Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Καλείται να πληρώσει 10.000 ευρώ για τη διάσωση του σκύλου της


Δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε μια γυναίκα να πληρώσει το ποσό των 10.000 ευρώ στην πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης ως αποζημίωση για τη διάσωση του... σκύλου της πριν από δύο χρόνια.

Η 46χρονη κτηνίατρος ζήτησε βοήθεια από την πυροσβεστική τον Νοέμβριο του 2012 όταν το τεριέ της, ο Σκίπερ, παγιδεύτηκε στο λαγούμι ενός κουναβιού. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 23 πυροσβέστες, με πέντε πλήρως εξοπλισμένα οχήματα και χρειάστηκαν οκτώ ώρες για να απελευθερώσουν τον σκύλο.





Στη συνέχεια όμως, η γυναίκα παρέλαβε τον λογαριασμό: 13.000 ευρώ.

Η πυροσβεστική υπηρεσία επικαλέστηκε έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων είναι υπεύθυνοι για τις ζημιές που προκαλούν τα ζωάκια τους. Η 46χρονη και ο δικηγόρος της υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι δεν χρειάζονταν τόσοι πολλοί "διασώστες" αφού δέκα πυροσβέστες θα είχαν κάνει την ίδια δουλειά.



Τελικά οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό, αφού η πυροσβεστική δέχτηκε να μην της χρεώσει το κόστος ενός οχήματος και του πληρώματός του. Ευτυχώς για την ιδιοκτήτρια του Σκίπερ, τα μισά χρήματα, 5.000 ευρώ, θα καλυφθούν από την ασφαλιστική της εταιρεία.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κάστρο από άμμο της Βραζιλίας έτοιμο για παγκόσμιο ρεκόρ


Η ομάδα, που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του τεράστιου κάστρου από άμμο στην πόλη Niteroi, της Βραζιλίας, ελπίζει ότι θα χαρακτηριστεί ως το ψηλότερο όλων των εποχών, όταν μια ομάδα από το Guinness World Records επισκέφθηκε το οικοδόμημα.

Το 12 μέτρων ύψους κάστρο σχεδιάστηκε από τον αμερικανό καλλιτέχνη Rusty Croft, ο οποίος χτίζει γλυπτά άμμου σε όλο τον κόσμο.

Το κτίσμα αποτελείται από 20 φορτία άμμου και πήρε σχεδόν μία εβδομάδα για την κατασκευή.

Μία από τις εταιρείες που χρηματοδοτούν την κατασκευή είπε ότι θα μάθετε το αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φιλιππίνες: Ανθρώπινα μέλη στην κοιλιά του καρχαρία


Μπροστά σε μια μακάβρια ανακάλυψη βρέθηκαν πέντε ψαράδες στις Φιλιππίνες, όταν άνοιξαν την κοιλιά ενός τεράστιου καρχαρία.

Ο 48χρονος Bodoy Gorgod είπε ότι ψαρεύοντας με την ομάδα του, έπιασαν ένα ψάρι το οποίο ζύγιζε περίπου 590 κιλά.

Όπως αναφέρει η Mirror, όταν άνοιξαν την κοιλιά του, έμειναν με ανοιχτό το στόμα καθώς βρήκαν μέσα ένα ανθρώπινο κεφάλι και ένα πόδι. Μάλιστα, η διαδικασία της πέψης είχε μερικώς ολοκληρωθεί.

"Ήταν τόσο αηδιαστικό. Δεν μπορούσα να αντέξω την απαίσια αυτή μυρωδιά,"δήλωσε ο 48χρονος.

"Ψαρεύω από τότε που ήμουν 20 χρονών και ποτέ δεν έχω βρει ανθρώπινα υπολείμματα μέσα σε καρχαρία." πρόσθεσε.





Οι ψαράδες τρομοκρατημένοι πέταξαν τα ανθρώπινα μέλη και τον καρχαρία πίσω στη θάλασσα, θεωρώντας ότι μπορεί να τους φέρει κακή τύχη. Ωστόσο, κράτησαν για ενθύμιο τα σαγόνια και τα πτερύγιά του.

Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα υπολείμματα μπορεί ανήκουν σε έναν από τους δύο άντρες που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλοίου MVMaharlika το οποίο βυθίστηκε σε μια τροπική καταιγίδα στα ανοικτά της επαρχίας Λέιτε στις 13 Σεπτεμβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Με ειδικές στολές καθάρισαν τρώγλη στη Λαμία


Ειδικές στολές και μηχανήματα χρειάστηκαν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας στη Λαμία για να αδειάσουν ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης από τόνους σκουπιδιών.

Στο σπίτι έμεναν για πολλά χρόνια δυο ηλικιωμένα αδέλφια, χωρίς ρεύμα, χωρίς τουαλέτα, μέσα σε ένα βουνό από σκουπίδια, μαζί με ποντίκια, κατσαρίδες και γάτες. Η κατάσταση τόσο για τη δική τους υγεία αλλά και των γειτόνων ήταν πλέον εξαιρετικά επικίνδυνη.

Τα δυο ηλικιωμένα αδέλφια μετά από παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας κ. Νικήτα Θεολογίτη, μεταφέρθηκαν σε ίδρυμα και δόθηκε εντολή το σπίτι να καθαριστεί και να σφραγιστεί.

Αν και είχαν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν, δεν είχε καθαριστεί ο εσωτερικός χώρος και το τελευταίο διάστημα η πόρτα είχε παραβιαστεί, και όπως λένε περίοικοι, ο χώρος είχε γίνει στέκι τοξικομανών.

Η εικόνα που αντίκρισαν οι υπάλληλοι καθαριότητας είναι δύσκολο να περιγραφεί. Φορώντας ειδικές στολές χκαθάρισαν τόνους σκουπιδιών. Οι γείτονες ανακουφισμένοι δήλωσαν ότι «επιτέλους μπορούμε να ανοίξουμε πάλι τα παράθυρά μας».

Δείτε φωτογραφίες:











Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Να υιοθετηθούν στον κώδικα δεοντολογίας όλες οι αλλαγές για τις προσφορές»


To ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Να υιοθετηθούν στον κώδικα δεοντολογίας για τις προσφορές του υπουργείου Ανάπτυξης, όλες οι ρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν με τους φορείς της αγοράς, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, ζητάει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών - Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η Παρέμβαση", ότι συμμετέχοντας ενεργά στη διαβούλευση για την διαμόρφωση του «Κώδικα Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, εκπτώσεις και προωθητικές ενέργειες», συνυπέγραψε το τελικό κείμενο μαζί με τους εκπροσώπους του εμπορίου και με δεδομένο ότι το τελικό κείμενο διαμορφώθηκε ύστερα από εξαντλητικό διάλογο μεταξύ των θεσμοθετημένων φορέων της αγοράς, των καταναλωτών, αλλά και των αρμόδιων υπαλλήλων του υπουργείου σας, θεωρεί αυτονόητο αλλά και επιβεβλημένο στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου, να υιοθετηθεί αυτό από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Είναι πολύ σημαντικό, προσθέτει, να υιοθετηθεί και στη χώρα μας ένας Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος θα διασφαλίζει την προστασία του καταναλωτή από αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές των επιχειρήσεων, αλλά και θα συμβάλει στην λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ αυτών και σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία προέβλεπε στις εμπορικές πρακτικές των εμπορικών καταστημάτων να καθιερώνεται μεταξύ άλλων, η τιμή γνωριμίας, το ηλεκτρονικό μητρώο, η γωνιά στοκ, καθώς και η περίοδος μοναδικής τιμής για διάστημα 20 ημερών πριν από την έναρξη των τακτικών εκπτώσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ζητιάνα που κυκλοφορεί με πολυτελές αυτοκίνητο


Η γυναίκα, που βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, είχε σταθεί στην άκρη του δρόμου και ζητιάνευε μαζί με το παιδί της. Στα χέρια της κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Σας παρακαλώ, βοηθήστε με».

