επαφές που είχε στη Γερμανία τις προηγούμενες μέρες αφορούν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. Όπως είπε, «με τους Γερμανούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουμε να συνυπογράψουμε ένα πλαίσιο που αφορά την ελληνική οικονομία, ένα σχέδιο δηλαδή, έναν συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στη φάση που βγαίνουμε πια από την κρίση, που έχει κεφάλαια και στα οποία χρειαζόμαστε συγκεκριμένη γερμανική συνεισφορά».

Ο υπουργός εξήγησε ότι η μεγάλη ομάδα στην ελληνική οικονομία που είναι και σε κίνδυνο, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Εκεί, η ελληνική πλευρά έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό και σε αυτόν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό χρειάζεται βοήθεια για να τον φέρει σε πέρας. Να μπορούν να πάρουν λεφτά με ένα επιτόκιο που να καθιστά τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανταγωνιστικές. Διότι όταν η ελληνική μικρή και μεσαία επιχείρηση δανείζεται με 10% και 11%...» είπε ο κ. Δένδιας.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης έχει τρία σκέλη και αφορά πρώτον, στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δηλαδή χρέη που δεν εξυπηρετούνται και θα υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση.

Δεύτερον, αφορά στις επιχειρήσεις που επιβίωσαν από την κρίση, είναι ενήμερες, αλλά πληρώνουν ένα πολύ υψηλό επιτόκιο. Στόχος είναι να χαμηλώσει το επιτόκιό τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές. Ο υπουργός είπε: «Έχουμε το ΕΣΠΑ, πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να χρησιμοποιηθούν κάποια κονδύλια του ΕΣΠΑ για να μειωθεί το επιτόκιο αυτών των επιχειρήσεων, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται, πρέπει να αλλάξουμε κανονισμό. Μονομερώς, δεν γίνεται. Είδα τον Επίτροπο Χαν δυο φορές το Σαββατοκύριακο, που δεν είναι αρνητικός, όμως δεν μπορεί ο Επίτροπος μόνος του να αλλάξει τον κανονισμό, γι' αυτό συνάντησα και τον κ. Σόιμπλε. Κάνεις μια κουβέντα δέκα λεπτών με τον κ. Σόιμπλε, του εξηγείς τις παραμέτρους, το κοιτάει και δεσμεύεται πρόσωπο με πρόσωπο. Εγώ τι περίμενα πηγαίνοντας να μιλήσω; Να πει «αφήστε με να το δω και θα σας απαντήσω σε μια εβδομάδα». Έχει δίπλα του τον οικονομικό του σύμβουλο, συζητά μαζί του μισό λεπτό και σου λέει "ναι έχεις δίκιο, τα νούμερα που μου έφερες είναι σωστά, εγώ θα βοηθήσω"».

Σε ότι αφορά στον τρίτο άξονα του ελληνικού σχεδίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο υπουργός ανέφερε ότι εκτός από τη μείωση στα επιτόκια των νέων δανείων, υπήρξε συζήτηση και για νέα κεφάλαια. «Είναι διατεθειμένη η γερμανική πλευρά να προσυπογράψει τη συμμετοχή στο δεύτερο υποταμείο που αποτελεί ταμείο παροχής κεφαλαίου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε ο υπουργός.

Για τη φορολογία, ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «είναι κι ένα θέμα το οποίο, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ομολογήσουμε και εμείς και νομίζω και ο κ. Χαρδούβελης το έχει πει ξεκάθαρα, ότι δεν είναι όλα τέλεια όλο αυτό τον καιρό, ότι το μείγμα μεταξύ φορολογίας και διαρθρωτικών αλλαγών…»

Κόκκινα δάνεια

Τέλος, για τα κόκκινα δάνεια είπε: «Ενημέρωσα τον κ. Σόιμπλε για το τι έχω υποβάλλει στην τρόικα. Κατ' αρχήν, σε ποια φάση είμαστε. Πρώτον, έχουμε συζητήσει με τις τράπεζες. Συζητάμε με την Τράπεζα της Ελλάδος, περιμένουμε τις παρατηρήσεις της, έχουμε στείλει μια περιγραφή, όχι κείμενο, στην τρόικα και περιμένουμε παρατηρήσεις. Από κει και πέρα θα συζητήσω με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έχει κι αυτός βαρύνοντα λόγο, θα παρουσιάσω στον πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση τον σχεδιασμό αυτό και μετά θα πάμε στην ελληνική κοινωνία και θα πούμε "αυτό είναι". Το σχέδιο αυτό δεν είναι σχέδιο με το οποίο κανείς μπορεί να χαρίσει χρήματα σε κάποιον, από την άλλη όμως πρέπει να προστατεύσουμε τον ζωντανό ιστό της οικονομίας".

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι έρχονται αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο και στον Τειρεσία ενώ οι λύσεις που εξετάζονται είναι σε δύο πλαίσια, ένα για τα στεγαστικά δάνεια και ένα για τα επιχειρηματικά. Υπογράμμισε δε, σχετικά με τη διαγραφή των στοιχείων του Τειρεσία, ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να έχει στοιχεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πελαργοί φόρεσαν... δαχτυλίδια


Μην πετάτε σπάγκους γιατί μπλέκονται οι νεοσσοί, συμβουλεύει επιστήμονας - Δείτε φωτογραφίες.

Στη δεύτερη εθνική απογραφή λευκού πελαργού συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, που πέρασε σε μικρούς πελαργούς δαχτυλίδια.

Το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών λευκού πελαργού (Ciconia ciconia) υλοποιείται μέσω της -ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ)- πράξης, με τίτλο «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Τα δακτυλίδια πέρασε σε 99 συνολικά νεοσσούς από 35 φωλιές πελαργών η Εύα Στετς, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών, η οποία καθοδήγησε και εκπαίδευσε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Παράλληλα, καταγράφηκαν σε όλη την περιοχή 303 φωλιές, από τις οποίες οι 263 είναι ενεργές, με σκοπό την παρακολούθηση των τάσεων του πληθυσμού του πελαργού, μέσω της παρατήρησης και καταγραφής των ενεργών φωλιών και των ζευγαριών.





Ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα για την προστασία του πελαργού, αποτελεί η ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών και κυρίως πλαστικών σακούλων και σπάγκων σε βιοτόπους του.

«Όταν οι πελαργοί φτάνουν στις φωλιές τους, στα μέσα Μαρτίου, αρχίζουν να φέρνουν διάφορα υλικά, να ζευγαρώνουν και να κλωσσάνε τα αβγά τους. Όμως, επειδή ο πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα επικίνδυνα για τους νεοσσούς υλικά, πολλές φορές φέρνει σακούλες και μικρά κομμάτια σπάγκων στους οποίους μπλέκονται τα νεαρά πουλάκια, όταν μπουσουλάνε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετάξουν και να πεθαίνουν» διευκρινίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.Στετς, συμβουλεύοντας όσους βρίσκουν σπάγκους σε μέρη που συχνάζουν οι πελαργοί, να τους συλλέγουν και να τους πετάνε μακριά.





(Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας)



Διαβάστε περισσότερα...