Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Βγάζουν εκτός των 100 δόσεων τον ΕΝΦΙΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αν ενταχθεί θα δημιουργηθεί «τρύπα» 800 εκατ. ευρώ.

Σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί από τη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία σε έως και 100 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», λόγω της μεγάλης «τρύπας» που μπορεί να προκαλέσει η ένταξή του, μία «τρύπα» που υπολογίζεται από την τρόικα σε πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η παράταση της πληρωμής του φόρου δίνει πάτημα στην τρόικα να ανεβάσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 2,8 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή η καταβολή του σε έξι μηνιαίες δόσεις, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015.

Πάντως, υπάρχει και ο αντίλογος από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που θεωρούν ότι όσο πιο ελαστική και χαλαρή είναι μία ρύθμιση, τόσο πιο αποδοτική είναι για τα δημόσια έσοδα, καθώς λόγω οικονομικής στενότητας και μεγάλου φορολογικού φορτίου, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών προχωρά σε στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα να διογκώνονται με ραγδαίους ρυθμούς τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.

Αρμόδιος παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, και ήδη έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές εγκύκλιοι, και συνεπώς οι όποιες αλλαγές απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Πάντως, δεν απέκλειε διορθώσεις στο νόμο για τη ρύθμιση, με επίκεντρο την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την υπαγωγή των οφειλετών, δεδομένου ότι η παντελής έλλειψη κριτηρίων ενέχει τον κίνδυνο επιβράβευσης κακοπληρωτών.

Το πρόβλημα πάντως με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι ενώ τα ποσά των δόσεων είναι σχετικά μικρά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία ανταποκρίθηκαν, ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα διακανονισμού της συνολικής οφειλής σε 100 δόσεις, ακόμα κι αν δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι κάποιος που θα υποβάλει αίτηση για τον Μάρτιο και δεν έχει πληρώσει όλες τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ από τον Οκτώβριο και μετά έχει τη δυνατότητα να τις ρυθμίσει και μάλιστα με μείωση των προσαυξήσεων και των προστίμων μέχρι και 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.