Η πολίτης που τη «συνέλαβε» με το φωτογραφικό της φακό, έβλεπε τη γυναίκα κάθε Σαββατοκύριακο έξω από εμπορικό κέντρο στην Καλιφόρνια να παρακαλάει για μια μικρή οικονομική βοήθεια. Όπως λέει η ίδια, είδε πολλούς πολίτες να σταματούν και να δίνουν χρήματα στη γυναίκα που φαινόταν απελπισμένη. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σταμάτησαν πέντε άνθρωποι σε πέντε λεπτά για να της προσφέρουν βοήθεια.

Η γυναίκα έμεινε άναυδη όταν κάποια ημέρα είδε την έγκυο και το παιδί να μπαίνουν σε ένα ολοκαίνουργιο πολυτελές αυτοκίνητο που οδηγούσε ο φίλος της γυναίκας. Φαίνονταν ευτυχισμένοι και γελούσαν μέσα στο αυτοκίνητο ενώ το παιδί δεν καθόταν πίσω, ούτε ήταν δεμένο με κάποια ζώνη.

Στη συνέχεια η γυναίκα ειδοποίησε την αστυνομία.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο



Caught on camera: Ms Smith took this photo of the car as it drove toward a shopping plaza on Bonita Road

Ride home: This week, Ms Smith was pumping gas into her car when she saw the pair leave their begging spot and meet up with the woman's partner - before driving away in a dark-colored Mercedes Benz (pictured)


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το «οικογενειακό δικαστήριο»


Ο ΓΓ του υπ. Δικαιοσύνης εξήγγειλε τη δημιουργία του θεσμού.

Υπό νομοθέτηση βρίσκεται ο θεσμός του «Οικογενειακού Δικαστηρίου», όπως αποκάλυψε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικ. Κανελλόπουλος, σε ανοικτή συζήτηση του τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, με θέμα «Σύγχρονες μεταρρυθμίσεις Οικογενειακού Δικαίου».

Ειδικότερα, ο κ. Κανελλόπουλος σημείωσε ότι θα υπάρξουν «χειρουργικές επεμβάσεις» στον τομέα του Οικογενειακού Δικαίου. Οι επεμβάσεις αυτές προβλέπουν την εκδίκαση υποθέσεων οικογενειακού δικαίου αποκλειστικά από εξειδικευμένους δικαστές με την υποστήριξη επιστημονικού προσωπικού, ενώ γονείς και παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε σωστή ενημέρωση από οικογενειακούς συμβούλους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και επιμελητές ανηλίκων.

Η αρχή του νέου θεσμού θα γίνει με τη θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής απόπειρας επίλυσης μέσω ειδικής οικογενειακής διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολάβησης θα ακολουθεί η εισαγωγή της υπόθεσης στο Οικογενειακό Δικαστήριο, το οποίο είναι μονομελές όργανο.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνισε ότι το Οικογενειακό Δικαστήριο θα στελεχώνεται από αποκλειστικής απασχόλησης οικογενειακούς δικαστές, που θα απασχολούνται αποκλειστικά για πέντε χρόνια με τέτοιες υποθέσεις. Οι αποφάσεις του Οικογενειακού Δικαστηρίου θα υπόκεινται σε ένδικα μέσα (έφεση) που θα εξετάζεται σε δευτεροβάθμιο Οικογενειακό Δικαστήριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις για καταναλωτές-επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιά από καρτέλ


Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε ο Κ. Χατζηδάκης την απόφαση της Ε.Ε.

Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, η οδηγία βάση της οποίας οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στο εξής θα μπορούν να διεκδικούν απευθείας και ευκολότερα αποζημιώσεις, για ζημιές που υπέστησαν από καρτέλ.

Ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ., Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των καταναλωτών και συγκεκριμένα:

- Αφενός, οι αποφάσεις των Επιτροπών Ανταγωνισμού που βεβαιώνουν πως υπήρξε παραβίαση του δικαίου ανταγωνισμού, θα είναι δεσμευτικές στο εξής για τα δικαστήρια και ο πολίτης δεν θα ταλαιπωρείται με το να αποδεικνύει εκ νέου πώς παραβιάστηκε ο νόμος.

- Αφετέρου, πλήρη αποζημίωση θα δικαιούνται όλοι οι θιγόμενοι. Δηλαδή οι όχι μόνον οι άμεσοι πελάτες του εκάστοτε παραβάτη -π.χ. όχι μόνον ο χονδρέμπορος- αλλά και οι επόμενοι κρίκοι στην αλυσίδα: οι τοπικοί αντιπρόσωποι, οι λιανέμποροι, κλπ.

O κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη: «ως Ελληνική Προεδρία εργαστήκαμε εντατικά για να γίνει πραγματικότητα αυτή η Οδηγία, κάτι που αναφέρεται άλλωστε στην σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου και πετύχαμε να υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα. Είμαι βέβαιος ότι η Οδηγία αυτή θα μεταφερθεί το ταχύτερο στην ελληνική έννομη τάξη και πάντως πριν τη λήξη της διετούς προθεσμίας που δίνει η ΕΕ».



Διαβάστε περισσότερα...

4χρονος επέζησε από πτώση 70 μέτρων


Ένα αγοράκι 4 ετών που είχε πάει εκδρομή με τους γονείς του στις βόρειες ακτές της Καλιφόρνιας επέζησε μετά από πτώση 70 μέτρων από έναν βράχο και μάλιστα διατηρούσε τις αισθήσεις του όταν κατάφεραν να το προσεγγίσουν οι διασώστες, στη βραχώδη παραλία όπου κατέληξε.

Μετά την πτώση του παιδιού, την Δευτέρα, στο πάρκο Μποντέγκα Χεντ, δύο τραυματιοφορείς κατέβηκαν με σχοινιά στη βραχώδη ακτή από κάτω και το βρήκαν να κλαίει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας Λου Στέρτσινγκερ, ο μικρός έφερε σοβαρά τραύματα και κατάγματα.

Οι διασώστες αισθάνθηκαν μεγάλη ανακούφιση που εντόπισαν το παιδί ζωντανό, πρόσθεσε ο Στέρτσινγκερ που όμως δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την κατάστασή του ή την πρόγνωση των γιατρών.

«Αισθανθήκαμε πολύ ωραία. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στις διασώσεις, αλλά χθες σίγουρα είχαμε την τύχη με το μέρος μας», σημείωσε ο ίδιος.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το σώμα του παιδιού τσούλησε στον ασβεστολιθικό βράχο και κατέληξε στους βράχους ή αν διέσχισε 70 μέτρα στον αέρα. Πάντως, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στο σημείο δεν υπάρχουν δέντρα που θα μπορούσαν να ανακόψουν την πτώση του.

Το αγόρι μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο με ασθενοφόρο γιατί στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία και το ελικόπτερο δεν μπορούσε να προσεγγίσει για να το παραλάβει, λόγω της περιορισμένης ορατότητας.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο μικρός εισήχθη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Όουκλαντ, ένας εκπρόσωπος του οποίου απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάστασή του.

Δείτε το βίντεο με τη διάσωση του 4χρονου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειροπέδες σε αθλητές που ντοπάρονται


Ποινές φυλάκισης για όσους συλλαμβάνονται προβλέπει νέο νομοσχέδιο στη Γερμανία.

Με ποινή φυλάκισης τριών ετών κινδυνεύουν όσοι αθλητές κριθούν ένοχοι για χρήση απαγορευμένων ουσιών, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Γερμανίας.

«Ο στόχος του σχεδίου Nόμου είναι να προασπίσουμε την ακεραιότητα του αθλητισμού και να καταπολεμήσουμε το ντόπινγκ. Το κείμενο το οποίο παρουσιάζουμε είναι ένας Nόμος αποτελεσματικός, ξεκάθαρος και σαφής, αλλά επίσης ένας Nόμος που επιδεικνύει αυστηρότητα», σημείωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος είναι επίσης αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί στο Βερολίνο.

«Ο αθλητισμός στη Γερμανία έχει τεράστια κοινωνική σπουδαιότητα, ο αθλητισμός παράγει υποδείγματα, ιδίως μεταξύ των νέων, ο αθλητισμός είναι επίσης ένα κόσμημα της Γερμανίας, και είναι προς το δημόσιο συμφέρον να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις ή επιρροές», τόνισε ο ίδιος.

Από τη δική του πλευρά, ο Χάικο Μάας, υπουργός Δικαιοσύνης, υπεραμύνθηκε της διάταξης του Nόμου η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους αθλητές και όσες αθλήτριες συλλαμβάνονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, κρίνοντας ότι πρόκειται για μια «σημαντική απόφαση». «Θέλουμε να δείξουμε επίσης ότι από μέρους του κράτους, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στο ντόπινγκ να αμαυρώσει την εικόνα του αθλητισμού».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου προβλέπεται να γίνει την επόμενη χρονιά, αφού συζητηθεί στην ομοσπονδιακή βουλή, την Μπούντεσταγκ. Πέραν των ποινών φυλάκισης, ο Nόμος αυτός προβλέπει επίσης την επιβολή μεγάλων προστίμων, αλλά και την κατάσχεση των όποιων μεταλλίων ή διακρίσεων που έχουν κατακτήσει αθλητές σε περίπτωση που συλληφθούν ντοπέ. Ακόμη, το σχέδιο Nόμου προβλέπει την απλοποίηση της διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις εισαγγελικές αρχές, τα δικαστήρια και τον γερμανικό εθνικό οργανισμό καταπολέμησης του ντόπινγκ.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Αλφόνς Χέρμαν χαιρέτισε σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ARD το σχέδιο Νόμου αυτό, το οποίο εκτίμησε ότι λαμβάνει υπόψη του τα «κεντρικά αιτήματα» του αθλητικού κόσμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ


Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι:

-Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.
- Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.
- Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγματικός ο νόμος για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων


Με απόφαση του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι είναι συνταγματικός και νόμιμος ο νόμος 4178/2013 για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ αντίθετα έκρινε αντισυνταγματική και μη νόμιμη μια μόνο διάταξη του επίμαχου νόμου.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), αποφάνθηκε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αυθαίρετη δόμηση, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντίθετη στην Συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), η διάταξη του επίμαχου νόμου που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ υποστήριζαν ότι ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός κατά το κεφάλαιο που προβλέπει, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων κ.λπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για την πρόληψη και την καταστολή του διαδικτυακού εγκλήματος


Διοργανώθηκε με επιτυχία από τα «λαγωνικά» της ΔΗΕ της ΕΛΑΣ.

Η προβολή της δραστηριότητας της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων και αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται, μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας ήταν ο στόχος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από την ΔΗΕ σε μέλη του Ερευνητικού Ομίλου Φοιτητών Νομικής.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, καθώς και άλλοι εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι ενημέρωσαν τους φοιτητές τόσο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.

Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας ήταν:

-Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

-Ο σκοπός διοργάνωσης των ημερίδων.

-Τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και σε πρακτικές πρόληψης.

-Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

-Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο και οι υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έρευνα από μηδενική βάση για το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών»


Ξεκίνησε από το υπουργείο Εσωτερικών για να βρεθεί λύση, σύμφωνα με τον Θ. Λεονταρίδη.

Στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στους δήμους, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, αν και δεν αφορά τους δήμους, λέγοντας ότι το πρόβλημα παραμένει και το υπουργείο έχει ξεκινήσει να το ερευνά από μηδενική βάση προκειμένου να δοθεί λύση.

Σχετικά με τη λειτουργία των δήμων, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι δήμοι δεν μπορούν να προχωρήσουν μια σειρά δράσεις λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ συγχρόνως υπάρχει ανάγκη ενδυνάμωσης της επιχειρησιακής τους δεινότητας. Την ίδια στιγμή, προβλήματα δημιουργεί και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ α' και β' βαθμού Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Είπε, επίσης, ότι θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα της κάλυψης εξόδων για τη μετακίνηση δημοτικών συμβούλων, παρότι οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι μεγάλες. Το πρόβλημα, επισήμανε, υπάρχει στην επαρχία, όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και δημοτικοί σύμβουλοι αναγκάζονται να διανύσουν μέχρι και απόσταση 50 χλμ. για να πάνε στο Δημοτικό Συμβούλιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Η προσεδάφιση της "Rosetta"


Σε διαδικασία προσεδάφισης στον κομήτη 67 P Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο βρίσκεται το διαστημικό όχημα διερεύνησης Philae της Rosetta.

Το ιστορικό αυτό εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος – ΕSA υπολογίζεται να έρθει εις πέρας στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Η απελευθέρωση του οχήματος Philae από την Rosetta έγινε στις 11:00 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός για την επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι η πρώτη φόρα όπου κομήτης θα μελετηθεί από τόσο κοντινή απόσταση.

Στόχος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, είναι να ξεκλειδώσει τον θησαυρό του κομήτη που κρύβεται εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Stephan Ulamec, διευθυντής στο Γερμανικό κέντρο Αεροδιαστημικής δήλωσε πως «θα χρειαστεί κάποια τύχη για να μην προσγειωθεί σε ένα τεράστιο βράχο ή κάποια απότομη πλαγιά», θέλοντας να τονίσει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει αυτή η προσπάθεια.

Κατά τον διαχωρισμό της Rosetta από την Philae χρειάστηκε περίπου 28 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να εκπέμψει ραδιοφωνικά σήματα από τον πομπό της μέχρι να φτάσουν στη Γη.

Την αποστολή παρακολούθησε ζωντανά από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων ο Δημήτρης Γρύλης, ένας Έλληνας μαθητής, μαζί με τον καθηγητή Φυσικής Σπυρίδων Κόσκο.

Την ζωντανή σύνδεση της αποστολής μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανάεδώ από το κέντρο ελέγχου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χειροπέδες» σε διαδικτυακό απατεώνα που εισέβαλε σε υπολογιστές γυναικών


Του άνοιγαν μόνες τους την «κερκόπορτα» - Εξιχνιάστηκαν 116 περιπτώσεις.

Στην εξιχνίαση μιας απίστευτης διαδικτυακής απάτης με θύτη έναν 28χρονο, ο οποίος, μάλιστα, στο παρελθόν ήταν πρωταθλητής στο Στίβο, και θύματα δεκάδες γυναίκες, έφτασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα το πρωί συνελήφθη στη Γλυφάδα ο 28χρονος οποίος με απατηλό τρόπο απέκτησε πρόσβαση στους προσωπικούς υπολογιστές χρηστών του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας ειδικό πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάφερε να ανασύρει και να αντιγράψει πληθώρα απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών (προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.).

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί η εμπλοκή του σε 116 περιπτώσεις εξαπάτησης και σε δύο απόπειρες, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εξιχνιάστηκε ύστερα από εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα, σωρεία υποθέσεων παραβίασης απορρήτου, προσωπικών δεδομένων και εισβολής σε υπολογιστικά συστήματα χρηστών του διαδικτύου.

Αναλυτικότερα, και ως προ τη μεθοδολογία δράσης του (Modus operand ), ο συλληφθείς, μέλος πριν από μερικά χρόνια της ενικής ομάδας στίβου (στα χαμηλά εμπόδια), κατά το χρονικό διάστημα από το Μάιο του 2013 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, χρησιμοποιώντας τρία «προφίλ» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», με σκοπό να αποκτήσει με αθέμιτο και παράνομο τρόπο πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα και προσωπικά δεδομένα τρίτων, κατέπεισε με απατηλό τρόπο τις παθούσες να του παραχωρήσουν πρόσβαση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης, στα αρχεία των προσωπικών τους υπολογιστών.

Συγκεκριμένα, ο δράστης προσέγγιζε νεαρά κορίτσια, κυρίως φοιτήτριες διαφόρων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, στις οποίες έστελνε αιτήματα φιλίας, στα «προφίλ» τους στην εν λόγω ιστοσελίδα, καθώς και σε διαδικτυακές φίλες τους, υποδυόμενος τον μεταπτυχιακό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Μάλιστα για να επιτύχει τους σκοπούς του, τους ανέφερε ψευδώς ότι στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, ήταν απαραίτητο να «ελέγξει» εξ’ αποστάσεως προσωπικούς τους υπολογιστές για να διαπιστώσει εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς, προκειμένου να «δοκιμάσει» την ισχύ και την αποτελεσματικότητα ενός νέου αντι-ϊικού προγράμματος.

Αφού τελικά τις έπειθε, ζητούσε να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης, με το οποίο αποκτούσε πλήρη πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματά τους, εν αγνοία τους και στη συνέχεια ανέσυρε - αντέγραφε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων, ψηφιακά αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο, μεταξύ των οποίων και ερωτικού περιεχομένου, κ.λπ.).

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την αρμόδια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, καθώς και των ηλεκτρονικών ιχνών και ακολούθησε αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Από τη μεθοδική και πολύμηνη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα ταυτοποιήθηκε ο προαναφερόμενος, ως διαχειριστής των επίμαχων «προφίλ» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων ενεργούσε την παράνομη δραστηριότητα.

Πρωινές ώρες σήμερα από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργήθηκε αιφνιδιαστική νομότυπη έρευνα στην κατοικία του, σε περιοχή της Αθήνας, όπου από την επιτόπιο ψηφιακό έλεγχο εξειδικευμένων Αξιωματικών διακριβώθηκε η παράνομη δράση του.

Επιπλέον ανευρέθηκαν, σε ψηφιακά μέσα που κατείχε, αποθηκευμένα πληθώρα απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (ψηφιακά αρχεία), ήτοι χιλιάδες φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. τα οποία είχε αποσπάσει από τις παθούσες, αθέμιτα με τον ως άνω τρόπο δράσης με σκοπό την δόλια εκμετάλλευση τους .

Από την έρευνα ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, δυο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και ένας εξωτερικός φορητός δίσκος τύπου USB , τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος των ψηφιακών δεδομένων, που είχε αποσπάσει με τον ως άνω παράνομο τρόπο.

Από τις 116 συνολικά περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί και ταυτοποιηθεί οι 16, ενώ τις υπόλοιπες 100 ομολόγησε ο δράστης και διενεργείται έρευνα για τον εντοπισμό των παθόντων.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε γίνει αποδέκτης πληθώρας καταγγελιών (τηλεφωνικών, εγγράφων και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), σε καθημερινή βάση για την δράση του συλληφθέντα, ενώ ερευνάται η συμμετοχή - εμπλοκή του και σε άλλες όμοιες αξιόποινες πράξεις.

Ο δράστης με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, οδηγείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας


Δελτίο Τύπου 12.11.2014


Αρ. Πρωτ.: 4531

Με επιστολές της η ΕΣΑμεΑ καταθέτει τις προτάσεις της επί των κειμένων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ): «Στερεά Ελλάδα 2014 - 2020», «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και «Ήπειρος 2014 - 2020».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. λαμβάνοντας υπόψη ότι στη νέα προγραμματική περίοδο:
• τόσο ο Κανονισμός ΕΕ 1303/2013 περί καθορισμού κοινών διατάξεων για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) όσο και οι επιμέρους Κανονισμοί των Ευρωπαϊκών Ταμείων, ενισχύουν τις απαιτήσεις τους αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία και την προσβασιμότητα σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δεδομένης της προηγηθείσας υπογραφής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Η Σύμβαση και το συνοδευτικό αυτήν Προαιρετικό Πρωτόκολλο επικυρώθηκαν, ως γνωστόν, και από την ελληνική Βουλή και δια του ν. 4074/2012 - Αρ. ΦΕΚ 88 Α΄ - αποτελούν πλέον και εθνική νομοθεσία),
• ενδυναμώνεται η σημασία της εταιρικής σχέσης με κοινωνικούς εταίρους, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς - όπως η Ε.Σ.Α.μεΑ. - που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση των διακρίσεων, καθώς και η υποχρέωση ενίσχυσης αυτών των εταίρων,
• οι νέοι Κανονισμοί των ΕΔΕΤ περιλαμβάνουν την υποχρέωση οριζόντιας εφαρμογής των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, με ρητές αναφορές σε αυτά, και μάλιστα στο πλαίσιο όλων των επενδυτικών προτεραιοτήτων των Προγραμμάτων, είτε απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό είτε αφορούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις,
• η οριζόντια ενσωμάτωση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας σε δράσεις που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό αποτελεί και το σημείο-κλειδί που θα φέρει τη μεγάλη διαφορά προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, αποτρέποντας τη δημιουργία νέων εμποδίων, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

Καθώς υφίστανται αναφορές στα άτομα με αναπηρία που περιλαμβάνονται ήδη στα κείμενα των ΠΕΠ, η ΕΣΑμεΑ καταθέτει συμπληρωματικά και ξεχωριστές προτάσεις, στις επιστολές που επισυνάπτονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Το χρονικό της ανασκαφής - Οι τελευταίες εξελίξεις και τι περιμένουμε


Αμφίπολη: Το χρονικό της ανασκαφής


Κορυφώνεται η αγωνία για τα ευρήματα στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, καθώς οι έρευνες προχωρούν στον τρίτο θάλαμο. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού από ώρα σε ώρα, τοπικά ΜΜΕ, κάνουν αναφορά σε ύπαρξη σκάλας που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο και η οποία οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο του ταφικού μνημείου. Στην περίπτωση, που οι πληροφορίες για την ύπαρξη σκάλας επιβεβαιωθούν, τότε ο τρίτος θάλαμος λογικά δεν θα είναι ο νεκρικός.

Δείτε στο βίντεο το χρονικό της ανασκαφής μέσα από τις εικόνες των ευρημάτων:




Κορυφώνεται η αγωνία για τα ευρήματα στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, καθώς οι έρευνες προχωρούν στον τρίτο θάλαμο. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού, τοπικά ΜΜΕ, κάνουν αναφορά σε ύπαρξη σκάλας που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο και η οποία οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο του ταφικού μνημείου.

Στην περίπτωση, που οι πληροφορίες για την ύπαρξη σκάλας επιβεβαιωθούν, τότε ο τρίτος θάλαμος δεν θα είναι ο νεκρικός.

20 Αυγούστου 2014

Με την αφαίρεση έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.

21 Αυγούστου 2014

Απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4.50 μ. Επίσης, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος. Καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.

24 Αυγούστου 2014

Με τη μερική αφαίρεση χωμάτων, που βρίσκονται πίσω από την είσοδο, αποκαλύπτεται η πίσω πλευρά της εισόδου, ιδιαιτέρως επιμελημένη, αντίστοιχη της προσόψεως. Επί της νωπογραφίας των επιστυλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία, είναι επιζωγραφισμένες με τα ίδια χρώματα.

25 Αυγούστου 2014

Η αφαίρεση των λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης αποκάλυψε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου, που αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4 π.Χ αιώνα.

26 Αυγούστου 2014

Αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου. Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους.

31 Αυγούστου 2014

Με τη αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, στον χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο, σωζόμενο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών, εντοπίστηκαν επί της νωπογραφίας η οποία το κάλυπτε, ίχνη μπλε χρώματος.

2 Σεπτεμβρίου 2014

Εκτελέσθηκαν τεχνικές εργασίες θωράκισης του ταφικού μνημείου και του αμέσως περιβάλλοντος χώρου, για να αποφευχθούν επιπτώσεις από τις όποιες καιρικές συνθήκες.

5 Σεπτεμβρίου 2014

Με την αφαίρεση των χωμάτων από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση. Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο. Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου.

6 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες , από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ. Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.

9 Σεπτεμβρίου 2014

Παρουσιάζεται η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στο δε δεύτερο οι Καρυάτιδες. Οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης τους συνεχίζονται.

11 Σεπτεμβρίου 2014

Αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών. Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις. Οι καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους. Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής καρυάτιδας, εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό. Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης.

12 Σεπτεμβρίου 2014

Έγινε η είσοδος μελών της διεπιστημονικής ομάδας, στον τρίτο θάλαμο του μνημείου, από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί η δομική κατάσταση του θαλάμου, ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης.

21 Σεπτεμβρίου 2014

Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια. Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

30 Σεπτεμβρίου 2014

Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολο τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.

2 Οκτωβρίου 2014

Αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων: Δηλαδή, έχουμε θύρα κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου- όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες.

12 Οκτωβρίου 2014

Κατά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου δηλαδή, 4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος. Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλέ, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρί-μπλέ. Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά. Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση. Επίσης, εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύο ακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα.

16 Οκτωβρίου 2014

Αφαιρέθηκαν και τα τελευταία στρώματα χωμάτων από την ανατολική πλευρά του ψηφιδωτού και αποκαλύφθηκε η τρίτη μορφή της παράστασης, πίσω από τον γενειοφόρο άνδρα, ο οποίος -εκτός από το στεφάνι- φοράει και κόκκινο ιμάτιο. Πρόκειται για γυναικεία νεανική μορφή, με κόκκινους ανεμίζοντες βοστρύχους, η οποία φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους. Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού της χεριού. Είναι προφανές ότι πρόκειται για την μυθολογική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με την παρουσία του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού, όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις

Η Λίνα Μενδώνη δηλώνει σχετικά με το ψηφιδωτό: «Βρίσκουμε την σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του λεγόμενου τάφου της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Έχουμε και δεύτερη απεικόνιση με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, σε σκηνή ιερού γάμου, στο ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου, στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στις Αιγές. Οι σκηνές αυτές συνδέονται με τις λατρείες του κάτω κόσμου, με την Ορφική λατρεία- κάθοδος στον Άδη-καθώς και με τις διονυσιακές τελετές. Ο εκάστοτε επικεφαλής του οίκου των Μακεδόνων ήταν ο αρχιερέας αυτών των λατρειών. Σας θυμίζω την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για τα κατάλοιπα της μάσκας που βρέθηκαν στα κατάλοιπα των οστών του Φιλίππου. Σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν η μάσκα, την οποία φορούσε ο Φίλιππος στις ορφικές τελετές. Επομένως, η παράσταση στην περίπτωσή μας έχει συμβολική σημασία, η οποία μπορεί να δηλώνει κάποια σχέση του «ενοίκου» του τάφου με τον μακεδονικό οίκο. Ο πολιτικός συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός σε όλες τις εποχές.»

17 Οκτωβρίου 2014

Για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψη του Τύμβου της Αμφίπολης, παρουσιάζεται σε ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο η αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρου και με το περίτεχνο ψηφιδωτό με την άρμα και την αρπαγή της Περσεφόνης.

21 Οκτωβρίου 2014

Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας.Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

28η Οκτωβρίου 2014

Για πρώτη φορά δίνεται στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων με εικόνες από την ανασκαφική διαδικασία και την αποκάλυψη του ψηφιδωτού.

31 Οκτωβρίου 2014

Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης από τον τέταρτο χώρο εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο.

4 Νοεμβρίου 2014

Η υπεύθυνη ανασκαφέας, κ. Κ. Περιστέρη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών δηλώνει:

«Δουλεύουμε με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, από όπου αφαιρείται σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή το αμμώδες χώμα. Χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεση του, ελέγχεται καθ’ όλη την πορεία της και στη συνέχεια κοσκινίζεται. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεση του. Με ιδιαίτερη προσοχή αφαιρέθηκε, σε πάχος 0,20μ. το επικαθήμενο χώμα, επί του ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο αποκαλύφθηκε σταδιακά, κατά τομές, λαμβάνοντας υπόψη και τις εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης των πλαϊνών τοίχων, που πραγματοποιούνται παράλληλα, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου, όσο και των εργαζομένων.


-------------------------

Ιστορικές Αποκαλύψεις - Βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού στην Αμφίπολη

Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).



2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.



4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.



6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.



8. Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης ( φωτο 5,6).

9. Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.



10. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο, αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.

11. Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλαςθα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

12. Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

13. Γεωφυσικές διασκοπίσεις:

1. Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.

2. Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολιδα κ.α) Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.

-------------------------

Ντόροθι Κινγκ: Μέγας Αλέξανδρος ή Ηφαιστίωνας;


Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ εξέφρασε τις πρώτες σκέψεις της, σχετικά με τις νέες αποκαλύψεις στην Αμφίπολη, στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.



Η κ. Κινγκ, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της για την συγκλονιστική ανακάλυψη, διατύπωσε το ερώτημα αν ο σκελετός ανήκει στην ίδια χρονική περίοδο με την κατασκευή του μνημείου.



Η αρχαιολόγος επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «ιστορικές πηγές αναφέρουν πως μόνο δύο πτώματα ταριχεύθηκαν, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα (σ.σ. Μακεδονία): ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας».




-------------------------

Περιστέρη: Ο περίβολος της Αμφίπολης κρύβει ακόμη πολλά μυστικά

«Έχουμε ένα πολύ μεγάλο τάφο» δήλωσε η επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ότι βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός στον τρίτο θάλαμο.

Την ίδια στιγμή, η κ. Περιστέρη, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της γιατί όπως υπογράμμισε «έδωσαν και την ψυχή τους για αυτή την ανασκαφή», ενώ πρόσθεσε ότι η ανασκαφές δεν τελείωσαν και θα συνεχιστούν, καθώς ο περίβολος του τύμβου Καστά, «φυλάει ακόμη πολλά μυστικά».

Στο ίδιο ύφος ήταν και οι δηλώσεις της Γενικής Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δήλωσε ότι η συγκεκριμένη φάση της έρευνας τελείωσε, ωστόσο και αυτή με την σειρά της επισήμανε ότι «υπολείπονται ακόμα πολλά να γίνουν στο σύνολο του μνημείου».

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




-------------------------


Σε ξύλινο φέρετρο ο νεκρός της Αμφίπολης

Συγκλονίζει η ανακάλυψη των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη. Κάτω από τον τρίτο θάλαμο, βρέθηκε μέσα σε τάφο και συγκεκριμένα σε ξύλινο φέρετρο ο σκελετός του νεκρού ενοίκου, ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν επιφανής προσωπικότητα και λατρευόταν ως ηρωική μορφή.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και τα σενάρια για την ταυτότητα του δίνουν και παίρνουν, ωστόσο θα χρειαστεί η ταυτοποίηση του DNA, ώστε να δοθούν σαφείς απαντήσεις.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η δήλωση της επικεφαλής της ανασκαφής της Αμφίπολης, Κατερίνας Περιστέρη, η οποία τόνισε ότι τα μυστικά στον τύμβο Καστά δεν έχουν τελειώσει ακόμη.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




-------------------------

Παλιαδέλη: Το DNA θα αποκαλύψει ποιος είναι ο νεκρός

«Χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι άνδρας ή γυναίκα, και αφού μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι άνδρας, αλλά να ξέρουμε και την ηλικία του, είναι πολύ σημαντικό, οποιαδήποτε υπόθεση αυτή τη στιγμή στηρίζεται σε σκέψεις που έχουν σχέση με την ιστορία και όχι με την αρχαιολογία», δήλωσε η καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διευθύντρια ανασκαφών στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παλιαδέλη, στο STAR.




-------------------------

«Όλα δείχνουν ότι είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα»

Ο Άντριου Τσανγκ θεωρεί ότι η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου είναι η ένοικος του τάφου της Αμφίπολης.

Πεπεισμένος, από όλα όσα αποκαλύπτονται μέχρι στιγμής, ότι η Ολυμπιάδα είναι θαμμένη στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι ο Άντριου Τσανγκ.

Ο ιστορικός και συγγραφέας τονίζει ότι «κατά 90% είναι αυτή». Ξεκαθάρισε βέβαια, ότι δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, αλλά όλα τα ευρήματα και οι ενδείξεις τον οδηγούν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

«Είναι ένας φοβερά λιτός τάφος και αυτό μας λέει μάλλον μια πολύ σημαντική ιστορία. Αυτός είχε χτιστεί πριν τον λόφο και τα υπόλοιπα. Είναι ένας τάφος που χτίστηκε στα γρήγορα για κάποιον. Βρέθηκε ένα ξύλινο φέρετρο επομένως τάφηκε ένα σώμα, δεν αποτεφρώθηκε. Αντί να γίνει κανονική κηδεία και να μπουν τα οστά του σε ένα χρυσό σκεύος, όπως θα άρμοζε σε έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο, το σώμα πετάχτηκε σε ένα ξύλινο φέρετρο, σε έναν πολύ λιτό τάφο. Και μετά κάποιος έχτισε ένα εκπληκτικό μνημείο. Γνωρίζουμε, ότι η Ολυμπιάδα η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, δεν είχε κανονική κηδεία. Πιθανώς ο Κάσσανδρος να κανόνισε αυτή τη λιτή ταφή και να έκανε κανονική κηδεία, καθώς το σώμα δεν αποτεφρώθηκε. Στη συνέχεια οι συγγενείς της, η βασιλική οικογένεια πήρε άδεια να χτίσει περισσότερα μνημεία, και τα γιγάντωσαν τα επόμενα έξι χρόνια με τη βοήθεια του Κασσάνδρου που προσπαθούσε να βελτιώσει τις σχέσεις του μαζί τους», τόνισε ο Τσανγκ.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο υπήρχε μια φήμη ότι ο Ιόλας είχε δηλητηριάσει τον Μέγα Αλέξανδρο και «όταν η Ολυμπιάδα άκουσε τη φήμη πήγε στον τάφο του Ιόλα και σκόρπισε τα οστά του. Έκανε ακριβώς ότι έκανε και η ένοικος του τάφου στον αδελφό του. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για την Ολυμπιάδα. Ακόμα και από την ανακοίνωση του υπουργείου, ότι πρόκειται για κάποιον που λατρευόταν σαν θεός και ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας. Το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για την Ολυμπιάδα». Και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση ο τάφος θα γράψει ιστορία. Δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι η Ολυμπιάδα, αλλά κατά 90% πρόκειται γι’ αυτήν. Αυτό δείχνουν όλα».

Δείτε το βίντεο του Alpha:





Πηγή: http://www.ellines.com , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τον υπολογισμό δόσεων ρύθμισης


Μία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που απευθύνεται τόσο στους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και στους οφειλέτες των λοιπών Φορέων που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο., είναι πλέον διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την ηλεκτρονική υπηρεσία “Υπολογισμός Δόσεων Ρύθμισης”, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να εξετάσουν εναλλακτικά σενάρια ρύθμισης των οφειλών τους, ανάλογα με τις διατάξεις στις οποίες εμπίπτουν αυτές. Ειδικότερα, επιλέγοντας κάθε εναλλακτικό τρόπο ρύθμισης, καθορίζουν τον αριθμό των δόσεων που επιθυμούν και προβαίνουν σε υπολογισμό του ύψους αυτών, καθώς και των τυχόν εκπτώσεων που δικαιούνται.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται μέσω της διαδρομής www.ika.gr > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες και προϋποθέτει την πιστοποίηση του οφειλέτη στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την απόκτηση μοναδικού κωδικού χρήστη και συνθηματικού.


Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση που θα επιλέξουν οι οφειλέτες θα υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. ή στην Ταμειακή Υπηρεσία Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ανήκει ο οφειλέτης και συνεπάγεται την ταυτόχρονη καταβολή της πρώτης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής και την έκδοση της απόφασης ρύθμισης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε συνδυασμό με την ήδη ενεργοποιημένη υπηρεσία για την άντληση των στοιχείων του “Πίνακα Χρεών Οφειλέτη”, καθώς και τη δυνατότητα “Ηλεκτρονικής Συναλλαγής μέσω Τράπεζας”, η οποία θα ενεργοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, πρόκειται να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διαδικασία υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει την υποβολή της αίτησης ρύθμισης, τη λήψη της απόφασης ρύθμισης και την πληρωμή των δόσεων μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής, χωρίς να είναι πλέον υποχρεωτική η προσέλευση των οφειλετών στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Κ.Ε.Α.Ο.


Στο μεταξύ, μετά το ΙΚΑ, εγκύκλιο για την ένταξη στην ρύθμιση οφειλών εξέδωσε και ο ΟΑΕΕ, η οποία επαναλαμβάνει τις προϋποθέσεις της εγκυκλίου του υπουργού Εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Οργανισμού, η υποβολή της αίτησης πρέπει να γίνει έως τις 31.3.2015, ενώ οι μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης επί των Τελών Καθυστέρησης, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, διαμορφώνονται ως εξής:

α. Εφάπαξ εξόφληση με ποσοστό έκπτωσης 100%
β. Δώδεκα δόσεις 90%
γ. Είκοσι τέσσερις δόσεις 80%
δ. Τριάντα έξι δόσεις 70%
ε. Σαράντα οχτώ δόσεις 60%
στ. Εξήντα δόσεις 50%
ζ. Εβδομήντα δύο δόσεις 30%
η. Εκατό δόσεις 20%

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, το ποσό της κύριας οφειλής δε μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 50,00 ευρώ, ενώ η κύρια οφειλή επιβαρύνεται από 1.1.2013 και μέχρι τον προηγούμενο μήνα υποβολής της αίτησης, με ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

Με το ίδιο επιτόκιο επιβαρύνεται η οφειλή και κατά το χρόνο αποπληρωμής.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, τυγχάνει για το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, απαλλαγής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό δόσεων που διαμορφώνεται κατά την εξόφληση.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται σε Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ. έως την 21η ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης ή του μήνα που ακολουθεί και αν δεν είναι εργάσιμη, την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Δείτε δύο παραδείγματα, εδώ και εδώ...
Διαβάστε περισσότερα...

Φρικιαστικές λεπτομέρειες για το θάνατο 13 γυναικών στην Ινδία


Συμπτώματα τοξικού σοκ, που παραπέμπουν σε πιθανή χρήση σκουριασμένων χειρουργικών εργαλείων ή πλαστών φαρμάκων, εμφάνισαν οι 13 γυναίκες που πέθαναν σε ιατρικό κέντρο του κρατιδίου Τσατίσγκαρ της Ινδίας κατά τη διάρκεια εφαρμογής κυβερνητικού προγράμματος μαζικών στειρώσεων το Σάββατο.

Παρότι η ακριβής αιτία θανάτου τους δεν είναι ακόμη γνωστή, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο ανώτερος αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης Σιντχάρθ Κομάλ Σιχ Παρντέσι, "οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι τα φάρμακα που χορηγήθηκαν ήταν πλαστά και επίσης τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σκουριασμένα".

Από τις περίπου 80 γυναίκες που χειρουργήθηκαν, εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι 60 και τουλάχιστον 20 από αυτές σε σοβαρή κατάσταση, καθώς ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται, δήλωσαν γιατροί.

Ομάδα γιατρών από την πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, μετέβησαν στο Τσατίσγκαρ, για να βοηθήσουν και να ερευνήσουν τι συνέβη, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων--όλες φτωχές--θα λάβουν αποζημίωση περίπου 5.300 ευρώ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κατατέθηκε αγωγή για ιατρική αμέλεια εις βάρος του χειρουργού που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις.

Ο γιατρός Ρ.Κ Γκούπτα κατηγορείται ότι χειρούργησε περισσότερες από 80 γυναίκες μέσα σε μόλις λίγες ώρες μαζί με δύο βοηθούς του σε εγκαταλελειμμένη ιδιωτική κλινική, σύμφωνα με αξιωματούχους, γεγονός που παραβιάζει τους κυβερνητικούς κανονισμούς που θέτουν ως όριο γι' αυτού του τύπου τις επεμβάσεις τις 30 την ημέρα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκούπτα αρνείται οποιοδήποτε σφάλμα κι αποδίδει τους θανάτους των γυναικών σε φάρμακα, τα οποία τους χορηγήθηκαν, μετά την επέμβαση.

Το περιστατικό συνιστά πλήγμα για τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, το κόμμα του οποίου, το Μπαρατίγια Τζανάτα, κυβερνά στο Τσατίσγκαρ. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε χθες ανησυχία για το συμβάν, ενώ το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κογκρέσου πραγματοποίησε διαδηλώσεις και εξήγγειλε απεργία, με αίτημα την παραίτηση του Πρωθυπουργού της τοπικής κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας του κρατιδίου.

Η Ινδία πραγματοποιεί τις περισσότερες στειρώσεις γυναικών στον κόσμο. Η στείρωση είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος αντισύλληψης στη χώρα και η κυβέρνηση προσφέρει χρήματα και άλλα προνόμια, για να προσελκύσει γυναίκες και άντρες.

Ο χειμώνας στην Ινδία είναι γνωστός σε ορισμένες περιοχές της ως "περίοδος των στειρώσεων", καθώς επειδή ο καιρός είναι δροσερός μειώνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης κι οι κυβερνήσεις των κρατιδίων σπεύδουν να επωφεληθούν προτού εκπνεύσει το οικονομικό έτος τον Μάρτιο.

Διαβάστε περισσότερα...

Η προθεσμία της ΔΕΗ για τα αγροτικά τιμολόγια


Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για τους καταναλωτές που κάνουν χρήση του Αγροτικού Τιμολογίου να προσκομίσουν στα καταστήματα της ΔΕΗ τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά, για τα οποία έχουν ενημερωθεί εγγράφως με σχετική επιστολή.

Αν τα δικαιολογητικά δεν υποβληθούν εμπρόθεσμα, η ΔΕΗ θα συνεχίσει μεν την παροχή ρεύματος, αλλά με ακριβότερο τιμολόγιο από το αγροτικό.

Ειδικότερα, όπως υπενθυμίζει η ΔΕΗ σε σημερινή ανακοίνωση:

Α. Οι πελάτες που κάνουν χρήση του Αγροτικού Τιμολογίου για άρδευση, σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 145893/12.05.2014 υποχρεούνται να προσκομίσουν τα ακόλουθα:

- Τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης εγγραφής ή του κωδικού εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), ή

- Τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης αδειοδότησης για τη σχετική άδεια χρήσης νερού, ή

- Τον αριθμό πρωτοκόλλου ή/και τον κωδικό άδειας χρήσης σε ισχύ της υδροληψίας, ή

- Βεβαίωση άρδευσης της εγκατάστασής από τον φορέα διαχείρισης του συλλογικού δικτύου.

Τα δικαιολογητικά θα πρέπει να συνοδεύονται από Υπεύθυνη Δήλωσή τους, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εντός των προθεσμιών που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία, για την έκδοση της άδειας χρήσης νερού και του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1). Η προθεσμία για την υποβολή του Δελτίου Νο1 δεν μπορεί να ξεπερνά την 31η Μαΐου 2016.

Β. Αντίστοιχα, οι αγροτικοί πελάτες λοιπών χρήσεων, θα πρέπει να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Στην περίπτωση φυσικού προσώπου:

- Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

- Οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο στο οποίο να αναγράφεται το ΑΦΜ.

- Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86, στην οποία να δηλώνεται η δραστηριότητα της εκμετάλλευσης.

Στην περίπτωση νομικού προσώπου:

- Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.

- Οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο στο οποίο να αναγράφεται το ΑΦΜ της εταιρείας.

- Αντίγραφο του πιο πρόσφατου καταστατικού της εταιρείας, με τυχόν επελθούσες τροποποιήσεις, όπως προκύπτει από σχετική βεβαίωση του αρμόδιου, κατά τόπο, Πρωτοδικείου.

Επιπλέον, οι αγροτικοί πελάτες λοιπών χρήσεων, στην περίπτωση που προσκομίσουν δικαιολογητικά σε διαφορετικό όνομα από αυτό του μέχρι σήμερα συμβεβλημένου πελάτη, θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν νέο Δελτίο Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1) και να συνάψουν νέα Σύμβαση Προμήθειας.

Ομοίως, η προθεσμία για την υποβολή του Δελτίου Νο1 δεν θα πρέπει να ξεπερνά την 31η Μαΐου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τη γραμμή εξυπηρέτησης, 11 770 (αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα).

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΔΕΗ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το προφίλ των οφειλετών του ΟΑΕΕ - Τι προβλέπει η εγκύκλιος


“Η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά των οφειλετών του ΟΑΕΕ, αφού έως το ποσό των 15.000€ κύριας οφειλής, που έχει το πλεονέκτημα υπαγωγής σε ρύθμιση των 100 δόσεων, ανήκει το 55,5% των ενεργών και το 90% των σε διακοπή οφειλετών”, δήλωσε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΚΕΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και Η ΕΣΕΕ, η Διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Γ.Κωτίδου.

Η κυρία Κωτίδου χαρακτήρισε τη νέα ρύθμιση ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς όπως είπε περιλαμβάνει :

- μεγάλο πλήθος δόσεων,

- υψηλά ποσοστά έκπτωσης επί των τελών καθυστέρησης,

- μειωμένο επιτόκιο στη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης,

- αυξημένες δυνατότητες μη απώλειας της ρύθμισης,

- δυνατότητα μετάπτωσης στην νέα ρύθμιση, με ευνοϊκότατους όρους.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε, με βάση επεξεργασμένα στοιχεία του ΟΑΕΕ, το προφίλ των οφειλετών του Οργανισμού, ως εξής:

- είναι μικροοφειλέτες, οι οποίοι σε ποσοστό 60% των ενεργών οφειλετών και 87% των σε διακοπή οφείλουν ποσά συνολικής οφειλής έως 20.000€, που αντιστοιχούν σε αδυναμία πληρωμής εισφορών σε εντός της οικονομικής κρίσης περίοδο

-το 30% των ενεργών οφειλετών ανήκουν στην 1η και στην 2η ασφαλιστική κατηγορία και το 45% στις τρεις πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες. Είναι δηλαδή επαγγελματίες που πρωτοδραστηριοποιήθηκαν στον ΟΑΕΕ στην εποχή της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν συνηγορεί ιδιαίτερα υπέρ της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας,

-ποσοστό 70% του συνόλου της οφειλής για τους ενεργούς ασφαλισμένους έχει δημιουργηθεί από το 2009 και εντεύθεν.

"Είναι δεδομένο ότι απαιτείται ένα πλέγμα πρωτοβουλιών, που θα καθιστά δυνατή την ανταπόκριση των ασφαλισμένων στο σύνολο των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς το Ταμείο. Καθοριστικό ρόλο στο πλέγμα αυτό κατέχει η ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών, όπως επίσης και η παράταση του χρόνου άσκησης του δικαιώματος επιλογής κατάταξης ασφαλισμένων στην αμέσως κατώτερη ή στην δεύτερη κατώτερη κατηγορία.

Η επιτυχία της ρύθμισης, αφενός θα συνεισφέρει στην οικονομική σταθερότητα του Οργανισμού, αφετέρου θα δώσει στους ασφαλισμένους/οφειλέτες όλα τα δικαιώματα του ασφαλιστικά ενήμερου πολίτη, ασφαλιστική ενημερότητα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη μεταξύ τους σχέση εμπιστοσύνης.

Το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι του έχουν κοινή προοπτική. Γι αυτό και απαιτείται η συνδρομή όλων για την γνωστοποίηση και την επιτυχία της ρύθμισης" σημείωσε η Διοικητής του ΟΑΕΕ.


---------------------

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για τις 100 δόσεις


Μετά το ΙΚΑ, εγκύκλιο για την ένταξη στην ρύθμιση οφειλών εξέδωσε και ο ΟΑΕΕ, η οποία επαναλαμβάνει τις προϋποθέσεις της εγκυκλίου του υπουργού Εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Οργανισμού, η υποβολή της αίτησης πρέπει να γίνει έως τις 31.3.2015, ενώ οι μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης επί των Τελών Καθυστέρησης, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, διαμορφώνονται ως εξής:

α. Εφάπαξ εξόφληση με ποσοστό έκπτωσης 100%

β. Δώδεκα δόσεις 90%

γ. Είκοσι τέσσερις δόσεις 80%

δ. Τριάντα έξι δόσεις 70%

ε. Σαράντα οχτώ δόσεις 60%

στ. Εξήντα δόσεις 50%

ζ. Εβδομήντα δύο δόσεις 30%

η. Εκατό δόσεις 20%

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, το ποσό της κύριας οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 50,00 ευρώ, ενώ η κύρια οφειλή επιβαρύνεται από 1.1.2013 και μέχρι τον προηγούμενο μήνα υποβολής της αίτησης, με ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

Με το ίδιο επιτόκιο επιβαρύνεται η οφειλή και κατά το χρόνο αποπληρωμής.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, τυγχάνει για το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, απαλλαγής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό δόσεων που διαμορφώνεται κατά την εξόφληση.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται σε Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ. έως την 21η ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης ή του μήνα που ακολουθεί και αν δεν είναι εργάσιμη, την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα...